Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

MSI GS65 Stealth Thin Review

Lichte gamelaptop met weinig concessies

Conclusie

MSI's GS65 Stealth Thin is voor een gamelaptop erg dun en licht, maar je levert weinig in wat prestaties betreft. De Core i7-processor en GTX 1070-videokaart worden nauwelijks gehinderd door de dunne behuizing; ze presteren net zo goed als in grotere laptops. MSI heeft de koeling van de dunne laptop dus goed voor elkaar. De drie ventilators zijn bovendien relatief stil in vergelijking met andere gamelaptops.

Het 144Hz-scherm heeft niet alleen een hoge verversingssnelheid, maar ook een goede responstijd, waardoor er geen ghosting zichtbaar is. Het betreft bovendien een mat paneel met ips-achtige eigenschappen, wat resulteert in prima kijkhoeken. MSI heeft het scherm niet zo nauwkeurig gekalibreerd, het beeld is wat te blauw, maar in games zal dat niet opvallen.

De behuizing is gemaakt van metaal en ziet er hoogwaardig uit, maar de laptop geeft wel wat mee als je er druk op uitoefent. We hadden graag wat meer stevigheid gezien, al zou je dat wel hebben gemerkt aan het gewicht, omdat MSI dan dikker aluminium had moeten gebruiken. Het toetsenbord stelt niet teleur. De hoeveelheid travel houdt niet over, maar de toetsen hebben een duidelijke klik. Liefhebbers van lichteffecten komen aan hun trekken met de rgb-verlichting die per toets volledig instelbaar is.

Bij browsen of films kijken is de accu na vijf tot vijf en een half uur leeg. Hoewel dat voor een gamelaptop niet heel slecht is, vinden we het een matige score, omdat er een accu met een grote capaciteit in de GS65 zit en omdat hij geen G-Sync heeft. Door de afwezigheid van G-Sync kan de GTX 1070-gpu uitgeschakeld worden als er weinig grafische rekenkracht nodig is. Waarschijnlijk is het 144Hz-scherm een grote energieslurper.

Je betaalt 2600 euro voor het topmodel met 32GB ram en een 512GB-ssd. Dat is een hoop geld, maar met de huidige hoge prijs van werkgeheugen is die prijs wel in lijn met de geboden hardware. Het is echter de vraag of je 32GB ram nodig hebt, om te gamen in ieder geval niet. Je kunt wat dat betreft dus kiezen voor de goedkopere variant met 16GB ram en een 256GB-ssd. Dat scheelt driehonderd euro. Daarbij moet je wel in het achterhoofd houden dat het geheugen of de opslag upgraden zo goed als onmogelijk is.

Getest

MSI GS65 8RF-038NL

Prijs bij publicatie: € 2.699,-

Bekijk product

  • GTX 1070, 32GB ddr4, 512GB-ssd
  • GTX 1070, 16GB ddr4, 256GB-ssd

Reacties (71)

Wijzig sortering
Zelf ben ik van zin deze laptop te kopen. Zo ook reeds in aantal andere reviews gelezen dat deze moeilijk te upgraden was. Vervolgens opgezocht en bleek het nog relatief simpel/doenbaar te zijn. Deze video toont exact hoe het moet. https://www.youtube.com/watch?v=hocNUfeztzs

Mijn advies: De GTX 1070 versie met 256 GB SSD kopen (voor 2200 euro), vervolgens NVME SSDtje in het 2e slot steken en klaar is kees.
De video laat goed zien hoe je dit moet aanpakken maar hij vergeet 1 essentieel ding:

Koppel altijd eerst de batterij los voordat je iets anders doet!

Je schroevendraaier hoeft maar iets verkeerds aan te raken en je laptop is kaduuk en je garantie kan je waarschijnlijk ook naar fluiten.
Je koppelt ook een hoop los terwijl de spanning er in feite gewoon op staat, je hebt geen flauw idee wat dit kan doen en wat voor schade dit kan veroorzaken.

