Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Cheng Bond Kwok

Business Intelligence

Tweakers Gebruikersonderzoek '18

Resultaten van jullie voor jullie

Frontpage

Last but not least hadden we†vragen over de Tweakers-frontpage, een pagina die jullie dagelijks tegenkomen.

Bij het merendeel van de respondenten heerst het gevoel dat de frontpage een goede weerspiegeling is van alles wat Tweakers biedt. Toch is er een groep van 456 respondenten voor wie de voorpagina nůg meer kan bieden.

Als er een rapportcijfer gegeven moest worden aan de frontpage, dan zien we dat de respondenten die een gemiddeld†cijfer van 7,7 geven. Dat is niet verkeerd, maar het betekent niet dat we stil blijven zitten.

Sommigen zijn visueel ingesteld, anderen hebben graag veel tekst. Op de vraag of afbeeldingen op de frontpage de bezoeker helpen†om te bepalen waar een artikel over gaat, zien we dat ruim twee derde het daarmee eens was. Iets meer dan een†vijfde wordt er niet warm of koud van, en 15 procent†vindt†dat afbeeldingen niet meehelpen.

De frontpage is vaak de eerste pagina die je bezoekt†als je naar Tweakers gaat. Dan is het ook vaak belangrijk om te zien wat het laatste nieuws is op het gebied van technologie.

72 procent†van de respondenten heeft het idee dat de frontpage een actueel beeld geeft van wat er speelt op het gebied van technologie. 22 procent†heeft daar een neutrale mening over†en een select groepje van 7 procent†denkt dat de frontpage actueler moet zijn.

De laatste vraag over de frontpage ging over wat hij moet bieden aan de bezoeker. Daarbij mochten maximaal twee opties worden aangevinkt.

Uit de resultaten is gebleken dat, logischerwijs, een actueel beeld van wat er speelt op het gebied van technologie hoog in het vaandel staat bij de respondenten. Verder moet de voorpagina een ingang bieden naar de rest van Tweakers, maar ook informatief zijn.

Tot slot

Mede dankzij jullie antwoorden hebben we veel informatie gekregen over de stand van zaken bij enkele onderdelen van Tweakers. We zijn blij met de antwoorden en zien ook dat we in de ogen van een groot deel van de respondenten nog steeds goed presteren. Ook weten we waar we eventueel rekening mee moeten houden bij vervolgprojecten binnen Tweakers. We hopen je met dit artikel inzicht te geven in de resultaten van het onderzoek, maar het is belangrijk om te onthouden dat Tweakers groter is dan de 2530 users die hun mening gaven en dat we ons niet blind zullen staren op enkel deze resultaten.

Reacties (139)

Wijzig sortering
Leuk onderzoek maar ben verbaast dat er 'maar' 2500 Tweakers er aan mee deden, geeft dus niet echt een goed totaal overzicht.
2500 is voor een studentensurvey een fantastische N, voor de website wellicht wat laag. De survey stond als ik het mij goed herinner, slechts 1 dag online via een notificatie bovenaan, en ook op bepaalde tijdstippen.

Daarnaast is en blijft het een survey: je bent wat aantal minuten kwijt om het in te vullen voor een set aan vragen die je misschien niet allemaal interesseren.

Dat het geen goede/perfecte overzicht toont houden we rekening mee. Het geeft een indicatie voor onze interne stakeholders, maar niet een die we blind zullen vertrouwen, maar waar we rekening mee kunnen houden.
1 dag online en alleen op bepaalde tijdstippen? Dat klinkt haast alsof bepaalde groepen getarget werden (bijvoorbeeld geen huisvrouwen of werkende mensen, dus alleen tussen 2 en 4 's middags)...

Overigens vind ik de vergelijking met een studentensurvey wat raar: is dat de meetlat waar Tweakers zich aan optrekt? Nee toch? Of is degene die de survey heeft uitgeschreven nog een student en heeft hij/zij bij Tweakers een (mooie) kans gehad om een stage-onderzoek te doen?

Maar goed om te zien dat er in ieder geval voldoende realisme is: de uitkomsten van de survey wordt dus niet als maatgevend voor de toekomst gezien?
De timing van het onderzoek moet ik nog eens achterhalen. Het was absoluut niet de bedoeling om bepaalde groepen uit te sluiten.

Nee, we willen ons niet meten aan een studentensurvey. Het was meer als een knipoog bedoeld: 2500 respondenten is voor studenten ontzettend veel, maar voor een website is dat wat aan de lage kant.

Ze zullen niet als maatgevend worden gezien, het is meer ter indicatie.
1 dag? Wie vond het een slim idee om dat zo kort online te laten staan? Wanneer stond de survey eigenlijk online? Vakantieperiode helpt ook niet echt mee voor een hogere response rate lijkt me, mocht dit in de afgelopen paar weken geweest zijn. Ik vroeg me al af waarom ik hem niet gezien had. Ik had hem graag ingevuld.
Het gedeelte over de tevredenheid van de bezoeker ligt nogal voor de hand. Als je ontevreden bent, dan kom je immers niet meer (of minder). De bezoekers die minder komen, hebben ook minder kans om deel te nemen aan zo'n survey. De bezoekers die niet komen omdat ze uit ontevredenheid zijn weggegaan hebben geen kans om mee te doen aan zo'n survey.

Als je naast een hotdog stand een survey houdt over of hotdogs lekker zijn, zul je positievere reacties krijgen dan dat je zo'n survey naast een vegan snackbar houdt.

Kom dus niet aan met dat er geen bias is.
Ik vermeld ook nergens dat er geen bias is, integendeel, we zien ook dat het design voor de survey bias onvoldoende reduceert.
In dat geval begrijp ik niet waarom het artikel is geplaatst.
Dat heb ik hier uitgelegd :)
Er bestaat ook kans op een selection-bias: mensen die tevreden zijn over Tweakers.net zullen eerder geneigd zijn om positief te reageren om verzoeken van 'hun' site mee te werken aan een onderzoeken (waar door de resultaten een vertekend beeld naar het positieve geven). Iemand die juist geen interesse heeft in het merendeel van de site zal vaker besluiten niet mee te werken aan onderzoeken. Ik vraag me af of hier voor gecorrigeerd is.

[Reactie gewijzigd door CyberMania op 12 juli 2018 07:54]

Puur uit interesse: hoe zou je hierop corrigeren?
We hadden vooraf eigenlijk de vragen anders moeten stellen. Nu hadden we alleen maar positieve vragen, terwijl idealiter een balans moet zijn tussen positieve en negatieve vragen.

Ook hadden we met controlevragen en Likert-schalen omdraaien ook wat bias eruit kunnen halen.

Maar dit nemen we uiteraard mee in het volgende onderzoek.

