Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Redacteur mobile

Telefoons rond 300 euro Round-up

Twee stappen naar voren, een stapje terug

Inleiding

  • Nokia 6.1
  • Huawei P20 Lite
  • Samsung Galaxy A6
  • Moto G6 Plus

Samengevat

De Nokia 6.1 doet veel, maar lang niet alles goed. Op het ontwerp is weinig aan te merken. Hij voelt ontzettend stevig aan en deze telefoon moet het even kunnen volhouden. Hij is dankzij het traditionele 16:9-scherm redelijk breed. Het scherm is prima voor deze prijsklasse en de accuduur is uitstekend. De software is gebaseerd op Android One en gebruikers kunnen daarom tijdig en nog lang updates tegemoet zien, hoewel hij lang niet altijd even vloeiend is. De camera is voor deze prijsklasse zwaar onder de maat en dat is jammer.

Samengevat

De Huawei P20 Lite is een prima telefoon op veel punten, hoewel hij her en der tekortkomt. Er zijn twee belangrijke punten waarop hij minder scoort dan concurrenten in dezelfde prijsklasse; het scherm is veel minder goed af te lezen in direct zonlicht en de accuduur is zwaar onder de maat. De P20 Lite heeft wel weer een betere camera dan veel concurrenten. Op het gebied van grafische prestaties blijft de P20 Lite achter, maar de opslag is sneller en het geheel leidt tot een gebruikservaring die in lijn ligt van wat je voor deze prijs mag verwachten.

Getest

Huawei P20 Lite Dual Sim Zwart

Prijs bij publicatie: € 315,-

Vanaf € 199,-

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (5)

Samengevat

De Galaxy A6 van Samsung is een van de weinige telefoons in zijn prijsklasse met een oledscherm. Het is daarmee gelijk het beste scherm op een telefoon in deze klasse en het grootste voordeel van deze telefoon. Hij heeft bovendien, in tegenstelling tot zijn voorgangers, ruimte voor twee simkaarten. Het ontwerp van metaal is verzorgd en voelt stevig aan. De processor en gpu zijn zwaar ondergemiddeld voor deze prijscategorie en dat resulteert in een telefoon die minder snel werkt dan veel concurrenten. De accuduur is aan de lage kant en de camera is ongeveer wat je voor deze prijs mag verwachten.

Samengevat

De Moto G6 Plus is een complete smartphone voor zijn prijs. Hij heeft een glazen ontwerp. Dat oogt luxe, maar de achterkant is daardoor breekbaar en gevoelig voor vlekken; een hoesje is aan te raden. Gelukkig zit er een rubberen hoesje in de doos. Verder valt hij op met zijn dubbele camera, die een portretmodus mogelijk maakt. Dat werkt aardig. De camera presteert prima voor deze prijsklasse. De accuduur is ook goed. De telefoon heeft uitbreidbare opslag én ruimte voor twee simkaarten. Al met al is deze telefoon een prima allround-keuze voor deze prijs.

Getest

Motorola Moto G6 Plus Blauw

Prijs bij publicatie: € 299,-

Vanaf € 219,-

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (2)

Een paar van de populairste telefoons van de afgelopen jaren op Tweakers waren toestellen onder de 300 euro. Neem de OnePlus One. Waar de prijs van een OnePlus-toestel nu ten noorden van 500 euro begint, was de eerste telefoon van de Chinese fabrikant te krijgen vanaf 299 euro. Een ander voorbeeld is de Lenovo P2, een telefoon met een oledscherm en een enorme accu, voor diezelfde prijs. Dat is natuurlijk logisch. Terwijl alle aandacht uitgaat naar high-end modellen met de nieuwste snufjes, zoeken veel mensen juist naar een betaalbaarder model dat veel biedt voor veel minder geld. Daarom doen we op Tweakers geregeld round-ups van smartphones uit goedkopere prijsklassen.

Bekijk deze video in de StreamOne-player.

De nieuwe midrangetelefoons hebben diverse functies die tot voor kort op high-end telefoons te vinden waren. Drie van de vier toestellen hebben een scherm dat langer is dan de traditionele 16:9-verhouding, de P20 Lite heeft een inkeping in het scherm, en de P20 Lite en Moto G6 Plus hebben een glazen achterkant. Ook op het gebied van software zijn grote stappen gezet; van alle telefoons is bekend hoe lang ze updates zullen krijgen. Vooral dat laatste is een grote stap vooruit voor wie op zoek is naar een nieuwe telefoon rond de driehonderd euro.

Maar het is niet alleen goed nieuws. In sommige opzichten zijn midrangetelefoons erop achteruitgegaan ten opzichte van de afgelopen jaren. Een high-end soc als in de OnePlus One of een oledscherm met hoge resolutie als in de Lenovo P2 zijn beide te duur geworden voor modellen rond driehonderd euro. Over de hele linie zijn sommige kenmerken duidelijk vooruitgegaan, langdurige ondersteuning, standaard dualsim en 32GB opslag bijvoorbeeld, maar de tijd van toppers voor bodemprijzen lijkt voorgoed voorbij. De gestegen prijzen voor dram van de afgelopen jaren en de hoge prijzen voor oledschermen door beperkt aanbod hebben tot gevolg dat het niet meer te doen is om een toptelefoon te maken voor deze prijs.

Roundup smartphones 300 euro

Specificaties

Toestel Nokia 6.1 Huawei P20 Lite Samsung Galaxy A6 Moto G6 Plus
Mobiel besturingssysteem Google Android 8.1 Google Android 8.0 Google Android 8.0 Google Android 8.0
Beeldscherm
Schermdiagonaal 5,5" 5,84" 5,6" 5,9"
Resolutie 1920x1080 2220x1080 1480x720 2160x1080
Dots per inch 401dpi 423dpi 294dpi 409dpi
Relatieve schermgrootte 73,9% 81,8% 75,0% 74,4%
Schermtype Lcd Lcd Oled Lcd
Technische kenmerken
Cpu/soc Qualcomm Snapdragon 630 HiSilicon Kirin 659 Samsung Exynos 7 Octa (7870) Qualcomm Snapdragon 630
Aantal cores 8 8 8 8
Processorsnelheid 2,2GHz 2,36GHz 1,6GHz 2,2GHz
Geheugengrootte 3/4GB 4GB 3GB 4GB
Opslagcapaciteit 32/64GB 64GB 32GB 64GB
Aantal sims Dual Dual Dual Dual
Sim2 gedeeld met micro-sd Ja Ja    
Camera
Cameraresolutie (achter) 16Mp 16Mp 16Mp 12Mp
Diafragma 2 2,2 1,7 1,7
Resolutie secundaire camera (achter)   2Mp   5Mp
Diafragma secundaire camera (achter)   2,4    
Cameraresolutie (voor) 8Mp 16Mp 16Mp 8Mp
Camera-autofocus   Ja Ja Ja
Verbindingen
Mobiele netwerk 2g - edge, 2g - gprs, 3g - hsdpa, 3g - hspa, 3g - hspa+, 3g - hsupa, 3g - umts, 4g - lte   2g - edge, 2g - gprs, 3g - hsdpa, 3g - hspa, 3g - hspa+, 3g - hsupa, 3g - umts, 4g - lte 2g - edge, 2g - gprs, 3g - hsdpa, 3g - hspa, 3g - hspa+, 3g - hsupa, 3g - umts, 4g - lte
Frequentiebereik (mobiel)   800MHz, 850MHz, 900MHz, 1800MHz , 1900MHz , 2100MHz , 2600MHz 800MHz, 850MHz, 900MHz, 1800MHz , 1900MHz , 2100MHz  
Met wifi Ja Ja Ja Ja
5GHz-ondersteuning Ja Ja Ja Ja
Verbinding (wlan) 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n 802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n 802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n
Bluetooth Ja Ja Ja Ja
Bluetoothversie Bluetooth 5.0 Bluetooth 4.2 Bluetooth 4.2 Bluetooth 5.0
Overige draadloze verbindingen Near field communication (nfc) Near field communication (nfc) Ant+, near field communication (nfc) Near field communication (nfc)
Gsm-connector 3,5mm, usb 2.0 (type-c) 3,5mm, usb 2.0 (type-c) 3,5mm, micro-usb 3,5mm, usb 2.0 (type-c)
Functionaliteit
Gps Ja Ja Ja Ja
Gsm-functies Gyrosensor, kompas, rds, vingerafdrukscanner Kompas, tril, vingerafdrukscanner A2dp (bluetoothstereo), bewegingssensor (g-sensor), handsfree, kompas, tril, vingerafdrukscanner, voicerecorder Fm-radio (headset), gezichtsherkenning, gyrosensor, kompas, snelladen, tril, vingerafdrukscanner
Accu en lader
Accucapaciteit (mAh) 3000mAh 3000mAh 3000mAh 3200mAh
Snellaadtechniek Quick Charge 4.0     TurboPower
Afmetingen, gewicht en kleur
Lengte 148,8mm 148,6mm 149,9mm 160mm
Breedte 75,8mm 71,2mm 70,8mm 75,5mm
Dikte 8,6mm 7,4mm 7,7mm 8mm
Gewicht (gram)   145g 162g 167g

Design en scherm

High-end telefoons zijn allemaal overgegaan op glazen achterkanten en die trend heeft inmiddels ook de midrangemarkt bereikt. De P20 Lite en Moto G6 Plus hebben beide een glazen achterkant met een metalen zijkant. De Nokia 6.1 en Galaxy A6 houden het bij metalen ontwerpen.

Roundup smartphones 300 euro

Dat heeft wel gevolgen voor de stevigheid. De Nokia en de Galaxy A6 voelen zo stevig aan, dat je het idee hebt dat je er spijkers mee in de muur kunt slaan - don't try this at home! In de behuizing zit geen enkele flexibiliteit. De glazen achterkanten van de P20 Lite en Moto G6 Plus maken een hoesje een enorme aanrader. Er zit bovendien een klein beetje speling in de behuizing.

Toestel Nokia 6.1 Huawei P20 Lite Galaxy A6 Moto G6 Plus
Afmetingen 148,8mm
75,8mm
8,2mm
172g
148,6mm
71,2mm
7,4mm
145g
149,9mm
70,8mm
7,7mm
159g
160mm
75,5mm
8mm
167g
Scherm 5,5", 16:9
83cm2
5,84", 19:9
82cm2
5,6", 18,5:9
80cm2
5,9", 18:9
90cm2
Relatieve schermgrootte 73,2% 80,5% 75,0% 74,4%
Materiaal zijkanten Metaal Metaal Metaal Kunststof
Materiaal achterkant Metaal Glas Metaal Glas
Vingerafdrukscanner Achterkant Achterkant Achterkant Voorkant

Van deze telefoons zijn de P20 Lite en Galaxy A6 de kleinste. De Nokia 6.1 is niet zo lang, maar wel aan de brede kant, vanwege het 16:9-scherm. De Moto G6 Plus is de grootste telefoon in deze round-up en als je ze naast elkaar houdt, is het verschil groot. Aan de andere kant heeft hij ook het grootste scherm.

Alle vier hebben ze uitstekende camera's aan de achterkant. Daarmee zeggen we niets over de kwaliteit, maar over het ontwerp; de elementen met daarin de cameralenzen steken een beetje uit. Bij de Nokia en Samsung is dat miniem, de P20 Lite heeft een klein puistje. De Moto G6 Plus heeft een grote bochel op de rug, maar met een hoesje valt ook dat wel mee.

Verder valt op dat de knoppen van de Galaxy A6 een beetje fragiel aanvoelen. Hij klikt een beetje raar en de knoppen voelen een stuk minder goed aan dan die van de andere telefoons. Wie een vingerafdrukscanner aan de voorkant wil, kan uit dit rijtje alleen terecht bij de Moto.

Het valt op dat alle telefoons verzorgd ontworpen zijn. Er zitten geen grote bouwfouten in de ontwerpen of kieren in de behuizingen. Op het gebied van ontwerp hadden deze toestellen stuk voor stuk ook voor duurdere modellen kunnen doorgaan.

Scherm

Als je vervolgens de schermen aanzet, zie je gelijk grote verschillen. De schermen lopen enorm uiteen in techniek, helderheid en resolutie, en dat heeft grote gevolgen voor gebruik in de dagelijkse praktijk.

Schermen Nokia 6.1 Huawei P20 Lite Galaxy A6 Moto G6 Plus
Techniek Lcd Lcd Oled Lcd
Inkeping Nee Ja Nee Nee
Verhouding 16:9 19:9 18,5:9 18:9

Het is een teken des tijds dat alle telefoons een andere schermverhouding hebben. De Nokia 6.1 heeft een 16:9-paneel, zoals telefoons tot vorig jaar altijd hadden. Het langste scherm is dat van de P20 Lite, maar die heeft een inkeping bovenin. Zo'n duidelijke hap uit het scherm is een ontwerpkeuze waar je elke dag tegenaan kijkt. Bepaal dus van tevoren goed of je dat wilt of niet.

Helderheid wit
Smartphone in cd/m² (hoger is beter)
Moto G6 Plus
609
Samsung Galaxy A6
530
Nokia 6.1
505
Huawei P20 Lite
433

We hebben de schermen doorgemeten met onze SpectraCal C6-colorimeter en CalMAN 5-software en wat blijkt? De Moto heeft met enige afstand het scherm dat het helderste kan. Dat kun je ook merken; op een zonnige dag is het scherm van de Moto het makkelijkst af te lezen bij het bekijken van notificaties of het maken van foto's en video's. De P20 Lite heeft de laagste maximale helderheid, maar met 433cd/m² is die nog steeds niet verkeerd.

