Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Sim Kranenburg

Redacteur televisies

Philips 973 oled-tv Review

Topmodel met Ambilight en soundbarvoet

Conclusie

De Philips 973 is geen goedkope televise en dat valt goed aan het uiterlijk af te zien. Het superdunne oledpaneel is op een dunne glasplaat gemonteerd en dat ziet er strak uit. Ook het design van de voet, waarin de luidsprekers zijn geplaatst, mag gezien worden. Een nadeel van dit ontwerp is dat de tv niet al te dicht tegen een muur geplaatst kan worden vanwege de aansluitingen aan de achterkant van de voet. Het is mogelijk om de tv op te hangen, waarbij de voet negentig graden draait en achter het scherm terechtkomt, maar dan zijn de aansluitingen lastig te bereiken en wordt het geluid naar beneden in plaats van naar voren gericht.

Als de tv op een meubel staat, klinkt het geluid uit de voet goed. Stemmen zijn duidelijk te verstaan en ook het stereobeeld is, door de naar voren gerichte tweeters, prachtig. Deze voordelen verdwijnen dus bij muurmontage. Ondanks het prima geluid is de 973 geen aanrader voor film- en muziekliefhebbers, want de laagweergave valt tegen. Ook is het maximale volume beperkt. Doordat de voet naast luidsprekers ook de aansluitingen en de elektronica huisvest, is het audiosysteem zelf minder groot dan je op het eerste gezicht zou verwachten. Wij hadden dan ook liever gezien dat de aansluitingen en elektronica achter het grote scherm waren geplaatst, zodat er in de voet wel plaats was voor een stevig audiosysteem.

Zoals we van oledtelevisies gewend zijn, is de beeldkwaliteit erg goed. Door de perfecte zwartweergave is het contrast enorm en dat levert een schitterend beeld op. Ook de hdr-weergave is prachtig, maar voor sommigen zal het gemis van ondersteuning voor Dolby Vision een minpunt zijn. Ook zullen bezitters van een gameconsole teleurgesteld zijn in de relatief hoge inputlag, die twee keer zo hoog is als bij de snelste televisies van dit moment.

De bediening werkt oké, maar had van ons wel wat vlotter gemogen. Net als bij alle andere televisies met Android is gebruikgemaakt van een goedkope, slome soc van MediaTek, die wat ons betreft in het geheel niet past bij de hoge aanschafprijs van deze tv. Ook vinden we de kleine smartremote met microfoon onhandig werken. De tweede afstandsbediening, met qwertytoetsenbordje, werkt wel prettig, maar deze is weer niet voorzien van een microfoon voor spraakopdrachten.

Al met al is de 973 een prachtige televisie die helaas wel een paar minpunten heeft. Het grootse minpunt is het prijsniveau, dat hoger ligt dan bij de concurrentie. Als je Ambilight kunt waarderen, ben je wellicht bereid om wat meer te betalen dan voor vergelijkbare televises. In dit geval is het prijsverschil echter dusdanig groot dat alleen de allergrootste en kapitaalkrachtigste Ambilight-fans voor deze tv zullen kiezen.

Getest

Philips 65OLED973 Zwart

Prijs bij publicatie: € 3.499,-

Vanaf € 2.497,-

Vergelijk prijzen

Laagste prijzen voor: Philips 65OLED973 Zwart
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

BCC

Score: 4.5 (844)

€ 2.497,-

€ 2.497,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 2.497,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 2.497,-
Bekijk

PlatteTV

Score: 4.5 (192)

€ 2.497,-

€ 2.497,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 2.497,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 2.497,-
Bekijk

Bol.com Plaza

Score: 3.5 (11)

€ 2.497,-

€ 2.497,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 2.497,-
Pakketpost (boven ¤20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 2.497,-
Bekijk

Art & Craft Nederland

Score: 3 (48)

€ 2.497,-

€ 2.497,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 2.497,-
Opsturen vanaf ¤50,- € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 2.497,-
Bekijk

Televisiewinkel.nl

Score: 4 (3)

€ 2.599,-

€ 2.599,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 2.599,-
Pakketpost Nederland (kosten variëren van ¤ 0,- tot ¤ 39,95) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 2.599,-
Bekijk

Reacties (157)

Wijzig sortering
Ben ik nou zo slim of is Philips nou zo dom. :+ Hoe kun je, anno 2018, wéér een TV op de markt brengen die al metéén een slome SOC heeft. En als het nou voor het eerst zou zijn, maar de interface van Philips TV uit 2008 is ook nooit snel geweest. Hoeveel duurder is een Snapdragon 835 of 845 processor op een verkoopprijs van ±¤3500,-
Dat is niet alleen Philips, elke fabrikant doet dat... overigens is een SD8xx ook niet nodig, een SD4xx zal al meer dan voldoende kunnen zijn.
Het is natuurlijk gênant dat fabrikanten er mee wegkomen.
Zolang reviewsites zoals Tweakers dit niet snoeihard afstraffen kunnen ze hier ook mee door blijven gaan.
Ik begrijp niet dat TV's die niet eens hun interface vloeiend kunnen draaien hoger krijgen dan een 5.

Android TV is niet alleen het smart gedeelte van het apparaat. Het is de complete menustructuur, het zappen, de tv gids, volume veranderen, alles wat je doet op dat ding wordt aangestuurd door Android TV. Voor 3500¤ moet dat gewoon perfect lopen.
Ik denk eerder dat de consument invloed heeft hierop door de producten niet te kopen.

Een review op een site als tweakers, blijft alsnog maar een review. Een advies naar de potentiele koper. Maar zolang de consument nogsteeds beslist om deze aankoop te doen, want het beeld is toch wel verdomd mooi blijft TPVision dergelijke verouderde/trage componenten in hun TV's stoppen.

Zonde! Want ik blijf het ambilight echt een tof iets vinden, ook al is het niet noodzakelijk het kan soms wel net dat extra stukje sfeer geven.
Ik ben het met je eens dat de consument uiteindelijk de grootste invloed heeft door het al dan niet kopen van een product.

