Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch

Redacteur games

Detroit: Become Human Review

Androids met emotie

Conclusie

Quantic Dream heeft voor Detroit: Become Human een mooie, afwisselende en soms zelfs levendige wereld geschapen die zeer realistisch en geloofwaardig aanvoelt. De levels waar je doorheen loopt, zijn naar hedendaagse maatstaven vrij klein, wat de makers ruimte geeft om er vrij veel detail in te stoppen. Toch is de spelwereld niet het meest imponerende dat na afloop in je gedachten zal blijven hangen; dat is eerder de vormgeving van de gezichten van de hoofdpersonen. Dat is het meest indrukwekkende onderdeel van de game. Dat komt niet alleen door prima motion capture, maar ook doordat Quantic Dream goed heeft gecast. De studio had voor de rol van Kara, toch een beetje het uithangbord van de game, kunnen kiezen voor een erkende schoonheid als Doutzen Kroes of Alicia Vikander. In plaats daarvan koos men voor actrice Valorie Curry, die veel minder de fotomodellen-look heeft en veel meer op een leuk buurmeisje lijkt. Daar kunnen spelers zich makkelijker mee identificeren, en dat is bij een game als deze erg belangrijk. Ook de rollen van Hank en een aantal anderen waarvan we het bestaan hier niet zullen spoilen, worden erg goed ingevuld.

De manier waarop Quantic Dream de drie verhaallijnen door elkaar heeft gevlochten, is knap, net als de vele vertakkingen die het verhaal kent. Uiteraard stuurt alles aan op één en dezelfde finale die bij elke doorloop grotendeels hetzelfde zal zijn, maar er kunnen toch opvallend grote verschillen in de finale zitten als je de game meermaals speelt. Zo veel zelfs, dat het niet altijd helemaal goed gaat. Bij onze eerste doorloop liep de finale niet helemaal lekker, alsof we een niet goed werkende combinatie van factoren hadden. Bij een tweede doorloop ging dat beter, en bij de keren dat we het laatste deel van onze eerste doorloop op een iets andere manier herpakten, ging het ook goed. Het is overigens fijn dat Quantic Dream je die optie geeft. Als je een hoofdstuk hebt afgesloten, kun je een savegame openen en in de flowchart van de gebeurtenissen in dat hoofdstuk een punt kiezen waarop je in wilt stappen. In elk hoofdstuk zijn verschillende punten waarop dat kan. Het maakt bovendien dat de game het herspelen waard is, want een tweede poging kan heel anders uitpakken.

Detroit: Become Human is net als Heavy Rain een game die indruk maakt, doordat hij je mee laat leven met de hoofdpersonen en aan het denken zet over de toekomst. Het verhaal en de keuzes die je daarin kunt maken, is wat je bij zal blijven. Dat de besturing wat onhandig is en quicktime events nooit echt leuk zijn, zullen we de makers vergeven. Wat ons betreft blijft Quantic Dream nog heel lang van dergelijke games afleveren.

Getest

Detroit Become Human, PS4

Prijs bij publicatie: € 60,-

Vanaf € 19,99

Vergelijk prijzen

Reacties (114)

Wijzig sortering
Al dat gehamer altijd op Quicktime events. Zelf vind ik het een leuke toevoeging omdat weinig games dit hebben de laatste tijd. Quicktime events geven mij een soort van nostalgisch gevoel.

EDIT: Dat Quicktime events als minpunt word beschreven vind ik absurd. Het is een stijl die bewust is gekozen door de developper.

[Reactie gewijzigd door InfiniteSpaze op 24 mei 2018 15:33]

RE: Quick-time events: Dat ze in spellen voorkomen is het probleem niet; in principe zijn spellen als DDR en Guitar Hero niets anders dan toetsen indrukken binnen een bepaald tijdsvenster.

Maar in een spel buiten dat genre wordt het regelmatig enkel gebruikt als excuus om lange cutscenes in een spel te stoppen zonder dat de speler passief zit te luisteren. Zó vaak zelfs, dat als je ziet dat een spel quick-time events heeft, dat er een grote kans is dat het puur om deze reden is geïmplementeerd.

Als het interactief maken van een passieve cutscene het enige doel is van de quick-time events, dan heb je de term 'interactieve media' als game designer niet helemaal begrepen. Je kunt als designer veel meer engagement creëren door de speler deel te laten nemen aan het verhaal door middel van zijn/haar acties. Quick-time events in de vorm van: "Druk 20 keer per seconde op rondje anders ben je af", voegen letterlijk niets toe aan een spel. Het kan zelfs erg lastig zijn om je spel dan toegankelijk te houden voor gehandicapte spelers.

