Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

Dell Inspiron 13 7370 Review

Stevige en snelle laptop met matige accu

Conclusie

Dell doet veel dingen goed met de Inspiron 13 7370. De metalen behuizing is voor een 13,3"-laptop wat lijvig en relatief zwaar, maar dat resulteert wel in een goede stevigheid en veel ruimte voor koeling. Daardoor presteert de Core i7-8550U-processor goed en heeft de laptop weinig last van throttling. Ook heeft de behuizing veel aansluitingen, waaronder een volledige hdmi-poort. Een ander pluspunt is de vingerafdruklezer, die snel werkt en handig in de aan-uitknop is verwerkt.

Het scherm heeft een glanzende afwerking en dat vindt niet iedereen een voordeel, maar het hoge contrast is dat wel. De ips-techniek levert verder goede kijkhoeken en een goede kleurweergave op, al had de kalibratie iets beter gekund. De witbalans is iets te blauw ingesteld, maar dat valt vooral op als je de laptop naast een exemplaar met een beter gekalibreerd scherm zet. Doe je dat niet, dan zul je de afwijking waarschijnlijk niet als storend ervaren.

Dell heeft bezuinigd op de accu. Het exemplaar in de Inspiron 13 7370 heeft een capaciteit van 38Wh en dat is beduidend minder dan wat veel vergelijkbare laptops aan boord hebben. Dat zie je duidelijk terug in de accuduur; die is ondermaats. Je kunt zo'n zeven uur browsen voordat de accu de geest geeft en in de praktijk konden we er vijf uur lichte werkzaamheden op uitvoeren. Dat zijn geen dramatische scores, maar vergelijkbare laptops die het tien uur of meer uithouden in onze browsetest, zijn geen uitzondering.

Het is zonde dat Dell op de accu heeft beknibbeld, want los daarvan kleven er geen grote nadelen aan de Inspiron 13 7370. Als je een stevige behuizing en veel aansluitopties prefereert boven een dunner en lichter model, dan doe je er een goede koop mee. Een goede accuduur is echter een belangrijk verkoopargument van dergelijke laptops en daarom kunnen we de Inspiron niet meer dan een ruime voldoende geven.

Reacties (101)

Wijzig sortering
Jammer dat slechts de Windows versie wordt getest. Het lijkt mij interessant om ook de Linux versie getest te zien. DEL kan deze geïnstalleerd leveren (The Dell Inspiron 7370 laptop with the components described below has been awarded the status of certified pre-install for Ubuntu).

NB Er gaan geruchten dat het scherm hier niet goed mee overweg kan. Een onafhankelijke Tweakers test is voor mij meer geloofwaardig.
Je vind het toch niet raar dat enkel de Windows versie word getest? Buiten enkele bezoekers van tweakers zit echt geen één consument te wachten op Ubuntu op hun spik-splinter-nieuwe laptop.
Ik zit juist wel te wachten op een Windows loze variant.
Wanneer het Ubuntu draait dan loopt Linux Mint er ongetwijfeld ook prima op.
De taken die familie uitvoeren op hun laptop gaan prima zonder microsoft (die gamen namelijk niet) en zijn uiterst gelukkig met Linux Mint.
Er zijn genoeg mensen die tevreden zijn met Windows, ik kan gelukkig goed zonder 10 en diegenen waarvoor ik wat hardware beheer ook.
Daarom hoop ik dat Tweakers ook eens wat Linux varianten van nieuwe laptops gaat testen, dat Linux over het algemeen wel draait op wat oudere hardware is bekend.
Het nieuwere spul ben ik wel nieuwsgierig naar.
Je leest niet wat ik geschreven heb. Jij zit blijkbaar wel te wachten op een laptop met Linux erop maar de 99.9% van de andere kopers niet.

