Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch en Chris Broesder

De voordeligste bluetoothheadsets

Een selectie uit Chinese webshops

Epiloog: drie draadloze-oordopjestests in vogelvlucht

We hebben inmiddels behoorlijk wat bluetooth-oordoppen geprobeerd, van de lekker goedkope doppen uit deze test tot de luxe modellen waarvoor tweehonderd euro wordt gevraagd. We hebben daarbij steeds oordoppen die ongeveer even duur zijn met elkaar vergeleken, omdat het wat oneerlijk is om een headset van een tientje te vergelijken met een exemplaar waarvoor het twintigvoudige wordt gevraagd. Toch is het interessant om te kijken hoe de verschillende modellen zich tot elkaar verhouden. Wat lever je in als je voor goedkope doppen gaat en wat is de meerwaarde van de dure modellen?

Laten we met de deur in huis vallen; het grootste verschil zit niet in de geluidskwaliteit. Er is natuurlijk wel enig verschil op dat punt. De duurste oordoppen uit onze tests, van erkende merken als Sennheiser en Bose, klinken duidelijk beter dan dopjes van een merk als Awei of Picun, die soms minder dan twintig euro kosten. Toch staat het verschil in prijs in geen verhouding tot het verschil in geluidskwaliteit. Sommige goedkope oordoppen klinken verrassend goed, als je de geluidskwaliteit afzet tegen de prijs. Als je geen al te hoge verwachtingen koestert, valt naar een aantal goedkope modellen prima te luisteren.

Het verschil tussen duur en goedkoop zit hem doorgaans in andere zaken. Accuduur bijvoorbeeld: de Powerbeats3 van Beats houden het 11 uur uit, met afstand het langste van alle geteste modellen. Niet alle dure modellen gaan zo lang mee. De populaire Apple AirPods gaan zo'n 3,5 uur mee, ongeveer even lang als de meeste goedkope Chinese oordoppen die we hier hebben getest. Er is echter een groot verschil. Apple, maar ook Samsung, Sol Republic en Bragi, levert zijn oordoppen in een houder waarin een oplaadbare accu is verwerkt. Plaats de oordoppen terug in hun houder en ze worden vanzelf opgeladen. Met de meeste houders kun je de doppen drie of vier keer opladen. Die luxe is er niet bij de goedkope modellen. Er is daarbij overigens een opmerkelijk verschil tussen de goedkope modellen van merken die zich op de westerse markt richten, zoals Philips, JBL en Sony, en de op de Chinese markt gerichte merken als Awei, Picun en QCY. In de eerste categorie is een accuduur van meer dan 7 uur gebruikelijk. De Chinese modellen houden het doorgaans minder dan 4 uur vol.

Er zijn ook flinke verschillen in functionaliteit. Sommige dure modellen zijn voorzien van aanraakgevoelige vlakken, zodat je ze kunt bedienen door er met je vingers op te tikken of te vegen. Zeker bij modellen die niet onderling met een snoer zijn verbonden, als de Apple AirPods en Samsung Gear IconX, is dat een voordeel, hoewel de implementatie niet altijd vlekkeloos is. De IconX blinkt uit in functionaliteit. Naast de oplaadbare accu in de houder heeft het model ook een geheugen in de oordoppen zelf, waar je muziek op kunt zetten. Je bent daarmee dus niet van bluetooth afhankelijk en kunt gaan sporten zonder je telefoon mee te slepen. De IconX heeft ook nog een heel fitnessprogramma aan boord. Het is dan ook het duurste model dat we hebben getest, met functionaliteit die we op geen enkel goedkoper model terugvinden. Een ander verschil: dure modellen zoals die van Samsung en Apple hebben sensoren ingebouwd die de muziek pauzeren als je ze uit je oor haalt.

Comfort

Het verschil in prijs komt het best naar voren in het draagcomfort van de verschillende oordoppen. Er is een duidelijk verband tussen comfort en prijs. De dure merken hebben merkbaar meer aandacht besteed aan de vormgeving van de doppen, en dan niet zozeer aan kleurtjes en andere uiterlijkheden, maar aan de pasvorm van de verschillende modellen. Het is waar het bij veel van de goedkope modellen fout gaat.

De Bose SoundSport Wireless is een voorbeeld van hoe het wel moet. Bose heeft goed nagedacht over de vorm van de klassieke oordop en wijkt af van de traditionele ronde vorm van het zachte deel dat in je oor verdwijnt. Bose heeft daar een enigszins ovale vorm van gemaakt, die veel beter past bij de vorm van je oor. Het geheel sluit daardoor beter af, wat het geluid ten goede komt. Het heeft bovendien tot gevolg dat de oordop makkelijk in de juiste positie in je oor te plaatsen is. Bose heeft de oordop daarnaast van een zacht vleugeltje voorzien, dat precies in de concha van je oor valt, het binnendeel van je oorschelp. De vleugel, die in verschillende maten wordt meegeleverd, zorgt ervoor dat de oordop stevig in je oor geklemd blijft, ook als je ermee sport. Het werkt goed, hoewel de SoundSport relatief zwaar is.

Die vleugeltjes zien we bij veel goedkope modellen terugkomen, maar nergens werken ze zo goed als bij Bose. Sterker: hoe goedkoper de oordoppen, hoe slordiger de fabrikant met de voorziening omgaat. Bij veel goedkope modellen kunnen de vleugels makkelijk draaien of verschuiven, waardoor de doppen niet meer comfortabel zitten, daardoor in veel gevallen minder klinken en makkelijk uit je oor vallen. Het lijkt er sterk op dat de meeste fabrikanten van goedkope modellen maar wat doen: een vleugel meeleveren die er ruwweg uitziet als die van duurdere merken en hopen dat het geheel een beetje functioneert. Dat laatste is zelden het geval.

Het zijn niet alleen de vleugels die bij de verschillende modellen meegeleverd worden, waarbij het prijsverschil duidelijk wordt. Hoewel veel goedkope modellen er bij de eerste aanblik best goed uitzien, zitten ze zelden echt lekker. Tussen de goedkope Chinese modellen zitten exemplaren die gemaakt zijn van mooi geanodiseerd aluminium, waarin magneetjes zijn verwerkt, zodat je de dopjes niet kwijtraakt als je ze even om je nek hangt. Die magneetjes zijn prima, de pasvorm laat echter in veel gevallen te wensen over. Harde randen bijvoorbeeld, die tegen je oor schuren.

