Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Willem de Moor

Redacteur componenten

Dark Base Pro 900 rev. 2 Review

Opgeruimd staat netjes

Conclusie

Met de nieuwe revisie is het vlaggenschip van be quiets behuizingen weer helemaal up-to-date. Het zwarte randje aan de boven- en onderkant van het glazen zijpaneel maakt de uitstraling net iets netter, maar het grootste verschil zie je in de introductie van de psu-shroud. Voor de review hebben we ons testsysteem eerst in de nieuwe behuizing ingebouwd en daarna in de oude versie, en dat is visueel een wereld van verschil.

Gelukkig maakt be quiet dat belangrijkste verbeterpunt ook beschikbaar voor klanten die de originele behuizing kochten; voor een prijs van ongeveer dertig euro haal je in ieder geval de grootste verbetering in huis. Ook het weglaten van de bays voor harde schijven, maar ze nog wel meeleveren met de optie er nog meer te kopen, is een goede beslissing. Ook een bovengemiddeld systeem heeft tegenwoordig weinig baat bij zoveel harde schijven.

Een ander verbeterpunt, het gemoderniseerde frontpaneel, is niet als upgrade voor bestaande eigenaren beschikbaar, en dat geldt ook voor de verbeterde fancontroller. Een laatste verbeterpunt is geen verbetering: het deurtje. Het dubbele sluitmechanisme werkt minder prettig dan het enkele klikmechanisme van de originele versie en dat zouden we dan ook graag terugzien.

Kortom, moet je upgraden van je bestaande Pro 900 naar de nieuwe versie? Voor de prestaties hoef je het niet te doen, maar voor een gemoderniseerde look wel. Als je de randjes op het glas niet belangrijk vindt, kun je een hoop geld besparen en alleen de psu-shroud kopen. Maar ook op zichzelf, als je de 2016-versie niet hebt gekocht, is de nieuwe Dark Base Pro 900 rev. 2 een uitstekende behuizing, die hopelijk nog wel wat in prijs zal zakken.

Laagste prijzen voor: be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2 Zwart
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Megekko

Score: 4.5 (2674)

€ 225,50

€ 229,45

Kostenoverzicht

Productprijs € 225,50
Pakketpost € 3,95
iDeal € 0,-
Totaal € 229,45
Bekijk

Azerty

Score: 4.5 (1675)

€ 225,50

€ 229,45

Kostenoverzicht

Productprijs € 225,50
Pakketpost Nederland vanaf § 25,- € 3,95
iDeal € 0,-
Totaal € 229,45
Bekijk

SiComputers

Score: 4 (380)

€ 229,-

€ 231,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 229,-
Pakketpost PostNL € 2,95
iDeal € 0,-
Totaal € 231,95
Bekijk

Amazon.de

Score: 3.5 (68)

€ 231,99

€ 231,99

Kostenoverzicht

Productprijs € 231,99
Pakketpost vanaf §29,- € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 231,99
Bekijk

Max ICT B.V.

Score: 3.5 (235)

€ 235,05

€ 235,05

Kostenoverzicht

Productprijs € 235,05
Pakketpost vanaf § 99,- € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 235,05
Bekijk

Reacties (50)

Wijzig sortering
Overigens kun je natuurlijk nog steeds gewoon harde schijven inbouwen; er is standaard plaats voor twee drives en in de flinke accessoiredoos zitten nog eens drie bevestigingsbeugels voor evenzoveel harde schijven.
Ik moest de harde schijf plekken even zoeken, maar begreep dat zich in de PSU tunnel bevinden. In eerste instantie dacht ik: "koeling?" De PSU zal zich echter downstream bevinden ten op zich te van de harde schijven. Hierbij neem ik aan dat de harde schijven gewoon direct achter het front paneel zijn gesitueerd. Qua koeling kan het dus wel werken.

Zo'n tunnel haalt altijd wel wat de flexibiliteit uit je systeem. Ze kan wel dienen als geleiding voor de luchtstroming van de front fans. Keerzijde is wel dat de onderste fan deels in de tunnel en deels over de tunnel heen zal blazen. Dat lijkt me stromingstechnisch niet handig. Nog eens even goed kijken hoe ze dat doen.