Ik ben wel van mening dat de consument, helemaal in de consumentenelektronicamarkt, sterk beïnvloed wordt door adviezen van o.a. Techsites en lezers daarvan.

Een prima advies zou hier zijn: Negatief koopadvies, tenzij je oude TV nu defect is.
Het is overigens niet alleen TP Vision die dit doet.
Ik ben wel van mening dat de consument, helemaal in de consumentenelektronicamarkt, sterk beïnvloed wordt door adviezen van o.a. Techsites en lezers daarvan.
Ik ben bang dat de meeste mensen niet zo veel onderzoek doen en een TV vooral op het oog kiezen. Mooi beeld, mooie behuizing, redelijke prijs.
Hoe snel of modern de software en SOC zijn is niet zichtbaar in de winkeldemo. Dat valt pas op na een tijdje gebruiken, en dan is het te laat. De meeste mensen kunnen het ook niet beoordelen of voorspellen hoe goed dat deel is en wat voor invloed het heeft op de levensduur van zo'n apparaat.
Ik gebruik een tv puur als monitor voor m'n raspberry pi, waarop de interface overigens enorm vloeiend draait en dat ding doet nog een paar zaken extra dan alleen media serveren. Input lag boeit niet in deze setup. Gamen doe ik niet. Interface van de tv gebruik ik nooit. Mijn ervaring is dus op elke TV en elk model hetzelfde

Een reden voor mij om geen dure Philips te kopen is dat ik geen kerstboom aan de muur hoef met al die verlichting die erop zit. Een soundbar hoef ik ook zeker niet. In de vorige eeuw had je al tig oplossingen voor geluid. Oude wijn in nieuwe zakken dus. Ik vind nieuwe technieken zoals het paneel gebruiken als speaker veel eleganter voor een super platte TV. Voor een uurtje NPO is dat meer dan genoeg en voor een film of serie zet ik toch wel de surround set aan.

Wat moet je ook in godsnaam met 2 afstandbedieningen? Elke keer die keuze lijkt me al irritant en ik zie al voor me dat ik telkens wissel. Die belanden dus snel in de kast bij mij want de remote van m'n pi werkt al perfect. Dit is duidelijk mijn tv niet maar om hele andere redenen dus dan waar doorgaans over geklaagd wordt op tweakers.

[Reactie gewijzigd door rpfs79 op 13 september 2018 14:47]

Zolang reviewsites zoals Tweakers dit niet snoeihard afstraffen kunnen ze hier ook mee door blijven gaan.
Absoluut te bizar voor woorden.

Tweakers benoemd dit wel correct structureel in reviews en rekent ze er ook op af.
Zag het ook al meerdere keren bij Sony's. Meen dat die recent wel de SOC hebben geupgrade.

Maar dan is de vraag of dit invloed heeft, als jij constateert dat merken er nog steeds mee wegkomen.
Want Tweakers doet dit dus.

Je vraagt je af hoe het mogelijk is met de techniek van tegenwoordig.
Ik weet dat het een andere reden heeft, maar die Horizon box van Ziggo..... Mijn god wat een hel is dat zeg. Als ik eraan denk beginnen mijn handen al te jeuken.

Ik zou willen zeggen onacceptabel...... Alleen ben ik nog steeds niet overgestapt. Dus of de luiheid overheerst of een gebrek aan vertrouwen dat het elders beter is.
Die Horizon box / mediabox XL is toch niet zo verkeerd? Ik heb het idee dat Tweakers zich aan de minste lag storen omdat ze veel achter een pc zitten. De meeste mensen vinden het misschien allemaal wel prima en kijken meer naar features dan naar snelheid.
Nouou.... De minste lag is wel wat overdreven hoor.

We hebben het natuurlijk niet over ms input lag bij gaming.
Bij de Horizon Box kan dit (in ons geval) oplopen tot seconden. (dit wissel volgens mij enorm per locatie)
En dan gaat het me nu alleen over de basis navigatie, niet alle foutmeldingen, blijven hangen/vastlopen (soms nadat je op pauze hebt gedrukt) en zoals laatst het 'on demand' gedeelte gewoon dagen niet beschikbaar was door een storing.

Het moment waarop je verkeerde programmas selecteert in je menu door de input lag, dan is er wel iets aan de hand. Dat is niet alleen omdat ik super ongeduldig ben :P

Anyway, heb ook niet zo'n goed idee wat ik dan wel moet nemen.
Bij "snoeihard afstraffen" probeer ik een afweging te maken in hoeverre de reactie serieus te nemen is.
Maar je hebt, ondanks dat, gewoon een ijzersterk punt. Als je een product koopt wat tot de top behoort, tot de Lamborghini klasse, dat dat product al in de interface hapert, terwijl er al jaren over geklaagd wordt ... dan ben je af, dan doe je niet meer mee.
Ik haak zelf al direct af bij "slome interface/SoC" bij OLED's. Simpelweg omdat het niet hoeft en je als fabrikant het geld niet verdient.
Ja maar dom is het wel. Je kan in Europa zeker (maar met het jaar wordt het een steeds groter probleem) als Philips nog best een goede naam opbouwen.

Jammer dat Philips zijn naam zo goedkoop verkoopt en weinig/geen eisen lijkt te stellen aan kwaliteit.(en ja snelheid hoort ook bij kwaliteit).
Waarom geef je zo expliciet af op Philips? Dit is een probleem met alle tv fabrikanten, werkelijk geen eentje uitgezonderd... buiten dat ik het niet geheel eens ben dat Philips de naam goedkoop verkoopt want ze doen niet onder voor de gemiddelde kwaliteit in tv's... wat ook blijkt uit deze review.
Eh, LG heeft een zeer snel fatsoenlijk OS op zijn tv's
Eigenlijk alle tv's die Android TV draaien. Ook bij de dure topmodellen bij Sony. Lijkt wel afgesproken.
LG gebruikt geen Android TV, maar WebOS (wiki), heeft wel ook een Linux kernel maar is meer een spin-off van het voormalige PalmOS
Ja, dat weet ik.
Ik wou alleen bij Naps commentaar aangeven dat dit verschijnsel met trage SoC's alleen bij Android TV lijkt voor te komen. LG heeft er geen last van.
Volgens mij interpeteer je het fout.

