Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip

Redacteur laptops en componenten

Convertible Round-up

Vier klappers met een Core i5-8250U

Conclusie

We hebben vier convertibles met dezelfde specificaties getest, die toen we begonnen met testen, allemaal tussen de 850 en 900 euro kostten. Voor dat geld blijk je toch heel uitlopende convertibles te kunnen krijgen, waarbij er genoeg onderscheid bleek te zitten in snelheid, functionaliteit en vooral stevigheid. Dat laatste punt vinden we belangrijk, want een convertible hou je, in tegenstelling tot een gewone laptop, nog wel eens in de hand of zet je in verschillende posities neer. De Lenovo is in tegenstelling tot de HP en Asus behoorlijk stevig, maar het beste vinden we de Acer, die een volledig metalen behuizing heeft.

De Lenovo Yoga 520 en de Acer Spin 5 zijn ook in andere opzichten aan elkaar gewaagd. Beide hebben een vrij goed gekalibreerd scherm en een prima accuduur, en dankzij de stevigheid tikt het toetsenbord ook prettig, al heeft de Acer wat weinig travel. Op een aantal punten doet de Lenovo het zelfs beter dan de Acer, want de Yoga heeft de snelste ssd en is ook nog eens upgradebaar.

De Lenovo heeft echter een groot mankement: de snelheid in benchmarks, en dat rekenen we de Yoga zwaar aan. Ook na een biosupdate blijft de snelheid ondermaats en daar koop je geen laptop met een quadcore-i5 voor. De prijsverlaging van honderd euro die kort voor het online komen van de review werd doorgevoerd, kan wellicht sommigen over de streep trekken, maar wij verwachten dat een processor naar behoren presteert. De Acer eindigt in de meeste benchmarks juist wel bovenaan en combineert dat met de eerder genoemde stevigheid en lange accuduur.

De andere twee convertibles, van Asus en HP, hebben geen diepe indruk achtergelaten. De stevigheid van de behuizing valt in beide gevallen tegen. Verder hebben ze een kortere accuduur dan hun twee concurrenten en hebben ze hun eigenaardigheden, waardoor we eerder de Acer zouden aanbevelen, tenzij processorsnelheid je niets uitmaakt.

Lees meer

Reacties (98)

Wijzig sortering
Ik snap nog steeds niet waarom het bij Tweakers schijnbaar onmogelijk is om op een duidelijke manier de throttling te testen en vervolgens weer te geven in een grafiek...

Als er 1 review is waarbij dit nuttig is, dan is het wel deze!

Ik roep het al 2 jaar en steeds wordt gezegd dat er aan gewerkt wordt, echter blijft ik (en vele met mij) maar wachten tot Tweakers hier daadwerkelijk eens wat mee doet.
Nog even geduld, staat op de planning als m'n volgende artikel :)
Ik heb ook al vaker aangegeven dat notebookcheck het wel al een tijdje net doet.
Dus zeker daar eens een kijkje nemen hoe ze het doen.

Wat voor mij ook belangrijk is bij laptops, maar vaak vergeten is de drivers voor trackpad.
Met name windows precision of niet.
Alle laptops met een 'Built for Windows 10' sticker hebben een precision touchpad (driver).

nieuws: Microsoft maakt Precision-touchpads verplicht voor 'Built for Windows...
Heeft de Lenovo uberhaupt wel op high performance gestaan tijdens testen? Of is er gewoon voor een gebalanceerd profiel gekozen? Lijkt me erg stug dat deze zo slecht presteert door een firmware, zijn het niet gewoon software trucjes van Lenovo om de accuduur te verhogen? Zit er Lenovo software op die dat beheert?
Als het slechts dat is zou het wat mij betreft duidelijker zijn dat de Lenovo als beste uit de test zou komen. Sta momenteel juist op het punt een dergelijke laptop aan te schaffen, wanneer komt dat volgende artikel?
Is er wel op geluid gecheckt? Ik lees er namelijk nergens over.
De bekende probleem bij zulke convertibles is dat speakers naar achter worden gericht omdat ze in toetsenbord kant kunnen zitten.
Maar er zijn ook laptops waar speakers onderaan zijn geplaatst, en bij omklappen van scherm heb je speakers welisbaar achter maar wel naar je toe gericht. Ik kijk even naar foto's:

Acer: speaker grille te zien op toetsenbord zijde, aan de rand achteraan.
Asus: speakers zijn onderaan gezet bij toetsenbord deel, in de hoeken aan "voorkant".
HP: speakers zijn boven de toetsenbord zijde neergezet, achteraan.
Lenovo: speakers zijn onderaan gezet bij toetsenbord deel, aan de zijkanten bijna vooraan.

