Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jurian Ubachs

Redacteur games

Far Cry 5 Review

Vermakelijke jacht op gestoorde sekte

Conclusie

Far Cry 5 is de beste Far Cry-game sinds het eerste deel. Far Cry 4 was natuurlijk niet slecht, maar had behoefte aan vernieuwing. Ubisoft is erin geslaagd de sterke elementen mee te nemen en ze te combineren met een aantal elementen die de nieuwe game duidelijk beter maken. Het verhaal zit beter in elkaar dan voorheen, iets dat je trouwens pas helemaal aan het einde begrijpt. De opbouw met verschillende zones pakt uitstekend uit, elke zone heeft duidelijk een eigen karakter en thema. De ontmoetingen met de bazen van die zones zijn telkens mooi gemaakt en memorabel. Daarnaast speelt de game heel lekker, al hebben we we op dat vlak wel wat kleine kritiekpuntjes, zoals dat sommige knoppen voor te veel acties worden gebruikt en dat vijanden zich nog steeds te gemakkelijk in de luren laten leggen. Dat mag de pret echter absoluut niet drukken. Far Cry 5 is een prachtige, sfeervolle, chaotische, humorvolle en bovenal zeer vermakelijke shooter, en precies wat de serie nodig had. De herkenbare look helpt echter niet bij het wegpoetsen van het imago dat Far Cry 5 weleens 'weer een skin van Far Cry 3' zou kunnen zijn. Daar doorheen kunnen prikken is wel cruciaal om echt te kunnen genieten van de nieuwe game.

Getest

Far Cry 5, PlayStation 4

Prijs bij publicatie: ¤ 59,99

Vanaf ¤ 39,99

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (3)

Reacties (172)

Wijzig sortering
De graphics zijn zeer goed op een playstation 4. Maar ik vind de moeilijkheidsgraad erg tegenvallen, het is allemaal wel erg makkelijk. Je loopt zo door het spel heen, AI is erg dom en voorspelbaar. In far cry 4 was het best moeilijk om een outpost te veroveren omdat er ook veel mannetjes in zaten. Bij far cry 5 zijn er ook veel minder mannetjes in een outpost, waardoor er geen enkele uitdaging zit in het overnemen van een dergelijke outpost.

De missies zijn wel gevarieerder maar wel erg kort allemaal. Meeste missies hebben totaal niks met het verhaal te maken, had toch liever een uitdieping van het verhaal gehad. Wat meer over de sekte zelf. Vind dat het verhaal van de sekte redelijk op de achtergrond blijft. Alleen wanneer je bij de eindbaas bent van een gedeelte wordt het verhaal pas interessant. Dat je nu eerst 3 sub eind bazen moet verslaan is leuk bedacht, maar het is wel meer van hetzelfde. Ik had het idee dat ik 3 keer hetzelfde verhaal speelde, zit weinig variatie tussen de 3 gebieden, waardoor het voor mij toch wat saai werd.

Het lijkt ook wel erg veel op wildlands, zelfde opbouw van eindbazen etc. Ook dat spel vond ik erg tegenvallen omdat het erg snel repetitief werd. Ook vind ik de wereld redelijk kaal, heel veel blokhutten waar je komt is gewoon niks te doen, misschien 1 collectable te halen maar dat is het. Het spel lijkt gewoon heel erg op andere spellen van ubisoft en dat is jammer. Waardoor je snel het gevoel krijgt van 'been there, done that'.

Ik kreeg het spel maandag binnen en ben er nu al doorheen, komt vooral door de moeilijkheidsgraad, als de AI slimmer was dan was ik er nog lang niet doorheen geweest. Ik had lang op dit spel gewacht, maar vind het toch wel een redelijke tegenvaller. Voor mij krijgt dit spel een 6, toch een voldoende door de graphics en de opzet van het verhaal. Far cry 3 blijft voor mij toch echt de beste in de serie.

[Reactie gewijzigd door snefkens op 30 maart 2018 10:27]

Als je meer van het verhaal te weten wilt komen moet je maar alle briefjes lezen die je overal tegenkomt. Die geven extra uitleg over hoe alles in elkaar zit. De uitdaging van een Outpost overnemen hangt toch vooral af van of je het alarm laat afgaan. Als je dit laat afgaan komen er toch wel wat versterkingen aan.

Naar mijn mening is er toch wel wat te doen als je alle missies doet (verhaal, zijmissies en de prepperschatten). Ik vind deze dan juist veel minder repititief dan Farcry 4.
De briefjes heb ik gelezen, maar ik vind het wel een beetje een goedkope manier om het verhaal diepgang te geven. Ik verwacht dat het verhaal meer diepgang krijgt in de diverse missies die je moet doen. Maar veel missies staan op zichzelf en hebben niet zoveel met het verhaal te maken. Als ik het vergelijk met de games die ik hiervoor heb gespeeld (Dishonored en Prey) dan is de verhaallijn veel beter uitgediept dan hier het geval is.

Wat betreft de missies geef ik ook aan dat het meer gevarieerd is dan in Far cry 4, alleen ze zijn te kort en hebben niks met het verhaal te maken. Veel missies lijken dan wel op elkaar wat je uiteindelijk voor elkaar moet krijgen. Dus ik ben zeker niet overtuigd, mijn voorkeur gaat toch uit naar games die het verhaal beter voor elkaar hebben (Dishonored, Prey, Bioshock, last of us, Uncharted etc etc)
Dat is ook echt de weg die Ubisoft is opgegaan. Het verhaal blijft op de achtergrond en het draait vooral om de open wereld die vol gestrooid wordt met losse missies.

