Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Samsung Galaxy Note 9 Preview

Verbeteringen speciaal voor de liefhebber

09-08-2018 • 17:30

131 Linkedin Google+

Preview

De trend van langwerpigere en verlengde schermen, zoals die op Samsung-telefoons hun intrede deden op de Galaxy S8(+), heeft wat vraagtekens opgeroepen over de noodzaak van een Note-serie. De schermen van de S8+ en S9+ zijn bijvoorbeeld maar 0,1" kleiner dan die van de Note 8 en tegenwoordig kun je bijna alle high-end telefoons phablets noemen. Samsung zou zelfs al enige tijd onderzoeken hoe de Galaxy Note- en de S+-serie samengevoegd kunnen worden. Toch heeft Samsung ervoor gekozen om dit jaar nog een Note-toestel uit te brengen: de Note 9. Voor consumenten is dat fijn, want zij kunnen nog kiezen voor een high-end telefoon met stylus. Aan de andere kant zouden sommige noviteiten van de Note-serie anders misschien wel eerder naar de S-serie komen, in de vorm van updates. Hoe dan ook, de Note-serie heeft nog altijd een trouwe schare fans en wij reisden naar New York City om de presentatie van de Note 9 bij te wonen.

Aangezien het nog best een aardige kluif is om de specificaties van de voorgangers van de Note 9 en het gedoodverfde alternatief, de S9+ goed in het vizier te krijgen, zetten we in een overzichtje eerst de belangrijkste specificaties op een rij.

Specificaties Galaxy Note 9 Galaxy Note 8 Galaxy Note 7 Galaxy S9+
Soc Exynos 9810 Exynos 8895 Exynos 8890 Exynos 9810
Ram 6GB of 8GB 6GB lpddr4 4GB lpddr4 6GB lpddr4
Opslag 128 of 512GB ufs 64GB ufs 64GB ufs 64 of 256GB ufs
Scherm 6,4" 6,3" 5,7" 6,2"
Schermresolutie 2960x1440 2960x1440 2560x1440 2960x1440
Relatieve schermgrootte 84,0% 82,9% 79% 83,6%
Primaire camera 12Mp, f/1.5, OIS 12Mp, f/1.7, OIS 12Mp, f/1.7 12Mp, f/1.5, OIS
Tweede camera 12Mp, telelens, f/2.4, OIS 12Mp, telelens, f/2.4, OIS - 12Mp, telelens, f/2.4, OIS
Frontcamera 8Mp, f/1.7 8Mp, f/1.7 5Mp, f/1.7 8Mp, f/1.7
Accu 4000mAh 3300mAh 3500mAh 3500mAh
Afmetingen 161,9x76,3x8,8mm 162,5x74,8x8,6mm 153,5x73,9x7,9mm 158,1x73,8x8,5mm
Gewicht 201g 195g 169g 189g
Prijs ¤ 999,- of ¤ 1249,- ¤ 999,- ¤ 849,- ¤ 949,-

S Pen

Laten we beginnen met de punten waarop de Note 9 nog wél onderscheidend is. Het meest voor de hand liggende punt is natuurlijk de S Pen. Deze is nu uitgerust met bluetooth, waardoor er daadwerkelijk technologie in het stokje zit. Bluetooth werkt echter niet op lucht, dus moet er iets van energie in het pennetje worden opgeslagen. Er zit echter geen reguliere accu in de S Pen, maar een low energy supercapacitor, ofwel condensator. Daarin kan genoeg energie worden opgeslagen om het pennetje een half uur te laten werken volgens Samsung. Ook zou je het in veertig seconden weer helemaal kunnen aftoppen als je het in de behuizing steekt, maar dat hebben we niet kunnen testen.

Wat we wel hebben kunnen ervaren, is wat het pennetje nu kan dankzij de bluetoothverbinding. Zo start je standaard de camera-app door de knop op de S Pen in te drukken. Met een tweede druk op de knop maak je een foto en door twee keer te drukken schakel je naar de selfiemodus. Bij ons werkte dat vrij soepel tijdens de hands-on en het zou moeten werken tot tien meter afstand. Daarnaast kun je nu met de pen ook door presentaties heen klikken. Met een tweede druk op de knop ga je een slide terug. We kunnen ons voorstellen dat dit voor veel Note-gebruikers in combinatie met DeX handig is, waarover straks meer.

Ook in andere apps heeft de S Pen handige functies. Zo kun je ermee in de galerij-app door foto's heen bladeren en als je twee keer op de knop drukt, naar de vorige foto gaan. Bij YouTube werkt het bijvoorbeeld om een video op pauze te zetten of naar de volgende video te skippen. Natuurlijk ben je nog altijd afhankelijk van de app-makers, die de functionaliteit van de S Pen in hun app moeten bouwen. Samsung heeft in elk geval wel een sdk uitgegeven, waarmee app-makers aan de slag kunnen.

Andere opties in de software zijn nog steeds dat je notities die je met de S Pen hebt gemaakt, kunt kopiëren en plakken. Dat werkt een stuk fijner dan met je vinger kopiëren en plakken. De optie om notities te maken met de stylus als het scherm uitstaat, is natuurlijk ook nog steeds van de partij en je kunt de notities pinnen op het always-onscherm. Ook kun je nog altijd Live Messages schrijven en combineren met de AR Emoji, die er op de Note 9 overigens gedetailleerder uitzien dan op de S9-serie.

