Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Julian Huijbregts en Willem de Moor

Wat opviel op Computex

Fraaie tech en gekkigheid in Taiwan

Toetsenbordenwalhalla

De toetsenbordenbusiness is in de afgelopen jaren enorm gegroeid en de Computex is een beurs waarop dat duidelijk tot uiting komt. Veel bekende merken introduceren hun eigen mechanische toetsenborden, maar er zijn ook tal van standjes van minder bekende bedrijven die toetsenborden of de benodigde onderdelen, zoals keykaps en switches, maken. Voor liefhebbers van bijzondere ramplanken is de beurs dan ook een echt walhalla.

De bekende merken als Cooler Master, Rzer, G.Skill en†Corsair, en zo ongeveer elke andere fabrikant van componenten is in de afgelopen jaren begonnen met het aanbieden van mechanische toetsenborden, vooral voor gamers. Die zijn dan vaak van rgb-leds voorzien en hebben de bekende Cherry MX-switches aan boord. Op de Computex zagen we echter ook een flink aantal†fabrikanten die voor andere toetsenbordliefhebbers keyboards maken, zoals Varmillo, KBParadise en Ducky.

We zagen bij switchfabrikanten twee trends dit jaar: steeds meer fabrikanten zijn bezig met optische switches in plaats van mechanische, omdat die minder aan slijtage onderhevig zouden zijn. Ook elektromechanische switches moeten†minder slijten. Daarnaast maakt vooral Kailh zich sterk voor lowprofile-†mechanische switches, met diverse bevestigingsmethodes voor lowprofilekeycaps en met de bekende eigenschappen als lineair en tactile, maar dan met een beperkte travel van zo'n 1,3mm. Ook Cherry MX heeft een lowprofileswitch, maar vooralsnog alleen een rode. Die is in april uitgebracht, maar wordt nu pas door fabrikanten opgepikt.†Andere kleuren zouden in de loop van het jaar volgen.

Ook optische switches worden door diverse fabrikanten zoals A4tech en Flaretech geproduceerd, en vinden hun weg langzaamaan naar diverse toetsenborden. In plaats van met koperen bladen die tegen elkaar drukken, werken ze met een stamper die je indrukt;†een ir-led en ir-ontvanger in het pcb detecteren wanneer die stamper de straal onderbreekt. Zo heb je nog steeds mechanische switches, maar zonder koperen contactpunten. Voordeel is minder slijtage en de toetsenborden kunnen waterdicht gemaakt worden.

Een van de bekende fabrikanten met een lowprofiletoetsenbord is Cooler Master, dat†met de CK620, CK630 en CK640 respectievelijk een zestigprocent-, een tkl- en een fullsizetoetsenbord aankondigde. De switches zijn Cherrry Reds, maar dan de lowprofilevariant. Het toetsenbord komt pas eind van het jaar op de markt en zal dan wired en wireless worden verkocht. Tessoro heeft al een toetsenbord met ultralow switches en caps op de markt met de Gram XS, en daar komt binnenkort een bluetoothversie van.

Gekke toetsenborden vonden we overal.†Zo heeft Varmillo naast zijn vorig jaar geÔntroduceerde koperen toetsenbod nu een titaan exemplaar. Dat metaal is pittig duur en ook de bewerking kostte Varmillo zo'n zeventig uur, reden om een geschatte prijs van 4000 tot 4500 dollar op te geven. Het toetsenbord weegt enkele kilo's en kan altijd nog als wapen worden ingezet.

Datzelfde Varmillo heeft een optische sensor in een toetsenbord gebouwd, zodat je met handgebaren functies als het volume of de backlight kunt bedienen.

We kwamen nog apartere toetsenborden tegen, zoals de retrotoetsenborden van Azio, op de foto verwerkt in een steampunkmod. Of een keyboard met diverse opdrukken, waarbij we in een enkel geval de individuele toetsen niet eens meer konden onderscheiden.

