Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Redacteur mobile

Bezels, uitklapcamera of notch

Op zoek naar de fullscreensmartphone

Tot slot

De race om bezels helemaal van een telefoon te verwijderen, is begonnen, maar nog lang niet gelopen. Diverse fabrikanten hebben op het Mobile World Congress verschillende benaderingen getoond om een zo groot mogelijk scherm in een voor veel mensen acceptabele behuizing te krijgen. Het is geen toeval dat het juist nu gebeurt; het verkleinen van bezels stond al jarenlang op het wensenlijstje, maar de massaproductie van schermen met verhoudingen van 18:9 en 19:9, en de techniek om uitsparingen in zowel lcd's als oledschermen te maken, hebben de ontwikkeling in een stroomversnelling gebracht.

Het is wachten op de eerste telefoons die bezels helemaal elimineren. Daarnaast is het altijd de vraag hoe mensen hierop gaan reageren. Een groot scherm in een kleine behuizing is natuurlijk fijn en het ziet er futuristisch uit, maar hoe zit het met de ergonomie? Is het makkelijk om een dergelijke telefoon comfortabel vast te houden en dagelijks te gebruiken?

Als dit Mobile World Congress één ding heeft duidelijk gemaakt, is het dat de aanval op de dikke bezels aan de boven- en onderkant van het scherm definitief is ingezet. Dit jaar zullen er steeds minder telefoons verschijnen met een traditioneel 16:9-scherm en fysieke of aanraakgevoelige knoppen onder het scherm. Dergelijke telefoons zijn nu in één klap ouderwets geworden.

Reacties (263)

Wijzig sortering
Met de steeds langwerpigere schermen zou eigenlijk de user interface opnieuw moeten worden bedacht. De meeste acties vinden plaats vanaf boven- en onderkant, wat steeds moeilijker te bereiken is. Helemaal wanneer er geen bezel aan de onderkant meer zit wordt gevorderde duimacrobatiek een vereiste om zelfs de basis dingen (Terug, Home, Multitasken) voor elkaar te krijgen.

Deze ontwikkeling lijkt vooralsnog erg te zijn ingegeven door een Vorm over Functie filosofie.
Is het gebruik niet al veranderd? Telefoon bedienen met enkel de duim van de hand waarin je hem vasthoud lijkt mij iets uit Nokia/T9 tijdperk.

[Reactie gewijzigd door -36- op 4 maart 2018 08:06]

Ik heb graag een hand vrij. Waarom met twee handen als het met één kan? Da's net waarom veel mensen een kleiner model vinden.
Maar is dat zo? Dat veel mensen een kleiner model willen? Ja hier hoor je dat wel maar hier zitten relatief veel mensen met een eigen mening die niet per se overeen komt met de overheersende. Als werkelijk veel mensen kleinere toestellen zouden willen dan zouden we er wel meer zien want dan zouden die dingen beter verkopen.
Ik heb diverse onderzoeken gedaan naar de wensen van smartphone gebruikers. Hier deden Tweakers aan mee, maar ook mensen uit mijn eigen omgeving. Het kwam er eigenlijk steeds op neer dat men niet persé zo'n groot 16:9 5,5" smartphone willen hebben, maar dat zij voor de uitstervende 5 - 5,2" formaat telefoons zouden kiezen.

Fabrikanten spelen daar nauwelijks op in, want een traditioneel 5,5" scherm is goedkoper om aan te komen, dan een 5" scherm met dezelfde kwaliteit. De mensen kiezen dus bijna noodgedwongen voor de snelste telefoons die tevens zijn voorzien van de beste specs, maar bijna altijd zijn voorzien van een groot 5,5-5,9" scherm.
Fabrikanten zullen nooit aan de gebruikers vragen waar ze liever hebben qua formaat smartphone, maar bekijken simpelweg welke smartphone het meest wordt verkocht. De kans is groot dat daaruit naar voren komt dat het om een mid-range smartphone gaat of een high-end smartphone met (uiteraard) in beide gevallen een 5,5" scherm.

Een uitzondering lijkt Sony te zijn waarbij de compact serie voor Sony begrippen erg populair lijkt te zijn in Nederland (en wellicht in heel Europa). De populariteit is zichtbaar op de social media kanalen van Sony, maar ook op het forum van Tweakers.

Daarnaast zijn veel fabrikanten vooral actief in Azië, waarbij groter altijd beter is voor smartphone schermen. Ik ben blij met de 18:9 verandering en hopelijk worden die 5,5" schermen nu vooral ingezet in telefoons met dunne randen, waardoor de telefoon redelijk met 1 hand te bedienen is.

Links naar uitslagen van de polls:
Kiswum.com: Poll: Welk schermformaat?
Kiswum.com: Poll: Welk schermformaat?
Kiswum.com: De perfecte smartphone? - De resultaten
Kiswum.com: De resultaten - De perfecte smartphone 2016 editie
Kiswum.com: De resultaten - De perfecte smartphone 2018 editie
Persoonlijk vind ik het ook vervelend om de telefoon niet met één hand te kunnen bedienen. Het is dan ook een interessante en illustratieve ontwikkeling dat ik nu langzaam aan steeds vaker mensen aan neusbediening zie doen. Iemand met een fiets aan de hand; iemand met een boodschappentas; een hond aan een lijn: Ze bedienen te telefoon met de duim tot zover dat mogelijk is, en raken dan met het telefoonscherm hun neus aan om iets te selecteren. Ik zie mensen ook wel eens een veegbeweging met de neus over het scherm maken, maar ik heb nog niet kunnen bedenken wat dat is

Tot 4.5 inch vond ik het nog fijn, maar daarboven kan ik de telefoon niet meer in alle omstandigheden met één hand bedienen. Toch heb ik nu ook een te grote telefoon, omdat er weinig keus is onder de 5 inch.

(PS - Dit is een observatie en een mening. Ik weet dat anderen goede redenen kunnen hebben om grotere telefoons te prefereren. En zelfs de objectieve overweging is niet statisch maar hangt af van de grootte van je handen.)
Herkenbaar, ik heb zelf een s7 edge en neusbediening is soms handig door het grote scherm. ( Swipen bij bijv unlocken zonder handen)

Ja of het een normale methode is, dat is een ander verhaal
uhm... de homeknop heeft een vingerafdrukscanner die redelijk snel het toestel unlocked.

Ik vraag me echter af waarom nog geen enkele fabrikant is gekomen met een camera, proximity sensor e.d. onder het scherm. Samsung heeft al schermen getoond die bijna 100% licht door kunnen laten en ook 100% het achterliggende tegen kunnen houden als het scherm geactiveerd wordt. https://www.youtube.com/watch?v=NuoIGteFC20

Het is dus in mijn ogen prima mogelijk om een scherm te maken waarbij de pixels aan de voorzijde worden uitgeschakeld op het moment dat de front camera geactiveerd wordt. en weer inschakelen als deze klaar is. Een proximity sensor en lichtsensor kunnen zelfs onder het scherm zonder dat deze uit hoeft. De Gear S3 heeft namelijk een prima lichtsensor onder het scherm die alleen zichtbaar is onder een bepaalde hoek te kijken in direct zonlicht maar geen afbreuk doet op het scherm. Tevens zijn er al vingerafdruk scanners klaar die werken onder het scherm.

Niks is meer revolutionair tegenwoordig. Samsung had met de s9 een echte klapper kunnen maken door al deze technieken in 1 keer in het toestel te bouwen. Nu is het weer een slap aftreksel met een iets betere camera. Ik hou het voorlopig bij de s7

[Reactie gewijzigd door sygys op 6 maart 2018 12:40]

" Swipen bij bijv unlocken zonder handen"

Vingerafdruk is lastig zonder handen :p.
Zowat elke telefoon heeft een 1 hand stand, ios en android en werkt erg makkelijk en snel. Geen neusbediening nodig, mensen moeten alleen even lezen hoe je het aanzet. IOS is dacht ik daarna 2x homeknop en android is meestal een simpele swipe.
Ik vind het ook vervelend. Maar als ik dan moet kiezen tussen een mooi groot beeldscherm en iets minder handig bedienbaar kies ik toch voor dat grote beeldscherm.

Daarnaast is de markt toch gewoon vraag en aanbod.
ik gebruikte mijn neus vroeger ook wel eens hoor nu kan ik (op mijn s8) van links-onder naar rechts-boven swipen om het beeld te verkleinen. wat soms op de fiets erg handig is want dan houd ik liever niks voor me gezicht en kan ik mijn telefoon ook beter vast houden.

Tevens is het natuurlijk ook een dingetje dat meer en meer mensen de alexa, siri, Bixby en andere vromen van voice command gebruiken in nood (helaas nog steeds geen NL ondersteuning)
Ik zou zo graag zien dat Apple de nieuwe SE zou maken zoals de X zodat we een 4.7inch scherm hebben in een 4inch (of kleiner) format.

Ik vind nog steeds dat Jobs correct was in dat de telefoon met 1 hand te bedienen zou moeten zijn en dat tablets er zijn voor meerhandige functionaliteit. En laptops als pro use.
Haha Neusbediening!
Ja, nu je’t zegt; ik gebruik het heel soms.
Als ik handschoenen aan heb en een foto wil maken. iPhone tevoorschijn, de camera activeren door met m’n neus naar links te vegen.
En verder de camera met de volumeknopjes bedienen.

Werkt als een malle
Toch laten ook jouw polls zien dat de voorkeur van mensen met de jaren groeit naar grotere schermen. Het ligt misschien net wat achter op waar de fabrikanten mee komen, maar zelfs dat valt wel mee. Uit je laatste resultaten blog:
Qua formaat, had je in het verleden enkele formaten die dicht bij elkaar lagen. Nu is er een duidelijke winnaar en dat is een traditionele 16:9 smartphone met een schermformaat van ongeveer 5-5,2". Hierdoor komt het formaat van de smartphone uit op ongeveer 141*70mm.
Een Galaxy S9 is 147.7 x 68.7 mm. Ietsje langer dan wat je aangeeft, maar ook zelfs ietsje smaller. Volgens mij komt dit dus best aardig overeen met wat de meeste mensen blijkbaar willen?

Daarnaast zijn fabrikanten echt niet gek hoor, die doen wel iets meer onderzoek dan alleen wat er op dit moment het beste verkoopt. Als er werkelijk veel vraag zou zijn naar kleinere toestellen, waarom lopen er dan niet nog veel meer mensen rond met zo'n Sony compact? Blijkbaar hebben mensen toch niet zo'n sterke voorkeur voor een kleiner toestel en geven andere factoren toch de doorslag. Als de voorkeur voor kleine toestellen groot genoeg zou zijn dan zou de fabrikant die dat aanbiedt flink aan marktaandeel moeten winnen.
Waarom wordt de iPhone hier altijd vergeten? Een heel groot deel van de mensen loopt al jaren lang rond met 4.7". Een van de argumenten voor een iPhone die ik persoonlijk dan vaak hoor (van vrouwen) is dat het een fijn formaat is, en dat Android telefoons allemaal veel te groot zijn.