Andere upgrades

Naast de S Pen is er waarschijnlijk nog een voordeel van de Note 9 ten opzichte van de S9+ en Note 8. In onze review waren we teleurgesteld dat de accuduur van de S9-serie minder bleek dan die van de S8-serie, die beide overigens 3500mAh accucapaciteit hebben. Met de Note 8 hield Samsung het aan de voorzichtige kant, na de problemen met de ploffende Note 7-serie, door een accu met slechts 3300mAh in het toestel te zetten. Samsung heeft er dit keer echter voor gekozen om een grotere accu dan ooit tevoren in deze smartphone te stoppen, met 4000mAh accucapaciteit. Het is natuurlijk niet te testen bij een previewsessie, maar we vermoeden dat hij daardoor in onze accutests een stuk beter scoort dan de Note 8, maar ook dan de S9+. De software is immers globaal dezelfde, de soc is dezelfde als die van de S9+, en het scherm is maar iets groter en heeft bovendien dezelfde resolutie van 2960x1440 pixels.

Een ander opvallend verschil tussen de Note 8, de S9+ en de Note 9 is de maximale opslagcapaciteit. De Note 8 was er in Nederland slechts in een versie met 64GB en de S9+ heeft versies met 64 en 256GB. De Note 9 kun je echter ook aanschaffen met 512GB opslaggeheugen, dat je ook nog kunt uitbreiden met een micro-sd-kaart van maximaal 512GB. Als je dus echt je hele leven op je smartphone wilt hebben, dan is dat met de Note 9 misschien wel mogelijk. Bij die versie krijg je ook 8GB werkgeheugen, maar hij kost maar liefst 1249 euro en is alleen in het zwart verkrijgbaar. De andere variant heeft 128GB opslag en 6GB werkgeheugen. Deze is met 999 euro ook niet goedkoop en verkrijgbaar in het blauw, zwart en lila. Toch is hij niet in prijs omhooggegaan ten opzichte van de Note 8.

Hoewel de Note 9 nog steeds een ip68-classificatie voor waterdichtheid heeft, zit er wel degelijk water in het toestel volgens Samsung. Onder de processor zit namelijk een koelsysteem op basis van water. Hoewel we daar nog weinig technische informatie over hebben, moet dit een veel constantere temperatuur van de soc opleveren. Een dergelijk systeem is eerder toegepast, onder andere door Microsoft in een Lumia en door Xiaomi in een 'gaming phone'.

Volgens Samsung heeft deze waterkoeling twee voordelen. Het eerste is dat je een veel constantere framerate haalt bij het gamen, omdat het throttling tegengaat. Met de aankondiging dat Fortnite exclusief op de Note 9 en Galaxy Tab S4 te spelen zal zijn, omdat het niet in de Google Play Store komt, is gaming duidelijk een speerpunt van Samsung voor de Note 9.

Een tweede voordeel van de waterkoeling is dat je met de Note 9 geen DeX-dock nodig hebt om de desktopinterface te draaien. Het dock heeft een ventilator om de telefoon te koelen, maar die is overbodig geworden. Daardoor kun je simpelweg een hdmi-naar-usb-c-dongle van Samsung of een andere partij aansluiten tussen je Note 9 en je monitor, en klaar is kees. Je kunt dan onder meer de Note als trackpad gebruiken en terwijl je bijvoorbeeld een video bekijkt op de monitor, gewoon je Note 9 ernaast gebruiken. We hebben het geprobeerd en het werkte erg soepel, maar in de tijd die we hadden, hebben we het systeem niet enorm in de stress kunnen jagen.

De irisscanner is nog altijd van de partij op de Note 9 en werkte voor ons gevoel niet beter of sneller dan die op de S9+. De vingerafdrukscanner is wel een stuk fijner. Niet dat hij sneller of accurater is, maar wel een heel stuk beter bereikbaar. Hij zit nu namelijk direct onder de camera, terwijl hij bij de Note 8 naast de camera zat. Doordat hij in het midden zit en iets verder naar onderen, kun je hem makkelijk vinden.

In het uiterlijk van de Note 9 zie je één opvallend verschil als je hem naast de Note 8 houdt. Tussen de afgeronde metalen zijkanten en het glas is een vlak geslepen rondom het toestel, zowel aan de voor- als aan de achterkant.

Same same, but different

Verder zijn heel veel dingen hetzelfde gebleven bij de Note 9. Zo is de behuizing niet heel verschillend van de Note 8. Het toestel is een fractie breder en dikker, en ook een fractie korter. De bezels boven en onder het mooie oledscherm zijn daarmee iets kleiner en de zijbezels iets groter. Dat is prima, want de hoogte van het apparaat is in de praktijk in potentie vervelender, bijvoorbeeld in je broekzak, dan de breedte of dikte. De Note 9 is daarnaast marginaal zwaarder. Toch gaat het hier om minimale veranderingen, die je in de praktijk bijna niet opmerkt. Ook het scherm is vrijwel hetzelfde, al is het officieel 0,1" groter, en Samsung houdt voet bij stuk: geen inkeping. We hebben de Note 8 naast de Note 9 gehouden en het verschil is bijna niet waar te nemen. De luidsprekers zijn eveneens precies dezelfde als die in de S9+.

De camera's van de Note 9 zijn fysiek gezien dezelfde als die van de S9+. Er zitten twee camera's achterop. De primaire heeft een variabel diafragma, en de andere dient voor de portretmodus en om te zoomen ten opzichte van de andere camera, doordat hij een lens heeft die meer 'tele' is. We hebben wel een verschil gevonden in de camera-app. De Note 9 heeft namelijk scèneherkenning, wat we de laatste tijd bij meer toestellen zien. Hij herkent daarbij twintig verschillende scènes, zoals bergen, bloemen en water. We konden dat in de ruimte van de hands-on alleen testen op schilderijen die voor dat doel in de ruimte hingen, maar die heeft Samsung uiteraard uitvoerig van tevoren getest. Daardoor kunnen we pas bij de review zeggen hoe goed het werkt. De resultaten leken in elk geval minder overdreven dan die van de Huawei P20 Pro en dat is in principe positief.

