Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door en

Apple iOS 12 Preview

Upgrade voor de niet-poweruser

Tot slot

We beginnen uiteraard met een welgemeend 'dont try this at home'. Apple heeft deze eerste ontwikkelaarsversie van iOS 12 niet bedoeld voor apparaten waar je dagelijks op vertrouwt en het is dus niet aan te raden om hem te zetten op de iPhone die je elke dag in je zak hebt.

Behalve de problemen die je in elke bèta zou kunnen aantreffen, is iOS 12 zichtbaar en functioneel nog niet af. Wie zijn iOS-apparaat in het Nederlands heeft staan, zal zien dat veel elementen nog geen vertaling hebben bijvoorbeeld. Siri Shortcuts werkt heel beperkt en kregen we bovendien in die beperkte vorm niet aan de praat. Ook konden we sommige aangekondigde functies nog niet terugvinden. Voor ontwikkelaars is de bèta uiteraard wel nuttig, vooral voor wie aan de slag wil met de nieuwe versie van ARKit of de Siri Shortcuts. Die elementen lijken in elk geval actief, waardoor app-ontwikkelaars die kunnen proberen.

Na de grote upgrade die iOS 11 was, kon je verwachten dat iOS 12 een iets kleinere uitgave zou zijn. Dat is deels waar, maar er is genoeg om naar uit te kijken. Ouders met kinderen die nu nachtenlang whatsappen, zullen hopen dat de nachtrust van hun kroost na de release van iOS 12 wat zal toenemen. De statistieken over het gebruik van het apparaat zijn in elk geval voor iedereen nuttig, handig en misschien confronterend. De kers op de taart is daarbij de extra snelheid voor oudere apparaten. Op nieuwere apparaten als de iPad Pro en iPhone X merkten we geen groot verschil op. Op de iPhone 6 Plus is dat verschil wel te zien, al lijkt het in deze bèta niet zo spectaculair als Apple claimt; dat kan uiteraard nog komen in de stabiele versie, die dit najaar moet uitkomen.

Daarmee is het vooral de upgrade geworden van het invullen van de details. De grote lijnen in iOS blijven dezelfde, maar er zijn voldoende details die een upgrade naar iOS 12, als alles goed en stabiel draait, voor veel gebruikers de moeite waard zullen maken.

Reacties (155)

Wijzig sortering
En het belangrijkste nieuws voor Carplay gebruikers: Carplay gaat vanaf iOS 12 eindelijk third party map/nav-apps ondersteunen (Google Maps, Waze)
Ik snap ook niet dat dit niet in het artikel staat. En wat me ook wel nieuwswaardig lijkt:
Flitsmeister heeft aangekondigd ook in september beschikbaar te komen voor Apple Car Play. Bron: https://www.iculture.nl/n...tsmeister-navigatie-apps/

Wat voor mij nog ideaal zou zijn: Apple Car play in portrait mode. De nieuwe Renault modellen met R-Link zou dit zeker niet misstaan, met die twee zwarte balken onder en boven ziet het er echt niet uit. Android lost dit iets beter op, daar kun je in Android Auto namelijk de ontwikkelaarmodes inschakelen waarna je 720p/1080p kan inschakelen, dat zorgt voor veel minder grote zwarte balken (helaas zijn ze nog steeds aanwezig).
Hopelijk ook Tomtom Go ondersteuning voor mijn Volkswagen 2018. Gebruik al Tomtom sinds de iPhone3s en heb geen behoefte om Google Maps, waze of Apple Maps te gebruiken.
Flitsmeister in carplay 👌😊, kan niet wachten,
In Spanje hebben we een app die nog een stap verder gaat dan Flitsmeister. De SocialDrive-app laat gebruikers allerlei meldingen doorgeven. Er wordt in Spanje nauwelijks geflitst, maar er zijn wel veel alcohol/drugscontroles. Doordeweeks zie je ´s ochtends alle files, en in het weekend zie je ´s nachts alle controles zodat je er omheen kunt rijden. :P
Ik kan niet wachten totdat veel van deze apps naar Carplay doorgedrukt worden.

[Reactie gewijzigd door Rex op 6 juni 2018 10:38]

Ja, goed idee. Laten we met zijn allen het rijden onder invloed gaan faciliteren. Daar wordt de wereld vast en zeker beter van en zal zeker niet zorgen voor vervelende regelgeving die anders helemaal niet nodig was geweest. /s
(datzelfde vindt ik eigenlijk ook met flitser-melding apps.... als je te hard rijd mag je daar wat mij betreft ook de vruchten van plukken. Het verschil is alleen wel dat te hard rijden niet eens altijd bewust gaat, en tot op zekere hoogte een stuk minder gevaarlijk dan rijden onder invloed)

[Reactie gewijzigd door NovapaX op 6 juni 2018 13:35]

Nu ben ik een hypocriete prutser want ik gebruik Flitsmeister primair om boetes voor te snel rijden op de snelweg te ontkomen maarrrrr..... de meldingen die Flitsmeister ook geeft zoals "Let op! Verkeer voor u remt af!"of "Let op! stilstaand voertuig!" maken toch wel dat ik mij ook veiliger gedraag in het verkeer.
Superhandige app, Flitsmeister.
hoe accuraat is dat? opel geeft ook aan "naderend verkeer", maar dat moet je met een potje zout nemen. bovendien is het beter om gewoon op te letten ipv een app in de gaten te houden om verkeer voor je in de gaten te houden
Uit persoonlijke ervaringen kan ik stellen dat Flitsmeister best accuraat is. Recentelijk begon Flitsmeister te schreeuwen "Over 500 meter, ambulance van rechts". Tot mijn verbazing kwam er bij het eerstvolgende kruispunt inderdaad een ambulance aan. Ik ben er persoonlijk dus erg tevreden over en het heeft naast flitsers en eventuele file meldingen zeker andere voordelen.
Dat zijn ook mijn ervaringen. Natuurlijk moet je ook zelf op blijven letten en niet op een app vertrouwen.
Maar het is een feit dat Flitsmeister bijna altijd gevaarlijke situaties vooraf meldt en dat de meldingen die Flitsmeister geeft ook bijna altijd correct zijn.

Meldingen worden ook door de gebruikers zelf gedaan. Iemand of een aantal personen geven op een bepaalde plek door dat een voertuig stil staat. Iedereen die daar vervolgens in de buurt van komt, krijgt de melding "Let op, stilstaand voertuig!" te horen. En daarbij de vraag "Klopt dit?" te zien. Mensen klikken dan op "Ja" wanneer dit klopt. Wanneer het voertuig weg is (gesleept of gereden), zullen mensen "nee" gaan indrukken en verdwijnt de melding vanzelf weer. Supersimpel en daarmee behoorlijk accuraat.

Bottomline: Flitsmeister verhoogd voor mij in ieder geval de veiligheid, want het geeft mij meestal een waarschuwing als ik op een gevaarlijke situatie inrijd. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee. ;-)

Disclaimer: Het is natuurlijk wel belangrijk de telefoon / Flitsmeister app bij je voorruit te hebben zodat het werpen van een blik erop niet afleidt. En bij voorkeur laat je de app bedienen door een bijrijder (ergo: geef geen meldingen door als je in je eentje in de auto zit, tenzij je toch al stil staat of file rijd en de situatie het dus toe laat).

