Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Redacteur mobile

Xiaomi Pocophone F1 Review

High-end smartphone voor weinig geld

Conclusie

De Pocophone F1 is een unieke smartphone. Het is Xiaomi gelukt een smartphone te maken die ver boven zijn prijsklasse kan meevechten. Andere telefoons die ongeveer hetzelfde kosten kunnen simpelweg niet concurreren met dit model. Telefoons als de Nokia 7 Plus en Huawei Mate 20 Lite verliezen het op heel veel punten van de F1.

Interessant is ook hoe de Pocophone zich verhoudt tot bijvoorbeeld de OnePlus 6. Die kost bijna 200 euro meer, maar biedt ook meer; een oledscherm, nfc en een kale uitvoering van Android. De OnePlus 6 is bovendien van metaal en glas, waar de Pocophone helemaal van kunststof is. In camera's ontlopen de twee elkaar niet veel. Wie de OnePlus 6 te duur vond, heeft nu een goedkoper alternatief.

Ten opzichte van nog duurdere telefoons zijn de verschillen nog groter, maar veel mensen zullen die verschillen niet belangrijk vinden. Voor nog eens meer geld krijg je bijvoorbeeld betere camera's, een steviger gebouwd toestel en een nog beter scherm.

Het is schokkend hoeveel Xiaomi in deze midrange-smartphone heeft weten te stoppen. Naast een high-end soc met snel geheugen en rappe opslag zit er een prima lcd in, acceptabele camera's, een vingerafdrukscanner en ontgrendeling via gezichtsherkenning met infrarood, al werkt dat nog niet. Ook de 3,5mm-aansluiting zit erop en de speakers zijn ruim voldoende.

Toch lever je op bepaalde punten ook in. Nfc zit er niet op, Netflix in hd kijken is onmogelijk en de constructie van de telefoon voelt niet zo stevig aan als die van concurrenten. Bovendien is er geen gegarandeerde periode van sofwareondersteuning, al brengt Xiaomi voor zijn telefoons vaak trouw jarenlang updates uit.

Elke midrange-telefoon bespaart op elementen om de productiekosten omlaag te brengen. Op zoek naar de gunst van enthousiastelingen heeft Xiaomi slimme keuzes gemaakt. De markt voor midrange-smartphones heeft een nieuwe koning en andere fabrikanten zullen van goeden huize moeten komen om de Pocophone van de troon te stoten.

  • Grijs, 64GB
  • Grijs 128GB
  • Blauw, 64GB
  • Blauw, 128GB

Laagste prijzen voor: Xiaomi Pocophone F1 (6GB ram, 64GB opslag) Grijs
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Amazon.de Marketplace

Score: 4 (1)

€ 309,-

€ 309,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 309,-
Pakketpost vanaf ¤29,- € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 309,-
Bekijk

Belsimpel

Score: 4 (355)

€ 346,-

€ 346,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 346,-
Pakketpost losse hardware € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 346,-
Bekijk

Azerty

Score: 4.5 (1695)

€ 344,05

€ 347,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 344,05
Pakketpost Nederland vanaf ¤ 25,- € 2,95
iDeal € 0,-
Totaal € 347,-
Bekijk

Mobiel.nl

Score: 4 (101)

€ 347,-

€ 347,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 347,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 347,-
Bekijk

GSMWijzer.nl

Score: 4 (28)

€ 347,-

€ 347,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 347,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 347,-
Bekijk

Laagste prijzen voor: Xiaomi Pocophone F1 (6GB ram, 128GB opslag) Grijs
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Amazon.de Marketplace

Score: 4 (1)

€ 336,90

€ 336,90

Kostenoverzicht

Productprijs € 336,90
Pakketpost vanaf ¤29,- € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 336,90
Bekijk

Amazon.de

Score: 3.5 (61)

€ 359,-

€ 359,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 359,-
Pakketpost vanaf ¤29,- € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 359,-
Bekijk

Bol.com Plaza

Score: 3.5 (11)

€ 359,-

€ 359,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 359,-
Pakketpost (boven ¤20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 359,-
Bekijk

Belsimpel

Score: 4 (355)

€ 366,-

€ 366,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 366,-
Pakketpost losse hardware € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 366,-
Bekijk

Mobiel.nl

Score: 4 (101)

€ 367,-

€ 367,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 367,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 367,-
Bekijk

Laagste prijzen voor: Xiaomi Pocophone F1 (6GB ram, 64GB opslag) Blauw
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Belsimpel

Score: 4 (355)

€ 343,-

€ 343,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 343,-
Pakketpost losse hardware € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 343,-
Bekijk

Mobiel.nl

Score: 4 (101)

€ 343,-

€ 343,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 343,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 343,-
Bekijk

GSMWijzer.nl

Score: 4 (28)

€ 343,-

€ 343,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 343,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 343,-
Bekijk

Alternate.nl

Score: 3 (166)

€ 355,-

€ 355,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 355,-
Pakketpost tot 10 kg € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 355,-
Bekijk

Reichelt

Score: 4.5 (5)

€ 350,41

€ 358,36

Kostenoverzicht

Productprijs € 350,41
Opsturen (Variabel afhankelijk van gewicht) € 7,95
iDEAL € 0,-
Totaal € 358,36
Bekijk

Laagste prijzen voor: Xiaomi Pocophone F1 (6GB ram, 128GB opslag) Blauw
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Amazon.de Marketplace

Score: 4 (1)

€ 339,-

€ 339,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 339,-
Pakketpost vanaf ¤29,- € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 339,-
Bekijk

Amazon.de

Score: 3.5 (61)

€ 349,-

€ 349,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 349,-
Pakketpost vanaf ¤29,- € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 349,-
Bekijk

Belsimpel

Score: 4 (355)

€ 366,-

€ 366,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 366,-
Pakketpost losse hardware € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 366,-
Bekijk

Mobiel.nl

Score: 4 (101)

€ 367,-

€ 367,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 367,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 367,-
Bekijk

GSMWijzer.nl

Score: 4 (28)

€ 367,-

€ 367,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 367,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 367,-
Bekijk

Reacties (299)

Wijzig sortering
Misschien een ideetje voor de 30min laden test. Bij deze test komt hij er niet zo goed uit, ondanks de snelle lader. Komt natuurlijk door de 4000mah batterij. Tenzij alle batterijen even groot zijn zegt deze test dus niks. Is het geen beter idee om de telefoons 30min te laden en daarna pas timen hoelang ze hiermee verder kunnen. Lijkt me meer real world situatie.
Misschien een ideetje voor de 30min laden test. Bij deze test komt hij er niet zo goed uit, ondanks de snelle lader. Komt natuurlijk door de 4000mah batterij. Tenzij alle batterijen even groot zijn zegt deze test dus niks. Is het geen beter idee om de telefoons 30min te laden en daarna pas timen hoelang ze hiermee verder kunnen. Lijkt me meer real world situatie.
Thanks voor je suggestie. Bedoel je dat we de laadtest koppelen aan de accutest, dus 30 minuten laden en dan de accutest draaien en dát resultaat pakken? Dus dan krijg je: met 30min laden kan deze telefoon 4u45min browsen?

