Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Cat S61 Preview

Kan ruiken en op afstand voelen en meten

01-03-2018 • 14:00

115 Linkedin Google+

Cat S61

Op een beurs als het MWC in Barcelona komen we soms langs technologie die niet voor de massa is bedoeld, maar juist voor een heel specifieke doelgroep. Twee jaar geleden spotten we de Cat S60, die op dat moment uniek was in zijn soort. De smartphone had namelijk een warmtecamera van FLIR. Nu, twee jaar later, heeft Caterpillar de opvolger van dit toestel aan de wereld getoond en deze Cat S61 heeft nog meer handige functies voor mensen die in de bouwsector werken.

De warmtecamera zelf is verbeterd. Hij is volgens de fabrikant nauwkeuriger en kan een groter temperatuurbereik weergeven, van -20 tot 400 graden Celsius. Daarnaast heeft het beeld dat je met de warmtecamera maakt, een hogere resolutie. Dat komt doordat de reguliere camera een hogere, zestienmegapixelresolutie heeft. De beelden daarvan worden namelijk gecombineerd met die van de warmtecamera om de contouren van objecten duidelijker te maken. Op een heatmap die de FLIR-camera van het opgevangen infrarode licht maakt, kun je immers niet zo goed onderscheiden wat er precies te zien is.

We hebben de warmtebeelden van de Cat S61 naast die van de Cat S60 gehouden en het verschil is duidelijk te zien, in het voordeel van het nieuwe toestel. De mogelijkheden van een dergelijke warmtecamera zijn overigens talrijker dan je in eerste instantie denkt. Zo kun je natuurlijk checken waar muren slecht geïsoleerd of vochtig zijn en of een apparaat oververhit is, maar je kunt bijvoorbeeld ook 'zien' in het donker of in andere omstandigheden waarin het zicht beperkt is.

De nachtmodus van de Cat S61

De tweede truc die de Cat S61 kan, is afstand meten met behulp van een laser. Net als bij de warmtecamera is hier een speciale app voor, die de laser activeert. Je kunt simpelweg de afstand meten van de telefoon tot een bepaald punt waar je op richt, maar je kunt ook bijvoorbeeld een oppervlakte berekenen door achteraf een driehoek of bijvoorbeeld vierkant te tekenen in een foto. De interface van de app is niet al te best en hij was ook vrij traag. De software is echter nog niet definitief, dus wellicht wordt dit nog verbeterd voordat hij uitkomt. Het meten lijkt wel vrij accuraat, al hebben we er geen meetlat naast gehouden. Je kunt tot maximaal tien meter meten met de laser en de maximale afwijking is volgens Caterpillar in het uiterste geval twee procent, al streven ze naar één procent.

Een laatste interessante functie voor de bouwwereld is de ingebouwde Sensirion-luchtkwaliteitmeter. Deze registreert de concentratie van zogenaamde vluchtige organische stoffen, zoals verf, oplosmiddelen, lijm en schoonmaakmiddelen, en is bedoeld voor binnenshuis. Wanneer je als schilder in een ruimte staat te verven en de concentratie verfdamp schurkt aan tegen de maximale vastgestelde waarden van wat nog gezond is, zal de Cat S61 een waarschuwing geven. Vervolgens kan de schilder dan de ruimte ventileren of bijvoorbeeld pauzeren.

De smartphone houdt de waarden continu bij en in de bijbehorende app kun je per dag bijvoorbeeld een overzicht bekijken van de hoogte van de zogeheten voc-waarden. Op de stand van Cat lag een soort stift met de stoffen waar de luchtkwaliteitmeter op aanslaat, zodat we deze Cat S61-functie konden testen. Ook zagen we bij diverse telefoons dat de waarden anders waren, afhankelijk van waar ze hadden gelegen. De functie lijkt ons erg handig voor vaklieden in de bouw. Het enige kritiekpunt dat we hebben, is dat de luchtkwaliteitmeter aan de zijkant zit en als je de telefoon vasthoudt, dek je al snel de luchtopeningen af. De luchtkwaliteit wordt volgens de meter dan vrij snel slechter, wat natuurlijk komt doordat hij alleen de odeur van je vinger ruikt.

Prioriteiten

De Cat S61 draait op een Snapdragon 630-soc. Die heeft relatief zuinige A53-cores en dat moet ertoe leiden dat hij in combinatie met de accucapaciteit van 4500mAh lang meegaat. Het full-hd-scherm is met 5,2 inch immers geen enorme energieslurper. De filosofie is dat de bouwsector accuduur belangrijker vindt dan snelheid en daar kunnen we best inkomen. Het toestel is dan ook over het algemeen genomen niet snel. Vooral de eigen apps lijken niet goed geoptimaliseerd en dat is toch jammer.

Er zit 64GB opslaggeheugen in het toestel en dat is uit te breiden met een micro-sd-kaart. Bovendien heeft hij dualsimfunctionaliteit, wat gewenst is bij deze telefoon, omdat veel mensen hem vermoedelijk zowel zakelijk als privé willen gebruiken. Met 4GB werkgeheugen zit hij op een gangbaar niveau.

