Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Sim Kranenburg

Redacteur televisies

Sony AF9 Review

De ideale oled voor je thuistheater

Conclusie

Nog voordat je Sony's AF9 hebt aangezet, maakt deze oledtelevisie al indruk door het strakke ontwerp. Doordat het scherm enigszins achterover helt, kan de voet aan de voorkant achterwege blijven. Dit design leent zich wat minder voor wat hogere televisiemeubels en bij ophangen is de afstand tot de muur relatief groot, maar daar staat tegenover dat, van voren gezien, er niets is wat van het beeld afleidt. Ook de achterkant van de tv is prachtig afgewerkt en kabels zijn bovendien netjes uit het zicht weg te werken achter een afneembaar paneel.

De AF9 vertegenwoordigt de beste beeldkwaliteit die Sony op dit moment in huis heeft. Doordat alle oledtelevisies die op dit moment te koop zijn, gebruikmaken van beeldpanelen die zijn ingekocht bij LG Display, zijn de onderlinge verschillen niet groot, maar de AF9 is af fabriek ook nog eens zeer nauwkeurig afgesteld. Hierdoor is een kalibratie na aanschaf overbodig, maar mocht je hem ergens in de toekomst alsnog willen (laten) afstellen, dan is daarvoor nu een prima color management system beschikbaar. Bovendien kun je de AF9 automatisch kalibreren, mits je over de juiste meetapparatuur en CalMAN-software beschikt.

Ook het luidsprekersysteem van deze tv is bijzonder doordat het beeldpaneel wordt ingezet om geluid voort te brengen. Hierdoor komen stemmen daadwerkelijk uit het scherm, waardoor ze heel natuurlijk overkomen. Sony paste dit audiosysteem al eerder toe op de A1 en de AF8, maar voor de AF9 is het duidelijk verbeterd door de toepassing van grotere spreekspoelen. Bovendien is nu een centrumkanaal toegevoegd, wat vooral de verstaanbaarheid van stemmen heeft verbeterd. De laagweergave is nog altijd niet wereldschokkend, maar voor veel mensen goed genoeg. Wie het beste van het beste wil wat geluid betreft, heeft een goeie aan de AF9, doordat hij is in te zetten als centerspeaker in een surround-luidsprekeropstelling die wordt aangestuurd door een av-receiver.

Eerdere Sony-televisies maakten gebruik van een slome soc, waardoor Android TV alles behalve soepel draaide. De soc in de AF9 is nog altijd geen snelheidsmonster, maar snel genoeg voor een redelijk soepele interface en soepele bediening. De menu's worden nog altijd niet op de volledige uhd-resolutie gerenderd, maar dat doet nog geen enkele televisie. De, voor gamers belangrijke, inputlag behoort niet tot de laagste van dit moment, maar is zeker niet slecht.

Er valt veel positiefs te melden over de A9 en bovendien zijn er geen grote minpunten. Behalve dan de hoge prijs die voor al dat moois betaald moet worden. Nu zijn alle oledtelevisies flink duurder dan de gemiddelde lcd-tv, maar de AF9 is op zijn beurt een heel stuk prijziger dan de gemiddelde oled. Hierdoor is de prijs-prestatieverhouding niet zo goed als bij de concurrentie, maar als je de ideale televisie zoekt voor in je thuistheater, moet je bij de AF9 zijn.

Getest

Sony KD-55AF9 Zwart

Prijs bij publicatie: € 3.000,-

Vanaf € 2.675,-

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (2)

Laagste prijzen voor: Sony KD-55AF9 Zwart
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Art & Craft Nederland

Score: 3 (48)

€ 2.675,-

€ 2.675,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 2.675,-
Opsturen vanaf ¤50,- € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 2.675,-
Bekijk

Stassen Hifi

Score: 3 (5)

€ 2.675,-

€ 2.675,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 2.675,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 2.675,-
Bekijk

Apollo

Score: 5 (34)

€ 2.999,-

€ 2.999,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 2.999,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 2.999,-
Bekijk

Wifimedia

Score: 5 (15)

€ 2.999,-

€ 2.999,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 2.999,-
Pakketpost (vanaf ¤ 20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 2.999,-
Bekijk

EP.nl

Score: 5 (2)

€ 2.999,-

€ 2.999,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 2.999,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 2.999,-
Bekijk

Reacties (131)

