Door Arnoud Wokke

Redacteur

Providers en 5g in de Benelux

Een digitale snelweg met veel obstakels

Tot slot

Niet alle providers wilden of konden op alle vragen reageren. Van Tele2 hoorden we niets terug, maar misschien is dat logisch, omdat het bedrijf later dit jaar wil opgaan in T-Mobile. Andere Nederlandse providers zijn voorzichtig met antwoorden formuleren: de ACM kijkt met interesse mee en wil zeker weten dat providers hun concurrenten niet wijzer maken dan nodig is via artikelen zoals deze.

Misschien leeft 5g nog niet onder ons, mobiele internetgebruikers, maar het leeft in elk geval volop bij providers. Vrijwel alle providers zijn al aan de slag gegaan met sommige of alle belangrijke elementen van 5g en maken zich klaar om, als de tijd daar rijp voor is, een nieuw netwerk aan te bieden. Meer nog dan bij 3g en 4g zal het veel gericht zijn op de zakelijke markt. Dat is logisch, want 5g is er grotendeels voor gemaakt, met bijvoorbeeld network slicing en iot-toepassingen.

Het wachten is op de juiste frequenties, die vrijkomen bij veilingen de komende jaren. In Nederland zouden providers graag zien dat de 3,5GHz-band in Noord-Nederland ook te gebruiken zal zijn. In België gaan de zorgen meer over de strenge normen rondom straling: hoe meer frequenties je gebruikt, hoe meer je de straling in de gaten moet houden. Daar komt bij dat 5g valt of staat met het combineren van zoveel mogelijk verschillende frequenties. Kortom: providers in de Benelux dromen al van het bouwen van hun 5g-netwerk, maar tussen droom en daad staan wetten en praktische bezwaren in de weg.

De eerste testen zijn begonnen, de eerste roadmaps zijn online en de veilingen komen eraan. De kans dat we in de Benelux wereldwijd voorop gaan lopen is vrij klein; in andere landen zijn providers verder. We leven misschien nog niet in het tijdperk van 5g, maar het komt er snel aan - ook in onze Lage Landen.

Reacties (101)

Wijzig sortering
Er zijn nu al veel mensen en dieren 'overgevoelig' voor Wifi (bij mensen: hoofdpijn, niet kunnen slapen naast de mobiel/router/laptop, sommige dieren gaan zich zeer vreemd gedragen rond routers, etc). Als we straks een landelijk dekkende verbinding hebben die 'bijna' dezelfde range als wifi gebruikt (maar toch niet helemaal), wat zal dit dan bij diezelfde mensen en dieren veroorzaken?

Of valt dat onder het kopje van de frequentiebewijstzijn en straling normen?
Het is bewezen dat een draadloos internet verbinding of bluetooth amper iets aandoet bij mensen. De signaal moet veel sterker zijn daarvoor.

"gevoelige" mensen zijn geen super wezens die het wel kunnen voelen.
Als het geen probleem was, waarom zijn er dan mensen met problemen? Uiteraard is het veel Placebo en kan dit ook te wijten zijn aan andere factoren (voornamelijk voeding).

Ook leuk dat ik een -1 krijg bij het stellen van een vraag. Tweakers laat z'n beste kant weer zien.
Als het geen probleem was, waarom zijn er dan mensen met problemen? Uiteraard is het veel Placebo
Daarom. Als het een placebo-probleem is dan moet je die factor aanpakken (dat mensen kunnen geloven dat je moe wordt van een router/zendmast), niet de routers/zendmasten zelf.
Voor de liefhebbers van Better call Saul, ook bij de grootschalige introductie van elektriciteit waren er mensen die aangaven dat ze niet tegen deze nieuwe techniek konden. Natuurlijk had dit geen wetenschappelijke basis.

https://en.wikipedia.org/...magnetic_hypersensitivity
https://en.wikipedia.org/wiki/Nocebo
Veel mensen hebben wel nu al problemen door WiFi. 5G werkt op heel hoge frequenties. Frequenties die ook op het cellulaire niveau van de mens voorkomen.

De mobile telefonie is een triljoenen business. De bewijzen (welke overigens, ik zie geen bronvermelding) die jij bent tegengekomen, kunnen heel goed zijn voortgekomen door één van de vele door de mobiele telefonie business opgezette onderzoeken. Er zijn al meerdere dappere wetenschappers naar voren gekomen die verklaren dat ze zijn benaderd om onderzoek te doen naar de veiligheid van WiFi en 5G in het bijzonder met de eis naar door de opdrachtgever gewenste resultaten toe te werken.

Barry Towers ex UK MicroWave Weapon militair expert, die zijn leven nu wijdt aan het naar buiten brengen van de alarmerende gevaren van 5G

https://www.youtube.com/w...Bxo4&feature=youtu.be&t=3
'WiFi' is voornamelijk 2.4GHz vooralsnog. En er zitten veel banden op 2.6GHz en 3G nog veel op 2.1GHz. Ik denk dat 'WiFi' niet zozeer de boosdoener is. Je magnetron lekt waarschijnlijk meer straling weg dan je router. (Zo'n ding doet tegen de 1000 watt op 2,4GHz) waar een router 0,1 of 0,2 watt doet. Imagine dat je een procent 'lekt' van een magnetron.
Een magnetron heeft een kooi van Faraday om straling binnen de magnetron te houden en een router niet, anders zou je geen signaal kunnen ontvangen...
Bij een router moet het signaal naar buiten (via de antennes), anders heeft ut ding geen nut; bij magnetrons moet het signaal juist binnen de kooi van Farady blijven, dat is ut wezenlijke verschil.
Dat zeg ik.
Maar wat ik bedoelde; Nox zegt: een magnetron lekt waarschijnlijk meer straling dan wat een router uitzendt.