Belangrijker voor de bouw is dat hij voldoet aan de mil-std-810G-standaard. Daarmee moet hij herhaaldelijk vallen van 1,8 meter op een betonnen ondergrond kunnen overleven. Ook heeft hij een ip68-classificatie, waarmee hij volgens Caterpillar drie meter onder water kan gedurende één uur. We geloven graag dat de Cat S61 goed tegen een stootje kan; hij is behoorlijk goed beschermd en is daardoor dik en zwaar. Er zit verder een metalen frame in het toestel ter versteviging en er zit standaard een screenprotector over het Gorilla Glass 5-scherm. Je kunt het scherm bedienen met handschoenen aan en hij is ook niet vies van vochtige vingers, want het scherm werkt ook dan naar behoren.

We hebben in Barcelona een goede eerste indruk van dit Zwitserse zakmes onder de smartphones kunnen krijgen. De luchtkwaliteitsensor, lasermeter en vooral ook nog steeds de warmtecamera zijn bijzonder handige functies als je in de bouw werkt. Deze functies werken ook goed, alleen is de software hier en daar onder de maat, zeker voor deze prijsklasse. We hopen dan ook dat de Cat S61 op dit gebied nog wat wordt verbeterd voordat hij in juli in de winkels ligt. De niet altijd even handige interface is te vergeven, maar erger is dat de apps niet stabiel draaien en soms crashen.

Met een prijs van 899 euro is dit geen goedkoop toestel en het ontbeert functies die smartphones, zeker in deze prijsklasse, doorgaans hebben, zoals een vingerafdrukscanner of een verlengd scherm. Het is echter een zakelijk toestel en de doelgroep is niet gericht op dit soort functies. Zo heb je weinig aan een vingerafdrukscanner als je handschoenen draagt of als je vingers nat zijn. De Cat S61 kiest juist voor de functies die geen enkele andere smartphone heeft. Met die functies laat Caterpillar zien dat het goed begrijpt hoe fijn het is om zoveel mogelijk functionaliteit in één apparaat te hebben en dat is wat dit een interessant product maakt. In die zin kan deze smartphone voor zijn specifieke doelgroep echt een uitkomst zijn.

Reacties (115)

Wijzig sortering
Met een prijs van 899 euro is dit geen goedkoop toestel en het ontbeert functies die smartphones, zeker in deze klasse, doorgaans hebben, zoals een vingerafdrukscanner of een verlengd scherm.
Maar dat zijn helemaal geen toestellen in dezelfde klasse. Dat zijn toestellen in dezelfde price range. Ga alsjeblieft geen toestel als dit vergelijken met consumer telefoons. Dat is net zoiets als een Samsung S9 op de grond gooien en dan klagen dat het niet zo stevig is als deze in dezelfde prijsklasse.

Dit toestel valt in de categorie 'rugged phones' en die hebben helemaal geen vingerafdrukscanners of verlengde schermen, want daar heb je geen reet aan in de situaties waarin je een rugged telefoon zou willen hebben. Ik ben vooral benieuwd naar hoe het presteert ten opzichte van andere toestellen uit die categorie, met inkoppers dat het trager/lelijker/dikker/zwaarder/minder goede camera etc heeft ten opzichte van een Galaxy S9 sla je de plank mis.
Waar je rekening mee moet houden als bedrijf is dat je gebruikers in de bouwindustrie buiten werk een hele andere levenswijze hebben. Ze zullen een smartphone gebruiken waar dat soort functionailteiten wel in zitten, actief gebruiken en dat ook van jou vereisen.

Basiszaken zoals een vingerafdrukscanner moeten er zeker in. Een verlengd scherm is (nog) onzin.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 1 maart 2018 14:45]

Wat een onzin, ooit een vingerafdrukscanner gebruikt met vieze handen? Dat werkt dus voor geen meter
Volgens mij probeert @Relief2009 te zeggen dat "bouwvakker" een beroep is, niet per definitie een manier van leven. Dat iemand van 9 tot 5 met zijn laarzen in de modder staat, betekent niet dat zo'n man of vrouw op vrijdagavond niet gewoon in rokkostuum bij de opera kan zitten. En dan is een vingerafdrukscanner wel handig om de telefoon te kunnen ontgrendelen om bij de kaartjescontrolle de QR-code te laten zien.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 2 maart 2018 13:18]

Dit is nu veruit de meest geweldige discussie hier, laat ik er in mee gaan. Als hij om 1700 klaar is met werken zijn s'avonds zijn handen echt niet genezen hoor.