[Reactie gewijzigd door chengbondkwok op 12 juli 2018 11:16]

2.500 Is toch geen gekke score? Denk dat zo'n poll over stemgedrag niet veel meer deelnemers kent.
2500 is echt niet slecht en kan, mist goed onderbouwd en geÔnterpreteerd, als zeer betrouwbaar worden aanschouwd. Vergeet niet dat vele nationale bevragingen die je in de media ziet vaak met moeite de 1000 mensen halen. Maar dat zijn dan wel surveys waarop politici hun werk basseren.
De insteek van dit artikel was om allereerst degenen die de survey hebben ingevuld de resultaten te tonen. Daarnaast dachten we ook dat andere users die het niet ingevuld hebben dit interessant zouden vinden, en wellicht bij een volgende survey wel hun stem laten horen :)

Verder weten we dat de comments onder een artikel vaak nuttige feedback aanwezig is waar we rekening moeten houden bij een volgend onderzoek, of dat we wellicht iets verkeerds hebben geÔnterpreteerd.
Als je een echt objectief, onafhankelijk onderzoek wilt, laat je die extern uitvoeren. Dan krijg je ook tegengestelde vragen die bijdragen aan een beetje objectiviteit.
Ik denk dat als het om een eenvoudige survey gaat waarmee je je geburikers beter wenst te leren kennen het niet echt een issue is om het op deze manier te doen. Als je daarentegen als management je personeel beter wenst te verstaan dan kan je inderdaad voor een onafhankelijk onderzoek gaan.
Bedankt voor je open houding!
Het zou Tweakers ook echt helpen als die nuttige feedback vanuit de comments niet altijd meteen wordt afgeblaft naar een of ander obscuur forum topic..

Door deze in de comments (toe) te laten helpt dat juist heel erg mee in het gevoel van transparantie en het gevoel van samenwerking..
ik denk dat de jongere generatie(< 20) niet inlogt op tweakers en al helemaal geen survey gaat invullen.
Ik acht 20-39 jaar als "nieuwe" generatie.

De bezoekers van eerste generatie zullen gemiddeld (denk ik) over de 40 zijn.

Tweakers was er 20 jaar geleden ook al.
Ik bezoek deze site sinds 1999, maar val nog steeds in de groep 20-39. Omdat deze groep zo ontzettend groot is, had deze misschien in twee gesplitst kunnen worden: 20-29 en 30-39

Moeilijk conclusies te trekken over de leeftijdsgroep aangezien het onderzoek over Tweakers gaat.
Denk dat je daar wel een punt hebt. Tik zelf dit jaar de 34 aan, maar denk dat ik redelijk verschil met de groep onder de 30.

Zeker op het vlak van IT en automatisering zit daar best een kantelpunt rond de 30 denk ik. Ik werk samen met veel programmeurs die rond de 25 zijn, maar die ervaren de IT toch echt heel anders. Ik heb de opkomst iets bewuster meegemaakt (denk ik), terwijl voor veel van hen het “er gewoon was”. Deze groep is soms sneller geneigd om “always online” als vanzelfsprekend te zien. Je ziet het soms ook in hoe ze omgaan met onderzoek en zelfredzaamheid (zo werken oudere ontwikkelaars vaak met zapi documentatie, waar jongere ontwikkelaars soms meer hapklare brokken willen zoals stackoverflow).

Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen, maar in de IT denk ik dat 20-39 inderdaad een wat ruime groep is.
Heeft dat met Stackoverflow niet gewoon te maken met hoe goed iemand programmeerd? Ik ben nu 20 jaar en kan me niet inbeelden dat ik volledige stukken code van Stackoverflow haal. API documentatie is veel belagrijker en vaker up to date. Misschien dat programmeurs van jouw leeftijd over het algemeen gewoon beter kunnen programmeren (ervaring)?
Als het om iets gaat dat je al goed beheerst, maar waar je wilt weten of er nog leuke opties zijn die je gemist hebt: API.
Heb je weinig idee van wat er precies misgaat (een of andere rare foutmelding, missing dependency) dan is StackOverflow een prima optie. Niet voor je hele code, maar wel voor net die paar regeltjes zodat je in elk geval geen typos hebt.
Qua foutmeldingen is SO inderdaad een prima oplossing. Tenzij het je hobby is om disassembly of reference sources te moeten doorspitten is het googlen van een foutmelding geen probleem en zal het je sneller tot een oplossing brengen. Helaas zie ik ook regelmatig dat mensen SO gebruiken als ze bijvoorbeeld iets als een encoding, stream reader, whatever willen hebben.

Op zich prima als je uitzoekt hoe je eea op moet zetten, maar helaas worden de kant en klare SO antwoorden door veel jonge programmeurs gewoon klakkeloos overgenomen. Helaas geldt dan vaak: "ik heb geen idee wat het exact doet, maar het lijkt te doen wat ik wil, dus het zal wel goed zijn". Van die exercitie leert men dan ook niet veel, dus vergelijkbare problemen in de toekomst kan met niet altijd relateren aan deze oplossing en er wordt dus niet echt ervaring opgebouwd. Overigens zijn niet alle antwoorden op SO slecht, in sommige gevallen wordt er wel een degelijke uitleg gegeven en kan je er iets van leren, maar helaas gaat dat niet altijd op.

Het is en blijft een beetje een dunne lijn waar je op moet balanceren. Je kan niet continue ieder stukje code bestuderen, want je hebt ook deadlines en het wiel opnieuw uitvinden is onzin, maar het is soms wel goed om je enigszins te verdiepen in wat je nu eigenlijk ziet op je scherm (zowel bij SO code, maar ook bij code in de code-base waar je aan werkt). Helaas zien veel jonge ontwikkelaars dat soort code soms als intimiderend en durven ze er niet mee te spelen, terwijl ik het juist belangrijk vind dat ze dat wel doen. Dat probeer ik dus wel te stimuleren. :)
Goed om te horen dat er wel degelijk oudere (met alle respect) programmeurs zijn die dit wel in jongere programmeurs stimuleren. Ik zelf ben van nature heel erg dat ik dingen wil uitzoeken en weten hoe het werkt (inmiddels 26). Bij mij merk ik echter dat dat steeds minder en minder wordt. Voor mij zijn daar in vooral werkgevers / seniors de schuldigen.

Ik wil het eigenlijk altijd zelf uit zoeken en uitvogelen hoe het in elkaar steekt en dat kost klauwen met tijd, tijd die ik op de werkvloer praktisch nooit krijg, er wordt vanuit bedrijf / management vrijwel altijd verwacht dat we voor de snelste oplossing gaan en als dat in houd code van SO kopieer-pasta-en dan is dat de oplossing.

Nou begrijp ik ook dat het dan "slechte" werkgevers zijn, maar ik heb al tenminste een hand vol bedrijven gehad waarbij het zo werkte en eigenlijk nog geen 1 waarbij ik lekker dingen kon uitvogelen. Ik merk vaak dat een werkgever wil dat je tijdens werktijd alles zo snel mogelijk doet en dat je dan bij thuis komst nog eens een hele avond op je dooie akkertje alles gaat lopen uitzoeken. Beetje die Amerikaanse mentaliteit (zo noem ik het altijd, doet me daar aan denken).

TL;DR: Niet alle junior / medior's willen gewoon code copy-pasta-en
Die houding heeft men bij mij op het werk ook heel lang gehad. We hebben onlangs een nieuwe senior ontwikkelaar aangetrokken (naja, die is ook nog maar 37) die juist heel erg is van het uitzoeken, weten hoe het werkt en waarom dat zo is.
Hij stimuleert dit ook heel erg en het bedrijf beweegt daar ook in mee. Ook gezien het standaard kiezen voor de snelle oplossing, heeft hij hier invloed op gehad.

