Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch

Redacteur games

Phoenix Point Preview

Van de bedenker van Xcom

Terug naar de Geoscape

Uiteraard is er meer dan alleen het verplaatsen van teamleden over het slagveld. Net als in de oude games van Gollop en in de recente Xcom-games is er naast de turn-based missies ook een overkoepelend geheel. Hier heet de overkoepelende kaart de Geoscape. Het is een kaart van de aarde, gezien vanuit de ruimte. Op deze kaart bepaal je waar je welke missies uit gaat voeren, dus waar op aarde je aandacht het hardst nodig is. Die missies komen voort uit het verhaal achter Phoenix Point. Dat is gebaseerd op At the Mountains of Madness, een kort verhaal van H.P. Lovecraft. Dat verhaal komt erop neer dat de poolkappen gesmolten zijn, wat gepaard ging met de nodige ellende.

Buitenaards gevaar

Een van de gevolgen van die gesmolten poolkappen is dat het Pandora-virus is vrijgekomen, een buitenaards virus met als voornaamste kenmerk dat het razendsnel muteert met aardse levensvormen. De uitbraak vond al in 2022 plaats, maar de game speelt zich af in 2047, als de gemuteerde wezens haast oppermachtig zijn geworden. Van de mensheid is vrijwel niets meer over. Er resten enkel hier en daar wat resten van verzet, een beetje zoals in Xcom 2. Jij bent de leider van een van die groepjes, het Phoenix Project. Je hebt jezelf als opdracht gesteld om het Pandora-virus uit te schakelen. Dat valt uiteraard niet mee. De mutanten heersen over de zeeën en oceanen, terwijl de resterende mensen het luchtruim bezetten. Ze treffen elkaar op de grond, waar de strijd wordt uitgevochten.

Naast het Phoenix Project zijn er meer verzetsgroepen, zoals de religieuze Disciples of Anu, het militaristische New Jericho en de idealistische Synedrion. Elke factie bouwt Havens, bases van waaruit ze de buitenaardse mutanten proberen te bestrijden. Je kunt gedurende de campagne proberen contact te leggen met de andere facties. Je kunt ermee samenwerken, maar je kunt er ook ruzie mee krijgen. Het klinkt goed, al heeft Snapshot Games eigenlijk nog maar weinig over dit deel van de game vrijgegeven.

Voorlopige conclusie

De twee recente Xcom-games hebben een trouwe schare fans, liefhebbers van tactische turn-based gevechten die houden van het rustig uitbouwen van een basis waarin de nodige nieuwe opties in je tactische arsenaal kunnen worden aangeleerd. Het zijn ook games waarin je zuinig leert te zijn op je teamleden, want een getrainde soldaat is goud waard. Het is een principe dat niet is verzonnen door de makers van de recente Xcom-games, maar door Julian Gollop. Hij probeert met Phoenix Point een eigen draai te geven aan het genre, door een game te maken waarin vooral bij het vechten de nodige veranderingen zichtbaar zijn.

We zijn blij dat Gollop er daarbij voor heeft gekozen om zo min mogelijk met cijfers en percentages te werken. Dat voorkomt veel van de frustratie die de recente Xcom-games soms opleveren. Bovendien heeft Gollop het schieten wat tactischer gemaakt door de twee cirkels en de verschillende lichaamsdelen waar je op kunt schieten. Ook de manier waarop Action Points en Will Points kunnen worden ingezet, maakt dat je net wat meer vrijheid hebt bij het bepalen van je zetten tijdens een gevecht.

De game, die met de Unity Engine wordt gemaakt, ziet er bovendien goed uit. Hij lijkt als twee druppels water op Xcom en is daarmee zeer herkenbaar. We zijn benieuwd hoe het muteren van je tegenstanders in beeld gebracht gaat worden. De vijanden uit de demo zijn qua uiterlijk prima variaties op een thema, maar in de uiteindelijke game verwachten we meer. Net zo benieuwd zijn we naar de tech tree die je kunt onderzoeken en naar de manieren waarop je je teamleden op kunt waarderen. Bovendien kijken we uit naar de samenwerking met de andere facties, en de ontwikkelingen die daaruit voortkomen. Het zijn vragen waar we eind dit jaar antwoord op gaan krijgen, want Snapshot Games hoopt Phoenix Point rond die tijd op de markt te brengen. Mocht je de game eerder willen spelen, dan kun je nog steeds de Backers Build kopen, een aanschaf die je meteen ook recht geeft op de volledige game, zodra hij uitkomt.

