Door Paul Hulsebosch en Jurian Ubachs

Games Round-up

Vijf games om de zomer door te komen

MLB The Show 18

De kans dat het langs je heen is gegaan is best aanwezig, maar onlangs vond in Haarlem de 29e editie van de Haarlemse Honkbalweek plaats. Samen met het World Port Tournament - de toernooien wisselen elkaar per jaar af - vormt de Honkbalweek het hoogtepunt van de vaderlandse honkbalkalender. Het toernooi werd dit jaar gewonnen door Japan, dat in de finale won van Taiwan, het team dat Nederland uitschakelde in de halve finale. Desondanks bewees de Honkbalweek een prima evenement te zijn, zeker voor liefhebbers van de zon. En zij die liever binnen zitten? Die kunnen natuurlijk altijd nog hun PlayStation 4 aanslingeren voor een portie honkbalvertier.

Titel MLB The Show 18 Score
Platform PlayStation 4
Prijs € 65,-

MLB The Show 18 is de jongste telg in de inmiddels langlopende honkbalserie die Sony jaarlijks maakt voor zijn consoles. Dat is alvast slecht nieuws voor liefhebbers van de sport die niet beschikken over een PlayStation 4. Waar in het verleden 2K-games nog weleens voor concurrerende spellen zorgde, heeft MLB The Show van Sony's San Diego-studio het rijk al jarenlang alleen. Dat is link, want een gebrek aan concurrentie zorgt soms tevens voor een gebrek aan innovatie. Bij MLB The Show is dat verschijnsel ook zichtbaar, al slaagt Sony er jaarlijks in de game toch steeds nét iets beter te maken. Dit jaar kent de honkbalgame zelfs meer vernieuwing dan we vooraf zouden hebben verwacht.

Archetype in Road to the Show

Wat in algemene zin opvalt is dat de ontwikkelaars goed naar andere toonaangevende sportgames hebben gekeken. Zo heeft de Road to the Show-modus, waarin je een eigen speler maakt en daarmee de MLB probeert te bereiken, wat meer cachet gekregen, waardoor er meer verhalende elementen in komen. Ook de opzet van de modus is wat veranderd. Je kiest nu vooraf een bepaald archetype waaraan je speler voldoet, en dat is bepalend voor je eigenschappen. Kies je voor een snelle, handige speler, dan zul je nooit zo hard kunnen slaan als de beste hitters in het spel. Dat is ergens jammer, want het beperkt iets van je vrijheid. Het is echter wel zo realistisch.

Daarnaast heeft Diamond Dynasty, het deel van het spel waarvoor je kaartjes van spelers moet verzamelen om een ultiem team te smeden, nog meer een centrale rol in de game gekregen, Sony komt daarbij doorlopend met updates en thema-events waarbij speciale kaarten te krijgen zijn. Die kaarten kun je nog steeds overal verdienen. Speel je dus veel RTTS of de Franchise-modus, dan hark je vanzelf ook wel wat kaarten binnen.

Soepele gameplay

Het belangrijkste is echter dat de basisgameplay goed werkt. Sterker nog, MLB The Show 18 is waarschijnlijk de beste game in de serie tot nu toe. Verwacht geen wereldschokkende veranderingen, maar de verbeteringen zijn zeker merkbaar. Aan slag brengt de game meer variatie, terwijl je gevoelsmatig meer controle hebt dan ooit. Het veldwerk voelt lekker soepel aan, waardoor je binnen de kortste keren de soepelste double-plays op de mat legt. Werpen lijkt een tikje gemakkelijker dan de rest, maar een al te groot probleem is dat niet, want MLB The Show 18 is op ongelooflijk veel manieren instelbaar. Je kunt de moeilijkheidsgraad en je manier van besturen ook per onderdeel van het honkbal aanpassen, dus de game helemaal zo afstellen zoals je zelf wilt.

Op audiovisueel vlak is er niet bijzonder veel veranderd, maar ook hier zijn best wat kleine verbeteringen zichtbaar. Wie op de animaties in het veldspel let, zal bijvoorbeeld soepelere bewegingen zien. Een duidelijk merkbare verandering is de komst van Mark DeRosa als een van de co-commentatoren. Er was niet per se iets mis met Harold Reynold, die nu dus is vervangen, maar een nieuwe stem zorgt ervoor dat een game frisser aanvoelt, en dat is in een langlopende sportserie wel zo slim. Letten jullie op, EA?