Er zijn een paar simpele redeneringen om juist wel het goed leren en het niet kiezen voor de snelle oplossing te stimuleren:
  • Nu een snelle oplossing verminderd ook onderhoudbaarheid en kost op den duur in veel gevallen alsnog de extra tijd (en dan nog wat meer).
  • Als je de code ook echt begrijpt kan je het ook veel beter/ sneller aanpassen en onderhouden, vroeg of laat moet die investering van tijd toch worden gedaan, waarom niet nu?
  • Door de tijd te nemen voor een goede basis voor jezelf als ontwikkelaar, maar ook voor een goede oplossing ben je ook in staat nieuwe ontwikkelaars uit te leggen hoe het e.e.a. werkt, en zijn die veel sneller up-to-speed te krijgen
  • De kans op fouten wordt ook kleiner, en het herstellen ervan gaat sneller, omdat je weet hoe het moet. Als je niet begrijpt / weet hoe het moet, is het risico groter, dat je ergens een fout maakt, en omdat je niet weet hoe het moet is het ook lastig zoeken waarom het fout gaat en hoe je het op moet lossen.
Het blijft altijd een investering voor de lange termijn, hetgeen bij veel bedrijven (met name wanneer zoveel en zo snel wijzigt als in de ICT sector) een lastige casus betreft, men ziet en voelt het niet direct, en 'snel geld' is tastbaarder dan 'lange termijn'. Ik herken ook wel dat veel bedrijven inderdaad graag de snelle oplossing willen, zelf werk ik in een sector waar betrouwbaarheid van de applicatie eigenlijk belangrijker is, en dat draagt ook wel bij aan de mogelijkheid dingen (goed) uit te zoeken en op te lossen.
grappig, ik doe het tegenwoordig omgekeerd. Eerst SO naslaan, en dan pas kijken in welke hoek ik het in de API moet zoeken. In het kader, het wiel niet elke keer opnieuw bedenken/uitvinden. Het zoeken in de documentatie van de API's of welke frameworks dan ook is vaak niet erg handig. Soms is Google sneller dan zelf klikken en met find de documentatie doorgaan.
Heeft er misschien gedeeltelijk mee te maken. Maar ik zie het ook wel een beetje terug in hoe bepaalde communities zoals SO zich gedragen. In het begin werd er nogal gestuurd op zelfredzaamheid en waren gebruikers dat ook vaak bereid te tonen, maar veel posts tegenwoordig zijn helaas van het kaliber: "los dit even op, ik heb zelf namelijk nog niet veel geprobeerd".

Ik denk dat dat de generatie die nu in de 20 zit veel vluchtiger met informatie om lijkt te springen. Als we iets willen weten zoeken we het gewoon op, waar "wij" vroeger dingen moesten onthouden of verder uitzoeken. Als ik iets wilde weten moest ik een encyclopedie pakken en moest je vaak van artikel naar artikel springen. Tegenwoordig is kennis veel sneller beschikbaar en hoef je niet altijd meer door te zoeken of dingen langdurig te onthouden (als je het wil hebben zoek je het gewoon opnieuw op). Het zorgt er ook voor dat ze soms minder lijken te willen experimenteren, want waarom zou je zelf wat zitten pielen als je een oplossing kan vinden. Ik stak vroeger in alle apparatuur een schroevendraaier om te kijken hoe e.e.a. werkte, daar ging wel eens iets stuk helaas. Tegenwoordig kan je gewoon online vinden hoe het zit en hoef je zelf minder te pielen als je dat niet wil.

Denk niet dat men perse minder slim of minder redzaam is geworden, men lijkt gewoon anders om te gaan met kennis en onderzoek. Als ik kijk naar mijn zusje (bijna 16), die gaat heel anders met dat soort zaken om dan ik. Als iets niet snel in kleine hapbare stukken wordt aangeboden zie je gewoon dat ze moeite heeft, en dat lijkt iets te zijn waar meer van haar leeftijdsgenoten last van hebben. Ze gaan gewoon anders om met kennis. Ik zie dat vooral als ze bijvoorbeeld bezig is met exacte vakken, uiteindelijk valt het kwartje wel, maar soms moet je wel even een zetje geven naar een bepaalde denkwijze (en dat zie ik dan ook weer terug bij de jongere IT-ers waar ik mee werk).
Als ik schrijf "jongere IT-ers", voel ik mijzelf wel weer oud hoor ;)
Anders omgaan met kennis is gewoon aangeleerd. Als je iemand nooit moeilijke dingen laat doen kan die waarschijnlijk ook geen moeilijke dingen. Verder lijkt de maatschappij erg gefocust op gemak. Ofwel zoveel mogelijk met zo min mogelijk inzet.

Ik zie sites als stackoverflow meer als plaats waar je voorbeelden kunt zien die daarna aanpast aan wat je nodig hebt, en ondertussen er wat van leert
Als die (API) documentatie er is natuurlijk en meer bevat dan alleen de eerste init call. Dat is helaas geen gegeven.
Is hier niet gewoon sprake van selectie-bias? Dat mensen die een vak meer dan 10 jaar hebben volgehouden een andere aanpak hebben dan de meeste anderen die het niet zo lang vol houden?

Toen ik nog studeerde was het ook zo dat minder dan 10% van het jaar "het" had, de rest is ook wel goed terecht gekomen, maar niet als low-level-programmeur, zeg maar.

Ik ken ook flink wat oudere programmeurs en IT'ers waaronder veel zij-instromers die pas later een IT-opleiding hebben gevolgd en die nog niet zo veel ervaring hebben. Daar zitten er ook nogal wat bij die als het ware het overzicht missen, en dat eigenlijk ook niet willen hebben. Ze willen lekker aan hun stukje applicatie werken en zijn totaal niet bezig met andere zaken zoals (bv) beveiliging. Als er een probleem is dan googelen ze het en accepteren ze de eerste de beste oplossing als het woord van de god, zodat ze weer verder kunnen met het stuk dat ze wel interessant vinden.

Mijn persoonlijke mening is dat leeftijd er niet zo veel mee te maken heeft, maar dat op jongere leeftijd er nog meer mensen rond lopen die eigenlijk niet zo geschikt zijn voor het vak.
33 en al 18 jaar lid :)

Ik weet nog dat er in de 'huiskamer' een topic stond met 'Er vliegt een vliegtuig in de twintowers'. Ik klikte erop met de gedachte owjee wat voor onzin krijg ik nu weer te zien. Maar er stond 'zet de tv maar aan'. The rest is history ;(

Maar ik denk dat een onderverdeling in de catergorie 20-39 wel op z'n plaats is. Deel het door 2, of misschien zelfs door 4. Ben benieuwd wat daar de resultaten van zijn
En toen zat ik ook al op tweakers te neuzen, toen had ik mijn eerste baantje in de IT. Dus nieuwe generatie???
Kijk eens naar mijn profiel. Dan het jouwe. Dat komt veel meer overeen met wat jij "denkt". De bezoekers van de eerste generatie waren volgens mij vooral mensen in mijn leeftijdscategorie.
Ik heb lang gewacht met aanmaken van account had geen meerwaarde.

