Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Strijd der slimme speakers

Apple HomePod vs. Google Home Max

Conclusie

Een relatief nieuwe productcategorie zoals slimme speakers is altijd lastig te beoordelen, omdat er nog maar weinig vergelijkingsmateriaal is. We hebben natuurlijk de Google Home en Amazon Echo getest, maar als de Home Max en HomePod high-end producten zijn, zou je die wellicht moeten zien als de middenklasse. Het heeft naar ons idee dan ook weinig zin om cijfers aan deze slimme speakers te hangen, maar we kunnen ze natuurlijk wel heel goed tegen elkaar afzetten.

Als we een winnaar moeten aanwijzen, kiezen we zonder meer voor de Google Home Max. Dat komt allereerst doordat we hem als redactie het best vinden klinken, al valt daar altijd over te twisten. In de blinde test kwam het duidelijke beeld naar voren dat de Home Max geluid wat getrouwer weergeeft, met een beter gecontroleerde bas, betere middentonen en een gebalanceerder geheel.

De Google Home Max is verder in het voordeel op het gebied van instelbaarheid en nog belangrijker: de ondersteuning van diensten van derde partijen. Je kunt meer verschillende Home Control-apparaten koppelen en meer muziekservices zoals Spotify gebruiken, je kunt er eenvoudig een videoservice als Netflix mee besturen en als iets niet te besturen is, kun je het via een omweg alsnog eenvoudig laten werken. Ook is de assistent welbespraakter, weet hij meer en kan hij stemmen herkennen, zodat je op de persoon toegesneden informatie krijgt.

Toch heeft de HomePod ook zijn voordelen. Zo is hij niet al te groot en klinkt hij voor zijn formaat best prima, kun je hem op meer plekken plaatsen zonder dat het geluid achteruit gaat, is je privacy bij Apple beter gewaarborgd, biedt het aanraakpaneel wat meer functionaliteit en is de Home-app simpel en doeltreffend, en reageren Home Control-apparaten net wat sneller.

In het algemeen hebben deze slimme speakers een grotere meerwaarde dan ik dacht toen ik ze onderdak bood. Inmiddels vraag ik continu plaatjes aan met vage termen, krijg ik terwijl ik de deur uitloop de laatste weers- en verkeersinformatie, zet ik lampen uit terwijl ik mijn handen vol heb en speel ik series af met mijn stem. Hoewel dat laatste nu nog alleen met Google Home kan, kan de HomePod ook een prima keuze zijn, maar wel alleen als je vooral gebruikmaakt van Apple-diensten.

Dat laatste is tegelijk de grootste kritiek die we hebben op de HomePod: de beperkingen die hij je oplegt. Hopelijk ziet Apple dat ook spoedig in en kan die slimme speaker snel meer dan nu. Google heeft in onze ogen op dit moment een behoorlijke voorsprong wat het Google Home-platform zelf betreft, maar grotendeels ook met deze specifieke speaker: de Google Home Max.

Reacties (244)

Wijzig sortering
Leuk artikel! Ik heb de home al een tijdje thuis staan en ook gekoppeld aan mn Harmony hub. Dat gaat wél makkelijk, in tegenstelling tot wat in het artikel staat. De truc is om de harmony desktop app te installeren op je pc. Dan inloggen en de taal en regio instellen op engels en de VS. Vervolgens doe je de stappen zoals op de harmony site beschreven (vraag google 'ask harmony to turn on my tv' en dan krijg je de link in de home app).

-edit- qua functionaliteit is het niet zo bijzonder en kun je alleen activiteiten aansturen. Je kunt dus niet even snel zappen naar een kanaal, tenzij je hier een activiteit voor maakt. Volume gaat wel, maar je moet wel telkens 'ask harmony to ...' zeggen... da's best een beetje onhandig...

[Reactie gewijzigd door involver op 10 juli 2018 07:45]

"de home"? Ze heten allebei 'home'...
Google is Home, Apple is HomePod, 1 woord.
Ja... En nee, ze heten home, home mini en home max. Ik heb dus de home.
channel up en down , volume up en down... gewoon shortcuts maken in je home app, dan hoef je niet iedere keer harmony erbij te noemen. Kan je zelfs je favoriete kanalen shortcutten.

mijn probleem is dat de harmony hub vaak laat reageert, soms wel minuten later. ben nog steeds niet achter wat dat veroorzaakt. Ander hubs (honeywell en hue) reageren prima na voice instructie.
Dat klinkt inderdaad niet goed, ik heb daar in mijn setup gelukkig geen last van. De Harmony hub reageert eigenlijk direct op voice commands. Ik maak wel voornamelijk gebruik van ifttt in plaats van dat ik direct de hub probeer aan te sturen.
Waarom gebruik je ifttt? Daarmee kan je toch alleen je tv aan of uitzetten, niet schakelen en volume veranderen?
Ik kijk geen lineaire tv dus schakelen van zenders weet ik niet precies, moet wel in te stellen zijn via ifttt maar gebruik ik niet. Ik gebruik ifttt omdat je daarmee je eigen catch phrases en responses kan instellen, samen met wat er precies gebeurd wanneer je die catch phrases gebruikt.

Voor volume gebruik ik gewoon de Logitech afstandsbediening, dat verander ik ivm buren en regelmatig laat in de nacht naar films kijken regelmatig van hoogte en dan zijn fysieke knopjes net wat handiger. :)
Bij je Google assistant instellingen kan je shortcuts gebruiken. Ifttt is dan niet nodig behalve als het gaat om apparaten die de assistant niet direct kan aansturen.
Raar, mij lukt het niet. Ik blijf de regiomelding krijgen. Vanmiddag nog een nieuw Harmony account geprobeerd. Zelfs met Tunnelbeat aan en locatie instellingen uit lukt het niet. De Harmony hub gebruikt natuurlijk het internet van mijn router. Mijn router heeft een Nederlands extern op adres. Zou dat het kunnen zijn?

Edit: nadat ik ook de taal in het inlogmenu heb gewijzigd in Engels werkt het wel.

[Reactie gewijzigd door michielvz op 10 juli 2018 21:22]

Je kunt wel gewoon zappen naar een ander kanaal hoor. Ask Harmony to switch to channel X. Nog makkelijker is om een routine aan te maken in Google Assistant. Ik zeg nu: Hey Google, One en hij zapt naar Nederland 1.
Voor alle mensen die er de zin niet van inzien: het klopt dat een AB of touchscreen nauwkeuriger mogelijkheden biedt iets te besturen dan voice: "did you mean..."?. Ook is de speakerkwaliteit gewoon vrij slecht: ik denk dat een Echo dot met aangesloten Logitech setje van ¤100.- beide systemen uit het water blaast...

Voice control is echter dan zinvol als je geen handen beschikbaar hebt, ofwel door een handicap, ofwel omdat je b.v. deeg aan het kneden bent. Daar zit dan ook wat mij betreft de toepassing: bij mij in de slaapkamer, hoef geen bril op te zetten, licht aan te doen, de AB/telefoon te vinden en dan kijken hoe laat eht het is,maar vraag: "Alexa, what time is it" of "Alexa bedroom light on" (hue) of "Alexa how is the weather". Of je ermee kunt leven dat een of andere Amerikaanse multinational onder je bed ligt is een terechte vraag, maar de usercase is er wel...
We hebben zowel touchscreens, schakelaars, afstandsbedieningen. Sinds we google Home hebben worden de touchscreens en afstandsbedieningen niet meer gebruikt. De WAF (wife adoption factor) is dusdanig hoog dat we zelden nog behoefte hebben aan knopjes. Enkel de volume knop van de tv wordt nog gebruikt, maar aan en uit zetten gaat via spraak.
*Wife Acceptance Factor.