Scèneherkenning en Note 8 naast Note 9

Tot slot

Op dit moment zijn de S9+ en de Note 8 voor ongeveer zevenhonderd euro in de Pricewatch te koop. In eerste instantie is de meerprijs van de vernieuwingen die we hierboven hebben beschreven, driehonderd euro bij de goedkoopste versie. Of die vernieuwingen dat waard zijn, ligt natuurlijk geheel aan je eigen gebruik, maar het is voor ons gevoel best een smak geld, zeker als je het vergelijkt met de S9+. Het pennetje met nieuwe bluetoothmogelijkheden, DeX zonder dock, een verbeterde game-ervaring, de grotere accu en extra opslaggeheugen zijn wat ons betreft de voornaamste voordelen in deze afweging. Dit zijn immers dingen die in specifieke gebruiksscenario's absoluut waardevol zijn. Hoewel we natuurlijk graag een vingerafdrukscanner onder het scherm, een nog wat meer verbeterde camera en andere innovaties hadden gezien, passen de verbeteringen goed bij de specifieke gebruiker die door de Note-serie wordt aangesproken. Wat dat betreft doet Samsung de Note-serie en de liefhebbers daarvan absoluut niet tekort met dit toestel.

De Note 9 is vanaf 24 augustus verkrijgbaar in onderstaande varianten. Vanaf donderdag tot die datum is het toestel al te preorderen.

Note 9 met 128GB opslag en 6GB werkgeheugen 999 euro zwart, donker blauw, lila
Note 9 met 512GB opslag en 8GB werkgeheugen 1249 euro zwart

Reacties (131)

Wijzig sortering
Hoe kan het dat de speakers van de Note 9 nagenoeg identiek klinkt als dat van de Note 8 terwijl jullie aangeven dat de speakers gelijk zijn aan de S9+. De S9+ heeft toch wel een enorm voordeel op speaker-output t.o.v. de Note 8. De S9+ heeft Dolby Atmos en luide stereo speakers. De Note 8 heeft een bovengemiddelde enkele speaker en dat is het dan ook.

Met betreft de waterkoeling vind ik het raar in het artikel staan. Vanaf de Galaxy S7 past Samsung 'waterkoeling' toe in hun Galaxy-S smartphones. De Note 9 heeft ook waterkoeling. Dus tot hoe verre verschilt dat met de voorgangers? De opgenoemde voordelen zijn namelijk hetzelfde als Samsung opnoemde bij de S7 en S8.

Dat terzijde, de Note 9, ondanks de prijs, is het wel de meest complete Smartphone wat je op dit moment kan kopen. Voor de kompleetheid heb je op dit moment letterlijk geen alternatief. Nu is het nog de vraag hoe veel Samsung hiervan kan verkopen aangezien de Galaxy S8 zo ontzettend goed geslaagd is waardoor de S9 geflopt is in verkopen.
Er staat in deze preview nergens dat de luidsprekers identiek klinken aan de Note 8. Alleen dat ze gelijk zijn aan de S9+.

Helaas heeft de eindredactie de waterkoeling gewijzigd in vloeistofkoeling, omdat er op dat moment geen overleg mogelijk was en er vanuit werd gegaan dat het zoals bij de S7. Voor de duidelijkheid: de Note 9 heeft daadwerkelijk waterkoeling en de Samsung-smartphones daarvoor allemaal niet.
De verbeterde speakers zijn voor mij de reden dit toestel te kopen (dat en de grote batterij). Ik kijk heel veel YouTube video's en wil gewoon stereo geluid. Maar hierbij moet wel opgemerkt worden dat het een soort pseudo-stereo is. Ik zag in een review (inderdaad, op YouTube dus) dat de S9 niet zozeer geluid uit twee kanalen laat horen zoals dat bij echt stereo gebeurt, maar het is meer een verdeling die de telefoon zelf maakt waarbij de onderste speaker meer bastonen laat horen en de bovenste speaker meer hoge tonen. Maar zonder aparte audiokanalen dus. In principe laten beide speakers hetzelfde geluid horen op het verschil in bas na.

Neemt niet weg dat ik echt onder de indruk was van het geluid van de S9 in de winkel, dus voor mij is het goed nieuws dat de Note 9 dezelfde speakers heeft :)
Dit is de enige telefoon van rond de 1000 euro waar ik de prijs toch wel gerechtvaardigd van vind. Geen enkel ander toestel is zo extreem compleet. Elke techniek die er maar te bedenken is zit er zo ongeveer op, concessies worden nergens echt gedaan. Het enige dat je zou kunnen noemen is dat apple betere gezichtsherkenning heeft, en een paar telefoons de vingerafdrukscanner onder het schetm hebben. Thats it. Van 3.5mm jack, tot QI, tot IP68, tot dex, tot de zeer geavanceerde stylus, alles is aanwezig.
Wat heeft dit toestel nou wat een goedkopere Huawei P20 Pro niet heeft? Alleen het pennetje, draadloos laden en 3.5 port. (En ongetwijveld weer die nutteloze bixby knop waar ze afdwingen dat je hem nergens anders voor kan gebruiken...) Daar staat tegenover dat je bij Huawei nu gratis bt oortjes krijgt, je verdere optische zoom hebt, een infrarood sensor, meer schermruimte aan de bovenkant, een vingerscanner in de smalle onderbezel, etc etc. Ik kan nog wel even doorgaan met de consessies hoor...

