Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Redacteur mobile

Smartphone Best Buy Guide

Oktober 2018

De prijsdalers

Een koopje, wie houdt er niet van? Daarom sommen we hier de toestellen op die al even te koop zijn, maar desondanks nog steeds de moeite waard. Dat is voor het eerst ook echt relevant, omdat veel smartphones drie jaar lang updates krijgen en je er dus met een veilig gevoel nog twee jaar mee kunt doen als je ze een jaar na release koopt.

Dit is geen wiskundige berekening geweest; dan zouden we fabrikanten die smartphones te hoog hebben geprijsd, in het begin belonen met een plek op deze lijst. In plaats daarvan kijken we welke toestellen nu een goede deal zijn in hun prijsklasse en daarom een aanbeveling verdienen.

Nokia 8
Nokia 8vanaf Onbekend

De Nokia 8 kwam vorig jaar uit met een prijs tussen 550 en 600 euro, maar inmiddels kun je hem met wat geluk op de kop tikken voor een prijs rond 300 euro. En dat is een uitstekende deal voor dit toestel. Het is in alle opzichten nog een capabele telefoon, al valt de camera wat tegen. Voor deze prijs mag je echter zeker niet klagen. Hij kwam uit in het najaar van 2017, dus je kunt nog ongeveer twee jaar updates verwachten voor deze telefoon. Updates kwamen tot nu toe snel uit voor dit toestel.

Score: 4(8 reviews)
linkReview Tweakers
LG V30

De LG V30 kwam uit met een prijs tegen 900 euro, maar inmiddels is hij te krijgen voor rond 430 euro. Daarvoor krijg je een uitermate capabele telefoon met high-end specs en enkele bijzonder features. Zo heeft geen fabrikant nog de quad-dac in de LG-telefoons gematcht en de audiocapaciteiten van de V30 zijn dus nog steeds uitstekend. Ook is de mate van controle over video-opname in de camera-app ongekend, met allerlei modussen en instellingen die geen andere smartphone heeft. LG is jammer genoeg niet zo heel snel met updates en upgrades voor smartphones, maar belooft wel uitgebreide ondersteuning voor de komende twee jaar.

Score: 4.5(16 reviews)
linkReview Tweakers
Sony Xperia XZ1 Compact Roze

De Xperia XZ1 Compact is van vorig najaar en stond vorige Best Buy Guide in maar liefst twee lijstjes: beste accuduur en beste compacte smartphone. Nu is hij een jaar oud en dus net iets te volwassen voor de andere categorieŽn, maar de prijs is wel zodanig gezakt dat hij interessant is voor koopjesjagers: met geluk koop je hem voor tussen 300 en 350 euro, veel minder dan de 600 euro die hij een jaar geleden kostte. Je kan nog twee jaar updates tegemoet zien en Sony is niet snel met vooral upgrades, maar brengt ze wel uit voor zijn XZ-telefoons.

Score: 4.5(17 reviews)
linkReview Tweakers
Samsung Galaxy S9

De Galaxy S9 begon een half jaar geleden op 849 euro, maar is inmiddels gedaald naar een al veel aantrekkelijkere 575 euro. Af en toe zijn er bovendien kortingsacties van Samsung en providers te vinden, waardoor je hem in sommige gevallen nog goedkoper kan aanschaffen - en dan is het echt een koopje.

Score: 4(14 reviews)
linkReview Tweakers

Lees meer

Reacties (197)

Wijzig sortering
Een interessante categorie kan zijn: de beste Android One telefoon. Verschillende fabrikanten hebben een of meerdere modellen met Android One uitgerust, van budget model tot en met een vlaggenschip model.
Een filter in de pricewatch voor Android One zou ook gewaardeerd worden, want nu is het moeilijk uit te vogelen of een bepaalde telefoon Android One aan boord heeft.
Ik vind een categorie "interessante chinaphones die in NL niet direct verkrijgbaar zijn" o.i.d. wel een goede.. ben laatst de Xiaomi Mi 6x tegen gekomen (SD660 met 4GB/64GB voor 170,- euro!). Zo zijn er wel meer phones die zeer interessant zijn, maar gewoon simpelweg 'onbekend' zijn :)
Das iets teveel een 'tweakers'optie, geen garantie, etc.
Tegenwoordig krijg je vaak gewoon 1 jaar garantie wanneer je een chinaphone via AliExpress bestelt.
Veel succes met terugsturen naar China alleen. Kosten <> baten.
Die worden gewoon gedekt door AliExpress zodra blijkt dat je aanvraag op garantie met een geldige reden is.

Q: Who will pay the shipping fees to send my faulty device to the repair center?

A: Initially you, the device owner pays for the shipping cost in order to send the device to our repair center. After the device inspection confirms that your service request is eligible and covered by the Warranty service, the shipping fee will be automatically reimbursed to your provided account.