Het is vooral duidelijk te zien tussen Watch Dogs en Watch Dogs 2. In de eerste waren de missies echt onderdeel van het verhaal en was het een soort lineair verhaal in een open wereld. Watch Dogs 2 daarentegen is meer een collectie aan losse missies. Er is wel een overkoepelend verhaal, maar dit verschijnt zelden op de voorgrond. Hetzelfde zie ik in alle recente Ubi titels. Zelf vind ik het maar zonde, maar blijkbaar is dat waar de markt momenteel naar vraagt.
Klopt helemaal, tevens vond ik watch dogs qua sfeer veel beter dan deel 2. Eerste deel is allemaal wat meer grauwer en donkerder qua verhaal. Graphics vielen toen helaas wel tegen, maar watch dogs 2 was het allemaal maar een beetje blij geworden. Personages waren niet leuk en teveel humor. Waarschijnlijk om een groter publiek aan te spreken. Maar ik had zoveel verwacht van watch dogs 2 na het eerste deel. Maar het eerste deel vind ik qua sfeer gewoon veel beter.
Ik vond het eerste deel ook veel leuker. Deel twee had eigenlijk veel meer potentie wegens de setting, het hoofdkarakter, etc. Maar het design werkte niet voor mij. Het was niet meer verhaal gedreven en zelfs de missies waren slordiger gemaakt. In deel één voelde ik mij als Sam Fisher vanwege de strak ontworpen omgevingen. In deel twee was ik vet onhandig en lukte een stealth aanpak vrijwel nooit.
Ben nu ook maar weer begonnen aan watch dogs 1, ik had nog redelijk veel dingen die ik nog niet had gedaan in de game. Maar het blijft een toffe game! Veel beter dan de tweede.
Dat zijn dan ook geen open wereld games die je aanhaalt. Ik kan van beide wel genieten. Er zijn maar weinig open wereld spellen waar elke missie met het verhaal te maken heeft.

Meeste missies hebben in Far Cry 5 enkel iets met het verzet te maken maar inderdaad niet rechtstreeks met het verhaal.
Mag een open wereld dan geen goede verhaallijn hebben? De missies hadden gewoon veel beter op het verhaal aangesloten kunnen worden dan nu het geval is.
Neem witcher 3, de merge tussen mainnstory en open world is geweldig
Dit is geen game waarbij het verhaal centraal staat. Is het nooit geweest, het gaat om de gameplay, de verschillende systemen, vuur, vijanden, dieren, wapens, vtgn die allemaal invloed op elkaar uit kunnen oefenen. FC is op deel twee na ook nooit echt uitdagend geweest. FC 4 was niet echt moeilijker en had niet heel veel meer mannetjes in de outposts. Ik weet niet waar je verwachtingen vandaan zijn gekomen, maar je had ze wat bij moeten stellen. Van mij krijgt de game dan ook een negen, precies wat ik verwacht had.

[Reactie gewijzigd door dezwarteziel op 31 maart 2018 00:46]

Wat ik zeer irritant vond was dat ik die eindbaas niet kon killen. Ik bedoel die gozer verdiende het.
Ik heb op Tweakers vaak sterk het idee dat de grotere namen by default een hoog cijfer krijgen ook al herhalen zij voor de tigste keer een truukje. Ik kan mij er nog aan ergeren dat Siege destijds een 6,5 kreeg ondanks dat dat een enorm innovatief spel was. Ja, dat spel had veel bugs bij launch maar zat verder uitstekend in elkaar.

Natuurlijk, cijfertjes zeggen niets en ieder heeft z'n eigen mening maar ik durf er om te wedden dat de volgende CoD bijvoorbeeld ongeacht weer minimaal een 8 heeft.
Een review is natuurlijk altijd lastig. Helemaal om cijfers te geven, sommige games branden ze helemaal af door de bugs. Maar bij sommige weer helemaal niet. Daar moet je wel 1 lijn in trekken, ik ben best wel wat bugs tegen gekomen waardoor ik de missie opnieuw moest opstarten of ergens niet verder kon. Dat vind ik wel een kwalijke zaak en dat mag er gewoon niet in zitten. Daarop had deze game sowieso al punten aftrek moeten hebben.
Bugs zijn niet blijvend en worden meestal snel gepatched. Een cijfer is wat permanenter.
Eigenlijk zouden ze Siege weer moeten revieuwen! Graphics zijn enorm verbeterd met de laatste update, Veel nieuwe content en dijk van een tactische gameplay! Ik speel het spel al maanden bijna elke dag, moer zeggen dat ik ook met Prey en Far Cry 5 bezig ben. Prey ik ook echt heel goed!
Precies dit. Alle grote namen (welke de standaard de meest waardeloze games uitbrengen) krijgen standaard een veel te hoog cijfer.

Ik skip dan ook compleet de reviews en lees de comments.
Dit klinkt meer als een realistische review. De beelden overtuigen mij namelijk helemaal niet en lijken niet te stroken met wat er gezegd wordt in de video. Far Cry 3 zag er naar mijn mening veel indrukwekkender uit. Maar ik kan zelf niet oordelen want ik heb het nog niet gespeeld.

Prima ziggo reclame trouwens.
Van 3 km afstand kon je met de sniper 1 voor 1 afknallen.
Eerste schot op tijger hok. :)
Heb dat nooit moeilijk gevonden.
Vond het al leuk om zo'n outpost met een mes/sniper/grenades of pijl-en-boog te veroveren, je kan je eigen moeilijkheidsgraad inbouwen. en later had je die gepanserde machine-gun gasten. Hopelijk is in dit deel ook nog zoiets.