Ook niet onbelangrijk: bij veel modellen die comfortabel aanvoelen, zit er een knik tussen het deel dat uit je oor en het deel dat in je oor steekt. Die knik maakt dat de dop onder de juiste hoek in je gehoorgang steekt. Bij modellen die dat niet hebben, merk je vooral dat ze op de verkeerde plekken tegen je oor drukken en dat er steun ontbreekt waar die nodig is. Het maakt dat veel goedkope doppen makkelijk uit je oor vallen.

Codecs

Wat ook opvalt bij de geteste oordoppen, is dat de ondersteuning van nieuwe audiocodecs te wensen overlaat. Er is daarbij weinig verschil tussen dure en goedkope modellen. Dat is zonde, want hier is winst te behalen. Toen de bluetoothstandaard werd opgesteld was het draadloos verzenden van audio nog bepaald geen gemeengoed. Er is een protocol, de low-complexity subband codec ofwel sbc, die de overdracht regelt, maar de kwaliteit daarvan laat te wensen over. De maximale overdrachtssnelheid is 345kbit/s voor stereo. Dat is naar moderne maatstaven niet veel. Toch is sbc het meestgebruikte protocol, want voor overdracht via een beter protocol moeten beide apparaten het ondersteunen. Dus zowel de telefoon die je gebruikt als bron, als de headset moet met dezelfde codec overweg kunnen. Daar gaat het fout, want moderne telefoons kunnen dat in veel gevallen wel aan, maar de oordoppen die we hebben getest, kunnen in veel gevallen enkel met sbc overweg.

De reden dat er weinig ondersteuning is voor nieuwe standaarden, is een oude bekende; er is een richtingenstrijd. Er zijn verschillende standaarden. De belangrijkste is aptX, een standaard die door Qualcomm is ontwikkeld. De codec kan gebruikt worden in plaats van sbc, maar dus enkel als beide apparaten het ondersteunen.

Met enkel aptX zou het leven nog overzichtelijk zijn, maar er zijn verschillende varianten van aptX, zoals Enhanced aptX, aptX Live, aptX-HD en aptX Low Latency, waarbij nog steeds geldt dat beide apparaten dezelfde variant moeten ondersteunen. Om het nog ingewikkelder te maken: omdat aptX uit de stal van Qualcomm komt, zijn er concurrenten die een eigen standaard ontwikkeld hebben. Sony met name, heeft ldac ontwikkeld. Gelukkig doet Sony niet moeilijk. Het lijkt erop dat aptX gaat winnen en de nieuwe modellen van Sony ondersteunen de codec van Qualcomm. Ook sommige oordoppen kunnen ermee overweg. Niet de Sony MDR-XB50BS die wij hebben getest, maar wel de iets duurdere MDR-XB80BS. Ook de populaire WH1000XM2-headset kan ermee overweg. Toch is aptX nog geen gemeengoed.

Veel moderne telefoons kunnen met aptX overweg, maar een meer high-end telefoon is niet altijd een garantie voor AptX-ondersteuning, dus kijk het goed na. Ook zijn genoeg oordoppen en koptelefoons die de codec ondersteunen. Als je echter zowel een telefoontoestel als een setje oordoppen hebt dat met de standaard overweg kan, dan is het nog lastig om te bepalen of er gebruik van wordt gemaakt. Android heeft vanaf versie 8.1 een optie om aptX aan of uit te zetten. Apple kiest uiteraard een andere route. De codec is ingebouwd in OS X, maar niet in iOS en Apple lijkt voorlopig ook niet van plan om ondersteuning toe te voegen. In plaats daarvan heeft Apple gekozen voor aac, een codec die al sinds 1997 geldt als alternatief voor mp3. Mocht je als iPhone-bezitter dus op zoek zijn naar een setje oordoppen dat gebruikmaakt van een betere codec, zoek dan naar een model dat de aac-codec ondersteunt.

Overigens zijn aptX, ldac en aac niet zaligmakend. Uiteraard wil je audio kunnen verzenden met hogere bitrates. Dat levert echter niet direct beter geluid op. De bron moet uiteraard goed zijn, wat bij muziek uit een online stream niet vanzelfsprekend is. Minstens zo belangrijk is de kwaliteit van de oordoppen. Dat zal in veel gevallen de zwakste schakel zijn bij het luisteren naar audio via bluetooth en dat geldt zeker voor veel van de modellen die wij hebben getest. Daar kan ook een betere codec niets aan veranderen.

Reacties (198)

Wijzig sortering
Dank @Paul Hulsebosch voor alle uitleg over de codecs! :)
Even een nuancering vwb de zin 'De meeste moderne telefoons kunnen met aptX overweg' uit het artikel. Dat is helaas niet het geval. Grote merken zoals Huawei bieden geen AptX ondersteuning door hun Kirin processors, maar ook bij toestellen met Qualcomm chipsets ben je niet verzekerd van AptX ondersteuning. Zo bieden de Nokia Android toestellen van de eerste generatie geen AptX support, ook niet na de Oreo update. Of dat met de nieuwe 6 (2018) en 7+ anders is moet nog blijken. Mogelijk heeft Nokia geen licentiekosten aan Qualcomm afgedragen.
Diverse Sony telefoons, ook de goedkope met Mediatek processors bieden wel AptX. Een Snapdragon soc is dus niet vereist. Het blijft al met al best een zoekplaatje! De website AptX.com is helaas niet helemaal up to date, echter wel een goed startpunt.

[Reactie gewijzigd door musicfreak op 7 maart 2018 14:16]

Thanks voor je toevoeging. Daar heb je gelijk in, dus ik heb het stukje even genuanceerd en uitgebreid.
Top, dank!

Ter vergelijk nog even de kwaliteitsverschillen tussen de codecs:
AptX 16-bit/44.1kHz - 352 kbit/s
AptX HD 24-bit/48kHz - 576 kbit/s
LDAC 24bit/96khz - 990 kbit/s
Ik kom er niet helemaal uit hoe dit met AAC zit. Iemand?