[Reactie gewijzigd door Core2016 op 2 maart 2018 13:31]

Ik hoor een collega nog tegen mijn vader zeggen
Bent u timmerman? Mijn man heeft ook zulke handen
in dit geval vooral verwijzend naar zijn nagels (waarvan er altijd tenminste eentje blauw leek te zijn). Ik ga echter niet beweren dat een 'bouwvakker' altijd wonden op zijn duim heeft. Ik vraag me dan ook af of de diepe groeven, die in mijn wereldbeeld de handen van een handwerker kenmerken, ervoor zorgen dat vingerafdrukherkenning veel beter of juist minder goed werkt.
Mij lijkt het dat een groef juist geneest/veranderd en een print definitief is. De huid werkt. Met deze gedachte denk ik dat het met hele vingertoppen een heel stuk makkelijker af gaat. De sensor doet het goed op mijn telefoon als ik weer een paar weken achter het toetsenbord zit. Nu in verbouwing en het werkt voor geen meter meer.
Ik ken zat mensen die door hun beroep altijd krassen en wondjes op hun handen/vingers hebben. Daarbij werkt de vingerafdrukscanner werkelijk nooit en die hebben het dan ook opgegeven om van een vingerafdrukscanner gebruik te maken :+
Dan zou face unlock nog een stuk beter werken, heb dat sinds kort op mijn Oneplus 5 en werkt erg snel en is best betrouwbaar. Werkt alleen niet als je gezichtsbescherming draagt maar daar heb je dan weer een patroon voor.
En dat patroon doet het dan weer niet goed met handschoenen aan, hoewel dat per handschoen kan verschillen :-)

Bij mij werkt dan de irisscanner nog, ook met bivakmuts op. Maar goed, zijn natuurlijk niet veel voorkomende situatie misschien

[Reactie gewijzigd door Arokh op 3 maart 2018 20:14]

Dit kan ik helemaal beamen. Ik gebruik nu de CAT S60 al meer dan een jaar, welke qua specs het prima voor mij doet. Hearthstone speelt ie zonder problemen en dit is dan ook de zwaarste app die ik draai. Voor het werk is deze ideaal, lekkages opsporen, en zelfs voor een stukje marketing. Wat ik vooral het voordeel vind is de dual sim en de mogelijkheid om 128 GB aan geheugen toe te kunnen voegen. Ik maak op een inspectiedag zomaar rond de 200 foto's en vooral de FLIR foto's vreten geheugen. De screen protector heb ik er nooit op gedaan en ik heb nog geen krasje op het scherm door de verhoogde randen. Ook de bediening met handschoenen werkt prima, wat zeer handig is bij deze kou. Ik heb meerdere onderaannemers die hem nu ook gekocht hebben, een echte aanrader voor iedereen die in de techniek werkt, want infra rood kunnen kijken heeft veel meer toepassingen dan je zou denken. Samenvattend, deze telefoon doet goed wat ie moet doen en is iedere euro waard (in my humble oppinion).
Ik heb ook de S60 en bevalt me erg goed, was zeker handig toen door de kou mijn ring van mijn vinger in de sneeuw viel en direct onvindbaar was, de FLIR was een uitkomst! De camera had wat mij betreft zijn geld al terugverdiend ;) Wat wel jammer is is dat de accu niet te vervangen is. Tevens heb ik er last van dat tijdens een gesprek, mijn oor soms tegen het scherm aankomt en dit als een soort swipe wordt gezien en functies oproept waardoor de belfunctie niet meer goed werkt (de ander hoort me niet meer, ik hem/haar wel).
ik denk dat de gemiddelde man in de bouw niet van zijn baas een S9 verwacht, die standaard ligt in de IT misschien anders, maar uberhaupt is een telefoon van de zaak al erg netjes, je mag al blij zijn als je een sim kaartje krijgt van je baas.

Voor communicatie hebben we de 446 en 27mhz (die laatste bijna niet meer) ipv via GSM netwerken.
ik denk dat de gemiddelde man in de bouw niet van zijn baas een S9 verwacht, die standaard ligt in de IT misschien anders, maar uberhaupt is een telefoon van de zaak al erg netjes, je mag al blij zijn als je een sim kaartje krijgt van je baas.
Ik denk dat je er behoorlijk naast zit. Tegenwoordig is ook in de bouw een telefoon een "onmisbaar" stuk gereedschap geworden.
voor de lui die in een lease auto naar "de bouw" komen misschien, maar de timmerman heeft echt geen high end telefoon van de zaak kan ik je vertellen ;) Die krijgen vaak een simpel "toughphone" model, of gewoon een simkaart van de zaak.
Ik heb een S7 edge en merk dat ik volledig automatisch van de vingerafdrukscanner ben afgestapt en gewoon m'n patroontje swipe. Het kwam te vaak voor dat ie toch net niet lekker wilde aflezen en dan na 3 tries zat ik alsnog met het patroontje. Om maar niet te spreken van vieze/natte vingers of geen beschikking hebben over m'n rechterhand (duim) om allerlei redenen (Geen ervan vunzig:D).