Dus omgeklapt hebben HP en Acer meer in de nadeel, Lenovo leek beste omdat die aan zijkanten naar je gericht zijn als je naar omgeklapt scherm kijkt.
Leg je bijvoorbeeld omgeklapt neer, dan neemt geluid bij HP en Acer dus flink af.

Zo zie je maar dat speakers op toetsenbord zijde toch niet goed idee is.
De beste oplossing is speakers in de schermdeel plaatsen. Alleen zo ben je zeker van dat geluid altijd naar je gericht is, normaal of omgeklapt. De bekendste voorbeeld is HP TouchSmart laptops, zo heb ik model TM2 hier waar speakers onderaan scherm is aangebracht. Dus dat geeft beste geluid als je films gaat draaien. Helaas weet ik dat het schermdeel wat dikker maakt om ruimte te maken voor de speakers. TM2 heeft andere manier van convertible: een draaibaar scherm op scharnier naar rechts draaien en dan neerklappen. Net wat anders en dit is vroeger vooral toegepast. Alleen we weten dat deze draaischarnier iets kwetsbaarder is dan 360 graden omklap scharnier. Ook iets minder stevig.

Het is jammer dat hier niet even gekeken is naar de multimedia deel, er is teveel gelet op de kantoor werkzaamheden waar geluid niet belangrijk is, maar wel op goed scherm, prestaties en lange accuduur.
Wij hadden op het werk heel toevallig afgelopen vrijdag de Lenovo uit deze test besteld. Vandaag binnengekomen, en voor de grap even Cinebench gedraaid (standaard powersettings, draaiend op batterij, wel de desktop van 150% scale weer naar 100% gezet), waarbij ik deze resultaten kreeg:
CPU Multi: 537
CPU Single: 139
OpenGL: 39.81

En op de standaard 150% scaling van je scherm waren dit de resultaten:
CPU Multi: 525
CPU Single: 140
OpenGL: 37.42

Een behoorlijk verschil dus met de Tweakers test, in Multi van laatste naar 2e en in Single van laatste naar net 3e! Ik heb vanmorgen ook geupdate naar de 2.0.5 BIOS versie en Windows 10 z'n complete update programma laten draaien.

In 3Dmark CouldGate haalde ik 7225 voor de totaal score, 8141 voor de Graphics en 5185 voor Physics.

Dus, de Lenovo is waarschijnlijk niet zo traag als de tests hier doen voorkomen :)

[Reactie gewijzigd door Rashann op 19 februari 2018 20:48]

Zou je ajb in het tabelletje het gewicht ook kunnen vermelden?
Dat is zo'n beetje de belangrijkste metric (voor mij tenminste)
Ze zijn namelijk allemaal aan de zware kant:

Lenovo 1.7kg
Hp 1.64kg
Acer 1.6kg
Asus 1.6kg

edit: je vermeldt een aantal gewichten (Lenovo 1780g, Asus 1441g), maar die wijken af van de tweakers spec-sheet. Welke zijn correct?