Wat jij hoopt is dat tweakers speciaal voor jouw een review maakt. Vind je dat niet een beetje onreëel? En buiten je review verzoek is bekent dat Dell de Linux community ondersteund waardoor je altijd over drivers beschikt, is dat niet het enige wat belangrijk is voor je? Wat voor een wezenlijk verschil zal het voor de review maken als er een ander os als Windows op staat?
Naast dat ik de Ubuntu versie ook getest wil zien, vind ik het ook wel mooi om een verschil in de benchmarks te zien. En daarnaast als ze op tweakers.net die test al niet kunnen doen, waar er daadwerkelijk interesse naar is, dan klopt er volgens mij iets niet.
Verschil in benchmarks is natuurlijk lastig, volgens mij draait een groot deel van de Tweakers Benchmark suite niet op Linux. En dat is denk ik ook direct het grootste obstakel, volgens mij heeft Tweakers geen Linux Benchmark Suite. Die zou dan ontwikkeld moeten worden als ze deze niet hebben, en ik vraag me enigszins af of dat rendabel is. De Linux doelgroep is op Tweakers duidelijk bovengemiddeld aanwezig, maar volgens mij nog steeds vrij klein in absolute zin ten opzichte van het gedeelte dat enkel met Windows werkt. Zo'n benchmark suite moet natuurlijk ook nog aansluiten, als bezoeker wil je dan het liehst een vergelijking zien in real world performance tussen de meest gebruikte software, een Linux v.s. Windows vergelijking met bijv. alleen maar synthetic benchmarks of applicaties die niet veel gebruikt worden heb je als bezoeker ook niet veel aan.
Alleen de batterij vind ik al een interessante. Zeker aangezien dit op Windows een probleem is ben ik benieuwd in hoeverre Ubuntu daar beter of slechter in is.
De batterij performance is ook datgene waar ik het meest nieuwsgierig naar ben.
Windows en Linux kunnen nogal verschillen op het gebied van accuduur.
Misschien is er een soort van test mogelijk zoals ook bij smartfoons gebruikelijk is, een browsetest in dezelfde browser op zowel Ubuntu als Win10.
Of iets simpels als een videobestand afspelen, op die manier is er misschien een(eenvoudig) beeld te krijgen van hoe de Linux en Windows varianten van deze laptop zich verhouden qua accuduur.
Meestal is Windows zuiniger dan Linux de laatste jaren. Natuurlijk heeft dat ook met (gesloten) drivers te maken, en die zijn vaak voor Windows beter geoptimaliseerd.

Red Hat / Fedora is nu weer mee met battery life bezig en claimen ze een mogelijke besparing van 30% in idle.
Moet zeggen dat ik ook nieuwsgierig ben naar testen tussen Windows en Linux. Zelf heb ik Fedora dualboot draaien op mijn Dell XPS 15 en met enkele tweaks kan ik de batterijduur verbeteren, maar het komt niet in de buurt van Windows. Juich ontwikkelingen die jij had gelinkt alleen maar toe!
Ik ben eigenlijk trouwens wel benieuwd in hoeverre dit een "probleem is" as ik in de review kijk heeft deze batterij by far de laagste capaciteit in Wh. Als ik bijv. even snel de Browser test tabel omreken naar tijdsduur per Wh batterij capaciteit zijn alleen de Dell XPS modellen een stuk efficienter. De rest is ongeveer gelijk aan deze Dell of zelfs minder.

Echter zo'n Browser test is natuurlijk wel iets dat je makkelijk 1 op 1 kan vergelijken tussen Windows en Linux.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 21 februari 2018 08:14]

Tweakers is mainstream, geen Linux niche; daarvoor zijn andere en betere sites.
En dan zegt de UNIX gedachte: doe 1 ding goed en gebruik wat er is. Dus niet zelf ontwikkelen maar gebruiken wat er is.
Bijv. http://www.phoronix-test-suite.com/

Belangrijkste is natuurlijk de kwaliteit scherm, behuizing en toetsenbord, hardware en accuduur.

En systeemprestaties zullen in grote lijnen overeenkomen, zeker relatief, het enige verschil misschien in iets als throttling.
Een review van Linux op Dell zou je juist wel op Tweakers verwachten, maar niet op nu.nl of de consumentenbond. Niet voor niets heet het 'tweakers'. Ik denk dat een relatief groot deel van de bezoekers van Tweakers een dergelijke review zou waarderen.
Om vervolgens te komen vertellen dat niet Ubuntu maar een andere distro getest zou moeten worden omdat jij 'veel' mensen kent die juist geen Ubuntu gebruiken maar distro x.
Waar komt die 99,9% vandaan?

De praktijk kent helaas koppelverkoop verplicht gekoppelde aankoop, dus als elke Linux gebruiker tegen zijn wil Windows aanschaft, en het meteen wegtoedeledokied, blijft het Windows marktaandeel wel op peil.

Je hebt in wezen geen andere keus.
Genoeg keuze. Zou toch verwachten dat je als je dat echt wilt, toch ff je onderzoek zou gedaan hebben. Het wordt al helemaal te zot dat je dat in een reactie zet op een review van een Dell.
Waar komt die 99,9% vandaan? Dat was de vraag en het onderwerp van deze subthread, die over Linux gaat.

Als het om marktaandeel gaat, dan is het feit dat je Windows meegeleverd krijgt van belang.

Keuze genoeg? Geef maar aan waar je deze laptop zonder Windows kan kopen, of de andere hardware die door Tweakers recentelijk is getest.

Wat is nu toch het probleem:
- laat mensen de software gebruiken die ze willen. Windows is gesloten en kost geld, Linux is open source en vrij. In een transparante en eerlijke markt heb je de keus, en koop je wat je wil.