Dus het is zeker geen must, laat staan op z'n telefoon als deze..
je kan al je vingers erin zetten he.
niet alleen je duim...

mischien wist je dat niet.
grt sasaa
oh dat wist ik niet <3 dankje!
Waarom moet er een vingerafdruk scanner in zitten? gewoon met de vinger een patroon maken of pincode is makkelijk zat en kan je desnoods nog handschoenen aanhouden.
Omdat heel veel bedrijven ingewikkelde alfanumerieke paswoorden vereisen vanuit hun security policy. Dat word je heel gauw zat. En dan is en vingerafdrukscanner een uitkomst.
Vingerafdrukscanner is basis tegenwoordig? Die paar telefoons die dat hebben tegenover bijna alle die het niet hebben.....
Overigens ook handig zo'n vingerafdrukscanner met handschoenen of vieze handen, deze telefoon is niet voor op kantoor naast de nieuwste iPhone maar voor professioneel gebruik, mogelijk een handschoenafdrukscanner dan maar? :+
Je benoemt zelf dat de bouwvakkers een andere levenswijze hebben en vergeet direct dat zelf toe te passen door je niet te realiseren dat een groot deel van de bouwvakkers nagenoeg de hele dag handschoenen draagt of gewoon behoorlijk vuile takken heeft (tot de schaft).

Een verlengd scherm is gewoon onzin omdat het áltijd de stootvastheid benadeelt...
Deze telefoon is niet bedoeld voor privé gebruik en die fingerprint is dus geheel overbodig. De mensen die dit "apparaat" gaan gebruiken staan vaker buiten dan binnen of staan op een werkvloer met verplichte handeschoenen aan.
Ja, dat klopt. Maar waarom zetten ze er dan Dual Sim in? Dat lijkt (ook de review gaat daar vanuit) toch te duiden op een privégebruiker met een consumenten en een zaken SIM.
Ik zal er nog even prijsklasse bij zetten. Wat ik verder duidelijk probeer te maken daar is dat je inderdaad een heel andere set features krijgt voor dit bedrag en dat je het inderdaad niet moet vergelijken op die manier.

Edit: conclusie nog even verduidelijkt.

[Reactie gewijzigd door Chris Broesder op 1 maart 2018 15:07]

Erg nieuwsgierig als CAT S60 eigenaar hier, aangezien jij de S61 vast hebt gehouden. Hoe zitten de aansluitingen weggewerkt van dit toestel? Zijn dit klepjes met rubber seal voor de audio/usb aansluiting? en hoe kan men bij de SIM/SD kaart komen? Dit zijn voor mij erg belangrijke punten bij een rugged telefoon. Voornamelijk het gebruik van klepjes welke na een jaar niet meer goed klemmen en waardoor dus de IP-68 rating niet meer gewaarborgd is vindt ik een belangrijk punt. :)

edit:

Net even zitten zoeken naar meer preview foto's en kwam deze link tegen:
http://newburghgazette.co...mal-camera-and-new-tools/
Zo te zien zit de SD/SIM aan de linkerkantzijkant bovenin achter 1 brede klep en de USB-C aan de onderkant (bij huidige S60 zit deze aan de linkerzijkant onder) achter een klepje weggewerkt. Aangezien er nog steeds geen wireless charging geboden wordt en dit klepje dus hoogstwaarschijnlijk het zwakke punt van het toestel wordt sla ik denk ik de S61 over.

Verder nog kleine aanvulling op de foto met "night vision" modus, dit beeld is niet realistisch aangezien met daglicht de normale camera als overlay over het warmtebeeld gelegd wordt om een zeer scherp beeld te creeeren. In de avond valt deze overlay weg en heb je alleen de resolutie van het warmtebeeld nog. Dit is vele malen minder scherp. Ik vraag me af hoe de nightvision modus van deze zich houdt in het pikkedonker. :X

[Reactie gewijzigd door Bloodhoundje op 1 maart 2018 15:38]

Wat me een beetje stoorde (je moet iets tijdens kantooruren ;) ) is überhaupt die vergelijking, ook in de video wordt de S9 erbij gehaald terwijl het een totaal ander product is. Verder lijk je te willen uitleggen voor welke doelgroep het is gemaakt in plaats van gewoon tegen de doelgroep te praten. Dat leest wat ongemakkelijk weg.

Het is een beetje alsof je een preview leest van de Nikon D5 en er een paragraaf gaat over dat deze duurder is dan een smartphonecamera, maar dat het voor een heel specifieke doelgroep wel interessant is. Dat is denk ik niet nodig op Tweakers.
[...] het een totaal ander product is".
Onzin. Het is een smartphone, dat kan je prima vergelijken met andere smartphones. Ook de prijs kan je prima ermee vergelijken. Een Elstar kan je prima vergelijken met een Jonagold. Ik vind het verder erg nuttig: Ik als "telefoondestroyer" overweeg deze telefoon en dan is het nuttig om het apparaat te vergelijken met andere smartphones, en zéker met andere smartphones uit dezelfde prijscategorie.
Het is net zoiets als een gezinsauto, een F1 wagen en een vrachtwagen op één hoop gooien en dan opmerken dat de F1 wagen niet veel kan vervoeren, de vrachtwagen minder wendbaar is en de gezinsauto niet het snelst is. Je gaat een hele berg open deuren intrappen die je vooraf al weet.