De standaard SBC codec bij Bluetooth verbindingen is met zijn 345 kbit/s bitrate bijna gelijk aan de 352 van AptX, het verschil zit hem in het algoritme er achter. Hierdoor klinkt een AptX telefoon/oordopjes combo beduidend beter.
Of dit ook geldt voor goedkope oordopjes zoals de QCY en Xiaomi uit deze weet ik niet, maar aangezien de geluidskwaliteit van deze twee best goed beoordeeld is zou me het niet verbazen.

Met mijn Sennheiser Urbanite XL hoofdtelefoon hoor ik ook duidelijk kwaliteitsverschil bij het luisteren naar een 320 kbit/s Ogg Vorbis Spotify stream, je merkt niet alleen voordeel van AptX bij lossless audio (Flac bestanden en dergelijke).
Terzijde: voor consumenten zijn de AptX standaard en AptX HD standaard de meest relevante AptX standaarden. Enhanced AptX kan gebruikt worden door radiostations en AptX live op podia voor draadloze microfoons.
Zou het mogelijk zijn om ook eens zo'n test (Europees en Chinees) uit te voeren met oortjes/headsets die gebaseerd zijn op bone conduction?

Het is levensgevaarlijk om met oortjes of koptelefoons te fietsen en wandelen omdat je je afsluit van de omgeving. Beengeleiding heeft als voordeel dat je muziek kan beluisteren terwijl je je nog compleet bewust bent van je omgeving.

Ik stel me alleen vragen bij de geluidskwaliteit (die hoeft voor mij niet 100% te zijn als dit betekent dat de veiligheid enorm verhoogt) en de ervaring (druk achter je oor, geluid dat niet langs je oor binnen komt, ...)
We gaan sowieso nog wel een keer een bluetoothoordopjestest doen. Welke categorie weten we nog niet, maar dit is interessant om eens naar te kijken inderdaad.
Het is bij voorgaande vergelijkbare tests van Bluetooth oordopjes uit de hogere segmenten ook al een aantal malen aangegeven, maar ik vind het jammer dat al de exemplaren uit deze test met een snoertje aan elkaar zijn verbonden. Dat gaat toch trekken en irriteren achter het hoofd. En het is bovendien, uit technisch oogpunt ook niet nodig. Draadloos behoort m.i. gewoon draadloos te zijn, omdat anders het voordeel daarvan (geen gehannes met snoertjes die altijd in de knoop raken) wegvalt.
Hier ben ik het ook mee eens, de reden dat dopjes uit je oren gaan is omdat er altijd iets aan dat snoertje trekt, de kraag van je jas of je rits o.i.d.
Toch zie je dat sinds de earairpods meer mensen full wireless dragen, dus helemaal geen snoertje.
Ik heb zelf sinds van de week ook uit China helemaal draadloze QCY binnen (Q29 pro) en hierover ben ik ook echt verbaasd. De geluidskwaliteit, draagcomfort en accuduur etc. zijn verbazingwekkend goed voor een product van E25. Ik heb ook een flink tijdje moeten zoeken en filmpjes kijken over wat nou de "beste" optie zou zijn.

Nog ťťn laatste test van Tweakers waarbij allerlei Chinese compleet draadloze oortjes op rij worden gezet zou ik wel erg interessant vinden!

[Reactie gewijzigd door timmert26 op 8 maart 2018 08:07]

AirPods. EarPods zijn die met een draadje.
Bevalt die ik lees hier productreview: QCY Q29 Pro (Zwart) review door Roboafca dat ze niet echt comfortabel zitten.
Ik denk dat het om een aparte test vraagt, van een aantal modellen die twee geheel losse doppen hebben.
Staat zo'n test in de planning bij jullie? <3
Heeft ook wel zijn voordelen. Als "huppa, de tas in" met twee losse heb jij altijd drie onderdelen. Met een snoertje tussen de twee is het een geheel. Ik heb niet zoveel last van de snoer en het maakt hands free bellen makkelijker
Er zijn er die magnetisch aan elkaar plakken.
Ik had het interessant gevonden als de doppen uit deze drie tests naast elkaar in 1 tabel hadden gestaan, met te vergelijken scores. Ik ga er nu vanuit dat ook de prijs in de eindscore zit verdisconteerd terwijl dat niet duidelijk is uit de tabel en terwijl die indruk in de tekst wel wordt gewekt: je krijgt waar je voor betaalt, tot op zekere hoogte.
Gemiste kans.

Edit: ik bedoel inderdaad uit alle drie de tests! Waarbij je de doppen uit alle tests kan vergelijken. Ik geloof niet dat de Apple dopjes (8,5) maar marginaal beter zijn die QCY's (7,5) terwijl die zo'n 1000% duurder zijn.

[Reactie gewijzigd door bas-r op 7 maart 2018 11:41]

De prijs speelt altijd mee bij reviews en round-ups. Verder is een van de redenen dat we bij een round-up producten van ongeveer dezelfde prijsklasse selecteert in principe dat we geen appels met peren willen vergelijken. Cijfers en plus- en minpunten zijn overigens verre van een exacte wetenschap. Het dient om binnen een bepaalde bandbreedte (kwaliteits)verschillen aan te duiden. Dat geeft een indicatie, maar de tekst geeft de nuance. Op zich kun je trouwens de cijfers van de verschillende tests prima tegenover elkaar zetten, maar bedenk je dan wel dat de prijs meetelt als belangrijke factor :)
Begrijp me niet verkeerd: ik vind het hardstikke mooi dat jullie drie reviews van deze bluetooth doppen hebben gedaan, allemaal verschillende prijscategorieŽn. En stuk voor stuk mooie stukken!

Ik ben zelf niet zo op prijs gefixeerd en lees in eerste instantie altijd, na de inleiding, eerst de management samenvatting. En dat is voor mij de tabel. Als ik dan bij drie reviews dezelfde score variabelen zien (draagcomfort, batterijduur, geluidskwaliteit, functionaliteiten), dan vind ik het lastig om de ene ++ met de andere ++ te vergelijken, want ik moet blijkbaar ook iets met de prijs. En dat staat dan weer in de tekst.

Omdat ik een luie lezer ben vind ik dat lastig. Ik weet ook dat ik daar waarschijnlijk bij een minderheid hoor, want tweakers lijken van uitgebreide stukken tekst met megaveel plaatjes te smullen, zie de voorliefde voor user-reviews als die van @Foritain [geen disrespect, maar voor de luie lezer teveel info!], maar dat is nou eenmaal niet my cup of tea.