De audiovisuele prestaties zijn daarmee dus illustrerend voor de hele game. In alle opzichten wordt er een stapje vooruit gezet ten opzichte van de vorige games. De game speelt lekkerder, de animaties zijn soepeler, de diverse spelmodi zijn net wat leuker uitgewerkt, en dan hebben we het nog niet eens gehad over de 'Retro mode' die je de game met ouderwetse - simpele - besturing laat spelen, in een meer arcade setting. Kortom: opnieuw een prima game voor elke honkballiefhebber met een PlayStation 4.

Reacties (139)

Wijzig sortering
De review voor Octopath staat vol onjuistheden. Hebben jullie het spel wel gespeeld? Het maakt wel uit met wie je start, en de characters zijn over het algemeen helemaal geen deel van elkaar’s chapters.
Anoniem: 604938
@ItsNotRudy29 juli 2018 09:19
En je eerste personage kun je wel uit je party halen zodra je alle chapters hebt uitgespeeld van dat personage. Eerst vier levelen en dan de andere vier is dus prima mogelijk.

Is helaas wel vaker dat ik in Tweakers game reviews feitelijke onjuistheden zie staan.
Goed, maar tot dat punt ben je wel eerst 20+ uur zoet, en tot die tijd is het een restrictie, dus het maakt wat mij betreft wel uit.
Anoniem: 604938
@ItsNotRudy29 juli 2018 11:48
Dat is inderdaad een valide mening die ik deel, maar Tweakers die stelt dat het helemaal niet kan is gewoon onjuist.
Had het artikel niet beter: De vijf saaiste games van de zomer kunnen heten?
Octopath Traveler vind ik niet een hele saaie game, en omdat de Switch portable is kan die makkelijk mee op vakantie. Ik vermaak mij straks wel in het vliegtuig naar Amerika :D
Zal je nodig hebben in de rij bij de douana haha

Fijne vakantie 👍
Unless he's flying through Dublin dan kan je pre-screened worden en loop je zo America in :)
vind het nogal aan de prijzige kant voor een 2/3d mobile game eigenlijk.
vind het nogal aan de prijzige kant voor een 2/3d mobile game eigenlijk.
In welk opzicht is het een mobile game? :?
Echte komkommertijd spellen :p maar het is wel weer eens wat anders dan cod 25 en battlefield 33.
toen ik vroegah in het vliegtuig zat (m'n ouders woonden tijdelijk op Curaçao dus veel vakanties gehad daar :9 ) speelde ik gewoon lekker The Longest Journey op m'n netbook en andere van dat soort point & click adventure spellen (want die draaiden gewoon prima op m'n 1e generatie netbook)
Precies , wat een saaie game round up , vind ook raar Monster Hunter World niet in de lijst staat , 9 augustus komt die uit voor de pc gamers namelijk _/-\o_
En Monster Hunter vind ik dan weer een van de saaiste AAA games van het moment. Het is maar net wat je smaak is.
Het is maar net wat je smaak is.
... 2 wielerspellen komaan zeg. Zucht ..., Koers & Michel Wuyts zijn verantwoordelijk voor de meeste Belgische siesta's ! Waarom hebben al die renners trouwens hetzelfde gezicht ? Ze hebben wel allemaal correcte namen ?
3 sportgames, en de andere 2 voor de switch. Dat zijn al snel 5 No go's.
Haha het begon met een switch game, ik denk snel naar onder scrollen (samenvatting - alle games waarover geschreven wordt), ik dacht ligt het aan mij of ben ik apart met mijn smaak..
Niks gelezen van het artikel en door naar de reacties, eerste reactie vat het volledige artikel volgens mij in 1 zin samen.. Geniaal haha!
Saai is natuurlijk smaak maar voor een lijst met zogenaamd games om de zomer rond te komen zijn het wel heel specifieke games. 3 bijna niche sportgames, 1 switch port van een 7 jaar oude game en 1 heel niche rpg die bovendien voor de switch is.
@HKLM_ Ieder zijn eigen ding toch. Ik denk dat ze meer nadruk willen leggen om games die gewoon lekker die vakantie zomerfeeling geven en dan hoef je niet perse uit te komen op de meest super toffe games. Ik vind ze wel leuk bedacht. Maar geef toe, zou ze ook niet spelen, omdat ik ze te saai vind.

