Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Julian Huijbregts en Jelle Stuip

Laptop Best Buy Guide

Augustus 2018

Thin&light tot 1000 euro

In de thin&light-categorie kijken we naar, de naam zegt het al, de beste dunne en lichte laptop van dit moment. De schermdiagonaal mag daarbij tussen de 12,5 en 14 inch in liggen en voor dit geld verwachten we ook een quadcoreprocessor, samen met een gigabyte of acht aan werkgeheugen en een ssd.

De vorige keer dat we de thin&light-categorie in de LBBG bespraken, kwamen we uit op twee laptops: de HP Envy 13 en de Asus UX430. De Envy 13 is een 13,3"-ultrabook, terwijl de Asus een 14"-scherm heeft, waarvan Asus volgens eigen zeggen de schermranden zo dun heeft gemaakt dat de behuizing net zo compact is als die van een 13"-laptop. Sindsdien is het ultrabooklandschap nauwelijks veranderd; het lijkt erop dat fabrikanten hun kruit nog even droog houden totdat Intel zijn Whiskey en Amber-Lake-processors uitbrengt.

Vlnr: Asus UX430, HP Envy 13 2018 en HP Envy 13 2017

Desondanks bracht HP een nieuwe versie van de Envy 13 uit en omdat de vorige versie van de Envy 13 het tot Best Buy heeft geschopt, gokten we dat de nieuwe Envy ook hoge ogen zou gooien. We hebben de nieuwe Envy dan ook gereviewd en wat bleek? Het nieuwe model doet het op veel punten minder goed dan het oude. De accuduur viel bijvoorbeeld korter uit bij het kijken naar video, de prestaties in benchmarks waren lager dan bij het vorige model, en ook het scherm had een iets lagere helderheid en een lager contrast dan dat van zijn voorganger. Dat klinkt wat dramatisch, maar het valt mee. Het maakt de nieuwe Envy niet meteen tot een slechte laptop en er zijn ook verbeteringen. De behuizing is iets dunner geworden, maar gelukkig nog steeds voorzien van usb-a, het gewicht ging bovendien omlaag, net als de prijs. Dat is voor ons echter niet genoeg om de nieuwe Envy als Best Buy te bestempelen, want een nieuwe versie van een bestaande laptop moet op zijn minst even goed zijn als de voorgaande.

Voor deze editie van de LBBG blijven we daarom nog even bij de UX430 en de vorige Envy 13. Beide laptops zijn al enige tijd op de markt, maar zijn wat ons betreft het beste wat je op dit moment kunt kopen als je op zoek bent naar een thin&light-laptop. Bij een eerdere LBBG hebben we de verschillen tussen de beide laptops al uiteengezet, en de Asus en HP hebben we ook apart gereviewd. Voor deze editie van de LBBG vatten we dat nog eens kort samen.

UX430 vs Envy 13

De twee ultrabooks hebben overeenkomstige specificaties, met een quadcore i5-processor, 8GB geheugen en een ssd van 256GB. De Asus-laptop heeft een wat modernere wifichip en een mat scherm, en dat laatste is wat ons betreft een belangrijk punt om voor de Asus te kiezen, al is het verschil tussen een mat en glanzend scherm een kwestie van smaak. Ben je dus gesteld op een glanzend scherm, omdat kleuren dan beter lijken, dan kun je beter voor de HP kiezen.

  Asus ZenBook UX430UA-G259T HP Envy 13-ad112nd
Processor Intel Core i5-8250U Intel Core i5-8250U
Ram 8GB ddr3-1866 8GB ddr3-1866
Ssd SK.Hynix SC308 256GB (sata) Toshiba XG5-P 256GB (nvme)
Scherm 14", full hd, mat 13,3", full hd, glossy
Netwerk Intel Dual Band Wireless-AC 8265 Intel Dual Band Wireless-AC 7265
Afmetingen 324x225x16mm 305x216x14mm
Gewicht 1262 gram 1331 gram

Verdere verschillen zitten in de aansluitingen van de beide laptops. De Envy heeft in de oude en de nieuwe uitvoering links en rechts usb-a-aansluitingen op usb 3.0-snelheid. De Asus heeft dat niet en is met de rechteraansluiting beperkt tot usb 2.0-snelheid. De Asus heeft echter wel weer een reguliere sd-kaartlezer, terwijl HP is overgestapt op een micro-sd-lezer, die we een stuk minder praktisch vinden. Wat accuduur betreft ontlopen de beide laptops elkaar niet veel. Ze halen allebei een uur of tien in de browsetest, wat een prima resultaat is. Tijdens video kijken haalt de Envy weer een langere accuduur van elf uur, maar de negen uur die de Asus neerzet, is ook niet verkeerd. Tot slot is de nvme-ssd in de HP weer sneller dan de sata-ssd in de Asus.