Zag al wel weer zo'n hallucinatie-scene.. had ik altijd al een hekel aan.
Ja ik vond de cry engine altijd heel goed en vooral hoe de wereld eruit ziet.
Beetje vergelijkbaar met de unreal engine wat kwaliteit textures betrefd.
Tevens vind ik de detailering van de mannaetjes en tegen speler best goed uitzien aldus een reactie van de foto's wat ik bij deze topic gezien heb.Ik heb farcry zelf ook nog ergens liggen maar omdat het een oudere deel is niet meer gespeelt.Maar als je er snel doorheen fietst is het niet zo leuk ,of althans het gaat ten kosten van de leukigheid en de langdurigheid van een spel, nu had ik al begrepen dat het de ai is en dat is best zonde voor zo een goed spel.
Misschien zijn die zeer goede graphics op de console juist een reden van de matige AI kwaliteit en gebrek aan meer AI, dat de console bij wijze van spreken volledig is uitgeknepen met de door ubisoft benadrukte visueel aspect?

Ik heb deze en Primal (nog) niet gespeeld (al gaat Primal denk ik sowieso het niet worden). Maar ben het met je eens dat Far Cry 3 geweldig was. Het was mijn eerste FC game, en vond het helemaal geweldig. Blood dragons (geloof ik?) was ook wel een leuke twist. Maar toen ik beide games uit had, was ik ook echt wel even klaar met de FC-style. Pas een jaar na release geloof ik, FC 4 gespeeld. Werd toch al snel een sleur voor me. Ik vond het nog steeds een aardig leuke game, maar veel te veel van hetzelfde. Uiteindelijk met minder plezier die game uitgespeeld.

En als ik deze screenshots zo zie, zie ik weer precies FC3-4 voor me. Ben benieuwd of de nieuwe FC elementen in dit spel het spel minder eentonig maakt. Maar gebaseerd op jouw beoordeling, niet bepaald.
Ik weet niet of de moeilijkheidsgraad op de PS4 in Far Cry 4 anders is dan op de PC, maar de outposts veroveren op de PC was een eitje. Ik waggelde er zo doorheen. Ook de grote forten was een makkie.
Het voordeel van de PC tegenover de PS4 is het gebruik van een toetsenbord+muis, wellicht dat dat iets uitmaakt. Ik kan bijvoorbeeld echt niét overweg met een controller in m'n hand met dit soort spellen.
Er waren wat meer manschappen aanwezig en wat meer mannetjes die zwaardere armor hadden. Waardoor het iets langer duurde voordat je de outpost had veroverd. Er zit bijvoorbeeld ook een veel groter verschil tussen watch dogs 1 en 2, het eerste deel was veel meer op stealth ingericht en kon je wat minder makkelijk er zomaar doorheen lopen. Je moest er over nadenken hoe je het ging aanpakken, hierdoor ben je veel langer met een game bezig. Watch dogs 2 was ik ook zo doorheen.

Dit kan ook bewust zijn, dat de spellen daardoor toegankelijker zijn en ze moeten toch aan de inkomsten denken. Maar hierdoor is de fun er voor mij grotendeels uit.
Dat kan zeker. Far Cry 5 heb ik nog niet gespeeld overigens. Heb het iets te druk met mijn muziekwerk.
Komt van de zomer/herfst wel. Dan zal ie ook wel goedkoper zijn :)
Op de PC zie ik eerlijk gezegd weinig reden om dit spel een hoog cijfer te geven. De graphics zijn same old, met veel low res textures ertussen, wederom veel dezelfde assets en ook weer dezelfde typen vijanden. Verder voelt de wereld 'leger' aan dan de vorige delen. Gebieden bevatten weinig secrets, veel herhaling en kilometers aan bossen die overal hetzelfde zijn.

Gameplay, weinig op aan te merken maar die vernieuwing zie ik niet echt. Prepper stashes zijn een leuke vondst met puzzel element(je) maar verder? Same old.

Een grote plus tov de voorgangers is een gezonde dosis humor en steekjes onder water naar de actualiteit en ook opvallend: dezelfde visie op religie als wat je terugziet in Assassins Creed: steeds laat de game de achterlijkheid en absurditeit van religie terugkomen. 'De Reaping' alleen al, is gewoon ordinair scavengen en ook het omarmen van de Sinners spreekt boekdelen als het gaat om religieus fanatisme.

Dus al met al, gewoon weer een reskin in mijn optiek. De review is wederom weinig betrouwbaar en heel oppervlakkig.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 1 april 2018 12:37]

Ik ervaar het meer als Ghost recon wild lands als het gaat om de missies. En in de gestoorde personages van de sekte zie ik wel weer wat meer Far Cry 3 en 4. Wel jammer dat je zelf geen holster en dergelijke kunt maken van de dierenhuiden maar daar voor heb je wel weer andere leuke opdrachten zoals het vissen waar ik een halve dag aan kwijt was, ik vis zelf ook graag dus vind het leuke vissers opdrachten. Volgens mij was de verhaallijn in FC3 ook iets meer lineair. Grafisch ziet het er geweldig uit en HDR heeft bij de PC versie ook echt een toegevoegde meerwaarde, Ik mis al de losse save games voor als je een stukje in de game terug wil om dingen anders aan te pakken.

Gewoon wat door de natuur heen sluipen met een snipper rifle, boog en vlieghengel is ook leuk. Flora en fauna zit vol leven en natuurlijke geluiden van beren tot eenden waar je ook op kunt jagen. Heb jij die dikke steur al?