Philips heeft op TV gebied de naam gehad van de beste te zijn. Iedereen kocht een Philips TV (kijk voor de grap maar eens in oudere films).

juist Philips kan door iets meer te doen in Europa met een goede naam en mogelijk extra garantie om zo relatief makkelijk marktaandeel te winnen.
Dat is echt al zo lang geleden... dan spreek je over de beeldbuis periode. Philips maakt sindsdien zelf geen televisies meer, dat wordt door een bedrijf gedaan genaamd TP Vision.

Maar de manier waarop je communiceert doe je voor komen alsof Philips tv van slechte kwaliteit zijn en dat is niet zo, je krijgt sowieso waar je voor betaald en ze doen niet meer of minder dan een andere fabrikant... met andere woorden; je woordkeuze geeft sterk die interpretatie.

De enige fabrikant die het qua software enigszins op orde heeft is LG met WebOS omdat het relatief goed draait op slome hardware... verder voelt de software van alle andere merken traag en achterhaalt aan.
In het begin maakte Philips wel degelijk de LCD-toestellen zelf. Later werd het uitbesteed aan TPV die daarna de hele boel overgenomen hebben. Maar het is nog steeds dezelfde partij in principe. TPV is statutair ook gevestigd in Amsterdam, gewoon de oude Philips-vestiging.

Dat het alleen bij LG goed werkt ben ik niet met je eens. Bepaalde Sony-televisies draaien prima met Android TV. Anderen ook minder, maar dat is dus niet de norm.
Klopt idd voor die Sony's: tot nu toe 1 van de betere implementaties van een smart tv platform.
Alleen de Shield TV draait hier nog vlotter.
Ik heb zelf een Sony A1 maar echt vlot is die niet...
Philips had deze naam vooral in Nederland. En sinds het platte-tv-tijdperk onterecht. Overigens, ook ten tijde van de CRT-televisies werd de kwaliteit enorm overdreven. Ja, ze hadden topseries die industrie-verzettend waren. Maar andere merken hebben dit ook gehad. Hadden we in Nederland alleen geen aandacht voor omdat Philips het merk dat de vlag van de nationale trots droeg.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 12 september 2018 11:30]

Zoals een kennis-techneut verzuchtte: een Philips kleuren tv had een kilometer aan slechte soldeerverbindingen :'(
(kijk voor de grap maar eens in oudere films)
Product placement?
Philips heeft wat betreft heel veel producten niets meer over de merknaam Philips te vertellen omdat ze het verkocht hebben.

Philips is al heel lang niet meer de grote Philips van 30 jaar geleden. Mismanagement en verkoop van onderdelen heeft Philips klein gemaakt. Ze hebben nog de medische tak en de huishoudapparaten. Verder is alles waar Philips op staat een andere fabrikant (audio/TV/monitor/computerspul) met de rechten op de merknaam op dat specifieke type product.

TPVision heeft de merknaam gekocht voor TV’s en kan doen wat ze zelf willen.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 12 september 2018 11:37]

Het afstoten van de consumentenelektronica-takken is een van de beste beslissingen die ze bij Philips genomen hebben. De concurrentie met de Aziatische partijen valt gewoon niet te winnen. En sowieso, zeker sinds het LCD-tijdperk was de televisie-ontwikkeling en productie ook niet bepaald een kracht van Philips. Overpriced en onderpresterende televisies waren het in de regel.

De audio-tak viel voor Philips ook weinig te halen, dus het is logisch dat ze ook dat afgestoten hebben, het merkrecht is inmiddels ook aan TPV verkocht nadat Gibson Innovations (wat feitelijk de Philips audio-tak was) failliet ging.
Hoe lang zal het duren voordat China het maken van medische apparatuur onder de knie heeft?

Philips zal uiteindelijk verdwijnen, tenzij we hier Trumpiaans te werk gaan.
Dat is afwachten. Het is een meer gespecialiseerde industrie waar je niet zomaar op basis van schaalgrootte en het gebruik van goedkoop personeel kunt concurreren.
Nou, en als recente ervaringen een indicatie zijn dan zal het met die huishoudelijke apparaten ook wel snel voorbij zijn.

Eerder dit jaar een nieuwe stofzuiger gekocht, basic model maar alsnog wel relevant duurder dan de basic Miele die het na zo'n 12 jaar en veel te veel bouwstof en meer van dergelijk abuse begaf. Punt 1: de slang zit niet goed verlijmd zodat deze na een paar keer stofzuigen losgaat op het punt waar hij aan de stofzuiger vast zit. Slechte QA dus. Daarnaast, dat zoiets, waar de meeste kracht op komt te staan, dus met lijm + geklemd vastzit, tsja. In ieder geval is het uiteraard netjes verholpen. Maar ook de kwaliteit van het plastic, de stang, en eigenlijk alles voelt el cheapo aan naast de (goedkopere!) oude Miele. De slang is van zo dun mogelijk plastic en gaat het nooit 10 jaar volhouden. Het snoer kronkelt uit zichzelf en ziet er ook uit als bottom-of-the-barrel kwaliteit. Anyway: als dit in het algemeen een indicatie is dan is dit wel het laatste Philips-product wat ik gekocht heb voorlopig. Het zal mij benieuwen of deze de 5 jaar gaat redden.
Tja mijn Philips stofzuiger is al 22 jaar oud en houdt het dus al 10 jaar langer uit dan je 'onverwoestbare' Miele. Philips maakte vroeger best goed spul. Ben het met je eens dat tegenwoordig alles minder lang meegaat. Repareren kan vaak niet uit, dus koopt men een nieuwe.
Voor die paar tientjes èn levensduur van een tv ga je natuurlijk voor de vlotste...

