Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jurian Ubachs

Redacteur games

FIFA 19 Preview

Eerste kennismaking levert weinig op

Voorlopige conclusie

FIFA 19 speelde lekker. We maakten in onderlinge potjes een paar heerlijke goals, maakten onterechte gelijkmakers in blessuretijd, scholden op de keeper die rare capriolen uithaalde, en kregen strafschoppen waarbij niemand eigenlijk zag waarom we ze kregen. Kortom: typisch FIFA. Dat FIFA 19 beschikt over mooiere beelden, dat clubs en spelers een update hebben gekregen, en dat er toch nog wel wat kleine vernieuwingen links en rechts zijn doorgevoerd, maakt dat veel trouwe spelers de game waarschijnlijk gewoon in huis zullen halen, wijzelf incluis. Toch hadden we graag net wat meer echt nieuwe dingen zien ontstaan in FIFA 19, want waar we vorige jaren zelden konden wachten om de nieuwe FIFA thuis te kunnen spelen, doet het ons dit jaar verrassend weinig. Aan EA Sports de schone taak om te laten zien dat FIFA 19 toch nog voldoende meerwaarde kan bieden ten opzichte van de vorige game. Of dat lukt, zullen we eind september zien, want dan ligt de jongste telg van de FIFA-reeks in de winkels.

Reacties (115)

Wijzig sortering
Het is een cash cow geworden voor EA waar ze geen moeite of kosten in hoeven te stoppen om het spel te verkopen. Resultaat een bijna gelijke game met teams die geupdate zijn. Ik ben sinds fifa 17 afgehaakt en overgestapt naar PES. Wat een veel betere gameplay! Ja er missen wat licenties maar de gameplay maakt zoveel goed. Ook in PES 2019 heeft Konami veel vernieuwingen in petto, carriere is verbeterd, my club is volledig veranderd, alles in 4K en HDR, 7 nieuwe competities toegevoegd. Dus PES 2019 wordt een instant buy voor mij, hier heb ik het idee dat er wat gedaan wordt met de feedback en dat ze het spel echt voor de gamer/voetbalfanaat maken. Bij Fifa is dat compleet verdwenen, alles draait om FUT, om zoveel mogelijk geld eraan te verdienen. De rest van de features blijven onderbelicht en zijn niet meer belangrijk voor EA. Maar dit zie je eigenlijk in alle games terug van EA, hopelijk stappen dit jaar meer mensen over naar PES.
als al mijn vrienden FIFA kopen zal ik het ook moet kopen om online met mijn vriendjes te kunnen gamen.
Jij kan ook de eerste zijn die PES koopt en de rest overtuigd om over te stappen. Of volg je altijd iedereen?
Waarom moet hij alle alternatievelingen volgen die perse iets anders willen? Je bent toch vrij om te kopen wat je zelf wilt?
Je hoeft toch niet perse PES te kopen zodat je anders bent?

Als je Fifa leuker vind (de reden maakt geen drol uit, want bij gamen draait het om de fun, tenzij je verslaafd bent) dan PES, waarom zou je dan PES moeten kopen?

Wat is dat toch hier op deze site de laatste tijd, perse anders willen doen en dan ook nog de volgende opmerking neergooien: ''of volg je altijd iedereen?''
Hij geeft aan dat hij alleen maar fifa koopt omdat ze vrienden het kopen. Hij geeft niet aan dat hij het een goed spel vindt. Dus als al zijn vrienden pes kopen dan koopt hij een ook pes. Gaat er niet om altijd anders te zijn, dan heb je het niet volledig begrepen. Gaat er om dat je koopt wat je leuk vindt en een eigen mening hebt. Als je altijd maar doet wat andere doen dan volg je toch iedereen?
Wat maakt het jou uit wat een ander koopt? Hij wilt Fifa en de reden doet er niet toe. Gejammer hier altijd zodra het om een smartphone platform of een computer spelletje gaat.
Stel het maakt hem niet uit of het nu PES of Fifa is, dan koop je toch dat spel die je vriendengroep ook speelt zodat je het samen kan doen? Dat is toch de lol en dat is precies waar het om gaat toch?

Sommige hier moeten eens begrijpen dat er ook mensen zijn die een spel spelen voor het plezier, al was fifa in Nintendo64 kwaliteit gemaakt, als men er plezier mee beleefd dan is er al geen discussie meer mogelijk...

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 10 juni 2018 14:04]

Solozakdoekje wil geen FIFA. Hij wil PES. Maar hij *moet* FIFA kopen omdat al zijn vrienden het kopen. Liever had hij echter PES gespeeld met zijn vrienden. Daarom zegt Snefkens: Probeer de anderen eens over te halen.

Als jij dus vraagt: "Waarom moet hij alle alternatievelingen volgen die perse iets anders willen?" dan zet je Snefkens verkeerd neer; Snefkens moedigt het tegenovergestelde van "volgen" aan.

En als jij vraagt: "Je hoeft toch niet perse PES te kopen zodat je anders bent?" dan zet je Snefkens verkeer neer; Snefkens moedigt aan om PES te kopen *ondanks* dat je anders bent, *omdat* Solozakdoekje liever PES heeft.

En als jij vraagt: "Als je Fifa leuker vindt dan PES, waarom zou je dan PES moeten kopen?" dan geef je weer een onterechte lading aan de vraag. Solozakdoekje vindt FIFA namelijk helemaal niet leuker dan PES.

