Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch en Chris Broesder

Goedkope bluetooth-oordoppen

De onderkant van de westerse markt

Conclusie

De verschillen tussen de bluetoothheadsets in onze eerdere test met duurdere dopjes waren groot en dat is hier niet anders. De geluidskwaliteit is misschien nog wel de meest onderscheidende factor, maar ook meteen de subjectiefste, of in elk geval moeilijkst grijpbare. Toch hebben we gepoogd ook daarover een zo objectief mogelijk oordeel te vellen, door naar veel verschillende soorten muziek te luisteren en twee redacteuren los van elkaar te laten testen. Bovendien hebben we een test gedaan met roze ruis, die de verschillen in geluidskwaliteit ook hoorbaar maakt.

Voor we dieper op de dopjes ingaan, eerst nog even een korte uitleg over wat we bedoelen met de diverse onderdelen waarop we beoordeeld hebben in de round-uptabel die je hierboven ziet. Accuduur en geluidskwaliteit spreken voor zich, maar functionaliteit en comfort in mindere mate. Zo verstaan we niet alleen de functies van het bedieningspaneeltje onder functionaliteit, maar scharen we de accessoires die erbij zitten en waterdichtheid daar eveneens onder. Onder comfort valt niet alleen of de dopjes lekker zitten, maar ook of ze goed blijven zitten, bijvoorbeeld tijdens het sporten.

Draagcomfort en functionaliteit

Het bereik en de accuduur van de verschillende oordopjes hebben we hier al besproken. Dat zijn objectieve gegevens, waarbij de Sony MDR-XB50BS en de Aukey EP-B40 goed uit de bus kwamen en de Urbanista Berlin als minste.

Draagcomfort is echter een subjectief gegeven, maar we durven er toch harde conclusies over te trekken. Sony, Anker, Aukey en in mindere mate Urbanista mikken op de sportliefhebber, JBL en Philips niet. Anker en Aukey proberen het ontwerp te kopiëren van een bekende oordoppenleverancier als Jaybird, met vrij kleine dopjes die aan de bovenkant zijn voorzien van een vleugeltje dat in het oor haakt. Dat zagen we in de vorige test voorbijkomen bij Bose. Daar werkt het prima, hier helaas niet. De oordoppen van Bose zitten stevig en toch comfortabel. Bij Anker en Aukey zitten de doppen wel redelijk stevig, maar beduidend minder comfortabel. Dat doet Sony met de MDR-XB50BS wat beter, al had een van ons wel wat irritatie van het conusvormige deel dat net buiten de gehoorgang valt en tegen de concha aankomt.

Van de modellen die niet voor sporten bedoeld zijn, steken de E25BT van JBL erbovenuit. Het zijn eenvoudig vormgegeven oordoppen die prima zitten als je geen gekke dingen doet. Daar kunnen Philips en Urbanista nog wat van leren. Die twee hebben voor de vorm van de doppen gekeken naar Apple, maar beide slaan de plank mis. Waar de EarPods en AirPods opvallend prettig en stevig zitten, valt de set van Philips juist makkelijk uit je oor. Bij de standaard doppen van Urbanista is dat ook het geval, maar gelukkig zit daar een setje rubbers bij die veel beter blijven zitten. Ze zitten echter helaas niet comfortabel.

De voorzieningen van de zes modellen zijn grotendeels gelijk. Veel verder dan de standaard functionaliteit gaat het in deze prijsklasse niet. De Sony-dopjes vallen op doordat die een nfc-chip hebben ingebouwd, zodat ze makkelijk aan je telefoon te koppelen zijn. Aukey heeft dan weer het a2dp-profiel, wat wil zeggen dat je de doppen met twee telefoons tegelijk kunt verbinden en via het kleine bedieningspaneeltje kunt switchen.

Geluid

Er zijn opmerkelijke verschillen tussen de zes modellen, waarbij er een duidelijk onderscheid is tussen de bekende merken en de onbekende. De oordoppen van Sony, JBL en Philips klinken beduidend beter dan die van Anker, Aukey en Urbanista. Sterker nog, wat geluid betreft zijn alleen de eerste drie aan te raden. De Sony MDR-XB50BS klinken van die drie het beste, al hangt dat een beetje van je smaak af. De Philips SHB5250 knallen wat meer in hoog en laag, en de MDR-XB50BS hebben veel bas, maar gelukkig niet overdreven veel. De JBL E25BT blijven daarbij iets achter, met een wat vlakker geluid. Bij de mindere goden vallen de Aukey EP-B40-doppen op. Die komen bas tekort, al is dat op te lossen door de doppen diep in je oor te duwen. Dan klinken ze veel beter, maar zitten erg onprettig. Het geluid van de sets van Anker en Urbanista is echt ondermaats in vergelijking met sets van Sony, Philips en JBL.

