Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Redactie Tweakers

Desktop Best Buy Guide

September 2018

Htpc

Het laatste systeem is een home theater pc, kortweg een htpc. De definitie van een htpc is niet vastomlijnd, maar dit soort kastjes (ze zijn vaak klein van stuk) zijn met name op het afspelen van media gericht. Afgelopen november hebben we voor de laatste keer htpc's behandeld, waarbij we ons puur focusten op media. Nu voegen we daar licht gamen aan toe. Een soepel potje Battlefield is te veel voor dit systeem, maar Fortnite vanuit je luie stoel is geen probleem.

Basisonderdelen

ProcessorsAMD Ryzen 5 2400G Boxed

Ryzen 5 2400G is de snelste apu, oftewel een processor met ingebouwde videochip, die AMD momenteel te bieden heeft. De quadcore loopt op maximaal 3,9GHz. Zoals altijd bij een apu is het van belang deze te combineren met snel geheugen. Als je lager dan 3000MT/s gaat zitten, zakken je grafische prestaties behoorlijk in. Zoals in de inleiding te lezen valt, zullen triple-A-games dit beestje op de knieën kunnen krijgen, maar voor wat casual gamen is dit een prima oplossing. De geïntegreerde RX Vega 11 videochip is daar sterk genoeg voor.

Score: 5(3 reviews)
linkReview @ Tweakers
MoederbordenASRock B450M-HDV

Dit moederbord van Asrock is recent uitgekomen en vormt een goedkope oplossing die toch alles te bieden heeft. Aangezien het om een htpc gaat, gaan we er vanuit dat je je audio op orde hebt. Een dikke geluidschip zul je dan ook niet vinden, maar de andere standaard aansluitingen zoals zes maal sata600 en usb3.1 zijn voorhanden. Je kunt je monitor of tv aansluiten via hdmi of dvi-d.

Score: 4(0 reviews)
BehuizingenAntec VSK2000-U3

Uiteindelijk komt de behuizing in de buurt van je tv te staan. Velen zullen een meubel hebben waar die al dan niet afgesloten in komt te staan. Deze Antec VSK2000-U3 is een eenvoudige behuizing zonder al te veel poespas met de looks van een console. Er is plaats voor een externe optische drive, dus mocht je nog vasthouden aan schijfjes dan kan je er een drive in kwijt. Er zitten twee usb-aansluitingen aan de voorkant waar je je controllers in kunt pluggen, net als een 3,5mm-jack voor een koptelefoon.

Score: 3.5(3 reviews)
Geheugen internG.Skill Ripjaws V F4-3200C16D-8GVKB

Zoals gezegd heeft een apu baat bij snel geheugen. We kiezen dan ook voor een dualchannel-set van G.Skill dat draait op 3200MT/s. De geheugencapaciteit van 8GB is voor het gebruik meer dan voldoende.

Score: 0(0 reviews)
Voedingenbe quiet! TFX Power 2 300W Gold

De voeding voor deze build is bijzonder. We hebben hier namelijk te maken met een case die slechts plaats heeft voor een voeding met een TFX formaat. Het meest gangbare formaat is ATX, gevolgd door de kleinere SFX. TFX is nog een tandje kleiner en meet dan ook maar 7 bij 8,5 bij 17 centimeter. De kwaliteit is goed en ondanks de kleine fan is die ook behoorlijk stil. De Gold-certificering is mooi meegenomen, waardoor hij relatief zuinig is bij een lage consumptie. En laat dit systeem het overgrote deel van de tijd nu niet heel veel energie verbruiken.

Score: 5(1 reviews)
Solid state drivesCrucial MX500 2,5

Als opslagmedium kiezen we de beproefde MX500 die de natuurlijke opvolger is van de MX300 en daarvoor de MX100. Deze ssd's van Crucial kennen weinig geheimen, aangezien ze in de verschillende aankooptopics erg populair zijn. Met 500GB heb je meer dan voldoende opslagruimte. Weet je nu al dat je lokaal minder nodig hebt, dan is het natuurlijk een koud kunstje een 250GB exemplaar te bestellen.

Score: 4.5(4 reviews)
¤ 477,39Actuele totaalprijs:
Product Prijs Act.Prijs
Processors AMD Ryzen 5 2400G Boxed ¤ 142,95 ¤ 147,50
Moederborden ASRock B450M-HDV ¤ 67,- ¤ 66,95
Behuizingen Antec VSK2000-U3 ¤ 39,90 ¤ 43,-
Geheugen intern G.Skill Ripjaws V F4-3200C16D-8GVKB ¤ 94,38 ¤ 83,90
Voedingen be quiet! TFX Power 2 300W Gold ¤ 62,04 ¤ 62,04
Solid state drives Crucial MX500 2,5" 500GB ¤ 84,90 ¤ 74,-
  Totaalprijs bij opstellen BBG ¤ 491,17 ¤ 477,39

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kun je hier bekijken.

Reacties (148)

Wijzig sortering
De Home Theater PC is geen HTPC. Het systeem dat in deze BBG is gekozen is naar mijn mening te zwaar en te duur voor dit doeleinde. Het zou video/foto's/muziek moeten kunnen afspelen, maar heeft te weinig opslagruimte om serieus films/series op te slaan en als je een NAS gebruikt is een SSD van 500GB weer veel te groot. Verder zou ik in een htpc, hoewel een beetje ouderwets, minimaal een dvdspeler verwachten, gezien het de media functionaliteit van de andere apparatuur overneemt.

Verder is er geen aandacht voor het in- en uitschakelen van de htpc m.b.v. een afstandsbediening. De gekozen case is hier niet voor geschikt. Zelf een losse IR receiver toevoegen werkt ook niet zomaar, want dan moet de pc al aan staan. Er zijn speciale htpc cases waarbij je wel via IR commando het apparaat aan kan zetten, waardoor het ook makkelijk met een logitech harmony te bedienen is bijvoorbeeld.

Waarschijnlijk zullen niet-tweakers nooit zo'n systeem in elkaar zetten, maar dit is eerder een office-pc waar je ook eenvoudige spelletjes op kunt spelen.
De Home Theater PC is geen HTPC. Het systeem dat in deze BBG is gekozen is naar mijn mening te zwaar en te duur voor dit doeleinde. Het zou video/foto's/muziek moeten kunnen afspelen, maar heeft te weinig opslagruimte om serieus films/series op te slaan en als je een NAS gebruikt is een SSD van 500GB weer veel te groo
1) zoals in de tekst staat is het beoogde doel ook casual gaming, wat vele ook willen op een HTPC. Dat vereist een iets sterkere CPU en GPU, en meer lokale opslag.

2) die 500GB SSD kost 85 euro. Als je de kleinere versie van die SSD neemt, van 240GB, dan betaal je 57 euro. Dit is een best-buy guide, en je opslag halveren van 500 naar 240 GB om 30 euro te besparen is simpelweg een enorm slechte deal, en als je wat games lokaal wil gaan installeren kan je de extra ruimte goed gebruiken.

3) zoals altijd geldt: pas de BBG aan aan je eigen noden. Game je niet? Dan spreekt het voor zich dat je een andere HTPC wil. Maar dan valt er weinig the BBG-en: den koop je een NUC en gooi je er openelec op. Niet bepaald spannend of interessant om te lezen vind ik.
Verder is er geen aandacht voor het in- en uitschakelen van de htpc m.b.v. een afstandsbediening. De gekozen case is hier niet voor geschikt. Zelf een losse IR receiver toevoegen werkt ook niet zomaar, want dan moet de pc al aan staan.
Dat klopt niet. Een Logitech harmony kan je perfect WOL laten gebruiken om je PC in te schakelen, of eender welke Kodi remote app op je smartphone. Daarnaast kan ik me niet inbeelden dat er geen enkele USB IR remote bestaat die de PC kan inschakelen, terwijl mijn draadloze muis dat wel kan.
De term HTPC klopt simpelweg niet met het oog waarmee deze configuratie is samengesteld. Een HTPC kun je voor 200 euro minder in elkaar zetten dan het BBG voorstel. Dat vind ik persoonlijk geen Best Buy. Met name dat het 'lichte gamen' niets toevoegd aan een systeem als deze. Als je toch al geld te verbrassen hebt, zet er dan gelijk een degelijke videokaart bij en maak er dan een volledige Game-HTPC a.k.a. console vervanger van.

Ik snap de logica gewoon niet voor de keuze van deze hardware, maar dat zal wel aan mij liggen... Natuurlijk kun je het aanpassen naar wens, maar dan kan ik net zo goed een compleet nieuwe lijst samenstellen. N.m.i. zou alles een tintje lichter kwa specs mogen in plaats van de goude randjes die er gekozen zijn.