Conclusie

Intel heeft beloofd dit najaar zijn Whiskey- en Amber-Lake-processors uit te brengen en heeft bovendien aangegeven dat er 140 modellen zullen zijn waarin de nieuwe processors terug te vinden zullen zijn. De volgende keer dat we thin&lights in de LBBG bespreken, hebben we hopelijk de keuze uit nieuwe hardware en nieuwe laptops. Voor nu houden we het nog even op de oude vertrouwde Asus UX430 en HP Envy 13-ad. Een nieuwe Envy 13-laptop is er al wel, maar die viel helaas door de mand als Best Buy en daarom houden we het voorlopig nog even op de Envy 13 voor liefhebbers van een glanzend scherm en op de UX430 voor hen die de voorkeur aan een mat scherm geven.

  • Asus UX430
  • HP Envy 13-ad

Laagste prijzen voor: Asus Zenbook UX430UA-GV265T
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Bol.com

Score: 4 (357)

¤ 749,-

¤ 749,-

Kostenoverzicht

Productprijs ¤ 749,-
Pakketpost (vanaf ¤ 20,-) ¤ 0,-
iDeal ¤ 0,-
Totaal ¤ 749,-
Bekijk

Laagste prijzen voor: Asus Zenbook UX430UA-GV534T
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Coolblue.nl

Score: 4.5 (640)

¤ 949,-

¤ 949,-

Kostenoverzicht

Productprijs ¤ 949,-
Verzending ¤ 0,-
iDeal ¤ 0,-
Totaal ¤ 949,-
Bekijk

Alternatieven

Acer Spin 5 SP513-52N-5210

De Spin 5 van Acer reviewden we aan het begin van dit jaar en de convertible wekte indruk door zijn stevige behuizing, vlotte hardware en goed gekalibreerde scherm. De Acer is bovendien een convertible, wat handig is als je veel touchscreen-apps gebruikt. Dat levert echter ook een zwaar scharnier op en een gewicht van meer dan anderhalve kilogram, bijna driehonderd gram meer dan de UX430. Wat specificaties betreft komt de Acer overeen met de HP en de Asus, en de accuduur doet ook niet veel onder voor die laptops.

Score: 5(2 reviews)
linkConvertible Round-up: Vier klappers met een Core i5-8250U
Acer Swift 5 SF514-52T-565H

Een heel andere Acer is ook het overwegen waard als alternatief. De Swift 5 heeft een magnesiumbehuizing en is met een gewicht van 935 gram ruimschoots lichter dan de UX430 en de Envy 13. De laptop is bovendien voorzien van een touchscreen, maar dat is er wel een met een glanzende afwerking, waarvan niet iedereen een groot fan zal zijn. De maximale helderheid valt bovendien tegen, maar het contrast is hoog. Uniek voor een ultrabook is de optie om een tweede ssd toe te voegen.

Score: 0(0 reviews)
linkAcer Swift 5 Review: Veel lichter dan de concurrentie
Lenovo ThinkPad Yoga L380 20M7001DMH

Een wat vreemde eend in de bijt is de Lenovo ThinkPad Yoga L380. De laptop is voorzien van een Core i5-8250U, 8GB geheugen en een 256GB-ssd, zoals veel laptops in deze prijsklasse. De Yoga is voorzien van een omklapbaar scherm en een stylus, en omdat het een ThinkPad is, kun je het geheugen en de ssd makkelijk vervangen. We hebben hem zelf niet gereviewd, maar volgens Notebookcheck is het toetsenbord erg goed, net als het scherm. Wat stevigheid betreft doet de L380 helaas wat onder voor andere ThinkPads. Het gewicht valt met 1,46 kilogram mee voor een convertible.

Score: 0(0 reviews)

Reacties (115)

Wijzig sortering
Bedankt voor de guide, maar als genoemde apparaten in het budgetsegment niet of pas over 4 tot 6 weken leverbaar zijn dan heb je er als consument niet zoveel meer aan.
Bovendien is de Lenovo inmiddels 30 euro in prijs gestegen.
Zo'n 10 jaar geleden toen ik nog naar school ging hadden een aantal mede studenten en ik ook een Acer gekocht. De meeste laptops vielen vrij kort na aankoop al uit met gevarieerde oorzaken. Op dat moment hadden we toch wel het idee dat dit merk laptop niet echt geweldig was, en wat op dat moment ook door medewerkers van paradigit en mycom enigszins bevestigd werd. Dat is dan ook de reden dat ik deze review met argusogen lees.

Hoe denkt de gemiddelde tweaker over dit merk, wat is de huidige reputatie?
Mijn ervaring is dat met een Acer laptop van ¤800+ het wel meevalt.
N=4.