  • Contrast
  • Grijswaardenfout
  • Kleurfout
  • Min helderheid
Contrast
Smartphone Contrast in verhouding (hoger is beter)
Moto G6 Plus
1349:1
Nokia 6.1
1253:1
Huawei P20 Lite
964:1
Gemiddelde grijswaardenfout
Smartphone kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Samsung Galaxy A6
3,50
Moto G6 Plus
5,60
Huawei P20 Lite
7,30
Nokia 6.1
8,70
Gemiddelde kleurfout
Smartphone kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Samsung Galaxy A6
2,20
Moto G6 Plus
4,70
Huawei P20 Lite
4,70
Nokia 6.1
5,20
Minimale helderheid
Smartphone in cd/m² (lager is beter)
Huawei P20 Lite
1,98
Nokia 6.1
2,09
Moto G6 Plus
5,10
Samsung Galaxy A6
7,70

De Galaxy A6 heeft een oledscherm en dus een op papier oneindig contrast. Daarom ontbreekt hij in dat rijtje. De lcd van de G6 Plus heeft het hoogste contrast, die van de Nokia 6.1 doet prima mee. De P20 Lite is duidelijk de zwakste broeder op dit gebied.

Op vrijwel alle gebieden steekt het scherm van de Galaxy boven de rest uit. Het is beter afgesteld, en heeft minder afwijkingen in weergave van grijstinten en kleuren. De minimale helderheid is hoog, maar met een blauwlichtfilter en appjes kun je dat verder omlaag krijgen als je daar last van hebt.

Accuduur en software

Er zit niet heel veel verschil in de accucapaciteit van de verschillende telefoons, maar de socs en schermen wijken zodanig af, dat er toch grote verschillen zitten in de accuduur. Hoe hoog de accuduur in de praktijk uitvalt, hangt onder meer af van welke apps op het toestel staan, wat je precies doet en, iets waar weinig mensen bij stilstaan, het weer. Bij zonnig zomerweer staat de automatische helderheid veel hoger dan bij grauw weer en dat scheelt al snel uren accuduur per dag.

  • Wifi
  • 4g
Accuduur bij webbrowsen (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Nokia 6.1
11u24m
Moto G6 Plus
11u2m
Samsung Galaxy A6
8u28m
Huawei P20 Lite
6u58m
Accuduur bij webbrowsen 4g (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Moto G6 Plus
9u45m
Nokia 6.1
8u39m
Samsung Galaxy A6
7u8m
Huawei P20 Lite
6u6m

De Nokia en Moto doen het veel, veel beter dan de Galaxy A6 en Huawei P20 Lite. Dat kan liggen aan de gebruikte schermen, maar de meest logische verklaring is de gebruikte soc. Beide telefoons hebben een Qualcomm Snapdragon-soc aan boord en die lijkt het browsen een stuk beter af te handelen dan de eigen socs van Huawei en Samsung. In dezelfde test op 4g zijn de verschillen minder groot; de Moto houdt het daarin het langste vol, gevolgd door de Nokia, Galaxy en Huawei.

  • PCMark Android - Work 2.0 (accu)
  • Video
PCMark Android - Work 2.0 (accu)
Smartphone tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Nokia 6.1
9u7m
Moto G6 Plus
8u46m
Samsung Galaxy A6
7u19m
Huawei P20 Lite
5u52m
Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Samsung Galaxy A6
13u45m
Moto G6 Plus
11u9m
Nokia 6.1
11u7m

Bij de andere accutests zien we hetzelfde beeld. Wie de langste accuduur wil, kan het beste terecht bij de Nokia en Moto, terwijl de Huawei de zwakste schakel is in de test. De Huawei weigert de videotest te draaien, waardoor we daarvan geen resultaat hebben.

  • Procent vol na 30 minuten
  • Laadtijd
Procent vol na 30 minuten
Smartphone Toename acculading in procenten in % (hoger is beter)
Moto G6 Plus
46
Nokia 6.1
43
Huawei P20 Lite
34
Samsung Galaxy A6
26
Laadtijd
Smartphone tijd in uren en minuten (lager is beter)
Moto G6 Plus
1u56m
Huawei P20 Lite
2u11m
Nokia 6.1
2u12m
Samsung Galaxy A6
2u28m

Snelladen is de norm geworden, ook bij midrangetelefoons. Met de meegeleverde lader pomp je de Moto bijna halfvol in een half uurtje. Ook de Nokia zit na die tijd al een stuk voller. De Huawei en Samsung doen het iets langzamer, hoewel de accu na een half uur voor een kwart vol hebben ook best redelijk is. Wie rond het diner zonder accusap zit, kan op die manier makkelijk bijladen om klaar te zijn voor de avond.

Software

Een grote stap vooruit: van elk van deze telefoons weet je precies tot wanneer ze gegarandeerd beveiligingsupdates krijgen. Een paar jaar geleden was dat gissen geweest, maar nu is het anders. Bij de Galaxy A6 is dat tot mei 2020, de Nokia 6.1, P20 Lite en G6 Plus krijgen updates tot het voorjaar van 2021.

Op het gebied van upgrades naar nieuwe versies van Android, krijgen al deze toestellen Android P, al is onbekend wanneer dat zal zijn. Voor de Moto G6 Plus houdt het daar op, van de andere toestellen is dat nog niet bekend, dus reken er niet op.

De Nokia 6.1 zit in het Android One-programma en draait dus stock Android met een paar kleine aanpassingen van fabrikant HMD. Zo is er uiteraard de camera-app van HMD. Voor de rest is het stock Android zonder veel verrassingen. De Nokia 6.1 is niet de snelste telefoon; we zagen vaker haperingen dan we gewend zijn bij high-end telefoons, ook bij eenvoudige taken als het wisselen tussen lichte apps.

De P20 Lite draait op Huaweis eigen Emui, een skin die diep ingrijpt op hoe Android eruitziet en werkt. Huawei voegt daarbij veel eigen functies toe, zoals een app om van alles in te stellen op het gebied van permissies, modi om de accuduur te verlengen en meer. Standaard is er geen applade, maar die is wel toe te voegen als optie. De skin heeft een kleurrijk uiterlijk met vierkante iconen en niet iedereen zal gecharmeerd zijn van hoe het eruitziet en werkt. Een andere launcher lost dat maar ten dele op, want de menu's en instellingenmenu's blijven hetzelfde. De P20 Lite is geen langzame telefoon, maar we kwamen wel af en toe haperingen tegen.

De Galaxy A6 heeft de software van Samsung aan boord, zoals die ook op de Galaxy S8 te vinden is. Dezelfde apps en diensten zijn terug te vinden op de A6, zoals het snel starten van de camera met twee keer de volumeknop indrukken en Veilige Map om bestanden in op te slaan die niet zomaar te zien zijn als je je telefoon even uitleent.

Motorola's skin voegt alleen de eigen Moto-app toe, met daarin toevoegingen als het aanzetten van wifi als je thuiskomt. Ook zit daarin een eigen lockscreen. Daarnaast biedt Motorola de optie om de onscreenknoppen te vervangen door gebaren op de vingerafdrukscanner. Beide opties werken prima. De software wijkt verder weinig af van die op eerdere versies van Motorola-telefoons en stock Android. Het functioneert allemaal precies zoals het moet en alles zit waar je het verwacht.

Camera en hardware

Misschien wel het grootste verschil tussen een midrangetelefoon en een high-end toestel is de cameraset-up. De duurste telefoons hebben over het algemeen de beste camera's en de verschillen zijn groot. Ook tussen deze telefoons zijn de verschillen aanzienlijk. We hebben de specificaties van de camera's op een rijtje gezet.

Camera Nokia 6.1 Huawei P20 Lite Galaxy A6 Moto G6 Plus
Cameraset-up achterkant Enkel Dubbel Enkel Dubbel
Functie secundaire camera   Diepte schatten   Diepte schatten
Camerasensor Samsung S5K3P3 Omnivision OV16B10 Samsung S5K2P6 Samsung S5K2L7/
Omnivsion OV5675
Sensorgrootte en pixels 1/3,1" en 1,0μm 1/2,76" en 1,12μm 1/2,8", 1,12μm 1/2,56" en 1,4μm/
1/5" en 1,12μm
Cameraresolutie 16Mp
4k@30fps
16Mp, fulld@30fps 16Mp
fullhd@30fps
12Mp
4k@30fps / 5Mp
Camerabrandpunt en diafragma 3,57mm en f/2.0 3,81mm en f/2.2 3,93mm en f/1.7 4,25mm en f/1.7 / 2,18mm
Frontcamera 8Mp, f/2.0, fixed focus 16Mp, f/2.2, fixed focus 16Mp, f/1.9, contrast-af 8Mp, f/2.2, fixed focus

Als je op papier zou moeten kiezen, dan heeft de Moto de beste cameraset-up; de camera heeft de grootste sensor, de grootste pixels en de langste brandpuntsafstand. De andere camera's hebben weliswaar een hogere resolutie, maar kleinere sensors en kleinere pixels.

De Moto en P20 Lite hebben beide een secundaire camera aan de achterkant waarmee je geen foto's kunt maken. Ze dienen om diepte te kunnen schatten, om zo het blurren van de achtergrond mogelijk te maken. Deze zogenoemde portretmodus zit in veel meer telefoons.

Laten we vooropstellen dat er helaas geen verborgen juweeltje zit tussen deze telefoons; ze presteren op een manier die je in deze prijsklasse mag verwachten en er is er niet een die er op positieve manier bovenuit springt.

Als er goed licht is, zijn de verschillen klein. De Huawei en Moto lijken een kleine voorsprong te hebben op het gebied van kleurreproductie en dynamisch bereik, maar de verschillen zijn klein. De kleine sensor met kleine pixels speelt de Nokia enorm parten in minder licht. De camera is zo goed als onbruikbaar bij minder licht en dat is jammer.

Ook de frontcamera's ontlopen elkaar niet veel. De P20 Lite lijkt het daarmee iets beter te doen dan de andere telefoons. Over de hele linie zouden we Moto G6 Plus als winnaar van de cameratest aanwijzen, met als extra bonus dat hij, net als de Huawei, dankzij de tweede camera portretten kan doen; daarnaast is het simpelweg de beste camera van deze vier. Dat lijkt vooral te liggen aan natuurkundige elementen; een grote sensor en grote pixels helpen.

Hardware

Het is een trend die níet van de high-end markt is overgewaaid; Nokia-licentienemer HMD, Huawei en Lenovo's Motorola hebben allemaal duurdere telefoons uitgebracht zonder 3,5mm-jack, maar de fabrikanten vinden dat de analoge aansluiting voor audio anno 2018 nog altijd niet mag ontbreken in deze prijsklasse en dus hebben alle toestellen in deze round-up een 3,5mm-poort. Daar zijn we blij mee, want het is een functie die het makkelijk maakt om eigen headsets aan te sluiten op telefoons, zonder dat er dongles nodig zijn. Het weglaten van de 3,5mm-poort is een debiele trend in de markt voor duurdere telefoons en we hopen dat die snel weer voorbij zal zijn.

De hardware tussen de vier telefoons is vergelijkbaar. De Nokia en Moto draaien op exact dezelfde soc, de Snapdragon 630 van Qualcomm. Huawei heeft zijn eigen Kirin 659 en Samsung zijn eigen Exynos 7870. Op het gebied van geheugen en opslag hebben de Moto G6 Plus en de P20 Lite een streepje voor; die beschikken over 64GB opslag, waar de andere telefoons dat niet hebben. In alle gevallen gaat het om lpdd3-geheugen en emmc-opslag.

Hardware Nokia 6.1 Huawei P20 Lite Galaxy A6 Moto G6 Plus
Soc Snapdragon 630 Kirin 659 Exynos 7870 Snapdragon 630
Cpu 8x Cortex A53 @ 2,2GHz
14nm
8x Cortex A53 @ 2,2GHz
16nm
8X Cortex A53 @ 1,6GHz
14nm
8x Cortex A53 @ 2,2GHz
14nm
Gpu Adreno 508 Mali T830MP2 Mali T830MP1 Adreno 508
Geheugen 3GB 4GB 3GB 4GB
Opslag 32GB 64GB 32GB 64GB
Aansluitingen Usb-c, 3,5mm Usb-c, 3,5mm Micro-usb, 3,5mm Usb-c, 3,5mm
Slots 2x sim of
1x sim en 1x micro-sd
2x sim of
1x sim en 1x micro-sd
2x sim en 1x micro-sd 2x sim en 1x micro-sd

De A6 en Moto hebben drie slots: twee voor nanosimkaarten en eentje voor uitbreidbare opslag. Dat is heel netjes. De Nokia en Huawei bieden wel dualsim, maar alleen ten koste van de uitbreidbare opslag; je moet kiezen voor een tweede simslot of een micro-sd-kaart.

Alleen de Galaxy A6 heeft een micro-usb-poort, de rest beschikt over usb-c. Dat betekent niet automatisch dat de telefoons ook usb 3.1 ondersteunen; dat staat los van de poort. Als je al veel usb-c-kabels hebt, is een telefoon met usb-c een handige keuze.