[Reactie gewijzigd door Jw_vdB op 7 juni 2018 23:36]

(datzelfde vindt ik eigenlijk ook met flitser-melding apps.... als je te hard rijd mag je daar wat mij betreft ook de vruchten van plukken. Het verschil is alleen wel dat te hard rijden niet eens altijd bewust gaat, en tot op zekere hoogte een stuk minder gevaarlijk dan rijden onder invloed)
De snelheidslimitering is er ook vaak vanwege het milieu en heeft dan niks met snelheid te maken. Rond Utrecht heb je op bepaalde momenten 5 lege rijstroken waar je maar 100 mag... Met die snelheid val ik in slaap van verveling.

[Reactie gewijzigd door windows8fan op 6 juni 2018 15:09]

Volgens mij is de gedachte erachter dat je achteraan in een rij kan aansluiten vanwege de controle.

Je reis gaat dan langer duren dan normaal en dat wil je juist niet.
is het niet meer om files te ontwijken?
Flitsmeister in carplay 👌😊, kan niet wachten,
En dan ook nog wireless carplay ..... ( maar daar hebben 'ze' nog wel anderhalf jaar voor ;) in mijn geval )
Maar dat ligt aan Volkswagen die dit niet implementeert. Wireless Carplay wordt al ondersteund door Apple, maar elke fabrikant mag dit blijkbaar vrij bepalen of ze dit implementeren of niet.
Op dit moment heeft BMW al op een aantal modellen Wireless CarPlay! :)
Ook heeft Alpine het al op hun aftermarket auto multimedia systeem (iLX-107) https://alpine-usa.com/pr...-wireless-carplay-ilx-107 Deze is echter (nog) niet in NL te verkrijgen
Ik weet dat de systemen er zijn, maar in een lease ga je niet even je headunit veranderen.

Mijn lease loopt over een klein anderhalf jaar af, en de 'eisen' aan de headunit zoals ik het nu wil, is BT, DAB+, Carplay / Android Car, en een doorlopend ge-update navsysteem.
( het lijstje breidt zich regelmatig uit ;) )
Wireless charging is ook een dingetje, dat zou ook mooi zijn, om met 10W te kunnen laden ( af-fabriek )

BMW ligt buiten mijn 'bereik' qua lease :+
Hahahaha. Ik heb hetzelfde hoor, ik ga echt geen BMW leasen om Wireless CarPlay te ondersteunen. Maar mijn harde eis is wel dat ik iig Carplay heb in de auto.
Ik ben erg gecharmeerd van de Mazda CX-5, maar helaas nog geen CarPlay ondersteuning (ondanks de belofte vorig jaar dat het naar Mazda zou komen). Dus ik ga denk dan maar voor een VW groep auto met idd DAB+ & CarPlay (waarschijnlijk Ateca of T-Roc).
Het zal vast aan andere functies liggen hoor, maar je weet dat Apple samenwerkt met TomTom voor haar kaarten?
Google toch ook.
Kwa keuze zijn er ook niet veel.
Wat zijn de voordelen van TomTom tegenover apps zoals Google Maps, Apple Maps, Here WeGo en Waze?

Ik gebruik juist Waze met heel veel plezier omdat de kaarten altijd up-to-date zijn, maar ook floating data is super-accuraat en snel zoals files, ongelukken en dergelijke. Dan kan Waze er altijd supersnel op anticiperen waardoor ik uiteindelijk veel filetijd kan ontwijken.
Ik heb 3 jaar intensief Waze gebruikt maar ben uiteindelijk toch naar Apple Maps gegaan. Het social aspect van Waze is zowel een voor als nadeel. Op een gegeven moment zat ik maanden bij een klant op locatie en Waze bleef me maar door een woonwijk sturen naar een afgesloten weg. Ik heb 5 keer aangegeven dat deze weg dicht is (super irritant bij een rotonde trouwens je moet de weg zo precies aanklikken) en toch bleef deze terugkomen.

Tevens nog een ervaring dat een andere weg was afgesloten maar waze dit blijkbaar niet wist. Ik zeg dat de weg is afgesloten en wordt via een omweg _nogmaals_ naar de afgesloten weg geleid... Toen ik Apple Maps opende (nooit een hoge pet van op gehad tot dat moment) was de weg daar gewoon netjes afgesloten.

Misschien dat het inmiddels weer verbeterd is, maar heb tot nu toe geen klachten over Apple Maps.
Tevens nog een ervaring dat een andere weg was afgesloten maar waze dit blijkbaar niet wist. Ik zeg dat de weg is afgesloten en wordt via een omweg _nogmaals_ naar de afgesloten weg geleid... Toen ik Apple Maps opende (nooit een hoge pet van op gehad tot dat moment) was de weg daar gewoon netjes afgesloten.

Misschien dat het inmiddels weer verbeterd is, maar heb tot nu toe geen klachten over Apple Maps.
Nee, is niet verbeterd ;)
Hier van November tot Mei elke dag weer aangegeven dat een stuk route afgesloten zou zijn, maar de volgende dag was het 'gewoon' weer open.
( ik moet eerlijk zeggen, dat ik niet heb gezocht of er andere opties zijn om een langere afsluiting te melden )
Wisten jullie dat er een waze Benelux Slack server is waar iedereen kan joinen en deze dingen kan aangeven? Dan worden deze 100% vast in de kaarten gezet. De “tijdelijke” blokkeringen die jullie zetten, zijn dus maar tijdelijk.

Dit zijn dezelfde mensen die alle Events in waze zetten enzo
Als je een mapeditor wordt, kun je wijzigingen doorgeven en ervoor zorgen dat anderen het niet meer kunnen wijzigen. (maps.waze.com)

[Reactie gewijzigd door Rex op 6 juni 2018 10:40]

Online maps betekend niet per definitie de meest up to data maps.

TomTom werkt ook geheel offline wat voor mij een must is daar ik regelmatig in het noorden van Zweden kom waar goed/stabiel internet zeker niet vanzelfsprekend is. TomTom Live Traffic werkt ook heel goed zover mijn ervaring gaat.

En voor mij persoonlijk het belangrijkste; ik vind Waze gewoonweg helemaal niks. Dat sociaal wannabe gedoe moet lekker in Facebook blijven en heeft voor mij geen enkele meerwaarden in een navigatie programma... in tegendeel zelfs, vind het gewoon een groot nadeel.
Inderdaad geen social gedoe.Navigatie moet lekker clean blijven.
Online maps betekend niet per definitie de meest up to data maps.
Maar op de manier dat TT het nu doet staat offline voor verouderde kaarten.

Ik heb nog een standalone TT in de la liggen. Daarmee kan ik kleine map updates downloaden.
Met TT op mijn phone krijg ik een paar keer per jaar een update van een paar GB.

Uiteraard is geen enkele manier een garantie voor actuele kaarten. Ieder uur een jaar oude mini-updates pushen is waardeloos, maar met mini-updates is er wel de kans dat het actueel blijft. Dat is met 6GB updates uitgesloten.
Wat zijn de voordelen van TomTom tegenover apps zoals Google Maps, Apple Maps, Here WeGo en Waze?