Mijn huidige Aspire V7-482PG laptop is nu een jaar of vier oud en het enige dat er mee is, is dat de mousepad een beetje is ingesleten (maar werkt prima). Deze neem ik af en toe mee op vakantie en op reis, sleep ik veel op en neer tussen woonkamer en slaapkamer en betrap nogal eens een keer een clandestien slapende kat bovenop.

Mijn vorige laptop was uit de Core 2 generatie (2010?) en ook Acer. Deze werkte prima toen ik deze weg deed, en draait nog steeds als een zonnetje bij de moeder van een vriend. Alleen is de accu kapot gegaan na 6 jaar.

Mijn vader heeft een goedkope Acer netbook van 11" en deze heeft nu na een jaar of 5 wel wat meer mankementen aan scharnieren en de behuizing is gescheurd bij het toetsenbord... maar werkt nog steeds (op de accu na).

Kortom: deze voorgestelde spulletjes van Acer zou ik qua kwaliteit zó durven aanschaffen.
De accu is een slijtage dingetje en kun je bij ieder merk vergif op innemen dat deze geen zes jaar mee gaat.
Het is dat mijn V7 nu nog prima werkt en vlot genoeg is, anders zou ik hier zelfs serieus over gaan nadenken.
Op basis van je verhaal zou ik zeggen: de kwaliteit is nog steeds niet top, met name de bouwkwaliteit laat te wense over. Geen laptop waar je veel mee wil sjouwen.
Enkel bij de wel héél goedkope netbook... maar verwacht je voor ¤250 dat het 5 jaar mee gaat? Kwaliteit en prijs staan in zekere zin altijd in een verhouding tot elkaar.
Het is inderdaad niet de bouwkwaliteit van de vroege jaren '80 portable computers. Maar daar had je dan weer een palletwagen voor nodig.
Acer doet het nog zo slecht niet, en zelfs beter dan dell als je de consumer resports mag geloven.

Microsoft deelt het hardst in de klappen, daar melden consumenten in een kwart van de gevalen serieuze problemen. Apple scoort het hoogste maar dat mag je ergens verwachten van een premium merk.

Het grote probleem is dat reviewers nieuwe toestellen testen. En zelfs Apple kan na 2jaar en 1dag uit elkaar vallen...zonder dat er een report is.

Ik heb een HP/compac gehad, na 3jaar de geest gegeven (gpu). Daarna een thinkpad (p50 ofzoiets), ook gpu fail op 3,5jaar en scherm werd geel. Daarna een dell xps 13 en die werkt nog altijd al is wel de gpu vervangen (terplaatse) danzij 5jarige(!) on site garantie.

En ik gebruik mijn lapops hevig. 8u+ per dag met 2x per dag transport.

Nu heb ik een macbook 15” retina pro sinds eind 2013 en die gaat nog heel goed. Maar goed.. destijds 2500 euro. (512gb, 16gb i7) Aangezien er niets aan is en hij als nieuw aanvoelt (ook snelheid) blijft die gewoon op post.

Een ander kwaliteit issue zijn driver updates. Toen Windows 10 gepushed werd waren er super veel laptops en desktops met hardware problemen gaane van trackpads, card readers, webcams, wifi, bluetooth en gpu glitches. Dan moet je hopen dat uw merk een driver update plan heeft voor w10. Vaak ondersteunen ze het niet en na de (vaak gepushte) update blijf je zitten met een half werkende machine. Ik spreek uit ervaring omdat ik van 15-tal pc’s en laptops het onderhoud doe. Die problemen heb ik met Macs nog niet op zo’ grote schaal gehad.

Ik raad steeds aan om laptops, tablets en pc’s aan te kopen van merken die er veel van die serie verslijten omdat de kans groot is dat ze wel de nodige drivers en bios updates leveren om fixes door te voeren.

Standaard garantie is 3jaar maar sommige merken bieden een 5-jaar garantie plan aan voor 100-200 euro. Die laptop zou ik aanraden want dat garantieplan is er omdat ze weten dat het rendeert. En spijtig genoeg heeft Apple het niet maar Dell en Hp wel op enkele modellen.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 7 augustus 2018 00:50]

Ik werk in een zaak waar veel laptops verkocht en gerepareerd worden. Kan je vertellen dat we Medion en Acer het meest terug krijgen. De meeste klachten over die twee en de consumenten Lenovo laptops. Over HP en Asus nooit gezeik. En anders handelen die twee de garantie vaak heel netjes af. Lenovo, Acer en Medion zijn bagger wat garantie Afhandeling betreft. Soms wel erg vermoeiend al die klachten maarja daar kiezen die bedrijven zelf voor. Je krijgt waar je naar betaald I guess.
Ik neem aan dat dit naar ratio van verkopen is? Als er natuurlijk 90% Acer wordt verkocht krijg je er ook veel meer terug.
Nee eborn, want Acer heeft geen marktaandeel van 90%. Lenovo Asus HP en Acer verkopen ongeveer wel gelijk in aantallen. Geen drastische afwijkingen. Medion wel een stuk minder. En precies daarom valt het op als een bepaald merk meer terug komt. Acer is gewoon ruk. Liever een Apple of een Asus of een HP.
Ja, dat bedoelde ik inderdaad, dat er rekening was gehouden met het aantal verkopen.
Ik denk dat merken tegen worden onderling minder verschillen hebben, maar over bijvoorbeeld de laptops van Lenovo en HP hoor ik het minste gezeur.