  • Native
  • Java
  • Native (singlecore)
  • Java (singlecore)
AndEBench - native
Smartphone in iteraties per seconde (hoger is beter)
Huawei P20 Lite
23.581
Nokia 6.1
23.151
Moto G6 Plus
22.546
Samsung Galaxy A6
19.226
AndEBench - Java
Smartphone in iteraties per seconde (hoger is beter)
Huawei P20 Lite
2.048
Nokia 6.1
1.696
Moto G6 Plus
1.646
Samsung Galaxy A6
1.255
AndEBench - native (singlecore)
Smartphone in iteraties per seconde (hoger is beter)
Huawei P20 Lite
3.796
Nokia 6.1
3.421
Moto G6 Plus
3.413
Samsung Galaxy A6
2.539
AndEBench - Java (singlecore)
Smartphone in iteraties per seconde (hoger is beter)
Huawei P20 Lite
548
Nokia 6.1
534
Moto G6 Plus
496
Samsung Galaxy A6
364

AndEBench laat de processor een hoop berekeningen uitvoeren en bekijkt hoe snel dat gebeurt. De P20 Lite kan het snelste rekenen, maar het verschil met de Nokia en Moto is niet zo groot. De Galaxy A6 loopt op dit gebied een klein stukje achter.

  • Car Chase
  • Manhattan
  • Sling Shot Unlimited
GFXBench Car Chase - onscreen
Smartphone framerate in fps (hoger is beter)
Nokia 6.1
6,0
Moto G6 Plus
5,3
Samsung Galaxy A6
4,0
Huawei P20 Lite
3,2
GFXBench Manhattan - onscreen
Smartphone framerate in fps (hoger is beter)
Nokia 6.1
15,0
Moto G6 Plus
13,0
Samsung Galaxy A6
10,0
Huawei P20 Lite
8,7
3DMark - Sling Shot Unlimited
Smartphone in punten (hoger is beter)
Nokia 6.1
1.397
Moto G6 Plus
1.393
Huawei P20 Lite
700
Samsung Galaxy A6
466

De Adreno-gpu uit de Snapdragon 630 is een stukje beter dan de gpu's uit de socs van Huawei en Samsung. Dat de Nokia iets hoger scoort, komt doordat het scherm minder pixels heeft en dat is minder zwaar voor de gpu om te renderen. De Galaxy A6 heeft de laagste schermresolutie, maar de gpu is zo matig, dat hij de Nokia en Moto niet kan inhalen en dat zegt veel.

  • Seq read
  • Random read
  • Seq write
  • Random write
Androbench - sequential read
Smartphone Doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Huawei P20 Lite
311,82
Nokia 6.1
284,67
Moto G6 Plus
282,27
Samsung Galaxy A6
207,86
Androbench - random read
Smartphone Doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Huawei P20 Lite
84,81
Moto G6 Plus
53,63
Nokia 6.1
41,21
Samsung Galaxy A6
25,47
Androbench - sequential write
Smartphone Doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Moto G6 Plus
214,67
Huawei P20 Lite
160,70
Nokia 6.1
116,74
Samsung Galaxy A6
104,99
Androbench - random write
Smartphone Doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Huawei P20 Lite
88,85
Moto G6 Plus
60,23
Nokia 6.1
14,99
Samsung Galaxy A6
11,84

De P20 Lite heeft de snelste opslag, al zijn de verschillen in veel tests niet groot genoeg om een verschil te merken. Met het openen van apps en het laden van data, iets waarbij je het verschil zou kunnen opmerken, zien we ook weinig onderscheid.

PCMark Android - Work 2.0 (perf)
Smartphone in punten (hoger is beter)
Nokia 6.1
5.088
Moto G6 Plus
4.899
Huawei P20 Lite
4.328
Samsung Galaxy A6
3.966

PCMark is een benchmark die allerlei dagelijkse taken uitvoert en bijhoudt hoe snel dat gaat. De Nokia komt daar als snelste uit de bus, op de hielen gezeten door de Moto. De P20 Lite en Galaxy A6 zitten daar even achter.

Conclusie

Het was nu handig geweest als uit alle tests dezelfde telefoon als beste naar voren was gekomen. Dan hadden we een van de toestellen in deze round-up zonder voorbehoud kunnen aanraden. Helaas werkt het niet zo; ze hebben allemaal hun sterke en hun zwakke punten. Als je het grootste scherm wilt, een lange accuduur of een vingerafdrukscanner aan de voorkant, kom je uit bij de Moto G6 Plus. Wil je een lange accuduur en de stevigste behuizing? Dan is de Nokia 6.1 de beste keuze. De Galaxy A6 heeft met enige afstand het mooiste scherm en de P20 Lite heeft over de hele linie de beste hardware aan boord.

Welke dan de beste is, hangt grotendeels af van wat je belangrijk vindt aan een telefoon. Wij schatten dat de meesten het beste af zijn met een Moto G6 Plus en, als je de camera niet zo belangrijk vindt, een Nokia 6.1.

Over de hele linie kunnen we wel concluderen dat hier geen nieuwe OnePlus One of Lenovo P2 tussenzit. Aan de andere kant: je kunt nog altijd best veel telefoon krijgen voor niet te gek veel geld. Deze telefoons kosten een derde van wat je bij release betaalt voor een high-end smartphone en dan is de prijs-prestatieverhouding van al deze modellen heel goed.

  • Nokia 6.1
  • Huawei P20 Lite
  • Samsung Galaxy A6
  • Moto G6 Plus

Laagste prijzen voor: Nokia 6.1 3GB ram, 32GB opslag Zwart
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Bol.com Plaza

Score: 3 (19)

€ 199,95

€ 199,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 199,95
Pakketpost (boven €20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 199,95
Bekijk

Laagste prijzen voor: Huawei P20 Lite Dual Sim Zwart
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

GSMpunt.nl

Score: 3.5 (15)

€ 199,-

€ 199,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 199,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 199,-
Bekijk

Telefoonwereld.nl

Score: 3.5 (54)

€ 205,-

€ 205,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 205,-
Opsturen € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 205,-
Bekijk

Bol.com Plaza

Score: 3 (19)

€ 229,-

€ 229,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 229,-
Pakketpost (boven €20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 229,-
Bekijk

Amazon.de Marketplace

Score: 2.5 (16)

€ 234,85

€ 234,85

Kostenoverzicht

Productprijs € 234,85
Pakketpost vanaf €29,- € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 234,85
Bekijk

Azerty

Score: 4.5 (1720)

€ 236,05

€ 239,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 236,05
Pakketpost Nederland (afhankelijk van productcategorie) € 2,95
iDeal € 0,-
Totaal € 239,-
Bekijk

Laagste prijzen voor: Samsung Galaxy A6 (2018) Dual sim Zwart
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Bol.com Plaza

Score: 3 (19)

€ 230,-

€ 230,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 230,-
Pakketpost (boven €20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 230,-
Bekijk

Max ICT B.V.

Score: 3 (251)

€ 256,73

€ 256,73

Kostenoverzicht

Productprijs € 256,73
Pakketpost vanaf € 99,- € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 256,73
Bekijk

Beat-it.nl | zakelijk

Score: 3.5 (37)

€ 281,93

€ 294,03

Kostenoverzicht

Productprijs € 281,93
Pakketpost € 12,10
iDeal € 0,-
Totaal € 294,03
Bekijk

Laagste prijzen voor: Motorola Moto G6 Plus Blauw
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Coolblue.nl

Score: 4.5 (1004)

€ 219,-

€ 219,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 219,-
Verzending € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 219,-
Bekijk

Bol.com Plaza

Score: 3 (19)

€ 222,94

€ 222,94

Kostenoverzicht

Productprijs € 222,94
Pakketpost (boven €20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 222,94
Bekijk

Max ICT B.V.

Score: 3 (251)

€ 249,23

€ 249,23

Kostenoverzicht

Productprijs € 249,23
Pakketpost vanaf € 99,- € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 249,23
Bekijk

Amazon.de Marketplace

Score: 2.5 (16)

€ 249,90

€ 249,90

Kostenoverzicht

Productprijs € 249,90
Pakketpost vanaf €29,- € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 249,90
Bekijk

Belsimpel

Score: 4.5 (430)

€ 252,-

€ 252,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 252,-
Pakketpost losse hardware € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 252,-
Bekijk

Reacties (246)

Wijzig sortering
Leuke Roundup. Maar wat ik toch eigenlijk Elke keer mis is dat jullie er nooit inmiddels makkelijk verkrijgbaar chinaphones bij in nemen. Daar zitten er namelijk heel erg veel tussen waarbij je dus voor de in NL commerciële mid-range prijs een high end kan kopen.

Ikzelf koop al jaren China phone's. En de huidige die ik nog steeds bezit. Was qua specificaties (de soc, ram, storage en batterij en 4k scherm) eigenlijk identiek aan de Galaxy Note zeven die ontplofte 😉

Ik begrijp wel dat dingen als garantie, aanspreekpunt etc lastiger zijn.maar dan kan je toch vermelden dat het een toptoestel is voor een meestal lager dan mid-range prijs commercieel verkrijgbaar in NL maar wel direct vanuit warenhuizen verspreid over de EU.

De Tweaker onder ons root zijn telefoon toch direct bij binnenkomst. Flashed Één custom recovery. En vervolgens Android op. Laat staan repareert zelf het toestel ( dit laatste stuk sowieso in mijn geval)
De Tweaker onder ons root zijn telefoon toch direct bij binnenkomst. Flashed Één custom recovery. En vervolgens Android op. Laat staan repareert zelf het toestel ( dit laatste stuk sowieso in mijn geval)

--> op een bepaald punt wil je gewoon een telefoon die werkt en ben je al dat gedoe beu :)
Een mens heeft ook maar zoveel tijd.
Klopt, vind het niet spannend meer de mobiele markt, ben er volledig klaar mee met het tweak gebeuren wat betreft telefoons. Heb her en der lopen hacken, apps gemaakt, apps aangepast, apps gedecompiled etc.. Is mooi geweest, spannend was het toen de eerste 3d telefoons gemaakt werden, de eerste windows mobile phones of gewoon simpelweg een jar bestandje doorsluizen naar je dumbphone. :P

Het enige wat ik nog wel wil doen is kijken of ik alles kan keyloggen van mensen die aan mijn wifi gaan hangen, een interessante uitdaging en concept om aan te werken.
Dat laatste is geen uitdaging. Daar zijn kant en klare oplossingen voor.
Ja en wel zonder installatie van dingen op de slachtoffers telefoon :), ben open oor, graag PM als je mij op weg kan helpen. Ultieme doel is om testen of je data weg kan sluizen ook zonder extra apps. (doe dit legit voor me lol, no bad intentions)
Ik denkl dat de meeste mensen, ja ook tweakers ;), gewoon geen zin hebben in rooten, custom rom erop zetten e.d. Die willen gewoon een telefoon die soepel draait en voorlopig updates blijft krijgen voor een langere periode dan de fabrikanten voor ogen hebben. Maar omdat er zo snel achter elkaar nieuwe toestellen uitkomen, raken de oudere modellen vanzelf in de vergetelheid… En dat is jammer, vooral als je een paar jaar oud toestel hebt die qua hardware nog prima mee kan, zoals bijvoorbeeld een S6 of S7.
Mee eens, ik had laatst precies de opdracht om voor mijn moeder een telefoon voor max 300 euro uit te zoeken. Dan zijn de opties in deze review een optie (een nieuwe smartphone in Nederland kopen). Maar er missen twee andere opties: een telefoon uit China of een tweede hands telefoon. Ik zou het nuttig vinden als er een round up wordt gedaan met alle opties en dan bv twee telefoons per optie. Een 2e hands Galaxy S7 Edge kun je 2e hands ook voor ruim onder de 300 krijgen in goede staat. Hoe verhouden iets oudere high end telefoons zich ten opzichte van een nieuwe midrange smartphone? Lijkt mij interessant!
Ik loop al decennia rond met tweedehands topmodellen. Vrijwel altijd liep ik met nieuwere hardware rond dan mensen om me heen die voor 'veilig' nieuw gingen en van die budget-varianten van de Galaxy-lijn liepen, of andere tweederangs toestellen. Maar juist sinds de verwisselbare accu nagenoeg overal de nek om is gedraaid is dit voor mij minder interessant. Mijn laatste tweedehands toestel was een Samsung Galaxy S5, daarna stopt het verwisselbare aanbod een beetje. Denk dat deze vergelijkingen dan ook een beetje mosterd na de maaltijd zijn, bij de meeste telefoons is het zelf verwisselen of laten verwisselen óf duur of alsnog erg tricky dat een tweedehands toestel toch wat minder een optie lijkt voor velen, of hij moet amper gebruikt zijn, maar daar is de prijs vaak ook naar.
Probleem met 2de hand is denk ik de updates. Bij nieuw heb je nog paar jaar updates, grote kans de je 2dehandje geen updates meer krijgt. Dat kan ook een rede zijn geen 2de hands topmodel te nemen. Maar goed updates hangt van het merk af.
Dat update gebeuren is op te lossen, als de fabrikanten het willen en de chip bakkers mee willen werken.

Het is namelijk helemaal geen gek idee, om de telefoon O.S. anders te behandelen dan een het Windows O.S.
In het geval van WIndows, zorgt microsoft er voor dat windows op de standaard draait, fabrikanten/chip bakkers dragen eventueel drivers aan. Omdat ze toch graag support in Windows willen hebben.