In de filmwereld zegt men: Show, don't tell.
Daar betekent dit dat je het visuele medium kunt gebruiken voor een groot deel van het verhaal in plaats van alles via dialoog proberen over te brengen.

En in games: Play, don't show.
Oftewel, gameplay gebruiken om de inhoud van je game over te dragen, niet alles proberen in een cutscene te stoppen zodat de enige gameplay die overblijft het navigeren tussen cutscenes is.

--

Wat ik verder opmerkelijk vind, is dat een hoofdpunt van de review blijkbaar is dat het spel goede motion capture heeft. Dat is natuurlijk waar ik op zit te wachten als ik een AAA-game koop; de motion capture.. 8)7

Natuurlijk is het een leuk punt in je review om aan te kaarten hoe het spel gemaakt is, vooral op een site als Tweakers, maar hier lijkt het alsof het spel significant lager zou scoren als het spel met een andere techniek geanimeerd zou zijn. Is dat zo (@redactie)?

[Reactie gewijzigd door Laloeka op 25 mei 2018 13:56]

Guitar Hero is een goed voorbeeld van hoe een quicktime event wel gameplay kan zijn maar dat is een grote uitzondering. Het wordt gameplay op het moment dat je snel en volgens een ritme de jusite combinatie van knoppen moet induwen. Op het moment dat het slechts is dat je knop X moet induwen om het verhaal verder te laten gaan, ik zie er geen nut in.
Ik ken de details van dit spel niet, het komt op mij over als het zoveelste spel (Until Dawn en die opvolger van dezelfde publisher) wat veel meer een interactieve film dan een spel is. Daar is overigens niets mis mee, het is entertainment, net als een spel. Het leukst is het misschien als je beide combineert zoals bij de Mass Effect trilogie probeerden.

Ik vind goede motion capturing best belangrijk, lang niet zo belangrijk als goede gameplay maar hoe realistischer de beweging is hoe overtuigender en meer immersief het.
Als het interactief maken van een passieve cutscene het enige doel is van de quick-time events, dan heb je de term 'interactieve media' als game designer niet helemaal begrepen. Je kunt als designer veel meer engagement creëren door de speler deel te laten nemen aan het verhaal door middel van zijn/haar acties. Quick-time events in de vorm van: "Druk 20 keer per seconde op rondje anders ben je af", voegen letterlijk niets toe aan een spel. Het kan zelfs erg lastig zijn om je spel dan toegankelijk te houden voor gehandicapte spelers.
Hier ben ik het helemaal mee eens. Met dien verstande dat ik het prima vind als een spel niet toegankelijk is voor grote groepen spelers maar dan wel om een goede reden. Denk aan spellen zoals Cuphead en Megaman, die moeten vooral niet uitgespeeld kunnen worden door de meeste spelers. Er zijn inderdaad veel betere manieren om spelers deel te laten nemen aan het verhaal door karakters te laten reageren op wat de speler doet. Het is natuurlijk wel zo dat je al snel exponenetieel meer dialoog en video moet opnemen met meer keuzes en dat kost veel geld.

[Reactie gewijzigd door CHBF op 28 mei 2018 01:11]

EDIT: Dat Quicktime events als minpunt word beschreven vind ik absurd. Het is een stijl die bewust is gekozen door de developper.
Het zijn niet zo zeer de quicktime events zelf, maar de uitwerking ervan.

De knoppen en bewegingen die je moet voltooien houden geen verband met de daadwerkelijke acties van de personages op het scherm. Dat maakt dat de eindpresentatie van het geheel 'slordig' overkomt.

Daarnaast maakt die dissonantie de QTEs ook kunstmatig veel moeilijker. Mensen zijn geneigd associaties te zien, ook waar die er niet zijn, en zijn geneigd hier op te anticiperen. De uitwerking van de QTEs staat hier haaks op, en dat maakt ze rond-uit irritant.

Je kunt het een stuk makkelijker maken door de game op 'casual' te spelen, maar dan worden alle QTEs gereduceerd tot 2 knoppen en dat was het dan. Dat is weer het andere extremum: "press [A] to do massive damage."