De nieuwe 530 lijn van Lenovo is voor iedereen een aander die een nieuwe laptop zoekt, accuduur is dan wel onbekend bij mij. Laptop oogt echt heel goed en werkt super vlot! Behuizingen bij Lenovo zijn ook niet zo slap en goed te upgraden.
Ik denk dat merken tegen worden onderling minder verschillen hebben, maar over bijvoorbeeld de laptops van Lenovo en HP hoor ik het minste gezeur.

De nieuwe 530 lijn van Lenovo is voor iedereen een aander die een nieuwe laptop zoekt, accuduur is dan wel onbekend bij mij. Laptop oogt echt heel goed en werkt super vlot! Behuizingen bij Lenovo zijn ook niet zo slap en goed te upgraden.
Lenovo is toch dat merkt dat tot 3x toe betrapt werd met Chinese spyware in de bios o.i.d.?
Dat klopt inderdaad, maar ik denk wel dat ze nu 3x extra nadenken voordat ze een bios update pushen.. Hun producten blijven naar mijn mening toch wel redelijk goed. Iedereen die een Lenovo heeft in mijn omgeving is er erg tevreden over.
Ik loop er om die reden met een boog omheen. Vertrouwen is belangrijk en dat hebben zij geschaad.

Gelukkig zijn er goede alternatieven dus een probleem is het niet voor mij.
Acer, Asus, etc. blijven over het algemeen "consumenten" producten.

Neem een zakelijke variant van HP (Elitbook) of Dell (Latitude) en die gaan zomaar 10 jaar mee zonder problemen. Wellicht dat een accu op een gegeven moment slechter wordt.

Je betaald daar ook meer voor.

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 1 augustus 2018 15:31]

Ik heb voor het werk iets minder dan 4 jaar met een Acer gedaan, een aantal jaren terug. Die was op gegeven moment gewoon op. Twee usb-poorten deden het niet meer, hij werd veel te warm zonder hoge belasting, maar het is geen onprettige laptop geweest in die tijd.
Ik ken ook wel iemand die al vele jaren met een Acer laptopje doet, maar dat is sporadisch gebruik en dan nog heel licht. Dat houdt zo'n apparaat wel moeiteloos vol. :P
Ik heb exact dezelfde problemen ooit gehad met een HP laptop maar dat was na 7/8 jaar intensief gebruik. Was wel een model van 1000¤.
Zo'n 10 jaar geleden toen ik nog naar school ging hadden een aantal mede studenten en ik ook een Acer gekocht. De meeste laptops vielen vrij kort na aankoop al uit met gevarieerde oorzaken. Op dat moment hadden we toch wel het idee dat dit merk laptop niet echt geweldig was, en wat op dat moment ook door medewerkers van paradigit en mycom enigszins bevestigd werd. Dat is dan ook de reden dat ik deze review met argusogen lees.

Hoe denkt de gemiddelde tweaker over dit merk, wat is de huidige reputatie?
Grappig, ik heb inderdaad precies dezelfde ervaring en zou om die reden nooit een Acer kopen. Misschien onterecht, het kan zijn dat ze inmiddels wat beter geworden zijn (het is inmiddels zo'n 10 jaar geleden)...

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 1 augustus 2018 11:19]

Precies om die reden zal ik ook geen Acer kopen, al moet ik eerlijk toegeven dat de Acer die ik in die tijd heb gekocht het nog steeds doet waar de andere om mijn heen destijds allemaal wel uitvielen. Misschien heeft het toch met zuinigheid te maken ?
Precies. Na tien jaar kan het productieproces behoorlijk veranderd zijn en sowieso hebben alle fabrikanten wel eens een 'batch' die allemaal een zwak onderdeel hebben, of een model met een ontwerpfout. Anderzijds gaat de één veel voorzichtiger met zijn laptop om dan de ander.