Winnaar

Daarmee kent de test een duidelijke winnaar. De MDR-XB50BS-oordopjes van Sony zijn van de zes modellen uit deze test het meest allround. Ze hebben de beste geluidskwaliteit, zitten stevig en comfortabel, zijn geschikt om mee te sporten en gaan lang mee. De E25BT van JBL klinken net iets minder, de accu gaat iets minder lang mee en ze zijn niet geschikt om mee te sporten. De SHB5250 van Philips klinken goed en gaan ook lang mee, maar vallen veel te makkelijk uit je oor. Over de overige drie kunnen we kort zijn. De Soundbuds Slim van Anker, de EP-B40 van Aukey en de Berlin van Urbanista zitten niet prettig en klinken niet best, en zijn daarmee geen aanraders, ook al zijn het de goedkopere dopjes.

We hebben bij de beoordeling rekening gehouden met de prijzen van deze oordopjes, aangezien het verschil tussen de duurste en goedkoopste procentueel gezien groot is. Toch zijn we ook streng geweest voor de goedkopere headsets, omdat goedkoop niet hoeft te betekenen dat oordoppen niet lekker zitten of uitvallen. Hoewel de geluidskwaliteit wat minder mag zijn voor goedkope oordoppen, weten we uit ervaring dat deze niet slecht hoeft te zijn.

Na deze test zijn we erg benieuwd geworden hoe deze oordoppen zich verhouden tegenover de supergoedkope bluetoothheadsets die je in Chinese webshops kunt bestellen. Daarom hebben we daar onlangs zes Chinese modellen van maximaal twintig euro gekocht. Die zetten we in de volgende test tegenover elkaar en tegenover de dopjes die we hier getest hebben. Wordt vervolgd dus!

Reacties (194)

Wijzig sortering
Ik heb zelf de Aukey EP, maar gebruik ze niet meer. Grootste nadeel en dat kun je ook zien op de foto: https://tweakers.net/i/dn...51363.jpeg?f=imagegallery

is dat de draad vouwen blijft houden. Hierdoor blijft de draad/kabel achter je hoofd in je nek altijd een beetje gevouwen en oncomfortabel en geforceerd zitten. Als de kabel zonder vouwen zou zijn, dan zou het al een stuk comfortabeler zijn.

Met sporten zijn ze al helemaal niet te gebruiken door de vouwen omdat je dan veel beweegt en je ze altijd voelt zitten door die vouwen in de kabel. Tevens is het minimale gewicht van de volume control blok dan ook een issue waardoor de kabel/draad scheef gaat hangen en je earbuds dus uit je oor getrokken worden.

Ik ben sinds vorige week overgestapt op de Apple Airpods en dat is een hele verademing tijdens het sporten en vooral geen kabel/draad meer achter mijn hoofd/in mijn nek. Kost wat, maar scheelt me nu een heleboel ergenissen.

Edit: Ik heb overigens geprobeerd de vouwen uit de kabel/draad te krijgen door de oortjes aan hun eigen gewicht te laten hangen, maar na een week waren de vouwen er nog niet uit. Zelfs nog extra gewicht eraan gehangen, maar dan gaan die vouwen er nog niet uit.

Deze earbuds hebben dus geen vouwen in de kabel/draad. Zou zou het moeten zijn. Dan zit het al wat comfortabeler.

http://www.freshnrebel.co...ndigo-3ep200in-detail.jpg

[Reactie gewijzigd door MRE-Inc op 15 februari 2018 08:59]

Misschien dat een haardroger de kabel wat kan versoepelen, ik heb zelf de Tronsmart Encore S1 die hetzelfde probleem heeft.
Ik kan twee tegenstrijdige opmerkingen niet met elkaar rijmen :