De apparaten zijn voor verschillende doeleinden en scenario's gemaakt. Top prioriteit bij dit toestel is stevigheid, batterijduur en handige features die voor de doelgroep belangrijk zijn. Dan kan je dat toestel afrekenen op de zaken waar een Samsung goed op scoort, maar dat is niet fair als het andersom niet gebeurt.
maar het is nog steeds niet een totaal ander product, genoeg elementen die je prima kan vergelijken met bijvoorbeeld een S9.

Dat hij er dan op afgerekend wordt is niet altijd fair, maar zelf dat hoeft niet het geval te zijn
Bijvoorbeeld trage en crashende apps horen gewoon niet thuis bij een toestel van deze prijs.. of het nou een bouwvakkers of een consumenten toestel is maakt weinig uit imo
Het is misschien wel een product wat grote overeenkomsten heeft met de gangbare consumenten smartphones, maar de vergelijking gaat al snel mank. Het is een toestel dat speciaal ontworpen is voor ruigere omstandigheden en heeft een aantal features die je bij de gangbare toestellen niet tegenkomt. Vergelijken alleen op basis van de gangbare features kan, maar dan ben je wel appels met peren aan het vergelijken.
Als je geen extra stevige smartphone, warmtecamera of luchtsensor nodig hebt is de kans klein dat je op de CAT S61 uit zult komen. Als je één van de speciale features wel kunt gebruiken heb je weinig keuze. Het scheelt wel het meesjouwen van extra instrumenten en dat een app zo nu en dan eens crashed is niet zoals het hoort, maar even opnieuw starten is nog altijd gemakkelijker dan meerdere apparaten mee sjouwen.
Afrekenen is echter wat anders dan het even aanstippen. Ja, de meeste tweakers zullen het wel weten, maar niet iedereen die het artikel leest zal zich dit direct realiseren. Het zullen niet alleen bouwvakkers zijn die hier interesse in hebben, maar ook bijvoorbeeld reguliere consumenten die er een handje van hebben om hun toestel te laten vallen bijvoorbeeld, of gewoon mensen die denken dat ze die extra functies best geinig zouden vinden. Dan is het toch handig om aan te geven wat ze precies opgeven ten opzichte van een ander toestel in dezelfde prijsklasse.
Je gezinsauto, F1 wagen en vrachtwagen voorbeeld is veel extremer dan dit. Er is helemaal niemand die die drie wagens tegelijk zou overwegen (voor hetzelfde doel), terwijl dat bij dit toestel en een Galaxy S9 wel kan.
Inderdaad!
Vergelijk hem met een AGM X2 en Doogee S60.
Elke andere vergelijking slaat kant nog wal.
Iemand anders (Bloodhoundje) met S60 heeft wel kritiek op S61:
- toch geen draadloos oplaadfunctie (dan ben je alsnog op stekker en kwetsbare connector aangewezen, kans op slijtage en breuk)
- wellicht nog steeds aantal klepjes om openingen af te dekken, dus kans op slijtage op klepjes en dan is het niet meer zo waterdicht. Mag je na paar jaar of eerder alweer nieuwe nemen.
- mogelijk is update support nog steeds slecht (S60 heeft amper verbeteringen gekregen), dus twijfels voor S61 support over lange tijd.

Hoewel er voordelen zijn met extra's zoals extra sensoren en USB-C connector, is het wel vreemd dat draadloos opladen niet erbij is gedaan, want alleen zo kunnen de klepjes minder gebruikt worden en waterdichtheid is veel beter over lange tijd. Dat is niet helemaal goed vooruit gekeken.

En aangezien support op S60 (heel) slecht is denk ik dat men meer is gedwongen te overstappen op S61...
Ik heb van Bullit Group gehoord dat ze deze keer grote software-updates doen, in tegenstelling tot wat bij de Cat S60 is gedaan. Er komt dus sowieso Android P op het toestel en regelmatig beveiligingsupdates.
Dat is toch gewoon een middelvinger naar de S60 owners?
De poorten zijn waterproof op de S61, de klepjes zijn er vooral om vuil buiten te houden.
Heb je hier toevallig een bron voor? Dat zou namelijk wel beter zijn
De product manager van de S61..
Ah, dat geloof ik dan wel. Ook enig idee welke camera sensor er in zit? Aangezien die van de s60 echt waardeloos was (understatement) foto's die pas naar 3 seconden genomen worden na op de knop te drukken, niet scherpstellen etc..
De camera word iig een stuk beter dan van de S60, verdere details heb ik nog niet
Dat is iniedergeval alvast een fijn vooruitzicht! Want dit ding is echt een aardappel
Mijn Samsung Galaxy S6 Edge gebruik ik nagenoeg enkel het draadloos laden.
De USB aansluiting afgetopt met een rubberen USB plug tegen vuil en vocht.
screenprotector en bumper hoes voor stootjes, en toch zou ik liever deze cat61 willen hebben.
als vrachtwagenschauffeur die werkt in steengroeves is dat vulkaanzand funnest voor telefoons als de S6 Edge en HTC U Ultra.