Lang verhaal kort: betere vergelijkbaarheid tussen verschillende reviews zorgt voor meer informatie voor een bepaald (lui) publiek.
Ik snap je punt inderdaad. Het blijft lastig om in een scorekaart of tabel te vangen hoe goed een product is. Zeker als je het met vijf andere vergelijkt. Maar goed, als we de prijs niet meetellen bereiken we ook niet het gewenste effect. We gaan eerdaags wel weer kritisch kijken naar onze scorekaarten. Zelf ben ik voor meer plus- en minpunten, zodat de scorekaart een completer beeld geeft zonder dat je een hele review hoeft uit te spitten. Thanks voor je feedback iig!
Ik geloof dat @bas-r alle oordopjes uit de 3 tests bij elkaar in een tabel bedoelt. Dus de high-end, goedkope en de nog goedkopere oordopjes.
ah zo, ja dat zou idd handig zijn!
Misschien handig dat tweakers.net even de namen van de importeurs publiceren in verband met de wettelijk vereiste CE markering op dit soort producten?
CE markering is niet verplichting aangezien het product niet binnen de EU op de markt word gebracht.
Is het product buiten de Europese Economische Ruimte (EER) gemaakt? Dan moet de importeur van het product controleren of het product voldoet aan de eisen. En dus ook of het product de CE-markering draagt.
https://www.rijksoverheid...p-mijn-product-aanbrengen

Misschien ook de reden waarom je dit soort doppen minder ziet binnen de EU en dus voornamelijk in webshops in AziŽ.
Het product wordt wel degelijk op de markt gebracht. Dat de importeur en consument dezelfde persoon zijn maakt niet uit.
Op de markt, ja, maar dan wel op de Aziatische markt.

CE is Europese regelgeving, geen wereldwijde.

Ik ga ervanuit dat wanneer jij, als particulier, die dopjes besteld dezelfde dopjes niet gaat voorzien van een CE markering?
Als jij producten importeert ben jij importeur en neem je dus ook de daarbij behorende wettelijke verplichtingen op jouw. Wat Tweakers hier doet is doen alsof die dopjes goedkoop in China gehaald kunnen worden maar als je de daarbij behorende wettelijke verplichting naleeft dan zijn ze ineens heel erg duur.

Er is een reden waarom voor producten uit China hier niet leverbaar zijn, de noodzakelijke wettelijke verplichtingen kosten een hoop geld en dat maakt het onaantrekkelijk deze producten hier op de markt te brengen. De administratieve kosten voor documentatie, kosten van testreeksen, kwaliteitscontrole etc. kosten al snel tussen de 10 en 20k euro's per product. Met de lage winstmarges op dit soort producten moet je er dus heel veel van verkopen.

Maar volgens Tweakers kan het nog net even wat goedkoper als je de wetgeving aan je laars lapt en overgaat tot prive import. Goed idee Tweakers.net zo maak je je eigen lokale economie wel kapot.
Het hoeft helemaal geen 10k en 20k per product te kosten. Vaak zijn dit ODM / OEM producten dus is er al veelal certificering aanwezig. En daarbij mag de fabrikant er zelf een CE stickertje op plakken als hij denkt dat hij aan de norm voldoet
Depending on the level of risk of the product, the CE marking is affixed to a product by the manufacturer or authorized representative who decides whether the product meets all the CE marking requirements. If a product has minimal risk, it can be self-certified by a manufacturer making a declaration of conformity and affixing the CE marking to their own product.
Het is inderdaad een risico-inschatting, de verantwoording ligt echter altijd bij de partij die zich als importeur of fabrikant opstelt.
De lokale economie? Je bedoelt handelaartjes die een container aan prularia uit China importeren en dan hier op een webshopje verkopen voor de 10-voudige prijs door en CE-sticker erop te plakken en een leuke verpakking eroverheen zetten?
Meestal laten ze de dozen en de stickers daar ook al plaatsen :)
Een andere benadering van dit "aspect" -

in mijn beleving ben je als consument, welke producten in het buitenland koopt wel een importeur, maar geen handelaar. Een handelaar moet zich aan de CE keurmerken houden omdat je als handelaar verantwoordelijk bent voor je product.

Als consument ben je afhankelijk van de leverancier, en neem je het risico dat het product niet goed is, en geen europees keurmerk bevat, juist omdat je het uit het buitenland gaat.

In jou voorbeeld, ben ik, als vakantieganger in china, dus "strafbaar" en "fout bezig" als ik daar eens setje oordopjes koop, omdat mn oude kapot zijn, en deze meeneem uit china naar nederland.. Want -> ik ben importeur en ik moet de dopjes voorzien van het keurmerk?

Zover mij altijd bekend is geweest ben je alleen verplicht het keurmerk te voorzien als je het product vrij wilt verhandelen op europees grondgebied.
Als jij een van plan bent een product te kopen buiten de EU dan moet je er wel degelijk rekening mee houden wat de regels zijn als jij dit product binnen de EU brengt.

Het is niet 'strafbaar' een product buiten de EU te kopen, wat strafbaar is, is het niet voldoen aan de wettelijke eisen die daarmee gepaard gaan.

Stel ik ben op vakantie en ik koop daar een auto en wil deze mee terug nemen naar Nederland. Dat mag mits ik voldoe aan alle wettelijk eisen die de wetgever stelt. Dat betekend dus dat ik de auto moet laten keuren voor toelating op de weg en de benodigde belastingen moet afdragen aan de belastingdienst. Die goedkope auto word dan ineens een heel onaantrekkelijke koop.

Een product op de markt brengen is heel veel meer dan enkel wat doosjes schuiven en geld via PayPal overmaken.