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 24 mei 2018 19:42]

100% mee eens... straks F1 games minpunten omdat je er enkel F1 wagens in hebt?
Mario kart minpunten omdat je er elkaar op kan aanvallen?
eens! quicktime events passen prima in bepaalde games, die van quantic dreams als perfect voorbeeld! Het zorgt bij mij in ieder geval voor een gezonde dosis spanning op de juiste momenten.
Ik vond het bij Fahrenheit zelfs wel leuk eigenlijk. Kinderlijk eenvoudig natuurlijk omdat het alleen maar "druk de juiste richting uit" was, maar die richtingen en combinaties waren wel gemaakt naar aanleiding van de actie op de achtergrond.
Oei ik ben dus niet de enige die er zo over dacht, ik vond het ook heel raar dat een quicktime game die het voorheen ook altijd is geweest als minpunt quicktime events krijgt...
Persoonlijk vindt ik het prima dat ze je iets meer vrijheid geven dan voorheen, maar ik ben blij dat ze daar niet te ver in zijn gegaan. Het maakt deze game i.p.v. dat het een minpunt is in mijn mening.
Ik had het juist niet gekocht als het een 13 in een dozijn besturing had hoe gek dat ook klinkt.
Press F to pay respect.
Het probleem met quicktime events is dat het weinig gameplay biedt, je kan net zo goed gewoon naar het verhaal kijken in plaats van dat je op een knopje duwt.
Zo zonde van die quicktime events, ik vond de vorige games van quatic dreams daarom ook niet zo leuk. Ondanks dat ik het verhaal wel heel goed vond. Ik snap niet dat ze nog steeds niet inzien dat het geen leuke gameplay op levert.
Het is maar net waar de focus ligt.
Until Dawn bijvoorbeeld bestaat voor een enorm deel uit QTE's, maar is wat mij betreft nog steeds een van de indrukwekkendste games die ik tot dusverre op de PS4 heb mogen spelen.

Van David Cage is bekend dat hij een wat meer cinematografische stijl prefereert. En ik ben maar wat blij dat er een handjevol ontwikkelaars is met een dergelijke focus.

Edit: hmm... ik zie nu dat de QTE's zij meegenomen als minpunt. Dat vind ik een beetje frappant, daar QTE's inherent zijn aan dergelijke games.
Dat is in mijn ogen net zoiets als zeggen dat er in Call of Duty wel érg veel wapens zitten...

[Reactie gewijzigd door Rabelais op 24 mei 2018 15:14]

De uitwerking van de QTE's zijn al minpunt opgeschreven eigenlijk. Komt in de minpunten niet goed naar voren, maar in de tekst wel. Het lijkt erop alsof er geen logica in zit en je zomaar een knop moet indrukken als je op advanced speelt. Beter was het geweest als het nog een beetje een logische indeling was qua handelingen. Ik vond dit zelf in de demo ook naar boven komen, niet zo sterk (omdat het ook maar 1 level was, een klein stukje van het verhaal), maar het zat er wel. Ik wacht zelf nog wel even totdat de game wat afgeprijsd is.
Ik snap je punt en zo las ik de review ook, maar mijns inziens is dat eerder een manco in de gameplay en staat dit in principe los van de QTE's.

In de conclusie staat
"[...]Niet alles is echter perfect. De besturing laat te wensen over en de actie vindt veelal plaats in de vorm van quicktime-events. Desondanks is de game het spelen en herspelen zeker waard."
Dan ligt het zwaartepunt dus meer op de kwantiteit dan de kwaliteit van de QTE's.
Ik heb in de tekst inderdaad geprobeerd uit te leggen dat de QTE's naar mijn smaak hier niet zo goed zijn uitgewerkt, doordat het wel erg willekeurig is wat je in moet drukken.
Maar ja, het tekstje bij de score is moet beknopt blijven, dus daar vallen wat nuances weg. En voor de plus en minpunten geldt dat nog sterker.
Ik heb de 'full game' al tijdje gespeeld.. en zo raar is het ook weer niet.
Ja, tijdens gevechten moet je snel bepaalde toetsen drukken.. verder kan je veel lopen, keuzes maken etc.
QTE's zijn wat mij betreft niet Inherent. Veel gebruikt, dat wel, maar waarom niet gewoon een vaste knoppenindeling, zoals bij de meeste games? Maar goed, fijn dat jij je er niet aan stoort. Dan zal het voor jou dus geen minpunt zijn :) Daarom noemen we ze ook: kun je voor jezelf bepalen hoe belangrijk je de positieve en negatieve punten vindt die wij benoemen. Want daar hoef je het uiteraard niet mee eens te zijn.
Veel gebruikt, dat wel, maar waarom niet gewoon een vaste knoppenindeling, zoals bij de meeste games? Maar goed, fijn dat jij je er niet aan stoort. Dan zal het voor jou dus geen minpunt zijn :)
Niet om een semantische discussie te initiëren, maar wat jij omschrijft vind ik een logisch minpunt. Voor zover mijn beperkte kennis reikt, beschrijf jij hier echter de controls en niet sec de QTE's.