Waarom, behandelen we het O.S. voor een telefoon anders?
En zeg AUB niet omdat in elke telefoon andere HW zit.
Ik heb me ook altijd afgevraagd waarom ieder merk zonodig zijn eigen "schil" er omheen moet doen zodat er van het Android OS weinig herkenbaars over blijft. Sterker nog, het is niet eens een schilletje meer, maar een complete ingrijpende aanpassing. Bij de meeste merken, en dan vooral grote jongens als Samsung, moet persé het hele Android uiterlijk aangepast worden met andere icoontjes e.d. Zo zien de icoontjes op mijn Samsung S7 er maar raar uit, als eitjes zeg maar. Met geen mogelijkheid is dat weg te krijgen. Ik betwijfel dus of mijn volgende telefoon weer een Samsung wordt.

Het zou een stuk makkelijker zijn qua updates als gewoon elke Android telefoon dezelfde Android draait zonder extra meuk van de fabrikant. Ik bedoel, als je een laptop of PC koopt zit er ook gewoon standaard Windows 10 op behoudens een OEM-achtergrondje en wat extra software die gewoon te deinstalleren is. Bij Android wordt het halve OS verbouwd terwijl ze het gewoon alleen bij wat extra (te verwijderen) apps zouden moeten houden.
Het waarom weet ik wel, anders zijn ze alleen maar een HW maker, terwijl de meeste vooruit gang tegenwoordig in de software zit.

En telefoon die 10 jaar mee gaat, waarvan je de accu en beeldscherm kan vervangen en na 15 jaar nog steeds software updates krijgt, daar zit geen enkele aandeelhouder op te wachten.
Dat klopt. Helaas hanteren meer fabrikanten dit zelfde verdienmodel. Bijvoorbeeld accufabrikanten. Een écht duurzame accu die lang mee gaat is namelijk helemaal niet goed voor het verdienmodel. Eénmalig, dat wel, maar op de lange(re) termijn niet handig..
Als de fabrikanten de daad werkelijk prijs zouden moeten betalen, wat hun product van grondstof tot het einde van zijn leven duur zou kosten. En daarmee de consument een nog hogere prijs voor hun device zou moeten betalen.
Dan pas, zal er verandering optreden.
Volgens mij bestaan, lichte, kleine accu's met grote energieinhoud die ook nog lang mee gaan (veel oplaad- en ontlaadcycli) niet.
En telefoon die 10 jaar mee gaat, waarvan je de accu en beeldscherm kan vervangen en na 15 jaar nog steeds software updates krijgt, daar zit geen enkele aandeelhouder op te wachten.
Je redenering klopt niet helemaal. Kijk naar de gemiddelde desktop, die gaat makkelijk vijf tot tien jaar mee, qua hardware. En toch blijft die markt zich ontwikkelen. Door de smartphone en tablet is het marktaandeel geslonken, maar er blijven nieuwere systemen komen, omdat we ze nodig hebben voor zwaardere video, games en complexere websites.
Maar het milieu zeker wel! Een argument wat hier mijns inziens ook zeker bij hoort.
De meeste Tweakers zitten toch aan een custom rom. Zo deed ik dat altijd, dan heb je een veel snellere ervaring dan de met bloatware-gevulde experience die je bij een nieuw Android-toestel vaak hebt. Zo heb je bij Samsung tientallen dubbele apps die niet weg kunnen, etc.) De beveiligingsupdates maakt de gewone man toch minder uit vermoed ik, er zijn genoeg fundamentele lekken in de omloop in chips waardoor als men echt iets wil, men vaak toch wel kwetsbaar is, en anders geen relevante target is.
Probleem van de custom roms is, dat je afhankelijk bent van een paar hobbyisten die zo'n rom in elkaar flansen en deze (blijven) ondersteunen, zoals bijvoorbeeld bij XDA-Developers. Securityupdates zitten daar idd dan ook niet meer bij in vermoed ik.
Het woord flansen doet geen recht aan de kwaliteit van de roms. Vaak zijn deze enorm goed. Security updates zijn er ook meestal gewoon.
Probleem van de custom roms is, dat je afhankelijk bent van een paar hobbyisten die zo'n rom in elkaar flansen en deze (blijven) ondersteunen, zoals bijvoorbeeld bij XDA-Developers. Securityupdates zitten daar idd dan ook niet meer bij in vermoed ik.
Helaas gaat het ook soms niet goed met alles.
Net mijn Note4 naar Lineage 15.1 geflashed. Alles werkt, behalve bluetooth.
Hij maakt wel verbinding, maar het geluid is waardeloos geworden
Mits je iOS kunt waarderen: Probeer een knappe 2e hands iPhone 7 te scoren en dan voor 29€ de accu voor het einde van het jaar laten vervangen.

Ga ik met die van mij wel doen. Eerste telefoon die ik het waard vind omdat te doen. Na 2 jaar werkt ie qua snelheid nog als dag 1, en iOS 12 met prestatie verbeteringen. Volgens mij zit het met updates wel snor omdat iPad 2018 dezelfde hardware heeft.
Dan zit je 1. aan iOS vast, dus ook de Applebeperkingen (zoals draadloos betalen dat niet kan in NL, itunes, geen streamen meer behalve via apple apparatuur, de lijst is héél lang) en 2. veel toestellen in deze roundup zijn op de soc na de iphone7 wel voorbij op veel vlakken. Bedenk dat alle toestellen hier een betere accuduur hebben, de toestellen op 1 na een beter scherm hebben dan de iphone. De camera's zijn ook behoorlijk vergelijkbaar en soms zelfs beter. Ze krijgen bijna allemaal minimaal 3 jaar updates, dus daar hoef je het ook niet meer voor te doen. Ze ondersteunen ook dual sim. Je moet deze 'midrange' toestellen niet teveel onderschatten. Ze kunnen meer dan je denkt en zijn veel verder gekomen de laatste paar jaren. De ontwikkeling in de midrange markt gaat ook véél sneller dan bij Apple, dus op zich is het ook wel logisch. De P10 lite heeft mij ook zeer positief verrast. Dat voelt echt aan als een toestel dat veel duurder is
Ik snap je posting niet. er nog decennia geen topmodellen smartphones.
Dat hangt maar net af van je definitie. Nu is het mainstream, maar vele Tweakers en techneuten liepen rond 2005-2006 al met Windows Mobile-toestellen rond, of uitgebreide Symbian-toestellen waar bij het enige voornaamste verschil met de toestellen van nu is de geïntegreerde appstores die het gemak gaf van makkelijk apps installeren.
Ik tel dan precies 1 decennium :)
Je zit boven de 1 decennium, het is 2018. Maar goed, voor de autisten hier: +tien jaar dan.
het is in ieder gevel geen decennia. Hoef je geen analist voor te zijn overigens om dat te constateren.
Je zit boven de 1 decennium, het is 2018. Maar goed, voor de autisten hier: +tien jaar dan.
Heeft niks met autisme te maken maar met correctheid. 11 of 12 jaar is toch echt wat anders dan 20 jaar of meer.
Ik heb de moto g5 plus, het vorige model zonder glazen achterkant. Het doet wat het moet doen, gaat lang mee op de accu en voelt vlotter aan dan het Samsung spul. Wel kritisch kijken naar welke apps de batterij leeg slurpen die gaan er weer af. Bluetooth en wifi staan altijd aan terwijl dat op Samsung uit moest vanwege het batterij verbruik.
Specwise komt het overeen, maar de software verschilt toch vaak enorm.
Klopt, maar je ziet volgens mij bij het grootste deel van de chinaphones een nagenoeg stock android versie terugkomen. Dus ook qua snelheid vaak de beste keuze.
Welke dan?

Op de Xiaomi A1 en BBK's submerk OnePlus is het aanbod van chinaphones met stock Android (en gewoon met alle Google services die de meeste mensen in Europa gebruiken) naar mijn ervaring heel erg matig.
De meeste Chinaphones hebben een sterk aangepaste UI, zoals bv Xiaomi met hun MIUI interface.
Zijn ook weinig reguliere EU telefoons met stock android volgens mij. Alle grote merken passen van alles aan.
Doe er een pixel schilletje over Miui en je merkt er weinig van. Ik ben persoonlijk zeer tevreden met Miui, werkt soepel, accu duur zeer goed en erg goed update beleid. Mijn zoon heeft een zuk z2, ook met schil, maar heeft veel handigheden. Koop global en je hebt altijd google services.
Voor een vriend heb ik op mijn oude mi4c Lineage 15.1 er op gezet.
Ik ben ook zeer tevreden met mijn xiaomi mi 2, deze keer is hij niet geroot. Ik heb er gewoon geen zin meer in en hij draait als een zonnetje, dus waarom zou ik?

Maar ik krijg nooit geen melding dat hij beveiliging updates binnen haalt, is dat normaal?
Ga even naar je update app of via instellingen naar telefoon info, dan zie je ook welke versie er op staat en of er updates zijn.
Ik gebruik de eu rom, dan is het vaak even zelf in de gaten houden.

[Reactie gewijzigd door raoullo op 14 juli 2018 11:46]

Ik heb ook de EU rom.
Beveiligingsupdate is van 2018-05-01

Er is geen mogelijkheid voor een update te vinden, dit is misschien de laatste update?
Wat gebruik je dan als adblocker?
Sowieso is het niet alleen geschreven voor de 'Tweakers', denk ik. Verder zijn veel van de interessante China-phones ook uitgerust met een MTK-oplossing wat voor custom ROMs weer minder interessant is.

Eigenlijk denk ik dat mensen die custom ROMs-gebruiken ook geen review van Tweakers nodig heeft.
ik heb recentelijk ook zo'n "Chinafoon" gekocht, omdat ik volgend jaar over wil naar de Librem 5 Linux foon, en ik tot die tijd even een overbrugging zocht. Geen tweedehands ellende, maar gewoon een toestel die nieuw is en die ik later kan doorgeven aan een familielid die ook nodig toe is aan een upgrade.

Dit zijn zogenaamde midrange foons, maar ik durf te wedden dat deze kwalitatief ongeveer gelijk zijn aan de Ulefone Mix 2 die ik nu heb. Ik doe niet zo heel veel met een foon, zolang ik maar kan bellen, SMS'en, muziek ermee luisteren en af en toe surfen en e-mailen. En tot nu toe doet dat toestel dat prima. De batterijduur per lading is verder ook prima, maar dat zal wel een reden hebben. Facebook en WhatsApp moet ik niet, dus dergelijke batterijslurpers zit er niet op. En dat scheelt. En ach.... een "goeie" camera? Ik vind camera's altijd zó onnodig belangrijk gemaakt op een telefoon. Mij dondert het echt geen ruk dat een camera "niet zulke mooie foto's maakt". De camera in deze Ulefone Mix 2 zou "matig" zijn. Als ik maar kan onderscheiden wat ik gefotografeerd heb (doe ik zelden), dan is het voor mij goed genoeg. En héél slecht zijn de gemaakte foto's ook niet. En dan nog: Wil ik dikke foto's, dan pak ik mijn Canon camera er wel bij. Die heb ik niet voor niks gekocht. Foto's gemaakt met een foon zijn meestal uit perspectief bij de randen omdat het heel lastig is om zo'n foon recht te houden qua helling naar voren of naar achteren.

Leuke foons in de reviews, maar ik koop toch liever zo'n Chinese foon voor meer dan de helft minder. Maar zoals ik al eerder vermeldde: ik gebruik 'm tijdelijk. Mijn volgende toestel wordt een Librem 5. Als die uitkomt tenminste. Ik snak naar een Linux foon. :)

[Reactie gewijzigd door Qalo op 14 juli 2018 01:29]

Dit. Buiten dat, familie van mij least(=abo) sinds kort de nieuwste Samsung, want is beste op alle vlakken
blabla. Als ik dan zie wat ze ermee doen, tja 8)7
Precies. Het belang van camera's wordt enorm overdreven. Vaak is dat de reden dat 600 euro meer wordt uitgegeven voor een high end.
Over 10 jaar zien alle foto's die we nu nemen er even slecht uit en zie je er echt geen verschil meer tussen.
Dat zeg je nu we,l misschien ook deels om het voor jezelf goed te praten, maar toch kijk je liever naar 4k beelden dan 1080p. Liever 1080p dan 720p/SD. Tussen de huidige top en het huidige matig zit een zeer merkbaar verschil, ook over 10 jaar is dat te zien, want matige camera's doen foto's juist jaren ouder lijken.
maar het verschil tussen 1080 en 720 is duidelijk zichtbaar, terwijl je best goed moet kijken om het verschil te zien tussen high end en midrange (low light fotoś uitgezonderd, maar hoe vaak maak je die nu en hoe belangrijk zijn die?)

[Reactie gewijzigd door P. vd Loo op 15 juli 2018 07:56]

Dat verschil is in eerste instantie en voor veel doeleinden (denk Instagram ofSnapchat) inderdaad klein of irrelevant, tot je het op een beter scherm bekijkt zoals in de toekomst (denk aan foto's die je zelf wilt houden zoals sommige selfies en groepsfoto's of foto's van dingen, gebeurtenissen, reizen). Dan zie je dat bij de een veel details vaag zijn en bij de ander individuele haren te onderscheiden zijn. Om het in 1 lijn uit te drukken: foto's genomen met de iPhone X, iPhone 6s, iPhone 4s, iPhone 3G en feature phones kun je best goed onderscheiden van elkaar. High midrange telefoons nu zullen vergelijkbare resultaten opleveren als de 6 of 6s, zeker in de toekomst is dat verschil imo steeds meer relevant.
ik vergelijk het voor het gemak maar met mijn oude videobanden. Toen kon je een kapitaal uitgeven voor een betere band of recorder. Kostte je een veelvoud van de normale prijs. Zie ik beide soorten tapes nu is het beiden gewoon crap. Het zal straks niet anders zijn met de huidige foto's als de kwalteit op dat moment vele malen hoger ligt dan nu.
Ik ben ervan overtuigd. Waarom? Omdat ik het verschil destijds tussen de videobanden en recorders groter vind dan nu de verschillen op de foto's. Soms moet je erg goed kijken om de verschillen te zien. Daarom stel ik: over 10 of 15 jaar is alles wat nu gemaakt wordt met de bril van dan gewoon crap. Precies zoals mijn oude tapes nu crap zijn. Toen kon ik me dat niet voorstellen, maar toch is het zo. Dat is vooruitgang.