[Reactie gewijzigd door joon op 18 augustus 2018 09:11]

Deze reactie laat goed zien hoe je dit moet aanpakken maar hij vergeet 1 essentieel ding:

Koppel altijd eerst de batterij los met een plastic voorwerp :+


dat vergeten sommige mensen
en doe het liefst een plakbantje of iets over de connector aan de batterij kant dan voorkom je dat je die kortsluit.
En vergeet niet dat capacitors gewoon nog lading kunnen behouden/hebben nadat je de batterij ontkoppeld hebt dus het is niet verkeerd om te grounden (aan een metalen radiator leiding bijvoorbeeld). Van wat ik weet kan je grounden bij praktisch elk schroefgat op een (standaard?) moederbord... maar correct me if I'm wrong. :)
De aan/uit-koop een aantal seconden ingedrukt houden met de accu verwijderd heeft vaak eenzelfde werking. In veel moderne laptops is dit zelfs de enige manier om CMOS te clearen. En vergeet daarbij even niet dat een condensator niet het enige component is dat energie 'opslaat'. Een spoel kan dit ook en hiervan zijn vaak de contact punten blootgesteld, daar waar het bij condensatoren vaak onder de cap zelf zit.

Ik zou mij persoonlijk niet al te druk maken over een metalen schroevendraaier wanneer de condensators ontladen zijn. Ik zou mij meer druk maken over het openen van de plastic behuizing met harde (metalen) voorwerpen daar er eenvoudig een kras/barst ontstaat wanneer er per ongeluk teveel kracht op komt te staan.
Of gewoon iets meer geld uitgeven en geen risico nemen met zo'n dure laptop 8)7
Zelf ben ik van zin deze laptop te kopen. Zo ook reeds in aantal andere reviews gelezen dat deze moeilijk te upgraden was. Vervolgens opgezocht en bleek het nog relatief simpel/doenbaar te zijn. Deze video toont exact hoe het moet. https://www.youtube.com/watch?v=hocNUfeztzs

Mijn advies: De GTX 1070 versie met 256 GB SSD kopen (voor 2200 euro), vervolgens NVME SSDtje in het 2e slot steken en klaar is kees.
Weet niet of een prijsalert had, maar met GTX1070 nu in de aanbieding bij Wehkamp voor 2150. Best netjes imo :)
Volgens de specificaties zit er in de GS65 een 7ms-paneel en die opgegeven waarde geldt voor de grijs-naar-grijsresponstijd. We hebben die gemeten en komen daarbij op een waarde van maximaal 7,7ms bij de overgang van donkergrijs naar lichtgrijs. Dat is iets hoger dan 7ms, maar nog altijd een zeer goede waarde. Bij de overgang van lichtgrijs naar donkergrijs ligt de reactietijd ruim onder de 7ms. Het paneel is dus prima in staat om 144Hz weer te geven.
Goh, als ik dit zo lees dat is het USP van TN schermen aan het wegzakken. Nu zijn TN schermen nog sneller (tot ongeveer 1ms gng response).

Die responsetijden zijn al een tijdje aan het zakken. Bij een oudere Dell IPS (pricewatch: Dell UltraSharp 2007WFP (20.1", 16ms, D-Sub/DVI-I, Zwart) had ik nog 16ms. Bij mijn huidige scherm (pricewatch: Dell Ultrasharp U2415 Zwart) is dit al weer gezakt naar 8ms. Net even gekeken naar de responstijden in ongeveer 2010, op zoek naar een soort tijdcapsule artikel. In dit artikel van gizmodo werd toch ook al die 1ms responstijd genoemd. Dit artikel, al is het niet zo nieuw meer, geeft trouwens ook een relativerende blik op veel van die begrippen die zo lekker "spec-able" zijn voor de monitor fabrikanten. tweakers licht trouwens hier ook een tipje van de sluier op met de waarschijnlijk bewust gekozen blauwzweem.

Maken die specs dan niets uit? Gizmodo stelt dat voor die hogere refresh rate het scherm betere elektronica en een beter paneel moet bevatten, en dat waarschijnlijk de kijker dit alles meer opmerkt dan de 144Hz an sich. We hoeven ons wat dat betreft bij dit scherm ook niet te druk te maken over die een tikje hoger gemeten responsetijd. Als ik voor mij zelf spreek zijn de betere kleurweergave, contrast en kijkhoeken van groter belang.