Dat Sony niet razend populair is heeft meerdere redenen, maar toch is het wel opvallend dat de Compact modellen de enige waren die nog enigszins populair en relevant waren in de Pricewatch en forums. De Z3 Compact die ik had was op papier ook geweldig, maar de camera nam in de praktijk zelden een goede foto en na een jaar viel hij zo ongeveer uit elkaar. Toen als vervanging een X Compact gehad, die op zich prima werkt, maar ik zelf nooit zou kopen.
Ik hoor werkelijk nooit iemand zeggen dat ze voor de iPhone hebben gekozen vanwege het schermformaat. Wel om iOs
Ik ben toch echt overgestapt van Android naar een iPhone omdat ik een kleinere telefoon wilde. Even een week vloeken vanwege het wennen aan het os, maar als ik met mijn hond loop kan ik mijn telefoon met 1 hand bedienen.
Fijner in de broekzak ook.
Android en iphone zijn gewoon allebei wrijftelefoons. :)
Ik had een 5S en sinds afgelopen jaar de SE gekocht. Perfect formaat. Ik heb hem gekozen puur op het schermformaat omdat de opvolgers beter zijn dan de 5S. maar ik vind ze simpelweg te groot, en zo denken er nog een hoop mensen die ook graag dus een nieuwe SE willen zien aankomend jaar.

[Reactie gewijzigd door Emin3m op 5 maart 2018 14:23]

Ik heb de iPhone (Plus) gekozen om het schermformaat. There you have it !
De Plus vanwege het schermformaat? In die 5,5" range zitten toch júist veel alternatieven? Daar is deze discussie mee gestart!
Er zijn natuurlijk meerder factoren die meetellen in de uiteindelijke keuze, maar de iPhone was een keuze vanwege het scherm formaat.
Tja, het is moeilijk er met ieders eigen ervaring veel van te zeggen, ik heb juist de ervaring dat veel vrouwen prima met een groot toestel lopen want ze hebben toch een handtas of zo'n oversized beurs waar alles in past. Dan bedien je dat ding niet meer met dezelfde hand waar je hem mee vast houdt nee, maar ik zie veel mensen toch met twee handen bezig zijn met hun telefoon. Zelf zie ik ook niet zo goed waarom dat een probleem zou zijn. Misschien heb je iets vast in je andere hand? Maar veel voorbeelden zijn voorbeelden waar je eigenlijk gewoon beter je even op één taak tegelijk zou kunnen focussen (zoals in het verkeer deelnemen).

Dat de compact modellen zo populair zijn is ook logisch, het zijn de betere compacte android toestellen. Dat wil echter niet zeggen dat ook een groot percentage van de markt zo'n klein toestel zou willen. Het kan best dat misschien 10% zo'n toestel wil. Als de Sony's dan bij de betere zijn dan wordt die populair in die niche doelgroep. Het feit dat het toestel dus relatief populair is zegt op zich niet zo gek veel.
Het gekke is dat een iPhone helemaal niet zoveel kleiner is dan een Galaxy S7/S8/S9, door de grote bezels aan de zijkant en bovenkant. Schermdiagonaal zegt helemaal niks meer tegenwoordig.
Omdat het argument achter het kiezen voor de iPhone volgens mij helemaal niet het formaat is. Jij zegt dat je argumenten hoort over het formaat. Persoonlijk hoor ik dit nooit, en ik heb honderden toestellen verkocht. Het is gewoon het merk en iOS. Verder de prijs ten opzichte van de plus-variant.

Als het om Android-toestellen gaat is de voorkeur voor grote toestellen ook duidelijk. Dat mensen die Android èn een klein toestel willen voor de Sony Compact-serie gaat is leuk, het blijft een nichemarkt.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 4 maart 2018 20:15]

Ja present. Ik heb nog altijd een iPhone 5s omdat het formaat scherm voor mij prima is. Lekker compact telefoontje. past goed in je broektzak, ziet er ook nog mooi uit.
Al deze onderzoeken zijn gedaan onder Europeanen, maar de meeste smartphonemodellen worden (grotendeels) wereldwijd uitgebracht. Soms met wat interne wijzigingen per markt, maar als je dan steeds hetzelfde scherm kunt gebruiken kun je die veel groter inkopen en daarmee een betere prijs krijgen voor de inkoop van dat onderdeel. Ook heeft weinig verschillende modellen voordelen op andere fronten zoals ondersteuning & reparatie, verpakkingen, etc.

Al met al kijkt een merk dus niet puur naar Westerse voorkeuren maar veel meer wereldwijd.
En dan nog. Als je in 1998 mensen vroeg of ze een mobiele telefoon wilden zeiden ze nee.

Laat staan een smartphone. Mensen weten niet altijd hun diepre behoeftes en kennen hun 'wants'. Beroemde uitspraak van henry Ford: If i'd have asked people what they wanted, they would ask me for faster horses.

Het gaat over functie en invullen van de behoefte. Degene die dat het beste doet kan winnen. Dat deed de iPhone toen hij net uit was. Nu heeft iedereen soortgelijke functionaliteit.

Daarnaast is het maar de vraag of mensen een kleiner scherm willen, of een telefoon die goed in hun hand of broekzak past. Het is maar welke vraag je stelt.
Nog sterker, dmv reclame etc. creëer je de behoefte bij mensen. Kuddegedrag werkt wat dat betreft uitstekend. Zet 200 mensen in een ruimte, waarvan je er 160 een apple watch (gewoon een willekeurig voorbeeld) geeft. Wedden dat een paar dagen later zeker 50% van de 40 zonder ook een apple watch hebben?

Mensen willen er heel graag "bij horen", danwel het idee hebben dat ze niet achterlopen of achterstand hebben. Psychologie is wat dat betreft een mooi vak...
Toch is er een reden dat mensen de telefoons kopen die ze kopen, en er zijn redenen voor de fabrikant om ze te maken. Misschien irreel, of niet verstandig, maar het gebeurd veel.

Ik type dit ook op een s8, omdat ik een snelle telefoon wilde, met goede accuduur en zeer goede camera. Wel heb ik hem via een lucratieve deal (legaal hoor) in handen, ik zou niet zo snel 500¤+ uitgeven aan een telefoon.

Bezelless is de toekomst voor de huidige formfactor van telefoons, ik vermoed alleen al om hoe het er uitziet en de bijbehorende status die het geeft. Tweakers zijn daar over het algemeen toch minder gevoelig voor als de gemiddelde populatie denk ik.

[Reactie gewijzigd door SpiceWorm op 4 maart 2018 12:35]

5" is voor mij ook al genoeg. Heb liever een telefoon in mijn broekzak dan een bijna tablet.
Mocht je een onderzoek willen starten: tel mij maar bij de "ja, ik heb liever een kleiner model"-groep.

Wat betreft dat beter verkopen... Wat je nu dikwijls op de markt ziet aan kleinere (al vind ik klein een verkeerd woord, het zijn eerder de niet mega-grote phones), is dat ook de specs ook vaak duidelijk teruggeschroefd worden. Voor een deel ook wel logisch. Een kleiner toestel kan een lagere resolutie hebben, wellicht een iets kleinere accu, en mogelijkerwijs ook iets mindere internals cpu/gpu. > Aangezien het scherm ook een stuk kleiner is.
Maar dan komen er zoveel randzaken bij:
- Wel OLED vs. LCD
- Wel QI vs. niet QI
- Goede camera vs. middelmatige camera
- Latest high-end internals vs. internals van voor 5 jaar. (dus niet iets lichter, maar gewoon oud/'slecht')
- Materiaalgebruik
- etc.

Voor iemand die echt high-end wil, maar ook niet absurd groot, is er vaak niets. Dan valt de keus vaak toch wel op de high-end, maar grote, variant...
ik zi wat je wil zeggen, ik heb zelf een mi max 2 6.44" en houd echt van het toestel maar xiaomi zijn mi 6 heeft 6gb ram 128gb opslag SD835 en een 5.2" scherm als ik het correct herinner. Dat lijkt me dus wel een goede optie.
Vergeet ook 1 ding niet met die kleinere telefoons, het wordt van de GUI kant allemaal behoorlijk priegelig (veel te klein). Apps zijn op kleine schermen zijn bijna niet meer te bedienen (als je dikkere vingers hebt).
In de begintijd werden apps ontwikkeld juist met kleine schermpjes voor ogen, nu houdt bijna geen enkele dev er serieus meer rekening mee.
Fijnste kleine mobiel die ik ooit heb gehad was de Nokia 520 (Windows Phone) met 4 inch scherm. Lekker heldere GUI en destijds klein en snel. Eigenlijk heb ik nooit een gelijke gezien van dat model. Als je zoiets zou uitbrengen onder Android met een beetje fatsoenlijke camera en er standaard een WP launcher op zou gooien heb je volgens mij een bestseller. Helaas kom je met kleinere modellen of zoals hier boven al gesteld bij Sony terecht of bij dumbphones. En met die laatste kan je niet fatsoenlijk surfen en worden geen populaire apps ondersteund.
Tuurlijk, ik vond mijn Nexus 4.7 ook een heel fijn formaat. En had toen een Galaxy Note gekocht. Was even schrikken. Maar weetje, je went eraan. Heel gek is dat maar... kan zelfs dat ding prima met 1 hand bedienen. :D Na veel oefenen.
Ik denk het wel. Bij lancering van de iPhone SE was deze razend populair en bijna niet aan te slepen. Het mooie van dat toestel was dat je geen nieuwe hoesjes hoefde te kopen omdat hij identiek was aan de 5 en 5S die heel veel mensen in die categorie hadden. Een iPhone 8/9 in de behuizing van een SE (met het schermdesign van de X is dan wel leuk) zal denk ik weer een hele goede zet zijn. Vrij high-end hardware voor een zeer schappelijke prijs. De SE was toendertijd een prachtig concept met een goede prijs en dit zouden ze nu weer kunnen doen bijvoorbeeld.
Een bezelless design in het formaat van de SE is een instabuy.
Zeker ook als we de andere hardware meenemen en iets als een A12 gaan krijgen met een wat dikkere accu.
Ik heb nu een samsung s7 edge. Veel groter moeten die dingen niet worden. Deze past in de zijzak van mijn broeken, en ik kan gaan zitten zonder dat die telefoon op vervelende plekken begint te duwen.
En ja, ik bedien die met 1 hand. Pink onder de telefoon zodat niet wegschuift. Ring- en middelvinger aan de achterkant op 1/3, wijsvinger aan de achterkant op 2/3 en de duim voor het scherm te bedienen.
Ik vind het dan ook gemakkelijk dat een vingerafdrukscanner vooraan zit, en guess what, ik gebruik mijn duim hiervoor.
Voor mij moeten die bezels niet kleiner worden, toch zeker niet onder en boven. Ze storen mij totaal niet. Ik heb de egde gekozen voor andere zaken dan dat aan de rand gebogen scherm.
Als je kijkt naar het succes van de iPhone SE zou ik toch zeggen van wel. Er is zeer weinig keuze op dat gebied, maar de modellen die er zijn verkopen toch ook massaal?
Ik hoor het ook overal in mijn omgeving dat men hedendaagse smartphones veel te groot vindt.
Juist heel erg van deze tijd! Beetje browsen met één hand. Ik zie het hele volksstammen doen: wandelend en fietsend op straat, zittend in de trein, tijdens het eten in een duur restaurant, rijdend achter het stuur...