Edit: Op de site van bequiet is op een foto te zien dat alleen het onderste kwart van de onderste frontfan voor de tunnel is geplaatst. De harde schijven zijn met deze standaard oplossing wat mij betreft wat mager met koeling bedeeld.

[Reactie gewijzigd door teacup op 30 juli 2018 07:30]

Je ziet op diezelfde foto's ook de sleuven lopen waarmee je de fans naar beneden kunt schuiven. Zo creŽer je zelfs ruimte voor een 3e 14cm fan (al moet je dan wel de ODD cage verwijderen). Dus dan heb je de hele shroud te pakken. Verder kun je 2 fans in de shroud kwijt en 1 er op.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 30 juli 2018 07:48]

Je ziet op diezelfde foto's ook de sleuven lopen waarmee je de fans naar beneden kunt schuiven.
Ja inderdaad, dat kon ik op de phone vanmorgen niet zo goed zien. Op zich heeft Be Quiet dit wel netjes aangepakt. Als ik het inschat zal zich zo ongeveer 3/4 deel van die onderste fan voor de opening van de PSU tunnel bevinden.

De derde fan is dan wel een zinnige toevoeging omdat die onderste fan voor de stroming boven de PSU tunnel weinig zal toevoegen. Dit laatste ook door de verstoring die de bovenwand van die tunnel in de stroming vertegenwoordigd. De extra ventilatoren in de tunnel moet ik even van je aannemen. Als de PSU zijn intake via de bodem heeft en naar achter uitblaast begrijp ik dus dat die extra fans op en in de tunnel alleen de hard disks van stroming voorzien?
Wellicht wordt het ťťn en ander duidelijker hoe het er uit ziet wanneer deze man van BQ zelf hem uit elkaar haalt om te reversen. https://www.youtube.com/watch?v=N-pRqJFjU4U De shroud heeft boven op 2 klepjes die er af kunnen om ruimte te maken voor 1 fan en 1 ssd. Als hij de shroud er uit haalt zie je nog 2 vents op de bodem. De koelers in de shroud zullen idd alleen voor je hdd's zijn, je PSU zal er niks van merken. Hij reversed hem in de video en blokkeert daar mee wel 1 van die vents in de shroud.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 30 juli 2018 16:46]

Hoe kun je nu bij een computerbehuizing over een prestatie speken?
Dank je wel, geeft inderdaad de nodige informatie. De ventilatoren in de bodem zullen met name de harddisks aanblazen. Al blazen ze hierbij tegen de onderzijde van de hard disks aan. In die zin is de luchtstroming van de onderste frontpaneel fan bij gebruik van twee hard disks nuttiger, omdat die lucht langs beide harddisks zal blazen.

Van de twee fanposities in de bodem is de middelste inderdaad deels geblokkeerd door de PSU. De gebruikte PSU, een 850 W exemplaar is zeker niet de kleinste, maar er zijn grotere PSU's. Of die tweede, middelste bodemfan positie daarom nuttig is, is even de vraag.

Zou je geen bodemfans gebruiken, en volsta je met de onderste frontpaneel fan, dan worden op zich de hard disks goed aangeblazen. De lucht zal alleen richting PSU worden geblazen en daar verder weinig kunnen uitrichten. Met een van de bodemfans naar beneden blazend (zuigend) zou die lucht van de frontpaneel fan ook weer direct de kast via de bodem kunnen verlaten. Twee fans voor heerlijk koele hard disks. Dit levert tenminste een logische luchtstroom op.

Door het filmpje ben ik mij eigenlijk pas goed gaan realiseren dat de Tunnel(shroud) niet zozeer een tunnel is maar meer een afscherming is met een L-vormige doorsnede. De shroud creŽert samen met het kabeldoorvoerscherm en de moederbord achterplaat een scheiding tussen voor en achterruimte. De bodem fans hebben een functie om die gehele achterruimte, tot aan de bovenrand van het moederbord te ventileren. Inclusief een eventuele SSD die daar nog kan worden geplaatst. De moederbord achterplaat is van achteren trouwens mooi open (het is eigenlijk meer een open frame), zodat luchtstroming ook daadwerkelijk bij het moederbord kan komen.

