Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door

Redacteur mobile

Samsung Galaxy S9(+) Preview

De smartphonecamera wordt volwassen

Tot slot

Hoewel intern best wat dingen flink verbeterd zijn bij de S9, zoals de soc, blijft na onze previewsessie het gevoel hangen dat het een tussenjaartje is voor Samsung, in aanloop naar een wat vernieuwendere S10. De S8 was een grote stap voorwaarts en de S9 een kleinere stap, waarbij vooral een paar dingen verfijnd zijn, zoals de plaatsing van de vingerafdrukscanner. Samsung probeert klanten voornamelijk tevreden te houden met de verbeteringen in de camera. Dat doet de S9 overigens goed.

Hoewel we het nog niet hebben kunnen testen, is een variabel diafragma een interessante functie en hebben we goede hoop dat het de fotokwaliteit daadwerkelijk een stap vooruit helpt. Voor videoliefhebbers is er de 960fps-slowmotionfunctie en dat is zonder meer gaaf, al zal niet iedereen erom zitten te springen. De AR Emoji is een leuke extra, maar veel meer ook niet. Waar het daar bij de S9 helaas ophoudt, zit er op de S9+ een dubbele camera met optische zoom. Dat is een nuttige implementatie van een dubbele camera en bovendien kun je er foto's mee maken met kunstmatige beperkte scherptediepte.

De S9 is weer een iets
completere en natuurlijk snellere smartphone dan de S8 was

Vooral met het variabele diafragma zet Samsung een stap in de richting van een volwassener camera. Of dit genoeg is om de concurrentie in het komende jaar aan te kunnen, is de vraag, al verkoopt een Samsung-telefoon doorgaans toch wel goed. Naast de camera is er namelijk vrij weinig nieuw bij de S9 ten opzichte van de S8 en al helemaal ten opzichte van de concurrentie. Een verlengd scherm, stereoluidsprekers en een vingerafdrukscanner op een fijne plek hebben concurrenten natuurlijk ook en zelfs wat de camera zelf betreft zijn er al genoeg concurrenten met dubbele camera's met optische zoom en portretmodus. Ook de superslowmotionfunctie is al eerder door Sony gedaan, al hebben maar weinig mensen die telefoon gekocht.

Hoewel de S9 niet de vernieuwendste telefoon is die Samsung heeft uitgebracht, kan het hele pakket dat de Galaxy S9 biedt, alsnog interessant zijn. De S9 is weer een iets completere en natuurlijk snellere smartphone dan de S8 was. Het is geen enorme upgrade, dus als je al een S8 of S8+ hebt, is het de vraag of de S9 de moeite waard is. Als je Samsung-telefoons prettig vindt en de camera erg belangrijk, dan is de S9 wellicht interessant. Terwijl de S9+ nog een extra camera biedt en dus een stap voorwaarts is ten opzichte van de S8+, is het een ander verhaal als je liever voor de kleinere variant gaat. Op het eerste gezicht is de S8 dan nog steeds het overwegen waard. De prijs is immers inmiddels een heel stuk lager, en de S9 en S9+ zijn met respectievelijk 849 en 949 euro juist weer duurder geworden bij release dan hun voorgangers.

De Samsung Galaxy S9 en S9+ zijn vanaf zondag 25 februari, zeven uur 's avonds als preorder verkrijgbaar en vanaf 16 maart liggen ze in de winkel in de kleuren blauw, zwart en paars, met 64GB en later ook versies met 256GB opslaggeheugen, dat met 400GB uit te breiden is via een micro-sd-kaart.

Reacties (227)

Wijzig sortering
Als ik het zo even bekijk zie ik helaas geen echte verbetering buiten de camera.
Wie gaat er nou 400 euro extra betalen voor een S9? Zodra de S9 in de winkels ligt, zal de prijs van de S8 wel tot 450 euro zakken.
Meeste kopers doen langer dan één jaar met hun telefoon dus de vraag moet zijn of de S9 zijn prijs rechtvaardigt ten opzichte van de S6 en S7.
De spijker op z'n kop! Ik heb nu ruim een jaar de S7edge En deze werkt top. Twee maanden geleden ook voor m'n vriendin gekocht. Toestel is snel, vingerscan aan de voorzijde. Maat van het scherm is perfect. Water dicht. Prima foto's voor een smartphone toestel. Kortom, (en zo zullen meer consumenten denken) waarom zou ik een toestel van 1000,- kopen als die van 400,- precies het zelfde doet. En zelfs naar mijn mening (refererend aan de vingerscanner aan de voorkant) beter is. _/-\o_
Precies Gearjunkie, zelfde ervaring hier met een S7. Trouwens voor de eerste keer dat ik een smartphone het nog zo goed vind doen na twee jaar. Snel, waterdicht, mooi scherm en goede camera. En een vingerafdrukscanner aan de voorkant, wat wil je nog meer. Nou ja, oneindige Android updates, dat zou wel fijn zijn want de S7 krijgt straks nog Android 8 en daarmee houdt het bij Samsung op.

Ik wacht wel op de S10. Die dan ¤1000 kost natuurlijk..

[Reactie gewijzigd door Tweddy op 27 februari 2018 09:47]

De S7 is dermate goed dat ik zelfs heb besloten om nog een jaartje met het toestel door te gaan, ik zie nog geen enkele incentive om de S7 te vervangen voor de S8 of S9
Helemaal mee eens. Ik zie ook weinig onderscheidende extra's tov mijn S8.
Beetje betere camera wat extra software features en iets anders vingerscanner en thats it.
Beetje beter vind ik wel zwak uitgedrukt. Vooral het instelbare diafragma is een hele grote update. Hiermee kan de gebruiker zelf de scherptediepte instellen. Dus de voorgrond scherp en de achtergrond wazig, of vice versa.
Ik denk dat je je iets teveel voorstelt van die diafragma keuze. Het is interessant dat ze dat in een telefoon hebben kunnen knutselen maar zolang de sensor te klein blijf (en dat kan ook niet anders) zal er weinig extra scherptediepte ontstaan hoor.
Met de grote van de camera's valt dat wel een beetje tegen ben ik bang. Dat werkt alleen op macro niveau.
Niet alleen jij bekijkt het zo, wordt ook in de video gezegd volgens mij. Meer nadruk op de camera.
Toch wel oordopjes aansluiting zo te zien, mooi geluid ook volgens zeggen.
Al met al mooie telefoon toch. En nog goedkoper dan de nieuwste appeltelefoon

[Reactie gewijzigd door vinkjb op 25 februari 2018 18:42]

Maar dan ga je ervoor toch geen 400 euro extra betalen? De Samsung S8 is ook een prima telefoon.
De S9 is iets sneller, betere camera en beter geluid... is toch geen 400 euro waard?
Bij T-Mobile kan je het toestel al voor 432 euro kopen met een abonnement...
Geluid wordt bijna nooit belicht door reviewers, vaak met het argument dat ze er de apparatuur niet voor hebben.