Hoezo is dat waarschijnlijk? Een Faraday kooi in de magnetron is bedoeld om de straling in de magnetron te houden. Dus, als het goed is, zou ie niks moeten lekken, toch?

En mensen die die straling voelen of denken te voelen zullen ook geen magnetron gebruiken.
Mijn bericht was als aanvulling/verduidelijking bedoeld voor jouw bericht..
Al geloof ik zelf niet in stralingsvermoeidheid, die vergelijking gaat een beetje mank doordat je de magnetron misschien 15 tot 30 minuten per dag gebruikt, en ook nog nog eens in de keuken staat (neem ik aan). De router staat vaker in de woonkamer (en in het zicht wat de achterdocht 'voedt') en zendt 24/7 uit.
Dat klopt, maar dat zou in de klachtomschrijving ook naar voren moeten komen dan. Als je last hebt van 24/7 lichte straling (en als je het niet gebruikt is er vrij weinig straling). Maar als je de magnetron gebruikt zou je zowaar dood moeten gaan.

Een magnetron hoort inderdaad alles binnen te houden maar doet dat zeker niet. Ik heb ooit eens met een Wi-Spy een test gedaan. Hele grafiek was 'rood' waar je normaal enkel wat rode puntjes hebt voor zeer actieve netwerken. Goed, het was een wat oudere magnetron en we zaten er naast, maar de hoeveelheid 'straling' die eraf kwam was echt vele malen meer dan een WiFi-netwerkje normaal gesproken uitzendt.

En 2,4GHz gaat redelijk door muren heen. Dus die van je buren kan je dan ook 'voelen'. Allemaal beetje theoretisch, maar het punt is dat ik er niet zozeer in geloof en dat het gewoon onderbuikgevoel is.
Maar als je de magnetron gebruikt zou je zowaar dood moeten gaan.
Nee, want piekvermogen is een factor, maar niet de enige. Blootstelling is vermogen per tijdseenheid, niet alleen vermogen. Net zo goed als je van een rockconcert weinig last hoeft hebben, terwijl een brommende airco naast je slaapkamarraam erg vervelende klachten kan geven. Niet dat dat 'bewijst' dat je van 2.4 GHz straling klachten kan krijgen, maar dat hangt van meer zaken af dan of je van de magnetron last zou krijgen.
maar het punt is dat ik er niet zozeer in geloof en dat het gewoon onderbuikgevoel is.
Dat snap ik, maar je redenaties kunnen dan nog steeds kloppend zijn. Nu lijkt 't alsof je maar een simpele vergelijking trekt (het vermogen van de magnetron) en die gelijk gebruikt als illustratie dat het 'dus' niet uit zou moeten maken.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 14 mei 2018 12:59]

Zolang het blijft bij anekdotische argumenten en symptomen die wellicht aan placebo toe te schrijven zijn, denk ik niet dat er hier harde maatregelen voor genomen gaan worden. Daarnaast denk ik niet dat het toevoegen van 5G aan het spectrum gaat zorgen voor een grote toenaming van vermogen in straling, volgens mij is het meer een verandering in de verdeling van de frequenties.
Maar er bestaan dus wel mensen met een huidafwijking die een 'allergische reactie' krijgen vanwege "electromagnetic hypersensitivity syndrome". Kennelijk is dit een Frankrijk al een groot ding en beweegt veel mensen daar om uit de steden en in het platteland te gaan wonen.

Echter is dit wel een miniscuul percentage van de wereldbevolking en kan je het in veel gevallen toewijzen aan inderdaad... Placebo.
Waarom ben je zo zeker van uw stuk als er totaal geen bewijs is. Er zijn zelfs onderzoekers die er 10jaar met bezig zijn en nog steeds geen verband vinden tussen Electromagnetische straling en die sympthomen.

Er bestaan geen mensen met die gevoelighied. Wat wel bestaat zijn mensen die een probleem hebben (door zelfs diagnose) en dat toeschrijven aan radiogolven. Maar je hebt evengoed mensen die verhuizen voor cosmische straling en vervloekte huizen.

Fijn stof is een veel grotere boosdoender voor onze levenskwaliteit. Ook op het platteland met veel oude landbouwvoertuigen, en houtstoven die hopen nox en fijn stof in de lucht pompen waarvan met 100% zeker weet dat ze erg schadelijk zijn voor mens en natuur.
Toch is er een toenname van ziekte bij zendmasten en electriciteits masten. Ook een toename van tinnitus en ander 'gezoem' savonds. Toeval? Toch placebo? Ik ben geen expert op dit gebied en ik claim totaal niet dat ik zeker er van ben. Maar onderzoeken op dit gebied lopen ver uiteen en waar de waarheid ligt, vooral op het internet, is nog maar de vraag.
Nee, de gedegen onderzoeken op dit gebied lopen dus helemaal niet uit een.

Tot op heden heeft niemand met zogenaamde stralingsgevoeligheid dubbel blind correct kunnen aangeven of de betreffende stralingsbron actief was of niet.
Heb je de bronnen voor dat onderzoek? Dwz de wetenschappenlijke publicaties?