Pas toen totaalhardware of hardwaretotaal webwinkel me bestelling niet leverde en ik er langs ben gegaan en ze politie belden (donkere meneer van 2 meter of.meer die mij "onguur" noemde toen hij 112 belde) en de politie hen het advies.gaven om vooral terug te betalen, vond ik.het tijd om te reageren en anderen te waarschuwen. Paar weken daarna waren ze kapot.

En sindsdien heb ik dat kleine 10 keer meegemaakt.... sterker nog redactie van Tweakers was boos dat ik een zaak zwart had gemaakt. Paar weken later waren ze wel failliet en wees ik Tweakers erop dat verdienen aan pricewatch ook inhoud dat ze ons moeten beschermen tegen wankelende ondernemers.

Voor alle duidelijkheid ik heb geen antecedenten tijdens studie aan de deur gestaan bij houseparties en 8 jaar vrijwilliger in jongerenwerk in een achterstand wijk.

Schoot me te binnen dat tweakers werd gepest op lanparty vorige eeuw. Zag iemand een brandblusser leegspuiten in hun tent, geen idee waarom was 1999 denk ik.

[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 12 juli 2018 11:47]

Inderdaad (zegt een 1st gen.).

[Reactie gewijzigd door Orion64 op 12 juli 2018 06:27]

Tweakers is voor mij nooit eerste keus geweest. Dat komt omdat op Nederlands nieuws na je alles al kunt weten.

Bovendien worden dagelijks veel zeer nieuwswaardig artikelen niet geplaatst waardoor je een "dode hoek" hebt indien je alleen tweakers bezoekt.

Ik betrap mezelf erop dat ik Tweakers vaker ben gaan bezoeken nadat ik een aantal keer lang op vakantie was geweest en een paar weken geen ICTNIEUWS (theregister.co.uk) had gelezen. Er komt teveel voorbij om het achteraf allemaal "in te halen". Wat dat aangaat is tweakers een week of 2 missen geen probleem. Elke dag zijn er maar een paar artikelen echt interessant. En Tweakers kan statistieken mbt aantal views en reacties op een artikel gebruiken ter indicatie wat mensen ECHT interessant / belangrijk vinden.

Verder missen ze bij Tweakers een "echte" redactie die niet gesponsorde hardware test.
Zoals elke IT-tijdschrift redactie hardware via winkel te leen krijgt, zou het geen probleem moeten zijn om veel meer zelf te testen.

Tweakers zou pas echt "leidend" zijn indien b.v. bij elke pricewatch artikel een eigen objectieve test zou staan. Aan je bezoekers vragen of je leidend bent is zinloos, aangezien je hun perspectief niet kent....

Gemiddelde medewerker van mediamarkt komt hier en weet over artikelen die jullie getest hebben niets meer te vertellen dan wat in het artikel stond (grappig als je artikel zelf al gelezen hebt).

In het land der blinden is de eenoog koning.
Er bestaat ook kans op een selection-bias: mensen die tevreden zijn over Tweakers.net zullen eerder geneigd zijn om positief te reageren om verzoeken van 'hun' site mee te werken aan een onderzoeken (waar door de resultaten een vertekend beeld naar het positieve geven). Iemand die juist geen interesse heeft in het merendeel van de site zal vaker besluiten niet mee te werken aan onderzoeken. Ik vraag me af of hier voor gecorrigeerd is @chengbondkwok ?

[Reactie gewijzigd door CyberMania op 12 juli 2018 07:54]

Er is bij het design van de survey onvoldoende nagedacht over response bias, wat we in een volgend onderzoek zullen meenemen.

De vragen in de survey waren naar een kant gericht en hadden we moeten balanseren.
Het is ook een idee om een andere weging dan gewoon een gemiddelde te nemen voor de score. Er zijn erg veel papers geschreven over hoe de scores gerepresenteerd moeten worden etc.
Precies, zoals het nu was is het eerder een soort zelfbevlekking.
Staat er ergens hoeveel leden ze hebben?
Of liever "actieve" leden mensen die een paar keer per week langskomen.

Dan kan je meteen zien hoe relevant dit onderzoek is.


Voor alle duidelijkheid er is ťťn dingen wat je echt alleen bij Tweakers kunt vinden :

reviews: Tweakers' serverpark anno 2015

Dat is echt de moeite waard, als je in detaching zit (of hebt gezeten) heb je in vele keukens mogen mee kijken. Maar het komt niet vaak voor dat je gedetailleerde informatie en overwegingen voor bepaalde keuzes openbaar zult vinden.

Ik hoop dat ze daar wel mee doorgaan.

Dit artikel vergeten:

reviews: Tweakers 18 jaar: hostinggeschiedenis 2008-2016

[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 12 juli 2018 06:49]

"En Tweakers kan statistieken mbt aantal views en reacties op een artikel gebruiken ter indicatie wat mensen ECHT interessant / belangrijk vinden"

Alsjeblief niet. Dan krijg je een populistische insteek. Als simpel voorbeeld: ieder Apple artikel, hoe onzinnig dan ook, krijgt standaard een paar honderd reacties. Zelfs bij piepklein nieuws. Laat je niet leiden door de waan van de dag wanneer het op nieuws schrijven aankomt.
Het was maar een voorbeeld. Een ander voorbeeld is een nieuwtje over Facebook. Of over een Microsoft produkt.

Er zijn een handjevol onderwerpen die veel aandacht en controverse oproepen. Betekent dit dat Tweakers zich daar op moet focussen, om zo de maximale exposure er uit te halen?

Nee, in godsnaam nee.
Meer techniek en minder product introducties / persberichten.
Het komt ook voor een deel doordat ik me eraan irriteer dat er zoveel apple nieuws op tweakers staat en dat ik dan comment op het artikel met het verzoek om ook elk ander gerucht over elke andere telefoon en pc-fabrikant op de voorpagina te zetten.
Ja, geruchten artikelen ongeacht merk vind ik ook irritant.

Met name als ze erbij zetten "diegene had het vaker goed in het verleden".

Als je op basis van roddels/aannames wil publiceren maak dan een dochter site "Tweakers Privť" voor al.uw ICT roddels.

Ook artikelen over hardware die nooit in Nederland/Europa verkocht zal worden of niet compatible is met Nederlandse/Europese infra (mobieltjes) is zinloos.

Wat heb je er aan om te weten dat er zeer leuk toestel voor weinig te koop is die hier niet verkrijgbaar en/of zal werken.
Hier een 1st gen (die 2 jaar eerder geregistreed is dan Orion64) die midden in de 20-39 groep valt (ongeveer, met 31yo).
Dus 20-39 hoeft zeker niet de "nieuwe" generatie te zijn.
Hier een 1st gen (die 2 jaar eerder geregistreed is dan Orion64) die midden in de 20-39 groep valt (ongeveer, met 31yo).
Dus 20-39 hoeft zeker niet de "nieuwe" generatie te zijn.
Hier ook een "first gen" (zelfs 1999, maar ja de merge he) en ook ik val in de 20 tot 39 jaar. Tweaker is in de jaren enorm veranderd, waar "we" vroeger voorop liepen in technologie nieuws kwam dat ook voornamelijk omdat er simpel weg geen alternatieven waren. Nu er genoeg alternatieven zijn merk je eigenlijk pas dat tweakers daarmee niet heel snel is.