Dat vind ik een prikkelend idee, maar daar is wel een probleem mee. Onze accutesten zijn op basis van verbruik, omdat standby tijdrovend en lastig te meten is. Telefoons die niet zo zuinig zijn, zijn dus in het nadeel.

Bovendien vind ik de 30min test nu al een prima resultaat geven; er komt een percentage uit en dat kun je gebruiken in dagelijks leven als je de telefoon eenmaal hebt; voor wie hem niet heeft, geeft het een beeld van hoe snel hij kan laden. Dat is precies waar de test voor is. En natuurlijk duurt het langer om grotere accu's te laden, maar dat zie ik niet als problematisch bij de laadtest.

@computerjunky dat meten we ook. We tellen de stroom op die de eerste 30min in de telefoon gegaan is en delen dat door het totaal nadat hij eenmaal is opgeladen is; die verhouding is het percentage dat je ziet. Accucapaciteit verschilt per individueel model iets, dus omrekenen naar mAh is dan lastig.
Je heb tools tools die de daadwerkelijke Mah aangeven die de accu in gaan.
Hoe precies deze tools zijn dat weet ik niet wat dat betreft is elektriciteit mijn zwakke punt ik heb ze alleen voorbij zien komen.
Ik weet alleen dat de accu indicator van een telefoon niet te vertrouwen is.
Ik heb telefoons gehad die uren op 100% bleven staan en daarna ineens snel aflipen en ik heb telefoons gehad die snel afliepen en vervolgens op 2% het nog uren deden en alle variaties daartussen.

Vandaar dat ik ook deze optie tegen gekomen ben. In het verleden waren chinese phones niet betrouwbaar qua specs. Zo werd er 2000 Mah verkocht als 3500 enz. Dit wou ik toen graag meten. Via aliexpress heb ik een simpel usb stick achtig tooltje besteld en die lijkt redelijk overeen te komen met wat de accu zou moeten zijn.

https://nl.aliexpress.com...ae803_2&priceBeautifyAB=0
Zo een apparaat heb ik ook. Dit lijkt mij de beste oplossing. Het kost weinig, ook als je iets van een reputabel merk zou kopen en kost daarnaast geen extra tijd. Ook is het handig dat je dan puur alleen een resultaat hebt van het laden, het ontladen staat later wel in de review. Als je die informatie combineert dan kun je een goede conclusie trekken (zoals dat het snelle laden in combinatie met zuinigheid erg handig werkt, of dat het snelle laden erg handig is maar grotendeels ongedaan wordt gemaakt door het hoge energieverbruik).
Hoe heet die ene tweaker ook al weer die alle kabels etc test? Zou tof zijn als tweakers samen met hem de batterij gedeelte tot zich nemen.
Telefoons die niet zo zuinig zijn, zijn dus in het nadeel.
Dat is toch juist interessante info? Een telefoon die standaard een hoger verbruik heeft t.o.v. de rest zou ik juist in een test terug willen zien. Een niet zo zuinige telefoon is een nadeel, en dat mag toch benoemd worden?
Die info is toch ook gewoon getest en bekend gemaakt. Het ene is dus een accutest (dan weet je dus of een toestel zuinig is) en het andere een laadtest (dan weet je dus of een batterij snel vol is), zo simpel is het.

Een combinatie daarvan is redelijk accuraat uit te rekenen met acceptabele foutmarge, als de batterij maar voor 30% vol is geladen in een half uur deel je de totale accuduur dus door ongeveer 3.33 om te weten hoor lang je daarmee kan browsen nadat je je batterij een half uur hebt geladen

Dus pas die testen aub niet aan, voeg hem hooguit toe ;)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 20 september 2018 16:42]

Jullie hebben al een grafiek die laat zien hoelang de telefoons meegaan op een volle lading, je hebt een grafiek die laat zien hoe vol de telefoon zit na x aantal minuten laden, kan er dan niet simpelweg de stap worden gemaakt naar een "na x minuten laden doe je x aantal uur met deze telefoon".

Want 30% van een 4000mAh accu biedt evenveel als 40% van een 3000mAh accu. En daar zit dan ook nog een stukje verbruik zuinigheid in.

Dan heb je echt interessante getallen voor consumenten.
Of bij het 30 minuten opladen kunnen jullie aangeven hoeveel mAh er opgeladen is en daarnaast hoeveel procent van de batterij dat is. Hoeveel mAh het oplevert is direct een goede ranglijst.

[Reactie gewijzigd door Karun op 18 september 2018 15:56]

Ik las het eerder: welke gsm kan na 30 minuten laden het langste de accutest doorstaan. Dus in dit geval zou de pocophone na een halfuur laden ongeveer 3u30 de PCMark test kunnen doorstaan bijvoorbeeld.
Uiteindelijk is de laadtest in deze vorm niet bruikbaar als de accucapaciteiten van de geteste modellen zo veel van elkaar verschillen :P

Waar het IMHO echt om gaat is de laadsnelheid. Dan moet je gewoon de opgeladen capaciteit in een bepaalde vaste tijd (hier 30 minuten), delen door die tijd. Dan krijg je de laadsnelheid binnen die eerste bepaalde periode (hier: de eerste 30 minuten dus).*
Daar kunnen grenzen aan zitten door het toegepaste laadprotocol. Bijvoorbeeld, als het toestel QuickCharge 3 gebruikt, zal het laden niet hoger dan het maximum van de QC 3 spec kunnen zijn. En je ziet duidelijker het verschil met toestellen die andere laadprotocollen gebruiken.
Je kan ook metingen doen bij 60 minuten, dan zie je hoeveel die laadsnelheid inzakt of niet. :)

Dat is niet veel anders dan hoe nu harde schijven / SSD's worden getest: uiteindelijk bepaalt het gebruikte protocol het theoretisch maximale doorvoersnelheid - en ook of dat te danken is aan het protocol die de schijf gebruikt (bijv. nvme vs. sata).
Als je alleen kijkt naar 'volschrijven', weet je al van tevoren dat een 128 GB disc sneller volgeschreven gaat worden dan een 6 TB disc. Hetzelfde als bijv. bij een 900 mAh accu versus 4000 mAh. Aan die informatie hebben we niet veel aan, lijkt me.