(Uhm... Hmm misschien toch wel goed als het lastiger wordt de telefoon met één hand te bedienen...)

Maar alle gekheid op een stokje. Als het scherm zo langwerpig wordt moet je op een gegeven moment de telefoon de hele tijd in de hand verplaatsen. Dat lijkt me onhandig.
Als je het zo stelt heb je iid wel een punt. Alhoewel ik dan nog steeds niet snap hoe je dat voor elkaar krijgt als je met je duim nog geeneens het volledige keyboard binnen bereik hebt

[Reactie gewijzigd door -36- op 4 maart 2018 11:09]

Ja, voor typen werkt dat inderdaad al niet meer met één hand. Had ooit een HTC One M8 met 5" scherm en daar lukte het nog wel mee. Maar tegenwoordig met standaard 5.5" wordt het al lastiger. Swype gaat wel, maar niet meer stabiele grip en werk met veel fouten.
Leg mij dan eens uit hoe jij je telefoon gebruikt als je hem in 1 hand vast hebt.
2x tappen op home button en het scherm op een iphone schuift de helft naar beneden. Kan al jaren en ik gebruik het toch vaak op een iPhone 7.
Ik bedien mijn iPhone 7 met één hand en duim, wil dat graag zo houden. Scherm mag van mij veel groter, zolang het maar met één hand is te bedienen.
Zo lang ik het voor het zeggen heb over de UX zijn al mijn telefoonapplicaties met één hand te gebruiken. Bijvoorbeeld een taxi app waarbij ik verwacht dat mensen hem op straat moeten gebruiken terwijl ze een tas of koffer bij zich hebben. Maar eigenlijk is er maar zelden een reden nog dingen boven in de applicatie te stoppen. Vaak is het een luie / slechte / fantasieloze ontwerper wiens zieltje gekwetst is als je niet alle functionaliteit in een hamburger menu rechtsbovenin wil stoppen.

Slecht voorbeeld is de locatie van de terugknop op iOS linksboven. Die had best naar linksonder kunnen gaan op de X. Je kunt wel een LTR swipe doen maar niet iedere gebruiker kent die.
Ik doe het ook en wil om die reden geen scherm groter dan ong. 4". Dat is het bereik van mijn duim :P
Als ze nou eens een volwaardig touchpad van de vingerafdrukscanner maken... maar ik geloof dat ik eenzaam ben in mijn wens voor een muis op telefoons.
Meizu had dat met mTouch, helaas gaan zij ook bezelless, hebben de vingerafdrukscanner naar de zijkant verplaatst. Maar de 'oude' modellen hebben nog mTouch.
Dat zou innovatie zijn. Moeten we niet hebben. Smartphonemarkt heeft al laten zien dat je jezelf als fabrikant alleen maar in de voet schiet door te snel te innoveren. Dan heb je een jaar later 0 USPs over omdat alle andere fabrikanten je ideeën kopiëren.

Misschien kan het gedurende een periode van 10 jaar met kleine stapjes worden uitgerold. Dan heb je nog een reden om later een nieuwe te kopen.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 4 maart 2018 23:12]

Top bar beneden plaatsen en klaar. Zijkant zou ook kunnen (onder andere MacOS en Gnome kunnen dat ook).

Heeft Sailfish hier ook last van?

Wat betreft de oplossingen. Oplossing 4: laat het weg. Geen front speaker. Bellen met een headset. Hoe vaak gebruik je front camera? Vaak? Koop je een front camera erbij die je er op kunt monteren.
Dat zou wel schelen, maar daar zit ook tray met quick launches. Dan nog, als alles onderaan zit en er is geen bezel, dan wordt het lastig om te bereiken.

Er zijn verschillende oplossingen van fabrikanten, maar die zijn gefragmenteerd. Beter heeft Android een uniforme oplossing voor de UI die ook voor apps werkt.

Sailfish heeft helemaal last van dit probleem: er zijn swipes vanaf de randen van het scherm en dat is gewoon lastiger zonder bezel.
Sinds kort heb ik een Honor 9 Lite (5.6 inch, 18:9) en inderdaad, ik gebruik de navigatie-dock ipv de navigatie-knoppen onderin. Dat is een verplaatsbare half doorzichtige knop die die taken overneemt. Scheelt minimaal 2 valpartijen per dag voor dat apparaat.
Mijn Moto G4 heeft een one-handed-modus, omhoog swipen vanaf de onderkant van het scherm en je hebt ineens een stuk kleiner beeld. Gebruik ik regelmatig, het is erg praktisch als je wat dan ook aan het doen bent met een hand (meestal koffie drinken, of een boterham eten).
Maar de interface aanpassen zodat bijvoorbeeld de url-balk van de browser, notificaties e.d. onderin het scherm komen zou ook een prima idee zijn wat mij betreft. Of alles zo laten en met een veeg van de duim omhoog alles naar beneden verplaatsen.
Wel mét bezel graag, want ik ben het met je eens dat het wel heel onhandig wordt als je onderaan geen bezel meer hebt.
Veel Android telefoons hebben dit, de one-hand modus, gewoon veel mensen weten het niet... denk ik.
Ik moet het hier (helaas) ook mee eens zijn.
Ikzelf gebruik mijn smartphone voor hetzelfde als iedereen, echter de hoofdfunctie voor mij is toch die van E-reader. De huidige trend van steeds langer en smaller, met steeds minder bezel vind ik dan ook niks.
Ik geef de voorkeur aan een 5-5,5 inch scherm met een verhouding 16x9 of 16x10 (Note 1 en 2 van Samsung).
En blijf alsjeblieft van mijn Home-button af!.
Op mijn nexus 5x kan ik via de vingerscanner op de achterkant het boven paneel(bij gebrek aan beter woord) naar beneden halen en omhoog schuiven, ideaal.
Ja, dat kan ook met de Xiaomi Mi A1 die ook op stock Android draait. Helpt inderdaad een beetje. Dan nog zitten veel opties bovenaan in het scherm dat steeds langer wordt.
die opties bovenaan zit ik eigenlijk nooit aan. Telefoon ingesteld om op automatische tijden stil te zijn etc.
Wat dat betreft had Windows Phone 7 het ook bij het rechte eind. Ik kon ook de hamburger-menu overgang bij Windows Phone 8 en hoger niet geloven. Bij Windows Phone 7 zitten alle acties beneden, en om te schakelen naar bijvoorbeeld een ander tabblad kan je schuiven.
Bij de palm pre had je de home knop (gesture area) mooi in het midden omdat door het uitschuivende toetsenbord het scherm hoger kwam te zitten. Misschien gaan fabrikanten dit trucje wel weer gebruiken en kunnen we eindelijk weer een hardwarematig qwerty toetsenbord terugvinden op onze smartphone :P
Veegbewegingen van BBOS10 overnemen. Geen button meer nodig. Swip Swap Swipe en je komt overal zonder duimblessures ;)
Waar is de 4e oplossing? Camera door het scherm fotoos te laten maken?

See through touch screens.
https://technabob.com/blo...-transparent-touchscreen/

Geen bezel, Geen uitklap camera en geen notch
Waarom wordt er gesproken over een schermverhouding van 18:9? Het is toch logischer om dat 2:1 te noemen? Ik heb op school geleerd dat je breuken altijd zoveel mogelijk moet vereenvoudigen :)
Om het vergelijkbaar te houden, in de markt heb je nu diverse schermverhoudingen:
16:9
17:9
18:9
18,5:9
19:9
19,5:9

Het zou alleen maar onnodig verwarring scheppen als we 18:9 alleen maar zouden aanduiden als 2:1: dan is het minder makkelijk in context te plaatsen, tenzij we alles in breuken van 1 doen, zoals 2,11:1 voor 19:9 :)
Ah ja, dat het makkelijker is om 18:9 te gebruiken voor de context is een goed punt. Dank voor je antwoord!
tenzij we alles in breuken van 1 doen, zoals 2,11:1 voor 19:9
Dat zou ik veel makkelijker vinden. 18:9 komt in eerste instantie over als "wtf is dat?!" totdat ik een halve seconde later doorheb dat 't gewoon 2:1 is. Bij 16:9 heb ik net zoiets, ware het niet dat ik die ondertussen wel ken. Het betekent pas echt iets voor mij vanaf het moment dat ik vlug heb berekend dat het ~1.8 keer zo breed als hoog is. ;)
Ja x:1 is veel makkelijker to begrijpen. Ik vind al die grote breukgetallen maar niks.
De meeste termen vragen om feeling en bekendwording bij de gebruiker.

Vraag aan de meeste auto bezitters die pochten over pk maar is wat een pk precies inhoudt. Het zelfde geld voor die verhoudingen.
Dus we missen alleen nog het cinema formaat 21:9.