Bron:
https://sale.aliexpress.c...1000016.11.3e244369S7neVI
Vaak kan je bij chineze winkels simpelweg een filmpje of wat foto's sturen van het defect, en is het niet nodig het product op te sturen.
Wat is de URL van deze site ook alweer?
Ik heb nu een paar weken de pocophone en ik kan hem van harte aanbevelen!
Al een paar updates gehad (met name security)
Het scherm is beter dan verwacht en ik kan ongeveer 3 dagen met de accu. Nu ben ik geen power user en gebruik voornamelijk whatsapp, internetten en foto's maken.
De camera vind ik ook beter dan verwacht, enige minpunt is dat er geen optische stabilisatie opzit, wel EIS. Een vaste hand is dus wel handig, tevens is er al een werkende Gcam te vinden op Xda, wat de camera ook ten goede komt!
Het lijkt erop dat er een grote ondersteuning komt vanuit XDA, wat ik persoonlijk erg fijn vind, er is een lijst van ruim 20 Developers die mogelijk aan de Pico gaat werken.
Mijn vrouw heeft de P20 pro en ik kan be-amen over wat Tweakers hierover zegt. Ook een top toestel.
Eind December heb ik de mogelijkheid om een nieuwe toestel op te kopen op abbonoment.

In de afgelopen paar jaren ben ik een Android gebruiker geweest en heb dus nog nooit een iPhone gehad. Op dit moment beschik ik een S7 Edge, daarvoor S5 en nog een keer daarvoor de Nexus 4.

Ik zit echter te denken om eens te experimenteren en voor een iPhone te gaan.

De iPhone Xs en voormalige iPhone X zijn mij te duur, maar een iPhone 8 Plus zal in mijn budget vallen.

Is dit een nog steeds goed toestel om te beginnen? De roodkleurige vind ik wel heel erg mooi!

[Reactie gewijzigd door galaxy366 op 5 oktober 2018 16:37]

Ben zelf al jaren Android gebruiker. Van mijn werkgever onlangs een iPhone 8 gekregen en moet toegeven dat het werkt. Je kan alleen weinig aanpassen en de telefoon naar jouw smaak inrichten. Waar je bij Android widgets hebt is dat bij iOS veel meer rigide. Qua gebruik vind ik de iPhone "menselijker". Haptic engine 3D Touch werkt heerlijk.
Wat zou je graag aanpasbaar zien in iOS?
Gaat ws voornamelijk om hoe je je homescreen kunt inrichten. Wel of geen widgets, wel of geen apps, etc. Bij android kun je je homescreen indelen van kermis tot super minimalistisch en alles daar tussen in.
Ik ben altijd wel benieuwd wat mensen missen. Bedankt voor je antwoord :)
Wat (vroeger) niet kon toen ik nog de iPhone had was de whatsapp/telegram/berichten op je lockscreen zien zodat je niet moest unlocken als het iets onbelangrijk was. Lockscreen verder aanpassen ging ook niet (bvb spotify widget voor prev/pause/next).
Widget voor verschillende timezones was er ook niet of vond ik toch niet.
Allemaal kleine dingen maar ergens wel irritant.
Is tegenwoordig allemaal verleden tijd
Klopt. En uiteindelijk was ik best tevreden toen ik een iPhone 6 Plus had (heb graag grote telefoons) na wat wennen en vrij weinig "problemen" tegengekomen tot hij in het water viel. :'(
Ja goede vraag, ik had dit eigenlijk wel terug willen zien in deze guide. En eigenlijk had er een iphone in de laatste topic gemoeten! Iphone 8 is top om mee te beginnen. Ik heb van mijn werk een iphone 6s, en die draait nog steeds super snel en werkt erg fijn. Plus 3d touch is geweldig, erg fijne tril motor en de grote is ook fijn.
"...eigenlijk had er een iphone in de laatste topic (= prijsdalers) gemoeten!"

Ermmm, nee...

iPhones zijn echt goede smartphones voor een grote groep gebruikers maar voor wat betreft prijsdaling kan het niet veel trager dan bij een iPhone, welk type dan ook.

Passend voorbeeldje ter vergelijk hieronder.

iPhone 8 64GB
https://ic.tweakimg.net/e...752557&deliveryCountry=NL
In ~ 1 jaar van ~ 800 euro naar ~ 670 euro, prijsdaling ~ 16%.

Nokia 8 64GB
https://ic.tweakimg.net/e...942179&deliveryCountry=NL
In ~ 1 jaar van ~ 600 euro naar ~ 310 euro, prijsdaling ~ 48%.
Of iphone 6s plus (2015) concurreert in prijs met samsung s9+ (weliswaar na cashback, maar die is er al maanden en wordt keer op keer verlengd)
Zeker wel. Mijn vrouw heeft een iPhone 8 Plus en het is een geweldig apparaat. Snel, uitstekende camera (ook video) met 2x optische zoom, mooi scherm, betere batterijduur. Duidelijk een stapje hoger dan mijn (ook best prima) iPhone 6 en ik had de 8 Plus hier dan ook wel in het rijtje verwacht.
Ik denk er ook over om mijn 6 te vervangen door een 8 Plus. Ik wil beslist iOS, de nieuwe XS/XR is me te duur en die bieden weinig echt vernieuwends, en ik ben niet zo tuk op dat face-ID.

[Reactie gewijzigd door JozB op 5 oktober 2018 18:34]

Hartstikke bedankt voor je comment JozB!
-nvm-

[Reactie gewijzigd door Nha op 8 oktober 2018 07:20]

Ik heb een 8 + sinds 4 maanden. Daarvoor een 6s en daarvoor een android toestel.