Wijzig sortering
Dank voor de review. Ik vind het erg jammer dat er weinig directe vergelijkingen worden gemaakt met andere OLEDs, terwijl dit mij juist interesseert. In hoeverre verschilt de beeldkwaliteit van deze OLED tov andere; hoe ga ik dit merken en wat rechtvaardigt op dat vlak het prijsverschil met bijv. de LG serie? Reviews van Tv's lijken vaak op zich te staan op Tweakers, terwijl de vergelijking met de concurrentie de kenner juist interesseert.
Mocht je opzoek zijn naar uitgebreide TV recensies (geen idee of je dat bent of dat je post puur als feedback voor Tweakers is bedoeld) adviseer ik je naar Rtings te kijken. Zij maken zeer uitgebreide geschreven recensies waarbij de vergelijking met andere TVs eenvoudig te maken is dankzij de structuur die ze hanteren en de aangeboden vergelijkingstool. Het grote voordeel van Rtings, naast de structuur en details, is dat de TVs die ze testen zelf aanschaffen en je er dus zeker van bent dat ze geen cherrypicked model vanuit de fabrikant gebruiken om te testen. Daarnaast komen ze regelmatig terug op bestaande recensies als er bijvoorbeeld een ingrijpende firmware update is geweest.

Mocht je meer van de video zijn dan is het Youtube kaneel HDTVTest zeker een aanrader.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 12 oktober 2018 08:28]

Dank je, ik ken HDTVTest absoluut :) was inderdaad vooral als feedback bedoeld naar Tweakers. Al het werk dat er nu wordt gestopt in bijv. de metingen, zou meer opleveren als de vergelijking gemaakt wordt; zoals Vincent Teoh wél doet. Alle OLEDs hebben "true black levels", maar er in de processing verschilt het soms enorm. Sim K. heeft absoluut de kennis en kunde, dus daar ligt het niet aan - enkel de presentatie van de feiten.
Software is een ander punt; nogal een verschil tussen WebOS (LG) en Android TV - maar laat dat verschil dan zien, bijv. in een filmpje. Dan kan de snelheid enz beoordeeld worden ipv een eenzijdig verhaal.
Let wel op dat Rtings de USA typeaanduidingen gebruikt en dat die nog wel eens verschillen van de Europese aanduidingen.
En het nadeel van Rtings is dat bepaalde zaken die juist bij OLED's het verschil maken enkel zwart-wit beoordeeld worden en je er alsnog niks aan hebt. Smooth Gradation op Sony tv's wordt totaal niet meegenomen in de Gradient beoordeling net als de kwaliteit van motion interpolatie. Bij rtings wordt er enkel beoordeeld op het wel of niet aanwezig zijn van interpolatie mogelijkheden.
Het geluid van deze AF9 scoort op Rtings zelfs nog lager dan een C8 en als je elke andere geschreven review mag geloven is dat toch echt niet zo.

[Reactie gewijzigd door apis29 op 12 oktober 2018 19:01]

Elke OLED TV gebruikt hetzelfde paneel van LG. Veel verschil is er dus niet.
Behalve dan dat de verschillen (lees kwaliteit in componenten) toch nog wel erg veel verbeteringen met zich mee kunnen brengen.
De OLED panelen zijn allemaal hetzelfde. De aansturing niet. De aansturing wordt niet alleen door software gedaan, maar ook door hardware. En daar zit wel degelijk een verschil in.
Waarom herhaal je wat ik zeg?
Ik voeg wat toe. Hardware is wel degelijk verschillend.
Niet alleen de software zoals jij zegt.
Ik doel dan op hardware zoals upschaling processor, motionflow processor, enz enz.

[Reactie gewijzigd door tilburgs82 op 15 oktober 2018 17:08]

Wat begrijp je niet aan het feit dat de OLED panelen allemaal identiek zijn dus
Als je iets als feit stelt, mag je wel wat zekerder van je zaak zijn.

Jij start met het statement/suggedtie dat er weinig verschil is omdat OLED TVs dezelfde panelen hebben. Dus jouw uitgangspunt is TV. Vervolgens is het ineens dat er weinig verschil is tussen de panelen. Wat is het nou?

Het gaat in ieder geval om de TV als totaal (no shit) en dus alle componenten, niet alleen die van het paneel.

Lezen is geen kunst. Eigenlijk best makkelijk. Elkaar willen begrijpen blijkt de echte uitdaging.
Jammer dat Sony hun AF9 (en andere OLED's) behoorlijk uit de markt prijst door de hoge prijzen die ze vragen. Kijk je naar LG, dan kun je de 55" C8 al voor ¤1450-1500 krijgen (incl. ¤250 cashback) en de 65 inch voor ¤2250-2300 krijgen (incl. ¤500 cashback).

Het enige waar de Sony echt zichtbaar beter in is betreft de motion interpolatie. Of dit echter de zeer hoge meerprijs waard is...
De LG 55" C8 is geen concurrentie van de AF9. Door het geluid zou je hem eerder moeten vergelijken met de E8.
https://tweakers.net/pric...lg-oled55e8pla-zwart.html
Dit toestel is beschikbaar vanaf 2.089 euro voor een niet NL/BE variant en 2.699 euro voor een toestel voor deze markt. Het verschil zit'm in de apps die meegeleverd worden in het smart gedeelte. Wel jammer van de prijs. Persoonlijk vond ik dat het geluid van deze E8 niet kon tippen aan de toenmalige Sony AF8. Het geluid van de E7 was eigenlijk beter.