Wat je eventueel zou kunnen toevoegen als laadtest is: wanneer is de accu helemaal volgeladen - maw, wanneer heb ik weer mijn volledige capaciteit? Dat is vaak een praktische gebruikersvraag. Bij grote accu's zal dat langer duren, maar daar kunnen ook verschillen in zitten of zelfs veranderingen in komen door ontwikkelingen in de laadtechniek.

Edit: * je kan deze laadsnelheid met terugwerkende kracht invoeren, want de benodigde meetdata hebben jullie al :)

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 20 september 2018 10:44]

Of gewoon uitrekenen hoeveel mah er de telefoon in gejaagd word. Hier is prima apparatuur voor tegenwoordig die je tussen de laad kabel en telefoon stopt.
Of gewoon deze https://www.elektormagazi...-kleurendisplay-bluetooth
Gebruik ook deze met de BT versie. Voordeel is dat je de berekening kan laten doen door het device zelf en nog eens kan monitoren remote via de pc of de smartphone. Nog een plus van dit ding is dat er een micro- en USB-c inzit aan de in- en uitgang. Door mij ook al eens schaamteloos gebruikt als verlengmiddel om kabels te crossen van bijv een USB-C naar een micro-USB en visa versa.
Je kan met die meter ook gelijk zien met welk protocol er wordt geladen.
Als je dan wat verder denkt dan is het best een heel handige tool om te gebruiken. Hang er een USB met 2 kabels aan (verkopen ze ook bij Alie) en je hebt een klein Volt en Ampere metertje. (beperkt maar het werkt)
In principe kun je hogere stromen gebruiken bij grotere batterijen (voor dezelfde C-rate, C-rate = stroom/capaciteit), dus dan is de 30 min laden test prima. Het ligt er meer aan wat voor laadmethodiek de fabrikant gebruikt om de batterij op te laden. Overigens moet je ook rekening mee houden dat over het algemeen sneller laden ook betekent dat de batterij eerder veroudert. Natuurlijk zit hier nog een grijze gebied tussen; met slimme algoritmes kun je de batterij sneller opladen zonder dat het meer veroudert. Echter kijken reviewers nooit naar wat voor algoritme er precies gebruikt wordt, dus dan is het lastig om te bepalen wat de invloed op batterijduur zal zijn.

[Reactie gewijzigd door Zuanism op 18 september 2018 16:49]

Of wellicht een waarde naast het percentage, het aantal mAh dat de telefoon geladen is.
Heeft jullie exemplaar geen last van screen bleeding, vooral aan de onderkant is dat duidelijk zichtbaar en helaas een groot nadeel van deze phone. Voor het geld een uitstekend ding, temeer hij op ebay Duitsland voor 299 te krijgen is. Daarbij ook nog met regelmaat een 10% bon zodat je op 269 uitkomt.

Echter wel een grote kans op een scherm met een forse backlight bleed. Die van mij is terug en ik blijf voorlopig even bij de Redmi note 5 waarvan het scherm duidelijk beter is.
Heeft jullie exemplaar geen last van screen bleeding, vooral aan de onderkant is dat duidelijk zichtbaar en helaas een groot nadeel van deze phone.
Nee, geen extreme backlight bleeding gezien. Heb er wel op gelet, gezien de klachten die her en der zijn opgedoken.
Zoals jij die heerlijke sarcastische selfies neemt verwacht ik wel dat het screen gaat bleeden :+
Wanneer komt het tweaker newscrew selfie-boek uit? ;)
Misschien een aantal links met de prijzen in Duitsland zou fijn zijn.
Als het 1/4 van de prijs bespaart dan koop ik hem meteen in Duitsland.

Eerst was het in ieder geval voor mij(en waarschijnlijk andere consumenten ook) moeilijk om een goeie mid-range telefoon te vinden rond deze prijsklasse.
Nokia 7 of een refrubished high end toestel van een jaar terug. Gelukkig is deze telefoon net op tijd uitgekomen om al die Mik mak te vergeten.

Hopelijk zullen meer consumenten dit zien en misschien dat andere merken hun high end telefoons ook voor prijzen onder de 700 gaan verkopen. Zou wel een leuke revolutie zijn.
De Nokia 8 is ook gewoon 300 euro en loopt op alle vlakken rondjes om deze Xiaomi. Behalve dan dat de Nokia 8 een snapdragon 835 heeft. Er is altijd wel wat keuze. Ik heb zelf liever nfc en een beter scherm, dus ik zou alsnog voor de Nokia 7 gaan.
Precies, ik begrijp ook niet waarom bijna nooit toestellen van vorig jaar mee worden genomen bij de alternatieven. Er zijn best een aantal flagship toestellen uit 2017 die nu hetzelfde kosten als midrange toestellen van dit jaar, maar toch veel betere specs hebben. De Nokia 8 is daar een goed voorbeeld van.

Edit: Ik wil niet zeggen dat de Pocofone geen goede telefoon is, integendeel zelfs, ik denk dat hij geweldig is voor zijn prijs. Maar hij wordt vergeleken met telefoons die 200-300 euro duurder zijn, of hetzelfde kosten maar veel mindere specs hebben. Vergelijk hem dan ook met telefoons die hetzelfde kosten en vergelijkbare specs hebben (Nokia 8, LG G6, etc.). In mijn ogen zou dat een nuttige toevoeging zijn, en begrijp dus ook niet waarom mijn comment als irrelevant wordt gemod.

[Reactie gewijzigd door Keuning Pils op 18 september 2018 09:02]

Hier ben ik het mee eens.
Vaak wordt inderdaad niet vergeleken met telefoons van vorig jaar.
Bij de Oneplus hetzelfde waar je voor dat geld de S8 en S9 kon kopen.
Ik begrijp wel dat het de alternatieven pagina een kleine boek gaat maken.
Zelf koop ik eigenlijk het flagship van het jaar ervoor, nadat die zijn prijs lekker gekelderd is. Smartphones zijn incrementeel tegenwoordig. Helemaal in het begin kon je nog van een giga laggy telefoon naar een iets minder laggy telefoon upgraden. Of van een aardappel camera naar een iets bruikbaardere camera. Maar dit is wel verleden tijd.

Deze telefoon vind ik wel een knap ding. Hetgeen Oneplus was ooit en waarom Oneplus mij aansprak.

En de moderaties moet je niet meer op letten tegenwoordig. Die zijn compleet onzinnig aan het worden hier.
Precies, ik begrijp ook niet waarom bijna nooit toestellen van vorig jaar mee worden genomen bij de alternatieven. Er zijn best een aantal flagship toestellen uit 2017 die nu hetzelfde kosten als midrange toestellen van dit jaar, maar toch veel betere specs hebben. De Nokia 8 is daar een goed voorbeeld van.