[Reactie gewijzigd door Joost124 op 9 augustus 2018 19:44]

Naast de pennetje, snel draadloos opladen en de 3.5 jack heeft de Note 9 de volgende vs de P20 Pro:

Hogere screen-to-body ratio 83.4% vs 82.0%
Snellere LTE
Hogere IP rating
Betere scherm technologie, Sueper AMOLED vs AMOLED
Hogere resolutie scherm 1440 x 2960 pixels, (516 ppi) vs 1080 x 2240 pixels, 18.7:9 ratio (408 ppi)
Micro SD ondersteuning
Bluetooth 5.0
Iris scanner
Camera is alleen door reviews te bepalen welke beter is.
Zijn deze extra features nodig? niet allemaal maar 300 euro meer voor de Note 9 is wel veel.
Super Amoled is niks meer dan een marketingterm van Samsung. Het is en blijft gewoon een Amoled scherm en niet dus per definitie ‘beter’...
Schermresolutie heeft in dagelijks gebruik 0 toegevoegde waarde als de dpi al hoger is dan +/- 330..... je ogen zien het verschil toch niet..
Super AMOLED heeft een paar voordelen:
"● It consists of a set of thin film layers of electroluminescent power-producing organic compounds and a pixel-modulating matrix. Super AMOLED is a more advanced version and it integrates touch-sensors and the actual screen in a single layer."

"● Super AMOLED is even better at this with 20% brighter screen, 20% lower power consumption and 80% less sunlight reflection."
Bron: Samsung

De hoge resolutie is bedoeld voor VR.
Bron: Samsung
Dat zegt genoeg ;)

[Reactie gewijzigd door Mavamaarten op 10 augustus 2018 09:24]

En de specs van Huawei worden Door een externe partij afgegeven ?
Nee, maar het volgende:
Super AMOLED is even better at this with 20% brighter screen, 20% lower power consumption and 80% less sunlight reflection."
is puur marketinggezwets. 20% brighter dan wat? 20% lower power consumption dan wat? Geef concrete cijfers dan valt er te vergelijken en valt er te kijken of de "S" van SAMOLED iets toevoegt. SAMOLED is gewoon samsung's versie van AMOLED. En het zijn verdomd goeie panelen, maar het is perfect mogelijk dat andere AMOLED displays goed in de buurt komen of beter zijn. Maar gewoon zeggen dat "samoled 20% beter is" is onzin.
. 20% brighter dan wat? 20% lower power consumption dan wat?
Wel je hebt misschien niet de bron gekeken maar daar staat wel wat meer: "When compared with a regular LCD display".
Oftewel, gewoon amoled met hun eigen tuning.
"20% brighter dan wat? 20% lower power consumption dan wat?"
Dan een normale AMOLED..
"Maar gewoon zeggen dat "samoled 20% beter is" is onzin."
Er wordt negens gezegd dat het 20% beter is, de technologie is het zelfde gebleven. Het heeft 20% meer brightness en reflecteert licht 80% beter dan de normale AMOLED.
Maar wélke "normale AMOLED"? Een AMOLED paneel van een Nexus 6 van 2015? of een AMOLED paneel van een recenter toestel? Kijk ja dat vermelden ze dus niet hé. Omdat het marketingpraat is.
Voor elke nieuwe generatie AMOLED maakt Samsung een Super AMOLED versie die de boven genoemde specs heeft.
Het verschil in schermresolutie zie je niet meer bij zulke hoge ppi waardes, het heeft alleen het nadeel dat het meer stroom verbruikt.
De hoge resolutie is bedoeld voor VR, de telefoons zijn standaard ingesteld op 2220x1080.
Camera van de P20 Pro is beter. Want die van de Note is vergelijkbaar met de S9+. Zie bv DXOmark daar staat de P20 Pro helemaal boven aan.

Ik vind de note overpriced tov de S9+. Ja hij heeft wat meer features.
Als ze er een snellere soc en betere camera in hadden gestopt was dat het wel waard geweest. De SOC maakt mij persoonlijk nog niet veel uit maar de betere cam wel.

En dan nog een groot nadeel van de S9 en Note: Edge scherm. Dat is de rede dat hun screen to body ratio goed is maar ik vind het mega irritant en lelijk. Ja ik heb een S8+ gehad dus ik weet waar ik het over heb. Het vervormt je filmpjes en foto's en als je er een bumper case om heen hebt zitten heb je issues met de randen bij bv scrollen. Ook zonder bumper vind ik het irritanter. Persoonlijk heb ik liever een vlak scherm.
(heb de S8+ ook weg gedaan voor een V30 mede om die rede)

[Reactie gewijzigd door Astennu op 10 augustus 2018 14:07]

Ik ben het met je eens dat die 'edge' ronding iets té is bij de S-serie, echter is de ronding bij de Note véél minder (wellicht ook ivm S-pen gebruik). Bij de Note heb je wel het effect nog dat het randloos is, maar niet zo irritant is dat het ook stoort.
Jij noemt het een pennetje, maar het is toch wel iets meer dan een pennetje.
En je weet nog niet wat je bij de Note 9 gaat krijgen iig tot 200 euro korting als je een oude not inlevert.
Ik zelf heb niks aan oortjes want die gebruik ik toch niet.
Ik mag toch hopen dat je op marktplaats meer dan 200 krijgt voor je oude note
Oude note? Over welk note praten we dan?
Nou de series die voor de Note 9 zitten.
Gisteren gekeken en ze hebben alleen interesse in note 4 7 en 8 lijkt het.
Waarbij je voor de note 4 maar liefst 48 euro terug krijgt.
Voor de note 8 200 euro
Voor de note 4 248 euro*
Nee 48..... die 200 krijg je sowieso sorry dacht dat duidelijk was...
De acite is 200 cash back en mogelijk 400 als je je oude telefoon inlevert...
Dit is dus 48 euro extra voor een note 4 en 200 euro voor een note 8
Ah zo ,ik heb je dan verkeerd begrepen
mijn oude Note 4 is bijna 100 euro waard (98 euro) volgens de inruilsite (nog nieuw-status), en met de 200 extra inruilactie van een samsung Note toestel, en de korting op toestel vanaf abonnement met toestelprijs 750 (2 jaar 32 aflossing per maand) , betaal ik eigenlijk maar 450 voor de Note 9. dan is ie ineens niet zo duur meer =)

volgens mij kun je maar 1 toestel inruilen voor de kortingactie.
Batterijduur 30 minuiten voor de pen? Wow
Ik meende dat de pen automatisch oplaadt als je hem weer in de telefoon steekt. Dan valt die 30 min. toch wel mee.
Dex zonder dock. Het is een laptop als je er een HDMI kabel instopt. Echt heel vet.
Ja, ze hebben even heel jaloers naar de Huawei gekeken. Die had dus al langer die Dex-achtige functionaliteit met alleen een kabel ipv een dock. En die AI toestand met de fotocamera is ook 'geleend',

Ik heb nu een S9+ genomen toen ie uitkwam, maar ben eigenlijk een Note-adept (ik heb er 2 gehad). De S9+ is in principe een Note zonder het pennetje en de software grappen. Misschien dat de volgende weer een Note wordt (de 10 denk ik dan).