Azio-retro en bedrukte keyboards

Bij Ganss ten slotte kwamen we naast een flinke verzameling pbt-keycaps in allerlei kleurcombinaties ook een soort modulair toetsenbord tegen. De basisunit is een soort zestigprocentkeyboard en je kunt daar via magneten en elektrische contacten een functietoetsrij aan bevestigen. En als je een numpad mist, kun je een apart verkrijgbaar numeriek toetsenbord dat erbij past, kopen en ertegenaan schuiven.

Zoals gezegd heeft vrijwel elk bekend merk tegenwoordig zijn eigen mechanische toetsenborden. Toch waren we†een beetje verrast om ook een stand van Philips met randapparatuur aan te treffen. Althans, met het welbekende merk hebben de producten eigenlijk niets te maken. Een Aziatische fabrikant heeft een licentie op de merknaam in handen en brengt nu wereldwijd de randapparatuur uit, behalve in Europa, waar de licentie niet geldt.

Niet helemaal nieuw, want ze zijn al een paar jaar te koop, maar wel leuk om te zien zijn de gebroken mechanische toetsenborden van Mistel, desgewenst met rgb-leds. Het ontwerp uit twee delen is handig voor liefhebbers van ergonomische gebogen†toetsenborden zoals Microsoft die maakt. Deze Mistel-varianten kun je in eenzelfde positie leggen. Dit jaar toont de fabrikant zijn eerste bluetoothmodel. De twee delen zitten†nog altijd met een usb-kabeltje aan elkaar vast;†een draadloze verbinding tussen de onderdelen is volgens de fabrikant nog niet goed werkend te krijgen.

Heb je nog geen genoeg van Computex? Luister dan naar aflevering #10 van de Tweakers Podcast, waarin we de beurs uitgebreid nabespreken†

Reacties (90)

Wijzig sortering
Serieuze vraag, zijn er ook merken die serieus game hardware maken zonder de rgbs? Ik heb graag een lekkere game muis of toetsenbord, maar al die leds misstaan op mijn klinische bureau :/
Wat me vooral verbaast is dat er op elke introductie van nieuwe gaming hardware dit soort reacties komen maar dat er vooralsnog maar weinig fabrikanten op inspringen om daar iets mee te doen. Zo'n beetje alle gaming hardware lijkt op een ruimteschip of op een lamborghini. Het mag wel wat subtieler inderdaad.

Een kast kan je nog wel zelf samenstellen naar smaak. een goede gaming muis of monitor wordt al lastiger als je niet van al die flash houdt.

Vind maar eens een 144hz scherm zonder lamborghini details. misschien die van dell, maar die komt er weer matig vanaf in de reviews.
laten we een game merk gaan beginnen! :+ Stealthy game gear voor 30+ ers 8-)
Haha niet alleen 30+. Ik geef meer om de inhoud dan om hoe het eruit ziet.
HAHAHAHAH +1, ik ga zeker een aankoop doen over 2 jaar als ik 30 ben xD... maar het is wel zo dat mijn generatie over het algemeen niet gediend is van RGB's. Moet geen discotheek worden in de mancave.
Ik ga echt helemaal stuk nu xD!!.
Eerlijk is eerlijk, misschien een niche markt, maar wel een markt. Ik heb de 30 nog niet aangetikt, maar ook ik wordt horendol van al die ledjes.
Eizo FS2735?
Neutraal uiterlijk. Okť een rood plastic ringetje voor de kabels te geleiden maar kan je weg laten. Achter op het scherm heb je een rode streep. Maar bij meeste mensen staat de monitor met de achterkant naar de muur geprojecteerd.

De FS2735 heeft 5 jaar garantie, bij problemen binnen 3 werkdagen een nieuwe monitor in huis. Eizo is goed telefonisch bereikbaar en tevens gevestigd in Nederland.
De FS2735 is geschikt voor gaming en fotowerk als het moet (= vanuit fabriek al gecalibreerd).

De vraag is ben jij bereid de meerprijs te betalen en ook het gebrek aan G-Sync ondersteuning te accepteren.

