Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Sim Kranenburg

Redacteur televisies

Sony's nieuwe top-tv's Preview

Eerste blik op de AF9 en ZF9

Tot slot

Tijdens een van de sessies die we bijwoonden, demonstreerden medewerkers van Portrait Displays de automatische kalibratiefunctie. Hierbij werd een ZF9 in een tijdsbestek van drie minuten zeer nauwkeurig gekalibreerd. De koppeling tussen de CalMAN-software en de tv verloopt via een app die vooraf uit de Google Playstore moet worden gedownload. Het unieke hierbij is dat er alleen een sdr-kalibratie nodig is, waarna ook de hdr-weergave vanzelf zeer nauwkeurig moet zijn. Helaas kregen we geen hdr-meting achteraf te zien, omdat we daaruit zouden kunnen opmaken wat de maximale helderheid van de de ZF9 is. Die is voorlopig nog geheim. Er viel uit de begeleidende teksten, in de versie van CalMAN die binnenkort beschikbaar zal zijn, op te maken dat ook met de ZD9 was getest. Het zou dus zomaar kunnen dat de autocalfunctie, door middel van een software-update, ook aan dit bestaande model wordt toegevoegd.

We zetten wel een paar vraagtekens bij het idee dat je hdr zou kunnen kalibreren door een sdr-kalibratie uit te voeren. Bij hdr moeten helderheidswaarden die boven het maximum van het beeldscherm liggen, met die maximale helderheid worden weergegeven. Daarbij gaan dus details in de hooglichten verloren. Om toch wat doortekening in de heldere delen van het beeld te behouden, passen alle tv-fabrikanten een bepaalde mate van roll off toe. Deze is dus niet volgens de specificaties en wordt hierom door een normale hdr-kalibratie tenietgedaan, maar in dit geval blijft hij dus behouden. We vragen ons dan ook af hoe goed deze manier van kalibreren voor hdr zal uitpakken. Voor het antwoord op deze vraag zullen we moeten wachten tot we zelf aan de slag kunnen met een reviewexemplaar.

Aan elk van de twee nieuwe televisies zijn twee microfoons toegevoegd, waarmee Googles assistent zonder afstandsbediening te gebruiken is. Hierbij wordt, net als bij de Google Home-speakers, geluisterd of er 'OK Google' word gezegd, waarna de daadwerkelijke spraakherkenning wordt afgehandeld op de servers van Google. De ingebouwde microfoons zijn uit te schakelen om je privacy te waarborgen. Helaas worden de nieuwe modellen nog niet voorzien van hdmi 2.1-aansluitingen; daarvoor zullen we op de 2019-televisies moeten wachten. Wel zijn alle vier de hdmi-aansluitingen nu geschikt om beelden zonder chroma subsampling weer te geven. Voorheen waren slechts twee van de vier aansluitingen op de tv's van Sony hiervoor geschikt. Op het evenement in New York werden nog geen prijzen bekendgemaakt. Ook was nog niet duidelijk wanneer de nieuwe tv's leverbaar zullen zijn. Wij kunnen in ieder geval niet wachten tot we Sony's nieuwe vlaggenschepen in ons eigen testlab aan de tand kunnen voelen.

Inhoudsopgave

Reacties (85)

Wijzig sortering
Er is bij een heel dure televisie aandacht besteedt aan verbeterde speakers.
Op reactie van klanten.

Ik vind het enorm vreemd dat je een heel dure televisie gaat kopen en dan geen paar honderd euro meer over hebt om een soundbar of dergelijke te kopen voor beter geluid.

Je koopt toch een dure televisie voor een goede ervaring. Daar hoort goede audio bij en bijna elke soundbar geeft beter geluid dan de ingebouwde speakers.

Ik zou wel geïnteresseerd zijn in gewoon een goed Oled paneel met verder niets van audio ingebouwd. Maar al hetgeen ik betaal voor een goed paneel is en je dan gewoon geld uitspaart en er een soundbar bij koopt.
Of LG stijl ze gewoon in een pakket verkopen. Dit moet geen superdun scherm zijn dat tegen de muur geplakt moet worden voor mij.
Als deze tv al een heel goed geluid weergeeft hoef je geen extra geld uit te geven aan een (lelijke) soundbar.
Ik heb zelf een prima centerspeaker, maar als ik die weg kan laten en in plaats daarvan perfect geplaatst geluid terugkrijg vanuit de televisie dan weet ik het wel.

Het scheelt dus ruimte en geld.
Je kan geen perfect geluid terugkrijgen van je TV. Geluid werkt gewoon volgens de wetten van de fysica. En voor goed geluid heb je gewoon ruimte nodig. Iets wat platte tvs niet hebben.