De Sony AF8 zag ik ook niet zitten omdat je enkel stereo hebt wanneer je recht voor het scherm zit. Dit zou opgelost zijn met de AF9. Zelf ben ik voor de Panasonic 55FZ950 gegaan, beschikbaar vanaf 2.500 euro nu. Zelf heb ik toen 2.700 betaald. Dit model heeft een Technics sound bar waar ik heel tevreden mee ben.
https://tweakers.net/pric...ic-tx-55fz950e-zwart.html

De LG C8 is te vergelijken met de Panasonic 55FZW804, beschikbaar vanaf 1.999 euro. Dit is hetzelfde toestel als mijn 950, maar zonder de sound bar.
https://tweakers.net/pric...ic-tx-55fzw804-zwart.html

Een ander alternatief voor de AF9 is de Philips met B&W sound bar, maar deze waren toen niet beschikbaar toen ik een vervangtoestel zocht.
https://tweakers.net/pric...lips-55oled903-zwart.html

edit: by the way, de LG toestellen zijn al vanaf het begin van het jaar op de markt. Ze hebben natuurlijk wel een voordeel bij introductie, omdat zij als eerste hun nieuwe generatie panelen kunnen brengen.

[Reactie gewijzigd door bbc op 12 oktober 2018 12:14]

De LG 55E8 is al te kopen voor 1900 - 300 euro cashback = 1600 euro.

Meer info is te vinden op:
https://gathering.tweaker.../list_messages/1832627/96

[Reactie gewijzigd door KoffieAnanas op 12 oktober 2018 17:20]

Sterker nog, de LG 55C8 is al te krijgen voor 1300 euro (1599 - 300 euro cashback).
De cashback is niet bij alle retailers mogelijk, dus je kan niet uitgaan van de pricewatch prijs -300.
Ik ga ook niet uit van pricewatch, ik heb zelfs geen flauw idee welke prijzen daar vermeld staan. Er is een speciaal topic voor lg oled prijzen, zie reactie van @Ruud2001 .
Nee maar elke gebruiker kan er wel voor kiezen om de cashback te gebruiken. Geldige prijs dus.
Voor de volledigheid mensen ook weer even wijzen op het prijzen topic voor LG OLED tvs. Heeft mij destijds een boel duiten bespaard :)
Lg heeft express een wat hogere prijs gezet op de Olde panelen en zullen hierdoor (bijna) altijd de goedkoopste oled tv's zijn. Daarnaast is Sony te onderscheiden door een wat duurder design, geluid en extra opties. Je kan eigenlijk al verwachten dat de Sony wat slomer in prijs zal dalen omdat lg wel wegen weet te vinden om hun oled panelen wat goedkoper te maken, maar dat gaan ze niet zo snel tegen hun kopers zeggen. Hierdoor zal lg sneller in prijs kunnen dalen.
Philips is te onderscheiden met hun ambilight, maar die gebruikt ook oled panelen van lg en zal hierdoor niet goedkoper zijn.

Zelf heb ik 2 lg oled tv's hier staan maar me broer Sony oled tv heeft toch net een wat betere kleur weergaven, ondanks dat ze in hetzelfde jaar zijn uitgekomen.
Gebruik eens de callibratie gids van Rtings. Ik ben benieuwd of je dan nog steeds de kleuren van de sony beter vind. Het blijft wel smaak natuurlijk, maar die kan ik iedereen aanraden.
Al gedaan bij aankoop. Eerste ding wat ik had gedaan, ja Sony is nog beter maar die was volgens mijn broer ook gekalibreerd.
Er is al een tijdje de vraag om een oled tv, zonder geluid en smart functies. Soort van een als tv uitziende monitor.

Dat Sony nu met een oplossing komt waarbij je de speakers als nog nuttig kan gebruiken, vind ik mooie tussen stap.
Je hoeft het smart gedeelte niet te gebruiken hè? Dat doe ik ook niet. Een versie zonder smarttv is waarschijnlijk duurder ook
Dat is toch onzin. Een tv met minder opties zou niet duurder moeten zijn. Ik wil geen smart tv niet alleen niet vanwege het smart gedeelte, maar ook omdat de hele interface dan draait op een brakke soc die geen 10 jaar meegaat. Nog steeds met alle 2018 modellen die ik nu zie en probeer voelt Android-tv stroperig. Dan bedoel ik niet als je Netflix aanzwengelt, maar ook gewoon als je de brightness omhoog wilt zetten. Dat is een probleem wat al 30 jaar niet meer bestond en nu hebben we ineens door smart tv weer lagere gebruikerservarigen met de interface.
De overgrote meerderheid wil gewoon het complete plaatje en geen monitor. Voor zo'n kleine groep een aparte versie maken is duur. Met mijn lg c7 werkt het menu prima overigens. Maar dat stel ik 1x in en dan is het klaar
Non smart tvs zijn alleen populair bij tweakers. Een te kleine markt voor de sonys in de wereld. Dus duur.