[Reactie gewijzigd door aliberto op 9 juni 2018 17:21]

Ik heb de foris fg2421 en ik had ineens een paarse streep over het scherm. Kwam idd paar dagen later via UPS gewoon een nieuwe welke ik na controle mocht houden. Alleen nog de stukke moeten opsturen naar de kosten daarvan waren als ik het me goed herinner ook niet voor mijn rekening. Kan de support en garantie dus anekdotaal zeker als goed bestempelen
is geschrikt voor gaming je weet dat elke schooter op full hd het beste draait en niemand extra wil voor minder fps.
Ik heb sindskort het gamersscherm van Asus, twee stuks zelfs. Nu moet ik toegeven dat het vooral in de standaard zit. Mijn schermen heb ik aan een beugel hangen, dus die standaarden zijn er af. Dan is het al een stuk beter.
Dat de hype zo hardnekkig en langdurig is dat moet haast wel betekenen dat het goed verkoopt.

In ieder geval werkt het als marketing; op foto's vind ik het er wel tof uit zien. Ik heb voor mijn nieuwe build echter 0 euro extra uitgegeven aan rgb, echter hebben de muis en het moederbord gewoon rgb.

(En ik kan je bekennen, stiekem vind ik het wel leuk ook, die vrolijke kleurtjes).
mijn al wat ouder AOC scherm is 144hz en ziet er heel subtiel uit hoor :)
Verbaasd me niks. Er zijn altijd lui die tegen de trends in willen gaan. Die anti-led reacties zie je hier en bij de buren wel eens. Afgezien van een aantal die-hard tech liefhebbers vind ik dan ook weinig mensen op het internet die jouw afkeur van de ledjes delen.

Persoonlijk irriteer ik me aan de hoekige plastic meuk op videokaarten en moederborden. De oplossing, PC onder het bureau, levert meer ruimte op en ik hoef niet door dat raampje te kijken. Ledjes kun je ook uit laten of op 1 (neutrale) kleur instellen. En ook op een Logitech muis kan de rgb uit.

[Reactie gewijzigd door dezwarteziel op 10 juni 2018 19:59]

Asus PG279Q? Die heb ik zelf, super scherm!
Volledig mee eens! Net als met televisies! Al die smartmeuk hoef ik niet! Ik heb er een mediacenter aan hangen en zit op de bank met m'n toetsenbordje en muis... Ik wil een fucking goeie 4K OLED ZONDER al die poespas en gewoon een erg goed beeld!
Je kan ze waarschijnlijk ook uit zetten, werkt dat niet?
Ik had iets completer moeten zijn. Niet alleen de leds, maar ook de "game" logo's, de vreemde uitsparingen op apparatuur, the looks, blegh.
De Ducky One... ook in TKL variant verkrijgbaar. En ik dacht dat er zelfs een variant was zonder ledjes :)
Heb ik. Heerlijk toetsenbord.
Om die reden heb ik een simpele cherry mx6.0 als je daarvan het licht uitzet vind ik hem wel stijlvol.
Neem is een kijkje op massdrop.com. Daar komen verschillende toetsenborden langs met een mooi design.

[Reactie gewijzigd door Zakaria89 op 9 juni 2018 15:04]

Das keyboard!
Dat bedoel ik! *add to cart*
Corsair heeft een erg cleane variant van de K65 die ik zelf erg mooi vind. corsair vengeance k65 heet die geloof ik.

[Reactie gewijzigd door reintdeboer op 9 juni 2018 14:52]

De K70 (non rgb versie) is ook erg prima van hetzelfde merk.
Ik heb zelf sinds een maandje en Gigabyte Aorus K7, die is wel met RGB maar doordat je de kleuren subtiel in kan stellen is het geen kermis op je buro.
Mijn toesten zijn over het algemeen paars, WASD, shift, spatie en de pijltjestoeten zijn rood (vind ik handig voor games) en de F-toetsen heb ik als blauw ingesteld.
De toetsen zelf geven ook niet echt licht, alleen de letters hebben een ander kleurtje lijkt 't.
Ik ben zelf ook niet echt een fan van al het rgb ledjes geweld in allerlei hardware. Voor het toetsenbord zou ik dan ook enkel ledjes willen wanneer elke toets apart aan te roepen valt dmv software. Zo kun je het nog functioneel maken door bijvoorbeeld alleen de toetsen op te lichten je nodig hebt je in software oid.
Zet je ze uit.
Lekkere game muis: Kijk eens naar een Zowie. Veel vormen en maten voor de beste ligging. Top sensor. Top switches. Persoonlijk heb ik de EC2-A. Er zit maar 1 RGB op. En die is om visueel aan te geven wat de DPI instelling is.