Al met al een hele mooie gamelaptop. Er lijkt wel aandacht te zijn besteed aan de koeling, ondanks de dunne behuizing. De conservatieve instellingen zijn een trade off, maar dit lijkt mij voor een 1080p display niet een groot issue. De geteste configuratie is voor een gamelaptop wat overkill, maar stel dat mensen een combinatie zoeken tussen een professioneel systeem waarop ook FEM analyses gedraaid moeten worden en 's avonds wat kan worden gegamed, dan is die configuratie nog wel te rechtvaardigen. Het apparaat is in ieder geval stijlvol genoeg dat het meekan op reis en niet misstaat in een bedrijfsomgeving. Een aantrekkelijk ding voor rondreizende consultants lijkt mij. Wel hoop ik dat MSI nog iets aan die kleurcalibratie doet. Het is toch zonde als je zo'n mooi paneel niet volledig goed aflevert.

[Reactie gewijzigd door teacup op 18 augustus 2018 15:01]

Mooie prestaties voor een gamelaptop van dit formaat en gewicht.

Persoonlijk zou ik de 300 euro niet besparen op ram en de ssd. De meerprijs op het totaal vind ik relatief weinig.
Misschien is op dit moment 32gb nog wat overbodig, maar de levensduur verleng je op deze manier natuurlijk flink, zonder de boel te hoeven open maken. En wil je na een aantal jaar toch weer een upgrade en dan verkoopt een top model makkelijker.

Wat ik me wel afvraag waarom ik in de reviews van laptops vaak lees dat de afwezigheid van een cardreader een pijnpunt is.
Ik heb zelf een gamelaptop en pc, mijn vrouw een laptop en allemaal een cardreader die we nog nooit gebruikt hebben.
Telefoons verbind ik met een USB 3 kabel of draadloos. Mijn foto camera upload nieuwe foto's automatisch naar de NAS via wifi. Persoonlijk vind ik een kabeltje ergens in pluggen minder gedoe dan een sd kaartje uit mn toestel pulken en met een adapter in de laptop stoppen.

Heb ik iets gemist waarvoor de cardreader nodig is?
Met name foto’s als je camera geen wifi heeft en/of je geen NAS hebt en/of als je het overzetten van foto’s wat sneller voor elkaar wilt hebben.

Dat jij het zo geregeld hebt dat je geen cardreader nodig hebt zegt niets over anderen.

Daarnaast is het een goedkoop ding dat weinig ruimte inneemt en wel heel handig is als je het een keer nodig hebt. Waarom weglaten op een laptop van 2000+ euro?

[Reactie gewijzigd door Vizzie op 18 augustus 2018 07:57]

Waarom wel een peperdure laptop maar geen goede camera zonder wifi? XD
Omdat je meer met gaming hebt dan met fotografie maar op vakantie wel foto’s wilt maken? Omdat je een heel goede camera met lenzen hebt en geen nieuwe met wifi wilt kopen?
Omdat je je geld maar een keer kan uitgeven en gamen daarbij zoveel meer prioriteit kan hebben dat je dan maar geen geld overhoudt voor een camera?

[Reactie gewijzigd door ChillinR op 18 augustus 2018 12:59]

Maar dit ding is gericht op gamers... Die cardreader is dan alleen van belang voor de gamer die ook fotograaf is? Lijkt me een beetje niche... Het kan een nadeel zijn als je specifiek een laptop zoekt die een cardreader heeft, maar ja dan kan het ook een nadeel zijn dat hij geen dvd drive heeft want misschien zijn er nog wel mensen die zo'n ding willen. Een cardreader kun je net als die dvd drive ook gewoon aan USB hangen natuurlijk.
Dit dus. Ik heb nooit een laptop gehad dus wellicht dat ik het 'gemak' van een card-reader gewoon nooit begrepen heb omdat ik het nooit heb kunnen ervaren.. maar ik heb altijd gewoon bestanden van mijn camera's of telefoons over USB naar een PC verplaatst (en vice versa).. en vroegah ging dat nog over USB 1 of 2.. ik ga er van uit dat iemand die zich hier zorgen om maakt gewoon een USB 3 apparaat heeft.. dus die snelheid moet toch wel snor zitten. Heb zelf een USB 3 externe HDD en die knalt gewoon met 150MB/s (sequentieel) bestanden over.