De iphone 8+ is een fantastisch toestel om mee te beginnen het is eigenlijk de beste en de laaste versie van de touch id generatie. Het grote scherm is ook erg fijn aangezien ik vrij grote handen heb. Je hebt niet echt de vrijheid van drag and drop qua bestanden van wat je gewend bent met je Android. Met de IOS van Iphone is het letterlijk what you see is what you get. Niet de mogelijkheid om echt alle icoontjes, lichtjes en alle toeters en bellen naar jouw smaak aan te passen. Wat voor mij echt een verademing is.
Even een paar praktische punten om over na te denken:

- grote telefoon vult aardig je broekzak
- als je middel grote handen hebt of kleine handen kan het scherm iets te grote zijn voor 1 hand (typen enzo)
- voor 200 euro meer heb je een X (Iets kleiner telefoon maar wel de grote qua scherm omdat de bezels weg zijn)
- Lekker groot scherm
-achterkant is van glas dus als je geen hoesje gebruikt glijdt hij letterlijk van de bank enzo af.

In ieder geval test hem uit in de winkel of bij een maat voordat je het toestel aanschaft.
Ik ben altijd een beetje verbaasd dat het zo vaak genoemd wordt, dat je bij grotere toestellen niet met ťťn hand kan typen.

Ook al is je hand nog zo groot, je bent dan aan het 'typen' met ťťn duim. Gebruik je twee handen, dan typ je met twee vingers,bof beter gezegd waarschijnlijk met een duim en een wijsvinger, of twee duimen.

Wat ik bedoel is: Echt lekker typen gaat het toch niet worden. Als je vlotjes wil typen heb je een toetsenbord nodig waar je blind op kan typen. En een typdiploma ;) kan ik iedereen van harte aanraden. Onbegrijpelijk dat dat niet op elke lagere school standaard in het lespakket zit. Het scheelt je zoveel tijd. Het is even een saaie cursus maar je verdient die tijd 1000x terug in de rest van je leven.
Ik heb de Xiaomi A2 gekocht, ben toch blij om hem hier ook weer tegen te komen :D

Het enige nadeel vind ik dat bij veel high-end en tegenwoordig ook mid-range telefoons de 3.5 mm jack aan het verdwijnen is terwijl er heel weinig 'goede' alternatieven zijn om je muziek via 3.5 mm jack te luisteren. De accesoire markt met 3.5 mm adapters is volkomen onoverzichtelijk.
Idd, dit snap ik echt niet, een draadloze koptelefoon heeft weer een accu die je op moet laden, die slijt en over 5 jaar vervangen moet worden (en waarschijnlijk niet vervangen kan worden). Dan nog het gedoe soms met de pairing en dat je dezelfde koptelefoon niet eenvoudig voor je desktop/laptop of andere telefoon kan gebruiken.

Of een usb koptelefoon die je niet tijdens het laden kan gebruiken, en ook niet eenvoudig op een ander apparaat (laptop/desktop/telefoon) kan aansluiten omdat dat apparaat maar toevallig dezelfde aansluiting moet hebben (micro-usb, usb-c front) etc. En die ook weer vervangen wordt als er een nieuwe stekker bedacht is.

Ik denk dat het weglaten door de fabrikanten meer te maken heeft met de winstgevendheid van de accesoires die ze dan kunnen verkopen dan met de voordelen van de consument.

Nee, ik hoop dat dit hele fenomeen weer weggaat, ik ga er eigenlijk wel vanuit.

[Reactie gewijzigd door SpiceWorm op 5 oktober 2018 15:48]

Na het zoveelste kabeltje aan gort getrokken te hebben ben ik een gelukkig gebruiker van bluetooth. Het ligt aan mij ik weet het, maar ik verniel teveel, te vaak en te makkelijk oortjes en koptelefoons met draadjes. Daarbij is het in een auto ook een genot om Bluetooth the gebruiken.

Daarbij, een beetje nationale trots dat Bluetooth een uitvinding van een Nederlander is mag toch ook wel?
Bluetooth is geweldig, daarom zit het ook op alle telefoons. Headphone jacks zijn echter ook erg fijn om te hebben, dus waarom zou je deze weghalen? Ik snap best wel goed dat gebruikers boos worden als producenten een functie onnodig weghalen, zonder dat iemand daarom heeft gevraagd. Het is niet zo dat niemand het meer gebruikte.

Van Apple kan je het nog wel een beetje verwachten. Die luisteren niet naar de gebruiker, maar hebben altijd een eigen visie, waar vorm en uitstraling een veel grotere rol spelen. Bovendien verdienen ze bakken met geld aan accessoires. Dat gaat niet op voor andere producenten, dus ik snap niet zo goed dat ze alsnog meegaan met deze trend. Een functie die een paar jaar geleden op elke telefoon zat is nu een onderscheidende feature geworden.
bij de Iphone krijg je de earpods meegeleverd met lightning adapter, dus ik begrijp niet waar dit over gaat.
Tenzij je bluetooth wil. Maar die krijg je bij geen enkele fabrikant erbij.
Dat had ik inderdaad ook ja. Ik heb heel lang de telefoon in de zak gehad en bedrade oortjes in om tijdens het werk te bellen. Maar blijven hangen aan je headset zuigt echt en doet zeer aan je oren. Buiten dat doen ze het daarna al snel niet goed meer. Dat is iets dat Bluetooth oplost inderdaad.
Kijk eens naar lucid sounds headsets. Draadloos en bedraad, werkt met apple, linux, pc, ps, xbox, vita en switch. De definitie van universeel. Nieuwste modellen komen aanstaande week uit. In EU bij amazon.de en maxgaming ;)
Enige wat ik terug lees in reviews wat tegen zou vallen bij de Mi A2 is batterijleven. Wat is je onscreen time bij de A2, gaat die makkelijk een dag mee voor die aan de oplader moet?