Zelf wil ik overigens wel graag een smart tv maar dan 1 met een high end SOC. Ik heb een hekel aan losse kastjes rond mijn tv.
valt allemaal wel mee ze, zelf op mijn 55" lg tv van 550 euro (dus echt low-end model) loopt het smart gedeelte nog redelijk vlot zeker in combinatie met de netflix knop op de afstandbediening nog handiger als gedacht en ja ik heb ook een chromecast, maar voor netflix gebruik ik eigelijk altijd de ingebouwde app
Dat is juist geen onzin, maar volstrekt logisch. De smart modellen worden op een veel grotere schaal geproduceerd, waardoor de kosten vanzelfsprekend lager liggen. Een niet smart model moet op een kleine schaal geproduceerd, verpakt en gedistribueerd worden en dat is simpelweg duurder.

Dat gezegd hebbende is het OS van LG echt een revelatie in vergelijking met de Androids.
Toch wel, net op het werk een groot presentatiescherm neergezet met touch, zonder touch was hetzelfde scherm aanmerkelijk duurder! Raar maar waar!
Je wilt eigenlijk een OLED monitor, wat nooit gaat gebeuren.
Statische content uren op je beeld is vragen om problemen bij oled (inbranden/image retention). Daarnaast nog slijtage van de pixels, wat als monitor een stuk sneller gaat.
En onrustige transities tussen verschillende frames lijkt me niet prettig, hoewel dat bij de nieuwe generaties al een stuk minder is. Een 'panning shot' toont dit probleem nog wel duidelijk aan.

[Reactie gewijzigd door Batauwer op 12 oktober 2018 10:26]

Dat zeg ik "Soort van een als tv uitziende monitor". Ik wil het niet als monitor gebruiken, maar als TV.
Neen, bezoekers van tweakers dénken dat er vraag naar is. Enkel is dat een enorm klein percentage van de markt en daar gaan ze bij LG (of eender ander merk) geen nieuwe tv voor uitbrengen.
Geluid uit het scherm? De laatste thuisopstelling waarbij ik het geluid uit de tv kwam liet komen ipv de hifi installatie moet ca. 1987 zijn geweest. Zet 2 goede speakers (aan een goede hifi installatie) aan weerszijde en het geluid lijkt ook uit het midden te komen. De geluidskwaliteit is potentieel vele malen hoger dan wat een tv ooit te bieden zal hebben.
Precies, heb een volledig Sonos systeem en geluid uit tv zal hier niet worden gebruikt. Het is ronduit waardeloos om hiervoor geld te betalen wat niet wordt gebruikt. En is anno 2018 blijkbaar moeilijk een tv in de markt te zetten zonder opsmuk. Een goed scherm, zonder poespas.
Oh die optie gaat nooit komen. Kijk, het liefste zou ik gewoon een goed OLED scherm kopen. Zonder geluid, zonder smart tv, ambilight, etc. Er hoeft zelfs geen tv tuner in te zitten. Gewoon een goed scherm met 2 goede HDMI 2.1 aansluitingen en liefst ook nog een DisplayPort of USB-c ernaast. Een dergelijk scherm onder de 1000 euro zou het prima doen verwacht ik, maar dat durven ze niet, er zit dan ook geen vendor lockin in.
Dus eigenlijk wil je een oled monitor?
Een 55-60" OLED monitor? Graag!
Erg afhankelijk waarvoor je hem inzet. Volgens mij is OLED nog niet zo goed met het langdurig weergeven van vaste interface elementen. Deze pixels slijten dan harder waardoor je een soort inbranden krijgt.

Maar goed, als je de monitor enkel met een Chromecast of Mediabox gebruikt dan zou het best prima kunnen werken.
Wauw, pixel slijtage heeft niets met inrbanden te maken.
Klauwen vol met geld en na een half jaartje beginnen de pixels te slijten, weet je zeker dat je dat wilt?
Die onzin over pixel slijtage. Misleid de consumenten niet. Bij normaal gebruik merk je daar niets van.
Ik zie op telefoon een gigantische verschil in pixel kleuren na een jaar of 2 al. In vergelijking met lcd schermen....

Misschien zie jij het niet.
De techniek van OLED schermen voor telefoons is helemaal anders dan voor TVs. Niet te vergelijken naar slijtage toe.
Je haalt slijtage door de war met inbranden/image retention.

Dit zullen de meeste mensen niet echt merken met af en toe een film en voornamelijk tv voor een paar uurtjes. Maar ik begrijp dan überhaupt niet waarom je een OLED tv koopt.