MIjn post is niet bedoeld om af te zeiken trouwens, maar om te behoeden dat iemand een HTPC wil bouwen en daarmee eigenlijk teveel geld uitgeeft. Maar dat is aan de persoon zelf om te bepalen.
Met name dat het 'lichte gamen' niets toevoegd aan een systeem als deze.
Daar ben ik het dus simpelweg niet mee eens. Mijn HTPC is dus net wel opgesteld met video + licht gamen in het hoofd. Ik vind het wel een boel toevoegen om wat casual te kunnen gamen op de bank. Zelf zeg je dat de meerprijs daardoor 200 euro is, wel, dat is minder dan een console (en het neemt ook minder ruimte in dan een HTPC + console), en dus is het alsnog een prijsbewuste optie.
Met die insteek kan je dan weer net zo goed alléén een console kopen, want daar kan je ook op HTPC'en....

Een HTPC is juist dat, een Home Theater PC, anders is het een "Compact Livingroom Jack of all Trades PC"....

Bij een HTPC moet de....
Primaire nadruk liggen op een zo'n hoog mogelijke kwaliteit video & geluid afspelen (en evt. opnemen) van zoveel mogelijk door jou ter beschikking gestelde bronnen.
De Secundaire nadruk op bedienings en gebruiksgemak (het moet ook voor de evt. kinderen, partner en/of gasten te bedienen zijn).
De Tertiaire nadruk op een zo'n goed mogelijke intergratie in/met je bestaande audio/video setup
En als laatste dan misschien nog eens neventaken zoals spelletjes en/of office oid....

Anders moet je het dus geen HTPC maar een "CLJoaTPC" noemen
Sorry maar dat is echt een idioot nauwe definitie, en als je hier in de thread kijkt merk je zelf dat er een boel mensen zijn die wel een HTPC willen die net ietsje meer doet dan gewoon Kodi draaien, veelal willen mensen net wel een game op low/medium settings spelen. Waarom ook niet: de meerprijs bovenop de hardware die een HTPC toch al nodig heeft is relatief klein. Jouw constante ontkenning dat het absurd is om dit te willen is gewoonweg niet te rijmen met de realiteit die we hier zien.

En nogmaals: wat jij suggereert ("Het mag alleen dienen voor video afspelen, de rest mag niet!"), daar heb je gewoonweg geen best buy guide voor nodig: de meest compacte en stille oplossing daarvoor is een NUC, eventueel nog met een USB blu ray speler erbij als je een dinosaurus bent die nog fysieke media wil afspelen. Er is geen enkele reden om, wanneer je enkel video afspeelt, niet tevreden te zijn met de specs van moderne NUCs, die op meerdere prijsniveaus te krijgen zijn.

Een NUC is trouwens een erg goede HTPC als je niet meer grafische prestaties nodig hebt, maar dat is saai en daar vul je geen artikel mee. Dus hanteer jij jouw bekrompen definitie maar, en dan heb je geen enkele reden om naar best buy guides te kijken.
Tssst Tssst, je hoeft niet meteen op de man te gaan spelen met je denigrerende rant....

Ik stel nergens dat dat niet mag, sterker nog ik noem het er zelfs nog bij.
Ik zeg alleen waar de focus dient te liggen voor een HTPC, en waar deze build compleet aan voorbijgaat, en dat is de punten die ik opnoemde....
een HTPC bouwen met een flut audiochip, geen optische sp/dif, geen ondersteuning voor 4K 60Hz (HDMI 1.4 ipv 2.0), geen bluetooth, etc, is gewoon geen HTPC, voor de rest zet je er een van mijn part een 2080TI in.....

Als ze nou bijvoorbeeld de pricewatch: ASRock Fatal1ty B450 Gaming-ITX/ac hadden aanbevolen (ALC1220 codec, D-SPDif/HDMI 2.0/USB-C gen2/Intel I211AT/BT 4.2, etc....) dan had ik heus geen problemen gehad met een Ryzen 2400G hoor, lijkt me een ideaal APU'tje voor een HTPC, maar as is, in deze configuratie is het gewoon géén Best Buy, noch een HTPC.
Wat ik nog mis is de mogelijkheid voor 4k Netflix. Die had mi besproken moeten worden. Daar zitten namelijk haken en ogen aan qua hardware.

Ja dat had ik in het topic kunnen doen en daar heb ik niet aan gedacht ;)
Volledig mee eens! Een HTPC gaat om de functie: het moet media afspelen, en veel apparaten kunnen dat al. Dan is het veel goedkoper om een Raspberry Pi aan de tv te koppelen, en ergens een NAS te hebben staan. Ik heb zelf echter een tv die Plex heeft, dus dan is zelfs de RPi overbodig. Dan blijft het 'licht gamen' over: dan kun je ook beter een ander apparaat kopen, zoals een console.
Ik zou toch denken aan een apparaat dat past bij eeen stereo setje. 42cm oid. Met volumeknop.

Inderdaad met afstandsbediening deels te bedienen. En de geluidskaart zouden we al moeten hebben. Net daar waar het echt een interessante bbg wordt, haakt het af.....
Niet de geluidskaart wordt bedoeld, maar een dedicated audioset. Dat kan dan een homecinemaset, soundbar of av-receiver met losse luidsprekers zijn.

Een geluidskaart heb je alleen maar nodig als je daar je speakertjes met de 3,5 mm2 jack verbindt. Anders volstaat hdmi richting je audioset.
Zeker niet mee eens. Mijn HTPC is gebaseerd op een BBG uit 2008-2010 (weet het niet meer exact). Het enige verschil is een GPU upgrade jaren later (moest de case een beetje modden om het passend te maken). Met een xbox controller gebruik ik deze nog steeds voor wat recentere spelen (medium settings) plus wat klassiekers via gog plus emulatie van de meeste klassieke consoles tot de gamecube (Wii trekt de cpu niet). Daarnaast kan ik erop browsen, YouTube, netflix, blu-ray speler, downloaden en via Kofi alles streamen naar andere kamers.
De Xbox One heeft tegenwoordig ook Kodi en VLC als app dus als je dan toch een console koopt heb je ook een htpc erbij.
Helemaal mee eens, als je een NAS hebt staan is een 128GB ssd groot zat, zelfs 64GB moet voldoende zijn. De APU had net zo goed een 2200G kunnen zijn. (Of een pentium of i3 met een budget graka ernaast)

Moederbord had ook goedkoper gekund en dat snelle geheugen is alleen nodig als je ook erop wilt gaan gamen. Met 2400mhz geheugen draaien de Ryzen APU's prima (mijn pa speelt zelfs F1 2017 op de 2400G met single channel 2400mhz geheugen, en dat op medium tot high settings).

En een blu-ray speler was wel op zijn plaats geweest erin.
behoorlijk mee eens, het lijkt wel of men een console heeft wille bouwen, maar noem eens een paar leuke titels die je gezellig vanaf de bank met een controler kunt spelen waarbij je 48inc tv in spitscreen werkt.

als je films en series wilt kunnen kijken (lokaal) dan had een120gb ssd prima volstaan, met daarnast een 3tb hdd, wil je echt gaan (casual)-gamen dan was de eerste game-systeem build beter geweest, al dan niet met een lichte downtweak als het budget te hoog is. zou zou ik bijv prima kunnen leven met de 4/8 ryzens, met een earo-itx 560 - dat maakt het geheel al snel 2 tot 300 goedkoper. en valt dan zo goed als bijna in het htpc-budget.

maar als je naar die game-pc kijkt denk ik toch direct dat de case ECHT veel te krap is. waarom is er nie gewoon voor een CM ELITE 130 gekozen, ja die is een stuk langer (dieper) maar op je burea maakt dat zelden uit, ook heb je dan gewoon vodoende ruimte voor langere vga-kaarten (dus goedkoper), en AiO-waterkoeling (dus stiller en koeler), bovendien heb je dan zelfs nog ruimte voor extra schijven om al je games te installeren - je downloads op te slaan of je game-video's te bewerken voor op je youtube-kanaal ;) - deze case is alleen maar gekozen omdat het kan, niet omdat het ook maar iemand blij zou moeten maken
Wie maakt er nog gebruik van dvd en blu-ray?
Snap de noodzaak niet. Hoe vaak maak je daar gebruik van?
Snelle hap is Netflix en downloaden, maar voor wat ik echt wil zien in allerhoogste kwaliteit, is uhd bluray met Dolby Vision ongeëvenaard.
4K Blu-ray biedt nog zeker enkele jaren hogere kwaliteit dan iedere andere bron :Y)
Ja dot vond ik ook al voor een httpc heb je geen top of the bill gaming hardware nodig.
En net zoals de jongens boven mij schrijven er zit geen dvd drive erop, bij een httpc had ik misschien een bluray drive gekozen maarja dat is misschien een persoonlijke keuze.
Extra snel geheugen is ook overkill.Ik had voor de processor misschien een low budget intel gekozen een celeron met een paar kernen, maar een lagere kernen amd zou ook nog kunnen.
Die ryzen apu is idd best goed maar met 4 kernen overkill.Maar daardoor goedkoper gehouden dan een intel systeem.
Hebben hier echt zo veel mensen nog DVDs en blueray's liggen?
Ik heb er geen enkele. Hebben jullie ook nog CDs en floppies :)
Best gek voor een forum waar iedereen het over NAS en terabytes heeft dat er nog steeds losse media wordt aangehouden.
Films downloaden is niet meer legaal en daarnaast levert een blueray ook beter beeld dan een gemiddelde 4k netflix rip doet. Om je NAS nu vol te stoppen met films van 15-25 GB schiet ook niet op.

