Door Chris Broesder

Redacteur mobile

OnePlus 6 Review

Blinkt uit in zijn eenvoud

Behuizing en scherm

Waar de OnePlus 5T de bezels onder en boven het scherm verkleinde ten opzichte van de OnePlus 5, gaat de OnePlus 6 op die voet verder. Maar, zoals bij elke telefoon kom je boven het scherm in de knoop als je de bezels verder verkleint. Plek voor de luidspreker, frontcamera, nabijheidssensor en het ledlampje is er dan niet meer. Die moeten dus ergens heen en daarvoor is de scherminkeping, ofwel notch, uitgevonden. Deze elementen zitten bij de OnePlus 6 dan ook in deze inkeping. Als je een zo klein mogelijke bezel boven het scherm wilt, is het een noodzakelijk kwaad en elke fabrikant zou de inkeping weglaten als die niet nodig was. Aangezien de telefoon toch een kin heeft, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de iPhone X, zou je ook kunnen betogen: doe dan geen notch en hou de telefoon meer symmetrisch. Als je de inkeping echt storend vindt, kun je die overigens soort van uitzetten, waarover later meer.

Een nadeel van de OnePlus-telefoons tegenover vaak duurdere concurrenten was altijd dat ze niet stof- en waterdicht waren. De OnePlus 6 heeft ook geen waterdichtheidsclassificatie, zoals de Galaxy S9 met zijn ip68-rating, maar het gekke is dat de telefoon wel stof- en waterdichter is volgens de fabrikant. Dat zegt OnePlus zelf en dat zien we ook terug. Zo zit er nu een rubberachtig randje op de simkaartlade. Bij navraag zegt OnePlus dat er meer van deze ringetjes in diverse poorten zitten, ook waar je ze niet direct ziet. Bovendien zou de binnenkant van de telefoon behandeld zijn met waterresistent schuim. De fabrikant zegt dat de OnePlus 6 prima bestand is tegen een harde regenbui of een plas water waar hij in valt. Met de OnePlus 6 zwemmen, laat staan de zilte zee betreden, is geen goed idee. De vraag rijst waarom OnePlus niet gewoon een ip-classificatie hanteert en het antwoord is dat OnePlus geen enkele garantie biedt op dat vlak. We geloven dat hij beter waterdicht is gemaakt, maar het blijft dus je eigen verantwoordelijkheid als hij toch het loodje legt tijdens een hoosbui.

Gelukkig heeft OnePlus de 3,5mm-poort weer behouden, naar eigen zeggen simpelweg omdat het luistert naar de wens van zijn community. Er zijn echter ook veranderingen ten opzichte van de OnePlus 5T. Zo is de notificatieschakelaar verplaatst van de linkerzijkant naar de rechter. Dat is wat ons betreft een verbetering, want met zo'n groot toestel kun je daar simpelweg beter bij. Verder is het op zichzelf natuurlijk nog steeds een vrij unieke en handige schakelaar. We houden wel van een fabrikant die een beetje eigenwijs is.

Minder eigenwijs is dat OnePlus net als vrijwel alle andere high-end fabrikanten is gegaan voor een achterkant die uit Gorilla Glass 5 bestaat. Je kunt natuurlijk zeggen dat dit wat luxer aandoet, hoewel dat subjectief is, maar het nadeel blijft dat het ontegenzeggelijk breekbaarder is dan metaal. Ook zie je op de glanzende versies van de telefoon snel vingervegen, maar wij hebben de Midnight Black-versie en daarop zie je vingervegen net zo weinig als op de metalen OnePlus 5T.

Het voordeel van een glazen achterkant ten opzichte van een metalen achterkant is dat draadloos laden mogelijk is. Helaas heeft OnePlus dit niet in de OnePlus 6 gezet, waar diverse concurrenten dat wel gedaan hebben. Gelukkig zijn er ook voordelen; glas voert de warmte van je vingers minder snel af, dus als je de telefoon zonder hoesje gebruikt, heb je in de winter minder koude handen. De Midnight Black-versie is, hoewel hij van metaal lijkt te zijn gemaakt, onze persoonlijke favoriet. Als je hem in het licht houdt, zie je een S-vorm op de achterkant reflecteren en hij glanst heel subtiel net wat meer dan de zwartmetalen OnePlus 5T. Bovendien voelt hij wat 'zachter' aan in je hand. Het is een prettige grip, wat natuurlijk ook door de prima ergonomie van het toestel komt. Ten slotte is het voordeel van glas dat er geen antennelijnen op de achterkant door hoeven te lopen, dus die zie je bij de OnePlus 6 alleen op de metalen zijkant.