Update support en stevigheid is wat bij smartphones voor mijn doeleindes toch het belangrijkste.
de Sony toestellen waar klepjes op zaten was het meest ideale telefoon die ik ooit gebruikt heb, de Z1 tot Z5 series
Over het meten van afstand: hardstikke mooi dat dit kan maar is een mogelijke afmeting van 1% (=bv 1 cm op een meter!) niet veel te veel om nog nuttig te zijn voor de doelgroep?

Als je dan bedenkt dat de afwijking naar boven en naar beneden kan zitten hebben we het zelfs over 2 cm op een meter. Ik denk niet dat een timmerman hierop gaat vertrouwen wanneer hij een stuk hout moet zagen oid.
Was aan het denken dat mensen die toch ietwat serieus in die sector zitten wel professionele apparatuur ter beschikking hebben dat met kleinere afwijkingen en foutmarges werkt en handzamer is...
...denk ik...

Neemt niet weg dat ik het zeker een knap toestel vind om wat het allemaal kan (niet om hoe het eruit ziet maar dat is hier ook niet van belang) en dat het soms wellicht handig is dat je al die dingen in één apparaat hebt... Maar toch, ik heb niet het gevoel dat er nu 'tig bouwvakkers/architecten/ingenieurs iets hebben van "Eindelijk!!!" But maybe I'm wrong...

Persoonlijk -maar ik zit dan ook totaal niet in die doelgroep- zou ik het zonde vinden om bijna 900 euro uit te geven en geen top-of-the-line toestel qua specs in handen te hebben.
Persoonlijk -maar ik zit dan ook totaal niet in die doelgroep- zou ik het zonde vinden om bijna 900 euro uit te geven en geen top-of-the-line toestel qua specs in handen te hebben.
Nu pak je ook echt precies een punt want het minste uit maakt bij dit toestel, dus inderdaad jij bent totaal niet de doelgroep, hier betaal je natuurlijk dat geld voor de functies en bouwkwaliteit.

Ben zelf ook wel benieuwd hoeveel zo'n telefoon nou eigenlijk gebruik wordt, blijkbaar toch genoeg om een nieuwe serie uit te brengen
Ik heb zelf de S60, en alhoewel ik niet in de "echte" doelgroep ben (werk niet meer in de bouw) vind ik voornamelijk het gewicht, de stevigheid en de omvang een voordeel. Naar mijn mening zijn de telefoons tegenwoordig te kwetsbaar, en ik heb niet meer het gevoel dat ik echt wat in mijn handen heb.

Kortom, alhoewel de warmtecamera voor mijn niet meer dan een gimmick is, en ik 900 toch wel aan de stevige kant vind, vind ik 6 a 700 euro een prima prijs voor de kwaliteit die je krijgt.
Ja, en het bereik te klein.
Bijvoorbeeld een simpele laserafstandmeter van Leica haalt al 70 meter met een nauwkeurigheid van 1,5 mm die boven de 10 m afneemt met 0,15 mm/m.

[Reactie gewijzigd door evilution op 1 maart 2018 15:32]

Jij bedoelt iets als dit.

Dat is leuk maar je noemt nu wel een apparaat wat alleen meten als primaire taak heeft. Alles van dit apparaat is toegespitst op die taak, je kan niet verwachten dat zoiets in een telefoon terecht komt. Het is al knap dat dit er zo in zit aangezien normaliter best wat ruimte in een behuizing nodig hebt voor de laser en bijbehorende lenzen. In een telefoon heb je die ruimte niet. ;)

[Reactie gewijzigd door bazs2000 op 1 maart 2018 15:07]

Een timmerman gaat inderdaad wat specifiekere info hebben, maar even snel kijken wat voor stut je nodig hebt ter ondersteuning of snel kijken hoeveel meter lint je nodig hebt is wel even makkelijk, of bijvoorbeeld schatten welke verhuislift nodig is op een locatie, ...
Klopt, er zijn ook veel nauwkeurigere lasermeters en dit is zeker niet voldoende accuratesse voor sommige beroepen.
Soms denk ik dat in plaats van laser afstandsmeter best draadloos oplaadfunctie kan staan.
De nut is hiermee veel groter dan met minder nauwkeurige meter.