Dis als je vraagt: "Wat maakt het jou uit wat een ander koopt? Hij wil FIFA en de reden doet er niet toe.", dan mis je duidelijk het hele punt van het gesprek, want Solozakdoekje wilt geen FIFA, hij wil PES!

Solozakdoekje doet echter maar mee met FIFA omdat hij niet echt een andere keuze heeft. Als jouw reactie dan neerkomt op: "Wat maakt het uit? Als je maar lol hebt, toch?" dan smijt je de voorkeur en klacht van Solozakdoekje het raam uit, bijna alsof ie niet zo moet zeuren en maar moet slikken omdat de FIFA-spelers nou eenmaal in de meerderheid zijn.

[Reactie gewijzigd door Spatienazi op 10 juni 2018 15:48]

dat is leuk maar als je een heel voetbal team moet overtuigen van 30 man...en mijn vrienden hebben ook wel is een tijdje PES gespeeld maar dat was meer als we bij iemand thuis waren en niet online. mensen weten wel dat er PES een beter voetbal spel is, maar mensen kopen FIFA om de naam!en nu hebben ze ook nog is een monopoly op alle licenties.

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 10 juni 2018 10:31]

Een uitdaging kan je aangaan toch. Maar zoals je weet heeft pes 2019 meer licenties, 7 nieuwe competities. En het draait toch om voetbal en niet om licenties?
mensen spelen nu eenmaal graag met hun favoriete speler of team, men wil Robben in de spits niet Roebben
Licenties gaat om de leagues en clubs, niet om de spelers.

Dankzij de FIFPRO licentie die FIFA en PES beide hebben kan Konami wel de competitie in de game hebben met de spelersgezichten, -namen, -lichamen. Echter zijn de teamnamen en shirtjes anders en de competitienaam is ook niet zoals hij in het echt heet. Dit is wel makkelijk te verhelpen met option files dus dat is voor de meeste fans is dat geen probleem.

De enige neppe spelersnamen zijn van de legends die bij World en European Classic teams spelen.
mijn excuses,

het is al een vrij lange tijd geleden tot ik PES zelf heb gespeeld. en wat mij het meeste opviel was dat namen zoals robben e.d. ook anders waren.
Sluit mij hierbij aan, al heb ik toch het gevoel dat PES kwa gameplay steeds meer de FIFA kant op gaat. (Met name de icons in myclub die het spel zo makkelijk maakt waardoor je zwaar counter voetbal krijgt waar alleen maar lange ballen op een snelle spits worden gegeven en men er nog voordeel van heeft ook.)
Probleem is alleen dat wanneer PES het grootste spel word, zij de rechten zullen opkopen en zelf de cashcow zullen gaan melken..
Het probleem is gewoon die exclusieve licenties, maar dat zal niet zomaar veranderen aangezien de noodzaak daarvoor niet zomaar tot de desbetreffende personen zal doordringen.
Beetje een kip ei verhaal. PES heeft rechten nodig om de grootste te worden, maar ze kunnen de rechten pas krijgen wanneer ze de grootste zijn..
Weet iemand of de Jupiler League erin wordt gegooid dit jaar bij Fifa 19?
Omdat deze competitie veel spannender is geworden met o.a.

- Sparta
- Twente
- Roda JC

Ik weet het niet maar dit wordt ook al jaren gevraagd aan EA Sports.
Verder de vraag of de Eredivisie club ook het echte stadion krijgen toegewezen?
Ik lees niks terug over de damesteams, gaan deze nog verder uitgebreid worden of hebben ze daar niks over gemeld?
maakt dat veel trouwe spelers de game waarschijnlijk gewoon in huis zullen halen, wijzelf incluis.
want waar we vorige jaren zelden konden wachten om de nieuwe FIFA thuis te kunnen spelen, doet het ons dit jaar verrassend weinig.
Waarom zou je hem dan kopen?
Dit is persoonlijk natuurlijk, maar voor mij zijn de licenties al reden genoeg. Champions League, alle competities etc... Dat alleen al. Daarnaast is Ultimate Team zo veel meter dan MyClub in PES. En wat Cheng hieronder zegt: iedereen die ik ken speelt FIFA. De paar PES'ers zijn ondertussen allemaal over. Als je dan met vrienden online wil spelen, zul je wel moeten. Beetje een self-fulfilling prophecy geworden, op die manier.
Je hebt 'vrij weinig keus'. De enige fatsoenlijke voetbalspel is FIFA, en als je met geüpdatet teams wilt spelen moet je wel FIFA 19. PES is meh, en mijn vrienden overhalen om PES te gaan spelen is vrij lastig. En om in je eentje PES te gaan spelen is ook so-so.
Ja maar dat is toch ook geen enkel probleem? Ik snap de ophef niet zo elke keer weer richting Fifa, COD en Battlefield..
Als jij plezier hebt met Fifa en bereid bent het nieuwe deel te kopen, dan is dat toch geen enkel probleem?