Waarschijnlijk speelt mijn autisme hier een rol in, dat geef ik grif toe, maar wanneer ik in de conclusie lees,
[...] Niet alles is echter perfect. De besturing laat te wensen over en de actie vindt veelal plaats in de vorm van quicktime-events. Desondanks is de game het spelen en herspelen zeker waard.
in de review
In zijn algemeenheid leveren quicktime-events zelden leuke gameplay op, maar los daarvan zijn we ook niet helemaal te spreken over de manier waarop ze in deze game zijn ingevuld.
én in het overzicht als concreet minpunt "Quicktime-events" zie staan, denk ik niet aan het ontbreken van logica in de besturing, maar aan, jawel, de (over)aanwezigheid van quicktime-events.

Ergo: volgens mij liggen wij behoorlijk op één lijn, maar ben ik vooralsnog van mening dat de conclusie en beoordeling niet stroken met de nuance die er in de review zelf wel is.

[Reactie gewijzigd door Rabelais op 24 mei 2018 17:02]

Veel meer opties dan de game omtoveren na een shooter heeft de ontwikkelaar niet als het per se meer gameplay moet bevatten. Dat zou heel het concept van z'n drama game weghalen.
Heavy Rain kon je ook spelen met de move controllers, dat werkte wel wat meer immersive dan met de gewone controller, geen idee of dat met Beyond two souls ook kon, die heb ik nooit gespeeld..
Jammer dat het PS4 only is. Ik hou van dit soort spellen (heb alle TellTale games gespeeld en Life is Strange).
Nou dan neem je een PlayStation Now-abonnement en ga je lekker aan de slag met Heavy Rain en Beyond: Two Souls.
Dan hoef je enkel nog maar 300+ ekkies te lappen voor een console... ;)
Euhm nee, PlayStation Now is beschikbaar voor Windows.
Een goede 60 euro + abbonement, je hebt immers wel een playstation controller nodig (en dat staat niet bepaald duidelijk op voorhand aangegeven). Je kan het omzeilen met een emulator maar het is een heel gedoe, kreeg het niet direct volledig werkend op een avond.
Kan ook met de PC/Mac tegenwoordig.
Helaas geen Mac. Voor macOS is alleen PlayStation Remote beschikbaar.
Ik zie wel wat in een systeem van leen-PS4's ;)
(oeps, dat is off-topic...)

[Reactie gewijzigd door Paul Hulsebosch op 24 mei 2018 15:13]

Of je stelt die van Tweakers HQ beschikbaar voor mede-tweakers? ;) :+
Die zijn dan weer best vaak in gebruik....
Maar er moeten toch eigenare van een PS4 zijn die hun apparaat veel minder vaak gebruiken.
Een soort airbnb voor consoles :)
Handig... kom je console 'huren' en nooit meer terugbrengen...
geef het even de tijd en dit spel verschijnt op playstation now. Het zelfde geldt trouwens voor uncharted en the last of us. Als je dat echt wilt spelen maar geen playstation wil aanschaffen, dan moet je daar echt eens naar kijken!
Ach... heb zelf een pS4pro en Xbox one S... doelde meer op het feit dat een airbnb systeem onbetrouwbaar is.
Elektronica uitlenen aan vreemde is echt het slechtste idee ooit haha. Dan is een streaming dienst nog zo slecht nog niet.
Ik zal meer te denken aan een soort leesmap. Iedereen een maandje en dan doorgeven.
Hmm, hoe groot zou zo'n bedrijfsplan moeten zijn voor een investering? :P
haha, iedereen: "maar heb geen PS4". Komop mensen... nog geen 400,- heb je hem. Vakantie geld is er en je hebt gelijk de beschikking tot veel goede exclusives. De QD games als Heavy Rain en Beyond: Two Souls zijn ook op de PS4 te krijgen dus als dit je wat lijkt, kan je ook door met het andere werk van deze studio.