Titel Phoenix Point
Platform Windows, OS X, Linux
Ontwikkelaar Snapshot Games
Uitgever Eigen beheer
Releasedatum Eind 2018

Reacties (51)

Wijzig sortering
Het turn-based strategy genre kan wel wat games gebruiken. Firaxis is één van de weinige die tegenwoordig in dat genre zit. Zonder serieuze concurrentie maken ze alsnog topgames gelukkig, waaronder ook Civilization trouwens.

Jake Solomon, de grote man achter de moderne XCOM-serie, twitterde nog dat hij positief is over Phoenix Point en zelf ook in dat spel heeft geïnvesteerd. https://mobile.twitter.co...status/857208502808391681
Had ik ook verwacht van hem. Firaxis is positief tegenover mods en er is daar nog echte liefde voor gaming (naar mijn mening). Plus, Jake heeft vaak genoeg aangegeven enorm fan van de originele XCOM games te zijn. Solomon en Gollop hebben ook samen een interview gedaan, waarin de goede band te zien is. https://youtu.be/eSelRx8YkKE

De frisse ideeën uit Phoenix Point klinken goed! Verrijking voor de gameplay en diepgang. Lijkt een heel goed spel te worden, maar ook zal het positief effect hebben op XCOM 3. Want Firaxis zal zeer zeker een aantal positieve punten terugkopiëren. Deden ze ook regelmatig naar aanleiding van populaire mods (long war) in de uitbreiding voor XCOM 1 en daarna in XCOM 2 en de uitbreiding War of the Chosen.

[Reactie gewijzigd door Tjeerd84 op 12 mei 2018 07:03]

Ik kom dit jaar wel aan m'n trekken wat turn-based strategy betreft, met Fire Emblem, Valkyria Chronicles 4 en Phoenix Point. Mario & Rabbids krijgt ook nog uitgebreide dlc, er er zijn vast nog wat indie games, zoals eentje van de maker van FTL schiet me zo snel naar binnen.
Into the Breach! Geniale game die iedere turn-based fan moet proberen.
Battletech is geweldig. ik ben verslaafd. (96 uur gespeeld)

Nu ben ik ook een Battletech Nerd dus misschien is mijn bril iets te roze..
Euh wat... onder welke steen leef je? Het WEMELT van de turn-based (strategy) games. Dit genre heeft de laatste jaren al een heuse revival doorgemaakt en Firaxis is helemaal zo groot niet meer wat dat betreft... ze hebben XCOM en Civilization en eigenlijk zijn dat niet eens meer van die opmerkelijke games, sterker, kwalitatief doen ze al structureel zwaar onder voor de concurrentie. Kijk alleen al naar Total War, daar worden er nu meer van uitgebracht dan Call of Duties en het is mega populair. De basis van die game is ook turn-based (of real-time with pause, wat in feite een variatie op turnbased is). Stellaris, GalCiv 3, en zo nog een dozijn space 4X'en...

Zo is er nu ook de smash-hit Battletech, aanrader overigens - maar wat dacht je van Endless (Space, Legends, etc.).... en dit is wat ik zo even snel bedenk. Er is nog véél meer. Als ik heel eerlijk ben kijk ik niet eens meer naar Firaxis als het om dit soort games gaat. Gepasseerd station, redelijk vastgeroest en de content is vaak duurder maar niet beter. De grap is dat als ik nu Civ wil spelen, ik ondanks het bezitten van nummer 6, teruggrijp naar Civ V en Beyond Earth was ook een fiasco.