Ik was indertijd aan het twijfelen over de Huawei omdat die wel erg doordacht leek. De dubbele camera heeft daar ook echt een functie om de foto's te verbeteren (z/w beeld combineren met de kleurencam ter verbetering van het contrast), de betere accu etc. Echter, het ontbreken van draadloos laden (echt een misser op zo'n toestel) en toch een aantal vage softwareproblemen die ik zo her en der op de fora lees hebben met toch weer teruggeduwd in het Samsung kamp. Huawei heeft het sparen van energie iets tè ver doorgevoerd en er zijn tal van problemen met apps die afgesloten worden ondanks dat dat volgens de settings niet zou moeten. Hij lijkt erg compleet en doordacht, maar leidt nog onder kinderziektes in het software. Jammer, ik had 'm graag gehad eigenlijk.

Maar de volgende wordt denk ik echt wel een Note. Mooie toestellen en dat formaat bevalt mij goed. En het pennetje vond ik toch wel tof.
Same. Was nooit echt Samsung fan, maar deze Note staat hoog op mijn lijstje. Ik typ dit vanaf een S8.
Dan heb je ook de s9plus die nog goedkoper is dan de p20 pro en hetzelfde heeft als de note 9 op het penntje en grotere accu na.
Wat heeft dit toestel nou wat een goedkopere Huawei P20 Pro niet heeft? Alleen het pennetje, draadloos laden en 3.5 port. (En ongetwijveld weer die nutteloze bixby knop waar ze afdwingen dat je hem nergens anders voor kan gebruiken...) Daar staat tegenover dat je bij Huawei nu gratis bt oortjes krijgt (kreeg, dat was een actie die nu is afgelopen), je verdere optische zoom hebt, een infrarood sensor, meer schermruimte aan de bovenkant, een vingerscanner in de smalle onderbezel, etc etc. Ik kan nog wel even doorgaan met de consessies hoor...
Je vraagt "wat heeft dit toestel nou meer" en noemt vervolgens zelf een aantal dikke opties 8)7
Ja, waar ik vervolgens imo een stuk dikkere opties tegenover zet... Wat het 'meer' ruimschoots vereffent.
Ik denk de software die extra bij het pennetje gemaakt wordt best uitgebreid is en het nadeel er van is dat hij specifiek voor de note8 9 gemaakt wordt en zit verweven door het hele toestel +de afname van de note serie is altijd wat lager dan de s serie dus alleen door de hogere prijs kan je je ontwikkelingskosten terugverdienen
Wat heeft dit toestel nou wat een goedkopere Huawei P20 Pro niet heeft?
Noemt zelf 3 grote dingen 8)7

[Reactie gewijzigd door DoubleYouPee op 10 augustus 2018 11:42]

De P20 Pro kan niet in 4K 60fps filmen, de Note 9 wel.
Alsook de nog steeds twijelachtige SW van samsung. Ja je kan een andere launcher installeren alleen 2x verder klikken zit je weer knee deep in de samsung saus. Vind het dan ook noemenswaardig van sammy dat ze van werkelijk alles een slechter alternatief weten te maken... bixby, alle standaard apps (mail, gallery etc), animoji etc
Sja..... ik moet altijd even denken dan, gebruikt degene die dat schrijft zelf een huidig flagship van Samsung?

Bisby; Ik ben er geen fan van, zet hem uit, geen punt. Siri gebruik ik ook niet trouwens. Ik ben misschien een beetje conservatief. Zo slecht werkt het echter niet volgens degenen die het wél gebruiken.

Samsung saus; Welke saus? Echt waar, die hele schil van Samsung is een stuk minder dan ooit lang geleden, toen ik bijvoorbeeld nog een Note II had. Over het algemeen staat het een stuk beter bij stock-Android dan toen, en zitten er met regelmaat handigheidjes in die in een volgende versie van Android dan pas geïmplementeerd wordt. Die saus van jou valt reuze mee tegenwoordig.

Mail App: Die gebruik ik met veel plezier, veel acounts ook nog. Zakelijk & prive. Werkt top, goed zoekfunctie erin, snel, zonder toestanden.

Gallery: Joh, een verzameling van je foto's .... Kan je zelf je mappen mee instellen, aanpassen, privé-mappen mee maken. Werkelijk van alles mee mogelijk. Wat ik altijd uitzet is dat 'verhalen-gedoe' die je met je foto's kan maken. Weer een beetje de conservatieve ik die daar niet op zit te wachten. Werkt verder echt prima.

Ik vraag me dus werkelijk af of jij nu recente flagships gebuikt of dat je de oude (v)oor(oor)delen weer eens oprakelt.

O ja, ik gebruik wel NOVA; gewoon omdat ik geen fan ben van welk merk dan ook, maar het altijd zelf fijn naar mijn hand kan zetten. Al moet ik zeggen dat met de huidige thema's er weinig meer lelijk of traag is aan stock-Samsung. \

Op dit moment in bezit van S7, Note 8 ( Dual) , S8 & S9 (Dual) 8)7
Ik weet niet waar je het over hebt.
Ik heb een S8+ en een Nokia 7(van de baas) en ik kan nu niet zeggen dat de 1 beter is dan de ander. Of slechter zoals jij het zegt.
Hiervoor een iPhone 7 en een LG G4 en nog steeds snap ik niet waar je het over hebt.