Zie hier bv. qua review: https://www.androidplanet.nl/reviews/xiaomi-mi-a2-review/

[Reactie gewijzigd door Mr Brightside op 5 oktober 2018 23:27]

Ik kan me niet vinden in dat soort vindingen. Vergeleken met mijn oude 5x gaat hij langer mee. Natuurlijk was die telefoon wel al 3 jaar oud.

Ik denk dat het vooral aan het gebruik ligt, op een doorsnee werkdag maak ik vooral veel foto's en kijk ik nog wel eens op Tweakers, dus browsen. Ik haal altijd het einde van de dag. Vandaag heb ik zelfs nog 50% over.

[Reactie gewijzigd door chickpoint op 6 oktober 2018 12:05]

Ik heb het ook gelezen in verschillende reviews dat de batterij niet zo goed is. Ik krijg hem totaal niet leeg. Ik laad de A2 om de 2 dagen op. Ik gebruik wel geen bluetooth. Wel 24/24 wifi en 4g. Gamen doe ik ook wel niet
Ja dat vond ik dus een groot nadeel van mijn iPhone 7, lightning hoofdtelefoon deden het prima maar 3,5 + adapter was waardeloos geluid. Praktisch is het ook niet en ik weet ook niet meer waar de adapter kabel is + je kan je telefoon ook niet opladen vanwege de ene aansluiting.

Maar goed, een oude mp3 speler halen als in een iPod is voor mij ook niet de oplossing. Want die missen functies en zijn onnodig duur. Bovendien is de batterijduur ook nog een ding, want die is dus ook af.
lightning hoofdtelefoon deden het prima maar 3,5 + adapter was waardeloos geluid.
Dat is bijzonder, want de adapter heeft een prima dac, was misschien exemplarisch?
Ik heb ook nog orginele Apple orentjes met 3,5 aansluiting. Daar kreeg ik niet het geluid uit zoals dat ik dat kreeg met llightning aansluiting. De reden dat ik die 3,5 jacks heb is omdat ik de pasvorm van die headsets heel fijn vind in tegenstelling tot de andere soort die je in je oorschelp moet drukken.
de standaard earpods met lightning adapter werken perfect en vaanf e Iphone 8 kan je draadloos laden, dus no problem.
Heb je de Mi A2 al lang?
Heb je ook last van de "fingerprint sensor bug" ? https://www.xda-developer...n-fingerprint-sensor-bug/
Ik heb hem nu voor een maandje, misschien 2. Maar gelukkig geen last van die bug.
Mijn toevoeging aan de categorieŽn: minimum aan bloatware!
Mijn toevoeging aan de categorieŽn: dual sim telefoons.
Die categorie is er al voor je: Android One telefoons. Zoals bijvoorbeeld de Xiaomi Mi A2 die in deze test genoemd is.
Beste midrange camera
Mijn toevoeging: klein (max. 5 inch) en handzaam voor 250 euro of minder. En dat is dan misschien wat aan de persoonlijke kant, maar ik mis hoe dan ook een fatsoenlijke budget-categorie hier. :P
Zie boven over Android ONE
Misschien leuk voor de volgende keer om een extra categorie toe te voegen met telefoons die binnenkort uit komen en erg interessant lijken. Zo zal de Nokia 7 eind deze maand vervangen worden door de Nokia 7.1 en die ziet er toch uit als interessante opvolger.
Maar als die telefoons "binnenkort" (relatief en releases worden nogal eens uitgesteld) uitkomen kun je daar nog geen advies over geven. Het topic is "best buy guide" oftewel, wat adviseert Tweakers jou om te kopen. Als het telefoons zijn die nog niet uit zijn en waarvan alleen op papier bekend is (soms gespeculeerd) wat erin zit moeten ze maar even wachten tot de volgende BBG wanneer er meer informatie bekend is.
Deels waar, maar zeker in telefoonland volgen modellen elkaar zo snel op dat het soms best relevant kan zijn om even te wachten. Nu een Nokia 7 kopen terwijl straks de Nokia 7.1 uit komt lijkt mij aardig zonde.
Het zou op z'n minst bij de telefoon zelf genoemd kunnen worden.
Bij de OnePlus 6 staat de opmerking dat deze binnenkort een opvolger krijgt in een toestel dat vermoedelijk OnePlus 6T zal heten. Dat is een nuttig soort opmerking die ook bij de Nokia 7 niet had misstaan.

Een compleet overzicht van telefoons die al dan niet het wachten waard zijn is zeker de moeite waard, maar het BBG-format leent zich hier minder goed voor. Toestellen kunnen niet worden getest en juist doordat toestellen elkaar snel opvolgen kun je ook nooit volledig zijn.