Want een minder nauwkeurige meter, dat is bijna gelijk aan "speelgoed" afstandsmeter of ultrasone meter.
Viel mij ook al op. Standaard afstandsmeters hebben een afwijking van een paar millimeter, 1-2cm op 1 meter lijkt me totaal niet bruikbaar.
Schilders die een huis komen in meten, is dit nauw keurig genoeg, met een goed applicatie, hoef je helemaal niks meer op te schrijven. Heel makkelijk :-)
Alle lasermeters die ik online opzoek geven nauwkeurigheid aan in mm, niet percentage. Waar zie je een percentage afwijking?
De afstand speelt wel een kleine rol. Ik zie bijvoorbeeld in de Bosch GLM 30 handleiding dat er bij gunstige omstandigheden naast een nauwkeurigheid van 2,0mm ook op een een afwijking van ± 0,05 mm/m gerekend worden. (Kortom: Bosch: 2,5mm afwijking op 10meter, Cat: 10-20mm100-200mm afwijking op 10meter)

[Reactie gewijzigd door michiel_ op 1 maart 2018 21:14]

Artikel geeft een afwijking aan van max 2%, dat is 200mm op 10 meter. Dat is nogal wat.
Je hebt gelijk, ik zat er een factor 10 naast..
Als ik voor mijn werk kabel in moet meten dan loop ik hat vaak uit. Zo'n telefoon is dan vele malen nauwkeuriger.....
@Chris Broesder Gezien jullie de warmtebeelden van de S60 en S61 naast elkaar hebben gehad, was er een verschil te zien in de resolutie van de FLIR camera?
Kijkend naar de specs op de FLIR website heeft alleen de Lepton3 de mogelijkheid tot een dynamische scene range tot 450°C. dit zou dan betekenen dat de resolutie ook verviervoudigd is?

Tevens vraag ik mij af of de lensbescherming ditmaal even hoog of lager is dan de buitenrand, dat vind ik nog wel eens irritant aan de S60.
Er zijn wel meer verbeteringen dan alleen de resolutie (wat op zich al een hele vooruitgang is natuurlijk)
http://www.flir.eu/flirone/
even over de plaatjes heen met de muis en je ziet de verschillen....
De thermische resolutie van de Flir One is 80x60 pixels, de Flir One Pro is 160x120. De CAT S60 en S61 gebruiken respectievelijk dezelfde sensoren, dus de S60 is ook 80x60 en de S61 is ook 160x120.

Houd er rekening mee dat de scherpe randjes gewoon embossing is van de optische camera. In donker, wanneer de optische camera niet kan helpen, zie je pas echt goed de resolutie van de thermische camera: https://www.youtube.com/watch?v=UiW0O4Kjq_g

Kijk ook eens ter vergelijking naar Seek Thermal camera's, waarvan de Compact een thermische resolutie heeft van 206x156 en de Compact Pro een resolutie van 320x240: https://www.youtube.com/watch?v=ybDpuFecruM
Hoezo @hatex ?
Geef juist al aan wat de verschillen zijn => zie link
Ik heb overigens die camera voor de s7 (flir for android) uit je gelinkte filmpje dus ben er bekend mee...
De gewone camera is inderdaad enkel om contouren weer te geven zodat objecten sneller herkend kunnen worden.
Verschil met de nieuwe is niet enkel de reso... maar ook3 ipv 1 spotmeter , vividir etc vandaar mijn link....
Heb je ergens een bron dat deze sensoren ook in deze telefoons zitten?
Het enige dat ik tegenkom is dat ze softwarematige verbeteringen hebben toegepast, nergens dat er een ander model sensor in zit en dat vraag ik mij dus af.

Vandaar dat ik de link naar de specs van FLIR erbij had gezet waarbij alleen de Lepton3 de temperatuur range haalt waar ze over spreken in de press release.
Dit strookt (in mijn ogen) niet met de bewering dan dat er alleen softwarematig een aanpassing is.
Ik heb het voor de zekerheid even nagevraagd bij Bullit Group. Hou je op de hoogte :)
Toch zit in de Cat S60 een Leptop 1.0 en in de S61 de Leptop 2.5, volgens het bedrijf zelf. Heb het nagevraagd bij Bullit Group.
Ik zet er vooralsnog mijn vraagtekens bij in ieder geval.
Volgens een premium FLIR partner is de lapton 2.5 de enige "radiometric camera" en zit de Lepton 2.0 in de CAT S60. <link>

Kijkend naar een hoop plaatjes en een duidelijke foto van een tear-down is er een conclusie te trekken dat in ieder geval de kleur van de lens anders is. (lepton 2.0 vs 3.0)

Misschien maar wachten tot een tear-down van de S61 ;)
Of reactie van CAT, daar heb ik de vraag neergelegd over de gebruikte sensor, to be continued...
Ja, dat is het rare, dit was dus de reactie van Cat/Bullit Group. Ik heb het nogmaals voorgelegd..
Ik zou toch denken dat menig tweaker bij de keuze van een nieuwe smartphone dergelijke technische noviteiten interessanter vindt dan een uitgerekt scherm of kekke bezel?

Jammer dat het toestel in gebruik al wat langzaam is blijkbaar, anders had ik 'm wel overwogen. Ik hoef geen veeleisende games te spelen, maar wil niet hoeven wachten op standaardfeatures van de smartphone (snelle foto maken vanuit slaapstand, Whatsapp, browsen, GSuite en taskswitchen).
Tweakers zijn er in alle soorten en maten :) Maar persoonlijk vond ik deze smartphone wel interessant om mee te pakken, zeker ook omdat veel tweakers ook technische beroepen hebben of in de bouwsector werken.
Nee, sorry, dat slaat nergens op. Land Rover Explore is voor een heel andere doelgroep besef ik me nu. Maar het is wel een gaaf toestel, al zeg ik het zelf.