Maar ik koop liever een smartphone met een goede DAC en eindtrap voor de hoofdtelefoon dan een fantastisch ogende telefoon zonder bezels die maar gemiddeld klinkt.
Dus ik kan mij voorstellen dat als er inderdaad aandacht is geschonken aan de geluidskwaliteit, dit een sterk verkoopargument is voor een selecte groep.
Hetzelfde geldt voor de camera.
S8 audio is een flinke vooruitgang tov s6 kan ik vertellen. Geen idee ivm losse dac.
Dan heb je niet veel keuze uit telefoons als je zoekt naar een goeie dac.
Zte is een goeie optie maar verder zou ik het niet weten
LG V30 en HTC flagships hebben doorgaans een goeie dac
Oneplus heeft ook sinds de 3 een goede DAC erin zitten. En moet zeggen, dat dat voor mij wel echt een belangrijk selling point is.
Heb het mogen ervaren met de oneplus ,maar ik moet zeggen wanneer je het geluid aanpast je toch een soort vervormd geluid krijgt uiteindelijk. Tot nu toe is mijn beste ervaring met de ZTE Axon 7 en heb echt aardig wat telefoons afgezocht en geprobeerd voordat ik mijn dagelijkse telefoon eindelijk te pakken had.het is tevens een fijne telefoon in gebruik..wel beetje groot ,maar heb zelf dan ook grote handen en heb er 2 in het gebruik (had gebruik kunnen maken van de dual sim optie, maar dan vervalt geheugenkaart)
en nog nooit problemen gehad.
Je zegt "Maar dan ga je ervoor toch geen 400 euro extra betalen? "

Maar je bedoeld te zeggen dat jij zelf daar geen 400 extra voor gaat betalen.
Zou jij dan voor de camera en voor het geluid 400 euro extra betalen?
Check T-Mobile, daar kan je de S8 al voor 432 euro met een abonnement halen.
Ik gebruik zelf een S7, is al helemaal de moeite niet waard om een S8 of S9 te gaan halen.
"Zou jij dan voor de camera en voor het geluid 400 euro extra betalen?"

Ik wil best nee zeggen op die vraag. Maar dat antwoord is niet van belang. Als ik wat meer geld had deed ik het misschien wel.
Ik ben via de 1, 3 en 5 op de 8 overgestapt, bljkbaar vond ik dat iedere keer het geld waard.
Maar van jou moet ik het idioot vinden als iemand nu de keuze maakt om van een s6 s7 of s8 over te stappen op een s9.
Als jij straks overstapt op een s10 dan is dat toch ook niet heel erg raar?
"Maar van jou moet ik het idioot vinden als iemand nu de keuze maakt om van een s6 s7 of s8 over te stappen op een s9"

Dat zeg ik omdat er sinds de S6 weinig veranderingen zijn.
De S6 is nog een prima toestel die nog mee kan gaan met de smartphones van dit moment.
Ik vindt het persoonlijk de moeite niet waard om zoveel te betalen voor een toestel die niet zoveel verbeteringen heeft
De S6 heeft maar 3 GB RAM en de S7 en hoger heeft 4 GB RAM en kan maar een paar apps tegelijkertijd aan. Serieus Pokemon GO en Facebook en Chrome open en Pokemon GO is al afgesloten. Ik wil niet weten hoe slecht de S6 multitaskt. 2 GB is al op aan het OS. Dan is er 2 GB vs 1 GB over voor apps. Dat is 2 keer zoveel.
@Kaya10 zo werkt dat toch iet. Mensen willen een nieuwe telefoon en kiezen dan de mooiste en nieuwste die beschikbaar is binnen hun maandelijks budget. De s9 is dan voor veel mensen bereikbaar. Wat het verschil met de s8 is vinden ze niet interessant.
S9 en S9 plus zijn wel top toestellen en er zit degelijk verandering in al zijn het maar kleine, en voor mensen met een grote portomonnee is het zeker het overwegen waard. Verkopen zal die zeker!
Ik vindt het eigenlijk een slecht idee om zoveel geld te betalen voor een nieuw toestel.
Ik zou maximaal 500 euro betalen voor een nieuw toestel, de meeste vervangen toch om de 2 jaar hun toestel dus zou in mijn ogen de moeite niet waard zijn om zoveel geld te betalen.
Nou zal dat wel meevallen denk ik. Zo snel gaat dat niet. Bovendien zijn er momenteel een aantal acties voor bv inruil van een oud toestel. Maar zo gaat het elk jaar. De tijd dat er nog hele bijzondere vernieuwingen zijn die echt opvallend zijn, ligt jaren achter ons. De meeste zaken zijn puur softwaregrapjes. Hardware is gewoon een klein beetje sneller elk jaar, beetje meer geheugen, camera een beetje sneller/mooiers e.d. Echte vernieuwingen zijn er al jaren niet meer. Dus blijf je dit houden. Ik zie het probleem niet. En vooral dat gezeur over de prijs. Lekker makkelijk en een beetje gratuit natuurlijk. Koop 'm dan niet. Ik vind een Mercedes ook duur, maar moet ik daar nu elke keer dat een nieuw model uitkomt over gaan zeuren?
Mwah, als ik dan toch een nieuwe telefoon zou gaan kopen misschien wel... Ik vind de camera op mijn telefoon juist 1 van de belangrijkere features, als die echt verbeterd is (en helemaal in donkere omstandigheden) vind ik dat best wat waard ja...

Zelfde met de S7 -> S8 upgrade welke je hieronder ergens benoemt. Laat ik die nou ook gedaan hebben en zeker de moeite waard vinden (hel, ik vind de S7 er ineens ouderwets uitzien ook).