Is het dan niet beter om een tv te hebben die ofwel een aparte soundbar erbij geeft (eg LG wall tv) ofwel niet al teveel van je aankoopprijs in matig geluid steekt?

Hieronder wordt 2000 euro aangegeven. Stel dat er geen geluid en onderzoek naar degelijk geluid in had gezeten en ze die voor 1500-1700 hadden verkocht. Dan had je geld voor een soundbar over.

Mijn idee was dat je TV dan goedkoper zou zijn.
Het ruimte aspect is inderdaad niet aanwezig. Maar een soundbar bv staat toch gwn onder je tv dus zie ik niet veel extra ruimte innemen.

[Reactie gewijzigd door DaemonAngel op 2 augustus 2018 14:27]

Laten we dan ook meteen stellen dat we volgens diezelfde wetten van de fysica ook geen goed geluid uit soundbars kan komen, omdat die ruimte er dan nog steeds niet is en het surroundgeluid geëmuleerd wordt d.m.v weerkaatsing en niet door de plaatsing van echte speakers op de juiste plekken ;)
Haha point taken.
En je krijgt er een +2 voor van de lezers blijkbaar :D
(blijft schattig hoe mensen die score blijven gebruiken als upvote en downvote)
Edit: omfg er zijn mensen die -1 geven.

Dat daar geen goed geluid uit kan komen ben ik het niet mee eens. Soundbars hebben al redelijk ruimte voor speakers en een aparte subwoofer vaak. Je kan zeggen dat ik daarmee gewoon mijn positie verdedig en dat is fair, maar je leest vaak genoeg van goeie soundbars hoe goed ze klinken maar niet echt vaak dat mensen genieten van naar muziek te luisteren op hun tv.

De surround opmerking ben ik het wel mee eens. Daar zit je met het compromis terug dat mensen ook aanhalen ivm de soundbar vs ingebouwde speakers.

Misschien ben ik de enige op de planeet die daar interesse in zou hebben maar ik zou het fijn vinden mocht een lijn bestaan waar ze ofwel een soundbar overbodig maken door er 1 mee te leveren of de prijs en formfactor reduceren door niet in geluid te investeren.

[Reactie gewijzigd door DaemonAngel op 2 augustus 2018 16:07]

Als ik een high-end TV zou kopen ben ik het absoluut eens dat ik liever geen speakers in een TV heb, puur zodat al het productie-budget op kan gaan aan het scherm, de software, etc.
Maar laten we eerlijk zijn, een sound-bar combineren met een high-end TV? Dan kun je er net zo goed zo'n JBL mobiel speakertje aan hangen. Zelfs Sonos klinkt over het algemeen nog beter.

Geen idee hoe het met de markt zit, maar ik kan me voorstellen dat mensen die 5+K aan een TV uitgeven niet snel genoegen nemen met een soundbar. Ik vind persoonlijk geluid minstens zo belangrijk als beeld, dan al niet voor immersie, maar over het algemeen voor muziek.

Ik zie die soundbars liever helemaal verdwijnen eigenlijk, het ziet er zo ontzettend lelijk uit. En doet me denken aan de monitoren die ik in de jaren 90 had. :P KLIK

Doe mij maar een mooie TV en twee mooie high-end zuilen erbij. :)
De moderne high end soundbars geven wel echt goed geluid hoor. Het enige dat ze niet doen is het surround sound van een echte set.
Al heb je wel sound bars met nog 2 aparte speakers voor achter je (eg de Samsung HW-K950).

Sonos klinkt niet beter dan een Yamaha YSP2700 ;). Check maar eens what er op hifi fora over gezegd wordt.
ja als je niks gewend bent.
Net zoals een 700 euro 4k LCD voor veel mensen echt goed beeld is.
Is het ook! Voor 500 , 43 inch ,4k waar je weinig aan hebt op dat formaat plus er wordt weinig voor 4k uitgebracht, wel nette Harman Kardon speakers erin wat toch echt een redelijk geluid geeft. Heb overigens wel nette zuilen van speakers Warfedale staan met nette Denon versterker dus weet ongeveer wat een beetje geluid is.
Kijk niet veel TV en kwam van oude beeldbuis naar dit en super beeld t.o.v.
Dat is pas lelijk, twee van die enorme torens.
Tja over smaak valt niet te twisten, maar ik vind dit een stuk mooier dan dit.