Tof trouwens dat ze een 32GB optie hebben! Lof!

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 18 augustus 2018 10:50]

Ben ik dan de enige die denkt dat ook gamers hun pc wel eens voor iets anders gebruiken?

Ik heb in 2016 een Acer Aspire V Nitro gekocht. Een apparaat met een zakelijk uiterlijk, maar hardware die prima geschikt is om te gamen. Ik gebruik de card-reader wél want ik vind het veel te veel gedoe om een kabeltje te zoeken en dan foto's over te zetten. Gewoon de geheugenkaart even wisselen en je bent al klaar ;)

Wat gamelaptopbouwers zouden moeten doen, is in elk geval 2 uiterlijk varianten aanbieden:

1 deksel + tobo met glitter & glamour voor de led-geile gamer.
1 deksel + tobo dat ontdaan is van opsmuk en gewoon chique is, voor de gebruiker die daar verder niks om geeft, maar wel graag een retesnelle laptop wil hebben.
Niet om je te bekritiseren hoor maar jij wilt dus stellen dat de volgende handelingen:
- klepje van je camera/telefoon openen
- sd kaart eruit prielen (wat niet altijd even makkelijk is)
- sd kaart in je pc stoppen

makkelijker in uitvoering is dan:
- pak kabel
- steek ene kant in je camera/telefoon
- steek andere kant in je pc

Ik heb zelf geen laptop maar een desktop en daar bungelt sowieso standaard een usb kabel uit vanaf het front IO paneel dus ik zie daar het issue niet in en in mijn geval is het dus maar één actie.. kan begrijpen dat jij het wellicht lastig/irritant vind om een kabel mee te moeten zeulen met je 'thin and light' laptop... maar laten we gewoon eerlijk zijn en zeggen dat het, in jou geval, gewoon gewenning/voorkeur is en het, feitelijk, weinig effect heeft op daadwerkelijke productiviteit of de mogelijkheid om productiviteitstaken uit te voeren. ;)
Ik heb geen thin en light ;)

Ik denk dat het in mijn geval ook komt vanuit hoe het vroeger ging in de begindagen van de digitale camera's. USB 1.0 verbindingen waren tergend langzaam. Je memorystick uit de camera halen en in de pc/laptop stoppen, zorgde voor een veel snellere transfer. Dat niet alleen, door het installeren van de camerasoftware, werd alles ook nog eens via zo'n cameraspecifieke fotobeheerder gedaan. Waarschijnlijk heb ik toen een aversie tegen foto's overzetten met de camera+kabel gekregen.

Van mijn telefoon haal ik ze overigens wel af met de kabel. Van de camera eigenlijk altijd met de geheugenkaart.
ahh ja klopt, dat herinner ik me ook nog ja. die kut camera's waarvoor je dan een hele cd-rom aan bloatware moest installeren om foto's in een of ander rotprogramma over te moeten zetten naar een door dat programma gegenereerde 'library' die dan op je PC werd opgeslagen... dat waren in der daad mindere tijden. :)
Nee natuurlijk ben je niet de enige die een laptop met goede gpu ook voor iets anders dan gamen gebruikt, maar jij bent blijkbaar net die niche die ik hierboven aanduidde. Er zijn ook nog veel andere gebruiksdoelen buiten gamen en foto's bewerken hoor...