Er zullen er genoeg zijn die een paar honderd euro extra geen probleem vinden voor net dat beetje extra en natuurlijk weer het meest recente model.

Op dit moment heb ik geen behoefte om mijn S8 te upgraden nee, maar ja... als het eenmaal gaat kriebelen en ik heb de luxe dat ik het me redelijk eenvoudig kan veroorloven, why not.
Tijd voor een vergelijkend warenonderzoek van de vlaggenschepen van Apple, Samsung, etc?
Je kunt een Android toestel moeilijk vergelijken met een iOS toestel...
Ze varen in exact dezelfde wateren met exact dezelfde mensen als mogelijk klanten, ik zou niet weten waarom niet. Het is gewoon een smartphone, niet opeens een grasmaaier omdat er een ander OS op staat.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 26 februari 2018 09:59]

En waarom zou dat niet kunnen..een iPhone is ook gewoon een smartphone met een processors ,scherm,speaker en een microfoon.
Hoezo valt het niet te vergelijken?
Zou eerst dan een android shootout doen met Pixel 2, S9 etc. en de winnaar daarvan dan tegen de iPhone X. Blijft toch altijd een beetje appels met peren vergelijken door de verschillende ecosystemen.
Dat zijn wel eens interessant zijn bij zo'n appels en peren vergelijking.

Een polletje met de volgende vragen:
Heb je een flagshipphone, zo ja Apple/Samsung?
Ben je van plan door een nieuw model te switchen van ecosysteem?
Ben je recent geswitched van ecosysteem?

Ik heb namelijk het idee dat er niet zoveel geswitcht wordt en de vergelijking vooral leuk is voor bij de koffieautomaat.

Geen idee hoe merktrouw Samsung gebruikers zijn (ik wel al 3 generaties)
Ik vind het vooral wel interessant om te zien hoe dat zit met switchen van ecosysteem, ook binnen Android overigens. Ik heb vanaf de iPhone 3G toch een grote collectie Apple-zaken opgebouwd: boeken, muziek, films, series en vooral apps + alles staat in iCloud enzo. Wil ik switchen van ecosysteem dan ben ik alleen al qua apps een paar honderd euro verder.
Ik kan me voorstellen dat de Samsung specifieke apps ook genoeg data/investering hebben dat je niet zomaar switcht.
Ik ben wel gewend aan de Samsung schil, maar heb nog nooit een app aangeschaft die alleen maar op een Samsung telefoon zou werken. Switchen naar een Sony of Nokia zou dus moeten kunnen. Alleen..... ik doe het niet. Ben altijd wel weer tevreden met de nieuwe opvolger als ik na twee jaar mijn Note2/4/S8 vervang.

Nu is het zo dat ik wel wat geld zou verliezen in apps als ik een Iphone zou komen, maar veel cloud services, ook van Google, zijn vrij gemakkelijk te gebruiken op een Iphone. Andersom is dat wat lastiger.

[Reactie gewijzigd door arjandijk162 op 27 februari 2018 08:47]

Bedoel ook meer de data in Samsung-specifieke apps (S Health en het SmartThings gebeuren).
Tja, zojuist de overstap gemaakt van de S5 naar de S8.

Niet zozeer uit loyaliteit, meer vanwege bang for buck. Gezien ik nog tenminste 100 terug krijg van samsung voor het toesturen van mijn S5.

Ik twijfelde nog over de oneplus 5t, maar hoor/lees gemixte signalen. Hier weet ik vanuit het feit dat mijn S5 zolang mee is gegaan dat ik weet wat ik aan een samsung toestel heb. En dat, icm het feit dat ie door de inleveractie nog iets goedkoper is en daarnaast ook waterdicht is maakte dat ik toch voor de S8 ben gegaan.

Kijken we sec naar de S9, dan komt de prijs mij veel te dicht in de buurt van de Iphone X en is dit de eerste generatie samsung telefoons waarvan ik oprecht vind dat deze te hoog geprijsd zijn.

Zonder de cashback actie van samsung voor de S8 zou ik voor de oneplus gaan en raad ik al mijn kennissen aan om voor oneplus te gaan. De S9 is officially overpriced if you ask me.

[Reactie gewijzigd door IngamerX op 26 februari 2018 15:21]

Prijsverschil gaat kleiner zijn denk ik toch hoor, ik betaalde voor mijn S7 bij release S8 ook nog gewoon 500 euro na aftrek van een cashback actie en ik ben altijd wel even van het uitzoeken van de goede deals.
Het verschil blijft best behoorlijk al met al maar bij zo'n 250~300 euro houd het in de eerste instantie wel op denk ik. Samsung is ook niet gek.

Mensen die toestellen bij abonnementen nemen willen sowieso altijd hat laatste model en zijn buiten de hoogte van hun maandbedrag eigenlijk helemaal niet bezig met de kosten voor dat ding.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 26 februari 2018 09:57]

Dan heb je best wel wat betaald voor uw S7...

Ik had mijn S7 dual sim in Mei '16 voor 560 euro gekocht op eBay.
Nu begint het toestel wel op mijn zenuwen te werken hele tijd 'touchwiz gestopt' etc...

Nja, als ik een toestel met abonnement zou nemen, zou ik eerder voor 25 pm kiezen bij t mobile en het toestel in 1x afbetalen (432 euro voor s8)
Is er bij de preview in Londen ook iets bekend gemaakt over de Android versie waarop de S9 draait? En of er toezeggingen zijn gedaan voor ondersteuning in OS-updates (P of P+Q?) En hoelang krijgt deze tussenpaus securityupdates?

Daarnaast lees ik niks over twee volledige nieuwe features: Dedicated Fingerprint en voor de Enterpriseversie DexPad.

[Reactie gewijzigd door arnovos op 25 februari 2018 18:23]

Samsung ondersteund standaard 2 jaar grote updates op de flagships. Securityupdates geen idee.

Die ene feature is een soort van lockscreen setting (zou ik nou niet echt een feature willen noemen) en de DexPad is een accessoire (die Tweakers waarschijnlijk nog niet in handen heeft) dus vindt het wel logisch dat beide niet benoemd worden in een preview.

[Reactie gewijzigd door acst op 25 februari 2018 18:32]

Dus omdat je het niet in handen hebt gehad, kun je het niet noemen? Denk niet dat Galaxyclub (mijn link) al wel een DexPad heeft gezien of gebruikt. Ik vind het beide meer nuttige features dan het hele AR gebeuren of slo-mo. Daarnaast, deze uitvoering (DexPad) is nieuw. Er bestaat al een DexStation sinds dat de S8 werd geïntroduceerd. Bij Coolblue een uitgebreide uitleg over wat het ding kan. Onder andere Office 365 en Adobe Photoshop zijn hierop aangepast. Niet slecht voor een "accessoire"...
Accessoire is niet denigrerend bedoelt, het is gewoon wat het is, je noemt zoiets een accessoire kan ik verder ook niets aan doen. En ik vind inderdaad dat je het niet hoeft te benoemen als je het niet in handen hebt gehad en het eigenlijk een apart product is dat een aparte review verdient, is ook niet zo interessant voor het merendeel van de mensen, zeker niet gezien het (verwachte) prijskaartje.

En die dedicated fingerprint lijkt me ook een handige feature setting maar again waarschijnlijk hebben ze een demotoestel met nog niet definitieve software dus dan kan je het beste wachten met een review voordat je de softwarekant gaat belichten.

[Reactie gewijzigd door acst op 26 februari 2018 13:13]

Die ene feature is een soort van lockscreen setting (zou ik nou niet echt een feature willen noemen)
Interessant, nu is Dedicated Fingerprint toch wel een feature? Lijkt me dan juist wél de moeite van het benoemen waard in de review.

Verder qua software, er lijkt vrij uitgebreid te worden beschreven wat de AR-kit met emoji doet en er zit een subkop "Software" in. Dus zelfs al is het een demoversie, dan nog lijkt Tweakers geen probleem te hebben met de demoversie uitgebreid te previewen. Dan lijkt me niet teveel gevraagd om ook de Androidversie en het updatebeleid te benoemen.
Het is daarom ook geen review maar een preview, even geduld nog dus :)
Ik bedoelde setting, maar meestal bij Samsung stoppen ze duizenden settings in de software waarvan achteraf pas blijkt wat nou echt handig is of niet, dus om dan bij een preview al die nieuwe settings al te benoemen vind ik dan wat ver gaan bij Samsung telefoons. Eerst wat langer er mee testen om te zien wat nou echt handig is en wat niet.
Dexpad fungeert ook als muis en eventueel toetsenbord. Makkelijk wanneer je deze niet bij je hebt.
Maar wel je Dexpad 'meesleept'...
Zeker makkelijk. Heb met de dexstation zitten testen, maar zonder usb toetsenbord en muis kun je niks. Of je moet m weer undocken, een Bluetooth toetsenbord pairen en weer docken. Voelt er stom als je weet dat het scherm een groot input device is.Alleen even onbruikbaar/uitgeschakeld in de dock 8)7. Goed dat ze hier wat op bedacht hebben.
Toch blijft de oplossing van Huawei de beste: gewoon een kabeltje inprikken en klaar. En nee, je kunt dan niet meteen opladen, maar dat is met de Huawei niet erg.
True, daar heeft Samsung nog wel wat te winnen. En na een jaar is er een nog geen fatsoenlijke RDP oplossing, maar goed, stap voor stap, of misschien blijkt het toch gewoon geen interessant marktsegment
Ze garanderen twee jaar security updates. OS upgrades alleen als het kan (best effort).
Volgens verschillende andere sites Android 8

Dus komt met Treble.
En geen garantie, maar zelfs de S6 ontvangt nog regelmatig security updates. Laatst van enkele tweakers vernomen dat hun S5 in december ook nog te hebben ontvangen.

Dus je kunt ervan uit gaan dat de S9 dit ook minimaal 2 jaar lang maandelijks ontvangt.

Daarnaast doet Samsung nooit van te voren uitspraak over toekomstige versies. Net als bijna iedere andere smartphone fabrikant. Maar P is wel eem zekerheidje en Q.een grote kans.

[Reactie gewijzigd door jqv op 25 februari 2018 21:16]

Ze doen wel degelijk uitspraken over toekomstige versies, 2 jaar garantie op grote updates, die garantie geven ze al in ieder geval sinds de S7.
Tot nu toe heeft elke recente flagship iig 2 grote Android updates gehad. De S6 van Lollipop naar Marshmallow naar Nougat, de S7 Marshmallow, naar Nougat, naar Oreo(binnenkort) en de S8 is net van Nougat naar Oreo gegaan en we kunnen er van uitgaan dat ook P op de S8 komt.
Ik had vroeger de Samsung Galaxy Alpha deze had KitKat,Lollipop en kreeg volgens Samsung marshmallow niet gekomen door ondersteuning problemen. (waarschijnlijk van bepaalde chips. En het blijft de A serie niet de Note of S serie.) Ik ben overgestapt op de iPhone 6S sinds 2016. Ik overweeg sterk de S9, maar ik vind het updatebeleid van Samsung nog steeds traag. Valt mij op Samsung nog steeds geen fingerprint in het display geïntrigeerd heeft maar nog steeds in de body.

[Reactie gewijzigd door thecrazygun11 op 26 februari 2018 07:49]

"Valt mij op Samsung nog steeds geen fingerprint in het display geïntrigeerd heeft maar nog steeds in de body."

net of dit de normaalste zaak van de wereld is...
ja het heeft in een nieuws bericbt gestaan dat het tegenwoordig kan maar de productie voor zo'n telefoon wordt vaak wel een aantal maanden besproken etc dan kunnen je niet even als over kop iets wijzigen omdat er een nieuw snufje uit is gekomen xd

en ja wie zegt dat het de massa aan kan die samsung wilt hebben voor die vingerprints achter het scherm ;)
Niet dat ik het erg vind, maar het mij opviel.
Het kan tegenwoordig wel. Vivo heeft een toestel met de eerste versie van zo'n scanner. Hoe praktisch het is vanuit een fabrikanten standpunt op dit moment is de vraag. Daarbij was de S9 waarschijnlijk al bijna volledig "af" toen deze scanner uit kwam.
Het kan idd al maar met de productie aantallen van de s9 moet dit mega goed en altijd werken.
Net als bixby zeker 8)7
ik snap je punt en je hebt gelijk,
maar dat bixby en zn knoppie terug zijn irriteert me mateloos
Is geen min 1 waard maar goed.
Ik weet dat het er is maar ik weet ook dat het vrij nieuw is en dat Samsung er nog nooit een woord over heeft laten vallen.
Je brengt het echt op zo'n manier alsof het de normaalste zaak van de wereld is.vandaar mijn reactie.
Geen woorden maar daden. (Pun intended)