Veel stralingsonderzoek wat geen schade laat zien is gefinancieerd door de telecomindustrie.
Gek he, en voedselonderzoek veelal door de voedselindstrie ;)

Ik ga ze mobiel nu niet voor je opduikelen, maar als je denkt dat je genoeg kennis hebt om onderzoeken te lezen en te begrijpen kan ik je garanderen dat je met een simpele zoekactie al je vragen beantwoord worden. Als ik me niet vergis is er een tijdje terug een aardige meta-analyse gedaan.
Bedoel je deze meta analyse? Dit gaat over gezonde mensen, niet over mensen die hypersensitief (claimen te) zijn.

https://www.ncbi.nlm.nih....32/pdf/fpubh-06-00042.pdf

[Reactie gewijzigd door SpiceWorm op 14 mei 2018 22:09]

Het is niet een kwestie van "knopje AAN" of "knopje UIT" om de stralingsbron wel of niet te voelen..
En de stralingsbron is niet toevallig alleen maar een wifi router die uit wordt gezet bij een test..stap voor de gein eens zelf een kooi van Faraday in dan ervaar je het gevoel van UIT of AAN direct.
Er is zat onderzoek gedaan in de landen om ons heen..hier wordt alles gefinancierd door de mensen die ook de techniek leveren..
Er is ook nog nooit een studie geweest die heeft aangetoond dat Straling "gezond" is.
Ga niet lopen roepen dat het placebo is als jij ziek bent mag ik ook niet zeggen je stelt je aan..
Jij vind dat je recht hebt op een snelle techniek zoals 4G - 5G.
Wij vinden dat we recht hebben op een stralingsarme omgeving..
Ik laat jou en jij laat ons...maar die keuze krijgt men hier niet we worden afgeschilderd als debielen met aluminium hoedjes.
toenname van ziekte
Toename van meldingen/klachten van symptomen, niet van ziekte. Een ziekte is emperisch bewezen door een arts, een melding is slechts een melding. De denkfout zit in het aannemen dat een klacht automatisch een ziekte voorstelt.
Dat riepen ze bij AIDS ook.
Dat is niet zo, men had wel door dat er 'iets' was wat het immuunsysteem vernielde, immers dat was vrij simpel te meten met een reguliere bloedtest (aantallen van div witte bloedlichaampjes). Dat is bij stralingsmoeheid al niet het geval.

Wat er bij AIDS mis ging was dat men veel te laat ging onderzoeken of het geen nieuwe pathogeen was (bacterie, virus) die dit veroorzaakte.

Dus waar je vergelijking mank gaat is dat er bij stralingsmoeheid (en veel andere vage vermoeidheidsklachten) niet daadwerkelijk kan worden aangetoond dat er fysiologisch iets mis is én daarnaast dat dit door straling komt. Want voer je vervolgens een dubbelblinde test uit dan kunnen de patiënten opeens niet meer voelen of ze last hebben van een router die ze niet kunnen zien (of wel zien en dan niet aan staat). Dit in tegenstelling tot AIDS waarbij het virus aantoonbaar is en het ziektebeeld zich verhoudt met de ontwikkeling van de besmetting en het stuk gaan van het immuunsysteem.
Een ziekte is emperisch bewezen door een arts
Dat is wel erg van de wekelijkheid vervreemd. Een arts doet in klinische setting zeer weinig empirisch onderzoek en je kan gewoon ziek zijn zonder diagnose van een arts.
Het klopt dat we voorzichtig moeten zijn en onderzoek moeten blijven voeren maar tot hiertoe is er geen enkel wetenschappelijk onderzoek (van een degelijke onafhankelijke onderzoeksinstelling) die een significant verschil heeft kunnen waarnemen tegenover de controlegroep.

Wat nu nieuw is zijn de extreem hoge frequenties in het 5G gamma (maar niet nootzakelijk hogere vermogens).

Veel journalisten of onderzoekers claimen vaak dat het bewijs gevonden is met een smakelijke krantenkop of blogpost Maar als je dan de bron er op naleest is het ofwel een DIY onderzoek dat niet officieel gepeer reviewd is doordat de kwaliteit te laag is of de steekproef te klein, ofwel staat er 2 alineas verder in het onderzoek dat de uitkomst statistisch niet significant is en dus het gevolg kan zijn van een kleine meetfout.

Als EM een probleem is, dan is het probleem redelijk minimaal en zeker niet meekbaar op de korte en middellange termijn. Wat niet wil zeggen dat het niet slecht kan zijn, enkel kunnen we het nu niet meten omdat de onderzoeken over decenia lopen en we weten allemaal dat je geen mensen 20jaar kan opsluiten en 100% controleren wat ze inademen en eten.

Dat is trouwens geldig voor alle andere onderzoeken op gezondsheidsvlak net omdat er zoveel variabelen zijn.

Mijn mening is dat we 5G niet moeten beperken tot het tegendeel bewezen is. Maar dat we asap wegmoeten van verbrandingsmotoren en andere lokale verbranding van fossiele brandstoffen want we weten 100% zeker dat het nefast is en dat propere lucht in combinatie mey gezond onze levenskwaliteit extreem hard kan verbeteren. Het zou tof zijn moesten we met zijn alle kiezen voor een groene economie.
Als er al enige gevoeligheid voor bestond zou dat in de statistieken vanaf de invoering van de GSM (zo'n 20 jaar terug) intussen toch wel zichtbaar moeten zijn. Tot nu toe is hiervan niets gebleken...!!!
Dat is maar net waar je naar zoekt, en dan nog is het lastig om echt causale verbanden met een duidelijk onderliggend biologisch mechanisme aan te tonen. Toch kan ik wel eens het gevoel hebben dat we onderhand langzaam gegaard worden, met al dat onzichtbare gezoem om ons heen. Sinds de invoering van GSM, zijn er alleen maar frequenties bijgekomen, en hebben we allemaal WiFi in huis gehaald, inmiddels ook op 2 frequenties.
We hebben onlangs het bericht over de hoogspanningsleidingen gehad:
https://www.rivm.nl/Onder...ijnen/Gezondheidseffecten
Daar is het laatste woord ook nog niet over gezegd, en over de UMTS masten en WiFi vast ook niet. Eigenlijk weten we gewoon de effecten niet. De toekomst zal het wel leren, maar laten we vooral hopen dat het meevalt.
Ik vind het ook merkwaardig. Ik werk met zelf met communicatie system op schepen (VSAT, FBB, IRIDIUM). Wanneer die krengen aan staan mag je er eigenlijk niet boven en naast meer staan want je hoofd en andere organen worden gefrituurd (of eigenlijk meer magnetron effect), voordat we deze testen en aanzetten moeten we ook een dubbelcheck doen dat er geen mensen bij of naast staan. Deze apparaten zitten in ons allen bekende golflengtes, soms veel meer, soms veel minder en uiteraard vele malen sterker. En toch blijven er mensen beweren dat langdurig zitten en slapen naast je FCC gekeurde 2.4Ghz en 5Ghz router slapen 'geen' problemen zou moet leveren.