Heb jij een S8 of S9 en heb je vergelijkingsmateriaal, of baseer je het nergens op?
Ik moet wel eerlijk zeggen, heb een S8 en een Nokia 8.
De nokia8 met bijna stock android heeft een wat mij betreft veel minder meuk aan boord. Natuurlijk is de S8 met touchwiz al véél beter dan ten tijde de van de S5, maar alsnog zit op de huidige S8 wel erg veel instellingen en dergelijke waardoor het een woud wordt waarin je maar aan het zoeken blijft, terwijl er naar mijn idee niet heel veel meer mogelijkheden in zit die ik gebruik.
Camera is wel fijn van de S8 en ook beter dan de Nokia, maar qua software heb ik toch echt de voorkeur voor de Nokia8. Bixby vind ik ook nog steeds geen waardig alternatief.
De Samsung User Experience is naar mijn mening tegenwoordig dik in orde. Loopt soepel en veel functies die ik erg handig vind.
Nou, dat vind ik echt grote onzin. Ik heb al jaren een Samsung, en heb de laatste 2 (Edge 7 en nu een S9+) al niet eens meer voorzien van een alternatieve ROM of zelfs maar geroot. De Samsung saus over Android valt reuze mee. Ik heb er gewoon Nova Launcher overheen zitten en merk niets van de Samsung meuk. ie software van hen gebruik ik niet (op een enkele uitzondering na). Je hoeft er niet naar te kijken. Eventjes zitten en die rommel uitschakelen en je bent er vanaf. Misschien dat het een paar jaar geleden nog een geldig argument was, want toen kon je er echt lastig omheen, maar tegenwoordig is dat een non-argument geworden.

En de Bixby knop heb ik gewoon uitgeschakeld. Jammer dat ik nou een knop heb die niets doet, maar ik mis er nix aan. Ja, je kunt met een app er andere functies aan toewijzen, maar die moet je kopen omdat ie anders niet echt geweldig werkt (heeeeeeeel traaaaaaag). En ik vind het niet belangrijk genoeg om geld uit te geven aan een app die voor mij niets toevoegt.
Helemaal mee eens, op 1 punt na. Ik heb zelf de s9+ en gezichtsherkenning en iris scanner zijn gewoonweg bagger tov apple. Dus de apple is niet alleen beter, het functioneert. Bij de s9 is dit niet het geval..gimmick functie..
Niet helemaal mee eens. Ik heb geen Apple, maar ik geloof inderdaad dat die beter is, maar die van Samsung is niet slecht. Je moet alleen even weten hoe je 'm inleert. Je zou het even moeten googlen, maar voor de ene moet je gezicht in goed licht zitten en voor de ander juist niet (niet te donker natuurlijk). Ik meen voor de iris moet je even met je gezicht goed in het licht zitten. De gezichtsscan zoveel mogelijk met 'normaal' licht, dus niet heel vel (weinig contrast) of donker. Op die manier krijgt ie een goed beeld van gezicht en irissen en heeft ie minder moeite met detecteren. Ik had aanvankelijk slechte ervaring met die detectie, maar na deze tips ging het een stuk beter.

Echter, als je je bril op hebt en je loopt op straat met de zon op je porem, kan ie er nog steeds niet veel mee. Snap ik wel, gezien de schitteringen e.d. maar ik ben benieuwd hoe de Apple daarmee omgaat. Die detectie zou wat geavanceerder zijn.
De gezichtherkenning van Apple is echt stukken beter en niet te foppen met ee simpele foto. (Kijkt ook naar diepte)

Heb zelf een S8 en vind de gezichtherkenning alleen goed werken onder goede lichtomstandigheden. Tijdens het kerstdiner vorig jaar bijvoorbeeld wilde hij echt niet terwijl de iPhone van mijn zusje met gemak unlockte.

Ik heb nu gewoon mijn Gear S3 als trusted device toegevoegd zodat hij altijd unlocked is als de gear in de buurt is. (Iris scan vind ik te omslachtig en langzaam werken)
Oh ik gebruik gezichtsherkenning op mijn s9+ en vind het best prima werken. Is om het even of ik de vingerafdrukscanner gebruik of de gezichtscanner. Al is de truedepth camera van apple uiteraard veel beter en geavanceerder ja.
Ik vind de gezichtsherkenning van apple superieur...dat is het wel een beetje met apple vs samsung, samsung innoveert als een bezetene terwijl apple zich focust op 1 feature die nagenoeg perfect is... ik ben geen apple fanboy, heb een iphone x en een samsung s8, beide hebben hun voors en tegens :)
wat voegt jouw voorkeur voor apple gezichtsherkenning tov de s8 toe aan de review van de Note 9?
Foute reactie

[Reactie gewijzigd door Team-RiNo op 10 augustus 2018 13:02]

Is de prijs het belangrijkste dan?
Ja de prijs vond ik eerdt ook hoog tot ik in de tabel de s9 plus zag staan.
Voor 50 euro meer heb je dan dat pennetje, wat wel best eens fijn kan zijn. En een grotere batterij. Wa sowieso fijn is.
De S9+ is veel goedkoper dan dat, ik denk dat het om een introductie prijs gaat.De S9+ is voor 674,- te krijgen.
Ja u hebt volledig gelijk. Ik heb met de introductieprijs of aanbevelingprijs vergeleken omdat dit ook die van de Note 9 is momenteel.
De S9+ is al even uit en het is moeilijk om te zeggen wat de Note 9 gaat doen na een aantal maanden. En zeker als we dichter bij de S10 komen, dewelke naar het schijnt een paar revolutionaire zaken gaat introduceren.