Maar inderdaad vanaf de S6 doen ze het best goed. 2 grote updates.
Maar niets is zo veranderlijk als het weer en Android updates.
Maar ik ga er vanuit dat dit met Treble nog beter gaat worden.
Dat is versie 8.0. Verder is er niets bekend gemaakt voor dit specifieke toestel wat betreft updates, dus geldt het algemene updatebeleid van twee jaar grote updates. Voor een completer overzicht van alle features van een toestel is de review bedoeld. Dit is een preview :)
Dat begrijp ik ook niet, want dat interesseert mij echt als desktop vervanger voor mijn werk. Een erg interessant combinatie.

Verder is er haast geen enkele reviewer die meeneemt welke bluetooth codecs nieuwe telefoons ondersteunen, en dat is voor mij ook erg belangrijk. Zeker nu op vele high end toestellen de jack verdwijnt.
leuke nieuwe dingen maar niet voldoende om te upgraden van een S7. ik vind het even best. ik mis op dit moment nog niets behalve een groter scherm. wat me wel op valt is dat de nieuwe mobiels steeds meer de compact camera markt overneemt. er zit volgens mij weinig verschil tussen een s9+ en een sony rx100-5. alleen het schieten in log formats, en de phone heeft wel een microfoon ingang.
Bekijk een foto geschoten met een S9 (of S8) maar eens op een pc en vergelijk die met een Sony RX100. Wereld van verschil, al helemaal bij weinig licht.
Niet gek ook met een sensor waarvan het oppervlak 6,5x zo groot is (sensor diagonaal van 1/2.55” vs 1” bij de RX100). Lens opening gaat wel de goede kant op bij smartphones!
Maar met een Sony RX100 is het lastig bellen.

Je vergeet even dat die Sony een dedicated camera is met bijbehorende lenzen en sensoren. En dat voor 600 euro.
En de S9 een telefoon die leuke plaatjes kan maken.

Zoiets als een Atom-cpu vergelijken met een Ryzen Threadripper....gewoon omdat ze beide cache-geheugen hebben.
wvolkers vergeet dat niet...
Er wordt vermoed dat er weinig verschil tussen die twee verschillende apparaten.
Als er dan uitgelegd wordt dat er een flink verschil is en wat de verschillen zijn, vertel je dat het twee verschillende apparaten zijn :)
Ik geef in elk geval aan dat deze bij weinig licht veel beter zal zijn, en dat de sensor 6,5 keer meer oppervlakte heeft.
Hierdoor vangt deze veel meer licht (bij vergelijkbare lichtsterke lens). Daarnaast zeg ik dat het met de lichtsterkte van smartphones dus de goede kant op gaat (nu al naar f/1.5 bij de S9). Maar om te kunnen tippen aan een van de beste compact camera’s van dit moment, zal ook de sensor beter (voor de hand ligt: groter) moeten worden.
Als je de foto’s op het kleine smartphone scherm bekijkt, ziet het er prima uit. Maar ga je inzoomen of bekijk je de foto op een computer scherm dan zul je zien dat de scherpte en ruis veel beter onder controle zijn bij de Sony RX100, ook bij goed licht.

@jqv natuurlijk heb je gelijk dat het totaal verschillende toestellen zijn. Maar geloof me ik heb de RX100 en er zit nog een behoorlijk verschil in kwaliteit. Dus er is nog ruimte voor smartphone camera’s om nóg mooiere foto’s te schieten! :)
er zijn situaties waar de sony inderdaad als dedicated camera beter is, hij kost dan ook 1000 euro. maar de feiten leren dat de verkoop van compact camera's aan het inzakken is ten bate van de smart phones. veel mensen willen leuke plaatjes voor op instagram or facebook, die willen niet apart nog een camera hebben. dat hoeft ook niet meer tegenwoordig zijn de camera's op een mobiel zo goed dat er geen compact camera meer nodig is. je kunt overigens op flikr statistieken zien van de groei van smartphones en welke het meest gebruikt worden voor uploaden naar flikr,.
Allemaal waar, behalve dat "tegenwoordig zijn de camera's op een mobiel zo goed dat er geen compact camera meer nodig is" meer jouw mening dan een feit is. Welke ik dan dus probeer te bestrijden met mijn ervaringen en zo objectief mogelijke beoordelingen van vergelijkmateriaal. Ik ben het er mee eens dat een aparte camera steeds minder nodig is voor wat leuke kiekjes. Maar om te zeggen dat er weinig verschil zit t.o.v. een van de beste compact camera's, vond ik dus iets te kort door de bocht. De eerste versie is nog altijd te koop en is overigens, voor 385 euro, zie: https://tweakers.net/pric...ber-shot-rx100-zwart.html

Een nieuwe zin begint men trouwens met een hoofdletter, leest wat fijner ;)
vOor de meeste gebruikers. dE statistieken laten een duidelijk beeld zien van neergang van de compacts en een opgaande lijn voor de mobieltjes foto's. dE fotos geschoten met mobiel en met mijn dslr verkopen ongeveer gelijk.
Dat zijn allemaal leuke argumenten, maar niet voor jouw aanname dat de kwaliteit weinig zou verschillen. Of dat een compact niet meer nodig zou zijn (voor iedereen).
Natuurlijk kan je mooie foto’s maken met een smartphone, pas heeft een foto gemaakt met een iPhone de World Press Photo Award gewonnen. Maar dat was niet de discussie.