Het volgende dilemma ontstaat dan wel: gaan we hard disks koelen met de frontpaneel fan of geven we voorrang voor de bodem fans zodat de lucht omhoog kan stromen, tot achter het moederbord. De voorste bodemfan zo combineren met de onderste frontpaneel fan is niet optimaal, want geeft op zich wel spannende luchtwervelingen, maar de effectiviteit hiervan is twijfelachtig. Dan is het misschien nog beter om de middelste omhoogblazende fan in ere te herstellen, ondanks de PSU obstructie. Die fan kan namelijk de luchtstroom van de onderste frontpaneel fan naar boven ombuigen richting achterzijde moederbord. Voor dit ombuigen zou de fan bovenin de shroud nog idealer zijn, al gaat de luchtstroom dan voor het moederbord langs, en ik denk dat aan de voorzijde van het moederbord al wel genoeg stroming is, die dan weer wordt gekruist.

Voor de beeldvorming, er is wat weinig info over the dark side of the moon, de achterkant van de kast/shroud en moederbord. Gelukkig zijn er foto's te vinden op de be quiet site zelf, of bij de buurtjes van hardware.info, die het in een nieuwsberichtje presteren genoeg foto's te laten zien om de meeste vragen te beantwoorden.

[Reactie gewijzigd door teacup op 30 juli 2018 22:44]

Leuk, al die dure kasten, en ik snap ook de aantrekkingskracht van deze kasten, maar hoeveel mensen gaan er zo'n kast kopen?

Zou Tweakers niet een keer de onderkant van de markt kunnen bekijken, de kasten van §50,- en lager, van de bekende merken? Als je de top 4 merken ATX towers neemt vanuit de pricewatch, dan heb je al meer dan 10 verschillende kasten, en dit zijn toch vaak de kasten die gebruikt worden voor de systemen die we voor anderen in elkaar zetten, zeker als het op een budget moet gebeuren...
Kasten van minder dan 50 euro zijn over het algemeen doodgewone troep. Het is een wonder wat een merk als Phanteks uit de P serie kasten haalt met 59 euro. Maar onder de 50 euro moet je eigenlijk geen kast willen. Er is een reden dat ze zo goedkoop zijn.
Dan zou een goede test dat moeten bevestigen, of weer een vooroordeel om zeep helpen.

YouTube kanalen zoals TechDeals laten dit soort kasten ook zien, en kijken daarbij ook naar het eventuele gebruik ervan. Een kast van 50 euro omgerekend gaat natuurlijk geen gigantisch zwaar systeem.

Maar goed, gaan we naar 60 euro.
Zit de reset knop niet op de knipperknop van de hd-activity? Ik heb een DBP 700 met dezelfde knoppen op de voorkant en dat is mijn reset knop!

[Reactie gewijzigd door ericjansen88 op 30 juli 2018 07:34]

nee, er is fysiek geen knop noch kabeltje voor reset, alleen fp-connectors voor hdd-activity, power-led en power-button
Uit nieuwsgierigheid: heb je al meer kasten gezien waar de reset-knop ontbreekt?

Nu ik erover nadenk, misschien is dit geen luie besparing, maar gewoon een goed idee. Het resetten van een systeem via een hardwarematige knop is tegenwoordig immers zeldzaam (kan immers gewoon vanuit het OS; hoe vaak komt het nog voor dat het OS zelf op zijn bek gaat?).
Ik heb laatst een PC in elkaar gezet die ook geen reset knop had, maar dat was geen high-end kast. Persoonlijk kan ik me de laatste keer dat ik op reset heb gedrukt niet herinneren. En anders doet 4 seconden de power knop indrukken ook het truukje :).
Inderdaad. Sinds Windows 7 SP2, misschien zelfs SP1 al nooit meer hoeven doen. Zit op laptops al nog langer niet meer.
ik kan me zo niet heel veel voorbeelden voor de geest halen eerlijk gezegd, maar echt nodig is de resetknop idd niet, desnoods gebruik je de 4sec-softpoweroff-functie :)
De fancontroller van de 2018-versie (links) en de oude uit 2016
Volgens mij is dit precies andersom, 2018 is rechts te zien?
Dat lijkt mij ook, tenzij ze van solid capacitors zijn overgestapt naar oude elco's?