Daarbij is de geluidskwaliteit nogal een verschil. Natuurlijk appels met peren vergelijken dit. Maar de discussie ging over het überhaupt toevoegen van speakers aan een TV in het high-end segment. Ik heb het liever niet, doe dan maar meer budget in het de TV, zodat dat high-end scherm ook met high-end geluid gecombineerd kan worden.
Tja over smaak valt niet te twisten,
Volgens mij heeft smaak ook te maken met het geluid zelf...
Wat de één mooi vindt klinken, vindt een ander te schel of te dof. De ene film heeft enorm veel bas, de ander een actrice met een piepstem, eindeloos zijn de geluiden die op ons af komen, en, om er nog een schepje bovenop te doen, iedereen hoort anders ... en sommige mensen luisteren helemaal niet ;)
Eigenlijk is dus een 'kale' monitor de ideale (en goedkoopste) oplossing. Dan kan iedereen er zelf een PC en/of Mediabox aan koppelen inclusief speakers die lekker klinken, of goedkoop zijn... voor mensen bij wie het niet zo nauw luistert :+
En ik denk @DaemonAngel dat het gros van de mensen het geluid wel prima vindt van wat er nu uit komt.
Het is de afgelopen jaren al vele malen beter geworden. Geluid werkt inderdaad volgens de wetten van de fysica en wat ze tegenwoordig ook uit piepkleine ruimtes weten te halen, bij smartphones bijvoorbeeld, vind ik onvoorstelbaar … en net als jou, lang niet goed genoeg ;)
Misschien ben ik de enige op de planeet die daar interesse in zou hebben maar ik zou het fijn vinden mocht een lijn bestaan waar ze ofwel een soundbar overbodig maken door er 1 mee te leveren
Je bent niet de enige. Laat ze het apparaat maar modulair maken en dus de mogelijkheid bieden wel of geen soundbar te kopen of mee te leveren. Die aanwezige mini-speakertjes kunnen nog miniemer om eventueel foutmeldingen aan te geven. Het scherm zelf sluit ik dan wel aan op de homecinema-apparatuur.
Tja, bij een soundbar ligt de focus op het geluid en bij een TV is dat altijd een ondergewaardeeld iets geweest.

Niet zo gek dus dat je mensen niet vaak enorm lyrisch zijn over het geluid van een TV maar de soundbars wel prima klinken.

Ik vind het alleen maar een pluspunt dat hier meer aandacht aan besteed wordt, mooi toch dat een TV een prima oplossing an sich is en men uit kan breiden indien gewenst? Wel belangrijk dat de oplossing mooi weggewerkt is toruwens... Maar ik lees steeds vaker in reviews terug dat mensen het geluid van de TV eigenlijk best dik in orde vinden en lang niet altijd een losse oplossing nodig is.

Een specialistische oplossing zal alitjd beter blijven ja, maar niet meer noodzaak en dat is alleen maar goed. Ik had eerder een HTPC naast mijn tv staan, nu niet meer nodig want mijn smarttv voldoet prima. Ik had een humax voor digitale tv staan, niet meer nodig want de tv neemt deze taken prima over. Ik begin het minimalistische steeds meer te waarderen en hou wel van een lager aantal apparaten.

Heb je natuurlijk wel nog altijd het feit dat mensen muziek, radio, etc willen luisteren en daar niet perse hun tv voor willen aanzetten. Daar zal dus een andere oplossing voor moeten komen (of de speakers van de tv kunnen gebruiken zonder de hele tv aan te zetten ;) )
Als je de reviews van de huidige modellen had gelezen dan had je ook geweten dat je al richting de high end soundbars moet gaan voor een duidelijk beter geluid ...
Itt de normale 'platte' tv's is deze niet afhankelijk van een klankkast.
+2 is toch prima. Wat hij zegt is wel informatief en een nuttige toevoeging tot de discussie.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 2 augustus 2018 15:33]

Denk dat je alles in stappen moet zien qua gebruiker.

Als je een dure tv koop verwacht je wel een beetje mooi geluid. Uit een tv zelf krijg je dat natuurlijk nooit. Een soundbar is dan een alternatief dat het een stuk beter laat klinken. Daarnaast is het nog goed weg te werken in de meeste huiskamers.

Natuurlijk is een echte dikke subwoofer en meerdere luidsprekers beter. De vraag is natuurlijk hoeveel mensen dan 5 of meer luidsprekers willen ophangen in hun huiskamer.
Nee, maar een soundbar kun je wel uitbreiden met speakers aan de achterkant van de kamer en/of een subwoofer, iets wat met je ingebouwde tv speakers niet kan. Als deze TV zonder speakers voor ¤400 minder verkocht wordt heb ik dat er graag voor over.

[Reactie gewijzigd door Joost124 op 2 augustus 2018 15:56]

Nou, dat zou ik graag willen weten.
Bij de sony af8, kon je een externe subwoofer rechtstreeks op de tv aansluiten en instellen in het menu van de tv zelf. Zou dit ook bij de af9 kunnen?