OT: Ik kijk er naar uit! Heb erg genoten van Heavy Rain. Vond persoonlijk Beyond: Two Souls wat minder. Misschien omdat je niet switched van karakter en het verhaal vanaf t begin wel redelijk voor de hand ligt zonder echt grote verrassingen of plot twists. Until Dawn mag toch ook wel in dit rijtje. Al is dat spel van een andere studio en meer een jaren 80 teen-slasher style spel. Ook erg leuk spel waar je (soms onbewust) beslist wie er blijven leven door je acties.

In de demo vond ik de knoppen handelingen vaak wat onlogisch, maar misschien als je er meer tijd in hebt zitten dat het kwartje wel valt.
Jij vind het best ok om 400 euro uit te geven juist om een paar exclusives te spelen? Als er 4 exclusives zijn dat je wilt spelen kost dat je 100 euro extra per game. En vervolgens nog een Xbox kopen ook met de eindejaar bonus?
Ik weiger al lang om nog een console te kopen, vroeger waren het prima dingen, je stak het schijfje in en je kon spelen. Als er vrienden kwamen kon je met meerdere spelen. Nu kan je eerst een paar maand wachten op patches, lokale multiplayer is grotendeels verdwenen(met uitzondering van Nintendo), en als je netwerk multiplayer wilt kan je nog is extra bijbetalen ook, nee dank u. Dan zit je ook nog met de extra hoge prijzen voor games.

Ik ga wel spelen in de echte wereld met mijn vakantiegeld, daar dient het immers ook voor.
Dan speel je het toch niet? Snap niet dat mensen nog niet moe worden van hun eigen gezeik dat een game exclusief is en niet te spelen op hun goddelijke systeem van voorkeur... Dit gebeurt al sinds dag 1 en NOG moeten dat soort opmerkingen terug komen.. Waarom? Hoor je mij klagen dat ik geen Donkey Kong kan spelen? Of Halo? Keuzes die je maakt.
Ik reageer op de reactie dat als je ze wilt spelen je maar 400 euro van het vakantiegeld moet uitgeven alsof dat het de normaalste zaak van de wereld is. Waar in mijn reactie loop ik te zeiken over het bestaan van exclusives?
Ja ik wil ze best spelen maar ik ben niet bereid daar extreem hoge bedragen voor neer te leggen, laat staan mijn vakantiegeld er aan te spenderen. Dus inderdaad, dan speel ik ze maar niet.
Tuurlijk, maar vervolgens wel je systeem upgraden waar een videokaart al dit bedrag overstijgt zeker?
De computer staat er sowiezo en met een videokaart van 200 euro kan je alles in 1080 spelen aan 60fps. Geen online abonnementen nodig en goedkopere games. Als je natuurlijk speciaal een computer moet kopen enkel om te gamen word het een ander verhaal/
De computer staat er sowiezo en met een videokaart van 200 euro kan je alles in 1080 spelen aan 60fps. Geen online abonnementen nodig en goedkopere games.
Kortzichtige onzin.

De PC ports van console games zijn voor de meeste publishers bijvangst, en gaan gepaard met een daarbij passend laag ontwikkelbudget. Het gevolg is dat veel ports enorm buggy zijn; totaal niet geoptimaliseerd zijn voor het PC platform; en na dag 1 in principe al verlaten zijn zonder hoop van een verdere patch.

Je mag al van geluk spreken als zo'n port vlekkeloos werkt zonder vastlopers om het kwartier. En 60 FPS? Als je er een stabiele 40 FPS uit kunt halen met een top-of-the-line videokaart is dat vaak al heel goed, laat staan wat je met een budgetmodel van 200 euro er uit trekt...

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 24 mei 2018 19:50]

Nog nooit 40 fps gehad op mn 1080
Met een videokaart van 200 speel je op de PC ten eerste niet alles (zie alles hierboven omtrent exclusives) en ZEKER niet alles op 1080p60. 200,- is tegenwoordig pas een GTX1050 Ti

[Reactie gewijzigd door chimnino op 24 mei 2018 19:41]

Met je console speel je ook niet alles, wat dacht je van alle games die op console niet mogelijk zijn wegens te beperkte input, real time strategy & simulators bijvoorbeeld, ik heb nog nooit 1 echte flight sim op console geweten. Dan heb je nog bergen aan pc exclusives (die niet een zak geld gekregen hebben om exclusive te zijn), veel meer dan dat er console exclusives zijn, dus wat is je punt eigenlijk?