Ik gebruik juist Waze met heel veel plezier omdat de kaarten altijd up-to-date zijn, maar ook floating data is super-accuraat en snel zoals files, ongelukken en dergelijke. Dan kan Waze er altijd supersnel op anticiperen waardoor ik uiteindelijk veel filetijd kan ontwijken.
TomTom is enorm veel beter in de presentatie van de gegevens.
Mooie en vooral duidelijke kaarten. Afritten heel duidelijk aangegeven. Geen overbodige troep op het scherm, maar de app is wel log.

GoogleMaps heeft veruit de slechtste presentie van gegeven, maar de gesproken invoer is echt goed. Niet alleen straatnamen maar bv ook "grieks restaurant".

De layout van GoogleMaps is te slecht om te gebruiken, maar ik heb wel het idee dat de kaarten up-to-date zijn.

TomTom heeft lang geen app gehad die op hoge resolutie schermen werkt. In die periode heb ik Sygic gekocht.
De presentatie van Sygic ligt tussen die van TT en GM. Geen slechte app maar crasht vaak.


Mijn ideaal zou zijn: GM met TT presentatie en offline maps. Gewoon maps van een heel land of continent. Geen gepruts met downloads per route ofzo. Gewoon een 6GB download en klaar.
Ik gebruik Osmand+ als navigatie, werkt offline en zeer goede kaarten.
Als ik wil weten of er file staat open ik m'n browser en kijk ik op de site van de ANWB.
Ik gebruik Osmand+ als navigatie, werkt offline en zeer goede kaarten.
Als ik wil weten of er file staat open ik m'n browser en kijk ik op de site van de ANWB.
Goed verhaal, alleen is dat openen van een browser ( en vooral op een mobiel ) niet echt handig in een rijdende auto
Genoemde apps geven die realtime door, en passen jouw reisverloop er op aan
Dat lijkt me nou ook niet echt praktisch. Site van de ANWB geeft ook enkel de wat grotere files aan maar als er voor je ergens een ongeluk gebeurt ga je dat met Google maps direct zien en wordt je omgeleid. Dat gaat je met de ANWB site niet lukken.

Maar goed dat er nog mensen zijn die dat doen, als iedereen Waze of Google maps zou gebruiken stromen de sluiproutes ook direct vol ;)
anwb onderwegapp doet dat wel ;) ik heb m in de achtergrond aanstaan en weet zo wanneer de a12 heulmaal dicht staat. gebruik m erg veel
Er zijn ook andere bronnen voor file informatie dat de GPS data van elke Android en iOS Google maps gebruiker. Je zou bijvoorbeeld een API van Rijkswaterstaat kunnen gebruiken of een van de ANWB
Zowel gps als fileinformatie (bijv. via de radio) is eenrichtingsverkeer, dus absoluut geen privacyprobleem.

[Reactie gewijzigd door TheLunatic op 5 juni 2018 22:19]

Dan heb je het over TMC, maar als je bijv Waze, Maps, of TomTom gebruikt die gebruiken ook jouw device om je snelheid te meten om te zien of je vast staat en dan is het dus wel tweerichtingsverkeer.

Als je GPS/GSM gebruikt zou de overheid bijv ook jouw locatie kunnen pin-pointen.
Dat zou je zeggen, maar bij Apple Maps is er in ieder geval behoorlijk goed over nagedacht. Zie o.a. hier https://www.apple.com/privacy/approach-to-privacy/ onder het kopje Maps.
Zoals ik het begrijp, hebben ze een manier gevonden waardoor ze toch files kunnen waarnemen, zonder dat ze kunnen controleren welke gebruikers er specifiek rijden.
Je hoeft toch ook niet te weten welke gebruiker er rijdt, alleen hoe snel de telefoon beweegt en waar die zich bevindt.

Maar laten we eerlijk zijn ook al weet Google of Apple of TomTom etc. welke gebruiker er rijdt (of beter gezegd weten hun systemen dat) ik denk dat 99.9% van de users dit totaal niet interesseert. Inclusief mij.
Tot dat de belastingdienst besluit deze informatie op te vragen bij Google en deze informatie met nog wat andere informatie weet te herleiden tot personen met namen en bsn-nummer. En dan kunnen ze mooi checken of iedereen zijn riteregistratie goed bij houdt.

En ja, dit is niet ondenkbaar. De belastingdienst heeft maling aan wetgeving, voldoen voorlopig niet aan de AVG en zijn best bereidt om te betalen voor gestolen informatie.
Klopt inderdaad maarja als je in een zakelijke auto rijdt en zegt dat je niet meer dan 500 km per jaar privé rijdt en je doet dat toch ben je zelf al aan het frauderen en zijn er nog tig andere manieren om tegen de lamp te lopen.

Dus eigenlijk zeg je ik wil die data niet delen want dan komt de belastingdienst mijn fraude op het spoor?
Ik schreef bewust "of iedereen zijn riteregistratie goed bij houdt". Stel, er is een weg afgesloten, vanwege een ongeluk, je rijdt om, maar vergeet te de reden te vermelden. En dan komt de belastingdienst 3 jaar later met het bericht dat je ritregistratie niet klopt en jij een naheffing van ettelijke duizenden euro's krijgt opgelegd. En ja, de belastingdienst heeft meer manieren op het zelfde "feit" te constateren, maar die manieren zijn dus strijdig met de AVG en eerdere wetgeving.

Misschien ben ik die andere 0,1%, maar mij maakt het wel uit.
Inderdaad, voor mij zowat de belangrijkste toevoeging in iOS 12. En lang overdue als je het mij vraagt.
Als dat heus waar is, kan ik "eindelijk" weer terug naar apple.. "let it be, let it be.."
Even afgezien van de kaartinformatie heeft Apple Maps mijn inziens veruit de betere interface:
- Rijbanen zijn zeer helder aangegeven en ook de timing van het inzetten en de volgende stap zijn duidelijker.
- Apple Maps weet beter wanneer er (niet) gesproken moet worden (Google Maps is continue aan het tetteren).
- Afritten op de snelweg zijn veel duidelijker aangegeven, met altijd het afslagnummer en nummer van de komende baan op dezelfde plek.
- De interface (met name de kaart) zelf is veel minder druk aanwezig en overzichtelijker.

In de praktijk gebruiken we Apple Maps wanneer we een adres hebben, en Google Maps als we ergens naar op zoek zijn.

[Reactie gewijzigd door n8n op 6 juni 2018 13:35]

En niet te vergeten vanuit je contacten direct navigeren zonder eerst een adres in te voeren.
Is het ook niet zo dat Google Maps wél offline kaarten heeft en Apple Maps niet? Correct me if I'm wrong..
Dat klopt, dat gebruik ik zelf alleen niet omdat ik binnen de EU ‘onbeperkt’ internet heb en daarbuiten (nog) geen navigatie nodig heb. Heb het wel eens geprobeerd maar vind het handmatig moeten updaten van de offline kaarten meer moeite dan het waard is.
Juist een poweruser zou gebaat zijn bij bewustwording en het actief nadenken over een goede werkomgeving. Balans tussen verschillende soorten werk, verschillende soorten schermen en individuele of sociale bezigheden is extreem belangrijk voor een goede, veilige en effectieve werkomgeving.
Ik zie om mij heen mensen die extreem veel inefficiente uren besteden aan hun werk terwijl zij veel effectiever kunnen zijn door bewuster met hun tijd om te gaan, op de juiste momenten een pauze te nemen en af te wisselen van bezigheid.