En ja, werkt deze laptop met Linux is dan een hele relevante vraag.
Het lijkt wel of je het erg vind, dat mensen Linux gebruiken op een Dell
denk dat je mijn commentaar hebt misbegrepen. Ik reageerde ook helemaal niet op de 99.9% btw, maar alles wat er onder stond.

om maar een voorbeeld te geven, de laptop die tweakers getest heeft is verkrijgbaar met Ubuntu. En dat geldt voor een hoopje Dells. Vandaar mijn opmerking. Mijn probleem is dus helemaal niet dat er dells zijn waar mensen Linux op gebruiken (integendeel, gebruik er zelf Fedora op), maar eerder dat er mensen zijn die zeggen dat die keuze er niet is. Zonder blijkbaar enige vorm van zoekwerk. Als je perse Linux wilt zonder Windows, dan gaat dat. Punt.

De keuze is kleiner als die bij de laptops waar Windows op geleverd is, dat is waar. Maar de vraag is er simpelweg niet (nauwelijks, als in mensen kennen het niet en willen het niet kennen (voorlopig))
Mijn verhaal gaat ook over de voorwaarden die de licentie van Windows (in koppelaankoop) biedt, namelijk dat je die kan afwijzen en dat je dan een refund krijgt volgens de voorwaarden van de fabrikant.

Die voorwaarde in de Windows licentie kan er niet voor Jan Snot staan, als in de praktijk blijkt dat er geen refund is, heb je dus de geboden keuze dus niet.

In allerlei economische theorieën schept het aanbod de vraag. Als ik in de pricewatch kijk, staat er één Ubuntu Laptop in. Welke keuze heb je dan?
Ander toontje zou je sieren, jij-bakken doe je maar met je vriendjes op het schoolplein.
Ik lees prima wat je geschreven hebt, blijkbaar weet jij dat 0,1% van alle kopers Linux op een Dell laptop kan waarderen en dat dit ook nog slechts enkele bezoekers van Tweakers zouden zijn, graag onderbouwing met wat cijfers in plaats van vanuit je eigen bubbeltje te blaten.
Ik weet namelijk 100% zeker dat de mensen waarover ik spreek graag Linux met goede hardware ondersteuning zien en deze personen bezoeken Tweakers nooit.
Zij zitten evenwel niet te wachten op meegluren door Redmond of hebben ronduit een voorkeur voor Linux omdat ze daar goede ervaringen mee hebben.
Juist Dell biedt een mooi alternatief voor de standaard Windows 10 laptop door hun prima hardware ondersteuning.
Wat ik hoop is dat mensen zoals jij mij geen woorden in de mond leggen, daar is niks irreëels aan ;)
Het feit dat dit aantrekkelijke hardware is die ook nog eens de mogelijkheid heeft om prima Linux te ondersteunen maakt mij nieuwschierig naar de performance onder een alternatief OS en dan vooral op het gebied van de accu aangezien dit bij deze laptop als duidelijk minpunt genoemd werd.

[Reactie gewijzigd door PalingDrone op 21 februari 2018 12:27]

Waar baseer jij op dat 99,9% geen interesse in Linux heeft? Dat het een consumenten laptop is wil niet zeggen dat niemand hier Linux op gooit. Misschien wordt deze laptop wel super populair voor informatica studenten, die liever Linux op een notebook hebben.
Ik ben het wel met jou eens wat betreft het gebruik, maar zitten wij hier niet op tweakers.net?

Als er dan een website zo'n aparte laptop gaat testen dan lijkt tweakers.net mij daar bij uitstek DE website voor.

Ik bedoel hoeveel mensen kopen nu zo'n Asus of HP game laptop? Die zijn ook op "1 hand" te tellen.

De trant waarin jij praat vind ik meer gericht op de "normale" consument waar op zich niets mis mee is, maar het hoeft juist op deze website daar niet bij te blijven lijkt mij.

Wellicht dat er juist meer aandacht voor komt als websites Tweakers er ook meer aandacht aan besteden.

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 21 februari 2018 15:32]

Je reactie vind ik een beetje kort door de bocht. Je hebt gelijk, er zijn inderdaad meer Windows gebruikers dan Linux. Maar zeker gezien de support die de laatste tijd wordt getoond voor *nix systemen vind ik dat reviewers zoals bijv. een Tweakers juist een *nix laptopje zouden moeten aanvragen bij Dell en deze objectief naast de Windows laptop reviewen.

Ik zit zeker te wachten op de dag dat ik niet meer "standaard" betaal voor een Windows Licentie, en heb juist om die reden jaren terug een Dell Lattitude - toen ook uitgegeven met Ubuntu, heb gekocht. Puur om het feit dat de specs me aanstonden en ik geen licentie hoefde te betalen voor Windows wat ik toch niet ga gebruiken.

Misschien is de markt klein, maar scheer aub niet iedereen over dezelfde kam.

