Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

Asus ZenBook UX430UA Review

Snel en stil voor een scherpe prijs

Behuizing, toetsenbord en touchpad

Samengevat

Van de vele ZenBook-modellen die Asus in zijn assortiment heeft, is de UX430UA de aantrekkelijkste variant. Het is niet de allerdunste uitvoering, maar daardoor blijft er meer plek over voor aansluitingen en is de koeling goed op orde. De laptop biedt veel waar voor zijn geld; hij presteert goed, ook bij langdurige belasting. Een minpunt is de langzame ssd en ook had de kalibratie van het scherm beter gekund, maar de matte afwerking van het scherm vinden we juist een voordeel. Of je de UX430UA met zijn glanzende blauwe behuizing mooi vindt, is een kwestie van smaak.

Asus' ZenBook-serie dunne laptops is erg uitgebreid. Zelfs als we de convertible modellen niet meetellen, zijn er maar liefst vier verschillende ZenBook-types met een 13,3"- of 14"-scherm. Het is een behoorlijke uitdaging om met alle verschillende typenummers door de bomen nog het bos te zien, want wat is nu precies het verschil tussen de UX331, UX410, UX430 en UX490? Voordat we aan de review van de UX430 beginnen, leggen we dat nog even uit.

Het allerdunste en ook allerduurste model is de UX490, voluit de ZenBook 3 Deluxe. Deze 14"-uitvoering weegt zo'n 1,1kg en is 13mm dun. Vorig jaar reviewde Tweakers een variant daarvan met dualcoreprocessor, maar inmiddels verkoopt Asus de UX490 ook met Kaby Lake-R-quadcores. Later kondigde Asus de UX331 aan, ofwel de ZenBook 13. Dit 13,3"-model is met 13,9mm iets dikker, maar het gewicht is vrijwel net zo laag als dat van de ZenBook 3 Deluxe.

Asus verkoopt ook nog varianten van de UX410. Dat was vorig jaar het 14"-mainstreammodel, met een behuizing die een stuk dikker is. De dikte van bijna 19mm is voor laptops in deze klasse behoorlijk fors en met 1,4kg is het ook geen lichtgewicht. De Asus UX430, die we in deze review bekijken, is het nieuwe mainstreammodel. Ook deze laptop heeft een 14"-scherm, maar hij is met 16mm een stukje dunner en ook het gewicht is lager; onze weegschaal slaat uit naar 1262 gram.

Behuizing

Het eerste wat opvalt aan de UX430, zijn de glanzende bovenkant en de blauwe kleurstelling. Asus maakt ook andere kleurvarianten, maar die zijn momenteel niet te koop in combinatie met quadcoreprocessors. Of je de glossy laag op de bovenkant mooi vindt, is een kwestie van smaak; een feit is dat de afwerking erg gevoelig is voor vingerafdrukken.

De rest van de behuizing is gemaakt van aluminium. De laptop voelt goed afgewerkt en solide aan; alleen als je op het gedeelte boven het toetsenbord drukt, veert hij flink in. In de praktijk is dat echter niet iets wat je zult doen en bij de polssteunen veert de behuizing juist nauwelijks in als je er druk op zet. Wel zie je ook het toetsenbord wat indeuken als je met een stevige aanslag tikt.

Met zijn dikte van 16mm is er ruimte genoeg voor aansluitingen en er zijn er ook redelijk wat beschikbaar. Een volledige hdmi-poort had wat ons betreft niet misstaan, maar Asus heeft voor een niet zo gangbare micro-hdmi-variant gekozen. Die zit aan de linkerkant, samen met de stroomaansluiting, een usb 3.1-poort met type-a-connector, een 3,5mm-jack en een usb-c-aansluiting.

De usb-c-poort biedt usb 3.1-snelheden en kan gebruikt worden om een scherm aan te sluiten. Met behulp van een hub konden we op die manier een monitor via hdmi 2.0 aansluiten. Opladen via de usb-c-poort wordt echter niet ondersteund.

Rechts heeft Asus nog een usb-aansluiting geplaatst, maar dat is een 2.0-variant en dat vinden we karig voor een laptop in deze prijsklasse. De aanwezigheid van een sd-kaartlezer is wel een pluspunt, want steeds meer fabrikanten laten die weg.

Toetsenbord en touchpad

Het toetsenbord van de UX430 heeft behoorlijk grote toetsen en biedt een aardige hoeveelheid travel. Dat maakt het tikken van teksten comfortabel, maar de toetsjes voelen wel wat sponzig aan en ook geeft de behuizing een beetje mee als je hard op de toetsen drukt. Toch is het toetsenbord zeker niet slecht voor een dunne laptop.

De touchpad heeft een groot en glad oppervlak, en is prettig te bedienen. Ook klikken levert duidelijke feedback op. Het is een zogenaamd precisietouchpad, waarvoor Microsoft de drivers verzorgt. De veeggebaren in Windows 10 werken probleemloos. Asus heeft een vingerafdrukscanner in de touchpad verwerkt. Het is een exemplaar van Synaptics en hij werkt vlot, maar de plaatsing is onhandig, omdat hij in de weg kan zitten tijdens het gebruik van de touchpad.

Uitvoeringen

Zoals aangegeven maakt Asus veel verschillende ZenBook-modellen en ook van de UX430 zijn er veel varianten als je in de Pricewatch kijkt. Er zijn op het moment van schrijven drie modellen die bij verschillende winkels te koop zijn en die met een Kaby Lake-R-quadcoreprocessor zijn uitgerust. In deze review bespreken we de goedkoopste variant, die iets minder dan 900 euro kost. Voor een meerprijs van 100 euro krijg je een cpu die op papier sneller is. Ook is er een variant van 1300 euro, met meer ram en een grote ssd.

Model UX430UA-GV259T (getest) UX430UA-GV436T UX430UA-GV338T
Cpu Core i5-8250U Core i7-8550U Core i7-8550U
Ram 8GB 8GB 16GB
Ssd 256GB 256GB 512GB
Prijs Onbekend Onbekend Onbekend

Hardware en benchmarks

De configuratie van het door ons geteste model volgt zo'n beetje de blauwdruk van een dunne en lichte laptop in de prijsklasse net onder de duizend euro. Die bestaat uit een Core i5-quadcore, 8GB ram en een 256GB-ssd. Asus heeft dualchannelgeheugen geplaatst en gekozen voor een Intel 8265-wifimodem met mu-mimo-ondersteuning. Op de ssd is wat bezuinigd, want het is een sata-exemplaar en geen nvme-variant.

  Asus ZenBook UX430UA-GV259T
Processor Intel Core i5-8250U
Cores/threads 4/8
Klokfrequentie (turbo) 1,6GHz (3,4GHz)
Gpu Intel UHD 620
Werkgeheugen 8GB ddr3-1866 dualchannel
Opslag SK.Hynix SC308 256GB m2-sata-ssd
Wifi Intel Dual Band Wireless-AC 8265
Scherm 14", ips, 1920x1080 pixels
Schermpaneel Chi Mei CMN14D2 (CMN N140HCE-EN1)
Besturingssysteem Windows 10 Home
Afmetingen 324x225x16mm
Gewicht 1262 gram

De binnenkant van de Asus UX430UA krijg je alleen te zien als je de hele onderkant losschroeft. Die zit vast met kleine torxschroefjes. Het geheugen is op het moederbord gesoldeerd en er is geen ruimte voor een extra ssd. Wel is het mogelijk om het bestaande exemplaar te vervangen. Verder zien we dat Asus een enkele ventilator gebruikt en een behoorlijk dikke heatpipe heeft geplaatst.

Benchmarks

De Intel Core i5-8250U-processor is inmiddels gemeengoed in laptops vanaf zo'n achthonderd euro. Het is een vlotte quadcore, maar hoe snel hij precies is, hangt van veel factoren af. Tweakers publiceerde onlangs een achtergrondverhaal over de variatie in prestatie met de i5-8250U als uitgangspunt. Hoe de cpu het in de Asus UX430UA doet, zien we in onze benchmarks.

  • Cinebench R15 - Multi
  • Cinebench R15 - Single
  • Lightroom
  • Photoshop
Cinebench R15 - Multi
Laptop Videochip CPU/SoC score in punten (hoger is beter)
Dell XPS 13 2017 (9360) Intel UHD 620 Ci5-8250U
620
Asus Zenbook UX430UA-GV259T Intel UHD 620 Ci5-8250U
617
Dell XPS 13 2017 (9360) Intel UHD 620 Ci7-8550U
588
Dell Inspiron 13 7370 cn37002 Intel UHD 620 Ci7-8550U
579
HP Envy 13-ad112nd Intel UHD 620 Ci5-8250U
549
HP Spectre 13-af030nd Intel UHD 620 Ci7-8550U
508
Acer Spin 5 SP513-52N-5210 Intel UHD 620 Ci5-8250U
508
Acer Swift 5 SF514-52T-565H Intel UHD 620 Ci5-8250U
502
Lenovo IdeaPad 720S-14IKB GF MX150 Ci5-8250U
380
Asus ZenBook 3 Deluxe UX490UA-BE010T Intel HD 620 Ci7-7500U
337
Asus ZenBook UX410UA-GV010T Intel HD 620 Ci5-7200U
329
Cinebench R15 - Single
Laptop Videochip CPU/SoC score in punten (hoger is beter)
Dell XPS 13 2017 (9360) Intel UHD 620 Ci7-8550U
161
HP Spectre 13-af030nd Intel UHD 620 Ci7-8550U
158
Dell Inspiron 13 7370 cn37002 Intel UHD 620 Ci7-8550U
157
Asus ZenBook 3 Deluxe UX490UA-BE010T Intel HD 620 Ci7-7500U
143
Asus Zenbook UX430UA-GV259T Intel UHD 620 Ci5-8250U
142
HP Envy 13-ad112nd Intel UHD 620 Ci5-8250U
140
Acer Swift 5 SF514-52T-565H Intel UHD 620 Ci5-8250U
137
Acer Spin 5 SP513-52N-5210 Intel UHD 620 Ci5-8250U
130
Asus ZenBook UX410UA-GV010T Intel HD 620 Ci5-7200U
127
Lenovo IdeaPad 720S-14IKB GF MX150 Ci5-8250U
114
Lightroom - Exporteren
Laptop Videochip CPU/SoC tijd in seconden (lager is beter)
Dell XPS 13 2017 (9360) Intel UHD 620 Ci7-8550U
57,00
Asus Zenbook UX430UA-GV259T Intel UHD 620 Ci5-8250U
60,00
Dell Inspiron 13 7370 cn37002 Intel UHD 620 Ci7-8550U
61,00
HP Envy 13-ad112nd Intel UHD 620 Ci5-8250U
66,00
HP Spectre 13-af030nd Intel UHD 620 Ci7-8550U
69,00
Acer Spin 5 SP513-52N-5210 Intel UHD 620 Ci5-8250U
70,00
Acer Swift 5 SF514-52T-565H Intel UHD 620 Ci5-8250U
73,00
Asus ZenBook 3 Deluxe UX490UA-BE010T Intel HD 620 Ci7-7500U
84,00
Lenovo IdeaPad 720S-14IKB GF MX150 Ci5-8250U
93,00
Asus ZenBook UX410UA-GV010T Intel HD 620 Ci5-7200U
102,00
Photoshop CC - Gpu accelerated
Laptop Videochip CPU/SoC tijd in seconden (lager is beter)
Dell XPS 13 2017 (9360) Intel UHD 620 Ci7-8550U
59,00
Dell Inspiron 13 7370 cn37002 Intel UHD 620 Ci7-8550U
62,00
HP Envy 13-ad112nd Intel UHD 620 Ci5-8250U
64,00
Asus Zenbook UX430UA-GV259T Intel UHD 620 Ci5-8250U
65,00
Acer Spin 5 SP513-52N-5210 Intel UHD 620 Ci5-8250U
68,00
Acer Swift 5 SF514-52T-565H Intel UHD 620 Ci5-8250U
70,00
HP Spectre 13-af030nd Intel UHD 620 Ci7-8550U
70,00
Asus ZenBook 3 Deluxe UX490UA-BE010T Intel HD 620 Ci7-7500U
85,00
Lenovo IdeaPad 720S-14IKB GF MX150 Ci5-8250U
94,00
Asus ZenBook UX410UA-GV010T Intel HD 620 Ci5-7200U
109,00

In Cinebench scoort de UX430UA uitstekend. Daaruit blijkt dat de processor in ieder geval gedurende een korte periode hard kan werken zonder beperkt te worden. Bij de Multi-test streeft de Asus concurrenten met een Core i7-cpu voorbij. In de Single-test gebeurt dat niet, want die i7-cpu's hebben een hogere kloksnelheid als er één core aan het werk wordt gezet. Ook in onze praktijkbenchmarks met Photoshop en Lightroom scoort de UX430UA zeer goed. Hij behoort tot de snelste modellen die we in deze klasse tot nu toe aan de tand hebben gevoeld.

Geekbench 4.1 - CPU Benchmark - Memory Multi
Laptop Geheugen score in punten (hoger is beter)
Asus ZenBook 3 Deluxe UX490UA-BE010T 16GB lpddr3-2133 dc
4.834
Dell XPS 13 2017 (9360) 8GB lpddr3-1866 dc
4.521
Dell Inspiron 13 7370 cn37002 8GB ddr4-2400 dc
4.485
Acer Spin 5 SP513-52N-5210 8GB ddr4-2400 dc
4.347
HP Spectre 13-af030nd 16GB lpddr3-2133 dc
4.289
Asus Zenbook UX430UA-GV259T 8GB ddr3-1866 dc
4.237
Acer Swift 5 SF514-52T-565H 8GB ddr3-1866 dc
3.806
Asus ZenBook UX410UA-GV010T
3.432
Lenovo IdeaPad 720S-14IKB 8GB ddr4-2400 sc
3.423

Wat opvalt is dat Asus vrij langzaam geheugen heeft geplaatst. Het betreft 8GB ddr3-1866-geheugen, maar omdat het in dualchannel is geplaatst, is de score in de Memory Multi-test van Geekbench toch nog heel behoorlijk. De geheugenprestaties zijn beduidend beter dan bij een laptop met sneller singlechannelgeheugen.

  • PCMark Storage 2.0 - Bandbreedte
  • PCMark Storage 2.0 - Score
PCMark Storage 2.0 - Bandbreedte
Laptop HDD / SSD Doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Asus ZenBook 3 Deluxe UX490UA-BE010T Samsung PM961 1TB
445,71
HP Spectre 13-af030nd Samsung PM961 1TB
432,31
Acer Swift 5 SF514-52T-565H Intel 600p 256GB
298,37
Dell XPS 13 2017 (9360) Toshiba KXG50ZNV256G
291,77
Lenovo IdeaPad 720S-14IKB Intel 600p 256GB
259,32
Dell XPS 13 2017 (9360) SK Hynix PC300 nmve 256GB
258,48
HP Envy 13-ad112nd Toshiba KXG50ZNV256G
243,73
Dell Inspiron 13 7370 cn37002 Micron 1100 256GB
176,00
Acer Spin 5 SP513-52N-5210 SK Hynix SC308 256GB
167,12
Asus Zenbook UX430UA-GV259T SK.Hynix SC308 256GB
149,88
Asus ZenBook UX410UA-GV010T SK Hynix SC308 128GB
141,00
PCMark Storage 2.0 - Score
Laptop HDD / SSD score in punten (hoger is beter)
HP Spectre 13-af030nd Samsung PM961 1TB
5.054
Asus ZenBook 3 Deluxe UX490UA-BE010T Samsung PM961 1TB
5.052
Acer Swift 5 SF514-52T-565H Intel 600p 256GB
4.997
Dell XPS 13 2017 (9360) Toshiba KXG50ZNV256G
4.994
Dell XPS 13 2017 (9360) SK Hynix PC300 nmve 256GB
4.974
Lenovo IdeaPad 720S-14IKB Intel 600p 256GB
4.972
Dell Inspiron 13 7370 cn37002 Micron 1100 256GB
4.886
Acer Spin 5 SP513-52N-5210 SK Hynix SC308 256GB
4.866
Asus Zenbook UX430UA-GV259T SK.Hynix SC308 256GB
4.836
HP Envy 13-ad112nd Toshiba KXG50ZNV256G
4.816
Asus ZenBook UX410UA-GV010T SK Hynix SC308 128GB
4.801

Asus stopt een m2-sata-ssd met een capaciteit van 256GB in de UX430. Het is een exemplaar van SK.Hynix en dat is bepaald geen snelheidsmonster. Van een laptop in deze prijsklasse verwachten we betere prestaties. Bij de meeste werkzaamheden merk je echter weinig van de matige prestaties; in het gebruik voelt de UX430UA vlot aan.

  • 3DMark Cloudgate - Graphics
  • 3DMark Cloudgate - Physics
  • Grid Autosport
3DMark Cloudgate - Graphics
Laptop Videochip CPU/SoC score in punten (hoger is beter)
Lenovo IdeaPad 720S-14IKB GF MX150 Ci5-8250U
19.464
Dell XPS 13 2017 (9360) Intel UHD 620 Ci7-8550U
10.357
Asus Zenbook UX430UA-GV259T Intel UHD 620 Ci5-8250U
9.968
Dell Inspiron 13 7370 cn37002 Intel UHD 620 Ci7-8550U
9.708
Acer Spin 5 SP513-52N-5210 Intel UHD 620 Ci5-8250U
9.404
Asus ZenBook 3 Deluxe UX490UA-BE010T Intel HD 620 Ci7-7500U
9.238
HP Spectre 13-af030nd Intel UHD 620 Ci7-8550U
8.829
Acer Swift 5 SF514-52T-565H Intel UHD 620 Ci5-8250U
8.750
HP Envy 13-ad112nd Intel UHD 620 Ci5-8250U
8.491
Asus ZenBook UX410UA-GV010T Intel HD 620 Ci5-7200U
7.044
3DMark Cloudgate - Physics
Laptop Videochip CPU/SoC score in punten (hoger is beter)
Asus Zenbook UX430UA-GV259T Intel UHD 620 Ci5-8250U
7.217
Dell XPS 13 2017 (9360) Intel UHD 620 Ci7-8550U
6.370
Dell Inspiron 13 7370 cn37002 Intel UHD 620 Ci7-8550U
6.038
HP Envy 13-ad112nd Intel UHD 620 Ci5-8250U
5.934
Acer Spin 5 SP513-52N-5210 Intel UHD 620 Ci5-8250U
5.691
HP Spectre 13-af030nd Intel UHD 620 Ci7-8550U
5.673
Acer Swift 5 SF514-52T-565H Intel UHD 620 Ci5-8250U
5.463
Lenovo IdeaPad 720S-14IKB GF MX150 Ci5-8250U
4.108
Asus ZenBook 3 Deluxe UX490UA-BE010T Intel HD 620 Ci7-7500U
3.951
Asus ZenBook UX410UA-GV010T Intel HD 620 Ci5-7200U
3.562
Grid Autosport - 1920x1080 - Medium - 0xAA
Laptop Videochip CPU/SoC framerate in fps (hoger is beter)
Lenovo IdeaPad 720S-14IKB GF MX150 Ci5-8250U
96,6
Dell XPS 13 2017 (9360) Intel UHD 620 Ci7-8550U
33,4
Asus Zenbook UX430UA-GV259T Intel UHD 620 Ci5-8250U
32,8
Acer Swift 5 SF514-52T-565H Intel UHD 620 Ci5-8250U
24,5

Voor grafische toepassingen en games is de UX430 aangewezen op de geïntegreerde gpu van de Intel-processor. Die presteert in de laptop naar verwachting. In de Physics-test van 3DMark Cloudgate scoort de Asus erg hoog, wat aangeeft dat de processor hard kan werken tijdens de benchmark. De Intel HD 620-gpu is geen krachtpatser, maar een wat oudere game als Grid Autosport is speelbaar met medium-settings.

Throttling

Met het renderprogramma Blender kijken we hoe de processor presteert als we hem lange tijd hard aan het werk zetten. Dat doen we door het programma een object te laten renderen in een loop en daarbij te kijken hoe lang het duurt aan het begin en aan het einde van de test.

  • Blender
  • Procentueel verschil min/max.
Blender RyzenGraphic na 0/30 min.
Laptop CPU/SoC Minimum- / gemiddelde in seconden (lager is beter)
Asus Zenbook UX430UA-GV259T Ci5-8250U
62,00 76,00
Dell Inspiron 13 7370 cn37002 Ci7-8550U
72,00 77,00
Dell XPS 13 2017 (9360) Ci7-8550U
68,00 78,00
Acer Spin 5 SP513-52N-5210 Ci5-8250U
77,00 84,00
Lenovo IdeaPad 720S-14IKB Ci5-8250U
98,00 98,00
HP Spectre 13-af030nd Ci7-8550U
77,00 98,00
Acer Swift 5 SF514-52T-565H Ci5-8250U
78,00 99,00
Verschil Blender Ryzengraphic
Laptop CPU/SoC Minimum- / gemiddelde Tijd in % (lager is beter)
Lenovo IdeaPad 720S-14IKB Ci5-8250U
0,0
Dell Inspiron 13 7370 cn37002 Ci7-8550U
6,9
Acer Spin 5 SP513-52N-5210 Ci5-8250U
9,1
Dell XPS 13 2017 (9360) Ci7-8550U
14,7
Asus Zenbook UX430UA-GV259T Ci5-8250U
23,0
Acer Swift 5 SF514-52T-565H Ci5-8250U
26,9
HP Spectre 13-af030nd Ci7-8550U
27,3

Aan het begin van de test heeft de Asus-laptop genoeg aan 62 seconden om het object volledig te renderen. Dat bevestigt nog eens dat de Core i5-8250U in deze laptop voldoende stroom en vrijheid krijgt om hard te werken. Na verloop van tijd zakken de prestaties weliswaar wat in; na een halfuur duurt het renderen van hetzelfde object 76 seconden, maar ook dat is nog een behoorlijk snelle tijd. Er vindt dus wel throttling plaats, maar langzaam wordt de laptop niet, ook niet als je hem langdurig laat werken.

Geluidsdruk en temperatuur

Bij licht gebruik hoor je de UX430UA niet. De ventilator hoeft tijdens het surfen of videokijken niet te draaien of doet dat op een vrijwel onhoorbaar niveau. Om te meten wat de geluidsdruk is onder load, zetten we de laptop in een geluiddichte kist en plaatsen we een microfoon met de standaard direct tegen de voorkant van de laptop. Vervolgens belasten we de laptop met de blendtest van Prime95 op één core. Na één minuut meten we de geluidsdruk en na een periode van vijf minuten noteren we het gemiddelde.

  • Geluidsdruk Prime95 1T
  • Temperatuur cpu-package Prime95 1T
Geluidsdruk Prime95 1T
Laptop CPU/SoC Minimum- / gemiddelde Geluidsdruk in dB(A) (lager is beter)
Asus Zenbook UX430UA-GV259T Ci5-8250U
29,2 32,5
Acer Spin 5 SP513-52N-5210 Ci5-8250U
39,9 39,3
Acer Swift 5 SF514-52T-565H Ci5-8250U
42,3 41,8
Dell Inspiron 13 7370 cn37002 Ci7-8550U
45,0 43,4
Lenovo IdeaPad 720S-14IKB Ci5-8250U
44,6 44,2
Temperatuur cpu-package Prime95 1T
Laptop CPU/SoC Minimum- / gemiddelde Temperatuur in °C (lager is beter)
Lenovo IdeaPad 720S-14IKB Ci5-8250U
58,5 60,0
Dell Inspiron 13 7370 cn37002 Ci7-8550U
97,0 82,0
Acer Spin 5 SP513-52N-5210 Ci5-8250U
95,0 85,0
Asus Zenbook UX430UA-GV259T Ci5-8250U
73,0 89,0
Acer Swift 5 SF514-52T-565H Ci5-8250U
93,0 90,0

De ZenBook UX430UA scoort uitstekend in deze benchmark en is veel stiller dan de concurrenten. De vrij grote heatpipe die de fabrikant gebruikt, is daar misschien de oorzaak van. Asus heeft de ventilator ook redelijk conservatief afgesteld, want de temperatuur loopt wel flink op. Na vijf minuten stresstesten is de temperatuur tot 89 graden gestegen. Dat is nog binnen de grenzen die Intel opgeeft.

Scherm en accuduur

Asus voorziet de UX430UA van een 14"-paneel met een resolutie van 1920x1080 pixels. Het paneel is afkomstig van Chi Mei en is een oude bekende, want in de Asus UX410 die we vorig jaar hebben getest, troffen we hetzelfde paneel aan. Het scherm heeft ips-eigenschappen en daardoor zijn de kijkhoeken prima.

Liefhebbers van matte schermen zijn bij Asus aan het goede adres. Steeds meer fabrikanten kiezen voor glanzende panelen, maar dat is bij dit model niet aan de orde. Door de matte afwerking heb je niet snel last van reflecties in het scherm.

We hebben het scherm doorgemeten met onze SpectraCal C6-colorimeter en CalMAN 5-software om te kijken hoe het zit met de kleurweergave en hoe het paneel zich verhoudt ten opzichte van de concurrentie.

  • Helderheid
  • Contrast
  • Gem. grijswaardenfout
  • Gem. kleurfout
Schermhelderheid
Laptop Schermdiagonaal Resolutie helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Asus ZenBook UX410UA-GV010T 14" 1920x1080
363
Asus Zenbook UX430UA-GV259T 14" 1920x1080
350
Dell Inspiron 13 7370 cn37002 13,3" 1920x1080
336
Asus ZenBook 3 Deluxe UX490UA-BE010T 14" 1920x1080
321
Lenovo IdeaPad 720S-14IKB 14" 1920x1080
321
Dell XPS 13 2017 (9360) 13,3" 1920x1080
312
Acer Spin 5 SP513-52N-5210 13,3" 1920x1080
299
HP Envy 13-ad112nd 13,3" 1920x1080
298
HP Spectre 13-af030nd 13,3" 1920x1080
286
Acer Swift 5 SF514-52T-565H 14" 1920x1080
239
Contrast (max. helderheid)
Laptop Schermdiagonaal Resolutie Contrast in verhouding (hoger is beter)
Asus ZenBook 3 Deluxe UX490UA-BE010T 14" 1920x1080
1428:1
Acer Swift 5 SF514-52T-565H 14" 1920x1080
1397:1
Lenovo IdeaPad 720S-14IKB 14" 1920x1080
1375:1
Dell Inspiron 13 7370 cn37002 13,3" 1920x1080
1345:1
Asus ZenBook UX410UA-GV010T 14" 1920x1080
1283:1
Asus Zenbook UX430UA-GV259T 14" 1920x1080
1277:1
Acer Spin 5 SP513-52N-5210 13,3" 1920x1080
1274:1
HP Envy 13-ad112nd 13,3" 1920x1080
1131:1
HP Spectre 13-af030nd 13,3" 1920x1080
1115:1
Gemiddelde grijswaardenfout
Laptop Schermdiagonaal Resolutie kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Acer Spin 5 SP513-52N-5210 13,3" 1920x1080
4,10
Acer Swift 5 SF514-52T-565H 14" 1920x1080
4,70
Dell Inspiron 13 7370 cn37002 13,3" 1920x1080
5,30
Asus Zenbook UX430UA-GV259T 14" 1920x1080
5,90
Asus ZenBook UX410UA-GV010T 14" 1920x1080
5,90
Asus ZenBook 3 Deluxe UX490UA-BE010T 14" 1920x1080
6,10
Lenovo IdeaPad 720S-14IKB 14" 1920x1080
6,70
HP Envy 13-ad112nd 13,3" 1920x1080
8,00
HP Spectre 13-af030nd 13,3" 1920x1080
8,30
Dell XPS 13 2017 (9360) 13,3" 1920x1080
8,40
Gemiddelde kleurfout (dE2000)
Laptop Schermdiagonaal Resolutie kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Asus ZenBook UX410UA-GV010T 14" 1920x1080
2,61
Acer Spin 5 SP513-52N-5210 13,3" 1920x1080
2,81
Asus Zenbook UX430UA-GV259T 14" 1920x1080
3,20
Acer Swift 5 SF514-52T-565H 14" 1920x1080
3,50
Asus ZenBook 3 Deluxe UX490UA-BE010T 14" 1920x1080
3,87
Dell XPS 13 2017 (9360) 13,3" 1920x1080
4,02
Lenovo IdeaPad 720S-14IKB 14" 1920x1080
4,40
Dell Inspiron 13 7370 cn37002 13,3" 1920x1080
4,40
HP Spectre 13-af030nd 13,3" 1920x1080
4,48
HP Envy 13-ad112nd 13,3" 1920x1080
4,99

Op het gebied van helderheid en contrast scoort het scherm prima. Zoals verwacht zijn de scores ongeveer gelijk aan die van de UX410, die immers hetzelfde paneel heeft. De maximale helderheid is voldoende om bij daglicht te kunnen werken, al moet je niet met de laptop in de volle zon gaan zitten.

De gemiddelde grijswaardenfout, die de grootste invloed heeft op de weergave van kleuren, is aan de hoge kant. In heldere grijstinten zit wat te veel blauw en te weinig rood. Dat zie je terug in de witbalans van 7568 kelvin, die daarmee zichtbaar afwijkt van de optimale waarde van 6504 kelvin. Het scherm is verre van slecht en in de praktijk oogt het beeld goed, maar als je de laptop naast een beter gekalibreerd scherm zet, zie je de verschillen.

Accuduur

Laptops met de Core i5-8250U doen het over het algemeen prima in onze accutests. Asus heeft plek gevonden voor een 50Wh-accu in de UX430UA, dat is een behoorlijk hoge capaciteit dus verwachten we ook een goede score.

  • Browsen
  • Video
  • Laadtijd
  • PCMark 8 (tijd)
  • PCMark 8 (score)
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop CPU/SoC Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Dell XPS 13 2017 (9360) Ci7-8550U 60Wh
15u1m
Dell XPS 13 2017 (9360) Ci5-8250U 57Wh
12u52m
Lenovo IdeaPad 720S-14IKB Ci5-8250U 55Wh
10u25m
Asus Zenbook UX430UA-GV259T Ci5-8250U 50Wh
10u8m
HP Envy 13-ad112nd Ci5-8250U 53,6Wh
10u2m
Asus ZenBook UX410UA-GV010T Ci5-7200U 48Wh
9u59m
Acer Spin 5 SP513-52N-5210 Ci5-8250U 53Wh
8u51m
Acer Swift 5 SF514-52T-565H Ci5-8250U 36Wh
7u56m
Dell Inspiron 13 7370 cn37002 Ci7-8550U 38Wh
7u
Asus ZenBook 3 Deluxe UX490UA-BE010T Ci7-7500U 46Wh
6u35m
HP Spectre 13-af030nd Ci7-8550U 43,7Wh
6u16m
Accutest video 2013 (180cd/m²)
Laptop CPU/SoC Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Dell XPS 13 2017 (9360) Ci7-8550U 60Wh
12u51m
HP Envy 13-ad112nd Ci5-8250U 53,6Wh
11u10m
Acer Spin 5 SP513-52N-5210 Ci5-8250U 53Wh
10u54m
Lenovo IdeaPad 720S-14IKB Ci5-8250U 55Wh
10u8m
Asus ZenBook UX410UA-GV010T Ci5-7200U 48Wh
10u1m
Acer Swift 5 SF514-52T-565H Ci5-8250U 36Wh
9u10m
Asus Zenbook UX430UA-GV259T Ci5-8250U 50Wh
9u6m
HP Spectre 13-af030nd Ci7-8550U 43,7Wh
8u30m
Dell Inspiron 13 7370 cn37002 Ci7-8550U 38Wh
6u24m
Asus ZenBook 3 Deluxe UX490UA-BE010T Ci7-7500U 46Wh
5u49m
Laadtijd
Laptop CPU/SoC Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (lager is beter)
HP Envy 13-ad112nd Ci5-8250U 53,6Wh
2u2m
Lenovo IdeaPad 720S-14IKB Ci5-8250U 55Wh
2u4m
HP Spectre 13-af030nd Ci7-8550U 43,7Wh
2u4m
Asus ZenBook UX410UA-GV010T Ci5-7200U 48Wh
2u6m
Asus Zenbook UX430UA-GV259T Ci5-8250U 50Wh
2u17m
Dell Inspiron 13 7370 cn37002 Ci7-8550U 38Wh
2u27m
Dell XPS 13 2017 (9360) Ci7-8550U 60Wh
2u37m
Acer Swift 5 SF514-52T-565H Ci5-8250U 36Wh
3u15m
Acer Spin 5 SP513-52N-5210 Ci5-8250U 53Wh
3u18m
PCMark 8 creative conv.
Laptop CPU/SoC Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Dell XPS 13 2017 (9360) Ci7-8550U 60Wh
4u43m
Dell XPS 13 2017 (9360) Ci5-8250U 57Wh
4u41m
Asus ZenBook UX410UA-GV010T Ci5-7200U 48Wh
4u35m
Lenovo IdeaPad 720S-14IKB Ci5-8250U 55Wh
4u15m
HP Envy 13-ad112nd Ci5-8250U 53,6Wh
4u13m
Acer Spin 5 SP513-52N-5210 Ci5-8250U 53Wh
3u43m
Asus Zenbook UX430UA-GV259T Ci5-8250U 50Wh
3u33m
Asus ZenBook 3 Deluxe UX490UA-BE010T Ci7-7500U 46Wh
3u13m
Acer Swift 5 SF514-52T-565H Ci5-8250U 36Wh
3u4m
HP Spectre 13-af030nd Ci7-8550U 43,7Wh
2u28m
Dell Inspiron 13 7370 cn37002 Ci7-8550U 38Wh
1u18m
PCMark 8 Creative conventional (accu)
Laptop CPU/SoC Accucapaciteit (Wh) in punten (hoger is beter)
Acer Spin 5 SP513-52N-5210 Ci5-8250U 53Wh
3.290,00
Dell Inspiron 13 7370 cn37002 Ci7-8550U 38Wh
3.239,00
Lenovo IdeaPad 720S-14IKB Ci5-8250U 55Wh
3.187,00
Asus Zenbook UX430UA-GV259T Ci5-8250U 50Wh
3.148,00
HP Spectre 13-af030nd Ci7-8550U 43,7Wh
3.117,00
Dell XPS 13 2017 (9360) Ci5-8250U 57Wh
3.094,00
HP Envy 13-ad112nd Ci5-8250U 53,6Wh
3.068,00
Dell XPS 13 2017 (9360) Ci7-8550U 60Wh
2.985,00
Asus ZenBook 3 Deluxe UX490UA-BE010T Ci7-7500U 46Wh
2.912,00
Acer Swift 5 SF514-52T-565H Ci5-8250U 36Wh
2.798,00
Asus ZenBook UX410UA-GV010T Ci5-7200U 48Wh
2.662,00

De UX430UA weet onze verwachtingen waar te maken. Je kunt tien uur browsen voordat de laptop weer aan de stroom moet en je kunt zo'n negen uur films kijken. In de PCMark-benchmark, die intensievere werklasten simuleert, is de Asus na zo'n drieënhalf uur leeg. Al met al is de ZenBook geen uitschieter als het gaat om accuduur, maar zet hij goede scores neer.

Alternatieven

HP Envy 13-ad112nd
HP Envy 13-ad112ndvanaf Onbekend

HP's Envy 13 heeft vrijwel dezelfde specificaties als de Asus UX430UA en ook de prijs is ongeveer gelijk. De laptop van HP heeft een wat traditioneler uiterlijk met zijn aluminiumkleurige behuizing. Met 13,3" is het scherm van de Envy iets kleiner; bovendien is het glanzend afgewerkt. Door de kleine schermdiagonaal is de laptop ook wat compacter. Dat komt niet terug in het gewicht; de HP weegt met 1331 gram iets meer dan de Asus.

Score: 5(0 reviews)
linkHP Envy 13 Review - Strakker, compacter en sneller
Acer Swift 5 SF514-52T-565H

Als je gewicht belangrijk vindt, is de Acer Swift 5 de beste keuze. Dit model weegt slechts 935 gram en is daarmee iets meer dan 300 gram lichter dan de Asus UX430, terwijl de specificaties nauwelijks verschillen. De Acer heeft een 14"-touchscreen met een hoog contrast, maar de helderheid valt wat tegen. Ook heeft het toetsenbord minder travel. Een pluspunt is, naast het lage gewicht, de ruimte voor een extra ssd.

Score: 0(0 reviews)
linkAcer Swift 5 Review - Veel lichter dan de concurrentie
Dell Inspiron 13 7370 cn37002

Bij Dell ben je nog iets goedkoper uit als je kiest voor de Inspiron 13 7370 met Core i5-8250U. Dat model kost 849 euro. De accu is echter klein en dat resulteerde bij onze review van de versie met i7-8550U in een matige accuduur. Ook heeft het 13,3"-scherm een glanzende afwerking. De behuizing is niet heel dun of licht, maar wel stevig afgewerkt en heeft veel aansluitingen.

Score: 0(0 reviews)
linkDell Inspiron 13 7370 Review - Stevige en snelle laptop met matige acculinkDell.nl - Inspiron 13 7370-modellen
Lenovo IdeaPad 720S-14IKB 81BD003YMH

Op papier is de 14"-uitvoering van de Lenovo 720S een interessant alternatief. Voor minder dan duizend euro krijg je een laptop met een Core i5-8250U, 8GB ram, een 256GB-ssd én een MX150-gpu, die een stuk sneller is dan de Intel-igpu's. In onze review bleek de cpu echter ondermaats te presteren en de ventilator onnodig veel lawaai te maken. Lenovo zou dat nog kunnen oplossen met een biosupdate. Met 1,5kg is dit ook de zwaarste laptop van alle modellen op deze pagina.

Score: 5(0 reviews)
linkLenovo 720S 14" Review - Laptop met gpu en slecht afgestelde cpu

Conclusie

Met de ZenBook UX430 heeft Asus weer een goed betaalbare, dunne en lichte laptop in zijn assortiment. Vorig jaar ontbrak dat er een beetje aan; de UX410 was een prima laptop, maar wat dikker en zwaarder dan de concurrentie, en de dunne ZenBook 3 was duur. Grote concessies heeft Asus niet gedaan bij de UX430 en toch wordt de laptop aangeboden tegen een scherpe prijs. Wel heeft de fabrikant wat bespaard op de ssd, dat is een vrij langzaam satamodel, maar bij de meeste werkzaamheden ervaar je dat niet als storend.

Wat opvalt, zijn de goede prestaties van de i5-8250U-processor. De koeling van de laptop is goed op orde, zodat de snelheid van de cpu ook bij langdurig gebruik niet drastisch afneemt. Bovendien weet de UX430UA hoge scores in benchmarks neer te zetten zonder veel lawaai te maken.

Een eigenschap die bij veel tweakers in de smaak zal vallen, is het matte scherm. Veel concurrenten, alle modellen die we op de pagina met alternatieven hebben genoemd, hebben een glanzend scherm. Het is een kwestie van smaak wat je voorkeur heeft, maar als je van het matte kamp bent, dan heeft de UX430UA dus een streepje voor. De kalibratie van het scherm kan wel beter, maar het is niet zo slecht dat we het echt als een minpunt zien.

Nog een kwestie van smaak is de behuizing. De betaalbare ZenBook-modellen van Asus hadden in de afgelopen jaren een vrij sober ontwerp, met een aluminiumkleurige behuizing zonder veel poespas. De UX430UA is behoorlijk flashy, met zijn blauwe kleur en spiegelende bovenkant. Het is prettig dat de behuizing behoorlijk wat aansluitmogelijkheden heeft, maar de usb-poort aan de rechterkant is een usb 2.0-exemplaar en dat vinden we anno 2018 niet meer kunnen in deze prijsklasse.

In het begin haalden we alle verschillende ZenBooks die je momenteel kunt kopen nog eens aan. De UX430UA is van al die modellen op dit moment voor de meesten waarschijnlijk het interessantst. Het is niet het allerdunste model, maar wel een prima draagbare laptop, die goed presteert en niet de hoofdprijs kost.

  • Querty
  • Azerty

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (110)

Wijzig sortering
Ik zal mijn verhaal maar hier posten omdat tweakers essentiële informatie in deze review mist. De laptop staat onder stroom tijdens gebruik en de vingerafdrukken zijn enorm zichtbaar. Zie mijn review: productreview: Asus Zenbook UX430UA-GV259T (Qwerty toetsenbord) review door F...

Ik beschik zelf over het iets oudere broertje met precies dezelfde behuizing als die van de serie: Zenbook UX430UA. Echter heeft deze laptop net als mijn iets oudere broertje met dezelfde laptop last van (wissel)stroom op de behuizing. Op het moment dat je er met je vinger overheen gaat voel je het prikkelen. Dit heeft te maken met een slecht gedesignde adapter. Zie ook mijn topic: Laptop 2x gerepareerd, koop ontbinden?

Volgens Asus is dit normaal en niet schadelijk, daarom repareren ze het ook niet. Echter is dit ongelooflijk storend. Dit komt omdat de Asus laptops niet gebruik maken van een geaarde adapter. De restspanning wordt vervolgens overgegeven aan de behuizing of er komt gewoon een component in contact met de behuizing.

In ben vandaag naar de Mediamarkt geweest om te kijken of alle Asus laptops daar last van hadden. Ik heb er een Mediamarkt medewerker van Samsung bijgehaald om te vragen of hij het prikkende gevoel ook voelde en hij voelde het ook.

Ik zou voordat je deze laptop koopt toch maar even in de winkel met de buitenkant van je vinger gaan voelen aan de behuizing van de laptop rondom het trackpad/"muis". Dan weet je of je er last van gaat ervaren. Dit omdat Asus absoluut niets aan het probleem doet en zelfs zegt dat het normaal is. Dit terwijl de HP er geen last van heeft.

Ik zie de positieve punten van deze laptop, maar met de ongelooflijk zichtbare vingerafdrukken en de voelbare spanning op de behuizing, kan ik er niet bij komen waarom deze laptop een 8.5 krijgt. Beste tweakers, koop deze laptop niet.

[Reactie gewijzigd door Frozen op 2 april 2018 01:40]

Je post is goed bedoeld, maar je bent (en ik zeg dit zonder het slecht te bedoelen) niet goed genoeg geïnformeerd over welk fenomeen je hier waarneemt. Er is namelijk geen probleem, en het heeft ook niets met de accu te maken.

Wat je hier waarneemt is een ongeaarde oplader, welke in combinatie met een metalen behuizing zorgt dat een lekspanning voelbaar is. Door inductie in de transformator ontstaat een hoge common-mode spanning op de secundaire kant. Deze spanning komt door de oplader op je behuizing te staan. Raak je hem aan, dan loopt er een klein lekstroompje, via jou, naar de aarde. Dit stroompje is te klein om jou schade aan te kunnen richten, want er zit nauwelijks vermogen achter deze spanning.

Waarom heeft dit niks met de accu te maken? De spanningen in laptops en hun accu's zijn veel te laag om voelbaar te zijn. Daarnaast zijn interne spanningen DC, geen wisselspanning. Het ligt aan de oplader, maar is niet per se fout. Ook een geaarde oplader kan dit fenomeen geven, wanneer deze in een ongeaard stopcontact is geplugd. Als je dit echt een probleem vindt, dan kun je pogen een vervangend compatibele oplader (met dezelfde spanning en altijd ten minste het zelfde maximale vermogen) te vinden die wel geaard is.

[Reactie gewijzigd door CykoByte op 1 april 2018 00:18]

Ik denk dat deze post niet voor mij was aangezien ik niet zeg dat het met de accu te maken heeft en ik weet dat het door de adapter komt. Het bedrijf waar naartoe ik de laptop had gestuurd, heeft van alles geprobeerd en ook de andere geaarde oplader. Echter hielp dat ook niet.
Ik heb hier een mb air met precies hetzelfde fenomeen dus het is dus niet per se een Asus ding.
Werkt verder prima op het statische effect na. Je merkt het overigens alleen als het ding aanstaat en je met je vinger of hand over de Alu body van de laptop heen strijkt.
Vreemd genoeg heb je dit effect niet bij een laptop met kunststof afwerking dus het kan aan de aluminium laptop case afwerking liggen.

[Reactie gewijzigd door parryfiend op 2 april 2018 01:39]

@Frozen Ik heb je eerdere topic hierover ook gevolgd. Destijds was ik al met de review van de UX430UA bezig (tegelijk met een aantal andere laptops) en op dat moment had ik het fenomeen zelf nog niet ervaren. Naar aanleiding van je topic ben ik gaan kijken of ik het kon reproduceren en inderdaad, als ik met mijn vingertopje over sommige delen van de behuizing ga, kan ik het voelen.

Zoals anderen aangeven is dit niet iets waar alleen Asus-laptops 'last' van hebben, maar komt dit bij meer laptops met een vergelijkbare behuizing/adapter voor. De reden om het niet in deze review te noemen is dat ik het zelf niet zo ervaar en echt op zoek moet naar het probleem om het te kunnen voelen. Zonder jouw ervaring had ik het waarschijnlijk nooit opgemerkt. Mijn mening is dat het in de praktijk geen issue is.

Ik begrijp dat het voor jou een onacceptabele eigenschap is, maar ik denk niet dat dit voor alle gebruikers geldt; getuige ook hier de andere reacties. Het zou niet consequent zijn als ik er nu in deze review bij deze specifieke Asus-laptop een 'probleem' van maak of het uitgebreid zou aankaarten. Dan hadden we dat ook bij andere laptops moeten doen, of zouden we dat voortaan bij alle laptops moeten doen. Dat is weer een discussie op zich.

Het fijne van de community hier is dat er veel mensen met gebruikerservaring en expertise zijn en jouw oordeel is dan ook een waardevolle aanvulling voor lezers van deze review.
Kan het niet zijn dat het probleem dat jij ervaart pas gaat optreden na een bepaalde tijd? Dus dat de accu eerst een paar cycli geladen en ontladen moet zijn, voor deze z'n (wissel) spanningen over gaat geven op de behuizing? De winkelexemplaren staan al weken te draaien, dus daar zou je het kunnen voelen. Als tweakers een gloedjenieuw exemplaar heeft gekregen is het best mogelijk dat ze daar niets van merken en er dus ook niet over kunnen schrijven.

Of jij hebt pech gehad en net een paar maandagochtend modelletjes gehad.
Nee absoluut niet, want ik heb het getest bij verschillende mediamarkts en overal hebben deze laptops last van dit probleem. Ik voelde het zelf ook al vanaf het begin, dat de laptop nog nieuw was. Overigens ook andere laptops met metalen behuizing van ASUS. Daardoor kan ik stellen dat het een structureel probleem is bij ASUS metalen laptops, waaronder deze.

Hier staat de vermoedelijke reden:
https://gathering.tweaker...message/54668423#54668423

[Reactie gewijzigd door Frozen op 31 maart 2018 12:14]

Nu je het zegt; Mijn oude Vivobook X202E had daar inderdaad ook last van. Ding werkte verder wel zonder problemen; maar daar stond inderdaad altijd een klein beetje spanning op. Dacht dat het aan mij lag. En die vivobook is volgens mij volledig van kunststof (wel met metaallook)

[Reactie gewijzigd door Niekleair op 31 maart 2018 12:21]

Ikzelf voel geen prikkeling langs het touchpad. Maar soms als ik met mijn telefoon bezig ben en die onbewust vlak boven mijn laptop houdt, gaat het scherm uit of heel snel flikkeren. Kan dat ook hiermee te maken hebben?
Hier moet je voelen (met de behaarde kant van je vinger): https://i.imgur.com/FPd2YAK.png

Het kan zijn dat door de elektriciteit een magnetisch veld wordt opgewerkt wat interfereert met de stroompjes op je telefoon.
Ik zie niet echt in hoe het iets met een accu te maken heeft. Het heeft met ontwerp van de voeding te maken in combinatie met dat het een metalen behuizing is. Het is absoluut niet gevaarlijk, maar ik zou er ook niet blij van worden.

De gelinkte post in Frozen zijn post lijkt me ook onjuist. Een geaarde behuizing zou dit niet mogen hebben. De aarde is dan misschien niet perfect, maar veel beter dan niet geaard. Statische elektriciteit staat er verder los van.

[Reactie gewijzigd door Sissors op 31 maart 2018 17:32]

Dito hier, louter matige ervaringen met Asus.

Ik heb eens een Zenbook UX310 oid gehad.
Idd. spanning op de behuizing. Netvoeding snel defect, moet opgestuurd worden naar Asus en uiteindelijk maar zelf een nieuwe gekocht.

Maar uiteindelijk het kreng definitief retour afzender gestuurd toen ik na een Windows update niet meer laden kon. Waardeloos bedrijf.

Ook nog aan Asus ROG laptop voor mijn VR demo's en deep learning software.
Ook hier na enkele weken een defecte hybrid drive. Was allemaal maar moeilijk via de support en heb ik de moeite maar niet eens meer genomen en er zelf maar een SSD ingezet.

Erg teleurstellend bedrijf dat Asus.
Dat gezegd hebbende is de support van Dell ook maar zo zo en zal de volgende laptop waarschijnlijk gewoon weer een HP worden, waar de support nog wel op een normale manier gedaan kan worden.
Ondanks dat ik zelf op dit moment echt geen Asus laptop zou kopen, kan een kapotte drive hun niet direct toegerekend worden. Die kopen ze ook in. Wel de afhandeling daarvan natuurlijk.

Zelf maak ik gebruik van Dell producten maar dan wel met next business day support. Probleem? Dagje later komt er iemand aan huis of kantoor langs om het te fixen.

Maar de designs van de high end Dell/Alienware laptops vind ik gewoon beter. De HP Zbooks zijn ook nice. Maar de consumenten HP laptops ontloop ik ook. Schandalig eigenlijk hoe weinig echt goede laptops er op de markt zijn. Bij 80% worden de kantjes eraf gelopen.
........kan een kapotte drive hun niet direct toegerekend worden. Die kopen ze ook in. Wel de afhandeling daarvan natuurlijk.
Dat klopt, maar doorgaans is het op voorhand niet transparant welke interne componenten er gebruikt zijn en daarmee is het vaak appelen met peren vergelijken. Want is die laptop wel zo goedkoop? Of worden er C-klasse componenten gebruikt? Hoeveel issues ik wel niet ben tegengekomen in de afgelopen jaren met obscure hardware componenten die steeds handmatig driverupdates moesten hebben, omdat ze na een OS update niet meer werkten.
Zelf maak ik gebruik van Dell producten maar dan wel met next business day support. Probleem? Dagje later komt er iemand aan huis of kantoor langs om het te fixen.
Het bizarre is, dat mijn accu en lader uitgesloten worden door Dell, omdat ik geen next business day support heb gekozen. WTF? Als ik betaal voor garantie krijg ik het wel, maar als ik niet betaal, dan krijg ik helemaal geen garantie? En ga je gelijk maar eens halen bij zo'n partij als consument. Kansloos.

[/quote]Maar de designs van de high end Dell/Alienware laptops vind ik gewoon beter. De HP Zbooks zijn ook nice. Maar de consumenten HP laptops ontloop ik ook.[/quote]

Design is persoonlijk. Ik vind de probooks en elitebooks keurige strakke machines en minder lomp dan de latitudes, maar ik zou me met beide niet gestraft voelen. Mijn vrouw vertikt het om meer dan 600 euro voor een nieuwe laptop af te rekenen en ik moet zeggen dat toen het scherm defect ging van haar HP Pavilion, dit keurig werd opgelost. Ook een HP Chromebook waarbij de audiopoort 2 maal los ging zitten werd keurig opgelost door het moederboard te vervangen. (overigens is het Chromebookje inmiddels geruime tijd uit de garantie en ging uiteraard de audiopoort weer los zitten en heb ik het nu zelf opnieuw vastgesoldeerd en gelijnmd en doet deze het langer dan ooit)
Schandalig eigenlijk hoe weinig echt goede laptops er op de markt zijn. Bij 80% worden de kantjes eraf gelopen.
Touché. Het is echt moeilijk om een kwalitatief goede laptop te kopen voor een normale prijs (800,00-1200,00).

Ik heb helemaal geen zware machine nodig voor mijn dagelijks werk (i5 / 8 GB RAM / SSD) voldoet al jaren) en vind het echt lastig om onder de 1500 euro een laptop te vinden waar ik langer dan 2 jaar mee kan doen. Ik heb nog een Elitebook uit 2011 liggen die prima werkt, maar niet te tillen is en het backlit keyboard ontbeert en ook nog eens geen HDMI uitgang heeft, wat moeilijk presenteert.

Ik ben nu serieus aan het kijken naar een MacBook air, die op papier voldoet aan al mijn wensen, maar ik wacht in ieder geval nog even op het nieuwe model dat dit jaar geintroduceerd zou worden met een beter monitor paneel (al zou de oude voldoen voor mij) en ik twijfel nog heel sterk over verbintenis met Apple. Maar Apple lijkt momenteel de enige partij te zijn die degelijke hardware levert, een degelijke OS en voor mij niet onbelangrijk; je kan gewoon overal een voeding kopen.

Met een Dell/HP/Sony/Asus is het gewoon niet mogelijk om een electronicazaak binnen te lopen en een voeding te kopen. Tuurlijk zijn er wel universeelvoedingen, maar ook die zijn niet altijd universeel.
Dat spanningsgevoel op de behuizing komt door de vervelende keus van Asus om de voeding in een stekkerblok te maken, zonder randaarde. Ik vind dat een ongelukkige keuze, ook omdat je het snoer nu niet simpel kan oplengen met een langer euro snoer.

Mijn werk-HP heeft een blok met snoer en aarde, maar heeft ook een trillende motorkap als het stopcontact geen randaarde heeft. Dit trillen is overigens weg als ik de stekker omdraai in het stopcontact.
Nou, m'n dell precision heeft ook dat tintelende gevoel, maar heeft gewoon randaarde..
Dus vraag me af of dat echt aan ontbreken van randaarde ligt.
Ik kan me niet geheel vinden in dit verhaal, ik bezit zelf nu bijna een jaar de 7e gen. i5 variant, en ik heb hier eigenlijk helemaal geen last van. Ik kan niet bevestigen of ontkennen dat dit een probleem is, maar het voelt voor mij heel erg sterk als een placebo: ik had de laptop 8 maanden in bezit voordat ik bovenstaande verhaal voor het eerst las, toen had ik er een dag "last" van, maar de dag erna was ik alles vergeten en heb ik nergens meer last van gehad. Daarmee wil ik niet zeggen dat je verhaal onwaar is, maar meer dat de meeste mensen dit niet echt als erg zullen ervaren. Ik heb sindsdien de laptop aan vele mensen aangeraden, met dit verhaal even er bij als waarschuwing, en niemand gaf aan hier echt last van te hebben.

Hiermee bedoel ik niet dat het een goede zaak is, en ik zou zeker ook even een waarschuwing vanuit Tweakers hier op prijs stellen. Maar, voor mijn gevoel (en het gevoel van vele andere mensen hier) is het niet een deal-breaker. Ik zou graag zien dat hier eens een specialist naar kijkt om te kunnen beoordelen of dit iets schadelijks is! :) Wat ik me ook af vraag, is of het kopen van een ander type voeding (zijn die er?) niet gewoon het probleem voor 2-3 tientjes oplost.

Wat betreft de vingerafdrukken, dit is alleen echt van toepassing op het deksel en ik veeg daar gewoon af en toe even met een brillendoekje over heen. Jammer is het wel, maar ik krijg nog steeds opmerkingen van mensen dat ze het zo'n gaaf uitziende laptop vinden.
Heb zelf de ASUS UX430 al vele weken in gebruik en heb geen enkel last van schokjes, kobolden of aardmannetjes. :)

Integendeel, het is een plezier om met deze laptop te werken vanwege de:

- ondanks het lage gewicht goede behuizing
- verrassend goede CPU prestaties, zelfs bij langdurige last (40% sneller dan een Lenovo IdeaPad 320 met dezelfde i5-8250u) terwijl de fans wel hoorbaar zijn maar niet irritant (geen gereutel of hoogfrequent gepiep)
- goed scherm (kijk HP, het is niet noodzakelijk om in deze prijsklassen contrastarme schemerlampen te leveren)
- Goed toetsenbord met verlichting
- Prima touchpad

Is deze laptop helemaal perfect? Nee dat niet, ten eerste zit er geen dedicated GPU in (maar laptops in deze gewichtsklasse zijn ook niet bedoeld als gaminglaptop) en de wireless LAN performance is niet echt geweldig. Maar afgezien daarvan is het een uitstekende allrounder. Sterker, in deze gewichtsklasse vind je geen betere laptop voor minder dan 1000 Euro. De 8.5 die Tweakers geeft is zonder meer terecht.
1. Zet de laptop aan
2. Steek de stekker in het stopcontact en in de laptop
3. Wrijf met de buitenkant van je vinger langzaam links en rechts van je trackpad (dus niet op je trackpad).

Ik ben benieuwd of je nu wel wat voelt.
Bedankt voor de tip, heb het meteen geprobeerd (mijn accu was toch al half leeg), maar het enige wat ik voel is de behuizing zelf, maar geen schokjes. Voor alle zekerheid nog een extra check gedaan door de lader eruit te halen en vervolgens op dezelfde manier (snelheid, hoek) met mijn vinger links, rechts en boven het touchpad gewreven, maar ik kan nog schokjes nog enig verschil met / zonder of aangesloten oplader ontdekken. Gelukkig maar!

Zoals eerder gemeld, van mijn exemplaar heb ik bijzonder veel plezier en ik vind het een echte aanrader.

Overigens vraag ik mij af of er een kans is dat wij een andere subversie hebben aangezien ik niet de GV259T uit de pricewatch heb maar een GV451T versie. Gekocht bij de Mediamarkt tijdens de BTW dagen. Enig verschil in productspecificaties kan ik niet ontdekken maar wellicht dat het verschil in versienummer in indicatie is voor een andere productielijn / batch?!

En om de verwarring compleet te maken heb je ook een UX3400UA en UX430UA (zie: http://www.mediamarkt.nl/...400ua-gv451t-1546886.html ) en denk je dat ik ook maar enig verschil kan ontdekken?

Volgens de verkoper is er ook geen verschil en persberichten zoals hieronder lijken dit te bevestigen:
https://high-tech-industr...enbook-ux3400-ux430-ux530

Wellicht dat een jongere Tweaker het mysterie van de ASUS typeaanduidingen en verschillen voor Opa kan ontwarren? Of is het gewoon dezelfde laptop met een aangepaste typenummer t.b.v. winkels met een (bijna) laagste prijsgarantie? U begrijpt waar ik op doel.

[Reactie gewijzigd door Opa73 op 31 maart 2018 20:42]

Als je geen last hebt is dat natuurlijk mooi. Voor mij is het voelbaar aan de toppen van m'n vingers, maar het is pas echt duidelijk merkbaar als je met je oor over de behuizing van de laptop strijkt. Geen normale use case natuurlijk. Maar toch :o het zou niet moeten gebeuren of "normaal" moeten zijn...
Volledig mee eens. Dit hoort en mag niet en als jullie exemplaar hier last van heeft dan reclameren en / of retourneren, ik kan je daarin geen ongelijk geven.
Ken het meteen ja , ik had een asus"UX3 nog iets" die had er ook last van niet altijd , volgens mij thuis als ik er een externe drive met voeding aanhing dan was het weg , maar als je met je handen over het metaal ging dan voelde het net alsof je bibberde. Overigens heb ik dit bij een macbook pro ook gehad.
Uiteindelijk fikte er naar 2 jaar iets door op het moederbord en dat was het einde van de asus.
Dit verklaart waarom mijn Asus laptop destijds zo irritant in het gebruik was! Al helemaal bij de hoeken merkte je echt dat je er stroom vanaf kwam.
Same here. Tintelend gevoel aan de toppen van je vingers als ie wordt opgeladen. Asus zegt dat dit normaal is 8)7
De meeste laptops met een metalen behuizing kunnen daar last van hebben, ja ook MacBooks. Dat is inderdaad niet iets waar ze je laptop voor gaan repareren, je laptop is niet geaard. Meestal is het ook niet een grote spanning die je voelt.

[Reactie gewijzigd door Eli3l op 31 maart 2018 20:22]

Ik had deze laptop ook twee keer besteld, en allebei de keren zat er een coilwhine op die boven de speakers uitkwam. En nee, het zijn de speakers niet! Ook was de bovenkant van het scherm door zijn glasachtige afwerking na het uitpakken al zo smerig dat het niet meer glimde. Ik wil geen review plaatsen want ik kan geen score bovrn de 2 sterren geven, en dat vind ik jammer want de rest van de laptop was zeer goed! Ik heb uiteindelijk toch maar de ux410 gekocht, waarvan niemand last heeft gehad van coilwhine. Alleen wel jammer dat bij die laatste de afwerking toch minder is en hij met bijna 2 cm nou niet echt dun te noemen is. Ook moet ik opmerken dat dual channel bij beide laptops aan te bevelen is: ik kreeg gemiddeld 30% hogere fps bij games.
Precies hetzelfde probleem, het zou fijn zijn als tweakers.net ook let op de coilwhine, deze laptop was zo luid dat iedereen het wel hoort.
Erg jammer.
Voor dit soort incidentele problemen moet je zelf zoeken op fora.
Je kunt er niet vanuit gaan dat het testexemplaar hetzelfde is als alle anderen. :?
Was het meer een incidenteel probleem, als je rond gaat kijken op fora en webshops voor reviews zie je het probleem erg vaak terugkomen.
Heb het idee dat testexemplaren voor reviewers toch altijd even worden gedubbelchecked voordat ze worden opgestuurd. Kan een reviewer natuurlijk niet veel aan doen.
Natuurlijk letten we daar op. Bij het exemplaar dat ik in handen heb gehad, heb ik daar niets van gemerkt.
Ik had ook coil whine vooral bij scrollen op witte pagina. Tweakers of nu bv
Om die reden retour
Ik ben zelf in bezit van deze laptop en die van mij maakt echt vrijwel geen geluid
ik heb volgns mij ook al een keer gereageerd, ik heb dit model ook en inderdaad, vrijwel geen geluid. Ook geen "spanning" op de body of fingerprint sensor.
Wie zegt dat elk exemplaar daar last van heeft? Er schort duidelijk ergens iets aan het productieproces van deze laptop, maar als werkelijk elk exemplaar een coin whine heeft lijkt me toch dat iemand bij Asus aan de bel had getrokken. Die snappen ook wel dat dat geld gaat kosten met rma's en zo.
Zelfde probleem met coil whine, bij werken op stille plekken is het echt ontzettend hinderlijk. Lees op internet veel gelijke ervaringen. Lijkt me op het eerste gezicht geen uitzondering dus.. enige verklaring die ik tegenkom is dat het de SSD is, twijfel om deze te vervangen voor een andere, maar niet zeker of dit het probleem gaat oplossen.
Ah, dus toch? Ik heb dit model ook en denk al van dag 1 dat het de SSD is aangezien de laptop alleen last heeft van coil whine wanneer de SSD belast wordt!
Dat val mij dus ook op. Bij het kopiëren van bestanden of een grote download is het vooral aanwezig dus zou inderdaad kunnen wijzen op de SSD. Maar als ik die ga vervangen wil ik ook gelijk een grotere en die zijn nog aardig prijzig, wacht nog eventjes op een aanbieding.
En dan natuurlijk hopen dat andere SSD's het niet hebben..
Ikzelf heb er één van 512GB, dus dat probleem heb ik niet. :P De coil whine is niet zo heel erg luid bij mij dus zolang ik weet waar het aan ligt heb ik er geen probleem mee. Ook heb ik een ander model SSD dan de SSD in het reviewexemplaar. Dit zou de reden kunnen zijn dat het reviewexemplaar er geen last van heeft.
Ik heb m ook en ben er doorgaans tevreden mee. Geen coilwhine. Wat ik wel storend:
- laag maximaal volume
- Geen displayport
- Bij ontwaken uit slaapmodus werkt de Wifi vaak niet lekker dus weer een reset.
- Bij ontwaken uit slaapmodus werkt de Wifi vaak niet lekker dus weer een reset.
Heb je dit toevallig al geprobeerd? Heeft het voor een klant als zowel een vriend al opgelost.
In de netwerk & internet instellingen van Windows het automatisch detecteren van proxy instellingen uitschakelen (als dit om Chrome gaat).
Ik heb deze laptop nu ook een week, Windows er af, openSuse Leap er op. Prima apparaat. Begint hoogstens te blazen wanneer die het echt zwaar heeft. En niks gemerkt van coilwhine. En dat terwijl mijn vrouw direct hoog gepiep in electronica op zou merken. Dus ik denk dat het maar een paar apparaten betreft.
Ik sta versteld hoe langzaam de Geekbench 4.1 - CPU Benchmark - Memory Multi is bij deze en al die laptops die bij Hardware en benchmarks staan, deze laptop krijgt maar een Memory Multi score van 4237, mijn Z97 MB met Corsair Dominator Platinum DDR3 2400MHz van CL11 krijgt een Memory Multi score van 7366, dat is een STUK sneller, had meer verwacht van een Laptop uit november 2017.
Waarschijnlijk werkt jouw ram in dual-channel mode. Deze laptop heeft zijn ram in single channel, maar door het bijzetten van een extra reepje(weet overigens niet of dat met deze laptop gaat, met de ux410 wel) gaat het in dual channel werken, en zal die score ook een aanzienlijk hoger uitkomen.
Er staat toch echt duidelijk Werkgeheugen 8GB ddr3-1866 dualchannel op DEZE pagina bovenaan.

En ik zie dat het geheugen ook is gesoldeerd op de MB, nee zo een Laptop zo ik al nooit voor gekozen hebben.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 31 maart 2018 15:21]

De rest van de behuizing is gemaakt van aluminium.
Net zoals in de vorige Zenbooks is enkel de buitenste laag van de behuizing in aluminium gemaakt, terwijl de binnenkant gewoon van kunststof is. De scharnieren en schroeven hangen dus via kunststof aan elkaar. Dat wil zeggen dat de behuizing geen unibody is en dus ook de stijfheid en duurzaamheid niet heeft die je van zo'n volledig aluminium behuizing kan verwachten. De eerste Zenbooks met Ivy Bridge cpu's hadden wel nog een unibody behuizing, maar waren ook een stuk duurder.
Toen er meer ulrabooks op de markt kwamen en er dus meer concurrentie ontstond, heeft Asus besloten te besparen op de behuizing en dus de duurzaamheid. Ik vind het storend dat Tweakers bij iedere review van een Zenbook daarover foute informatie geeft, ook al kaart ik dit iedere keer aan via de reacties.

Ook wordt er geen woord gerept over de mogelijkheid voor een aparte gpu. Als je naar het moederbord kijkt, dan zie je duidelijk halverwege de heatpipe de soldeerpunten voor een mogelijke gpu en geheugen.
Dit dus, er zijn ontzettend veel problemen rondom deze laptops waarbij de hinges uit de behuizingen scheuren. Daarnaast willen deze laptops nog welleens krom trekken. Zeer goedkope constructie terwijl ze aardig aan de prijs zijn.
Is de bovenkant plastic?
Ja glanzend plastic, echte vingerafdruk magneet. Had van mij wel als minpuntje erbij gemogen. Doet afbreuk aan de rest van de bouwkwaliteit.
Nee, alu met een soort glascoating. Heel mooi, maar ook heel snel smerig en het voelt minder stevig aan.
Ik gebruik deze laptop zakelijk, bevalt me prima!
Bij HP en Dell betaal je al snel een paar honderd euro meer voor een vergelijkbaar model en specificaties.

Het coilwhine verhaal is waar maar ik hoor het nu alleen nog wanneer ik mijn oor boven het toetsenbord hou. Het lijkt erop dat het met de tijd minder word. De coilwhine lijkt inderdaad vanuit de SSD of de GPU te komen, misschien dat ik dit eens ga testen.
Een vergelijkbare Dell Inspiron 13 7000 met Core i5 8259U, 8GB en 256GB SSD (en Windows Hello camera) kost €849, dus dat prijsverschil valt reuze mee. Een HP Envy 13 scheelt ook niet zoveel.

[Reactie gewijzigd door RoccoS op 31 maart 2018 12:01]

13 inch ja, deze is 14 inch.
Een HP envy schijnt niet helemaal geweldig te zijn qua stevigheid.

Ik heb de dell inspiron 7000 in mijn handen gehad maar je wordt niet echt vrolijk van het scherm, ziet eruit alsof daar op bespaard is.
Je moet hem eens aanzetten, aan de lader hangen en over de palmrests (naast het trackpad vegen). Er staat elektriciteit op ze behuizing.
Nog geen enkele keer een schok of electriciteit gevoeld, ik gebruik de laptop dagelijks.
Probeer maar eens bovenstaande stappen en dan met de bovenkant van je vinger langzaam naast (dus niet op) het trackpad te vegen.
Computer moet aan staan en aan de lader hangen.
Ik wil het wel proberen hoor, maar links of rechts van het trackpad?
Maakt niet uit, links of rechts
Zoals zo veel laptops met een metalen behuizing... Statische lading van jezelf, niet geaarde stekker, slechte bekabeling, genoeg dingen die er voor kunnen zorgen dat je een kleine stroom voelt. Heeft niks te maken met deze serie laptops, maar alles met metalen behuizing en hoe pc's/laptops zijn opgebouwd.
Heeft zeker wel te maken met deze serie laptops. Asus heeft ze zo gedesignd dat ze geen randaarde hebben, dat is hun eigen fout aangezien wij (de gebruikers) hier last van ondervinden. Asus is verantwoordelijk voor hun design en daarmee dus ook voor dit euvel.
Welke laptops hebben wel randaarde? Bijna geen een laptop heeft dat.

[Reactie gewijzigd door Eli3l op 31 maart 2018 20:36]

Ik heb deze laptop en ervaar gelukkig geen staticiteit (ook niet als de laptop aangesloten is middels het netsnoer).
Getest, maar ik voel dus helemaal niks.
Vind jammer dat de geheugen bankjes vast gesoldeerd zijn,
Waar is de oude tijd gebleven waarbij je zonder extra hoef te betalen zelf de RAM bankjes kan upgraden naar eigen wil,

Waarom komt dit vaker voor?
Zijn er nog nieuwe laptops die je de RAM zonder extra kosten kunt upgraden? Oftewel niet vast gesoldeerd zijn?
Graag een duidelijke toelichting.
Inderdaad, zou extra fijn zijn als je in de pricewatch vervolgens kan selecteren op de eventuele uitbreidingsmogelijkheden:
- geheugen (single/dual)
- ssd
- harddisk
- wificard e.a.

Fabrikanten romen nu het consumentensurplus af met dat soort vastsoldeertechnieken. Het is een uitstekende prikkel om dat gedrag transparant te maken. Goed documenteren, minpunt,en selecteerbaar maken in de pricewatch.

[Reactie gewijzigd door Jan121 op 31 maart 2018 11:47]

Nu voor 799€ bij Bol. Goeie deal lijkt me. :)
Nu (weer?) voor 899€ bij Bol.
Da's straf. Deze middag stond ie nog 799€. De sloebers...
Voor dat bedrag kan je volgens mij toch echt beter iets meer utiegeven voor een Dell XPS13 die een hoop van deze minpunten nie theeft, TB3 etc.Daarnaast blijf ik zelf de bouwkwaliteit van Asus ager vinden, vooral hun schanier ophang punten.
Hier een Asus van zeven jaar oud nu denk ik. Niet kapot te krijgen. Top!
De zenbooks staan erom bekend dat de hinges problemen opleveren. Ik denk niet dat je asus laptop van 7 jaar oud onder dat rijtje past.

Er is zelfs een kanaal op youtube dedicated aan veel voorkomende Asus laptop problemen https://www.youtube.com/w...3g_MrqwTWKN1BvaIa3ioNnnWz

[Reactie gewijzigd door ZeroNine op 31 maart 2018 14:33]

Deze laptop vorig jaar gekocht als vervanger voor mijn MacBook Pro. Geen gemakkelijke taak en gezien het prijsverschil van bijna 50% met een recente MBP was ik wat sceptisch.

Nergens voor nodig want dit is echt een hele goede laptop. De review sluit wat mij betreft goed aan op mijn eigen ervaringen.
Wat is dat toch met alleen usb 2.0. Gewoon kosten besparing. Mijn vaio uit 2011 heeft al 2x usb3.0 poorten. Ding is uit 2011!!!!
Wat geeft het? USB 2.0 is toch prima voor veel toepassingen? Zo heb ik een usb sleuf bezet met draadloze muis ontvanger

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True