[Reactie gewijzigd door E71 op 1 maart 2018 17:46]

Ik denk dat de doelgroep vrijwel hetzelfde is. Kende hem nog niet dus dankjewel daarvoor.

De meeste mensen die cat phones kopen willen
-degelijkheid
-waterdicht
-standaard smartphone functies dje soepel functioneren (browsen, whatsapp, email.)

Alle andere functies zijn leuk maar echt een gimmick, ook voor de bouwvakker.

Hopelijk gaat deze landrover ook in nl verkocht worden en is die net zo degelijk als die cat phones.
Geen dank. En ja, hij gaat als het goed is in mei in NL in de verkoop.
Zeker leuk, maar inderdaad totaal andere doelgroep. Ik hoop deze zomer ergens een rugged smartphonetestje te kunnen doen, of heel misschien zelfs eerder :)
In dat geval zou je je mischien ook eens willen verdiepen in de Land Rover Explore. Persoonlijk vind ik dat een erg interessant toestel.
Leuke functies. De prijs en de andere genoemde nadelen maken het voor mij veel minder interessant.

Ik vraag me af wat de productiekosten zouden zijn van een bescherm hoesje dat dezelfde functionaliteiten biedt. (ingebouwde IRcam, thermometers, laser range finder, luchtkwaliteitsmeter, etc).

[Reactie gewijzigd door kaasboer09 op 1 maart 2018 14:14]

Samsung s9 en menig iPhone gaan voor meer weg.

Beetje warmtecamera is 500+
Afstandsmeter ook 100+
telefoon dan maar 300 maken?

Deze telefoon is duidelijk zijn geld waard, wat ik me nog wel eens afvraag of andere telefoons dat zijn.
Er zijn ook "opzet" camera's zoals de FLIR one for Android (om en nabij 250 euro).
Werkt bij mij prima met s7 en doet dan praktisch hetzelfde.....
Maar deze heeft een hogere resolutie net als de FLIR One Pro, en die kost 2x zo veel. Dat is dus meer dan de helft van de hele telefoon.

Dus je kunt inderdaad een S7 nemen, deze camera en dan is hij niet geschikt om te vallen en mist hij nog een hoop dingen die deze telefoon kan.

Het is gewoon niet te vergelijken. Jou S7 is een waardeloze bouw telefoon en deze CAT is een waardeloze consumenten flagship.

En dan vind ik de CAT nog steeds meer zijn geld waard dan de huidige flagships voor consumenten.
@Chris Broesder hoe is de kwaliteit van de gewone camera? Ik hoop dat je dit kon testen.

De s60 camera is namelijk bedroevend langzaam en de beeldkwaliteit is echt om te huilen.
Daar heb ik niet echt een heel goed beeld van gekregen. Wel wat foto's gemaakt, maar ten eerste lag de focus van deze preview daar niet op (en we hebben erg beperkt de tijd op zo'n beurs) en ten tweede is het erg lastig om daar iets over te zeggen op een beurs. Belichting is vaak goed daar en bovendien kun je ze niet op groot scherm bekijken natuurlijk.
Begrijpelijk, maar omdat dit de achilleshiel was van de s60 ben ik er wel erg benieuwd naar. De foto's werden wel snel gemaakt verder? De s60 wilt nog wel eens een paar seconden duren voordat de foto daadwerkelijk genomen is nadat je op de knop drukt
Laat ik het zo zeggen: het is me niet opgevallen. Maar dat betekent niet dat er geen sluitervertraging was. Ik ben in de tijd die ik met het toestel had meer bezig geweest met de Flircamera en dergelijke. We zouden hem moeten reviewen om een beter beeld te hebben van alles.
Verder prima hoor, maar dat verlengde scherm dat je tegenwoordig meer en meer ziet, vind ik persoonlijk niet een essentiëel onderdeel...
Ja precies, is ook helemaal niet van belang voor de doelgroep voor wie dit koopt.
Liever gewoon een kleiner scherm met normale verhoudingen inderdaad. Je kunt de bovenkant van het scherm toch niet raken met je duim, dus het is ook niet nuttig :o
2% afwijking op 10 meter is 20 cm ernaast, daar ga je natuurlijk geen huis mee bouwen. De FLIR camera daarentegen is wel erg mooi, en die dingen zijn ook los bepaald niet goedkoop.
kun je weinig mee lijkt me. Zoveel afwijking kun je het net zo goed schatten.
Ik vind dit op zich wel een interessante telefoon, zit ik alleen niet op die afstand meter te wachten of die lucht kwaliteit meter te wachten, wel op een makkelijk mee te nemen warmte beeld camera.

ik vraag me ook af wat de telefoon zonder de afstandmeter en lucht meter gekost zou hebben.
voor rond de 600 euro zou ik hem wel gehaald hebben.
haal dan de S60, warmtecamera, en rond de 600

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True