Als jij als consument iets importeert ben je niet alleen consument maar tevens degene die importeert en daarmee neem jij bepaalde verplichtingen op jouw die enkel jij op jouw kan nemen. De Chinese fabrikant kan jou wel 'garanderen' dat zijn product aan de wettelijke eisen voldoet maar jij bent degene die daar het nodige bewijs voor moet leveren en verantwoordelijk is voor het opstellen van een verklaring van overeenstemming. Je begrijp nu mogelijk wel waarom je voor minder geld eenzelfde product kan importeren vanuit China, professionele importeurs moeten kosten maken die jij als 'importeur' niet gaat maken omdat jij je verplichtingen niet nakomt.
Ehm, volgens mij is een CE keurmerk alleen nodig wanneer je een product binnen de EU verhandeld.
"Veel industriŽle productgroepen mogen uitsluitend worden verhandeld in de Europese Economische Ruimte (EER) als ze CE-markering hebben." https://www.rvo.nl/onderw...eu-wetgeving/ce-markering

Iets importeren vanuit de aziatische markt voor persoonlijk gebruik kan volgens mij dus prima zonder overal een CE merk voor aan te vragen.
Daar ga je toch wel de mist in hoor. Kopen en daarna verkopen is verhandelen. Maar als je als consument iets koopt in het buitenland voor eigen gebruik ben je toch wel echt niet aan het verhandelen hoor.
CE regelgeving telt enkel voor verkopers van producten. Niet consumenten die iets uit het buitenland kopen...
https://www.rijksoverheid...p-mijn-product-aanbrengen
Er is echt geen CE keurmerk nodig als je een oortelefoontje uit China aanschaft voor privťgebruik.

Als jij bijvoorbeeld zelf een versterker bouwt en gebruikt, is deze ook niet voorzien van een CE keurmerk.

Het wordt anders als je er in gaat handelen.

Als je zelf een auto bouwt ťn er mee de weg op wilt, dan is typegoedkeuring wel verplicht. Maar dat is een hele andere keuring.
Nogmaals: er hoeft geen CE keurmerk op te staan om je eigen bouwsel te gebruiken.

Dat staat los van het feit dat je versterker het luchtverkeer niet mag verstoren.
Nee, dat hoeft niet. Consumenten hoeven geen CE keurmerk aan te brengen.
Heb jij een linkje waarin staat dat ik als consument verplicht ben om het CE symbool in een setje oortelefoontjes te krassen nadat ik het uit China heb ontvangen?
Nee, ik ben consument.

Wikipedia zegt over importeur:
'Importeur of invoerder verwijst naar een economische agent die producten of diensten uit het buitenland betrekt om deze in het binnenland te kunnen verkopen."

Als ik een koptelefoon importeer, ben ik nog geen "importeur".
Als ik een lampje van de auto vervang, ben ik nog geen automonteur.
Als ik mijn zoon bijles geef, ben ik nog geen leraar.
Als ik een pleister plak, ben ik nog geen verpleegkundige.
etc.
'Wederom vraag ik jouw op basis van welk argument denk jij uitgesloten te zijn van de wet?"

En wederom antwoord ik: ik ben consument.
Een consument heeft andere rechten plichten dan een handelaar. Dus ik ben niet "uitgesloten van de wet"; die wet is gewoon niet van toepassing op consumenten.

En wederom vraag ik: waar staat ergens geschreven dat ik als consument een koptelefoon uit China moet voorzien van een CE keurmerk? Want ik heb als consument nog nooit van deze plicht gehoord.
Ik wil het best begrijpen, maar ik heb al meerdere keren gevraagd om een bron om je beweringen te kunnen staven maar die komt niet.

En dan houdt het voor mij op.
Jij blijft ontkennen dat jij importeert want je noemt jezelf consument en in jou wereld kunnen consumenten niet importeren? Om die reden vraag ik op basis waarvan denk jij uitgesloten te zijn van wettige bepalingen.

Als jij ooit voor de rechter moet verschijnen en jouw verweer luidt: "ik ben consument" dan krijg je ongetwijfeld te horen dat u geacht wordt de wet te kennen.

Omdat jij geen kvk registratie of BTW nummer hebt maakt je geen consument, een bedrijf dat goederen of diensten afneemt kan net zo goed een consument zijn. Je bent consument zodra je iets consumeert.
Nog steeds geen bron....
Uit jou link:

"Importers and distributors help ensure that only products compliant with EU legislation and bearing the CE marking are placed on the extended Single Market of the EEA. As they are the intermediaries between manufacturers and traders, they must have overall knowledge of the legal requirements and make sure that the products they distribute or import meet them."

Een consument is geen intermediair tussen fabrikant en handelaar.

Zullen we hier nu mee ophouden?
Als jij handelt in die hoedanigheid... Nogmaals 'consument' heeft geen betekenis in dit verhaal. Als jij importeert en het product zelf gaat gebruiken ben je nog steeds importeur. Dat je tevens OOK de consument bent van het product doe jouw actie als importeur niet teniet toch?

Kijk ik hoef niet mijn gelijk aan jouw te bewijzen ik probeer je enkel tot een inzicht te leiden. De kans dat als jij een product importeert van buiten de EU en te maken krijgt met lastige vragen van de douane is nihil. Echter strikt genomen bestaan er verplichtingen die je wel na zou moeten komen. De wet is namelijk heel duidelijk en dat moet ook. Is de verplichting er? Ja! Is het in de praktijk waar je als individu mee te maken krijgt? Nee!

Hopelijk heb ik je in ieder geval aan het denken gezet, wie weet denk je nog eens aan deze discussie terug :)
Je hebt me idd aan het denken gezet. :)
De lokale economie waarbinnen wij als Nederlanders/Europeanen een baan hebben?

Bij het tot stand komen van een product is er niet enkel sprake van de fysieke productie, de CE is tot stand gekomen om juist de handel binnen de interne markt te vereenvoudigen. Jij bent misschien niet oud genoeg om het pre-EEG tijdperk nog gekend te hebben maar toen moet je voor sommige producten voor ELK land binnen de EU een hele reeks testen en administratieve handelingen verrichten. De CE wetgeving was een uitkomst om al die lokale beperkingen op te heffen door deze te vervangen voor een framework voor de hele EU.

De dozenschuivers kopen als ze slim zijn hun spullen bij de door de fabrikant aangestelde importeurs, dat ontlast hun van allerlei werk dat door de importeur wordt verricht. Zelf importeren mag maar dan moet je wel goede contacten hebben bij de fabrikant want als deze niet wil meewerken aan het op orde brengen van de nodige documentatie heb je geen eens de mogelijkheden om te voldoen aan de wettelijke eisen.
Ik ben inderdaad van na 1958 maar dat heeft niets met deze discussie te maken.