Stress en een ongezond werk/leef-patroon veroorzaakt veel van de eerste-wereld gezondheidsepidemiën die we nu kennen. Hart en vaatziekten, burnouts en psychische problemen zijn aan de orde van de dag.
Relatief eenvoudige verbeteringen aan de hardware en software waar we mee werken kunnen hier een groot verschil maken.

[Reactie gewijzigd door unglaublich op 5 juni 2018 16:28]

Mooi gezegd. In plaats van features, features, features is juist features in toom houden en beheersbaar maken, precies wat nodig is. Ook complimenten richting Apple om consument en milieu op een hogere plaats te zetten door toestellen zo enorm lang te ondersteunen.
“Tot slot: We beginnen uiteraard met...”, hehe :P Sorry, die vond ik ietsjes ironisch. :)

Anyway dit is echt wel een leuke upgrade maar vooral ook fijn dat ze zich met deze update flink richten op optimalisaties en beveiliging. Dat is goed nieuws, want iOS 11 was her en der toch wat buggy en heeft veel updates gehad.

Ik hoop dat “omg ik heb een verslaving” niet té confronterend is voor sommige mensen als je kijkt dat men her en der al bizar snel “triggered” is, al is dat hun probleem. Feiten benoemen en bewustwording creëeren is zeer belangrijk, goede zaak dit dus!

Ik ben erg benieuwd. Zal het met dev beta 2 of 3 eens installeren op de test iPhone.
Beta 1 is al goed te doen hoor. Je hoeft niet bang te zijn voor iOS11 beta scenario's zeg maar.
iOS 11 beta was bij mij soepeler dan welke eerste beta dan ooit.. Sowieso zijn de beta's tegenwoordig erg goed. :)
Als je Siri & Shortcuts niet meeneemt in je preview, ja, dan lijkt de titel kloppend. Maar dat lijkt me juist iets voor een "power user" (voor zo ver je dat hebt op een telefoon) om mee te spelen.

https://mashable.com/2018...?europe=true#CyP9L3Us5mq0

[Reactie gewijzigd door ZpAz op 5 juni 2018 17:16]

Mooi! Als de official release eruit is, ga ik 'm proberen. Waar ik me aan stoor overigens is dat Apple bij iedere update een backup lijkt te maken en lijkt te bewaren op de telefoon. Mijn Iphone 7s heb ik inmiddels een 30GB folder vol met blijkbaar oudere backup meuk na installatie van een update. Wordt dat nog een keer opgeruimd? Want zelf doen lukt natuurlijk niet.
Apple moet zich focussen op de manco's die hun klanten graag anders zien, al jaren lang overigens.
Kom eens met een fatsoenlijk Notifications systeem, kom eens met wat vrijheid mbt je icons, kom ook eens met wat variatie na 10 jaar min of meer hetzelfde scherm zoals de rest van de wereld met een IOS device, en laat mensen de NFC eens fatsoenlijk gebruiken zodat die chip ook echt zin heeft.
En maak de belofte eens waar die men deed met IOS11 mbt het filesysteem en meer vrijheid. Op dit moment is dat nog erg ver te zoeken.

Politie agent spelen mbt bewustwording van je gebruik moet je aan de mensen zelf over laten.

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 5 juni 2018 16:32]

Ik gebruik ondertussen twee jaar iOS en niks van wat je zegt zou me iets doen. Sterker nog, ik vind het juist een positief punt dat er niks onnodig verandert. Ik zie graag uniformiteit in m'n homescreen bijvoorbeeld, en variatie in het uiterlijk ervan gaat niks doen voor mij als gebruiker anders dan dat het er leuk uit ziet en dat ik opnieuw op zoek moet naar functies.

Veel van je klachten zijn trouwens ongegrond en worden of zijn aangepakt in deze versies van iOS. NFC wordt meer opengesteld (alhoewel onder strikt toezicht wat ik waardeer) en het er is al genoeg vrijheid m.b.t. het bestandssysteem wat mij betreft (ik verwar m'n telefoon dan ook niet met een USB stick).

Dat Apple limieten stelt aan software ontwikkelaars betekend ook dat iOS een van de veiligste besturingssystemen is en dat er bijna geen misbruik gemaakt wordt van naive gebruikers.
"Kom eens met een fatsoenlijk Notifications systeem, kom eens met wat vrijheid mbt je icons, kom ook eens met wat variatie na 10 jaar min of meer hetzelfde scherm zoals de rest van de wereld met een IOS device, en laat mensen de NFC eens fatsoenlijk gebruiken zodat die chip ook echt zin heeft."

Ik denk dat afgezien van het NFC-gebeuren, de doorsnee iOS gebruiker echt niet zo verlegen zit op de punten die jij noemt.
iOS gebruikers zijn zich ervan bewust dat ze geen Android gebruiken... mensen die echt zo zwaar tillen aan eerder genoemde punten, die schaffen waarschijnlijk een Android aan.
Precies ik vind juist fijn dat er niet veel veranderd, of ik nu mijn iPhone 5 van collega vast heb of mijn 8 plus het werkt het zelfde.

Zelfde geld voor mijn iPad air van 2013, oké die draait dan zelfde os als de 8 plus.
Inderdaad, dat is juist één van de voordelen van iOS, leen een iPhone gebruiker de jouwe en hij weet precies hoe alles werkt, waar het staat en hoe hij hetgene dat hij even snel moet doen kan doen. Leen jouw Android telefoon aan een Android gebruiker, dan zal hij eerst even moeten kijken hoe jouw launcher in elkaar steekt, hoe jij al je shit hebt ingesteld en wat jouw icoontje wel niet mag voorstellen voor datgene dat hij wil doen.
Dat maakt het nog geen logisch geheel, er zitten in iOS veel onlogischheden, met name als het om instellingen gaat (camera app verlaten om instellingen aan te passen bijvoorbeeld), of dat Apple bepaalt waar jij de icoontjes op je startscherm zet. Does it make sense? In mijn ogen niet, want als je een mooie afbeelding hebt en toevallig 2 icoontjes leeg wil laten, dan kan dat niet. Apple is sinds 2011 aan het voortborduren op eerder gemaakte successen en daarbij winst aan het maximaliseren, dat is te zien in de Macbook, iPhone en iPad strategie. Waarom? De Macbook mag dan wel 4 TB3 poorten hebben, maar werkt alleen met door Apple gecertificeerde dongles (= duurder, levert Apple meer geld op)