Linux gebruikers willen gewoon weten in een objectieve review of alle componenten zoals een touchpad, webcam, scherm, vingerscanner en andere oddball components werken met standaard drivers, of met de geleverde Ubuntu versie.

Het gaat niet om het marktaandeel, het gaat niet om Windows vs Linux, want ieder maakt toch zijn eigen keuze. Tweakers heeft de ruimte en kracht om dit te doen maar slaan hier wat mij betreft, hellaas mis. Ik wijk hiervoor uiteraard ook uit naar een andere nieuws site die dit wel in hun reviews meenemen; of zoek youtube reviews.
Bron van de 0,1% op Linux?

Volgens w3 schools(vergelijkbaar publiek met Tweakers?) zit tussen de 5 en 6 procent op Linux.

https://www.w3schools.com/browsers/browsers_os.asp

Zelf vind ik dat Windows 10 een heel goed OS is. Maar de data mining koers van Microsoft staat me totaal niet aan.

Overigens zijn de Dell's en Lenovo Thinkpads zeer gewild bij het Linux publiek. Juist omdat de hardware daar ook op getest wordt door hunzelf. Het is alleen jammer dat Tweakers en zusje Hardware.info daar vervolgens niet verder mee gaan. Windows is nog altijd veelste dominant op de pc markt, totaal geen gezonde markt. Hoor je nooit wat over hier.

[Reactie gewijzigd door Causing op 22 februari 2018 09:57]

Nee hoor gewoon mijn opinie die ik schijnbaar niet mag hebben, wat een klote site is dit aan het worden. Over en uit.
Ik wil de verkoopcijfers zien van de Linux variant denk njet dat het echt veel zak zijn. En je kan meer vragen per licentie bij Windows. Het is voor enkele mensen interessant meer niet.
Dat zijn geen betrouwbare cijfers. Er zullen genoeg mensen zonder licentie kopen en Windows illegaal draaien. Andersom krijgen veel developers een machine met Windows licentie (want bulk) en draaien er Linux op.
Het is indirect meer een garantie van Dell dat alle hardware werkt op vrijwel alle Linux distro's.

Veel Linux gebruikers hebben een voorkeursdistro anders dan Ubuntu.
Ik zou een Chromebook kopen. De taken die een gemiddelde familie uitvoeren op hun laptop gaan prima zonder Microsoft (die gamen namelijk niet) en zijn uiterst gelukkig met ChromeOS.

Er zijn genoeg mensen die tevreden zijn met Windows, ik kan gelukkig goed zonder 10 en diegenen waarvoor ik wat hardware beheer ook.

Maar helaas is de opper-dealer Bill Gates erg succesvol geweest in het creeren van de verslaafden aan Microsoft en werk het gros van de mensen met Microsoft. Dat gezegd hebbende, Windows 10 en het Office pakket zijn prima software pakketten, maar ik heb geen voorkeur voor enig besturingssyteem als ik de Chromebrowswer er maar mee kan opnen en gebruik de GSuite voor mijn office toepassingen.

Ik vind het aardig dat Tweakers af en toe aandacht geeft aan ChromeOS, maar begrijp heel goed dat de focus ligt op Windows als OS en in mindere mate MacOS en af en toe een stukje over Ubuntu of Mint.

Specifieke gebruikers (=Linux gebruikers) vinden hun weg wel naar andere websites.

Bijv.; https://certification.ubuntu.com/hardware/201605-22329/
Ehhm, nou je hebt het toch verkeerd hoor, ik ken genoeg mensen die serieus direct na de aanschaf van een desktop/laptop er een Linux distro opzetten. Mijn vader is hier 1 van, zoals @PalingDrone al zei wanneer je geen spellen speelt of applicaties draait die specifiek gemaakt zijn voor Windows zit je wel goed met Linux. Er is altijd nog Wine wat steeds meer ondersteuning biedt.
Ok, dus nu zitten we op 3 die Linux willen... :P

Linux is voor backend applicaties en hobbyisten. Niet voor mainstream ;laptops/desktops. En ja we zitten hier op Tweakers, maar tegenwoordig betekent dat, dat er mainstream getest wordt.
Nee hoor, Linux is voor ontwikkelaars en professionals die geen games spelen. Als Enterprise Architect gebruik ik mijn laptop voornamelijk voor ArchiMate ontwerpen. Voor de presentaties en documentatie is LibreOffice zeer geschikt (aanbevolen door en voor de overheid).
Ja doet nu precies hetzelfde. Jezelf projecteren op de meute. Het is verwaarloosbaar. "Niemand gebruikt het" en ja er zal vast wel iemand zijn die het gebruikt. Laten we zeggen 5%? Ok, 10 dan, om je blij te maken.
Als je kijkt naar backend applicaties, dan is het gebruik een stuk groter. Bij sommige van mijn klanten meer dan 50%. Maar op een laptop? Nobody cares..