Edit: ik denk dat het de bedoeling was om oud rechts, nieuw links te doen, maar dat de afbeeldingen verkeerdom staan. Bij de andere foto's is het wel steeds L: nieuw, R: oud.

[Reactie gewijzigd door S0epkip op 30 juli 2018 13:17]

klopt, heb ze op de goede volgorde gezet
Dat het systeem aan moet staan voor de Qi lader is onhandig als je die voor je muis gebruikt. Een muis op de oplader betekent dat je de pc op dat moment niet gebruikt (tenzij je er 2 hebt...)
Dan is een functionaliteit als “Enter sleep mode when charging complete” wel handig. Bestaat dat Łberhaupt?

[Reactie gewijzigd door GeeBee op 30 juli 2018 08:22]

Mee eens, maar ik kan me ook voorstellen dat de voeding hier niet op berekend is. Idle of aan is toch wel wat anders. Zelf heb ik nooit zo'n muis gebruikt; het lijkt me handiger om het voor een telefoon te gebruiken.
Persoonlijk zou ik de case liever zonder Qi-lader zien. Ik heb niets wat het nodig heeft en heb ook geen behoefte er aan, zoveel meer werk is het niet om een USB kabeltje in je telefoon te pluggen (en een draadloze muis hoef ik ook niet).
Gelukkig maakt be quiet dat belangrijkste verbeterpunt ook beschikbaar voor klanten die de originele behuizing kochten; voor een prijs van ongeveer dertig euro haal je in ieder geval de grootste verbetering in huis. Ook het weglaten van de bays voor harde schijven, maar ze nog wel meeleveren met de optie er nog meer te kopen, is een goede beslissing. Ook een bovengemiddeld systeem heeft tegenwoordig weinig baat bij zoveel harde schijven.
Daar ben ik het toch niet direct mee eens. Met de huidige looks lijkt de Dark Base Pro 900 wel heel erg veel op de Dark Base 700 ( pricewatch: be quiet! Dark Base 700 ), die bovendien ook nog leds heeft. Zo ver ik kan zien is er maar 1 reden om voor de 900 te gaan en dat is wanneer je meer ruimte nodig hebt. De 700 is al een forse kast dus dat kan eigenlijk alleen ruimte voor schijven zijn. Vervolgens ga je die schijven optioneel maken? Bovendien zijn eventuele kosten besparingen voor de koper voorlopig niet zichtbaar, de advies prijs is er in ieder geval niet naar.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 30 juli 2018 11:05]

Ik heb de DBP900 zonder een enkele schijf maar de ruimte is goed benut met 2x 420 rads.
Ik heb een gewone Dark Base 900 gekocht omdat ik een stille kast wou hebben. Ik hoor eigenlijk niets dus ik ben er tevreden over. De poten kunnen eraf, heb ik eraf gehaald, staat op een plank met wielen i.v.m. mobiliteit, schijnt ook minder stof te trekken zo. Dat klik deurtje valt af en toe open, zijn ook klachten over bij consumenten reviews..dus dat had wel wat meer doordacht kunnen zijn. Vind voor die prijs hadden er ook wel een paar caddys voor kleine harde schijven bij gemogen.
OK, weten we ook weer de reden waarom er nu twee klikpunten zijn in deze update.
Op dit prijsniveau verwacht je toch enkel top prestaties. Veel geld voor wat het is, is mijn mening.
Je betaalt ook voor de grote hoeveelheid ruimte. Kost ook materiaal. Andere merken die een kast van dit formaat aanbieden (en geen troep zijn) zijn vaak hoger geprijsd.
Netjes dat ze een upgrade kit aanbieden voor deze revisie. Toch een stukje customer loyalty, misschien toch maar voor deze behuizing gaan als volgende :)
Er zijn 2 upgrades die me echt intresseren: frontpaneel en fancontroller. Waarom zou men deze niet los kunnen verkopen? (Deze case is modulair genoeg om dit gemakkelijk toe te laten)

[Reactie gewijzigd door Fly666 op 30 juli 2018 11:21]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True