En wat ik soms bij mensen thuis zie staan aan routers en apparatuur kan een schip soms van blozen...
En wat ik soms bij mensen thuis zie staan aan routers en apparatuur kan een schip soms van blozen...
Maar je weet toch zelf ook dat wat op een schip staat een zendvermogen van tientallen Watts of meer heeft, terwijl dat wat bij mensen in hun slaapkamer staat niet boven de 100 mW komt? Ik volg niet hoe je dat allemaal op 1 hoop gooit alleen maar omdat het allemaal het medium 'radio' gebruikt.

Op die fiets zou een apotheker ook 'blozen' wat er bij een kroeg aan sterke drank flessen staat, terwijl je toch wel een halve fles wodka leeg moet drinken om in de buurt te komen van wat een paar milliliter morfine kan bereiken.
Oja zeker, gelijk heb je. Maar zoals ik had gereageerd op Falconhunter: "En ik kan het ook mis hebben hoor, zeker, maar er is verdomd weinig informatie beschikbaar over wat nou verstandig, gezond of ongezond is over draadloze communicatie in den eigen woning tegenover wat er toelaatbaar is op industrieel gebied. Dus dan zet je er al snel vraagtekens bij."

En wanneer mensen ali-express routers in huis gaan halen om die 1 of 2 streepjes minder wifi te 'compenseren' dan begint het toch te kriebelen met het idee dat 'hetzelfde effect' wellicht (tientallen) jaren later kan optreden tegenover de (relatief) snelle effecten van scheepsapparatuur.
Anoniem: 310408
@LongTimeAgo14 mei 2018 16:29
En wat ik soms bij mensen thuis zie staan aan routers en apparatuur kan een schip soms van blozen...
Op die schepen weet jij dat ze je hoofd frituren als je er tegen leunt, maar in sommige huizen is het volgens jou nog erger? Dat moet je op zijn minst even uitleggen.

Van slapen naast je router is eenvoudigweg nog nooit aangetoond dat dat schadelijk is. Nog geen vermoeden, nog geen aanwijzing. Niet zo gek want we leven in een omgeving van straling (ga eens buiten in de zon staan...) en zijn behoorlijk aangepast om straling in deze golflengtes te weerstaan. Ik snap niet dat iemand die professioneel met dit soort dingen werkt dit soort uitspraken doet.
Mijn uitspraak was meer bedoeld als in, bij een schotel van het schip zal het effect vrijwel 'meteen' merkbaar zijn (ook niet helemaal waar), terwijl hetzelfde effect wellicht (tientallen) jaren later kan optreden bij mensen met extreem veel zendende apparatuur thuis.

Maar op een schip moet alles gekeurd worden en binnen normen vallen en tegen de randen van 'het toelaatbare' soms bijgesteld worden omdat men weet dat het schadelijk is, terwijl mensen thuis bij 1 of 2 streepjes minder wifi al gelijk extra 'zendmasten' in elke kamer zetten, vooral bij de betonnen woningen. Zeker als mensen ali-express routers in huis halen die eigenlijk veel meer zenden dan bij een gekeurd Nederlands routertje is toegestaan.

En ik kan het ook mis hebben hoor, zeker, maar er is verdomd weinig informatie beschikbaar over wat nou verstandig, gezond of ongezond is over draadloze communicatie in den eigen woning tegenover wat er toelaatbaar is op industrieel gebied. Dus dan zet je er al snel vraagtekens bij.
Volgens wikipedia begonnen de 'meldingen' (en daaropvolgende onderzoeken) in 2005.
Echter loopt dit wel gelijk met de aankoop/verkoop en populariteit van de mobiele telefoon die pas rond die tijd explodeerde.

Causatie is nog geen correlatie uiteraard en mensen zullen wel vaker conclusies willen geven aan bepaalde kwaaltjes en radio signalen is lekker makkelijk.
Je bedoelt dat correlatie niet duidt op causaliteit.
Daarnaast zijn er ook geen onderzoeken die aan kunnen tonen dat mensen de EMS kunnen voelen. Mensen die overgevoelig zijn hebben naar mijn weten ook nog niet kunnen zeggen wanneer een zender wordt ingeschakeld wanneer zonder het toestel of een ontvanger te zien. (waarmee ik ook niet wil zeggen dat ze geen klachten op langere termijn kunnen ervaren)
Oeps, bedoelde het inderdaad andersom.
Vooralsnog lijkt het een soort van 'onbekend terrein', maar daar tegenover heb je dus wel mensen met problemen en onderzoekers die al jaren er mee bezig zijn om uit te zoeken wat wél en wat niet schadelijk is.
Kijk eens aan:
Environmental Intolerance, Symptoms and Disability Among Fertile-Aged Women.
Keywords:
idiopathic environmental intolerance, multiple chemical sensitivity, sick building
syndrome, electromagnetic hypersensitivity

Dit stuk hierboven is gepubliceerd op 23 januari 2018 overigens, dus nog vrij recent.