Ik ken iemand die zijn xbox uitsluitend voor Fifa gebruikt, ik ken geen 1 gamer die zo goedkoop weet te gamen als hem. Geef hem op release dag de nieuwste Fifa en hij speelt die tot de opvolger. Waarom (volgens sommige azijnzeikers hier) hem dan een poot uitgedraaid wordt? Dat weet niemand :D
Mij wordt eerder een poot uitgedraaid met de tientallen games die ik per jaar koop en na een paar uur / dagen op uitgekeken ben haha :P Maar ook hier kies ik er zelf voor om bepaalde games te kopen, niemand verplicht mij dus niemand draait mij een poot uit.
Waarom zou je tegen hem zeggen: ej lullo, ze draaien je een poot uit, of ej lullo al die Fifa games zijn hetzelfde je bent dom als je die koopt...
Bij een spelletje spelen draait het toch om het plezier wat je eruit haalt? Voor de 1 is dat World of Warcaft, bij de ander World of Tanks de ander zweert bij Diablo.. Wat maakt het allemaal uit?

Oftewel; als jij graag Fifa speelt en elk jaar het nieuwe deel wilt halen moet je dat gewoon lekker doen.

De tweakers zijn vrijwel standaard anti Fifa, anti Call of Duty of anti Battlefield (je moet er maar wakker van liggen ej haha).
Het gaat meer om de luiheid en het gemiste potentieel denk ik. Bij veel van de grote AAA games gaat het de publisher alleen nog maar om zo snel mogelijk en zo goedkoop mogelijk zoveel mogelijk geld binnen harken. Dit doen ze door misleidende advertenties (scripted trailers) en hele slinkse manieren om mensen met gevoeligheid voor gokverslavingen geld afhandig te maken.

Ik ben het helemaal eens met iedereen in zijn waarde laten en lekker zijn spelletjes laten spelen en kopen. Maar het zou een publisher als EA wel sieren als ze ipv minimale inspanning een keer met een groter ontwikkel team gaan kijken hoe ze een betere en vernieuwendere game neer zouden kunnen zetten.
Helaas gaat nu al het geld naar marketing, licenties en nieuwe monetization systemen ontwikkelen en is het daadwerkelijk verbeteren en innoveren van de game een "afterthought".

[Reactie gewijzigd door Luuk.vanRiel op 10 juni 2018 15:28]

Maar wat maakt het uit dat EA geld wilt verdienen en het liefst zoveel mogelijk?
Ik vraag me af of de mensen die echt plezier hebben met Fifa überhaupt weten of het van EA komt (Vast wel want je krijgt het vaker te zien), het interesseert ze niet. Het gaat hun om het plezier, hun laten (en terecht) het spel niet links liggen omdat EA of welk bedrijf dan ook geld wilt verdienen.

Wat moeten ze anders, Fifa met shotguns? Fifa met Formula 1 auto's?
Fifa is toch voetbal? Bijv die kennis van mij (niet echt een gamer, hij speelt uitsluitend fifa wanneer die eens een keer vrije tijd heeft), daar kan ik over een shooter beginnen en hij vind het allemaal maar duke nukem, gewoon verstand op 0 en schieten. Het interesseert hem allemaal niks, laat staan dat de verkoper van het enige spel die hij speelt geld verdiend..

Vandaar dat ik vind dat die negatieve reacties elke keer weleens mogen stoppen, het voegt niks toe en indien men de spelreeks niks aan vind; klik gewoon niet op het artikel indien je oordeel/reactie al in kladblok genoteerd staat.
Als er weinig keuze is en je toch heel graag voetbalspellen speelt is het natuurlijk makkelijk voor EA om heel beperkt zaken te verbeteren zonder dat in de portemonnee te merken.

In een dergelijke markt zal een bedrijf vrijwel altijd minimaal willen investeren en zal dit dan ten koste gaan van de kwaliteit. Op fifa fora is er ongelooflijk veel kritiek van mensen die geen keuze hebben. Ja, PES, maar dat heeft weinig licenties dus dat willen ze ook niet.

Het gaat dus niet om het plezier dat je er van hebt, maar het gevoel EA niet het beste product probeert te maken, maar vooral bezig is met een franchise uitmelken.

Geld verdienen en winst maximaliseren is prima. Helaas gaat dat (vrijwel) altijd ten koste van kwaliteit en dus de consument.
Het gaat ook om te zien wie beter is. En EA laat teveel door de A.I. doen, heeft teveel RNG elementen in zich en gaat heel slecht om met de community. Verder laten ze andere modes liggen en focussen ze alleen op FUT. Ik speel zelf veel FUT maar ook Pro Clubs. Ik kan zo talloze mankementen opnoemen. Jouw rare suggesties slaan nergens op en net als andere spellen heb je meerdere elementen wat verbeterd kan worden.
Vandaar dat ik vind dat die negatieve reacties elke keer weleens mogen stoppen, het voegt niks toe en indien men de spelreeks niks aan vind; klik gewoon niet op het artikel indien je oordeel/reactie al in kladblok genoteerd staat.
Ik ben het echt helemaal met je eens, echter vind ik wel dat EA wel degelijk kritiek verdient hoe ze de FIFA serie de laatste paar delen hebben behandeld. Er zit elke keer wel weer iets nieuws in dat de moeite waard is, zoals de Journey mode en straks de CL etc, maar basis dingen als zo'n beetje alle game modes behalve FUT krijgen gewoon nul komma nul aandacht, hoewel er letterlijk al zo lang als ik FIFA speel (sinds '08 elk deel gekocht) over geklaagd wordt. Zo moeilijk is het niet om een betere career mode te implementeren, private online tournaments, meer online co-op modes, dat soort dingen. Of het belangrijkste pijnpunt: de AI die al jaren gewoon best wel ruk is en moet terugvallen op cheape trucjes en scripted events om ervoor te zorgen dat slechte teams niet te vaak winnen in career mode, waardoor het vaak 1 grote frustratie wordt om te spelen. Daar mag best iets van gezegd worden.