Hetzelfde verhaal met het weglaten van de 3.5mm jack. Wordt de consument hier blij van? Nee, voor ieder lightning product gaat een bepaalde marge naar Apple, voor de certificatie en ieder individueel product zelf. En is het ook beter, muziek luisteren via de oplaadpoort? (wat de meeste iPhone 7, 8 en X gebruikers toch wel doen) In mijn ogen niet, meer in & uit, is meer slijtage. En laat ik vaak mensen met een kapotte oplaadpoort hebben gezien! ;)
Ik zeg ook niet dat iOS perfect is, het eerste waar ik op hoopte was dat je indd instellingen in de camera app zelf kreeg, helaas is dit niet het geval. Dat van die icoontjes vind ik persoonlijk echt een onzinnig iets om over te zeuren, als je daar zoveel waarde aan hecht, koop dan lekker android.
Verder lijk je te negeren dat Johny Ive zelf heeft toegegeven dat ze te vroeg waren met ports weggooien, dus laten we even afwachten wat ze dit jaar gaan doen met de macbook en het weghalen van de headphone jack is oud nieuws ;) dat doen er veel tegenwoordig.
ik vind het juist fijn dat die app instellingen in de instellingen te vinden zijn, het mag zelfs nog wel verder gaan, want sommige apps hebben wel in app instellingen, zoals whatsapp. het zijn toch de instellingen die ik niet veel aanpas.
Tsja, dat kan wel zijn, maar niet iedereen heeft tijd voor 2 dagen in 1 dag, als ik een foto wil maken en ik wil hem net ietsjes beter maken door wat kleine aanpassingen te doen (iets langere sluitertijd bijvoorbeeld) dan zou dat me 1 minuut meer kosten om eerst de app te verlaten (in dit geval niet eens mogelijk, want dan moet ik een andere app downloaden)

Anderzijds, zie jij ook graag de instellingen van je diepvries ook bij de instellingen van je verwarming staan? Wat maak je op die manier makkelijker in gebruik? :+

Het feit dat je een Apple product hebt gekocht, betekent niet dat je volledig achter Apple's visie hoeft te staan... ;)
en dat soort instellingen kunnen toch in de app, zoals het nu ook is. sluitertijd is bijvoorbeeld wel een "instelling"die je relatief veel wilt kunnen aanpassen
Mischien wel, maar sommige ook niet.
Ik verzin die argumenten niet maar je leest ze zo vaak, komt dus wel ergens vandaan.
Er is een groot verschil tussen iets accepteren en er mee leren leven en graag progressie willen zien.

Apple lijkt de laatste jaren te geloven in Progressie door regressie,
Het weglaten van dingen (usb ports, 3.5mm jack, Mag safe, card reader, etc) terwijl je er nauwelijks iets voor terug krijgt en de besparing levert je ook nog eens een steeds hogere rekening op.
En laten we het niet hebben over de software en hardware issues van het afgelopen jaar op zowel OSX als IOS.

Apple levert anno 2017/2018 gewoon NIET de kwaliteit waar het ooit voor stond.
Apple levert anno 2017/2018 gewoon NIET de kwaliteit waar het ooit voor stond.

Ik vraag me dan altijd af waarnaar mensen zoals jij - die duidelijk niet uit ervaring spreken - naar refereren.

Ik was eind de jaren ‘80/begin de jaren ‘90 Mac gebruiker en ik kan je garanderen dat de kwaliteit sindsdien gigantisch beter is. Ik ben sinds 2012 weer Mac gebruiker en ik heb de stabiliteit van het platform sterk zien toenemen sinds die tijd. Gelijkaardig met iOS vanaf versie 6, al is de algemene stabiliteit sinds versie 9à10 volgens mij eerder op éénzelfde niveau gebleven.

De “kwaliteit waar Apple ooit voor stond” is volgens mij een mythe, van de tijd dat Macs (en iPhones?!) voor de happy few van fanatiekelingen waren (en Windows wellicht minder stabiel en vooral ouderwets was), en geen apparaten voor de massa.

[Reactie gewijzigd door quantumleapje op 5 juni 2018 19:04]

Bijzonder dat jij kan zien dat ik geen ervaring heb op dat vlak.
Was begin jaren 2000 al een macuser en ben gaanderweg steeds meer gaan gebruiken.
Inmiddels al bijna een half dozijn Ipad's verder, een hand vol Ipods en 2 macbooks (1x air).

Ik heb op OSX de laatste jaren een achteruitgang gezien (en nauwelijks innovatie) en vwb IOS is het mijn inziens vanaf 9 echt wel achteruit gegaan.
Versie 11 kan je boeken over schrijven en dat weten we allemaal hier.
Ah, jij bent dus zogezegd zo één van die voorbijgestreefde techneuten die denkt dat vroeger alles beter was. Ik spreek je formeel tegen dat OSX "vroeger beter was". Het was in mijn ervaring zeker iets minder stabiel zelfs. En innovatie - sjonge we hebben het over een personal computer OS 35 jaar nà het begin van de personal computer... Waar had je aan gedacht...?
Idem met iOS, dat is pas sinds iOS9 echt op niveau en 100% stabiel.

Je bent geen zier geloofwaardig, met je profiel dat overal azijn komt pissen op Apple topics, maar zogezegd wel twee handen vol Apple devices heeft. En maar kankeren dat iOS niet Android is en dat MacOS niet is zoals Windows. Sjonge, get a life!
iOS probeert niet per se "omdat het kan" op een iPhone te proppen wat op een tablet beter werkt.

Volgens mij is een topic met de titel "Apple iOS 12 preview" geen Galaxy S10 topic, dus wie komt hier azijn pissen?

Ik heb geen behoefte op Apple te verdedigen, maar ik heb stilaan het schijt (ja sorry voor de termen) aan jouw soort dat iOS komt afzeiken omdat het niet werkt zoals Android, of omdat er geen 500 manieren zijn om iets te doen maar slechts vijf: daarvoor nèt verkiezen veel mensen iOS en vinden ze het net een productiever OS.
Veel plezier met jouw voorkeuren, maar kom ze niet eindeloos afdrammen bij topics die je geen zier interesseren.

En verder nog een fijne avond...

[Reactie gewijzigd door quantumleapje op 5 juni 2018 22:19]

die argumenten komen vooral bij niet apple gebruikers vandaan.
het weglaten van dingen is ook niet zo slecht, ik zie in mijn omgeving alleen maar dat mensen de 3.5mm jack gebruiken omdat er een headset meegeleverd wordt. als dit een usb/lighting/draadloze variant zou zijn wordt die ook gewoon gebruikt. de usb vind ik wel erger.
Het weghalen van 3.5mm gebeurt op de Ipad, Macbook, en Mac niet ... Waarom op de Iphone wel ??
Levert je niks op want hij is niet superdun of superlicht, of mega accu of wat dan ook. Waterproofing gaat ook prima met port, dat bewijs is er al jaren.
Als Wireless de toekomst is waarom dan wel 3.5 mm op alle andere devices ?

USB C is prima maar voorlopig zijn we nog niet af van USB A/B en is het gewoon fijn om tenminste 1 port te hebben. Gebruik je die niet ?? Prima, houden zo maar op een macbook vreet een port geen extra brood, wordt er ook niet meetbaar zwaarder of dikker van en ga zo maar door.

Als USB C dan de toekomst is (volgens oa Apple) en we eraan moeten wennen en hoe eerder we alleen USB C we hebben hoe sneller de markt zich aanpast .... Dan wederom de vraag:

Waarom zit die dan NIET op de Iphone en Ipad ????????????