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 14 mei 2018 20:22]

Interessant, even doornemen wanneer ik tijd heb want de eerste blik gaf VEEL cijfers en moeilijke terminologie weer ha.
Helaas mag ik mij rekenen tot de groep die hier last van heeft. Niet van alles gelukkig. Bij mij thuis gaat de wifi 's nachts uit. Sinds dat er bij mij in de buurt de 4G masten (tijdje terug alweer) is mijn oorsuizen verslechterd. Ga ik op vakantie naar een stralingsarm gebied, dan wordt mij oorsuizen merkbaar minder. Ik heb dit fenomeen ook laten opmeten in het ziekenhuis bij de oorarts. Eerst gewoon. En daarna een twee uur in een kooi van Faraday gezeten te hebben. Uit de test na de kooi blijkt dat ik beter hoor in de hogere tonen dan voordat ik de kooi inging. Verschil lag rond 10%. Dus ja. Veel mensen hebben geen last. Een kleine groep (waaronder ik) heeft hier wel last van. Ik hoop ook ten zeerste dat de introductie geen nadelige effecten zal hebben op mijn gehoor.
Als ik de reacties mag geloven op mijn vraag dan zal iemand als jij worden weggezet als iemand die toch niet weet waar die het over heeft en toch tegen je zeggen dat het een placebo effect is.
Maar goed, ik heb 2 jaar lang slaapproblemen gehad en toen raadde de huisarts mij aan om de Wifi, wanneer je deze dus niet gebruikt, uit te zetten tussen 01:00 en 07:00 snachts (dit is gewoon in te stellen op de router) en de mobiel op de gang of andere kamer te leggen. Sindsdien heb ik geen slaapproblemen meer.

Toeval? Wellicht. Placebo? Wellicht. Maar volgens de huisarts hebben veel mensen er last van en die 2 trucjes schijnen voor veel mensen te helpen.
"We willen daar testen of we lokalisatie van personen beter kunnen maken."

Het lijkt wel of ik de laatste tijd alleen maar "vernieuwingen" lees waarbij ze ook nóg beter weten waar we zijn of wat we aan het doen zijn...
In deze situatie gaat je vermoeden (of paranoia ;) ) iets mank. Het gaat hier om personen (meervoud). Bij crowd-control gaat het niet om de individu, maar om gedragingen van groepen van mensen en hoe deze zich verplaatsen (de flow). Het lijkt mij dat het hier gaat om het exact lokaliseren van aantallen mensen (of aantallen 'antennes') zonder deze te hoeven identificeren. Hoe meer 'antennes', hoe drukker.

Het is hier veel minder van belang wie (persoon) zich waar bevindt. Wel kan het erg nuttig zijn om te weten waar deze persoon zich bevindt en heeft bevonden. Met dat laatste kan je namelijk voorspellingen doen naar waar hij zich naartoe gaat begeven en dat is weer interessant voor crowd-control :)

Dit is ook wat indertijd al werd gebruikt door TomTom ism Vodafone om files te identificeren (en waar ondertussen al veel meer andere varianten op zijn). Meer 'antennes' op de snelweg die zich langzaam verplaatsen --> dikke kans file!

Edit: Eigenlijk zouden ze een soort instance randomizer in telefooons moeten inbouwen waarmee je voor dit soort technieken tijdelijk een unieke random key kunt genereren waarmee dergelijke systemen het toestel kunnen tracken. Dat zou zelfs zo ver kunnen gaan dat na een 'request for token' die token altijd maximaal X tijd (gebruikerinstelbaar) blijft bestaan. Omdat alle toestellen altijd zelf randomizen is het toestel niet te tracken en is tussen twee instances niet te achterhalen of het dezelfde persoon is. Voor de echte paranoïde mensen zou die X-tijd 0 kunnen zijn waardoor per request altijd een andere randomized token wordt gegenerered.

[Reactie gewijzigd door MaxxMark op 14 mei 2018 21:54]

Thanks voor je toelichting!
Hoewel je waarschijnlijk gelijk hebt is de 5g beamforming vermoedelijk best wel nauwkeurig o.a. omdat er veel meer masten zijn ivg 4g.

Vermoedelijk zijn personen een heel stuk beter te volgen met 5g dan met 4g.
Google werkt toch al zo... Ik krijg soms op mijn maps app een heel klein stukje geel te zien op de route. Waarbij het inderdaad heel eventjes lichtjes remt precies op die locatie. Google haalt al tonnen aan info binnen via de ingebouwde GPS chips van telefoons ook als je niet navigeert.

Route info is bijna real time tegenwoordig.

Ik vraag me bij het lezen van dit artikel weer sterk af... wat doet deze steeds breder wordende frequentie range met de volksgezondheid? Die ook steeds meer aanwezig is in de lucht en in de toekomst naar gigantische proporties gaat stijgen wanneer zelfs een broodrooster erop aangesloten zit.

Ondertussen roept iedereen dat het niet schadelijk is... maar worden kinderen wel afgeraden een mobieltje te hebben... wat klopt er dan niet...??

[Reactie gewijzigd door sygys op 14 mei 2018 11:23]

Over de gezondheid stel ik mij ook vragen. De hoeveelheid straling die je opvangt heeft vooral te maken met de intensiteit en de afstand.

Ik weet dat er ergens op het internet een powerpoint presentatie rondzwerft van een stralingsexpert van de KU Leuven, die ook in een youtube filmpje hetzelfde uitlegt. Zo is het bijvoorbeeld veel schadelijker om je telefoon bij je oor te houden dan dat er bijvoorbeeld een zendmast bij jou in de buurt staat.