Mocht je een pc aan de tv hangen, en met regelmaat sport/CNN/statische games aan hebben staan, dan OLED vermijden.

[Reactie gewijzigd door Batauwer op 12 oktober 2018 09:51]

af en to een film en paar uurtjes per dag bedoel je? Dat is bij ons toch wel normaal. Ik werk en 's avonds half 7 voor de kinderen ff wat TV en vanaf half 8 gaan we zelf wat buizen. Dat is toch prima qua tijd?
Dit zullen de meeste mensen niet echt merken met af en toe een film en voornamelijk tv voor een paar uurtjes. Maar ik begrijp dan überhaupt niet waarom je een OLED tv koopt.

Juist wel toch? Die ene keer dat ik een film of serie kijk, moet het ook zo perfect mogelijk zijn.

CNN, RTL etc die content hoef ik niet te zien. En daar zou je zeker geen OLED of dure TV voor hoeven kopen.
Als je dan een OLED in huis haalt, dan ook meerdere keren in de week film/serie kijken toch :Y)
image retention is wat anders dan inbranden. Image retention verdwijnt vanzelf. Inbranden is ook geen goed woord. Het is namelijk ongelijke slijtage van de oled's. Vooral rood/oranje lijkt oleds harder doen slijten dan andere kleuren. En dan verschilt dat ook nog eens per scherm. Eigenlijk is geen enkele oled hetzelfde.

Ik heb zelf een jaar een LG Oled C7. Die behandel ik echt niet met een fluwelen handschoen. Wordt redelijk wat op gegamed en tv op gekeken. Statisch materiaal allover. Totaal geen last van slijtage.

Tuurlijk zijn er voorbeelden, maar dat is eerder pech hebben.
LG Displays gebruikt toch alleen maar Witte OLEDS met een kleurenfilter. Juist om de onregelmatige slijtage van de verschillende kleuren tegen te gaan.
Je hebt gelijk wat betreft witte OLEDs (volgens mij :P ). Dat is dacht ik ook de reden dat Samsung geen OLED tv's meer produceert, omdat blauwe oleds sneller sleten dan de groen en rode. Hierdoor zouden Samsung OLED tv's 2 blauwe, 1 groene en 1 rode oled per pixel moeten hebben. Dat was te duur, waarna LG met witte OLEDs kwam en daar patent op kreeg. Wat weer de reden is dat alle fabrikanten LG OLED panelen gebruiken.

Edit: zie hier een artikel van tweakers hierover: https://tweakers.net/revi...ek-nu-en-straks-oled.html

Geen idee hoe een witte OLED + kleurenfilter zich qua slijtage verhoudt tov gekleurde OLEDs. Rtings.com toont aan dat rood/oranje statisch materiaal bij witte OLEDs kan zorgen voor onregelmatige slijtage. Dat doet zicheigenlijk alleen voor als je de OLED tv's echt verkracht met 24/7 felrode/oranje statische materiaal te laten zien.

[Reactie gewijzigd door Hulleman op 12 oktober 2018 12:25]

Kleuren oleds kennen verschillende slijtage percentages. Zo slijten de blauwe oleds 50% sneller dan de rode en de groene. Sony en Samsung hadden daarom 2 blauwe, 1 rode en 1 groene oled gebruikt maar deze productiemethode bleek veel te duur te zijn. LG heft de licentie voor witte oleds met een kleurenfilter van Kodak gekocht. Kodak zat in zwaar vaarwater en heeft een heleboel patenten verkocht om meer cash te genereren, waaronder dus dit patent.
Wauw, je weet helemaal niet hoe OLEDs werken.
Ga hier niet zo arrogant lopen doen, maar draag wat bij aan de inhoud. Prima om mij te corrigeren, maar niet met zo’n droevige reactie.

[Reactie gewijzigd door Hulleman op 14 oktober 2018 16:11]

Zoals een postje eerder duidelijk was, ik begrijp wat bi/ir inhoud.

Ik had het over de slijtage van de pixels, niet inbranden of vast houden van beelden.

Een jaar in bezit zegt nog niets, maar je hebt helemaal gelijk dat de geluksfactor ook mee speelt.
In de volksmond noemt men het inbranden/burn-in, maar het is ongelijke slijtage van de pixels.
Inbranden is een specifieke vorm van slijtage bij statische content.

Ik heb het over betrouwbaarheid op de lange duur. Dat laat je zien door te testen, niet met de onderbuik die een aankoop rechtvaardigd.
Ik haal niets door de war. Het is echt niet zo dat rood groen of blauw ineens ver wegvalt. Dat is gewoon onzin. Tenzij je exclusief naar rood, groen of blauw beeld gaat zitten kijken.
Ook burn in gebeurt nauwelijks. Zelfs niet als je veel gamed. Ja als je dag in dag uit alleen hetzelfde speelt wel. Maar dat kan zelfs bij lcd displays.