Adoption zegt niets over de acceptatie van hetgeen dat nieuw is.
Puur uit interesse, want ik heb vrij weinig ervaring met 'slimme' speakers. Maar waarom zou ik een apparaat in huis moeten halen dat mij de hele dag afluistert, en waarvan ik niet met zekerheid kan weten wat er met de opgenomen audio gebeurt? (helaas blijkt dat specificaties en garanties van fabrikanten niet altijd correct zijn, denk bv aan sjoemeldiesels)


edit: die/dat klassieker

[Reactie gewijzigd door cracking cloud op 10 juli 2018 08:37]

Het bezwaar is duidelijk, hoewel ik denk dat je dat ook van je telefoon kan zeggen.

Ik gebruik het vanwege het gemak. Ik gebruik het voornamelijk wanneer ik mijn handen vol heb. Koken, omkleden, etc.

Een paar dingen die ik veel gebruik:

1. What's the weather like today
2. Set a timer for x minutes
3. Turn off everything (Wanneer ik weg ga: lampen, tv, receiver zijn aangesloten).
4. Turn on X.
5. Dim living room to X percent
6. Ask Kodi to play the next episode of <show>

[Reactie gewijzigd door Jay-v op 10 juli 2018 08:50]

Ik zie de voordelen van een Slimme speaker evenmin. Het nadeel is dat is mijn privacy nagenoeg geheel overboord gooi. Ik krijg er toch een Orweliaans gevoel van "Big Brother is Listening" van.
Alle functies kan ik ook gewoon handmatig of met een afstandsbediening. Als ik dan toevallig mijn handen vol heb, dan moet het even wachten. De meerwaarde van een slimme speaker is voor mij nihil.

Voor de goede orde: om dezelfde rede heb ik ook geen smarthome functies geïnstalleerd.
Maar in principe heb je hetzelfde met een smartphone, en die heb je wel toch? Google/Apple kan al bij je belangrijkste gegevens, in principe alles wat je alles op je telefoon doet; appen, mailen, bellen, foto's, bankieren en muziek luisteren. Wat geef je precies extra weg met een smarthome apparaat? Misschien alleen wat je op televisie kijkt, maar valt dat sowieso niet al te monitoren?
Er is wel een verschil met een smartphone. Daar kan je nog selectief mee omgaan. Telefoongesprekken afluisteren is bij wet verboden. Lokatie delen kan je uitzetten (gps, wifi en bluetooth uit). Muziek luisteren doe ik niet via de telefoon. Een slimme luidspreker luistert de godsganse dag naar al het geluid in de omgeving. Dat doet je telefoon tenminste niet.
Een slimme luidspreker luistert je niet constant af.... Dat was dan al lang ontdekt.... Zo moeilijk is dat niet met Wireshark.

Hij communiceert pas na het juiste commando. Als je dat niet vertrouwd, kan je dat op een smartphone ook niet vertrouwen (wie zegt dat wat jij in de aanstellingen aanpast dan ook gebeurt?)....

Als je al in Google zit, geef je nauwelijks extra weg.
De luidspreker moet toch luisteren totdat je "He Google" (of vergelijkbaar) roept. Met een hack (hacker, NSA of andere geheime dienst) ben je nooit zeker van afluisteren of niet.
Wat via de microfoon van de telefoon allemaal wordt afgeluisterd is ook onbekend. Hoe de instellingen werkelijk worden aangepast evenmin. Een telefoon in een broekzak geeft minder duidelijk geluid door en is gemakkelijker weg te leggen of helemaal uit te zetten.

Voordat je over geluidsbewerking begint: Slecht geluid kan je wel iets verbeteren, maar bij lange na niet zoals je wel eens in films ziet.
Ach het is misschien afhankelijk van de gebruiker, maar mijn telefoon ligt meer tijd naast mij (dus niet in de broekzak, want groot) dan dat ik thuis ben. In principe ben ik dus beter af te luisteren via de Smartphone dan via de Google Home.

Maar los daarvan: Mijn TV-afstandsbediening kan mij in principe ook afluisteren... er zijn zoveel apparaten waarmee je in de gaten gehouden kan worden. Een klein beetje vertrouwen in de techniek is ook niet zo onmogelijk toch?

Als je in ee land als China woont misschien anders. Maar in Nederland is dat nog echt niet aan de orde. En dat gaat ook niet overnight. Google houd keurig bij wat wordt opgenomen en al die data is te verwijderen. GDPR helpt ook bij het verwijderen van info. En zo zijn er meerdere vangnetten.

Just because it can happen, doesn't mean it will happen.

Met die instelling is een auto ook een groter moordwapen dan wat je ook maar kan voorstellen. Toch komt het bijna niet voor dat iemand het daarvoor gebruikt. We accepteren allemaal auto's. Dat zal bij Home automation ook zo zijn. Zolang er duidelijke vangnetten zijn die ook gehandhaaft worden zie ik geen problematiek. Daar ligt een rol voor de EU en regeringen. En die pakken dat ook redelijk goed op IMHO.
Dat denk jij. Weet jij wat die microfoon van je telefoon echt aan het doen is?

Bij zowel een telefoon als een smart speaker belooft de fabrikant dat die niet continue luistert, maar in beide gevallen is het moeilijk om te controleren.
Ik heb de slimme assistent op mijn telefoon uitstaan. Zeker weten dat de microfoon niet stiekem meeluistert ben ik niet. Er wordt geen dataverkeer gegenereerd als ik niet met mijn telefoon bezig ben. Dat is nog steeds geen waterdichte garantie, maar je mag verwachten dat er geen opnames worden verstuurd.
Net als dat je bij zo’n speaker mag verwachten dat er geen audio wordt doorgestuurd als het spul uit staat.
@WillySis
Mag ik vragen waarom je zo ongelofelijk paranoïde bent? Ooit een keer een vervelende situatie meegemaakt?
Het is maar goed dat er mensen voorzichtig zijn... anders gaan we hier ook naar een brexit/trump/polen/hongarije/putin/erdogan/1932 richting (oplopende ernstigheid ja, allemaal stapjes weg van democratie en richting fascisme).

Dat komt natuurlijk niet direct door alle speakers maar dat soort regimes is daar wel gek op. China als mooi voorbeeld.

[Reactie gewijzigd door Superstoned op 12 juli 2018 09:36]

Ik ben niet paranoïde, maar gewoon gesteld op mijn privacy.
Ik ben vooral verbaast over het gemak waarmee allerhande aperatuur in huis gehaald wordt waarmee het eigenlijk heel gemakkelijk is om iedereen dag en nacht te spioneren. In een van de afleveringen maakte Arjan Lubach daar ook al een grap over. Iemand van een veiligheidsdienst belt aan en zegt: "Hier heb je een luidspreker, zet die op een centrale plaats in je huis neer. Heel handig! Je krijgt op al je vragen antwoord." en grinnikend voegde hij er aan toe ("en ik luister continu mee"). Op de vraag aan het publiek of die een dergelijk cadeau aan zouden nemen kwam een overtuigend "nee", al is dat natuurlijk gemakkelijk in te monteren.
Het hacken van camera's op laptops werd ook groot in het nieuws gebracht omdat dit een inbreuk is op de privacy.

Het boek 1984 van Orwell werd als schrik ervaren. Een land als Noord Korea controleert (en corrigeert) zijn volk continu. Eigenlijk is dat 1984 in de praktijk. Thuis is de plek bij uitstek waar je je vrij moet voelen om te doen en laten wat je wilt, zonder dat je op moet letten of je afgeluisterd of bekeken wordt en hoe dat mogelijk weer geïnterpreteerd kan worden. Het niet in huis halen van slimme luidsprekers, beveiligingscamera's enz. geeft de beste garantie om de privacy te bewaren.

Natuurlijk besef ik dat mijn smartphone al een flinke hoeveelheid data genereert die je als privacy gevoelig aan kan merken. Google en vele anderen registreren continu waar de telefoon is. Google stuurt tegenwoordig maandelijks een kaartje met de plaatsen waar je bent geweest. Allerhande sport en activiy-trackers gebruiken dezelfde data en kunnen dat continu opslaan.