Verder helemaal mee eens dat mensen hier niet moeten komen om te komen zeiken dat andere mensen hun geld verkeerd besteden omdat ze een bepaalde game kopen (waar de gemiddelde FIFA speler zo 200+ uur per jaar instopt). Voegt inderdaad niks toe...
Tja, ik ben niet geheel objectief in deze aangezien ik en m’n vrienden al sinds ISS een PES kamp zijn.

Ik heb FIFA wel eens gespeeld maar het kan me nooit bekoren, het voelt te “kunstmatig” en soort van.. nep?

Maargoed, ik kan me zeker voorstellen dat de gameplay van PES evengoed een “acquired taste” is dus dat mensen compleet het tegenovergestelde vinden kan ik begrijpen.

Wat ik dan weer niet kan begrijpen is dat EA een gigantisch groter budget heeft dan Konami en het in het spel zelf niet terug is te zien.

Ja ze geven meer uit aan marketing waardoor meer mensen het kopen maar dat maakt het niet per se de betere game.
Helemaal eens met 1nsanse. FIFA speelt wel leuk en ziet er goed uit, alleen als fanatiekeling krijg ik bij PES toch een meer voldaan gevoel. Tactisch heb je meer opties en dat soort dingen maken het allemaal net even beter.

Ik pak vaak een rode kaart, dus een optie om met een speler te schuiven is wel makkelijk :+
Ja dat is het gewoon 95% van hun budget gaat naar licenties en marketing waardoor er denk maar een man of 50 daadwerkelijk aan de game werken om de roster up to date te brengen en wat tweaks aan te brengen. Ben zelf een pes liefhebber en probeer regelmatig eens fifa om te kijken wat ze ervan gemaakt hebben. Maar het geheel voelt idd behoorlijk nep aan qua animatie en fysicus.
Grappig, ik vind PES juist zo nep en onnatuurlijk aanvoelen.

Net wat je gewend bent lijkt me.

En het percentage (lekker uit de duim gezogen :+) voor licenties en marketing boeit me niet zoveel, PES is net zo duur en heeft amper licenties, dan zouden ze alleen maar meer verdienen. Maar nee, mensen willen licenties, dus doet EA dat toch slim?

Ik vind het gewoon niet boeiend om met of tegen London FC te voetballen. Zo vind ik het ook jammer dat er geen "echte" auto's in GTA zitten, alleen daar maakt Rockstar het goed door uniek te zijn.
Speel jij zelf voetbal? Ben daar benieuwd naar omdat ik als voetballer FIFA weinig met voetbal te maken vind hebben.

Pes daarentegen speelt meer zoals echt voetbal in mijn ogen.
Ik voetbal ondertussen al 22 jaar ja :)

Maar hé, meningen mogen verschillen toch?!
Natuurlijk, maar vraag me dan af welke elementen je als echt voetbal vind aanvoelen? In mijn ogen glijden de spelers over het veld, tempo ligt absurt hoog. High level spelers laten vooral de CPU het verdedigings werk doen door elke keer een speler te selecteren die gaten dicht loopt of als 2de in de dekking staat.

Ik zie telkens dezelfde structuren in gameplay bij high level spelers. Het is vooral alleen naar voren gericht. Misschien af en toe een bal breed, maar nooit terug.

Leuk voor de entertainment en we willen natuurlijk allemaal zulke wedstrijden zien op tv maar het is totaal niet realistisch. Daardoor krijg je een heel ander spel als je terug moet pasen. Je verkleint dan namelijk het speelveld, in echte wedstrijden spelen wedstrijden zich af op soms 20 meter lengte (in het veld) doordat beide verdedigingen enorm hoog staan. Dat soort dingen heb ik nog nooit gezien bij FIFA omdat het alleen gebaseerd is op snelheid van bv. buitenspelers.

De ball physics van pes zijn ongeëvenaard wat al enorm veel realiteit toevoegt. Bij FIFA zie ik heel veel dezelfde goals. Bij pes is de variatie veel groter. Daarnaast ben je bij pes veel meer bezig met het 1op1 duel. Iets wat je ook doet bij echt voetbal. Ben erg benieuwd hoe iemand die FIFA speelt en beter vind hier tegenaan kijkt.

Btw: namen en shirtjes interesseren mij echt helemaal niks. Vroeger speelde ik FIFA met vom haar en nistelraum. Heb toen ook geen problemen mee gehad, nu nog steeds niet.
Ik denk dat je onderscheid moet maken tussen realisme en een goed spel. Het is realistisch dat een wedstrijd 90 minuten (+ extra) duurt, maar wil je dat in een spel?

Ik niet, en dus zal de gameplay daaraan aangepast moeten worden, want op een realistisch tempo (en veel ballen terug) is er niks aan. Hoeveel kansen krijgen de echte clubs in 12 minuten..?

Jij mag de bal physics bij PES ongeëvenaard vinden, maar voor mij voelt dat bij PES soms onwennig aan in tegenstelling tot bij Fifa, kwestie van gewenning.

En veel dezelfde goals? Dat ligt volgens mij aan de speelstijl van de speler. In een game zijn bepaalde manieren altijd effectiever dan andere, ook in PES. Neemt niet weg dat juist daarvan afwijken en zorgen voor verrassingen juist ook effectief kan zijn. Ik scoor op heel veel verschillende manieren in ieder geval, dat maakt het ook juist moeilijk te verdedigen.
Ik heb die world cup FIFA gekeken en ik zie dat bijna alle spelers precies hetzelfde doen.