Zelf heb ik geen bluerays liggen (wel nog aardig wat dvds) maar heb wel een paar vrienden die ook echt film gek zijn en die hebben ieder toch wel een mooie collectie (van films die ze tevens in de bios gezien hebben).

Mijn eigen NAS is voornamelijk bedoeld als backup storage voor data die ik niet wil kwijt raken en op al mijn devices wil kunnen benaderen.
Is werken met wol pakketjes niet makkelijker? Of ondersteunt een Harmony dat niet ?
Bij mijn weten ondersteund de logitech harmony hub dit niet. Je zou wel het e.e.a. middels domotica kunnen koppelen, maar dat maakt het weer te ingewikkeld voor de doorsnee gebruiker.
Voor het in- en uitschakelen kan je een app als Yatse gebruiken (KODI remote), enige wat je daarvoor moet doen is WoL inschakelen op je HTPC en het MAC address van je NIC invullen in Yatse.
Eens, maar als je ook wat wil emuleren en casual een game wil spelen is dit een prima setup. Enige vreemde vind ik persoonlijk het mobo, HDMI 1.4 ;( .
Ik weet niet goed wat de uitgangspunten zijn mbt een HTPC, maar ik vond die Ryzen toch wel interessant. Mijn kids spelen soms wat games op de PC. Echter, het punt dat ik wilde maken is dat een moderne HTPC wellciht ook 4k HDR wil afspelen, wat de chipset wellicht aankan, echter het moederbord heeft een HDMI 1.4 aansluiting.

Ik let daar tegenwoordig wat meer op omdat ik een hele nacht heb lopen uitzoeken waarom ik toch met mijn Highspeed HDMI 2.1 kabel, leuke tv, nieuwe HTCP+ geen HDR beelden kon afspelen. (Reden: stomme aanname)

Edit: Dank @Jorgen

[Reactie gewijzigd door LaitSolaire op 3 september 2018 09:41]

Vooral het stroomverbruik vind ik te hoog voor een htpc. Voor een htpc zonder storage zou ik eerder een NUC nemen dan een dergelijk systeem te bouwen.
Tevens ook maar dat staat er ook niet bij dat je windows 10 pro nodig hebt, of je moet genoegen nemen met windows 7 al weet ik niet of die nog verkocht word in de winkels of online download aan te bieden.
wilt je dvd speler het nog doen of bluray als je schijfjes gebruikt voor films te kijken.
Vreemde keuzes in de high-end build. Er word gekozen voor een magere 6 core processor zonder HT op een ¤1600 build. Voor zoveel geld zou ik op zijn minst een i7 verwachten. Vervolgens word er een waterkoeler aangeraden. Niet alleen zal die alleen goed tot zijn recht komen met een delid, jullie zeggen zelf dat het moederbord geen OC monster is. Als je niet hoog zal overclocken, waarom niet gewoon een luchtkoeler?
Voor minder geld heb je een 2700X die prima gamed maar de vloer aanveegt met de i5 in alles multithreaded. Ook streamen/opnemen tijdens het gamen zal veel beter gaan. Intel is nog altijd wat sterker dan AMD in games, maar op 1440p is het verschil minimaal.
Als je wilt streamen/opnemen of iets als discord gebruiken zal je zowieso waarschijnlijk wat meer geld moeten uitgeven voor een goede microfoon:
"Die paar extra decibels tegenover de stilste varianten ga je dan waarschijnlijk ook niet merken."
Jij hoort het misschien niet, maar mensen die naar jou luisteren willen het waarschijnlijk ook niet kunnen horen, dus moet je dat dan weer wegfilteren :P
Vreemde keuzes in de high-end build. Er word gekozen voor een magere 6 core processor zonder HT op een ¤1600 build. Voor zoveel geld zou ik op zijn minst een i7 verwachten. Vervolgens word er een waterkoeler aangeraden. Niet alleen zal die alleen goed tot zijn recht komen met een delid, jullie zeggen zelf dat het moederbord geen OC monster is. Als je niet hoog zal overclocken, waarom niet gewoon een luchtkoeler?
Voor minder geld heb je een 2700X die prima gamed maar de vloer aanveegt met de i5 in alles multithreaded. Ook streamen/opnemen tijdens het gamen zal veel beter gaan. Intel is nog altijd wat sterker dan AMD in games, maar op 1440p is het verschil minimaal.
Niet alleen is een luchtkoeler voor dit systeem prima, je koopt voor minder geld of net zoveel geld een koeler die ongeveer dezelfde performance haalt als een goede 240/280 mm AIO terwijl het langer meegaat, simpeler te installeren is en minder lawaai maakt (1 140 mm. fan vs. de radiator + pomp). Ik kan begrijpen dat AIO's op een gegeven moment trendy werden omdat luchtkoelers toen nog een paar praktische nadelen hadden maar inmiddels hebben de luchtkoelers een flinke inhaalslag gemaakt. De AIO koelt wat effectiever bij een kortdurende load maar bij een aanhoudende load verliest de AIO effectiviteit doordat de vloeistof opwarmt.
Ik vraag me af of dat AIO's ook zo'n trend zijn geworden doordat een USA-bedrijf hierachter zit (Antec) terwijl de beste luchtkoelers door Europese bedrijven worden gemaakt. De invloed van de Engelstalge media en Youtubers.

Wat betreft de CPU, ik ben het met jou eens. Je gaat niet met 1080p resolutie gamen met zo'n CPU. :')
Goed, bij 1440p wint de 8600k het gemiddeld ook nog lichtjes dankzij de hogere single-core performance maar wat maakt die 1-2% FPS uit?
Dan is de grote vraag wat zwaarder weegt: krachtigere grafische kaarten in de toekomst die mogelijk (Vulkan en DX12, Nvidia gaat dat nu ook pushen omwill van raytracing en dat andere nieuwe ding) meer render-calls nodig hebben van de CPU of dat spellen in de toekomst meer kernen gaan gebruiken dankzij betere APIś (Vulkan en DX12, zonder wrapper!) en aangezien de PS5 en de volgende X ook een Zen-CPU zullen krijgen.
Een extra voordeel van Ryzen is dat je ook nog een Zen2/Zen3 CPU (7 nm. TSMC!) op dat moederbord kan stoppen. Dat is toch best aantrekkelijk gezien de verwachting dat een Zen2-CPU qua single-core performance niet in relevante mate zal onderdoen voor de beste CPU's van Intel en ook meer kernen gaat hebben dan Ryzen2. Intel zal zeer waarschijnlijk bij de volgende generatie (niet de refresh van CL maar daarna) weer de chipset vervangen.
Buiten dat dit is geloof ik de eerste keer hier, dat een mainstream build een zwaarde cpu heeft dan de high end.
Buiten dat dit is geloof ik de eerste keer hier, dat een mainstream build een zwaarde cpu heeft dan de high end.
De hogere single-core performance van de 8600k weegt zwaarder dan de SMT van de 2600. Ik zou zelf echter kiezen voor de 2700X in plaats van de 8600k voor het duurdere systeem, het is niet dat je lang met 1080p gaat gamen met dat systeem.
Bij EVGA hebben ze momenteel een bundle waarbij je een EVGA 1080 videokaart en voeding krijgt voor 530 euro! Dat is 40 euro goedkoper dan in deze guide en dan krijg je er ook nog gratis een topvoeding bij: https://eu.evga.com/products/featured-bundles.aspx
Ik zie een prijs van ¤ 579,99 Inc VAT
Hmm.. ziet er naar uit dat ze de prijzen verhoogd hebben... de bundle die ik gisteren heb gekocht is nu ook een stuk duurder... :/
Maar het blijven goede aanbiedingen: EVGA GTX 1070ti FTW2, met Supernova 750 G3 voeding (Gold variant, dus), en inclusief een aardig bonusje (de PowerLink, die het wegwerken van de kabels naar je GPU verzorgt) voor Euro 489,--.