Edit: Ik wil niet zeggen dat de Pocofone geen goede telefoon is, integendeel zelfs, ik denk dat hij geweldig is voor zijn prijs. Maar hij wordt vergeleken met telefoons die 200-300 euro duurder zijn, of hetzelfde kosten maar veel mindere specs hebben. Vergelijk hem dan ook met telefoons die hetzelfde kosten en vergelijkbare specs hebben (Nokia 8, LG G6, etc.). In mijn ogen zou dat een nuttige toevoeging zijn, en begrijp dus ook niet waarom mijn comment als irrelevant wordt gemod.
Vergeet echter niet de software updates.

Je kan nu weliswaar een oud toestel kopen wat net zo duur is als de Pocofone en betere prestatie's levert, maar hoe zit het dan met de android updates? We weten allemaal dat er best veel telefoons zijn die na een jaar niets meer krijgen. Vaak is ook niet bekend of er nu wel of geen updates gaan komen.
Ik zou het risico niet durven lopen. Dan maar iets meer geld uitgeven.
Je kunt die vergelijking op Tweakers makkelijk zelf maken... In de Pricewatch zet je ze makkelijk naast elkaar om de specs te vergelijken en van veel modellen zijn reviews beschikbaar, van Tweakers en/of forumleden.

Ik vind het wel een leuke insteek voor een apart artikel: 2017 highend vs 2018 midrange. Maar om dit in iedere review mee te nemen is voor de redactie waarschijnlijk wat lastig.
Correctie 7+. Ik heb al vergeleken. Ook als je de Recensies gaat lezen ben je beter af met de 7+ van 8 dan kan je beter voor de 7+ gaan
Op basis waarvan? Het scherm van de 8 is bijvoorbeeld veel en veel beter dan de 7. Maximale helderheid van de 8 is maar liefst 723 cd/m2, de 7 plus haalt een stuk minder (382). Contrast van de 8 is ook een stuk beter, 1733:1 vs 1190:1.
Ik zie daar nou geen sluitende argumenten waarom de 7+ beter zou zijn. Behalve wat persoonlijke voorkeuren. Op papier heeft de Nokia 7+ een grotere accucapaciteit, maar in onder andere de test van Tweakers.net legt de Nokia 7+ het in de meeste testen flink af tegen de 8 als het op accu aankomt. Dus die grote accu is minder waard dan je denkt. De camera van de Nokia 7 plus blijkt in de praktijk net zo mager te zijn als die van de Nokia 8 en volgens Tweakers doet de Nokia 8 het af en toe zelfs nog wat beter en de Nokia 8 is op dit moment goedkoper dan de 7 plus.

Zie: reviews: Nokia 7 Plus - Fijn, vlot en zuiver

Dus waar de N7+ op papier goede cijfers heeft, maakt 'ie het in de praktijk niet echt helemaal waar. Waar de Nokia 8 ooit uitkwam voor 600 euro, maakt dat je het ook in bouwkwaliteit en andere componenten merkt. Dat 'ie nu voor 300 euro te koop is, is wel een beetje vreemd.

Het irritante is nog dat de discussie die je linkt allemaal plaats heeft voor één iemand ook maar een seconde die N7+ in handen heeft gehad. Is dus allemaal puur speculaas en een beetje nutteloos.
Ik heb dit jaar nog 448 euro neergelegd voor mijn Nokia 8. De prijs daalt hard. Heerlijk toestel wel verder, alleen had ik graag gezien dat meer bluetooth audio codecs beschikbaar waren, zoals aptx of LDAC. Die laastste schijnt met de Android 9 update te komen.

Waarschijnlijk is er geen verschil te horen, maar toch.

De pocophone schijnt ook wat problemen met dit soort dingen te hebben.
Je hoort zeker wel verschil met aptx of LDAC als je bluetooth apparaat dat ondersteunt. Het is echt zonde dat dat soort 'onbekende' zaken zo slecht zijn op dit soort toestellen. Als jouw headset of iets AAC doet, dat gaat wel goed met de Nokia 8 en klinkt ook wel aardig. Maargoed, bedenk ook dat iphones en veel andere toestellen LDAC niet ondersteunen en het ook daar een wirwar is aan wat er wel en niet werkt. Volgens mij is het alleen Huawei die praktisch alle bluetooth codecs ondersteunt. Mijn volgende toestel gaat dus ook zeker weer een Huawei worden.
Het is inderdaad een wirwar. Samengevat ondersteunen alle smartphones de standaard SBC codec. iPhones ondersteunen AAC, en Android telefoons AptX, AptX HD, LDAC of een combinatie van deze drie.

Huawei is zeker niet de fabrikant met de beste codec ondersteuning, ze bieden het vooral in de topmodellen, en sinds de P20 ook in de lite variant. Ik denk dat Sony de beste codec support heeft, maar ook LG, Motorola en Samsung en een klein merk als Wileyfox doen het goed. Op www.aptx.com staat een redelijk goed bijgewerkt overzicht van merken en typen.
Ja, dat is wel een gemis op de Nokia's, het ontbreken van AptX en LDAC ondersteuning. Fijn als met Android 9 LDAC erbij komt maar eigenlijk suffig dat Nokia dit niet gelijk geregeld heeft.

Het geluid op de Nokia 8 met mijn Sennheiser hoofdtelefoon was minder dan via mijn Wileyfox telefoon die wel AptX support had, vooral in de hoge tonen. Heb daarop de Nokia geretourneerd.

Waar kees jij over bluetooth audioproblemen met de Pocophone? Volgens de specs ondersteund hij iig alle profielen, zie https://www.poco.net/global/specs_m/

[Reactie gewijzigd door musicfreak op 18 september 2018 20:29]

Op basis van software en hardware redenen ben je beter af. Mensen die een mid-range telefoon kopen, kopen hem ook voor 2 a 3 jaar.
Mensen kopen niet snel meer een verouderde high end smartphone wegens software updates(uitzondering voor Nokia op grond voor zo ver ze nu hebben gepresenteerd).
Nokia geeft 3 jaar aan software updates vrij waarvan 2 jaar elke maand een security update. Heb ff gecheckt en ze doen het nog steeds zoals beloofd.
Natuurlijk is de Nokia 8 al één jaar uit en de 7+ nog 5 maanden.
Daarnaast wat accuduur betreft is het wisselend. Tijden browsen en 4g kwam er uit dat de Nokia 8 beter is en tijdens video kijken is de 7+ beter.

De Nokia 8 heeft tot slot een iets betere low light camera, maar die zoals je zegt ook nog mager.
Wat weer te zien valt is dat het 1 maand duurde voordat Nokia de bug uit de camera app van de Nokia 8 haalde.

Wat hardware betreft is volgens bijna alle tests de 7+ een tiende slomer, maar in werkelijkheid(youtube comparisons) is hij sneller op alles behalve games en dan ook de camera app openen.