Is een aparte alinea in de inleiding met enkele toestellen die nog niet in de BBG opgenomen kunnen worden maar mogelijk wel het wachten waard zijn is misschien een alternatief om toch in jouw behoefte te voorzien?
Bij de OnePlus 6 staat de opmerking dat deze binnenkort een opvolger krijgt in een toestel dat vermoedelijk OnePlus 6T zal heten. Dat is een nuttig soort opmerking die ook bij de Nokia 7 niet had misstaan.
ware het niet dat die opmerking bij de Nokia 7 slechts informatief is, en per definitie evengoed positief als negatief kan uitpakken.
positief omdat de prijs dan mogelijk zou kunnen gaan dalen,
negatief omdat het focuspunt van software updates mogelijk onder druk zou kunnen komen te staan (nokia in zijn huidige vorm is immers te jong om hier iets zinnigs over te zeggen).
Dit in tegenstelling tot de 6 > 6T aangezien oneplus dan gewoon stopt met de verkoop van het oudere model waardoor je niets hebt met goedkoper, maar direct gaat naar 'niet meer leverbaar' dat betekent voor de mensen die nog een 1+6 willen, dat ze die nu moeten gaan kopen, of op zijn minst vanaf nu de winkelvoorraden en de prijzen scherp in de gaten moeten gaan houden. Dat is dus een HEEL ander spelletje

voor het onderstaande ben ik het overigens volledig met je eens, enerzijds kun je altijd wel blijven wachten, anderzijds soms is een maandje gedult het wel echt 3dubbel-en-dwars waard omdat je daarmee een veel beter model in handen krijgt, of een flinke prijsdaling op het te kopen toestel ziet.
Een compleet overzicht van telefoons die al dan niet het wachten waard zijn is zeker de moeite waard, maar het BBG-format leent zich hier minder goed voor. Toestellen kunnen niet worden getest en juist doordat toestellen elkaar snel opvolgen kun je ook nooit volledig zijn.

Is een aparte alinea in de inleiding met enkele toestellen die nog niet in de BBG opgenomen kunnen worden maar mogelijk wel het wachten waard zijn is misschien een alternatief om toch in jouw behoefte te voorzien?
Wat ik persoonlijk een bijzondere opmerking vind is dat de camera van oneplus "de grote zwakte van het toestel is" . Terwijl wij, als Tweakersgebruikers, dit op 1 na beste camera hebben bevonden in de blinde smartphonecamera test. reviews: Blinde test smartphonecamera's - De uitslag
Let wel dat deze test vooral dagfoto's bevat. Op het moment dat je van dag naar avond/nacht schakelt, dan is de OP6 niet meer zo sterk. Als het aantal dag + nacht foto's gelijk zou zijn, dan zou de OP6 op de 3e of 4e plek terechtkomen in de blinde test.

Aan de andere kant, als de camera het zwakste van heel de smartphone is (ik ben het daar grotendeels mee eens), dan is de rest van de telefoon goed in die prijsklasse.

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 7 oktober 2018 15:13]

Hoe beÔnvloedt de 7.1 de aantrekkelijkheid van de 7+? Dat je niet meer de nieuwste hebt?

Qua updates hoef je niet te vrezen, alle uitgebrachte Nokia's up to now krijgen een update naar Pie.
Er is geen indicatie dat de Nokia 7 Plus uit de handel gehaald gaat worden. De Nokia 7.1 is de opvolger van de Nokia 7 (zonder Plus) welke nooit in Nederland uitgekomen is. De Nokia 7.1 Plus komt volgens geruchten later dit jaar of begin volgend jaar uit met een Snapdragon 710.

Ik heb zelf deze week de Nokia 7 Plus aangeschaft en ben daar zeer tevreden over. Ik had ooit de hoop het tot de 7.1 plus uit te kunnen houden, maar een stoeptegel heeft daar een einde aan gemaakt. Ik wacht nu nog op Android Pie OTA, ook omdat ik nu nog even geniet van Oreo en dan het verschil goed kan zien. (Maar ze moeten wel opschieten, alleen India lijkt nu de OTA te hebben, heb nog geen tweaker met OTA gehoord)

Ik heb de Pocophone en Xiaomi ook overwogen, maar ik maak me zorgen over hun update beleid en over het gebrek aan ondersteuning van de Europese/Nederlandse realiteit. Mijn vorige telefoon was een LG G4 en daar heb ik nooit de beloofde updates gekregen en werd gedwongen het ROM wereldje in te gaan. En ik ben tegenwoordig niet genoeg een techniek tweaker (oud, grijs, etc.) om dat gedoe over me heen te willen hebben.

Mijn ervaringen met Nokia zijn echter tot nu toe fantastisch. Heb mijn ouders een paar maanden geleden een Nokia 6 (oude model, niet de 6.1) gegeven en deze werd direct uit de doos naar Android 8.1 geupdate. En laatst zag ik dat deze al weer de nieuwste security patch had. Hij krijgt zelfs Android Pie. Dat ding is beter bij dan de Motorola G5S Plus die ik vorig jaar voor mijn echtgenote kocht. Deze was bijna twee keer zo duur. Ook heeft deze de nog steeds niet ingeloste belofte voor een upgrade naar Oreo. Security patches komen wel, maar er is meer beloofd en niet geleverd.