[Reactie gewijzigd door Sjaak2k op 12 oktober 2018 10:00]

Helderheid genoeg in een oled. Ik heb oled's geherkalibreerd met duizenden uren op de teller. Dus ja ik heb wel een idee hoe het effect is voor de gemiddelde consument, niet te merken. Nu zijn ze er nog geen tien jaar en ik kan niet in de toekomst kijken. Maar ik ga er sowieso niet van uit dat die tv's het 10-15 jaar blijven doen.
Ook theoretisch zou een oled goed 30-50k uur meegaan. Dan is je tv al lang overleden.
Jij begon met je gelijk over het giet dat pixels na een half jaar gaan slijten. Dat is gewoon onzin. Metingen laten zien dat dat niet klopt.
Uitzonderlijk idd, je moet wel echt een CNN junkie zijn om het voor mekaar te krijgen.

Ik heb nog steeds geen vertrouwen in de lange termijn, maar we gaan het zien.

Voor mij persoonlijk is de motion handeling een afknapper, maar dat is echt persoonlijk.
Black crush en banding is al opgelost bij nieuwe modellen begreep ik. En met een beeldexpert zoals jezelf is dat vast ook op te lossen bij oudere modellen.

Je reageer wel ietwat heftig met de nodige aannames.
Mocht je een pc aan de tv hangen, en met regelmaat sport/CNN/statische games aan hebben staan, dan OLED vermijden.
Valt wel mee toch?
Black crush en banding zijn vaak wel setting gerelateerd. Echter is het gebied net boven zwart wel wat lastig. Nu met de introductie van 3dluts in de recente toestellen zou dat beter te kalibreren zijn. Maar het staat nog wel in de beginschoenen.
Ik ken zat eigenaren die ook veel gamen of zelfs de oleds als monitor gebruiken. Zolang je niet te lang dezelfde statische content gebruikt is er geen probleem.
Ik reageer heftig omdat je consumenten afschrikt als je beweert dat na een half jaar de pixels beginnen te slijten, terwijl dit voor 99,9% van de consumenten geen probleem is. Helderheid en kleur blijven gewoon prima. Er is wel drift maar vaak niet eens waarneembaar.
Motion zonder interpolatie is knudde op oled en lcd. Plus het is inherent aan 24fps film. Ik neem aan dat motion met 60 of 120 hz toch geen probleem is.
Een random quote die zegt oled te vermijden vanwege burn-in terwijl de praktijk het tegendeel bewijst doet me niet veel.
Die quote was van mezelf, bedoelde aan te geven dat ik me wel realiseer dat een half jaartje heel erg kort door de bocht is.

Dan zou je pertinent een half jaar CNN op volle brightness voor 4 x 4 uur per dag aan moeten hebben staan.

[Reactie gewijzigd door Batauwer op 12 oktober 2018 12:47]

Je hebt monitoren en monitoren. Hoe goed moeten de scaler en motion interpolator zijn? Moeten er andere features opzitten die er een TV-monitor van maken (in tegenstelling tot een computermonitor)? TV's en computermonitoren zijn echt aparte takken van sport, zelfs als je de tuner uit de TV haalt.
Dan koop je een grote monitor?
Je besef toch wel dat je uiteindelijk meer zal betalen voor een TV _zonder_ geluidsvoorzieningen dan voor één met?

Je comment is nogal kort door de bocht en toont weinig kennis van economie/productieprocessen.
Slap om persoonlijk te worden, toont weinig respect.
De markt maakt en vernieuwd producten wat niemand nodig heeft maar nodig denkt te hebben na langdurig marketing. Dit is geen economie maar psychologie. Je wordt genaaid waar je bij staat.
Productieprocessen, me reet. Een fabrikant (Samsung bijvoorbeeld) maakt tig tv modellen die vrijwel identiek zijn en verkoopt via diverse kanalen die dan kunnen zeggen de goedkoopste te zijn (ja, van dat submodel). Hetzelfde verkopen met een module minder kan blijkbaar niet of gaat duurder zijn.
Conclusie, het kan maar er wordt niet genoeg verdient en er zijn blijkbaar hoopjes mensen die vinden dat dat economie/productieprocessen betreft. 8)7
Hetzelfde verkopen met een module minder kan inderdaad niet zomaar in 99 % van alle gevallen. Dergelijke opties voorzien vereist een vanaf de grond daarvoor ontwikkelt product/productieproces.

Vergelijk het eens met bijvoorbeeld een Windows, sommige mensen hebben ook geen GUI nodig. En toch bestaat er geen win10 versie zonder GUI. Wel een server versie.

Waarom is dat dan denk je?