De videokaart alleen al kost op dit moment zo'n Euro 530,--. De voeding ruim meer dan Euro 100,--. Je bespaart dus makkelijk zo'n Euro 100,-- tot 150,--; zo'n besparing is nog steeds aanwezig als je het vergelijkt met andere - goedkopere - varianten.

[Reactie gewijzigd door Andrathion op 2 september 2018 03:09]

Ja, het enige is dat je moet bedenken of je niet sowieso wel een goedkopere voeding had gewild met gelijkaardige specificaties: die zou je dan moeten meetellen in plaats van de voeding die EVGA erbij geeft. Dan weet je hoe het in jouw individuele geval bespaart.
Die aanbieding is volgens mij vooral interessant voor mensen die een SLI opstelling willen maken. Een voeding van 850W is namelijk zwaar overkill voor een systeem met enkel een GTX1080 aan boord.
Interessante korting! Ook voor de goedkoopste pakketten.
Beetje en raar moment om nu een BBG te doen.
Er staat zoveel nieuw spul aan te komen dat niemand toch nu nog een pc in elkaar zet met allemaal oude generatie spul.
Zoals de erg overpriced RTX kaartjes? Terwijl je beter de huldige 1000 serie kan aanschaffen.

Of de 9000 serie van Intel? Die sowieso qua gaming niet sneller gaat zijn dan de huldige 8000 serie maar wederom wel duurder.

AMD die pas volgend jaar met nieuwe CPU’s en GPU’s komt.

Lijkt me een goede tijd om een pc aan te schaffen zeker nu de prijzen aan het zakken zijn.
Ik vind de GPU’s nog erg overpriced en hoop dat het steeds verder over waaien van de bitcoin hype en goed aanbod van nVidia 2080 kaarten de prijzen gaan dalen. Dan nog een intel Whiskey Lake processor met hardware bescherming tegen Meltdown en L1TF. Begin volgend jaar is dan misschien een beter moment.
AMD heeft eigenlijk net nieuwe CPUs uitgebracht. Die zijn meer dan goed op dit moment. Het GPU aanbod valt tegen, wat erg jammer is gezien de capriolen die Nvidia uithaalt.

Ik wacht geduldig op een mooie AMD GPU en dan is het dag Intel/Nvidia.
Wat dan allemaal, in deze prijscategorie? Ik wil zelf binnenkort een nieuwe computer bouwen...
Ik zou ook eens kijken naar AMD cpu's.
Die zitten tegenwoordig op hetzelfde niveau als Intel CPU's (1080p en hoger, zie bijv https://www.guru3d.com/ar...zen_7_2700_review,21.html)
Dan heb je voor 270-280 euro een 8 core cpu (16 threads) en vergelijkbare performance in games zover het de CPU betreft.

En de nieuwe Nvidia kaarten zou ik zelf niet kopen, ja ze bevatten mooie technieken (onboard AI chip geloof ik en raytracing) maar ze zijn ook belachelijk duur.
Deze computer voor ¤1000 stelt toch ook de 2600 voor?
Je hebt helemaal gelijk. Ik had zelf alleen naar het high-end systeem gekeken. Daar stellen ze een Intel voor.

(Gezien de comment van Multynoob en de reacties daarop kreeg ik een "high-end" vibe. Vandaar dat ik alleen naar die heb gekeken.)

En tevens de reactie van Robolokotobo hieronder.

[Reactie gewijzigd door TheHeavySoldier op 2 september 2018 14:18]

Nieuwe Intel Core processors. i5, i7 en i9. Waarbij de i7 (9700K) nu 8 cores heeft i.p.v. 6 maar zonder hypertreading komt. nieuws: Intel Core i9-9900K, i7-9700K en i5-9600K verschijnen in Pricewatch

En de Nieuwe videokaarten Van Nvidia. De RTX 2070, RTX 2080 en RTX 2080Ti met de voor videokaarten nieuwe ray tracing techniek. De 2060 komt later en gaat als GTX kaart door het leven omdat deze niet over ray tracing zal beschikken. nieuws: Nvidia brengt GeForce RTX 2080 Ti, RTX 2080 en RTX 2070 eind septembe...
Cerberus_tm bedoelt in het zelfde prijscategorie (tussen 1000 en 1600 euro).

Nieuwe 8 cores i7 kost: De Core i7 9700K wordt bij diezelfde retailer aangeboden voor 436,10 euro.
Bron: https://nl.hardware.info/...en-op-in-prijsvergelijker

En RTX kaarten de goedkopste RTX2070 gaat voor: 599 maar ik kan je garantie geven dat het meer wordt.

Die twee alleen kosten samen al bijna 1000 euro en dan heb je nog geen moederbord, geheugen etc...

Deze componenten zijn niet voor BEST BUY maar voor ULTIMATE BUY artikel aka als je teveel geld over heb. Denk niet dat zulke mensen op tweakers zitten, maar ik kan het miss hebben ;) :D
Genoeg mensen hier voor wie een game pc van een paar duizend echt niet zo lastig is hoor, ik denk dat het gemiddelde inkomen hier eigenlijk best hoog ligt.
Maar verder heb je wel gelijk dat het een ander segment betreft dan wat hier besproken wordt.
We hebben hier ook veel studenten en redelijk wat kinderen. Ikzelf zou rond de 800 piek willen uitgeven. En daar kun je een prima snelle computer voor kopen. Duizenden euro's zou ik niet voor mezelf kunnen verantwoorden.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 1 september 2018 16:02]

Tuurlijk, maar ik reageerde op "Denk niet dat zulke mensen op tweakers zitten, maar ik kan het miss hebben" hierboven... Zo'n systeem van duizenden euro's is zeker niet voor iedereen, maar er zitten hier echt wel genoeg tussen met zoiets hoor...
Zelf game ik overigens ook nog op mijn systeem uit 2011 waar alleen de SSD en videokaart vernieuwd zijn, en die videokaart is een 1060. Ik ga dus zelf ook echt niet voor het duurste van het duurste.
OK, ja, die zitten er zeker tussen inderdaad.

Mijn computer heb ik gebouwd in de prehistorie, 2008.
Inderdaad, ja. Daarom begreep ik de opmerking van Muttynoob niet zo onder onder dit artikel. (Ik zei er ook bij "in deze prijscategorie".) Heel misschien dat de nieuwe i5 nog betaalbaar wordt, maar ik denk van niet.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 1 september 2018 15:44]

Nieuwe Intel Core processors. i5, i7 en i9. Waarbij de i7 (9700K) nu 8 cores heeft i.p.v. 6 maar zonder hypertreading komt. nieuws: Intel Core i9-9900K, i7-9700K en i5-9600K verschijnen in Pricewatch

En de Nieuwe videokaarten Van Nvidia. De RTX 2070, RTX 2080 en RTX 2080Ti met de voor videokaarten nieuwe ray tracing techniek. De 2060 komt later en gaat als GTX kaart door het leven omdat deze niet over ray tracing zal beschikken. nieuws: Nvidia brengt GeForce RTX 2080 Ti, RTX 2080 en RTX 2070 eind septembe...
Ja is altijd wel leuk een grafische kaart kopen die maar een spel dit jaar kan spellen die RT heeft en maar 2 a 3 volgende jaar, nee sorry voor die paar spellen ge ik niet een GeForce RTX 2080 (Ti) kopen.
Vuistregel bij pc's bouwen: je spullen zijn "verouderd" op het moment dat je ze gekocht hebt en een nieuwe, snellere versie van component X staat altijd klaar voor release.

Waarmee ik maar wil zeggen, op een gegeven moment moet je gewoon kopen anders kun je wachten totdat je een ons weegt. Op dit moment zijn de prijsbewegingen rondom GPU's wel interessant dus een maandje wachten zou nog wel eens wat geld kunnen besparen (nieuwe nvidia gpu's eind deze maand). CPU's zijn minder interessant in mijn optiek, een CPU is niet vaak de bottleneck in een systeem waardoor een generatie achterlopen geen drama is.
Dat klopt! Maar soms heeft het inderdaad wel zin om even te wachten op een grote sprong.

De nieuwe videokaarten van Nvidia zijn sowieso veel duurder dan mijn budget en deze Best Buy Guide, helaas.

Ik plan om weer 10 jaar met deze computer te doen, net als met mijn huidige. Dus ik wil wel een goede processor ten opzichte van de videokaart. En ook nvme e.d.