Laat iemand dat nou oppakken svp. Voor alle cinemafielen. Yes please.
Met dolby en de hele rattaplan die er bij hoort. (micro popcornpopper via usb poort :+

DAMES EN HEREN, HIER IS IE DAN: "De CinemaPhone!"
O-) _/-\o_ _/-\o_ _/-\o_ _/-\o_
Waarom moet deze discussie bij werkelijk élk smartphone artikel gevoerd worden? Het is gewoon een conventie en maakt het makkelijker om verschillende verhoudingen met elkaar te vergelijken.
2:1 zou dan nog relatief eenvoudig zijn, maar dan zou 21:9 eigenlijk ook 7:3 moeten worden en dan snappen veel mensen niet meer hoe zich dat verhoudt tot 16:9. Dan kun je wel de snob uithangen en die mensen simpel noemen zoals mikesmit hierboven maar zo werkt het nou eenmaal, de meeste mensen hebben een bloedhekel aan wiskunde.
Wat mij betreft zou men de laagste hele getallen moeten gebruiken als mogelijk. Maakt het voor mij veel sneller duidelijk wat de schermverhouding is t.o.v. hogere getallen.
Ik denk dat veel tweakers hier moeite hebben met zich verplaatsen in de wat minder beta onderlegde medemens... Verreweg de meeste mensen kunnen zich helemaal geen beeld maken bij een concept als twee keer zo breed als hoog, maar weten misschien wel wat 16:9 is (want daar kijken ze dagelijks naar). 21:9 is dan gewoon een stukkie breder (plak ongeveer een derde van je huidige beeld aan de zijkant er bij).
Dat is wat mij betreft een aanname, ik zie in de reacties hier vooral mensen die denken te weten dat het voor andere mensen makkelijker is. Maar het zou mij benieuwen wat de uitslag zou zijn als je dit voor zou leggen aan een grote groep mensen representatief voor de gemiddelde Nederlander.(wat de reageerders hier uiteraard niet zijn.)
Waarschijnlijk om aan te geven dat het net wat breder (of langer, hoe je het bekijkt) is dan 16:9.
Juist. Nadat eenmaal de stap gezet is van 4:3 naar 16:9 is het in mijn ogen veel gemakkelijker alles te relateren aan die 9. Je (ik iig) weet dan meteen dat als het getal voor de 9 verandert, het scherm langer of korter zal zijn dan je gewend bent.

Het gaat er wmb helemaal niet om of het uit te rekenen is, maar hoe het ene scherm zich verhoudt tov het andere.
Het is marketing voor simpele mensen. Hier op tweakers hoeven wij daar niet in mee te gaan
Nou, daar ben ik het niet helemaal mee eens. Als je voor mij 7:3 neerzet kan ik het wel gaan verrekenen naar 21:9, maar waarom zou je?
Het is veel makkelijker een standaard aan te houden. Iedereen kent de standaard en snapt hoe andere afmetingen zich verhouden tot deze standaard. Geen onnodige complexiteit creëeren als het niet nodig is.
Je opmerking slaat kant nog wal.

*edit* typfout

[Reactie gewijzigd door AnthraxM op 4 maart 2018 11:06]

Het zal persoonlijk zin, maar bij 7:3 weet ik direct dat er twee eenheden van drie plus 1/3 inzitten, dus 2.3 keer zo breed als hoog. Bij 21:9 moet je of eerst die vertaalslag naar 7:3 maken of net weer een tikkeltje lastiger uitrekenen dat er 2 eenheden van 9 plus 1/3 inzitten.

Bij 2.3 keer zo breed als hoog heb ik direct een goed beeld van wat dat betekent. Bij 21:9 weet ik in eerste instantie enkel dat-ie breder is dan 16:9. Daar misschien valt wat voor te zeggen, maar ik vind het zelf eerder verduisterend dan verhelderend. :)
Je kan ook zeggen dat als iets 21 cm bij 9 cm is, weet je ook de verhoudingen..... en 21 / 9 ~= 2.3

Dus dan maakt het nog steeds niks uit?

[Reactie gewijzigd door Becquerel op 4 maart 2018 19:55]

Ik moet er langer of überhaupt bewust over nadenken. Hoeveel (lees: hoe weinig) langer is weinig relevant om het als frictie te ervaren.

Om het als centimeters te visualiseren is (voor mij) niet sneller of onbewuster, enkel anders.
Een enkele breuk ja. Je hebt ook geleerd dat je meerdere breuken om moet rekenen naar dezelfde deler om ze samen te kunnen gebruiken.
Persoonlijk vind ik dat bezelless gedoe maar niets. Als je een cover voor wilt kopen, heeft zoveel uitsparingen nodig dat het doel ervan compleet weg is. Daarnaast is het vasthouden een stuk vervelender (wat al grotendeels is bij de vorige generatie smartphones).

Ik heb geen probleem met innovatie en think different, maar dit mag niet ten koste gaan van gebruiksgemak.

Als de bezels toch weg moeten, laat dan toch iets over zodat je hem toch kan vasthouden zoals je wil zonder per ongeluk je code 20 keer in te geven terwijl hij in je broekzak zit.
Ik deel je mening.
Fabrikanten hebben nu wel door dat ze de maximale grootte hebben bereikt, maar denken dat de consument nog steeds op zoek is naar een groter scherm. Door de marketing om de toestellen met het een groot scherm hebben ze die vraag ook zelf gecreëerd.
Het vastpakken van die telefoons is wel een stuk lastiger. Bij enkele modellen is het touchscreen aan de randen gelukkig niet zo gevoelig. De notches vind ik lelijk en bij het ontwikkelen van een nieuwe app moet je daar rekening mee gaan houden. Android heeft geen functie om die notch op te kunnen vragen. Fabrikant en modelnaam zijn daardoor de enige referentie, waardoor je zelf een database met niet bruikbare schermdelen moet aanleggen. Een andere optie is om de bovenrand gewoon niet te gebruiken. Bij landscape modus wordt dat (meestal) de linker rand.
Bezitters van een telefoon zonder notch zijn dan in het nadeel, want de apps gebruikt dan ook op hun scherm de bovenkant niet, waardoor het gebruikte deel van het scherm kleiner wordt.

Ik hoop de (lelijke) notch snel weer verdwijnt, of dat Android een goede functie inbouwt om de schermdelen naast de notch appart aan te kunnen sturen, of dat die stukjes alleen voor notification en systeem icons gebruikte kunnen worden.
Dat jij schermen groot genoeg vind, betekent niet dat iedereen daar zo over denkt. Het mag van mij best een maatje groter.

En Android is prima aanpasbaar, grote kans dat het native in Android 9 zit. Juist de Android notificatiebalk heeft in het midden een prima ruimte voor een 'notch'.
Dat jij schermen groot genoeg vind, betekent niet dat iedereen daar zo over denkt. Het mag van mij best een maatje groter.

En Android is prima aanpasbaar, grote kans dat het native in Android 9 zit. Juist de Android notificatiebalk heeft in het midden een prima ruimte voor een 'notch'.
...Koop je toch een 7" tablet met sim slot? :+
7" highend tablets zijn niet te vinden, en passen niet in mijn broekzak omdat ze een 16:9 display en gigantische bezels hebben :)
dat is een beetje net zoiets als dat ik een 4.5" telefoon met een uitschuifbaar keyboard en 5000 mAh accu wil :+
Je begrijpt het niet helemaal :P je kan een S8+ prima uitrusten met een scherm die de boven en onderbezel ook nog weghaalt. Kom je redelijk in de buurt bij een 7" display, maar dan dat hij prima in je broekzak past ;)
Zo lastig is het allemaal niet :+
en dan moet er ergens weer een notificatiebalk en een paar virtuele knoppen getoond worden...dus heb je netto weer hetzelfde 5.7" scherm waar content op getoond wordt. :+
Tenzij je video kijkt. Apps gaan heel slim om met wel/geen onscreen buttons.
Zolang het kan vind ik een scherm met een maatje groter geen probleem. Nu maak men het scherm groter maken dan eigenlijk kan. Daardoor krijg je er door de touch-functies aan de zijkant last van en lijkt het aan de bovenkant een stuk te ontbreken. Als dat alleen de camera is (Essential phone) gaat het nog, maar als ook de luidspreker, licht en nabijheid-sensor in de notch zitten is het gat zo groot dat er notificaties buiten beeld gaan vallen.
Als Android 9 een goede oplossing biedt, dan kunnen we verder praten. Nu wordt op die telefoons Android 8 (of 7) geleverd en wordt de notch niet goed opgevangen. Ontwikkelaars kunnen er met full-screen apps alleen rekening mee houden door een rand niet te gebruiken.

Persoonlijk vindt ik het jammer dat fabrikanten als een kip zonder kop achter elkaar aanrennen en niet echt nadenken over voor en nadelen van een nieuwe "feature".
Als je een nog groter scherm wilt, dan zul je vroeg of laat toch ook de grootte van het toestel moeten aanpassen. Maar daar krijg je een probleem omdat de handen van het grootste deel van de wereldbevolking niet groot genoeg zijn om zo'n toestel vast te houden.
Geef mij nuaar een telefoon met normale brezels. Een toetsenbord en een degelijke accu van een paar dagen. Dan ben ik blij ipv van een rand van 0,00004 mm om m'n scherm. Waardoor het scherm bij de eerste klap stuk is.
Bij elke telefoon is het scherm in 1 klap stuk als deze valt omdat de voorkant al geheel glas is, of je nou dikke of geen bezels hebt dit veranderd niks.
Het ligt er helemaal aan hoe de telefoon valt, en als er een randje plastic om je scherm zit (zoals bij mijn Moto G) is de kans behoorlijk klein dat een val resulteert in glasschade
Dat klopt. Voor dat plastic randje is ook wel ruimte bij 'bezelloze' telefoons.
Mijn telefoon viel eergisteren uit mijn broekzak en niets mis mee. Nog geen krasje of deukje op het scherm.

Iedere vooruitgang kent ook nadelen. 2 stappen voorwaarts, een stapje terug.
De glasplaat loopt altijd al van rand tot rand. Bij een val zal een toestel met smalle bezels net zo snel barsten als een toestel met bezels van 3 centimeter.
Niet geheel waar. Je ziet dat een aantal fabrikanten dit gebruiken om er een plastic buffer tussen te plaatsen. Waardoor je glas minder snel stuk gaat.
Deze plastic buffer is zo miniem dat hij ook prima te plaatsen zal zijn bij toestellen in de bezelless-klasse. Dit zijn twee verschillende dingen.
De glasplaat en het display zijn verschillende onderdelen.
Tja... het liefst heb ik gewoon een telefoon van plastic ook. Mijn oude nexus 5 heb ik nooit een hoesje om gehad, 49 keer uit m'n klauwen laten flikkeren maar nooit problemen mee gehad. Alle moderne telefoons, met alu achterkant of met glas breken bij het minste of geringste.

Zelfde met dit soort schermen tot de rand. Leuk, maar zonder hoesje hoef je 'm maar 1 keer per ongeluk op het kantje te laten vallen en het is stuk.

Gelukkig maakt Spyzen(oid) prima hoesjes, maar het liefst had ik gewoon een smartphone zonder hoesje...
N=1

Ik heb mn nexus 5 slechts één keer uit “mn klauwen laten flikkeren”. Kon de printplaat door de scherven in t scherm zien. Was precies op een hoekje gevallen. Betonnen vloer, dat wel. Nieuwe nexus 5 met hoes 40x en dat ging een hele tijd goed.