Enige jammere van Nokia is de slechte ondersteuning van hoesjes fabrikanten, zoals Otterbox en Spigen. Je moet echt naar AliExpress

[Reactie gewijzigd door Raindeer op 5 oktober 2018 16:09]

Je kan de Android Pie update ook downloaden en zelf installeren. Dat scheelt een tijd wachten op de OTA. Ik heb hem zelf ook via de recovery geÔnstalleerd en het loopt als een zonnetje.
kijk even naar armor-x die zit ook om mijn nokia 7 plus, is een behoorlijk robust hoesje maar erg 'mooi' is ie helaas niet.
Tsjah, motorola is eigendom van lenovo. Kijk voor de grap eens naar hun update beleid, om te huilen. Van de 36 toestellen zullen er 3 updates gaan krijgen volgens de matrix. De befaamde P2 zou echter ook updates krijgen, is na 3 maanden in benelux uit de markt gehaald en heeft wereldwijd geen update gehad. En dat was een flagship toestel. Verbaast me dan ook niets te lezen dat het er bij moto niet veel anders aan toe gaat.
Bron:https://support.lenovo.com/nl/nl/solutions/ht501098
Mag bij de Pocophone de tekst verwijderd worden dat face unlock niet werkt in de Benelux? Gewoon je regio op Hong Kong of India zetten en je hebt nergens last van. Heeft verder 0 consequenties
Werkt dus niet in de Benelux aangezien je moet aangeven dat je in Hong Kong of India woont.
Ik pas een instelling aan op mijn telefoon, alles blijft hetzelfde en ik verblijf in NL. Onzin dus dat het in de Benelux niet zou werken
Ik heb onder instellingen de locatie op 'Frankrijk' gezet. Alles blijft hetzelfde (Nederlandstalig, etc.) en toch is er onder 'Beveiliging' nu de instelling 'Gezichtsherkenning' bij gekomen. Prima oplossing lijkt me. 8-)
Ik mis toch echt de moto G6 plus in het rijtje prijs-prestatie.
Nadat de Moto G serie jarenlang in alle lijstjes voorkomt weten de meeste mensen denk ik wel dat indien je prijs/prestatie shoopt je zeker even moet kijken bij de Motorola G6 (plus). Maar Android One schijnt nu onder Tweakers hip te zijn. Motorola bied dat nog niet.
Die vooralsnog zo duur is (dicht tegen de §300) en zulke matige specs heeft (oude SD625 soc en 720p scherm bijvoorbeeld) dat maar heel, heel, heel weinig mensen serieuze interesse zullen hebben als ze een goede en eerlijke vergelijking met de inmiddels vele andere Android One toestellen maken.
Hoewel de G6 serie een erg goede prijs-prestatie verhouding hebben, heeft het toch een niet zo goede prijs-kwaliteit verhouding.

Alle Nokia toestellen en de Xiaomi Mi A2-serie zitten in het Android One programma en krijgen daarmee twee jaar upgrades en drie jaar updates. De Motorola toestellen worden geleverd met nagenoeg stock Android, maar worden nauwelijks voorzien van updates. De G5-serie is nog steeds aan het wachten op Oreo en G4-serie op Android 7. De G6-serie wordt geleverd met Oreo, maar het is nog maar de vraag of die ooit een upgrade gaat krijgen naar Android Pie.
Daarbij mag je nog opmerken dat bij introductie Motorola steeds zegt dat je de volgende versie van Android krijgt, maar het vervolgens niet doet.
G5 heeft inmiddels Oreo :)
Sinds wanneer? Mijn g5s heeft nog steeds 7.1
De G6 en G6 plus krijgen minimaal 1 upgrade en 3 jaar updates, want ze zitten in het Android Enterprise recommended programma: https://www.android.com/enterprise/recommended/
Als iemand een nieuwe telefoon zoekt moet de eerste vraag zijn "iOS of Android?", daarna kan je een selectie maken. Deze best-buy geeft hat antwoord nadat iemand antwoord met Android.

Als het antwoord op deze vraag echter iOS is - iemand werkt binnen Apple's eco-system met Apple Music, Files (iCloud Drive), iCloud backups, en heeft wellicht andere apparaten van Apple dan geef ik het volgende advies:

Budget:
Tweedehands iPhone 7's zijn bijzonder goedkoop te krijgen. (250-300)
Nieuwe iPhone 7 is inmiddels 300+ in waarde gedaald (500)

Nieuw:
iPhone 7 is inmiddels 300+ in waarde gedaald (500)
iPhone 8 is inmiddels 150+ in waarde gedaald (650)
iPhone X is inmiddels 300+ in waarde gedaald (900)

High-End:
iPhone Xs, iPhone Xs Max
Deze best-buy geeft hat antwoord nadat iemand antwoord met Android.
Wat gek dan, dat de duurste iPhone die er is, wel in dit overzicht staat..
Ja, in het "als prijs niet uitmaakt" hebben ze voor gemak de duurde iPhone gekozen. En waarom Łberhaupt de Xs Max ipv de Xs? Ik ken genoeg mensen welke de Xs Max net wat te groot vinden.
Ik denk dat de iPhones het gewoon niet hebben gehaald. Mogelijk ben je het daar niet mee eens, en dat is je goed recht.
Ik geef regelmatig koopadvies rondom aanschaf van apparatuur aan zowel individuelen als aan bedrijven.