Al met al heb ik niet gehoord dat nieuwe onderdelen die binnenkort uit zullen komen in deze prijsklasse. Ook de nieuwe i5 zal hoogst waarschijnlijk een stuk duurder zijn dan de 8400.

Ik twijfel nog steeds heel erg tussen AMD en Intel. De 8400 heeft een ingebouwde videochip, opdat ik het kopen van een videokaart nog uit kan stellen. En hij presteert wat beter in spellen en (vermoedelijk?) de browser.

Maar de 2600 is een stuk goedkoper. En hij presteert beter buiten spellen. En de moederborden bieden iets meer functies voor dezelfde prijs.

De 2600 kun je overklokken. Alleen heb je dan geloof ik wel een wat duurder moederbord en geheugen nodig? Dat is mij nog niet helemaal duidelijk. En over 10 jaar kost dat redelijk wat extra energie, waarschijnlijk veel meer geld dan je zou kunnen besparen door de aanschafprijs.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 1 september 2018 16:00]

Dat kan, maar wacht dan ook nog even. Er zullen snel verschillende actie's zijn met videokaarten en processors.
Wat bedoel je daar precies mee?
Des te meer sport om dit dan tegen lager dan hier genoemde prijzen alsnog in elkaar te zetten.
Even maandje (of twee) wachten met bouwen.
Zodacht ik er ook over, maar dan wel in een Node 202. :9~
Kende de kast niet, even gekeken op deze link:
http://www.fractal-design...ases/node-series/node-202
En inderdaad, een beauty!
eerste reactie....en daar hebben we onze eerste aanmerking op jullie keuzes.

Zelf ook aan het nadenken voor een upgrade processor , maar je zit al gauw op 600 euro voor proc/moederbord/koeler/geheugen en dat alleen voor 1 spel namelijk Bf1, wacht wel even of BFV iets anders oftewel beter loopt op mijn karretje. Wacht nog wel even dus.....

Offtopic:Ik kan het het grote mechanische keybord topic niet meer vinden.....is die verdwenen..?
Het is geen aanmerking op hun keuzes maar een aanmerking op het tijdstip van de BBG.
Deze discussie is toch allang al achterhaald?

Er komt altijd nieuw spul aan en dat nieuwe spul word niet goedkoper.

Sterker nog het kan zelfs duurder worden nu dat TSMC als enige fab overgebleven is en de geheugen en SSD prijzen die onvoorspelbaar zijn.

En niet iedereen volgt de hardware markt op de voet en men weet niet eens of en wat er dan aan zou komen.

Daarnaast zijn er altijd mensen die gewoon per direct een nieuw systeem nodig hebben en die kunnen echt niet een paar maanden wachten op iets wat 2% sneller is en een nieuwe naam heeft en ook nog 2 tientjes duurder is.
Er komt altijd nieuw spul aan en dat nieuwe spul word niet goedkoper.
Dat is absoluut waar. De uitzondering hoort imho echter te zijn het moment dat er daadwerkelijk nieuw spul aangekondigd is en dat spul daadwerkelijk binnenkort verkrijgbaar wordt.

De uiteindelijke winkelprijzen staan nog niet vast en de daadwerkelijke prestaties zijn nog niet onafhankelijk getest. Het prijs/prestatie niveau van een GTX2060 of RTX2070 kan, zeker als je even de tijd neemt/hebt om de winkelprijs te laten stabiliseren, best wel eens heel interessant worden ten opzichte van het huidige prijs/prestatie niveau van de GTX1080. Op dit moment weten we het gewoon nog niet, en het is imho een beetje te kort dag om nu nog een sprong in het diepe te nemen met een GTX1080.

Daarnaast zullen er ongetwijfeld aantrekkelijke tweedehands Geforce 10 kaartjes aangeboden worden. Wat tevens nóg een reden is om heel even de kat uit de boom te kijken wat betreft de binnenkort verkrijgbare nieuwe generatie van nvidia: zodra die nieuwe generatie beschikbaar komt wordt een huidige generatie videokaart tweedehands snel een stuk minder waard.
En niet iedereen volgt de hardware markt op de voet en men weet niet eens of en wat er dan aan zou komen.
Maar dit is Tweakers. Dat is hier geen argument, of dat zou het hier niet horen te zijn, toch?
Daarnaast zijn er altijd mensen die gewoon per direct een nieuw systeem nodig hebben en die kunnen echt niet een paar maanden wachten op iets wat 2% sneller is en een nieuwe naam heeft en ook nog 2 tientjes duurder is.
Dat is een voldongen feit. Als je echter niet perse per direct een nieuw systeem nodig hebt dan is het imho ook niet noodzakelijk om nu 600 euro aan een videokaart op te branden die binnenkort een opvolger heeft.
Waar verwacht je dat tweedehands Geforce 10 kaartjes het makkelijkst te vinden gaan zijn?
Wat dan allemaal? Ik sta op het punt wat nieuws te bouwen.
De BBG komt al lange tijd iedere maand op de eerste van de maand uit.
Ik vind het leuk om over die high end spullen te lezen, maar mijn volgende PC wordt gewoon een betaalbare hoor, met oude generatie spul. Gaat hard zat.
De desktop BBG komt elke twee maanden uit: januari, maart, mei, juli, september, november... januari etc. De laptop BBG dan elke andere maand.

Voor de high-end markt komen er de komende tijd wel nieuwe producten uit. Feit is wel dat het spul nu niet verkrijgbaar is. Release van de videokaart staat nu voor later deze maand en tegen die tijd zijn we de discussie voor de volgende BBG alweer begonnen. Voor het middensegment zijn deze nieuwe producten er nog niet. GTX 1060, AMD Ryzen 5 2600 etc blijven de komende tijd nog relevant.
Wellicht een domme vraag, maar hoezo wordt dit een "compact high-end game systeem" genoemd?
Ik begrijp dat er dus compacte componenten geselecteerd zijn, maar betekent dit ook dat er een kleinere behuizing gekozen is? (En is er dan nog wel voldoende koeling)

En zou de gekozen psu ook nog volstaan als er ipv een gtx 1080 een 1080ti in geplaatst zou worden?

[Reactie gewijzigd door Bloedvat op 1 september 2018 09:48]

Ik begrijp dat er dus compacte componenten geselecteerd zijn, maar betekent dit ook dat er een kleinere behuizing gekozen is? (En is er dan nog wel voldoende koeling)
Compact is relatief. De gekozen H200i is een behuizing voor ITX moederborden. En dus een stuk kleiner dan vergelijkbare ATX en Micro ATX behuizingen. Voor een "gaming behuizing" is deze redelijk compact gezien de inbouwmogelijkheden en koelopties. Er zijn weliswaar kleinere ITX behuizingen te vinden, maar die hebben meestal minder inbouwmogelijkheden en/of beperktere koeling.

Omdat het volume beperkt is ten opzichte van bijvoorbeeld een normale ATX behuizing zullen de temperaturen waarschijnlijk iets hoger uitkomen bij een vergelijkbare airflow. Wellicht dat je dus iets meer airflow moet genereren (= meer geluid en/of betere fans) om het kleinere volume te compenseren. Maar an sich heeft die H200(i) meer dan voldoende koelopties om een systeem met een 1080/1080Ti koel genoeg te houden.
En zou de gekozen psu ook nog volstaan als er ipv een gtx 1080 een 1080ti in geplaatst zou worden?
Vermits je niet overklokt is zo'n RM550x voldoende. Hij kan afgaande op de specificaties en reviews ongeveer 46A/550W op 12V afgeven. En het systeem uit de BBG komt met een 1080Ti normaal gezien niet boven 500W uit, ook niet bij zwaar gebruik.
Als je wel overklokt dan kan het gevraagde vermogen scherp toenemen, afhankelijk van je instellingen.
Ik vind de 27,5 liter van de H200i absoluut niet compact; en dat zelfs met een mini-ITX board? 8)7. En waarom wordt er in zo'n gigantische kast met bakken aan verspilde ruimte dan zo'n klein AIO waterkoelertje gezet? Als je toch de ruimte hebt kun je net zo goed geld besparen en voor een dikke luchtkoeler gaan, die 2x goedkoper is dan de M22.

Niet-compacte cases voorstellen als compacte cases lijkt een beetje een trend op Tweakers. Hiervoor was het de Bitfenix Prodigy die overal als zogenaamde compacte casekeuze werd aangeraden; ook zo'n case die relatief enorm groot is voor z'n moederbord-formfactor spec.

En tegenwoordig is al die ruimte al helemáál overbodig; in deze build zitten niet eens 2,5" of 3" drives. En PCI(e)-uitbreidingskaarten zijn al haast een decennium uit de mode.