Samsung galaxy s1 was wel degelijk: die spatte ook nog helemaal uit elkaar. Batterij, achterkant, randje... even puzzelen en hij deed t weer.

Materiaal maakt me niet uit, maar misschien moeten telefoons weer uit elkaar vallen op de grond. Er gaat dan een hoop energie verloren.

[Reactie gewijzigd door DeuTeRiuM op 4 maart 2018 12:12]

Het display van mijn Nexus 5 is 2x gebroken en die van mijn S6/S7/S8 nooit :+

Zal meer te maken hebben met draadloze oordopjes trouwens :P
Punt is meer, dat de gemiddelde hand een bepaalde breedte heeft, de bezels vulden dus (vroeger) de kleine schermen aan. Nu de schermen groter worden, de hand niet meegroeit, zit er maar 1 ding op; kleinere bezels. Hierdoor wordt de bruikbare oppervlakte alleen maar groter / efficiënter.

Deze verandering zal mijns inziens dan juist bijdragen aan gebruiksgemak. Dat van de code invullen maakt niets uit, dat probleem verdwijnt niet en heb je ook bij toestellen die wel bezels hebben.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 4 maart 2018 12:27]

Wat voor covers koop jij, dat ze over de voorkant gaan? Bij mij bedekken ze de zij- en achterkant en maakt de hoeveelheid bezel aan de voorkant dus totaal niet uit.
.

[Reactie gewijzigd door hrichard op 4 maart 2018 12:19]

De Xiaomi Mi Mix 1 & 2 waren toch wel veel eerder met "bezeless" telefoons ontwikkelen. Vooral omdat Xiaomi bezeless ist, en niet als Apple iPhone "edge-to-edge" wat iets anders is.

De notch is een apart geval. Beetje de tumor onder de telefoons voor mij. Het is er en het moet zsm weggehaald worden.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 4 maart 2018 06:21]

Als er een bedrijf is die eerder randloze designs liet zien, dan was het de Japanse Sharp.

Tussen de Sharp Corner R en de Xiaomi Mi Mix zat weinig tijdsverschil, dus ik verwacht dat Xiaomi er ook al een tijd mee bezig was voordat Sharp hun concept smartphone liet zien.
Verder lijkt Sharp gebruik te maken van de camera notch die Essential eerder liet zien. Het is mogelijk dat de schermen van Sharp afkomen en dat Sharp het zelf ook mag gebruiken voor de Aquos S2.

Doordat zij vooral op de Japanse markt actief zijn, is de kans klein dat iemand van ons een Sharp smartphone thuis heeft liggen. Dat er weinig bekendheid is over hun smartphones is dus goed te verklaren. Gelukkig zijn ze sinds kort weer een beetje actief buiten Japan. Vorig jaar hadden zij namelijk de Aquos S2 in China gepresenteerd.

Verder viel het de schrijvers voor Gizchina op, dat niet elk bedrijf het nut van de iPhone X uitsparing heeft begrepen. De Ila X heeft een onnodige X-achtige notch doordat het scherm onder de notch stopt.
Snap niet wat jij er zo erg aan vindt. De Notch stoort mij echt niet. Zolang het softwarematig goed opgevangen wordt.

Bij het bekijken van film is de juiste verhouding heb je links en rechts toch een zwarte balk, tijdens al de rest (verticaal) valt het zwarte stuk bovenaan helemaal niet op.
Ja super, koop ik een telefoon en kan tijdens genieten van Netflix niet het volledige scherm gebruiken omdat de software voor de Notch moet gaan compenseren... Dan heb ik liever een rand.
Die notch zou bij de meeste content toch sowieso in de zwarte balk vallen aangezien je 16:9 op een 18:9 phone kijkt? Of zou je dan gaan zoomen om het spul full screen te kijken? Dan ben je namelijk ook geen purist :)
Veel films op Netflix bijvoorbeeld hebben breeder formaat.

Sowieso bij productie wordt al rekening gehouden met schermen van verschillende vormen.

Alleen bij TV series is dat wel keihard 16:9, inzoomen kan ook niet altijd want de productie is gedaan met 16:9 in gedachte.
Films worden vaker op 21:9 weergegeven, waardoor je juist zwarte balken aan de zijkant van je scherm krijgt.
Als er dan ook nog een notch aan de bovenkant zit, heb je óf een stukje minder scherm (content valt weg onder de notch) óf Nog grotere zwarte balken aan de zijkanten van je display.
Als je een TV serie op een mobiel schermpje kijkt ben je sowieso geen purist :)
Kunnen we aub stoppen met een 2:1 beeldverhouding 18:9 noemen. Dat is nergens voor nodig op een beetje marketing na.
Arnoud Wokke licht het hierboven heel goed toe. Het is belangrijk om de verschillende beeldverhoudingen goed te kunnen vergelijken. Ben ik helemaal mee eens.
Ik kijk nooit films op mijn smartphone te veel batterij drain, en niet leuk op zo'n klein scherm.. Daarom is het voor mij echt een nutteloze feature die makkelijk door andere technieken met betere oplossing konden opgelost worden .

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 4 maart 2018 07:08]

Te veel battery drain is onzin. Heb van de week in het vliegtuig bijna 5 uur lang een serie gekeken op een huawei mate 10, uiteraard wel op vliegtuigstand. Resultaat aan het einde van de vlucht was 6 uur screen on time die dag met nog 58% accu over.

Maar OT:
Doe mij maar zoals de nieuwe mi mix renders: sensoren en speaker in de bezel, camera in een hoekje van het scherm. Heb je er vrijwel 0 last van dat er een inkeping zit.
Ik kijk nooit films op mijn smartphone te veel batterij drain, en niet leuk op zo'n klein scherm.. Daarom is het voor mij echt een nutteloze feature die makkelijk door andere technieken met betere oplossing konden opgelost worden .
Dan heb je OF de verkeerde codecs in gebruik, OF is je accu al niet te best meer
Kreeg van de week de popup dat mijn accu nog maar 15% was, en ik de stroom moest aansluiten.
Dat is een probleem, de iphone kan dat niet tegelijk ;) dus ik besloot het af te wachten.
Na iets meer dan een uur was mijn film klaar, en de accu stond op 9%

De speler is Infuse, en ik speel af van een webdav-locatie, dus er is naast film spelen, OOK nog eens wifi nodig om het binnen te krijgen.
Precies, videokijken op een OLED scherm is bij elke high end telefoon meer dan 10 uur te doen, sommige halen de 20 uur zelfs. Niks doen is natuurlijk wel zuiniger maargoed dat geldt voor alles.
Snap niet wat jij er zo erg aan vindt. De Notch stoort mij echt niet. Zolang het softwarematig goed opgevangen wordt.

Bij het bekijken van film is de juiste verhouding heb je links en rechts toch een zwarte balk, tijdens al de rest (verticaal) valt het zwarte stuk bovenaan helemaal niet op.
Voor mij is het de bezels die mij niet storen, van mij hoeft een telefoon niet bezeless te wezen, dat vind ik eerlijk gezegd de grootste onzin, je/ze doet net of we al meer dan 10 jaar last hebben ven bezels op onze telefoon.
Idd, als je ook kijkt wat er nou aankomt: https://cdn2.gsmarena.com...mi/xiaomi-mi-mix-2s-r.jpg

Dat is de beste variant op de notch naar mijn mening! Eventueel nog een camera met kleine notch ook in de andere hoek. Kan je leuke dingen met diepte doen (spiegel met AR functies bijv.).
Zo mee eens. De notch is imho by far de lelijkste innovatie van de laatste jaren. "Ik wil wel maar ik kan niet". Heel dom dat Apple en die Aziatische fabrikanten he na-apen van de bedenkers.
Complete onzin, die fullscreen heisa. Innovatie waar niemand echt om vroeg, vorm boven functie en weer veel aandacht voor het buitenkantje en niet wat erin zit of wat je ermee zou kunnen. Dit is makkelijk scoren op een beurs of presentatie maar je hebt er geen bal aan.
Mai leuk dat jij even gaat bepalen wat iedereen wil.

Ik vroeg er wel om , heb dan ook galaxy s8 . Beste/moouste phone die ik ooit had.
@Vayra geeft gewoon zijn mening. De fabrikanten proberen wel te scoren met iets waar je functioneel gezien je twijfels bij kunt hebben.
Een groter scherm en kleinere randen is wel een logische ontwikkeling. De randen waren immers nutteloos voor de gebruiker. Er is echter een grens. Zonder bezels kan je een telefoon steeds moeilijker vasthouden. Iets wat voor een telefoon toch wel belangrijk kan zijn.
De notch vind ik niet fraai en het gebruik van die stukjes ernaast is niet optimaal. De bovenrand wordt gewoon gebruikt door de statusbalk en dat wat achter de notch terecht komt valt gewoon buiten beeld. De functionaliteit is dus twijfelachtig. Daar kan nog verandering in komen als Android met een functie komt om die notch goed te kunnen detecteren en de programmeurs er dus rekening mee kunnen houden.
Hij doet alsof zijn mening voor iedereen geld wat onzin is natuurlijk.
Zijn usecase en ervaringen zijn niet die van een ander.

Zoals gezegd s8, geen probleem met vasthouden. Geen ervaring met een notch maar dat is maar 1 type van smartphone zijn er genoeg andere als je dat niet wil hebben.
Klopt, de markt bepaalt uiteindelijk of het een blijvertje is. Hoe dan ook, dit zijnwat mij betreft geen wereldschokkende ontwikkelingen. Je wint er in concrete zin niets mee. Alle telefoons die richting bezel-less gaan, zijn toch al te groot voor een broekzak bijvoorbeeld. 18:9 is geen courante verhouding, de content past er niet mooi op. Het is volgens sommigen mooi. Prima. Maar er hangt ook een flink prijskaartje aan en het toestel wordt lastiger te bedienen, kwetsbaarder, en reparaties zijn duurder.

Ik zie kortom bijna alleen negatieve aspecten. Positief: meer screen real estate.. die qua functie eigenlijk niets toevoegt. Ook voor productiviteit heeft die extra real estate geen voordeel, want het gaat op telefoons vooral om consumeren van content, op 16:9 meestal..

Het is goed om je te realiseren dat dit soort innovatie maar een doel heeft: meer en duurdere toestellen verkopen die op de grote getallen gemiddeld veel sneller sneuvelen. De markt is immers verzadigd, dus als fabrikant wil je dat men zsm weer een nieuw toestel koopt. Mobile is een mega cash cow, dat wil men in stand houden. Over de rug van de consument, door ons dood te gooien met marketing en reclame en Tweakers doet er vrolijk aan mee. Food for thought ;)

[Reactie gewijzigd door Vayra op 4 maart 2018 18:02]

Neen dat argument van 'te groot voor een broek' gaat al jaren niet op, bezeless maakt phones juist kleiner dus slaat nergens op. Mijn s8 heeft een gelijkaardig scherm als mijn oude oneplus one en is stuk kleiner.

Edit: eens opgezocht dit scherm is qua oppervlakte even groot als dat van een iphone 6s/7 plus

http://www.displaywars.co...x9-vs-5,8-inch-d%7B2x1%7D

Dezelfde breedte en iets meer hoogte qua scherm. Veel kleiner van formfactor.

18:9 werkt zonder problemen voor apps/android , prijs was 499euro , bedienen is niet lastiger. Bumper rond & reparaties hangt meer af welk merk dan kleine of grote bezels.

Jij kijkt misschien veel 2.35:1 video's? Kijk nooit video op smartphone dus geen last van mar dat lijkt mij echt een niche geval. Meeste mensen doen dat echt niet. Ik zie niet in welke andere content je het over hebt?

Ik vind deze trouwens handiger voor websites/boeken/mail/kalender . Hoogte is daar meer bruikbaar dan breedte in veel gevallen.

Je laatste paragraaf is onzin. Ik zie deze nergens als fragieler, duurder laat staan zo'n samenzwering.

Nogmaals imho is die s8 de beste, snelste, mooiste en meest handige/bruikbare smartphone die ik had. Vorige zijn iphone 3g/samsung omnia 7, iphone 4 , oneplus one , iphone 5, iphone 6s,huawei p9 lite .

[Reactie gewijzigd door k995 op 4 maart 2018 18:32]

De edge, Iphone X en glazen telefoons komen zonder uitzondering bij elke valtest het slechtst uit de bus. Dat zijn gewoon feiten...

Probeer eea eens wat minder op jezelf te betrekken, doe een stap naar achteren en bekijk dit zonder emotie en met de ratio. Dan snap je het misschien wel.
De toestellen die je verder noemt ter vergelijking qua grootte zijn allemaal te groot voor 'broekzak'.

Tja en de prijs, die is hoog, met 500 euro. Vergelijk voor de gein maar s met de midrange, en wat je dan in concreto inlevert voor pakwegde helft vh geld. Weinig tot niets, behalve esthetische zaken.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 4 maart 2018 19:17]

Ach weer zo'n uitspraak niet enkel nutteloos omdat de meest een hoesje errond doen als ik dit zie

https://www.youtube.com/watch?v=8vHCBwJVeO4
Blijft het zoals steeds grotendeels pech, zwak ziet die er toch niet uit hoor.

En ik bekijk het met ratio nml: de ervaringen die ik heb. Wat jij doet is de markt interpreteren en wat de gebruiker al dan niet wel graag zou hebben, dat is geen ratio dat is uit je duim zuigen omdat JIJ problemen hebt (en dan nog grotendeels ideologisch lijkt me) met dit type van telefoon (raar genoeg) .

Neem nu die toestellen die volgens jou 'te groot' zijn, echter heb ik die altijd in mijn broekzak zitten . Je kraamt dus gewoon onzin uit. Wat je zou moeten zeggen is dat die te groot voor jou zijn.

En 500 eur voor dergelijke telefoon is imho niet hoog. Bij apple heb je daar iphone 6s voor die ik veel minder vind. Het marktsegment eronder is 350->500 en dan zit je bij zo'n huawei p9 lite wat een goede smartphone was maar niet kan raken aan de s8 .

Ik koop altijd prijs/kwaliteit bewust (had me net zo goed iphone x kunnen kopen maar vind ik te duur voor at die bied) en dit vind ik echt wel een goed prijs voor dergelijke telefoon. Snel, goede camera , goede software in een form factor met een groot prachtig scherm dat ik nog juist met 1 hand kan bedienen.

Use cases verschillen van persoon tot persoon, dat is gewoon wat jij niet beseft .
Weet jij dan iemand die om een notch of stukjes scherm naast de camera heeft gevraagd? Dat is wat hij letterlijk schrijft.!
Dat een deel van de mensen daar geen probleem mee heeft en een deel wel staat daar los van. De functionaliteit van die kleine stukjes scherm mag je (terrecht) in twijfel trekken.
Ja, ik heb enorm veel posts gezien dat apple grotere schermen in kleinere phones moest inbouwen, dat apple achterliep. Dit is de apple oplossing .

Dat hij de functionaliteit in twijfel trekt heb ik geen enkel probleem mee, zoals ik al zei ik weet het niet want heb er geen. Dat hij dat uit naam van iedereen doet is onzin.
Laat ik het dan zo vragen, kun je een usecase noemen waarin die notch nut heeft tov van een iets kleiner vierkant scherm? Welke app kan dat gebruiken? Het enige wat het kan voor zover ik zie is status icons weergeven van bijv. je wifi, terwijl je een app of je homescreen "fullscreen" draait.

Ondertussen wordt het scherm wel duurder om te maken. En mensen blijven toch wel telefoons kopen dus er is niet echt een probleem ofzo, maar ik snap heel goed waarom iemand het compleet nutteloos noemt.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 4 maart 2018 23:20]

Nogmaals ik heb geen smartphone met notch.

Ik reageer op "niemand vroeg hier om" "Fullscreen bezelless" is.nutteloos/duur/slecht .

Imho is het dat niet.
Wat is het dan wel?
Zoals ik hier al zei: ik vind mijn samsung s8 beste telefoon die ik tot nu toe had.

Goed formaat, snel, mooi en deftig van prijs voor dat alles.
Maar die heeft dus geen notch?
Nee, zeg ik toch hierboven?

De opmerkingen gingen over de trend van telefoons met grote "fullscreen" schermen , zoals een s8 dus.
Mijn Galaxy S1 had al een best kleine bezel, alleen aan de bovenkant veel ruimte. Dat is niet echt een nieuwe trend. Ik heb daar ook geen probleem mee. Nogal logisch dat je het scherm bijna net zo groot wil maken als het hele apparaat. Volgens mij is het punt van de originele opmerking dat het te ver gaat als je allerlei kunstgrepen gaat uithalen zoals een niet-rechthoeking scherm inbouwen en 18:9 ipv 16:9 alleen om het groter te laten lijken zonder dat je de functionaliteit van een groter scherm echt krijgt, zoals groter video kunnen kijken.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 5 maart 2018 23:30]

De focus voor sommige ligt hier heel hard op video. Ik kijk nooit video op mijn smartphone.

Het slankere scherm is makkelijker vast te houden, met 1 hand te bedienen en geeft meer overzicht (mail kalander, tekst) dan een korter scherm.
Als je goed oplet is er wél vraag. Mensen kopen de “plus” varianten, omdat ze een groter scherm willen, niet omdat ze een grotere behuizing perse prettig vinden. In de hand , one-handed gebruik of in de broekzak is een kleinere body prettiger. Een hoger screen to body ratio met een lager gewicht is dus de wens, ergo edge-to-edge. Het is een logische conclusie van ontwikkelingen.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 4 maart 2018 08:58]

Alle bezelless toestellen tot nu toe weerspreken jouw verhaal met een veel te grote diagonaal om nog 'handzaam' te zijn of comfortabel in een broekzak te passen.
Ok. Dan is er dus nog ruimte voor verbetering. De iPhone SE met edge-to-edge dosplay komt heus ook nog, maar gezien het prijspunt van de SE zal dat nog minimaal 1,5 tot 2 jaar duren.
Het was nuttig als de telefoons ook echt kleiner werden, maar nee, ze stoppen er gewoon een nlg veel groter scherm bij |:(

Als een opvolger voor de iphone SE nou in dezelfde behuizing net wat meer scherm krijgt, dan zou ik best blij zijn! Toe ntelefoons eenmaal de 4-4.5 inch haalden, daarna werd het opeens een race naar boven zonder einde.

Ik was al niet bij toen het randje om het scherm werd weggehaald (dat je scherm iets dieper ligt dan de bezels)...
Een 5,5 inch telefoon in de behuizing van een 5 inch lijkt mij ook wel wat. Of een 5 inch in een 4,5 inch behuizing _/-\o_
Helemaal mee eens maarja het oog wil ook wat. Mensen kopen ook geen auto die ze niet mooi vinden al is het voor veel mensen een functioneel iets. Dat geldt zelfs voor bijv een wc.
Wat je schrijft klinkt nogal overdreven. Misschien dat die notches al snel weer achterhaald zijn. Maar schermen die in aangepaste vormen gemaakt kunnen worden zijn zeker wel zinnige innovatie. En niemand die om fullscreen vraagt.. ? Is ook gewoon niet waar. Groter scherm in kleinere behuizing is effectiever en zorgt voor een kleiner geheel. En is vooruitgang waar gebruikers zeker wel wat aan hebben. Dat niet iedereen (vooral hier op tweakers lijkt het wel) daar mee om kan gaan of tevreden is met huidige dikke bezels staat daar verder los van.

[Reactie gewijzigd door -36- op 4 maart 2018 14:23]

Hmm.. Onzin... Ik snap hem maar ik verwacht over een jaar of 10 toch echt enkel een kunstof plaatje in mijn hand te hebben met alle hardware ed in een kleine losse module zoals horloge of los object wat je meeneemt. Het is dat we nog vast zitten aan Lithium accu's, maar als we die eenmaal 20x zo klein krijgen zie niet meer in waarom ik meer dan een scherm in mijn handen zou moeten hebben.

Onderweg heb ik dan een klein 16:9 scherm bij, als ik ga sporten een horloge scherm en thuis op de bank een tabled scherm.

Ik wil zo snel mogenlijk al die hardware uit mijn handheld device en in een klein pakketje in mijn tas of broekzak.

Full screen gsm's zijn daar een stap naartoe.

Het scherm bepaald in 2018 wellicht het formaat van de GSM's, maar de accu bepaald helaas het concept/de formfactor.