Ik kan me wel weer lange uren achter elkaar vermaken met Fra Cry 5

[Reactie gewijzigd door Gekke Jantje op 30 maart 2018 07:56]

Je kan in je Uplay directory de savegame kopieren.. dan kan je iig wel snapshots voor jezelf maken (je kan savegames niet sharen, zijn account gebonden helaas)

Uplay directory\savegames\50cc2b0d-20cf-4474-aecc-e60b07d2cec5[accountId]\1.save etc.
Dan ga ik hem zeker kopen, want Ghost recon wild lands vond ik een fantastisch spel. Daarbij geen loot boxes en zelfs een editor, gaan we eindelijk langzaam terug naar games zoals ze vroeger waren hoop ik.
Ja de multiplayer is echt wel leuk. Soms trekken de zelf gemaakte maps waar je op terecht komt op niet veel maar soms denk je van wow deze map zit goed in elkaar. De mapcreator beslist ook welke wapens je kunt gebruiken wat voor veel variatie zorgt.
Ik herinner me nog de map editor van Far Cry 2. Sommigen hadden daar prachtige zaken mee gebouwd zoals een James Bond-achtige raketsilo inclusief de villa op de top van een berg (met een geheime gang achter een boekenkast) of scènes uit Lord Of The Rings.
Ik vermoed dat ze ook goed hebben gekeken naar wildlands, want ik zie daar wel diverse dingen uit terug, de AI reageert ook wel hetzelfde soms.. :| dus ook physic powers en weet soms precies waar je zat (maw; als je weg loopt dan zijn ze je kwijt)
Mooi omschreven. Gisteren opgestart, en speelt inderdaad lekker weg. Grafisch mooi en veel vrijheid.
Eens geweldige game, wat een sfeer ook :)
Waarom wordt er nergens gesproken over gameplay brekende bugs. Deathwish missie niet haalbaar, Lamb of God missie die NIET complete, Atonement missie waarbij je vastloopt nadat je dood gaat. Wat heb ik genoten van AC Origins. Afgezien van wat glitches geen bugs gezien. De bugs in Far Cry 5 zijn game brekend. Wat baal ik van deze game. Die gaat maar even 3 maanden de kast in.
Een 9 is bizar hoog. De AI is bizar slecht. Rijdt overal tegenaan. "Team mates" schieten met rocketlaunchers wild om zich heen en vermoorden je. Tijdens dialoog word je aangevallen door dieren en mag je dialogen opnieuw doorlopen. Vol met bugs, maar dat maakt natuurlijk niet uit bij een AAA developer. Bij een indie studio als warhorse wordt dat natuurlijk afgestraft
Tja Tweakers met z'n cijfers. Gaat nergens over, al heel lang niet meer. Ik bekijk ze altijd met een grote korrel zout. Maar vermakelijk en uiteindelijk je eigen conclusie trekken. Vaak vind ik de beelden al niet stroken met hetgeen wat er gezegd wordt. Niet voor niets steekt continu de vraag de kop op of men niet betaald is om een positieve review te maken. Het is altijd tegengesproken, maar ja, ze wekken wel altijd weer de schijn. Ik zie eigenlijk weinig veranderingen ten opzichte van eerdere Far Cry's, dat je nu 3 onderbazen hebt is dan de grootste verandering. Tja, het is ook wel een beetje een simpele en ongeïnspireerde verandering als je het mij vraagt. Als je puur naar de videobeelden kijkt, dan zie je niets wat het hoge cijfer verantwoord. En de uitspraak dat dit de beste far cry is sinds 1 al helemaal niet. Far Cry 3 leverde veel betere beelden op.
Bij een negatieve review of laag cijfer krijgt de "reviewer" geen gratis exemplaar toegestuurd) vaak voor zowel pc ps4 en xbox). Ik heb dit bij talloze bekende reviewers gezien. Een bekende reviewer had te veel commentaar bij ac origins en moest far cry zelf aanschaffen.

Nu vind ik een hoge cijfer niet erg, maar bedonder indie studios niet die vaak betere games uitbrengen.
Offtopic;

Heb je een link naar die reviewer? Ik ben wel benieuwd naar zijn commentaar over AC Origins.
Ik ben het helemaal met je eens, bij mij had ik een missie niet gehaald omdat Hurk zelf de afgrond in reed met zijn auto. Missies die ik opnieuw moest starten omdat diegene die je moest vinden niet aanwezig was. Buddy's zijn meer een last dan een toegevoegde waarde. Je kan een outpost gewoon binnen rennen en iedereen neer schieten, De helft heeft niet eens door dat je er bent. Tijdens een dialoog begint in 1 keer een andere missie, waardoor je de oude missies opnieuw moet doen. Water dat in 1 keer verdwenen is etc. Etc. Erg veel bugs.

Edit: En wat mij ook opvalt is dat heel veel characters die je tegenkomt in het spel er exact hetzelfde uitzien. Ook de characters van de sekte zien er allemaal hetzelfde uit. Dit kan anno 2018 toch niet meer.

[Reactie gewijzigd door snefkens op 30 maart 2018 10:32]

Vindt dit ook redelijk bijzonder. Op andere reviewsites wordt de game een stuk minder goed beoordeeld, dus ik vraag me af waar deze bijzonder hoge score vandaan komt. Heb de game gespeeld, net als deel 3 en 4, en dit is geen 9,0. Het verhaal slaat nergens op, de AI is niet al te best en de uitdaging in de game is ver te zoeken. Er is veel te ontdekken, genoeg variatie en outposts clearen blijft vermakelijk, maar zeker geen 9,0.
Op welk platform speel je? Ik heb namelijk bijna geen enkele bug gezien en 2/3 gebieden al helemaal voltooid. Speel het al van vorige week.
Persoonlijk vind ik dit best een vette game! Heb er nu bijna 5 uur in zitten volgens Uplay en ik vermaak me nog uitstekend. Heb de vorige delen niet gespeeld maar heb hier en daar wel dingetjes gelezen. Er zijn een hoop zaken aangepast tov de vorige delen.