[Reactie gewijzigd door P. vd Loo op 15 juli 2018 16:36]

Kwaliteit zal gewoon vergelijkbaar zijn. De lenzen en sensorgrootte zijn al tijden de beperkende factor.

Een telefoon als de Nokia Lumia 1020 van 6 jaar geleden kan nog prima meekomen met moderne smartphones: https://www.youtube.com/watch?v=452Cc5vJ4Ps en de foto's van mijn bijna 8 jaar oude Nikon D7000 spiegelreflex zien er nog altijd goed uit en beter dan welke smartphone dan ook.

Niet voor niks gooien ze het nu over een andere boeg: meerdere camera's op een smartphone voor meer flexibiliteit. Op kwaliteit valt weinig te halen.

[Reactie gewijzigd door BarôZZa op 16 juli 2018 13:22]

Weet je nog een leuke Chinaphone voor me? Vriend van me is nu in China, en ik zoek een snelle telefoon met grote accu, dualsim en als het even kan geen glazen achterkant, amoled scherm, goede camera en android 8.0. ;)
Geen mi8 dus want die heeft een glazen achterkant. Verder een toptelefoon
Kijk eens op Kimovil, kan je elke eis aangeven en heb je je telefoon.
Glazen achterkant-eis laten varen en een OnePlus 6 kopen waar een breed scala aan hoesjes en skins voor te krijgen is? Chinaphone-prijs maar dan gewoon in Nederland te krijgen.
Chinaphones zijn echt stukken goedkoper dan een oneplus 6. Kijk eens naar de redmi serie van Xiaomi. Er is geen beter merk met een betere prijs kwaliteit verhouding. Hardware is top. Bouwkwaliteit ook.

[Reactie gewijzigd door P. vd Loo op 14 juli 2018 17:02]

miui is ook top notch. ios look and feel, legio mogelijkheden, vertraagt niet.
Ook die batterij?

afstand houden dus ... :9
Mooie post, maar het is wel jammer dat je dan niet specifiek verteld welke China phone je zo geweldig vindt. Nu is je post wel een beetje te algemeen vind ik. ;)
Interessante Round-up, had Huawei vooraf hoog ingeschat maar valt dus tegen.

Ik dacht dat ook meteen, het zijn weer phones die je in een gemiddelde winkel in nederland kan vinden en dat zal dan ook wel de bedoeling zijn maar ja, dit is tweakers en geen phonehouse.

Je had er ook een paar bekende "china" merken bij kunnen maar dat is dan ook weer erg lastig vanwege het enorme aanbod
Dat gezegd te hebben valt dat ook wel weer mee, pak de nieuwste phone van rond de 300 euro van Xiaomi , Oppo en ZTE erbij en dan heb je toch wel de meeste tweakers blij
Welle telefoon heb je dan?
Start een tweakblog erover?
Wat ik zelf mis is inderdaad meer toestellen, maar dan niet alleen toestellen uit China.
Ik vind dit een zeer beperkte roundup. Er zijn nog diverse andere toestellen in deze categorie die in aanmerking zouden komen, waaronder enkele kleinere toestellen.
Helemaal mee eens, je moet toch telefoons als de Xiaomi Max2 etc meenemen. Een telefoon hoeft helemaal geen duur speeltje te zijn waarvan de batterij aan het einde van de dag leeg is. (zoals een PC en notebook vroeger ook duur waren, inmiddels is het gewoon een stofzuiger en voor 200-300 heb je echt knappe Chinaphones.) . Ik lig altijd dubbel om mensen die ,et dure telefoons in de auto en op het werk, continue hun telefoon aan een laadtouwtje moeten hebben hangen. Of die rondzeulen met accu pakketten.

Mn moeder een Xiaomi Max2 gegeven en ze moet helemaal onwennen van dat laden... ze denk dat dat nog moet... maar alleen s'avonds laden gaat prima met deze telefoon.
Waarom merken als Xiaomi er Niet tussen? Is gewoon beschikbaar bij belsimpel.nl / bol.com etc. Denk dat die veel Meer aanbod heeft dan de getoonde resultaten.

Want Bij de vorige vergelijking stond er wel een Oneplus tussen 8)7

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 13 juli 2018 06:10]

Het filter hiervoor was vrij simpel: telefoons rond 300 euro (240-320 euro) die verschenen zijn na 1 januari 2018. Zie het filter hier. Toen hebben we simpelweg de vier populairste modellen gepakt :)
Het filter hiervoor was vrij simpel: telefoons rond 300 euro (240-320 euro) die verschenen zijn na 1 januari 2018. Zie het filter hier. Toen hebben we simpelweg de vier populairste modellen gepakt :)
Overwegen jullie ook "Android One" Als filteroptie toe te voegen? Hoe mooi het toestel ook is, wanneer je met beveiligingsupdates overgeleverd bent aan de fabrikant, haak ik af. Dan steekt de Nokia 6.1 er direct bovenuit voor mij.
Als je waarde hecht aan beveiliging dan kan je beter BlackBerry overwegen.
Daar betaal je dan wel een paar honderd euro meerprijs voor, de Key2 is bijvoorbeeld 650 euro met min of meer dezelfde specs als deze vier toestellen.
op een prijs van "een paar" honderd is dat natuurlijk al het dubbele van de prijs i n deze vergelijking.
Maar BlackBerrys (of zijn het BlackBerries?) zijn weer een stuk duurder
Dat is één beoordelingscriteria dat toevallig voor jou het belangrijkst is, dit hoeft natuurlijk niet voor iedereen zo te zijn...
Hij vraagt om de optie om erop te filteren, hij stelt nergens dat dit voor iedereen geldt.
Ah, zo had ik hem niet gelezen. Dacht als voorstel om dat als filter te gebruiken voor de Round Up, maar nu snap ik hem ;)
Ik heb een tijdje geleden dus deze site ontdekt: https://www.kimovil.com/en/.

Eigenlijk alle telefoons staan er op (ook chinaphones) en er is bijvoorbeeld ook een Android One filter.
Nice. Nog een tip: filter op LTE B20.
Wel handig, maar dat ligt aan je provider. Ik heb op mijn telefoon geen band 20 maar wel lekker 4G+ in een dorp.

Ik zou er niet meteen op filteren dus, want dan loop je telefoons mis die het wellicht prima doen.
T-Mobile toevallig? Dan moet je B39 ook aanvinken.
Ik heb alleen band 3 en 7 op mijn phone. (kpn dus)

Ik vink niks aan, ik kijk op de pagina van de phone zelf, vul daar Netherlands in, en zie hoeveel/welke bands aanwezig zijn.

Vooraf filteren lijkt mij niet handig.
Daardoor mis je het volledige 4G-netwerk (dus non-plus). KPN heeft zeker geen landelijke 4G+ dekking (wel landelijke 4G dekking, op 800mhz).

Dat jij tevreden bent met een toestel dat niet in heel Nederland dekking heeft zorgt er inderdaad voor dat jij niet hoeft te filteren, maar ik zou de rest toch zeker wel met klem adviseren de banden aan te vinken die hun provider aanbiedt.
Mijn punt wordt niet echt begrepen denk ik. Je kan toch beter een phone bekijken en dan kijken hoe het zit met banden, ipv. dan maar gelijk die hele phone niet weer te geven ?
Laat het aan de zoekende zelf om te beslissen of een missende band een probleem kan zijn :)

Ik snap het punt wel hoor !
Het is voor het gros v/d gebruikers een dealbreaker wanneer die band niet wordt ondersteunt.
B20 heeft ver bereik. Idealiter wil je hogere MHz (korter bereik, maar hogere snelheid), maar als die niet beschikbaar zijn wil je over het algemeen B20 ipv iets als 2G. Ik zelf zit bij mijn woning net tussen 3 zendmasten in, en daardoor gebruikt mijn telefoon aardig wat meer stroom wanneer ik thuis ben. Mijn oplossing is LTE via Automate uitzetten wanneer WiFi gebruikt wordt.

Maar de reden dat ik adviseer om B20 aan te vinken is omdat je dan de international versie van de telefoon krijgt. Die hebben B20, terwijl de Chinese versie dat niet heeft.

(Overigens ondersteunt KPN wel degelijk B20. Alleen T-Mobile niet, die hebben dan wel B38 als alternatief (ik schreef eerder B39 my bad). Maar als je naar bijv Duitsland zou gaan dan lijkt mij B20 wel handig hoor.)

[Reactie gewijzigd door Jerie op 13 juli 2018 11:14]

T-Mobile heeft toch band 8 (900 MHz ex-GSM frequenties) als tegenhanger van B20?
B38 is TDD2600 (TDD is alleen voor heel lokale snelheidsverhoging, en sowieso heeft 2600 geen goed bereik).
Maar met die instelling ben je je direct dubbel een uitzondering. Gemiddelde gebruikers maken de updates vrij weinig uit en veel tweaker hebben customroms op hun telefoons, zeker als ze niet meer goed worden geüpdate.

Gestuurd van mijn Tab S2 2016 met Lineages 15.1
veel tweaker hebben customroms op hun telefoons,
Gestuurd van mijn Tab S2 2016 met Lineages 15.1
Je Android framework is misschien up to date, maar je kernel en vendor implementation? Daar zitten ook vrij veel security issues en die worden met een custom rom niet opgelost... LOS heeft een pagina met hoeveel % van de Patches werkelijk toegepast zijn in een specifiek device en dat kan af en toe triest uitkomen.

Edit helaas is de pagina momenteel offline, het koste blijkbaar erg veel moeite om alles voor alles devices te traceren en ze waren afhankelijk van de community.
https://cve.lineageos.org

Maar blijft een feit dat vooral minder dev friendly apparaten die van de fabrikant zelf geen updates meer krijg, dat je te maken heb met andere outdated stukken in je systeem die voor veiligheids problemen kunnen zorgen.

[Reactie gewijzigd door Luinwethion op 13 juli 2018 08:40]

Dan kun je ieder persoonlijke voorkeur wel aanreiken als iets dat voor Tweakers de norm zou moeten zijn voor vergelijkende tests.

Bijv. een screen to body-ratio van x% of dat je juist geen stock android wil, je graag iets wil dat bijdraagt qua innovativiteit, een bepaalde grootte, etc., etc.
Ik weet het niet, Android One is een mooie programma, en OEMs beloven Google dat zijn vaak en snel die security patches gaan uitbrengen, dat zit zeker in een contract en Google kan maatregelen nemen als een OEM niet aan die regels voldoet.

Maar je zit wel met een erg kaal Android, waar ik tenminste veel features mis, en dan heb je .er Nokia nog de feit dat ze de beloften van BL unlocken nog niet waar hebben gemaakt.

Misschien krijg je met andere OEMs die Patches niet direct de week na release, maar je ziet dat OnePlus en Huawei bijvoorbeeld hebben updates elke twee maanden belooft, voor 3 jaar na de release van een toestel.

En andere fabrikanten maken deel van het Android Enterprise Recommended en daar heb je ook de zekerheid van 3 jaar security updates elke 90 dagen.
Uit interesse: welke functionaliteit mis je in stock Android?

Mijn vrouw als voorbeeld heeft een Moto G en is heel blij met de chop om de flits aan te zetten en het roteren om de camera te openen, maar is dat dan echt de functionaliteit waarvoor je beveiligingsupdates voor wil laten? En die launcher van Moto is ook niet echt een reden om Moto te kiezen.
Ook de Moto G6 en G6 plus maken deel van het Enterprise Recommended program, dus je krijgt wel minimaal een update per kwartaal gedurende 3 jaar.

Maar op je vraag de kleine touches van verschillende OEMs die ik mis wanneer ik een Android One toestel in handen heb:

Jij zegt het al, de Moto bewegingen zijn awesome.

De mogelijkheid om (terwijl in dual screen) de apps volgorde om te ruilen, beschikbaar op Samsung en Huawei onderandere.

Toevoegen van extra knoppen in de navigatie bar en volgorde van veranderen

De device search van Huawei a la Spotlight... Dan zie je pas hoe slecht Google search voor je telefoon is.

De verschillende opties random notificaties en vergrendel scherm in Samsung apparaten.

Dan dingen die Android One missen omdat ze sterk gebaseerd op AOSP zijn (ja de pixel is ook vrij stock like, maar Google voegt wel erg veel toe):

Scherm calibratie
Geavanceerde geluids instellingen
O.a.
Scherm calibratie????
Welke telefoon moet je tegenwoorden nog weer kalibreren? Dan is er toch echt iets mis met te toestel als je dat moet doen.
Ik ben juist overgestapt van Windows Mobile naar Android One programma. ik wil zelf de keus hebben met alles. Maar over smaak valt niet te twisten.
Ik bedoel niet touch calibratie, maar kleurweergave.