[Reactie gewijzigd door wvolkers op 26 februari 2018 23:43]

de kern van mijn opmerking is dat de compact camera terein verliest aan de higher end mobieltjes zoals de s9+ omdat die zo goed zijn dat je het verschil niet meer ziet. daarmee bedoel ik niet pixel peepers of fanaten maar ik bedoel daar mee de doelgroep die geen dik geld uit geeft voor een dslr/mirrorless maar gewoon een compact camera voor onderweg. de markt van compacts wordt nu bekanibaliseerd door de mobieltjes. dat laten statistieken ook zien. een gemiddelde consument ziet werkelijk het verschil niet. sterker nog, een gemiddelde gebruiker ziet het verschil niet tussen een foto genomen door een megapixel dslr monster en een mobieltje. dus mijn stelling blijft. de kwaliteit (subjectieve waarde) doet niet onder. komen we op vraag 2, wat is een goeie fotograaf? een die dikke spullen heeft en alles van de techniek weet of een persoon met een houding van "lekker belangrijk" die gewoon de foto maakt. einde van de dag gaat het om de foto en het verhaal wat je er mee verteld. niet of er beetje meer ruis in zit (instellingen?) of dat er beweging in de foto zit die het persoon onherkenbaar maken. zou maar zo wenselijk kunnen zijn.

jouw stelling dat een grotere sensor dus minder ruis (gaat al niet op) en dus betere kwaliteit (subjectieve waarde). ik kan mijn mijn FF camera meer ruis in de foto hebben dan met mijn mobiel. kwaliteit, definieer wat jij onder kwaliteit verstaat. is een D5 van hogere kwaliteit dan een D500 omdat hij gebouwd is als een tank ? of een D850 omdat hij meer megapixel heeft en met zijn FF daarom minder ruis heeft in ideale situaties en meer megapixel heeft dus meer detail kan weergeven. (zo lekker geen hoofdletters gebruikt :) )
Ik bestreed alleen maar het “omdat die zo goed zijn dat je het verschil niet meer ziet” argument omdat dat gewoon onzin is. Evenals dat een grotere sensor geen voordeel zou zijn voor minder ruis (is wél een van de significante aspecten ten bate van minder ruis, mits goede techniek en software natuurlijk). Of dat betere kwaliteit een “subjectieve waarde” zou zijn (juist wel goed objectief kwalificeerbaar).
En men ziet het verschil wél, zelfs mijn oma kan ik het verschil laten onderscheiden. Dat het belangrijk is voor mensen of voor een goede foto, of niet, dat bestrijd ik niet.

Maar wellicht omdat je al te lui bent om een hoofdletter te typen, komt het ook maar niet bij je binnen dat ik jouw persoonlijke meningen/aanname’s bekritiseer en niet jouw verhaal over statistieken (want ja: die kloppen gewoon).
ik merk aan je reactie dat je nog wat jong bent. een grotere sensor kan fotos maken met minder ruis maar als ik er voor kies om fotos te schieten op iso 25.600 dan behoeft het geen uitleg dat een kleinere sensor die op native iso schiet minder ruis heeft. kwaliteit is subjectief, kwaliteit voor jou is welke definitie jij geeft aan kwaliteit. maar je geeft al aan dat je je oma het verschil kunt laten onderscheiden, zelfstandig zou het haar wellicht niet lukken tenzij ze natuurlijk kundig is. ik bestrijd uw aanname dat ik lui zou zijn, dit vind geen fundament en ik ervaar als een persoonlijke emotie uwerzijds. waar deze emotie uit voortvloeit laat zich raden. het lijkt zijn fundament te vinden in het gelijk willen hebben ondanks dat de voorgaande discussie dit niet toelaat. dat u mij alsnog gelijk geeft in mijn gefundeerde stelling fronst dan ook mijn wenkbrauwen, dit sluit immers niet aan op uw voorafgaande , fundament missend, schrijven.
Ik merk aan jouw reactie dat je niet al te slim bent. Niet erg, maar probeer de slimme jongen dan ook niet uit te hangen.
Als jij een foto op iso 25.6k neemt, dan natuurlijk neemt ruis toe (in een niet ideale wereld). Maar waar heb ik dat ook ooit bestreden?
Ga maar eens een foto nemen op een smartphone met iso 25.6k, oh wacht die instelling bestaat nog niet eens. Waarom niet? Omdat de belachelijke hoeveelheid ruis dan zelfs voor de mainstream gebruiker te veel wordt.
Get your facts straight en leer het verschil tussen feiten en meningen/aanname’s aub, dan zal ik niet zo gefrustreerd reageren de volgende keer ;)
die titel achter mijn naam doet anders geloven. ik merk aan je dat je graag gelijk wil hebben. dat zie je vaker bij jonge meisjes. overgaan tot ronduit beledigen wekt de indruk te maken te hebben met, als ik je het voordeel van de twijfel geef, MBO en een jaar of 18. ik vind daar ook je gefrustreerdheid. in kader van " cant fix stupid" krijg je van mij gelijk. de realiteit is dan wel anders maar voor jou werkt dit.
Ik durf je gewoon gelijk te geven over dingen waar ik het wél met je eens ben. Jij hebt echter alleen nog maar door zitten draven over “statistieken” en andere zaken waar ik geen bezwaar op had, dus ik denk dat je het perse je gelijk willen halen, eerder bij iemand anders moet zoeken.
Wauw...waar baseer je dit allemaal op? Dikke min 1
Ik was het juist met je eens ;)
Dat gaat je bij goed licht tegenvallen. Lowlight halen ze het niet, maar bij goed licht blijkt zo'n smartphone sensor en lens wel ver geoptimaliseerd te zijn en zul je niet heel veel meer dan scherptediepte en megapixels kunnen onderscheiden. En ook scherptediepte als verkoopargument verdwijnt als je dat met een dubbele lens kan imiteren.
Deels mee eens. Bij een perfect werkende softwarematige scherpte diepte imitatie (want dat blijft het inderdaad), zou dit argument vervallen. Echter is die (nog) niet perfect en biedt het echte werk nog significant voordeel. Geen “fouten” tussen scherpte diepte overgangen zoals haren bijvoorbeeld. Opnieuw: op een klein scherm een stuk minder storend en dan voegt het effect nu al veel toe naar mijn mening.
Klopt, het haalt het lang, niet, maar haalt het koop argument voor veel gebruikers goeddeels weg. 2kg reisbepakking vs goede overgangen in de haren is steeds lastiger te verantwoorden
Beetje set met Dslr/systeencamera
Nikon D3300 met batterij en lens is 650g...
Als je wil vergelijken met smartphone moet je sowieso geen extra opties meerekenen, dan valt smartphone gewoon af.
Als ik de moeite neem om betere foto's te gaan maken van met een smartphone kom ik niet af met een camera+lens van 650g. Mn EOS7D alleen weeg 850 gram, pak er een 30mm en een 50mm bij en je zit goed richting de 2kg. Mijn tas is gemiddeld zwaarder.
Als jij mijn standaard NIKON D3300 niet beter genoeg vindt als een smartphonecamera, stoppen we nu meteen de discussie. Daar heb ik geen zinnig antwoord op behalve "ieder zijn mening".
Ik vind jouw standaard Nikon D3300 met kitlens nauwelijks de moeite om een extra apparaat te gaan meeslepen. Het verschil tussen wandelen met en zonder DSLR is levensgroot, het verschil van een DSLR van 650g of 2kg valt wel mee.