OnePlus maakt doorgaans solide telefoons, maar we waren toch nieuwsgierig hoe solide de telefoon zou zijn met de nieuwe glazen achterkant. Hij blijkt iets makkelijker te buigen en torderen dan de OnePlus 5T, maar is nog altijd erg stevig en de telefoon is nog altijd helemaal in tact. Alle knoppen en de randen van de telefoon zijn nog steeds van metaal, dus ook zit snor. De afwerking is ook prima, waarbij de randen goed op elkaar aansluiten en alles stevig op zijn plek zit.

De afmetingen van de OnePlus 6 zijn bijna gelijk aan die van zijn voorganger, behalve dan dat hij net iets dikker en zwaarder is. Dat voel je wel als je ze beide na elkaar vasthebt, maar het verschil is marginaal.

Toestel OnePlus 6 OnePlus 5 OnePlus 5T
Schermdiagonaal 6.28" 5,5" 6,01"
Lengte (mm) 155,7 154,2 156,1
Breedte (mm) 75,4 74,1 75
Dikte (mm) 7.75 7,25 7,3
Gewicht (g) 177 153 162
Relatieve schermgrootte 83,9% incl. inkeping 73,0% 79,6%
Schermverhouding 19:9 16:9 18:9

In die zeer vergelijkbare behuizing zit een scherm dat een stukje groter is, waarbij de cijfers wel een beetje vertekenen. Het percentage van de voorkant van het toestel dat uit scherm bestaat, is bijna 84, maar daar moet de notch nog vanaf. Toch is het scherm duidelijk een stukje groter dan dat van de 5T als je die naast de 6 legt, ook als je het deel van het scherm dat naast de inkeping zit, niet meetelt.

De ontgrendeling is een belangrijk onderwerp in smartphoneland in de afgelopen tijd. Je kunt de OnePlus ontgrendelen met zowel je vinger als je gezicht. Beide manieren van ontgrendelen waren al supersnel en accuraat bij de OnePlus 5T en we hebben niet kunnen constateren dat een van beide sneller is geworden. We hadden wel net wat vaker dan bij de P20 Pro dat de gezichtsontgrendeling ons gezicht niet herkende in lastige omstandigheden, maar dat komt bijna nooit voor. OnePlus gebruikt niet Googles Smart Unlock-feature, maar heeft een eigen gezichtsontgrendeling in het toestel gezet. Het nadeel is dat het niet werkt met je ogen dicht of met een bril op, in tegenstelling tot bij de iPhone X of de Huawei P20 Pro. Helemaal veilig zal het ook niet zijn, zoals OnePlus zelf waarschuwt, maar het is wel lekker snel.

De vingerafdrukscanner, model FPC102x van Goodix, is anders vormgegeven. Hij is net als bij de Galaxy S9 rechthoekig met afgeronde hoekjes in plaats van rond. Ook zit hij net wat lager, wat ons om het even is, maar wat wellicht prettig is voor mensen met korte vingers. De dubbele camera is ook een kwartslag gedraaid en heeft het ledlampje meegenomen. Daardoor is de telefoon wat symmetrischer dan zijn voorganger. Ook is OnePlus wat trotser geworden op zichzelf, want er staat nu 'Designed by OnePlus' op de achterkant.

De OnePlus 6 heeft net als zijn voorganger nog altijd een enkele luidspreker voor mediaweergave, waar veel high-end smartphones in het afgelopen jaar op stereo zijn overgegaan. Dit is dus toch een klein minpuntje van de OnePlus 6 wat ons betreft, aangezien we hem natuurlijk vergelijken met wat er nog meer te koop is.

We hebben de telefoon naast de OnePlus 5T gelegd en dezelfde muziek afgespeeld. De luidsprekers of afstellingen lijken net iets van elkaar te verschillen, maar beide zijn van gelijkwaardige kwaliteit. Naast de goed klinkende Samsung Galaxy S9 klinken ze vanzelfsprekend een stuk minder ruimtelijk en in het algeheel wat minder goed. Toch hebben we ook weleens slechter gehoord. De bastonen zijn in verhouding wat beter dan de middenhoge tonen van de OnePlus en het volume kan vrij hoog. Over de geluidskwaliteit tijdens het bellen hebben we overigens ook niet te klagen.

Een element dat een gevoel van luxe bij een smartphone goed kan versterken, is de trilmotor. Als je wel eens een wekker gezet hebt op een iPhone 6S of jonger of bijvoorbeeld de Xperia XZ2 van Sony weet je waar we het over hebben. Krachtige haptische feedback die een goede 'tik' kan geven, is fijn. Daar hoef je bij OnePlus niet voor aan te kloppen. De trilmotor voelt hetzelfde aan als bij de gemiddelde goedkope telefoon en overigens ook zoals genoeg duurdere telefoons, want een goede trilmotor is toch een beetje het ondergeschoven kindje van smartphoneland.