PS: wijzen op een ondoordacht comment is nooit persoonlijk , "je moeder is" is persoonlijk. Mij persoonlijk mag men ten aller tijde wijzen op een gebrek aan kennis omtrent iets , dat is de manier waarop je zaken bijleert.
Tsja, de formulering is feitelijk juist en daar let ik meestal op dezelfde manier op, maar om een of andere reden leest het op het eerste gezicht net iets te persoonlijk - na 3 keer herlezen weet ik hoe het komt. Ondoordacht is een kwalificatie die iets zegt over de schrijver, niet over de inhoud. Van de inhoud weet je immers alleen dat jij het er niet mee eens bent, en niet hoe hij tot stand gekomen is! Als je gokt dat dat op ondoordachte wijze is, dan zeg je daarmee wat over de schrijver.

Hoe dan ook, de inhoud dus. Inhoudelijk is er op jouw commentaar ook wel wat af te dingen. Ga je lomp overkomen, zorg dan op zijn minst dat je gelijk hebt.

Het probleem zit hem niet in het weglaten van hardware. Je kunt simpel zonder major redesign een tuner en een geluidseindtrap weglaten van een mainboard. Dat heet in de assemblage een no-stuff en scheelt toch een paar euro. Optiebitjes omzetten in de software is min of meer gratis. De woofertjes weglaten scheelt nog een paar euro. Zeg dat je al op een tientje zit. De grootste besparing zal zitten in het weglaten van de paneelspeakers. Ook dat is technisch allemaal simpel. Laat ik zeggen dat je het toestel in principe 50 a 100 euro goedkoper kunt verkopen. Dan ga je kijken naar de logistiek. Om te renderen moet je 10.000 van zulke toestellen per bestemmingsmarkt kunnen wegzetten, of welk ander getal Samsung daar tegenwoordig voor hanteert. Het moet lonen om een extra SKU neer te zetten, en omdat je met je eigen modellen concurreert moeten de verdiensten liefst minstens zo groot zijn als van de uitgebleven verkopen van het uitgebreidere model. Op die twee economische punten kan het idee blijven hangen. Niet op wat technische details. Zelfs niet op de gaten die nu voor niets in de achterwand zitten, daar gaat een andere legenda-sticker overheen.

P.S. Als je de verdrietfunctionaliteit ook weg wilt laten, wordt het wel een redesign met meer impact. Qua hardware niet eens, daar stop je gewoon een goedkopere SoC in, maar qua software krijg je wel weer een aparte lijn ernaast. Ik weet niet hoe makkelijk het is om extra functionaliteit in de ouderwetse firmwarelijn toe te voegen of dat het simpeler is om gewoon een groot stuk uit de verdrietsoftware te slopen. Bij Windows weet ik dat dan toevallig weer wel. Daar is het echt simpel om een consumentenversie zonder GUI uit te brengen, maar daar zit geen hond op te wachten dus loont het alleen al qua onderhoud niet. Elke versie die extra onderhouden moet worden, al verschilt hij nog zo weinig, drukt op het budget. Daar is Sony juist weer in het voordeel; die software loopt altijd op volledig bekende hardware.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 15 oktober 2018 12:43]

Als ik 'gewoon' TV kijk, dan heb ik geen zin om allerlei andere apparatuur aan te moeten zetten. Het geluid is voor veel situaties meer dan genoeg. Ik ben juist blij dat ze nog dit soort innovaties doen om het geluid uit de TV zo goed mogelijk te maken.

Voor alle andere situaties heb ik een fatsoenlijke surround set die aan gaat bij Netflix, films etc.
Tegenwoordig hebben alle audio- en videoapparaten (receivers, soundbars, TV's, consoles) HDMI-CEC waardoor apparaten met elkaar kunnen communiceren. Kortom je zet je TV aan, je receiver springt automatisch aan. TV uit? Receiver gaat ook uit. Verder heb je ook geen extra afstandsbediendingen nodig; volume bedien je gewoon met die van je TV. Het heeft nog veel meer voordelen, zie daarvoor deze pagina.

[Reactie gewijzigd door stin00 op 12 oktober 2018 11:12]

Gaat dat niet vanzelf? Ik gebruik de TV eigenlijk alleen als scherm icm een Apple TV. Maar als ik de Apple TV aanzet gaan de versterker en TV ook automatisch aan.
Je hoeft ook geen andere apparatuur zelf aan te zetten toch. Mijn hifi gaat zelf aan als de tv aangezet wordt.
En veel beter geluid bij films e.d
Ik heb al sinds jaar en dag een slimme ab (logitech harmony ult.) waar ik het icoontje “tv kijken” of “film op beamer” aanraak. De rest gaat vanzelf.
Heb zelf de A8 en er is voor mij geen enkele reden om bij sport of een praatprogramma mijn soundbar nog aan te zetten. Enkel bij Nerflix gaat de HEOS nog aan, het geluid uit de tv voldoet erg goed.
En als je helemaal geen speakers zichtbaar wilt hebben kan jouw optie niet natuurlijk.
Ja het geluid kan beter met externe speakers en het stereo beeld kan breder gemaakt worden. Ik ben (als audiofiel) toch blij verrast door het heldere geluid en voldoende bas dat deze TV kan weergeven. Dat er geen externe speakers of soundbar zichtbaar zijn kan er voor zorgen dat het een groot voordeel is t.o.v. de "standsaard platte tv speakers" concurrentie. De prijs vind ik aan de hoge kant voor een 55".
Ik mis helaas wel, de optie om een externe sub aan te sluiten en de x-over te regelen via het menu op de tv.