Edit: toch best wel leuk, want ik vind Android One niet fijn juist omdat je (en de OEM) vast zit aan de keuzes van Google, terwijl een EMUI je meer keuzes biedt om je telefoon zo in te stellen zoals je het wilt.

[Reactie gewijzigd door Luinwethion op 13 juli 2018 10:27]

In principe geen. Voor de meeste functionaliteit kan je wel apps downloaden die hetzelfde doen (bijvoorbeeld gestures). Voordeel is dat je zelf kan kiezen welke meuk/bloatware je op telefoon wilt ipv de fabrikant.
Wat ik zelf mis is de implementatie van Samsung om de USB-storage van de telefoon als een soort virtuele hardeschijf te kunnen gebruiken. Bij een Samsung Galaxy is de telefoon aan de computer gewoon een echte driveletter. Bij stock Android en 9 van die 10 andere telefoons wordt je telefoon via MTP, wat een brakke middeleeuws protocol is, aan de computer gehangen, waardoor kopiëren vaak vastloopt, het hele apparaat 'busy' is voor bladeren als je kopieert. Fatsoenlijk backups maken, herstellen, data kopiëren, het is allemaal bijna onwerkbaar met MTP. De laatste keer gebruikte ik gewoon een FTP-server programma op de mobiel, dat was draadloos nog het snelst.
Android one is ook niet alles. Heb de Mi A1 maar zit nog op de patch van 5 mei, we zijn toch al wel een goede 2 maanden verder. Ook nog geen 8.1 overigens.
En toch zie je dat je met Android One ook overgeleverd bent aan de fabrikant. Zie de Xiaomi Mi A1, die spaarzaam updates krijgt. Zelfs Android One zegt weinig.
Jammer dat de populairste 4 toestellen zijn meegenomen en niet ipv de Galaxy A6 de A6+

Als pluspunt krijgt de A6 lof over het goede scherm, terwijl de pixels duidelijk zichtbaar zijn dat het een onscherp beeld geeft, naar mijn menig. Waarom is dat goed? Het is niet aan de accuduur te merken dat dit een voordeel is zo lijkt het.

Als ik zelf een Samsung toestel zou mogen aanraden ipv de A6 dat is het de A6+. Snellere SoC, grotere accu, hogere resolutie scherm, extra bokeh camera.

Ik raad echter helemaal geen van deze toestellen aan, maar wel de HTC U Ultra of de LG G6. Gaan wellicht geen Android P draaien, maar zijn op vrijwel alle fronten betere toestellen dan de varianten hier getest.

Misschien een leuke optie om ook eens een vergelijking te maken van toestellen van vorig jaar die nu super betaalbaar zijn en wel high end specs hebben, denk ook aan de Nokia 8 en de Sony Xperia XZ1 (compact). Allemaal tussen de 250 en 350 euro en prima toestellen met Snapdragon 821 of 835 SoC. Stuk sneller dus dan de toestellen hier beschreven.
Als pluspunt krijgt de A6 lof over het goede scherm, terwijl de pixels duidelijk zichtbaar zijn dat het een onscherp beeld geeft, naar mijn menig'
Resolutie zie ik als een keuze. Als ik een beperkt budget zou hebben (beperkter dan voor de smartphones genoemd in deze roundup) dan zou ik de voorkeur geven voor een scherm met een goede helderheid, contrast en kleurbalans boven die met een hoge resolutie. Wat heb ik aan een hoge resolutie als de helderheid+contrast niet voldoende is om veel voorkomende daglichtsituaties aan te kunnen. Een hogere resolutie heeft verder ook een nadelige invloed op je batterijduur.

Begijp me niet verkeerd, ook ik vind een hoge resolutie mooi, maar dat maakt het nog geen vanzelfsprekendheid. Een mooi voorbeeld van een schuinmarcherend telefoontje vind ik de Nokia 2.1. Nu stel ik me van de kwaliteit van het scherm ook niet veel voor, maar het ding combineert een 5,5 inch 1280 bij 720 pixels scherm met een 4000mAh accu. Het hoeft niet je ding te zijn, maar het ding brengt wel wat originaliteit in het aanbod.

Nu nog een paar slagen kleiner alleen...
Dan had ie op z'n minst een vermelding kunnen krijgen als alternatieve optie, vind ik :)

En ben het verder volkomen met je eens, ook op een 5.6" scherm met pentile matrix op 720p prima, maar het is niet meer mooi scherp, was het meer oneens met hoe Arnoud het scherm bejubelde, het is niet perfect, het is prima en meer niet, vind ik.
De kern van je betoog, kies een iets minder nieuwe high end ipv de actuele midrange optie, is trouwens de olifant in de kamer van de android smartphone industrie. Je statement hierin onderschrijf ik ook helemaal.

Een interessante hypothetische situatie lijkt me trouwens een volmaakt upgradebaar android os. Wat zou dit met de hardware markt doen. We zijn hier voorlopig nog niet. Naar ik mij heb laten vertellen is Google nog druk doende om een hardware abstraction layer in android op te tuigen. Hiernaast staat of valt langere support bij de bereidheid van de componentbouwers om de drivers voor hun hardware ook voor toekomstige os'sen uit te rollen.

Maar als we een aannemen dat android volmaakt upgradebaar zou zijn wat zou dit met de high end, oudere high end en mid range smartphones doen? Heel lastig in te schatten. Als we er vanuit gaan dat high end modellen dan langer mee gaan en meer waardevast zouden zijn, dan verwacht ik dat de kans op de verdringing van de actuele mid range veel minder is. Zou high end in prijs gaan zakken dan is ze zo oud geworden dat door de meer moderne hardware de actuele mid range toestellen toch wat aantrekkelijker zouden zijn.

Maar dat is niet onze huidige situatie.... :|
Maar da's toch niet handig, de 4 populairste modelllen betekend dat die dus al goed bekend zijn bij het publiek en dus redelijk nutteloos om te vergelijken.

Pak dan wat obscuurdere merken/modellen, dan vertel je wellicht iets wat mensen nog niet weten hier. ;)
Tja dat lijkt me wel eerlijk.

Maar nu kan men ook meteen zien wat men zoal heeft gemist, waaronder dus de 5.2" Sony Xperia XA2.
Ik vind het rigoreus toepassen van zo'n prijsfilter niet heel handig, want nu mis je dus een telefoon die goedkoper EN beter is (case in point: Xiaomi Redmi Note 5). Ik begrijp het kiezen van een prijsniveau, maar kijk dan in elk geval of er niet een andere telefoon is die de gevonden toestellen overtreft en goedkoper is. Zelfde geldt (in mindere mate) voor de verschijningsdatum. Vaak zijn de modellen van vorig jaar een goede concurrent.
Enige die ik een beetje mis is dan de Zenfone Max van Asus: https://tweakers.net/pric...max-plus-(m1)-zilver.html

Heb hem niet overigens maar zo op het eerste gezicht lijkt mij dat ook wel een alleraardigste telefoon toch?
Naar mijn idee ontneem je jezelf door het toepassen van dat filter juist de belangrijke merken uit het Verre Oosten.
Onderstaande link geeft alle Xiaomi toestellen weer tot € 320 met welke als laatste zijn toegevoegd en op dit moment te koop zijn:
https://www.kimovil.com/e...,i_b+slug.xiaomi,order.id

Het is jammer dat niet 1 van deze telefoons is meegenomen in de review om bijvoorbeeld de Xiaomi Mi A1 naast de 4 geteste toestellen te leggen.
Naar mijn idee ontneem je jezelf door het toepassen van dat filter juist de belangrijke merken uit het Verre Oosten.
Onderstaande link geeft alle Xiaomi toestellen weer tot € 320 met welke als laatste zijn toegevoegd en op dit moment te koop zijn. Het is jammer dat niet 1 van deze telefoons is meegenomen in de review om bijvoorbeeld de Xiaomi Mi A1 naast de 4 geteste toestellen te leggen.
Ik zie die reactie over de Mi A1 vaker voorkomen en ik zal je een paar goede redenen geven waarom hij niet in deze roundup zit.

1. Hij is te goedkoop voor deze telefoons. Voor deze telefoons betaal je veel meer dan voor een Mi A1. Deze telefoons zijn vergelijkbaar, omdat ze je ongeveer hetzelfde kosten.
2. Hij zat in de vorige roundup van januari.
3. Hij is te oud, de opvolger komt eraan over vermoedelijk elf dagen.
Dank je voor je reactie.

Punt 1 vind ik in dit geval een drogreden, als je voor tweederde van de prijs een telefoon kan krijgen die (nagenoeg) hetzelfde presteerd is deze in ieder geval een vermelding waard.
Zie vergelijking hier:
https://tweakers.net/pric...1;1170479;1168711;998265/

Punt 2 is helemaal correct, dit is inderdaad een round-up waar deze in zit.

Punt 3 is barriere die niet relevant is voor een telefoon welke op Android One draait.
Punt 3.1 , het uitkomen van de opvolger is inderdaad heugelijk nieuws.

Wat ik mij eigenlijk afvraag is hoe bijvoorbeeld een telefoon van € 150 - € 300 - € 500 en flagship het naast elkaar doen, zijn daar artikelen over geschreven of is er over nagedacht?
Mooie, uitgebreide reactie :)
Punt 1 vind ik in dit geval een drogreden, als je voor tweederde van de prijs een telefoon kan krijgen die (nagenoeg) hetzelfde presteerd is deze in ieder geval een vermelding waard.
Jij redeneert nu heel erg vanuit alleen die telefoon. Er zijn meer telefoons op de markt, ook rond 200 euro. Je kunt ook hoger kijken bijvoorbeeld: wat krijg je meer als je 100 euro meer op tafel legt? Het probleem van roundups is dat je per definitie een strenge keuze moet maken; als je niet precies afbakent wat je wilt doen, kun je verzanden in een woud van opties die óók allemaal interessant zijn. Dan komt een verhaal nooit af en dus ook nooit online. Die selectie heb ik om die reden exact in het verhaal gezet: de vier populairste telefoons rond 250-300 euro, volgens de Pricewatch. En die heb ik dus ook gedaan.
Punt 3 is barriere die niet relevant is voor een telefoon welke op Android One draait.
Jazeker wel. Hij heeft nu nog maar twee jaar ondersteuning te gaan en de verplichting strekt zich alleen uit tot beveiligingsupdates. De ene OS-upgrade heeft hij al gehad (Nougat->Oreo) en dus heeft Xiaomi geen verplichting Android P uit te brengen.
Al deze telefoons hebben wel de garantie van Android P en een jaar langer updates dan de Mi A1 - dus op dat punt wint hij het helaas niet.

Edit: Google zegt dat de Mi A1 'als een van de eerste' Android P zou krijgen. Dat is in elk geval onjuist, als je de bèta meerekent; daar zit alleen de Mi Mix 2S in, niet de Mi A1. Desondanks: je mag goede hoop hebben dat P komt voor de Mi A1 dus.

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 13 juli 2018 13:38]

Dank je voor je duidelijke en uitgebreide reactie, beide punten lijken valide.

P.S. Ik ben stiekem een A1 gebruiker , dus een beetje biased :)

[Reactie gewijzigd door Leeghoofd21 op 13 juli 2018 13:39]

..maar die staan op Gearbest/Aliexpress/Geekbuying/Dealextreme en niet in de Pricewatch; dus geen commissie voor T.net ;)
belsimpel en bol...
Jammer maar goed als het echt die reden ist.

Anders Had je namelijk vrijwel ~ Modellen er tussen staan.
- Mi Max. Budget maar met grote display.
- Redmi Note 5. Budget maar voor relatief kleinere Display.
- Mi a1. (Toch wel de all round winner door Android one programma)

Dus je weet nu ook waaraan je moet Werken en dat jullie kleine Enquete dus nu Al out-dated is.
Mi mix 2, valt er nu net buiten maar voor ~350 euro een leuk toestel.
Wel raar hoor om dan de Samsung Galaxy A6 te selecteren, en die te bekritiseren op accuduur, CPU en GPU. Terwijl ook de Galaxy A6 + geselecteerd had kunnen worden... Die heeft een grotere accu, een betere CPU en een betere GPU. En dat voor maar 50 euro meer, feitelijk dezelfde prijsklasse dus, alleen enkele tientjes duurder.

Het geselecteerde Samsung model was dus een model wat nog net wat goedkoper moest zijn. Daardoor heeft het misschien ook net wat mindere specs. Had dan meteen ook de Galaxy A6+ geselecteerd (uit dezelfde prijsklasse!) die voor enkele tientjes meer betere specs wil bieden!! Beetje jammer zo, op deze manier...
50 euro op 250 euro is een aanzienlijk percentage. Niet slechts een paar tientjes meer. Schijnbaar behoorde de A6+ ook niet bij de populairste 4 waar de selectie op is gebaseerd.
Tjah, en de huawei dan, die kost 320 euro, dat is zeventig euro duurder!!!! Die heeft snellere hardware, maar hè 250 vs 320 euro hè ;)
Zou t dan niet veel eerlijker zijn om met de galaxy a6+ te vergelijken?
De a6 is veruit de goedkoopste van de test... Had dan de a6+ getest, veel logischer in alle opzichten.
Dat het een verkeerde en bovenal "luie" selectiemethode is. De prijsverschillen tussen de vier modellen zijn nogal fors namelijk. En het goedkoopste model wordt fors bekritiseerd op het gebruik van een goedkopere cpu en gpu.