Wat mij doet vermoeden dat, dat de manier is om het spel te spelen. Als er 1 manier is om een spel te spelen dan vind ik dat juist een slecht spel. Easy to learn hard to master. Zo ziet FIFA er niet uit voor mij.

Toen ik nog FIFA speelde (tot aan 2016 toe) speelde ik ook altijd divisie 1, maar ik speelde altijd op 1 bepaalde manier. Qua game vind ik het geen goede game en het lijkt ook niet op echt voetbal. Vind het dus vreemd dat de massa zo makkelijk gaat voor die game terwijl ik weet dat er gewoon een veel betere voetbalgame op de markt is.
Zo'n toernooi kijken waarin ik niet meedoe, doe ik niet. Bij mijn vriendengroep hebben er maar een paar dezelfde speelstijl, maar zeker ook veel verschillende. Tegen de een moet ik ook anders spelen tegen de ander, en dat is online niet anders.

Natuurlijk heb ik een voorkeur, 2 snelle spitsen in mijn geval. Als de tegenstander 2 snelle, sterke verdedigers heeft is dat echter niet zo effectief en ga ik meer over de vleugels. En zo zijn er nog talloze opties waar je rekening mee moet houden. En dat zal bij PES ook zo zijn.
Heb je PES al eens gespeeld?
Vaak genoeg, heb hem hier liggen.
Meerdere malen gewonnen, sinds 2015 :)
Zo vind ik het ook jammer dat er geen "echte" auto's in GTA zitten, alleen daar maakt Rockstar het goed door uniek te zijn.
Die licenties moeten ook betaald worden... ;) Rockstar pakt het slim aan, alleen waarom die voertuigen dan zo duur zijn?! 8)7

On topic: Ik zal FIFA denk ik nog niet gelijk kopen noch reserveren. Lijkt teveel op eerdere edities met een paar enkele aanpassingen! Ik wacht af tot de lancering en de reviews...
Dat ze betaald moeten worden, uiteraard. Mijn punt is echter dat Rockstar ermee weg komt omdat GTA gewoon te goed is in vergelijking met de concurrentie (is die er überhaupt?).

Fifa zou zonder licenties ook maar gewoon een voetbal spel zijn zoals PES, dan zou de keuze moeilijker zijn, al vind ik Fifa gewoon lekkerder spelen. Zonder licenties zouden ze in ieder geval niet elk jaar zoveel verkopen hebben.
Die namen zijn te fixen dus dat is geen onoverkomelijk probleem.

De feeling van de gameplay is niet te fixen.
Het sensatie gehalte is bij PES toch veel meer aanwezig vind ik zelf (dit maakt het niet perse beter of realistischer of iets)

De "oehhss" en "ahhhs" op de bank terwijl wij (mijn vrienden en ik) spelen zijn er niet wanneer er Fifa gespeeld wordt. Het is veel zakelijker en daardoor met minder emotie.

De meeste van ons halen hier de fun uit. De emotie die het teweegbrengt.

Ik heb ook vrienden die enkel met de single player bezig zijn en die geven dus enorm om de juiste licenties e.d. en vinden PES dus 10x niks. Ook niet na een spannend potje met veel doelpunten of juist veel missers.


Ik sla ze in ieder geval beide over dit jaar (voor het eerst in jaren).
Te veel melkkoe gevoel heerst er inmiddels bij mij en daar ben ik wep klaar mee ( overigens met de meeste games die jaarlijks een facelift krijgen).

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 10 juni 2018 17:01]

Ach ook hier weer ieder z'n mening. Bij mij en m'n vrienden zijn er met Fifa wel heftigere dingen te horen dan oehhss en ahhhs :+
Maar dát is dan weer een non-argument aangezien Konami door het gebrek aan licenties het simpel genoeg heeft gemaakt voor een kleuter van 3 om in 5 minuten een optionfile te laden en dan klopt alles gewoon :-)
Grappig, ik vind PES juist zo nep en onnatuurlijk aanvoelen.
Vind je dit ook een non-argument?
Waarom zou ik bij een spel gaan lopen kloten met option files als ik een ander spel beter vind, waar dat ook nog eens niet hoeft?
Fifa 1994 of 2018 is grafisch anders en nog steeds speel ik er met plezier mee. Behalve ultimate wk waar de balans tussen team enorm groot zijn. Net gespeeld tegen een team met allemaal gold players zoals Ronaldo, Henry, Ronaldinho, Pele etc. Dit is gewoon prut. Waarom kiezen ze niet voor dat je een bepaald aantal punten in je team moet hebben voor een mooie balans.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 10 juni 2018 15:20]

Bij die filmpjes die EA post op FB zie je bijna niets anders, het zijn altijd dezelfde spelers die tegen elkaar spelen.
Is het niet eerlijker om dit spel free to play te maken ? Ik bedoel meeste centjes zitten in FUT niet in de verkoop das maar 1/10 of minder. Bij FUT krijg je toch wel een pay2win ervaring. En daarbij door FUT word de carrière modus erg afgebrokkeld. Dit was voor FUT toch wel beter geregeld. A.U.B. EA fix ALT+TAB ik weet dat dit is toegepast vanwege cheaters. Maar dat helpt niet cheaters gebruiken vaak een toetsencombinatie op hun toetsenbord om een cheat toe te passen zinloze maatregel dus. .
“Waarom zou je een game die immens goed verkoopt gratis gaan maken? De klant twee keer een poot uitdraaien levert veel meer op!”