Als je Amerika binnenkomt kan je bij de immigratiedienst dus zomaar gevraagd worden waarom je op bepaalde plekken in Venezuela bent geweest en vervolgens na een nachtje cel naar Nederland (op eigen kosten) worden gestuurd ipv gewoon overstappen op een vlucht naar Mexico. Haar vriend (Amerikaan van Mexicaanse afkomst) werd weer eveneens geweigerd. Die moest eerst terug naar Engeland (mijn dochter studeert daar) om vervolgens op zijn Amerikaanse paspoort via Spanje en Brazilië naar huis te kunnen.
Helaas is dit onder Trump keiharde realiteit.
Ik ben ook gesteld op mijn privacy, maar zou het heel vermoeiend vinden om hier continu mee bezig te zijn zoals u dat doet.
Het is ook een kwestie van vertrouwen. Zo vertrouw ik Apple en denk ik verder niet na over microfoons en data die achter mijn rug om gedeeld wordt. Google vertrouw ik hier bijvoorbeeld niet in.
De slimme assistent op je telefoon werkt exact hetzelfde als op zo een speaker. Je kan de slimme assistent uitzetten op je telefoon, maar dat kan je ook op deze speakers.
Als je de slimme assistent op je telefoon uitzet, heb je nog heel wat functies over. Een slimme luidspreker is dan (bijna) nutteloos.
Dat is onzin. Je kan de speaker dan nog steeds gebruiken om muziek te luisteren. Een functie waar vrijwel iedereen een speaker voor gebruikt. Dat noem ik verre van nutteloos.
WillySis zegt dan ook "bijna" - als je een slimme speaker koopt en je zet het slimme gedeelte uit, heb je gewoon een speaker. Koop dan een gewone speaker, want specifiek een slimme speaker kopen is in dat geval niet echt "nuttig".
Bijna tussen haakjes en daarna komt nutteloos. Dat vind ik wel extreem uitgedrukt.

Het is geen gewone speaker. In geval van de Google Home is het een speaker dat chromecast audio heeft ingebouwd en dus in je Google Home multi-room opstelling gebruikt kan worden. Daarnaast zit er een schakelaar op om de slimme functionaliteit aan te zetten mocht je daar even gebruik van willen maken.

Ben je nou echt iemand die helemaal geen slimme functionaliteit wilt op een speaker, dan zijn er betere opties, maar dan vind ik het nog steeds ver gaan om zulke speakers als bijna nutteloos te bestempelen.
Het onderscheid met een gewone (BT) speaker is zonder slimme functies erg klein. Als ik muziek wil luisteren dan graag in goede kwaliteit en in de kamer waar ik ben. Als je het niet erg vind houdt ik het lekker bij een stel boxen met een draadje.
Multiroom ondersteuning. Geluid doorsturen via WiFi in plaats van BT, en dus betere kwaliteit. Dat noem ik geen kleine verschillen. Uiteraard kan je dat ook toevoegen met een chromecast audio, maar deze speakers zijn uitgebreider dan een standaard Bluetooth speaker.

En het is je goed recht om muziek te luisteren op mooie dure speakers met een draadje en geluid waar je u tegen zegt, maar dan nog steeds vind ik je opmerking dat zonder de slimme functie deze speakers bijna nutteloos zijn ongegrond.

Edit: Overigens nog een voordeel van in ieder geval de Google Home is dat je telefoon geen verbinding in stand hoeft te houden met de speaker om muziek via online diensten te luisteren. Bij een Bluetooth speaker moet dat wel.

[Reactie gewijzigd door Rudey op 12 juli 2018 17:11]

Zelfde lijstje en zou daar graag muziek / podcasts aan toe willen voegen. Als student vraag ik af en toe ook nog wel eens naar een definitie van een lastig Engels woord. De thermostaat lijkt me in de winter ook nog een leuke toevoeging maar dat komt later wel.

Pas als je een slimme speaker hebt en je bent niet thuis merk je hoe makkelijk soms iets zeggen is in plaats van mobiel zoeken, app openen etc. Vooral het feit dat mijn a technische vriendin het volledig accepteert, en zelf zegt dat ze het mist als we niet thuis zijn laat mij inzien dat dit in mijn optiek niet een hype of gimmick is maar hier is om te blijven.
1. What's the weather like today
2. Set a timer for x minutes
3. Turn off everything (Wanneer ik weg ga: lampen, tv, receiver zijn aangesloten).
4. Turn on X.
5. Dim living room to X percent
6. Ask Kodi to play the next episode of <show>
7. Play Skyrim
8. ......"Climb it"
Ik vind er erg weinig voordelen aanzitten. Erg slim vind ik het ook allemaal niet klinken. Mijn elektricieen legt hetzelfde in mijn huis aan, zonder dat ik dreig afgeluisterd te worden.
En het weer. Niets is makkelijker dan mijn smartphone pakken waar ik meteen de huidige temperatuur zie en vervolgens met een klik zoveel detailinformatie per uur waar een "slimme" speaker niet tegenop kan.
Dat kan dat jij dat vindt. Dan moet je er vooral geen kopen. Ik daarentegen ben lui, echt aartslui. Ik schakel mijn lampen en TV zonder op te staan. Ik kan een vraag stellen zonder helemaal mijn telefoon te pakken, het scherm aan te zetten, naar Chrome te gaan en dan nog helemaal mijn vraag in te tikken (pfffff, wat een werk!). Ook lekker is dat ik 's ochtends de kamer in loop en ik dan niet allerlei handelingen hoef te doen, maar gewoon zeg "Hey Google good morning" en dat ik dan in mijn stoel kan neerploffen en met de lamp aan het nieuws kan kijken, terwijl ik net gehoord heb welk weer het vandaag wordt.

Natuurlijk is het gewoon een gimmick, maar wel een leuk speeltje. En gelukkig ben ik niet zo paranoid dat ik bang ben dat Larry Page me zit af te luisteren en zich masturbeert op de geluiden van mij en mijn vrouw als ik een keer geluk heb...
haha. En dat luie herken ik wel.
Maar zo moeilijk als jij zegt is het natuurlijk niet, ik zeg ook gewoon ok google en spreek mijn zoekopdracht in en krijg hetzelfde als jij te horen, maar dan op mijn smartphone. Lampen en uit met spreken lukt me nog niet, maar heb wel diverse sensoren, ook in de tuin waardoor ik niet eens meer hoef te spreken maar alles automatisch gaat.
Wat kan ik met een slimme speaker wat ik nu nog niet kan en waarom moet dat zoveel privacy kosten? maar dat is hierboven en hieronder al voldoende toegelicht. o.a. door @Jay-v en @dooiedodo

[Reactie gewijzigd door cracking cloud op 10 juli 2018 11:23]

Wat kost het dan aan privacy? In hoeverre wordt er iets misbruikt (is wellicht subjectief)? En wat vind jij misbruik? Zolang ik er niets negatiefs van merk is het mij om het even eerlijk gezegd. Dat mijn data wordt gebruikt om daar geld mee te verdienen vind ik prima. Dat ik daardoor gerichte reclame te zien krijg vind ik zelfs meer dan prima.
En vooralsnog geeft het delen van al mijn informatie aan Google alleen nog maar voordelen. Ik zie ook niet direct wat voor negatiefs het met zich mee kan brengen. In hoeverre wordt er bijvoorbeeld echt identificeerbare (aan mij gekoppelde) data gedeeld met derde partijen? Wie heeft fysiek toegang tot bijvoorbeeld mijn locatie- of browsegeschiedenis? Wie kan in de data van barrymossel kijken? Volgens mij niemand. Behalve door mijn accounts te hacken.