Daarnaast begrijp ik niet waarom ze voor speakerkabel aansluitingen hebben gekozen op de tv. Zou beter zijn als ze gewoon de preout van een receiver de centre via cinch op de tv aan kunnen sluiten toch?
Goed punt en met name wat LG doet met zijn OLED tv's.
C8 all the way to de W8 (was hetzelfde voor de C7 trouwens) qua beeld exact hetzelfde enkel geluid is anders en dat zie je meteen in prijs terug.

Waarom zoveel geld uitgeven aan de soundbar die never nooit niet kan tippen aan mijn 13.1 AURO 3D setup. Dan is het mooi dat LG keuze heeft en geld dat je bespaart kunt inzetten voor beter geluid.
Soundbar vergelijken met een 13.1 speaker layout en dan niet snappen dat men een soundbar koopt. Als je een beetje degelijke speakers hebt dan spreek je al snel over 6000-7000¤ aan speakers. Dan nog versterking.

[Reactie gewijzigd door Sjaak2k op 3 augustus 2018 07:42]

Ik snap wel degelijk waarom men een soundbar neemt maar het ging me meer dat LG een keuze bied en niet op het beeld bezuinigd.

Je hoeft natuurlijk niet zo uitgebreid te gaan zoals ik dat heb maar voor stukken minder dan de 6000 Euro waar jij het over hebt kan je best goed geluid in huis halen incl. Versterking.
Voor goed geluid is ruimte niet een vereiste. Voor volume wel.
Er zijn speakers van een paar mm die hoger kwaliteit geluid produceren dan de rest echter luid worden ze niet. (worden voornamelijk in gehoorapparaten gebruikt).
Ik denk als jij je prima center speaker gaat inruilen voor deze "center" speaker, je snel terug gaat naar je prima centerspeaker.
Of je moet met je andere speakers in je speaker set-up toevallig net dezelfde klankkleur hebben als deze nxt speaker technologie
En het feit dat Sim zeer overtuigd was van het geluid bij de demo, denk ik wel dat Sony heel goed heeft opgelet dat de andere speakers van die 5.1 set-up wel gematcht zijn op klankkleur.
Het zal heel moeilijk worden om deze tv speaker te matchen met andere speakers als consument zijnde.
Alle speakers zijn enorme compromissen, en als gevolg daarvan zitten er grote verschillen tussen merken. Sowieso al gewoon door het gebruik van verschillende componenten. Daardoor dat speakers een herkenbare klankkleur hebben, en ook gewoon anders reageren. Heb je speakers van hetzelfde merk, dan is de center afgestemd op de overige set. Dat is overduidelijk te horen. Zelfde klankkleur, zelfde tweeters en midrange speakers, zelfs crossover, etc etc.
Natuurlijk is de center niet exact hetzelfde, maar hij is specifiek ontworpen om zo goed als mogelijk te combineren met de rest. Iets dat per definitie niet het geval is bij een ander merk.

Je moet echt nooit een center van een ander merk nemen. Dan liever een virtual center instellen...
Ik heb zelf een prima centerspeaker, maar als ik die weg kan laten en in plaats daarvan perfect geplaatst geluid terugkrijg vanuit de televisie dan weet ik het wel.

Het scheelt dus ruimte en geld.
Juist! Die center maakt mij serieus enthousiast.

In mijn huidige set up met 2 B&W 683's, moet ik eigenlijk een HTM61 erbij plaatsen. Maar dat is me toch een lompe center bak. En die 683's nemen ook al best veel plaats in beslag.

Als je prachtig center geluid uit je TV kan halen... Dan wordt het in plaats van een nutteloze toevoeging waar je teveel voor moet betalen ineens een hele waardevolle reden om juist dit paneel te halen.
Nou, ik zou niet het verschil willen tusssen dialoog links/rechts en in het midden. Ik heb dat één keer gedaan met twee grote staanders en een andere center. Het is heel raar om datvmee te maken en klopt totaal niet.

Ik ben het eens met degenen die ook de soundbar een minder goede optie vinden. De meeste seres van tegenwoordig hebben zulke goede muziek dat het echt een aanvulling is in mijn oren.
Sinds ik een AF8 heb gebruik ik mijn HEOS soundbar veel minder. Er zit goed geluid in die tv waardoor je je het geld voor een soundbar kunt besparen.
Ik vind het raar dat je zegt dat je je HEOS minder gebruikt. Is dat dan gewoon omwille van extra handelingen die je nog moet doen om de HEOS te gebruiken ?
Lijkt me nogal onhandig om te switchen tussen beide, want dan moet je TV ook op mute. Ik zou denken dat wie je externe audio heeft, ook gebruik maakt van een Logitech Harmony o.i.d. waardoor je gewoon transparant je externe audio gebruikt.
Als ik mijn HEOS niet aanzet komt het geluid automatisch via de tv. Staat mijn HEOS aan dan gaat het via de soundbar en uit beiden komt een prima geluid. De HEOS geeft een beter geluid maar niet dusdanig veel beter dat ik een soundbar was gaan halen als ik er nog geen had. Er zit gewoon goed geluid in de tv.
-*Zucht*- alweer de discussie over die soundbars of een 5.x setje.