Er zijn gewoon heel veel factoren welke je moet meewegen wanneer je overgaat tot koop/advies van een telefoon. Om genuanceerd een paar voorbeelden te noemen:

- iPhones gaan (meestal) langer mee
- iPhones hebben een hogere restwaarde
- Android geeft gebruikers (veel) meer vrijheid
- Android toestellen zijn (vaak) goedkoper

Ik ben het niet eens met de manier waarop de aanbevelingen worden gedaan. Ik ben het wel eens met de gemaakte keuzes in dit format. Zoals aangegeven, ik wens een ander format. Een inleiding met informatie over de verschillende besturingssystemen en vervolgens aparte pagina's voor iOS toestellen en Android toestellen. Wellicht meer pagina's over android aangezien er zoveel meer fabrikanten zijn die verschillende toestellen maken.

Ik ben heel blij met Android. Als iOS de hele markt in handen had dan betalen we over een paar jaar wellicht §3k voor een nieuwe iPhone - of ze bedenken een of ander maandelijks abonnement waar we allemaal aan moeten geloven. Android kwam net op tijd om ervoor te zorgen dat we niet Apple via overheden moeten reguleren. Zie dit artikel voor een interessante achtergrond: reviews: De lange weg naar Android 1.0
Thanks! Het idee om iOS en Android te scheiden zie ik wel wat in. Het is logisch als advies. Gaan we meenemen als idee voor volgende keer :)
Thanks voor je reactie, ben benieuwd naar de opzet de volgende keer :) En zoals aangegeven in mijn eerdere comment ben ik het eens met de gemaakte keuzes in het gekozen format.
Je kiest eigenlijk maar ťťn keer voor Android of (vooral) Apple. Als je eenmaal in het zgn ecosysteem zit (vendor lock-in) dan kies je binnen je eigen stroming voor een toestel, iPhone of Android.
Koop je een 2 jaar oude afgelikte boterham, dan mag je ook meteen de accu vervangen a 40 euro. (Actietarief geldt tot 31 december)

Een gebruukte iphone kan absoluut een prima telefoon zijn maar je moet er wel flink voor in de buidel tasten. Een refurb zou ik zowiezo niet kopen. Het scherm en de accu haalt het niet bij het origineel.
Als je batterijgezondheid onder de 80% zit binnen twee jaar weet ik uit ervaring dat ze 'm gratis vervangen. Boven die 80% zal je geen issues met batterijduur (horen te) hebben.
Vernieuwen Iphone accu tot 31-12-2018 voor E 29.
Dit gaat over nieuwe toestellen en niet over tweedehandsjes. Die tweedehandsjes vallen dus af.

Ik vind dat de vraag helemaal niet eerst moet zijn welk OS je wilt. Die doen niet veel voor elkaar onder. Het gaat erom wat je er mee wilt. Wil je bijvoorbeeld contactloos betalen, dan blijft alleen Android over.

En bedenk dat als je oude modellen wilt meenemen, dat deze nog een korte periode ondersteuning krijgen.
Ik zei niet dat ze tweedehands moeten opnemen in de best buy guide (hoewel een tweedehands wel vaak de 'best buy' is, dus wellicht zouden ze het wel moeten doen). Ik gaf simpel in de comments aan dat er genoeg te schrijven is over goede koops rondom iPhone's. Als iemand mij nu benaderd met de vraag "Ik heb een nieuwe telefoon nodig, heb niet een erg ruim budget, mag zowel nieuw als tweedehands zijn en ik heb altijd een iPhone gehad en heb nu een 5s" dan raad ik een tweedehands 7 of 7 plus aan, kan ik genoeg redenen voor geven.

De verschillende OS doen zeker onder voor elkaar. Er zijn gigantische lijsten met vergelijkingen wat iOS wel of juist niet heeft.

Ook goed om te weten, op gebied van je laatste opmerking, is dat Apple langer ondersteuning bied op gebied van software dan android - een kortere periode kan ik dat geval nog ruim 3 jaar zijn op een ouder toestel.
Het is een mooi idee om onderscheid te maken tussen IOS of Android

Maar 2e hands IPhones zijn juist belachelijk duur, meestal word bijna de nieuwprijs betaald voor 2e hands IPhones
Die bijzonder goedkope toestellen daar mankeert altijd wat aan (homebutten stuk, waterschade, schermschade, slecht werkend toestel enz.)
Sluit ik me volledig bij aan. Ik opende dit best buy artikel met het idee hoe gaan jullie mij een telefoon kunnen aanraden er staat toch geen iPhone tussen. Blijkt er toch een optie te zijn "geld speelt geen rol" klik ik daarop krijg ik een iPhone van §1600 voorgeschoteld alsof ik §1600 aan een telefoon ga geven en ja dan stopt heel het best buy verhaal blijkbaar want de rest van die telefoons wil ik zelfs geen euro aan geven. Is dit een grap ofzo? Waarom zou de iPhone XS Max de best buy onder iPhones zijn? Dat is niet de best buy voor mij en voor veel mensen die een alternatief zoeken voor Android