Ik had ook nog nooit van Phoenix Point gehoord en dit lezende word ik er ook niet direct warm van. Meer van hetzelfde, met een beperkte scope en de elementen die 'nieuw' zijn, zijn allemaal geleend van andere games. Het is Firaxis die nu bij anderen afkijkt ipv andersom. Goh je kunt op body parts schieten en het is een kopie van V.A.T.S. geworden. Enorm innovatief... 8)7 Ondertussen is Battletech al uit en die doet het hele bodyparts gebeuren al met een diepgang en balance waar Phoenix Point nooit in de buurt van zal komen. Hopelijk kunnen de andere elementen de game redden... de setting doet het voor mij niet zo, teveel leentjebuur bij XCOM en iets te generiek allemaal.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 12 mei 2018 14:01]

Het WEMELT van de turn-based (strategy) games
Er zijn er nog nooit zoveel geweest. Zelfs op console is dit genre normaal (met wat aanpassingen zodat je ook met een controller fatsoenlijk kan spelen). Dat was vroeger wel anders.
Zo is er nu ook de smash-hit Battletech, aanrader overigens
Nog niet van gehoord, maar de dev (Harebrain) en publisher (Paradox) hebben altijd goede games, gelijk gekocht, thanks voor de tip. :)
Ik had ook nog nooit van Phoenix Point gehoord en dit lezende word ik er ook niet direct warm van. Meer van hetzelfde, met een beperkte scope en de elementen die 'nieuw' zijn, zijn allemaal geleend van andere games. Het is Firaxis die nu bij anderen afkijkt ipv andersom.
Phoenix Point is niet van Firaxis, maar van de studio van Julian Gollop (die van de Gollop broers, van Laser Squad en de originele XCOM). En 't is een alpha van een klein deel van het spel hè. Strategy layer hebben we bijvoorbeeld nog helemaal niet gezien.
Ok. Ik ben benieuwd naar de beste console (turn bases) strategy game naar jou en Vayra zijn mening. Zit ook graag op de PC trouwens dus doe die ook maar..

Gemengde gevoelens met Phoenix Point. Zelf in een opwelling vorig jaar ook geinvesteerd (geld wat ik kan missen in principe, 500 dollar). Zeker omdat het genre me ligt en ik er graag meer van zie. Toen werd het een jaar stil rond de game en nu deze alpha. Leuke mechanics in principe, maar of de game toegankelijk genoeg zal zijn (diepgang zal wel goed zitten juist) en genoeg polish krijgt twijfel ik nog aan. Als de missie gameplay, het base management en de story staan als een huis hoef ik niet van die CGI zoals in war of the chosen, maar maak me wel zorgen erom.. Weet niet hoeveel zo'n kleine studio voor elkaar krijgt nog in een half jaar..
Grotendeels eens me je post (hoewel Beyond Earth wel mijn snaartje raakte).

Echter...
Het is Firaxis die nu bij anderen afkijkt ipv andersom. Goh je kunt op body parts schieten en het is een kopie van V.A.T.S. geworden. Enorm innovatief... 8)7 Ondertussen is Battletech al uit en die doet het hele bodyparts gebeuren al met een diepgang en balance waar Phoenix Point nooit in de buurt van zal komen. Hopelijk kunnen de andere elementen de game redden... de setting doet het voor mij niet zo, teveel leentjebuur bij XCOM en iets te generiek allemaal.
1. Phoenix Point komt niet van Firaxis.
2. Bodyparts schieten is een leuke extra, maar niet waar de hele game op leunt.
3. Jake's XCOM leent van Julian's XCOM, Julian's Phoenix Point leent van XCOM. Beide heren zijn fan van elkaar en vinden het een eer gekopieerd te worden. Prima toch?

En als we toch over lenen kletsen - Civ 6 leende de districts van Endless Legends. Dan moet je Civ 6 wel een heel ruk spel hebben gevonden, met al dat geleen? :)
Klopt, ik vond Civ 6 geen bal aan en qua balance klopt er nog steeds geen hout van.... Als ik wil Civven, pak ik deel 5 - dat gaf ik al aan ;)

Je hebt gelijk... verkeerd gelezen (Firaxis/PP).