Dat had de af8 wel via de headphone aansluiting.

Voor de rest mooie tv, maar voor de prijs in priceatch voor deze tv kan ik bijv ook een Panasonic 65 inch 804 kopen en een Sonos sub met playbar en als ik er iets bijleg nog 2x sonos one surround speakers. En dan heb ik het nog geeneens over goedkopere bedrade oplossingen.

Maar mooie tv.
Je hebt dan wel weer twee speakers in het zicht staan. Het voordeel van dit scherm is dat er helemaal geen speakers zichtbaar zijn. Dan lever ik graag wat geluidskwaliteit in.
Ik heb zelf ook een Bravia met Android TV. Ideaal multi media apparaat. Zeker als je apps als file manager. VLC, Kodi e.d. Erop hebt geïnstalleerd. Ik snap alleen niet waarom ze geen betere processor erin gooien. Desnoods nemen ze een oude high end processor van 2 generaties geleden. Voor nu loopt het vast goed. Maar over een jaar gaat het al haperen.
De goedkope chip is inderdaad altijd jammer geweest. Echter, de nieuwe modellen draaien op de nieuwste android en dat draait minstens zo vlot als webos van lg op een C8. Blijft natuurlijk nog steeds ‘gewoon’ een pijltjestoets gebaseerd OS en dat wint voor mij niet van lg’s gyro muis systeem!
Waar zijn de video reviews van de tv gebleven?

De technische kant lees ik wel later op de dag. Maar een video is wel welkom.

Vindt het jammer van het design voor het ophangen. Want wij hebben de tv aan de wand hangen. Nu een Samsung en die heeft ook een bolling waardoor het dus beertje verdraaid en verder van de muur staat. Zonde.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 12 oktober 2018 06:07]

Wauw die centerspeaker optie vind ik echt heel tof! Ik vind het eigenlijk gek dat dit niet vakere een optie is, ook soundbars ondersteunen dit eigenlijk nooit (tenminste heb er nog nooit een gevonden die dat kan). Gewone centerspeakers zijn vaak erg lomp en staan niet zo mooi, als het dan in de TV zit verwerkt is dat voor mij echt een enorm pluspunt :) Nouja, eerst wachten tot mn huidige TV op is, en dan nog mn wederhelft overtuigen dat een nieuwe TV heus wel 3000 euro mag kosten...
Meestal ga je speakers niet mixen omwille van de "geluidskleur" die elk merk en/of reeks wel heeft. Satellite speakers zijn soms wel eens van een ander merk, maar zelfs dat wordt niet echt aangeraden.

Als er iets van de ene naar de andere kant van het beeld gaat veranderen de karakteristieken van het geluid twee maal. Dan moet je al goed op zoek gaan naar speakers die erbij passen.
Zit in Dubio 75" inch OLED of een Laser beamer. Maar de native 4K laser beamers zijn van Sony iets wat te prijzig.... (20K +). Opzoek naar een goed alternatief, maar zelf projectorcentral heeft niet veel info.
Als 20+K slechts "ietwat te prijzig" is dan zou ik gewoon voor die 75 inch OLED gaan. Kan je ook nog wat leuks met de vrouw doen van het geld wat overblijft :P
Ik snap niet dat er iemand positief is over hdr en dolby vision? Dit is nog steeds veel te donker! Ik heb een LG c7 gehad dat was niet om aan te zien, nu heb ik de Sony a1 65 inch welke iets beter is maar nog steeds veel te donker. Bijvoorbeeld Duitse satelliet zenders op 720p zien er zo veel beter uit. Ik kijk al het hdr en dolby vision met de 1080p chromecast zo is het redelijk. Kan dolby vision niet uitschakelen.
Oke in een donkere kamer en niet als schilderij gebruiken om van dat zwarte gat af te zijn, want dan brandt het scherm in. Het zal best een toptoestel zijn.
Ik was van de week in de Mediamarkt, veel licht, en eerlijk gezegd zag ik weinig verschil in kwaliteit, zelfs de goedkopere (795,-) tv's vond ik indrukwekkend.
Dure tv aanschaffen, dan dure blu-ray speler aanschaffen, dan dure schijfjes aanschaffen.
En over 8 jaar is alles weer anders. Zo gaat het al 50 jaar met huiskamer elektronica.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True