Maar kan van Go Vacation wel begrijpen dat het dit gevoel teweeg brengt!!
Ook Tour de France / pro cycling manager 2018 geeft misschien een beetje het gevoel vakantie te vieren? de tour de france? Wielerennen? sport? vakantie? ...misschien die gedachten?? Is wel een sport dat je met name in de zomer doet. Dus wel grappig bedacht. MLB geeft ook dat zomer gevoel.

Ik snap niet zo goed wat Octopath Traveler in het rijtje doet. >.> Gewoon een leuke vermakelijke game?

Ik ga lekker wow - BfA spelen. Komt 14 augustus uit. Ook nog ff 2 weken genieten van de zomervakantie met deze game.

Ik snap wel dat ze specifiek voor Switch games gaan. Want een switch kan je overal mee naar toe nemen. Ook op vakantie. Dus deze games kun je dan met je gezinnetje of met vrienden gaan gamen op vakantie, mocht je dat leuk vinden, want als ik zelf op vakantie ga, ga ik liever niet gamen.

[Reactie gewijzigd door steeben009 op 29 juli 2018 20:14]

Helemaal mee eens. Begrijp me goed. Ik heb zelf een switch maar deze games zijn heel standaard. En echt zo'n vakantie geforceerde line up.
Inderdaad, als ik hier de zomer mee door moet komen dan wordt het een lange zomer. Het enige van deze lijst dat het spelen waard is, is Octopath Traveler. Die overigens bij Tweakers één van de laagste review scores heeft op het internet.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 30 juli 2018 09:14]

inderdaad, wat een rukspellen!
Op Octopath Traveller na. :9
Presies ik dacht dat honkbal alleen import was, vreemd.

Tour de doping manager : spuitjes toedienen, jury omkopen, vette game.
4 en Octopath Traveler was wel bijzonder perfect geweest ja _/-\o_
Bij tweakers ook duidelijk komkommertijd :) wel een heel atypisch lijstje voor een wel heel specifieke doelgroep, toch? vreemde keuzes..
Juist leuk de aandacht voor eens wat anders! Moeten ze vaker doen, de grote bekende titels word je overal mee doodgegooid maar ande soort games mogen van mij ook meer onder de aandacht komen.

Ik zou dit best graag maandelijks terug zien, het “B lijstje”, onbekende games/genres/studios. Helemaal top!
Prima, maar doe dan wel wat meer variatie. Dit zijn twee switch games en drie sport games, dan bedien je nog steeds maar 1 niche en daarnaast 1 platform, met 5 games. Toch wat inefficiënt lijkt me.
Dit is ook geen B-lijst, dat is een beetje het probleem.
Inderdaad, 2 spellen voor een platform wat ik niet heb en 3 voor mij oersaaie sport spellen.

Eigenlijk vind ik alleen octopath interessant maar ik ga er geen switch voor kopen.
moet je ook niet doen, ik heb de fout gemaakt, was het niet waard.
Ik snap niet waar al dat lof vandaan moet komen voor octopath, ik vind het een slechte rpg, na het unlocken van de 8 characters zie je echt hoe shallow de game is en hoe repetitive de combat is.
Ah, volgens mij ben jij degene van die slechte review op het product.

Het klinkt alsof je progressie nog niet ver genoeg is voor de subclasses, want het doet vanaf dat punt niet echt onder aan menig JRPG qua gevechten. De oude juweeltjes zoals FF6 en Chrono Trigger hebben in vergelijking een minder diep uitgewerkt systeem.
ik heb de subclasses ook unlocked, het veranderd niks aan het eentonige gevecht systeem. Je gebruikt nog steeds dezelfde skills, alleen met een ander character. na 15 uur gespeeld te hebben (6 characters van de 2e chapters gedaan, nog steeds saaie story lines) kon ik het mijzelf niet meer motiveren om door te spelen.