[Reactie gewijzigd door Vayra op 13 mei 2018 12:55]

Is total war turn-based? Ik dacht altijd dat t realtime was.
Total War is altijd beide, een strategic map die turn-based is en zo gauw je gaat vechten (battle map) wordt t realtime. Je kan er ook voor kiezen om gevechten niet realtime te doen maar middels 'autoresolve' op te lossen op de strategic map.
Het klopt ook helemaal niet om 4X games over dezelfde kam te scheren als TBT games terwijl het twee verschillende genres zijn.
Total War heeft een turn based campaign map / strategy layer. Maar ook de gevechten zelf zijn altijd te pauzeren of in slow-mo te spelen. En op hogere niveaus mondt dat feitelijk uit in een quasi-turnbased tactics game, wanneer je gevoel krijgt voor hoe lang een unit nodig heeft voor bepaalde acties, ga je op steeds meer momenten aanpassingen doen en die ga je echt niet allemaal in realtime doen, dat is niet bij te houden.

Stellaris idem dito. Het lijkt real time strategy maar feitelijk zijn de turns gewoon verstopt achter een aantal 'dagen' op de timer en je kunt op elk moment pauzeren. Dus het is niet minder dan een turnbased game waarbij de turns verder opgeknipt zijn ;)

De grens is dus niet zo zwart-wit.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 13 mei 2018 13:03]

Ik ben het met je eens en ik ben ook blij met de hoeveelheid strategy games. Eén klein puntje; Stellaris is niet turn based, maar real time. Fantastisch spel, maar wel real time.
Welnee. Stellaris is net zo real time als een turnbased spelletje. Realtime = elk moment. De gebeurtenissen in Stellaris zitten op dag- en zelfs grotendeels op maand-niveau. Inkomen bijvoorbeeld, maar ook het jumpen en cooldown van een jump naar een ander stelsel is gewoon feitelijk turnbased. De turns zijn alleen niet zichtbaar en heten 'dagen'. Voeg daar een vrije pauzemogelijkheid aan toe en de essentie is precies hetzelfde.

Zelfs het calculeren van schade in gevechten gebeurt in Stellaris per dag; tot op het niveau van afwachten tot de dag waarop je kunt terugtrekken uit een gevecht. Zoek de verschillen ;)

Endless is overigens nog zo'n goed voorbeeld van de vervagende grens tussen realtime en turnbased. Daar gebruiken ze een mechanisme van simultaneous turns, dat schurkt ook al wat meer tegen 'real time' aan maar ook hier gelden eigenlijk dezelfde regels. Er zit een harde grens aan het aantal acties dat je per 'beurt' kunt uitvoeren, hoe goed je ook speelt. Dat is in Stellaris ook zo. Er is geen micro bijvoorbeeld.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 14 mei 2018 12:07]

Total War, Stellaris, Civ en Galciv zijn X4 games, niet vergelijkbaar met Xcom.

4X games zijn totaal iets anders dan turn-based tactics games zoals Xcom, het enige dat daar nu bij in de buurt komt is Battletech.

Het wemelt helemaal niet van de turn-based tactics games. Integendeel, er zijn er veel te weinig. In 2017 zijn er nul (0) TBT games uitgekomen en in 2016 maar liefst 2. In 2018 hebben we gelukkig Battletech erbij gekregen. In de afgelopen 5 jaar

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 12 mei 2018 21:02]

Welnee... dan heb je niet zo goed opgelet geloof ik ;)

Divinity Original Sin 1/2
Xenonauts
Shadowrun
Wasteland 1/2

(Zo even 'off the top of my head')

[Reactie gewijzigd door Vayra op 13 mei 2018 13:04]

Divinity Original Sin 1 en 2 zijn geen turn-based tactics games :)

Shadowrun is 2007, Xenonauts is uit 2014 en Wasteland 2 is uit 2014.

In 2015, 16 en 17 zijn er maar bar weinig turn-based tactics games uitgekomen.

Er worden wel meer turn-based games gemaakt maar de meeste zijn geen turn-based tactics :'(
Shadowrun returns is van 2013, Shadowrun Dragonfall van 2014 en Shadowrun Hong Kong van 2015. Nog steeds geen 2016 of nieuwer maar Shadowrun van 2007 is niet wat Vayra bedoelde gok ik zo ;) Maar verder eens hoor.
Divinity OS is toch echt wel turn based en heeft precies dezelfde opzet als een rasechte TBT... Daar zit dan een RPG omheen, maar ok.

