Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Sim Kranenburg

Redacteur televisies

Panasonic FZW804 oled-tv Review

Eyecandy voor fijnproevers

Conclusie

De Panasonic FZW804 is een prachtige oled-tv met een paar unieke features die bij andere merken niet te krijgen zijn. Zo is er een dubbel CI+-slot, zodat je twee smartcards tegelijk kunt gebruiken. Ook is de handige ingebouwde sd-kaartlezer niet bij andere merken te krijgen. De bouwkwaliteit is zeer goed. Vooral de metalen voet, met daarin een handige kabelgeleider, is een stuk degelijker uitgevoerd dan de voeten van andere merken. Ook de afwerking aan de voorkant is van hoog niveau. Bovenaan is de achterkant ook mooi afgewerkt, maar het zwarte plastic van de behuizing onder aan de achterkant oogt goedkoop en valt daardoor uit de toon. Dat zal voor de meesten geen probleem zijn, maar als je een grote woonkamer hebt waar de tv niet voor een muur staat of hangt, kan een mooie achterkant van belang zijn.

Ook uniek is de strak afgewerkte afstandsbediening met daarin toetsverlichting, waarmee de bediening ook in het donker prettig werkt. De vernieuwingen aan het My Homescreen-besturingssysteem zijn niet wereldschokkend, maar maken het mogelijk om de interface nog beter aan de eigen wensen aan te passen. Helaas wordt de interface anno 2018 nog altijd niet in uhd gerenderd, maar dat doet nog geen enkele televisie. Het is wel jammer dat de interface nog altijd vol zit met slechte vertalingen als je voor de Nederlandse taal kiest.

Het geluid is oké, maar ook niet meer dan dat. De constructie van de basluidsprekers aan de achterkant, met een paar extra passieve conussen, schept een zekere verwachting, maar de laagweergave is alles behalve indrukwekkend. Doordat de tweeters naar beneden zijn gericht en niet naar voren, is het stereobeeld wat troebel en zijn stemmen minder duidelijk verstaanbaar. Het geluid is zeker niet slecht, maar van een televisie in deze prijsklasse mag je meer verwachten. Een extern audiosysteem is dus een aanrader bij deze tv, want goed beeld verdient goed geluid.

Dat het beeld van deze tv erg goed is, blijkt wel uit onze metingen. De meeste duurdere televisies zijn tegenwoordig goed afgesteld in de fabriek, maar vooral bij het weergeven van hdr valt hier en daar nog een beetje winst te behalen. Zo niet bij de FZW804, want als je voor de preset Professioneel1 kiest, krijg je exact de juiste kleuren te zien zonder dat daarvoor eerst een kalibratie nodig is. Het goede antireflectiefilter zorgt ook overdag voor een schitterend beeld. Helaas is er geen ondersteuning voor hdr in het Dolby Vision-formaat, maar op dit moment is het hdr10-formaat duidelijk dominant. Heel erg is dit gebrek dus niet.

Ten slotte is de inputlag ook prima in orde, waardoor het prettig gamen is op deze tv. Pas daarbij wel op met statische beelden, maar bij normaal gebruik is er geen inbrandgevaar. Al met al is de FZW804 een schitterende televisie waarmee menig beeldpurist zeer blij zal zijn. Helaas is de prijs op dit moment flink hoger dan die van concurrerende recente modellen, waardoor de prijs-prestatieverhouding duidelijk minder gunstig is. Daarmee is deze televisie zeer interessant voor een bepaalde groep enthousiastelingen, maar niet voor iedereen de beste keus.

Laagste prijzen voor: Panasonic TX-55FZW804 Zwart
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Apollo

Score: 5 (41)

€ 1.999,-

€ 1.999,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.999,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.999,-
Bekijk

TVQ

Score: 5 (3)

€ 1.999,-

€ 1.999,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.999,-
Opsturen € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 1.999,-
Bekijk

EP.nl

Score: 5 (2)

€ 1.999,-

€ 1.999,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.999,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.999,-
Bekijk

FOKA Superstore

Score: 4.5 (1358)

€ 1.999,-

€ 1.999,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.999,-
Pakketpost Nederland € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.999,-
Bekijk

BCC

Score: 4.5 (833)

€ 1.999,-

€ 1.999,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.999,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.999,-
Bekijk

Reacties (260)

Wijzig sortering
(Onderstaande is specifiek voor België, geen idee hoe het in NL is) .

Je ziet het nooit in reviews, dus voeg ik het zelf maar toe. De aftersales van Panasonic is een drama. Van Panasonic zelf zal je nooit een antwoord krijgen, alles gaat via een herstelfirma (V.T.S.) waar ze mee samenwerken. Spreken gebrekkig Nederlands, lang wachten, onduidelijk in afspraken, belachelijk duur als het buiten garantie hersteld moet worden, ... dit was eerst een eigen ervaring. Maar toen ik dan ging verder zoeken zie je bij anderen ook steeds dezelfde klachten terugkomen. Dus als het product verkocht is dan is het voor hen afgelopen.
Als je contact opneemt met Panasonic zelf om hierover verhaald te halen krijg je geen reactie. Dus voor mij nooit geen Panasonic meer, hoewel m'n plasma een prachtige TV was toen.
In lijn met de opmerking over after sales care heb ik een opmerking over de software. Panasonic lijkt de enige die nu nog gebruikt maakt van Firefox OS (en noemt het nu zelfs anders). Dat is altijd tricky: een proprietary systeem van 1 fabrikant zal nooit zo'n rijk ecosysteem krijgen als een systeem dat door de rest van de markt wordt gebruikt (behalve als je Apple heet, om 1 of andere reden).

En hoe zit het met software updates op dit apparaat. Met zo'n prijs en voor een TV verwacht je toch dat je minimaal 10-15 jaar vooruit kunt. Dan wil je ook voor die periode software ondersteuning krijgen (veiligheidsupdates, bug fixes op zijn minst).

Ik ben een enorme blije gebruiker van Firefox en had gehoopt dat ze met FFOS zowel op telefoons als TV's en andere devices een stuk markt konden pakken. Helaas graviteert de hele industrie naar Google. Maar als koper van zo'n apparaat is het toch iets dat je mee moet wegen.
Panasonic lijkt de enige die nu nog gebruikt maakt van Firefox OS (en noemt het nu zelfs anders). Dat is altijd tricky: een proprietary systeem van 1 fabrikant zal nooit zo'n rijk ecosysteem krijgen als een systeem dat door de rest van de markt wordt gebruikt (behalve als je Apple heet, om 1 of andere reden).
LG is de enige die WebOS heeft (ooit begonnen als het toen open PalmOS).
Samsung is de enige die Tizen heeft (is altijd gesloten geweest).
En hoe zit het met software updates op dit apparaat.
WebOS werkt fijner dan de meeste Android implementaties. WebOS en Tizen worden beter bijgehouden dan Android. Android is de hekkensluiter als het om (veiligheids)updates gaat.
Met zo'n prijs en voor een TV verwacht je toch dat je minimaal 10-15 jaar vooruit kunt. Dan wil je ook voor die periode software ondersteuning krijgen (veiligheidsupdates, bug fixes op zijn minst).
Daarom heb ik de voorkeur voor een "domme" tv. Mijn oude Samsung Tizen smart tv heeft apps voor Netflix en YouTube die niet meer te gebruiken zijn, omdat de protocollen inmiddels aangepast zijn en de software niet wordt bijgewerkt.

Daarom heb ik een Apple TV 4. Deze wordt perfect ondersteund door Apple, en de apps worden door de appmakers bijgewerkt. Komt YouTube met een nieuw protocol, dan komt Google met ondersteuning daarvoor.

Als je niet van Apple houdt, dan kun je ook een Nvidia Shield Android TV overwegen. Deze kan ongeveer hetzelfde, en ook hier haal je het smart deel uit je tv en breng je het onder in een extern apparaatje.

Voldoet je Apple TV of Shield niet meer. dan koop je een nieuwe. De domme tv (het scherm dus) blijft, die moet minstens 10 jaar meegaan. Want laten we hopen dat er nooit 8K tv's komen, dat is zinloze verspilling van resources (opslag, bandbreedte, processing, ...)
Ik ben een enorme blije gebruiker van Firefox en had gehoopt dat ze met FFOS zowel op telefoons als TV's en andere devices een stuk markt konden pakken. Helaas graviteert de hele industrie naar Google. Maar als koper van zo'n apparaat is het toch iets dat je mee moet wegen.
Koester FFOS en WebOS. Samen met Apple bieden ze noodzakelijk tegenwicht tegen Google.
Ik heb nu 2 jaar een Panasonic met Firefox OS en gisteren avond kwam nog weer een update langs. Of het de 10 jaar gaat halen weet ik niet, maar de kracht is juist dat het een HTML5 interface is die heel weinig overhead biedt.
De Samsung Smart TV van mijn ouders heeft ter vergelijk nog nooit een update gehad.
Precies. Ik ben erg gecharmeerd van de opzet, maar als het nu alleen afhankelijk is van een paar developers binnen Panasonic wordt het wel kwetsbaar.

Ik heb een Philips Smart Blu-ray speler en die heeft welgeteld 1 update gehad om bijna alle smartness eruit te halen (alleen nog Netflix en YouTube erop). Volgens mij zit Philips nu op Android TV en hebben ze alle legacy eruit gegooid.
LG en Samsung doen precies het zelfde met WebOS en Tizen. Ook Sony doet het op zijn budget smart tv's.
Er is nu een Populaire Fork van Firefox OS KaiOS. Zelfs google ondersteund en investeerd in dit OS. Dus Panasonic zou slim zijn met KaiOs samen te werken.
Dat zou mooi zijn inderdaad! Ik ga me daar eens meer in verdiepen.
In Nederland is het bedrijf waar je een apparaat koopt verantwoordelijk voor de afhandeling van problemen; de importeur (verdeler in het goed Vlaams?) hoort hier dan ook buiten te staan.
(Dat het soms anders werkt is natuurlijk een 2e, maar 'klagen' hoor je dus bij de winkelier te doen.)
Inrage refereerd dan ook naar "duur als het buiten garantie hersteld moet worden"
Als de voeding van je TV stuk is, is het misschien wel zonde om je tv weg te doen terwijl deze voor de rest goed zal werken. Het repareren kan in deze dan wel in de papieren lopen.

EDIT: TYPO

[Reactie gewijzigd door JBVisual op 6 augustus 2018 14:33]

Buiten garantie zit je toch niet vast aan hun reparateur?
Dat is waar, maar welke consument doet dit zomaar?
Heel veel mensen zullen toch de fabrikant opbellen voor aanvullende herstelmogelijkheden.
Uiteraard, maar als je het dan niet eens bent met de prijs, zijn er genoeg tv-reparateurs te vinden die het voor een veel betere prijs kunnen. Zeker als je je echt genaaid voelt: honderden euro's voor een simpele reparatie, puur omdat de reparateur denkt dat je niet om hem heen kunt.

Voor smartphonereparaties weten we al die zaakjes ook te vinden die voor een appel en een ei je telefoon buiten garantie repareren.
In Nederland wordt voor bijna alle merken de afhandeling van garantiezaken door één en hetzelfde bedrijf gedaan. Je klacht zal dus altijd bij hen komen te liggen. Daarnaast heb je buiten garantie altijd eerst direct contact met de firma waar je de tv hebt gekocht. Als dit een goede dealer is die het beste voor heeft met haar klanten, mag je er van uitgaan dat zij een coulance aanvraag voor je doen.
Om over Nederland te spreken, al is het dan inmiddels al lang geleden, pre 2010.
Voor mijn Panasonic Plasma 42PY70 heb ik 2 keer garantie nodig gehad, het externe bedrijf wat dit voor Panasonic Nederland deed was netjes en en correct, kwamen beide keren op de afgesproken tijd, en hebben het issue elke keer netjes verholpen. Gaven ook netjes uitleg over de zaken en de elektronica toe ik daar naar vroeg.
In België is Service Center Deinze ook een officiële hersteldienst voor Panasonic waar je met producten onder waarborg terecht kan. (En erna uiteraard ook) Zelfs als particulier kan je daar zo terecht en het toestel binnenbrengen met je factuur, zij facturen dan door naar Panasonic België. www.scd.be
Ze doen ook nog redelijk wat andere merken binnen waarborg en buiten waarborg nog wat meer. Ik ben al jaren klant daar en bestel zelf soms ook eens een onderdeeltje via hun waar ik zelf niet vlot aan kan komen .
Wel goeie service via Service Center Deinze, het tweede erkende service center in België voor Panasonic.
Wij werken heel regelmatig met hen. Zijn perfect tweetalig ook.

OOPS: vorige reactie niet gezien

[Reactie gewijzigd door zzillezz op 7 augustus 2018 11:14]

Je noemt als voordeel van de tv dat hij beschikt over 2 ci+ modules maar wat is daar het voordeel van?
Panasonic TV’s kunnen het tv signaal doorsturen naar andere Panasonic tv’s, zodat je dus maar op één plek een coax kabel nodig hebt. (Je kijkt dus op de 2e tv via de tuner van de 1e tv, dit werkt ook als de 1e tv ‘uitstaat’)

Aangezien je met 1 tuner maar 1 (of 2?) stream(s) tegerlijkertijd kan kijken ben je dus op de 2e tv beperkt tot de zenders die in de stream zitten waar de 1e tv naar aan het kijken is. Met 2 tuners kan de 2e tv dus met de 2e tuner een zender kijken in een andere stream.
Maar wat is het verschil dan met een 2e kaart in je 2e TV stoppen?

In beide gevallen heb je 2 TVs en 2 Smartcards nodig toch?
Je kunt dan ook 2 smartcards van 2 verschillende providers er in stoppen. Iets wat in Nederland waarschijnlijk niet heel vaak zal voorkomen, omdat je meestal maar één aanbieder van lineaire TV gaat gebruiken.
Hoeft niet, je kan dus met 1 tuner en 2 TVs prima tv kijken met de doorstuur functie, echter als TV1 gebruikt wordt kan je op tv2 alleen de zenders gebruiken die in de stream van tv1 zitten.

Overigens kan ik mij herinneren dat de tvs 2 tuners hebben, en niet 2 smartcard slots.
Werkt een beetje hetzelfde als die humax-hdd-recorders, zit ook één smartcard in en 2 tuners. (zodat je van verschilldende streams kan kijken en tegerlijkertijd kan opnemen)
Aha, dat is best een toffe toevoeging inderdaad.
Gaaf! Vinden de providers dit ook ok? Valt dit niet onder Cardsharing? Hoe wordt de stream eigenlijk doorgestuurd, als iptv over je LAN?
Zolang je dat binnenshuis doet is daar geen enkel probleem mee. Sowieso kunnen ze dat helemaal niet zien, en je betaalt netjes voor je abonnement. Ik heb ook een eigen systeem thuis (TVHeadend en een cardshare proces) zodat ik op elk netwerkapparaat tv kan kijken. Niets mis mee.
Met twee CI+-sleuven kun je één gecodeerd kanaal opnemen op een HDD terwijl je naar een ander gecodeerd kanaal kijkt.
Niets nieuws. andere fabrikanten bieden ook modellen aan met twee CI+-sleuven.
Samsung verkoopt een adapter waarin twee CI+-smartcards kunnen worden geplaatst.
Opnemen en kijken tegenlijk.
Mag hopen dat dat gewoon met één kaart gaat? Anders zijn er wel bijzonder weinig smartcard kijkende klanten die iets kunnen opnemen. Een behoorlijk nadeel tov iptv of zo'n (verder waardeloze) horizon box...
Er zijn genoeg mensen met meerdere smartcard's Ik heb er ook 5. Ik juich functies als deze dan ook toe.
Zo kan je een uitzending live bekijken, en een ander kanaal tegelijkertijd opnemen naar een USB.
Als ik het goed heb kun je deze CI slot ook gebruiken om materiaal op te nemen op een USB.
Ik neem aan dat slot 1 geschikt is voor DVB-C (kabel TV) en slot 2 voor DVB-S (satelliet)
Naast wat MrTre verteld (en een mooie feature is als je twee panasonics hebt), kan je het ook gebruiken om tegelijkertijd een zender op te nemen op een aangesloten hardeschijf, terwijl je een andere zender bekijkt.

Ik heb het helaas niet kunnen uittesten, aangezien ik een Telfort abonnement heb met enkel een interactieve tv ontvanger.
1 slot zou je kunnen gebruiken voor Ziggo (kabel) of Canal Digitaal of Joyne (satelliet), maar het tweede slot zou ik gebruiken voor het Duitse HD+ pakket (satelliet), je koopt een module in Duitsland en dan heb je Formule 1 in UHD. Schoteltje kost je zo'n 100 Euro max.

https://www.ses.com/press...mula-1tm-ultra-hd-rtl-uhd
Waarom wordt in geen enkele OLED-review op Tweakers het `probleem` van banding besproken? Elke OLED-televisie geeft perfect zwart weer maar zodra zwart 5% grijs wordt, gaat de beelduniformiteit achteruit. Er verschijnen dan verticale strepen die vooral zichtbaar zijn in donkere scenes. Ook hebben OLED-televisies (in ieder geval van LG) last van tinting. Bij een wit scherm zijn er roze, gele en groene kleurvlakken zichtbaar.
Banding zit vaak al in het bronmateriaal. Er zijn geen blu-rays zonder https://en.wikipedia.org/wiki/Chroma_subsampling . Vroeger bij beeldbuizen zag je dat echter toch niet, omdat deze van zichzelf wat wazig waren. Nu tv's steeds groter en beter worden, wordt dit echter steeds meer zichtbaar.
Fijn om te lezen dat iemand het echte probleem van OLED aankaart. Dat er geen/nauwelijks geen burn-in meer voorkomt op OLED is nu wel duidelijk, vertical banding en tinting is het echte probleem. Ik heb drie keer een LG C7 terug moeten sturen, omdat ik last had van vertical banding en tinting en dit was ook gewoon zichtbaar bij normale content. Helemaal dramatisch was het toen ik daadwerkelijk ging kijken hoe erg de vertical banding was op specifieke grijswaarden (die ook voorkomt in normale content). Voor mij komt er pas een OLED in huis wanneer dit is opgelost en de fabrikanten garantie bieden op image retention.
Dan word het geen oled voor jou 😄 Want garantie op inbranden geven ze niet. Of ja er zijn merken die dat bieden maar dan alleen op televisie logo's. Terwijl ik denk dat juist gamers er last van kunnen hebben.
Daar ben ik ook bang voor. Bizar dat ze nu dus soms garantie bieden, maar alleen voor tv zender logo’s... met andere woorden, ze erkennen het probleem, maar bieden alleen voor hele specifieke gevallen garantie. Jammer.

Gelukkig staat LCD techniek ook niet stil. Ben benieuwd naar Sony’s laatste high End flagship model, wellicht nog meer dimming zones dan de ZD9.
Dit is de ook de reden waarom ik een LG C7 televisie heb teruggestuurd. Ik dacht eerst het zal allemaal wel meevallen. Maar dat deed het dus niet.
Ik moet zeggen dat deze banding flink minder is tegenwoordig. Ik heb een 55e6 en een 65c8, en waar de e6 flinke banding laat zien op donkere en lichte beelden, heeft de c8 dit helemaal niet op lichte beelden en amper op donkere beelden. Kan natuurlijk toeval zijn, maar ik zie dit ook terug in reviews.
Het schijnt een `paneelloterij` te zijn, maar het komt nog steeds voor. Bij de een meer dan de ander. Kijk de ervaringen op avsforum maar eens. Daar zitten toch erge gevallen tussen, ook bij de LG C8.
Ik ben een tijd niet meer op de andere fora langs geweest, omdat ik inmiddels een SONY LCD heb aangeschaft, maar zelfs de C8 heeft nog issues? Ik had echt gehoopt dat ze dit probleem hadden aangepakt met de nieuwe series.
Panel lottery is net zo groot probleem als bij LCD. Succes met het vinden van een LCD zonder al te veel blooming of DSE.
Die 'problemen' worden mijns inziens fel overdreven en zijn dikwijls heel variabel, op sommige zie je het bijna niet, terwijl op andere het heel duidelijk is. Banding zie ik zelden en als het dan al zichtbaar is vind ik het niet storend. Van tinting heb ik helemaal geen last (LG B6).
Die problemen zijn niet fel overdreven en er zijn op meerdere fora complete threads dedicated aan deze issues. Je hebt wel gelijk dat de problemen variabel zijn en ze bij sommigen helemaal niet voorkomen.
Ze zijn wel fel overdreven, dat zijn 9 van de 10x gasten die het alleen op speciale testbeelden zichtbaar weten te krijgen, in de praktijk is het simpelweg amper te zien al let je erop.
En daarom heb ik drie exemplaren terug moeten sturen, omdat ik de banding duidelijk in content zag? Zelfs in niet donkere scenes kon ik banding waarnemen.
Sommige mensen zijn er gevoelig voor maar als je dat soort topics een beetje volgt dan is het 9 van de 10x alleen in testbeelden te zien. Mijn exemplaar heeft er ook iets last van bij testbeelden maar in de praktijk zie ik het nooit. Daarnaast ligt het sowieso in de meeste gevallen aan de content, helaas legt OLED alle onvolkomenheden genadeloos aan het licht.
Klopt men klaagt nu eenmaal meer dan dat men positieve ervaringen deelt.
Jammer alleen dat de fabrikanten de klachten niet serieus nemen. Zo zijn er zat mensen die last hebben van permanente image retention waar LG simpel de schuld bij de gebruiker legt wegens wangebruik.
Ja ik weet niet hoe het kan dat er zoveel verschil is. Mijn laatste LG oled is nagenoeg perfect. Game veel maar zelfs geen retentie gezien. Is wel een 55" paneel. Die zijn beter dan de grotere.
Ik heb een 2017 LG en banding is op de 55 inch geen probleem. In content kom je het echt zelden tegen. Ik geloof dat het bij de 65 iets slechter is, maar zelfs al is het 2 keer zo slecht dan is het nog steeds geen probleem. Het is alleen een probleem als je graag naar testscreens kijkt. Als je dat graag doet heb ik ook nog wel een paar leuke screens voor op een lcd ;).

Tinting heb ik nog niet gezien. Hoewel ik wel weet dat het bestaat.

[Reactie gewijzigd door Koeitje op 6 augustus 2018 10:40]

Bij de minpunten staat zoals gebruikelijk bij elke review van Panasonic TV's, het gemis van dts-geluid. In de drie jaar dat ik een Panasonic TV bezit heb ik dts-geluid nog geen dag gemist.
Niet? Ik zou echt geen tv willen die geen dts ondersteunt. Zo'n beetje elke film die ik via de ingebouwde mediaspeler afspeel, heeft dts.
Ik weet niet hoe het bij deze televisie zit.
Maar alle voorgaande panasonic's met gebrek aan dts ondersteuning doen wel aan passthrough.
DTS heeft geen meerwaarde als je toch de interne speakers gebruikt, en wanneer het signaal naar een externe amp gaat, dan decodeerd die mooi het DTS signaal.

Het probleem is minder groot als dat het lijkt in mijn opinie
Als passthrough van het audiosignaal ondersteund wordt, dan is het inderdaad een stuk minder erg dat dts niet ondersteund wordt.
Ik ga er even vanuit dat Netflix DTS gebruikt bij 5.1. EN daar heb ik gewoon geluid bij via ARC naar mijn receiver.
Dus dat werkt idd.

PS: tv is de 55FZW804 :)
Netflix gebruikt volgens mij Dolby.
Klopt, Dolby Digital 5.1 en Dolby Digital +
bij mij werkt pass-through niet, erg hinderlijk. voor mij een reden om geen panasonic te kopen. ik heb wel een raspbery pi, maar vindt het toch prettig om de ingebouwde speler te gebruiken (voor bijvoorbeeld 4k), maar dat lukt in veel gevallen dus niet. volgens mij is dit een soort koppigheid van panasonic dat ze geen licenties willen betalen voor DTS (voor mij mag die tV best 5 euro duurder worden als er maar DTs in zit ;))
Ik snap niet helemaal wat je bedoeld.
Wat probeer je af te spelen van waar naar waar?

De ingebouwde apps zoals netflix sturen geen dts weg maar dolby digital plus. dit zou dus in je receiver aan moeten komen.
Vanaf je raspberry dts weg sturen om vervolgens alleen je tv speakers te gebruiken is ook raar. want daar is het hele protocol niet voor ingericht en kun je beter gewoon stereo weg sturen vanuit je RPI.

Over die DTS licenties kan ik weinig concreets vinden, de geruchten gaan (en met name de meeste) dat je als je DTS implementeerd je een xx% van je omzet (dus niet winst) moet delen met DTS moet delen.

Dat gaat dus niet om 5 euro van je tv maar ook alles wat ze verkopen wat helemaal niks met tv's te maken heeft.
Dat wist ik niet. Ik dacht dat die licenties niet heel duur waren. Ik bedoel dat ik een MKV bestand via de ingebouwde media speler wil afspelen (en veel daarvan zijn helaas dts, zeker de 4K bestanden). Raspberry is geen probleem inderdaad, maar wel dat deze nog geen 4K aankan, dan ben je dus op de interne media speler aangewezen.

[Reactie gewijzigd door Dr C op 6 augustus 2018 21:38]

Pass-through werkt op de fzw804. Ook via optische out.
DTS decoding werkt ook met DTS signaal via HDMI (vanaf blu-ray, Nvidia Shield), dan laat 'ie het geluid gewoon via de interne luidsprekers en/of koptelefoon horen.
Ik zou liever zien dat ze TVs maken zonder audio: films afspelen op een externe player en audio via de 5.1 setup. Zonde om te betalen voor brakke speakers in je TV.
Moet de tv nog steeds de audio verwerken, als je media via de tv afspeelt.
Hij zegt toch, films afspelen op een externe player… TV hoeft allee maar beeld te geven.
Die kost meer dan de brakke speakers in je tv. Maar goed, het is een optie.
Die surround set heb je zowiezo al of gebruik je voor surround die paar speakers in je TV?
Aan welke films moet ik denken, Blu-ray?
Oké, vanwege het weglaten van geluidsbestanden in illegale content krijgt Panasonic een minpunt, dat is de wereld op zijn kop.
Ik vind dat een minpunt ja. Ik ben geen heilig boontje hoor. Ik kan natuurlijk niet voor jou spreken, maar: hij die zonder zonde is, werpe de eerste steen.
Maar dan wil je dat toch eigenlijk niet uit je TV hebben, maar uit een receiver? Persoonlijk geef ik ook echt absoluut niets over de audio capaciteiten van een TV voor de woonkamer, daar staat toch al een installatie.

Nu zijn er natuurlijk puristen die TV niet over HDMI eerst door een reciever heen willen sturen omdat het dingen zou doen met de input lag enzo, maar DTS is toch ook weer niet zo'n groot voordeel voor inbouw speakers...
De tv moet nog steeds het DTS-geluid van je films naar de receiver sturen.
Daar hebben ze dat hele ARC voor ontwikkeld toch juist...

Je televisie geeft {whatever} bron door aan een versterker, gewoon 1:1 digitale passthrough, synchronisatie en command layer. Dus je TV snapt niet wat DTS is, maar kan wel je versterker die zooi doorsturen en tegelijkertijd vertellen hoe hard het dan wel niet moet worden afgespeeld, en met hoeveel buffertijd / vertraging.

Dit is overigens totaal niet nieuw, zit sinds 2010 (ofzo, misschien al eerder) in vrijwel iedere TV die HDMI 1.4 ondersteund. Was toen nog een heel gedoe want winkels wilde doen maar al te graag doen alsof het een feature van de kabel was en toen mensen "nieuwe" HDMI 1.4 kabels verkopen.
Moet de tv wel passthrough ondersteunen. Dat is niet specifiek iets van ARC.
Idd. Geluid van mijn tv’s gebruik ik nooit. Gaat altijd via 7.1 systeem. Snap ook niet dat men geluid via de TV zou willen, komt nooit in de buurt van goede installatie.

Voor mijn juist een plus, perfect beeld en verder zo min mogelijk extra’s. O-)
Als met je tv een film afspeelt, moet je tv het geluid wel kunnen verwerken hè. Ook al gebruik je de dikste 43.10 surroundset.
Dat is dan alleen als je het geluid van de tv naar de 43.10 laat kopen? Logischer is om dan de bron rechtstreeks aan de receiver te koppelen en eventuele lag hopelijk weg te kunnen werken.
Als je met je tv een film afspeelt, ís de tv de bron.
Maar er zitten toch geen films in de televisie ingebouwd?
Netflix via de TV app?
Tja daarom heb ik (en nog heel veel meer mensen) een ChromeCast achter in hun receiver geprikt. Geluid naar je 6/8 speakers en beeld naar je TV. Klaar.

Snap ook serieus niet waarom de audiokwaliteit voor dit soort TVs nog getest wordt. Niemand met een 2K+ TV gaat films kijken met het geluid van zijn TV.

Ik heb jaren terug al eens een blogpost erover geschreven maar ik wil het nog steeds: een domme TV. Doe mij gewoon een mooi 55 of 65 inch OLED panel met 1 HDMI ingang en verder niks. Geen geluid, geen 14 inputs, geen TV-tuner, geen 23 beeld-modi en zeker geen SMART TV bagger. Gewoon HDMI beeld mooi strak weergeven. De rest regel ik zelf wel. Hoe mooi zou dat zijn...

[Reactie gewijzigd door sys64738 op 6 augustus 2018 11:08]

"Niemand met een 2K+ TV gaat films kijken met het geluid van zijn TV."

Ik heb mijn https://tweakers.net/pric...1/lg-oled55e7n-zwart.html tv "los" in de kamer staan. Heb dus bewust een oled met "ingebouwde soundbar" gekocht. Daar kijk ik dus wel mijn films op, voor mij hoeft 5.1 of dergelijke niet :)

Ik heb behoefte aan "goed" geluid maar hoef de tv niet aan te sluiten op mijn stereo om "bioscoop ervaring" te krijgen. Overigens staat mijn stereo tien meter verderop, met daaraan vier passieve speakers (2 stereo paar) voor een perfecte "sound" voor mijn lp's cd's et cetera. "Niemand" is dus te veel gezegd.
Snap ook serieus niet waarom de audiokwaliteit voor dit soort TVs nog getest wordt. Niemand met een 2K+ TV gaat films kijken met het geluid van zijn TV.
voor normaal TV kijken ga ik niet mijn versterker aanzetten, dus een beetje redelijk geluid is welkom. films gaan uiteraard via de versterker.

[Reactie gewijzigd door Dr C op 6 augustus 2018 16:02]

Hier staat de televisie ook gewoon aan zonder externe speakers. Het is natuurlijk een slechte redenering dat omdat een televisie zoveel kost dat lhet ogisch is om een externe geluidssysteem te gebruiken. Ik zie het verband eigenlijk niet. Immers die speakers horen bij die televisie. Je betaald ervoor.
Dat heet een monitor. En ze zijn er we op dat formaat, wel goed zoeken.
Ik kijk ook tv op mijn 4k monitor.
Nee, die kun je bijvoorbeeld op je nas zetten, of op een USB-stick die je in je tv doet. Of via apps. Legio methodes.
???

Tegenwoordig is je bron toch bijna altijd je KPN, Ziggo kastje, je media player, je Apple-TV, etc?
Waarom zou je een apple-tv of mediaplayer kopen als die functionaliteit al in je tv zelf zit? Zonde van het geld.
Is maar hoe je het bekijkt.

Ik wil juist een zo dom mogelijk TV met het beste beeld. De rest wil ik zelf kunnen regelen.
Vooral de socks in TV's zijn nou niet de beste, voor een paar 100 Euro kan ik een media player upgraden. Of een nieuwe ATV kopen. Terwijl een beetje TV toch snel 10 jaar mee zou moeten gaan?

TV upgraden met nieuwe sock zie ik niet snel gebeuren.

Beetje TV van rond de 2k ga je niet elke 3 jaar vervangen, althans ik niet. 8-)
Maar een nieuwe media-player, voor een paar honderd euro is dan toch heel wat handiger.
Die kun je altijd nog kopen als je functionaliteit gaat missen.
Via HDMI ARC gaat t gewoon onbewerkt naar je geluidinstallatie. Dus maakt dan geen barst uit als de TV geen DTS licensie heeft of dat soort.
Deels waar, alleen als je ARC hebt kom je niet hoger dan DTS, dus geen Dolby True HD, Atmos of DTS Master of DTS:X.
Daarvoor heeft de TV eARC nodig en die waren er in 2017 in ieder geval nog niet. Wellicht dat ze in 2018 gaan komen met eARC.
Het enige moment waarop de panasonic geen geluid zal weergeven is wanneer je de ingebouwde mediaspeler gebruikt. Hij stuurt wel netjes de signalen door, als je in het menu kijkt zie je zelfs dat de tv aangeeft dat hij DTS formaten binnen krijgt via bijvoorbeeld Youtube of een Blu-ray speler. Ik snap alleen niet helemaal waarom iedereen hier zo over dit kleine gemis heen valt. Als we de mediaspeler van de Panasonic gaan vergelijken met LG, Philips en Sony tv's zie ik daar een veeeel groter gebrek. Het niet kunnen afspelen van HEVC codecs!!! Panasonic is het enige merk dat dit zonder problemen doet. De andere merken slikken simpelweg geen HEVC 4k content. We hebben dit niet getest in de winkel en de andere tv's slikten geen van allen Mad Max 4k HDR via de mediaspeler.
Als je een externe speler op de TV aansluit zal je wel geluid horen alleen zal de TV via ARC niet hoger gaan dan DTS.
Dus ook niet naar je receiver.
Ik zou eerlijk gezegd ook niet weten waarom je een externe speler aan je TV zou knopen als je een knappe receiver hebt.

Ik heb via YouTube overigens nog nooit iets van DTS of überhaupt Dolby 5.1 of hoger voorbij zien/horen komen. Jij wel?
Als je een externe speler op de TV aansluit zal je wel geluid horen alleen zal de TV via ARC niet hoger gaan dan DTS.
Dus ook niet naar je receiver.
Ik zou eerlijk gezegd ook niet weten waarom je een externe speler aan je TV zou knopen als je een knappe receiver hebt.
Precies, je gaat een dure speler toch direct aansluiten op je receiver, daarnaast heb je geen drol aan DTS MA of X als je tv het geluid moet gaan afspelen.
Ik heb via YouTube overigens nog nooit iets van DTS of überhaupt Dolby 5.1 of hoger voorbij zien/horen komen. Jij wel?
Er staan DTS filmpjes op YouTube, een collega probeerde dit uit, keek in het menu en zag dat er een DTS signaal werd ontvangen, erg vreemd. Ik dacht dat YouTube alleen stereo uitstuurde.

Maar goed, ik zie in ieder geval niet zo'n probleem in het ontbreken van DTS voor de mediaspeler en wil je wel DTS heb je sowieso een wat degelijkere set nodig en waarschijnlijk ook wel een prima mediaspeler dan wel laptop die je receiver aansluit.
De fzw804 speelt inderdaad netjes HEVC af op 4k, en ook met HDR10.

En klopt, de fzw804 speelt geen DTS met de interne media player.
Via HDMI vanaf een blu-ray speler of bv. Nvidia Shield speelt de tv wel DTS via de speakers en/of koptelefoon. Maar ook via pass-through arc en optische out.
Precies, helemaal geen probleem dus! Ik las van de week ook een artikel over de 2017 TV shootout. Dit zijn allemaal puristen met echt verstand van tv's die alle OLED modellen en een QLED van Samsung met elkaar vergelijken. Zij vinden de FZW804 veruit de beste!
Ikzelf heb hier ook een duur installatie staan 7.1. Maar moet er niet aan denken om rtlnieuws via dat studeren te laten lopen 😂.

Dus ik gebruik voor films en series Mn receiver. Voor normaal tv de speakers van de tv (Sony bravia)
Ik snap even niet waarom je allemaal -1's krijgt, maar ben het met je eens. Gewoon even nieuws kijken of een kinderfilmpje hoeft van mij helemaal niet via de audio installatie te gaan. Verbruikt alleen maar extra Watts, en soks is dat gewoon niet nodig.
Dat is idd wat anders, het HOEFT inderdaad niet. Maar zoals Jboy1991 schetst moet hij er niet aan denken; m.a.w. het klinkt niet goed of hij heeft zijn set altijd veel te hard staan of specifiek op films afgesteld staan met cinema-eigenschappen.
Nee het was een eigen voorkeur wat ik schets. Ikzelf moet er niet aan denken om het over Mn speakers te hebben. Extra stroom verbruik en vind het gewoon onnodig.

Dat een ander dit wel wil is zijn of haar keuze natuurlijk. Voor mij hoeft het niet en heb ik inderdaad Mn installatie voornamelijk voor films en series. En de vooral met reclames is het nogal irritant (volume verschillen en geschreeuw etc).
Extra stroomverbruik, zeker! En hardere reclames, helemaal eens :)
Het is inderdaad voorkeur. Dank voor je reactie.
Ik deed dit eerst ook zo. Maar inmiddels met alle HDMI-CEC truukjes gaat alles samen aan en te bedienen met 1 afstandbediening. Met mn P55VT50 plasma sta ik toch niet echt meer stil bij verbruik voor mijn entertainment systeem.

Mocht mn plasma de geest geven, komt er zeker OLED. Fijn om te zien dat Panasonic serieus mee doet in deze markt. Dat de audio niet zo denderend is zal mij persoonlijk worst wezen.
Tja, ik kan het geluid van mijn TV niet eens gebruiken. Heb de boel zo aangesloten dat het altijd via de installatie gaat.

TV komt van mijn KPN kastje (Geluid gaat direct naar mijn installatie, ik dacht via glas, weet ik ff niet meer zeker). AppleTV geluid direct aangesloten op de installatie. Zelfde voor de BLuRay (Al moet ik zeggen dat ik die al meer dan een jaar niet is aangeweest.

Als ik het spul aanzet dan schakelt het vanzelf de instalatie en de TV aan. Installatie heeft hele partij geluids opties. Van films, muziek tot standaard gesproken geluid.
Waarom zou je rtlnieuws niet via de installtie willen? Ben je bang dat ze te echt klinken _/-\o_
Ik wil juist nooit meer terug naar TV geluid.
De audio gaat toch automatisch aan en uit als je de tv aan en uit zet?
Misschien je installatie anders kalibreren dan; niet alleen voor films met mogelijk veel extra bassen ingebouwd?
Een goede installatie is ook met RTL Nieuws gewoon beter dan alleen de TV speakers.
De reden dat ik het schrijf is omdat je zegt "ik moet er niet aan denken", i.p.v. "ik vind het niet nodig". Dat geeft mij aan dat je je audio set alleen voor cinema hebt afgesteld, wat prima kan natuurlijk; ieder z'n ding.
Wij kijken/luisteren alles met de externe audio set en het verschil, zelfs bij het weerbericht, is echt groot. Heldere stemmen en beter omgevingsgeluid dan direct uit de TV. En de TV heeft, eerlijk toegegeven, erg goed geluid voor "built-in" speakers (Philips 55PUS8601) toen ik deze een tijdje heb gebruikt.
Een goede installatie is ook met RTL Nieuws gewoon beter dan alleen de TV speakers.
Een goede installatie heeft presets en de mogelijkheid tot eigen presets. Als je dan nog geen goed geluid kunt hebben...
De meeste tv-speakers hebben de kwaliteit van het speakertje in mn eerste pc.
Hooguit nuttig voor (fout)meldingen.
Ach, in de tijd van de Panasonic Plasma tv's stond er altijd als minpunt dat het verbruik zo hoog was....

@Bert: Hier ook al jaren met veel genot een (full) HD Plasma, 42PY70.
Wanneer hij kapot gaat, en zeer waarschijnlijk niet eerder, dan een Oled, en grote kans op weer een Panasonic.

[Reactie gewijzigd door cHoc op 6 augustus 2018 18:21]

Ja.. Verbruik is relatief hoog.. Maar de beeldkwaliteit van mijn 10 jaar oude plasma overtreft nog steeds nagenoeg alle LED tv's. Het lijkt erop dat er eindelijk een mooie opvolger aankomt/is. :9
Ik had precies dezelfde gedachten!! Net in een nieuw huis komen te wonen en met veel plezier mijn plasma weer opgehangen (GT30). Ja, bij daglicht is het niet ideaal, maar s'avonds is het beeld zo mooi.. :9 . Ik heb een jr of 3 / 4 een keer laten calibreren. Misschien moet dat nog een keer gebeuren en dan kan deze ooit naar de slaapkamer. Koop ik met alle plezier een pana oled. Icm een goede versterker en een htpc mis ik smart features of dts geluid niet.
Sowieso heb ik liever een 'domme' tv die gefocussed is op goed beeld.
Same here. Ik heb de TX-P50vt30. Zolang deze het blijft doen komt er voorlopig nog geen vervanger.
Ja, de tv oogt wat ouder met zijn bezels van 5cm maar beeldkwaliteit is nog steeds prima.

Smart tv deel sucks (voor zover ik weet, gebruik het al jaren niet meer), maar heb er een pc bij staan dus netflix, youtube en dat soort zaken gaat via de pc
Hier ook. Nog een TX-P65ST60 staan en heb geen behoefte aan een andere. Doet precies wat ik verwacht van een TV, beeldkwaliteit is prima. Toendertijd ook naar LCD/LED gekeken maar dat kwam nieteens in de buurt.
Veel mensen horen zeggen dat je LCD moet nemen want plasma was verouderd. Ja dus...voor mij is de beeldkwaliteit nr. 1. Audio loopt hier over een externe versterker en speakers, dus dat audio (en geen dts) niet okay zijn, zijn voor mij non-issues. Andere dingen zoals Netflix gaat via de PS4 of een klein htpc'tje ernaast.
Het contrast van plasma is inmiddels wel ingehaald door LED hoor, ik denk zeker te weten dat jouw 10j oude HD (ready?) plasma er niet zo goed uit ziet als een recente 4k HDR LED tv.
Wanneer je het zou hebben over OLED dan winnen deze het op de meeste gebieden het wel van de plasma's. Een gemiddeld LED paneel echter zeker niet. Beeldkwaliteit is meer dan alleen maar de resolutie van je beeldscherm....
Ik had het niet over een gemiddeld LED paneel, of eentje van 10jaar geleden, maar gewoon een goede nieuwe.

Bijvoorbeeld:

Black : 0.039 cd/m2
White : 93.3 cd/m2
Contrast : 2392 : 1
When you turn off the lights, the Samsung F5500 plasma is a solid performer.

Vergeleken met de Sony XF900:

SDR Real Scene Peak Brightness
: 630 cd/m²
HDR Real Scene Peak Brightness
: 894 cd/m²

Native Contrast
: 5089 : 1
Contrast with local dimming
: 5725 : 1

Ik zeg veel plezier met je Plasma ;)
Ben al een paar jaartjes over op OLED gelukkig hoor ;)
(LG EF950V kijker)

Maar hoe dan ook: Het Ene LED paneel is de andere niet, Zelfde geldt voor Plasma en OLED.
Zeker waar, echter zijn alle huidige OLEDs LG Display panelen, ook deze Panasonic.
Maar het is de beeldbewerking van Panasonic die (bij de (semi-) topmodellen)zo ontzettend goed is die maakt dat je met identieke panelen een mooier en vloeiender beeld hebt.
Komt ook doordat die dingen zo ontiegelijk fel kunnen dat het contrast zo hoog is, Black level van de XF900:
0.08 cd/m2 
0.18 cd/m2 (HDR)

Voor ieder wat wils natuurlijk. Overdag of met veel zonlicht is een goede Lcd geen slechte keus en zwart lijkt dan nagenoeg zwart. 'S avonds of met minder licht geeft zo'n oud plasma paneel meer dan voldoende licht en is zwart/donker een stuk fijner. Plasma is nog steeds heer en meester qua gaming. Dan heb ik het niet over inputlag, maar motion resolution. OLED zit wat dat betref wat middenin, niet zo fel als led (maar fel zat en veel te fel in donkere situaties), zwart is zwart per pixel, maar heeft net als lcd niet de ultieme snelheid/beeldverwerking als plasma (gaming en sport).

Het is nog steeds een keuze die bij je past of niet, ze hebben allemaal voor en nadelen waar best wat van gezegd kan worden afhankelijk van de persoonlijke situatie.

Ik hoop dat over een 8-10 jaar alle voordelen in een soort schermtechniek verwerkt kan worden, zodat je alleen maar hoeft te kiezen tussen merk/software verschillen etc. :Y)
OLED is ook self-emissive zoals plasma en reageert supersnel, als ik de reviews moet geloven:

The 2018 LG OLED C8 handles motion extremely well. The near instantaneous response time is excellent for watching sports or playing video games, as there is no ghosting or trailing during fast motion. Also, there is no visible flicker since there is no traditional backlight on OLED TVs, unlike Samsung's QLED technology. One downside to OLED technology is that there is some stutter when playing low frame rate content, especially when watching movies or TV Shows.

80% Response Time
: 0.2 ms
100% Response Time
: 1.7 ms
Like all OLED TVs, the response time is nearly perfect. There is some slight overshoot when transitioning from a black frame, such as in the 0-20% and 0-80% transition, but this should not be noticeable. The response time is excellent when watching fast-paced movies or sports, as the TV has no ghosting/movement trails during fast motion.

Ref: https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/c8

[Reactie gewijzigd door S0epkip op 6 augustus 2018 20:32]

Die Sony XF900 valt nog steeds door de mand als je hem met een fatsoenlijke plasma vergelijkt qua gemeten contrast.
Wie gaat dan ook een Samsung plasma nemen ter vergelijk? Die waren echt niets bijzonders. Neem dan de in hetzelfde jaar verkrijgbare GT60

hardware.info:
de gemeten zwarthelderheid van de GT60 is met 0,012 cd/m². Opvallend genoeg laat de GT60 van de drie geteste modellen ook de hoogste withelderheid noteren, waardoor het contrast uitkomt op een uitstekende 14.160:1,

[Reactie gewijzigd door psy op 7 augustus 2018 09:51]

ik denk zeker te weten :?

Het contrast van plasma is inmiddels wel ingehaald door LED hoor
dat durf ik in twijfel trekken
kijkhoeken niet vergeten te vermelden 8)7
Dat is aantoonbaar niet waar. Een Pioneer Kuro van 10 jaar geleden veegt nog steeds de vloer aan met een highend LED. Peak brightness gaat hij niet winnen, maar qua filmervaring nog steeds bijna zo goed als een OLED. Qua motion zelfs beter (plasma is geen sample and hold).
Precies dit! Ik heb al jaren een pio G9 en de nieuwe oleds gaan echt de goede kant uit echter stoor ik me nooit aan mijn beeld. Bij oled in grote mate wel aan de motion handling, en waarom kunnen al de beeldverbeteraars niet uit bij oled’s
Het zijn niet de beeldverbeteraars die het veroorzaken. Zelfs als je alles uitzet zal je het verschil blijven zien door de manier waarop een (o)led werkt t.o.v. een plasma.
Weet ik, beweer ik ook niet :) Niet alles kan uit, dat komt er nog eens bovenop bedoel ik.
Kan je mij vertellen welke beeldverbeteraars aanblijven als alles uitstaat?
Ik weet niet welke precies, er zijn er aan aantal die op on of auto kunnen als ik het me goed herinner.
Dat is bij mijn LG niet het geval.
Ik heb n TH-42PZ85EA. En denk dat het er sterk van afhangt wat je wil afspelen. Wat is de beeldkwaliteit, moet je tv up of downscalen of kijk je in native resolutie. Ik wilde overigens geen welles nietes wedstrijdje maken. Ik baseer mijn observatie puur op wat ik zie in mijn omgeving: dat mijn beeld meestal mooier is. Ik geloof echt wel dat er inmiddels ook heel mooie lcd toestellen zijn.

Kwam toen ie uitkwam goed uit de bus als middenmoot tv. En tis n Full HD scherm.https://tweakers.net/revi...clusie-middensegment.html
Tja, en in de pluspunten staat het dubbel CI+ slot, terwijl ik een enkele nog niet eens gebruik....
Een ieder heeft zijn eigen wensen en eisen, het gemis van DTS zal zeker voor sommigen een nadeel zijn.
Ik vind het persoonlijk wel een pluspunt, ik zou dan bij ziggo kunnen opnemen op USB en kijken tegelijk. Dan zou de humax de deur uit kunnen.

Helaas zijn er (ondanks de hoge prijs van oled) weinig fabrikanten die het aanbieden. De eerste Philips oled had een dubbel ci slot. En uiteraard loewe, die op bijna al,zijn oled tv’s een dubbele CI aanbiedt.
Sterker nog, je moet wel familie zijn van Marvel om het verschil tussen DTS en stereo te horen bij een televisie (ik heb het uiteraard niet over een audio/home cinema set)
Tenzij er alleen dts beschikbaar is, dan hoor je helemaal niets...
Welk content heeft alléén DTS dan?
Genoeg films te vinden op de diverse downloadsites waar op een dts-kanaal na alle audio uitgehaald is.
ook pcm?
En als ze alleen maar DTS hebben,download je toch een andere met PCM.
Een vriend van mij kan geen DTS hd master afspelen, dan download hij gewoon een ander content met de goede track...
De vaak wat minder legale bronnen ;)
Die kan je ook dwl zonder DTS.
Je kan ook dwl met alleen DTS HD MASTER die bijna geen enkele tv afspeelt....
Zo blijven we zoeken....
DTS HD Master Audio bevat het originele dts signaal en is dan ook backwards compatible met alle apparaten die het reguliere dts signaal ondersteunen (waar dus helaas geen Panasonic tv's onder vallen...).
Dit is niet waar, waarom kan die vriend van mij dan geen DTS HD master afspelen op zijn receiver (harman kardon) terwijl hij wel gewoon DTS af kan spelen?
According to the DTS-HD White Paper,[9] DTS-HD Master Audio contains 2 data streams: the original DTS core stream and the additional "residual" stream which contains the "difference" between the original signal and the lossy compression DTS core stream. The audio signal is split into two paths at the input to the encoder. One path goes to the core encoder for backwards compatibility and is then decoded. The other path compares the original audio to the decoded core signal and generates residuals, which are data over and above what the core contains that is needed to restore the original audio as bit-for-bit identical to the original. The residual data is then encoded by a lossless encoder and packed together with the core. The decoding process is simply the reverse.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/DTS-HD_Master_Audio

Mogelijk dat er toch ergens een instelling verkeerd staat of er toch een andere codec gebruikt is (dts:X of Neural X?)

[Reactie gewijzigd door mac1987 op 6 augustus 2018 20:15]

Edit: dubbelpost

[Reactie gewijzigd door mac1987 op 6 augustus 2018 20:16]

Geen DTS geld alleen voor de interne media player.
Via HDMI speelt 'ie wel DTS af via speakers en (bluetooth koptelefoon) En ook via passthrough.
Maar DTS-HD en Dolby TrueHD worden niet ondersteunt.

Verdere details staan in mijn review.
“De FZW804 is indrukwekkend nauwkeurig afgesteld in de fabriek en biedt, zonder dat we eerst moeten kalibreren, de nauwkeurigste hdr-weergave die we tot nu toe gezien hebben: chapeau!”
Ik vind dat er bij vermeld die te worden dat dit niets zegt over andere panelen. Het kan goed dat de volgende die je uit een doos haalt grotere afwijkingen heeft. Door zulke uitspraken te doen denkt men dat de tv niet gekalibreerd hoeft te worden terwijl je dat pas weet als een paneel gemeten is. Zo ben ik genoeg lg oleds tegen gekomen die het net zo goed doen als deze Panasonic, maar ook genoeg die uit de doos niet zo goed waren.
Ik heb momenteel nog een Panasonic plasmascherm (de tweede) en ook deze heb ik ooit laten calibreren. De meneer die dat kwam doen merkte op dat in zijn ervaring de Panasonics (uit deze serie dan) altijd zo goed uit de doos kwamen, dat calibreren eigenlijk alleen maar veel tijd kost en nauwelijk verbetering oplevert.
Uiteraard is dat geen garantie, maar wellicht heeft Panasonic in hun proces een stap zitten die de afstelling al heel goed doet zodat inderdaad het calibreren bijna niet meer nodig is.
Dat een scherm goed gekalibreerd uit de doos komt betekent niet dat je er vervolgens niets meer aan hoeft te doen, na verloop van tijd treed er (onregelmatige) slijtage op waardoor de eigenschappen veranderen en het beeld niet meer helemaal kleurgetrouw is (kleurafwijkingen die zichtbaar zijn met het oog). Om deze reden wil je het liefst je een tv/monitor/projector om de zoveel tijd her-kalibreren om het beeld goed te houden.

Daarnaast kan het toch zinvol zijn om je nieuwe tv (na circa 200 uur) te laten kalibreren omdat deze in een andere omgeving staat dan de fabriek waar het scherm gekalibreerd is. Zaken als meer/minder omgevingslicht en variatie in panelen kunnen vragen om kleine aanpassingen van de instellingen t.o.v. het ijkpunt om tot een optimale beeldkwaliteit te komen. Dit is waar een goede kalibreerder (?) het verschil maakt en het maximale uit je tv kan halen.

[Reactie gewijzigd door Jorick op 6 augustus 2018 15:15]

Tsjaa...je kunt bezig blijven :)
Ik heb die van mij eerst braaf met zo'n speciale dvd 'in laten spelen'. Die vertoonde dan allerlei patronen enzo. Dat zou beter zijn. Netjes gedaan en toen de calibratiemeneer gebeld. Ik ben wel kritisch, maar ik ben zelf niet van plan om elk jaar weer een hoop geld naar die tv te gooien. Ik ga ervan uit dat ik lekker meeslijt met die tv en aangezien het geleidelijk gaat, merk je het zelf lekker niet.
Ik ga niet mee in die gekte. Zolang je niet op je knietjes met de neus tegen het scherm aan gedrukt, valt het nauwelijks op. Ik zag ook pas hoe mijn oude plasma 'achteruit' was gegaan toen ik de nieuwe in gebruik nam. Dan zie je ineens hoe fris eruit ziet.

Maar wie dat wil, moet het vooral doen. Ik hou het bij de eenmalige investering en daar ben ik blij mee.
Voorheen werd aangeraden het ieder jaar nat e lopen als men wilt dat de tv aan de standaarden blijft voldoen. Echter in mijn ervaring worden de tv's wat dat betreft beter en is de afwijking na verloop van tijd kleiner dan bij tv's van een jaar of 5-10 geleden.
Dat en aangezien het geleidelijk gaat, en jij 'went' aan die teruggang in beeldkwaliteit, zorgt ervoor dat je het niet in de gaten hebt.

Zoals ik al zei ben ik op zich wel kritisch, maar ik weet ook dat een mens het allemaal niet zo goed kan beoordelen als men denkt (wil). Net als met de audiofiele club...steeds blijkt weer uit dubbel blind tests, dat men nooit de zogenaamde beste van whatever kan aanwijzen. Dat whatever slaat dan op muziekbestanden (mp3 vs lossless), dure vs goedekope kabels etc, etc...ik maak me sterk dat het voor tv's ook geldt.

Daarbij moet je ook gewoon films kijken en geen testpatronen met je neus tegen het scherm gedrukt :+
Dat is niet mijn ervaring. Alhoewel Panasonic het gemiddeld beter doet zijn zewel zo'n beetje aan het uitsterven, wat jammer is. Je ziet ze niet veel, bij liefhebbers. Calibraties worden wel steeds complexer bijvoorbeeld door het gebruik van programmeerbare 3d look-up tables. Maar ook door de vele verschillende hdr standaarden.

[Reactie gewijzigd door Sjaak2k op 6 augustus 2018 14:54]

Dit is wel iets dat ook in andere reviews bevestigd wordt.
Wie voelt zich geroepen mijn comment een -1 te geven? Ik meld alleen maar mijn persoonlijke ervaring. Het klopt dat Panasonic tv's vaak beter zijn met name qua kleur. Vergeleken met Samsung tv's helemaal. Maar toch is er best wat onderlinge variatie. Ik weet ook niet of dat tweakers de tv zelf koopt of een review model van Panasonic krijgt, dat kan flink verschil maken. Ik kom tv's tegen die nagenoeg perfect zijn uit de doos, maar ook het tegenovergestelde. Er is simpelweg best wat variatie. Niet alleen in het paneel maar ook in de elektronica, wat allemaal bijdraagt aan de uiteindelijke beeldkwaliteit.
Ja, maar bijv hdtvtest heeft de tv van een dealer mogen lenen, en die kwam tot dezelfde conclusie mbt out of the box calibratie.
Daarnaast heeft panasonic veel meer opties in het menu om de kleurweergave te verbeteren, en pro en thx instellingen die out of the box zeer accuraat blijken te zijn.
Ja, dat zijn twee tv's. Als je al kijkt dat de meeste componenten in een tv een foutmarge mogen hebben van 10% dan kan je begrijpen dat met honderden componenten, die elk onderling ook van elkaar verschillen, je uiteindelijk onderlinge variaties krijgt. Soms zijn ze goed soms niet. De tv's worden fabriek af gekalibreerd per batch. Er worden er dan bijvoorbeeld een gemeten en gecorrigeerd en die waardes worden in alle tv's uit die batch ingevoerd. Zoals ik al zei ik kom zat tv's tegen die uit de doos nagenoeg perfect zijn, maar ik kom er meer tegen die dat niet zijn. Nu is die marge bij Panasonic kleiner dan bijvoorbeeld Samsung, verschil in productie in Japan versus Korea maakt al verschil gezien er in Japan vaak op hoogwaardiger niveau word gefabriceerd.
LG heeft veel betere kalibratie opties op moment vergeleken met Panasonic. Wat dat betreft hebben ze de bal enigszins laten vallen. Zeker ook qua kleur, op de laatste generatie LG oleds kan je een 3dlut programmeren van ik geloof 33*33*33. Dat zijn bijna 36,000 punten waarop de kleur word gecorrigeerd. Dit gebeurt allemaal op lowlevel niveau dus niet met de controle opties die normaal beschikbaar zijn voor eindgebruiker. Op deze manier krijg je een referentie beeld qua witbalans en kleur. De eerste versies van calman deden dit nog niet super maar de laatste beta doet het aanzienlijk beter.
Sorry,
Maar wat is het verschil dan met 3dLUT van Panasonic? die heeft dit nl ook.
Die is niet te programmeren. Dat is een vaste interne tabel. Zorgt ook wel voor accuratere kleuren als de rest goed staat. Echter de mogelijkheid hem zelf te maken is revolutionair op tv gebied. Je kan ze op de LG aanmaken voor SDR en alle HDR standen.
En wie weet is dit review exemplaar ook nog van te voren gecalibreerd.
Als ie vanuit Panasonic komt is die kans wel aanwezig.
En LG zou dit NOOIT doen natuurlijk, alleen Panasonic.
Sorry zie eigenlijk alleen maar BS staan, aannames, halve waarheden etc., als hij van Panasonic komt is de kans veel meer aanwezig, etc.

Ik wil bronnen van bijv avforums, hdtvpolska , hdtvtest, etc i.p.v. aannames en beweringen. Alleen maar gebabbel.

Reviews zeggen gewoon dat de Panasonic een betere en accuratere kleurweergave heeft dan de LG c8, de meeste kleurinstellingen, ook 3DLut , , betere verwerking van bewegende beelden, etc
Daarnaast zeggen ze ook dat de lg c8, meer punch heeft in zijn kleuren(maar minder realistisch ), DV als pluspunt , dts en Atmos ondersteuning en ook gewoon een zeer goede OLED is.

Maar als de lg er op 1 gebied beter uitkomst, dan heeft Panasonic opeens “valsgespeeld” , terwijl lg roomser is dan de paus.

Sorry , maar wel even bij de feiten blijven.

[Reactie gewijzigd door Halo_Master op 7 augustus 2018 20:12]

Ik denk dat je op de verkeerde persoon hebt gereageerd. Tenminste ik haal nergens andere merken aan. De kans is natuurlijk groot dat wanneer je als site een review exemplaar van een merk krijgt, dat ze deze extra hebben geprepareerd.

Ik gebruik ook nergens de woorden valsspelen.

[Reactie gewijzigd door hiostu op 7 augustus 2018 20:10]

Klopt, sorry was een reactie op Sjaak2K
Waar heb je het over? Ik zeg nergens dat LG dit niet zou doen, iedere fabrikant zou een goede sample uitkiezen. Het gaat nu om Panasonic.
Alleen maar gebabbel, de enige die dat doet ben jij. Meeste kleurinstellingen heeft een Panasonic niet. Is een feit. Kleurweergave is bij Panasonic wellicht iets beter uit de doos,maar dan heb je het over verschillen die je niet of nauwelijks ziet mits de tv goed is ingesteld. Panasonic gebruikt net als andere merken, wel iets langer, een 3d lookup tabel voor kleurcorrectie. Verschil met de LG tv’s vanaf 2018 is dat ze programmeerbare lut’s hebben. Zowel 1d als 3d. Je kan dan de desbetreffende kleurwaardes meten en die corrigeren. Dit geeft uiteindelijk een veel accuratere kleurweergave dan een lut die fabrieksaf is geprogrammeerd.
Ik heb persoonlijk al heel wat oleds van beide merken gekalibreerd dus weet wel enigszins waar ik over praat. Zorg eerst dat je zelf goed ingelicht bent voor je gaat roepen dat het bullshit is, aannames, halve waarheden en dat men bij de feiten moet blijven.

[Reactie gewijzigd door Sjaak2k op 14 augustus 2018 00:18]

Mee eens, dit zegt inderdaad niet direct iets. Maar tijdens mijn review van de fzw804 heb ik het scherm ook door gemeten. En inderdaad erg goed. Niets aan moeten doen.
Het is wel een belangrijk punt waar Panasonic reclame mee maakt. Maar tijd zal het uitwijzen of alle panels zo goed zijn.

Het verschil tussen een LG vers uit de doos en een Panasonic uit de doos zal je met het oog zeer waarschijnlijk niet kunnen zien. Tenzij je een erg slechte LG treft.

En een LG kan je tot net zo nauwkeurige waarden calibreren als een Panasonic. En als je dat laat doen ben je op dit moment nog steeds minder kwijt dan de 700 euro verschil tussen de fzw804 en de LG C serie van 2018.
Het enige verschil is dat de Panasonic misschien een betere witbalans heeft uit de doos. Als deze niet goed is heeft dat ook effect op het cms. Maar de tv’s worden zeker beter, van zowel LG, Panasonic en Sony. Samsung is eigenlijk de enige die achter loopt. Uit de doos ook vaak dramatische witbalans en kleuren.
De 2018 kan je veel accurater kalibreren dan de Panasonic door de programeerbare lut’s. Panasonic zit nog steeds met cms op zes punten kleur. Bij LG zou dit nu tot ik geloof rond de 40,000 punten. Alhoewel ik dat niet aan zou durven in verband met burnin. Wellicht voor sdr wel, maar hdr niet. Je bent dagen bezig met meten op hoge helderheid.
Een half jaar geleden heb ik een nieuwe TV gekocht en niet voor OLED gekozen i.v.m. het inbrand gevaar bij gamen. Kreeg toen reacties dat het wel mee viel en het "gevaar" voorbij zou zijn. Maar garanties geven de fabrikanten nog steeds niet en ik lees nu dat die kans er nog steeds is.

OLED is zeker mooier beeld, maar zeker nog niet klaar voor alle praktijk gevallen.
Ik denk dat het wel mee valt als je geen honderden uren exact hetzelfde spel speelt. Ik gebruik mijn Plasma tv alleen voor gamen en heb er ook geen last van.

Op youtube staat overigens een mooie serie videos inbrand test van Oleds.
https://www.youtube.com/watch?v=k66dfUAzSq0
Het is een punt waar ik inderdaad ook wel graag meer duidelijkheid over zou gehad hebben en het stoort me dan ook serieus aan deze review. Als ik het zo lees, stelt het mij toch niet echt gerust. Ofwel verduidelijkt hij de stelling en geeft hij duidelijk aan wat kan en niet kan, ofwel is het paniekzaaierij en doet het mij sterk denken aan de onzin die in grote mate plasma bij het grote publiek ook de das heeft omgedaan. In mijn 10+ jaar en 3 plasma's (mijn huidige TV is nog steeds een VT50 en de vorige twee staan bij mijn ouders en broer) heb ik er nooit last van gehad, ondanks het feit dat ik toch wel heel wat uurtjes game. Af en toe what ghosting, maar dat gaat van zelf weg. Is het fenomeen bij OLED gelijkaardig of is er toch wel degelijk een groter risico op effectieve inbranding? Dit lijkt me persoonlijker een stuk belangrijker dan wat zagen over ingebouwde DTS ondersteuning of de kwaliteit van het plastic achteraan.
Dit is gewoon pure onzin. Ik heb een OLED televisie en je kunt er gerust uren op gamen, sterker nog zelfs al zou je het scherm een uur lang op een statische achtergrond houden kan het nog steeds gewoon prima. Daartegen zijn ze bestand.