Lekker toetsenbord: Zelf heb ik al een smaak ontwikkeld voor mechanische switches, Cherry MX Browns. Ik heb er zelfs 2! een Corsair K70 Lux. Ja het is RGB, maar ik heb de kleur op wit staan. Soms zit ik er wel eens mee te spelen. Ook heb ik een CoolerMaster / CM Storm XT. Dat is letterlijk een 'Bare Metal' toetsenbord. Ook zeer fijn en gebruik deze voor op mijn werk.
Al is het zeker waar dat Zowie qua ontwerp en ergonomie prima muisjes maakt, de kwaliteit is echt niet op het niveau van bijv. Logitech. Mijn Zowie FK1 was sneller stuk (22 mnd) dan elke andere Logitech die ik heb gehad - zelfs de goedkoopste. De left click ging ghosten... En dat is in zo'n tijdsbestek te gek voor woorden. De prijs is de laatste jaren ook wat gestegen heb ik het idee, sinds overname door BenQ. Ik zou er niet snel meer terecht komen.

Heb toch aardig wat merken geprobeerd en kom eigenlijk steeds bij Logitech uit ongeacht de voorkeur voor maat/soort/switch etc. Ze hebben alles en het is op elk prijspunt super degelijk. Nu een G502 en wat een heerlijk ding - ja, aparte vormen, maar zodra je 'm in je hand hebt voel je dat het allemaal een functie heeft en perfect ondersteunt. Het kŠn dus, vorm en functie ineen.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 10 juni 2018 15:24]

Dat is wel grappig, want ik heb een g502. Ligging is prima (heb altijd Logitech gehad, dit was niet anders). Maar ik ergerde mateloos aan erger scrolwiel. Echt ik ging er kapot van! Ding versprong soms gewoon. In-game (springen heb staan op mwheel-up), in de browser of elders. Intussen werkt de middle-mouse button ook niet meer.

Conclusie: geen fancy scrolwiel meer voor mij, dus een nu een zowie

[Reactie gewijzigd door D0phoofd op 10 juni 2018 22:08]

Die led's kan je meestal gewoon uitschakelen hoor!
Ik heb mijn verlichting vaak ook uit staan van het toetsenbord . Hij onthoud die stand , dus feitelijk zie ik de led verlichting nooit
Die vraag had je zelf kunnen beantwoorden door het in Google te typen.
Volgens mij kun je het bij het merendeel gewoon uitzetten. Mijn muis heeft RGB, en mijn toetsenbord heeft blauw als verlichting, maar beide kan ik permanent uitzetten.
Ik game op zijn tijd en heb niks met rgb.

Ik vind rgb verspild geld en onnodig druk in je pc kast (als deze bijv een window heeft)
Waarom schakel je de leds dan niet gewoon uit?

Nevermind, was al eerder geadviseerd :p

[Reactie gewijzigd door Jefboy op 11 juni 2018 10:19]