Sindsdien zet ik mijn gsm ook vaker op vliegtuigmodus in de nacht.
Wat moet ik verstaan onder een "krankzinnig lage latency"?
zoals in het artikel staat haalde bijv. Proximus bij een test een snelheid van net geen 3gbit met een latency onder de 2ms bij een test in het veld. Dus hoogstens enkele ms
Misschien wel leuk om te bedenken dat 2 ms een mooie waarde is. Maar wat betekend dat in de praktijk, dan zal je sever ook zo snel moeten kunnen reageren (signaal heen en terug ) dus om BV 150KM staat een server. Dan zijn er voor heel Nederland al 2 servers plaatsen.......
Je verwart latency met round trip time. Latency is de *extra* vertraging die een hop toevoegt, de RTT is alles op geteld van jou naar de server en terug. Als de latency van je 4G verbinding bijv 50 ms is, dan is je RTT misschien 120 door de andere latencies. Bij het krimpen van de mobiele latency naar 2 ms wordt de RTT (als de andere factoren gelijk blijven) 24 ms.

Een RTT van 2 ms is praktisch onhaalbaar natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 14 mei 2018 08:54]

Ik zit toch aan 2ms te denken https://youtu.be/ndkzlyjAn7g en Ericsson schrijft https://drive.google.com/...bY5rCAmR/view?usp=sharing 1ms end-to-end latency.......reeds...

[Reactie gewijzigd door 01--Rolf--01 op 14 mei 2018 19:46]

End to end ja, tussen mobiele apparaten onderling... Dat is geen kunst. Maar alleen al van de router van de zendmast naar de core router van de ISP is a 1-2 ms, dan over hun peering link naar de exchange is al 1-2 ms en dan moet je nog naar de server. Doe maar eens een traceroute naar 8.8.8.8, dan zie je de latency per hop. Dat de link van de zendmast naar je device dan 2 ms wordt maakt de rest niet sneller.
Je begint het te begrijpen de aplicaties draaien dus bij de operators niet ergens in het Internet. Yes we can...... <2ms het gaat wat moois worden
Nee de applicaties draaien op de devices zelf... Niet de operators...
wat ik bedoel wordt hier genoemd de ECP-agent
https://www.youtube.com/watch?v=0KTdMypaopo

en ook beschreven hier als ECP draait dus in de RAN netwerk van de operator
https://www.nokia.com/en_...t-gen-core-cloudy-outlook

zou niet weten of je dit niet een Applicatie mag noemen .....
Je bedoelt EPC en dat klopt ook, maar dat is een heel specifieke niche in de mogelijkheden van mobiele data. Zelf-rijdende auto's en de pilots in de landbouw gebruiken directe communicatie tussen devices zelf, niet eens naar een EPC buiten het RAN. Je hebt dus volledige vrijheid bij 5G om van device-to-device naar device-to-radio-edge (wat jij nu refereert) en natuurlijk het klassieke device-to-internet te doen.

Het berip dat 2 ms een 'krankzinnig lage latency' is zoals Canule over begon is niet gebonden aan welke vorm dan ook, immers het is een eigenschap van de link, niet van de totale verbinding (de RTT). Dus dat jij dan stelt
Misschien wel leuk om te bedenken dat 2 ms een mooie waarde is. Maar wat betekend dat in de praktijk, dan zal je sever ook zo snel moeten kunnen reageren
Heeft er niets mee te maken. Ik kan gewoon internetten zonder die EPC die jij noemt en nog steeds een latency op de 5G-verbinding van 2 ms hebben. Ook kan ik met mijn graandorser een akker ploegen en van allerlei sensoren in de buurt bijgestuurd worden met een latency van 2 ms zonder die EPC die jij noemt...

Het hele idee dat jij zegt "dan zal je sever ook zo snel moeten kunnen reageren" heeft daar niks mee te maken. Het is een eigenschap van de link an sich.
Maar de RTT van deze verbinding naar de EPC is toch 2ms en niet zoals jij beschrijft "misschien 120ms"
Dat komt toch omdat deze EPC dichter in het netwerk staat en niet bv in Amsterdam of Amerika.
De waardes zijn dus duidelijk wel te halen...
Men heeft het enkel over een 'latency van 2 ms', niet over een RTT. Een latency is link-gebonden, niet van de hele keten. Alle latencies bij elkaar opgeteld vormen de RTT, ook de interne latency van het RAN naar de EPC, van de EPC terug naar het RAN en dan weer terug naar het device.
Ik dacht begrepen te hebben dat onder 5G je service kunt aanbieden die dus een RTT hebben van 2ms.
Deze service zal dus "verspreid" worden over meerder locatie in NL zodat met deze 2ms kan waarborgen.
Daarvoor is nieuwe "slimme" techniek nodig.
Out-of-the-box denken dus.
Niet het slome internet en oude vertrouwde, 5G NR is niet voor niets de toekomst met nieuwe mogelijkheden en zeker Out-of-the-box sneller, energie-zuinig, reliable etc etc etc
Doe mij maar 5g op 700 mhz voor superzuinig accuverbruik.
Snelheid meer als 50 Mbit boeit me helemaal niets en voegd voor mij niets toe momenteel.
Alles bovennde 1800 mhz zie ik liever gaan als komen omdat het je accu leeg slurpt.
Ook zou ik graag zien dat we een band kunnen forceren.
Stoor je je niet aan vaak opladen pak je de 2600 wil je gewoon goede standby lekker op band 700 vast zetten.
Ik vind het wel grappig hoe grote groepen graag band 20 voor 800 mhz willen maar vervolgens vaak de telefoon nooit de 800 mhz gebruikt. Ik heb met 3g en 4g altijd een hogere band te pakken omdat er 0 controle is over welke band gebruikt word.
Maar als ik 2g forceer heb ik meer berijk op 1800 mhz dan ik zou moeten hebben op 4g met 900 mhz.
Ga je testen draait de meuk gewoon op 2100 mhz... kansloos dus.
Ik zou graag voor 2g,3g,4g de laagst mogelijke band vast zetten of de rest uitschakelen maar helaas dat is niet mogelijk.
Als het netwerk superdruk is gebruikt je telefoon meer op de 700 MHz (nog niet live in NL trouwens) dan op de 2600 MHz. Voor het netwerk is het noodzakelijk dat dit niet zomaar kan.

