Uit de hoek van Marvel
Titel |
Marvel's Spider-Man |
 |
Platform |
Playstation 4 |
Ontwikkelaar |
Insomniac Games |
Uitgever |
Sony Interactive Entertainment |
Releasedatum |
7 september 2018 |
Wie is er niet opgegroeid met de avonturen van Spider-Man? Nog aardig wat mensen waarschijnlijk, maar toch is de door New York slingerende spinnenman een iconische superheld en een van de grootste namen in het Marvel-universum. Door de jaren heen verschenen talloze comics, films en games rond Peter Parker en zijn bekende alter ego. In september voegen PlayStation en ontwikkelstudio Insomniac er een nieuwe game aan toe, in de vorm van Marvel's Spider-Man.
/i/2002132695.jpeg?f=imagenormal)
Het titeltje 'Marvel's' is niet voor niets in de naam van de game opgenomen, want Insomniac maakt bij Spider-Man dankbaar gebruik van de aanwezigheid van veel personages uit het Marvel-universum. Er worden doorlopend referenties naar personages uit dat universum gemaakt die later al dan niet opduiken in de game. Zou het iemand verbazen als Iron Man een klein rolletje speelt in deze Spider-Man-game? Ons in elk geval niet. De stijl van de game, de humor en zelfs het uiterlijk van Spider-Man lijken zo te zijn weggelopen uit een van de recente Marvel-films. Wie we allemaal tegenkomen, valt natuurlijk nog te bezien, maar toen we onlangs vast aan de slag konden met de eerste twee á drie uur van het spel werden wel al een aantal vragen beantwoord.
Belangrijk om te weten, is dat deze game niet het bekende Spider-Man-verhaal vertelt. De geschiedenis van hoe Peter Parker zijn ouders verloor, bij zijn oom en tante ging wonen, gebeten werd door een spin en verliefd werd op Mary Jane Watson, is al zo vaak verteld dat Insomniac het tijd vindt voor een ander verhaal. Marvel's Spider-Man is in die zin een soort vervolg op dat deel van Peters leven. We zien in deze game een Peter Parker die net klaar is met studeren en zijn eerste stappen zet in de wereld der volwassenen. Hij heeft een baantje in een laboratorium, waar hij aan allerlei nieuwe technologieën werkt. Tegelijkertijd hobbelt hij af en toe langs bij zijn Aunt May die in een opvangcentrum werkt. En 'MJ'? Die ziet hij even niet meer. De relatie tussen Peter en Mary Jane blijkt al jaren van het type 'aan/uit' te zijn, en bij het begin van de game staat die relatie op 'uit'.
Andere invalshoek
Ondertussen heeft Peter al acht jaar zijn tweede baantje als Spider-Man. Ook daarin biedt deze game een andere invalshoek. Waar je in de meeste games al vallend en opstaand leert hoe je een superheld moet zijn, is deze Spidey erg bedreven in wat hij doet. Hij is een volleerd superheld en de schrik van elk kwaadwillend persoon in en rond New York. Toch heeft ook Spider-Man zo zijn problemen. Zijn taken als 'vigilante' zorgen er bijvoorbeeld voor dat hij regelmatig te laat komt op zijn werk. Het zou, zo blijkt uit enkele vroege scènes, ook een reden kunnen zijn waarom hij en MJ uit elkaar zijn gegaan. Het verhaal belooft dan ook meer diepgang te geven aan de twee levens die Peter Parker leidt - als zichzelf en als Spider-Man - en hoe keuzes voor de ene of de andere kant altijd op een bepaalde manier moeten worden terugbetaald.
Gameplay
Minstens zo belangrijk als een intrigerende setting en dito verhaal is de gameplay en, meer specifiek, het 'traversal system' in Marvel's Spider-Man. Natuurlijk, dat systeem is in meer games belangrijk. Er is echter geen superheld waarbij de manier van voortbewegen zo iconisch is en zo duidelijk een deel van het personage zelf vormt, als bij Spider-Man. De manier waarop je met je web door de straten van New York zwiert en zwaait kan de game maken of breken. Gelukkig was er vooraf al reden voor optimisme, want Insomniac heeft in Sunset Overdrive laten zien een openwereldgame te kunnen maken waarin een aparte manier van bewegen vereist is. Iets dat goed aansluit bij wat er nodig is in Spider-Man.