[Reactie gewijzigd door World Citizen op 4 maart 2018 10:36]

Klinkt een beetje als mijn wens 10 jasr geleden om een hub te hebben doe je op elk scherm aan kunt sluiten waardoor je altijd jouw persoonlijke omgeving hebt ongeacht scherm. Dat idee is echter ingehaald door de Cloud. Inmiddels is al je data op elk device beschikbaar, maar zit de intelligentie om er jus van te maken ook in al die devices. Ik zie nog geen ontwikkeling dat de intelligentie eruit gesloopt gaat worden. Als de verbinding even niet optimaal is met de cloud willen we niet overblijven met een onbruikbaar “scherm”. Als de verbinding van mijn telefoon nu wegvalt heb ik nog steeds de meeste data tot mijn beschikking en kan deze ook weergeven.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 4 maart 2018 18:14]

Inderdaad. Als ze nou eens net zo veel tijd en geld inverteerden om een grotere accu in de telefoons te krijgen.
Een telefoon zonder een front cam is wat mij betreft ook een oplossing. Persoonlijk gebruik ik die echt nooit. Maar ik kan me voorstellen dat geen fabrikant die gok durft te wagen.
Er zijn genoeg mensen die ook graag selfies maken. Dan is zo'n camera vaak een must.
Dat staat buiten kijf, je struikelt over die mensen als je op staat loopt. Maar de vraag is of er ook een markt zou bestaan voor mensen die die frontcam niet hoeven. HMC en ikzelf zijn in ieder geval al geïntereseerd!

Edit: het vormende woordje 'niet' toegevoegd.

Edit 2:
Bij de reacties onder de bijbehorende poll zie ik ook een aantal mensen aangeven dat ze helemaal geen frontcamera hoeven. Hieronder wordt dan ook niet op mijn stelling gereageerd, ik weet heus wel dat er mensen zijn die een frontcamera willen. Mijn stelling/vraag is: is er niet ook een doelgroep van potentiële kopers die geen frontcamera hoeven?

[Reactie gewijzigd door SpazzII op 5 maart 2018 11:26]

Voor selfies heb ik ook geen frontcamera nodig... voor FaceTime/Skype (of welke vorm van videobellen dan ook) gebruik ik het wél.

Verder heb ik liever zoals Samsung met de S8/S9 doet een rand boven het scherm (de rand onder het scherm kan evt. nog weg) dan zo'n lelijke uitsparing in het scherm. Dat ziet er IMO uit als... ik wil wel maar ik kan niet...

[Reactie gewijzigd door Thalaron op 4 maart 2018 10:56]

Dat dus. Mensen houden van nature van symmetrie.
Dus ook in het scherm. Ik vind zo'n, uitsparing ontzettend storend.

En helemaal als je dan full screen apps/video/games gebruikt. Dan heb je of een lelijke hap in je scherm, of een zwarte balk aan 1 kant.
er zijn genoeg mensen die nog steeds video bellen, en dit is meer populair aan het worden, tevens video conferences, het hoeft niet altijd de typische "selfies" te zijn waarvoor de frontcam een functie heeft.
Zou ook prima zonder kunnen maar zoals HMC al aangeeft; Is het voor de fabrikant niet echt handig om je potentiële userbase waarschijnlijk meer dan te halveren door een onderdeel van een paar euro achterwege te laten.
Ik ben bang dat fabrikanten daar niet aan willen. Ze maken daarmee hun markt een stuk kleiner.
Misschien dat dit aan de onderkant van de markt werkt (het is immers ook een besparing), maar in het midden en top-segment wil het gros van de mensen een frontcamera. Zelfs al zou dat maar 40% zijn, dan zou een fabrikant toch een frontcamera plaatsen, want 40% van de markt uitsluiten doe je niet.
Dat staat buiten kijf, je struikelt over die mensen als je op staat loopt. Maar de vraag is of er ook een markt zou bestaan voor mensen die frontcam hoeven. HMC en ikzelf zijn in ieder geval al geïntereseerd!
Niet iedereen woont onder de Eiffeltoren of in Amsterdam centrum :+

Maar voor mij hoeft er ook geen frontcam in te zitten, dus da's al 3
Dat zou je ook kunnen oplossen met een extra scherm op de achterkant.
dat is niet echt een oplossing.
Hoezo niet? Dan kan je gewoon selfies maken met de (meestal betere) gewone camera.
Mijn eerste telefoon met een ingebouwde camera (640x480? misschien 320x240) had daarvoor een mini-spiegeltje net onder de camera. 't Werkte beter dan je misschien zou denken.
Lijkt me zoals @rammes aangeeft inderdaad niet heel zinnig.

Extra scherm aan de achterzijde betekend dat er extra ruimte voor nodig is. Dit gaat ten kosten van de ruimte in het toestel (en daarmee de accuduur en/of het formaat van het toestel) / het extra scherm is uiteraard ook niet gratis. Niemand zal daarbij accepteren dat de resolutie bagger is en zal dit dus ook een degelijk scherm moeten worden. Daarnaast zie ik het al voor mij dat mijn S8 met glazen voor- én achterzijde ook nog eens beperkt gaat worden door er geen hoes meer overheen te kunnen doen (tenzij transparant, wat er ook weer niet uitziet) en hiermee dus véél kwetsbaarder zou worden...

Wellicht dat men in de toekomst naast de vingerafdrukscanner, ook de camera achter het scherm kan plaatsen (transparant scherm voor de camera o.i.d. waarbij de pixels "uit" gaan.

Ik ben sinds een maand van iPhone (6) over gestapt naar Samsung Galaxy S8 en ben zeer te spreken over het design. Mijn inziens had de iPhone 8 net zoals de Galaxy S8 veel minder bezel moeten hebben.

De telefoon die ik direct zou aanschaffen zou een iPhone zijn met het design van de iPhone 4(s) (beetje dikker dan we nu gewend zijn maar daardoor kan men er een flinke batterij in duwen en een stuk minder kwetsbaar door de stevige rand i.p.v. al die glazen meuk, in het formaat van de iPhone 6/7/8, met de schermindeling van de Galaxy S8/9
Of gewoon een spiegel.
Dat werkt wel voor selfies, maar niet voor bijvoorbeeld videobellen.
Persoonlijk gebruik ik de selfiecamera wel af en toe. Ik vind dit (rumours voor de Xiaomi Mi Mix 2S) een hele goede oplossing.

[Reactie gewijzigd door Iannis op 4 maart 2018 11:02]

Voor video conferencing echter een must.
Alleen hebben de meeste toestellen er dus meer zitten dan alleen een camera. Ook de luidspreker (die ik liever daar heb dan bovenop), proximity sensor, licht sensor, ... . Ze moeten allemaal een plaats krijgen en de meest logische is aan de voorkant van het toestel.
Iets als een Moto Mod?
Jammer dat de Sharp Aquos S2 nooit meegenomen wordt. Die was er toch iets eerder met de notch, en ziet er best goed uit. Zowieso de hele Aquos range.

Oppo had een paar jaar geleden een roteerbare camera, was niet zo'n groot succes.

Blijf het wel grappig vinden. Al die 20jarige meisjes hier met een iphone x en dan een gigantische case er omheen met uitstekende delen die kattenoortjes etc moeten voorstellen.
Wat heb je dan nog aan bezelless?

[Reactie gewijzigd door Kenzi op 4 maart 2018 07:21]

Dit. Collega heeft ook een heel dikke case om zijn iphone 10, want ja, ding koste wel 1150 (!!!!!!!!!!) euro, en apple heeft reparaties natuurlijk moeilijk en extreem duur gemaakt van de bijna geheel glazen telefoons. Volgensmij kost een achterkantje wel 400 euro om te repareren, terwijl je bij andere glazen phones als de LG's en Samsungs voor tientjes een nieuwe achterkant kan plaatsen.
Nu heeft ie een telefoon met 1 van de hoogste screen to body ratio's, maar ding is nu nog steeds dik en lomp. Wat een vooruitgang.
Als je een case hebt dan zijn bezels nutteloos. Als je geen case hebt dan kunnen bezels nog als functioneel aan schouw worden omdat ze je toelaten je telefoon vast te houden en te gebruiken met dezelfde hand zonder dat de palm van je hand een touch creëert.
Ik heb een s8 en een xperia xa1 ultra. De s8 is met een case zeer goed te gebruiken, zonder vind ik dat persoonlijk een nachtmerrie, de xperia heeft dat nog erger.

Er is meer dan alleen visueel design. Ergonomisch design is voor mij persoonlijk belangrijker dan iemand de loef willen afsteken met je nieuwe spekgladde telefoon
Vóór de opkomst van de smartphones en in het tijdperk van de inklapbare telefoons, waren het scherm én de rest van de telefoon beschermd door het ontwerp. Ontsierende hoesjes waren daardoor overbodig, hooguit om de kleur e.d. te wijzigen, zoals bij de oude Nokia's. Als die vielen, brak de stevige behuizing de val, die daarbij soms in een paar stukken uit elkaar op de grond lagen, maar vrijwel altijd eenvoudig weer in elkaar te klikken waren. Zonder dat er schade ontstond! Ik wil niet zeggen dat we terug naar die tijd moeten, maar er zou m.i. bij het ontwerpproces wel iets meer rekening met de praktische bruikbaarheid en degelijk gehouden mogen worden.
de design van die dingen was ook niet wat als 'mooi' beschreven zal worden. ofwel geef je je bescherming (en zinnige bezels) via een (relatief) goedkoop hoesje, dat je kan aanpassen aan de omstandigheden (fiets, feestje, thuis, winkel...) ofwel bouw je het in. ik prefereer toch het eerste. Het erge is eerder dat ze bvb niet standaard out of the box een screen protector erop zetten. bij Samsung kan je die in de store er wel op laten plaatsen bij aankoop, maar het is wel een meerprijs van 30euro. om ze te laten vervangen is het 5 euro. Blijft veel geld voor een olastic folie... maar is voor mijn gebruiksprofiel onontbeerlijk.
Om de één of andere reden, krijg ik dat plakplastic zelden netjes en zonder luchtbellen geplaatst, wat ik heb opgelost door een hoesje wat net iets hoger is dan het scherm. Bij mijn smartwatch is dat niet nodig, doordat het scherm wat dieper ligt, waardoor stootjes worden opgevangen door de roestvrij stalen bezels. Als bij telefoons het scherm ook wat dieper ligt, is gehannes met plakplastic ook minder noodzakelijk, lijkt mij.
Ik heb het er ook niet zelf opgelegd, als je ziet welke middelen ze in de store gebruiken zal dat bij de meeste mensen ook niet lukken thuis. Dit kan in mijn ogen gewoon best vanuit de fabriek geïnstalleerd worden, de gebruikers die het niet moeten hebben kunnen het er zonder problemen afhalen. De mensen die het er wel er willen, hebben dan tenminste geen geknoei voor de boeg.
Getuige de toon van je bericht en de vele uitroeptekens omdat je ¤1150 schijnbaar veel geld vindt denk ik het antwoord al te weten maar... is het al eens bij je opgekomen dat mensen wellicht om andere reden voor een iPhone X kiezen dan de dunne randjes?
Als een willekeurige high end telefoon op de grond klettert dan zijn de kosten vaak wel wat hoger dan “enkele tientjes”. Ja bij de lokale witwas-telecomshop op de hoek waar je wat goedkope Chinese imitatie krijgt maar zodra je de officiële kanalen ingaat (waarom zou je een high end telefoon low end opknappen?) dan kloppen jouw cijfers niet meer. Die ¤400 is me een raadsel want laten vallen is einde oefening iPhone X dus reken maar op het dubbele!
Model iPhone X
Alleen schermreparatie ¤ 321,10
Overige schade ¤611,10

Bron: apple.com

De 400 is inderdaad veel te weinig, je betaald namelijk 610 euro wanneer je glasplaatje aan de achterkant (wat geen functie heeft, behalve dat het glas is, er zit geen antenne niks in) kapot is. Dit zal (denk ik? althans, dat mag ik voor de iPhone X gebruikers hopen) een swap moeten zijn voor dit bedrag.