Ik gok trouwens dat de 700 MHz-band in eerste instantie voor 4G gebruikt gaat worden. 5G zal deels als software-update bovenop 4G mogelijk zijn vermoed ik.
Het gebruikt alleen meerals jij ook op dat moment wat gebruikt.
Wat ik dus bij a nooit doe omdat ik overal wifi heb.
Het gaat mij dan ook vooral om de standby.
Sinds ik met 2g van de 800 mhz band afgeknikkerd was was mn accuduur gewoon gehalveerd in standby.
En sinds die is het met 3g en 4g alleen maar erger geworden.
Iedere keer koop je een nieuwe telefoon met zuinigere hardware en grotere accu om het door het verslechterde netwerk opgeslokt te zien worden.

Het verschil in standby tussen geen simkaart en wel een simkaart is gewoon 5 of 29 dagen met een lg g2 met redelijk versleten accu.
Weet je nog die nokia 5110 met 600 mah accu. Die had 21 dagen standby.
Ondertussen zitten we met een 3000 mah toestel nog maar op 5 dagen.
En ja dat is getest met alle opties zoals sync bluetooth gps en wifi uit.

Tijd dat daar wat aan veranderd en 5g met extra zuinige modus op 700 mhz kan dat.
Het verschil in verbruik dat je ziet is grotendeels het gevolg van apps die de telefoon continu uit slaap halen. Veel apps zijn zo geprogrammeerd dat ze bij 2G netwerk geen/minder netwerk gebruiken.

Zet je data maar eens uit, gewoon als je op 3G of 4G zit, je zult een groot verschil zien dan.
Welnee apps doen niets.
Ik forceer ze te sluiten met greenify en zoals ik al zij zonder data haal ik 29 dagen stanby met exact dezelfde telefoon.

En mijn data staat standaard uit aangezien ik overal wifi heb.
Leuk weetje zelfs als je wifi genruikt maar je data aan staat gebruikt dit alsnog keer accu dan wanneer je data uit zet ondanks dat je telefoon wifi gwbruikt.

Het gaat dus puur en alleen om het standby staan van de sim voor gebeld worden.
Op mijn HTC One M8 maakt het op KPN iig niet veel uit of ik hem op 2G of op 3G lock. Behalve dat de geluidskwaliteit bij het bellen op 3G beter is dan :p
Dat is omdat 2g ook bij kpn naar de hoge band geschopt is. Vroeger zat die op 800 mhz en was de accuddur beter.
5g in zuinige modus op 700 mhz kan dit enorm verbeteren
2G zit bij KPN nog steeds op 900 MHz, waar het al sinds 90er jaren zit.
3G zit bij KPN zowel op 900 als op 2100 MHz.
4G zit bij KPN zowel op 800, 1800, 2100 en 2600 MHz tegenwoordig. Als je binnen bereik bent van een hogere frequentie, dan pakt hij die. Over het algemeen zijn die hogere frequenties sneller (ivm meer bandbreedte op hogere frequenties) en is het netto-verbruik daardoor zo goed als gelijk.

Er wordt o.a. gebruik gemaakt van modussen waar er op een lagere band gezonden wordt en op een hogere band ontvangen, allemaal afhankelijk van realtime netwerkdrukte per band.
Het kon wel met *#2683662# op een samsung telefoon, maar dat hebben ze uitgeschakelt. Providers willen express dat je de hogere banden gebruikt om zo bandbreedte over de houden voor de buiten gebieden. 700 MHz wordt daar een mooie toevoeging voor.
Ja op mn asus kon het ook tot ze erachter kwamen.
En nu ik ben overgestapt naar mobile kan ik niet eens meer zien met een tooltje welke band ik gebruik maar zie aan het 1ne streepje dat dit de 2600 band moet zijn.
Voor de mensen die nog is willen weten hoe verschillende merken er inmiddels met 5G voor staan, bij deze:
5G Nework Architecture Whitepaper - Huawei
5G Whitepaper - Ericsson
5G Vision presentation - Qualcomm
5G Roadmap - IEEE
5G Masterplan White Paper - Nokia
En deze hieronder kon ik ook nog vinden & betreft ook Nokia:
5 keys for creating the new communications era - Nokia
:)

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 14 mei 2018 19:43]

Thx voor het melden, ik heb de 5G Masterplan White Paper & 5 keys for creating the new communications era van Nokia betreffende 5G er dan ook inmiddels bij geplaatst.

Nogmaals dank :)

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 14 mei 2018 19:43]