En ja de videokaarten staan momenteel gigantisch duur, net zoals de geheugen latjes overigens (laat ons hopen dat dit snel beter word). En niets verplicht je om de settings op ultra te zetten of perse continu 60fps te hebben, het is niet dat consoles op ultra en 60fps draaien wat dat betreft als je de vergelijking wilt maken.
Speel je de exclusive games toch lekker niet, moet je ook niet gaan klagen.
Waarom niet klagen? Je hebt een PC, met de hardware om het spel te draaien, maar het draait niet want het werkt alleen op proprietary BS platformen. Er wordt geklaagd dat die proprietary BS platformen dusdanig populair zijn dat er exclusieve spellen voor uit komen. Dan mee doen met die proprietary BS platformen is onderdeel worden van het probleem. De oplossing van: "voor 400 EUR kun je meedoen aan het probleem" is in zo'n geval geen lange termijn oplossing. Het is op z'n best een korte termijn lapmiddel.
Je kan wel mooi dure hardware kopen, maar dan moet je niet gek kijken dat sommige ontwikkelaars de console verkiezen boven de pc omdat de verkopen er beter op zijn.

Daarnaast heb je het aan je mede consumenten te danken dat third party ontwikkelaars zich vooral focussen op online games ipv dit soort genres omdat daar het grote geld in zit.
Jij vind het best ok om 400 euro uit te geven juist om een paar exclusives te spelen? Als er 4 exclusives zijn dat je wilt spelen kost dat je 100 euro extra per game. En vervolgens nog een Xbox kopen ook met de eindejaar bonus?
Je mag er ook andere spellen op spelen hoor :P
Bovendien kun je het apparaat ook voor 280,- kopen.

Het ging er volgens mij ook niet om dat iedereen pese een PS4 moet halen, maar vooral dat mensen nu niet moeten gaan zeuren dat Sony exclusives heeft. De meeste console owner eisen dit van hun platform.... Het is een reden om te kiezen voor een platform en ook is dit altijd al zo geweest.

Daarom koop ik nog steeds elke generatie een Nintendo platform, speel ik nog steeds op PC (Starcraft, hell yessss) en heb ik nu 0,0 behoefte aan een Xbox.

Maar hoe kom je aan 100,- extra per game dan?
Horizon zal nu 30,- zijn of zoiets, God of War 55,- en Uncharted iets meer dan 20,-
Om maar te zwijgen over de parel die Bloodborne heet _/-\o_ Die zit zelfs onder 20,- volgens mij.
Naja, pik je favo. De meeste zit je na een maand op 55,-.
Ik ga wel spelen in de echte wereld met mijn vakantiegeld, daar dient het immers ook voor.
Als ieder dat nou zonder oordeel van een ander voor zich kan bepalen is er volgens mij niet zo heel veel aan de hand toch?
Niemand moet een PS4 kopen voor 400,-
Niemand moet perse zn vakantiegeld uitgeven aan spelen in de echte wereld.
Iedereen blij?
Even los of ik het ermee eens ben of niet, @sprankel bedoelt dat wanneer je een PS4 game wilt kopen, eerst een PS4 moet hebben. Terug gerekend over de vier games die je noemt en een console van €280, dan zit je op €70 per game. Even rekenen met Uncharted kom je uit op €20 + €70 = €90 voor één game.

[Reactie gewijzigd door Feanathiel op 26 mei 2018 10:18]

Het valt me altijd op hoe veel reacties er altijd op Tweakers staan bij games die exclusief voor een platform zijn. "Jammer dat het alleen voor platform X is, voor één spel ga ik dat echt niet kopen". Wat voegt dat toe?
Dat exclusiviteit eigenlijk consumentonvriendelijk is voornamelijk? Het zou mij chill lijken als alle games overal op uit kunnen komen en niet continu worden afgesloten door exclusiviteitdeals van Microsoft/Sony.
Ik snap je sentiment, maar het is simpelweg niet echt realistisch. Dit soort games zijn ontzettend duur om te maken. De uitgever (Sony, maar evengoed een Nintendo of MS) moet deze kosten dragen (investeren). De game uitbrengen op andere platforms is financieel niet heel relevant. Men wil dat je een Playstation koopt, met het liefst een abonnement op PS Plus, en makkelijke toegang tot de store om nog meer games te kopen. Daar zit de winst op lange termijn, en niet die paar extra verkochte games op een ander platform. Omdat men het in eigen beheer houdt en de belangen voor het merk ook hoog zijn; ligt ook de lat vaak wat hoger: studios krijgen langer de tijd om te ontwikkelen, en/of mogen meer risico's nemen met de games die ze willen gaan maken; en vaak is de game pas "af" als ie echt af is.