- Ik heb superdunne muren.
- Een laag meubel waar dit toestel op past, maar waar zet ik dan mijn soundbar zonder dat die voor het beeld komt?
- Een groot raam achter het scherm zodat bevestiging aan de muur niet mogelijk is.
- Weinig plaats om te experimenteren met nieuwe meubels.
- Geen zin om te prutsen met afstandsbedieningen of de logica te programmeren op een Harmony afstandsbediening die helemaal in de soep draait wanneer 1 component toevallig niet het signaal ontvangen heeft.

Indien ik de plek zou willen en een geweldig geluid/beeld zou willen, koop ik een 3-chip DLP 4k projector in combinatie met wat THX audio materiaal.
https://www.thx.com/certified-products/

Wanneer ik thuis kom van werken wil ik in de zetel ploffen, de TV aanzetten en naar het nieuws kijken, zonder dat het lijkt alsof ik in Syrië te midden van de bombardementen zit. Het is dan leuk dat sommige TV makers modellen uitbrengen, waarbij het niet lijkt alsof het geluid uit een sleutelgat komt.

In mijn zoektocht naar een TV was de AF8 afgevallen omdat je net recht voor het scherm moet zitten om stereogeluid te hebben, wat in mijn woonkamer niet mogelijk is. Bij de nieuwe LG OLED55E8 klinkt het geluid metaalachtig en deze valt dus ook af. Nu zit ik te wachten tot ik de Panasonic FZ950 ergens kan gaan beluisteren. Panasonic heeft trouwens de FZ800 wat dezelfde tv is zonder die soundbar. LG heeft daar de C8 voor.

Dus, please, laat de fabrikanten die toestellen nog uitbrengen. Jullie hebben keus zat zonder soundbar.
Soundbar die voor je beeld staat? Al eens opgemeten hoeveel ruimte je onder en voor je tv hebt? Soundbars zijn over het algemeen vrij laag (vanaf zo'n 10cm). Het is geen zuilspeaker die ze op z'n kant hebben gelegd...
Heb je al eens gekeken hoeveel cm er tussen deze AF9 zit en de kast waar ie op moet?
Tussen de onderkant van mijn AF8 en het hifi meubel zit 1 cm. De soundbar gaat dus voor de tv komen.
*zucht* - weer iemand met een uitzonderlijke specifieke situatie en zwart-wit voorbeelden om een punt te maken.

Het nieuws?... Serieus? Nog steeds ja?

Hoe vaak gaan mensen het nieuws nog inbrengen als argument om een audioset of iets in de categorie van muziek+technologie = onnodig te verklaren.

a) Is een TV gemaakt om het nieuws te kijken? Antwoord -> dit bepaald de massa bepaald. Ik gok: nee. Gezien films en series populairder zijn dan ooit.

b) Je haalt 'geluidskwaliteit' en 'surround' al door elkaar. Dit zijn twee totaal verschillende doelen om na te streven. Ook een 7.1 set up kan prima stereo geluid geven. Spraak (om even bij het nieuws te blijven) door mijn TV versus de B&W's? Daar hoef ik niet lang over na te denken.

c) je surround voorbeeld uit Syrie slaat natuurlijk sowieso van geen kanten ergens op, want er loopt doorgaans geen film- en audioploeg mee in conflictsituaties om het surround geluid voor je op te nemen. Zelfs een versterker kan dat niet voor je 'namaken'.

d) projector + THX set up?.. moet het zo zwart-wit zijn? Komop zeg. Een 55 / 70 inch met Dolby Atmos set up werkt voor sommigen ook wel hoor. Of gewoon de traditionele 40 inch met 5.1 setje of TV + Soundbar. Ik hoef ook geen soundbar, maar anderen zouden voor geen goud mijn B&W's in hun kamer willen hebben, omdat ze lomp groot zijn.

Er gaat nooit 1 of maar enkele opties zijn, omdat er teveel verschillende situaties zijn. Ik snap het probleem nooit zo goed, gezien we tegenwoordig voor bijna alles wel een 'keuze' hebben. Zeker als het audio/video betreft.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 4 augustus 2018 15:11]

Ik weet het niet, kijk eens bij je ouders en niet-tech kenissen en zeg me eens hoeveel mensen een installatie hebben met een aparte geluidsopstelling. Hoeveel vrouwen vinden het leuk om hun woonkamer een speakers te zetten?

Zelf hoef ik geen surround en wil ik op een normale manier naar TV kunnen kijken. Ik kijk bijzonder weinig films op TV.