Wel heeft tweakers inmiddels een hele grote groep trouwe bezoekers waar ze het van moeten hebben.
De reden dat ik als "first gen" (wat een kutbenaming trouwens) hier nog kom is voor 90% het forum en 9% V&A, de nieuwtjes op de frontpage trekken mij al jaren niet meer naar tweakers daar zijn gewoon beter alternatieven voor.
Hier een trouwe bezoeker (first gen, als ik mijzelf zo mag noemen). Ik lees mijn technieuws eigenlijk alleen maar via Tweakers. Of dat het Tweakers een autoriteit maakt op dat gebied durf ik wel te betwijfelen. Ik zoek gewoon niet verder omdat ik daar geen behoefte aan heb. Verder maak ik vooral veel gebruik van de pricewatch. Het forum is leuk maar vaak te chaotisch. Vooral populaire topics zijn al snel onleesbaar waardoor vragen dubbel worden gesteld die vervolgens de wind van voren krijgen O-) . Op forum gebied is Tweakers wel een autoriteit, maar dan in de negatieve vorm. Respect my authority!

Eigenlijk heb ik op ieder onderdeel van Tweakers wel kritiek maar ik blijf toch gewoon hangen. De pagina oogt verfrissend en leest lekker weg. Oh ja, en de comments. Ik skip vaak complete artikelen om alleen maar de comments te lezen. 8-)
Ik denk ook dat dit de ruis is in dit onderzoek. Op de FP maar ook wel in de fora meen ik veel jonge bezoekers te herkennen. Dat deze groep in het onderzoek is ondervertegenwoordigd is mijn grootste verbazing. Maar wat je zegt, waarschijnlijk zijn ze te druk met leven om surveys in te vullen :).

[Reactie gewijzigd door teacup op 12 juli 2018 07:19]

Tenzij je er iets hips mee kan winnen natuurlijk ;)

[Reactie gewijzigd door Triaxlium op 13 juli 2018 09:12]

Ik zelf ben 15, en bezoek deze site al vanaf mijn 13e levensjaar, heb pas later een account aangemaakt. Ik bezoek deze site nog steeds ongeveer 3-6x per dag.

Bij mij in de informatica lessen, en bij andere Tech-freaks van mijn leeftijd merk ik dat er veel mensen zijn die een account niks boeien.

Zolang je alleen nieuws wilt lezen en de Pricewatch wilt gebruiken heb je geen account nodig, deze zullen ze dan ook niet maken omdat de Tech-freaks van <20 ook niet altijd onze info door willen geven :).

Ik snap je opmerking dus wel enigszins. Over die survey? Die heb ik dus wel ingevuld :).
Jawel hoor! Prima website. ;)
"Had al enige tijd het idee dat een andere generatie tweakers is gaan bevolken eentje die eenzijdig ja knikt en niet zelfstandig over iets gaat nadenken."

Prima conclusie, die je totaal weer niet kunt terugleiden naar het onderzoek of uberhaupt leeftijd zoals je hier zelf stelt.

Je zou kunnen beargumenteren dat er minder sprake is van een echt onderzoekende houden, minder zelf wordt geklust of (helemaal mee eens) continue alleen maar op gevoel/emotie wordt gemodereerd op de frontpage. Maar dat kan je niet zomaar verbinden aan leeftijd, doelgroep of adverteerders (er is wmb een breder scala aan variabelen). Moet je onderzoeken dus =)
Had al enige tijd het idee dat een andere generatie tweakers is gaan bevolken eentje die eenzijdig ja knikt en niet zelfstandig over iets gaat nadenken.
Lees: die het niet met jou eens zijn.
Up en down modereren moet men alleen in handen geven van mensen die actief zijn in discussie.

Dan klopt zou je stelling kloppen, nu minnen ze zonder verder gedwongen te worden om inhoudelijk er over na te denken.
Wat ik toch voornamelijk zie, en zeker op de frontpage, is dat men er geen donder verstand van heeft en maar wat roeptoetert. Zeker in de gebieden waar ik zelf dan weer verstand van heb.

Daar is geen beginnen aan. Ben vaker de discussie aangegaan maar moest me door leken laten uitleggen hoe mijn eigen vakgebied werkt en een -1 op de koop toe.

Nee dank je feestelijk :+
Demotiverend.

Ik ken het.

Dat is voornaamste reden waarom ik van mijn account en posting af wil.

Als het toch geen toegevoegde waarde heeft omdat mensen het niet begrijpen/inzien of betwisten (bron vragen van zaken waar je al 20 jaar mee te maken hebt) is het beter om het ze te onthouden. Hun verlies.

Ondertussen maak.ik me wel zorgen over eenzijdigheid van samenleving want niet alleen hier is men niet geÔnteresseerd in andere mening/perspectief.
Dat bron vragen is natuurlijk dubbel, aan de ene kant kritiek leveren op slechte kwaliteit reacties, aan de andere kant er moeten mensen maar aanvoelen dat jij kennis van zaken hebt?
Vaak staat ook in een bron meer verdieping dan in een reactie (niet altijd) dus ik lees ook regelmatig bronnen om meer kennis op te doen.
Soms is er geen bron maar een ooggetuige.

Gezien NDA en/of belofte/eed is niets te openbaren.
Ja wie mogen er nu eigenlijk up en down modereren?
Volgens mij is er een onduidelijk onderscheid ontstaan tussen de frontpage en de expertise op het forum
Dat ben ik met je eens, maar het forum vind ik zo goed als onbruikbaar. Stokoude PHP bulletin board style en de meeste topics bestaan uit vele duizenden reacties. Is gewoon niet aan te beginnen.
Het forum voelt idd jaren 90-style aan en is maar echt geschikt voor korte vraag en Antwoorden.

Veel moderner zou een wiki-achtige aanpak waardoor de commnity gezamelijk kennis kan opbouwen of naslagwerken beheren, papers scrhrijven enz. Nu gaat er giga veel info verloren omdat het gefragmenteerd is of omdat men er niet aan begint om uberhaupt iets bij te dragen.

Ook de Frontpage is ‘goed’ maar kan zoveel beter! Zo is er totaal geen link tussen het forum (of wiki :)) en het artikel. News posts worden zelden voorzien van links met achtergrond info die is opgebouwd door de community. Je ziet in reacties ook nooit een linkje naar het forum. Het lijken wel twee werelden.

Ook gaan waardevolle reacties gewoon verloren omdat het ‘maar reacties zijn’ maar soms staat er gewoon heel leerrijke dingen in die uw inzicht in technologie verbeteren. Een leerrijke reactie zou omgezet kunnen worden in een deftiger wiki-artikel zodat het de volgende keer als ‘leestip met achtergrond community info’ kan toegevoegd aan een nieuwsbericht dat over het zelfde onderwerp draait.

Als Tweakers dat niet doet vrees is dat ze zullen eindigen in een inhoudsloze fast paced news blog en dat ze de kritische en intellectuelere massa gaan verliezen over tijd.