Er zijn zelfs al μATX (groter dan mITX) kasten met een inhoud van ver onder de 25 liter (bijv de Silverstone SG03 met iets meer dan 22 liter). Toevallig ook van Silverstone heb je zelfs een FULL ATX kast die kleiner is dan het compacte gamesysteem van deze BBG 8)7 8)7 8)7

(ja, deze specifieke kasten hebben limitaties qua erin te passen componenten; het gaat om het punt DAT er een überhaupt full ATX kast is die kleiner is dan deze mini-ITX build; dat moet al genoeg indicatie geven dat er iets "mis" is)

Een paar veel compactere behuizingen waar deze BBG-build ook in past:
  • Silverstone SG10 - 23 liter
  • Lian Li PC-Q25 - 20,39 liter
  • Cooler Master Elite 130 - 19,84 liter
  • Lian Li PC-Q38 - 19,75 liter
  • Fractal Design Node 304 - 19,64 liter
  • Silverstone Sugo SG08 - 14,8 liter
  • Ncase M1 (als je de RM550x psu vervangt door de SF600 - wellicht voeldoet de SF450 zelfs nog) - 12,6 liter, ruim keer zo klein als de H200i
  • Silverstone Sugo SG13 (met wellicht ook andere psu) - 11,5 liter, bijna 2,5 keer kleiner dan de H200i
  • Kolink Rocket (met een SF450/600) - 9,63 liter, bijna 3 keer kleiner dan de H200i
Nu is er natuurlijk op zich niks mis met de door de BBG voorgestelde H200i case. Ziet er prima uit; ik ken de case verder niet, ben zelf geen fan van venstertjes enzo, maar dat doet er niet toe. Als je je build een "compacte" build noemt, dan zou dat de focus moeten zijn. Ik vind het zelf in ieder geval wel fijn dat wanneer we met z'n allen woorden gebruiken, we ook enigzins van elkaar weten wat we bedoelen. Ik verwacht dan echt niet de allerkleinst mogelijke build waar elk onderdeeltje met veel bloed, zweet, en tranen maar net in te stouwen valt, maar wel iets in de richting van een case waarbij compactheid duidelijk een kernwaarde is geweest in het productdesign.

Ik hoop dat bovenstaand lijstje met voorbeelden wel duidelijk maakt dat "compact" toch wel echt iets anders zou moeten duiden.

[Reactie gewijzigd door skndd op 1 september 2018 12:37]

(ja, deze specifieke kasten hebben limitaties qua erin te passen componenten; het gaat om het punt DAT er een überhaupt full ATX kast is die kleiner is dan deze mini-ITX build; dat moet al genoeg indicatie geven dat er iets "mis" is)
Ik zeg toch ook dat compact relatief is? En dat deze redelijk compact is gezien de inbouwmogelijkheden en koelopties? En dat er kleinere ITX behuizingen te vinden zijn, maar dat die meestal beperkter zijn qua inbouwmogelijkheden en koelopties?

Het is niet zo dat deze behuizing niet compact is. Voor wat het biedt is het 27,5 liter redelijk compact.
n waarom wordt er in zo'n gigantische kast met bakken aan verspilde ruimte dan zo'n klein AIO waterkoelertje gezet? Als je toch de ruimte hebt kun je net zo goed geld besparen en voor een dikke luchtkoeler gaan, die 2x goedkoper is dan de M22
Die M22 wordt niet meegeleverd. ;) Als je wilt biedt deze behuizing dus ruimte voor een 2x120mm rad met 85mm clearance of een luchtkoeler met een hoogte van 165mm.
Ik verwacht dan echt niet de allerkleinst mogelijke build waar elk onderdeeltje met veel bloed, zweet, en tranen maar net in te stouwen valt, maar wel iets in de richting van een case waarbij compactheid duidelijk een kernwaarde is geweest in het productdesign.
En wie zegt dat dat bij die H200i niet het geval is? Het is een relatief compacte behuizing die toch een heel aantal vinkjes zet bij populaire moderne trends. Zoals: aardig wat ruimte voor een radiator, venstertje met daarachter alles netjes uitgestald, goede voorzieningen voor cable management, inbouw gemak, etc, etc. Dat is niet perse iets wat jij of ik zoek in een compacte build, maar wellicht een ander wel. Zoals gezegd: compactheid is relatief.

[Reactie gewijzigd door houseparty op 1 september 2018 12:23]

Mijn reactie was deels een reactie op jouw bericht, deels een reactie op het BBG artikel op zich.

Het wordt nu wel een heel semantische discussie, maar ik ga 'm toch aan: Hoezo is de H200i redelijk compact? Het is een van de grootste mini-ITX cases die ik zo 1-2-3 in de pricewatch zie. Ja, het is mini-ITX, maar als er zelfs een ATX case is die kleiner is, dan kun je het toch niet meer relatief compact noemen? Net als met die Bitfenix Prodigy lijkt men in het hoofd pc cases in 2018 nog steeds te vergelijken met de fulltowers van 80+ liter die iedereen op/onder z'n desk had staan in 1995. Ja, dan is zo'n H200i redelijk compact. Maar zulke monstercases zijn (randgevallen daargelaten) eigenlijk toch al lang niet meer nodig? Waarom zou je zelfs met full ATX nog voor >50 liter gaan? Sterker nog: waarom zou je überhaupt nog voor full ATX gaan? Inbouwopties? Wat ga je er dan in inbouwen? Voor de mad genius tweaker die allerlei rare dingen met z'n case gaat doen is deze BBG toch überhaupt niet opgesteld? Die mensen weten immers zelf wel wat ze moeten halen. Volgens mij is de BBG bedoeld voor mensen die in 1x degelijk advies willen, en dan misschien 1 of 2 componentjes aan de build wijzigen of toevoegen. Dat kan in de door mij opgesomde mITX cases ook prima hoor.

Mijn punt is: Als je rond 1600 euro uitgeeft, en je uitgangspunt is "compact", en je vindt de opties op een mITX-moederbord voldoende, dan zie ik geen reden om voor een case met een volume van meer dan 20 liter te gaan. Behalve het venstertje voldoen al de door mij opgesomde cases aan jouw "vinkjes" (afhankelijk van wat je bij inbouwgemak indenkt), en als je toch heel graag een venstertje zou willen dan zijn er nog steeds opties die overblijven, zoals bijv. de Q-38.

En als inbouwmogelijkheden zo'n enorm zwaarwegend punt zijn, dan ga je toch juist voor een μATX-bord in een case van tussen de 25 en 30 liter? Wat heb je immers aan inbouwmogelijkheden in een case als je er niet eens de aansluitingen voor hebt op je moederbord?

Ik heb inmiddels ook het oorspronkelijke BBG topic erbij gepakt, en de keuze voor de H200i lijkt nou niet echt "in overleg met de community" gedaan. De oorspronkelijke keuze was de compactere Phanteks Evolv Shift, maar deze werd ingewisseld door de H200i omdat er geruchten waren over warmteproblemen (lijkt me sterk dat dat met de AIO waterkoeler nog een probleem was geweest, maar goed). Er is daarna 1 goedkeurende reactie geweest, verder niets. Over het volume van de case lijkt niet eens echt nagedacht te zijn geweest.

[Reactie gewijzigd door skndd op 1 september 2018 12:37]

Maar de door jou opgesomde cases zetten dus een stuk minder vinkjes bij populaire moderne trends. Die trends zijn populair omdat veel mensen ze wensen te hebben. Als een BBG een advies moet geven dat voor zo veel mogelijk mensen van toepassing is, dan is het zinnig om rekening te houden met dat soort populaire trends. In het geval van jouw lijstje geldt dat het opeens een heel stuk korter wordt indien je wel zoveel mogelijk van die zaken wenst af te vinken.

Dat staat los van de vraag in hoeverre die populaire moderne trends jou (of mij) persoonlijk boeien, en welke concessies je verder bereid bent te maken wat betreft inbouwmogelijkheden en/of koelopties om een build zo compact mogelijk te maken. Immers: hoe meer concessies je bereid bent te maken, hoe compacter je build kan zijn.