[Reactie gewijzigd door vladimirN op 17 februari 2018 10:44]

Inderdaad, wat een pruts review is dit dan weer zeg.
Voor mij is gewicht en grootte ook dÚ key factor om een notebook te kopen.
Je kan in de review niet eens eens zien wat de verschillen zijn met die super irritante camera pans die niks toevoegen.
Zou jij zelf een apparaat van 1,6 kg als tablet gebruiken? Geloof me, ik niet! Dit maakt meteen alle apparaten niet meer relevant voor aanschaf. Tuurlijk, gezien de prijs is dit een ander segment, maar dat had tenminste even vermeld moeten worden in de review.
Ik gebruik al jaren mijn Lenovo Yoga 2 13 met veel plezier, die met een gewicht van 1,56kg aan de zware kant is, en met 17mm relatief dik. Deze bakstenen zijn misschien iets sneller qua processor, maar voor de rest doen ze allemaal onder voor mijn oude beestje...
Fijn dat er een hoofdstukje is over wat je wel en niet kan upgraden maar in hoeverre zijn de accu's te vervangen? We zitten op Tweakers natuurlijk, ze zien er erg benaderbaar uit maar ik kan niet zien of de aansluitingen los te halen zijn of dat de accu is vastgelijmd?
Vastgelijmde accu's komen niet zo heel vaak voor, in de meeste gevallen is het zoals bij alle vier deze laptops, dus met een vastgeschroefde accu, die met een kabeltje aan het moederbord verbonden is. Als je de juiste vervanger kan vinden is het redelijk eenvoudig te verwisselen. Vastgelijmde accu's (al dan niet in meerdere delen) zie je vooral bij Microsoft en Apple - en bij die apparaten is het al een kunst om de behuizing Řberhaupt open te krijgen.
Volgens mij zie je op 3 van de 4 foto's dat de accu net als bij een tablet is vast geschroefd aan de binnenkant...
Ja we zitten op Tweakers, maar eerlijk denk ik dat er nog maar weinig mensen zijn die dagelijks aan hun hardware sleutelen. Laat staan de accu van hun convertible vervangen. En dat daardoor de artikelen meer richting de (pro)sumers gericht zijn.
Inderdaad, welk pennetje en welke niveau druk worden ondersteunt. Convertibles koop je toch niet om met je vingertje te bedienen? Dus; welke techniek (nTrig/MS of Wacom) en hoe worden dat out-of-the-box geimplementeerd (werkt Photoshop meteen, is het Inkscape ready, werkt het met Krita?)
Tweakers laat dit vaker liggen. Andere reviews trouwens ook, zelfs bij surface krijgt het relatief weinig aandacht. Maar binnenkort is er ook weer Samsung note tablet te verwachten, al die apparaten hebben hebben een pen. Zo'n pen is ontzettend handig, niet alleen voor kunstenaars. Hoe staat het met de handschriftherkenning? Met stroefheid en stevigheid, duurzaamheid, dikte van glas, etc. Ik koop geen apparaatje zonder pen meer, maar zou ze graag beter kunnen vergelijken.
Deze convertibles zijn vaak niet beste tablets om mee te tekenen. Het is met name een stukje gemak. Touch screen werkt erg intu´tief en snel. Ook werkt het goed tegen rsi.

Vele convertible gebruikers, willen nˇˇit meer terug naar een laptop zonder touch screen (waaronder ik). Voor velen mogelijk moeilijk te begrijpen, maar ach.

Gelukkig zijn de touchscreens wel een stuk nauwkeuriger en geadvancheerder geworden.
Zou de lenovo in benchmarks niet beter presteren als je er een schone Windows installatie op uitvoert zonder alle lenovo software? Ik zou qua degelijkheid nm. eerder lenovo nemen dan acer.
Acer is wel steeds beter geworden in de jaren. Lenovo consumentenlijn zie ik nog te vaak uitval of reparaties aan moederbord langskomen op forums, newegg, amazon
Ik zou gewoon wegblijven van de LENOVO consumentenlijn.
Is gewoon een te groot verschil in kwaliteit met de Thinkpads.
Ik heb nog een Lenovo G580 liggen uit 2012 en daar is werkelijk niks mee aan de hand. Enkel de hdd is vervangen voor een ssd en het geheugen uitgebreid naar 8GB om de levensduur wat te verlengen. En als je bedenkt dat zelfs de accu nog prima is vind ik het veilig on te zeggen dat Lenovo wel degelijk goede producten kan maken. (Vergeet alleen niet de crapware te de´nstalleren ;) )
Ik heb bijna hetzelfde model en dat ding is inderdaad oerdegelijk. Destijds gekocht voor 599,- Accu is nog prima, behuizing is superstevig. Echt nul flex op het toetsenbord.
Toch zou ik wat oppassen met dergelijke observaties want als je je bedenkt dat Lenovo een veel groter marktaandeel heeft dan Acer dan is de kans ook groter dat je dergelijke verhalen tegenkomt. Als je iets zinnigs wil zeggen over de betrouwbaarheid van een merk kun je beter kijken naar RMA-gegevens van retailers en dergelijke.
Het zou mij niks verbazen als dat meer komt door het koelprofiel van de Lenovo. In de reviews van de voorganger (maar dan i7), en ik merk het ook bij mijn eigen, kwam al naar voren dat de koeling niet helemaal overweg kon met het vermogen en dus snel veel lawaai maakt.
Na een paar updates en zelf wat geknutsel in de profielen heb ik die van mij redelijk stil gekregen maar wel ten kosten van prestaties
Surface pro i5 (2017) is volgens mij nu ook in de aanbieding. Had er mooi tussen gepast.
Ja de Dell Inspiron 13 5000 met zelfde specs nu ook in wintersale voor Ą 699,- maar T.net policy neemt nooit aanbiedingen mee (of Dell for that matter).