De Nokia 8 is beter wat scherm betreft. En de afmetingen van het scherm is een persoonlijke voorkeur, netzoals het beeldkwaliteit (sommige merken het verschil tussen 2k en 1080p namelijk niet en hebben liever langere batterijduur).

Tot slot op het puntje bespaart op andere componenten. Ja het klopt en nee. Op veel dingen is er bespaart, maar de telefoon is wat specs betreft wel in zijn eigen prijsklasse goed gespecificeerd. Wat de Nokia 8 betreft die nu na 11 maanden helft in waarde is gedaald had zich als high end toetstel neer gezet, maar zo te zien is hij zo snel gedaald dat hij zich in het middenklasse bevind.

1 grote blunder moet ik wel toegeven, ik had dit onderzoek in eind april gedaan toen beide telefoons nog 400 waren.
Ik zag namelijk net dat de 8 nu 300 is en de 7+ 360. Dit veranderd de zaak.

Lief fapkonijntje, je had gelijk. De Nokia 8 is beter. Weet wel dat de 7 + nauwelijks is gedaald in prijs, omdat veel mensen deze telefoon hebben geprezen voor zijn prijs kwaliteit verhouding toen hij uitkwam. De Nokia 8 daarintegen niet, ja high end, maar je kan zien dat ze ook hebben bespaart.
De Nokia 8 is ook gewoon 300 euro en loopt op alle vlakken rondjes om deze Xiaomi. Behalve dan dat de Nokia 8 een snapdragon 835 heeft. Er is altijd wel wat keuze. Ik heb zelf liever nfc en een beter scherm, dus ik zou alsnog voor de Nokia 7 gaan.
Ehh dat is totaal onzin geklets, eerst moet je hem met de Nokia 8 (6GB ram) vergelijken en niet de Nokia 8 (4GB ram), ten tweede was die ¤700,- toen hij uit kwam en niet ¤360,- en ten derde is die nu nog steeds ¤520,- als je hem kan kopen, en ten vierde is de Snapdragon 845 aanzienlijk sneller dan de Snapdragon 835.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 18 september 2018 18:32]

Hoezo? De poco komt toch ook standaard met 64GB, de 128GB is ook duurder. Die 2GB ram scheelt nou ook weer niet zo héél veel. Dus er zit een beetje verschil in SoC en hoeveelheid RAM. Daar krijg je weer een hele batterij aan andere features voor terug. Ik gaf ook aan dat de SoC sneller was, maar voor de prijs van de Nokia, samen met al die ontbrekende features op de poco, ga ik toch liever voor een meer volwassen/completere telefoon dan mij volledig blindstaren op de SoC en RAM. Dat contactloos betalen en 5ghz wifi gebruik ik vaak zat.
Ik weet niet hoor maar de Nokia 7 is echt een mid-range smartphone met 4GB ram, Qualcomm SD660 :S dus qua performance zit je echt wel veel beter met de Pocophone F1. en dan loopt de Nokia 7 en de + in hun dromen rondjes om andere phones. Maar in werkelijkheid loopt en heerst de Pocophone dan over de genoemde smartphones ;)
Fapkonijntje zegt:
De Nokia 8 is ook gewoon 300 euro en loopt op alle vlakken rondjes om deze Xiaomi.
Waar haal jij de 7 vandaan? Hij heeft het echt over de 8...
Nou ik heb ook de Nokia 7 later in mijn reactie genoemd, want dat was de oorspronkelijke vergelijking. Maar mijn punt gaat voor beide op. Alleen de SoC is beter bij de pocofoon, alle andere componenten doet Nokia weer beter. Ik kies dan persoonlijk liever voor een iets langzamere soc en wel NFC en andere gemakken. Die 660 en 835 zijn zodanig snel dat ik mij daar geen zorgen over maak. Om nou allemaal concessies te doen voor een Snapdragon 845 vind ik een beetje onzin, zo belangrijk is die SoC echt niet meer tegenwoordig. Zeker als de storage snel genoeg is en er een lekkere hoeveelheid RAM in zit.
Geen bashing, maar ik heb een nokia 8 gehad en deze kapot laten vallen. Ik heb een SONY ZX premium terug gekocht met dezelfde SOC en de SONY is AANMERKELIJK sneller vreemd genoeg.
Android 7 en 8 waren soms ook raar traag op de Nokia 8. Gaandeweg is dit opgelost met updates.

Een ander lomp iets aan de Nokia 8 was dat de animatieschaal in Android op 1x staat, terwijl Sony, Huawei en anderen die allemaal op 0,5 zetten, zodat die animaties sneller afgelopen zijn. Dat maakte dat de Nokia heel traag aanvoelde voor mij, tot ik die instelling ook omzette. De SoC en storage is snel genoeg ervoor dus ik snap niet dat Nokia zoiets stoms heeft gedaan.
Ebay : LINK
Let op 10% bonnen en dergelijk op : Mydealz

En dan natuurlijk alternate, notebooksbilliger en zelfs de mediamarkt en saturn in de gaten houden, die hebben qua phones en kortingen ook met regelmaat zeer goede aanbiedingen.

Laatst nog een s9 Plus inclusief Ultimate Ear box, en een Samsung tablet, Sim voor 19,95 per maand +69 eenmalig. Duitsland is een enorm stuk goedkoper dan NL vooral tijdens acties.
Die van mij besteld via de officiële weg van xaomi voor 309 Euro. Binnen 2 werken binnen. Geen bleeding. Via eBay heb je inderdaad grote kans op grijze afgekeurde modellen.
Fabeltjes qua eBay, er zijn geen grote partijen afgekeurde consumenten electronica op de markt
In de aanvullende review hier inderdaad duidelijk te zien: https://youtu.be/gmeZQ-nHgmQ

Wat mij vooral stoort aan het scherm zijn de erg afgeronde hoeken onderaan, zeker als je dan bovenaan de notch verbergt, dan ziet het er al helemaal niet uit omdat het bovenaan dan niet afgerond is. In bovenstaand filmpje kan je zien dat de notch en afgeronde hoeken in games ook voor de nodige problemen zorgen.