Ik vermelde het pennetje en de grotere batterij maar in die prijs zit ook het dubbele aan opslag in. Dit was ik even vergeten.
Ik wou gewoon concluderen dat de Note lijn vroeger altijd enorm veel duurder was dan de S lijn maar nu met de S9+ eigenlijk amper scheelt qua introductieprijs en als je de opslag in rekening neemt zelfs goedkoper is.
een beetje offtopic, maar het stoort me wel .....

3 Moderaties met 'ongewenst' .

Waar is de reactie verkeerd, offtopic of ongewenst? Er wordt ingegaan op de aspecten van de telefoon en daar een persoonlijke mening op gegeven of zijn visie op losgelaten.

Ook als je fan zou zijn van een ander merk dan wat besproken wordt, zie ik niet wat er ongewenst was aan de reactie hierboven. Altijd weer als het om bepaalde merken gaat, lijkt er met de moderatie 'gestemd te worden voor of tegen het merk', zonder naar de werkelijke inhoud van de reactie te kijken.

Daar moesten ze bij Tweakers nog eens iets op vinden, iets anders dan die 'meld mis-moderatie'
Volledig mee eens. Laatste weet weer eens heel irritant moderaties gehad ook.
Ik zou zeggen mensen met te weinig karma die mogelijkheid niet geven en de bar daar wat hoger zetten.
Dat is een beetje het schrijnende aan Tweakers op dit moment. Sommige discussies kunnen bijna niet meer gevoerd worden. Als je onder een android toestel review apple noemt en vice versa ben je meteen een fanboy. De moderatie en het onbegrip van veel users is een beetje te ver doorgeslagen, maar goed dat is symptomatisch voor het hele internet tegenwoordig. Ik heb maar een browser plugin gemaakt die alle reacties op tweakers verbergt, dat maakt de tweakers ervaring een stuk fijner.. Alleen wil ik onder mijn toekomstige telefoon dan wel weer even de reacties volgen ;)
De concessie is een slecht updatebeleid voor een 1000 euro telefoon (naar mijn mening in ieder geval).
toch met een note 4 bijna 4 jaar al plezier en android 6.1 werkt goed genoeg, noem mij eens 10 veel gebruikte apps die minimaal android 7+ vragen? het gros van android loopt 2 jaar achter met de nieuwste versie van google , dus apps worden daar ook op gebaseerd. al schijnt het geknutsel aan android met de nieuwere generaties minder erg te zijn en kunnen updates eenvoudiger uitgerold worden.

En na 2 jaar dan maar weer eens kijken of het de moeite is om de 9 in te ruilen voor een gelijkwaardige opvolger, of het nog even wat uitstellen, techniek gaat niet zo heel snel omhoog, al zal de nieuwste techniek flexibele schermen zijn, (nieuw conceptmodel 2019 van samsung, die tussen de 1250-1500 gaat kosten en exclusief zal zijn qua regio en productie aantallen)
Onder same same zou ook het blijven van de oude, vertrouwde en voor mij onsmisbare 3,5mm jack genoemd kunnen worden.

Top keuze van Samsung! Zo fijn dat er een producent wel naar een groot deel van zijn klanten luistert en de aansluiting handhaaft ik zijn high end toestel! I am pointing at you, Google.....

Mooi toestel met indrukwekkende specs, al vraag ik me wel af hoe ze hiermee de teleurstellende verkoop van de S9 serie willen goedmaken, zoveel verschil lijkt er niet te zijn met de S serie.

[Reactie gewijzigd door JUST_me op 9 augustus 2018 17:57]

Waarom met je vingertje wijzen naar Google. Apple / Huawei noem maar op doen het toch ook. En Google heeft niet eens zoveel telefoons.
Waarschijnlijk omdat Google bij de introductie van de eerste Pixels en sneer naar Apple maakte over de 3,5mm aansluiting.

Iets met, "3,5mm Jack, surprisingly not new"
Exact dat..... Als je een punt maakt, houd er dan aan vast. En ga niet een model later het zelf skippen. Makes it a weak point.....
Nee, een Note is toch altijd een uitgerekte versie van de Sx van dat moment met pennetje en software-enhancements? Dus daar hoef je nooit wonderen van te verwachten.

Alleen die headphonejack hysterie snap ik niet zo goed. Ik heb al een poos een bluetooth headset en zou niet meer zonder willen. Ik heb altijd een hekel gehad aan draden en vooral voor een hoofdtelefoon aan je smartphone. Foon in je zak en dan zo'n irritante draad die steeds in de knoop zit. Drama. Mijn headset is niet hifi (plantronics backbeat fit), maar voor mij meer dan prima. Gewoon wat tunes in de metro, tijdens het sporten enzo. Heerlijk, zonder draadjes.
Er zijn volgens mij zat headsets te koop die wel hifi zijn. Voor een echt goede luisterervaring pak ik thuis de goede installatie wel. Heb ik tenminste geen storende metro geluiden erbij... :+
Samsung is een beetje slachtoffer geworden van hun eigen succes, namelijk dat van de S8. Hier nog steeds een S8+ in gebruik en hij loopt nog als dag 1, geen haperingen, geen problemen. Af en toe wat Android-eigen dingetjes.