Voor een fotograaf is het inderdaad handig om een geheugen kaart zo in de laptop te steken, maar waar gaat iemand anders die nog voor gebruiken? De meeste mensen die niet specifiek met fotografie bezig zijn hebben niet eens meer een losse camera, laat staan dat ze vaak genoeg foto's naar de laptop over gaan zetten dat het hebben van een ingebouwde cardreader een prioriteit gaat zijn. De meeste mensen gebruiken hun telefoon en de foto's worden automatisch geupload naar de cloud. Als je al een SD kaartje in je telefoon hebt dan is het meestal meer gedoe om die er uit te vissen dan om de telefoon gewoon even zelf aan te sluiten, als je dan niet via de cloud wil gaan.
Ik ben het met je eens dat het een goedkoop ding is wat er best op kan. En natuurlijk is mijn situatie niet universeel voor iedereen.
Mij redenatie was meer van "waarom iets inbouwen als je het toch niet gebruikt", vandaar mijn vraag.

Aangezien ik het niet gebruik kan ik natuurlijk niet goed vergelijken.

Maar scheelt het dan nog zo veel qua snelheid ivm een usb kabeltje? De kabel heb ik toch al mee voor het opladen van de telefoon en camera. Dat gebruik ik voor op vakantie.
En volgens mij werkt de card reader ook via een interne usb header.

[Reactie gewijzigd door KatWeasl op 18 augustus 2018 08:35]

Laptop extra's Cardreader, Verlicht toetsenbord, Webcam

Staat in de specs bij tweakers. Foto toont echter geen cardreader.
Card reader is inderdaad overbodig, ik heb zelf zo'n dingetje : pricewatch: Transcend RDF5 USB3.0 Card Reader

Verwacht geen top snelheden maar het werkt verder prima!
Jammer dat de laptop moeilijk te upgraden is. Zeker voor deze prijs toch iets om te overwegen, lijkt me wel iets wat toch een aantal jaren mee dient te gaan. Op zijn minst het geheugen en de SSD lijken me typisch iets wat in de komende drie jaar belangrijk wordt, voor mij ver binnen de gebruiksduur van een laptop als deze. Wel een 'must-have' andermaal, mooie hardware...
De vraag is of jij je daar tot de meerderheid behoord die deze laptop aanschaft. Persoonlijk heb ik ook in het verleden vaak desktops gebouwd waarbij de keuze voor bepaalde onderdelen kwam met het idee ''dan kan ik dat later over 2-3 jaar upgraden''. Echter, tot mijn verbazing kwam er juist een nieuwe PC/laptop na 3 jaar inplaats van een upgrade ;) . Die upgrades werden vrijwel nooit gedaan (op een hoge uitzondering na of ivm een defect).

Ik denk dat je na een jaar of 3 gewoon weer voor wat nieuws en sterkers moet gaan zoeken (vooral voor welke doelgroep deze laptop is). En die zullen uiteraard weer met beter/meer geheugen/SSD komen.
Ben zelf een laptop-upgrader met veel plezier. Zo heeft mijn oude HP twee SSD's ingebouwd plus extra RAM. Leuke i5. 7 jaar oud en 'still going strong'. Zo koop ik graag mijn hardware.
Uiteraard denk ik dat het voor de leverancier belangrijker is hoeveel mensen dit doen en voor welke doelgroep ze die laptop verkopen. Ze kiezen uiteraard niet voor deze ontwerpkeuze als 90% van hun doelgroep de laptop constant wil uitbreiden/aanpassen intern. :)

EDIT: overigens is dit natuurlijk een high end laptop waarbij alles draait om portabiliteit en kracht (CPU/GPU). Die GPU kracht kan je over 3 jaar wel weer vervangen voor een nieuwe omdat die kracht doorgaans zwaar verouderd is. Aangezien een laptop GPU vervangen voor een ander model in dit soort laptops vrijwel niet te doen is word het toch snel een nieuwe laptop.

[Reactie gewijzigd door Zane11 op 18 augustus 2018 07:57]

Zeker. In mijn geval veranderd op den duur de usercase van zo'n laptop. Denk dat op de high-end games na de GPU van deze MSI ook nog wel 7 jaar te gaan heeft. Altijd fijn voor foto/video bewerking.
Ja dus leuk hoor. Maar 32GB ram en 512GB SSD ik denk dat je goed zit voor de komende 2-4 jaar met deze Laptop.