Welk probleem snap je niet? Het probleem is dat je met moeite 1 TV in een line-up kan vinden waar een beetje deftig geluid uit komt. De eerste reactie is dan altijd, dat je daar geld op kan besparen en een setup moet kiezen met aparte soundbar of surround set. Laat mij aub 1 model per fabrikant met een deftige geluidsweergave en ik laat je je B&W speakers.
Ben het helemaal met je eens. Ik heb een prachtige surround set van Klipsch. Nu een "simpele" 4K HDR TV van LG, maar zou graag upgraden. Helaas hebben bijna alle TVs die aan mijn eisen voldoen een vastgemaakte soundbar. Meh.
Dan ben ik benieuwd naar wat er aan jouw eisen voldoet.
LG, Panasonic, Philips en Sony bieden momenteel de top van wat er op het televisiegebied te verkrijgen is voor consumenten. Allemaal bieden ze OLED's aan in grote formaten, zonder dat er perse een soundbar aan vastzit. Daarnaast zijn de LG-modellen uit 2017 (7-serie) nog eens technisch aan elkaar gelijk en verschilt alleen het uiterlijk een beetje; zijn er verschillen in grootte en in de manier van audioweergave. Beeld, SOC en instelopties zijn bij allemaal precies hetzelfde. Dit geldt ook voor de 2018-modellen (8-serie) waar - m.u.v. de B8 - ook alle modellen technisch gelijk zijn op het gebied van beeldweergave. Je kunt op dit moment al een 55" C8 van LG kopen voor rond de ¤ 1500 (dat is inclusief de cashback van LG). Ik zou dus niet weten waarom er niet iets zou kunnen zijn wat geschikt is voor jouw eisen.
Mijn tv kostte destijds 2000 euro, da's voor mij uitzonderlijk veel voor een tv. Toen had ik geen zin meer om nóg meer geld uit te geven aan een aparte geluidsset.

[Reactie gewijzigd door paltenburg op 2 augustus 2018 13:56]

Een tv van 1500 euro aanschaffen zodat je nog 500 euro over hebt voor een goed geluid dan volgende keer ;-)
Of de geluidsinstallatie reeds hebben en hooguit af en toe een nieuw scherm ophangen en er op aansluiten. Installaties gaan langer mee dan de moderne schermen.
Had je in die tijd nog geen Oled voor... #opavertelt
Zo vreemd is het niet, er zijn genoeg huishoudens die een zo minimalistisch mogelijke setup willen hebben. In zo'n situatie zijn de Sony OLED tv's op dit moment de beste koop, het combineert het uitmuntende contrast van een OLED-paneel met een relatief gezien zeer goede geluidsbeleving voor ingebouwde speakers bij dunne tv's.
een ontzettend groot deel van de mensen die zo'n tv koopt geeft nauwlijks om het beeld maar heeft gewoon het geld. Dat soort mensen hebben liever minder gezeik met kabels en een aucoustic surface (want dat heeft de buurman nog niet!) Dan verschillende ab's en zon foeilelijke sound bar.
Geluid uit de tv kan voor iemand al goed genoeg zijn. Ook kan men gewoon geen behoefte hebben aan extra speakers d.m.v. een soundbar of een surroundset. Niet iedereen heeft dezelfde eisen of wensen als jij. Zo ken ik iemand die nieuwe kleine speakers uitzocht voor zijn stereo-installatie, maar deze achter een paar stoelen heeft neergezet. Zo slaat het geluid natuurlijk meteen dood, maar hij is meer dan tevreden.
Hier ben ik het toch niet eens mee, als ik veel geld uitgeef verwacht ik niet dat ik ook nog eens ga moeten investeren in een soundbar
Je blijft dergelijke reacties spammen. Maar gros van de mensen zit niet te wachten op meer meuk en kabels.
wat raar dat jullie het alleen maar over het audiogedeelte hadden van het oled paneel. hebben jullie niks bijzonders gezien op de beeldkwaliteit bijvoorbeeld?
Die gedachte heb ik ook. Waar het mij om gaat is de beeldkwaliteit. Dat ik de TV als centerspeaker kan gebruiken is meegenomen, zal ik vast nog wel eens testen, maar is geen reden tot koop (voor mij dan).

Ik zou dus graag iets meer te weten willen komen over de beeldkwaliteit van het OLED toestel. Hoe goed processed de nieuwe processor? Hoe verhoudt zich de beeldkwaliteit t.o.v. de AF8 (en de 2018 modellen van Panasonic, LG, Philips etc)? Hoe goed werkt die Netflix stand? etc.etc.