Scherm

Het scherm van de OnePlus mag je gerust enorm noemen. Het is een 6,28"-oledpaneel met de genoemde inkeping en de hoeken zijn afgerond, net wat meer dan bij de OnePlus 5T. De resolutie van het scherm is 2280x1080 pixels en dat is met zo'n 400ppi dezelfde pixeldichtheid als zijn voorganger had. Hoewel veel concurrenten een wat hogere pixeldichtheid hebben, vinden wij het scherm scherp genoeg en bovendien zou het wat ten koste gaan van de accuduur als er voor een hogere resolutie gekozen was. Het scherm is wel langer geworden door de 19:9-verhouding.

In de instellingen kun je kiezen uit de schermkalibraties Standaard, srgb, dci-p3, Aanpasbare modus en Aangepaste kleur. Als je de meest realistische kleuren wilt hebben in de hele gui van de telefoon, kun je het beste srgb kiezen. Toch heeft Android met versie 8 eindelijk kleurmanagement gekregen, zij het nog vrij beperkt. Ontwikkelaars van bijvoorbeeld galerij-apps kunnen ervoor kiezen om kleurmanagement te activeren en dan kan in theorie gebruik worden gemaakt van de dci-p3-kleurruimte. In de rest van de Android-interface zul je echter te verzadigde kleuren zien als je dci-p3 als schermkalibratie instelt.

We hebben alle schermkalibraties gemeten met onze SpectraCal C6-colorimeter en CalMAN 5-software. Daaruit blijkt dat de srgb-stand zoals gezegd de accuraatste kleuren weergeeft, dus die metingen hebben we opgenomen in onderstaande grafieken.

  • Maximale helderheid
  • Minimale helderheid
  • Gemiddelde grijswaardenfout
  • Gemiddelde kleurfout
Helderheid wit
Smartphone Schermtype Helderheid in cd/m² (hoger is beter)
LG V30 OLED
733
Huawei P20 LCD
679
Samsung Galaxy S9+ OLED
678
Apple iPhone 8 Plus LCD
632
Sony Xperia XZ2 LCD
618
OnePlus 5T OLED
514
OnePlus 6 OLED
509
Xiaomi Mi Mix 2 LCD
478
Google Pixel 2 XL OLED
432
HTC U11+ LCD
275
Minimale helderheid
Smartphone Schermtype Helderheid in cd/m² (lager is beter)
HTC U11+ LCD
0,59
Xiaomi Mi Mix 2 LCD
1,04
Google Pixel 2 XL OLED
1,40
Huawei P20 LCD
1,50
OnePlus 6 OLED
1,93
OnePlus 5T OLED
2,03
Samsung Galaxy S9+ OLED
2,30
Apple iPhone 8 Plus LCD
2,40
LG V30 OLED
3,77
Sony Xperia XZ2 LCD
6,60
Gemiddelde grijsafwijking
Smartphone Schermtype Kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Xiaomi Mi Mix 2 LCD
3,40
OnePlus 5T OLED
3,40
Huawei P20 LCD
3,50
Google Pixel 2 XL OLED
4,10
Samsung Galaxy S9+ OLED
4,50
OnePlus 6 OLED
4,55
Apple iPhone 8 Plus LCD
4,80
Sony Xperia XZ2 LCD
6,50
HTC U11+ LCD
6,80
LG V30 OLED
7,10
Gemiddelde kleurafwijking (excl wit)
Smartphone Schermtype Kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Xiaomi Mi Mix 2 LCD
1,20
Huawei P20 LCD
1,30
Samsung Galaxy S9+ OLED
1,40
OnePlus 6 OLED
1,90
Apple iPhone 8 Plus LCD
2,05
OnePlus 5T OLED
2,33
Google Pixel 2 XL OLED
3,60
Sony Xperia XZ2 LCD
3,60
HTC U11+ LCD
4,10
LG V30 OLED
4,50

De kleurafwijking is binnen acceptabele grenzen en kun je met het blote oog in principe niet van perfectie onderscheiden. Kleurpuristen kunnen dus prima met de OnePlus 6 op srgb-modus werken. De kleurtemperatuur wijkt met 6.517 kelvin bijna niet af van de ideaal geachte 6.500-waarde.

De OnePlus 6 is goed afleesbaar in de zon, zo bleek in de praktijk toen we in een cabrio in de volle zon probeerden te navigeren en ook toen we in een zonovergoten tuin zaten. De waarde van 509cd/m² lijkt weliswaar niet bijzonder hoog in dit rijtje en er is ruimte voor verbetering, maar spiegeling van het scherm is bijvoorbeeld ook een factor hierin en we hadden niets te klagen tijdens onze testperiode. De lage minimale helderheid voorkomt dat het scherm te fel aan de ogen is als het omgevingslicht helemaal verdwijnt.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee