Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jeroen Horlings

Redacteur fotografie en automotive

Sony A7 III Preview

Fullframe-bsi-sensor, 4k hdr en 10fps

Voorlopige conclusie

We hadden gehoopt dat het nieuwe 'basismodel' een instapprijs onder de tweeduizend euro zou krijgen, zoals de geruchten ook een beetje impliceerden. Het is niet ongebruikelijk dat Sony prijsverhogingen doorvoert voor nieuwe modellen, met de strategie dat oudere modellen vaak nog op de markt blijven en in prijs dalen en op die manier feitelijk de instapmarkt onder hoede nemen. Ons is namelijk bevestigd dat de oude A7 II net als de oorspronkelijke A7 gewoon op de markt blijft, waarbij het aannemelijk is dat met name de A7 II in prijs gaat dalen nu er een directe opvolger is. Dat biedt weer kansen voor instappers die de prijs van de A7 III toch te hoog vinden.

Voor een volledig oordeel en een complete review hebben we meer tijd nodig - dit is slechts een preview. Toch durven we wel te stellen dat we het begrijpen dat Sony de prijs op 2300 euro heeft gezet. Voor een 'A7'-basismodel hadden we verwacht dat er meer functionaliteit gesneuveld zou zijn om de hogere prijs voor de A7R III en A9 te rechtvaardigen. Dat Sony dit niet of nauwelijks gedaan heeft, is netjes. Je krijgt de A9-sensor met veel functionaliteit uit de A7R III voor een fors lagere prijs.

Toegegeven, het blijft een bak geld, zeker omdat je er met een camera alleen nog niet bent en ook bijpassende - dure! - fullframe lenzen nodig hebt. Al met al lijkt de prijs-prestatieverhouding best aardig te zijn, al is er erg veel keus in het prijssegment van 1500 tot 2300 euro. Maar vooralsnog is de combinatie van een fullframe-sensor, 4k video, 10fps en een grote accu uniek in die prijsklasse.

Reacties (83)

Wijzig sortering
@Yero Jij bent er snel bij! Dit is de eerste keer dat Tweakers wel met een camera heeft mogen spelen en DPReview niet. Goed bezig! :)

Sony's introductievideo's (Youtube).

€2300 is serieus geld. Omdat er zoveel features uit de A9 inzitten is het niet alsof je er niets voor terug krijgt, maar het is niet echt een opvolger van de A7-lijn. Als ze Canon en Nikon echt willen aftroeven zullen ze met een concurrerend model in de €1500 range moeten komen - de A7 en A7 II volstaan echt niet meer. Ik denk dat heel veel mensen hier heel blij mee gaan zijn, want dit ziet er uit als een van de meest allround capabele camera's van dit moment. Maar ik denk ook dan Sony de markt daaronder niet moet vergeten: een sterke €1500 full-frame en €800 APS-C.

Edit 9:09: Sigma brings nine full-frame Art primes to the E-mount

Dit nieuws maakt de A7 III nog veel interessanter! Dit zijn bestaande ontwerpen dus relatief groot, maar Sigma's Art-serie biedt uitstekende kwaliteit voor realistische prijzen. Fantastisch om het aanbod zo te zien worden vergroot! En blijkbaar vindt Sony het ook allemaal prima:
This product is developed, manufactured and sold based on the specifications of E-mount which was disclosed by Sony Corporation under the license agreement with Sony Corporation.

[Reactie gewijzigd door Balance op 27 februari 2018 09:29]

Ja het is serieus geld en het zou erg leuk geweest zijn als deze weer rond de 2000 was uitgebracht. Maar met deze feature-set begrijp ik de prijs ook wel weer.

Maar waarom zou de A7 II niet meer volstaan als instap segment FF? Wat hebben Nikon en Canon in dat segment te bieden. De D750 en de 6D II? Daar doet de A7 II toch niet zo veel voor onder (op veel vlakken helemaal niets zelfs).

Het grote pijnpunt bij de hele Sony A7 / A9 range was altijd het gebrek aan betaalbare goede lenzen. Ja die GM lenzen zijn super maar die prijzen ook (voor Sony dan). Nu Sigma zich serieus op de E-mount markt lijkt te gaan storten, wordt dit systeem stukken interessanter. Want stiekem ben ik als M43 shooter wel een beetje jaloers op die prima bruikbare ISO 12800 shots. Ach, alles heeft zijn voors en tegens.
Het grote pijnpunt bij de hele Sony A7 / A9 range was altijd het gebrek aan betaalbare goede lenzen.
Je vergeet de categorie die nu een andere camera hebben en een collectie lenzen. Ik heb een oer-5D (Canon) en zit al een poos met een half oog naar die A7 te kijken. De eerste versie had een beetje dramatische AF, maar vanaf MkII is dat sterk verbeterd. Met een Metaboontje kan ik gewoon al mijn Canon lenzen gebruiken. Dat is voor mij wel een fijn uitgangspunt. Ik denk dat er meer zijn die een oudere DSLR hebben die de overstap wel zouden willen maken. Maar zomaar naar een andere merk overstappen was tot nu toe nogal vervelend vanwege de desinvestering van je lenzen.

Ik zie de overstap wel dichterbij komen. Die A7 III ziet er gewoon super uit. Beeldkwaliteit, zeker bij weinig licht is super, de AF snelheid is prima, dus ik ben eigenlijk al tevreden. Ik denk dat mijn spaarvarken niet lang meer te leven heeft... :+
Zit dus met hetzelfde probleem, en kijk idd naar sony en was aan het wachten op deze a7 iii. Zie er op zich heel mooi uit.
Bestaande lenzen is idd een issue. Zonde om ze te verkopen c.q toch beperkt aanbod bij sony en soms ook vrij duur.
Was aan het kijken naar canon 6d mk2 maar vlt eigenlijk gewoon weer tegen, zeker op video gebied. Als ik dan bij deze camera al lees HDR mogelijk en de andere specs dan ziet het er toch heel erg mooi uit.
Dat Metaboontje is leuk, maar het is een aanslag op de AF snelheid. Zijn al testen genoeg over gedaan.
Die tests ken ik niet, maar wel een filmpje waar iemand een Canon 24-105 erop had geprikt met zo'n ding en zo te horen aan het piepje een vrijwel instantaneous AF lock had. Of zijn er snellere adapters dan Metabone?

En als je zegt 'aanslag', wat bedoel je dan precies? Ik heb nl wel vaker discussies gehad met mensen over bv Canon L enzen vs Sigma EX lenzen en daar werd ook gepiept over AF snelheid. Ik vond dat reuze meevallen. Tenzij je een F1 wagen in focus wilt houden die met dik 200kmh op je af komt, is het meestal meer dan goed genoeg. Zelfs toen speciaal daarvoor een Lens Meet georganiseerd (way back, de eerste misschien wel) zodat we al die lenzen eens naast elkaar konden proberen.

Ik zal eens wat googlen, zien waar het precies over gaat.
[edit]
Check! Ik denk dat je het over de oudere types A7 hebt, waar je alleen contrastdetectie had:
Op camera's zoals de Sony A7, A7 II en A7R, ben je bij gebruik van de Metabones Smart Adapter afhankelijk van contrastdetectie. De autofocus werkt nauwkeurig, maar daar is dan ook vrijwel alles mee gezegd. Je bent vaak secondenlang aan het wachten voordat de focus is gevonden. Een wachttijd van vijf seconden is geen uitzondering.

De Sony A7R II brengt daar verandering in: met dezelfde adapter kan op deze camera wél gebruikgemaakt worden van de fasedetectiepixels, de voltallige 399 focuspunten zijn beschikbaar. In het menu van de camera kies je of je contast-af of fasedetectie-af wilt gebruiken.

Bij de perspresentatie was een Sony A7R II met een Metabones Smart Adapter aanwezig en een Canon EF 24mm f/2.8 IS USM-objectief. Ook hebben we kunnen testen met een EF 40mm f/2.8 STM-objectief. Het verschil met contrastautofocus is enorm. Met fasedetectie ingeschakeld stellen de EF 24mm f/2.8 en 40mm f/2.8 vrijwel direct scherp.
Ook de A7 MkIII heeft fasedetectie én nog meer focuspunten ook. Vrijwel al mijn lenzen staan in het lijstje van ondersteunde lenzen vwb fast focus. Ik zal alleen voor mijn 2 Sigma's even moeten kijken of ze werken.
[edit2]
Volgens deze lijst werken gewoon al mijn lenzen (de Sigma EX 15-30 staat niet op de lijst, vraagtekentje dus) snel en accuraat met phase detection. Dat is dan op de A7RII, maar ik ga er even van uit dat het op de A7 III overgenomen zal zijn.

[Reactie gewijzigd door mphilipp op 28 februari 2018 15:24]

De 5D is 12 jaar oud.
1 jaar per megapixel :)

Als je lenzen net zo oud zijn als de camera, geen probleem, lenzen zijn afgeschreven en achterhaalde beeldkwaliteit.
Ach...onzin. Ik ben absoluut geen pixelpeeper. Mijn eerste DSLR was een 'afgeschreven' Canon 1D, 4MP CCD (!), en toch maakte ik er superplaten mee. En ik ben daardoor wat toleranter vwb ruis.
Ik kan me niet voorstellen dat een normaal mens iets gaat opvallen aan een foto die met zo'n - volgens jou dan- afgeschreven lens is gemaakt. Misschien als je 150% inzoomt op een groot scherm dat je dan iets ziet, maar ik heb het niet zo op dat gegluur naar elke pixel.

Glas vergaat niet. Zat mensen die met FD lenzen op hun DSLR schieten. Hoe oud is dat?
Daar ben ik het helemaal mee eens! Een toplens van vroeger is nu nog steeds goed. Misschien (waarschijnlijk) nu geen toplens meer, maar tenzij je gaat pixelpeepen, kun je er nog steeds prachtige foto's mee maken en afdrukken op A4 zonder dat je de beperkingen ziet. Oud glas is nog prima bruikbaar en redelijk bij de tijd, in tegenstelling tot oude sensoren.

Het wordt minder als een oude eerste generatie AF lens op een moderne body zet. De AF is dan traag, als het al werkt, en je kunt issues hebben met het diafragmeren en met de lichtmeting. Dan kun je verlangen naar een moderne bijdetijdse lens.
Ik heb trouwens alleen maar lichtsterke lenzen. f1.8 en groter. Slechts één (groothoek) die 4.5 is oid.
Ik fotografeer zelf veel met rodenstock heligon c lenzen (1957) op mijn olympus OM-D E-M10 Mark II. Schitterende resultaten als je zonder autofocus kan leven.
Deze Sony a7 iii ga ik zeker kopen, juist omdat ik denk dat ik prachtige oude lenzen kan gebruiken.
Is het ding met lenzen niet dat je ze nog uit 1945 kan halen en ze het goed kunnen doen? Mits je manual focus duim het nog goed doet.
Helaas, er is een reden waarom er nog steeds nieuwe, betere, dure lenzen ontwikkeld worden.
https://phillipreeve.net/...5mm-1-4-nokton-e-classic/
" this lens is in noy way competitive to modern designs like the Zeiss ZM 35mm 1.4 or the Voigtlander Ultron 35mm 1.7. Sharpness wide open is anything but great, corners never reach the quality of most other primes and many aberrations like Coma or Astigmatism are not well corrected."
Bekijk het positief, je kan nu gemakkelijker je vrouw overtuigen om meer geld aan lenzen uit te geven. :)

Een nieuwe high-end zoomlens geeft nog extra details in een 42 MP pixelshift foto:
https://www.dpreview.com/...-veil-off-your-landscapes
sick wel, dat pixelshift, maar ik verwacht dat niet echt te gebruiken schiet bewegende mensen het liefst zonder statief.

en uiteindelijk blijft het cliché ook: het maakt de foto niet beter, alleen scherper.
Maar je weet nu al dat het objectief ook scherpe beelden gaat geven op de toekomstige 48 en 60 MP camera's. Dat is een geruststellende gedachte.

Een goede foto is inderdaad van veel zaken afhankelijk. Techniek, kennis, ervaring, kunde, medewerking, ideeen, gevoel, inspiratie, toeval, toeschouwers. De camera is slechts gereedschap. Maar elke chef-kok wil een scherp mes, want bot gereedschap zou het werk moeilijker maken en de creativiteit belemmeren.
Stiekem ben ik weer jaloers op m43 shooters, lenzen zijn kleiner, goedkoper verschillende fabrikanten en veel keuze uit type camera's. Alleen sony heeft een FF systeem maar het is wel een uitstekende range aan FF's :)
Ik was ook jaloers op de viewfinder van de duurdere sony's (beginnend bij de A7Rii) mooi om deze terug te zien in de 'instap'. De originele A7 was 1500€ maar was met 20% korting te koop (voordat hij nog uit was, dus even op de sony shop kijken was toen ook nog incl. een jaar extra garantie) ik had hem toen als één van de eerste in NL voor 1200€.
Mee eens, al heb ik zelf geen full-frame camera, maar in mijn optiek moeten ze 2 modellen hebben met de prijs/kwaliteitverhouding van de a6000 een aantal jaren terug.

Prijs was toen ca. €800 incl. kitlens met een hoop features uit duurdere camera’s (o.a. goede AF en tracking, goede button lay-out en ergonomie) komt om die reden vandaag de dag (prijs gezakt naar ca. €550) nog steeds goed uit de test.

Sindsdien zijn deze instappers steeds duurder geworden, a6300 kost nu €1250? Blijkbaar ook €800 inmiddels, flink gezakt in prijs na oktober 2017, maar dat is wel 1,5 jaar na introductie...

[Reactie gewijzigd door [BoSS] op 27 februari 2018 03:03]

Zoek de a6500 maar eens op, wat ze daar voor vragen kan wat mij betreft echt niet, zeker omdat je de originele a7 voor zo'n kleine 1000 euro kan kopen met lens.
De a6500 vergelijken met de eerste A7 is als appels en peren. De a6500 is echt een stuk verder doorontwikkeld met een veel betere sensor, IBIS en een AF systeem dat rondjes om die van de A7 loopt.
Het is in mijn ogen veel schandaliger dat de oorspronkelijke A7 nog verkocht wordt..
de oorspronkelijke a7 is leuk om FF eens te proberen zonder al te veel geld weg te gooien. De A6000 functioneert ook nog steeds prima , het is maar net waar je het voor gebruikt :)
Ik kan mij ook goed voorstellen dat aangezien alles steeds duurder wordt, inflatie e.d. dat mensen die eerst €1500 te besteden hadden nu wellicht €2300 er voor over hebben mits dit natuurlijk een waardige upgrade is.
We zien het al jarenlang bij de pc en telefoonmarkt, elke generatie wordt de opvolger van dezelfde klasse net eventjes iets duurder en iedereen blijft het kopen.
Vaste normen en waarden dat je een X product van klasse X altijd voor of ongeveer voor een bepaald bedrag verkoopt is al lang verleden tijd.
mee eens over de prijs, ik heb mijn A7ii voor 1500eur gekocht paar maanden geleden. En gezien de prijs van A7iii kan ik de keuze niet beklagen :)
Sigma-lenzen zijn ook zeer welkom! Gebrek aan kwalitatieve lenzen voor goeie prijs is imo grootste minpunt tot nu toe.
Vindt het jammer dat de prijs niet onder de €2000,- zit, want was graag met deze camera ingestapt in de Full Frame markt. Maar gezien de specificaties zitten ze er natuurlijk niet zo heel ver naast, want er is op dit moment niet veel vergelijkbaars op de markt.

Natuurlijk zouden ze veel marktaandeel kunnen pakken met de prijzen die je noemt, maar je moet als fabrikant ook je ontwikkelingen terug verdienen. Gezien Sony toch aardig voorop loopt, kunnen ze dit ook op deze manier nog verkopen. Daarnaast zijn de oudere modellen ook nog beschikbaar, welke natuurlijk prijstechnisch ook nog best interessant zijn als je deze met de concurrentie vergelijkt.
Toch heeft Canon en Nikon een grote streep voor op de lenzen, veel meer aanbod en ook betaalbaarder. Wil je een goede lens bij de Sony A7III dan zit je als snel over de €3000,-

Op de Amerikaanse sites staat dat de prijs inclusief de kitlens FE 28‑70 mm F3.5‑5.6 lens maar $200,- meer is, bent benieuwd wat dat hier in Nederland dan gaat worden, verwacht dat het meer dan €200,- is jammer genoeg.
klopt lenzen is idd nog probleem, zit nu met canon en 2 mooie lenzen. Iets vergelijkbaars op sony is veel duurder en dat is jammer. Alternatief in metabone adaptor en bestaande lenzen gebruiken. Zal wel dat sommige dingen dan niet optimaal werken.

Maar goed tamron en anderen komen met steeds meer lenzen voor sony uit en dat is een goede zaak.
Deze camera zou ik vergelijken met de canon 6d mk2 die advies rond de 2100 en in tweakers rond de 1950 zit.
De prijs van de sony zal in de praktijk misschien 100-150 euro hoger gaan liggen.

Kijk ik dan naar de specs van de canon 6d mk2 en deze sony dan lijkt het me duidelijk dat deze sony voor iets meer, heel veel meer kan dan canon 6d mk2 en een heel mooi en misschien zelf beter alternatief daarvoor is.