@Zokkel : Voor zover ik weet is het aan een website zelf om de data aan te leveren, en Dell doet dat (blijkbaar) niet.

[Reactie gewijzigd door zion op 17 februari 2018 08:58]

Is er eigenlijk een reden waarom Dell nooit mee genomen wordt in dergelijke vergelijkingen?
De Inspiron 13" 5000 2in1 stond op m'n lijstje, maar het duurde een tijd voordat Dell een sample kon leveren en toen dat beschikbaar was bleek 'ie defect te zijn. Ik wilde de review ook niet langer uitstellen, dus vandaar helaas geen Dell.
Ik heb een Dell Inspiron 13" 5000 2in1 voor ongeveer een jaar in mijn bezit.

Wat een baggerding.

In het kort; accuduur zuigt (2 uurtjes), scharnieren zijn slap, scherm is slecht, voedingssteker blijft slecht zitten en maakt de laptop ineens heel traag, audio drivers buggy en service en garantie zijn volledig afwezig als je geen garantie hebt bijgekocht.

Ik zal er nog wel eens een review overschrijven.
Nee, het is geen convertible en heeft een oudere CPU, de i5 8250U is een ander beestje.
En niet te vergeten dat de Surface Pro niet eens met toetsenbord komt ;). Het is een tablet.
Zou best zo'n Acer/Lenovo willen kopen, maar dan wel met Linux / zonder Windows.

Testen met - en op compatibiliteit van Linux lijkt me een fijne aanvulling op dit soort hardware testen. Temeer ik nog vrolijk Linux (Lubuntu) draai op laptops van 12 jaar oud. Werkt prima, levenslange support. Kortom duurzaam, veilig en goedkoop.

Krijg je nog geld terug als je Windows afwijst?

De bepaling staat nog steeds in de Windows licensie:

If you do not accept and comply with these terms, [..]. You may contact the device manufacturer [..] to determine its return policy and return the software or device for a refund or credit under that policy.

Dan is de vraag, hoe zit dat in de praktijk?

Een windows licentie kost toch nog iets van 100 euro, Het zou fijn zijn 15% te kunnen besparen. Voor geen goud wil ik Linux gedag zeggen: heerlijk de vrijheid en transparantie van Open Source software.

[Reactie gewijzigd door Maanziek.nl op 17 februari 2018 14:56]

Het bedrag dat je noemt is de retail prijs.
Ik vermoed dat een fabrikant vele malen minder hiervoor betaald.

Je moet ook altijd beseffen dat u een uitzondering bent en de windows licentie absoluut niet de prijs bepaald van je laptop.
Dat vermoed ik ook, maar welk bedrag dan?
laatst nog pro voor 17 euro wholesale gezien
Wonderlijk die prijsverschillen. In de Pricewatch begint het bij 88 euro

Ik zie ook wel eens andere merkproducten voor een kwart van de prijs, maar dan deugt er meestal iets niet.
tweakers privewatch houdt geen rekening met quantumkortingen
je bedoelt, die 17 euro geldt alleen als ik er 10.000 koop?
En partner level X bent.

Ik geloof dat een Gold-partner voor verkoop nog maar ~8USD word gevraagd, en een klasse lager 14, en er zijn niveau's waar het weer anders zat. Maar goed, ben sinds 2016 (gelukkig?) een beetje uit de MS diensten.
Ah, en als een fabrikant die afbeelding of teksten `Acer raadt Windows XXX aan` gebruikt, wat ben je dan?
Of fabrikanten het nog doen weet ik niet gezien de licentie tegenwoordig in de bios ingebakken zit en dus eigenlijk niet permanent meer te verwijderen is, uit het (enigzins verre) verleden weet ik dat Sony uit mijn hoofd je 20 of 25 euro teruggaf bij het niet accepteren van de destijds Windows XP licentie, maar dan moet je volgens mij wel de CoA zegels opsturen naar Sony waardoor de besparing vrijwel nihil was. Het is in de regel beter de Windows licentie gewoon te behouden ook al gebruik je deze niet, wil je bijv. de machine 2de hands verkopen zal het niet meer hebben van die licentie de prijs geen goed doen. De volle verkoopprijs hoef je echter zeker niet op te rekenen mochten ze dit nog doen.
Vandaar mijn vraag,
Wat mij eerlijk gezegd verbaast- het is natuurlijk al een oude discussie - dat het nog in de licentie staat, en als het in de licentie staat dan moet het toch kunnen.
In de licentie staat vooral dan MS zelf geen refunds geeft (wat logisch is, zij hebben het immers niet verkocht aan jou, maar aan de OEM) en dat je aan de OEM kan vragen wat hun return policy is, en op basis daarvan een refund of credit kan krijgen voor de software of het apparaat. Het is dus niet dat de OEM verplicht is om een refund te geven voor alleen de software volgens die voorwaarden. De laatste echter ook belangrijke zin laat je weg.
You must comply with that policy, which might require you to return the software with the entire device on which the software is installed for a refund or credit, if any.
In NL heb je in ieder geval de volgende opties:

1. Koop een kaal device zonder OS (niet altijd een optie)
2. Koop een device met Linux (niet altijd een optie, o.a. Dell heeft dit uit mijn echter wel op bepaalde modellen, verwacht echter geen groot prijsverschil).
3. Als je het niet eens bent met de licentie voorwaarden stuur het apparaat terug onder WKOA regeling naar de verkoper (mits online besteld). Hoe dit in een "stenen winkel" werkt waar in de basis het principe van "koop is koop" van toepassing durf ik niet te zeggen.
4. Accepteer de licentie niet en ga in contact met de fabrikant, deze kan een een refund geven voor alleen de software, maar ook aangeven dat ze het device terug willen en het hele apparaat crediteren. (het beste regel je dat laatste echter via de verkoper, daar heb je namelijk juridisch gezien je rechten).
5. Het kan ook zijn dat een refund voor enkel de software niet van toepassing is, ga dan of terug naar 3, of accepteer de licentie voorwaarden niet, verwijder de pre-installed Windows versie en installeer je OS van keuze en neem het apparaat in gebruik.
Ik citeerde wel degelijk under that policy. Zonder de policy van de fabrikant weet je dus niks. Wat de (Italiaanse) rechter indertijd bepaalde; als consument mag je ervan uitgaan dat die policy er is.

Inderdaad:heb er in een stenen winkel wel eens naar gevraagd, dan kijken ze je glazig aan, en weten van niks. Wat vreemd is aangezien je als verkoper de plicht hebt de koper hierover juist informatie te verschaffen, het gaat toch om de uiteindelijke prijs van het product.

Mochten alle fabrikanten nul op het rekest geven, dan lijkt het er toch op dat die bepaling in de Windows licentie een wassen neus is.

Volgens mij zou een rechter best kunnen beslissen, dat als je na het uitpakken gelijk met een Linux USB de harddisk formatteert met een Linux distributie je simpelweg de Windows licentie afwijst, en dat het terugsturen een onnodige en onredelijk eis is. Ik zie het probleem hier niet.
Zie ook mijn post hieronder vlak onder, volgens mij is die Italiaanse uitspraak weer "teruggefloten" door de overkoepelende EU rechter. Waarbij de EU rechtbank vrij duidelijk aangeeft dat de OEM geen separate prijs informatie hoeft te geven over het bijv. het OS. Wat ik op zich ook niet ook onlogisch vind, ze verkopen een product, de hardware in combinatie met bepaalde software en dat volledige product supporten ze, ze supporten niet de hardware onafhankelijk van de software. Dat er je er ook andere software op kan installeren (zoals bijv. een compleet ander OS) is natuurlijk duidelijk, echter hoeft de OEM dat niet te supporten. In zo'n geval zie ik het eigenlijk als logischer dat de leverancier van het alternatieve OS voor de support zorgt. Behoudens natuurlijk bij hardware defecten, echter dan kan een OEM wanneer je aanspraak maakt op fabrieksgarantie wel verlangen dat het apparaat eerst in de origineel uitgeleverde configuratie getest wordt. Wel iets om rekening mee te houden.

Verder is het natuurlijk zo dat die bepaling in de licentie voorwaarden er voornamelijk is om Microsoft vrij te waarden. Niet om de consument meer rechten te geven t.o.v. de OEM.

Dat laatste is ook geen probleem, je hebt alleen niet ten allen tijden het recht op een eventuele refund voor alleen het OS. Als jij dus per se een refund wil kan die eis van het volledige product terugsturen er dus wel degelijk zijn, en daar zie ik ook niet echt een onredelijkheid in. Als je per se een Linux machine wil en niet het gevoel wil hebben dat je ook voor Windows betaald kan je imho het beste een machine zonder OS kopen of een met Linux bijgeleverd, echter zal de keuze dan wel een stuk kleiner zijn.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 18 februari 2018 14:55]

Inderdaad dan lijkt het erop dat het niet misleidend is om de informatie niet te verrmelden, maar waarom zou je geen opheldering geven als je er naar gevraagd wordt. Ben toch benieuwd wat Tweakers te horen krijgt.

Ongetwijfeld is het hele garantie/support verhaal een probleem op zich.

Heb echter vaak meegemaakt dat een winkelier/fabrikant (HP Nederland) zegt dat het niet onder Linux werkt, terwijl het wel onder Linux (HP international) werkt. Dat is ook raar.

En verder is dit ook wel belangrijk:
However, the CJEU doesn't rule on the dispute itself. It's left up to the national court, in this case the French Cour de Cassation

[Reactie gewijzigd door Maanziek.nl op 18 februari 2018 14:50]

Heel raar is dat niet, als een support medewerker / winkelier niet 100% zeker is dat iets werkt zal deze vaak zeggen (of in het geval van de support medewerker) moeten zeggen werkt niet / is niet supported. Dit om zichzelf te beschermen. Zegt zo'n winkelier bijv. uiteraard werkt dat (en jij hebt dat op schrift / of opgenomen) en het werkt toch niet, of veroorzaakt zelfs schade zal hij daarvoor aansprakelijk zijn (Als jij dat niet op schrift het en hij heeft het gezegd uiteraard ook, maar zal het voor jou lastig te bewijzen zijn). Geeft hij aan "is niet supported of werkt niet" en jij gaat het toch testen of uitvoeren zal dat in veel gevallen anders liggen.

Dat laatste klopt inderdaad, maar is normaliter slechts een "technisch" dingetje. De Franse rechtbank stelt in dit geval namelijk de vragen aan het EU hof om duidelijkheid te verkrijgen, het EU hof doet uitspraak over die vragen en die antwoorden van het EU hof verwerkt de Franse rechtbank dan weer in haar uitspraak. Normaliter is het in dat soort gevallen niet te verwachten dat de Franse rechtbank afwijkt van wat de EU rechter aangegeven heeft in haar antwoorden.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 18 februari 2018 14:55]

Ho, er is toch een verschil tussen:
Werkt niet of ik weet niet of het werkt

Dat is niet een technisch dingetje: de vraag van de Franse rechter aan het Europese hof was of het een misleidende handelspraktijk was, dat is het blijkbaar niet, al kan je daar bij Lenovo nog een vraagteken bij zetten, als ze Superfish meeleveren.