Maar ik kan het natuurlijk mis hebben...
Wat heerlijk naïef. Als developer ben ik wat voorzichtiger omdat ik zelf weet wat er allemaal mogelijk is en ik ook wel een beetje kan aanvoelen wat er allemaal mogelijk zou kunnen zijn voor mensen met minder zuivere motieven.
Wat gaaf dat jij een developer bent die weet wat er allemaal mogelijk is. Ik weet heel goed wat er allemaal mogelijk is, maar maak me er gewoon totaal niet druk om. Mensen met minder zuivere motieven kunnen ook in mijn huis inbreken. Ga ik dan al mijn spullen van waarde, of mijn hele boekhouding (die ik in de cloud doe :) ) dan maar iedere keer achter slot en grendel zetten? Nee. Mijn knappe dochters kunnen zomaar eens ontvoerd worden als ze buiten spelen uit het zicht. Ga ik ze nu constant binnen houden of er de hele dag bij in de buurt blijven? Nee. In Turkije zijn er wel eens aanslagen. Ga ik daarom maar niet naar dat soort landen op vakantie? Nee.

Misschien ben ik gewoon naïef. Maar ik heb gelukkig ook weinig last van stress omdat ik me niet zo druk maak ;)
Drie padvinders stappen een voor een in een bus, de eerste padvinder stapt na 15 minuten uit, de tweede padvinder stapt na 20 minuten uit de bus, de derde padvinder stapt na 3 kwartier uit de bus hoe laat komt de derde padvinder aan ?
Eh.... die speaker luistert helemaal niet af. Dat wil zeggen.. er wordt pas iets getriggerd na het 'codewoord' ("Hey Siri" of "OK Google").

Maar voel je vooral niet verplicht om iets aan te schaffen als je er niet achter staat. En als je dat wel gedaan hebt, voel je dan vooral vrij om een packetsniffer te gebruiken om aan te tonen dat ik gelijk heb.
Dat is misschien waar, echter heb ik op mijn apple spul het luisteren naar 'hé Siri' uitgezet omdat ik het storend vind hoevaak Siri aanspringt terwijl de tv aanstaat, of doodleuk tijdens een gesprek met partner of vrienden.

Ik vind huis automatisering etc bijzonder interessant, maar ik ben niet in de markt voor dit soort speakers.
Ik vind het nogal wat om zeker bij Google, een microfoon in huis te halen waar je in de eerste plaats fors voor betaald en vervolgens akkoord moet gaan dat de opnamen gekoppeld worden aan je account. Dag privacy, voor altijd.
Gekoppeld wil niet zeggen dat je het niet kan ontkoppelen/verwijderen. Daarnaast blijft het feit dat je zelf kiest wat je na het hotword zegt.
Ik denk dat ie bedoelt dat dat apparaat regelmatig denkt dat die het hotword hoort en daarom aanspringt en audio begint te versturen.
Ja maar zoals ik al zei kun je verwijderen. Je kunt namelijk gewoon je data inzien en 'clearen' (tot in hoeverre detail weet ik persoonlijk niet)
Tijd geleden een stuk over gelezen. De Google Home heeft twee systemen er in zitten. De eerste luistert alleen naar OK Google en Hello Google. Pas als een van deze berichten gehoord worden, wat intern verwerkt word, gaat hij luisteren naar wat je werkelijk zegt. Dus tenzij het apparaat je een van deze twee korte zinnen hoort zeggen, luistert hij niet. Dat is om te voorkomen dat hij je afluistert.
Technisch gezien luistert hij dus wel altijd, hij gaat niet magisch aan door die woorden. En zo zou dus alles meegestuurd kunnen worden pas nadat je "ok Google" hebt gezegd om te voorkomen dat je met een pakketsniffer kan zien dat hij de hele tijd alles doorstuurt.

Maar hé, we vertrouwen erop dat ze dat niet doen toch? :+
Hij luistert via trap 1 alleen naar de woorden, daarna gaat hij pas naar internet. Zie ook: http://labs.sogeti.com/google-home-spying/
Dat ze het nu niet doen wilt niet zeggen dat er geen "bug" verschijnt waardoor het ineens wel gebeurt natuurlijk. Nu willen ze iedereen aan zo'n ding hebben, als dan blijkt dat er veel data wordt verstuurd zijn ze er zo mee klaar natuurlijk. Ik zeg alleen dat het kan, en dat is voor sommigen al erg genoeg.

Persoonlijk haal ik er eentje als hij Nederlands spreekt trouwens :)
Je moet inderdaad niks, en dit is een algemeen bezwaar dat voor dit soort producten ineens op komt. Je kunt je echter afvragen wat mobiele telefoons, security cameras en tv's doen wat je niet weet.

Je zou er op moeten kunnen vertrouwen dat een slimme speaker offline wacht op het hotword én dan pas de phrase online stuurt. Ik vraag me dan nog wel af wat het verschil tussen, in dit voorbeeld, Google en Apple is. Ik vertrouw Google in die zin vele malen minder dan bijvoorbeeld Apple.
Puur uit interesse, want ik heb vrij weinig ervaring met 'slimme' speakers. Maar waarom zou ik een apparaat in huis moeten halen dat mij de hele dag afluistert, en waarvan ik niet met zekerheid kan weten wat er met de opgenomen audio gebeurt? (helaas blijkt dat specificaties en garanties van fabrikanten niet altijd correct zijn, denk bv aan sjoemeldiesels)


edit: die/dat klassieker
Even ontzenuwen: de speakers luisteren niet de hele dag naar alles wat je zegt. Ze luisteren via een klein circuitje alleen naar het keyword wat ze activeert. De rest negeren ze. Pas na het noemen van het Keyword worden ze actief en sturen ze dat wat je zegt door naar Google/Amazon/Apple om een actie uit te voeren.
Same here. Weinig ervaring met dergelijke speakers (lees: nada) en dat zal er in my lifetime ook niet komen. Kan mij geen situatie bedenken dat ik tegen een speaker ga lopen praten. Dat doe ik wel als ik onder vrienden ben. (Ow ja, das vloeken in de kerk natuurlijk; een social life hebben als Tweaker :))

Sterker nog, het eerste dat ik doe wanneer ik een nieuwe Android phone heb/krijg is al die Google meuk er direct afgooien (m.n. Google Now) die ook maar enigszins iets qua 'voorspelling' of andere vorm van ' intelligentie' moet voorstellen.

Desalniettemin leuk en onderhoudend artikel. Leuk om te lezen waar men zich tegenwoordig wel niet mee bezig houdt en te weten dat er nog echt markt voor dergelijke speeltjes is ook. Maar ik ben 'nieuwerwets' en niet zo'n lazy 'next-genner'. ;)
ik heb vaak genoeg dat ik met mijn handen vol door de kamer loop en wel al de tv wil aan hebben. Dan is het handig. of als ik in de keuken en ben de boel wil uit hebben. Niks zoeken naar een smartphone of afstandbediening, gewoon roepen dat de boel uit moet. Ding doet beter luisteren dan mijn kinderen :)

Kids vinden het ook leuk om er tegen te praten. vooral het effect van 'dimm the lights' blijft een topper, kan niet wachten tot het nederlans ondersteund wordt, wordt het helemaal lachen met de gesprekken :)

[Reactie gewijzigd door dooiedodo op 10 juli 2018 09:08]

Ach ja, zoals ik zojuist al opmerkte komen dit soort systemen er bij ons niet in. Puur omdat dit niet de manier is waarop ik vind dat mensen (zo ook onze 2 piepjonge kinderen) moeten communiceren. Ik vind face-to-face communicatie en " quality time" gewoon te belangrijk.

Neem de 'next-genners' van tegenwoordig; totaal ongeschikt om bijvoorbeeld werk in de horeca of andere service verlenende beroepen uit te voeren. Waarom? Omdat ze steeds meer bijna de hele dag achter een (spel) computer of ander apparaat zitten weggedoken en enkel nog maar via TS/Vent/Discord communiceren. Zijn zo schichtig als de pest geworden en hebben geen flauw benul meer wat " body language" inhoudt en hoe mensen te waarderen op '(facial) expressions'.

Nee, een emoticon is toch voldoende om intonatie / gevoel aan je gesprekken te geven?

Dergelijke systemen als deze 'slimme' speakers dragen enkel maar bij aan ontwikkeling van dit A-sociale gedrag; los gezien van eventueel gebruiksgemak dat jij omschrijft. Ik vind dat puur luiheid en niet ordelijk te werk gaan (spullen op vaste plek, goed plannen van je activiteiten).