Edit: last but not least is de front page moderatie. Erg veel mensen gebruiken de 0 als ‘oneens’ knop en de +2 als ‘eens’ knop. Op zich werkt de moderatie wel maar het kan beter.

Momenteel zijn er twee mensen die deze post als ‘irrelevant- off topic’ aanstippen. Wat op zijn minst bedenkelijk is en net hier zie ik verbetering mogelijk om de website ‘aangenamer’ en ‘eerlijker’ te maken.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 12 juli 2018 14:06]

"Veel moderner zou een wiki-achtige aanpak waardoor de commnity gezamelijk kennis kan opbouwen of naslagwerken beheren, papers scrhrijven enz."

Just wow! Wat een goed idee.. ik zag laatst dat iFixit dit ook zo doet.. Maar dit wordt een klus van abnormale proporties maar als het eenmaal staat staat het. Voor!
Ik vond dit in 2009 al een goed idee.
Goed genoeg om een topic voor te maken.
Echter is dit niet echt opgepakt.
Ik tracht al jaren van me tweakers account af te komen en kreeg nooit antwoord. Inmiddels stond er laats een posting over dat je per MAIL (!) je account kan laten opheffen. Wat belachelijk is.
Je tracht al jaren jouw account op te zeggen? De procedure rond het opzeggen van een account staat duidelijk beschreven in de algemene voorwaarden. Wanneer je die procedure volgt helpen we je graag bij het opzeggen van jouw account.

[Reactie gewijzigd door Bor op 14 juli 2018 01:09]

Ik heb tot men het laatst expliciet beschreven nooit geweten dat er een AV was.

Maar vind je het niet raar dat een techsite niet de mogelijkheid bied online account op te heffen?
Wanneer je de voorgeschreven procedure volgt zet ik graag het e.e.a. in werking om jouw account op te heffen. Je kunt ook even per DM contact opnemen zodat ik de procedure voor je in gang kan zetten.
Ik bel maandag om eerst vast te stellen of jullie conform AVG alle data wissen.
Video met ondertitels of video zonder geluid:
* Op het werk, collega's niet storen (stiekem kijken onder de baas z'n tijd)
* Op het werk, PC zonder geluidskaart/zonder speakers.

[Reactie gewijzigd door barchettanl op 12 juli 2018 10:11]

Ja, dat dacht ik ook gelijk. Lijkt me wat voor de hand liggender dan de aanname van de auteur over dialecten en zo... Onverstaanbare mensen moeten sowieso geen video's presenteren.
ik vind de video's sowiso een beetje knullig:
- reporters zijn te voorzichtig en te politiek correct, bang om een straffe uitspraak te doen, terwijl die vaak toch wel gepast zou zijn. Toon jullie mening/gevoel dat jullie werkelijk over het product hebben. Ik ben niet geinterreseerd in politieke correctheid.
- de editing: vaak wat shots van het product en een deuntje op de achtergrond. Saai. Gooi direct met harde feiten en specs. Praat terwijl je het product laat zien. Ik hoef die muziek niet.
Het is ook allemaal van die non cpoyrighted meuk. En als ze er wel voor betalen is dat zonde. Kijk eens bij non copyrighted meuk voor gratis muziek..

/end loop
En niet te vergeten: Omdat het op grond van Art. 21, lid c van het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap wenselijk is. Dove en slechthorende tweakers uitsluiten is niet meer van deze tijd.
Vanaf de leeftijd vanaf 20 jaar hadden de kolommen kunnen worden gesplitst in segmenten van tien jaar. Of zelfs 5 jaar voor de categorie 20 tot 39 jaar. Een interval van 19 jaar is te groot.
Thanks voor je feedback!

Achteraf gezien hadden we die groep inderdaad minimaal in twee stukken moeten hakken, waarbij je het later zelf nog kan aggregaten. Dit zullen we meenemen naar een volgend onderzoek :)
En probeer ook de groepen gelijk te verdelen. Nu neemt de ene optie zes jaar in beslag, de volgende 20 nog een 15. Daar krijg je zeker een vertekend beeld van. Hetzelfee verhaal bij de videolengtes.

Nog beter is gewoon iedereen zijn leeftijd in te laten vullen, hoewel je dan privacy ook even kritisch moet overwegen.

En wat vooor cijfers krijg je als je de geboortedata uit iedereens profiel trekt?
Als tip (ik heb hem hierboven ook gepost): lees tufte een keer. leuk leesvoer en de basis voor goede grafieken.
https://github.com/yowent...itative%20Information.pdf
met name vanaf blz 53 om dit soort fouten te voorkomen
Vind 't leeftijdsonderscheid wel logisch. De groep van 20 tot 39 zit in meestal in dezelfde levenservaring met betrekking tot voorhande zijnde technologie. De oldies kennen nog het inetloze/mobielloze tijdperk, de jonkies juist helemaal niet. Dus qua technologische ervaringswereld klopt die indeling wel redelijk mijns inziens...
Er is een wereld van verschil tussen een student (meestal jonge 20-ers) en een werkende hoor (iedereen boven de 30 zal meestal wel werken, en dus in een andere levensfase zitten). Dus ik had 20 tot 29 en 30 tot 39 ook apart gezet.

[Reactie gewijzigd door CyberMania op 12 juli 2018 07:11]

Levensfase met betrekking tot waargenomen technologische ontwikkelingen qua informatiestromen. Zag interconnectivity een sprong maken in de jaren 90 (opkomst internet) en weer in de jaren 10 (cloud, streaming).
Bij het kopje: Tweakers helpt mij een duw in de richting van aanschaf pc d.m.v. reviews moet ik helaas constateren dat er ook soms aan struisvogel politiek wordt gedaan of informatie niet volledig is waardoor ik paar keer met aankopen flink in de problemen ben gekomen en heeft me heel veel geld gekost.

Voorbeeld:
Ik kocht een LG 65 inch OLED televisie naar aanleiding van Sym Kranenburg zijn review. Hij was laaiend enthousiast en eindigde deze review met de magische woorden: "Als je in de gelukkige positie bent om deze OLED televisie te bemachtigen heb ik 1 tip voor je, kopen dat ding!"

Probleem was: bij snelle beelden van links naar rechts of rechts naar links waarbij de camera wegdraaid, kon de tv het beeld niet bijhouden. Dit was te zien bij tv signaal coax (met CI module intern), YouTube enz.
Wanneer je verhaal gaat halen krijg je antwoord van Sym: "Kabelsignaal vinden we niet belangrijk genoeg om te testen."
Het lijkt mij juist wel van belang dat kabelsignaal getest wordt want heel veel mensen willen geen externe kastjes in huis hebben om lekker lui tv te kijken via kabel. Niet iedereen kijkt 4k signaal of heeft tig abonnementen per maand om tv te kijken.
Later krijg je dan op de vraag bij snelle beelden en beeldfouten als antwoord: "Het is mij nooit opgevallen tijdens reviewen."
Meerdere partijen aan wie ik de tv met moeite heb willen verkopen zagen het allemaal. Ook mijn visite.
Op internet staan er ook heel veel verhalen omtrent LG en Motion problemen. Ongeacht of deze in of uitgeschakeld staan.
De review van Sym was of iets te enthousiast of riekt naar enorme sponsoring/fanboy gehalte welke ik hem ook verteld hebt. Dan krijg je als antwoord dat Tweakers onafhankelijk functioneert. Maar wie kan dat controleren? Het heeft mij heel veel geld gekost dit krijg je niet van Tweakers terug of wie dan ook.