Het ecosysteem klopt geen ruk meer van. Je kan out of the box een iphone X niet eens opladen vanaf je Macbook 8)7
Er worden diverse maatstaven gehanteerd. Men komt namelijk met lightning headsets maar vervolgens kan je daar niets mee op je Macbook ... Hoezo een ecosysteem.

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 7 juni 2018 18:20]

ik zie wel dat mensen gewoon gebruiken wat ze erbij krijgen, en dat het ze niet heel veel uitmaakt (wel klagen maar wel gewoon kopen en verder geen problemen meer mee hebben).
bij de ipad en macbooks en imacs wordt geen headset geleverd, dus willen ze het daar misschien nog niet weglaten.
lightning zal niet weggaan, en waarom ook, usb c kan wel de toekomst zijn, ook volgens apple, maar dan zullen ze een usb-c naar lightning leveren uiteindelijk.
wordt bij die nieuwe macbooks trouwens geen usb-c naar usb-a geleverd? dat is dan wel weer slecht.
en misschien dat iphones ook ooit usb-c krijgen, maar heb liever lightning in mn macbook, ik vind die aansluiting veel steviger aanvoelen.
Volgens mij stopt Vodafone zelf al met het mogelijk maken in te checken bij het OV met je mobiel, simpelweg omdat er geen gebruik van wordt gemaakt. Dan kan Apple wel gaan investeren in het enablen van die services, maar dat is m.i. dan zinloos.

Apple Pay zou wel héél fijn zijn daarentegen. Maar ja. eSims zouden ook fijn zijn, en dat snappen ze hier in Nederland óók nog niet.
Ik weet niet of je het weet hoor maar Android users betalen al bijna 2 jaar draadloos in NL !
Gaat prima. Dus wat nou zinloos ?
En de draadloze pinunits zie je tegenwoordig vrijwel overal.

Dat het OV zijn zaken niet op orde heeft is een heel ander verhaal maar dat heeft niets met NFC of een mobiel OS te maken.

Om maar te zwijgen over andere NFC toepassingen zoals pairen, NFC tags zelf gebruiken (diverse profielen) en ga zo maar door.

Feit blijft, Apple loopt op dit vlak gewoon achter.
Als Apple mee doet dan is het opeens wereldnieuws en dan is het wel cool en zinvol.

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 5 juni 2018 16:47]

Umm... je leest niet goed. Ik zou juist heel graag draadloos betalen, maar oa. Vodafone stopt al met het aanbieden van het inchecken in het OV met je mobiel omdat er geen vraag naar zou zijn, en dus is het nu nog investeren in extra functionaliteit door Apple voor die NFC zinloos wat het OV betreft.

Apple Pay zou erg fijn zijn. Draadloos betalen is ideaal, doe ik zelf ook vaak. NFC tags voor profielen. Werkelijk.. wie doet dat?? Als ik thuiskom hoef ik geen ander profiel te hebben dan onderweg of waar dan ook.. en anders vraag ik het Siri wel (zeker straks met die shortcuts is 't nog makkelijker). Nu ben ik uiteraard niet maatgevend.. maar dat gehannes met die NFC-dingen is alleen maar onhandig. Dat had ik een jaar of 6 geleden op m'n Xperia P van Sony ook... en nooit gebruikt.
Het OV project is geflopt ... Kortom, op dit moment heeft dat dus geen zin meer en zal Vodafone dat nu niet supporten.
Echter, er is meer dan alleen dat en je kunt dus prima ermee betalen.

Apple heeft zo goed als alles dicht zitten en kan je er in NL geen ruk mee op dit moment.
NFC tags zijn handig want je kunt bijv. met een tag die bijna niks kost in je auto je telefoon in een profiel zetten die voor jou evt handig is (wifi uit, BT aan ivm audio/bellen, bijv.) Op de werkplek en op het nachtkastje (stille modus bijv.)

Dat je er niks mee doet is prima, dat is ieder zijn keuze maar je moet mijn inziens wel die optie hebben.
Ik heb liever zaken die ik uitzet en niks mee doe als 1 ding graag willen en niet kunnen omdat anderen bepalen dat het onzin is.
Als ik puur naar mezelf kijk en mijn use-case:

- Ik stap in de auto: Wifi laat ik gewoon aan, BT staat altijd al aan ivm m'n smartwatch, m'n foon connect direct met m'n autoradio zodra ik m'n auto start en bluetooth bellen werkt dus out of the box, bovendien zit m'n foon standaard aan een oplaadkabeltje

- Op m'n werkplek aangekomen post IFTTT gelijk een update op FB, laat ik m'n telefoon gewoon aanstaan (toch niemand die me ooit belt, en pingeltjes neem ik voor lief of vangt m'n smartwatch wel af)

- Op het nachtkastje gebruik ik de "Do Not Disturb" schakelaar op m'n iPhone, daarmee is ie gelijk helemaal stil en worden alleen urgente telefoontjes doorgelaten. Wifi blijft uiteraard aan om evt foto's te uploaden naar iCloud of backups te maken naar iCloud 's nachts en updates uit te voeren...

Ja, de optie is leuk - en Apple Pay zou ik van harte gebruiken. Maar goed, dat zal tzt ook wel gaan komen hopelijk.
En dat is juist wat je verwacht met belangerijk nieuws (Keynote), een stap voorwaarts !
Het had anno 2018 leuk geweest als je ook kon betalen, iets wat anderen in 2016 al deden en in de USA nog veel eerder.
Lijkt erop dat het minimaal ergens in de herfst van 2019 zal worden dat je mischien alsnog kan betalen, afhankelijk wat een stel gasten in Palo Alto voor jou bepalen.
Sorry, ik vind dat triest.

Onderhand wel de focus op Lego AR en wazige animoji's die heel mischien leuk zouden zijn als andere zaken die aandacht behoeven zouden kloppen.
Het probleem zijn de banken in Nederland. Apple Pay bestaat al wel en ok las hier dat Bunq dit per ongeluk al eens geactiveerd had en het voor een aantal users dus werkt... maar je kan Apple de schuld niet geven dat Pay niet door banken aangeboden wordt.

Andere features waren welkom geweest inderdaad, helemaal mee eens.
Ik heb niet zozeer behoefte aan Apple Pay, maar wel aan contactloos betalen. Hoe dat in Android is geregeld vind ik fijner, daar gaat het niet via Google maar via een app van de bank (tenminste zo werkt het met ING, weet niet hoe dat met andere banken zit). Het liefst deel ik mijn betaalgegevens niet met Apple en/of Google.
wat is er mis met de huidige notifications? (behalve dat die nu nog in chronologische volgorde staan, wat ik juist fijn vind ten opzichte van windows phone/10 mobile en android).

en wat voor vrijheid moet je in de icons hebben dan? zodat je allemaal verschillende stijlen krijgt in je icons? of dat je ze zelf kunt aanpassen wat de meeste android gebruikers toch al niet doen.
in android kun je ze ook niet aanpassen, tenzij je een 3rd party launcher gebruikt. toen ik nog android gebruikte waren ze al bezig om ook 1 lijn te trekken in de icons door ze rond te maken.

vind ook de hele interface wel prima zo.

ben het wel eens met dat nfc verhaal, dat heeft totaal geen nut zo.

bovendien, welke klanten zien het graag anders? als het echt een groot aantal was dan waren al die "manco's" allang aangepakt.
Je notificaties wissen bijvoorbeeld. Steeds 'Wis' drukken per dag ... Als je er heel wat hebt over een aantal dagen is dat irritant.
Het groeperen was ook mega vervelend maar is dan na jaren schijnbaar verholpen in 12.