Je hebt immers maar 8 skills te unlocken per class (veel en veel te weinig), en voordat ik level 50 ben en de andere subclasses unlock heb ik het echt wel gezien.
Je noemt nu eigenlijk nog niets wat dit een slechter verhaal maakt dan andere JRPGs. Cliche storylines, sure, sommige characters. Maar battle-wise doet het niet onder aan soortgelijke titels, dus dan liggen JRPGs je wellicht gewoon niet.
Enkel is Octopath een Square Enix-titel, dus geen idee wat een Splatoon 2 avatar ermee te maken heeft. Lekker volwassen. Je hebt nu totaal ook geen punt gemaakt hoe het battle systeem opbokst tegen bvb. FF6/7, Bravely Default, Chrono Trigger e.d. die toch wel enigzins bekend staan om het vechten. Het argument “maar 8 skills per job” vind ik persoonlijk ook nergens over gaan. Het is niet alsof je ze allemaal afwerkt per gevecht, net als met de meeste JRPGs. In FF6 en Chrono Trigger gebruik je je AoE spells ook niet op een enkele boss, en ook niet je Ice/Fire spells, Bio en andere debuffs, als deze ertegen resistent is. Dan nog niet te spreken over de low level spells die je nooit meer weer gaat gebruiken (Fire>Fira bvb.) Daar gaan dus al een boel skills in andere, goede JRPGs. Wat ik aan Octopath eigenlijk wel tof vind, is dat je eerst geleerde spells meestal niet irrelevant worden.

Overigens is je gripe met het verhaal compleet onzinnig. Er zijn gewoon genoeg gebeurtenissen geweest die niet cliche of voorspelbaar waren, maar wat jij wil. Dat het jou niet aanspreekt, betekent niet dat iets inherent slecht is.
Bivendien 45eu, kannje een wii van kopen en de game :+
Octopath Traveller is niet op de Wii ;)
Go Vacation wel ja.
Ik dacht precies hetzelfde, drie sportspellen en twee switchspellen. Dit gaat mij de zomer niet doorhelpen ;(.
Hier ook hetzelfde. Het is natuurlijk lastig, zoveel mensen zoveel smaken. Maar ik had wel meer variatie verwacht. En lang niet iedereen heeft een Nintendo.
Zelf ben ik gek op gamen op mijn ipad, maar dat wordt door Tweakers blijkbaar nog niet serieus genomen, terwijl het toch een grote vlucht heeft genomen.

[Reactie gewijzigd door dura op 30 juli 2018 12:01]

Ben wel benieuwd naar je top 5 van iPad games :)
Eens! Daarnaast zijn de reviews van een aantal games niet al te best dus ik begrijp niet waarom Tweakers ze uiteindelijk alsnog aanraadt "om de zomer door te komen"... :?

[Reactie gewijzigd door Anoniem8891 op 29 juli 2018 08:39]

Go vacation is echt een ondergewaardeerde titel. Leuk dat jullie deze in het zonnetje zetten. Er zit zo veel gameplay in die game. Ik (man 40) kan na een stressvolle dag nog steeds plezier beleven aan de Wii versie. Gewoon even lekker niets moeten en lekker rondhangen in een vriendelijke wereld die je stiekem steeds beloond met kleine dingen. Ga bijvoorbeeld in free roam van de berg af met je kajak en t spel zal je beneden laten weten hoe snel je was. Aanrader!
Ik zie in de screenshots een tennis-like spel die erg veel lijkt op het tennisspel van Wii Sports. Kun je aangeven in hoeverre de besturing daar ook op lijkt? Dus met de motion controllers? Want alleen voor dat spel heb ik al 50 euro over om op de Switch te hebben.
Ik check m straks even voor je qua controls
Mario Tennis geen optie? dat kan ook met motion controls toch? en heeft iets meer diepgang dan Wii Sports Tennis
Daar heb ik wel naar gekeken, maar die superslams continu spreken me niet aan. Ik vind Wii Sports Tennis echt een geweldig spel, en daar moet juist niets aan veranderd worden. Hoop daarom ook op een Switch Sports.
Hier is een poging van me om tennis te spelen en tegelijk te filmen:
https://youtu.be/bUbNSN---Pg
De controller is naar wens in te stellen en je kunt ook kiezen of je wil dat je avatar zelf loopt of dat jij dat doet.
Verbaast mij dat jullie geen AA titels erbij hebben gezet zoals God of War.
Omdat ze games wilde 'reviewen' die pas geleden zijn uitgekomen.