Wij werken ook beide (near) fulltime met 1 ouderschapsverlof dag erbij en spenderen in de weekenden veel tijd als gezin en weten daarnaast ook onze sociale levens op peil te houden. Gaat prima maar je moet gewoon aanpakken. Net zoals " vroegah" ;)

Ieder zijn ding natuurlijjk hoor dus verwijt je niets. Laat dat duidelijk zijn.
Je zei: "Ach ja, zoals ik zojuist al opmerkte komen dit soort systemen er bij ons niet in. Puur omdat dit niet de manier is waarop ik vind dat mensen (zo ook onze 2 piepjonge kinderen) moeten communiceren."
Wat veranderd er aan mijn kinderen als ik tegen Google zeg dat mijn lichten uit moeten? Of muziek op de radio?

Ik zie de link niet
Sociale ontwikkeling zorg ik ook wel voor hoor. Ze willen maar wat graag naar buiten en met vriendjes spelen, gewoon balans blijven houden. PS3/tablet spelen, prima maar beperkt.
"Wie gaat er mee fietsen? " JAAAAHH in stereo, maak me absoluut niet druk dat ze iets niet ontwikkelen vooralsnog :)
De norm verandert omdat de wereld verandert. Zoiets heet technologische vooruitgang. Als ik jou logica moet volgen is iedereen die een pc/laptop/tv/whatever gebruikt een 'fout voorbeeld' voor zijn kinderen... Dit slaat natuurlijk nergens op, er komt meer technologie in de wereld, ik weet dat sommige bang zijn voor verandering maar dat wil niet zeggen dat de rest fout zit.
Verwijten wellicht niet maar wel behoorlijk generaliserend. :)

Zoals ik ook al eerder naar je schreef, het een sluit het ander niet uit...toch? Alle zaken die je opnoemt met betrekking tot quality time, f2f communicatie etc vind ik ook belangrijk. Maar dat neemt niet weg dat ik mijn dochters met programmeren in aanmerking laat komen. dat ze daardoor soms op de iPad zitten of achter de computer is wat mij betreft prima. Ze hebben nog erg veel tijd over om met vriendjes te spelen en te sporten. Dat ze Engels leren en zelfs de beleefdheidsvormen in acht moeten nemen als ze tegen de Google Home mini praten om een muziekje op te zetten ivm een dansje dat ze met vriendinnen willen oefenen, is toch mooi meegenomen?

Ik denk dat jou (schrik) beeld van de "next-genners" wat overtrokken is. Begrijp mij niet verkeerd, er zijn ouders die dat anders aanpakken. Prima... moeten zij zelf weten. Maar ik denk niet dat die de overhand hebben.

Overigens... vroegah... was zeker niet alles beter :*)

edit: typo

[Reactie gewijzigd door GroeneThee op 10 juli 2018 09:47]

Nogmaals, dit is (in mijn optiek) een schrijnend voorbeeld van foute opvoeding ...
Dat vind ik (als vader van twee) nogal een uitspraak. Als je kinderen nog piepjong zijn dan heb je nog niet te maken met de sociale druk die er op kinderen gelegd wordt als ze eenmaal op school zitten. Jij wilt ook niet dat jouw kind het buitenbeentje wordt omdat hij als enige iets niet mag wat de hele klas wel doet. Zo lang alles naar verhouding is is er niets mis met af en toe een beetje gamen of Youtube kijken. Om dat nu meteen als foute opvoeding te bestempelen... we spreken je over een aantal jaar nog wel.

Sociale druk is van alle tijden. Of het nu gaat om merkkleding, gamen, alcohol, iedere leeftijdscategorie komt met zijn eigen uitdagingen. Zo lang er geen sprake is van mishandeling of verwaarlozing kun je niet direct spreken van foute opvoeding. Iedere ouder moet keuzes maken, en iedere ouder maakt wel eens een foute keuze. Dat is niet erg, zo lang de som van alle opvoeding positief uitpakt.

En pubers luisteren nergens naar, ongeacht de opvoeding die ze hebben gehad. Hoort er ook bij.

edit: Full disclosure: mijn zoon is 10 en mag van mij (af en toe) Fortnite spelen. Ben zelf gamer dus ik snap het ook wel. Uiteraard houden wij de vinger aan de pols, maar als ze er last van krijgen merk je dat snel genoeg.

[Reactie gewijzigd door Vuggie op 10 juli 2018 10:13]

Afstandbediening bij televisie vond men vroeger ook maar niks omdat je er lui van zou worden....
Vijftien (twintig?) jaar geleden vonden we bijna allemaal dat mobiele telefoons maar onzin waren.
(We hadden gelijk, maar de vooruitgang laat zich niet tegenhouden, behalve voorlopig nog bij 3D tv en virtual reality.)
3D TV is dan ook geen vooruitgang.
“Maar waarom zou ik een apparaat in huis moeten halen wat mij de hele dag afluistert”

Je MOET helemaal niets in huis halen. Jij bent duidelijk niet in de markt voor dergelijke apparaten, dus waarom dan reageren?

En heb je een smartphone? Ja? Nou dan heb je de hele dag een apparaat bij je wat je afluistert..
Complimenten voor het artikel. Had eerlijk gezegd verwacht dat de algemene info van verschillende reviewers van het web zou worden herkauwd maar niets is minder waar. Hulde.

Vooral de test van het geluid heeft mij verbaasd. Je leest veel dat de homepod een betere kwaliteit geluid produceert door de gebruikte techniek. Maar dat is in dit geval dus niet zo ervaren.

Gebruik zelf sinds enkele maanden 2 Google Home mini's thuis en zowel mijn vriendin, als mijn kinderen gebruiken het steeds meer. Sterker nog de kinderen gebruiken het om Netflix aan te sturen, vragen om "Kinderen voor Kinderen" liedjes via Spotify en de jongste(7) zegt geregeld "I love you, Google" en krijgt dan telkens een andere respons. Het feit dat ze op deze manier steeds beter engels leren is mooi meegenomen.

Het is gemakkelijker in gebruik dan ik had verwacht, gebruik het dan ook voor steeds meer dingen. Het Engels stoort mij geenzins en ik ben benieuwd of ik snel op Nederlands overstap als het beschikbaar is over een paar maanden.
Dit vind ik een mooi voorbeeld van een bijeffect van slimme speakers. Kinderen leren er spelenderwijs Engels mee, krijgen daarmee routine en een grotere woordenschat in die taal en dat is erg mooi meegenomen. Helemaal niet zo'n gek idee om hem op Engels te laten staan :)
Dan vindt je dit ook mooi :
For example, when children say “please,” the Assistant will respond with some sort of positive reinforcement while performing the requested task.

During a brief demo, the Assistant was shown interacting with kids, and saying things like “thanks for saying please,” “thanks for asking so nicely, or “you’re very polite.”
https://techcrunch.com/20...-say-please/?guccounter=1

[Reactie gewijzigd door GroeneThee op 10 juli 2018 12:26]

Dat is zeker een fijne feature. Goed om te zien dat Google zich hiermee bezig houdt :)
Laat dit je oude leraar Engels maar niet lezen.
Ik twijfel zeer aan de oren van al die redacteuren als ik de passages over de geluidskwaliteit lees. Ter vergelijking. De site Whathifi, een redelijk solide site voor liefhebbers van goede geluidsapparatuur, zegt:
'Despite some flaws and limitations, the HomePod is the best-sounding smart speaker available - and by quite a margin.'
Daar zit geen woord Frans bij.
Whathifi heeft geen test van de Google home max. Dus die vergelijkt 'm met de overige veel goedkopere instapproducten van Google en Amazon. Dan klinkt de homepod inderdaad veel beter.

Dat de homepod beter klinkt dan alle goedkope apparaten klopt dus ook helemaal. De Google home max daarentegen klinkt ook veel beter dan al die andere goedkopere apparaten. Maarja, als ze die niet testen...
En Google weet straks meer van je kinderen dan jijzelf...
The first ad targeting profile from cradle to grave generation
Verschrikkelijk... Straks weet Google dat me kinderen naar Kinderen voor kinderen luisteren....ga lekker in een bunker op een onbewoond eiland wonen.
Facebook weet het ook al. Dat is nu eenmaal de wereld waarin we leven.