[Reactie gewijzigd door Bart© op 12 september 2018 10:29]

Iedere euro telt, en bijna alle TV’s hebben een slome SoC. Dan ben je ook eerder geneigd een nieuwe te kopen na 4 jaar in plaats van 10 jaar. We moeten als consument natuurlijk wel flink consumeren.

Ik heb al jaren een mediaspeler aan de tv hangen. De volgende “TV” word een monitor.
Vier jaar? Die slome interface irriteert op dag 1 al.
Of een nVidia Tegra. Kijk naar de performance van de nVidia Shield met Android TV. Dit moet gewoon ook in zo'n dure tv kunnen.
Denk dat je dan flink wat extra's ervoor moet betalen. De inkoop van een SoC is één, maar de implementatie die ontworpen moet worden is een ander verhaal. En hoeveel mensen geven daadwerkelijk om een perfect vlotte werking? Het wordt steeds belangrijker, en televisies worden ook steeds beter. Maar zo hoog als de eisen die wij als Tweakers-community hebben, ligt het gemiddeld niet.

En wat kost een Shield nu? Kan zomaar dat het minder is dan de meerwaarde die een snelle SoC in een televisies met zich mee zou brengen. En dan heb je dus o.a. ook het voordeel deze te vervangen op het moment dat deze niet snel genoeg meer is, de verbinding via een versterker te laten lopen (televisies ondersteunen nog altijd niet alle audio-formaten in passthrough, wil je dat ook gaan eisen, komen er weer extra kosten bij kijken).
Daarom ben ik ook niet zo'n voorstander van de huidige smart-tv systemen. als je geluk hebt krijg je 3 jaar updates en dan is het gedaan en heb je kans dat bepaalde zaken niet meer werken. Zoals netflix onlangs bij oudere philips tv's. Dan heb je toch een externe mediaspeler nodig en zit je met een tv met onnodig veel meuk aan boord.
Of doe het goed, of doe het gewoon niet als tv fabrikant. Maar idd, wij als tweakers zijn hier gevoelig voor, de massa boeit het waarschijnlijk niet, of die staan er gewoon niet bij stil.
Veel mensen gebruiken de ingebouwde AndroidnTV niet maar wel via Tv-set op box/digibox/media streamer/recorder etc. Meestal zit daar een ook een hardeshijf in om programma’s op te nemen of te pauzeren.

een snapdragon 835 is duurder dan je denkt. Zeker als je beseft dat deze topmodellen niet als zoete broodjes over de toonbank gaan moet je ze in relatief kleine hoeveelheden aankopen. Koppel dat aan nieuw moederbord etc en uw tv wordt al snel 100euro duurder in productie en 400 euro duurder in de winkel.

Die afweging moet elke fabrikant maken en ze kiezen altijd voor de low cost oplossing. Begrijpelijk. Op goedkopere tv’s is de marge super klein en op duurdere tv’s is de afzet relatief laag en de meeste mensen gebruiken toch een set-op box.
Maar als iedereen en zijn moeder een setup box gebruiken dan kunnen ze toch nog meer besparen door die hele smart toestand er uit te laten?

Als mensen wel willen betalen voor een externe box dan moeten ze dus ook willen betalen voor ingebouwde functionaliteit. Door het in te bouwen moet het makkelijker met 1 AB kunnen werken. Dat is altijd een voordeel. Dus eigenlijk zie ik het probleem niet zo.
Er uit halen gaat niet, alles loopt via die chip. Beeld, geluid, usb-poorten, upscaling enz. Tv fabrikanten willen liefst gewoon 1 of 2 chips voor heel hun line up. Set-top box is de ideale manier om uw trage SOC op te vangen, maar usb of bluetooth input via uw tv zullen niet meer werken.

Wat wel zou kunnen is Alles van geluid, bluetooth en afstandsbediening weglaten zoals een PC-monitor. Dan kan je idd nog wel wat besparen. Hier staat nog steeds een oude PLASMA high-end tv's met een minimale featureset. Er zit zelfs geen speaker of tuner in. Gewoon HDMI. That's it.
Maarja....hoeveel mensen die in de Mediamarkt staan hebben dat door. Die zien alleen een mooie tv en een super helder scherm. Volgens mij valt het aantal mensen die door heeft dat er een slome soc in zit wel mee.
Neem niet weg dat ik het ook tenenkrommend vind hoor. IK zou een nvidia shield in mijn tv laten bouwen als ik een fabrikant was :9
Waarom zouden ze minder winst willen maken? Voor de meeste mensen is het al ok als het werkt en geven ze weinig om een perfect soepele werking.

Een nieuwe SoC gaat overigens sowieso lastig worden gezien het R&D- en test-traject dat eraan vooraf gaat.
dubbel

[Reactie gewijzigd door Kenju op 12 september 2018 12:15]

Dit speelt niet alleen bij tv's. Je hebt het nu over ¤3.500, maar ik heb auto's gezien van ¤30.000 met gigantisch slecht reagerende touchscreen infotainmentsystemen die ook bijvoorbeeld de airco regelen. Dit heeft bij mij ervoor gezorgd dat ik heb afgezien van (toentertijd) een Peugeot 308 of Renault Megane. Uiteindelijk zijn ze dus een klant verloren voor een product van tienduizenden euro's door het besparen op een SoC (plus stukje softwareontwikkeling) van een paar tientjes.
Misschien is het ook een beetje de schuld juist van sites als Tweakers, die maar bij elk sneller of beter dingetje lopen te blaten dat het overkill is, niet nodig, onzin, of dat het toch niet merk, hoort, of ziet.