God of War is uit maart of april en heeft vast al een review gehad.
Maar de context is "5 games om jr vakantie door te brengen"

Dus Dan hoef je toch Niet naar de review Datums te kijken maar naar de games it self.

Daar kunnen bijvoorbeeld:
AC: Origins
God of war
Etx
tussen staan.
2 keer een switch-only game, en 3 sport-game, het saaiste 'innovatie is kut!' segment waarbij elk jaar dezelfde game wordt uitgebracht omdat de 'fans' het toch wel kopen?

Sorry, maar dit artikel is echt een slechte grap.
Ik zie inderdaad 1 PC game, en het lijkt me inderdaad geen bal aan.
Little fighter 2 uit 1999, met een paar vrienden over hamachi is al snel veel leuke, of met ze 4en op 1 toetsenbord als van ouds.
Wow, ik was die game echt totaal vergeten. Zo veel uren mee zoet geweest, samen op 1 keyboard. Goede tip! ;)
edit: ik zie dat er ook een IOS/Android game van dezelfde maker is, Hero Fighter X. Weet nog niet of het leuk is, maar gratis te proberen.

[Reactie gewijzigd door Heedless op 30 juli 2018 10:58]

Haarlemse honkbalweek :D Mooi dat die hier even gepitcht wordt ;) Was inderdaad weer een super mooi evenement... Zelf Nederland-Japan gekeken. Zeer de moeite...
En honkbal op de PS4? Ik weet niet of dat wat voor mij is... Maar in dit lijstje is het de enige game die me nog iets aanspreekt.
Ik kan hem aanraden. Wanneer je met een paar maten (die honkbal kennen natuurlijk) een spel wilt spelen is dit echt een vette game!
Tja, dat wordt hem niet... Iedereen die ik enthousiast over honkbal vertel zit me glazig aan te staren wat er nou toch leuk is aan doelloos rondjes rennen op een veld nadat je een bal weg geslagen hebt. Dus als ik het zou spelen dan wordt het helaas toch echt single player... en vraag me een beetje af of het dan nog (lang) leuk is!
Dat weet ik eerlijk gezegd ook niet. Maar dat is het probleem met veel honkbal liefhebbers in Nederland haha.
Jup... Ik blijf iedereen er enthousiast over vertellen. Misschien tegen beter weten in... Maar ik blijf hopen dat Nederland het spel ooit gaat snappen en waarderen. En daarmee dus óók in de vorm van games als dit.

Hoe dan ook ben ik er de volgende Haarlemse Honkbalweek weer bij en neem ik zoveel mogelijk vrienden mee (of ze willen of niet: ze gaan maar mee!! :P Je bent een vriend of niet! haha).

En ik hoop ook de volgende editie weer een wedstrijd vanuit de VIP box te mogen meemaken zoals dit jaar. Héél briljant gave beleving als honkbal liefhebber!!!! _/-\o_
Go vacation, really? :+
Wat een ruk spel...
Ik ga over precies een week, 4 weekjes weg en neem de Switch mee. To do: Cat Quest en Titan Quest uitspelen!
Ik denk dat Go Vacation ook eerder een spel is voor de wat jongere kinderen om te spelen als het buiten regent.
Zou leuk zijn geweest als er minstens één Linuxspel tussen had gezeten. ;)
Op Steam zijn er honderden, zo niet duizenden, voor het uitzoeken.
Of een game voor de Xbox, daar schijnen er ook wel meer dan een paar voor te zijn...
Ja maar dit is Tweakers.net. Waar multiplats nog steeds op de PS4 worden gereviewed ipv op de veel krachtigere Xbox One X.

Het statement welke ze ooit eens gedaan hebben dat ze op de krachtigste console de reviews doen, kan wel weer de prullenbak in.
De krachtigste Sony console dus. 😂
Octopath Traveler is een ontzettend leuk spel.
De demo kun je spelen voor 3 uur (playtime), daarna kun je je savegame overdragen naar de volledige versie.

Nadat ik 3 uurtjes in demo erop had zitten, heb ik gelijk de volledige game aangeschaft.
Nog nooit eerder een JRPG gespeeld, maar deze vind ik erg leuk!
Anoniem: 181786
@Pinkman29 juli 2018 13:25
Bedankt voor de tip. Zal de demo eens downloaden.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee