Inputlag is de tijd die een tv of monitor nodig heeft om beelden die via een externe input, in dit geval hdmi, worden aangeboden, daadwerkelijk weer te geven. Toen televises nog analoog waren en voorzien van een beeldbuis, bestond dit probleem niet, maar doordat tegenwoordig beeldverwerking op het inkomende signaal wordt losgelaten, gaat de nodige tijd verloren voordat de beelden te zien zijn. Bij het kijken naar video is de vertraging geen enkel probleem, maar als je actiegames speelt op een pc of console, kun je inputlag missen als kiespijn.
De laatste jaren is inputlag voor steeds meer fabrikanten een punt van aandacht geworden en zagen we televisies hier steeds beter op scoren. Panasonic liep een beetje achter op deze trend, maar daar is nu verbetering in gekomen. Gemeten met onze Leo Bodnar-lagtester, die 1080p60-beelden uitstuurt, kwamen we tot een inputlag van 22ms. Door het signaal van de lagtester door een HDFury Linker en Integral te halen kunnen we ook meten op 2160p60 en bij het weergeven van hdr, maar alle combinaties leveren dezelfde inputlag van 22ms op. Een prima resultaat dus, waarmee de FZW804 zeer geschikt is voor gamers. Onder het voorbehoud dat je niet altijd dezelfde game speelt, want dan is een oledscherm geen goede keuze vanwege het inbrandgevaar bij het weergeven van statische beelden. Als je regelmatig iets anders speelt, is het geen enkel probleem om een oled te gebruiken voor games.
Chroma subsampling
De beeldverwerkingschips van uhd-televises zijn ware krachtpatsers. Bij het weergeven van 2160p60-beelden moeten ze bijna een half miljard pixels per seconde verwerken. Om deze zware taak wat te vereenvoudigen, wordt veelal chroma subsampling toegepast om de benodigde bandbreedte te beperken. Hierbij wordt voor het verwerken van kleurinformatie een lagere resolutie toegepast dan voor het verwerken van helderheidsinformatie. Bij het bekijken van videobeelden is dat geen enkel probleem, omdat alle videocodecs die voor distributie worden gebruikt, ook chroma subsampling toepassen, maar bij het weergeven van computerbeelden ontstaan kleurartefacten.
Deze kleurfouten vallen van een afstand nauwelijks op, maar van dichtbij zie je gekleurde 'friemeltjes' rond details in beeld, zoals bij kleine zwarte letters op een witte achtergrond. Gelukkig biedt de FZW804 een oplossing voor dit probleem. Een deel van de beeldverwerking is simpelweg uit te schakelen door het menu in te duiken en te navigeren naar Beeld > Optie-instellingen > 4K Pure Direct. Als je deze optie inschakelt, heb je geen last meer van chroma subsampling en gaat er geen kleurresolutie verloren.