Edit:

Nou, even een google-tje eraan gewaagd. 1.5% Linux op desktops/laptops wereldwijd. In de zakelijke markt zal het nog minder zijn verwacht ik. Maw, totaal niet boeiend.
Voor DELL is het gewoon een leuk imago dingetje om Linux bij laptop te doen. Mensen die geen Windows willen zitten op Mac, maar ook dat is gewoon een minderheid.

[Reactie gewijzigd door Fewture op 21 februari 2018 10:40]

Die 1.5% betreft vooral de zakelijke markt. Gewone mensen weten niet beter en kopen een ding van de plank.
Nee dat is global.
haha, jij mag gewoon getallen uit de lucht toveren, maar iemand anders mag het niet? Volgens mij speculeren jullie allebei over welke groep gebruikers er in die 1.5% zitten.

<on-topic>
Dell levert deze laptop met Ubuntu, en ondersteunt dus Linux installaties. Dat is iets bijzonders. Wat mij betreft zou het dus ook interessant zijn om dat te testen. Het feit dat Dell het de moeite vindt, lijkt me een aanwijzing dat er vraag naar is, dat gaan ze echt niet uit liefdadgheid doen. Ik die dan ook werkelijk niet in wat het probleem zou zijn om dat ook een keer te testen. Lijkt me een stuk betere tijdsbesteding dat het welles-nietes-spelletje hier over of er mensen zijn die het gebruiken. (want dat er gebruikers zijn, lijkt me buiten kijf te staan, en verder niet heel erg relevant)
Je hebt toch zelf Google? Kan je gewoon opzoeken toch? Ik tover niks uit de lucht.
Meiden,

Bij deze de getallen voor degene die te lui of te incapabel is om het te Googlen;

Netmarketshare
GS Statcounter
Wikipedia
Interessante redenering.

Aantal Nederlanders is nog een stuk minder dan 1,5% van de wereldbevolking, laat staan het landoppervlak.
Vind je Nederland eigenlijk wel boeiend of zou je liever in groot Rusland wonen?
Linux is voor iedereen. En zeker voor gebruikers die vrijheid, transparantie en toegankelijkheid hoog in het vaandel hebben staan.

De gebruiker moet toch zelf kunnen bepalen welke software hij gebruikt.

Als Microsoft door de Chinezen wordt overgenomen, krijgen we vast een advies om het niet meer te gebruiken uit veiligheidsoogpunt.

Open source is transparant, en dat is in de toekomst het allerbelangrijkst.

Patenten maken monopolies mogelijk en werken daarmee misbruik van marktmacht in de hand, vraag maar aan kinderen met een spierziekte hoe lullig dat is.
Stop eens even met populair doen microsoft meneer. Linux wordt in het IT vak als desktop dermate veel gebruikt dat het gewoon onverstandig is om het niet te ondersteunen. Het is simpelweg een kosten/baten kwestie. Het is voor Dell simpelweg een kwestie van een hardware configuratie kiezen die reeds door Linux ondersteund wordt en dan ben je eigenlijk al klaar. Men doet altijd overkomen alsof linux ondersteuning voor een fabrikant een miljoenen kwestie maar dat is toch echt niet zo. Je moet het het project gewoon slim aanvliegen.
Microsoft meneer.. pff.. Ik heb thuis een Mac, is het nu wel goed? :P itt de mensen die gepikeerd reageren identificeer ik mijzelf niet met een merk of technologie. En dat is precies wat de mensen doen waar ik op reageer. Als ik Linux onbelangrijk noem (want dat doe ik in feite) dan zijn er mensen gelijk geraakt. "Want ik gebruik het, dus het moet wel goed zijn"

Er wordt een statement gegeven van; "Ik gebruik Linux dus er zijn wel mensen die... etc.. "
Ja..dat snap ik ja..maar het is het nog steeds een OS dat geen hond gebruikt op een laptop. 1,5% dus om precies te zijn en dan overdrijf ik ook nog (want het is 1.42 dacht ik, voor de nerds onder ons). En die 1,5% zijn dekstops EN laptops werelwijd. Dus zakelijk nederlandse markt.. dat is he-le-maal niemand. Bij wijze van spreken dan he ;)

[Reactie gewijzigd door Fewture op 21 februari 2018 15:37]

haha, dit is echt grappig, want jij doet precies hetzelfde: "ik gebruik het niet, dus het is niet belangrijk". Je levert geen bewijs, behalve uit de lucht gegrepen getallen. Vervolgens beschuldig je andere mensen ervan dat ze niet objectief zijn. En zodra mensen met anecdotisch bewijs komen dat het wel op de desktop wordt gebruikt, doe je dat af als niet relevant, compleet ongehinderd door feiten; lekker makkelijk ;)

[edit]
Ik werk, net als jij, op een Mac (met OSX). Thuis gebruik ik een Linux desktop.