Nou, dan komen de TV fabrikanten daar aan tegemoet door eens geen zogenaamde overkill te doen, en dan is het WEER niet goed...
Die slome SoC is herkenbaar als een SONY Android TV bezitter. Snap het nog steeds niet. Juist het onderdeel wat je wilt dat mensen goed ervaren is een snelle GUI als je ze lekker veel smart dingen wilt laten uitvoeren.
Ja herken ik ook. AndroidTV op een XE9305 is mij te traag, maar ik gebruik het SmartTV stuk nooit. Toevallig gister m'n Shield geupdate en dan valt weer op hoe AndroidTV kan zijn (UI op 4K gerenderd, snelle response) als de SoC redelijke performance heeft.

Als ik naar de prijs van een OLED TV kijk, is het bizar dat (zeg) 10 euro meer voor een snellere SoC er blijkbaar niet af kan, of het probleem zit bij Mediatek waar waarschijnlijk AndroidTV als port/stack kant en klaar vandaan komt.

Het is natuurlijk ook bizar dat TPVision/Philips niet Dolby Vision ondersteund.

[Reactie gewijzigd door loekf2 op 12 september 2018 10:00]

Wanneer gaan ze nu eens een betaalbare tv uitbrengen met de elektronica in een aparte box zodat we die kunnen wegstoppen en de tv dicht bij de muur monteren. De tv hoeft niet zo dun te zijn als de wallpaper van LG, gewoon zoals deze maar dan met de elektronica apart en met een eenvoudig kabeltje verbonden.
Samsung maakt gebruik van de One-Connectbox. Leuk dingetje inderdadd, erg over te spreken!
Maar die hebben geen oled ;)
Ik heb ooit dergelijke tv's gezien. Is toch alweer een jaar of 10 geleden, en het waren geen consumenten modellen. Maar wow, dat is echt zo handig. Er gaat gewoon 1 dikkere kabel naar de tv met signaal en stroom, de IO zat allemaal in een kastje vergelijkbaar met een blu ray speler. Ideaal om al die kabel brij niet meer achter je tv t hebben, maar gewoon netjes weggewekt in het tv meubel.
Die tv's bestaan al enkele jaren. Maar betaalbaar? Nee, helaas.

Kijk maar eens naar de W-serie van LG. Een Oled paneel dat je met magneten aan de muur bevestigd, en slechts één dunne kabel naar de box met alle hardware.
In Duitsland stunten ze bij de MM nog wel eens met prijzen voor deze tv's, je zou aanbiedingen van de 7-serie van vorig jaar eens in de gaten kunnen houden. Idealo.de is een goede site hiervoor.
Ik denk wel dat je 'm voor minder dan de 3500 euro van deze Philips tv kan vinden...
Waarom zou je dat als fabrikant doen? Dan verkoop je over 10 jaar een andere soc van 100 euro i.p.v. een tv van 2000,-
Omdat TVs nauwelijks goedkoper worden zonder SOC. Een chip gaat er toch wel in, analoge TVs bestaan niet meer. De enige vraag is welke chip.

Als je kan kiezen tussen een TV voor 3000 euro zonder "smart", of dezelfde TV met een hele rij aan extra "smart" features voor 3005 euro dan gaat iedereen voor de tweede. Voor die vijf euro ga je het niet laten, je weet nooit wat je er aan hebt. Zeker als je geen AV-nerd bent maar gewoon een TV wil, zoals de meeste mensen.
Prachtige tv enige reden voor veel mensen om Philips te kiezen is ambilight. Kan niet wachten tot andere fabrikanten deze techniek heb gebruiken denk dat het dan afgelopen is voor Philips helaas.
Er zijn al tientallen manieren om ambilight op andere tv's te krijgen. Op Kickstarter verschijnen ook geregeld nieuwe versies hiervan. Mijn oude plasma draait al 5 jaar zo'n project zonder problemen.
DIY is ook geen probleem.

Voorbeeld:
https://www.kickstarter.c...t-orchestra-for-your-livi
Probleem is dat als je veel gebruik maakt van android TV, zoals netflix het niet werkt. Moet je dus overstappen naar een externe source zoals een shield.
Er is geen enkel Ambilight alternatief welke met alle bronnen en AndroidTV zonder lag werkt. Enkel als je via HDMI bron kijkt zou het een optie kunnen zijn.
Idd het probleem waarmee ik zit ik kijk tv via ci module of via de samsung direct heb zelden iets op de hdmi aangeloten.
Kan je me over PM aub enkele alternatieven sturen? Die pixel is enorm duur als je van de 4K versie gebruik wil maken én onhandig doordat je al je apparatuur via de pixel moet sturen naar een enkele HDMI op de tv.
O het zelf te maken kan ik je deze tutorial aanraden. ik heb het zelf ook draaien en ben er meer dan tevreden over

https://www.youtube.com/watch?v=ZCVfZb4UoO4
Zal denk lang duren voor andere tv makers,ambilight is van philips $$$
Loopt dat patent niet binnenkort een keer af?
Kunnen ze blijven vernieuwen zolang ze het patent hebben en wordt goed gekeurd.
( en ze ervoor blijven betalen om dit patent te houden.)
Mogelijk dropt Philips dan de prijzen flink. Daarnaast denk ik dat de techniek best duur is. Zeker in zo’n platte TV
Pfft,.als je ambilight nodig hebt is je tv te klein. ;)
Je kunt gewoon zelfbouw-pakketten bestellen als je persé Amiblight op een niet-Philips TV wil.
Ik vind Ambilight juist een ramp. Als ik tv kijk zit ik normaal gesproken in het donker en is het enige wat ik zie het scherm. Ambilight maakt de omgeving van de tv zichtbaar wat alleen maar storend is.
Phillips en slome soc, je verwacht het niet ;)
Onbegrijpelijk toch, een tv van 3000-3500¤ en dan gaat men besparen op 50¤-100¤ voor een deftige SoC ...
Waarschijnlijk zal het merendeel van de mensen de tv enkel voor basiszaken gebruiken waarbij totaal geen snelle soc nodig is. Voor die 0,05% mensen die wel een snelle soc verwachten is dit jammer de rest zal er niet eens naar omkijken.
Het merendeel van de mensen gebruikt een TV ook voor basiszaken OMDAT het smart-gedeelte van de TV's altijd slecht is geweest. Omdat de fabrikanten nooit geïnvesteerd hebben in snelle soc's.