Meestal kun je ze ook gewoon uitzetten ;)
Maar ja, je betaalt er dan nog steeds wel voor... Ik begrijp ook de overkill aan RGB leds niet zo! In bepaalde gevallen best leuk. Dus dat de optie er is: top!
Maar het kan bijna niet meer zonder...
Ikzelf heb een corsair strafe en een mionix naos.
Schakel de subtiele leds uit een deze zijn rete strak.
Ik ben al tijden op zoek naar een toetsenbord die niet mechanisch is, maar aan de volgende eisen voldoet:
  • Hoogwaardige kwaliteit/lange levensduur (ik maak 40+ uur per week gebruik van een pc+ game veel)
  • 1 kleur qua achtergrond verlichting maar geen RGB kermis (handig voor in het donker te gamen),
  • Geen 2 usb poorten nodig heeft in pc
  • Stille switch (Ik stoor me mateloos aan het irritante klik geluid van mechanische toetsenborden.)
  • Een fysieke volume knop
  • Mag laag of hoog profiel zijn (9 jaar game ervaring op laptop = lowprofile), bij hoog profiel wel comfortabele polssteun.
Als fabrikanten zich zouden focussen op stille switches die hoogwaardig zijn met een goede aanslag a la mechanische switches (denk aan Topre silent switches), dan zijn in 1 klap mechanische switches niet meer nodig. Scheelt een hoop irritatie bij de medemens.

Tot vorige week had ik een MSI laptop met Steelseries mechanische low profile toetsenbord, maar ik kon na 30 dagen nog niet wennen aan het geluid tijdens typen. Zodoende is de MSI laptop geretourneerd.

[Reactie gewijzigd door aliberto op 9 juni 2018 17:49]

Hoezo niet mechanisch? Want mechanisch betekent niet dat er een klik geluidje bij is.
Noem mij 1 mechanisch toetsenbord die echt stil is?
Zelfs de MX Silent switches maken lawaai. Wil je stille switches hebben dan moet je eens kijken naar Topre Silent switches, maar deze zijn moeilijk verkrijgbaar dus je bent aan import gebonden waar ik geen fan van ben i.v.m. garantie afwikkeling. Tevens is aanschaf best pittig §200+.

Het verschil tussen MX switches en Topre is : Topre switches wordt gedempt door een rubberen dome.

[Reactie gewijzigd door aliberto op 10 juni 2018 00:54]

Wat geluid maakt bij toetsenborden is de tactile bump (zacht geluid bij browns) en bottoming. Bottoming gebeurt altijd tenzij je o-rings hebt, maakt niet uit of het mechanisch is of niet.
Hier voor mij ligt een Corsair Strafe RBG Silent en ja de toetsen hoor je maar naar mijn idee niet meer dan welk rubberdome toetsenbord dan ook. Is dus wel mechanisch maar zeker geen klik geluiden. De enige toets die je redelijk luid hoort is de spatiebalk maar dat is bij wel meer toetsenborden zo. En de RGB kan je gemakkelijk naar een kleur zetten mocht je dat willen.

[Reactie gewijzigd door H.Colt op 10 juni 2018 09:35]

Zelf heb ik thuis jaren lang gedaan met een simpel logitec keyboard gekocht voor ca. 20 euro. Werkt nog altijd tip top maar heeft wel 'laptop keys'. Loop gewoon een keer de media markt (of een ander goed bestukte winkel) binnen en probeer een paar toetsenborden uit zou ik zeggen.
1 kleur qua achtergrondverlichting is lastig omdat iedereen een andere wil. Als je je RGB gewoon vast instelt heb je ook 1 kleur.
Euh? Een niet-mechanisch toetsenbord, maar wel mechanische switches...? :? Contracticio in terminis?
Een contrawatte? :+
CH4OS bedoelt 'contradictio in terminis'.
Goed om te weten man. Dankje voor alle nodige informatie.
Logitech heeft de G910 Orion Spectrum de RGB kan je tenslotte in een solid kleur gooien. Is mechanisch maar geen heftige klik erin, fysieke volume knop, geen extra USB en een plek om je smartphone neer te zetten, want dat is de ARX dock gewoon een plastic kleje om je smartphone in te zetten ;)
Zonder gekheid though. Ik moet zelf ook geen clicky toetsenbord hebben en de Romer G (zoals logitech ze noemt) zijn voor mij doen echt stil te nomen bijna op rubberdome niveau.