Niet dat je het zou moeten doen maar het kan. Het is meer van dat je er verantwoordelijk mee omgaat. Een OLED tv verschilt in de praktijk qua gebruikservaring amper van een LCD. Het kan je oude gewoontes gewoon aan.
Ik wil je best geloven en wil best 2500,- voor een high end tv neer leggen. Maar dan moet een fabrikant mij ook die garantie geven. En dat doen ze niet.
Als ze dat doen, dan moeten ze ook garanderen dat een tv die alleen maar gebruikt wordt om een statisch plaatje op maximale helderheid continu te tonen, niet inbrand. Dat gaat niet en dus krijg je die garantie niet. Ieder scherm (CRT, LCD, Plasma, etc) heeft dit trouwens wel in bepaalde mate, dus dan zou je nooit een scherm kunnen kopen. Lijkt me ook wat overdreven.
Er zit een groot verschil tussen retail en consumenten garantie. Schermen gebruikt in de retail, horeca of security staan letterlijk dag en nacht op het zelfde beeld in hun complete levensduur. Een consumenten TV staat max 1 a 2 dagen op het zelfde beeld.
Dus wanneer ik spotify open en aan laat staan voor een dag +- 12 uur, is dit geen probleem?
Ik wil best upgraden, maar ben hier ook nog vrij huiverig over.
Zelfde hier. Bij ons word er veel vanuit huis gewerkt en kan de tv zomaar een dag lang op spotify of national geographic staan. Garantie krijg je bij geen één merk of leverancier.
Ik heb nog wel eens een feestje, dan word er continu door iedereen muziek uitgezocht, of traktor (dj software) staat op het grote scherm. Het lijkt me dat dit dan wel problemen gaat geven. Ik begrijp ook dat dit niet echt standaard gebruik is, maarja zou mooi wezen wanneer ik toch een keer kan upgraden.
Dan gaat er een screensaver aan, of dit voor de Panasonic ook geldt weet ik niet wel bij de LG.
LG heeft ook een screensaver. Zou mij ook niets verbazen als je in de app hier nog wat instellingen voor hebt.

Edit: ik lees het verkeerd 8)7

[Reactie gewijzigd door Koeitje op 6 augustus 2018 11:00]

Dan word hij alleen bij elke nummer wissel uit de screensaver gehaald, lijkt me dat het probleem daardoor niet minder word.
Ooow, zoals ik het nu begrijp beweegt hij dan je spotify door het beeld heen? Is het dan nog wel werkbaar wanneer je iets op wil zoeken?
Als je iets wilt gaan opzoeken springt het beeld uit de screensaver stand. Doe je er daarna niks meer mee dan keert het er weer in terug.
Okay, dan bied het niet echt een oplossing, jammer was al tv's aan het kijken. :9 O-)
Er word continu gebruikt gemaakt van de zoekfunctie in traktor en/of spotify. Het scherm staat dan continu op hetzelfde beeld, de hele dag. Ik dacht dat je bedoelde dat er een screen saver functie was die het beeld liet verspringen zodat je hier geen last van hebt.
Ik zie zeker een scenario waar OLED een voordeel heeft echter is dit niet voor iedereen van toepassing.
In mijn situatie had ik een probleem met volgende aspecten van OLED:
  • de lage helderheid (ik zocht een TV voor in de woonkamer, voor films had ik al de projector in een donkere kamer)
  • inbranden: ik heb ook regelmatig heel de dag spotify aanstaan of andere achtergrond applicaties - OLED was in dat geval dus geen oplossing, eerder omgekeerd
  • gamen: weeral lage helderheid, en ook de lag die hier parten speelt
CONCLUSIE: OLED is zeker een oplossing voor iemand die een donkere woonkamer/weinig lichtinval heeft, en die geen alternatief heeft voor films te bekijken, maar het is niet per definitie de beste oplossing voor iedereen. Als Nvidia binnenkort met hun BFGD eraan komt word het zeker en vast een aankoop die te overwegen is, en er is een goede reden waarom deze geen OLED tech gebruiken.
Je weet dat deze OLED helderder gaat dan elke LCD tv van 2-3 jaar oud dan ook?

En welke lag bij gamen?
Mijn OLED staat naast een raam van 7x3 meter (ja zo groot). Ik kan je verzekeren dat zelfs overdag de brightness op niet meer dan 60% moet gezet worden om goed zichtbaar te zijn. Je stelling dat je alleen een OLED bij weinig lichtinval kan gebruiken is gewoon complete onzin.
Volgens mij heb je geen OLED televisie gehad. Want al je punten zijn namelijk niet valide. Ten eerste is de lichtopbrengst van een OLED tv bijzonder hoog. Dit kun je alleen ervaren als je er zelf één hebt gehad of staan. Overdag geen probleem, zonnige dagen met de zon schijnend op het scherm ook nog steeds zeer goed. Alle mensen die zo'n ding hebben staan kunnen dat beamen.

Ten tweede gaan alle achtergrond applicaties (bij de LG tenminste) na een paar minuten in een screensaver stand. Waardoor inbranden bijna niet mogelijk is.

Ten derde kun je prima gamen op een OLED en is het lichtopbrengst goed te noemen. Dit hangt natuurlijk wel af van je instellingen maar je kunt het zo licht maken als dat je hetzelf wilt. Natuurlijk niet te vergelijken met de nits die de toplijn van Samsung haalt, maar het komt in de praktijk zeker in de buurt. Je moet er echt één zelf hebben gehad om daarover te oordelen. Het horen van of statistieken doen natuurlijk geen recht aan de praktijkervaring.
Je weet dus zelf blijkbaar niet wat voor onzin je typt. Het ging om je aanname dat ik geen OLED tv zou hebben. Wat dus niet klopt.
Sorry Bram - even de toon van de reacties hier daargelaten, de inhoudelijke genoemde argumenten zijn -helaas- zwak:

1. Inbranden. Op zich is dit nog wel het meest voor de hand liggende argument. Er zijn mensen die hier last van hebben, dit is waar en te vinden op enkele forums. Echter: 99 procent van de gebruikers heeft hier geen last van. Ook niet wanneer de Oled is aangesloten op een ps4 en hier uren achtereen wordt gegamed.
Zelf heb ik nog een Oled EF950V ( inmiddels wat ouder model dus) en heb nog nooit iets van inbranden gezien. Wel IR (image retention) , maar dat is geen groot issue.
2. Helderheid van de Oled Panelen. Dit argument wordt vaak "misbruikt" door Samsung aanhangers.
Niemand kan ontkennen dat de Peak brightness van bijv QLED hoger ligt. De vraag is echter of de Oleds bij normale beelden goede heldere beelden kan weergeven. Het antwoord daarop is gewoon: ja.
Ik heb in 3 jaar gebruik nooit het idee gehad (onder welke kijkomstandigheden dan ook) dat mijn eigen beeld te donker werd weergegeven. Wel heb ik gedurende de levensduur de brightness van mijn tv iets hoger moeten zetten (Helderheid per pixel) , dit doet vermoeden dat er wel slijtage is, maar tot nu toe niet van een zorgwekkende aard.
Die superheldere beelden van QLED zijn in mijn ogen niet eens mooi. Leuk voor in de winkel bij demo's, maar als je daar dagelijks naar zou moeten kijken krijg je er gewoon zwaar hoofdpijn van.
3. Gamen.
De helderheid bij gamen is op een OLED paneel geen enkel probleem. Ik zet mijn HDR vaak juist donkerder ingesteld, omdat te heldere beelden niet mooi zijn imo. Dat zou op een QLED voor mij niet anders zijn. Wat betreft input lag: De nieuwere generatie OLED tv's (vanaf 2017) hebben zo'n 21 MS lag, wat een prima resultaat is , ook vergeleken met de meeste moderne LED tv's.
De oudere 2016 modellen zaten met 50-60 ms daar ver boven , dus wellicht dat je nog met verouderde informatie zat te werken.
4. Lichtinval in woning: wanneer je je TV vlak achter een raam hebt staan waar de zon het groot deel van de dag op staat, dan kan je inderdaad mogelijk problemen hebben met je OLED, ditzelfde geldt echter ook voor de meeste traditionele panelen. TV kijken met de zon pal op je scherm is niet handig.
Ik zou zelf inderdaad mijn OLED ook niet in de felle zon plaatsen, maar heb hier persoonlijk dus geen ervaring mee. De beeldkwaliteit van de OLEDS overdag met gewoon (normaal binnenvallend) daglicht in je huis is overigens gewoon prima.

OLED is niet heilig overigens. De LG's hebben nog altijd last van relatief zwakke beeldverwerking.
Zeker bij de oudere modellen een probleem, maar ook bij de nieuwere uitvoeringen vaak goed voor een aantal opmerkingen bij professionele reviews.

Wat betreft jouw conclusie: Gelukkig is het zo dat er nog alternatieven zijn voor Oled. Als jij verder wilt rondkijken prima , maar de argumenten die jij noemt doet mij inderdaad vermoeden dat je nog weinig ervaring hebt met dit soort televisies.

[Reactie gewijzigd door morten op 6 augustus 2018 16:26]

OLED is zeker mooier beeld, maar zeker nog niet klaar voor alle praktijk gevallen.
Je hebt geen OLED en toch trek je die conclusie?
Zolang er geen fabrikant of wederverkoper garantie geeft op inbranden kun je rustig concluderen dat fabrikanten zelf er ook nog geen vertrouwen in hebben. Ik zeg niet dat OLED geen toekomst heeft, maar OLED is gewoon nog niet toekomst klaar voor alle praktijk gevallen. Waaronder de mijne.
Je tv heeft gewoon garantie op inbranden hoor, zie topic hier op tweakers.
Blij om te lezen dat, wat beeldeigenschappen betreft, het overeen komt met andere reviews die ik gelezen had. Wel jammer dat het niet de TX-FZ950 is met soundbar, die ik van plan ben om te kopen. Voorlopig heb ik nog geen enkel demo toestel gezien.

Bij de FZ950 waren er ook slechts 2 hdmi poorten die full 4k bandwidth hadden. @Sim Ik vermoed dat dit bij dit model ook niet anders is, toch? Op zich misschien niet echt een groot probleem, maar bij mijn plasma Panasonic VT30 heeft de ondersteuning van het smart TV gedeelte het ook niet echt lang uitgehouden en dan moet je misschien later naar externe bronnen overschakelen. Ze hebben ook nog geen hdmi 2.1 zoals alle andere toestellen uit 2018.