Maar goed, ik fotografeer al een tijdje en wordt gewoon heel ongelukkig van kitlenzen, zowel op contrast als scherptediepte. Als zowel contrast als scherptediepte (weliswaar kunstmatig) kunnen worden gecompenseerd, dan moet je wel een goede camera meenemen wil het lonen.

Ik heb geen reviews van de S9, maar als je dit ziet dan zet deze IphoneX toch wel een heel stevig beeld tegenover de DSLR, en dan wordt er hier vergeleken met een 6D, niet met een D3300
Tja. Als je je camera gebruikt zoals in dat filmpje en enkel bij daglicht, zou ik je inderdaad een smartphone aanraden.
Leuke camera, bij de S7 werd ook mooi geadventeerd dat de camera perfect werkt bij weinig licht :(
Maar de lensflares bederven dat feestje snel. Hopelijk een ander verhaal met de S9
Je zegt het alsof de lensflares een groot probleem zijn. Ik heb hier in m'n 5000+ fotos die ik gemaakt heb met mijn S7 echt nog nooit last van gehad. Misschien zitten er minuscule krasjes of wat vettigheid op je lens? Of kun je toelichten wat je precies bedoelt?
Mn zus heeft exact hetzelfde, maak een foto van de maan of een straatlamp oid en je ziet een weerkaatsing van dat licht. Het was haar een jaar lang niet opgevallen tot ik erop wees. Een groen/blauwachtige weerkaatsing. Voorbeeldje, gisteren nog foto van de maan gemaakt.

https://imgur.com/61xxsoN

Het is helemaal leuk als je bv meerdere straatlampen in beeld hebt :|

Baal er wel van, had deze telefoon grotendeels vanwege de camera gekozen en hier hoor je weinig over. Lijkt echt in het design te zitten.

[Reactie gewijzigd door Mutatie op 25 februari 2018 18:49]

Dat probleem had ik met de One M8, kwam een hele waas over. Uiteindelijk met wat tandpasta en een wattenstaafje de lens gepolijst en het probleem was helemaal weg.

Of dat bij Samsung ook aan te raden is weet ik niet natuurlijk, maar wel interessant dat die problemen nogsteeds voorkomen.
Is zo'n lens polijsten wel verstandig? Beschadig je hiermee niet de coating?
Dat was t doel haha. De coating op die lenzen was niet goed en kon vertroebelen. Leverde enorme kak foto’s op, erg blurry. Na behandeling weer kraakheldere foto’s. Nooit slechte effecten van gemerkt eigenlijk, had bijvoorbeeld verwacht dat een foto met zon op t water misschien problemen zou opleveren maar nope.
Juist de coating beschadigt vaak, ik heb mijn LG G5 en de LG G6 van mijn vader tweedehands gekocht, de camera's hadden beiden een waas bij het maken van foto's, al helemaal met sterke lichtbronnen... Lens gepoetst met koperpoets en voila, een scherpe foto stond altijd om de hoek! :9

Desalniettemin ben ik benieuwd wat dat verstelbare diafragma gaat doen... Als het beter is, kan ik het alleen maar toejuichen! :)
Welke smartphone kan hier beter mee omgaan dan?

Ik geloof er best in dat de S9 straks de beste camerasmartphone gaat worden, maar dat je desondanks nog steeds lensflares zal krijgen in dit soort extreme contrasten. Dat is voor zover ik weet totaal onmogelijk om tegen te gaan in dit formaat sensor.
Geen idee, ik weet alleen dat ik het nooit eerder in een telefoon heb ervaren, een sony cybershot dumbphone, galaxy s en xperia's. Maar die waren weer van mindere kwaliteit bij weinig licht. Vind het gewoon echt jammer. Heb het ook wel bij daglicht foto's
Ik heb het vermoeden dat het hem in het beschermglaasje voor de lens zit, maargoed dat kan ik niet zeker weten.

[Reactie gewijzigd door Mutatie op 25 februari 2018 20:05]

Wat heeft lensflare met sensorformaat te maken?
Dat is geen lensflare, de lantaarn is overbelicht, dat heeft te maken met de dynamic range, die is bij mijn LG G5 ook beduidend minder dan bij mijn Lumia 950, als ik echt prachtige foto's (met goede audio als ik wil filmen) wil maken, neem ik dus mijn Lumia 950 mee. Met mijn G5 krijg ik met een iets te lange sluitertijd ook dergelijke 'lens flare' te zien, terwijl het geen lensflare is, het is een overbelichte situatie! ;)
Het was je zus een jaar lang niet opgevallen dat haar S7 slechte foto's maakte in het donker.
En ze had die telefoon juist gekocht omdat hij zo goed was.
Thanks voor de toelichting en het voorbeeld! Op jouw foto vind ik het inderdaad absoluut storend.

Op deze foto van mij staat ook een straatlantaarn, gemaakt met mijn S7 tijdens carnaval ( :+ ): https://imgur.com/a/PSvds. Hier vind ik het ontzettend meevallen. Ja, er zit een kleine flare rondom de lantaarn en blauwe lampen, maar naar mijn idee echt in zeer beperkte mate. Minder flare kun je niet verwachten met zon klein lensje.

Misschien ligt het in jouw geval toch aan een versleten coating oid? Dan kun je altijd nog de tandpasta-truc proberen die WhatsappHack hier noemt, mocht je dat aandurven :P .