Wel is het mij een raadsel waarom het direct einde oefening van de iPhone X is wanneer die valt, want dat is natuurlijk niet altijd het geval. Wanneer het toestel valt en alleen het glas barst (wat gewoon kan..) dan is het helemaal niet einde oefening iPhone X? Dus hoe je daarbij komt is juist voor mij een raadsel.

Een andere reden om de iPhone X te kopen buiten de dikke randjes? Het is de nieuwste iPhone :) Ik ken ondertussen genoeg mensen met een iPhone X, de eerste die eerlijk is en zegt; ja het is een fijn toestel, die moet ik nog tegenkomen. Tot nu toe is niemand die ik ken echt positief over de iPhone X want het werkt allemaal net niet prettig (terwijl ze al jarenlang uitsluitend een iPhone kopen en altijd positief waren).
Of mijn omgeving representatief is? Nee dat niet. Echter (mochten de meeste nieuwssites een beetje eerlijk zijn) lees je online ook maar bar weinig positieve dingen over deze iPhone.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 4 maart 2018 10:45]

En daarom heb ik ook gewoon een iPhone 8 gehaald. Qua hardware is hij indentiek aan de iPhone X. Enige verschil is het scherm, waar de 8 "gewone" bezels heeft. De iPhone gaat makkelijk 3 jaar mee, dus dan zie ik wel weer.
Qua hardware is hij indentiek aan de iPhone X.
iPhone X heeft een OLED scherm in plaats van een LCD, een dubbele achtercamera met stabilisatie op beide camera's en een TrueDepth camera op de voorkant. Niet helemaal hetzelfde...
Enige verschil is het scherm. Dat zei ik toch. En ja de camera interesseert me nog minder. Qua SoC en geheugen zijn ze gelijk.

Voor mij waren de verschillen geen 300 euro waard. OLED is mooi, maar niet noodzakelijk. De nudge is lelijk. En de camera... tja ik heb liever een goede losse camera.

[Reactie gewijzigd door 90710 op 4 maart 2018 17:29]

Niet identiek dus. En mijn vermoeden is dat over drie jaar alle telefoons een 'notch' zullen hebben.
Niet identiek dus.
Dat zeg ik ook niet. Lees mijn hele reactie.
En mijn vermoeden is dat over drie jaar alle telefoons een 'notch' zullen hebben.
Ik vermoed van niet, telefoons zullen of volledig zonder Notch gaan worden, of er zullen nog altijd modellen zijn met gewone bezels. Want ik zal nooit een telefoon met een Notch kopen.
Dat waag ik toch ten zeerste te betwijfelen, want imo. is die notch is natuurlijk ook niet meer een tussenoplossing, en geen (design)-doel op zich: een evolutionaire fase naar een full-screen, bezel-less design.
Zeker voor een bedrijf als Apple (wat ik associeer met strak, compromisloos en tot in de puntjes uitgedacht design) vind ik een notch een beetje een houtje-touwtje oplossing (wat het des te meer bedroevend maakt dat hele kuddes telefoon-producenten er meteen weer als een loopse teef achteraan rent), maar ik vermoed dat Apple het ook weer loost zodra er technische oplossingen zijn voor de problemen die hen nu tot het gebruiken van een notch hebben "gedwongen" (tussen aanhalingstekens, aangezien er, zoals het artikel duidelijk maakt, meerdere oplossingen zijn).
Ik ben best tevreden over mijn X, maar het enige wat ik mis is het unlocken met de vingerafdruk. Nu moet ik mijn telefoon oppakken en op mijn gezicht richten (of de code invoeren) om even wat te checken. Hiervoor kon ik dat terwijl mijn telefoon een eindje verderop lag.

Verder vind ik het allemaal gewoon prima werken, en niet ‘net niet’. Aan de andere kant: als ik niet op mijn 6plus was gaan zitten, had ik deze nog steeds gebruikt. Zo’n gebruiker ben ik dan ook weer. Ik ben hem namelijk door de dag heen aan het gebruiken, en niet de hele dag dat ding aan het reviewen. ;)

Mijn ideale iPhone X zou er eentje met fingerprint scanner zijn.

En die notch is best ok. Ik heb er zo eens een tijdje naar zitten staren en het viel me op dat hij eigenlijk best in balans is: breed genoeg om een duidelijke horizontale afbakening te zijn (als in ‘rand’) en smal genoeg om de afgeronde hoeken tot hun recht te laten komen. Klokje en de nodige iconen hebben nu een eigen plek op het apparaat zonder dat je het gevoel hebt dat een dergelijke ‘statusbalk’ pixels van je bruikbare scherm afsnoept.

Nee, prima implementatie en tot het moment dat we speaker, frontcam en andere sensors (betaalbaar) achter het scherm kunnen plaatsen is dit ‘the way to go’.

Benieuwd of ze het ook bij de nieuwe SE gaan doen...
549 dollar voor "andere" schade. Het glas op de achterkant is volledig vastgelijmd in tegenstelling tot concurrenten, waar je dus echt voor 2 tientjes een nieuw glas kan kopen om te vervangen.
https://www.macrumors.com...air-out-of-warranty-fees/
is het al eens bij je opgekomen dat mensen wellicht om andere reden voor een iPhone X kiezen dan de dunne randjes?
- De vermeende status van een high-end iPhone?
- Steevast het nieuwste en duurste willen/moeten hebben?

Neemt niet weg dat ik >1000 euro ook wel veel geld vind voor een mobiel.
Dit. Collega heeft ook een heel dikke case om zijn iphone 10, want ja, ding koste wel 1150 (!!!!!!!!!!) euro, en apple heeft reparaties natuurlijk moeilijk en extreem duur gemaakt van de bijna geheel glazen telefoons. Volgensmij kost een achterkantje wel 400 euro om te repareren, terwijl je bij andere glazen phones als de LG's en Samsungs voor tientjes een nieuwe achterkant kan plaatsen.
Nu heeft ie een telefoon met 1 van de hoogste screen to body ratio's, maar ding is nu nog steeds dik en lomp. Wat een vooruitgang.
Ja, ook hier een lederen case om de iphone, wat is er mis mee ?
Ik heb er inderdaad 1000 voor betaald, en ondanks dat ik voorzichtig met mijn spullen omga, zie een ongelukje in een klein hoekje
Vrijwel iedereen sluit toch ook een inboedelverzekering af, waarom zou je dat doen als je altijd voorzichtig bent ?
Of gewoon GEEN frontcamera.. Ik gebruik dat ding echt nooit. Uitklapcamera zou ik wel mee kunnen leven want dan hoef ik hem gewoon nooit uit te klappen. Maar zo'n notch vind ik echt lelijk voor iets dat ik niet gebruik.

Volgens mij zijn er best veel mensen die nooit selfies maken.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 4 maart 2018 12:49]

Tja, of niet een volledig verschermde voorkant willen. 't Heeft verder geen functie en is alleen maar estethisch van aard.
Dit geneuzel laat duidelijk zien dat de mobiele telefoon als apparaatklasse over zn piek is.
Het heeft wel degelijk een functie: Maximaliseren van het beeld terwijl je de fysieke grootte hetzelfde houdt.

Wie wil er geen groter scherm dat toch makkelijk mee te nemen is?
Maximaliseren van het beeld terwijl je de fysieke grootte hetzelfde houdt.
En hoeveel % ruimte denk je te winnen met het weglaten van de bezel? :)

Het ziet er vooral optisch flitsender uit maar echt heel veel nut heeft het volgens mij niet.
Best veel hoor! Het verschilt per merk (sommigen hadden al kleine bezels, maar anderen zoals HTC en Apple niet) maar je komt toch zo tot een halve inch groter. Mooi meegenomen toch. En de plaats waar de bezels tot nu toe zaten (boven en onder) had je er eigenlijk toch al niks aan voor het vasthouden, behalve misschien in landscape maar dat gebeurt weinig met telefoons.

Ik vind het een geweldig idee. Ik heb niks tegen grote beelddiagonalen maar ik wil het wel mee kunnen nemen en dus is een 5" telefoon voor mij het maximum. Totdat opvouwbare schermen mogelijk gaan worden is dit de beste optie.
Mooi meegenomen toch.
Ja, maar niet veel meer dan dat mijns inziens.
En de plaats waar de bezels tot nu toe zaten (boven en onder) had je er eigenlijk toch al niks aan voor het vasthouden,
Op mijn telefoon wordt de onderste bezel gebruikt voor functieknoppen.
Ik kan me niet echt voorstellen dat de 1 a 2 vierkante centimeter die je wint een groot verschil gaat maken in hoeveel informatie er op het scherm kan worden weergegeven.
Oplossing 4: alles achter het scherm.
Of dat verre toekomstmuziek is weet ik eerlijk gezegd niet.
De ontwikkelingen gaan zo snel.
Een camera werkt niet op de plaats waar een OLED scherm én een digitizer folie in de weg zitten. Dat is een fysieke barrierre want het licht moet de cam sensor bereiken.

[Reactie gewijzigd door RAAF12 op 4 maart 2018 14:21]

Denk je dat het dan onmogelijk is om scherp te stellen? Als het enkel te donker is zou je misschien met een dubbele camera genoeg licht op kunnen vangen? Heb weleens een oud lcd scherm als beamer gebruikt i.s.m. een overhead projector. Dat was toch best wel doorzichtig.
Bij vloeibare kristallen zou het misschien werken als de polariser goed staat zodat er invallend licht op de camera valt. Bij (O)led's zitten er Si halfgeleiderovergangen (tft) en die nemen wel veel licht weg. De capacitieve druksensor van de digitizer zal niet het probleem zijn want die is doorzichtig.

[Reactie gewijzigd door RAAF12 op 4 maart 2018 22:41]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Call of Duty: Black Ops 4 HTC U12+ dual sim LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6 Battlefield V Samsung Galaxy S9 Dual Sim Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V. © 1998 - 2018 Hosting door True