Enige bottleneck is de CPU misschien. Maar die kan je nooit upgraden.

Als een laptop 4-8Gb werkgeheugen had ik gedacht OK. Is nu aan de weinige kant. Maar 32GB kan je makkelijk lang mee. Bijna geen enkele game heeft zoveel nodig en renderen doe je niet met deze pc snel. Vaak andere GPU kaarten voor nodig
haha, ik ben niet alleen. Ik heb dat inderdaad bij al mijn oude desktop systemen, de gedachte om later te upgraden, dus extra zware voeding etc. Maar ik heb alleen heel vroeger nog een pc geupgraded (soundblaster, 2 speed cd-rom,2MB extra geheugen :)) maar daarna nooit meer. Ik denk dat de meeste niet tweakers niet eens weten dat dat kan, die kopen een kastje waarmee ze kunnen gamen.
Ook een van de rede dat ik geen Game Laptop koop, je kan qua hardware updaten en prijs veel meer met een Desktop, en voor mij hoef ik de computer niet overal mee naar toe nemen, heb een mooie plek staan voor me Game-PC, en dat is goed genoeg.
Bij deze superdunne laptops denk je niet aan upgraden hoor. Daarnaast steekt MSI in de Stealth lineup hardware die heel makkelijk 3 jaar mee.
Ethernet adapter als plus punt?
Laptop zonder rj45 mag zich naar mijn mening helemaal niet "gaming" noemen.
Helemaal mee eens toen ik eind vorig jaar ging oriënteren op een laptop was ik verbaasd hoeveel laptops geen RJ45 poort meer hebben zeker de top modellen niet meer. Nu zijn er al laptops zonder USB-A. Vind dat je dan het woord laptop niet eens meer mag gebruiken met die hoeveelheid dongels die je er aan moet hangen.
Ik ben even nieuwsgierig: wat hang je er allemaal aan dan? RJ45 snap ik voor gamen. Mouse, USB-A voor gamen, ok.
Maar voor een 'gewone' laptop?
Als ik eerlijk ben onderweg niet zo veel dat geef ik toe maar ben nu toch aangekomen in een fase dat ik mobiliteit belangrijker vind dan performance daarom overgestapt van desktop.

Maar in de desktopsetting heb ik toch zeker het volgende nodig:

2 externe monitoren. 1 voor op mijn bureau +tv.
Muis/toetsenbord combinatie. Als ik eerlijk ben heb ik deze het liefst niet draadloos. Maar nu toch maar aangeschaft.
2x Externe HD. 1 grote WD mybook voor op mijn bureau + één voor onderweg.
USB stick.
Ethernet adapter.
DVD Brander.
Mijn XPS heeft een volledige SD reader maar er zijn vele laptops die dat ook al niet meer hebben.
Eventueel USB voor camera van vriendin of haar externe HD.
Komen af en toe wel eens mensen langs met HD of sticks wil daar gewoon een vrije USB voor hebben.

Wat ik doe niks bijzonders gewoon dagelijks gebruik. Fotografie als hobby en af en toe filmen in 4K. Help mijn vriendin die meer filmt met wat bewerken en andere grafische projecten.

Zakelijk heb ik een andere laptop die (meestal) ook daar blijft :) werk en privé gescheiden.
Ok, ik snap het.
Een externe monitor gebruik ik ook op werk via usb-c. Thuis niet.
Alle opslag benader ik via wifi: NAS thuis of netwerkschijf op werk. Thuis geen toetsenbord of muis maar op werk zijn deze op de monitor aangesloten. Ik heb nog een bluetooth muis liggen mocht ik deze nodig hebben.
DVD gebruik ik niet meer en anders staat er nog een snelle desktop pc.
Mijn dslr-camera's gebruiken compactflash dus daar moet ik sowieso een adapter voor gebruiken.