Het had heel eenvoudig anders gekund:
"We wilden in eerste instantie de vier populairste modellen in deze prijsklasse selecteren, maar hebben de A6 vervangen voor de A6+ omdat deze telefoon qua prijs veel beter aansloot bij de prijzen van de drie andere modellen".

Wat begrijp jij daar niet aan? Dat het gewoon veel beter kan?
Schrijf gerust zelf een artikel en dien hem in. Succes!
Tweakers heeft al vaste redacteuren ;) Bovendien ben ik niet geïnteresseerd daarin.
Is op zich wel jammer. Ik heb zelf de zte axon 7. Specs gezien doet hij nog aardig mee voor 264 euro. pricewatch: ZTE Axon 7 4GB RAM / 64GB ROM Goud
Ik ben het helemaal eens met de filtering methode voor zulke round-ups. Al mis je zo toch misschien wel een pareltje die niet bekend is bij het grote tweakers publiek (kan er geen populariteits index komen die de karma van de zoekenden mee telt? Kan me voorstellen dat non-tweakers ook op deze site komen om meer mainstream toestellen te zoeken :o ).

Is het misschien een idee om een 'alternatieven' pagina bij round-ups te plaatsen, waar je naar gedegen user reviews linked voor andere toestellen? Niks mis met wat crowdsourcing met deze community ;)
Tweakers kan zich blijven focussen op de populaire toestellen waar een round-up de meeste mensen bereikt, je bekoort ook de mensen die open staan voor de iets minder populaire devices, en je hebt een optie om wel-verdiende erkenning aann de soms zeeeeer kwalitatieve reviewers in de community te geven.
Leuk. Dat lijken me prima en heldere criteria.
Toen ik de test las, kwam ik er stukje bij beetje achter. Hier in huis hebben gezinsleden nogal wat uit deze klasse rondslingeren. Huawei, Honor, Motorola, Xiaomi, (en HomTom, Zoji en Umidigi). Dus mijn eerste reactie: Als je waar-voor-je-geld rond de €300 zoekt, zijn Honor, Lenovo en Motorola de eerste merken om naar te kijken. Waarom zit geen Honor of Lenovo in de lijst?
Dus ik op zoek naar tegenhangers. Blijkt Lenovo helemaal niks uitgebracht te hebben in 2018... Dat had ik ff gemist. Zijn die van de Europese markt af of zo?
En Honor zit even niet in deze prijsklasse. Met de 7X (degelijk!) of 9 Lite (fraai!) zijn er prima toestellen, maar die zitten tussen de €200 en €250. Als die met een vers model onder de Honor 10 komen, of als die laatste wat wil zakken in prijs, dan zou dat mijn volle aandacht krijgen.
Dus ik op zoek naar tegenhangers. Blijkt Lenovo helemaal niks uitgebracht te hebben in 2018... Dat had ik ff gemist. Zijn die van de Europese markt af of zo?
Je weet dat Lenovo eigenaar is van het merk Motorola? Ze zitten er gewoon tussen dus, met de Moto G6 Plus :)
'tuurlijk. Maar een poosje terug waren de Moto's tamelijk 'vanille', en de Lenovo's wat meer 'branded'.
Lenovo heeft ervoor gekozen om enkel nog met haar merk Motorola op de Benelux markt actief te zijn.
nieuws: Lenovo komt in Benelux niet met opvolger P2-smartphone
Ben het met @theduke1989 eens, de A1 had hier waarschijnlijk met een podiumplek gestaan.
Maar goed een harde filter toegepast waardoor deze eruit valt. Ik heb liever €100 extra in mijn portemonnee en dat is persoonlijk.

Mooie review voor de rest, Huawei stelt inderdaad teleur met hun budgetlijn
Xiaomi heeft gewoon niet genoeg naamsbekendheid in Nederland om populair te zijn. Veel mensen lopen met een boog om merken heen die ze niet kennen.
Inderdaad. De mi 6 blaast deze concurrentie helemaal weg. Vreemde keuze om alleen 2018 modellen te kiezen. Heb liever een Ferrari uit 2017 dan een Dacia uit 2018 bij wijze van spreken.
Eens. Echter lijkt de mi6 geen B20 band te hebben. Dat is toch een van de hoofdredenen om voor een ander model te kiezen. Ben superblij met mijn Mi A1.
Mi6 icm met 4G werkt bij alle providers in NL aangezien de providers niet 1 band hebben maar 2.
Zit nu op VF 1800Mhz.
Als je wilt dat er meer telefoons vergeleken worden moet je bij de buren kijken:
https://be.hardware.info/reviews/8153/dit-zijn-de-beste-smartphones-voor-rond-de-200-euro
Het is wel een artikel van april, maar zoveel is er toch niet gebeurd in telefoon wereld
Ja onbegrijpelijk he... een Xiaomi Max2 van 185 euro vind ik beter dan alle geteste telefoons hier. Misschien sponsoren ze niet?
Ik heb een Moto G6 Plus (mijn vrouw heeft de G5 plus). Best een leuk dingetje, maar binnen no-time een kras op het scherm. Ook ontbreken de led notifications en het scherm gaat te pas en te onpas aan.
Wat ik ook heel vervelend vind is de USB kabel. Voorheen kon ik gewoon een micro usb er in stoppen, maar de G6 Plus heeft een USB C. Van de micro heb ik er 10, van de USB C 1 en moet ik dus opzoek naar extra's voor het geval ik er eens 1 vergeet.
Verder is hij wel stabiel en snel. Geluid is ook erg goed. Toch ga ik de volgende keer voor een ander merk.
Ik heb dan geen G6 Plus maar een Z3 Play. Mijn eerste Motorola in 20 jaar en moet zeggen dat ik ook door de software aangenaam verrast ben. Het notificatiescherm als de telefoon op tafel of bureau ligt vind ik super. En juist de USB C was voor mij een reden om een nieuwe telefoon te kopen zoveel fijner (geen onder/boven, steviger) dan die micro aansluiting.
Jammer alleen dat Moto z'n toestellen eruit laat zien alsof ze van 4 jaar terug zijn. Die overdreven grote rare ronde kin en bovenkant neemt alleenmaar overbodige ruimte in en dat camerapakket aan de achterkant ziet er ook uit alsof de telefoon een productiefoutje is. Alleen de G6 Play ziet er iets moderner uit aan de achterkant, de voorkant blijft te lomp.
Alle moderne telefoons zien er in grote lijnen hetzelfde uit. Slechts op details verschillen ze. Het is allemaal een groot scherm aan de voorkant met frontcamera midden bovenin en een camera op de achterkant en afgeronde hoeken.
Uitzondering is Sony, maar dat waarderen de meeste mensen dan weer niet.

[Reactie gewijzigd door Thorgrem op 13 juli 2018 09:34]

USB c is vele malen beter en werkt fijner. Micro USB is genoeg reden voor mij om een telefoon niet mee te nemen in een overweging. Koop voor enkele euros een zakje van 10 verloopjes op ebay en het is geregeld.
Dan laat je uit China een zak vol verloopjes micro--> c komen voor een paar euro.
Iedere moderne telefoon hoort nu een usb-c kabel te hebben. Dat een overstap wat vervelend kan zijn snap ik, maar je volgende telefoon zal toch echt ook usb-c hebben, dat garandeer ik je. Er komen nog maar erg weinig toestellen met micro usb uit, en dat is naar mijn mening een goede zaak.

Dat het scherm te pas en te onpas aan gaat ligt aan het moto scherm, notificatiescherm, hoe je het ook wilt noemen. Als dit niet goed, of naar jou mening niet fijn afgesteld is, kan je dit uitzetten in de instellingen, of volgensmij bij de moto app in je app drawer.
Voor de Samsung Galaxy A6(+) mag er nog wel een minpuntje in de lijst... geen USB-C. Eigenlijk heel erg onbegrijpelijk dat een bedrijf als Samsung nu nog een toestel uitbrengt met MicroUSB. Alle andere toestellen hebben wel een USB-C aansluiting...

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 13 juli 2018 07:38]

Is denk ik persoonlijk of dat een minpunt is. Aangezien overal micro-usb-kabels rondliggen, vind ik het handiger dat mijn telefoon dat nog heeft.
Maar vrijwel iedereen die in deze prijsklasse shopt wil toch meer dan 2 jaar met z'n toestel doen?
"ik heb NU meer kabels" getuigt van weinig toekomstvisie... En wat kost zo'n kabel nou...
Ik heb al bijna 2 jaar een telefoon met USB-C, maar heb nog steeds meer micro-USB kabels rondslingeren dan USB-c kabels. Heb net een paar nieuwe dure kabels gekocht omdat goedkope USB-C kabels echt bagger zijn. Micro-USB kabels zijn nog steeds veel makkelijker goedkoop te krijgen van een redelijke kwaliteit.
Wat anderen hier ook al zeggen, USB-C is heel leuk als het veel functies ondersteunt, maar meeste telefoons hebben gewoon een USB-C aansluiting met USB 2 en enkel stroom met vaak een eigen standaard voor snelladen. Ik vind het prima dat mijn telefoon USB-C heeft, maar zou nu nog net zo lief micro-USB hebben. Uiteindelijk is het voor de industrie beter als iedereen over gaat op C, maar het gaat er nu om of het voor de consument van deze telefoon iets uitmaakt.
Als je bereid bent om kabels uit China te halen (wat ik sowieso zou adviseren gezien de prijs) dan heeft Blitzwolf een breed assortiment voor minder dan 5 euro per kabel op Banggood :)

De industrie gaat pas over als de consument over gaat.
Ik had ze inderdaad uit China gehaald, maar die waren van belabberde kwaliteit, wist niet welke merken goed zijn. Had nu een setje van 3 Anker kabels voor 18 euro, dus dat gaat nog.
Het is zeker een kip-ei verhaal, maar als iemand nu aan mij zou vragen "Waarom zou ik voor USB-C gaan, ik heb toch nog micro-USB opladers liggen" zou ik niet direct het antwoord weten voor midrange telefoons.
Als het gaat over die oude Samsung-opladers waar nog een kabel aan zit... die zou ik dus sowieso al niet meer gebruiken voor smartphones. Naast het traag laden is de stroomsterkte sowieso erg laag, en is de kans zeer aanwezig dat hij niet helemaal binnen spec de juiste amperage/voltage uitpoept, wat negatief effect kan hebben op de levensduur van de accu van je smartphone. Dezelfde reden waarom je geen Action-oplader aan je dure telefoon koppelt.

Goede argumenten zijn: bouwkwaliteit, nooit meer zoeken naar de onder/bovenkant, over een paar jaar heeft alles USB-C en dan vraag je je af waarom je toen zo stom bent geweest om micro USB uit te kiezen.
Bovenal: waarom niet?
Prima, prioriteiten en ervaringen zijn bij ons blijkbaar verschillend.

Ik heb geen Action-opladertje, maar een oude Asus 2 ampere oplader die ik standaard ergens in een hoek heb liggen met een usb verlengkabel erin. Daar kan ik gewoon willekeurige kabels in steken om apparaten op te laden. Mijn quickcharge lader zit standaard in mijn tas, want die is overdag heel handig, maar totaal overbodig als ik 's nachts mijn telefoon oplaad. Mijn muis (logitech) is ook micro-USB en als app ontwikkelaar moet ik vaak zat micro-USB telefoons aansluiten, dus die kabel heb ik ook altijd in mijn tas zitten. Ik denk oprecht dat de kans dat je over 2 jaar in willekeurig huis een micro-USB kabel vindt groter is dan dat je nu een USB-C kabel vindt.

Overigens nog even over de veiligheid. (Totaal niet statistisch relevant dat weet ik.) Maar ik heb meer verhalen gehoord over gevaar van USB-C dan micro-USB. Micro-USB was redelijk simpel lijkt het, als je een goedkopere kabel had ging er eigenlijk altijd gewoon minder stroom over. Het brandgevaar kwam volgens mij altijd van de adapter. USB-C lijkt een veel complexere standaard waaraan de adapter, kabel en telefoon zich moeten houden. Het lijkt nu wel iets beter te gaan, maar er zijn toch veel verhalen geweest over foute kabels enzo.
Toekomstvisie? De kabels die ik nu liggen heb, liggen er over 2 jaar ook nog. En eigenlijk heb ik helemaal geen zin drie USB-kabels te kopen.

Maar mijn punt was dat de kabels er *overal* liggen. Ga ik bij iemand op bezoek en heb ik mijn kabel vergeten, ligt er daar gegarandeerd een micro-B kabel. Dat is nu een voordeel.

En ik zie niet wat er aan USB-C beter is, behalve dat je het kabel om kunt draaien.

Zodoende concludeer ik niet dat USB-C slecht is (ik vind de stekkers mooier), maar ik vind niet dat je micro-B als puur nadeel kunt aanstippen, maar dat het persoonlijk is.
Je koopt een telefoon van in dit geval 300 euro, maar een tientje voor drie USB-C kabels kan er niet meer vanaf?

Mijn punt is dus dat gebrek aan toekomstvisie. Ga je nu bij iemand op bezoek, dan ligt daar vast een micro-B kabel ja. Maar als ik nu op zoek ga bij tech-savvy vrienden, dan is de kans best aanwezig dat de USB-C kabel veel eerder gevonden is. Onderweg heeft niemand meer een micro-B kabel bij zich.
Over een paar jaar is dat dus bij de rest ook zo.