Voor de rest top toestel lijkt me, maar in principe heb ik die zware performance niet nodig en ga ik me erg ergeren aan die wel heel brede notch dus voor mij wordt het hem net niet.
Mooie review van een toffe telefoon! Wat ik in het verhaal nog mis is dat deze telefoon zowel de codecs AptX, AptX HD als LDAC ondersteunt voor hogere kwaliteit geluid via bluetooth. Dat is nog geen vanzelfsprekendheid, zo heeft geen enkele Nokia telefoon ondersteuning hiervoor, Oreo of niet (met Oreo is LDAC zonder kosten beschikbaar gekomen, voor AptX geldt dat niet).
Deze Pocophone heeft echter alles aan boord en dat vind ik echt een pluspunt!
Ik had begrepen dan zowel AptX als LDAC in elke android >8 telefoon zit? Mijn Nokia 1 heeft gewoon beide in ieder geval.
Helaas is het niet zo dat als je Android 8 hebt dat je dan ook automatisch de beschikking hebt over AptX / LDAC. Voor AptX (HD) support moet de fabrikant betalen aan Qualcomm. Onder Android 8 kan je in de developer options wel de verschillende codecs selecteren maar bij een Nokia 8 springt wat je ook selecteert de telefoon hierna terug naar de standaard SBC codec.
Heb laatst nog gemaild met Nokia, kreeg de reactie terug dat geen enkele Nokia AptX ondersteund. Ik vrees dat dit voor LDAC hetzelfde is. Zie ook het Nokia support forum waar over dit terugspringen naar SBC wordt gediscussieerd, https://community.phones....ussions/topics/7000013570.

Gezien het bovenstaande ben ik wel benieuwd hoe jij weet dat je Nokia 1 beide codecs aankan. Ik hoop dat je gelijk hebt, want Andoid One (Android Go in het geval van de 1) trekt me wel.

[Reactie gewijzigd door musicfreak op 18 september 2018 14:28]

Hmm, ik keek inderdaad in het developer menu. AptX werkt niet, LDAC wel (volgens de Sony Headphones app icm WH1000-XM2). Nu moet ik wel zeggen dat de bluetooth verbinding op deze telefoon niet stabiel genoeg is om bijv. op Utrecht Centraal te lopen, en een stabiele verbinding te houden. Dus verwacht er niet te veel van

Goed om te weten.
Dat is wel een grappige combinatie, een Nokia 1 met een high end bluetooth hoofdtelefoon! Die Sony app is idd handig om te zien welke codec gebruikt wordt. Mijn Sennheiser hoofdtelefoon ondersteund geen LDAC, dus voor hetzelfde geld werkte dat wel op de Nokia 8. AptX in ieder geval niet, en op de Nokia 1 dus ook niet helaas...
De Nokia 1 was een tijdelijke telefoon, voor toen mijn Oneplus 3T naar de reparatie was :)
Bluetooth ja video weer niet je zit met 540 vast op Netflix ivm licentie.
Kijk jij volledige films op zo'n scherm dan. Films kijk je eerder op een laptop of tv.
Veel mensen doen dat ja.
en wat hij niet aan boord heeft kun je kopen als je de prijs vergelijkt met een Iphone XS max ....
http://hugelol.com/lol/547162
Wat betreft de infrarood scanner. Andere reviews vertellen dat het voor bepaalde regio's wordt uitgeschakeld. Zet je de regio op een aziatisch land (ik weet zo niet meer welke), zou het wel werken.

[Reactie gewijzigd door LA-384 op 18 september 2018 06:48]

Face unlock / infrarood zou inderdaad wel voor de regio India werken.
Dat is inderdaad confirmed (of Hong Kong), werkt prima :)
Kan dit aangepast worden in de review @arnoudwokke? Is wat mij betreft vrij essentiële informatie
Ik mis toch wel een beetje de Honor 10 als alternatief, lijkt me een stuk logischer dan een S9 of een Mi A2. Pocophone wordt door Xiaomi op ongeveer dezelfde manier in de markt gezet als Huawei met Honor doet.
Eens, ik had de Honor 10 eigenlijk ook in het rijtje verwacht. Qua specs, prijs en positionering behoorlijk vergelijkbaar, heeft wel NFC en net als de Pocophone gelukkig ook AptX.

[Reactie gewijzigd door musicfreak op 18 september 2018 10:27]

De prijs kan nog VEEL beter.

https://www.eglobalcentra...im-simlockvrij-zwart.html

Hier heb je hem al voor 295 incl verzendkosten. beetje jammer dat tweakers niet zelf onderzoek doet waar goedkopere opties zijn maar alleen naar hun eigen pricewatch kijkt.
Je moet wel wat dagen wachten maarja voor 65 euro wacht ik graag even wat daagjes extra.
Ze kijken wel verder, alleen zit je met kans op invoerrechten e.d. plus garantie kwesties. Een site als deze zou het niet fijn vinden als ome Jan aan de bel trekt omdat hij opeens 65 euro ofzo extra moest betalen omdat Arnoud zei dat hij hem bij een china shop moest halen.
Invoer rechten heb je geen last van omdat het product via een duitse constructie verzonden word en die dus omzeilt worden.
Garantie kan een dingetje zijn maar ik heb in 20 jaar maar 1 keer een product gehad die garantie nodig had (een brakke vestel dvd speler in 2001 die een dvd als kraskaart gebruikte) dus daar maak ik me niet zo druk om.
Daarnaast ben ik handig genoeg om basis dingen zelf te repareren mocht het nodig zijn. Ik heb een nieuw scherm moeten doen voor een lg maarja dat had toch geen garantie geweest je moet telefoons immers niet laten vallen...

Maarja ieder zijn keuze is vrij ik hou liever honderden euro's in mijn zak door goedkoop te shoppen. op de lange termijn is dat minimale risico het zeker waard.
Bij die hut moet je echt niets kopen, als er daar ook maar iets mis gaat ben je je geld en product kwijt.
Heb er verschillende telefoons gekocht zonder problemen. gewoon betalen met paypall en je ben gewoon verzekerd.
Yes, en de blauwe 128 Gb kost daar momenteel 304 euro. Garantie is wat meer gedoe, en langer wachten maar de prijs is daar dan ook naar.
Overigens is de Honor 10 ook qua prijs een goede match met de Pocophone, bij Amazon.de is hij al tweemaal 319 euro geweest. Iets duurder dan de Poco, maar niet veel.
Whaaa wat een r*ksite, voordat ik eindelijk de tekst kon lezen heb ik ongelogen 5x iets dicht moeten klikken (voucher, wordt lid van, etc) . .
Ik krijg toch echt maar 2 inpage popups die je vertellen dat je korting krijgt als je je eerst even aanmeld.
Wees blij de meeste ruksites doen dat pas achteraf om je nog een keer te lokken.

Klagen is ook een hobbie he. Het is flink goedkoper en nog geven ze je korting er boven op en nog is het niet goed.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 10 oktober 2018 18:59]

Klagen is zeker niet mn hobby, maar sites die voordat je überhaupt de tekst hebt kunnen lezen al in verschillende maten (met kruisjes op verschillende plekken) druk hun onboarding beginnen vind ik irritant.