De game komt stabiel over. Geen crashes gehad, nog geen gekke artefacten in game gezien en ook de FPS is stabiel.

[Reactie gewijzigd door Pikkemans op 30 maart 2018 07:03]

Ook ik vermaak me meer dan prima met FC5. FC4 kon me absoluut niet boeien, daar heb ik niet meer dan 4 uur in zitten geloof ik,. Dit deel pakte me vanaf de eerste minuut, en zoals in de review: er is niets mooier dan een heel kampement geruisloos uitroeien :+

Wel een puntje van kritiek is dat je vaak geen tijd hebt rond een weg om fatsoenlijk te looten, er blijven maar vijanden langskomen. Ik vermoed/hoop dat ze hier wel wat aan gaan doen in een toekomstige patch.
Ik kan me vinden in je puntje van kritiek. Het is bijvoorbeeld ook niet mogelijk om even rustig rond te rijden zonder beschoten te worden door de "peggies". Je moet eigenlijk door de bossen rennen wil je even rustig van de omgeving genieten. Maar het is natuurlijk ook je doel om de "peggies" uit te roeien van de verschillende zones.
En dat is wat ik ook voornamelijk doe, rustig rond wandelen van punt naar punt via de bosjes. Voertuigen gebruik ik eigenlijk maar weinig.
Alleen nadat je een regio hebt bevrijd zul je merken dat het een heel stuk rustiger wordt.. maar voor dat je dat hebt bereikt is 't soms chaotisch (bij de apple farm is 't echt een puinhoop aan spawns ;))
Als je meer plekken liberate dan wordt het rustiger op de wegen. Wat ik juist enorm vervelend vind is dat lichamen automatisch verdwijnen als je een basis hebt afgepakt.
Dit is inderdaad zeer storend... heb je een basis cleared en wil je daarna alle lichamen looten, krijg je een cutscene en daarna alle lichamen weg
Ja dat was mij ook al opgevallen. In voorgaande delen bleven de lijken liggen nadat je een kamp had bevrijd zodat je ze naderhand nog even kon looten. Wellicht wordt dat hopelijk nog gepatched.
Zodra je de baas hebt afgemaakt die dat gebied beheerde wordt het een stuk rustiger langs de weg.
28 uur in.. geen crash, eigenlijk geen glitches tegenkomen - super stabiele game :)
1x een crash gehad, tijdens het laden. En 1 x een framerate drop van +- 20 seconden waarbij de FPS meter netjes 60 aangaf maar ik toch echt maar 1 fps had. Daarna draaide het gewoon weer super door.
Ik precies hetzelfde een harde lockup voor ong 10 sec en daarna weer verder. Waar ik me het meeste aan stoor is het rare lopen van de AI. Ook objecten die soms in de lucht zweven en de irritantste die ik nu heb is een cult wagen die ineens van de map verdween waardoor ik ipv 14 maar 13 kan halen in het eerste gebied in het zuid westen. Verder vermaak ik me prima.
Zo kom je op een goed moment een mijnheer tegen die staande op zijn caravan vijanden te lijf gaat met een vlammenwerper terwijl hij keihard Disco Inferno uit de speakers laat knallen. Dat is wel aardig illustratief voor de flinke dosis humor waarover Far Cry 5 beschikt.
Zelfs de grappen worden gerecycled. Zie Far Cry 3. En natuurlijk mag de speler weer torens beklimmen...

Ervaren gamers kunnen mogelijk beter even wachten totdat er een HUD clean-up mod is. Ubisoft kennende bevat dit spel weer een overload aan HUD informatie die afleidt van de spelwereld. Far Cry 2 was niet perfect, maar de charme van 'enkel ik en de spelwereld' is iets dat ik ook graag zie in andere spellen in de serie. ;)

Oh, en het spel heeft Denuvo DRM op PC, maximaal 5 activaties. Even wachten op een crack (site bevat zelf geen cracks) of totdat het eraf gestript is door Ubisoft voordat overgegaan wordt tot aanschaf. Bonus is dat het tegen die tijd ook goedkoper is. :Y)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 30 maart 2018 07:22]

Ik heb vrij weinig in de HUD staan geen mapje en dergelijke spul. Eindelijk helemaal niets. En wat bedoel je met maximaal 5 activaties, bedoel je maximaal 5x downloaden en installeren via Uplay? Het is toch echt maar 1 keer activeren via uplay ;)

[Reactie gewijzigd door Gekke Jantje op 30 maart 2018 07:37]

En wat bedoel je met maximaal 5 activaties,
Incorporates 3rd-party DRM: Denuvo
5 machine activation limit
Bron.

Ook als de servers ooit uit de lucht zijn en het spel is niet gekraakt/gestript van Denuvo, dan kan je het niet meer spelen. Ik koop alleen spellen die echt van mij zijn/die ik volledig van mijzelf kan maken.
Neemt niet weg dat ik het spel 100 keer op mijn uplay kan installeren. Ik snap die 5 activaties eindelijk niet helemaal want ik activeer het spel maar 1 keer voor 1 account.

[Reactie gewijzigd door Gekke Jantje op 30 maart 2018 09:09]

Ik heb even Denuvo gegoogled, en ik lees overal dat het 5 activaties / installaties per dag is. Zal dus praktisch voor niemand een probleem zijn volgens mij.
Hetzelfde geld voor steam en uplay zelf, als die uit de lucht gaan kan je je hele libary ook niet meer spelen.
Hetzelfde geld voor steam en uplay zelf, als die uit de lucht gaan kan je je hele libary ook niet meer spelen.
Steam DRM is redelijk makkelijk te 'kraken' door een DLL te vervangen met een dummy die de benodigde functies aanbiedt richting het spel. Stelt niet veel voor. Valve en ontwikkelaars weten hier van, en er zijn zelfs spellen op Steam die helemaal geen Steam DRM gebruiken.
Wow Tweakers, wat gebruiken jullie een waardeloze video player, hij moet iedere 5 a 10 seconden laden, en de Kwaliteit gooit hij omlaag naar vreselijke video Kwaliteit maak niet uit waar hij op staat, en hij doet dat op FireFox en Microsoft Edge, a.u.b fix dat, want YouTube doet het wel goed, en kan zelfs 4K 60fps video's zonder problemen afspelen zonder deze ongein.

De spel lijkt me wel leuk om te spellen, hoop dat hij weer wat beter is dan Far Cry 4, want die vond ik toch iets minder dan Far Cry 3, en heb ik net uitgespeeld.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 30 maart 2018 16:44]

1 keer activeren via Uplay, maar als je het spel voor het eerst opstart na installatie dan wordt via Denuvo DRM je licentie geactiveerd voor die PC. Mocht je op een andere PC opnieuw dit spel via je account installeren dan zal deze bij eerste maal opstarten weer je licencie activeren. Dit zou dus maximaal op 5 verschillende computers kunnen (per dag, dus praktisch niet echt een probleem).
Misschien moet je eerst eens in het spel verdiepen voordat je conclusies trekt. De HUD vind ik al vrij minimaal, maar deze kan je in opties helemaal naar wens maken. :O
Dit wist ik zelf nog niet eens. Kan ik ook een mimimap toevoegen, normaal staat zo iets standaard aan meende ik?
Volgens mij niet, heb niet de hele lijst bekeken, maar standaard staat het op "Alles aan". Heb vorige versies niet gespeeld, dus weet niet hoe de minimap precies werkte, maar vind de icons op het kompas bovenin al aardig goed werken.
'mag de spelers weer torens klimmen' klinkt alsof dit weer centraal staat, terwijl dat niet zo is. In de tutorial klim je er eentje op en wordt meteen de grap gemaakt dat je dat niet herhalend hoeft te blijven doen. Die missie die jij linkt kun je ook met een helikopter doen en is totaal niet vergelijkbaar met de torens in eerdere Far Cry games.
Inderdaad na het uitspelen.. nu een hele 2x een toren beklommen... dus super :)
Hud cleanup is niet nodig, kun je in opties uitzetten (in ieder geval voor PC)..
'mag de spelers weer torens klimmen' klinkt alsof dit weer centraal staat, terwijl dat niet zo is. In de tutorial klim je er eentje op en wordt meteen de grap gemaakt dat je dat niet herhalend hoeft te blijven doen. Die missie die jij linkt kun je ook met een helikopter doen en is totaal niet vergelijkbaar met de torens in eerdere Far Cry games.
In Far Cry 4 kan je ook alle torens doen met een helikopter (Gryrocopter).

https://www.youtube.com/watch?v=Xjn6KOWyRiQ

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 30 maart 2018 23:16]

Ik vond dat juist altijd enorm hierop lijken.

https://youtu.be/XOHmC5V0K5U?t=1m42s
Je moet amper torens beklimmen. Er zijn maar een paar missies waar je iets met een toren moet doen maar je kan gewoon met de heli erop schieten. Het is ook niet voor de map te tonen.

Alle HUD kan je afzetten bij dit spel dus je kritiek is volledig onterecht!

Denuvo DRM is echt geen enkel probleem bij een Uplay spel.
Over die torens... Aan het begin van de game moet je er eentje beklimmen en dan roept Dutch: i know what you are thinking, but you dont have to climb every tower! Dus nee torens beklimmen hoeft echt niet :)
Mijn mening is biased omdat ik mij altijd prima heb vermaakt met de Far Cry series. Daarom een oprechte vraag aan mensen die klagen dat het gewoon weer een FC is met een andere skin; wat zou er anders moeten / extra in moeten zitten?

Volgens mij probeerde Fallout 4 het met basebuilding wat totaal afgeschoten werd, probeerde Far Cry Primal de setting heel anders te doen en werd afgeschoten (herhaalde map van FC4 was wel complete flater), maar is het niet een game series die draait om outposts vrij spelen, vrijheid in aanpak en het eigenhandig aanpakken van een al dan niet gestoorde gek?

Wat ik mij kan bedenken is een engine die toelaat dat gebouwen echt vernietigd kunnen worden, maar ook daarvan wordt het geen compleet andere FC game. Basebuilding? Legers recruiten?
Extra ... uhm.. vissen.. genieten van 't uitzicht.. en een wat 'dichter bij huis' verhaal dan voorheen, 't ziet er ook allemaal wat meer bekend uit als je begrijpt wat ik bedoel, dus ja het is far cry in een nieuw jasje, het speelt alleen allemaal wat leuker weg nu. Maar het is en blijft een (stealth) shooter zonder al te veel poespas.
Laat dat net nou mijn interesse hebben dat het een (stealth) shooter zonder al te veel poespas is waarbij ik niet eerst een studie vooraf moet uitoefenen en een hele lange tuturial moet doorkruizen eer ik eindelijk echt aan het spel kan beginnen. Geef mij maar een lekkere arcade game i.p.v. realisme.

Laatst was er een review van Kingdom Come Deliverence en als ik dan al het woord Die-Hard RPG en potions maken hoor voor spreuken en magie dan knap ik direct af. Hetzelfde heb ik met spellen waarbij je keuzes moet maken aan de hand van een verhaal en in scherm krijg je dan A,B,C of D te zien.
Denk bijvoorbeeld aan Mass Effect of Fall-Out series. Ik ben met beide spellen 3x begonnen maar al snel verloor het mijn interesse. Ik heb daar het geduld niet voor. Zelda en Final Fantasy series is mij ook niet op het lijf geschreven.

Soms kan een shooter goed verhalend vertellen maar toch niet te veel nadruk leggen op keuzes. Laatste Far Cry game die ik heb gespeeld was deel 3 en heb me er heel goed mee vermaakt. Smaakte naar meer.

Ik kreeg gisteren via Tobii Eyetracking, Kingdom Come Deliverence aangeboden maar heb subtiel nee gezegd en gevraagd of ik Far Cry5 mocht krijgen. Dit kreeg ik dan ook.

Ik ben er nog niet aan begonnen omdat mijn pc binnen 1 week omgeruild wordt. Maar waar ik me zorgen over maak is hoeveel DLC's gaan er in totaal uitkomen? Krijgen we te maken met microtransacties of lootboxen of andere ingame aankopen? In de Tweakers review kan ik er niets over vinden.

Met Assassins Creed Origins moest je namelijk oneindig kunstmatig grinden waardoor je bijna genoodzaakt voelde ook een tijdsbesparing pakket te kopen.
Ik hoop dat dit niet is toegepast in Far Cry5 of nog in de toekomst gaat komen. Tevens is ook nog de vraag: Zijn de DLC's of Season Pass het geld waard van 30 euro voor Far Cry5 terwijl basis spel voor ¤59,99 verkocht wordt bij Steam en Uplay momenteel.

[Reactie gewijzigd door aliberto op 30 maart 2018 19:32]

Je kan silver bars kopen. Daarmee zou je sneller wapens, voertuigen, skins etc kunnen kopen dat je ook met ingame cash kan. Ik heb er nu 6 uur in zitten en heb het gevoel dat cash geen probleem is. Ik jaag amper en heb voor de gein eens gevist. Heb inmiddels al wat wapens gekocht met upgrades. heb paar uurtjes in het spel zitten
Overigens krijg je in de game zelf ook zo nu en dan silver bars, heb er nu 120 oid gehad verdeeld of 3 missies.
Nee zijn enkel wapens met andere skins die je kan kopen met silver bars. Maar damage is hetzelfde en geld verdien je best wel snel na een tijd. Één tip doe alle zijmissies pas als je het gebied bevrijdt hebt dan krijg je meer geld.
Er word vast meer bedoeld dat het een totaal andere game moet zijn voor sommige mensen. Totaal ander verhaal, niet meer jagen. Meer als FC 1, dus een game die minder extra's bied.

Ik vind FC 5 toch wel net even wat ander dan FC 3 en 4 op het type verhaal over gestoorde personages na. Het lijkt er op maar net even anders en voor bij bied dat voldoende vernieuwing.
Deze game is echt een grote teleurstelling. Ik heb alle vorige delen gespeeld, maar dit is absoluut het slechtste deel van wat is uitgebracht.
Het spel is te makkelijk. Speel het spel op moeilijk en met 1 schot heb je een tegenstander vaak al uitgeschakeld. Headshots zijn ook belachelijk simpel. Je richt op het hoofd op 50m, 100m, 200m hij is bijna altijd raak. Tegenstanders zijn te statisch. Bewegen niet zoals normale mensen in zo'n situatie zouden bewegen.
Ze lijken de AI sinda Far Cry 3 niet te hebben gewijzigd. Liever had ik gezien dat ze het aantal tegenstanders hadden gehalveerd en dat zij meer hitpoints hebben en moeilijker te doden zijn. Far Cry 2 had naar mijn mening een goede balans hierin en was het zeker een behoorlijke uitdaging om de tegenstander uit te schakelen.
Deel 5 is een herhaling van deel 3 en 4 en presteren het om een nog slechtere deel af te leveren.
Het verhaal de sfeer de muziek is i.t.t. deel 3 en 4 uitermate zwak. De religekkies weten totaal geen angst aan te wakkeren. Overtuigen nooit. De muziek wat de sfeer moet maken, irriteert mij mateloos. Ik hoor steeds het zelfde deuntje en ben hem nu al zat.
Het jaagelement hebben ze vervangen door te vissen. Weer een goede element van het spel vervangen door een slechtere. Ik ben echt helemaal klaar nu met de franchise. Ze hebben het echt de nek omgedraaid.
Zelf niet gespeeld, maar ik zat echt te knipperen met mijn ogen toen ik het cijfer zag. Op YT verschillende reviews/streams gekeken van minder enthousiaste mensen zoals jij. Maar ja als je dan andere reacties hier ziet zal het toch wel iets zijn waar de gemiddelde gamer wel enthousiast van wordt.

Zelf blijf ik er maar gewoon voor de zekerheid af. Heb al genoeg spellen tot in het bejaardenhuis.
Ach, ik heb in de ruim 35 jaar dat ik nu videogames speel nog nooit een game meegemaakt die iedereen leuk of goed vond.. Tegenwoordig met internet en social media etc kan iedereen z’n mening de wereld ingooien en zijn de verschillen in mening en smaak etc alleen maar duidelijker geworden.. Ik vind Far Cry 5 wel een hele goede leuke game.. Ik heb alleen de orginele Far Cry en Far Cry 4 gespeeld hiervoor en vind deze deel 5 het beste en leukste, vooral omdat de hele sfeer en setting me aanspreekt denk ik.. Ook hoe de hele game is opgezet qua missies en zaken vrijspelen etc vind ik erg goed gedaan.. En zoals ik al eerder hier zei op de PC draait het meteen erg goed bij launch, wat voor een Ubisoft game best wel een beetje bijzonder is..
Je kan toch nog gewoon jagen? We hebben gewoon meer keuze nu we ook kunnen vissen. Naar mijn mening is het verhaal gewoon goed. Dit spel is naar mijn mening veel beter dan Far Cry 4.
Ik laat deze game verder aan me voorbij gaan. Precies wat jij hier opsomt, is ook het gevoel dat ik krijg als ik naar wat streams kijk. Een 9? Het zal wel, ik ben wel klaar met deze franchise, al vanaf deel 3.
Far Cry 2 was epic :)
Gister ongeveer anderhalf uur gespeeld.

Paar dingen vielen mij eigenlijk wel tegen
1: In het begin gebeurd er iets waarvan iedereen gewoon weet dat dat in het echt nooit zo zou gaan. (speel zelf maar om te zien). Dit neemt mij wel stukje immersie weg. Ze doen het voor het verhaal maar toch.
2: Zoals zoveel games kun je pas naar de opties terwijl de game al enige tijd bezig is. Ik kan dus niet direct subtitles aanzetten, schermformaat bijwerken of volume naar wens instellen. Snap echt niet waarom men games zo ontwerpen. Gewoon een fatsoenlijk startscherm waar je kunt kiezen tussen nieuw, verdergaan, opties etc
3: Voelde me aardig lost in het begin nadat je bij Dutch wakker word. Geen idee of ik nu linksaf of rechtsaf moest. Maar dit is ook beetje mijn eigen gebrek.

verder oogt het spel geweldig en vind ik de setting interessant. Verder lijkt het me dus een geweldige game.
Ik denk dat dat gevoel van "lost" zijn ook wel de bedoeling was van de Devs, je personage komt ook niet uit die buurt dus waarom zou jij direct weten hoe of wat en waar je bent? ;)
Succes met de immersie hoe dan ook. De National guard zou het hele zootje binnen een paar dagen oprollen ;)
Ik vermaak me ook zeer met deze game, de sfeer, graphics, geluid, gamerplay etc, het is allemaal top..

En ik moet zeggen Ubisoft heeft dit keer goed werk afgeleverd qua optimalisaties op de PC.. Het draait met mijn GTX 980Ti op 2560x1440 met alles op de hoogste settings verbazingwekkend goed, ik kom nooit onder de 60 fps uit, gemiddeld zo rond de 70-80 fps.. Daar moet ik wel bij zeggen dat mijn MSI Gaming GTX 980Ti zo'n 30% sneller draait dan een standaard geklokte GTX 980Ti, dus benchmarks die uitgaan van stock geven een vertekent beeld wat dat betreft..
Bij mij is het overigens raarrrr: Had mijn verhaal hierboven al gepost: Speel op 1080P

Het verschil tussen laag en ultra is bij mij maximaal 20fps. Op laag zo'n 50 a 55 fps en ultra 35 a 40 fps

Frame cap staat uit, v-sync aan. Frame rate instelling staat maximaal op 144hz

Hardware waar mijn pc uit bestaat:

i7 6800k @4000mhz
Benq 1080P/144hz panel @ GTX 1070
32GB RAM

Ik zou zeggen dat er met mijn pc wel wat meer te halen valt dan 50 a 55 fps op lage settings? :P En dat het dan juist een hoger fps verschil op ultra settings hoger moet zijn dan die genoemde 20 fps verschil....
Geen idee.. Vsync uit eens proberen? Die staat bij mij sowieso uit omdat ik een 144Hz G-sync monitor gebruik.. En ik gebruik de nieuwste Nvidia drivers, die speciaal voor Far Cry 5 uitgebracht zijn..

[Reactie gewijzigd door Inflatable op 30 maart 2018 14:13]

Yes, that does the trick! Thanks!

Nu onder Ultra 90 fps en 75 gemiddeld!


Resolutie schaal op 1.2

[Reactie gewijzigd door Audione0 op 30 maart 2018 18:15]

Heb er tot nu toe zo'n 4-5 uur in zitten en moet zeggen dat de gameplay leuk is, maar wel erg makkelijk en ik heb persoonlijk niet echt het idee dat het nou weer zoveel verschilt van de vorige games eigenlijk. Zelfs op de moeilijkste stand blijven vijanden gewoon erg dom, je pakt alleen maar meer schade van kogels. Het bevrijden van outposts lijkt daardoor ook erg makkelijk en heb nou al een paar keer zo'n "dat was het?" Moment gehad.

Ik vind het verhaal daarnaast nogal erg serieus voor de Far Cry serie. Wat ik zelf het vervelendste vind is dat het verhaal continu willekeurig door je avonturen gedrukt lijkt te worden, het komt wel eens voor dat je plots 'gemarkeerd' wordt en dan bij wijze geforceerd wordt om een stukje verhaal te gaan spelen.

[Reactie gewijzigd door Chefd op 30 maart 2018 08:00]

Dat ‘gemarkeerd’ worden gebeurt als je een bepaalde hoeveelheid resistance punten hebt verzamelt voor het gebied waar je je in bevindt.. Dan forceert de game inderdaad een story missie.. Speciale Peggie jagers komen dan achter je aan die je proberen te raken met speciale verdovende ammo waarna de story missie begint met een filmpje.. Ik vind het eerlijk gezegd erg slim bedacht om spelers op een geloofwaardige manier toch door story missies heen te dwingen..

[Reactie gewijzigd door Inflatable op 30 maart 2018 16:57]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True