Met Google kan je tenminste vragen wat hun favoriete eten is of wanneer hun verjaardag zonder het op te zoeken.
"Het feit dat ze op deze manier steeds beter engels leren is mooi meegenomen. "

Ach ja, het is waar je ethische grenzen leggen.
Ik zie mijn kinderen liever niet tegen droids en home theater systems o.i.d praten maar gewoon tegen vriendjes en ouders.

In 'mijn tijd' bestonden deze zaken ook helemaal niet en spreek toch een behoorlijk woordje engels incl. uitspraak.

Vind het persoonlijk meer luiheid van ouders; dat ze tegenwoordig veels te druk zijn met randzaken i.p.v. met hun kinderen te spelen en zo wat bij te leren. Hoe vaak je wel niet een huis voorbij loopt waar kinderen in kinderstoeltjes voor de T.V. staan geparkeerd zodat Pa en Ma even hun eigen ding kunnen doen (waar dit veelal Pa en Ma op de bank gezakt in hun telefoon betreft).

Jammer maar lijkt steeds meer de norm. (Ja ja, ik ben wellicht nieuwerwets)
Ben ouderwetser dan je wellicht denkt :)
Maar daarom niet minder vooruitstrevend, het is een handig iets wat ik zie als extra! Sterker nog, wij praten soms engels tegen de kinderen en ook veel Duits. Ze zitten niet op een BSO maar hebben dat gewoon zelf goed geregeld zodat ze tijd hebben voor sport en vriendjes. Met andere woorden... het 1 sluit het ander niet uit.

Misschien moet je zelf wat ruimer denken en verder kijken dan wat je in eerste instantie ziet. Helaas lijkt dat steeds minder de norm ;)
Allemaal aannames, en complete onzin. Vroeger was niet alles beter. Precies hetzelfde met het gezeur over telefoons, vroeger zat iedereen met een krant in de trein dus niks niet socialer.
Waarom sluit het één het ander uit? mensen doen altijd alsof kinderen enkel nog met hun mobiel spelen.... en niet met elkaar om gaan. Wat ik om me heen zie van deze generatie gaan ze vaak genoeg met elkaar om. Misschien wel meer zelfs dan de kinderen van vroeger.

Het ene sluit het ander echt niet uit....
Gelukkig loopt yinnemans dan nog langs om even in het raam te spieken en een oordeel te kunnen geven. Gadver.
Constateren is 1 ding, maar jij legt op alles direct een oordeel waarin jij je eigen frame al hebt opgebouwd. Mijn denkwereld is absoluut niet duister maar ook daar doe je jezelf te kort om alvast voor mij in te vullen wat ik denk en doe.
Het is gewoon jammer dat er niet één merk allerlei domotica maakt. Ik heb nu lampen van Philips, een slimme thermostaat van Eneco, een smart TV van Samsung en straks wellicht een 'hub' van Google?

Zul je precies zien dat de meeste dingen wel werken, maar dat er net weer iets achter blijft waardoor de gehele ervaring toch ff een beetje vervelend is.

Offtopic; lag Tweakers er gisteravond uit of lag dat aan mijn internet?
Het koppelen van verschillende domotica kan ook met een apparaat als Homey, die vervolgens weer aan bv Alexa of Google gekoppeld kan worden. Ik heb alles via Alexa lopen.

En off-topic: tweakers had last van een ddos volgens hun Twitter account
Het blijft altijd schipperen. Homey werkt bijvoorbeeld niet officieel met een hoop appraten, waardoor er bij een update ineens vanalles niet meer werkt.
Domotica blijft op deze manier een hobby en geen gemak.
Homey en Google Home zijn 2 hele verschillende producten.
Tijdens de beta van Homey viel er nog wel eens iets uit na een update, maar dat is al jaren zeldzaam en eenvoudig weer recht te zetten als het toch gebeurt.
Google Home is wat dat betreft lastiger. Ik heb een hue lamp vervangen, maar home denk nog steeds dat de oude lamp bestaat. Opnieuw syncen werkt niet altijd even goed.
Klopt. Homey werkt goed samen met Google Home.
Ik snap je frustratie. Het zou natuurlijk ideaal zijn als alles van één fabrikant af komt. Zelf hou ik Xiaomi goed in de gaten, die hebben namelijk zo goed als alles al in China. Hopelijk maken ze bijvoorbeeld de slimme speaker snel beschikbaar in het Engels en kan je dan gemakkelijk de lampen aansturen en andere producten van Xiaomi.
Xiaomi maakt gebruik van verschillende fabrikanten dus niet alles wat ze verkopen is compatible met elkaar. Wat nogal irritant kan zijn als je spul van hun koopt in de veronderstelling dat het van 1 bedrijf vandaan komt.
Xiaomi =/= fabrikant
Dat klopt. Als we als voorbeeld Xiaomi nemen, welke dus producten van verschillende fabrikanten heeft, moet ik zeggen dat het tot nu toe erg soepel werkt.

Bijvoorbeeld de deur sensoren op mijn deur werken goed met de Smart Home gateway. De lampen werken daarnaast allemaal keurig via de controller (via China Mainland server) en tot nu toe ook goed via Google Home (via Amerika Server). Als de Xiaomi AI Speaker Engels ondersteund, heb ik het vermoedde dat die connectie ook prima werkt.

Als Xiaomi erbij betrokken is, zoals de Phillips lampen, denk ik dat het alsnog soepeler werkt dan een speaker van Google, lampen van Phillips, een TV van Samsung en een slimme thermostaat van Eneco.
Ik heb mijn verschillende domotica platformen aan elkaar gekoppeld met home assistant. Hiermee kun je ook de functionaliteit van Homekit / homepod uitbreiden.
het gaat er juist om dat alle merken een zelfde soort protocol gaan gebruiken en/of ondersteunen. Dan ben je juist NIET 1 merk afhankelijk. Keuze vrijheid zou het motto moeten zijn.
Tussen komst van integratie software is misschien niet te ontwijken. IFTTT is prima hulp om alles bij elkaar te vegen, anders met wat meer werk Domoticz
Oh die zijn er wel ... Smartwares maakt vanalles :-)
In België zijn enkele fabrikanten van, weliswaar bedrade, totaaloplossingen te vinden. e.g. qBus, duotechno, teletask. Dit zijn kleinere spelers, waardoor sommige ontwikkelingen achterblijven en je bij een nieuwe installatie reeds met een verouderd systeem zal zitten.

Loxone is een bekender alternatief.

Een andere oplossing is een controller die de verschillende systemen combineert. Er zijn verschillende populaire opensource projecten (bvb. openHab, Home Assistant, node-Red, domoticz) alsook betalende software (bvb. ip-symcom)
Ik zou dit juist helemaal niet willen. Dat is precies wat Apple probeert te doen: alles van zichzelf alleen maar ondersteunen. Lekkere vendor lock-in.
Het eco-systeem van Apple werkt nu eenmaal wel als een tierelier. Dus ik zie het probleem niet zo.
Het probleem is dat je een rabbit hole inloopt waar je steeds moeilijker uitkomt, als je dat geen probleem vindt is het Apple ecosysteem een prachtige oplossing. Nadeel is alleen wel dat Apple bepaald wat goed voor jou is. De keerzijde is het Google ecosysteem waarbij je privacy minder goed gewaarborgd zou zijn.
(al zou ik graag zien dat de reviewer dat nog even onderbouwt.)
Is ook zo.
Ik gebruik nu 8 jaar Apple producten en ondanks dat het perfect samenwerkt is het lastig om bijvoorbeeld mijn iPhone te vervangen voor een ander merk.
Voor nu geen probleem, maar wellicht wel in de toekomst.