Bedrijven als EA en Activision zijn veel meer bezig met andersoortige verdienmodellen om maar een stroom aan inkomsten te kunnen blijven genereren, met als gevolg dat er aan de lopende band Call of Dutys en andersoortige fabrieks-werk op de markt verschijnt gevuld met lootboxes, dubieuze DLC en season passes.
Ik snap niet goed hoe het maken en uitbrengen van onderscheidende en kritisch erg lovende games, klantontvriendelijk is.
Is dit een nieuwe definitie van het woord "exclusief" dat ik nooit gezien heb?
Voegt idd geen drol toe. Snap t ook niet. Koop een PS4 en be done with it. Er zijn inmiddels zo veel goede exclusives dat ik mij niet kan voorstellen dat als je een PS4 hebt, dat je maar 1 game blijft spelen.
Dat het je je niet kunt voorstellen is misschien toch meer een gebrek aan fantasie. Er zijn mensen die niet veel tijd hebben en/of kieskeurig zijn over welke games ze willen spelen. Die willen dan geen 450 euro uitgeven voor dat ene spel.

En dat deel van "goede exclusives" is ook een beetje vreemd. Alsof "exclusief" iets is waar je je games op uitkiest...
iets waar je je console op uitkiest
Maar dan alsnog is het een keuze om het te spelen, niemand verplicht het je toch? Als je het teveel geld vind, dan doe je het niet.
Die willen dan geen 450 euro uitgeven voor dat ene spel.
Een standaard-model 500 GB PS4 Slim kost je geen 450 euro, maar om en nabij 280 euro.

Een Pro is het eigenlijk nog niet waard, met zo weinig games die er daadwerkelijk effectief gebruik van maken. Het verschil in graphics-kwaliteit is in de meeste games nauwelijks merkbaar en hoewel je op een Pro nog wel eens 60 FPS krijgt aangeboden waar op een normale PS4 30 FPS de norm is, maakt dat met een TV die uitgerust is met goede motion interpolation ook weinig meer uit.
En dat deel van "goede exclusives" is ook een beetje vreemd. Alsof "exclusief" iets is waar je je games op uitkiest...
Nee. Het is iets waar je je console op selecteert. Jij interpreteert het hier gewoon verkeerd om. De redenering is dat er bij aanschaf van een PS4 ineens zo'n groot aanbod aan hoge-kwaliteit platform-exclusives ontsloten worden, dat er voor iedereen wel meer dan één game zal zijn die ze aan zullen gaan schaffen.
Ah, Chimnino zei eerder dat je voor "nog geen 400 euro" een PS hebt; telde ik ruim 50 euro bij voor de game. Maar het punt staat alsnog; honderden euro's omdat je één specifiek spel wilt spelen is wel erg veel.

Wat me brengt op het tweede punt. Wat er werd gezegd was: "Er zijn inmiddels zo veel goede exclusives dat ik mij niet kan voorstellen dat als je een PS4 hebt, dat je maar 1 game blijft spelen." Dit is niet van toepassing op het uitkiezen van een platform - het gaat over het moment dat je al een PS4 hebt.
Kortgezegd: "Er zijn veel goede exclusives op dit platform, dus je blijft niet maar 1 game spelen."

Niet alleen heeft volgt die conclusie sowieso niet, exclusiviteit is hier helemaal niet relevant.
Dit is niet van toepassing op het uitkiezen van een platform - het gaat over het moment dat je al een PS4 hebt. Kortgezegd: "Er zijn veel goede exclusives op dit platform, dus je blijft niet maar 1 game spelen."

Niet alleen heeft volgt die conclusie sowieso niet, exclusiviteit is hier helemaal niet relevant.
Dat is wel van toepassing op het uitkiezen van een platform. Dat heet een investering.
Ja, dat weegt inderdaad mee in de keuze, maar daar gaat de aanhaling niet over. Let op:

"Er zijn inmiddels zo veel goede exclusives dat ik mij niet kan voorstellen dat als je een PS4 hebt, dat je maar 1 game blijft spelen."

