Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Windows 10 Spring Creators Update

Kleine stap op Windows' tijdlijn

11-04-2018 • 06:00

228 Linkedin Google+

Spring Creators Update

Microsoft heeft de Spring Creators Update niet, zoals door Microsoft-insiders verwacht, op 10 april uitgebracht maar alleen van beveiligingsupdates voorzien en het bedrijf lijkt op het laatste moment nog werk te moeten verrichten. De release is echter al een tijd feature complete en build 17133, waar deze review op gebaseerd is, is dus wat functies betreft identiek aan de versie die Microsoft in de nabije toekomst publiekelijk beschikbaar gaat stellen. Overigens is ook de naam Spring Creators Update niet bevestigd, maar op basis van die naam in nieuwere builds, wordt algemeen aangenomen dat dit de naam gaat worden.

Lang was Windows het paradepaardje van Microsoft; het bracht het bedrijf uit Redmond ongekende successen. De hoogtijdagen van het besturingssysteem liggen echter alweer een tijdje achter ons, mede door de teruglopende pc-verkopen. Eind maart vond er wat dat betreft een opvallende wijziging in de organisatie van Microsoft plaats; de Windows-divisie is verdwenen. Deze is opgesplitst in een divisie voor Experiences & Devices en een voor Cloud & AI Platform. Het is een nieuw bewijs dat Windows niet meer de voorname rol speelt zoals ooit binnen Microsoft.

Welke gevolgen de stap op lange termijn krijgt, is afwachten, maar het betekent vooralsnog niet dat de ontwikkeling van Windows op een laag pitje is gezet. Sterker nog: Microsoft houdt het tempo er lekker in met zijn feature-updates. De laatste grote update voor het besturingssysteem was de Fall Creators Update, die in oktober vorig jaar verscheen. Tegen die tijd was de volgende aanpassing al in ontwikkeling, de vierde in de reeks die Microsoft onder de codenaam Redstone plaatst. Opnieuw kiest Microsoft voor de officiële naam Creators Update om de update aan het grote publiek te presenteren en omdat deze in de lente verschijnt, heet hij toepasselijk, maar niet bijster creatief: Spring Creators Update.

Bekijk deze video in de StreamOne-player

Van enkele functies wisten we al dat ze naar het besturingssysteem zouden komen. Microsoft had vorig jaar namelijk grotere plannen met de Fall Creators Update dan het bedrijf kon waarmaken, waardoor functies werden doorgeschoven. Dit geldt bijvoorbeeld voor Timeline. Daarnaast was al duidelijk dat Microsoft Windows 10 ook van een likje verf voorziet. Onder de naam Fluent Design System geeft Microsoft zo de Windows Shell een metamorfose. De Windows Shell is de grafische gebruikersinterface van het besturingssysteem. De ontwikkelaar paste de nieuwe ontwerprichtlijnen her en der toe bij de Fall Creators Update en bij deze Spring Creators Update zien we daar meer van.

In dit artikel bekijken we welke aanpassingen Microsoft nog meer aan Windows 10 heeft aangebracht.

Tijdbesparing bij grote updates

Iedere Windows-gebruiker kent de frustraties van updaten. Na een forse update is het systeem soms lang bezig met een reboot en daardoor niet te gebruiken. Microsoft probeert al langer die tijd te verkorten. Bij de Creators Update van vorig jaar kon een gebruiker zijn systeem gemiddeld 82 minuten niet gebruiken; bij de Fall Creators Update van oktober was dat teruggebracht tot gemiddeld 51 minuten. Bij deze update is de wachttijd verder verkort, naar gemiddeld een half uur bij Insiders, claimt Microsoft. De werkelijke tijd is afhankelijk van het systeem. Microsoft heeft hiervoor twee updatestappen naar voren gehaald, zodat die op de achtergrond kunnen draaien terwijl de gebruiker op zijn systeem kan blijven werken. Het gaat daarbij om voorbereiding op de migratie van de gebruikersgegevens en het alvast plaatsen van het bijgewerkte besturingssysteem in een tijdelijke map.

Bijgewerkt privacymenu

Microsoft heeft het privacymenu, dat gebruikers bij installatie te zien krijgen sinds de komst van de Creators Update van vorig jaar, uitgebreid met de instelling voor 'Find my device'. Deze optie maakt het mogelijk voor een gebruiker met een Microsoft-account om zijn apparaat terug te vinden bij diefstal of verlies, maar hiervoor moet wel het delen van de locatie met Microsoft worden ingeschakeld. De andere nieuwe optie betreft 'Inking & typing', over het doorsturen van gegevens over stylusgebruik en typen, zodat Microsoft de taalherkenning kan verbeteren en suggesties kan doen voor nieuwe apps en diensten. Microsoft vraagt per onderdeel op afzonderlijke pagina's of opties in- of uitgeschakeld moeten worden.

De indeling van het privacymenu bij de Windows-instellingen is opgedeeld in Windows Permissions en App Permissions. Bij het deel voor Windows kunnen gebruikers de diagnostische gegevens verwijderen die het besturingssysteem verzamelt. Ook kan die data ingezien worden met de Diagnostic Data Viewer die in de Microsoft Store staat, en geeft Microsoft uitgebreidere uitleg over het vergaren van de data, waarmee het wat dit betreft niet meer zoals voorheen inbreuk pleegt op de privacyregels.

Timeline

Timeline zou eigenlijk onderdeel worden van de Fall Creators Update, maar Microsoft had meer tijd nodig om de functie gereed te krijgen. Zoals de naam aangeeft, geeft de functie een overzicht van activiteiten uit het verleden. De functie is op te roepen via de Task View-knop op de taakbalk, of via Windows-toets + Tab, waarna thumbnails van openstaande applicaties met daarnaast een scrollbar te zien zijn. Door naar beneden te scrollen of te zoeken kan de gebruiker 'terug in de tijd reizen' en verdergaan met eerdere activiteiten.

De geschiedenis met snapshots van apps en documenten gaat tot dertig dagen terug en ook activiteiten op andere systemen zijn erin opgenomen, als de gebruiker maar met zijn Microsoft-account is ingelogd. Aangezien de lijst met activiteiten flink in omvang kan toenemen, is er een zoekfunctie. Daarnaast kan Cortana suggesties doen welke bezigheid je weer kunt oppakken, met de 'Pick up where you left off'-functie. Activiteiten zijn afzonderlijk te verwijderen, maar alle activiteiten van een hele dag kunnen ook in één keer worden weggegooid. De gebruiker kan het bijhouden van activiteiten uitschakelen via het privacymenu, bij Activity history. Hier is ook de hele activiteitenhistorie te wissen.

Voorlopig werkt de functie het best met Windows-apps, zoals Maps, News, Money, Sports en Weather. Ook kunnen sites in Microsoft Edge en Office-bestanden worden heropend. De weergave van de snapshot is gebaseerd op een Activity Card en momenteel bevat lang niet elke kaart een thumbnail. Evenmin is duidelijk waarop het moment van het nemen van een snapshot is gebaseerd. App-ontwikkelaars kunnen Timeline-bestemmingen binnen hun programma's aangeven via User Activities en identifiers plaatsen bij verschillende activiteiten binnen een app.

Timeline is een functie die door veel Windows-gebruikers zal worden gewaardeerd. Het is een soort Alt + Tab on steroids, die een shortcut biedt naar programma's waar je op een eerder moment mee werkte, inclusief de bezigheid van toen. Wel oogt het nog wat rommelig, mist het een koppeling met mobiel en is het de vraag of apps van derden er ondersteuning voor gaan bieden.

Windows 10 Spring Creators Update Timeline

Near Share

Met de Near Share-functie kunnen gebruikers eenvoudig met behulp van wifi en bluetooth op korte afstand bestanden en url's delen. De voorwaarden zijn dat beide systemen Near Share hebben geactiveerd, bluetooth hebben aanstaan en van elkaar zijn verwijderd met een afstand waarbinnen de verbinding werkt. Nearby Sharing kan worden geactiveerd via het Action Center en bij de instellingen is aan te geven of bestanden van iedereen of alleen van systemen van de gebruiker zelf mogen worden ontvangen. Bij elk menu voor het delen van items binnen Windows verschijnen vervolgens de systemen in de buurt die ook Near Share ondersteunen. De Share-knop zit niet alleen in Windows-apps als Edge, Photos en Maps, maar ook in de verkenner, zodat elk bestand van daaruit snel uit te wisselen is tussen bijvoorbeeld een werk-pc en een laptop.

De functie is erg handig en doet denken aan AirDrop, dat door Apple vanaf Mac OS X 10.7 Lion en iOS 7 wordt aangeboden. De snelheid is aan de lage kant en het kan soms even duren voordat de notificatie verschijnt dat er een bestand jouw kant op komt.

Fluent Design

In de Fall Creators Update maakten we kennis met Fluent Design, de overkoepelende naam voor de visuele aanpassingen aan de Windows Shell, de grafische gebruikersinterface van het besturingssysteem. Met deze Spring-update past Microsoft de weergave van meer schermelementen aan op basis van die ontwerprichtlijnen. De 'acryl'-weergave van halfdoorschijnende vensterdelen zien we nu onder andere bij het instellingenmenu, de taakbalk, het Share-menu en de Edge-browser. In het Action Center en de kalender past Microsoft 'reveal' toe: items lichten op op basis van de plek van de muis. Het gaat puur om esthetische aanpassingen, die Windows er wat aantrekkelijker uit laten zien, voor de gebruikers die daar om geven.

Windows 10 Spring Creators Update Fluent

Edge

Het gebruik van Edge neemt nog altijd niet toe, dus moet Microsoft hard aan de bak als het gebruikers wil aantrekken. Bij deze release kunnen gebruikers het geluid per tab uitzetten, zoals we dat kennen van populairdere browsers als Chrome en Firefox. Het donkere thema is bijgewerkt met diepere zwartweergave voor beter contrast en bij de volledigschermweergave zijn de tabs en url-balk op te roepen door de muis naar de top van het scherm te bewegen. Zo kun je navigeren zonder de F11-modus te verlaten. Verder is het menu bij het lezen van e-books aangepast en uitgebreid, onder andere met de optie om alle notities in een venster weer te geven en zinnen op te delen in lettergrepen. De weergave van de 'hub', waar onder andere je favorieten staan, is aangepast en oogt nu een stuk overzichtelijker. Edge is inmiddels een redelijke browser en best een handige e-booklezer. maar om gebruikers massaal te laten overstappen, moet Microsoft met grotere veranderingen komen.

Progressive Web Apps

De lente-update markeert de komst van progressive web apps, of pwa's, naar Windows. Dit zijn webapps die zich gedragen als Universal Windows Apps. Het zijn dus sites die draaien op de Edge-engine, maar in een sandboxed appx-package, dus zonder de overhead van de browser. Het voordeel is dat ze offline kunnen functioneren, te openen zijn via Live Tiles en notificaties kunnen weergeven via het Action Center, als ontwikkelaars hiervoor kiezen.

Daarnaast zijn ze te vinden in de Microsoft Store en dat is het voordeel voor Microsoft; het is een manier om de winkel van voorraad te voorzien, want daar schort het nog aan in de Microsoft Store. Ontwikkelaars kunnen hun webapps aandienen voor opname in de Store, maar vooralsnog indexeert Microsoft geschikte webapps zelf en publiceert het bedrijf ze ook zelf in de appwinkel. Inmiddels staat er een dozijn in de Store, waaronder voor Space.com, Skyscanner en Men's Wearhouse. Ook Twitter werkt eraan. Google steunt de ontwikkeling van pwa's, dus Microsoft hoopt dat het een breed gedragen standaard wordt.

Helemaal lekker werkt het nog niet bij Windows. Bij de pwa van Space.com, die overigens meteen een Microsoft Azure-banner toonde die we niet op de site zagen, leiden externe links je naar sites van derden binnen de kale app-omgeving en mis je de browserfuncties. Voor diensten met goede, responsieve sites werkt het beter, maar de vraag is of de voordelen opwegen tegen de moeite van het installeren van een app als je de site ook gewoon kunt openen.

Overigen

De Spring Creators Update bevat een groot aantal kleinere wijzigingen, waarvan we er hier een aantal uitlichten.

Game Bar

De Game Bar-overlay voor onder andere het opnemen en uitzenden van gamesessies heeft een nieuw uiterlijk gekregen. De Game Bar toont nu de tijd en is met een semitransparant donker en licht thema weer te geven. Ook is de indeling van de knoppen aangepast, zodat alle functies nu sneller binnen handbereik zijn.

Windows Defender

Het onderdeel Windows Defender is in het instellingenmenu hernoemd naar Windows Security en kan vandaaruit de verschillende onderdelen van het Defender Security Center direct openen.

Focus Assist

Wie zich op zijn werk wilde concentreren, kon bij Windows 10 Quiet Hours via het Action Center inschakelen. Eenmaal ingeschakeld verschijnen er geen notificaties, maar meer was er niet in te stellen. De functie is herdoopt naar Focus Assist, je kunt nu 'niet storen'-tijden instellen en je kunt bepalen welke notificaties en alarmen wel doorgelaten mogen worden.

Snellere bluetoothpairing

De Spring-update introduceert een methode om met een druk op de knop te pairen met bluetoothapparaten, waardoor de verbinding minder omslachtig op te zetten wordt dan nu het geval is. Het probleem is dat apparaten dit moeten ondersteunen en tot nu toe doet alleen Microsofts eigen Surface Precision Mouse dit.

Start Menu: Documents en Pictures

Uiteraard heeft Microsoft weer aan het Start Menu zitten sleutelen, al zijn de wijzigingen minimaal. Bij de items uiterst links in de lijst kun je nu direct naar de mappen voor foto's en die voor documenten. Verder kun je nu rechtsklikken op een Live Tile en naar de instellingen van de desbetreffende app gaan.

Hdr & Advanced Graphics Settings

Bij de 'Video playback'-instellingen van het Apps-menu, kun je een beeldscherm kalibreren voor weergave van hdr, als het scherm dit ondersteunt. Je krijgt dan een video met twee afbeeldingen te zien met een slider eronder, die je op een helderheid moet zetten die een goede balans tussen de twee afbeeldingen biedt. Het is een basale tool, maar het is beter dan niets.

Windows geeft je nu ook de mogelijkheid om per applicatie aan te geven of de zuinigere, geïntegreerde gpu of de aanvullende, krachtigere gpu in het vervolg gebruikt moet worden bij het draaien. De meeste gebruikers zullen dit kennen van hun AMD- of Nvidia-driver. De grafische instelling van Windows overrulet die driver.

Vage weergave app aanpassen

Een vervelend probleem is dat bepaalde apps door een verandering in het schalen vervaagd weergegeven worden, bijvoorbeeld bij het wisselen van scherm. Bij die apps kon de weergave individueel aangepast worden bij de eigenschappen, met de optie 'Change high DPI-setting'. Vanaf de Spring-update kan Windows zelf automatisch de weergave van apps aanpassen als deze er vaag uitzien. De optie zit in het Display-menu, onder 'Advanced scaling settings'. Als een app draait die er niet goed uitziet, kan Windows een notificatie tonen met de vraag of dit aangepakt moet worden. Microsoft waarschuwt wel dat dit niet bij iedere app werkt en dat dit alleen voor het primaire scherm functioneert.

Conclusie

De Spring Creators Update draait met name om Timeline en Near Share. Dit zijn functies die voor meer mensen handig zijn dan voorgaande 'creatieve' vernieuwingen, zoals Mixed Reality, Remix 3d, Windows Ink en Story Remix. De vele andere kleine verbeteringen liggen in lijn met die van vorige Windows 10-updates; ze maken 'het nieuwe' Windows vollediger, maar veranderen het gebruik ervan niet substantieel.

Timeline en Near Share zijn functies die het werken op meer dan één systeem makkelijker maken, maar ze maken ook duidelijk dat het nauwelijks hebben van een mobiel platform voor Microsoft een groot gemis is. Daarnaast zijn de kleine verbeteringen van Edge waarschijnlijk niet voldoende om het marktaandeel van de browser te vergroten en lijkt de toevlucht tot Progressive Web Apps, hoewel een interessante ontwikkeling, een noodgreep om het aantal apps in de Microsoft Store te vergroten.

De Spring Creators Update is een relatief kleine update in de reeks, een die fans van het besturingssysteem wel zal bekoren, maar die waarschijnlijk geen nieuwe fans zal opleveren. Nu de Windows-divisie er niet meer is en Microsoft zwalkt met de strategie voor de S-modus van Windows 10, en terwijl Android en iOS doordenderen, is de grote vraag welke langetermijnvisie het bedrijf uit Redmond heeft voor het besturingssysteem. Als Microsoft werkelijk abonnementsdiensten rond Windows 10 wil aanbieden, waarover geruchten gaan, zal het waarschijnlijk meer uit de kast moeten trekken.

Reacties (228)

Wijzig sortering
Het zou naar mijn inziens en gezien de comments hier, geen slecht idee zijn om een artikel te schrijven over verschillende tools die telemetry uitschakelen en wellicht een testje met packet analyzer oid om te zien wat in/uit het systeem gaat na elke tool.
Dit lijkt mij nou echt een heel goed idee! Ik was van plan zelf maar met een whitelisted firewall te gaan werken in de toekomst. Maar een test van Tweakers bij zou sowieso mooi zijn.
PiHole filtert het er uit.
Dat lijkt me toch niet te kunnen met een whitelist?
PiHole is dan ook geen whitelist, maar een blacklist die zich baseert op een hoop URL lists die je kan toevoegen naast de standaard lijsten. Alle domeinen die in die lijsten voorkomen, worden op DNS niveau geblokkeerd en kunnen dus niet omgezet worden naar een IP adres, waardoor de telemetriegegevens niet doorgestuurd kunnen worden.

Als die lijsten soms wat teveel blokkeren, kan je bepaalde domeinen gewoon whitelisten, zodat dingen die je wel wil toelaten niet geblokkeerd worden.
O, dus zo bedoelde hij die 'whitelist'. Maar ik bedoelde echt een systeem waarbij niets doorgelaten wordt tenzij je het op een witte lijst zet.
Zie het programma Peerblock. Gebruik het al tijden, werkt prima en heeft een gratis versie :)
EDIT: gezien het over W10 gaat in dit topic; Ik heb zelf geen W10 dus ik weet niet of het enige telemetry blockt van zichzelf. Je kan er waarschijnlijk wel een regel voor maken.

[Reactie gewijzigd door BigBrotha op 12 april 2018 16:22]

Zoiets inderdaad. Of de vuurmuur van Windows gebruiken, aangenomen dat je die vertrouwt.
Zouden mensen ook eens moeten doen met een Android telefoon. Ondanks alle weerstand tegen de telemetrie in Windows is Microsoft denk ik nog het meest open erover en heeft er veel over gedocumenteerd.
wat ik ook goed vind is dat die bluetooth met een echte bluetooth muis kan aansluiten.
en natuurlijk de gegevens overdracht ,op een ander apparaat laten downloaden bv op je smartphone.
ben ook benieuwd hoe groot de data is en hoelang het bij mijn pc gaat duren voordat de update binnen is.in mei weten we meer.
Mag ik iedereen aanraden voordat men deze update start, op een rustig systeem, dus na een anti virus scan, eerst een notitie te maken van de snelheden in Edge EN Firefox of andere browser, met http://www.speedtest.net en http://www.ziggo.nl/speedtest.
Na build 16299 gingen deze snelheden bij mij onderuit en lijkt het alsof Microsoft de Windows XP TCP/IP stack gebruikt i.p.v. de TCT/IP stack van Windows 7. Ik kan niet bepalen of deze tests kloppen, maar van mijn Ziggo 250/25 zie ik onder Edge nog maar gemiddeld 125/25 terug en met Firefox 200/25.
Als ik in mijn Dell E6400 een schijf met oude versie van 1709 terugzet, dan is alles normaal, dus hardware is niet het probleem. Een desktop was eerst goed maar na eerste Insider update, gaf hij/zij hetzelfde probleem.
In Redstone 5 build 17639 is alles weer gewoon, maar desktop zit nu op 1803 en geeft nog steeds problemen, dus???
Nergens problemen mee en ik draai mee in de fast ring.
En op welke netwerksnelheid zit je dan? Op 40/4 lijkt het mij erg logisch dat je niets merkt.
? Moet dat niet 150/15 zijn? 25 upload hoort bij 250 down. Lijkt erop dat jij hetzelfde probleem hebt.
De release is echter al een tijd feature complete en build 17133, waar deze review op gebaseerd is, is dus wat functies betreft identiek aan de versie die Microsoft in de nabije toekomst publiekelijk beschikbaar gaat stellen. Overigens is ook de naam Spring Creators Update niet bevestigd, maar op basis van die naam in nieuwere builds, wordt algemeen aangenomen dat dit de naam gaat worden.
Hier zitten best wel veel aannames in. Voelt T.net zich gehaast door de concurrentie om zo vroeg een review uit te brengen? :+

Heb niet de illusie door het nieuwe privacymenu dat Windows minder persoonsgegevens verzamelt. Vergeet niet iets als ShutUp10 (opnieuw) te draaien, want de kans is groot dat Microsoft met deze upgrade eerder uitgeschakelde opties weer inschakelt.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 11 april 2018 06:29]

[...]
Heb niet de illusie door het nieuwe privacymenu dat Windows minder persoonsgegevens verzamelt. Vergeet niet iets als ShutUp10 (opnieuw) te draaien, want de kans is groot dat Microsoft met deze upgrade eerder uitgeschakelde opties weer inschakelt.
Afgezien van het feit dat de RTM build gisteren op het laatste moment is terug getrokken en we nog even moeten wachten vindt ik het jammer dat je voorbij gaat aan de waarheid over de privacy instellingen in deze Windows 10 release.

Deze release en de bijbehorende Server versies is in samenwerking met onder andere de Nederlandse en andere Europese privacy organisaties tot stand gekomen en de eerste versie welke 0 privacy data naar Microsoft verzend mits juist geconfigureerd (0 privacy data is iets anders dan data, diagnostics data bijvoorbeeld). Het is ook de eerste versie die "officieel" bij de overheid ingezet mag worden (oudere versies officieel namelijk niet, hoewel het wel gebeurd in speciale gevallen).

Afgezien van het feit dat mijn planning in de war is geschopt nu door het uitstel zit ik met smart te wachten op Windows 10 Enterprise 1804 en hoop ik dat we nu een Windows 10 Enterprise LTSB 1804 krijgen.

[Reactie gewijzigd door Wim-Bart op 11 april 2018 10:54]

... en de eerste versie welke 0 privacy data naar Microsoft verzend mits juist geconfigureerd (0 privacy data is iets anders dan data, diagnostics data bijvoorbeeld).
Dat hangt van je definitie van privacy gevoelige data af ... Die definitie is niet voor iedereen hetzelfde. Dat is de reden dat er maar een acceptabele oplossing is: De gebruiker de keuze geven het helemaal uit te schakelen. Elke andere oplossing verzandt weer in een discussie over wat privacy gevoelig is.
[...]

Dat hangt van je definitie van privacy gevoelige data af ... Die definitie is niet voor iedereen hetzelfde. Dat is de reden dat er maar een acceptabele oplossing is: De gebruiker de keuze geven het helemaal uit te schakelen. Elke andere oplossing verzandt weer in een discussie over wat privacy gevoelig is.
Wat ik begrepen heb van de mensen die het onderzocht hebben binnen de overheid is het laagst niveau van data gelijk of minder dan de Windows 7 foutrapportages. En wanneer je achter een firewall zit dan gaat er al helemaal niks de deur uit.
Windows 10 LTSB krijgt alleen nog veiligheid updates (voor 10 jaar)
Als hogere versie nummers belangrijk zijn moet je overstappen op Windows 10 LTSC
We hadden het artikel klaarstaan maar kwamen er gisteravond achter dat Microsoft de update ging uitstellen. Uiteindelijk toch maar besloten wel te publiceren, het maakt niet zoveel uit of je nu voor of tijdens de daadwerkelijke uitrol geïnformeerd wordt (en die uitrol is meestal toch gefaseerd).

Wat aannames betreft valt het wel mee hoor. Microsoft is al weer even bezig Insiders van Redstone 5-updates te voorzien. Redstone 4 (de Spring Update) krijgt alleen nog wat last minute-bugfixes, maar echt geen nieuwe functies meer. :)
Is er bekend wanneer de media creation tool voor gewone gebruikers beschikbaar komt met deze versie?
Voorlopig niet, de release is uitgesteld vanwege een ontdekte bug. https://www.tabletsmagazi...ld-door-serieus-probleem/
Dat shutup-programmaatje doet toch niks anders dan de al aanwezige schakelaars in het configuratiescherm schakelen? (behalve dat ze nu dan allemaal op één plekje zitten)
Dat shutup-programmaatje doet toch niks anders dan de al aanwezige schakelaars in het configuratiescherm schakelen? (behalve dat ze nu dan allemaal op één plekje zitten)
Nee. Via de aanwezige schakelaars in het configuratiescherm kan je bepaalde zaken niet/beperkt uitschakelen. Denk aan bijvoorbeeld aan telemetry*.

* Voor de Microsoft fanboys: mijn machine, mijn data, mijn regels. Het boeit mij niet dat telemetry data mogelijk gebruikt kan worden om Windows te verbeteren, wereldhonger op te lossen, kanker te genezen, de WIV ongedaan te maken en elk van mijn reacties op T.net een score van +3 te geven. Allen (zeer!) belangrijke zaken waarbij mijn data geen verschil zal maken, want die geef ik niet. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 11 april 2018 07:42]

Telemetry kan gewoon worden uitgezet vanuit Instellingen, tenzij je een Windows Insider bent.
Telemetry kan NIET vollegid uitgezet worden en dat is nu net wat ik graag zou willen als mogelijkheid (en vele anderen met mij denk ik). Ik snap niet waarom Microsoft dat niet aanbiedt als advanced option of registry key oid.
Via de Group Policy Editor gewoon?

Allow Telemetry -> Disabled

Met 'niet geconfigureerd' of Enabled kun je kiezen uit de verschillende niveaus.
Aanvulling, dit werkt niet binnen een Home versie van Windows
Die kunnen wel de bijbehorende registerwaarden handmatig aanpassen :)

Volgens mij kun je de gpeditor trouwens ook zelf makkelijk toevoegen. Quick and dirty methode is om een paar mappen te maken binnen de Windows-map en dan letterlijk het gpedit.msc bestand erin te zetten. Zie bijvoorbeeld answers.microsoft.com
How to enable gpedit.msc in Windows 10 Home

Iets chiquer is om via de DISM-tool de GPE op te nemen in de Home- systeemimage, zodat Windows, even platgezegd, daarna ook niet beter weet dan dat de GPE er gewoon bijhoort. Op die manier heb je de GPE ook gewoon terug na een system refresh. Zie bijvoorbeeld hier: https://www.itechtics.com...n-windows-10-home-edition Komt geen 3rd-party software aan te pas.

[Reactie gewijzigd door Dahwe op 12 april 2018 12:50]

Sorry voor de late reactie maar die manier die was nog niet bekend.
Wel super handig! Dankje, deze ga ik eens proberen.
Telemetry kan gewoon worden uitgezet vanuit Instellingen, tenzij je een Windows Insider bent.
Dat ligt er ook aan welke Windows 10 editie je hebt. Let ook op de vier omschreven niveaus. Geen enkele geeft 'none' aan.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 11 april 2018 09:12]

Ik vraag me af wat voor smartphone de mensen gebruiken die zelfs geen telemetry willen op hun PC. Android is dan geen optie (met Google services dan, een zelfgekookte ROM nog wel) en ik denk dat het met iOS niet anders is. Zelf gebruik ik W10M maar heb niet de illusie dat het veel uitmaakt tov iOS (wel tov Android met Play services, dus dat wil ik niet).
Is er ook ergens een overzicht van wat wat doet? Sommige dingen zijn nogal vaag 'Telemetry Disabled" en dat 3 keer. Het had fijn geweest als ze iets specifieker waren voor bepaalde items (andere items zijn wel duidelijk beschreven)

Misschien dat het jou niet boeit, maar mij wel. Ik vind het wel fijn als ik systeeminstellingen aanpas, dat ik dan (ongeveer) weet wat ik aan en uit zet. Ik vind het persoonlijk ook niet zo erg om bepaalde gegevens richting een softwareboer te sturen. (uiteraard heb ik er alle begrip voor dat jij, jouw data niet wil opsturen, want zoals je al zegt. Het is 'jouw data' en jij zou de enige moeten zijn die bepaald wat daar mee gebeurd)
Je bedoeld, mijn machine, mijndata, hun software.
hun software.
Die draait op mijn machine en op mijn stroom, onder mijn voorwaarden. Net als dat Microsoft voorwaarden stelt aan het gebruik van hun software, stel ik voorwaarden aan het gebruik van mijn hardware.

Ik weet wie op technisch en juridisch vlak wint als de voorwaarden conflicteren. Dat zal niet Microsoft zijn.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 11 april 2018 10:35]

Maar Microsoft wil toch niet perse op jouw hardware draaien? Jij kiest ervoor om de software van Microsoft te gebruiken en dan lijkt me dat dat volgens hun voorwaarden moet (zolang ze binnen de wet vallen). Als jij andere voorwaarden stelt aan het gebruik van je hardware kan het dus zijn dat jij volgens je eigen voorwaarden gewoon geen Windows mag draaien en op zoek moet gaan naar iets anders.

Ook al ben ik het er mee eens dat het beter is als alle bedrijven de optie geven om alle tracking uit te zetten weet ik ook dat er zo ongelofelijk veel combinaties van hardware en software kunnen zijn om te debuggen dat het voor ontwikkelaars enorm helpt om anonieme gebruiksdata te verzamelen om deze bugs op te kunnen lossen.
Als Microsoft in de voorwaarden zet dat je allen hun software mag gebruiken als je die telemetry gegevens doorstuurt dan kan jij daar niets tegenin brengen juridisch. Jij kiest er namelijk zelf voor om hun software te gebruiken. Zij kiezen er niet voor om hun software op jouw hardware te zetten.

Ik ben het met je eens dat het volledig uit te zetten zou moeten zijn maar ga niet roepen dat je juridisch gezien gelijk hebt.
Nou met de nieuwe GDPR regels denk ik dat er best wel een en ander kan zijn wat niet zomaar mag. Zo is de voorlichting waarom je bepaald gegevens gebruikt erg belangrijk. “Het systeem verbeteren” is dan alleen nogal vaag. Want heb je daar echt mijn locatie voor nodig? En heb je die bij alle onderdelen van dat systeem nodig om het te verbeteren?

Ik kan mij bijvoorbeeld voorstellen dat het voor een dektop systeem genoeg kan zijn in welk land het systeem zich bevind (voor taal, datum en tijd notatie en valuta bijvoorbeeld) en voor verbeteringen dat dat genoeg kan zijn. Ik kan me niet voorstellen dat je daar een wifi triangualtie voor nodig hebt die op 5 meter nauwkeurig is.

Zodoende ben ik van mening dat gegevens die je verstrekt zo onspecifiek mogelijk moeten zijn. Prima dat je het land van gebruik wilt weten om zo specifieke instellingen voor gemakkelijker gebruik kunt aanpassen (taal en andere regio gebonden settings), maar als je daarvoor mijn adres gebruikt dan ga je m.i. te ver. Dat is helemaal niet nodig.

De combinatie van vage termen waarom iets gebruikt wordt en de soms vrij specifieke data vergaring staan mij dan ook een beetje tegen.
Ik ben het helemaal met je eens hoor. Maar de reactie van the zep man was gewoon compleet onjuist en dat wilde ik alleen zeggen.
Zij kiezen er niet voor om hun software op jouw hardware te zetten.
Onjuist.
Ze doen juist hun uiterste best om hun software tegen jouw (mijn) wil op je (mijn) machine te installeren.
Nee hoor. Je kist nog steeds zelf om windows te installeren. Wat daar vervolgens bij komt valt onder de voorwaarden die microsoft mag stellen.
Ik heb een laptop gekozen. Er werd me niet gevraagd of ik er Windows op wou.
Toen ik opstartte bleek ik ook bestookt te worden met Windows store en Edge en office en films en...

Een operating systeem heb je nodig, maar de rest niet. Kost me de grootste moeite om er weer van af te raken, sommige zoals Xbox raak je helemaal niet meer kwijt.
Microsoft geef je een vinger en ze nemen de hele hand.

Dat ik er voor kies om zelf te installeren is een dooddoener van je. Schaam je. ***!
Je kiest toch voor een laptop met windwos daarop? Staat gewoon op de doos hoor. had je er maar een moeten kopen zonder windows.

Al die andere zaken staan er op omdat microsoft mag kiezen wat zij met windows mee leveren. Jij kan dan kiezen of je dat wel of niet wil als totaal pakket.
Tsja, toch is het echt zo. Jij kiest er voor windows te installeren of een product te kopen waar windows op staat.
Hun software.

Als jij muziek koopt wordt het ook niet jouw nummer maar blijft het van de artiest/rechthebbenden. Jij koopt enkel een luisterlicentie

Hetzelfde met software: je koopt enkel een gebruikslicentie en kan die software gebruiken onder de voorwaarden bepaald door de uitgever/rechthebbende, in dit geval Microsoft. Microsoft moet enkel en alleen er voor zorgen dat hun voorwaarden niet indruisen tegen de wet.

Maar dus: hun software
Iets minder panisch doen. Telemetry zijn geen persoonsgegevens.
Alles wat direct of indirect gebruikt kan worden om iemand te identificeren betreffen persoonsgegevens. Een kenteken valt hier net zo hard onder als bijvoorbeeld een unieke identifier toegewezen aan de computer van een gebruiker.
Kenteken is niet zonder meer een persoonsgegeven, het is alleen afhankelijk van de context. Voor iemand die toegang heeft tot het kentekenregister van de Rijksdienst voor het Wegverkeer is een kenteken een persoonsgegeven. Voor de rest van de mensen niet.

Daarnaast geeft een kenteken alleen inzicht in het eigenaarschap van een auto, niet in wie op welk moment waar was. Immers kunnen verschillende mensen in een auto rijden.
Dat klopt niet helemaal tenzij ze kunnen achterhalen dat die ID jij bent is het geen persoonsgegeven. Het is jouw computer ID, maar dat wil niet zeggen dat jij die gebruikt, dat kan even goed je zus/broer/ouder/partner zijn.

Ook kunnen ze aanhalen dat ze bijvoorbeeld een legitiem doel hebben om jouw persoonsgegevens te verwerken, zoals je licentie gegevens en/of services die je afneemt van hun.

Maar ik ben het wel eens dat we de keuze moeten krijgen wat we delen en welke gegevens.
Die echter zeer makkelijk te koppelen zijn aan een persoon, ook al worden er geen persoonsgegevens gedeeld..
Nee het maakt aanpassingen in de registry.

Overigens als je Enterprise hebt kun je in group policy alles doen, maar de meeste mensen draaien Home.
Dat had ik al verwacht. Die configuratiescherm-items zullen ook zaken in het register aanpassen. Mijn vraag was: doet het wat meer/minder/anders, en zo ja, wat dan. Want daar zijn ze niet erg transparant in.
Bedankt, maar Microsoft is wel transparant, maar de makers van die tooltjes laten het een beetje in het gewis ;-)
De collega's van hardware info hadden hem gisteren al klaar staan (de review): https://nl.hardware.info/...ng-creators-update-review
Dus om maar een review maar snel uit de brengen gaat niet op.

Update:
Snap niet waarom mensen mij minnen maar oke.. :?

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 11 april 2018 10:11]

Groot voordeel van deze review vindt ik dan weer de video-review. Ik heb geen zin om hier doorheen te lezen, wil ff in de minuutjes tussendoor op mn werk checken waar het in essentie om draait. Die video doet dat precies voor me. Dus, geen zorgen t.net - als jullie overzichtelijke video's blijven uitpompen blijven jullie verruit mijn favoriet :)
Misschien de buren hadden gisteren al een complete review :)
De enige aanname in jouw quote is de naam. Moet Tweakers echt wachten totdat Microsoft de naam onthuld voordat ze een review van bekende functies kunnen plaatsen?
Net het hele bedrijf gedaan, en dan gaan we weer...
Ik vind de frequentie van de updates veel te snel gaan. 1 / 2x per jaar is zat.
Ze brengen er al 2 per jaar uit, dat doen ze sinds vorig jaar zo. Vorig jaar kwamen 1703 en 1709 uit. Dit jaar 1803 en 1809 enz. enz.
Het zijn er toch ook 2 per jaar? Of bedoel je patch tuesdays? Die zijn er niet voor niets...
Wat mij opvalt bij deze review is dat het meest interessante verbetering compleet word overgeslagen, namelijk tabs in Windows explorer. Geen tig explorer schermen meer open, maar eentje met meerdere tabbladen. Heerlijk.
Die zijn onderdeel van de Redstone 5-features die Insiders inmiddels krijgen als ze voor Skip Ahead kiezen, maar die officieel pas later dit jaar publiekelijk beschikbaar komen.
Ah ja, dat is waar. Zit al een versie verder.
Vanuit commercieel oogpunt is het onbegrijpelijk dat wordt gesteld dat de hoogtijdagen van besturingsystemen achter ons liggen, en dat Windows niet meer het parade paardje zou zijn. De markt groeit, op langere termijn, nog altijd door de toename van gebruikers. Het gaat om jaarlijks honderden miljoenen apparaten die worden verscheept met Windows.

Maar gedragsmatig is de uitspraak wel te verklaren. Een paar jaar geleden is een hele afdeling quality control eruit gebonjourd, waarschijnlijk om de circle of trust kleiner en controleerbaarder te maken, en dit is nog te merken.

Binnen 1 a 1,5 besturingssysteem generatie is een vertrouwenswaardig Windows besturingssysteem verworden tot een systeem dat rechten/controle van de gebruiker afneemt, zonder permissie te vragen software/apps achter de rug van de gebruiker om installeert, configsettings bij vlagen niet meer respecteert, en data over het gebruik en van de gebruiker naar diverse servers stuurt.

Een hoop functies die in deze release zijn toegevoegd zijn eigenlijk enkel om de irritatie levels van hun "overbodige" functionaliteiten te beperken.
een systeem dat rechten/controle van de gebruiker afneemt
Zoals?
zonder permissie te vragen software/apps achter de rug van de gebruiker om installeert
Zoals?
configsettings bij vlagen niet meer respecteert
Zoals?
data over het gebruik en van de gebruiker naar diverse servers stuurt.
"Data van de gebruiker" aka hoe up-to-date het systeem is voor Windows Update, de ping om de netwerkindicator te kunnen tonen en een foutrapporten die gebruikt worden om bugs op te sporen en te fixen, iets dat iedere computer met Windows op automatisch kan genereren.

En ja, als je OneDrive, Edge, Office, etc. gebruikt moet je natuurlijk niet verbaasd zijn als er persoonlijke gegevens van je op Microsoft servers terecht komen, dat is juist het idee.
Zoals?
Een voorbeeld van het afnemen van rechten/controle van de gebruiker zoals deze, maar er zijn er nog meer geweest die onderhuids waren.


Zoals?
Het resetten van bepaalde privacy settings, registry settings, en configsettings gedurende een update. Dit gaat om reeds bestaande settings, en geen nieuwe functionaliteiten.


Zoals?
"Data van de gebruiker" aka hoe up-to-date het systeem is voor Windows Update, de ping om de netwerkindicator te kunnen tonen en een foutrapporten die gebruikt worden om bugs op te sporen en te fixen, iets dat iedere computer met Windows op automatisch kan genereren.

En ja, als je OneDrive, Edge, Office, etc. gebruikt moet je natuurlijk niet verbaasd zijn als er persoonlijke gegevens van je op Microsoft servers terecht komen, dat is juist het idee.
Als je hier de lijst bekijkt. Dan zie je dat het niet enkel daarom gaat. Het gaat van het doorzenden van imei nummers van gsm, t/m media consumptie gegevens, etc etc etc.

Niet om dit op de man te spelen, daarom zal ik het wat breder verwoorden. Er zijn mensen die hun geld verdienen met het ontwikkelen voor, en/of de support voor, het Windows systeem, en deze bagatelliseren en verwateren elk valide negatief punt wat hier wordt aangehaald over het windows systeem. Het is wel begrijpelijk, omdat je daar je inkomsten vandaan haalt. En dat valt behoorlijk op. Maar je kunt misschien begrijpen dat voor de gebruikers een mening van een dergelijk persoon nauwelijks waarde heeft, omdat deze te gekleurd is.
wat heeft het resetten van bepaalde privacy settings te maken met het installeren van apps zonder permissie installeren? het klopt verder wel, als je een "schone" installatie doet van windows 10 worden er een aantal apps geinstalleerd na inloggen, ookal stop je het downloaden.
Ook standaard apps die ik heb verwijderd zijn opnieuw geïnstalleerd en zo ook weer 'nieuwe standaardapps', waar ik idd geen keus in heb. En ik weet niet meer hoe vaak ik ondertussen Microsoft Onedrive heb verwijderd/uitgeschakeld. Heb het helemaal gehad met de nieuwe update policy van MS waar mijn wil helemaal niet meer wordt gerespecteerd en alles maar wordt doorheen gedrukt. MS blijft de instellingen die ze niet aanstaan maar 'perongeluk' resetten.
Tis dat helaas Linux desktop zo erg achterloopt..
Met andere woorden: loller1 is de grootste pro-Microsoft troll in de community. Pak een willekeurig artikel over Microsoft en heel het draadje is volgekalkt met comments tegen iedereen wie ook maar een negatief woord over Microsoft stelt, tot en met de redactie aan toe. Obsessief.

Doodvermoeiend, en mag best gezegd worden.
Grote vraag bij de meeste nieuwe functies: kan je het ook makkelijk uitzetten?. Iedere update word w10 meer bloated met dingen die (voor mij) erg weinig toevoegen.
Voor Timeline is sowieso een optie in instellingen te vinden :-).
Ik hoop het ook.. Ik hou mijn systeem zo clean&stock mogelijk. Al die onnodige apps enzo smijt ik er ook allemaal uit.
Inderdaad, ik zit nog vrolijk op Windows 8.1. ik heb nog geen functionaliteit gezien waarvoor ik over zou willen en wordt me de tweejaarlijkse verplichte update me bespaard. Met het risico dat applicaties niet meer werken. Tot 10 januari 2023 ben ik met 8.1 onder de pannen. Windows 8.1 ziet er naar mijn mening frisser uit dan het grafzwarte Windows10, maar dat ik natuurlijk een mening.

ps: Op mijn laptop heb ik wel Windows10 dus ik weet wat ik mis op mijn PC :)
Gelukkig kunnen we via de Volume License hier op het werk de LTSB (Long Term Stable Branch) versie installeren zonder Store,Cortana,Edge en al die andere troep. Volgens Microsoft enkel voor 'Mission Critical' computers, maar voorlopig nog geen showstopper tegengekomen om het gewoon voor iedereen uit te rollen.
Koop Chromebook, ben je van die ellende af
Daar kan je geen visual studio op draaien
Inderdaad. Al die creative dingen zoals 3d paint en vr gadgets zijn voor de meeste kantoor pc's niet relevant. Om nog maar te zwijgen over de hele zooi games die elke keer weer opnieuw worden geïnstalleerd.
Die 30 dagen geschiedenis wordt dan op de microsoft servers bewaard? Ik denk dat ik die maar uit zet. Zal standaard wel aanstaan.
Ik meen ooit te hebben gelezen dat er software is die Windows in zoverre dichtbouwt, dat het je privacy niet of in zo min mogelijke mate laat schenden door Microsoft. Eén van die oplossingen zorgde er helaas ook voor dat mijn Synology NAS niet meer bereikbaar was, dus dat was niet echt een optie. Kent iemand een goed alternatief?


EDIT: het was getblackbird.net

[Reactie gewijzigd door Nas T op 11 april 2018 07:27]

O&O Shut Up moet je hebben :)
En die is beter dan alternatieven (bijvoorbeeld W10privacy of destroy windows 10 spying)?
Volgens de site is de laatste update op 10 november 2016 geweest :)
Lijkt niet meer ondersteunt te worden op het eerste gezicht. Dus ook alle nieuwe telemetry features worden dan niet meer geblokkeerd.
Kun je geen uitzonderingen opgeven bij deze software?
Komt er nu ook native VR support of staat dat nog op een wishlist?
Wat bedoel je met native VR? Je hebt Windows Mixed Reality, maar ik weet niet of dit ook andere VR brillen support.
Er is gesproken over de optie in Windows om met VR apparatuur met Windows te kunnen werken zonder daarvoor extra programma's te hoeven installeren.

Microsoft is apparently going "all in" on virtual reality, with its partnership with Oculus, its support of Valve's SteamVR, and its own HoloLens. The key to all of this is Windows 10, according to Xbox lead Phil Spencer, who stated in a new interview that the OS will natively support virtual reality headsets.
https://www.windowscentra...king-across-many-products

[Reactie gewijzigd door Leader98 op 11 april 2018 09:41]

Jammer dat de GDPR-kant ook hier volledig onderbelicht blijft. Vanaf de Redstone 4 build (dat is de eerstkomende build) zouden ook meer opties aanwezig zijn om de telemetry te configureren. Oftewel: meer controle over wat er nu met MS gedeeld wordt. Zonder hulpmiddelen is namelijk het OS momenteel niet GDPR compliant te krijgen, omdat er toch bepaalde data altijd richting MS in de USA verscheept wordt, ook al zet je in het privacy control panel alles uit. Dat zou in deze build dus met meer controle moeten kunnen met de standaard tooling vanuit MS (hetzij het privacypanel, hetzij aanvullende group policy configuratie of het aangekondigde ZeroEmissions script). Nadeel voor bedrijven van laatstgenoemde is dat met een E5 licentie dit advanced threat detection uitschakeld, waardoor je effectief te veel geld betaald en beter E3 had kunnen nemen. Daarnaast is het effect i.c.m. Office365 in hetzelfde ecosysteem nog erg onduidelijk, omdat hier ook gebruik wordt gemaakt van data die op beide platformen wordt verzameld voor deze functionaliteit.
Microsoft heeft de Spring Creators Update niet, zoals door Microsoft-insiders verwacht, op 10 april uitgebracht maar alleen van beveiligingsupdates voorzien en het bedrijf lijkt op het laatste moment nog werk te moeten verrichten.
Ik vermoed dat dit juist de functies waar waarschijnlijk nog hard aan gewerkt wordt, omdat o.a. de overheid hier een redelijke luide eis in heeft laten horen. Hoe kun je immers van bedrijven verwachten GDPR compliant te zijn als je het als overheid zelf ook niet bent door gebruik van dezelfde producten, meestal zonder mitigerende maatregelen om toch compliancy te bereiken?

[Reactie gewijzigd door Venator op 11 april 2018 08:27]

Heb je wat meer info / links naar info over dat Zero Emmisions script? Ik kan er namelijk niet echt wat over vinden.
Zeker, afkomstig uit deze memo:
The Windows Technology Product Group highlighted the following improvements:

1. Microsoft will provide an OFF feature for telemetry (by way of an administrator script called ‘ZeroEmissions’). This script will turn off all dataflows from Windows 10 to Microsoft. However, there are
various drawbacks in deactivating telemetry. One of them is that the desired security features – which are needed for malware detection and threat analysis – will also be deactivated.
Het memo bevat overigens aardige informatie rondom GDPR, die in het licht van de aanstaande build (en de relatie tussen MS en onze overheid) best interessant zijn. Het script zelf is denk ik pas beschikbaar als ook de build formeel uitkomt.

[Reactie gewijzigd door Venator op 11 april 2018 11:53]

Het Privacy panel en de aanpassing in 1803 dekken imho nog steeds niet de hele lading van verstuurde gegevens die privacy/persoonlijke gegevens kunnen bevatten. Windows 10 kent zo'n 28 processen die informatie versturen (zie volgende alinea voor url), waarvan er via het nieuwe privacy panel 7 zijn te blokkeren. Dus blijven er 21 over. Waaronder gegevens uit Edge (headers, tracking), Iexplore (suggested sites), je Microsoft account en nog een aantal. Dat zijn dus wel processen waar je over moet nadenken, mogelijk wil blokkeren, maar niet rechtstreeks te beinvloeden zijn zonder in de registry te duiken.

Verkijk je niet op het genoemde zero-emissions script. Dit is grotendeels gebaseerd op de lijst van processen (https://docs.microsoft.co...nts-to-microsoft-services) waarvan de communicatie dan geblokkeerd wordt. Wat dit voor effect heeft op de correcte werking van de machine en apps moet per situatie onderzocht worden.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS HTC U12+ dual sim LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6 Battlefield V Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True