Dat alles staat los van welke refund policy dan ook, waar ik het over had, en wellicht die Franse meneer ook.
Niet direct, want dat is juist waar die rechtzaak om begonnen is Sony wilde geen refund toepassen voor alleen de software, maar enkel het volledige apparaat terugnemen. Juist daarom heeft deze meneer de zaak gestart, om een vonnis te verkrijgen waarbij hij recht zou hebben op een refund voor enkel de software. De zaak had dus wel degelijk de refund policy van Sony als onderwerp, want de klager was het niet eens met die policy.
Verzoeker Vincent Deroo-Blanquart koopt in december 2008 een computer met voorge´nstalleerde software bij verweerster Sony France (nu Sony Europe). Hij vraagt verweerster tevergeefs terugbetaling van de kosten van de meegeleverde software en begint een procedure. Hij stelt dat dit verboden koppelverkoop is, een oneerlijke handelspraktijk.
en
The CJEU was asked to intervene after French citizen Vincent Deroo-Blanquart took Sony to court for failing to reimburse the cost of pre-installed software—Windows Vista Home Premium operating system—that he did not wish to use on a laptop.

Sony refused and instead offered to cancel the sale altogether.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 18 februari 2018 15:41]

Dat klopt, maar dat was niet het onderwerp van de de Europese rechter, want die deed alleen uitspraak over de vragen die hem voorgelegd werden door de Franse rechter of de gezamenlijk verkoop van software een oneerlijke, misleidende handelspraktijk is, als je geen inzicht hebt in de prijs, het niet kan afwijzen, of als je het apparaat niet zonder die software kan kopen.

Nee zegt die Europese rechter, dat is het niet in het licht van de Europese artikelen 5 en 7 van richtlijn 2005/29. Die vraag was relevant omdat die Franse meneer een schadevergoeding had ge-eist vanwege oneerlijk handelspraktijken. Dat staat toch los van de bepaling in de licentie dat je voor een refund de software kan afwijzen.

Overigens is Bloatware wel een issue, want die meegeleverde Superfish spionage bloatware van Lenovo zou zo maar in strijd kunnen zijn met de vereisten van professionele toewijding / requirements of professional diligence, laat staan dat de consument daarover juist is ge´nformeerd.

Overigens is veel belastingontwijking juridisch gezien niet verboden, maar maatschappelijk gezien onwenselijk en economisch gezien schadelijk. Dat lijkt me hier ook het geval. Wat dat betreft is de politiek aan zet, of de maatschappij.

En nu eerst Tweakers :)

[Reactie gewijzigd door Maanziek.nl op 18 februari 2018 17:38]

imho is t wettelijk verplicht om m met iets anders dan windows te kunnen kopen. koppelverkoop/syndicaatvorming waren daar de argumenten voor en het is destijds middels rechtspraak afgedwongen als ik t me goed herinner
Voor zover ik weet heeft het EU gerechtshof juist precies dat tegenovergestelde geoordeeld:
In September 2016, the Court of Justice of the European Union ruled that "the sale of a computer equipped with pre-installed software does not in itself constitute an unfair commercial practice within the meaning of Directive 2005/29 when such an offer is not contrary to the requirements of professional diligence and does not distort the economic behaviour of consumers." The Court also ruled that Directive 2005/29 does not require OEMs to include a separate price for an operating system license.
en https://arstechnica.com/t...ware-windows-battle-cjeu/

Als dat al afgedwongen zou zijn en die wettelijke verplichting er zou zijn dan verwacht ik niet dat de winkels nog vol zouden liggen met modellen die alleen met Windows verkrijgbaar zouden zijn, dan zou er allang ingegrepen zijn naar mijn mening.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 18 februari 2018 11:50]

Wonderlijke is toch dat de rechter stelt:
to purchase a computer already equipped and ready for immediate use
In de praktijk ben je net zolang bezig ongewenste meegeleverde bloatware te verwijderen als een nieuw OS te installeren, en dan heb ik het nog niet eens over bepaalde schadelijke Superfish Lenovo software.