Tweede vraag voor @Sim die ik niet heb kunnen vinden in de technische specificaties heeft betrekking tot het aantal beelden per seconde. Mijn VT30 had een 72Hz (3x24) modus voor het weergeven van films, die opgenomen worden in 24 beelden per seconde, wat judder zou moeten vermijden. De Samsung toestellen hebben 120Hz (5x24), maar dat zou de Panasonic niet hebben.
Alle vier de hdmi-poorten kunnen 2160p60 weergeven zonder chroma subsampling.

Het aantal keer dat een beeldje wordt weergegeven in de 24p-modus is niet relevant bij een sample & hold-scherm. Dat levert namelijk geen enkel zichtbaar verschil op.
Niet om het een of het ander maar heb je dit zelf op alle vier de ingangen getest? Dit kwam namelijk bij de Panasonic film- & gamemarathon ter sprake en als ik mij niet vergis zei de man van Panasonic toen dat op hun OLED schermen maar twee van de vier hdmi-poorten 2160p60 input zonder chroma subsampling kunnen weergeven.

[Reactie gewijzigd door Jorick op 6 augustus 2018 15:51]

Dit was op de oudere modellen ook zeker het geval, maar volgens mij is de optie 4K Pure Direct nu los van de hdmi-ingang beschikbaar. Ik kan dit niet meer dubbelchecken omdat ik de tv nu niet meer heb..
Volgens de review van FlatpanelsHD beschikken alleen poort 1 & 2 twee over de volledige bandbreedte:
Speaking of HDR compatibility, you should be aware that only two of the HDMI ports have full bandwidth to handle 4K HDR at 60 Hz. This is not uncommon as Sony TVs suffer from the same limitation. Luckily, these two ports are the down-facing ones but it nevertheless seems cheap. Manufactures should surely equip high-end TVs in 2018 with at least four full-bandwidth HDMI ports. LG and Samsung offer four full-bandwidth ports in their TVs.
Bron: https://www.flatpanelshd....on=showfull&id=1528954870.
HDTVTest lijkt dit te bevestigen in hun videoreview.

Ik denk dat die 4K Pure Direct optie alleen beschikbaar is voor poort 1 & 2 en dat je op poort 3 & 4 die optie niet in kunt schakelen.
De specifaties die Panasonic zelf opgeeft zijn als volgt:
HDMI: 2 (zijkant), 2 (achterkant)
HDMI (4K 60/50p met HDCP2.2): 4
Ondersteunende functies: Audio retourkanaal (Ingang 2)

Dus ik verwachte dat alle vier de HDMI poorten 4k Pure Direct ondersteunen.

@Jorick
Na het nader bekijken in het menu ben ik tot dezelfde conclusie gekomen als jij, enkel HDMI poorten 1 & 2 kunnen gebruikt worden voor 4K pure direct. Ondanks dat de poorten volgens de specificaties gelijk zijn, zijn alleen HDMI poort 1 & 2 in het HDMI auto Instellen menu in Modus 2 te zetten. Dit is nodig om 4K Pure Direct in te schakelen.

Waar ik wel benieuwd naar ben is de use case waarin jij dit op alle vier de HDMI poorten nodig hebt en op twee niet voldoende is.

[Reactie gewijzigd door masterjorie op 7 augustus 2018 21:53]

24hz op een plasma ziet er sowieso beter uit dan op een LCD of OLED. Die laatste 2 zijn sample and hold schermen. Met BFI is het wat beter, maar bij 99% van de schermen laat de implementatie te wensen over. Ik heb nu een OLED en dat was wel even wennen na een plasma. Plasma is echt veel beter op 24hz.
Wel apart dat Panasonic de duurste OLED tv heeft, maar ze niet bereid zijn licentiekosten voor Dolby Vision en DTS te betalen...
Deze televisie koop je niet voor het geluid, daar heeft Panasonic het duurdere broertje voor, de FZW954 (heeft overigens ook geen DTS). Persoonlijk zou ik liever voor de FZW804 gaan i.c.m een losse geluidset die kan matchen met de beeldkwaliteit van de televisie.

[Reactie gewijzigd door Jorick op 6 augustus 2018 20:37]

Weet niet hoe de licentiestructuur van Dolby DTS on elkaar zit, maar als het een vast percentage van de richtprijs is kan het flink oplopen. Daarbij is er in dit segment veel concurrentie waardoor ieder tientje marge telt.
Ja dus waarom dan een TV aan de hoofdprijs aanbieden maar wel beknibbelen op essentiële licenties? Ofwel laat je ondersteuning weg en zie je dat ook in de prijs ofwel biedt je alles aan en vraag je wat meer. Nu is het geen beide.
Wat het nog gekker maakt is dat de DP-UB824, de 4K Blu-ray speler van Panasonic, wel Dolby Vision (HDR10+) en DTS ondersteuning heeft. Binnen hetzelfde bedrijf hebben de verschillende afdelingen dus hierin een andere keuze gemaakt en waren de licentiekosten daar geen probleem. Volgens dit bericht op LinkedIn zijn de licentiekosten voor Dolby Vision minder dan $3 per TV. Op een verkoopprijs van ¤2499 lijkt mij dat het niet aan de licentiekosten ligt.

Aangezien er al wel aardig wat films met Dolby Vision zijn te krijgen, maar ik nog geen HDR10+ media kon vinden, hoop ik voor Panasonic dat dit niet te veel negatieve invloed heeft op de verkoopcijfers. Stiekem hoop ik op een update, waarin Dolby Vision toegevoegd wordt. Echter als ondersteunende partij van HDR10+, samen met Samsung en 20th Century Fox, weet ik niet of we dat mogen verwachten van Panasonic.Gelukkig is er genoeg materiaal in HDR10 te vinden, maar daardoor heb ik niet kunnen testen of dynamische metadata veel toevoegd t.o.v. enkel statische metadata in HDR10.

Goede uitleg over de verschillende HDR standaarden is te vinden bij de buren: "HDR TV update: High Dynamic Range rukt op".

[Reactie gewijzigd door masterjorie op 7 augustus 2018 15:10]

Zie je wel bij meer merken. De Apple TV 4 en 4K hebben geen (native) DTS ondersteuning. Vreemd genoeg wel Dolby Digital en Dolby Digital+, al vermoed ik dat Dolby het op een akkoordje met Apple heeft gegooid in ruil voor die exclusiviteit. Overigens wel zeer tevreden met de Apple TV, daar niet van.
Panasonic maakt al jaren duurzame tv's die echter net dat beetje sprankel missen (er is een reden waarom de fotodivisie opgesplitst is van de tv afdeling).
Dit zorgt ervoor dat Panasonic vorig jaar nog 4% marktaandeel in de benelux had. Deze Oled zie ik dagelijks spelen en krijg ik ook niet naar "mijn" zin ingesteld. Vergeet niet dat een meest natuurgetrouwe videoprocessor niet altijd het gene is dat de klant wenst -> totaal niet zelfs (de klant heeft in de verkoop gelijk).

Indien u vaak films kijkt die niet via "provider, netflix of een schijfje" komen krijg je volgende bij Panasonic vaak -> audio formaat niet ondersteund (dit is de dts die u dan mist).
“De klant heeft in de verkoop gelijk” dat is zo’n onzin! Je laat een kleuterklas toch ook niet zelf het lesprogramma samenstellen.

Zelf ben ik film maker er zit geregeld in colorgrading rooms. Daar zitten we dagen te finetunen naar de juiste kleuren en als ik dan soms bij vrienden kom die trots vertellen over hun prachtige nieuwe tv en de scherpe en levendige kleuren en frame interpolatie moet ik altijd spontaan kotsen van hoe het beeld er uit ziet.

Ik pak altijd direct de afstandsbediening en zet al die “verbeteringen uit” en fine tune het contras en kleuren verder totdat het weer rustig is voor de ogen.

Het is echt een belediging naar filmmakers toe als je dat soort instellingen gebruikt.
Kan het niet meer met je eens zijn. De standaarden zijn er niet voor niets.
“De klant heeft in de verkoop gelijk” dat is zo’n onzin! Je laat een kleuterklas toch ook niet zelf het lesprogramma samenstellen.
En je weet dat een klant totaal geen boodschap heeft aan jouw verhaal? Je vergelijking met een kleuterklas slaat ook nergens op. Als het beeld niet bevalt (ook al is het de 'juiste' weergave) dan koopt een klant zo'n tv gewoon niet.
Tuurlijk wel...
Een kleuterklas zal kiezen voor de makkelijke weg, alleen maar pauzes terwijl je een docent (expert) nodig hebt om er voor te zorgen dat de kids nog verder komen in het leven.

Uiteindelijk leer je een goed afgesteld beeld echt wel waarderen en wordt je daarna helemaal ziek als je een mediamarkt beeld weer ziet.

Al die rare verscherpingen, dubbele beelden, artifacts, geen nuance in de contrasten, zo wil je toch niet TV kijken.

Mensen hebben gewoon geen reverentie als ze in de winkel staan. Het enige wat ze kunnen zeggen... ow dit groen is groener dan de andere, dat zal wel beter zijn... ow dit ziet er scherper uit, dat zal wel beter zijn. Terwijl het nooit de bedoeling was van de maker dat het groen zo ultra groen was en die scherpte niet fake gemaakt moet worden door verscherping (witte of zwarte lijnen toevoegen).

Dus ik ben er graag voor dat de verkopers daar ook mee helpen en ze de consument gaan opvoeden.
Heb ik er nou zo gigantisch langsgelezen of wordt er niks geschreven over de snelheid van de soc?
Dat is in de meeste reviews toch altijd een stokpaardje.

Ik zou het liefst zien dat de electronica ook in een losse doos terecht komt en er slechts een dun kabeltje van deze unit naar het scherm gaat.

Samsung heeft dit bij een of meer modellen geloof ik. Maar ik wil per definitie geen Samsung.
Het merk staat me tegen.
Dat is inderdaad een goed punt. Van vele TV's is de snelheid van de soc te laag en verpest een boel aan zo'n mooie dure TV.
In 2016 kocht ik het topmodel van Sony in de 55" LCD uitvoering. Dat ding was wel zo ontzettend langzaam zowel het OS als met verwerking. Sony heeft zelfs met een update van de YouTube app de 4K 60fps mogelijkheid er uit gehaald omdat de TV dat niet aan kon. Een TV van ¤2500,- !!

Na vele hardware en software problemen met de Sony heb ik deze ingeruild voor een Panasonic OLED. Wat een verademing geen Android op de TV meer... De Panasonic is met z'n eigen besturigssyteem veel vlotter en stabieler, ook verwerkt deze TV YouTube HDR video's op 4K@60fps erg goed. Alhoewel de Chromecast Ultra het nipt wint van de Panasonic.
In de DX reeks van Panasonic zat een MT5810 (zo te zien hetzelfde als de MT5890 in Philips en Sony 2015 modellen = MT5595). Goed mogelijk dat er nu ook gewoon de MT5596 zit met een custom naam (MT5891 nu bij Philips en Sony)

[Reactie gewijzigd door apis29 op 7 augustus 2018 11:48]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True