Dat Apple voor mij bepaald wat goed is merk ik niet zo. Ik gebruik al mijn apparaten zoals ik dat wil en voel geen ristricties wat dat betreft.
Het is nou eenmaal zo. Het ecosysteem van Apple *werkt* gewoon goed. Je zou het niet verwachten als je die Google- en Samsung-meuk gewend bent, maar er zijn écht bedrijven die wél integratie van hun producten kunnen bieden.
maar er zijn écht bedrijven die wél integratie van hun producten kunnen bieden.
Zoals Google bijvoorbeeld, inderdaad :)

[Reactie gewijzigd door musje83 op 10 juli 2018 09:57]

Het probleem met Google is dat ze veel teveel 'losse flodders' hebben. Denk aan Google+, Wave, Keep, Hangouts, Allo ... en binnen de kortste keren worden er weer diensten opgeheven waardoor je nooit ergens echt van op aan kan.

Op zich niks mis met Google. Integratie Youtube met 'de rest' van Google door één user te hebben en dat soort dingen is erg handig. Maar het grote probleem met vooral Android is dat elke hardwarefabrikant er óók nog zijn eigen ding mee gaat doen. En dáár ontstaan de grote incompatibilities.

Bovendien maakt Google vooral Android, en geen desktop OS. Ja, ChromeOS (die pas binnenkort/of nog maar net Android apps kan draaien). En ChromeOS is toch weer fundamenteel anders dan Android, en eigenlijk gewoon een veredelde webbrowser. Hoewel Apple met iOS en macOS ook fundatementeel verschillende OS'en heeft, die ook nu pas wat gaan integreren nu Voice Memo's en Homekit op macOS beschikbaar komen, heb je al wel een tijdje Airdrop, Handoff, iCloud Drive e.d. die echt over beide platformen hetzelfde werken.

Google Drive zal op ChromeOS en Android vast wel hetzelfde werken. Maar iets als Handoff en Airdrop moet ik op Android nog ontdekken. Wifi-Direct misschien? Maar da's nog altijd niet zo universeel.

[Reactie gewijzigd door DigitalExcorcist op 10 juli 2018 10:07]

Zelfs een chromecast werkt beter met een iphone dan een Android. Toegegeven, ik heb het nog nooit met een schone schil geprobeerd maar die zijn dan ook erg sporadisch te vinden. Chromecast met Android wordt altijd wel gekilled door een proces waardoor ik het ding niet meer goed kon bedienen, het volume viel bijvoorbeeld weg. Sinds ik iOS heb, geen enkel probleem meer.

Zelfs een 4 jaar oude phone werkt nog prima bij. Het enige minpuntje vind ik de batterijduur bij Apple.
Vind batterijduur ook wel meevallen zelf. Ik heb een iPhone 6, volgens de statistieken van iOS (12, beta 2) zit ik op 93% van designcapaciteit. De dag kom ik wel door, en zo niet (veel foto's of filmpjes maken) dan heb ik altijd nog een 10.000mAh powerbank én een solar panel van Biolite met 2200 mAh mee ;)

Maar idd, Android weet bij mij altijd wel te crashen op de onhandigste momenten ("Programma is gestopt"), ook na herinstallaties krijg ik dat altijd zó weer voor elkaar terwijl ik geen hele bijzondere appjes gebruik. Gewoon de usual suspects, Facebook/Twitter/Instagram/Twitch en meegeleverde zooi.

Ik heb een poosje een Chromecast gehad icm iPhone maar omdat m'n TV 'smart' is en ik consoles genoeg heb waar Netflix en Youtube óók op werkt heb ik 'm verkocht. Ben wel eens aan het kijken naar een Apple TV maar die prijs he..
God forbid dat een bedrijf producten maakt die inspelen op wensen van de klanten, goed werken, en die mensen graag gebruiken. Je moet toch niet willen dat ze er dan geld aan verdienen.
Ik kies (mede hierom) ook niet voor Apple, maar het is niet dat je geen keuze hebt en het is aan Apple om te doen wat hun klanten willen. Blijkbaar wordt dit gewenst.
Ik kon Tweakers ook niet bereiken inderdaad :)
Half, het forum deed het wel, sommige artikelen ook... maar de homepage deed het niet.
Ja Tweakers lag plat omstreeks 23:30
Ik heb een hoop gekoppeld met Home Assistant (Hassio) en die kan weer bestuurd worden via Google Assistant moest dat nodig zijn. Zo bedien ik momenteel mijn Tasmota gestuurde lampen. Alles wat ik direct via Google Assistant kan aansturen, stuur ik ook zo aan. KPN STB stuur ik dan weer aan via een Harmony Hub. En zo is er op alles (dat binnen Domotica valt) wel wat te bedenken.

Sowieso als je nieuwe apparaten koopt, dan kun je er op letter of het via Alexa/Google aangestuurd kan worden. En dat zal eerder meer worden dan minder, gok ik zo.
Misschien een rare opmerking, maar Google Assistent is toch al Nederlands? Ik gebruik het eigenlijk nooit behalve in de auto met Android Auto en daar kan ik gewoon Nederlands tegen haar praten.
Dat is dus nog niet de assistant, die kan nog veel meer! Maar inderdaad, bepaalde zaken werken vandaag de dag al prima in het Nederlands.
Dat is Google Now, niet Google Assistant. Verwarrend, ik weet het.
Het klopt wat ze hierboven zeggen. Je kan inderdaad in het Nederlands al best wat dingen vragen aan Google en Google begrijpt het Nederlands wel. Maar in feite kan je niet veel meer dan in het Nederlands zoeken op Google waarbij hij nèt slim genoeg is om een bepaalde app te starten. Heel veel diensten die achter Google assistant hangen zijn echter nog niet in het Nederlands beschikbaar.
Zelfde met Siri; op de iPhone/iPad/iMac al een tijd lang in het Nederlands beschikbaar, en op de Homepod ineens niet? Vreemde keuze..
Google Now heeft een paar basis commando's in het Nederlands. Het heeft geen smart home intergratie, maar het kan een paar basic apps vanaf de smartphone aanroepen.

Google assistent is een stuk slimmer. Het is context aware, heeft smart home integratie, integratie met veel apps en services en je kan er dialogen mee houden.

De Google speakers hebben enkel Google assistent. Op m'n pixel phone heb ik Google assistent in het Engels en in Google maps Google now in het Nederlands. Het is een duidelijke verschil.
Het lijkt wel een grap, die homepod. Tenminste, wat ik uit het filmpje haal. Werkt alleen met Apple producten... Je zou toch gek zijn als je een speaker in huis hebt die enkel en alleen dingen vanuit één fabrikant zou afspelen, wat zeg ik... Ook nog laat bedienen. Bij de Apple watch kon ik het nog begrijpen, die verbind je met je telefoon die alleen jij hebt, en moet zoveel mogelijk bij je OS passen. maar een speaker... 8)7 8)7 8)7

Kan gewoon niet begrijpen dat mensen zich zo ver laten vendor-locken dat zoveel spullen opeens waardeloos worden als je eens een keer iets van een ander merk zou kopen.

[Reactie gewijzigd door xFeverr op 10 juli 2018 07:18]

Dan zal ik het eens uitleggen. Er is een grote groep mensen die zich in het Apple ecosystem laat locken omdat ze gewoon willen dat alles met elkaar samen werkt. Dan ben je bij Apple aan het juist adres.

Er is simpelweg geen breder ecosysteem te vinden.

Dit zijn ook dezelfde mensen die geen gezeur willen waneer iets kapot is maar gewoon een lokatie willen hebben waar ze naar binnen kunnen lopen, naar kapot ding in kwestie kunnen wijzen, "ies kaput" zeggen en dat het dan geregeld word.

Mensen met een familie die cloud diensten, films en muziek streaming services willen delen. Naadloos vanaf 1 credit card.