Icons plaatsen waar jij dat wilt. Mooie background bijvoorbeeld waarbij je op je hoofdpagina alleen bepaalde apps wilt hebben bijvoorbeeld alleen beneden. Of rond het centrum van een mooie kinder foto.
Heel erg simpel eigenlijk.
Tenzij je Android kent zal je wellicht het nut er niet van inzien maar je hebt het nu maar te doen met het verplichte aanschuiven.
Om maar te zwijgen over de saaie look na verloop van tijd. Android en launchers is geen issue, het zijn gewoon apps en werken prima. Niks geen Root hacks of jailbreaks of workaround.

Maar laten we eens kijken naar het killen van de tasks, waarom kan je niet in 1x de hele boel sluiten ?
Op de Iphone X is het zelfs nog vervelender want dan werkt het weg vegen niet eens direct meer.
Gewoon omslachtig en zo simpel om aan te pakken.

Waarom niet keuze hebben om net als vroeger gewoon de taskbar beneden compleet gevuld te hebben met die apps die JIJ kiest ipv met 3 apps die wisselen steeds. Start je een app op een blauwe maandag en dan staat die daar rechts er in 1x bij terwijl je die wellicht weken/maanden niet meer zal gebruiken.

Waarom niet gewoon een normaal toetsenbord , dus standaard een nummeriek gedeelte erboven ipv dat die gedeelde toetsen en dan swipen naar beneden voor een dubbele functie of te moeten kiezen voor nummeriek. Kan makkelijk standaard de cijfers erboven hebben, ruimte zat.

Wat te denken van het gebruiken van de screen realestate, en dan met name op een Ipad (pro).
Kijk eens naar dat scherm en wat er eigenlijk op staat, niet heel veel meer als 8 jaar geleden eigenlijk terwijl je een hogere resolutie hebt en wederom ruimte zat. Met name met de 12inch Pro is het lachwekkend. Je hebt dan sneller je apps te pakken met minder handelingen want je kan veel meer kwijt op je mainscreen en natuurlijk ook in de folders.

Zo maar even wat zaken ....


Manco's waren allang aangepakt ?
Nou, kijk eens naar het groeperen van die notifications hoe lang dat al loopt ... Vele IOS versies en legio updates en helemaal niks tot IOS 12. En dat was echt wel een hekelpunt dat ook gewoon meer dan bekend was.

Net zoals het NFC verhaal wat niet van het laatste jaar is.
als je 3d touch hebt kun je dat gebruiken om alle notificaties te wissen, maar dat is wel een klein puntje waar ik me eigenlijk niet echt aan erger.
groeperen vind ik juist irritant, want dan klopt de volgorde niet meer, ik hoop dat dat een optie wordt.

ik mis het plaatsen van icons waar ik maar wil niet echt uit android, en ik miste dat ook niet in windows phone (met achtergrond in de tegels).

bij android vond ik het juist irritant dat geen enkele launcher precies deed wat ik wilde, of zonder problemen werkte. als iets goed werkt vind ik het niet echt saai worden, net zoals in windows phone.

ik snap die hele drang om tasks te killen ook niet echt, het is niet echt nodig ofzo. en in ios 12 wordt het voor de iphone x ook gefixed, waarom dat zo gedaan is weet ik niet.

wat bedoel je met taskbar beneden? ik heb onderaan 4 apps staan die IK kies.

toetsenbord werkt prima, en anders is die te vervangen voor bijvoorbeeld gboard.

en met ipad heb ik weinig ervaring.

en ik zeg niet dat die manco's waren aangepakt, ik zeg dat als de meesten erover klagen dat het wel aangepakt zou zijn.
Politie agent spelen mbt bewustwording van je gebruik moet je aan de mensen zelf over laten.
Whow dit is het meest onzinnige wat ik vandaag gelezen heb. Vrijwel iedereen met een beetje feeling voor ICT weet hoe belangrijk bewustwording is. Iets wat voor ons Tweakers logisch is blijkt dat voor de eind gebruiker absoluut niet te zijn.
Ik denk dat jij de functie van bewustwording nog niet helemaal begrepen hebt. Natuurlijk zijn er al apps voor maar zonder bewustwording kunnen mensen die dus niet vinden. Ze zijn zich er immers niet toe bewust. Snappie 8)7
Nee, snap het niet.
Mensen die teveel tijd besteden op hun phone gaan echt niet ahv die data dan opeens het roer omgooien, immers ze zitten op dat ding met een reden, daar verandert een teller niks aan.

Maar Don, ik ben blij dat jij er wel happy mee bent !
Wat een berg onzin zeg 8)7

In het verleden heeft Apple nu en dan features uitgebracht die simpelweg te zwaar waren voor de oudere devices, bijvoorbeeld omdat ze te weinig RAM hadden of een te zwakke GPU. Daar kwamen veel klachten over, dus zijn ze daarna begonnen met oudere devices wel de iOS upgrade te geven maar bepaalde features niet te ondersteunen als de hardware niet geschikt was. Daar kwamen ook klachten over, dus nu hebben ze een versie gemaakt waar de focus op stabiliteit en snelheid ligt. En daar komen ook weer klachten over. Het verhaal met de performance degradatie vanwege slechte accu's daar ga ik verder maar niet op in, dat staat volkomen los van de performance verbeteringen in iOS 12, een iPhone met een slechte accu zal straks nog gewoon moeten terugklokken om niet uit te vallen bij piekbelasting.

Volgens mij is de voornaamste reden dat ze nu bepaalde optimalisaties door kunnen voeren omdat ze vorig jaar alle support voor devices met 32-bit CPU's hebben gedropt, en daar plukken ze nu de vruchten van. En omdat ze simpelweg weinig andere grote veranderingen introduceren in iOS 12.

Los hiervan doet jouw comment het overkomen alsof iPhone in zijn algemeen traag zouden zijn waardoor mensen elke keer een andere kopen. Dit is ongeacht of Apple hier zelf achter zou zitten of niet gewoon complete onzin. Ik denk dat er bijzonder weinig merken telefoons zijn waar je mensen na 4 jaar nog mee rond ziet lopen, terwijl ik nog genoeg mensen die zie die nog gewoon zonder problemen met bijvoorbeeld een 5S of een 6 gebruiken. Er valt altijd wel iets te klagen als het over Apple gaat hier, terwijl ik denk dat je objectief kunt vaststellen dat iPhones vergeleken met zo ongeveer alle andere merken juist bijzonder lang bruikbaar blijven.