- Gedachte van EA (waarschijnlijk)
Waarom nou weer een "poot uitdraaien" :? Het is gewoon vraag en aanbod. En zoals elk gezond bedrijf kijkt EA naar een manier om precies het maximale uit de markt te halen. Dat doet de bakker op de hoek, de schoonmaker en de fietsenwinkel ook. Het is de eerste les op de middelbare school, de
"Wet van toe- en afnemende meeropbrengsten".

Er zijn nauwelijks vrijere keuzes voor te stellen dat het kopen van Fifa. Je kan nu Fifa 17 kopen voor 15,-. Als Fifa 19 op de markt komt is 18 voor een habbekrats te kopen. Je hoeft niet voorop te lopen.

En bij FUT geldt dat mensen er blijkbaar geen enkel probleem mee hebben om er wat euro's in te stoppen. En blijkbaar is de opbrengst van die groep + de verkochte licenties hoger dan andere combinaties.
Het poot uitdraaien zit hem in het feit dat je ook gewoon je spel kunt updaten met nieuwe features en nieuwe teams/spelersnamen, in plaats van elk jaar een nieuw spel uitbrengen met miniscule veranderingen en het oude spel bewust laten verslonzen.
Kan dat echt? Moeten die ontwikkelaars, hun management en de aandeelhouders dan in peeschijven betaald worden? De vraag of het technisch wel mogelijk is te blijven "updaten" is zelfs irrelevant.
Het is een commercieel product. Een commercieel bedrijf wil winst maken, er is vraag, dus er komt aanbod. Daar houdt het op.

Overigens geldt dit voor bijna alle producten. Of verwacht je ook feature updates voor je auto, laptop of wasmachine?
Ieder jaar een nieuwe game met minimale aanpassingen dat makkelijk middels een update of DLC had door kunnen gaan maar toch voor ¤60,- wordt verkocht, noem jij geen poot uitdraaien?

Ik ken ontwikkelaars/uitgevers die voor minder bekritiseerd werden...

EA is allang niet meer gezond, als het om richting de consument zijn gaat.

Ja, je kunt FIFA 17 (2016) kopen. Maar dan betaal je voor een game die vrijwel niet meer gespeeld wordt, en de servers binnen afzienbare tijd plat gaan. FIFA servers blijven gemiddeld drie jaar online namelijk.

[Reactie gewijzigd door D3F op 10 juni 2018 10:12]

Het is maar een spelletje, het is geen OS waarbij je over moet om je computer te kunnen blijven gebruiken.
Twee jaar geen EA games kopen en het probleem is opgelost.
Ieder jaar een nieuwe game met minimale aanpassingen dat makkelijk middels een update of DLC had door kunnen gaan maar toch voor ¤60,-
Er mee wegkomenen het toch niet doen zou ik als financieel de wanbeleid willen bestempelen.
Die wet is zeker geen eerste les op een gemiddeld VMBO. Hierop durf ik garantie en een min 1 te geven. ;)
Ik weet zeker dat ze nog meer winst zullen maken als ze het free to play maken, dan gebruiken kinderen de creditcard van hun ouders om FUT points te kopen. En EA vergoed die schade niet aan de ouders. Ook als ouders misbruik melden bij EA van het gebruik van hun creditcard.
Niet iedere ouder:
  • Heeft een creditcard
  • Ziet het nut in van microtransacties
  • Laat zijn creditcard slingeren, zodat deze zonder toestemming gebruikt kan worden
Maar iedere ouder snapt wel dat zijn/haar kind een nieuwe FIFA wilt, en heeft een normale pinpas.

Een gebruiker die het spel speelt zonder iets te betalen gaat dus alleen maar geld kosten (want gebruikt resources). Daarnaast wordt het spel cheat-gevoeliger; je wordt gebanned, geen probleem... nieuw account maken.
He vergeet hier alleen wel even dat veel landen geen normale "pinpassen" zoals Nederland heeft. Elke bankpas in Amerika/Engeland is een Visa of Mastercard en is geldig voor deze aanschaffen. Wat het heel simpel maakt voor kinderen. Nederland zal niet in gedachte worden gehouden met zulke beslissingen.
Frankrijk ook, Denemarken idem dito, en je kan erop wachten dat de Nederlandse banken vroeg of laat ook wel het hele dure eigen bankpassen circus willen gaan outsourcen.
Wat ik nog wel zie gebeuren is dat je het spel koopt voor 60 euro, maar dat ze je ook FUT currency geven. Iets van een waarde van 20 euro. Dat is een voordeel voor de consument, maar voor hun zelf ook. Veel gebruikers zullen zich verplicht voelen om die 20 euro te steken in iets wat ze misschien anders nooit gespeeld hadden. En dan vinden ze het opeens wel leuk, en is de volgende aanbetaling zo gedaan.

Of verkoop een light game voor 40 zonder FUT.
Het bestaat al, het heet FIFA ONLINE en het is in Azie verkrijgbaar. Aangezien ze daar minder consoles hebben en ze meer afhankelijk zijn van game cafe's.
Wat is er nu zo speciaal aan deze "Nieuwe" Champions League?