En ze zijn initieel vast goedkoper, maar het lijkt me dat je voor een item van ¤299 uit Hong Kong toch echt import/btw moet bijbetalen waardoor je mogelijk hoger uitkomt dan de 340-ish die partijen als amazon rekenen. Maargoed, ieder z'n ding he :-)

EDIT: Overigens dikke tip als het om de kosten gaat (ik was even bij belsimpel aan het spelen); icm een Vodafone Red verlening (10GB/mnd) komt het toestel met 1 jaar verlenging op 280¤ ("totale toestel kosten"). Voor iedereen is dat anders, maar als je in dezelfde situatie zit is dat goedkoper (en met aanspraak kunnen maken op garantie makkelijker).

[Reactie gewijzigd door DonLexos op 11 oktober 2018 08:47]

Nee je hoeft geen import en btw te betalen omdat ze een route afleggen waardoor dat dus niet nodig is. ze gaan via duitsland en duitsland heeft een handelsafspraak met hong kong dus hoef je niks te betalen.

En een sim only nemen en los bestellen is nog veel goedkoper tenzij je om 1 of andere reden zit vastgeroest aan vodafone. je heb al sim only met 10gb vanaf 13 euro als bellen je niet boeit.

zie dat hij ondertussen wel duurder geworden is bij eglobal en goedkoper bij nederlandse shops maar het is nog altijd serieus interessanter om sim only te nemen.
Euh, met verlenging is toestel 280 (.. in mijn geval) en daarvoor heb ik m nog niet gezien. Red verlengen (niet sim only) was ¤25 tov de ¤23 (die ik op de site van vodafone vond). Scheelt allemaal niet veel maar is x12 dan niet opeens bizar veel duurder. En als het kan vind ik garantie mogelijkheden in Nederland wel fijn.

Overigens stuitert de prijs bij amazon.de ook de hele tijd, als je m wel los wil bestellen kan je die zeker in de gaten houden.
Ik denk dat de honor play nog een betere vergelijking brengt sinds die ook 320-330 is. En de kirin 970 aan boord. Beide dus mis range toestellen met een high end processor
Prijs kwaliteit is natuurlijk prima, toch vraag ik me af of het Netflix debacle, het ontbreken van NFC en bovenal de verminderde ontvangst niet echt dealbreakers zijn. Dit zijn voor mij de belangrijkste punten om dit toestel niet te overwegen.

Ook jammer: in video's heeft het scherm aan de onderkant mooie ronde hoekjes, aan de bovenkant zijn die kaarsrecht - video's lopen niet door in het gedeelte van de inkeping. Dat lijkt niet aan te passen. Wie daar gevoelig voor is, zal dit irritant vinden. Dit overigens voor mij ook, maar dat is dan een persoonlijk autistisch trekje :+

De accu van dit toestel is natuurlijk wel geweldig en als je accepteert dat je niet draadloos kan betalen dan is dit natuurlijk absoluut een aanrader want ik ken meer dan genoeg mensen die geen Netflix e.d. gebruiken op hun telefoon.

Ergens vind ik dit wel een top toestel voor (jonge) pubers want dit zit toch snel in het budget wat ouders willen uitgeven en door de grote accu en goede SOC zullen alle spellen probleemloos draaien en kan er de hele dag mee gespeeld worden.
Over verminderd ontvangst heb ik niet veel gelezen, en qua netflix alleen dat je in SD kan kijken vanwege Widevine L3. Geen enkele telefoon van Xiaomi heeft dat, wat trouwens zo raar is. Google vraagt er niks voor om L1 te krijgen, alleen een certificatie proces.
De pocophone schijnt qua stevigheid het beter te doen dan zijn glazen of metalen Xiaomi zusjes en broertjes: https://youtu.be/IXLvNrUTUYw
Dat metaal of glas per definitie steviger is, is dus meer een gevoel.
Goede review, toch is een kleine opmerking op zijn plaats:
Xiaomi wil uiteraard geld verdienen met eigen diensten die in Miui zitten, maar wij vinden het jammer dat de Pocophone niet in het Android One-programma zit. Op die manier ben je er zeker van dat updates snel komen en dat er minimaal een upgrade zit. Xiaomi brengt veel updates voor zijn Miui-telefoons uit, dus je kunt wel enige jaren support verwachten - maar garanties zijn er niet.
De Xiaomi Mi4 serie - ondertussen alweer sinds juli 2014 op de markt - krijgen vanuit Xiaomi nog steeds wekelijkse (dev) of maandelijkse (regulier) updates en dus ook MIUI10 zoals jullie aangeven.

Maar wat ontbreekt is dat ondanks de oude Android versie (6.0) op deze toestellen, de security patches van Google netjes worden geïntegreerd in deze updates. Mijn ervaring is dat je hoogstens een maand achterloopt (laatste september dev-patch van MIUI10 Global op mijn Redmi Note 5 Pro heeft nu al de security update van september).

Hierdoor is er toch een behoorlijke verwachting dat de support op security patches van Google ondanks de MIUI schil en dat ze niet in het Android One/Enterprise programma zitten (de MIUI-schil is met de standaard POCO-launcher op de Pocophone aanzienlijk minder aanwezig trouwens en geeft meer het stock Google gevoel, deze launcher zal binnenkort ook te installeren zijn op andere MIU gebaseerde toestellen) minimaal 4 jaar wordt meegenomen in de MIUI updates.

Daar kunnen veel grote fabrikanten die niet in het Android One/Enterprise programma zitten nog veel van leren...

[Reactie gewijzigd door nwagenaar op 18 september 2018 11:23]

als ik zo lees vindt ik persoonlijk de Xiaomi mi A2 lite interessanter. deze is van metaal, heeft een 3.5 jack, 4000mh acu
heeft Android one en daar doet de facescanner het wel. bovendien nog goedkoper ook.
Face recognition werkt ook bij de F1, kwestie van je regio aanpassen naar bijvoorbeeld India, net zoals bij andere Xiaomi's.
Regio Frankrijk werkt nu ook, en zijn ze compliant met de Europese wetgeving (iig op de MI 8)
De A2 lite heeft een 2+ jaar oude SOC, als ze daar nu een SD660 in hadden gezet was het een top toestel geweest.
Ik ben het eens met de iets oudere soc echter merk je dat echt als je de telefoon 99% gebruikt voor whatsapp, facebook en sporadisch een telefoontje plegen? Lange batterij duur, genoeg opslag, goede update support (android one) en een redelijke camera voor een schappelijke prijs heeft dan mijn voorkeur.