De belofte van 5g is dat het op termijn dankzij een krankzinnig lage latency mogelijk zal zijn om in real time op afstand te opereren, zelfrijdende auto's met elkaar te laten praten of via hologrammen te communiceren, maar de eerste generatie 5g-netwerken heeft die mogelijkheden nog niet.
Een draadloos medium is inherent storingsgevoelig. Dus je moet foutcontrole en ideaal zelfs fouttolerantie inbouwen. Wanneer storingen optreden zul je data opnieuw moeten verzenden -> hogere latency. Stabiel een lage latency kan je niet garanderen.
Voor de meeste IOT apparaten zal dat geen bal uitmaken. Een verwarming maakt het niet uit of die een halve seconde later aanspringt. Maar voor een zelfrijdende auto bijvoorbeeld kan een dergelijke latency bij hoge snelheden al een issue zijn.
Ja jouw data paket is al opgeslagen bij de zender binnen 3 data paketen geen 'acknowledge' ontvangen 'gratis' re-send. Gebruiken we al vanaf HSDPA ......
Yup, maar dat helpt niet als het signaal kort verstoord is - bv doordat er een magnetron aan gaat tussen je zender en ontvanger, of dat je "een tunnel in rijdt" (of zo'n ijzeren kooi spoorbrug over gaat), of een lift instapt, of dat een zender/deel van het netwerk overbelast is of kort uitvalt. Die resend is voor enige packet loss wel een oplossing, maar niet voor problemen met het signaalmedium zelf.
Wat ook nog wel een 'dingetje is' is het weer. Mist, sneeuw en onweer zullen ongetwijfeld de frequenties beïnvloeden/onmogelijk maken. Een korte verstoring lijkt mij voor een zelfrijdende auto de levensduur nogal verkorten en in bepaalde situaties ook voor de passagiers ;) .
Ik weet nog van de eerste zendermicrofoons dat ze 'true diversity' kregen. Dat betekende dat er 2 antennes op de ontvanger zaten, zodat je zeker wist dat het signaal automatisch ongestoord overkwam, werkte best goed, maar met 5g moet het feilloos. Ik ben niet sceptisch maar het lijkt me knap lastig of erg duur om straks zo'n '5g-zelfrijdende auto' te verzekeren...
Dit kan door de machine-to-machine modus. Dan hoeft de communicatie enkel over zeer korte afstanden en niet via het mobiele netwerk.

5G kent allerlei hippe modussen waarbij devices ook direct contact met elkaar kunnen hebben en voor auto's zal zowel het netwerk als ook direct P2P-contact worden gebruikt waarschijnlijk.
Waarschijnlijk 'hangt' jouw mobiel aan bv 6 masten tegelijkertijd. 1 sec geen signaal is dan ook verleden tijd.....
Dit is al een onderdeel van de 4G-spec: een 4G+-modus waarbij hij de lage band van zendmast 1 pakt en de hoge band van zendmast 2. In theorie kan dit volgens mij nu al met de bestaande apparatuur, echter klokken moeten perfect gesynct zijn om dit te laten werken en da's waarschijnlijk de reden dat het naar mijn weten in NL nog nergens live is.

In theorie zou je per APN verschillende redundancy-modussen kunnen instellen waardoor een VoLTE-gesprek via meerdere masten tegelijkertijd verzonden en ontvangen wordt waardoor in moeilijke omstandigheden er minder of geen gaten in gesprekken vallen!
Hier en daar (in reacties en artikelen) lijkt het alsof LTE onderdeel is van 4G, maar LTE (long term evolution) is juist een containerbegrip waar 4G&5G en alle volgende generaties onder vallen.
Totaal niet correct. LTE was de naam voor de 4G Technology candidates, eMBB komt daar nog het dichtste bij in 5G termen maar er is niet een echt equivalent. De technisch meer correcte naam is E-UTRAN, maar LTE is wat meer blijven hangen. Het is dus zeker een deel van 4G, typisch vooral gebruikt voor het access gedeelte.

Als je meer wilt weten: hier is een uitgebreid overzicht op de 3GPP site zelf..

[Reactie gewijzigd door satisf op 14 mei 2018 11:25]

Anoniem: 428562
14 mei 2018 08:58
Voor iedere verkochte 4G smartphone betaald de fabrikant licentiegelden.
Belangrijke reden voor de ontwikkeling van 5G is te voorkomen dat die inkomstenstroom naar de patent houders niet opdroogt wanneer de patenten op 4G aflopen.

Volgens een artikel uit 2011 incasseert alleen Qualcomm al 5 procent van de winst op een 3G toestel en 3.2 procent van de winst op een 4G Toestel.

https://www.theregister.co.uk/2011/09/23/lte_patent_pie/
Ja, voor 3G waren de kosten hoger dan voor 4G. Dat was één van de redenen voor LTE ook geloof ik.
We gaan eerst nieuws: KPN gaat voor eind 2018 over op dvb-t2 voor Digitenne in de gaten houden. En dan hopen de eerste 700 MHz signalen te zien eind 2018/2019.
Waarschijnlijk gewoon 4G trouwens. Ik denk dat 5G nog wat langer op zich laat wachten. Men kijkt nu overigens (iig in de VS) ook naar de 600 MHz-band. Ideaal voor rural LTE.
Ja de techniek is sowieso hetzelfde. Wordt inderdaad leuk om te weten wat de voorwaarden zijn voor het eerste 5G icoontje. :)

En goede vraag, hoe lager hoe beter voor KPN, maar hoeveel kanalen hebben ze nodig?
Zou beter zijn als je gewoon een landelijk netwerk maken met DVB-T2 en alle zenders, ook de lokalen landelijk. Goed voor iedereen, meer tv/radio zenders en grappig genoeg minder DVB-T(2) kanalen nodig.

Nu heb je dezelfde zenders op verschillende kanalen, totaal onnodig.
DAB+ kan ook landelijk, met DVB-T(2) kan hetzelfde.
Gewoon netjes naast elkaar en dan de rest voor LTE (5G) gebruiken.

In de toekomst zullen DAB en DVB-T sowieso verdwijnen, alles zal data kanalen worden.
En ja ook LTE broadcast kan gewoon, sim in je TV en klaar. Aanvinken in je 'mijn X' en hup kijken wat je wilt.
Gaat dit naast VoLTE dan draaien? Of is 5G al weer een upgrade van VoLTE? Ik zie niets over VoIP in het artikel, dus ben erg benieuwd of 5g dan ook met VoIP in het achterhoofd ontwikkeld wordt of puur voor 'normale' data.
5G is een verzamelnaam van technieken, dat is niet een enkel wel/niet vlaggetje in je mobiele verbinding. VoLTE kan hier nog gewoon naast draaien, net als dat je ook nog steeds 2G voice gesprekken kan voeren terwijl je met LTE zit te internetten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee