Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip en Julian Huijbregts

Laptop Best Buy Guide

April 2018

Thin&light tot 1000 euro

Twee maanden geleden keken we in de Laptop Best Buy Guide naar de beste dunne en lichte laptop voor minder dan negenhonderd euro, en toen kwamen we uit op de Asus UX430 en de HP Envy 13. Kiezen tussen die twee bleek lastig en vooral van voorkeur af te hangen.

In de afgelopen tijd hebben we meer laptops in dezelfde categorie getest en hebben we gekeken of er nieuwe modellen zijn die de ZenBook UX430 en Envy 13 van de LBBG-troon kunnen stoten. Zo reviewden we de Dell Inspiron 13 7370, Acer Swift 5 en Lenovo 720S 14". De Acer kwam daarbij het best uit de test en de Swift 5 valt positief op doordat hij zéér licht is, minder dan een kilogram. Toch maakt dat hem niet direct tot een betere koop dan de Asus UX430UA of HP Envy 13.

Het concept van de LBBG heeft inmiddels een iets andere invulling; we kijken nu in deze categorie naar de beste laptop tot duizend euro. Dat wil niet zeggen dat we het budget op hoeven te maken en wat ons betreft is de beste koop nog altijd de Asus UX430UA of de HP Envy 13 in de uitvoering met Intel Core i5-8250U-processor. Deze twee laptops kosten rond de negenhonderd euro.

De laptops zijn aanraders omdat ze veel waar voor hun geld bieden en goed presteren, zonder dat ze echt grote nadelen hebben. Beide laptops hebben de Core i5-8520U-processor, 8GB ram en een 256GB-ssd aan boord.

  Asus ZenBook UX430UA-G259T HP Envy 13-ad112nd
Processor Intel Core i5-8250U Intel Core i5-8250U
Ram 8GB ddr3-1866 8GB ddr3-1866
Ssd SK.Hynix SC308 256GB (sata) Toshiba XG5-P 256GB (nvme)
Scherm 14", full hd, mat 13,3", full hd, glossy
Netwerk Intel Dual Band Wireless-AC 8265 Intel Dual Band Wireless-AC 7265
Afmetingen 324x225x16mm 305x216x14mm
Gewicht 1262 gram 1331 gram
Prijs € 969,- Onbekend

Los van alle overeenkomsten zijn er ook verschillen. Zowel de HP Envy 13 als de Asus UX430UA hebben we in uitgebreide reviews aan de tand gevoeld, en hieronder vatten we de belangrijkste eigenschappen en uitkomsten samen.

Asus ZenBook UX430 versus HP Envy 13

Het verschil in uiterlijk mag duidelijk zijn. Asus voorziet de UX430UA van een blauwe finish en een glanzende laag aan de bovenkant. De Envy 13 heeft een traditioneler uiterlijk in aluminiumkleur. De kwaliteit en afwerking van beide laptops zijn goed.

Ook presteren beide laptops prima. Onlangs hebben we uitgebreid stilgestaan bij de flinke verschillen die door throttling optreden bij laptops die dezelfde cpu gebruiken, maar bij de Envy 13 en UX430UA zijn er geen opvallende verschillen. Wel blijft de Asus stiller onder zware belasting en dat is een pluspunt als je de rekenkracht van de processor vaak wilt inzetten. Bij licht gebruik zoals browsen, zijn beide modellen vrijwel onhoorbaar.

Het toetsenbord van beide laptops vinden we ruim voldoende. De grootte van de toetsen is ongeveer gelijk en hoewel de HP Envy 13 niet heel veel travel heeft, is de feedback fijn. De Asus biedt wat meer travel, maar de toetsjes voelen iets sponziger aan. In ieder geval zijn beide toetsenborden van voldoende kwaliteit om er comfortabel een lange tekst op te kunnen tikken.

Een voordeel van de Asus-laptop is de aanwezigheid van een vingerafdrukscanner. Die werkt snel, maar we zijn niet zo blij met de positionering in de touchpad en hadden hem liever op een andere plek gezien. HP maakt overigens ook versies van de Envy 13 met vingerafdrukscanner in de touchpad.

Aansluitingen

De UX430UA is ongeveer 16mm dik en de Envy 13 is met zo'n 14mm iets dunner. Wat aansluitingen betreft zijn ze vergelijkbaar; beide laptops hebben usb-a- en usb-c-poorten. HP zet aan beide kanten een usb-a- en usb-c-poort, en heeft voor een micro-sd-kaartlezer gekozen. De Asus heeft een gewone sd-kaartlezer, maar moet het met één usb-c-poort stellen. Ook is de usb-a-aansluiting aan de rechterkant een langzame usb 2.0-poort en dat vinden we anno 2018 niet meer passen op een laptop van negenhonderd euro. Asus heeft ook nog een micro-hdmi-poort geplaatst, maar de kans dat je daar een kabeltje voor hebt liggen, is waarschijnlijk klein. Je kunt ook de usb-c-poort gebruiken om een scherm aan te sluiten door middel van een hub of verloopstekker.

Scherm: mat of glanzend

Een van de grootste verschillen tussen de twee laptops is te vinden in het scherm. Beide maken gebruik van ips-panelen, maar Asus heeft voor een mat scherm gekozen, terwijl HP de Envy van een glanzend scherm voorziet. Ook is het scherm van de HP met 13,3" iets kleiner dan het 14"-paneel in de Asus.

Beide laptops hebben een resolutie van 1920x1080 pixels en tonen een scherp beeld, maar bij de HP heb je vanwege de glanzende laag eerder last van reflecties. Als je een mat scherm prefereert, is de keuze voor de Asus dus snel gemaakt. Vind je een glanzend scherm niet erg of juist mooi, dan is het duidelijk dat je beter bij HP terechtkunt.

Het scherm van de Asus-laptop kan iets helderder en heeft een iets hoger contrast, maar het verschil is niet zo groot dat we de keuze daarop zouden maken. In de praktijk zul je het verschil waarschijnlijk moeilijk kunnen waarnemen; beide schermen scoren op deze vlakken goed.

Accuduur: vrijwel gelijk

Van de accuduur hoef je de keuze evenmin af te laten hangen. Weliswaar scoort de HP Envy 13 beter in de videotest, met ruim elf uur tegenover negen uur voor de Asus, maar het mag duidelijk zijn dat ook de accuduur van de UX430 prima is. In de browsetest is de score van de twee laptops vrijwel gelijk, met ruim tien uur.

Conclusie

Zowel de Asus UX430UA als de HP Envy 13 is een laptop die prima presteert en veel waar voor zijn geld biedt. Je kunt de keuze tussen de HP en de Asus van een aantal factoren laten afhangen, bijvoorbeeld van het uiterlijk of de schermgrootte en de afwerking van het paneel. Pluspunten van de Asus zijn het matte scherm en de stille werking, maar de snelheid van de ssd valt tegen. De HP heeft een snellere ssd en is met zijn 13,3"-scherm nog iets compacter.

Tot dusver zijn we geen 13,3"- of 14"-laptops tegen het lijf gelopen die een betere prijs-kwaliteitverhouding bieden dan deze twee modellen. Daarom zijn de Asus en HP wat ons betreft, net als twee maanden geleden, de best buy in de categorie 'Thin&light tot duizend euro'. Is prijs niet je belangrijkste aanschafargument, maar wil je bijvoorbeeld betere gpu-prestaties of ben je op zoek naar een bijzonder lichte laptop, dan zijn er nog interessante alternatieven.

Alternatieven

 
Acer Swift 5 SF514-52T-565H

Als je gewicht belangrijk vindt, is de Acer Swift 5 de beste keuze. Dit model weegt slechts 935 gram en is daarmee meer dan 300 gram lichter dan de Asus UX430, terwijl de specificaties nauwelijks verschillen. De Acer heeft een 14"-touchscreen met een hoog contrast, maar de helderheid valt wat tegen. Ook heeft het toetsenbord minder travel. Een pluspunt is, naast het lage gewicht, de ruimte voor een extra ssd.

Score: 0(0 reviews)
linkAcer Swift 5 Review - Veel lichter dan de concurrentie
Dell Inspiron 13 7370 cn37002

Bij Dell ben je nog iets goedkoper uit als je kiest voor de Inspiron 13 7370 met Core i5-8250U. Dat model kost 849 euro. De accu is echter klein en dat resulteerde bij onze review van de versie met i7-8550U in een matige accuduur. Ook heeft het 13,3"-scherm een glanzende afwerking. De behuizing is niet heel dun of licht, maar wel stevig afgewerkt en heeft veel aansluitingen.

Score: 0(0 reviews)
linkDell Inspiron 13 7370 Review - Stevige en snelle laptop met matige acculinkDell.nl - Inspiron 13 7370-modellen
Lenovo IdeaPad 720S-14IKB 81BD003YMH

Op papier is de 14"-uitvoering met glanzend scherm van de Lenovo 720S een interessant alternatief. Voor minder dan duizend euro krijg je een laptop met een Core i5-8250U, 8GB ram, een 256GB-ssd én een MX150-gpu, die een stuk sneller is dan de Intel-igpu's. In onze review bleek de cpu echter ondermaats te presteren en de ventilator onnodig veel lawaai te maken. Lenovo zou dat nog kunnen oplossen met een biosupdate. Met 1,5kg is dit ook de zwaarste laptop van alle modellen op deze pagina.

Score: 0(0 reviews)
linkLenovo 720S 14" Review - Laptop met gpu en slecht afgestelde cpu

Reacties (106)

Wijzig sortering
Ik zal mijn verhaal maar hier posten omdat tweakers essentiële informatie in deze BBG mist. De thin&light ASUS UX430UA staat onder stroom tijdens gebruik en de vingerafdrukken zijn enorm zichtbaar. Zie mijn review: productreview: Asus Zenbook UX430UA-GV259T (Qwerty toetsenbord) review door F...

Ik beschik zelf over het iets oudere broertje met precies dezelfde behuizing als die van de serie: Zenbook UX430UA. Echter heeft deze laptop net als mijn iets oudere broertje met dezelfde laptop last van (wissel)stroom op de behuizing. Op het moment dat je er met je vinger overheen gaat voel je het prikkelen. Dit heeft te maken met een slecht gedesignde adapter. Zie ook mijn topic: Laptop 2x gerepareerd, koop ontbinden?

Volgens Asus is dit normaal en niet schadelijk, daarom repareren ze het ook niet. Echter is dit ongelooflijk storend. Dit komt omdat de Asus laptops niet gebruik maken van een geaarde adapter. De restspanning wordt vervolgens overgegeven aan de behuizing of er komt gewoon een component in contact met de behuizing.

In ben vandaag naar de Mediamarkt geweest om te kijken of alle Asus laptops daar last van hadden. Ik heb er een Mediamarkt medewerker van Samsung bijgehaald om te vragen of hij het prikkende gevoel ook voelde en hij voelde het ook.

Ik zou voordat je deze laptop koopt toch maar even in de winkel met de buitenkant van je vinger gaan voelen aan de behuizing van de laptop rondom het trackpad/"muis". Dan weet je of je er last van gaat ervaren. Dit omdat Asus absoluut niets aan het probleem doet en zelfs zegt dat het normaal is. Dit terwijl de HP er geen last van heeft.

Ik zie de positieve punten van deze laptop, maar met de ongelooflijk zichtbare vingerafdrukken en de voelbare spanning op de behuizing, kan ik er niet bij komen waarom deze laptop wordt aangeraden. Beste tweakers, koop deze laptop niet.

De HP heeft overigens ook een metalen behuizing maar heeft hier geen last van, omdat HP hun laptops wel netjes weten te aarden.

[Reactie gewijzigd door Frozen op 1 april 2018 12:41]

@Frozen Ik heb je eerdere topic hierover ook gevolgd. Destijds was ik al met de review van de UX430UA bezig (tegelijk met een aantal andere laptops) en op dat moment had ik het fenomeen zelf nog niet ervaren. Naar aanleiding van je topic ben ik gaan kijken of ik het kon reproduceren en inderdaad, als ik met mijn vingertopje over sommige delen van de behuizing ga, kan ik het voelen.

Zoals anderen aangeven is dit niet iets waar alleen Asus-laptops 'last' van hebben, maar komt dit bij meer laptops met een vergelijkbare behuizing/adapter voor. De reden om het niet in deze review te noemen is dat ik het zelf niet zo ervaar en echt op zoek moet naar het probleem om het te kunnen voelen. Zonder jouw ervaring had ik het waarschijnlijk nooit opgemerkt. Mijn mening is dat het in de praktijk geen issue is.

Ik begrijp dat het voor jou een onacceptabele eigenschap is, maar ik denk niet dat dit voor alle gebruikers geldt; getuige ook hier de andere reacties. Het zou niet consequent zijn als ik er nu in deze review bij deze specifieke Asus-laptop een 'probleem' van maak of het uitgebreid zou aankaarten. Dan hadden we dat ook bij andere laptops moeten doen, of zouden we dat voortaan bij alle laptops moeten doen. Dat is weer een discussie op zich.

Het fijne van de community hier is dat er veel mensen met gebruikerservaring en expertise zijn en jouw oordeel is dan ook een waardevolle aanvulling voor lezers van deze review.

(Deze reactie is een kopie van: Xtuv in 'reviews: Asus ZenBook UX430UA - Snel en stil voor een scherpe prijs')
Is het nu echt nodig dit iedere keer als het over een Asus laptop gaat te vermelden? Heel vervelend voor je dat je er zoveel last van had. Maar na er een tweakblog, review, meerdere topics en tientallen reacties over geschreven te hebben voegt de constante herhaling van je eigen negatieve ervaring verder niet zoveel meer toe aan de discussie. En heeft het onderhand dan ook meer weg van een persoonlijke crusade tegen Asus dan een serieus te nemen klacht of probleem.

[Reactie gewijzigd door -36- op 2 april 2018 00:15]

Ik ben blij dat hij dit vermeld, bij gebrek aan Tweakers die het vermeld (nadat ze aangeven toch deze laptop grondig onder "handen" genomen te hebben).

Wees blij dat Frozen de moeite neemt om mede Tweakers te waarschuwen.
Dit is iets dat ik persoonlijk heel vervelend zou vinden.

Ik heb zelf een jaar geleden ook een Asus geprobeerd in deze prijsklasse omdat het een goedkoper alternatief leek voor een laptop voor mijn vrouw, echter dat Asus ding was zo flimsy en met dode pixels erin en andere kwaliteit fouten (en na terugsturen en een ander model ontvangen weer) dat ik, hoe mooi het ding op papier en volgens de specs ook leek, toch maar een Macbook air gekocht heb, heb hier geen moment spijt van gekregen. Wat een wereld van kwaliteitsverschil is dat zeg. (en ik ben echt geen macbook fanboy, heb zelf een dell precision workstation)
Of een machine prettig in gebruik is vind ik een van de meest belangrijke factoren persoonlijk.
Dit is ook het probleem dat een consument een negatieve review niet zo zwaar moet meetellen in zijn speurtocht.
De meeste kopers die een laptop hebben gekocht waar geen problemen waren, zullen veel minder snel geneigd zijn een positieve review te schrijven. De negatieve ervaringen zullen we juist wel veel eerder beschrijven.
De verhouding van negatieve en positieve reviews zegt dus niet over de kwaliteit van een product, behalve dat er een kans bestaat dat je als koper dezelfde issues tegen gaat komen.

Maar om wat tegengas te geven aan Frozen.
Ik heb dezelfde laptop gekocht, en ondervind geen enkele de problemen die sommigen benoemen, nou ja de vingerafdrukken op de glanzende buitenkant :o maar goed dat vind ik eigenlijk niet noemenswaardig. En ben juist zeer tevreden met mijn aankoop.
Ik heb je een min één gegeven. De meeste hier hebben je reactie al netjes gelezen in andere topics. Wat is de volgende stap? Het gewoonweg overal spammen?

De stap tussen informatief en spam is niet groot, en je hebt die dan ook met onderscheiding gehaald.

[Reactie gewijzigd door white modder op 2 april 2018 07:59]

Ik had het gemist en vind het nuttige informatie. Wat mij betreft is het afdoende als er in de toekomst een minnetje voor gegeven wordt. Net zoals bij het ontbreken van een headset aansluiting is dat potentieel irritant maar geen wereldramp.
Ik heb je een min één gegeven.
Jammer dat je je moderatierecht hebt misbruikt om je mening te ventileren. Je moet niet je mening geven met modereren, je moet zeggen of het on topic is of niet. Met -1 geef je aan dat het ongewenst is, en dat is het zeker niet!
De meeste hier hebben je reactie al netjes gelezen in andere topics. Wat is de volgende stap? Het gewoonweg overal spammen?
Ik had het niet gelezen, ik lees zelden reviews van Windows laptops, maar ik lees wel altijd de best buy guides. Ik vind het een essentiële toevoeging, dit is iets wat je beslissing kan beïnvloeden. Een terechte +3 lijkt me, het is een aanvulling op het artikel!
plug je de stekker wel in een geaard stopcontact?
Natuurlijk, maar als de stekker zelf geen aarde heeft is dat een beetje nutteloos. :P
Het is een vervelende eigenschap, maar het heeft geen totaal invloed op je hardware toch?
Soms kan een USB-poort of HDMI-poort erdoor defect raken lees ik. Echter had ik hier zelf geen last van, omdat ik de USB-poort weinig tot niet gebruikte.
Ah oke, ik heb namelijk een desktop met een aluminium behuizing waarvan ik ook de ''stroom'' voel wanneer ik met mijn hand er over heen ga, het stopcontact is niet geaard
Je weet in ieder geval de oorzaak :)
Ik ben zelf nogal gevoelig voor dit fenomeen, dat ook voorkomt bij andere elektrische apparaten, zoals geluidsapparatuur. Simpele remedie is, om de stekker uit te trekken en omgekeerd weer in te steken.
Om hiervoor een heel merk af te branden, gaat wel ver, al hoort het niet natuurlijk.

Overigens mis ik de gaminglaptop ook wel, in de gids.

[Reactie gewijzigd door Toff op 1 april 2018 22:49]

Ik ben zelf nogal gevoelig voor dit fenomeen, dat ook voorkomt bij andere elektrische apparaten, zoals geluidsapparatuur. Simpele remedie is, om de stekker uit te trekken en omgekeerd weer in te steken.
Om hiervoor een heel merk af te branden, gaat wel ver, al hoort het niet natuurlijk.

Overigens mis ik de gaminglaptop ook wel, in de gids.
Dat helpt en werkt dus niet. Lees het topic maar: Laptop 2x gerepareerd, koop ontbinden?
Volgens je eigen post in het door jou aangegeven topic is het "probleem" op een voor jou bevredigende manier opgelost: https://gathering.tweaker.../quote_message/54696697/1
Waarom blijf je er dan over doorgaan?
Het is heel erg simpel. Het is een probleem waar bijna alle asuslaptops van dit type last van hebben. Tweakers negeert mijn posts totaal en ik vind het mijn taak om mensen op de hoogte te brengen van de goede en minder goede kanten van producten. Niemand rept en roert over dit probleem omdat ze zich er niet aan storen of ze niet intensief genoeg reviewen. Door dit euvel maar gewoon onbelicht te laten komt er geen verandering.

Ik vind het dus belangrijk dat mensen weten dat de laptop irritant kan aanvoelen en hoop dus dat Asus daar iets aan gaat doen.
Als het aan de adapter ligt is het niet mogelijk om een andere adapter te kopen? Misschien op internet ergens een vervangende te vinden die wel geaard is. Bekend model dus zullen er ook wel andere fabrikanten zijn die vervangende onderdelen zoals accu's en adapters maken.
Nee, want de laptop heeft ook geen gedeelte waarbij hij te aarden is. Dat heeft het bedrijf waar ik mijn laptop heb gekocht tijdens de reparatie al helemaal uitgezocht
Onzin, de massa (of 'min' in 99.999% van de gevallen) kan prima als aarding dienst doen.
Als check kun je met een multimeter de continuïteit tussen je HDMI of USB shielding en de 'buitenzijde of te wel de buitenste ring' van je voedingsaansluiting van je laptop doormeten.

Het probleem zit 'm in de adapter, die een schakelende voeding heeft dien een capaciteit heeft gemonteerd tussen de primaire en secundaire kant van je adapter, dit om de oscillaties in de scheidingstrafo te onderdrukken (ff populair gezegd). Indien je een randaarde aansluiting hebt, zal deze aan de secundaire kant verbonden zijn en voel je niets.
Als je zeker geen probleem wilt hebben kun je de laptop aansluiten op een geaard scherm bijvoorbeeld, of je koopt er een met touchscreen, daar moet men meestal iets meer moeite doen om de overspraak tussen primair en secundair te onderdrukken om ghost touches van het touchscreen te onderdrukken, als is dit geen garantie.
Het ligt aan het type adapter. Macbooks hebben hier ook last van als je de duckhead gebruikt bijvoorbeeld. In theorie zou het verlengsnoer dit probleem niet hebben (want deze is wel geaard om schade aan de verlengkabel zsm te “detecteren” -> aardlek schakelaar die eruit klapt) en is ook geaard op de metalen punt van de adapter (alleen leek deze vroeger niet aangesloten te zijn).

Het feit dat Apple tegenwoordig geen verlengkabel meer meelevert is echter wel vervelend want nu kun je die dus niet meer gebruiken (tenzij je er nog 1 hebt liggen). Ik merkte dit heel erg op mijn werk waar we als tafel een metalen frame hebben met daarin gelegd een houten plaat. Heel vervelend dan aangezien je arm dan wel eens een nare tik krijgt. Aangezien ik een zenuw beschadiging heb extra pijnlijk doordat de drempelwaarde voor pijn in mijn rechterarm hoger ligt (maar dan wel harder doorkomt). Ik kan hier dan ook enkele minuten last van hebben wat best vervelend is als het om de zoveel minuten gebeurt.

Bij macs geldt echter wel dat een andere adapter kopen het probleem niet verhelpt (omdat ze allemaal hetzelfde design hebben) en het probleem eigenlijk alleen erger maken doordat deze veelal slecht gebouwd zijn met goedkope componenten en onveilig design (big clive kan je daar meer over vertellen op YT).

De enige oplossing die je dan helaas hebt is stemmen met je portemonnee, alleen zijn de alternatieven net zo slecht (Getuige het feit dat bijvoorbeeld alle Asus laptops hetzelfde issue hebben). Ik heb daarom dis maar de verlenggkabel gekocht en sindsdien heb ik het probleem niet meer. Het zou Apple (en Asus ook) sieren hier wat aan te doen. Het ontwerpen van een nog betere voeding (want ze zijn erg veilig en vrij solide overall) zou dit laatste issue kunnen verhelpen tegen vrij weinig meerkosten. Op de bedragen die je voor dergeleijke machines neerlegt moet dat wel te bewerkstelligen zijn.
Bij mijn vorige laptop had ik dit probleem ook bij sommige mensen thuis, niet bij mezelf. Het lijkt dus ook alsof het van elektriciteitsnet afhangt.
Als je vorige laptop een geaarde stekker had, maar je hem niet in een geaard stopcontact stak had je natuurlijk weinig aan die geaarde stekker. Dat is waarschijnlijk hoe je probleem is ontstaan.
Ik ben heel erg blij met deze reactie. Ik stond op het punt van het kopen van de Asus. Na dit bericht vandaag naar de media markt geweest. Inderdaad, wat een storende factor. Direct mee gestopt.

Ik kies een hp envy 13 ad112nd ipv van de Asus uv430. Bedankt Frozen, voor het vermelden van een onacceptabele eigenschap die tweakers zelf vergeet? Dit laatste vind ik best zorgelijk en doet mij deze reviews minder waarderen. Maar goed, tweakers is groot geworden door de tweakers en blijft ook groot vanwege deze unieke community waar jij onderdeel van bent.

Groet.
Dit is precies waarvoor ik het doe. Ik ben blij dat je geen miskoop hebt gedaan. De HP envy heeft inderdaad dit probleem niet. De ASUS is op alle vlakken eigenlijk beter dan de HP Envy, maar moet het qua kwaliteit gewoon afleggen tegen de HP. Heel erg veel plezier met je nieuwe laptop! :)
Heb me dit altijd afgevraagd idd. Bij mijn ux301la lijkt dit ook voor te komen..het is een maf gevoel en ik snap eigenlijk niet waarom zoveel apparaten zonder aarde komen.
De gelijkstroom-kabel heeft geen aarding.
De nul-draad kan gerefereerd zijn aan de aarding.
Staat er ook spanning op de nul van de usb-poorten?
Dan wel risico op schade.
Ieder geval maar even een sticker op je metalen delen plakken...
Ik denk dat het meer met EMC richtlijnen te maken heeft dan met 'slecht design'. Ieder apparaat met schakelede voeding (dus in de praktijk iedere adapter) moet een HF-netfilter hebben met over de 220 V twee condensatortjes in serie met het 'middelpunt' aan de aarde van het apparaat.
Op dat middelpunt staat dus 110 V als je geen randaardestopcontact of externe aarding gebruikt.
Inderdaad potentiëel storend èn verontrustend maar ook totaal ongevaarlijk omdat de condensatortjes heel klein zijn er dus nooit een gevaarlijke stroom door kan gaan lopen. Anders zou trouwens je aardlekschakelaar de stroom uitschakelen.
Naar mijn ervaring heeft hier elke laptop last van.Mijn oude macbook uit 2010 had dit en volgens heeft mijn XPS 15 dit ook in mindere mate dat wel.
Mijn wat oudere Asus laptop heeft precies hetzelfde prikkel fenomeen.
Wat ook heel ergerlijk is je krijgt never een nieuwe werkend Accu bij een Asus laptop.
Keep it in mind!
Grtz HEs
Ik heb zelf ook de HP Envy 13 in de geteste uitvoering en ben er erg blij mee. Eindelijk een model in een compact formaat met en snelle quadcore en ssd.

De accuduur is echt top! Ik had hiervoor een Surface Pro 4 met m3-processor en die was aanzienlijk sneller leeg (en dus eigenlijk helemaal niet zo mobiel te gebruiken), was minder snel met opladen en (!) liep aanzienlijker sneller leeg in slaapstand. Bij de HP Envy 13 is dat allemaal niet het geval.

Toetsenbord ben ik eens met het advies; gewoon goed :) Ik heb voor m’n werk ook een Lenovo businesslaptop, die zogenaamd wordt geroemd door z’n goede toetsenbord, maar ik kan beter overweg met het toetsenbord van de HP Envy 13. Ook beter dan de Microsoft Type Cover (Surface Pro 4 toetsenbord).
Groot pluspunt vind ik ook de ssd; een redelijk snelle NVME-ssd. Hier in de review van Tweakers wordt gezegd dat het een middelmatige ssd is, maar andere testen van websites laten zien dat die in veel gevallen net wat onder doet voor een Samsung 960 EVO. Hier reviews; 1) http://www.storagereview.com/toshiba_xg5_nvme_ssd_review en 2) https://hothardware.com/r...e-drive-ssd-review?page=7

In dagelijks gebruik staan de ventilators gewoon uit en is de laptop mooi stil. Enkel bij het installeren van updates springen ze aan of bij benchmarks.

Het scherm is goed; full-hd is voor mij prima en de bezels zijn mooi klein. Kleuren kijk ik wel anders op, voornamelijk blauw; het lijkt een beetje naar paars te neigen, maar misschien moet ik daar nog een instelling voor wijzigen.. Ook had de schermhelderheid hoger gemogen. Ik heb hem nu continue 90/100% al en dan soms kom je tekort. Hier is de Surface-lijn van Microsoft echt beter in.

Touchpad drivers; de laptop komt standaard met de Synaptics drivers en niet met de Microsoft Precision drivers. Laatstgenoemde drivers zijn beter omdat je zo meer mogelijkheden hebt in Windows 10 voor de besturen (meerdere vingers en sleepbewegingen etc). Je kan de Precision drivers echter wel installeren! Zie deze thread op Reddit: https://www.reddit.com/r/..._on_hp_spectre_x360_2017/ Ik heb het zelf nu werkend op de HP Envy 13!

Wel enkele punten die beter kunnen, te beginnen met de bouwkwaliteit. In het algemeen is dit gewoon in orde. Mijn punt hier heeft voornamelijk te maken met het scharnier. Het scharnier is namelijk zo ontworpen dat het chassis enigszins van de grond komt en dat er zo betere koeling is. Echter zijn de rubberen steunpuntjes kleine balkjes en bij het volledig openen van het scherm staan deze niet uitgelijnd met de ondergrond. Ook houdt dit in dat je het scherm eigenlijk maar op één manier open kan hebben. Zie foto: https://tweakers.net/ext/f/nQZwy0oMbYb3yKJ7nTuz4HhP/full.jpg

Daarnaast sluit de deksel niet mooi aan op het chassis als die gesloten is. het lijkt net of het bij mijn model niet helemaal goed is uitgelijnd. Hierdoor zit er speling aan het verste uiteinde. Zie foto: https://tweakers.net/ext/f/Jaab79IVbeX5rijfGHNrUpB8/full.jpg

De onderkant van de laptop is trouwens niet van aluminium, maar van hard plastic. Maakt voor het gebruik verder niet uit, maar verwacht dus geen alu unibody.

Praktisch gezien vallen mij de uitvoering van de usb-c-poorten tegen, en dan vooral dat je niet kan opladen via usb-c. Dan wordt gezegd dat de Spectre-lijn dit wel kan, maar die is stukken duurder en niet eens veel beter (minder goed toetsenbord en mindere koeling, waardoor de processor daar niet tot z'n recht komt). Andere gelijk geprijsde modellen van Lenovo bijvoorbeeld kunnen wel opladen via usb-c. Ook had ik het wel gewaardeerd als je al een adapter kreeg van usb-c > hdmi zodat je tenminste een extern scherm kan aansluiten en niet daarvoor nog een aparte adapter moet kopen.

Samenvattend wel gewoon erg tevreden over de laptop! Qua processor / geheugen / ssd kan die nog tijden vooruit en dat mooi in een compact formaat. :)

Edit; hehe, zal er even een review van maken. ;)

[Reactie gewijzigd door Bolletje op 1 april 2018 12:03]

Met welke business laptop van Lenovo vergelijk je nu? Een Thinkpad E, T of X zijn nogal verschillend (ook in prijs). Op basis van de prijs van de Envy zouden in deze vergelijking de T en X (veel) duurder zijn. Maar omdat prijs niet alles zegt, ben ik wel benieuwd hoeveel typecomfort het scheelt.

Ik zoek zelf ook een beetje naar een laptop. Door omstandigheden had ik op oude T (420 en 430) gewerkt, waar de 420 nog een echt klassiek toetsenbord heeft, maar ook het toetsenbord van de 430 (wel slechter dan de T420) maar nog best mee te werken is. Ik heb zelf geen echt goed referentiekader voor chicklet toetsenborden (zoals ze helaas tegenwoordig allemaal zijn).
Qua toetsenbord was het een vergelijking met een L / T 560. Dus middenmoot business, niet high-end X.
Touchpad van die Lenovo's vind ik verschrikkelijk; helemaal geen goede feedback met klikken. Lenovo Trackpoint is dan wel weer fijn :)

De tweede verwijzing naar Lenovo, wat betreft het opladen via usb-c: deze pricewatch: Lenovo Yoga 720-13IKB 80X6007XMH ondersteunt dat bijvoorbeeld wel. Net iets minder dan 900 EUR, net als de Asus en de HP.
Ik snap dat er categorieën weg moesten, maar toch vind ik het erg jammer dat er geen gamelaptops meer worden meegenomen in de bbg...

Waarom de vierde categorie niet laten stemmen door Tweakers bezoekers? Ik zit totaal niet te wachten op thin & light laptops..
Helemaal mee eens, vooral omdat in de intro wordt gesproken over de grote populariteit van Gamelaptops. Misschien de categorieën nogmaals overwegen. Of per bbg 1 wildcard-categorie invoeren waarover we vooraf kunnen stemmen welke dat moet worden.
Het game segment heeft ook mijn grootste interesse, maar ik snap ook dat die categorie een beetje een buitenbeentje is en daardoor minder relevant voor de gemiddelde consument die in de markt is voor een nieuwe laptop. In mindere geldt dat ook voor desktops. Is het daarom wellicht een idee om een periodieke "Game Guide" te maken voor gamelaptops en gamedesktops?
Voor Tweakers is dit denk ik juist wel een relevante categorie. Daarnaast is dat in Laptopland wel de markt waar high end nog steeds gaat over prestaties en specs. Veel minder over design zoals Apple heeft uitgestort over de markt. (Niets mis mee overigens). Dit geeft een dergelijke categorie meerwaarde.

High end keyboards, 120hz beeldschermen, top gpu's en koeling...iets dat je in andere categoriën niet ziet.
Dan kunnen we hier ook beter wat minder game gerelateerd nieuws tonen?!

We zitten hier op Tweakers. Volgens mij zijn er toch een hele hoop geïnteresseerden in gaming laptop.
Niet alle Tweakers zijn (nog steeds) gamers. En ook de gamers zijn onder te verdelen in console en PC gamers. Zelf skip ik het game nieuws op Tweakers de laatste jaren overigens.
als werkende mens zit ik net WEL te wachten op thin & light laptops. Liefst dan ook krachtig genoeg. Dus voor ieder wat wils zou ik zeggen. Dus ik snap je commentaar wel. Een game laptop hoort er zeker ook bij imho
Je hebt gelijk met je punt hoor, maar niet met je implicatie dat dat is omdat je een werkend mens bent...
Jij werkt waarschijnlijk vrij mobiel en koopt daar zelf een laptop voor die je veel mee sleept, maar dat omvat uiteraard bij lange na niet alle werkende mensen. Mijn laptop wordt door mijn werkgever geleverd en verdwijnt aan het eind van mijn dienst in een kluisje (ga dat lompe ding niet mee naar huis slepen, kan ik alleen maar in de verleiding komen thuis nog wat te doen :+). Ik werk vooral op een vaste plek en heb daarom (uit het aanbod van de werkgever) voor een grotere zwaardere laptop gekozen omdat ik dan betere prestaties heb met een groot scherm met hoge resolutie. Sommige collega's die de hele dag van meeting naar meeting rennen of naar klanten moeten of thuis werken die hebben inderdaad kleine lichte laptops. Maar we werken allemaal :+

Overigens vind ik het ook wel jammer dat de gamelaptop verdwijnt. Voor mijzelf voor persoonlijk gebruik was dat toch het interessantste deel. Ik ben niet echt 'in the market' voor een, maar het was wel een mooie manier om de ontwikkelingen in de gaten te houden en te zien wanneer ik misschien wel 'in the market' zou kunnen raken. Maar goed, als er andere artikelen voor in de plaats komen danwel blijven die dat gat opvullen dan is er niks aan de hand natuurlijk.
Helemaal mee eens. LBBG is mijn eerste stop als ik een nieuwe gaming laptop zoek.
Mee eens, omdat het gewoon alleen al leuk is om te lezen :) !

Suggestie voor vierde categorie: afwisselend € 1400,- en € 2000,-
Geen gamelaptops meer terwijl het artikel daar mee start? Echt een gemiste kans! In het rijtje van categorieën wat niet meer wordt meegenomen wordt de gamelaptop niet eens weggelaten ("Wat gebeurt er dan met de alom geliefde categorieën als businessnotebook, high-end workstation en multimedialaptop, vraag je je af?"). Ik denk dat veel tweakers juist wel op zoek zijn naar het nieuwste high end materiaal en in welke samenstelling die de beste prestaties worden leveren. Voor mij was de LBBG juist daarom interessant. Echt jammer. Hopelijk overweegt Tweakers om de gamelaptop als categorie opnieuw in te voeren dan wel zoals hier wordt voorgesteld met over een wildcard optie te laten stemmen.
Inderdaad, geen gamelaptops in de BBG is een groot gemis en een groot gedeelte van de bezoekers laten ze daarmee in de kou staan.
Ik zit dus zelf op de markt voor een nieuwe game laptop dus ik ben het er natuurlijk ook over eens. Zit nu zelf te leunen naar een Clevo laptop.
Ik ben op zoek naar den budget laptop voor een student(in) als ik de budgetprijzen bekijk komt de HP de meeste in de buurt voor alle taken office en browsing.
Je kan als student bij HP in hun shop een account aanmaken en dan krijg je extra korting. Ik heb de Envy 13 van HP die voor 900 in de pricewatch staat voor 675 gekocht op die manier.
Bedankt voor deze tip!

Echter is niet precies dit type te koop. Er is een type te koop van 1000 euro met 128 GB SSD. Met 30% korting natuurlijk ver onder prijs van deze en het daardoor ook waard. Ik krijg trouwens moeilijk een account aangemaakt.. ik zal even een mail sturen.

edit:
Sorry, ik kijk verkeerd. Ik had de filters verkeerd staan. Dit type is er wel gewoon te koop. Nu de kortingsactie voor de student fixen. Nogmaals bedankt!

[Reactie gewijzigd door Relative op 2 april 2018 16:34]

Die Lenovo is de beste van de 3 geteste laptops(naar mijn idee)
Of iets duurder, een HP Pavilion 14-bf001nd

[Reactie gewijzigd door MarnickS op 1 april 2018 10:11]

Mijn vriendin en ik mogen na de zomer zorgen dat de jongste een laptop heeft om mee naar school te slepen en aangezien we geen groot budget daarvoor hebben, houd ik al enige tijd de lbbg in de gaten daarvoor. Dus budget is in ons geval prima. Zelf heb ik al een paar keer tweedehands Elitebooks gekocht, die zijn lomp, zwaar, maar praktisch onverwoestbaar. Dus overweeg eens zo een bij een goede reseller, als het niet heel licht hoeft. Bijkomend voordeel is dat praktisch alles te vervangen en upgraden is.
Ik ben eigenlijk totaal niet geïnteresseerd in die budget tot 500 euro en mainstream laptops tot 700 euro. Wat mij interesseerde was de iets duurdere laptops, de multimedia laptops rond de 1200 euro en de game laptops. Hetzelfde geldt voor mij eigenlijk voor de thin& light, alhoewel het een keer om de vier maanden leuk was om die eens te zien.

Ik vind persoonlijk deze wijziging een stap in de slechte richting. Ik vond de vorige categorieën niet dusdanig onoverzichtelijk. Het terugbrengen van de categorieën tot die drie lijkt me niet geslaagd. Dat de frequentie van adviezen voor sommige categorieën hoger moest, kan ik ergens wel inkomen.

[Reactie gewijzigd door Jper op 1 april 2018 08:10]

In principe zijn Tweakers in de markt voor high end en Ze zijn toch zeker vaker deel van de early adopters en early majority.

Rare beslissing dus om te kiezen voor de bulk vannde markt en daarmee achter de feiten aan te lopen. Ik vermoed dat het merendeel van de Tweakers met een laptop een flink duurdere laptop bezitten dan de gemiddelde eigenaar.
Exact, dit is tweakers ik zou dan ook voor de volgende 4 kiezen:
Budget (advies voor de mensen om je heen en studerende tweakers)
Gaming
Business
Thin & Light

Waarbij Gaming en Business elkaar af kunnen wisselen.
Mmmm, ik mis dan vooral de foto en video bewerking laptops.
Instap gaming of business met dedicated GPU. Zijn er überhaupt wel laptops specifiek voor foto en videobewerking?
Met maar vier categorieën mis je altijd iets, in dit geval mis je 3D workstations maar mensen die zoiets kiezen hebben toch wel een eigen voorkeur en het zal toch de minst verkochte categorie zijn.
Vermoedelijk vinden juist veel niet-tweaker bezoekers die tweaker BBG's om te kijken wat goed en niet goed is. En laten we eerlijk zijn, niets te na gesproken over de BBG's, maar hebben tweakers die deze site frequent bezoeken een BBG nodig om hen te helpen in hun keuze? Het gegeven dat die prijs niet boven de 1000 Euro uit komt vind ik een extra reden om te denken dat de BBG's vooral tot doel hebben om informatieconsumenten in aanraking te laten komen met tweakers. Die doelgroep gaat niet vlot 1600 of 2000 euro aan een laptop uitgeven, dus wordt de BBG aangepast aan haar publiek.

Op de keuze die tweakers hierin maakt kan je natuurlijk best kritiek hebben. Misschien is het ook een gevolg van het samenspel tussen tweakers en hardware.info. Beide merken bevinden zich onder een dak en moeten ieder een plekje onder de zon hebben. Mogelijk beweegt tweakers naar een soort main stream format en wordt hardware.info meer het enthousiastelingen platform. Maar waar komen de pro's dan terecht?
Voor mij geld juist dat ik zelf niet naar deze best-buy kijk maar wel vaak mensen hiernaartoe door verwijs. Dus als iemand vraagt ik wil een laptop kopen maar ik weet niet wat. Dan stuur ik deze mensen direct door naar deze best-buy. Bijna altijd gaat dat om familie vrienden of bekenden die niet veel met computers hebben en er ook niet teveel aan uit willen geven. Dan past deze best-buy precies bij.

Als ik al zelf iets ga kopen zoek ik dat zelf helemaal uit en daar kan ik gerust een paar weken mee bezig zijn. Ik zou zelf nooit iets kopen op basis van alleen de best-buy. Daarnaast in de hogere prijscategorie geld vaak dat er enorm veel keuze is. Zo kan je bijv. prima een laptop kopen van meer dan 200,- waar je nog steeds niet fatsoenlijk op kan gamen. Het is dan dus bijna ondoenlijk om een goed advies te geven. Zelf begrijp ik de stap dus wel en ben ik er ook blij mee, het scheelt mij een hoop uitzoek werk voor laptops die ik toch nooit ga kopen. :)
Ik gebruik de BGG altijd om familie leden te adviseren en vind deze nieuwe opzet daarom ook erg goed! Precies de 3 prijscategorieën die ik zelf ook hanteer :)

Wij zijn toch Tweakers? We kunnen onze eigen gamelaptop toch wel uitzoeken? Als je het aan mij vraagt is deze categorie dan ook niet nodig :)
Helemaal mee eens!

Onder de € 400,- is meestal net weggegooid geld. Boven de € 1000,- kun je beter zelf uitzoeken, want winkeliers zien ook de LBBG en dit kan de prijs beïnvloeden.

Daartussen zou € 750,- ook wel kunnen, maar het geheel is een uitstekende verbetering t.o.v. vroeger :) .
De LBBG is wel gemakkelijk te gebruiken als ergens een richtlijn of de huidige stand van zaken. Je kan het zien als een mooi overzicht of een kijkpunt op de laptops die er getest geweest zijn. Meestal wordt er in LBBG van vroeger ook over meer besproken dan die ene laptop. Zoals bvb. de recentste evolutie. Ik vond het altijd een mooi overzichtje om mee te starten en dan zelf kritisch denkend mee aan de slag te gaan. Het is soms ook gewoon leuk om te zien wat er nu allemaal op de markt is en welke merken of types er hier uit komen zelfs al ben je niet op zoek naar een nieuwe laptop.

Het low-end segment heeft zo'n hoge turnover en heeft meestal weinig nieuws of vernieuwend te bieden. Ik ben meer een op zoek naar nieuwigheden of de evolutie van wat je kan krijgen voor rond de 1200-1500 euro. Het is niet omdat hier enkele aanbevelingen zijn en samenvattingen zijn van geteste laptops dat je dat blind moet volgen, je kan dat dan nog steeds zelf uitzoeken. Maar ik verkies nog altijd de focus te leggen op reviews of testen van eerder high-end laptops en vernieuwend technologie die een meerwaarde biedt.

[Reactie gewijzigd door Jper op 1 april 2018 13:30]

Het is soms ook gewoon leuk om te zien wat er nu allemaal op de markt is en welke merken of types er hier uit komen zelfs al ben je niet op zoek naar een nieuwe laptop.
Hier ben ik het helemaal mee eens!
Het low-end segment heeft zo'n hoge turnover en heeft meestal weinig nieuws of vernieuwend te bieden.
Het vernieuwende bij deze LBBG is wel dat het nu voor het eerst is, dat je een laptop met redelijke kwaliteit IPS en SSD kunt krijgen in deze prijsklasse in een redelijk uitgebalanceerde samenstelling. Twee jaar geleden kon je dat voor € 1000,- nog niet eens vinden, dat is toch snel gegaan.

Laten we hopen dat er genoeg reacties komen, zodat er toch nog een prijsklasse kan worden toegevoegd, b.v. afwisselend € 1400,- en € 2000,- zodat er voor elk wat wils is. Het zal best veel werk zijn voor de redactie, maar het is wel erg leuk om de ontwikkelingen zo te kunnen volgen :) .
"Wij zijn toch Tweakers? We kunnen onze eigen gamelaptop toch wel uitzoeken? Als je het aan mij vraagt is deze categorie dan ook niet nodig."

Als je zo redeneert kan men de rest ook wel weglaten. Of kan jij dan geen budget laptop vinden? O-)
Haha dat klopt, maar voor een eigen laptop vind ik het leuk om het helemaal uit te zoeken. Voor familieleden mag het wel iets minder tijd te kosten :)
Ik ben eerlijk gezegd wat teleurgesteld met deze wijziging in de LBBG. Ik was juist altijd erg geïnteresseerd in de (test)resultaten van de laptops uit het wat duurdere segment. Ik heb persoonlijk juist de extra informatie nodig bij een keuze als het om iets meer geld gaat. Ik hoor altijd graag wat de experts vinden en wat de community er van vindt. Een basislaptop is namelijk zo uitgezocht...Ik hoop echt dat deze wijziging teruggedraaid gaat worden.
...als het om iets meer geld gaat...
Wat is iets meer? Als jij zonder problemen elk jaar 2K kan uitgeven aan een laptop, rekening houdende met "normale afschrijving", dan komt dat dus neer op een laptop van 7K na 3.5 jaar levensduur. Nou zullen er ongetwijfeld mensen zijn die elke 2 jaar een laptop kunnen kopen maar meer mensen zullen een machine toch 4 tot 5 jaar gebruiken alvorens naar een nieuwe te kijken.

In het duurdere segment tussen de 1300 en 2000 Euro, zit je meteen met een aantal extra's waar je als n00b inderdaad goed over geinformeerd moet worden maar ook een extra keuze, namelijk Apple. En dan wordt het meteen lastiger vergelijken want zelfs al zou de hardware gelijk zijn, de benchmarks kunnen verschillen door de (sub-)optimalisaties van het OS wat gebruikt is bij een benchmark.

Mijn persoonlijke mening over het uitzoeken van een laptop (want slecht te upgraden); zoek altijd de laatste CPU-family uit dus vandaag de dag is dat Kaby Lake of Kaby Lake Refresh, zorg dat je RAM minstens gelijk is aan de minimale desktop-BBG (dus minstens 8GB geleverd) en realiseer je heel goed hoe je je ppi/dpi van het scherm omrekent naar de ppi/dpi van je normale monitor zodat je niet zit te turen of een te groot scherm op je laptop uitzoekt.
De uitbreidbaarheid van een laptop is juist iets dat in een goede review en een goed LBBG hoort terug te vinden zijn. Geheugen uitbreiden bij een laptop gaat soms toch vlotter dan je denkt, net als een SSD of HDD bijplaatsen. Dat is juist een van de redenen waarom ik naar een review ga kijken.

En ik denk niet alleen als noob maar ook als een tweaker is het leuk om eens de visie van iemand anders te lezen/horen over de extra keuzes die er gemaakt worden.
Inderdaad, de basislaptops BGG lees / las ik toch al nooit, maar de afwisselende laptops wel. De gaming-laptops, de multimedia laptops etc. Niet omdat ik ze ging kopen, maar als entertainment.

Als ik een nieuwe laptop nodig heb (ben?), dan kan ik me goed voorstellen dat de nieuwe opzet op zich beter werkt. Maar ik denk dat de meesten die de BGG lezen, toch al op tweakers zijn en niet specifiek voor de BGG komen. Dus moet je het artikel aantrekkelijk maken om te lezen voor de mensen die hier al zijn. Het is imho geen trekker voor mensen van buiten.

De optimalisatie is nu juist volgens mij voor de mensen van buiten. Er staat nu altijd een actuele budget- en basislaptop in de BGG. Handig voor verwijzingen, niet interessant voor mij (lees tweakers) om te lezen.
Is het een idee om te kijken of er iets mogelijk is om te meten op afleesbaarheid in de zon? Bij de budget laptops zie je dat de laptop met hoogste helderheid minder goed is af te lezen met veel licht. Je hebt inmiddels zoveel type schermen, dat je er misschien wel een soort "leesbaarheid"-index voor kan maken?

Het zou ook onderscheidend zijn tov andere reviews!
Per definitie hebben matte schermen veel minder last van reflectie waardoor buiten in de zon beter "leesbaar". (trouwens binnen ook)
Dat klopt helemaal niet: een mat scherm is onleesbaar zodra de zon er op schijnt, ongeacht de hoek. Een glanzend scherm (met goede helderheid) is perfect afleesbaar in de zon, zolang je de reflectie van de zon uit je gezichtsveld houdt (bvb lage zon die achter je zit).
Ik ondervind het wekelijks in de trein: ik heb een hp laptop met mat scherm van mijn opdrachtgever, als daar de zon op schijnt in de trein kan ik gelijk stoppen met werken. Dan haal ik mijn MBP uit mijn tas en daar kan ik dan nog probleemloos mee werken.

[Reactie gewijzigd door quantumleapje op 1 april 2018 11:07]

Fijne nieuwe opzet van de BBG. Voor de twee wisselende categorieën misschien een idee om het budget soms te wijzigen? Dus over twee edities weer een thin&light met een limiet van bijvoorbeeld €1600,-?
Het is me niet helemaal duidelijk in welke categorie chromebooks voortaan zullen vallen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Politiek en recht

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True