En het ontwerp van USB-C loopt veel minder snel schade en slijtage op https://www.youtube.com/watch?v=OqtNleXhTRE
Goed, jij jouw mening, ik mijn. Ik wilde alleen maar zeggen dat "geen usb-c" geen minpunt in de lijst moet zijn omdat dat persoonlijk is en niets meer.

Het zou trouwens vriendelijk zijn als je mij daarvoor geen "gebrek aan visie" verwijt. Beste dank.
Het is dus geen minpunt in de lijst, omdat het persoonlijk voor jou alleen geen minpunt is?

En persoonlijk kijk je dus vooral naar nu en niet naar de toekomst... ach ja. Het was sowieso geen verwijt hoor ;)
Niets persoonlijks aan... een telefoon anno 2018 hoort gewoon een USB-C aansluiting te hebben want het is nu de standaard. Het is ook een vreemde keuze gezien de oudere en goedkopere Galaxy A3 2017 wél een USB-C aansluiting heeft en dit 2018 model niet.
Het is nogsteeds vrij persoonlijk. Niks moet. MicroUSB is toch nog steeds een prima aansluiting? Wat maakt op een telefoon van dit bedrag die USB-C poort nou weer uit?
Nee, de kwaliteit is lager, het contactgedeelte is breekbaarder en het is gepriegel.

Je wil toch een paar jaar doen met dat toestel?
One port to rule them all _/-\o_

Buiten dat het een andere poort is kun je er potentieel veel meer mee. DP/HDMI/Storage, afhankelijk van wat je smartphone ondersteunt.

[Reactie gewijzigd door Ruudje88 op 13 juli 2018 09:16]

Buiten dat het een andere poort is kun je er veel mee, de meeste usb-c devices kun je er op aansluiten (usb-c sticks, HDMI/DP adapters etc.)
Dat ligt volledig aan de implementatie. Op de meeste (alle?) Xiaomi toestellen met USB C dient de aansluiting enkel om op te laden. Anderen functies (USB Host, DP) zijn hardwarematig niet aanwezig.
Klopt toestel moet dit ondersteunen, toevallig zijn bij de S8/S9 zowel HDMI als DP adapters bruikbaar.

Reactie iets aangepast ;)

[Reactie gewijzigd door Ruudje88 op 13 juli 2018 09:17]

Niets persoonlijks aan... een telefoon anno 2018 hoort gewoon een USB-C aansluiting te hebben want het is nu de standaard.
Het is wel de port standaard ja, maar maakt het voor gebruikers echt uit?

Zetten ze USB-C in, toestel heeft nog steeds geen USB 3, geen video over USB out, geen ondersteuning voor power delivery... (Zoals veel toestellen die met USB-C uitkomen, inclusief in de high-mid range zoals de OP6).

Dan vraag ik mij af of USB-C omdat het 2018 is en het moet..maar moet het echt?
Zou ik toch zeggen dat micro-B omdat iedereen het kent en iedereen wel z'n kabel thuis heeft staan (en goede kabels zijn vrij goedkoop) ook een valide argument is.
Het voordeel zit hem meer in de omkeerbare kabel. Dat scheelt 2x omdraaien ;)


Edit: waarom is dit bericht off-topic? De on-topic vraag was waarom USB-C nodig zou zijn en of het voor gebruikers echt uitmaakt. Het antwoord daarop is dat het de gebruiksvriendelijkheid flink vergroot.

[Reactie gewijzigd door mac1987 op 13 juli 2018 15:39]

Waar staat er vast in documenten USB-C is de standaard voor mobiele telefoons in 2018?
Niet in documenten. Dit blijkt wel uit de praktijk.
Er ligt nergens vast dat LED de standaard voor verlichting is in 2018. Kom je nog met een zaklamp met halogeenlamp, dan voldoe je toch niet aan de standaard die door de markt gezet is.
Voelen we ons een beetje normatief vandaag? ;-)
@ redactie, zou leuk zijn als jullie zo een review eens een keer over china phones zouden doen.
xiaomi,huawei,vivo,meizu,oppo etc,veel telefoon voor weinig geld.
en veel merken gewoon verkrijgbaar bij nederlandse webshops of uit eu warenhuizen.
en samsung is koreaans dus dat merk mag hopelijk eens een keertje niet mee doen 8)7
Lenovo en Motorola zijn ook Chinees, mogen die wel meedoen? En wat van de telefoons die wel in China gemaakt worden maar geen Chinees merk hebben?
was niet serieus bedoeld, maar ik persoonlijk ben geen samsung fan,maar elke review gaat altijd over samsung,iphone ,LG etc, zou voor de afwisseling wel eens leuk zijn om eens een keer de minder bekende merken aan bod te laten komen.
was zelf altijd erg gecharmeerd van xiaomi,maar huiverig voor hun schil en het ontbreken van de 20 band, dat probleem is dus opgelost met de mi a1, die ik zelf ook gebruik.
veel telefoon voor weinig geld
Daarom vond ik de "rond de 300 euro" van dit artikel al zo achterhaald. Zeg dan "onder de 300".

Hoef je geen Bluetooth 5, NFC, nog-hoger-dan-hd-resolutie of OLED scherm, en kan de paar procent extra CPU je aan je reet roesten? Wil je wel de laatste Android veiligheids updates en geen fabrikant software? Ga dan een chinees toestel zoals een Xiaomi A1 halen.

Vergelijk overzicht: https://tweakers.net/pric...1;1170479;1168711;998265/
En :X ik wou nog zeggen voor "de helft van 300" maar ze zijn intussen zo populair dat dat alleen nog maar voor het 32GB model geldt.

[Reactie gewijzigd door Barryke op 13 juli 2018 10:24]

Waarom spreekt Tweakers toch altijd over HMD? Ik weet dat dit het moederbedrijf van Nokia is, maar die merknaam wordt helemaal niet actief gevoerd. Als we schrijven over een Oneplus telefoon hebben we het toch ook niet over bijv 'de camera app van BBK'?
HMD is een bedrijf opgericht door oud Nokia medewerkers. Het Nokia dat nu nog bestaat heeft daar niets mee te maken, anders dan dat ze hun naam uitlenen aan HMD als merk voor telefoons. Nokia zelf doet niets meer in de mobiele markt nadat ze hun mobiele tak aan Microsoft verkocht hadden en microsoft de merknaam Lumia ging gebruiken. Zoals @arnoudwokke het opschrijft is dus correct.
Technisch gezien klopt het wel wat ze zeggen. Zo word bij Philips tv's vaak de fabrikant TP vision genoemd. Nokia is eigenlijk gewoon een merknaam en niet de fabrikant.
Dat kan ik me voorstellen als het relevant is voor het artikel. In het geval van Nokia, is HMD de enige die Nokia telefoons maakt, wordt de merknaam HMD door henzelf nergens gevoerd.

Het zijn ook geen rebranded HMD toestellen, of generic producten met een Nokia logo erop. Het zijn Nokia telefoons, die gemarket worden onder de Nokia naam.

Dat het moederbedrijf HMD heet, maakt het nog niet dat de camera app op een Nokia, 'De HMD camera app' moet heten. De app staat exclusief op Nokia telefoons, draagt de Nokia naam en is dus gewoon 'De Nokia camera app'
Nee, want Philips tv's noemen we ook Philips
de TV noemen we een Philips tv, maar de fabrikant is TP vision zoals @Annihilism ookal eerder zei.

Tweakers omschrijft dat ook als fabrikant TP vision met Philips tv's.

Net zoals dat HMD de telefoon ontwerpt, fabriceert, de software onderhoud en verkoopt, alleen gebruiken ze de merknaam van een ander bedrijf. De omschrijving die Tweakers gebruikt van "Nokia-licentienemer HMD" is dus volledig correct en geeft mensen ten minste niet het idee dat het bedrijf Nokia ook maar iets te maken heeft met de telefoon zelf. (al wordt dat blijkbaar niet altijd begrepen..)
Mijn punt is dat er nergens de merknaam 'HMD' wordt gevoerd, waarom zou Tweakers dat dan wel doen?
Omdat Nokia de telefoon niet maakt, maar HMD. De telefoons hebben alleen de merknaam Nokia.
Dus we moeten Apple telefoons maar 'Foxconn' gaan noemen? En Blackberry's 'TCL'?
Je eerste voorbeeld:

Apple maakt de design en laat de productie aan een andere bedrijf, die moet volgens de specs van Apple werken.

BlackBerry zit tussen in, BB heeft wel wat over de hardware te zeggen en ze zijn verantwoordelijk voor de software.

Nokia heeft de licentie van de Nokia naam aan HDM verkocht, voor X aantal jaar. Wat in de contracten zit is natuurlijk niet openbaar, maar tijdens de presentaties wordt de naam HDM wel actief gebruikt.

In het kort, HDM is niet alleen de OEM, maar ook de ODM.

[Reactie gewijzigd door Luinwethion op 13 juli 2018 10:06]

Foxconn is zoals hieronder genoemd enkel de producent die in opdracht werkt van. Net als dat een auto gemaakt is door Mercedes, en niet door Mercedes fabriek 21.

Ik heb ze hier weleens TCL zien gebruiken in plaats van Blackberry.
AEG maakt ook helemaal niks, Grundig ook niet dat geldt zo'n beetje voor alle Duitse merken.
Jammer van het 1480x720 scherm en de trage processor van de Samsung A6, anders was dit wel een interessant toestel voor deze prijs. Nu vind ik de resolutie echt onder de maat voor eeen 5,8 inch scherm.
De breedte van dat scherm is vergelijkbaar met een 4.7-5" scherm. De PPI is vergelijkbaar met een iPhone 8.

Al is de A8 een interessanter toestel, die je zo goed als nieuw op V&A kan krijgen voor dezelfde prijs...
Dus omdat het aantal PPI op een iPhone 8 laag is, moet ik accepteren dat dit op een middenklasse Samsung ook zo laag is? Beetje vreemde gedachtengang. Ik verwacht op een mid-end toestel ook gewoon een 1080p scherm.
Nee, zeker niet. Maar Apple komt er mee weg op een high-end toestel zonder dat er serieus mensen om klagen, dat is meer wat ik bedoel te zeggen.
Ik moet zeggen, ik heb liever een 720p OLED scherm dan een 1080p IPS, maar dat verschilt per persoon denk ik - ik houd mijn telefoon niet super dicht bij mijn ogen dus dan is het verschil niet zichtbaar, maar veel mensen wel.
Waar komt de conclusie vandaan dat de Nokia een zwaar ondermaatse camera heeft, buiten de low-light problemen? Qua kwaliteit in normaal licht zie ik er eigenlijk niets mis mee. Ik zal wat kennissen in de fotografie ook nog navragen, maar de conclusie komt bij mij wat extreem over vergeleken met het materiaal in de review.

Niet als kritiek bedoelt, ik zit juist op de Nokia te azen en ik vraag me af of het toch geen miskoop wordt als de camera zo slecht is als wordt voorgedaan.
Er zijn vooral problemen met scherpstellen en de apps die soms vast lopen. Bij mij loopt de in-app camera functie van whatsapp soms vast. De normale app doet het wel gewoon goed. De kwaliteit van de foto's zelf is volgens mij wel prima maar heb nog niet echt getest.
De Nokia heeft geen notificatie LED en de camera vooraan is fixed focus.
Vergeet ook niet de de Moto en Samsung op de voorste camera ook een LED-flash hebben. Dus als je jezelf graag ziet en veel foto's van jezelf trekt dan...

GSMArena vindt de afwerking van de Huawei nogal ondermaats. Men spreekt daar ook van water/stofbestendigheid.
... en dan die notch. :? Oh boy!
No way dat Samsung die Galaxy A6 3 jaar updates zal geven 8)7

Dit doen ze zelfs niet met hun flagship-toestellen :(
Ik vind dat een dealbreaker. Niet dat iPhones nou perfect zijn maar op bijvoorbeeld de iPhone 5 krijg kreeg ik 5 jaar trouw updates. Ik denk kreeg nog 5 jaar gewoon alle systeemupdates en uiteraard veiligheids-updates.

correcties na reactie @Dreamvoid en raadplegen statistica.com

[Reactie gewijzigd door breakers op 13 juli 2018 14:18]

Apple stopt met iOS vrijwel direct met veiligheids updates nadat het volgende major OS uitgekomen is. Op de iPhone 5 krijg je ook geen systeemupdates meer, iOS 12 is enkel voor de 5s en hoger.
5 jaar updates terwijl je bij anderen nog geen 3 jaar krijgt, oftewel twee keer zo lang, blijft natuurlijk een enorm gat van 2,5 jaar. Apple wordt altijd bekritiseerd voor de hoge prijzen – en heel terecht dat dit een punt van aandacht en discussie is – maar dan moet je dit ook meenemen in de afweging.
Leuke review. Even 2 correcties melden. In design gedeelte staat "De Nokia en de Moto G6 Plus voelen zo stevig". Dat moet "De Nokia en de Samsung a6 voelen zo stevig " zijn, gok ik. Verder zijn de specs vwb opslag van de moto niet consequent. De eerste melding is 64GB en de tweede is 32GB. Gezien de trend van 3GB/32GB of 4GB/64GB gok ik dat de tweede het juiste is.
Niet helemaal. Er staat nog steeds onhet kopje "hardware":
Op het gebied van geheugen en opslag heeft de P20 Lite een streepje voor; hij beschikt over 64GB opslag, waar de andere telefoons dat niet hebben. In alle gevallen gaat het om lpdd3-geheugen en emmc-opslag.
De Moto G6+ heeft dit dus ook.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Smartphones

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True