Al tijden probeer ik mijn ouwe trouwe Panasonic Plasma te vervangen. Denk er niet aan om LCD/LED neer te zetten, maar ik wordt keer op keer teleurgesteld door de doorlopende ellende van banding en vignetting in de OLED panels en wil eigenlijk niet meer wachten totdat er een decent en min of meer betaalbare microLED TV op de markt komt.

Zelf ben ik niet van plan mijn kostbare tijd te spenderen aan het meerdere keren omruilen van mijn TV omdat ik me aan het ergeren ben aan banden die door het beeld heen lopen. Als je het niet gezien heb geloof je het niet, maar o weh als je het eenmaal gezien hebt, dan knap je hier totaal op af (ervaring met een toestel van een kennis).

Nu lees ik in de introductie-tread op het AVForums dat Sony dit probleem van banding en vignetting onderkent en dat (zowel het LED toestel als) het OLED toestel gekalibreerd worden uitgeleverd. Voor OLED schijnt het toestel zodanig gekalibreerd te worden dat banding en vignetting "weggefilterd" worden.

Zelf kan ik me hier niets bij voorstellen. Wist überhaupt niet dat het mogelijk is banding weg te kalibreren en vraag me dan direct af hoe dit stand houdt naarmate het panel ouder wordt, maar dit terzijde.

Kortom, valt er al iets te zeggen over de beeldkwaliteit en het oplossen van de OLED gerelateerde problemen, of ben ik iets te gretig in mijn pogingen nu eindelijk een toestel te vinden welke mijn Plasma kan vervangen?
Al tijden probeer ik mijn ouwe trouwe Panasonic Plasma te vervangen. Denk er niet aan om LCD/LED neer te zetten, maar ik wordt keer op keer teleurgesteld door de doorlopende ellende van banding en vignetting in de OLED panels...
Hier ook al jaren een Panasonic Plasma Viera met infinite black scherm. Discutabel, maar naar mijn optiek is de beeldkwaliteit tot op heden nog nimmer overtroffen door huidige TV's met modernere technieken. Daarnaast is ultra HD voor mij ook absoluut geen must om te moeten vervangen aangezien ik graag een "cinematic" en geen "toneel ervaring" (lees: je ziet letterlijk ieder detail) wil hebben wanneer ik naar de buis kijk.

Dus was ook wel benieuwd naar beeldkwaliteit / ervaring van deze nieuwe toestellen...
Idd de Sony's zijn heel mooi (heb de A1) maar kunnen bij bewegend beeld niet tippen aan een beeldbuis of plasma.

Wat geluid betreft, het is fijn om bij gewoon tv kijken een allerzins acceptabel geluid te hebben. Bij een film gaat de Hifi aan...

Bij mijn vorige beeldbuis tv was dit net zo. Die soundbars en acoustic surface zijn ontstaan omdat er uit een platte tv normaal gesproken geen acceptabel geluid komt. Je wilt het journaal er al niet eens mee luisteren... Bij de A1 kan dit prima.
Dat vignetting had je ook op de OLED's in 2015 en dat hadden ze het jaar erna dmv aansturing (meer vermogen/helderheid?) proberen weg te werken met als gevolg het tegenovergestelde: te heldere randen.
Neem dus aan dat het zoiets zal zijn ...
Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik geen prettig gevoel heb bij het gebruik van het panel als speaker conus. Dat kan er toch haast niet goed voor zijn...
Als ze oled schermen al om een bocht kunnen buigen moeten die trillingen ook wel op te vangen zijn.

Ik vraag mij dan echter wel af of je die trillingen waar kunt nemen. Van voren mogelijk niet (/minder), maar vanaf de zijkant kan ik mij voorstellen dat als het scherm naar voren/achteren gaat trillen je hier toch op een bepaalde manier iets van ziet.

Het zijn natuurlijk 'hoge' tonen, dus die trillingen zijn met een veelvoud van 1000hz zo goed als niet waarneembaar, maar je zal daar maar gevoelig voor zijn...
Het is niet de frequentie die een negatieve impact op het beeld zal hebben, maar wel de amplitude. Als je scherm op een bepaalde plaats 2mm heen en weer gaat (gewoon bij wijze van voorbeeld), dan ga je zelfs bij 50kHz dit te zien krijgen.
Je verwoord goed wat ik eigenlijk wil bedoelen :).

Maar dan zal dat vooral zichtbaar zijn bij een constante toon, het lijkt mij dat als je maar heel kort (een fractie van een seconden) een toon in die range hoort dan moet dat niet opvallen lijkt mij.