Moesten de fabrikanten van in het begin van het smart-tijdperk snelle hardware hadden gebruikt zodat het smart-gedeelte van de TV's een goede ervaring zou opleveren dan zouden veel meer mensen die ook gebruiken.

Je kan het bekijken als de smartphone: deze was in het begin heel beperkt, je kon amper het weerbericht opvragen (remember WAP en andere toestanden??). Toen de iPhone uitkwam met app's en een volledige browser, dàn is de smartphone pas populair geworden.
Met de TV is het net zo gegaan, maar dan de omgekeerde richting. Iedereen laat het smart-gedeelte links liggen omdat het toch nooit werkt zoals het moet werken.
Dit inderdaad, als ik bij mijn ouders kijk, die hebben een 65 inch Sony Bravia en het is gewoon triest hoe traag en onbruikbaar die hele interface is. Vind je het gek dat mensen dan maar een Chromecast eraan prikken voor wat 'basis' functionaliteit.

Precies waarom hier volgens mij ook nog een groot gat zit, ik snap niet dat niemand nog op het idee is gekomen dit eens goed te krijgen. Software blijft een ondergeschoven kindje vaak bij de TV producenten.

- Edit, blijkbaar is er wel een soort Android TV standaard, wist niet dat die inmiddels al bestond.

[Reactie gewijzigd door Hordo op 12 september 2018 15:59]

Ik heb ook een 65" AF8 Bravia en ik herken totaal je opmerking niet van 'traag en onbruikbaar de hele interface'?? Sony heeft prachtig strakke menu's in de tv zelf, zelfs met kleine bevestigingsgeluidjes als je iets wijzigt, ook Android TV loopt meer dan prima, Netflix alles start razendsnel op en gamen doe je via PS4 Pro of NVIDIA Shield ook meer dan prima hoor... Het is net als @Falastine zegt, het aantal gebruikers dat in de dagelijkse praktijk totaal niet met zo'n tv kan werken omdat je een zó'n trage interface hebt zal echt verwaarloosbaar zijn in mijn optiek. Beeldkwaliteit, aansluitingen, geluid, gebruiksgemak zijn toch veel belangrijker? Het gamen wordt vaak wel erg benadrukt en drukt dan ook nog eens het eindcijfer. Mijn ouders hebben een oled Philips maar gamen echt niet meer, wat jouw ouders doen met de tv weet ik uiteraard niet, maar ik denk dat échte gamers toch boven een monitor oid hebben staan hoor...
Mijn ouders hebben een KDL-65HX925 geloof ik, model uit 2012/2013, zogenaamd wel smart maar nog nooit een update voor gehad terwijl dat ding in der tijd echt niet goedkoop was.

Blijkbaar is het wat beter geworden aan Sony kant inmiddels als ik jou mag geloven, maar toch lees ik over dat model ook:

"The TV has performance issues when navigating the menus, as it froze repeatedly and animations were choppy. It is especially slow when accessing the menus from within an app"

En dan wordt ik toch huiverig, zo'n TV moet gewoon 100% vloeiend lopen.
Omdat de fabrikanten nooit geïnvesteerd hebben in snelle soc's.
Droevig en vreemd tegelijk. Dat ontwikkelaars en fabrikanten zelf ook geen waarde hechten aan een fatsoenlijk werkende soc. Ik vrees dat de enkeling die het we; inziet (als die al bestaat) de discussie aan de vergadertafel heeft verloren. ''Ja maar we hebben nog een oude bulk aan slome socs, die eerst op moeten''..
Dit soort zaken verandert op slechts een manier: stemmen met de voeten.

Totdat er een normale SoC in tv's komt koop ik geen nieuw model.

Tweakers zou hier een voortrekkersrol in kunnen/moeten nemen en TV's met een beroerde SoC niet hoger waarderen dan een 5.5, het beperkt de gebruikerservaring enorm.

Zeker flagshipmodels moeten een deftige SoC hebben, dat dit toestel een 7.5 krijgt vind ik dan ook onbegrijpelijk.
Stemmen met de voeten heeft alleen zin als je ook ergens anders naar toe kunt. Maar alle TVs zijn traag. Lage cijfers uitdelen omdat aan één specfieke wens niet wordt voldaan vind ik ook niet terecht, heel veel mensen hechten er geen waarde aan, bijvoorbeeld omdat ze een externe mediaspeler gebruiken.
Totdat er een normale SoC in tv's komt koop ik geen nieuw model.
Dat is wel een voordeel. Je weet nu al dat je niet per se hoeft uit te kijken naar een nieuw model.
Je kunt het huidige uitwonen.
TV's met een beroerde SoC niet hoger waarderen dan een 5.5, het beperkt de gebruikerservaring enorm.
Inderdaad, punten er af vanwege minachting voor gebruikservaring en voor de consument.
''Het is jammer, het had een 7 kunnen zijn en nu is het een 5''..
Wet van de grote aantallen...
Het zal je verbazen dat zelfs bij auto´s (VW groep) bezuinigd wordt op het geheugen van hun SOC's en dat ze liever hebben dat een team van 4 ontwikkelaars 6 maanden bezig is met optimaliseren van software zodat het redelijk draait met 1 GB RAM ipv dat er dus 2 GB in gestoken wordt. Het tweede kost letterlijk 10 dollar meer per auto, maar het is simpelweg een rekensom. Het is 10 dollar minder winst per auto, waarvan ze er dan pak en beet 2-3 miljoen van produceren (2017 net geen 11 miljoen voertuigen, natuurlijk niet allemaal met die SOC) dus daar kun je die ontwikkelaars makkelijke mee betalen en de rest is extra winst :D
Typisch geval van penny wise, pound foolish. Ik weet dat de prijs wel een aantal keer over de kop gaat dus het zal meer in de ¤100 range komen voor de consument. Het nadeel is dat het voor de meeste consumenten niet veel uit maakt en ze eigenlijk geen keuze hebben. Ik ken geen snelle SOC's, niet in de TV's en ook nog niet in de auto's, Voor de TV is de oplossing eenvoudig, een kastje ernaast |:( . Daar prijkt nu een NVidia Shield TV en dus verliezen ze dat stukje markt en gaan ze nog minder aandacht eraan besteden 8)7
¤50-100 is wel een investering van miljoenen voor divisies die nauwelijks nog winst maken ...
Vergelijk het met een mediasysteem in een auto. Is ook bijna altijd matig tot zeer matig en auto's kosten veel meer. Waarom zouden ze die extra kosten maken als ze hetzelfde kunnen communiceren, nl. 'smart tv opties'. De meeste mensen geven denken niet na over hoe vlot iets werkt.