Het zou daarom interessant zijn om de 'kilometerstand, reparaties en verdere bijzonderheden' van hardware te vergelijken in een (geautomatiseerde) gebruikers-enquete, zoals de ADAC bijvoorbeeld doet met auto's.
Er zijn geen harde cijfers. Bij mn vorige baan zag ik ze ook vaak ter reparatie aangeboden worden, hp ook. Dit zijn echter ook de modellen welke meer verkocht worden.
Overigens wel vaak zelfde klachten mbt scharnieren,behuizing en slecht ontworpen dcjacks.
Uit mijn herinneringen blijkt ook dat Acer niet z'n goede bouwkwaliteit had en dat er ook veel kapot aan ging. Gelukkig heb ik nooit een Acer gehad maar deze verhalen komen ook allemaal van mijn mede studenten een paar jaar terug. Heb altijd een soort afkeer gehad voor Acer laptops.
Tjah... N=1 natuurlijk. Zelf had ik altijd begrepen dat de Aspire serie van Acer wél goed was. Behuizing is veel plastic maar verder had het altijd wel een goede prijs/spec verhouding.
Maarja, dan hebben we het ook alweer over zo'n 12 jaar geleden toen ik nog een laptop had. Mijn Aspire heeft het 6 jaar probleemloos volgehouden. Al kan ik mij serieus niet herinneren waar hij gebleven is eigenlijk.
Ik heb al jaren meerdere Acers in gebruik, en heb eigenlijk nooit problemen mee gehad. Lenovo heb ik goede (de zakelijke versies) en minder goede (consumenten versies) van gehad. Vooral hun garantieafhandeling voor consumenten vond ik persoonlijk erg slecht.
Maar elk merk heeft goede en slechte punten
Ik heb zelf een convertible gekocht van Acer, de Spin 5 om exact te zijn. Ik heb hier een zeer uitgebreide recensie over geschreven, en de Acer doet het een stuk beter dan de concurrenten blijkt. Tegenwoordig is Acer echt zo slecht nog niet, ik verkies het dan ook boven zowel Asus als Lenovo.

Mijn review inclusief benchmarks en dergelijke kun je hier vinden:
productreview: Acer Spin 5 SP513-52N-5210 review door jetspiking
Mijn vriendin heeft een Acer van 11 jaar en gebruikt hem nog dagelijks naar tevredenheid. Ja hij is niet zo snel als de huidige generatie en de harddisk is wat klein geworden. Slechts 1 keer een nieuwe accu ervoor gekocht.
Ook ik had twijfel bij ACER maar draai nu bijna 6 maanden op een i5/128gb/8gb/mx150 en ben tot nu erg tevreden. 0.0 problemen tot nu. Er zat ook een 1tb HDD in die ik zelf heb vervangen voor een 256gb SSD en heb al meerdere malen os opnieuw geïnstalleerd (kwam met oem Home) en ook dat heeft tot nu toe 0.0 problemen veroorzaakt. Hiervoor heb ik 2x een HP gehad, beide vele jaren gedraaid met 0.0 problemen.
10 jaar geleden wist ik al dat je als consument beter bij azerty, of salland kon bestellen dan bij paradiget laat staan mycom.

verder heb ik ook ervaring met acer aspire modellen uit die tijd (meerderen), en kan je verhaal dan ook echt alleen maar verwerpen als larie. merken als asus, medion en msi en tulip presteerden destijds allemaal veel slechter. dell en HP waren letterlijk honderden euro's duurder en had je dus alleen keuze uit het lenovo en het eveneens veel te dure toshiba die vaak enorm slechte toetsenbordjes had.
Mijn Acer v5-573g, die in 2014 als beste uit de BBG kwam, is inmiddels ook overleden. Het apparaat zelf werkte tot voor kort perfect en kon eigenlijk nog prima mee qua specificaties. Maar opeens begon hij steeds moeizamer op te starten: het scherm bleef zwart en het duurde soms minuten voordat het Acer logo verscheen. Als hij eenmaal opgestart was, werkte alles zonder problemen. Zolang het apparaat op stand-by ging kwam hij daar ook weer uit. Maar helemaal uit, dan was het weer hit-and-miss. En uiteindelijk is de situatie dat hij nu helemaal niet meer aan wil.

Dat is (mede) de reden dat ik bij mijn nieuwe laptop niet meer voor Acer ben gegaan.
Ik zit dit bericht nu te typen op mijn Aspire 17 inch Acer die komend jaar 9 gaat worden. Uiteraard kan ik de nieuwste games al een tijdje niet meer op hoge instellingen spelen, maar mijn laptop staat 7 dagen per week aan van 6 uur 's ochtends tot ik rond 11 of 12 naar bed ga. Afgezien van een enkele dag, heeft deze laptop dus een goeie 350 dagen per jaar voor een periode van (bijna) 9 jaar gedraaid.
Enige minpunt: de CD speler is kapot (die ik nooit gebruikt heb).

Voor een besteding van 700 euro destijds kan ik dus zeggen dat ik uitzonderlijk tevreden ben.

Voor ik deze had, had ik overigens een 15 inch Acer Aspire, welke nu onderhand 11 jaar oud zal zijn. Die staat nu al 6 jaar bij mijn moeder te draaien (uurtje of 2 per dag sinds zij hem gebruikt), en je kunt amper zien dat hij gebruikt is.