Als er op de tv een fragment van een luchtalarm afgaat of bij een verkeersongeluk de tüter blijft klinken (of een anderszins vasthoudende toon) zou je dit kunnen opvallen.
Heb een A1, nog nooit het beeld zien trillen. De lagere tonen komen dan ook uit een normale speaker in de stand.
Ik zou zeggen, test het eenns met een vaste (hoge) toon op een harder dan normaal volume en dan onder een hoek kijken. Dan zal wat licht scheppen op deze kwestie :).
Tja.. zou ik kunnen doen. Ik denk nog steeds niet dat je het dan ziet, frequentie is te hoog. Beeld is altijd super scherp in de praktijk, dus het is m.i. echt geen issue, anders hadden ze het ook niet gedaan denk ik zo...

Normaal luister ik niet naar harde hoge sinus-tonen, net zoals ik niet naar geheel grijze (banding) of witte (gelige gedeeltes) beelden kijk of 24x7 naar dezelfde zender/game (inbranden).

Inmiddels heb ik geleerd om gewoon iets moois te kopen en er van te genieten. Heb in het verleden teveel tijd besteed met reviews lezen, pixel peepen, twijfelen, het net niet goed genoeg vinden, wachten op de volgende generatie etc etc.. dan kun je eigenlijk helemaal nooit iets kopen.
Er is helemaal niets zichtbaar en aangezien er na een jaar nog steeds geen klachten zijn ga ik er vanuit dat het ook niet schadelijk voor het scherm is.
Voor de verandering komen deze TV's wel uit met Android Oreo TV.

Verder schijnt het dat de SOC een MediaTek MT5597 is.
Powered by a four high-performance ARM® Cortex™-A53 ultra-efficient processors running at up to 1GHz and AMR Mali-450 MP4 GPU, it offers superior user experience and features at low power consumption. Connectivity includes three HDMI 2.0 (one including HDMI 2.0 / MHL 3 combo), one USB 3.0 port and two USB 2.0 ports.
Source: http://bilder.hifi-forum.de/max/142319/snap14_836664.jpg

[Reactie gewijzigd door Jay-v op 2 augustus 2018 16:45]

Dat is een zelf in elkaar geknutselde chart met voornamelijk speculaties. Op feiten is het iig niet gebaseerd ;) . Kans is wel groot dat het die wordt of de nieuwere MT5598 ...
Kon het niet in het artikel teruglezen maar weet iemand of die nieuwe calibratie software ook toegankelijk wordt voor oudere modellen zoals de A1?
Wat superslim om de luidssprekers van de TV te kunnen gebruiken als de center-speaker in een AV-Surround systeem. Heb me altijd al afgevraagd waarom niemand anders dit kon verzinnen.

Hopelijk wordt dit idee snel opgevolgd door alle andere merken.
Bang en Olufsen doet het al jaren zo
Ik heb een KD43xe8005 deze heeft zoals alle midrange en highend modellen van Sony een Mediatek 5891 quadcore Cortex A53 geklokt op 1.1GHZ en 4GB ram.

TV kijken doe ik nauwelijks nog, niet omdat dat ik niet wil, maar omdat het zappen zo vreselijk traag is en ook de algehele interface is buggy, sloom en niet bepaald responsive. Ik gebruik voornamelijk Chromecast om (terug) te kijken wat ik wil, de afstandsbediening laat liever liggen. Dit model kost tussen de 629 en 700, maar dat je het zelfde treft bij de allerduurste bravia's is echt BELACHELIJK! WebOS en Tizen zijn dan ook in vergelijking met dit gedrocht van een interface een verademing. Sony blinkt eigenlijk nergens in uit. Zelfs het Chinese TCL maakt betere televisies. Alleen zo jammer dat ze Europa nog niet echt hebben betreden anders had ik het wel geweten.

[Reactie gewijzigd door choi99 op 2 augustus 2018 16:32]

Kom maar op met die ZF9, dan wordt die 75ZD9 misschien 'betaalbaar" :+
Volgens mij is de 75ZD9 niet eens meer te krijgen. (Als ik Tweakers' pricewatch mag geloven).....
Uhm jullie hebben het bij de AF9 alleen over de geluidskwaliteit?
Het is geen speaker toch maar een TV ;-)

Is het een nieuw paneel of gewoon een LG 2018 paneel?
Helderheid en HDR weergave verbeterd?
Vragen vragen...

[Reactie gewijzigd door wimpie007 op 3 augustus 2018 01:52]

Een andere nieuwe feature die Sony aan de ZF9 heeft toegevoegd, is een geavanceerde variant van backlight scanning. Bij backlight scanning worden de leds van de backlight synchroon met de framerate aan- en uitgeschakeld.

Allemaal trucjes om het beeld zo soepel mogelijk te hebben bij bewegingen terwijl het veel makkelijker is om dit probleem bij de bron aan te pakken. Ik blijf het zeggen de filmindustrie moet naar 60 fps.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Call of Duty: Black Ops 4 HTC U12+ dual sim LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6 Battlefield V Samsung Galaxy S9 Dual Sim Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True