Heerlijk zwaaien
Het is dan ook bepaald geen verrassing dat het zwaaien in Spider-Man enorm goed aanvoelt. Sterker nog, het lijkt bij voorbaat een van de grootste pluspunten in de game te worden. De basis is simpel, je houdt R2 ingedrukt om te zwaaien. Door tussendoor op kruisje te drukken, versnel je in de lucht. Je kunt tussendoor ook naar beneden duiken om snelheid te maken voordat je een volgende zwaai maakt, of jezelf afzetten vanaf gebouwen of andere objecten. Door al die elementen te combineren, bereik je prima snelheden waarmee je jezelf op een gemakkelijke én vermakelijke manier naar allerlei locaties in New York brengt.
Dat New York is gevuld met allerlei bezigheden, extra missies en andere zaken. Dat begint met het activeren van een aantal radartorens, waardoor een stukje van de map zichtbaar wordt. Daardoor kun je zien wat er in de omgeving is te vinden aan collectibles, en wat er gebeurt op het gebied van misdaad. Ach ja, torens beklimmen om een map te openen, we dachten dat deze 'mechanic' dood en begraven was nadat Ubisoft er vanaf was gestapt, maar kennelijk werkt het in sommige games nog steeds. In dit geval wordt Spider-Man gered door het uitermate sterke zwieren en zwaaien. Doordat dat zo leuk is en snel werkt, stoort het niet dat je een aardig aantal van die radartorens moet bereiken.
/i/2002132693.jpeg?f=imagenormal)
Crime Tokens
Heb je zo'n toren geactiveerd, dan zie je dus wat er in de omgeving gebeurt. Daar horen ook altijd wat willekeurige bezigheden bij, zoals het tegenhouden van een beroving of een inbraak. Dat is belangrijk, want dat soort acties levert 'Crime tokens' op. Daarnaast zijn er ook nog tokens voor collectibles en voor vijandelijke basissen die je onschadelijk hebt gemaakt, en alle drie heb je ze nodig bij het vrijspelen van nieuwe pakken of snufjes die horen bij je pak. Op die manier houdt Insomniac het verkennen van die open wereld leuk. Je kunt je niet blind staren op de hoofdmissies, want dan kom je wellicht na een tijdje wat skills of handigheden tekort om de moeilijkere missies te overleven.
Spider-Man in pak
De pakken zijn ook een onderwerp op zich. Spider-Man begint in een vrij herkenbaar pak, maar dat pak overleeft de eerste twee uur van de game niet, waarna Peter een nieuw pak krijgt. Dat is het pak met de witte spin erop, die je wellicht ook al in eerder beeldmateriaal van de game hebt gezien. Daar blijft het echter niet bij. In totaal zijn er zeker 24 verschillende pakken die je kunt vrijspelen in Marvel's Spider-Man, en daar horen steeds ook andere bonussen bij, die ook weer kunnen worden aangepast.
/i/2002132685.jpeg?f=imagenormal)
Die bonussen staan weer los van de bonussen voor moves en de mogelijkheden die vrij te spelen zijn via de skill-tree. Spelers kunnen verdiende skill points uitgeven in verschillende categorieën, die alle betrekking hebben op een ander deel van de gameplay. Zo kun je nieuwe bewegingen in gevechten toevoegen, maar ook Spider-Mans weerstand tegen aanvallen verbeteren. Al met al is er dus een hoop te ontdekken, te verdienen, uit te geven en aan te passen in Marvel's Spider-Man. Daarmee zit de game meer in de hoek van role-playing games dan Spider-Man ooit eerder deed.
Het is natuurlijk niet zo dat je als Spider-Man zomaar New York wordt ingestuurd en maar moet uitzoeken wat je er doet. Er is een rode draad die zich vormt rond de verhalende missies in het spel. Die draad leidt langs de grootste booswichten, met in het begin van de game meteen een flinke vijand genaamd Wilson Fisk, oftewel Kingpin. De politiemacht en Spidey zitten deze hoge pief van de onderwereld al tijden op de hielen, en eindelijk lijkt de afrekening te komen. Spider-Man en de New Yorkse politiemacht zetten koers naar Fisks kantoor. Daar barst een flinke veldslag los, waarbij Spider-Man uiteraard de doorslaggevende factor is.
Nieuwe skills en trucjes
Het vechtsysteem begint vrij overzichtelijk, maar zoals gezegd worden je mogelijkheden al snel uitgebreid door het vrijspelen van nieuwe skills en trucjes. Aanvankelijk leert de game je echter hoe je groepen vijanden kunt bevechten zonder daarbij al te snel te worden verslagen, want dat laatste gebeurt sneller dan je wellicht gewend bent in superheldengames. Spider-Mans 'spider senses' geven je een waarschuwing wanneer je dreigt te worden geraakt, waarna het zaak is om zo snel mogelijk te dodgen of degene die jou wil aanvallen eerder te grazen te nemen. Het kan zeker geen kwaad om hier even mee te oefenen, want gedurende de eerste uren van de game zagen we onze Spider-Man toch af en toe in het stof bijten.