Vriendin heeft een tijdje terug een Aspire model gekocht voor zo'n 950 euro (bijna een jaar oud nu) en dat ding gaat als een tierelier. Wordt dagelijks voor werk gebruikt, overal mee naartoe gesleept en het ding werkt feilloos.
Ik zeg niet dat Acer de beste is, maar ik heb nu 3 modellen die niet van ophouden weten. Ik zou nog geen halve seconde hoeven te twijfelen of ik dit merk opnieuw zou kopen.
Geen laptops met een AMD Ryzen cpu in de best buy guide? Erg jammer.
Het aanbod van Ryzen-laptops is nog behoorlijk beperkt. De modellen die we tot nu toe getest hebben, weten ook niet echt te overtuigen als het om accuduur gaat. In de LBBG zoeken we naar producten met de beste prijs-prestatieverhouding en hoe jammer het ook is, de Ryzen-laptops weten in deze categorieën nog niet echt te overtuigen.

Ik hoop dat we binnenkort meer Ryzen-laptops kunnen testen en dat er modellen zijn die meer weten te overtuigen. Natuurlijk zou het goed zijn om wat meer variatie te hebben in de LBBG. We gaan echter niet zomaar laptops toevoegen puur om het feit dat het AMD-laptops zijn.
Vooropgesteld dat ik zelf ook graag een (competitief) AMD Ryzen systeem zag terugkomen, maar een comment als deze vind ik dan weer wat kort door de bocht. Neem dan ook de moeite om zelf alternatieven aan te dragen waar jij van vindt dat ze er in hadden moeten staan.
Sorry... laat AMD eerst maar eens met nieuwe drivers komen voor de Vega iGPU. Ryzen Mobile zit nog steeds op 17.7 van een jaar oud.
Dat is wel een puntje van aandacht. Maar welke problemen heb je met de huidige drivers?
Latere drivers brengen een aardige performance boost. V17 heeft de nodige problemen met Vulkan om wat te noemen. Het is echt een mooie chip, support zou t allemaal mooi afmaken.
Er zijn is net een HP Envy 13 X360 gelanceerd met AMD Ryzen, verkrijgbaar vanaf ¤899. Had hem graag vergeleken gezien met de HP Envy 13 die hier vermeld wordt.
Nee, helaas weer een pure intel BBG.....
Ik ben op zoek naar een basislaptop. De Acer Aspire 5 lijkt me wel wat. Zoek zo'n model enkel waar dan ook nog en HDD is ingebouwd. Heeft Acer die (voor een kleine meerprijs)?
Zo te zien is er tijdens het schrijven van deze LBBG een nieuw model uitgekomen, met Core i5, 256GB-ssd, 1TB-hdd, 6GB ram en een MX130-gpu. Ziet er erg interessant uit voor de prijs, maar ik vrees dat het een tn-paneel is (vanwege de prijs). Ik zal even kijken of we dat kunnen achterhalen.
pricewatch: Acer Aspire A515-51G-54TA

Er is ook een versie van 800 euro met Core i7-8550U, 128GB-ssd, 1TB-hdd en 8GB ram (geen MX-gpu). Die heeft in ieder geval een ips-paneel: pricewatch: Acer Aspire 5 A515-51-85L5

@waah Het model dat jij noemt is een 17,3"-versie.
Op de website van Megekko staat weer dat het paneel type TN is bij de Acer Aspire 5 A515-51-85L5.
Erg onduidelijk allemaal, ik zoek namelijk ook een basislaptop met 1TB erin en een IPS scherm maar bij het zoeken naar een laptop met IPS scherm staat het er op de verkoop site of niet bij of staat het er juist fout als ik het type nummer op pricewatch opzoek. Bijvoorbeeld de Acer Aspire A515-51G-55W9 staat bij paradigit als IPS, wat vast een copy-paste fout is bij de meeste webshops.
Volgens onze lijst, die we van Acer hebben gehad, heeft de Aspire 5 A515-51-85L5 een ips-paneel. De 55W9 dus niet. Dergelijke specs worden vaak automatisch geïmporteerd. Het is wel vrij frustrerend dat zo'n belangrijke eigenschap zo onduidelijk is in veel gevallen :/
pricewatch: Acer Aspire 5 A517-51G-57M8

Bijvoorbeeld.
MX130 videokaart
128GB SSD
1000 GB HDD

De Pricewatch is handig voor zo'n soort zoekactie:
categorie: Laptops

[Reactie gewijzigd door waah op 1 augustus 2018 08:34]

Zelf voor een maat op zoek naar een budget laptop < 500 ¤ (reeds topic geopend maar nog geen reactie).
Bovenstaande laptops zijn wel knap maar allemaal hebben ze maar 128 GB opslag (en daar moet de OS nog bij).
Na wat zoeken kom ik op deze: pricewatch: HP ThinBook 14-bp085nd

Iemand andere suggesties ?