Je hebt het moment dat je de keuze maakt vanwege exclusieve games (waar jij het over hebt), en daarna komt het moment "dat je een PS4 hebt". Pas op dát moment ga je meer dan één game spelen. Tenminste, dat is de bewering.
Valt me ook altijd op dat je dat altijd op Tweakers leest. Alsof gamers hier zich alleen met pc gaming bezig houden.

Maar ergens ook niet heel gek omdat Tweakers nog steeds meer PC minded is en het grote publiek hier toch meer met pc's bezig zijn dan consoles.

[Reactie gewijzigd door Recon24 op 24 mei 2018 16:20]

ik heb hem morgen thuis, ik verwacht er veel van! De geplande gameplay maakt het misschien niet zo leuk maar de interacties zagen er in de demo heel goed uit, en wordt je dus beloond door op details te spelen. Die diepgang is echt een dikke plus.
Zeker, dat bevalt me heel erg van wat ik zag. Je wordt als het ware aangemoedigd om onderzoek te doen in plaats van geblokkeerd als je niet alles hebt gezien. Goed werk, dat zou ik wel graag in cRPGs willen zien.
Fantastisch, super veel zin in deze game. De games die Quintic Dream aflleveren zijn echt mijn ding. Ik ben begonnen bij Fahrenheit, en kocht bij de release meteen Heavy Rain. Helaas had ik mijn ps3 verkocht voordat Beyond uitkwamen, dus deze heb ik (samen met Heavy Rain) remastered gekocht. Nog even gauw deze 2 toppers spelen en daarna haal ik Detroit in huis. Zin in!
Ik heb altijd bij games die voornamelijk uit verhaal met QTE's bestaan het idee dat je voor het verhaal net zo goed een YouTube filmpje aan kan zetten van iemand die het spel doorloopt. Liefst zonder commentaar erbij, ik hoef geen schreeuwers er doorheen...
Ik speel het liefst spellen zonder verhaal of waarbij je alle cutscenes kan skippen :p
Dan heb je zelf geen invloed op het verhaal. Dit soort spellen draaien juist om jouw keuze en de invloed er op. Dus nee, YouTube kijken heeft zeker niet hetzelfde effect.
Aardig wat plotholes maar toch enorm chill. Wel vervelend dat ik het als echte PC fanaat natuurlijk weer niet kan spelen. Doe er wat mee, Quantic Dream!
Jammer dat er geen PC versie is, maar voor één spel ga ik geen PS4 aanschaffen :)
En Heavy Rain en Beyond Two Souls dan? Als je deze interessant lijkt, dan kun je die twee niet laten liggen (BTS is zelfs gratis momenteel).

Heb je er al 3.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 24 mei 2018 17:10]

Mja van beide heb ik vooral minder goede kritieken gehoord; misschien moet ik die inderdaad toch eens van naderbij bekijken.

Moest Sony nu eens niet moeilijk doen en ze gewoon op PC releasen :)
Allemaal dezelfde kritiek: Quicktime events, etc.

Het verhaal en de emotie is in alle Quantic Dreams titles geweldig.
Die gedachte deel ik. Lijkt me héél vet om deze game te spelen, maar ik ga er geen PS4 voor aanschaffen. De rest van de PS4 exclusives doen me niet zo veel.
Het blijft een Sony game, omdat de uitgever Sony Interactive Entertainment is.
Je kunt ook naar je buren of vrienden gaan, wie weet of ze Playstation 4 (Pro) hebben :P
Wie heeft er iets aan deze comment?
Andere mensen die misschien wel interesse hebben in een gesprek over deze mening.
En jouw reactie? Wie heeft daar wat aan?

[Reactie gewijzigd door Spatienazi op 24 mei 2018 19:02]

Horizon Zero Dawn is ook leuk :)
Lol ja ik weet het maar heb naast mijn PC al een Switch gekocht waar ik al te weinig tijd voor heb.

Veel te veel goeie spellen :)
Maar deze had ik graag wel gespeeld, vond Fahrenheit destijds ook geweldig (vooral het begin..).
Wss is Detroit gewoon weer zo’n game met 6 uur content ook. Beter Yakuza ofzo halen.

Of Zelda/Splatoon 2

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


OnePlus 7 Pro (8GB intern) Microsoft Xbox One S All-Digital Edition LG OLED C9 Google Pixel 3a XL FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Microsoft

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True