De S-serie zal weer op gaan leven als er nieuwe grote innovaties komen, zoals een vingerafdrukscanner onder het scherm of iets anders die hem heel anders maakt. Samsung kopers lijken daarin iets anders te zijn dan Apple kopers, een update an sich is nog geen reden om te upgraden. Goed dat de Note 9 wel goede stappen heeft gemaakt en de meest complete smartphone is die je kunt krijgen, vooral met die gigantische accu. Heb altijd wel gespeeld met het idee om van de S serie naar de Note over te stappen, maar vind de prijs veel en veel te hoog, niet voor wat je krijgt, maar voor wat ik aan een smartphone uit wil geven.
De S9 verkocht minder dan de S8 die weer minder verkocht dan de S7. De verkopen verschuiven meer en meer richting China.
Gezien de voornamelijke doelgroep van de Note serie, zou het bijzonder zijn als Samsung in de toekomst een beamer functie voor presentaties in het apparaat zou integreren. Ik zag namelijk op tv (ik weet niet meer welk programma) dat een chinees bedrijf daar mee aan het experimenteren is. Stel je voor, zonder beamer en toch je mooie Power Point (of whatever) presentatie laten zien. Dat lijkt me wel gaaf.
Samsung heeft al een mobieltje uitgebracht genaamd de de Samsung Beam. Deed verder niks en was een flop. De expertise is er dus zeker.

Beam videoreview van Tweakers uit 2012
video: Samsung Galaxy Beam
Het ligt er nu vooral aan of Samsung wel een Note 10 uit gaat brengen.

https://tweakers.net/nieu...llen-samen-te-voegen.html
Ook zou je het in veertig seconden weer helemaal kunnen aftoppen als je het in de behuizing steekt, maar dat hebben we niet kunnen testen.
Wat ik me afvraag: konden jullie het niet testen of mochten jullie het niet testen?
40 seconden tijd had praktisch gezien toch wel gekund lijkt me...
40 seconden testen nádat hij een half uur gebruikt is om leeg te trekken. Dan tikt het aan ;)
De stylus moet wel eerst op zijn voordat je hem kunt opladen en dit dus kunt testen.
Wat ik interessant vind, is hoe de prijs van het 512 GB model omlaag gaat als je het in combinatie met een abonnement bij de juiste aanbieder aanschaft. Ik heb net mijn abonnement verlengd met een toestelprijs van 840 euro. Daar zit het bedrag wat ik per maand betaal al bij in en er is nog geen inruilkorting vanaf (voor mijn Note 4 met een actie ongeveer 250 euro). Dat scheelt nogal of je 1249 of 840 euro betaalt.

Ik kijk enorm uit naar de upgrade vanaf Note8, vooral meer werkgeheugen en meer accuduur spreken mij aan. Hoewel van 64 GB naar 512 GB opslag ook een flinke stap is.
Welke aanbieding heb je genomen ?
Ik heb KPN als provider en ging via de Samsungwebsite naar Mobiel.nl. daar vond ik het 512 GB model voor 840 euro bij mijn gekozen abonnement (25 GB).
In Oostenrijk bij de media markt voor te bestellen voor 799.
Dat is dan wel ná inruiling van een ander toestel lijkt me?
https://www.mediamarkt.at/de/shop/samsung-note9.html

De inruilactie geldt in Nederland ook: https://www.samsung.com/nl/smartphones/galaxy-note9/buy/

[Reactie gewijzigd door Melkunie op 10 augustus 2018 10:36]

Nee gewoon 200 Euro korting. GEEN inruil
Maar inruil hoeft zo slecht nog niet te zijn. Heb zo een defecte G5 ingeruild voor mijn S9 en er in totaal 209 euro voordeel mee gedaan.
In plaats van dat ze dat ding lichter maken, wordt ie alleen maar zwaarder. 205 gram voor een telefoon is echt te zwaar, bij de Note 8 (195gram) erger ik me inmiddels er steeds vaker aan dat die niet gewoon wat lichter is, al is de batterij nu bij Note 9 wel groter geworden (werd ook wel tijd).

In dubio over de Note 9 dus, het onveranderde uiterlijk is al helemaal niets om over naar huis te schrijven. Als ze die lelijke, ouderwetse randen nou eens weghaalden, was er tenminste een reden om te juichen. De S-pen zorgt ook bepaald niet voor opwinding, voelt zelfs gedateerd aan inmiddels. Ach ja..wellicht toch overslaan en de langverwachte S10 afwachten.

[Reactie gewijzigd door lumian op 9 augustus 2018 19:53]

en zo blijf je steeds op het volgende model wachten, althans ik vond de note 8 niet veel meer bijzonder dan de note 7(die meer accu had, alleen boem kon doen) de Note 9 heeft 2 x zoveel interne opslag (max tot 1 tb met het 512 model), een iets uitgebreidere functionaliteit van de S-pen en een van de grootste accu; s (4000) dus voor mij wel interessant aangezien ik nog met een Note-4 rond loop (en nog steeds uiterst tevreden over ben)
Ik zie gewoon nauwelijks verschil met Samsungs eigen S9. Je krijgt wat meer accu en een belachelijk pennetje dat 90% van de klanten never nooit niet gaat gebruiken.
Ik denk dat 90% van de klanten die voor een Note gaan dat juist doen voor dat belachelijke pennetje...
Dat zou best kunnen. Maar gebruiken ze dat ding wel eens?
Ik ben één van "ze" (Note 1, 3 en nu 4) en ja.
Niet dagelijks, maar wel paar keer per week.
Vooral voor snelle notities en regelmatig als hulp bij iemand iets uit te leggen.

Verder komt het toch regelmatig voor, dat je iets preciezer wilt werken dan die capacitieve "dikke" vingeraanraking. Bijv. bij foto bewerken voordat ik hem doorstuur of iets aanwijzen/aantekenen op een plaatje/kaart.
Klopt, zakelijk is dit geweldig, gebruikte pennetje enorm vaak en bij spontane meetings kan je even snel aankaarten hoe het er ongeveer eruit gaat zien. Tevens ook zeer aantrekkelijk voor de artiesten. Pennetje voegt enorm veel toe, ik lees ook veel op de telefoon en bijv dat je op een thumbnail kan hoveren met je pennetje is enorm tof.

Het is mij voor mij in ieder geval een reden voor aanschaf.
Leuk om te lezen!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True