Wachte zelf al tijdje op de 6dmk2 ook voor video maar specs vielen me zwaar tegen, bij deze sony dus niet.
Dat is waar het fout gaat bij veel mensen. Specificaties zeggen eigenlijk helemaal niet zo veel. Op papier kan body A veel 'beter' eruit zien maar zodra je dan het resultaat bekijkt valt hij heel erg tegen. Dat heb ik bij deze body nogal sterk.
Als ik naar de laatste A9 kijk en vergelijking zie dat doet deze niet onder voor de top canon en nikon modellen. Op sommige gebied beter, ander iets minder maar geen grote verschillen.
Als deze nieuwe body vergelijkbaar is beloofd het toch wat moois.
Sony heeft zich al lang bewezen, de A7RIII en A9 kunnen gewoon prima op tegen de top van Canon en Nikon. Er zijn alleen verschillen die je moet afwegen, en wat voor iedereen een persoonlijke afweging is. Tegenvallen zal hij niet.
Nouja, tegenvallen doet de A7 III al op het gebied van scherpte wat foto's betreft. Bij een 1:1 weergave met de gebruikte instellingen en onderwerpen moet een foto gewoon scherp zijn.
Ik weet niet waar jij naar hebt gekeken, maar ik heb een A7RIII en een Nikon D850 hier in de studio, en die ontlopen elkaar amper. De Nikon heeft een iets hogere resolutie en zou daarmee iets meer scherpte moeten hebben, maar dat verschil is amper waar te nemen, en boven ISO 100 heeft de Sony een betere dynamische range dan de Nikon. Qua ISO doet de Sony het ook beter vanaf ISO200 ongeveer, maar ook dat is amper waar te nemen. Ze zitten werkelijk heel dicht bij elkaar, en daarmee de 2 camera’s met het beste beeld van dit moment. Zelfs de 50mp Canon kan er niet tegenop qua scherpte.

[Reactie gewijzigd door Mud.Starrr op 28 februari 2018 16:12]

Wat ze schrijven qua "uniek"... vind ik een beetje gezocht. Tenzij je natuurlijk het 4K met FF sensor bedoelt. Nu ja, voor hetzelfde geld koop je ook een pro camcorder.
Wat de rest van de gegevens betreft, moet je je inderdaad gaan onderscheiden van Nikon D750, Pentax K-1, Canon 6D2. Een Nikon D810 en een Canon D3 zijn iets duurder dan dit model en zitten stilaan in de uitfasering wat mij betreft. En bij DXO scoort de A9 tegenover een D750 / D810 alleen voor "low light photography" (sterke punt Sony sensoren) beduidend beter. Maar da's de stacked BSI van de A9, niet de nieuwe sensor... om maar te zeggen dat dit qua positionering een beetje ongelukkig lijkt te zijn.
In het tabelletje staat A7-III touchscreen NEE. In het begeleidende nieuwsitem https://tweakers.net/nieu...ii-systeemcamera-aan.html staat:

Daarnaast kan de A7 III 4k-video met hdr opnemen en 1080p-video kan met 120fps geschoten worden. Het toestel heeft verder een oled-viewfinder met 2,3 miljoen beeldpunten en een 3"-touchscreen met tiltfunctie
Klopt, dat was een misverstand. ;) Ik heb de tekst daarop vanochtend aangepast.
De A7 serie van Sony vind ik al jaren interessant. Sony pushed de cameraontwikkelingen en de markt vlot voorwaarts. Goed bezig! Maar ik blijf het jammer vinden dat Sony de strategie heeft om de nieuwe versies van hetzefde toestel flink hoger te positioneren in de markt, met het bijbehorende prijskaartje. ...Alhoewel dat in de huidige tijd meer de standaard lijkt te worden.

Ik wacht nog op de Canon FF systeemcamera (augustus dit jaar volgens de geruchten) en eventueel die van Nikon. Dan maar eens besluiten welke het zal gaan worden: Canon, Nikon of Sony.
Ik weet niet of het zin heeft om te wachten op Canon/Nikon FF systemen. Voor zover ik weet is er nog niks concreets bekend over een FF systeem camera's van deze fabrikanten. Ook hebben Nikon en Canon geen lensaanbod voor FF spiegelloze camera's. De vraag is maar of en wanneer dat er van gaat komen. Hier kun je nog wel eens erg lang op wachten :). En gewone lenzen gebruiken op een systeem camera is niet de meest ideale situatie.
Neem aan dat als Canon met zijn FF systeem camera komt, de bestaande FF Canon lenzen hier prima op zullen werken (zij hoeven natuurlijk niet hun eigen AF protocol te reverse engineren (zoals Sigma en MetaBones dat wel hebben moeten doen)).

Als Canon met een serieuze A7 concurrent komt en je kunt L-glas erop gebruiken zonder beperkingen (lees: zelfde prestaties als op Canon DSLRs) dan is dat juist een heel interessant systeem.
Het is toch juist moeilijk om lenzen van spiegelreflexcamera's te gebruiken voor Mirrorless? Omdat de afstand van de spiegel en de sensor heel anders is. Het is natuurlijk wel mogelijk, maar dan zul je net als bij de Sony's een adapter moeten gebruiken of zorgen dat de body groter moet worden gemaakt. Beide natuurlijk geen grote problemen als men daardoor de bestaande lenzen kan gebruiken.

Toch ben ik wel benieuwd of Canon dit jaar met iets in dezelfde richting komt als de A7III, al geloof ik dan nooit dat dit prijstechnisch ook maar in de buurt komt.
Ja er moet altijd een adapter tussen om de DSLR lens op de juist afstand van de sensor te krijgen. Het grote voordeel dat Canon heeft is dat ze het AF protocol van de lens en de camera zelf ontwikkeld hebben, en dus de perfecte adapter kunnen maken.

Betwijfel zelf ook of Canon dit jaar nog met A7 concurrent aan komt zetten. Ze hebben nog veel te doen maar hun nieuwe M50 biedt wel hoop.
Ik twijfel cq. geloof er eigenlijk al niet meer in dat canon met iets moois que specs gaat komen.
De 6d mkii zit qua prijs op het niveau van deze sony. Vooruit iets goedkoper, maar niet veel.
Kijk je echter naar de specs dan valt die 6d mk2 vies tegen, 4k, uh wat is dat. sony 4k met hdr.
Vergelijk je nog meer specs dan loopt canon gewoon behoorlijk achter.
Wie weet zitten zo over 3 jaar met deze specs maar ja dan is sony al weer verder.
Ik hoef mij niet te haasten. Alles wat ik nu heb werkt nog goed en ik kan nog een jaar of 2/3 vooruit.
Niks concreets idd maar er zijn geruchten omtrent Nikon dat men werkt aan een FF mirrorless met backwards compatibility, zodat FF lenzen gewoon gebruikt kunnen worden. Volgens mij voornamelijk gebaseerd op patentaanvragen.

Mocht het gebeuren, dan stap ik absoluut niet over als de body piepklein is en met amper knoppen.
Je ziet erg goed dat sony zich vooral focussed op de high end en full frame markt. Alles wat ze uitbrengen is voor het full frame systeem en high end lenzen. Voor APS-C word er bijna niks meer uitgebracht. Nu is de high end markt, ook de markt tegenwoordig waar het geld verdiend wordt in de fotografie wereld. En concurrentie is er eigenlijk niet als je een systeem camera wilt met een full frame sensor. Enigste fabricanten zijn Sony en Leica.
Je ziet erg goed dat sony zich vooral focussed op de high end en full frame markt. Alles wat ze uitbrengen is voor het full frame systeem en high end lenzen.
De A9 is high-end. De A7 serie wordt beschouwd als prosumer. En de A7 wellicht als consumentencamera met ff sensor.
Voor APS-C word er bijna niks meer uitgebracht. Nu is de high end markt, ook de markt tegenwoordig waar het geld verdiend wordt in de fotografie wereld.
Toch zal je mensen aan je moeten binden met een instapmodel. Daar heeft Sony nu de A5x00 voor of de A6x00. Dat Sony weinig tijd en moeite in de doorontwikkeling van APS-C objectieven steekt ben ik met je eens. Ze willen schijnbaar hetzelfde model als Nikon en Canon met APS-C dSLR's. Dat wil zeggen, mensen richting FF duwen. Daar moet je als consument maar net trek in hebben.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 181786 op 27 februari 2018 06:30]

A7R III heeft een aantal punten waar hij beter is dan de A9. Die wordt echt niet gezien als prosumer (zie je ook aan het prijskaartje)
De A7 (1/2/3) zijn prosumer. De 7s serie op video gericht en de 7r serie op high end studio/landscaping, de 9 richt zich voornamelijk op sport.

[Reactie gewijzigd door Mud.Starrr op 28 februari 2018 16:16]

Het prijskaartje zegt niet alles. Zolang Sony basale zaken in de A7 serie zoals wheater sealing niet voor elkaar krijgt kan het moeilijk doorgaan voor professioneel model. Ook de A7R III is een prosumer model. Dat zegt overigens weinig of het door professionals gebruikt wordt of niet. Ik kan een beroepsfotograaf die een 600D gebruikt. De A7R III is ook nieuwer dan de A9 en dus zal vast op enkele punten weer iets beter zijn. Niet in de laatste plaats omdat de camera op een specifiek doel gericht is.
Hij heeft wel iets van weather sealing, alleen minder goed dan de top DSLR systemen:
https://petapixel.com/201...aling-closer-examination/
Dus een regenbui is prima te doen, maar je moet niet in de moesson ermee willen fotograferen waarschijnlijk.

Daarnaast wordt hij op internet op de meeste sites gewoon als professionele camera gezien.
Ik kon maar 1 site vinden die het over prosumer heeft, de rest noemt het een professionele camera.
Niet dat dat überhaupt wat uitmaakt hoe het genoemd wordt, maar dit is wel wat het gemiddelde beeld van dit model is.
Voorbeeld:
https://www.imaging-resou...erall-professional-camera
Hij heeft wel iets van weather sealing, alleen minder goed dan de top DSLR systemen:
https://petapixel.com/201...aling-closer-examination/
Dus een regenbui is prima te doen, maar je moet niet in de moesson ermee willen fotograferen waarschijnlijk.
https://www.dpreview.com/...d-olympus-weather-sealing

Daar ga je dan als professional in een regenbuitje. Terwijl de rest vrolijk door gaat begint je Sony die 'wel iets van weather sealing' heeft te flippen.
Ach heb jij ooit een pro gezien in de stromende regen zonder een regenkap over z'n camera?
Ik lig niet wakker van deze test, ik zou met geen van die camera's met zoveel regen de camera open en bloot laten. Mijn D800E en D850 krijgen ook gewoon een regenjas aan als het hard regent, net zoals mn Sony's. Maar ieder zn ding natuurlijk.
(overigens heeft zoveel regen ook invloed op je foto's, kan tof zijn, maar ook een spelbreker, maar vooral bij sport kom je er soms niet onderuit) .
Hier heb ik heel lang op gewacht. Ondertussen al behoorlijke tijd tevreden gebruiker van de Fuji X-T2 die echt fenomenaal goed is maar ik blijf mijn Sony camera's missen (A6000/A6300/A7II...) dus denk dat ik toch maar weer ga switchen. Sony lijkt het met zijn lenzen stilaan ook goed te doen, dus op dat vlak ook geen stap terug.
Mooie preview! Misschien tijd om mijn Nex-7 te upgraden :P.

En die 24-70 f/2.8, is dat een bestaande of wordt dat ook een nieuwe versie? Wat gaat deze kosten?
De 24-70 f/2.8 die je op de foto's ziet is de 24-70 G Master. Prijzen etc vind je hier pricewatch: Sony FE 24-70 mm F2.8 GM
Top! Dank je wel. Een bestaande lens dus. Gaat gecomibineerd dus waarschijnlijk richting de 4500 euro, moet ik nog en beetje doorsparen :X .

Wel een beetje zwaar dat ding, heb je een heftruck voor nodig haha :o
Gebruik de Sony 24-70 GM op de a7r III en a7r II en op beide camera's vind ik deze persoonlijk nog redelijk goed in balans. Zelfs zonder batterij grip.
Staat een foutje in de specs, hij weegt volgens de eigenschappen 886kg. Dat moet gram zijn natuurlijk, het was dan ook een geintje.

ps. ik heb een verbetering doorgestuurd al.

[Reactie gewijzigd door InflatableMouse op 27 februari 2018 18:15]

Ik vind hem zonder grip niet echt in ballans, met grip gelukkig wel.
Verder de mooiste 24-70 van dit moment, komt qua scherpe hij erg dichtbij de Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM (nog altijd scherpste in deze range), met daarbij veel mooiere Bokeh en als bonus op een gestabiliseerde body.
Mag wat kosten, maar dan heb je ook wat.
"Sindsdien is het innovatiestokje voornamelijk overgenomen door de A7R II en III, de A9 en in mindere mate de A7S II."

Zouden er veel mensen zijn die de verschillen nog snappen tussen deze reeksen getallen?

Maar goed, de getoonde foto's zien er erg goed uit.
Alleen wel jammer: bij de video staat expliciet dat hij uit de hand genomen is.
Hoe zit dat bij de foto's? Dat wordt in de tekst helaas niet vermeld. (of heb ik iets gemist?)
Wanneer dit allemaal uit de hand is gemaakt zijn de resultaten helemaal geweldig.
Als enthousiaste hobbyfotograaf snap ik niet waarom de Sony A7 zo geroemd wordt en populair is. Natuurlijk is het een prima fullframe body voor dat geld, dat mag je ook wel verwachten. Ik heb zo eens door de testfoto's heen gebladerd en zo positief ben ik er niet over om eerlijk te zijn.

Op de lage ISO zit er gewoon veel ruis in naar mijn mening, enkel met hoge ISO waardes presteert de body wel erg goed. Ook de scherpte valt behoorlijk tegen. Als een foto wordt gemaakt van een stilstaand onderwerp op 32mm met een sluitertijd van 1/100 zou deze vlijmscherp moeten zijn maar dat is niet het geval. Nu weet ik niet of dit aan de 'slechtere' lenzen ligt, de fotograaf of de body zelf.

Een leuk ding maar ik blijf dan toch echt liever bij een Canon 6D Mark II bijvoorbeeld.
De meeste fotos zijn "wide open" (f/2.8) genomen en er is geen sprake van nabewerking, althans niet vernoemd. Daardoor kan alles wat zachter overkomen.
Daar ben ik het niet mee eens. Zelf heb ik ook f/2.8 lenzen waarmee ik velen malen scherpere foto's schiet.
Ik heb geen idee van deze foto's, en hoe dit model het doet, aangezien de sensor nog nieuw is en dit wellicht nog een testmodel is het nog even afwachten tot er goede tests komen.

Maar de A7RIII bijvoorbeeld, die erg populair is momenteel, komt qua scherpte gewoon heel dicht in de buurt van de Nikon D850, koning van de scherpte op dit moment. En Sony zit daar echt heel dichtbij met de A7R III. Canon kan beide niet bijbenen.
Daarnaast doet hij het vanaf ISO 100 gewoon beter qua ruis dan de A850, en dynamische range is vanaf ISO 100 ook gewoon beter. Alleen op ISO 32 en ISO 50 doet de Nikon het beter.
Kijk maar eens naar de vele tests, onder andere die van DxO.
Toch een behoorlijke prestatie van Sony.
Iedereen weet dat je een portret niet met een 32mm lens maakt.
En dat je scherpstelt op de ogen.
Dus ga er maar van uit dat het aan de "fotograaf" ligt. ;)
Kan iemand mij vertellen waarom deze camera te verkiezen is boven de D500 van Nikon?
Er zijn best wel heel veel verschillen tussen die 2 (FF/APC, EVF/optisch, systeemcam/dlsr).
Denk dat je je even in moet lezen in de dslr/systeem markt als je deze vraag stelt. Er zijn best nuttige topics hierover te vinden op het forum.
Dat er technische verschillen zijn ben ik me van bewust, maar zie kwa beeldkwaliteit en snelheid geen groot voordeel richting de Sony. Belangrijker vind ik het prijsverschil en het feit dat je met de D500 uit een massa aan lenzen kunt kiezen.
De sensor is groter (FF vs. APS-C) en de beeldkwaliteit zal bij gebruik bij van goed glas dan ook beter zijn. Met name qua dynamisch bereik zal de A7iii het makkelijk winnen van de D500.
Mogelijk. Als je DxOMark erbij pakt zie je dat de D500 een hoger dynamisch bereik heeft tot ISO1600 vergeleken met de A9 sensor. Ze zeggen dat ze een anderhalve stop winnen met het nieuwe ontwerp maar dat wil ik dan nog wel eerst zien. :-) Voor zover ik het kan beoordelen is alleen de 4k filmmogelijkheid een plus maar rechtvaardigt dat de enorme prijs?
Van de A7S is nog geen derde generatie uitgebracht. ;)

En volgens Dpreview heeft de camera wel degelijk een touchscreen.

[Reactie gewijzigd door Mike P op 27 februari 2018 07:32]

Hier staat ook wel dat de camera een touchscreen heeft, maar het scherm kan niet worden gebruikt om focuspunten te bepalen, iets wat veel camera's en zelfs telefoons wel hebben. Hiervoor moet de joystick worden gebruikt, wat onhandig is. Verder staat het inderdaad wel wat onhandig geformuleerd.

[Reactie gewijzigd door elhopo op 27 februari 2018 08:42]

In de tabel staat bij touchscreen 'nee'.
Hmm, ik lees in de tabel van DPReview dat deze camera ook touch focussing heeft, ben dan toch benieuwd wie er gelijk heeft!
Volgens mij zijn die touchscreens van Sony *alleen* bedoeld voor focusing (en niet om mee door menu's te navigeren bv), dus mijn geld staat op dpreview. ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Microsoft Xbox Series X LG OLED C9 Google Pixel 4 CES 2020 Samsung Galaxy S20 4G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True