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 5 juni 2018 17:18]

Dat noem je schandalig? Apple "moet" elk jaar een nieuwe versie uitrollen en elk jaar moeten daar nieuwe features inzitten en iedereen met een ouder device moet die features natuurlijk ook hebben. Wat Apple nu doet is lovenswaardig te noemen, ze zetten een stap terug en trimmen nu heel de boel zodat alles vlotter loopt. Het is nu zo dat enkel oudere toestellen er wel bij varen ook de nieuwste toestellen. De iPhone X zal dus nog sneller worden onder iOS12 ipv ietsje minder performant zoals dat normaal het geval.

Ja Apple had ook hun versies zo kunnen bouwen dat elke versie stevig en vlot loopt op alle oudere toestellen maar dan hadden we ofwel om de 3 a 4 jaar een nieuwe versie of anders een update soep zoals Android waar niet elke iPhone tegelijkertijd de laatste nieuwe versie kan downloaden omdat het voor de oudere toestellen langer duurt om ze geoptimaliseerd te krijgen.
Als je Windows 3.11 vergelijkt met Windows 10 zou je tot dezelfde conclusie komen, echter kan je de twee OSen niet echt met elkaar vergelijken. Niet qua functie en niet qua complexiteit, hetzelfde geld voor iOS (en bv. Android), meer functies, meer kunnen (hoger resolutie scherm, camera, opslag), etc. Betekend dat code complexer wordt en op dezelfde hardware langzamer gaat werken, dat hoeft niet expres langzamer te werken. Code optimalisatie kost heel veel tijd en dus geld, als Apple daar (expres) niet heel veel tijd in heeft gestoken dan heeft het als gevolg dat je nieuw speeltjes op oudere hardware langzamer gaat werken. Als Apple andere eisen stelt aan software/hardware dan wij, kan een verschil in mening zijn, kan forced obsolescence zijn, maar dat laatste is erg lastig te bewijzen. Het kan gewoon een consequentie zijn van keuzes die Apple maakt om relevant in de markt te blijven. Hetzelfde geld voor Android...

Wat vind jij een acceptabele leeftijd voor een smartphone? 1 jaar, 2 jaar, 4 jaar, 5 jaar of ouder? De belastingdienst vind als je zakelijke smartphone meer dan ¤450 ex. btw. kost er een financiële afschrijf termijn op zit van 5 jaar, dat was (lang geleden) 3 jaar, dat komt omdat de staat vind dat zoiets 5 jaar mee hoort te gaan (technische afschrijving kan natuurlijk veel korter zijn). Als ik een paar jaar geleden om me heen keek vonden een hoop mensen dat het 1 jaar was, ik zit rond de 4 jaar wat ik doe met een smartphone, maar zou 5 jaar fijn vinden. Apple heeft veel nauwkeuriger data van zijn gebruikers, als die zien dat de meeste klanten na 1-2 jaar hun Apple vervangen door een nieuwe model (je volgt de stats van het icloud account) dan kan ik me voorstellen dat ze zich concentreren op de performance van de meeste van hun gebruikers...
Vreemd. Was dit ook je mening toen Android generatie op generatie sneller en zuiniger werd bijvoorbeeld door het vervangen van Dalvik of het intomen van achtergrondprocessen? Ook krijgen ook gloednieuwe telefoons zoals de iPhone 8 Plus een duidelijke betere performance
Dat is natuurlijk Apple's met peren vergelijken. Met Android was er een technische beperking die na een aantal Android generaties werd verbeterd. Bovendien zijn er met Android vele fabrikanten gemoeid.
Maar met iOS heb ik niet het idee dat het jaren lang een technische beperking was. Zeker niet nu met iOS 12 de performance niet 5 of 10% beter wordt, nee we hebben het over orde van groottes van 50 en 70%. Je gaat mij niet wijsmaken dat dat nu plotseling technisch beschikbaar is gekomen.
Die 50 en 70% is natuurlijk wel de meest interessante statistieken er uit vissen die het leuk op de bühne doen. 10% over de breedte zou ik al fenomenaal vinden.
Met Android was er een technische beperking die na een aantal Android generaties werd verbeterd.
Een zelfopgelegde technische beperking. Dat kan in iOS net zo goed het geval zijn. Gewoon een paar processen die niet efficiënt werken, bijvoorbeeld startende apps die voorheen alles op de main thread deden nu parallel uitvoeren. 32-bit code er uit gooien. Etcetera.
ik blijf het een raar verhaal vinden dat dit nu ineens wel kan.
Maar dat kan ook je reactie zijn op de verbeterde VM na Dalvik. "Waarom kan dit nu wel ineens?". Omdat een aantal mensen bewust op zoek is gegaan naar de knelpunten qua performance en die opgelost heeft.

Performance problemen op oudere devices met nieuwe iOS versies gaat meer over de generatie iPhone 5 en ouder. Met name iPad 1, 3 en de iPhone 4/4S. Die hadden er na een paar jaar vaak geen zin meer in. De 5S draaide nog redelijk goed op iOS 11 en nu weer een stukje beter.

Dan praat je over hardware van 6 jaar en ouder. Om dat nog naar het heden te trekken lijkt me wel een beetje ver gaan.

[Reactie gewijzigd door BikkelZ op 5 juni 2018 17:46]

misschien krijgt de Galaxy S4 ook wel een snelheidsboost in Android P, vind je het dan ook verdacht? :+
Ik ben zéér benieuwd, en met mij vele anderen, hoe iOS12 uiteindelijk zal draaien op de 5S (2013!!). En daarom, of het de upgrade vanaf 10.3.3. waard zal zijn (iOS11 is helaas een flop, op het gebied van performance). Sjapo voor de support, maar eerst zien en dan geloven natuurlijk.
Ik draai nu de eerste beta op een 6S. Ok dat toestel is wat nieuwer, maar ook niet meer van de jongste.
Die eerste beta draait nu al enorm vlot in vergelijking met iOS 11.3, zo vlot had ik niet voor mogelijk gehouden in een eerste beta.

Mijn eerste indruk is erg positief.
Top om te horen, dit biedt perspectief ver in 2019 voor mijn iPhone 5s!
Performance verschil tussen 10 en 11 zal niet groot zijn. En er is niets mis met de performance van iOS11, ook niet op een device als de 5s uit 2013:
https://youtu.be/ZuvCefls-W8
Heb de beta vanaf gisteravond op mijn X draaien en moet zeggen dat het de meest stabiele beta 1 is tot nu toe IMO (voor een eerste nieuwe grote update in juni). Op een kleine bug na in Viber ben ik nog niks geks tegen gekomen en alles is veel sneller dan 11.
Het is dan ook eigenlijk een update voor 11 en niet een volwaardig nieuwe grote update, maar dat neemt nog niet weg dat de nieuwe functies die gisteren zijn aangekondigd wel interessant zijn.
Helaas nog steeds geen Dark Mode, maar wie weet in een 12.1 of 12.2 etc :)
Tja de laatste features van 11 zijn letterlijk vorige week pas opgeleverd. Dus eigenlijk is dit meer een service pack.
Face ID lijkt anders toch ook sneller te werken op mijn iPhone X.
Hier inderdaad ook dezelfde beleving.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Call of Duty: Black Ops 4 HTC U12+ dual sim LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6 Battlefield V Samsung Galaxy S9 Dual Sim Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V. © 1998 - 2018 Hosting door True

*