Edit: grappig gisteren stond mijn suggestie nog op 499, nu 549 euro.

[Reactie gewijzigd door Wux op 1 augustus 2018 08:43]

Die heeft geen ac-wifi en dus geen 5GHz WiFi support. Alleen handig als je vooral met een netwerkkabel werkt of op een afgelegen plek woont waar 2.4GHz WiFi goed werkt.
Aha daar zit het addertje ! :P
Ah, dat is wel een puntje ja. Deze Vostro 3568 kost een kleine 600,- maar heeft wel ac.
@Wux @Urshurak

Wacht even, 5 Ghz zat al in de n-wifi standaard. 'ac' is nieuwer dus wel weer sneller maar vanwege met name het gebruik van meerdere antennes.

In de praktijk is de snelheid van je verbinding van veel meer factoren afhankelijk dan alleen de wifi-versie.

Worden er echt nog nieuwe computers verkocht zonder 5 Ghz?
Klopt. In de laptop zit (na wat googlen) deze wireless chipset: RTL8723DE

Deze ondersteunt geen 5.0 Ghz. http://www.realtek.com/pr...Level=5&Conn=4&ProdID=377
Ik begrijp niet hoe een chip '802.11bgn' kan zijn zonder de n-staardard (volledig) te ondersteunen. Er is toch een definitieve standaard voor n, al jaren geleden vastgelegd?
802.11n kan 2,4 en 5,0 hebben maar daarom is 5,0 niet ondersteund.

Een adapter met 802.11 b/g/n ondersteund bijna nooit 5,0. Het is wel het geval als er 802.11a/b/g/n staat.
2.4 GHz vs. 5 GHz (Radio Frequencies)
 2.4 GHz = 802.11 b/g
 5 GHz = 802.11 a/ac
 n uses multiple input/output technology to decrease time between transmissions and to achieve
faster speeds.
 Seeing n does not mean a device (computer, laptop, smart phone) is 5 GHz-compatible.
 If a device shows only b/g/n, it does not support 5 GHz.
 If a device shows a/b/g/n/ac, it does support 5 GHz.

[Reactie gewijzigd door Wux op 19 september 2018 13:09]

Ik zie het, maar op zo'n manier is er als consument toch geen touw aan vast te knopen?
Gewoon als eis hanteren dat een nieuw apparaat de ac-standaard moet ondersteunen. Dan heb je automatisch 5GHz.
Daar kwam ik idd ook op uit. 8GB RAM en 256GB SSD. Ik vond de HP15-bs183nd ook interessant: i5, 8GB RAM, 128 SSD + 1TB HDD.
Vorige week ben ik voor een collega op zoek gegaan naar een goede laptop in het budget segment.
Het is deze geworden: pricewatch: Medion Akoya S6425-i3-256F8 (NL, QWERTY)
(Schermtype is ahva)

Voor 449,- lijkt hij me een redelijke grote upgrade ten opzichte van de "best buy", is die niet meegenomen in de selectie, of mis ik iets?
Dat is zeker een interessant model. Goed om te horen dat er een ahva-paneel in zit. Zien welk paneel er in een laptop zit, zonder dat je hem voor je hebt staan, is in dit prijssegment helaas een groot probleem. In specsheets staat het vrijwel nooit genoemd. Alhoewel, meestal staat het er wél als er een ips(achtig)-paneel in zit en staat er niets als er een tn-paneel in zit.

Bij deze Medion staan bij de specificaties geen details over het paneel. Daarom is hij bij onze zoektocht niet opgedoken denk ik. In de meeste gevallen is het dan dus een tn-paneel. Het is ook een net nieuw model zo te zien. Het lijkt mij een goede laptop om verder te bekijken en te testen, zodat we hem mee kunnen nemen in volgende bbg's.
@Xtuv We hebben met de BCC ge-appt om het uit te zoeken, het duurde eventjes maar de medewerker wist het gelukkig uiteindelijk voor ons te vinden. Geen tn-paneel, vond ik, wel een vereiste. Was eigenlijk nogal verbaasd dat het toch een ips-achtig paneel was, ging eigenlijk gezien de prijs/specs verhouding wel een beetje van tn uit.

@Orion64 : Dank! :)
Mooi machientje, goede specs!
De grote afwezige is wederom Dell, heeft dit een specifieke reden?

Persoonlijk is Dell mijn goto-merk als mensen me om raad voor een laptop vragen.

Lenovo kan ik niet meer aanraden door het debacle met de spyware, ze zijn reeds 3x betrapt, zijn ze nu gestopt, of verstoppen ze het beter?
Acer heb ik alleen meer slechte ervaringen mee gehad, Asus, heb ik geen ervaring mee, maar daar heb toch steeds wisselende reviews over gelezen.