De lokale economie interesseert mij ten eerste niet meer dan mijn eigen portemonnee, ten tweede hebben we het hier over figuurlijke stuivers (sommige artikelen zijn zelfs minder dan 20 EUR waard en hoef je niet op te geven bij de douane), en ten derde heb ik niet bijzonder veel respect voor het beroep dozenschuiver. Dat zijn namelijk 13 in een dozijn winkels. Die heb je in diverse sectoren; dit is er een, en deze zijn toevallig Nederlands (je hebt ze over de gehele wereld).

Ik ken het doel van het CE keurmerk, en het hele paragraaf dat je daar aan wijt is onbelangrijk in deze discussie. Een CE keurmerk kun je eenvoudig behalen dmv zelfcertificering. Maar zelfs buiten dat, stelt het niet zo veel voor. Er is geen uitgebreide test procedure. Het is dus niet zo dat iets met een CE keurmerk ineens veilig is. Vandaar: wassen neus.
Een wassen neus? Het is anders een zeer belangrijke steunpilaar onder de onderlinge handel tussen de lidstaten. Kennelijk heb jij er of geen kennis van of jij hebt er een verkeerde voorstelling van.

Het zelf certificeren betekend niet dat jij maar zomaar even een papiertje mag opstellen, de verklaring van overeenstemming moet namelijk wel onderbouwd worden met bewijsmateriaal.

Voorbeeld: een bedrijf verklaart dat er geen gevaarlijke stoffen in een product zitten. Echter dat moet onderbouwd worden met een chemische analyse en een kwaliteitssysteem dat dit doorlopend garandeert.

Dat je niet continue moet rapporteren en onder toezicht staat van een autoriteit maakt het niet zo dat je ontslagen bent van je verplichtingen. De stok om je mee te slaan als blijkt dat je niet aan die verplichtingen hebt voldaan komt nog steeds net zo hard aan.
De lokale economie interesseert mij ten eerste niet meer dan mijn eigen portemonnee
Okeejjj..... |:(
Het is dus niet zo dat iets met een CE keurmerk ineens veilig is.
Totdat het oordopje die je importeert uit China, die je via je dozenschuif webshop hebt verkocht, iemand geŽlectrocuteerd heeft.

Ja, het is inderdaad een wassen neus omdat er geen instantie is die controleert en je dus gewoon CE kunt plakken op een product. Maar een echt CE keurmerk staat wel ergens voor indien dit ook verkregen is volgens de richtlijnen die er voor staan. En het heeft zeker wel invloed op de veiligheid van een product!
Met de introductie van de Radio Equipment Directive wordt het administratieve regime mogelijk aangescherpt en zal er registratie op productniveau gaan plaatsvinden voor producten waarvan men geconstateerd heeft dat er met regelmaat overtredingen plaats vinden. Ik denk dat je dit een beetje kan vergelijken met de FCC registratie.

Een beetje serieuze Chineze fabrikant die producten ontwikkeld voor de export (US) zorgt dat zijn product een FCC ID krijgt toegewezen. Als de douane dan dit soort producten aantreft kan men deze de toegang tot het land ontzeggen en eventuele boetes aan de importeur opleggen. Nu is export naar Europe nog vrij eenvoudig voor partijen buiten de EU maar daar zou op termijn wel eens een stokje voor kunnen worden gestoken. Protectionisme is in opkomst.
Waarom niet de nummer 1 (op Amazon) in deze categorie meegenomen, de TaoTronics ?
"nummer 1" op Amazon zegt alleen iets over het marketing budget / activiteiten van het merk, helaas niks over de kwaliteit.
Er zijn nog zoveel andere merken die ook in aanmerking hadden kunnen komen zoals Bluedio, Brainwavz, KZ etc.

Feit blijft wel dat op Xiaomi (1More) na bovenstaande merken gebruik maken van ODM / OEM fabrieken uit Shenzhen. Je kan heel gemakkelijk je eigen Bluetooth oordopjes laten maken zolang je er maar genoeg afneemt. Kies een kleurtje, verander de knoppen layout een beetje en voila , je eigen merk.
Ook hadden ze draadloze headsets mee mogen nemen. De QCY29 kost maar 24-30 EUR, en is volledig draadloos.
Hopelijk kan @Paul Hulsebosch een keertje de draadloze varianten meenemen. Als je googled / kijkt op Aliexpress naar "true wireless headphones" kom je zat tegen.
reviews: Bluetooth-oordoppen - De verschillen zijn groot
Daar hadden ze oa. de Bragi getest welke eigenlijk gepimpte China dopjes zijn.
De insteek van dit artikel is dat ze uit Chinese webshops komen, zoals AliExpress.
Ja, en wat waren de ontvangstweken? 6?
Varieert tegenwoordig enorm

Vorige week een QI-autolader besteld, die was in 7 dagen afgeleverd, en er zijn nog steeds servo motoren onderweg, sinds 12 dec ....
Je kan het niet bepalen, tenzij je de 'dure' DHL/UPS optie kiest, maar dan kan het ook zomaar 14 dagen zijn, ipv de "beloofde" 7
Ehm, wel, er staan toch echt een paar oordopjes van <= 20 EUR in de lijst. Wat betreft de anderen heb je gelijk en wordt de prijs mogelijk iets hoger.
Juridisch zal je vast gelijk hebben.

In de praktijk bestel ik net zo makkelijk op bol.com als bij aliexpress, en tot §22 hoef je er ook geen belasting over te betalen.

Tot §150 ook geen andere invoerrechten overigens, maar dan wel BTW.

https://www.belastingdien...tingen_bij_invoer_betalen

[Reactie gewijzigd door Thomas18GT op 7 maart 2018 13:53]

Wat is er illegaal aan het importeren van oordopjes?
En concreet met het importeren van bluetooth oordopjes?
Er zit een bluetooth transceiver in en die moet voldoen aan de wettelijke eisen m.b.t. de Radio Equipment Directive. Zulke apparatuur in gebruik nemen zonder de benodigde certificering is een economisch delict.
Heb je een bron dat dit voor particuliere (dus niet bedrijfsmatige) import geldt?
De KZ ATE ontketende mijn liefde voor goedkope Chinese oordopjes. WŠt een geluid! Nummers klinken echt zoals ze bedoeld zijn: je hoort dat Elvis' Jailhouse Rock in een totaal andere tijd is opgenomen dan Lorde's Heroes. Dat klinkt als een open deur, maar het maakt hier echt een wereld van verschil ten opzichte van Apple's Earpods. Met name moderne, bassige nummers komen buitengewoon goed tot zijn recht op de ATE, die floreert in donkere, diepe klanken.