Je hebt je referentiekader wel héél smal gemaakt, als je alleen maar een isometrisch speelveld met een grid erop zonder iets eromheen als een TBT ziet, dan is het inderdaad treurig gesteld... maar of dat aan de games of aan je kader ligt?

[Reactie gewijzigd door Vayra op 14 mei 2018 11:59]

In een game als Divinity OS ben je veel te veel te veel bezig met randzaken. In een echte TBT heb je wel een map en wat research/upgrade dingen te doen maar hoofdzakelijk is het vechten.

Divinity OS1 en 2 zijn geweldig en ik heb ze ook allebei uitgespeeld, ze vervullen alleen niet dezelfde behoefte als Xcom doet. Battletech is gelukkig recent uitgekomen en het spel is erg leuk maar de campaign biedt geen replaywaarde.
sinds wanneer is stellaris turnbased?


er zijn tonnen turnbased games, google maar even Slytherine games.

[Reactie gewijzigd door peschinl op 12 mei 2018 18:33]

Zeg ik dat Stellaris turn based is dan? Ik zeg dat het een 4X game is.

Geen van de games van Slitherine is een TBT game.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 12 mei 2018 21:02]

Explore, Expand, Exploit, Exterminate

Zo'n beetje ieder game waar je klein begint op een vaste map en die dan langzaamaan verovert door nederzettingen te bouwen en te veroveren. Civilization (was niet de eerste, Empire was eerder), Endless Space, Galactic Civilizations, Master of Orion om maar een paar te noemen.
Ja, 4E bekte niet lekker... :)
4X bedoel ik inderdaad.
Wat betreft turn-based strategiespellen, je kan erg makkelijk op metacritic zien of er recent iets leuks uitgekomen is. http://www.metacritic.com...n-based/pc?view=condensed

Zelf hou ik erg van het space 4x subgenre. Denk daarbij aan spellen als Galactic Civilizations 3, Master of Orion (de nieuwe) en Endless Space 2.
Stellaris vind ik daarbij ook erg leuk, maar die speelt niet erg turn-based.

Ondanks de beschikbaarheid van al die strategiespellen, kan ik echter niet wachten tot de release van Phoenix Point. ;)
Ik heb de crowd funding gesteund zodra ik zag dat Julian Gollop de oprichter was.
Jake is dan ook wel een beetje teveel fanboy, en heeft bovendien veel te danken aan de Xcom naam. Dus hij moest wel investeren.

Dat ben ik ook overigens - een fanboy die moest investeren. :)

Ik heb vooral veel geloof in Julian. Hij is nooit gestopt met games en heeft nog een tijdje voor Ubisoft gewerkt, daar ook turn-based. Zijn liefde voor het genre en zijn gevoel voor gameplay, die man gaat gewoon weer een super game maken.
De nieuwe Divinity heeft de beste turn based combat op dit moment vind ik. Battetech kan nog wel een patch of twee gebruiken.
@Tjeerd84 & @renezaal : hebben jullie de Backer Build al gespeeld? Zo ja, voldeed het een beetje aan de verwachtingen?
Alleen gameplay van gezien en jouw review. Dat zag er allemaal goed uit. Verder dus geen ervaring met Phoenix Point, ik wou juist graag dit spel voor het eerst ervaren/doorspelen als het compleet is :)
Ik ga hem pas spelen wanneer hij uit is.
Maar van wat ik tot nu toe heb gezien is het zeker goed op weg. Ik heb ze tot nu toe nog niet kunnen betrappen op loze beloftes, maar de release moet daar natuurlijk uitsluitsel in geven.

Wat ik ook erg sterk vind, dat hier niet genoemd wordt, is de world building. Er staan al hele verhalen online die zich in de wereld van Phoenix Point afspelen.
Ze komen binnenkort met een update voor de backersbuild waar ze al het een en andere aan bug fixes gedaan hebben.

Voor mij persoonlijk voelt de combat al redelijk solide aan, het is anders dan Firaxis XCOM en meer de 94 xcom. Elke Alien is active er zijn geen pods activatie enzo. Als een alien je ziet in zijn turn wordt je meteen beschoten.