Dus zoals gezegd: compact is relatief. En ja, wat redelijk compact is, is per definitie een semantische discussie. Dat is inherent aan het woord redelijk. Het verschilt per persoon en diens optiek.
Wat ga je er dan in inbouwen? Voor de mad genius tweaker die allerlei rare dingen met z'n case gaat doen is deze BBG toch überhaupt niet opgesteld?
Ik niets, dat voorop gesteld. Maar een ander kan er bijvoorbeeld een 240x60mm radiator in proppen. Nu is dat wellicht te hoog gegrepen voor de gemiddelde persoon die zijn aankoop op deze BBG baseert, maar een behuizing kan jaren mee. Het staat niet vast dat die persoon in de toekomst niet die mogelijkheid wenst.
Jij bent wellicht in staat om zelfstandig een targeted aankoop te doen die perfect volstaat voor het systeem dat je in een behuizing inbouwt en mogelijke toekomstige upgrades. Maar voor een ander is het wellicht zinnig om rekening te houden met inbouwmogelijkheden die in de toekomst van belang zouden kunnen zijn omdat ze niet de ervaring hebben om zo'n targeted aankoop te kunnen doen. Of wellicht omdat ze gewoon gek gemaakt zijn door waanzinnige builds die ze bijvoorbeeld op youtube gezien hebben, die ze (in de toekomst) wensen te emuleren.
Mijn punt is: Als je rond 1600 euro uitgeeft, en je uitgangspunt is "compact", en je vindt de opties op een mITX-moederbord voldoende, dan zie ik geen reden om voor een case met een volume van meer dan 20 liter te gaan.
Dat is jouw mening. Redenen voor anderen kunnen zijn: aardig wat ruimte voor een radiator, een venstertje met daarachter alles netjes uitgestald, goede voorzieningen voor cable management, inbouw gemak, toekomstige extra opslag, het design van de behuizing, whatever. Compactheid hoeft niet de enige vereiste te zijn, het kan één van de vereisten zijn. En net zoals je met de andere vereisten meestal met concessies te maken hebt geldt dat ook voor de compactheid.
Nogmaals: voor wat het biedt is het 27,5 liter redelijk compact. Kan het compacter? Vast wel. Zijn er veel behuizingen die hetzelfde bieden die compacter zijn? Niet echt.
Ik heb inmiddels ook het oorspronkelijke BBG topic erbij gepakt, en de keuze voor de H200i lijkt nou niet echt "in overleg met de community" gedaan.
En net zoals mij heb jij niet bijgedragen aan die discussie? In dat geval is het gemakkelijk achteraf commentaar te leveren. Ik kan ook zo een aantal alternatieven aandragen voor die H200i. En er is genoeg aan te merken op de keuze voor de H200i, meer dan alleen de "compactheid". Enorm zinvol is dat echter imho niet want het advies staat er immers al, en of het commentaar überhaupt opgemerkt wordt is afhankelijk van in hoeverre de lezer bereid is de reacties onder de BBG door te spitten.

[Reactie gewijzigd door houseparty op 1 september 2018 14:04]

Thanks voor je uitgebreide reactie. Ik ga jou duidelijk hier niet overtuigen van mijn standpunt, maar hoop wel anderen die deze discussie lezen mee te geven dat als je voor "compact" wil gaan, er een hoop meer keuzes zijn; deze keuzes zijn veel compacter, bieden ruimte aan de BBG-componenten én vaak optioneel nog meer!

Voor wat betreft dat laatste: Helemaal gelijk dat ik zelf ook bij had kunnen dragen! Daarvoor ben ik niet actief genoeg op het forum. Maar ook hier weer gaat het om de framing. Op de voorpagina van de BBG wordt het beschreven als zodanig, maar dat is het eigenlijk niet echt. Dat het niet zo is, is niet erg op zich, maar ik had dan liever gezien dat het dan ook niet als zodanig geframed werd. Een beetje hetzelfde effect als de framing van een "compact" systeem in deze BBG in mijn ogen ;)

Voor de rest ga ik niet meer specifiek in op je punten omdat ik het gevoel heb dat we al een beetje in een cirkeltje aan het discussiëren zijn. De punten zijn gemaakt. Hopelijk spit de lezer de reacties wél een beetje door en heeft hij/zij er nog iets aan :)

[Reactie gewijzigd door skndd op 1 september 2018 16:11]

Nou ja, qua "framing" klopt het "compacte" statement op de voorpagina nog best redelijk hoor:

"De nadruk van deze editie van de Best Buy Guide ligt op kleine, compacte systemen. Vrijwel alle belangrijke componenten, van videokaart en moederbord tot behuizing en voeding, is tegenwoordig een high-end, maar compacte uitvoering verkrijgbaar."

Ze stellen niet direct dat ze een zo compact mogelijk systeem hebben willen samenstellen in de BBG. Enkel dat ze een compact systeem hebben willen samenstellen.

Die framing is duidelijk als je de H700(i) aanschouwt. De H200(i) is duidelijk de compacte uitvoering van die behuizing. Let wel: compact is dus relatief.

Dat het compacter kan is prima. Je kan een gaming systeem zelfs zo compact maken dat je het bij wijze van spreken achter je monitor kan plakken, maar dat is niet perse de framing.
Ik ga jou duidelijk hier niet overtuigen van mijn standpunt
Dat hoeft ook helemaal niet. Want dat er compactere behuizingen te vinden zijn gaf ik al aan in de reactie waar je in eerste instantie op reageerde. Wat dat betreft waren we het dus in den beginne al met elkaar eens.
Het ding is dat compactere behuizingen die hetzelfde wensenlijstje met toeters en bellen afvinken als die H200(i) schaars zijn binnen die prijsklasse.

[Reactie gewijzigd door houseparty op 1 september 2018 17:57]

eens met skndd:
als je een systeem in een kast van 25-30l bouwt, kies dan voor een mATX kast! Er is veel meer keuze aan mATX moederborden dan ITX en ze zijn goedkoper en hebben meer uitbreidingsmogelijkheden (4 pcie slots, 4 ram slots).
Een build van 27l met een ITX mobo is jezelf enorm beperken in opties en ook nog eens duurder.
Exactly! Als je dan toch voor mITX gaat, pak dan ook een écht lekker klein kastje. Ik heb zelf trouwens de Ncase M1 sinds de Kickstarter. Ben geen LAN-fanaat meer, maar heb er met de paar keer dat hij mee op reis moest toch wel heel veel profijt van gehad dat het ding gewoon in m'n rugtas paste (met nog meer spullen erbij).

Maar, zoals in de eerdere discussie hierboven opgemerkt, ik vraag me serieus af hoe groot de doelgroep gamers nog is die nog per sé meer moet hebben dan wat er op een mITX bord zit. Laat staan mainstream-users, die zouden al helemaal nooit meer groter dan mITX nodig moeten hebben (als ze überhaupt nog een PC kopen; de PC is een beetje aan het doodgaan bij die doelgroep). Dan blijft er nog een klein percentage die per sé iets moet hebben wat je alleen met μATX voor elkaar krijgt, maar ATX? Heeft dat nog echt nut? (uitzonderingen daargelaten). Daarom vind ik dat als je het in 2018 over "compact" hebt, dat je in termen moet spreken van compact ten opzichte van allerlei mogelijke μATX en mITX builds, en dus níet meer ATX-afmetingen in de vergelijking meeneemt.
Als je de htpc puur en alleen voor films kijken gebruikt, is een Nvidia shield dan geen betere keus?
Dat ligt er oa aan hoe je je films verkrijgt. Voor de betaalde streaming apps zou ik liever een shield aanschaffen .
Heb de schield vervangen voor een Apple 4K tv en dat was een zeer goede beslissing geweest. Persoonlijk vind ik dat de schield niet kan tippen aan de Apple 4K tv.
Wat kan de shield niet wat de apple TV wel kan?
Betere beeld ervaring, mooiere kleur weergave, werkt sneller, veel betere werking tussen mijn andere Apple producten, en betere update beleid, Apple's remote is klein en werkt goed, HDR10, dolby atmos, lekker compact.

Schield is opzich geen slecht apparaat maar hij is wel vaak traag, lijkt niet goed overweg te kunnen met 4K HDR slechte ondersteuning daarvoor, beeld kwaliteit is goed maar op de Apple tv is het duidelijk mooier, mooiere kleuren. Android stopt de updates zodat er geen verbeteringen meer doorgevoerd worden en je dus eigenlijk weer een nieuwe type moet aanschaffen, daar moet Nvidia wel wat aan gaan doen.
Het is een miljarden bedrijf maak dan een eigen OS en blijf deze lang ondersteunen.
Vind het fijn om te horen dat er mensen zijn die de kleur weergave ook anders ervaren met de shield, maar moet wel zeggen dat ik zelf echt geen problemen heb met de snelheid van het apparaat.
In de huiskamer heb ik zelf de shield staan ivm kodi en in mijn slaapkamer en op de kamer van mijn dochter Apple TV 4k.
De ervaring die ik heb is dat de shield juist beter overweg kan met 4k beeldmateriaal en het geluid vele malen beter is dan met de apple TV (zowel slaap als huiskamer hebben een identieke kef installatie met dezelfde dennon av receiver en de zelfde tv) en ik ben wat geluid betreft echt een eerste klas zeikerd.
Over de ondersteuning met ik het met je eens, maar aangezien ik het merendeel alleen gebruik maak van Netflix en Kodi heb ik er geen moeite mee omdat die 2 programma's/App's wel altijd up-to-date zijn.
De enige reden dat de kamer van mijn dochter en onze slaap kamer een Apple TV hebben is dat mijn vrouw en dochter beide die-hard Apple fan zijn en er heilig van overtuigd zijn dat Apple het beste van het beste is betreft beeld/geluid en telefonie.
Stuur je het dan op exact dezelfde manier door zonder de audio stream te decoderen ? Ben dan eigenlijk wel benieuwd hoe er verschil ontstaat.
Het geluid staat op beide op passtrough
Dus de versterker regelt volledig het geluid.