Zo ben ik met meerdere producten op Tweakers n.a.v. review in zee gegaan en bleken veel software en hardwarefouten in te zitten. Voornamelijk was dit op gsm gebied. Men schrijft nooit over hoe de belkwaliteit is terwijl iedereen belt met een telefoon (lijkt mij basisfunctie). Je leest allemaal over accuduur, score getallen en design maar belkwaliteit geen woord over gerept in alle telefoonreviews.

In het verleden heb ik een LG G2 gehad en deze is 5x gerepareerd omdat ik onverstaanbaar was en toestel het ook soms begaf i.v.m. bootloops. Uiteindelijk na 2 jaar kreeg ik mijn geld terug van winkel.

Ik kocht een Huawei Ascent Mate, Whatsapp berichten kwamen niet door, proximity meter werkte niet waardoor tijdens bellen je gesprekken met je wang wegdrukte. De hoorspeaker kraakte ook tijdens bellen. Deze moest ik verlagen om het kraken tegen te gaan maar de tegenpartij werd moeilijker verstaanbaar. Denk je dat dit in de tweakers review vermeld stond? Nee, maar had wel ontdekt kunnen worden als men kort met elkaar had gebeld tijdens reviewen.
Verkopende partij heeft de telefoon teruggenomen toendertijd en geld terug gegeven.

Ik adviseer een vriend Lenovo P2 aan de hand van Tweakers review. Maar standaard zit er op deze telefoon geen kantel/roteer functie voor portret of landschap modus. Daar moet je weer een externe app voor downloaden om dit werkende te krijgen. Ook hierover geen woord gerept in Tweakers review terwijl je met een telefoon juist veel beeldmateriaal kijkt. Het had makkelijk ontdekt of vermeldt kunnen worden.

Kortom er valt nog een hoop te verbeteren op hoe basisfuncties werken bij producten tijdens het reviewen.
Veel mensen kijken kabel signaal met CI module en mensen bellen ook nog met een telefoon. Ja echt waar :)
Negeer deze punten niet.

[Reactie gewijzigd door aliberto op 12 juli 2018 12:32]

Moet het helaas met jou eens zijn.
Het is niet alleen het geval bij jouw voorbeeld maar ook bij de redactionele reviews van smartphones.
Er is daar altijd een ondertoon van "het is geen apple of samsung" en vind je om die reden vaak biased opmerkingen over bijvoorbeeld dat men jammer genoeg een hoesje over een glazen toestel nodig heeft (wordt wťl meegeleverd), dit duidelijk negtief vermeldt wordt bij het "minder geachte" merk en dan zie je deze opmerking niet in dezelfde trant terug bij hun eigen voorkeursmerken want wordt daar als een positieve oplossing gebracht.
En dat is maar 1 voorbeeld en is gewoon biased reviewen al of niet veroorzaakt door het feit dat men persoonlijke voorkeuren meeweegt of dat sponsoring (direct of indirect) dit veroorzaakt.
Ik staar mij allang niet meer blind op reviews hier maar ga altijd op zoek naar internationale reviews en gebruik die dan om een gefundeerde keuze te maken indien noodzakelijk.
Oh, en ik ben 63 jaar, heb tot voor kort jarenlang een eigen bedrijf gehad in hard- en software ontwikkeling met specialisatie in embedded oplossingen en dit gebruikersonderzoek is gewoon flut, even keihard voor z'n raap.
Ben je bereid om voorbeelden op te noemen aan de hand van URL's om je statement te versterken of te verduidelijken?
Thanks voor je feedback! Ik ben benieuwd waarom dit gebruikersonderzoek flut is, zodat ik het mee kan nemen naar een volgend gebruikersonderzoek.
Niet om een discussie over reviews te willen beginnen. Iedere review is per definitie biased. Want is uitgevoerd door persoon X en op een moment in de tijd gedaan. Dat laatste is ook van belang, is het gereviewde een hagelnieuw apparaat waarover nog geen gebruikservaring is opgebouwd? Dan beÔnvloedt dit wel hoe ik een review lees. Maar kan ik dit een reviewer of zijn organisatie verwijten?

Ik denk dat iedereen sowieso meerdere reviews moet bekijken. Je noemt internationale reviews, maar wat mij opvalt is dat veel van die reviews min of meer dezelfde inhoud hebben. Enkele goede sites niet te na gesproken, denk aan een notebookcheck, maar die site bedient ook een andere doelgroep als tweakers, naar mijn idee tenminste.
Ik adviseer een vriend Lenovo P2 aan de hand van Tweakers review. Maar standaard zit er op deze telefoon geen kantel/roteer functie voor portret of landschap modus. Daar moet je weer een externe app voor downloaden om dit werkende te krijgen. Ook hierover geen woord gerept in Tweakers review terwijl je met een telefoon juist veel beeldmateriaal kijkt. Het had makkelijk ontdekt of vermeldt kunnen worden.

Was dit toen hij net uitkwam? Ik zit hier zelf met een P2, deze optie zit gewoon in het OS ingebakken.
Was het maar zo. Nog steeds is het aan de orde. 1 maand geleden naar Mediamarkt geweest en situatie uitgelegd en verkoper geloofde me niet. Hij zei dit moet er standaard opzitten. Na 10 minuten stoeien gaf hij het op en moest zijn meerdere erkennen :*)
Als het werkt dan werkt het halfbakken en dan bedoel ik dan wel dan niet in aps. Niet permanent dus.

[Reactie gewijzigd door aliberto op 12 juli 2018 11:28]

Beetje jammer dat ik in het onderzoek niet tegenkom welke andere techsites de Tweaker nog bezoekt naast T.net voor meer nieuws behalve HW.info.

Wat ik persoonlijk heel jammer vind is dat er soms artikelen worden gepost die niet echt direct interessant zijn (gerucht, marketing, etc.), terwijl ik graag meer zou willen lezen/zien op gebied van Security, Linux, Multimedia en Gaming. Het is er wel, maar het zou best iets meer mogen zijn, zeker als ik op jullie Engelse/Amerikaanse concurrenten kijk. ;)

Af-en-toe mis ik de 'oude' Tweakers waar ook 'neutraalheid' soms/deels werd weggelaten en er ook artikelen verschenen met toevoegingen van een redacteur. Al past dit niet meer in de weg die T.net heeft ingeslagen.