Verder loop je altijd tegen beperkingen aan, is het niet nu, dan wel over twee jaar. Ik heb het liefst een 'domme' televisie, en dat ze apart een kastje leveren ala de Shield TV, die je om de zoveel tijd dan kan vervangen.

Overigens zijn de kosten die ze maken op het implementeren van een SoC wel meer dan alleen het bedrag van de SoC.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 12 september 2018 12:29]

Dat is het probleem met smart, overal wordt over na gedacht.
Waarom wordt er niet gewoon een goede processor in gestopt?
Sony is er ook zo een,doe gewoon voor 50-100 euro meer een snellere chip voor smart gedeelte.
In hun najaars modellen komen ze met veel snellere socs en meer (4GB) ram geheugen. Alhoewel het beter is had dit eigenlijk in de huidige 2018 en zelfs in de 2017 modellen moeten zitten.

[Reactie gewijzigd door Elazz op 12 september 2018 09:49]

Interessant. Heb je daar een bron van?
Sony spec sheets vertellen dat er deze processor in zit (AF9 en ZF9): https://www.mediatek.com/...r-fast-120hz-hdr-displays

Verder geeft binnen de instellingen weer dat er 4GB werkgeheugen aanwezig is tegenover 2GB in de vorige versie.

Waarschijnlijk heeft de snelle processor ook te maken met het feit dat sony en MediaTek samen hebben gewerkt om wat bugs te verwijderen en de efficiëntie te verbeteren. Hopelijk heeft dit ook effect op de Android update voor de 2017 en overige 2018 modellen.
"All this is powered by a high-performance 1.5GHz quad-core of ARM Cortex processors, with several HDMI 2.0/1.4 interfaces with HDCP 2.2 and USB 3.0 connectivity."

Waar blijft HDMI 2.1 :@
De prijzen van een SOC gaan een aantal keer over de kop voor ze bij de consumentenzijn een tien euro kostende SOC wordt zo honderd euro en in jouw geval dan ¤500, dat is teveel in de hyperconcurrerende TV markt.
Niet als die is ingebouwd in een tv...

Wellicht als een processor los wordt verkocht aan de consument.
Gebruik gewoon een Apple TV (als je tenminste in het eco systeem zit) want die is snel een films die je koopt of huurt zijn 4K, Netflix werkt prima en als je NLZiet of binnenkort de Ziggo app (mits je bij Ziggo zit) gebruikt heb je alleen een internet aansluiting nodig.
Vanuit een interface ook je eigen foto’s en video’s terugkijken en Apple music als je muziek wil luisteren. Wel natuurlijk een apart honecenter aansluiten want de geluidskwaliteit van de TV zelf blijft altijd bagger vergeleken met een aparte set.
Blijft gezegd dat we nog steeds met smart wachten op een 65” OLED monitor. Zolang die er niet is (of heb ik iets gemist) blijf ik bij mijn plasma B&O en geniet van mijn Beolab 5 luidsprekers 😄
Of(als je niet in het ecosysteem zit) zoiets als dit:

pricewatch: Minix Neo U9-H 16GB
Ze zouden dan eigenlijk een smart hub/receiver combi moeten uitbrengen moet het enige nut hebben. Dat je gewoon al je toestellen via de skin van Apple laat lopen/Android alternatief.
Goede vraag, zal wel met kosten te maken hebben.
Alsof je een budget tablet van de intertoys bediend.

Het kan niet de bedoeling zijn dat je de TV aan zet, en dat je dan meer dan een halve minuut moet wachten om het volume alleen al wat zachter te kunnen zetten. (wat bij mijn paar jaar oude Phillips Android TV wel het geval is)
Die Aoc is wel een Philips dingetje. Pak een willekeurige LG met WebOS of een gemiddelde Android tv dan zal deze sneller wezen.

Ik hoop dat Philips binnenkort meer ondersteuning biedt door het koppelen van Hue lampen aan mediaspelers zoals de Nvidia Shield. Dit zit eraan te komen als ik de afgelopen weken hun FB pagina zie.
Daarnaast werkt Hue Sync met de pc al heerlijk.
laat ons hopen dat er snel een android TV app komt die Hue sync brengt, als de soc dat tenminsta aankan.
Wijs mij een TV fabrikant die wel een voldoende snelle SoC in een tv heeft zitten? Het is altijd minimaal, zelfs bij de allerduurste modellen... LG heeft het OS van de tv's goed geoptimaliseerd waardoor het vrij goed werkt, maar ook daar gebruiken ze hele goedkope SoC's in tv's van duizenden euro's.