Dus ik heb enkel een usb-c lader aangesloten en op werk eventueel nog een usb-c voor de monitor (opladen via monitor lukt helaas niet).
Mijn telefoon uploadt de foto's naar de cloud en NAS dus staan ook op de laptop.
Altijd dat geleuter over accuduur. Accuduur is gewoon ruk bij gaming laptops zonder externe toevoegingen. Als we dat eens zijn hoeft het niet meer in de reviews te staan wat mij betreft. Zet maar een keer op de homepagina als accu's verder ontwikkeld zijn.

Zelfde met (normale) elektrische auto's. 280, 300, 320 km reikwijdte. Blijft ruk.

Tenzij je in de trein even kort met lage helderheid en besparingsmodus wat office werk of browsen doet, spreek je verder af dat als je deze soort van laptop koopt, je altijd een stroomkabel gebruikt.
Aantal gaming laptops inclusief de mijne hebben een 99wh batterij. Ik kan 8 uur in het vliegtuig met 75% brightness films erop kijken en photoshoppen.

Ze zijn er dus wel en het mag best benoemd worden.

[Reactie gewijzigd door ZeroNine op 18 augustus 2018 09:50]

Welke laptop heb jij als ik vragen mag ?
Alienware 15R3 7700HQ, geforce 1070 fullHD variant met optimus.

Helaas ondersteunen de nieuwe varianten geen optimus.
Maar dat is een baksteen die 2x zoveel weegt als deze.. :’)
Qua dikte valt het mee. Alleen de bouwkwaliteit is 20x keer beter, geen flex, betere koeling (zolang je een goed exemplaar ontvangt) en is wel te onderhouden.

Maar de Razer Blade 15 heeft ook een grotere accu en gaat langer mee bijvoorbeeld, de Aero 15 etc.

Mijn broertje heeft de GS65, De Alienware is maar iets dikker maar de chassis kwaliteit is extreem verschillend in het voordeel van de AW.

[Reactie gewijzigd door ZeroNine op 19 augustus 2018 13:52]

Heeft GTA V een benchmark? Of lopen jullie zelf een rondje?
Gek dat de Razer Blade op 1080p Ultra meer fps haalt, en dan vervolgens bij 1080p medium het flink moet afleggen. Het verschil is zelfs groter dan met een GTX 1060.
GTA V heeft inderdaad een benchmark in het menu van de grafische instellingen.

Altijd fijn als spellen deze optie bieden.
Als er een regulier ips paneel in deze laptop zou zitten, ipv het 144hz, wat zou dat met de prijs doen? Of maakt dat niet zo veel verschil?
Maakt niet veel verschil. Tn is goedkoper, maar dat wil je echt niet meer.
Toch jammer dat deze review geen woord rept over de speakers van deze laptop. Ik mag graag even een film kijken op mijn laptop zonder oordopjes in/oorkleppen op en dan zijn goede speakers zeker belangrijk. Ik heb nu een gt72 6qd laptop van msi en de speakers zijn zeer goed te noemen alleen vind ik het maximale volume te laag. Het geluid vervormt nauwelijks dus dat is knap gedaan.

Nu snap ik dat zo'n audio oplossing in de gs65 niet mogelijk zal zijn vanwege het ruimte gebrek maar toch was het fijner geweest er wat over te lezen in deze review.
Er zijn maar weinig reviews te vinden waarbij men de speakers van nieuwe laptops goed test dus misschien iets om jullie mee te onderscheiden tweakers?
Eens, vindt het zelf ook wel fijn om toch goede geluidskwaliteit te hebben zonder headphone.
Voor 400 euri minder heb je op amazon.de een MSI GP73 Leopard 8RF 17 inch ..16 gb..256 ssd maar met volwaardige gtx1070.
Of zie ik hier iets enorm over het hoofd?
Soms is ie zelfs in de aanbieding voor 1550 euri!
Ik dacht dat is ivm aankomende nieuwe generatie videokaarten.
Of zie ik hier iets enorm over het hoofd?
Dat zie je zeker. De GP Leopard is nl absoluut niet ‘thin en light’ dus valt in heel andere klasse. Grotere bezels, goedkopere materialen, niet-zakelijk uiterlijk, etc.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


OnePlus 7 Pro (8GB intern) Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 3a XL FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Apple

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True