Waarin de KZ ATE's ook overtuigen, is de ruimtelijkheid. Zet de Hell Freezes Over-albumversie van The Eagles' Hotel California op en je hoort de gitaren naast elkaar staan, de drums achter je. Zelfs de plaatsing van de bekkens bij het eerste roffeltje is te onderscheiden. En dan komt die baslijn nog... Luister Michael Jackson's Stranger in Moscow en je hoort dat de intro geen ruis is, maar regen - en dat hij actief met zijn mondgeluiden het ritme drijft. Zulke ontdekkingen doe je, voor nog geen tientje.

Inmiddels heb ik de KZ ATE's vanaf januari 2017 aan zo'n honderd collega's en twitteraars aangeraden. Na mijn enthousiasme hebben zelfs RTLZ en Bright erover geschreven. De reacties zijn uitstekend:

https://appmeister.nl/all...0-euro-top-iems-uit-china

[Reactie gewijzigd door scapolo op 7 maart 2018 08:06]

Is wel goedkoop, maar zijn toch niet bluetooth.
KZ heeft wel voor 8 euro een aptx BT module. De afstandsbediening is aan de grote kan, maar werkt prima.
Deze werken dan uiteraard niet met de KZ ATE, maar KZ heeft een aantal (ZS3/5/6, ZST,ES3,ED12,EST) versies met verwisselbare kabels waarbij de BT module dus ook werkt. Ik heb de ZS5 + 6 en ATE, ZS6 begint nu met zijn 3de kabelset (fyi: kabelbreuk, niet vanwege kwaliteits- tekort maar vanwege slijtage tijdens krachttraining), dit scheelt geld en je hebt goede oordoppen. Ik gebruik de bekabelde versies omdat ik ten eerste gebruik wil maken van mijn DAC en ten tweede ik regelmatig zonder sap zat met mijn xiaomi mi sport headset (de voorlopers van de sport in deze test -incl. Chinese sprekende dame)

Aliexpress KZ store, officiele producten.

@Chris Broesder Bij het opstarten en afsluiten van de mi sport word er dus in het chinees gesproken (ik denk hallo en doei in het chinees :) ), is dit inmiddels al (bij deze sport versie) in het Engels of zijn er geen gesproken audio cues meer?
Nope, nog altijd Chinees :)
Oei slordig van mij, overheen gelezen eerste stuk, staat er inderdaad ook in, excuses. Alsnog bedankt. kleine toevoeging, niet alleen had ik bij opstart en afsluiten Chinese melding, maar ook tijdens gebruik (b.v. tijdens hardlopen) geen idee waarom, maar het was een constante (om de 5 min) melding (mogelijk als de accu laag was maar ik had het ook net na de lader afgehaald te hebben). Ik vond het BT bereik ook zeer slecht van het ding, ik moest de kabel buiten om mijn shirt laten lopen anders had ik steeds uitvallend geluid (verbonden met smartwatch, om zodoende geen toestel mee te hoeven slepen), mogelijk omdat ik veel vocht verlies of omdat het twee low power producten zijn maar ik vond het toch vervelend genoeg om toch weer bedraad te gaan en met toestel in mijn zak.
wel heeft de BT module een verschrikkelijk engels sprekende chinees die je verteld of je verbonden bent, moet opladen etc, Maar geluid is super goed voor wat het kost
Idd! en de volume werkt ook niet super. De volume heeft ook last van de kwaal dat jij een stand lang vast moet houden om iets voor mekaar te krijgen. De QCY/Mindkoo QY19/M19 die ik heb heeft een betere stem en wat nog fijner is, de volume knop doet niet de volumeregeling van de telefoon, maar regelt zijn eigen volume. Zo is het dus mogelijk om de telefoon op bv 50% te zetten en op de koptelefoon alsnog de 10/16/hoeveel dan ook stappen te hebben die dan netjes van 0-50% regelt. Dat werkt veel beter dan de koptelefonen die de volume van de telefoon zelf regelt. In de 2de opstelling heb ik vaak dat stapje 1 te zacht is en stapje 2 te hard (voor gevallen waar ik thuis of op kantoor werk en juist een lage dB achtergrondmuziek zoek)
En hoe duur (of goedkoop...) zijn die ate's?
Pas op @Kiswum de politieagent zal je meteen melden ;)

Maar ze zijn echt goedkoop als je AliE mag geloven §8.16,- met gratis verzending en geen extra douanekosten. https://nl.aliexpress.com...ae803_3&priceBeautifyAB=0 Zien er goed uit, ga deze ook aanschaffen op de bovengenoemde reviews wat opeens wel normaals ;)

Aan de reviews te zien zijn mensen tevreden, en kopen zelfs soms 7-10 stuks per keer.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 7 maart 2018 10:22]

als je er 10 zou kopen zou ik aanraden om het te versprijden over 10 orders.

dit scheelt weer als je pakket er wordt uitgepickt.
gezien ze de import waarde per pakket kijken.
en niet over de 10 pakketen die je ontvangt
Volgens mij gaan ze pas moeilijk doen vanaf 20 euro. Je komt ook wel weg met 5x2.
Ze gaan "moeilijk" doen bij §22, omdat je vanaf §22 pas BTW hoeft af te dragen voor producten besteld buiten de EU. Voor meer info zie douane.nl Overigens rekent de koerier afhandelingskosten vanaf zo'n §14 ŗ §15, wat BTW afdragen direct een dure grap maakt voor goedkope Chinese oortjes van §22 of meer.