Dit is dus geen best buy gids want ik kan er geen best buy voor mij in vinden.
Je hebt voor jezelf duidelijk de keuze gemaakt dat je iOs wenst. Dan blijft er qua keuze toch niet zo heel veel meer over? Of je geeft achterlijk veel geld uit aan het duurste van het duurste, en dat wil je niet (wat ik helemaal met je eens ben) of je koopt de iPhone X(s) of als je wat groter wenst de Xs Max.
Wil je daarvoor ook niet zoveel betalen dan is de iPhone 8 of 7 ook nog een optie. De keuze bij Apple komt volgens mij meer neer op wat je budget is en wat je er zelf aan uit wenst te geven dan over specs. Die dingen presteren allemaal prima!

Voor mij is deze BBG helemaal prima aangezien ik me aan het oriŽnteren ben voor een opvolger van mijn S7edge. Niet dat ik er na het lezen helemaal over uit ben maar dat is ook weer smaak en wens.
Fijne gids, bedankt. Ik zal hem gebruiken voor wanneer mijn ouders overstappen op een nieuwe telefoon (ze gebruiken beide nog hun 7 jaar oude iPhone 4S met 8GB opslag).
Gewoon de se 32gb voor ze kopen,gewoon weer iOS, kennen ze, stabiel en snel. Met een beetje mazzel voor §260 te koop. Anders krijg je veel Android vragen😫
Welke vragen dan?

Hij hoeft toch maar echt 1x Whatsapp / Viber / Facebook al dat soort dingen in te stellen en klaar. alles van te voren backuppen en dan meenemen naar nieuw platform. Google biedt transfer help aan bij nieuw toestel.
Tja ik lees zijn vraag een beetje zoals mijn ouders erin staan (70+, totale digibeten)daar ben ook 3 maanden druk mee geweest met vragen als:‘ja hier kun je ook swipen’. 8-)
Tja, ik heb voor mijn buurvrouw haar eerste tablet een iPad aangeraden (ben zelf Android gebruiker), juist vanwege de angst voor dit soort vragen, maar die krijg ik bij een iPad net zo hard hoor :-)
jikes...die dingen krijgen toch ook geen updates meer?
Al een poosje niet meer, ze hebben ook om de haverklap de melding "geheugen vol"; wat wil je met 8GB opslag waarvan minstens 1,5GB gebruikt wordt voor iOS :P . Zelf zeggen ze dat die dingen het nog goed doen en tot die tijd niks nieuws willen, maar ik probeer ze er telkens op aan te dringen toch echt te investeren in een nieuwe telefoon (op dit moment denk ik aan de Xiaomi Mi A2, want stock android en goede prijs/kwaliteit verhouding). En dan zullen ze me waarschijnlijk ook dankbaar zijn, want ik heb laatst nog geprobeerd om te laten zien hoe je op google maps een parkeerplek instelt. Ik werd zelf helemaal gek want het duurde al zo'n 20 seconden voor Maps Łberhaupt opgestart was..

Petje af voor Apple trouwens, dat een iPhone zo lang mee kan gaan

[Reactie gewijzigd door snippiestgem op 5 oktober 2018 15:21]

En nog zijn iPhone-4S modellen van die generatie in een tweede leven heel leuke dingen op dit moment.
Ik heb zelf een keer ťťn over kunnen nemen van iemand voor 25 euro en hem een tijdje als 30-pin mediaspeler gebruikt; Eigenlijk gewoon een veredelde iPod.

Was een leuk toestelletje.
Misschien is de iPhone SE iets? Kleine behuizing en modern binnenwerk. Draait moeiteloos IOS12 en kan nog jaren mee. Vast wel voor een mooie prijs ergens aan te schaffen.
Ik zou ze niet proberen om te turnen naar Android, en dat zeg ik als Android-fan. Gewoon een instapper regelen (als de 7 ze te groot/duur is zijn er nog genoeg 6S en 6-toestellen op marktplaats oid), die kunnen nog wel een paar jaar mee en zijn toch een leuke opstap vanaf die 4S.

Android is dermate anders dat dat waarschijnlijk een enorme hoeveelheid supportvragen voor jou gaat opleveren, en frustratie voor je ouders.
Hoezo petje af voor Apple? Mijn Sony's uit het vorig millennium doen het ook nog steeds. Dat het ATFnet eruit ligt kan Sony ook niks aan doen. ;)
Heb momenteel een 2e hands Nokia Lumia van al 5 jr oud. Ding is nog als nieuw en doet wat een telefoon (voor mij) moet doen. Het feit dat bijna alle apps voor winphone 8.1 niet meer werken is, wederom niet de schuld van de telefoonfabrikant.

Persoonlijk vind ik het dan ook schandalig dat de meest gebruikte toestellen, nl. android, niet minstens 5 Š 6 jaar mee mogen gaan, want onveilig. Wat een verspilling!
Blijkbaar... Maar wat nu? Worden ze aan alle kanten gehackt? Ik weet 99.9% zeker van niet :)
elke bit die weggeschreven wordt bij zo'n hack is er waarschijnlijk een te veel op die dingen ;-)
1 2 3 ... 6


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True