Er zat toch altijd al champions league in
Nee die zat niet in FIFA, maar jarenlang in PES
Ja snap ik, maar je had altijd wel als je met je club kampioen werd dan speelde je champions league en was je 3e dan europa league...
Nou dat heette toen Champions Cup en Europa Cup.. het was niet het echte Champions League en Europa League... kwa gameplay zal er inderdaad weinig veranderen. Maar kwa aankleding/filmpjes/sfeer en muziek wel, nu ze officieel licentie hebben.
Ik speel nog met plezier FIFA. Ik snap alleen niet waarom ze weer voor Ronaldo hebben gekozen i.c.m. neymar. Ga dan alleen voor Neymar. Daarnaast zijn er nog genoeg top voetballers om uit te kiezen.
Omdat zij een contract hebben met Ronaldo. Voorgaande jaren was het een aantal keer Messi. En waarom zouden zij niet kiezen voor Ronaldo? Hij heeft op papier het meeste bereikt t.o.v. Messi en Neymar.

[Reactie gewijzigd door Mangafan2 op 10 juni 2018 16:40]

Het is niet zozeer Ronaldo. Ik zou graag elke keer een andere speler zien. Er zijn er genoeg die veel hebben bereikt. Het gaat niet alleen over hun 3 in de voetbalwereld.
Ah ok op die manier. EA wilt natuurlijk zoveel mogelijk verkopen, dat gaat het best met een speler op de cover waar kinderen van onder de indruk raken.
De presentatie van EA op de E3 was een behoorlijke flater..Zo ook het gedeelte waarin FIFA 19 en de WK uitbreiding op FIFA 18 werden gepresenteerd. Echter, ze weten dondersgoed dat er niet zo veel aan de game gedaan hoeft te worden, want verkopen doen ze toch wel en van echte concurrentie is (zeker met de switch van CL naar FIFA) weinig sprake.
Helemaal mee eens, niks vernieuwends gebracht en ik denk ook niet dat dit in de toekomst gaat veranderen. Dit is de strategie van EA, de huidige franchises uitmelken en elk jaar een nieuw game uitbrengen. Zelfreflectie is er niet meer.

Zelfs Ubisoft dacht op een gegeven moment dit gaat niet meer goed als we elk jaar een nieuwe game uitbrengen in een bepaalde franchise. Die zijn er goed voor gaan zitten en hebben daardoor flink wat veranderingen doorgevoerd en het heeft gewerkt de spellen verkopen veel meer.
EA is zich vast wel bewust van de kritiek op FIFA dat er weinig verandert, maar ze zullen toch vooral naar de verkoopcijfers kijken. En ze vernieuwen eens in de zoveel jaar de engine met veel bombarie om de sleur een beetje tegen te gaan. Het werkt, en de FIFA-reeks is al behoorlijk goed, dus ik snap waarom ze het zo blijven doen.

Het meest netjes richting de klant zou zijn om dezelfde game een aantal jaren te voorzien van DLC met de nieuwe spelers en dergelijke, voor een ¤15-30, en dan af en toe een compleet nieuwe game voor de volle ¤60+. Maar ja, waarom meer klantvriendelijk worden als de winst toch wel komt en er weinig concurrentie is? Gamers kunnen natuurlijk altijd een jaartje overslaan, hoewel de online populatie dan misschien wel flink daalt. Ach ja, het is FIFA.
Tjahhhhh

Wat moet Fifa veranderen aan het spel dan om te verbeteren? Voor de huidige generatie games met de laatste technieken is het spel al zo up-to-date, vernieuwend en innovatief als het kan. Realistischer kan het spel volgens mij op het moment niet gemaakt worden of beter.

Dat is net zoiets dat je over Google en Android klaagt omdat het niet telkens elk jaar helemaal verandert of dat je vriendin zegt dat ze niet elk jaar een ingreep doet aan haar lichaam.

Klagen om het klagen.

Nu spendeert EA ook veel aan de huidige technieken in de game, verbetert die en voert nieuwe opties in om bijv een bal aan te nemen. Nu hebben ze de laatste wk game al gratis gemaakt en merk ik tijdens het spelen dat er daadwerkelijk wel wat verandert en aangepast is en dat dit met Fifa 19 alleen maar meer gaat zijn.

EA zal wel moeten innoveren op het moment zoals elk groot bedrijf om kopers zoals hierboven te blijven trekken anders merken ze dat aan hun omzet. Maar hun product drastisch veranderen omdat mensen moe zijn van het spel is nergens voor nodig en kapitaalvernietiging.

Alleen een E-Sports functie is wel nodig zeker nu Fortnite heel wat spelers trekt en het hun naaste concurrent is op gaming gebied.
De prijs.

Minimalistische veranderingenen elk jaar (geldt net zo goed voor Konami) kunnen ook gewoon voor minder middels een DLC uitgebracht worden.

Het zijn immers gewoon updates en geen nieuwe games.
Maar dat betekent dat EA dus nooit meer een game mag uitbrengen. Ten slotte bestaan COD, Fifa en Battlefield al.

God Of War was dan eigenlijk ook gewoon een update, nieuwe verhaallijn en net wat mooier.

Office uit 2007? Mooi dan krijg je Office 2018 als gratis update.

Denk dat elk bedrijf dan kan opdoeken
Office en GoW komen niet elk jaar met iets " nieuws" wat je voor de volle prijs mag kopen.
Heb ik Office 2009, 2011, 2012, 2014 soms gemist?

EA mag wat mij betreft direct opgedoekt worden gezien hun beleid. Dat heb jij goed in de gaten ja!