Krijg je het vechtsysteem onder controle, dan wordt Marvel's Spider-Man een steeds fijnere game. Tot de belangrijkste trucjes behoren de mogelijkheid om vijanden de lucht in te slaan en daar verder te vechten, en om ze vast te plakken met stukjes web die je op ze af kunt schieten. Dat laatste is cruciaal als er veel bewapende vijanden tegenover je staan. Als veel mensen tegelijk aan het schieten zijn, wordt dodgen moeilijker en moeilijker. Je web kan op allerlei manieren dienst doen als middel voor 'crowd control' en als het echt even te heftig wordt, kun je vaak even wegslingeren om het overzicht terug te krijgen. Als er in deze vroege fase al iets van kritiek op de game is te geven, dan is het dat je bij gevechten met veel vijanden vaak het overzicht van waar nog vijanden staan wat kwijtraakt. Dat is niet heel erg, maar wel iets waar je mee moet leren omgaan.
/i/2002132683.jpeg?f=imagenormal)
Combo's
Hoe beter je vecht met Spider-Man, hoe meer mogelijkheden er ontstaan in een gevecht. Door combo's te maken, vul je een balkje. Dat balkje kun je inzetten om jezelf te helen, maar een vol balkje kun je ook uitgeven aan een speciale aanval waarmee je vijanden in één keer afmaakt. Groepen vijanden op deze manier uitdunnen is erg effectief en bovendien spectaculair.
Vechten is het meest duidelijk aanwezige spelonderdeel tijdens de eerste paar missies, maar de game biedt veel meer soorten gameplay dan alleen dat. Zolang Spider-Man niet gespot is door vijanden, kun je het spel ook benaderen als een stealth-actiespel. Spidey kan vijanden geruisloos een voor een uitschakelen. Op deze momenten lijkt Marvel's Spider-Man wel wat op de Batman Arkham-games, waarin het een voor een uitschakelen van vijanden ook een grote rol speelde. Dankzij Spider-Mans speciale zintuigen kun je ook steeds zien welke vijanden je wel en niet veilig kunt uitschakelen zonder gezien te worden door andere vijanden. Dat maakt het soms een tikje gemakkelijk, maar nog steeds is het leuk om te doen. Het vormt ook een fijne afwisseling ten opzichte van het vechten.
/i/2002132679.jpeg?f=imagenormal)
Peter de onderzoeker
Meer variatie komt in de vorm van Peters 'echte baan' in een laboratorium. Hier los je allerlei puzzeltjes op, die vervolgens helpen bij de research en Peter van ervaringspunten voorzien. Heel veel hebben we hier nog niet mee kunnen doen, maar we zijn benieuwd hoe Peters leven als onderzoeker de avonturen van Spider-Man uiteindelijk beïnvloedt.
Op die manier zijn Peter Parker en Spider-Man in de game eigenlijk twee losstaande personages, maar er zijn ook nog andere personages. Een van die personages is Mary Jane, van wie al een tijdje duidelijk was dat ze speelbaar zou zijn in deze Spider-Man-game. 'MJ' is in deze game niet langer een hulpeloze scholiere, maar een begenadigd onderzoeksjournalist voor de Daily Bugle, waar Peter Parker in het verleden foto's voor maakte. Spelend als MJ kwamen we tijdens deze speelsessie terecht in een gebouw waar Fisk allerlei kunstwerken bleek te hebben opgeslagen. MJ vermoedde vervolgens dat dat niet allemaal even legitieme kunstwerken waren, en ze ging op onderzoek uit. Wat er verder precies gebeurde, verklappen we natuurlijk niet, maar het is leuk om MJ in deze andere, interessante rol te zien.
Voorlopige conclusie
Er zijn games waarvan je van tevoren weet dat 'het' wel goed komt. Marvel's Spider-Man behoorde tijdens onze speelsessie nog niet bij die categorie. PlayStation had de game eigenlijk een beetje weggemoffeld in een hoekje van zijn E3-stand, en besteedde er verder niet overdreven veel aandacht aan, waardoor de 'buzz' een beetje ontbrak. Na deze speelsessie durven we echter al wel te stellen dat Marvel's Spider-Man een heel fijne superheldengame wordt. De nieuwe insteek met net wat andere rollen voor de bekende Spider-Man-personages is leuk, en in de gameplay maken het vechtsysteem en zeker ook het rondzwaaien in New York indruk. Marvel's Spider-Man belooft een soepele, humor- en actievolle actiegame te worden die zich lijkt te kunnen gaan meten met de Batman Arkham-games, de serie die tot nu toe goed was voor de beste superheldengames. Dat zijn prima games om mee te concurreren.