Mensen staren zich blind op de specs en wat ze daadwerkelijk nodig denken te hebben als smartphone. Als je jouw smartphone wilt gebruiken als game console en je bent ook nog is hobby fotograaf en je betaald met je telefoon. Dan nee. dan moet je deze niet nemen
De oude cpu is toch echt wel nadelig voor de accu. Het is dezelfde soc als de Mi A1 en die accu had veel te lijden door de oude en niet-zuinige processor. En dan begin ik niet eens over de Micro-USB aansluiting...
Is niet helemaal van metaal, geen unibody zoals de mi A2. De lite achterkant is boven en onder van plastic.
Klopt, maar de Pocophone is ook gedeeltelijk van plastic toch?
Klopt, maar de achterkant van de poco bestaat uit één geheel en dat kan nog wel eens sterker zijn dan de driedelige achterkant van de A2 lite.
De gewone A2 heeft wel een metalen unibody.
Ah op die manier. Zit wat in! :)
Maar niet de SD 845 topper ;)
Je bedoelt de ingebouwde Android versie van een facescanner? Dat is iets anders dan de infrarood variant die hier wordt bedoelt. Je telefoon ontgrendelen met een standaard frontcam, kan zo ongeveer met elke recente Android telefoon. Deze werkt echter niet in het donker, daarvoor moet je werken met infrarood.
Is inderdaad een erg interessant toestel, ook door de 4000 mAh accu. De 4 Gb / 64 Gb versie is verkrijgbaar vanaf 150 euro in China. Het was wel interessant geweest om de A2 lite tegenover de A2 te zetten in een review. Ben benieuwd hoe de camera van de A2 lite zich houd, het scherm van de lite schijnt feller te kunnen dan die van de A2.
Hij kon toch geen full hd draaien door licentie beperkingen ? Dat haalt dan meteen 1.5 punt van zijn score lijkt me.
Dat heb je gelezen in de review toch?
Ook nog iets om rekening mee te houden: net als bij veel andere Chinese smartphones werken videodiensten als Netflix niet in hd door het ontbreken van Widevine drm-support op level 1. Het is geen enorm probleem, want het ziet er op 540p nog prima uit, maar het is wel jammer. YouTube werkt wel in maximale resolutie.
Hoezo zouden we daarvoor 1,5 punt van de review af moeten halen? Het is beter als het er wel is, maar de OnePlus 5T had het ook niet ten tijde van release en daar hebben we het in de review niet eens opgemerkt. Het zou heel scheef en oneerlijk zijn als we bij deze telefoon ineens forse aftrek daarvoor geven.

Daarbij heb ik het niet eens gezien. Op full-hd zou je kijken met 402ppi op ongeveer 5,5" op dit scherm, bij 540p blijft daar 201ppi van over. Nu weet ik niet welke compressie Netflix over beeldmateriaal heen gooit als je kijkt via 4g - het zou best kunnen dat ze de bitrate verlagen om dataverbruik binnen de perken te houden bijvoorbeeld. Bovendien geldt volgens mij de beperking al niet als je de Netflix-stream aan het casten bent naar je tv bijvoorbeeld.

Daar komt bij dat dit alleen speelt met betaalde streamingdiensten. Bij YouTube is dit niet zo en de videoreview bij deze review kun je dus gewoon kijken op 1080p op dit toestel. Ik weet niet hoeveel mensen streamingdiensten actief gebruiken op hun telefoonscherm, maar ik heb ingeschat dat het niet voor veel mensen een probleem zou vormen.
Je mag Netflix wel een -1.5 geven voor de achterlijke drm :+ .
Het zou echter wel als minpunt in de conclusie genoemd mogen worden. Zo heeft Xiaomi er ook een handje van om de camera api niet vrij te geven, waardoor je bijvoorbeeld moet rooten om de sensor volledig te kunnen benutten, en rooten moet je weer eerst permission voor vragen. Heb Xiaomi in het verleden gehad, het zijn op papier heel aardige toestellen maar door dat soort fratsen raak je er ook weer heel snel op uitgekeken.

Overigens is de overdreven blauw waarde ook iets typisch bij Xiaomi, ik geloof dat ze dit doen vanwege de voorkeuren van de Aziatische markt.

[Reactie gewijzigd door Zwarte_os op 18 september 2018 11:14]

Wat mij betreft hoeft het niet als minpunt genoemd te worden als de beeldkwaliteit op het relatief kleine scherm nog acceptabel is. Een review is subjectief, dus lijkt me prima zo.

Wel vind ik dat de software als minpunt genoemd zou moeten worden. Miui staat mijlenver van Android One af en 'pure' Android wordt doorgaans als groot goed gezien. Bij bijvoorbeeld de Nokia 7 Plus staat het als pluspunt genoemd: Pure software, goed updatebeleid. Hier is niks puurs aan en de updates, hoewel waarschijnlijk, zijn allerminst gegarandeerd.
Dat klopt inderdaad, de 540p beperking is alleen bij het bekijken op het schermpje zelf. Bij casten naar chromecast of andere toestellen werkt het wel gewoon op Full HD of 4K.
Kun je iets specifieker zijn? Als je bedoelt dat de Pocophone enkel in Netflix door licentie problemen niet op 1080p kan streamen op dit moment, dan heb je een punt. Maar je noemt Netflix niet direct? Voor de rest is het namelijk gewoon een Full HD phone die voor de rest well alles op Full HD streamt. Het Netflix 1080p probleem wederzijds software matig opgelost worden.
Dit valt niet softwarematig op te lossen. Widevine DRM level 1 kan alleen afgegeven worden met speciale keys die google aan de fabrikant verleend. Hier moeten ze uiteraard licentie kosten voor betalen. Dit is niet via een software update aan te passen zoals je hebt gezien met de oneplus 5t. Deze kwam ook met widevine level 3, maar je kon hem opsturen naar oneplus waar ze hem aanpaste om widevine level 1 te ondersteunen.
Kan wel hoor, mijn Huawei Mediapad M5 heeft uiteindelijk ook gewoon L1 gekregen met software update OTA..
Dit schijnt niet softwarematig opgelost te kunnen worden heb ik begrepen.
Amazon/bbc/hulu en misschien nog NPO? +Ziggo
geen full HD op Netflix, echter de 540p die het daar draait is absoluut geen no go. relatief klein scherm (geen 50 inch televisie) dus "de schade" is volkomen te overzien.
Bij televisie sta je ook meer dan 3 meter afstand...
Ik vind dat best wel extreem weinig pixels.
Ach, de nieuwe iPhone Xr kan ook geen Full HD aan maar 720P. Ik denk niet dat mensen dat heel erg zullen vinden. Meesten zullen het verschil niet eens zien op zo een klein scherm.
De Pocophone heeft geen ondersteuning voor Widevine L1 (DRM techniek). (Bron: https://9to5google.com/20...ocophone-f1-widevine-drm/)

Hierdoor kan het geen full HD video decoden die met die DRM techniek beveiligd zijn. DIt ga je merken bij apps zoals Netflix, maar ook bij bijvoorbeeld NLZiet of andere Nederlandse bedrijven waarbij Widevine word gebruikt om de video's te beveiligen.
1 2 3 ... 7


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True