Ze kunnen ook gewoon nieuwe games uitbrengen. Zat andere uitgevers die dat doen. Als je dat niet ziet is dat vervelend voor jou :)
De prijs.

Minimalistische veranderingenen elk jaar (geldt net zo goed voor Konami) kunnen ook gewoon voor minder middels een DLC uitgebracht worden.

Het zijn immers gewoon updates en geen nieuwe games.
EA geeft jou de content voor het WK 2018 ook gratis, dus dat argument gaat niet op:
nieuws: FIFA 18 krijgt eind mei een gratis World Cup-modus

Voor een nieuw seizoen moeten nieuwe deals gesloten worden, licenties aangekocht worden en nieuwe content ontwikkeld worden (icm roster updates). Logisch dat dat een nieuwe game is net als F1.
Het is echt niet klagen om het klagen. Wat een onzin. Er zijn zoveel elementen in het spel wat op de schop moet. Speel je het zelf wel? Ik speel FIFA sinds FIFA 94, sinds FIFA 2013 heb ik er een haat liefde relatie mee. Alleen omdat het spel goed verkoopt betekend niet dat de mensen die er terecht kritiek op het spel geven ongefundeerd is.
Wat een onzin lees ik hier weer: "FIFA is daarom heel goed in het aanspreken van iedereen met hun game, genoeg mensen hebben FIFA terwijl ze zelf niet veel met voetbal hebben , "behalve als het Nederlands elftal speelt"."

Volgens mij spelen mensen die wel iets met voetbal te maken hebben juist FIFA, mijn hele vrienden groep zit op voetbal, kijkt voetbal en speelt FIFA. PES hebben we alle geprobeerd en vonden we geen zak aan, spel is nog slomer dan een zak stront. Volgens mij ben jij alleen een EA hater en haal je onzin argumenten erbij.
Als je goed leest zie je dat ik niet zeg dat FIFA niet gespeeld word door mensen die wel wat te maken hebben met FIFA.

Wat jij van PES vindt maakt mij niet uit, het gaat erom dat PES al jaren meer voor de realistische gameplay gaat dan FIFA en dat is ook geen geheim. Ik ben ook geen EA hater, al zeg ik t zelf, maar ik vind wel dat ze bij FIFA de laatste jaren voor 'minimal effort, maximum money" gaan.

Verder speelt bijna iedereen FIFA, voetballers en mensen die er niks mee te maken hebben. Het punt wat ik wilde maken is dat PES dat minder heeft, vanwege ook de realistischere gameplay die dus niet bij iedereen, ook niet bij jou dus, aanslaat.
Ik heb net toch effe op Youtube gekeken maar PES is overduidelijk de arcade variant. Ziet er totaal niet realistisch en opbouwend uit terwijl je met Fifa toch realistisch moet zijn.
Gast, serieus? Ga eens pes spelen dan kom je erachter dat FIFA de arcade variant is. Pes voelt echt veel meer aan als echt voetbal. Geen trukendoos, geen schaatsende spelers, tactieken die ergens op slaan, 1op1 duels die jij uitvecht inplaats van de ai. Bal physics zijn veel beter.
"OH MAN ECHT VET SPECIAAL OM NAAST DE CL CUP TE STAAN OMG WACHT IK VERTEL GEWOON VERDER NIKS OVER DE GAME ZELF DOEI!!!!!!"

8)7 8)7 8)7 8)7
Sorry, maar FIFA is de afgelopen jaren toch al niet meer de moeite om (p)reviews over te schrijven, de minimale wijzigingen zijn elk jaar op een hand te tellen. FIFA heeft een dikke voorsprong door alle licenties, maar niet omdat de gameplay nou zo fantastisch is. Precies de reden dat ze zo matig door ontwikkelen, totaal geen gelijkwaardige concurrentie.
Ik denk als de gameplay hetzelfde zou zijn als bij PES, dat het de game compleet zou maken.
FIFA 19 speelde lekker. We maakten in onderlinge potjes een paar heerlijke goals, maakten onterechte gelijkmakers in blessuretijd, scholden op de keeper die rare capriolen uithaalde, en kregen strafschoppen waarbij niemand eigenlijk zag waarom we ze kregen. Kortom: typisch FIFA.
Dit klinkt alsof ze gewoon al hun dev-geld hebben gestoken in de CL licentie en dit werkend te krijgen, ik krijg toch een hard hoofd in de 'nieuwe' zaken van fifa.

Net zoals de kans aanwezig is dat er 1 dag geen Pro clubs meer zal zijn in Fifa, hoop ik ook op PES om gewoon een sterke concurrent daarvoor neer te zetten, maar elke E3 weer teleurgesteld.

Achja, hopelijk is de game net weer iets anders genoeg om het weer tot zomer volgend jaar te halen.
Wat zo makkelijk op te lossen zijn, denkend in het straatje van EA. Ga met ProClubs cosmetische microtransactions verkopen. Dan krijgen hun meer geld en dan blijft de gamemode levend. (Natuurlijk liever gratis, maar als het helpt de mode in stand te houden).
Je zou een gezamenlijk management kunnen hebben waar je met je team ook het stadion ontwerpt, maar badges en kits ontwerpmogelijkheden, het aanpassen van de A.I. spelers etc.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Call of Duty: Black Ops 4 HTC U12+ dual sim LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6 Battlefield V Samsung Galaxy S9 Dual Sim Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True