Daarom kan je beter per stuk bestellen ipv 10 tegelijk voor de hele familie en je vriendenkring.
Snap ik, maar die die KZ's zijn 8 euro per stuk, dus dan heeft het geen toegevoegde waarde om 10 keer door dat bestelproces te dansen als je er met de helft ook komt.
je kan ook aan de (chinees) vragen of hij op het pakketje 15 euro zet, meestal doen ze dat gewoon.
Is de ZSR echt de verbetring van geluid waard? Voor het geld hoef je het niet te laten maar op het gebied van comfort wel.
Heb al een tijdje de ZST's met BT draadje, geluidskwaliteit heel neutraal, niks op aan te merken (afgezien dat ik op de fiets wat meer bas zou willen). wel tegenvallend vind ik de accuduur. Ik vooral de idee dat de kou daar een fors negatieve invloed op heeft; boven de twee uur komen ze niet. Toch bleef me het draadje tussen de oortjes irriteren op de fiets. Dus op zoek naar volledig draadloze chinezen en het is de X2T geworden (van Hestia, maar ze worden door meer 'fabrikanten' verkocht), inclusief fraai alu laaddockje van 1500mAh voor een whopping §17. Gisteren pas binnen gekregen. Het pairen van de twee earbuds ging niet probeemloos en het grootste bezwaar is dat die ook niet helemaal stabiel wordt (bij sommige bewegingen of positie van je hoofd valt er 1 oortje even uit). Maar het draagcomfort en heel verrassend de geluidskwaliteit zijn uitstekend. Ik heb ze nu al langer dan 3,5 uur in en ze doen het nog (claim is 5 uur!).

Een test met volledig draadloze oortjes zou leuk zijn. Als je dit gewend bent, wil je geen draadje meer. Voorwaarde is wel dat ze goed passen (en dat doen deze bij mij gelukkig).
Vind het ook raar dat Tweakers KZ niet meeneemt .Beste merk uit China . Meerde gehad en wat een geluid
Daarom is deze test ook compleet ongeldig :o
De pasvorm bepaald mede hoe goed een headset klinkt en in het oor blijft zitten. In hoeverre zijn er andere dopjes op deze modellen te zetten (en dan bedoel ik dus het zachte gedeelte wat in het oor gaat)?
Ear tips (4 Maten)QCY QY19

[Reactie gewijzigd door NCSP op 7 maart 2018 07:43]

Yep, prima ding voor deze prijs.
Ik ben helaas niet zo tevreden over de QCY QY19 welke ik nog niet eens ťťn jaar heb. De dopjes blijven uit mijn oor vallen (ondanks de 4 maten plugs) en daarnaast wordt het geluid dermate dof tijdens het hardlopen dat je het geluidsniveau flink harder moet zetten om 'iets' te kunnen horen. Al kan dit natuurlijk per persoon verschillen naar mate deze persoon meer/minder zweet. Verder hapert de audiostream regelmatig (zeker als ik mijn telefoon in mijn Flipbelt heb) en ben ik min of meer genoodzaakt om de telefoon in mijn hand te nemen of met een armband te gaan lopen. Ook het pairen aan meerdere telefoons/devices gaat vrij omslachtig.

Als laatste kwam er opeens geen geluid meer uit de rechter earplug. Ik heb al van alles geprobeerd maar het lijkt een hardwarefail te zijn.

Maar voor de prijs waar ik hem heb gekocht (15§) mag je eigenlijk niet al te veel verwachten :+ Misschien is mijn exemplaar altijd slecht geweest, eigenlijk moet ik mij eens verdiepen in het verhaal 'garantie reclameren' bij Ali/Banggood

Voor nu liggen ze in de kast en gebruik ik mijn good-old Sennheiser Adidas running oordopjes
Pasvorm is zeker belangrijk! Bij al deze modellen zitten minstens drie maten dopjes. En er zijn ook wel losse dopjes te koop, mocht dat niet naar wens zijn.

[Reactie gewijzigd door Paul Hulsebosch op 7 maart 2018 07:03]

Dat bedoelde ik idd, tips van derden. Bedankt voor het antwoord.
Vaak kan je ook nog andere merken eartips vinden die passen op je iem's, ik heb bijvoorbeeld kz zs6 iem met een soort van kunststof wandje in mijn oor en ik heb er wat duurdere memoryfoam tips bij gekocht van een ander merk. Maar wel even checken of deze passen op jouw iem, is niet altijd compatibel.
Goed artikel!
Wel vind ik het jammer dat het hier niet gaat over producten die binnen de Nederlandse markt beschikbaar zijn. Ik denk dat de Nederlandse consumenten de meeste aankomen doen in de Nederlandse markt. Door hierop te focussen zou naar mijn mening dit artikel een betere waarde krijgen.
Goed artikel!
Wel vind ik het jammer dat het hier niet gaat over producten die binnen de Nederlandse markt beschikbaar zijn. Ik denk dat de Nederlandse consumenten de meeste aankomen doen in de Nederlandse markt. Door hierop te focussen zou naar mijn mening dit artikel een betere waarde krijgen.
Sommige zijn wel gewoon in Nederland verkrijgbaar volgens de Pricewatch.
De Xiaomi Sport Mini bijvoorbeeld hier:
https://www.xiaomiproduct...-bluetooth-in-ear-headset
Ik zou zeggen kijk de eerste twee delen van deze reeks eens door: Zie de review categorie: Koptelefoons.
Heb de Xiaomi Sport (niet-mini versie) en die gaan toch na een tijdje dragen irriteren. Tevens valt bluetooth redelijk vaak weg bij het fietsen als mijn telefoon in mijn broekzak zit. Bij het lopen niet zo zeer problemen mee.
Toch maar overgegaan op de Bluetooth receiver + Piston HD's.
Welke smartphone heb je soms ligt het aan de software op je smartphone.
Huawei P9 Plus, Mate 10 Pro en Lenovo P2. Zowel bij de standaard muziek app als dingen zoals Spotify.
Met de Brainwavz Blu-200 stuk minder problemen maar die zitten niet zo lekker.
Wat bedoel je met irriteren? Ik gebruik dezelfde oordoppen dagelijks en heb echt nergens last van. Bluetooth verbinding met mijn Lumia 730 is ook altijd sterk. Echt heel af en toe (ook toevallig met fietsen) even een korte onderbreking, maar dat mag eigenlijk geen naam hebben.

Die Sport mini lijken mijns inziens een achteruitgang. Minder accu, minder draagcomfort (draadje liever achterlangs dan voorlangs) en duurder.
Zitten vrij strak en gaat niet zo lekker samen met een bril na een tijdje.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Call of Duty: Black Ops 4 HTC U12+ dual sim LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6 Battlefield V Samsung Galaxy S9 Dual Sim Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V. © 1998 - 2018 Hosting door True