haha, mooie stellen, zou zomaar eens waar kunnen zijn, maar gezien hoeveel mensen erover vallen, zou je zeggen, dat in ieder geval hier op Tweakers.net er een significant aantal Linux gebruikers is. Zodoende zou een Linux review ook niet misstaan :D

[Reactie gewijzigd door borft op 21 februari 2018 17:10]

Nee dat is niet waar. Je gaat nu een heel verhaal ervan maken. Ik zeg dat niemand het gebruikt, dus het is niet belangrijk. Dat is toch wezenlijk anders dan wat jij nu zegt. Dan gaan er natuurlijk een paar users zich melden, we zitten immers op tweakers en daar moet alles op 6 digits achter de komma. Maar probeer even in de geest van de bewering mee te denken, lukt dat? "Niemand" moet je natuurlijk met een korreltje zout nemen, want je snapt zelf ook wel dat ik weet dat er toch wel een paar verdwaalde gebruikers zijn die het op hun laptop zetten. En dat is natuurlijk prima dat ze dat doen, daar zeg ik niks over.

Je gebruikt zelf Linux neem ik aan? :P Gokje hoor... want dat was natuurlijk de kern van het verhaal he. De identificatie met technologie. De volgende stelling zou wel kunnen zijn dat iedereen die valt over mijn comments, een linux user is ;) Of ga ik nu te ver?
nu 4.
Ik zou ook Linux op mijn volgende laptop pre-installed willen krijgen.
Dus waarschijnlijk Dell of Tuxedo of ?
Ik gebruik nog steeds mijn oude Dell E6400, 9 of 10 jaar oud. Toen HD met Vista direct eruit, en betere HD met Linux erin, tegenwoordig SSD.
Dell biedt ze aan en ik zou reviews van de Linux uitvoeringen zeker waarderen.
Ja niks mis mee toch? :)
Raar niet wel jammer. Het gaat toch om hardware, en wat je er mee kan?

Ook bij (Android) telefoons, denk ik maar al te vaak, (zeker als er minpunten voor de meegeleverde software worden opgesomd), en wat zou het oordeel zijn als ze allemaal LineageOS draaien.

Ik wil geen telefoon die ik niet kan upgraden (2 jaar is toch belachelijk kort), en ook hardware gaat langer mee met Linux dan met Windows.

Dus ja, ik vind vrije keuze van een OS een heel belangrijk punt. Als hardware niet met Linux/e.d. overweg kan, 2 punten aftrek bij het eindoordeel ;)
Tweakers is toch voor tweakers? Dus Linux zou een plek kunnen hebben.

En vergis je er niet in hoeveel developers Linux op hun computer hebben staan ipv Linux. Op verschillende universiteiten word ook bijna uitsluitend linux gebruikt bij de beta-studies.
Dit is geen gemiddelde consumentenwebsite maar een website voor techies, waar het aandeel geïnteresseerden in Linux bovengemiddeld is. Ik kan me best iets voorstellen bij de reactie van janbaarda. Het zou interessant zijn om te zien hoe ze zich tot elkaar verhouden. Bijvoorbeeld met accuduur.
Buiten enkele bezoekers van tweakers zit echt geen één consument te wachten op Ubuntu op hun spik-splinter-nieuwe laptop.
En waar bevinden we ons? Juist ja, op tweakers. Daarom komen we naar hier, om artikels te lezen die voor Tweakers interessant zijn. Niet per se voor de gemiddelde consument. Een review waarbij de linux variant getest wordt heeft voor ons dus echt een serieuze meerwaarde.

[Reactie gewijzigd door Robby517 op 21 februari 2018 13:55]

Ik zit anders ook wel te wachten op een laptop waar out-of-the-box linux op werkt. Vooral als het gaat om settings als Optimus en of je dat ook uit kan zetten in de bios.

Veel laptops hebben nl. vaak een Nvidia videokaart en een Intel graphics aan boord. Als je Optimus niet uit kan zetten dan ben je verplicht om bumblebee op linux aan de praat te krijgen als je het laptopscherm icm een extern scherm wilt gebruiken.
Onzin. Dit is tweakers, een tech site en niet de zoveelste standaard consumentensite.

Dell levert standaard ook uit met Ubuntu. Alleen niet of nog niet voor de Inspirion 7000 reeks
http://www.dell.com/learn...igns/dell-linux-ubuntu-en
Je vind het toch niet raar dat enkel de Windows versie word getest? Buiten enkele bezoekers van tweakers zit echt geen één consument te wachten op Ubuntu op hun spik-splinter-nieuwe laptop.
Ik wou net vragen of deze laptop ook geschikt is als hackintosh :)

En ja, 'buiten enkele bezoekers van Tweakers' is een beetje een apart argument. Tweakers schrijft toch per definitie voor haar bezoekers?

Wat wil je zeggen, dat Tweakers recensies moet gaan schrijven voor niet-bezoekers? 8)7
Daar bedoel ik mee dat het percentage gebruikers met Linux als os relatief groter is dan de wereldwijde markt op tweakers. Of het apparaat geschikt is als hackintosh zal ik toch even vragen op de hackintosh fora, ik vermoed namelijk at de algemene kennis van het draaien van een hackintosh daar wat hoger is dan op tweakers

Ps. De uit de hand gelopen Linux discussie is eigenlijk onnodig bij een Dell product omdat Dell bekent staat voor het leveren van drivers voor Linux. Je staat bij elk model vrij om dat os te kiezen als je dat wilt

[Reactie gewijzigd door mikesmit op 24 februari 2018 12:34]

Ik heb er alle begrip voor, dat Linux en hackintosh niet bovenaan het lijstje staan van @Xtuv bij het schrijven van zo'n bespreking. Maar anderzijds: Als het hier niet besproken wordt… tja, waar dan wél?

Zeker, er is online wel wat te vinden over hackintosh laptops, maar concrete informatie is erg versnipperd en het is altijd maar weer afwachten hoe bruikbaar een nieuw model weer is.

Wat ik bedoel is: Het werkt ook omgekeerd. Onbekend maakt onbemind. Als hackintoshes / Linux bij voorbaat al niet besproken wordt, komen mensen dat ook niet tegen, gaan ook minder mensen dat ooit gebruiken.

De Dell Inspiron 15 7559 bijvoorbeeld is zeer geschikt als hackintosh, volgens Google's resultaten.
Ik zou het ook leuk vinden als er eens een Linux versie wordt getest. Welke variant van Linux maakt me niet uit, als ze dat maar eens doen.
Idd, in elk geval zou je willen weten dat alle componenten het doen onder Linux. Het hoeft voor mij niet eens een full blown test/review te zijn. Liefst een Centos/Fedora/RHEL smaak, da's handig voor mij i.v.m. mijn werk en hobby.

Ik zit al een tijdje te kijken of ik een nieuwe MacBook pro haal of een Laptop waar ik goed Linux op kan draaien. Prijs voor de MacBook Pro is toch wel een dingetje. En liefst wil ik 32Gb mem en 2 SSD's (maar dat is een minder harde eis, los SSD, is niet een groot probleem) tja, met de MacBook is 32Gb ook (nog) niet mogelijk.

Blijft idd wat jammer dat tweakers toch wat meer mainstream is geworden, minder tweak meer commercie, maar laten we niet vergeten, het licht moet ook branden bij tweakers.
Kijk eens naar een ThinkPad E580/E480, die kun je tot 32 GB/2 SSDs uitbreiden. Ook Linux werkt tot dusver best goed, alleen suspend/hibernate is wat werk.
Zelf draai ik dual boot en heb ik nog geen enkel probleem met Linux ervaren op mijn laptop (cn37001). De reden dat ik de Windows versie heb gepakt is puur voor de licentie, en dat de Ubuntu versie niet goedkoper was.

Toegegeven het is wel zeker een meerwaarde dat er een Linux variant is voor gebruikers als mij, want dan weet je meteen dat er Linux drivers en support is.
Grappig dat battery life echt een probleem is bij Dell blijkbaar. Dat is ook de grootste klacht die we hebben op de werk laptops (Allemaal Dell 5480, 6440 etc). Dat en gewoon een slechte interne HDD (Kaspersky scan? Schijf schiet naar 100% in use, en laptop wordt trager dan een schildpad met 1 been).

Nu we naar een ander merk zijn overgestapt zijn de klachten een stuk minder geworden. Het is wel jammer, ik vond het zeer goede laptops, maar je merkt dat ze hier en daar toch steeds meer steken laten vallen :-(
ik kan mij echt niet vinden in die klacht, Accu duur is echt geweldig vanaf de "latitude xx40-reeks".
Ik heb zelf een 5480 met een quadcore en die houd het bij normaal gebruik echt uren uit op een accu lading. er zijn verschillende accu laad optimalisatie opties in de bios die ik in jou geval even zou controleren, daarnaast levert DELL standaard een lager capaciteit accu, maar bij onderhandeling krijg je vaak al een veel hogere capaciteit voor een tientje extra en die houden het echt lang uit!

Wij hebben hier al zolang ik weet DELL laptops, allemaal uit de Latitude reeks en op een paar kinderziektes na op sommige modellen tot nu toe uiterst tevreden over de kwaliteit van de systemen, de degelijkheid en de repareerbaarheid van de systemen.
Daarnaast de ontzettend goede service (Pro Support), kundige monteurs en een directe lijn met DELL sales zonder tussenpersonen wat over het algemeen leid tot goede onderhandelingen bij de aankoop van hardware.
We hebben ooit een kleine uitstap gedaan naar Lenovo, maar dat was echt geen succes, een groot drama met support, kwaliteit en aftersales...
Wij merken het juist nu andersom. Lenovo T470, en ik heb nog nooit zulke blije gebruikers gezien. SSD + I5 + 8GB voor dezelfde prijs waar je bij Dell een 4GB non SSD hebt.