Verder snap ik even de survey niet zo goed. Waarom wordt er niets gevraagd over de PW, favoriete onderdelen, abonnees/lid worden, wat er moet worden verbeterd, etc.? Wat kunnen jullie hier nu echt uithalen, behalve cijfers? :)

[Reactie gewijzigd door foxgamer2019 op 12 juli 2018 08:10]

Wat ik persoonlijk heel jammer vind is dat er soms artikelen worden gepost die niet echt direct interessant zijn (gerucht, marketing, etc.), terwijl ik graag meer zou willen lezen/zien op gebied van Security, Linux, Multimedia en Gaming.
Ik denk dat dit moet zijn "Wat ik persoonlijk heel jammer vind is dat er soms artikelen worden gepost die voor mij niet echt direct interessant zijn (gerucht, marketing, etc.)". Wat iemand interessant acht is puur persoonlijk natuurlijk. Een gerucht kan voor mij bijvoorbeeld zeker interessant zijn (afhankelijk van de context). Het mooie is natuurlijk dat je niet alle items hoeft te lezen en zelf een onderscheid kunt maken. Er is zelfs een mogelijkheid om zelf nieuwstips in te sturen :)
Ik lees bijna alles hoor, ook al sluit het niet volledig aan bij mijn interesses.
Een gerucht kan zeker interessant zijn, maar zoals gister bijvoorbeeld over de Intel Extreme Edition rebranding, die vind ik weer wat minder. ;)

Met regelmaat stuur ik artikelen in, o.a. over security en Linux. Maar ik begrijp goed dat niet alles op de site komt en niet perse interessant is voor iedereen.
Op je laatste vraag: we doen meerdere keren per jaar een survey, met elke keer andere stakeholders aan zet. Als we alles zouden uitvragen, dan was de survey nog langer geworden en dat helpt niet om response te krijgen.

Daarnaast kunnen we niet alles evenveel aandacht geven intern. De vragen die we nu hebben gesteld sluiten aan op de ontwikkelingen die intern nu gaande zijn.
Ik ben superblij met Tweakers maar vind soms wel dat er te hoog van de toren wordt opgeblazen in het 'vooroplopen in tech' in vergelijking met bijv. de Amerikanen.
Tweakers wil het juiste adres zijn voor technieuws en reviews, en uitstralen dat de expertise aanwezig is.
@chengbondkwok . Jammer dat er is gekozen voor ouderwetse staafdiagrammetjes ipv mooie en creatieve infographics. Bijv. waar de meeste respondenten vandaan komen had je een heat-map op de kaart van Nederland kunnen maken. Gemiste kans imho om zo'n leuk onderzoek op zo'n ouderwetse manier te presenteren. Tip: kijk ook eens in https://www.reddit.com/r/dataisbeautiful/ voor wat indrukken over data visualization. Het artikel lijkt meer op een powerpointpresentatie uit 1998 aan collega's dan als 'new media' om een mooi verhaal te vertellen.
We zijn dan ook blij met de respons die we hebben gehad op het onderzoek, waarvan we nu de resultaten willen delen. Het delen van resultaten vinden we belangrijk; jullie hebben immers meegedaan met het onderzoek
Resultaten van jullie voor jullie
Wanneer komt de dataset dan beschikbaar voor het publiek?

Wat ze overigens allemaal doen voor de community (podcasts, abodagen, meet-ups, weggeefacties etc) echt super top en leuke club de website etc. En de sponsors van Tweakers (LG etc) doen ook veel voor ons. Heel blij mee en dat allemaal gratis. Maar ik wil alleen maar zeggen dat ik ze niet echt vooruitstrevend vind en dat ze soms doen alsof ze de beste zijn op alles in techgebied:
Tweakers wil het juiste adres zijn voor technieuws en reviews, en uitstralen dat de expertise aanwezig is.
Zo is er bijv. een user op het forum die heel goed onderbouwd heeft waarom hij de CPU, GPU en voedingstests van tweakers al jaren ondeugdelijk in elkaar vindt steken, edit deze user bedoel ik: CPU, GPU en PSU reviews] van @-The_Mask-.

[Reactie gewijzigd door CyberMania op 12 juli 2018 07:09]

Thanks voor je feedback :)

Dit is mijn eerste artikel ooit en mijn insteek was om het qua design in lijn te houden met de andere redactionele artikelen. Ik dacht dat ik iets leuks kon maken met datawrapper, maar dit was het resultaat :p

Voor een volgend gebruikersonderzoek artikel zal ik idd even kijken of er een betere manier is om te visualiseren.

Of de dataset publiekelijk online komt moet ik even intern overleggen. Wellicht dat we het op verzoek kunnen doen maar ik beloof niets. Ik kom daar later nog op terug.
BI's zijn geen grafisch vormgevers dat snap ik ook wel, maar wellicht kan iemand binnen de Persgroep op het gebied van vormgeving / data visualization volgende keer wat mooiers maken van de data. Dat hoeft niet voor elke grafiek, maar een leuke infographic is toch wel het minste wat zo iemand moet kunnen (vormgever).
Suggestie: als je de data deelt, kunnen de echte tweakers er welicht mee aan de slag om geavanceerde infographics te maken voor (ontevreden) read only bezoekers. Volgens mij laat je tweakers dan optimaal naar zijn vermogen werken; tweakers als community van tech authority. Hoedanook: mooi artikel!
Zo te zien doen jullie het meer dan prima. Zelf niet meegedaan met het onderzoek maar herken me wel in de gemiddelde uitkomsten. Op naar de volgende 20 jaar!
Toch vraag ik me af hoe representatief die scores zijn. Volgens mij zit het in de natuur om een positieve, maar niet maximale score te geven, daarom zie je ook zo vaak de een na hoogste score die erboven uit torent.
Belangrijk in een dergelijk onderzoek is wat gaat Tweakers doen met de resultaten? Welke acties worden gedefinieerd teneinde de kwaliteit van het geheel te verhogen? Leuk al die hoge cijfers maar vergeet niet dat er ook een hoop lagere scores zijn en daar zitten ontevreden klanten tussen.

Het lage aantal respondenten t.o.v. het aantal leden kan een scheve verhouding geven, in ieder geval geeft het voor de doelgroep voldoende aanleiding een aantal acties te definiŽren en ook daadwerkelijk uit te voeren.
De resultaten zijn intern gedeeld en besproken. In principe worden de resultaten gebruikt ter indicatie, niet ter bevestiging. Dat heeft ook te maken met het aantal respondenten: we kunnen niet zomaar dingen uitvoeren omdat de survey het zegt. Verder is het ook lastig om iedereen te pleasen. Lage cijfers zitten er inderdaad tussen en die bespreken we ook, maar het is lastig om te zeggen of dit voor iedereen geldt
Waarom is gekozen voor deze leeftijdsgroepen? Het lijkt nu net alsof 20-39 de grootste groep is, maar dat kan ook komen door de verdeling. Een staafdiagram per jaar had ook gekund en had veel meer en betere informatie gegeven.
tip voor grafiek-bouwers: lees Tufte: "a visual display of quantitative information" eens. https://github.com/yowent...itative%20Information.pdf blz. 54

[Reactie gewijzigd door blissard op 12 juli 2018 10:03]

Dat is een goede vraag. We realiseren ons ook dat sowieso de groep 20-39 veel te groot is. Dat hadden we in ieder geval moeten uitsplitsen in twee groepen.

Wellicht dat we leeftijd invullen gaan doen bij de volgende survey.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Call of Duty: Black Ops 4 HTC U12+ dual sim LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6 Battlefield V Samsung Galaxy S9 Dual Sim Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V. © 1998 - 2018 Hosting door True