Laten we wel zijn, dat is natuurlijk een verdienmodel, alle software die Windows/fabrikanten op deze manier mee kan leveren en waarvoor ze ongetwijfeld betaald worden.

[Reactie gewijzigd door Maanziek.nl op 18 februari 2018 14:54]

Bloatware is natuurlijk weer een discussie opzich en ook daar heb je keuze. Je bent niet verplicht om een machine te kopen met een berg aan bloatware. Ik regel voor zakelijke klanten redelijk wat HP en Dell in en daar valt de Bloatware vaak erg mee (ook al gebruiken we in vrijwel alle gevallen custom klant eigen images via bijv SCCM dus alles behouden eventuele in gebruik zijnde management tools gaan er toch wel af).

Maar je komt inderdaad ook modellen tegen die "vol" zitten met bloatware.
Nederlandstalig linkje over de kwestie C-310/15 Deroo-Blanquart
Dat kun je zelf ook wel uitzoeken toch? Of moeten ze ook uit testen of hackintosh draait op deze laptops?

Het zijn tenslotte Windows apparaten. Ik snap best dat er nog wat dingen verbeterd kunnen worden aan sommige reviews, maar dit is gewoon een vraag van een linux fanboy die vast en zeker te googlen is. Voorgaande keren, zoals bij Dell stond het er vaak specifiek bij benoemd.

[Reactie gewijzigd door Inverted_World op 18 februari 2018 10:37]

Een vreemde reactie.
- Als ik dat zelf kan uitzoeken , kan iedereen alles uitzoeken. Waarom zou Tweakers dan Řberhaupt reviews publiceren.
- Kan je deze apparaten dan zonder Windows kopen?
- De licentie van Windows staat toch toe dat je deze afwijst. Waarom heb je daar kritiek op?
Een Windows licentie is verkrijgbaar voor 20 tot 30 euro. 100?? Dat ga je er in elk geval niet op retour krijgen :)

[Reactie gewijzigd door Vayra op 18 februari 2018 13:56]

Jammer dat er bijna niks over de luidsprekers gaat, en dan nog liefst in de verschillende standen. Dit soort apparaten lijken ideaal voor multimedia-consumptie. Echter lijkt in de praktijk de stickertjes van JBL, Dolby,.. er maar voor marketing op te hangen. Toch vind je daarin grote verschillen die voor mij eerder het verschil in aankoop zouden uitmaken dan de upgradebaarheid.
In fysieke winkels kan ik zelf ook - zij het veel minder uitvoerig - de behuizing, het display (helderheid, kijkhoeken, reflectie; voor ernstig Photoshop-werk moet je toch sowieso elders gaan zoeken) en de plaats van de vingerafdrukscanner zien, echter kan je het geluid bijna nooit testen door het omgevingsgeluid en omdat het niet gemanierd is.
Ook throttling, warmteproductie en ventilatorgeluid zijn factoren waar de consument niet vaak aan denkt, zelf niet kan testen en hier ook bijna niet aan bod komen.
Ik besef dat elke reviewer zelf een afweging maakt welke zaken er belangrijk zijn maar mijns inziens heeft de auteur zich hier te weinig naar de gemiddelde koper van dit soort apparaten gericht.
voor de HP kan ik dat wel beantwoorden, aangezien mijn 15,6inc variant exact dezelfde speakersetup heeft. Het geluid daarvan is 'ongeevenaart' goed, ik heb het vorrige week toevallig vergeleken met de asus vivobook pro (jbl speakers), en persoonlijk vind ik de b&o nog NET iets mooier, voller (voorral de midden tonen), om je een indruk te geven, mijn 25 euro kostende phipips headset speakertjes (inear) klinken minder goed dan de speakers van mijn laptop. wel merk je dat de bas niet meer mee kan bij >85% vol dus als je een keer echt een (muziek/film) wilt kijken is een stillere omgeving wel nodig.
dolby op mijn lenovo 710 geeft echt wel een ruimtelijk gevoel, echt super

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True