En ja, deze mensen willen tegen hun smart speaker kunnen zeggen "Hey Siri, play YouTube in the living room" omdat ze daar een AppleTV hebben en alleen een HomePod die kan aansturen. Dus daarom kopen ze dit ding.
Snap ik. Toch denk ik dat het wel wenselijk is dat ook ondersteuning van diensten van derden (Spotify, Netflix, Hue) wel wenselijk is. En waarom geen bluetooth? Dit is toch ook een standaard die ervoor zorgt dat je gasten ook eens een muziekje kunnen opzetten.
Bluetooth snap ik nog wel, dat is om de juiste ervaring te garanderen, dat doet bijvoorbeeld Sonos ook.
Maar die apps? Geen idee, volgens mij heeft Apple er ook nooit een duidelijke reden voor gegeven. Hoop dat ze snel nog van gedachten veranderen.
Dat zijn ze al, op WWDC werd aangekondigd dat developers eigen skills voor Siri kunnen gaan coden binnenkort. Dus Spotify, Netflix etc. kunnen hun Apps Siri compatible en dus HomePod compatible maken.

Zal ergens Augustus/September uitrollen.
Developers die dit willen, kunnen de Siri Shortcuts vanaf de meest recente iOS 12 developer preview benaderen en aan hun apps beginnen toe te voegen.

Het heeft vrij lang geduurd maar een welkome toevoeging dit natuurlijk :)
Niet om lullig te doen maar Google doet precies hetzelfde maar dan uitgebreider en over het algemeen voor minder geld (zoals het artikel hierboven beaamt).

Een kwestie van smaak dus.
Oh ja? Als je Pixel kapot is ga je dan naar de Google winkel? Onzin natuurlijk, het gaat niet alleen om hardware/software maar om het ecosysteem. Dus Google doet helemaal niet precies hetzelde, ze doen veel minder en daarom voor minder geld.

Natuurlijk is het een kwestie van smaak, mijn smaak is dat alles gewoon werkt, geregeld is en dat ik er verder niet teveel omkijken naar heb als ik iets wil doen.

[Reactie gewijzigd door JannyWooWoo op 10 juli 2018 10:13]

Saai. Wanneer gaat een apparaat nu kapot?
Nou precies dit idd
Omdat alles naadloos met elkaar werkt
Zou graag willen dat ze een HomePod maakte met iets meer body ivm geluid kwaliteit.
Al moet ik zeggen dat ik toch redelijk onder de indruk was van het formaat en geluid wat hij produceerde

enige nadeel is dat ik op meerdere plaatsen in mn woning Hey Siri zou willen kunnen roepen wat dan dus meerdere speakers als gevolg heeft en die krijg ik er financieel thuis niet doorheen hahahaha
Via Airplay kun je gewoon al het geluid naar de HomePod sturen. Ik heb nu een maand een HomePod en ben er onwijs tevreden mee.
Ik ben ouderwets en heb hier nog "gewoon" een setje stereo speakers staan. Ik moest dan ook wel even lachen toen ik dit las:
Apple heeft onlangs een kleine inhaalslag gemaakt met AirPlay 2. Daardoor kun je nu twee HomePods aan elkaar knopen voor een echte stereoweergave.
Wat de techniek tegenwoordig allemaal wel niet kan he? 8)7
AirPlay 2 is wel iets meer dan alleen dat stereo verhaal.
mwah niet echt. stel je kunt alles overal onbekabeld afspelen: als de geluidskwaliteit ondermaats is stelt dat allemaal niks voor.
Maar je oren blijven tóch wel analoog. En die zijn ook nooit perfect en ook niet altijd op dezelfde manier gekalibreerd.

Soms is 'goed' ook 'goed genoeg ;) en er zijn ook mensen die geen tienduizenden euro's aan A/V willen investeren. Ik heb een setje van die kleine Bose speakers aan de muur hangen van minstens 25 jaar oud. En die doen het ook prima.
Helemaal mee eens, doelde op het stereo verhaal: dat dit sinds kort mogelijk is als je 2 van deze speakers koopt, terwijl het al decennia gewoongoed is
Jawel hoor, AirPlay 2 is onder de motorkap een flinke vooruitgang tov AirPlay 1.

Heb hier een aantal HomePods staan, en het geluid is voor mij meer dan goed voor het luisteren van muziek in huis. :)
Maar dat is natuurlijk persoonlijk.
Voor de duidelijkheid: ik schrijf hier dat Apple hiermee weer op gelijke voet is met Google op dat gebied. Niet dat het een wereldwonder is dat ze in stereo gepaard kunnen worden :D

Edit: dames van lichte zeden verwijderd (autocorrect).

[Reactie gewijzigd door Chris Broesder op 10 juli 2018 09:41]

Voor de duidelijkheid: ik schrijf hier dat Apple hiermee weer op gelijke voet is met Google op dat gebied. Niet dat het een wereldwonder is dat ze in stereo gepaard kunnen worden :D
Haha, dat had ik wel begrepen hoor. Maar toch stond het er wel leuk.
Ik vond het wel een informatief artikel trouwens.
Edit: dames van lichte zeden verwijderd (autocorrect).
Die heb ik dan jammer genoeg weer gemist :P
Dank je. Heb tijdens de review ook wel eens gedacht dat het wat betreft audio/stereo wel een achteruitgang is, als mensen deze enkele speakers gaan gebruiken ipv twee mooie zuiltjes bijvoorbeeld.
En volgens mij kan Sonos dat al een behoorlijke tijd.
Persoonlijk zou ik graag in deze test een reverentie speaker voor het geluid hebben, hoewel niet "slim" maar wel iets zoals een urban ears mega boom voor de geluidsqualiteit aangezien dat immers iets is waar alle functies gebruik van maken. :)
Voor nu was een vergelijking tussen deze twee al een aardige kluif, maar ik zal eens kijken of we deze volgende keer kunnen meenemen bij een luistertest met bijvoorbeeld bt-speakers. Bedankt voor de feedback :)
Vond het ook jammer dat ze geen SONOS One erbij genomen hebben, en inderdaad een deftige niet-smart-speaker als referentie erbij zou ook niet misstaan.
De Sonos One is toch "slim"? Alexa zit er op. Bij de Play:1 zit dit er niet op. Alleen gebruik ik het zelf niet. Ik verwacht dat het geluid van de Sonos ook beter is dan welke van deze twee ook.

Ik lees net dat de Homepod best een goede speakers is.....maar wel bijna twee keer zo duur.

[Reactie gewijzigd door basset op 10 juli 2018 08:36]

Goede speakers uit zo,n plastic apparaatje.😂
Doe mij maar BW speakers gewoon nog van jout met een warm geluid.
Ik bedoelde dan ook om de Sonos One erbij te nemen als slimme speaker, en dan nog een gewone speaker erbij ter referentie
8)7 Lezen........ Je hebt gelijk. Sorry
Waarom wordt de Google Max genomen en niet de standaard Home? Dit zijn vergelijkbare producten. De Max is duidelijk een grotere XL versie van de standaard home. Wanneer de standaard Home met de Homepod vergeleken wordt zal daaruit voortkomen dat het geluid van de Home Standaard ongeveer hetzelfde is als de Homepod of wellicht iets minder. De looks en afmetingen zijn dan ongeveer gelijk aan elkaar. De rest van de review qua functionaliteit en privacy kan dan hetzelfde blijven om dan af te sluiten met het idiote prijsverschil van 250 euro.
Dat zou nogal oneerlijk zijn. alleen de afmetingen liggen dichter bij elkaar. de meesten willen denk ik een x bedrag uitgeven voor zo'n speaker en dit is een specifieke prijsklasse en eentje waarin je ze daadwerkelijk wilt gebruiken om audio mee af te spelen.

Verder is de geluidskwaliteit niet te vergelijken met de HomePod. De Google Home klinkt een stuk minder goed dan de HomePod en dat is ook logisch gezien het prijsverschil. Bovendien hebben we de reguliere Google Home al getest en tegenover de Amazon Echo gezet.
Twee speakers vergelijken waarbij de ene bijna drie keer zo groot is, is ook niet eerlijk.
Niet puur als zodanig nee, maar wel zo handig als je wilt weten wat je voor x prijs krijgt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True