[Reactie gewijzigd door thamm op 26 februari 2018 11:46]

Die foto is denk ik te licht en mss wat te chaotisch om het te zien. Hij is brandschoon en krasvrij, daar ligt het niet aan :)

[Reactie gewijzigd door Mutatie op 2 maart 2018 14:36]

Heb je wel de beschermfolie verwijderd op de lens? Kan me herinneren dat ik daar ook pas later achter kwam. ;)
Ik lees er niks over terug maar ik dacht ergens gelezen dat de S9 Quick charge 3.0 zou krijgen is hier iets over bekend? Zit te twijfelen voor een upgrade van mijn S7 edge naar een s8 of S9 of misschien toch wel een iPhone x , het blijft zo zonde dat over 2 jaar een Samsung niks meer waard is en een iPhone zolang ze waarde behoudt
Quick Charge 3.0 is van Qualcomm en de S9 heeft een Samsung-chip, dus buiten een eigen 'quick-charge' systeem, heeft de S9 geen quick charge 3.0.
Incorrect. De S9 bevat twee vier core cpu's (net ook als bij zijn voorgangers)
De Snapdragon 845 en de de Exynos 9810.

Beiden hebben een niet-nader-genoemde 64-bit octa-core processor, gebakken op 10 nm. Net zoals eerdere modellen is de processor afhankelijk van de regio: de vier snelle cores zijn ofwel geklokt op 2,7 GHz, ofwel op 2,8 GHz. De vier laag geklokte cores zijn gelijk met een snelheid van 1,7 GHz. Vermoedelijk gaat het hier zoals gewoonlijk om een Snapdragon versus Exynos, in dit geval de Snapdragon 845 versus de Exynos 9810. Waarschijnlijk zullen de modellen met deze laatst genoemde naar Europa komen, net zoals voorgaande jaren.
https://nl.hardware.info/...roduceert-galaxy-s9-en-s9+


Los van de mededeling over de eigen Exynoschip, lijkt het erop dat Samsung een tijdlang exclusief dit toestel met een Qualcommm Snapdragon 845-processor mag uitbrengen. Andere fabrikanten krijgen die supersnelle chip pas later. Dit jaar gebeurde dat ook met de Snapdragon 835.
https://www.tabletsmagazine.nl/2017/11/148742/

[Reactie gewijzigd door Antarloka op 25 februari 2018 22:15]

Ik ben ook erg benieuwd naar de Exynos variant, die naar verluid een stuk sneller zou zijn dan de SD 845. Los van de kleine visuele wijzigingen denk ik dat de prestaties stukken beter dan de S8 zullen zijn.

[Reactie gewijzigd door bram1009 op 26 februari 2018 12:17]

Hmm een net onderhouden S7 Edge levert op je lokale 2de hands facebook pagina zeker nog een ¤300,- op.

Hier ook een S7 Edge en dit jaar tijd voor vervanging. Wordt het weer een Samsung of ga ik dit jaar voor een iphone. Kwa systeem zou ik liever naar Apple gaan, heb tevens een Ipad en mijn werktelefoon is een iphone. Maar het is vooral de camera waarom ik bij Samsung blijf. Goede camera is voor mij een heel belangrijk punt.
Jammer dat er weer een hardware matige bixby knop op zit, heb het nooit gebruikt op mijn s8. Stoor me er meer aan dan dat hij nuttig is voor mij.
Ik vind het handig. Ik gebruik Bixby Voice met Google Assistant (In het Engels). Video
Klopt inderdaad, al dacht ik wel meegekregen te hebben dat die tegenwoordig wel voor andere doeleinden te programmeren is. Via apps bijvoorbeeld. Iets wat Samsung in het begin heeft tegen gehouden maar op dit moment als het goed is weer moet kunnen.
450 euro voor een S8 of 850 euro voor een S9, lastig.
:+
450? In de pricewatch staat de s8 voor ¤540
Anders neem je een S7, die zal nog wel iets goedkoper zijn. S6 is ook nog vol op verkrijgbaar.
Ik mis te weinig verandering ten opzichte van de S8. Toen ik de S7 Edge had en de S8 uitkwam had ik echt van 'Wow, dit is next-level, dat mooie design en dat sexy ronde scherm.' Ik wilde toen echt upgraden. Aan de andere kant, waarom zou je goed design moeten veranderen?

Maar het ziet er nu een beetje hetzelfde uit. Ik ben nu minder bereid om van de S8 naar de S9 over te stappen om die reden. Persoonlijk koop ik een smartphone namelijk niet voor zijn camera - het is leuk wat het allemaal kan, maar de camera is voor mij geen breekpunt.
Uiteindelijk is het zo'n beetje het zelfde verhaal als met de S6 en de S7. De S6 was een hele vernieuwing tegenover de S5, maar had ook z'n fouten ( geen uitbreidbaar geheugen, slechtere accuduur, geen waterdichtheid,...). De S7 was feitelijk meer de schoonheidsfoutjes wegpoetsen, maar was voor velen waarschijnlijk geen reden om over te stappen van hun S6.

De S9 is dat vermoedelijk ook een beetje; denk maar aan de herlocatie van de vingerafdruk scanner. De focus ligt hierbij waarschijnlijk meer op de camera, maar kan me wel voorstellen dat die niet voor iedereen een overtuigend argument is.
Dan was er nog wat.
Samsung introduceert een nieuwe versie van Dex. Een handig apparaat waar je de S9 op vastklikt en dat je telefoon transformeert tot een desktop computer. De Dex is gekoppeld aan een monitor en vrij simpel kunnen een draadloos toetsenbord en een muis aangekoppeld worden.
Geen Windows natuurlijk, maar wel de toekomst nu.
Dus iets dat Microsoft en Ubuntu al jaren doen/deden betekend niets maarnu Samsung het doet is het de toekomst??
Rustâg, er zullen ongetwijfeld mensen destijds ook met een dergelijke post geweest zijn. Tijdgeest heet dat.
Wat is nog de meerwaarde van zo'n telefoon? Ik heb de s7 en ik ga ook geen nieuwe meer halen. Voor jaren terug ging het nog om meer snelheid met de nieuwste smartphones. Ik zie geen reden om bijna 1000 euro neer te leggen voor een smartphone die precies doet wat de mijne doet.

De evolutie staat nagenoegen stil.
Precies mijn gedachte ..waarom een nieuwe aanschaffen als de huidige generatie alles nog netjes aan kan kwa performance.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Call of Duty: Black Ops 4 HTC U12+ LG W7 Samsung Galaxy S9 Dual Sim OnePlus 6 Battlefield 5 Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V. © 1998 - 2018 Hosting door True

*