Het is onbegrijpelijk, want het zal werkelijk heel weinig uitmaken op de prijs om er een iets snellere chip in te plaatsen, maar het is een chronisch probleem op de tv markt.
Panasonic? Mijn OLED van 2017 is in elk geval snel zoals het hoort. Sony, ondanks het mooie beeld, helemaal verpest door de SoC.
Als het snel werkt dan komt het omdat de software vrij goed geoptimaliseerd is, niet omdat er snelle hardware in zit... LG's voelen over het algemeen ook wat sneller aan en dat is ook vooral dat WebOS goed werkt op trage hardware.
In Panasonics zitten dezelfde Mediatek SoC, als het niet nog de oudere versie is ...
Niet zozeer fabrikant maar gewoon een niet smart tv heeft dit probleem opgelost :P
en voor smart functies een chromecast ofzo.
Waren die er maar,.. ik zit al jaren te wachten op een 55” oled dumb tv :/
Ik denk dan dat de term TV aangepast moet worden naar Monitor/Display
Domme opmerking, alle tv's hebben een slome soc.
Wordt wel tijd dat er eens iets aan gedaan wordt zeker in de duurdere tv's
Dat een TV van 600 - 700 Euro last heeft van inputlag, een slome interface (en matig geluid, al boeit mij dat niet) kan een koper nog incalculeren. Bij een TV van 3500 Euro moeten deze features gewoon goed zijn. Maakt de Ambilight kurk waarop de merknaam Philips drijft de producent gemakzuchtig? Het is net alsof ze willen testen hoever de pijngrens bij kopers is op te rekken.
En ruimte hebben om een volgend model te verbeteren. Ze weten echt wel dat dit een interieur inferieur product is, maar wat ga je doen als je per se ingebouwde Ambiligt wilt hebben?

[Reactie gewijzigd door Arokh op 12 september 2018 16:14]

wat ga je doen als je per se ingebouwde Ambiligt wilt hebben?
En dat is dus precies wat ze met deze aanpak te gelde maken. Maak een apparaat wat op een aantal aspecten bewust onder het marktniveau is geconfigureerd, omdat de belevingswaarde van Ambilight deze nadelen voor de liefhebber wel compenseert.

Een accent op "voor de liefhebber" want behalve de klanten die verknocht zijn aan Ambilight trekt een dergelijk apparaat verwacht ik geen nieuwe klanten. Zonder Ambilight bias vinden die beter geconfigureerde alternatieven. Zo lijkt Philips op TV gebied vooral haar bestaande en krimpende Ambilight fanbase te bedienen.

Misschien is nog een andere uitleg mogelijk. De Ambilight functionaliteit drukt op de kostprijs van de TV, waardoor Philips zijn best doet om op andere vlakken die kostprijs weer te drukken, met dit als resultaat. Misschien zou Philips een modulaire benadering kunnen kiezen: maak gewoon TV's die qua functieset marktconform zijn en biedt de Ambilight functionaliteit aan als een losse module. Kostprijsgewijs wordt het totaalbedrag dan nog iets hoger (aparte behuizingen en interfaces) maar er is dan wel wat te kiezen. Bijkomend voordeel is dat Philips een grotere kans heeft nieuwe klanten te winnen voor haar Amiblight.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door teacup op 13 september 2018 06:22]

Mooie TV, voldoende aandacht gestoken in het ontwerp. Hoe kn de TV hoge input lag hebben? Het paneel is toch van LG? Wat zijn de oorzaken waardoor de input lag zo hoog wordt? Philips heeft hier vaker een handje van..
Response times zijn hooguit 0.1ms door het oled paneel. Maar input lag is iets anders. Dat is afhankelijk van de socket.
Input lang wordt veroorzaakt doordat het signaal dat de TV binnen krijgt verwerkt moet worden. Bijvoorbeeld 'intelligent frame creation' (of welke marketing term je ook neemt), waarbij de TV meer frames 'verzint' om het beeld soepeler dan 24/25fps te laten lopen kost rekenkracht. Zo ook amiblight. Ik vermoed dat amiblight een belangrijke factor is in de input lag.
Duidelijk, bedankt!
Nu al 3x een Philips tv gehad met ambilight. Ik ben verslaafd aan amibilight, het is zoveel rustiger voor je ogen, het licht om de tv heen, altijd in de kleuren van wat er op het scherm gebeurt. Maar wat is de software slecht. Op de 7000 en 8000 modellen; tv gaat spontaan aan in de nacht, geen wifi verbinding, Netflix doet het niet, geluid gaat soms even uit, het is ongelofelijk. Nu al jarenlang het smart gedeelte en wifi uitgezet en alles via Apple tv, geluid via een versterker, dan gaat het prima. Maar als ik de beeldkwaliteit zie van een goede Sony of LG, valt ook daar geen eer meer te behalen aan de Philips. Over een jaar of 2 maar eens kijken; denk dan dat het afgelopen is met ambilight als enige voordeel...
Philips(Tpvision) heeft dat ook toegegeven. Het is zelfs zo dat heel veel oudere modellen een upgrade krijgen naar Android tv 8.0 als ik mij niet vergis. Dus ja,oudere tv's idd brakke software,nieuwe niet of minder( heb zelf een 65oled873,en geen problemen ondervonden tot nu toe). Zelfs mijn 21:9 philips 50pfl7956 draait nog steeds als een zonnetje!
De Tv fabrikanten luisteren gewoon niet naar hun gebruikers. Ik denk dat tegenwoordig het argument dat de meeste mensen tv kijken en geen gebruik maken van online diensten niet meer staat. Als dat zo zou zijn, breng dan ook een tv uit zonder smart functionaliteit.
Ik denk echt wel dat veel gebruikers tegenwoordig minimaal een youtube of netflix aanzetten om iets te kijken.
Dat is ook waarom ik geen Philips koop. Een LG of samsung doet dit veel beter.
De Tv fabrikanten luisteren gewoon niet naar hun gebruikers.
samsung doet dit veel beter.
Ik merk hier helemaal NIKS van.
Vooral als je problemen hebt, dan verwacht je van een premium reseller toch wel enige service.
Wat bij Zamzuig toch ver te zoeken is, klanten service is echt zwaar K.U.T. (Kwalitatief Uitermate Teleurstellend)
Een beetje fijn geluid uit een TV, bijvoorbeeld dankzij een soundbarvoet (leuk Scrabble-woord!😌) of d.m.v. een trillend scherm (zoals Sony dat doet) is iets waar velen al lang op zitten te wachten. Ik hoop dat dit ook z'n weg vindt naar het midden segment of zelfs de lagere regionen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True