[Reactie gewijzigd door Hakker op 10 juni 2018 14:56]

De corsair strafe gebruikt een silent switch.
Klopt maar Silent is relatief. De spatiebalk maakt nog steeds een lawaai. Rubber Dome of scissor switches kunnen aanzienlijk stiller zijn.
De RGB kabels waren op zich vrij gimmicky, het was iets wat je op bestaande kabels vastklikt, wat alleen het RGB gedeelte en niks anders verzorgt. Als je dus op zoek bent naar RGB is het absoluut een geinig iets, maar anders iets wat je volledig kunt vergeten. Linus Tech Tips had er een video van gemaakt nog voordat het gepresenteerd was, absoluut het kijken waard. Daarop zie je ook dat het prototype een eigen PCI slot in beslag neemt, wat lang niet altijd gewenst is.
je kunt het prototype aansturen met een mobo header of dat kaarte, dus als je een nieuw moederbord hebt, dan is de kans groot dat je dat kaartje niet nodig hebt
Ik moet zeggen dat die vaio's er wel mooi uit zagen, en ook mooi licht zij met redelijke specs, hopelijk komen ze in Europa uit waardoor ik zo een naar Nederland kan brengen, als nieuwe laptop over een half jaar, als de financiŽle zaken het toe laten natuurlijk.
Idem. Ik gebruik nog steeds een vaio s15 uit 2012... Had toen al een IPS scherm, Intel + ATI video, lange accuduur...

Zou hem graag vervangen voor een nieuwe!
Vervangen doe je om verwarring te voorkomen altijd DOOR een nieuwe, maar dat is niet het grootste probleem. Het merk Vaio is in de tussentijd 2 keer van eigenaar gewisseld en zou best eens alleen qua naam en uiterlijk nog op je oude apparaat kunnen lijken. Voordat je er bijvoorbeeld op een buitenlandse site eentje bestelt, probeer zoveel mogelijk informatie te vinden om teleurstellingen te voorkomen.
Vervangen doe je om verwarring te voorkomen altijd DOOR een nieuwe
8)7
Het merk Vaio is in de tussentijd 2 keer van eigenaar gewisseld en zou best eens alleen qua naam en uiterlijk nog op je oude apparaat kunnen lijken. Voordat je er bijvoorbeeld op een buitenlandse site eentje bestelt, probeer zoveel mogelijk informatie te vinden om teleurstellingen te voorkomen.
Dat heeft mij tot nog toe dan ook tegengehouden. Ik vrees dat de "echte" Vaio's inderdaad niet meer gemaakt worden.
Jammer dat jullie de phasechange cooler van De8auer niet hebben mee genomen.

https://youtu.be/AZAUnl37Cr8?t=56s
Rakelings is wel de CoolerMaster TEC voorbij gekomen.
Oh, wist niet dat er ook mechanische lowprofiletoetsenborden werden gemaakt? Die Coolermaster fullsize klinkt wel interessant voor mij. Zelf vind ik een normaal mechanisch keyboard vaak een te hoge travel hebben namelijk. Ben erg benieuwd naar de prijs en hoe hij aanvoelt.
Hoop niet dat het biometrische slot net zo 'veilig' is als getoond in dit filmpje...

https://youtu.be/RxM55DNS9CE
Mooi al dat RGB geweld. Je kan er iets moois en stijlvol van maken. Heb in ieder geval het Corsair RGB Pro geheugen op het oog en de NZXT H500 wit is al besteld.
Het is allemaal wat mat. Vroeger in de jaren 80 en 90 stond ik altijd echt versteld van de nieuwe apparatuur en wat er nu allemaal mogelijk was qua OS, beeld en geluid. Nu is het eigenlijk al jaren hetzelfde. Maar goed dat is nou eenmaal het geval bij techniek, zie ook mobieltjes en tablets.
En de enige die niet meedoet aan de RGB manie wordt hier dan weer niet genoemd, terwijl er wel een flink stuk over gemaakt is : reviews: Koeling van Noctua, be quiet en CM op Computex
Had eenvoudig gelinkt kunnen worden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Call of Duty: Black Ops 4 HTC U12+ dual sim LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6 Battlefield V Samsung Galaxy S9 Dual Sim Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True