[Reactie gewijzigd door Bench op 1 september 2018 08:57]

Okay, ben wel benieuwd of daar een verklaring voor is. Want dan lijkt me het signaal gewoon digitaal, tot het moment dat de receiver er iets mee doet.
Ik denk toch echt dat de Apple TV toch iets nog doet.. Het afvlakken van geluid krijg ik zowiso niet uit op de apple TV. Mijn voorbeeld hiervoor is als ik een muziek lijst heb op staan dan zijn sommige nummers harder en sommige iets zachter op de shield. Op de apple TV zijn ze allemaal het zelfde volume dus er is toch echt iets wat het leveld
Ja dat kan zeer zeker, ik dacht alleen dat het over surround geluid ging zoals dtshd. Of treed het probleem dan ook op?
Met films heb ik inderdaad het zelfde 'euvel' het lijkt allemaal net iets fletser dan bij de shield. Het boem gehalte is bij de shield toch net iets beter en het center geluid is veel crisper.
Really serious fans of high-resolution movie sound should note that the version of Dolby Atmos supported by the Apple TV 4K is ‘DD+’ - a relatively compressed version designed to suit streaming compared with the full-bore Dolby TrueHD delivery system used on 4K Blu-rays. So the Dolby Atmos sound from the Apple TV 4K won’t sound as pristine and dynamic as a good 4K Blu-ray Dolby Atmos soundtrack can.

https://www.forbes.com/si...ame-to-a-whole-new-level/
2 verschillende ruimten is 2 verschillende klanken. Niet moeilijk..
Als je mijn reacties allemaal had gelezen had je nu geweten dat het niet alleen om de klank ging. Maar bedankt voor de opmerking. En die kort maar 'krachtig' is.
Een ruimte alleen zorgt niet alleen voor een goed of slecht geluid. De bron en het materiaal wat word gebruikt om de bron af te spelen is net zo belangrijk.
Ik heb nog niet gezocht of er een work around is, maar blijkbaar ondersteunt apple tv 4k een groot deel van de gangbare bluray audio formaten niet.
HE‑AAC (V1), AAC (tot 320 Kb/s), Protected AAC (van iTunes Store), MP3 (tot 320 Kb/s), MP3 VBR, Apple Lossless, FLAC, AIFF en WAV; AC‑3 (Dolby Digital 5.1) en E‑AC‑3 (Dolby Digital Plus 7.1 surround sound)

Er word dus van alles naar LPCM omgezet, dit zal ongetwijfeld ook zorgen voor een ander geluid.
Wauw.. Dit verklaart een hele hoop! Ik snap niet dat de Apple TV dan met zo veel lof word aangeprezen. En is dus eigenlijk een heleboel mis met dat ding buiten om de dingen hij wel goed doet.
Vind dit nogal een tegenvaller moet ik zeggen. Vooral voor deze prijs!
Thnx voor het opzoeken er van. Ik had me er al bij neergelegd eigenlijk.

Voel me lichtelijk wel vereerd dat mensen die het verschil horen in geluid "really serious fans of high res sound..... Genoemd worden.

[Reactie gewijzigd door Bench op 1 september 2018 17:03]

Ik denk dat je al snel in die categorie valt wanneer je überhaupt een dts-hd ma receiver met speakers thuis hebt staan. :P
Zonder het daadwerkelijk te kunnen onderbouwen, durf ik toch wel vrij zeker te stellen dat de gemiddelde kennissenkring van de tweakers.net bezoeker niet helemaal overeenkomt met het landelijk gemiddelde. ;)
En Apple maakt eigenlijk nooit echt hele goeie producten in een niche, het zijn toch vaak algemene producten, makkelijk in gebruik, en uitmuntend in de functies die ze wel hebben gekregen.
Het was voor mij of die denon versterker of de achtertuin verbouwen. En dit jaar mij zelf goed verwend mag ik wel zeggen.

Over apple heb je helemaal gelijk.
Ik zie werkelijk waar echt geen 1 voordeel aan de Apple TV van dit jaar en dit was ook de laatste keer dat ik uit eigen zak een Apple product zal kopen.
veel betere werking tussen mijn andere Apple producten
Dit zie je bij veel Apple producten, maar het is alleen een voordeel als je al diep in het Apple ecosysteem zit. Als je zoals ik niks van iOS moet hebben dan is het juist een nadeel want met andere merken lief samen spelen daar heeft Apple dan vaak niet zo'n zin in. Moet daarbij wel aantekenen dat ik van de Apple tv specifiek niet weet hoe het daar zit, ik gebruik zelf een Xbox one voor al mijn media needs.
Kan ook, dat lijkt me alleen van andere factoren af te hangen dan de keus tussen een htpc of een media streamer.
je kan ook gewoon van je eigen netwerk series en films kijken evenals games spelen streamend van de pc, en zelfs de nieuwe beta van GeForce now is best indrukwekkend. ook kodi of Plex werken prima.
Klopt, alleen zodra je met een sickbeard en of andere Usenet clients en automatische torrent clients gaat werken. En daarnaast ook nog een database will zonder extra nas, loop je al snel tegen beperkingen aan.
Niet dat je hiervoor moet gaan, maar daar begin je wel het verschil te merken. Zelfde met het verwerken van grote bestanden zoals blu-ray 4k materiaal, en dan niet puur het af spelen.
Zelf zou ik niet voor de EVGA GeForce GTX 1080 FTW GAMING ACX 3.0 8GB gaan.
Ik heb deze gehad, en deze maakt behoorlijk veel geluid als je aan het gamen bent.

Deze heb ik omgeruild voor een EVGA 1070ti met FTW2 cooling. (2 versie)
En deze is echt velen malen stiller onder load. (eigen ervaring)

Mijn tip voor als je een stille 1080 wilt.
Ga dan voor een Palit of eventueel een ander merk.

Alleen een tip van mijn kant ;)
Mooie omschrijving ook :)

Deze gpu presteert prima, maar zit wel in de middenmoot qua herrie. Maar jah, je hebt toch boxen en een headset, dus who cares.

Staat er bij de cpu koeler... 'Ja hij is zo lekker stil' 8)7 haha
Als je dan toch een stille kaart adviseert ligt misschien de EVGA GTX 1070Ti FTW Ultra Silent nog iets meer voor de hand. Is dat ook wat je bedoelt? Of bedoel je de GTX 1070Ti FTW2 (dwz met de iCX koeler en de thermosensors)?
ik heb zelf de laatste met GTX 1070Ti FTW2 iCX

Het viel mij gewoon op ... daarvoor had ik een kaart van Palit Gamerock.
Deze echt stil.
En toen kreeg ik de EVGA GeForce GTX 1080 FTW GAMING ACX 3.0 .

In idle hoorde je de kaart niet. De fans staan dan uit.
Ging ik vervolgens een spelletje spelen .... net een stofzuiger
Ligt het aan mij of zijn de gemiddelde kosten erg omhoog geschoten?
Zowel geheugen als de VGA kaarten zijn nogaltijd redelijk hoog geprijsd, dat zorgt voor de hogere totaal prijs en aangepaste butgetten.
Ziet er goed uit! Leuk om een build te zien met kleinere componenten. Dat geeft een leuke extra uitdaging bij het assembleren!

Een bijkomend voordeel is dat je de pc makkelijker meeneemt, naar bijvoorbeeld een LAN PARTY :*)
Betreffende : Compact high-end gamesysteem

Voor mensen die het nog niet wisten is er ook een NON-i variant van de behuizing welke een paar tientjes goedkoper is , en enkel de "smart" functie niet heeft , zie :

pricewatch: NZXT H200 Wit

Mensen die dat later als nog willen aanschaffen kunnen dan zelf eventueel ook een Grid V3 kunnen aanschaffen , zie :

pricewatch: NZXT Grid+ V3

[Reactie gewijzigd door BioBlade op 1 september 2018 08:42]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True