HP lijkt me ook een solide merk te zijn, maar ik haat hun website om laptops mee samen te stellen :*)
Zeer goeie ervaringen met HP en Dell laptops. De zakelijke versies van HP of Dell moet je hebben, build to last! Lenovo heeft zijn kans wat mij betreft ook verspeeld met die troep erop.
Same here!

Dell en HP is wat ik men altijd adviseer en dan bij voorkeur een zakelijk model.
Enkel goede ervaringen mee. Momenteel heb ik zelf een weer een Latitude. Kan de Latitude serie alleen maar aanraden!

En dezelfde gedachten wat betreft Lenovo. :X

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 1 augustus 2018 15:37]

Dit is de best buy guide, daarin zal je bijna nooit een Dell tegenkomen, want Dell is vrij duur. Als geld geen rol zou spelen, zou de XPS van Dell; vast in de thin and light categorie komen te staan, want het zijn hele mooie, kwalitatief goede apparaten. Bij mij op mijn werk mag men kiezen tussen een Macbook(iOS) of een Dell XPS(W10/Linux).

Als ik prive advies geef, luister ik goed naar de wensen en kijk ik naar de portemonnee. Ik blijf eigenlijk nooit bij een bepaald merk hangen, ik kijk naar het moment.

[Reactie gewijzigd door ABD op 1 augustus 2018 18:09]

Ondanks bepaalde geruchten draaien alle MacBooks tot nu toe nog op macOS X ;)
De accu van de 530 is 45Wh en die van de 520 35Wh, dan is de 530 toch juist groter 8)7
De 530 ondersteunt ook snel laden :9
In de Yoga 520 die wij hebben getest zat een 52,5Wh-accu, dus die in de 530 is kleiner. Er zijn tal van uitvoeringen, wellicht zijn er ook versies met een kleinere accu.
Oké duidelijk, dank je wel 😎
Suggestie voor een volgende Laptop Best Buy Guide:
Bij de alternatieven van de Basislaptop ook een 17" model opnemen.

(niet iedereen is blij met een klein schermpje)
Ben ik het mee eens, en dan niet focussen op voor gamers geschikte modellen a.u.b.
of desnoods tussen 15 en 17 inch in.
Ik vind deze 13 inch modellen ook erg klein inderdaad.
Dat vind ik ook, wat mij betreft worden te weinig 15 inch laptops getest.
Net zoals vorige keer, bij de vorige BBG kan ik de Asus van harte AFraden. Er staat namelijk spanning op de behuizing op het moment dat de laptop aan staat en aan het opladen is. Dat voel je als kleine (niet pijnlijke) schokjes aan je vingers op het moment dat je over de behuizing veegt. Dat komt omdat de lader van de ASUS niet geaard is. Ben je hier gevoelig voor, of denk je dat te zijn? Ga dan naar je lokale pc-boer om de laptop te "voelen".

De officiële blog van Frozen: ASUS-laptops onder stroom

[Reactie gewijzigd door Frozen op 1 augustus 2018 10:45]

En als reactie hierop: Ik heb hem ook en nergens last van. Eerlijk gezegd snap ik ook niet waarom dit een zodanige frustratie oproept dat je het iedere keer als de ux430ua genoemd wordt weer moet posten...
Omdat je voor aankoop hier beter over geïnformeerd kunt zijn en vervolgens kunt gaan voelen in de winkel of je hier last van ervaart of niet dan dat je er na aankoop achterkomt. Daarom raad ik mensen ook aan de laptop te voelen, voordat ze de laptop kopen. Daar is niets mis mee en dat zouden meer mensen moeten doen bij producten met een belangrijk punt wat als negatief ervaren kan worden.
Als je een andere adapter zou kopen, is dit probleem dan opgelost?
Nee, het bedrijf waar ik deze laptop heb gekocht zegt dat ze ook een geaarde adapter hebben geprobeerd en dat dat het probleem niet oploste helaas. Er is blijkbaar intern in de laptop helemaal geen aansluiting voor de aarde.
De metalen laptops van Apple hebben dit ook, weet ik uit eigen ervaring. Het is wel minder met bijvoorbeeld een MBP 2013 dan het met de titanium modellen was. Ik denk dat als je hier gevoelig voor bent, je het met alle metalen behuizingen van laptops hebt, en met meer apparaten trouwens. Ik voel het bijvoorbeeld ook aan pannen die op de inductiekookplaat staan, zelfs als de pit 'uit' staat.

Dat komt blijkbaar doordat het apparaat ook dan een magnetisch veld aan heeft staan, om te weten of er een pan op staat of niet. Dat magnetisch veld wordt door het metaal van de pan weer omgezet in spanning. Daardoor voelt de pan 'stroever' aan in je hand en geeft een prikkeling aan je pols, waar je huid nig dunner is. Bij mij althans.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True