Natuurlijk is het nog vroeg om een duidelijk oordeel te geven, maar het gaat de goede kant op. Het is nog afwachten op een geoscape in een backersbuild en hoe dat gaat werken qua bases en management.


-update- Ondertussen link voor nieuwe build in mijn mailbox te vinden.

[Reactie gewijzigd door Derr_Hans op 15 mei 2018 16:48]

Goed om een early acces of backer build te zien, zie ik graag. Er zijn een hoop pareltjes te vinden, deze week ben ik begonnen met Kenshi voor 15 euro.
Backer build ziet er alvast prima uit. Werd zelf vrij snel geconfronteerd met ammo-schaarste omdat ik te snel herlaadde (clip nog half vol). Je moet je huidige magazijn echt opmaken, want die wordt weggegooid. Die ammo crates zijn dus echt belangrijk. Willpoints verkrijgen voegt ook veel toe. Beide mechanics zorgen ervoor dat je de hele map wil gebruiken, i.p.v. alleen op je missie focussen. Wat verder nog interessant is, is dat verschillende classes unique abilities hebben: de ene heeft een rocket launcher, de ander een jump jet, etc. Met jump jet kun je bijvoorbeeld je mannetje uit een vervelende situatie halen, of flanken, of op een plek komen waar je normaal niet kan komen. En zoals gezegd kan de omgeving stuk: dus een vijand op een dak kun je uitschakelen/cripplen door met een raket of granaat de vloer onder hem vandaan te schieten. De laatste keer dat ik dit fatsoenlijk geimplementeerd heb gezien is in Silent Storm.

Zeker benieuwd naar de volgende builds. Toen ik hoorde dat Gollop weer een game ging maken heb ik direct gebackt, tot nu toe geen spijt van!
Is er bekend wanneer de game op Steam uitkomt? Ik doe niet aan crowdfunding en early access games maar zodra deze uitkomt wil ik hem wel kopen, het TBT genre moet in leven worden gehouden.
Plan is Q4 2018. Maar ik zet er geen weddenschap op. :P
Nog even geduld hebben dus. Hopelijk komt het spel meteen echt uit op Steam en lanceren ze hem niet als early access, dat is meestal geen goed teken.
Mail gehad: wordt juni 2019, met name omdat ze de scope hebben kunnen vergroten doordat de crowdfunding zo succesvol was. Wel iedere 2 maanden een backer build. En Mac + Linux supported vanaf de volgende backer build.
Als het het eindresultaat ten goede komt is uitstel alleen maar beter. Thx voor de update :)
Hopelijk komt ie ook op de consoles uit. De twee laatste XCom's speelden heerlijk op de PS4.

Apocalyps vroeger trouwens grijs gespeeld op mijn (destijds) supersnelle MMX 200 :)
Waar is de "Youtube" variant van het filmpje? Want die kut speler doet het niet.

"The media could not be loaded, either because server or network failed or because the format is not supported".

Nu doet ie het opeens, maar stopt ie om de 10 seconden. Waardeloos.

[Reactie gewijzigd door Wim-Bart op 13 mei 2018 05:45]

Yep, same here. Alweer. Begint toch wel beschamend te worden voor een techsite.
Tweakers, verbeter de video's eens een keertje. Ze laden nog steeds traag en stoppen om de 30 seconden. Een link naar Youtube erbij is ook prima.

[Reactie gewijzigd door pcgame9000 op 13 mei 2018 12:44]

Agreed.. elke keer als ik een video zie van Tweakers over iets waar ik meer van wil weten ga ik naar Youtube, want dit is echt niet te doen.. tenzij je in 240p gaat kijken.
Ziet er goed uit, ik hoop wel dat deze game wat sneller speelt dan XCOM2, daar zitten zoveel onnodige pauzes in en dat gaat snel vervelen. Zelfs met mods en file edits zijn ze er niet helemaal uit te slopen. Hopelijk weten ze dit spel goed te stroomlijnen zodat je daar geen last van hebt.
Lijkt me een leuke game, maar niet een triple-A title...

Tevens, fix die verrekte player nou eens, dat gebuffer de hele tijd wordt ik wappie van. Gewoon werken OF verwijderen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True