Ik moet wel zeggen dat de 5480 docking stations geweldig waren. Wel jammer dat de kabel echt heel, heel stug is (kabel tussen laptop+Docking)
Dat ligt dan echt aan de hardware die jullie uitkiezen. In het geteste Inspirion model zit gewoon een sata-ssd dus gaat het verhaal over traagheid niet op. Wat let jullie om dat niet ook gewoon een ssd te speccen als het zo'n issue is?
Vooral het prijs verschil. Helaas maak ik die keuzes niet, maar goed.. we zijn nu over naar Lenovo en besparen redelijk wat. Maar dat is denk ik jammer genoeg ook op de service. Die zat namelijk echt goed.
De Dell XPS 13 heeft anders wel fantastische batterijduur. Zoals bij alle merken verschilt het erg per model.
Eindelijk eens een betaalbare laptop die opladen via usb-c ondersteund. Hoe snel gaat dit dan eigenlijk? Is het een waardig alternatief? En wat zit er in de doos? Een standaard Dell-lader? Een usb-c lader? Beide? Op zich is 5u hier voldoende, 's avonds wordt een laptop 1 à 2 uur gebruikt. Dan zou het handig zijn dat je in je leefruimte één usb-c hebt liggen die zowel laptop als smartphone kan opladen.
Er zit een Dell-lader bij, geen usb-c-lader. We doen geen laadtest via usb-c, de snelheid daarvan zal waarschijnlijk ook weer afhangen van de gebruikte lader.
Klopt. Heb even vergeleken: mijn Dell E5540 wordt geleverd met een 90W lader (19,5V, 4,62A). De usb-c lader van mijn gsm is 15W (5V, 3A). Wezenlijk verschil dus... Vandaag (nog) niet echt mogelijk dus om een laptop met smartphone usb-c op te laden.
Sterker nog, Dell verkoopt volgens mij 280W laders voor de Latitudes. Ikzelf heb er een van 130W.
Mijn precision 5520 laadt ook via USB-C (Thunderbolt). Dit via de TB16 Dock met 200W. Werkt prima via deze aansluiting.
Misschien niet helemaal goed gelezen maar is de accu verwisselbaar?
De accu is niet zomaar te wisselen. Je kunt 'm wel vervangen door de laptop open te schroeven, de accu los te schroeven en een andere te plaatsen.
Echt zonde van die throttling. Zijn er laptops zijn die groot / dik genoeg zijn om hier geen last van te hebben?
Het hangt natuurlijk ook van de omgeving af, momenteel throttled mijn laptop niet (Intel 6300U) maar 's zomers wel.
Het is te zien in de Intel Extreme Tuning Utility.
Eindelijk weer eens een Dell laptop in de review! Misschien ook handig om te vermelden dat er momenteel kortingscodes voor ¤100 korting op de Dell website aanwezig zijn.

[Reactie gewijzigd door RoccoS op 21 februari 2018 07:56]

Deze laptop gezien bij een collega en wat mij stoort is de grote zwarte plastic rand met het Dell logo wat onderdeel is van het scherm.

[Reactie gewijzigd door Samplex op 21 februari 2018 08:04]

Jammer dat je voor 8GB extra geheugen zo 250euro moet betalen. Die extra schijfcapaciteit is voor veel mensen niet nodig. Het is ook zeker mogelijk om in een laptop van dit formaat gewoon vervangbaar/uitbreidbaar geheugen te hebben, alleen zal de afweging voor Dell puur met geld te maken hebben. Mocht er iemand graag meer willen, dan betaalt die maar de hoofdprijs..
benieuwd of dell nog met een andere accu gaat komen. Zoals je vroeger ipv een 6-cells accu ook nog wel eens een 9-cells accu in je xps laptop kon plaatsen waardoor je toch weer wat extra werktijd had op de laptop.
Of die accuduur zo zwaar moet wegen hangt natuurlijk erg af van je geplande gebruik van de laptop. Er de hele dag op bezig zijn met pas 's avonds op de hotelkamer weer een stopcontact in de buurt redt deze duidelijk niet. Maar woon je bijvoorbeeld op twee uur reizen met het OV van je werk, dan voldoet de batterijduur van deze laptop ruimschoots om dagelijks onderweg te werken. Een uur of 3 zou voor mijzelf prima zijn; langer is uiteraard meegenomen maar ik zou er niet significant extra voor willen betalen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS HTC U12+ dual sim LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6 Battlefield V Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True