Uit het stukje over de Sony MDR-XB50BS :
De geluidskwaliteit van deze Sony-doppen steekt boven het gemiddelde in deze test uit. Er komt vooral veel bas uit MDR-XB50BS, maar niet zoveel dat het onprettig wordt. Ongebalanceerd zou je ze wel kunnen noemen, maar toch, als je naar elektronische dansmuziek luistert, is het best fijn om een beetje bas te hebben.
Uit de conclusie :
De Sony MDR-XB50BS klinken van die drie het beste, al hangt dat een beetje van je smaak af. De Philips SHB5250 knallen wat meer in hoog en laag, en de MDR-XB50BS hebben veel bas, maar gelukkig niet overdreven veel. Verder klinkt laatstgenoemde headset goed gebalanceerd.
Ik zie het inderdaad. Dat klopt niet, er is iets mis gegaan bij de conclusie zo te zien. Ik pas het meteen aan, dank je :)
Er word gesproken over A2DP welke ervoor zou zorgen dat er met 2 apparaten tegelijk verbonden kan worden. Dit hoort MultiPoint te zijn. A2DP is een bluetooth profiel voor geluid.

Advanced Audio Distribution Profile (A2DP) is een bluetooth-profiel waarmee mono- of stereohifigeluid over een draadloze bluetoothverbinding verzonden kan worden en moet daarom onderscheiden worden van bluetoothaudio dat slechts bedoeld is voor spraakoverdracht.

https://nl.wikipedia.org/...udio_Distribution_Profile
Bedankt voor de feedback. Hier wordt inderdaad MultiPoint bedoeld, maar wel A2DP Multipoint zoals dat heet. Ik heb het even toegevoegd :)

[Reactie gewijzigd door Chris Broesder op 15 februari 2018 10:27]

Daar is een "geachte redactie" topic voor.
Ik vind het +1 inzichtelijk omdat er uitleg bij staat wat A2DP is.
Duidelijk! voor de volgende keer ;)
Tot nu toe geldt voor mij "goedkoop is duurkoop". Ik heb meerdere merken van aliexpress besteld en die zijn allemaal gesneuveld of in de rommel la beland omdat ze gewoon niet bevielen.
3 maand geleden toch maar wat dieper in de beurs getast en de plantronics backbeat fit 2 op coolblue besteld. Tot nu toe heel blij met deze aankoop. Fijne pasvorm, goed geluid en lange accuduur (6 uur op volle accu) en daadwerkelijk waterdicht!

Voor mij allemaal heel belangrijk omdat ik dagelijks 30 km op de fiets doorbreng.
Aanrader voor de sportievelingen onder ons.
Ik gebruik zelf Chinese oordopjes van Remax na de tip van deze site: http://aartjan.nl/blog/beste-oordopjes-en-headsets/

Gebruik ze al een half jaar, geen defecten prima geluid. Vergelijkbaar met mijn Philips oordoppen van 30 Euro.
Die beste man heeft als tip ook de auckey ep-b40 die hier in de test een 4.5 haalt. Wie z'n oren moeten we dan geloven?
Vooral de bas schiet tekort. Die klinkt eigenlijk best goed als je de oordoppen echt flink in je oor duwt, maar zo willen ze niet blijven zitten.
Alle oren zijn anders, zou bij jou of mij prima kunnen passen en goed kunnen klinken.
+1 voor de Backbeat Fit. Deze ook een poos gehad totdat ze stuk gingen. Mocht je twijfelen, tegen een auto zijn ze niet opgewassen :9. Ik was sowieso niet heel goed met die draadloos dingen, ik was hem geregeld kwijt en dat heeft er dus ook voor gezorgd dat ie op de weg kwam en dus overreden werd. Maar doet verder niet af aan het product, kwam best goed geluid uit en zaten comfortabel tijdens het fietsen en sporten.
Dit is de eerste keer dat ik "wireless" oordoppen zie, en wat zie ik, er zit een draadje tussen :? Als ze toch met bluetooth verbonden zijn maak ze dan ook echt wireless.

Is dit alleen bij deze "goedkope" modellen of is ieder dopje zijn eigen accu en het synchroon lopen van de 2 audio kanalen technisch nog niet haalbaar?

[Reactie gewijzigd door Brandts op 15 februari 2018 07:06]

Hier heb je een punt.
Draadloos is voor mij ook echt zonder "neckband". Jammer dat hier alleen "neckband" oortjes te zien zijn.

Op mijn website heb ik wel een vergelijking gemaakt tussen echt draadloze oordopjes. Die kan je HIER *knip* vinden.

Vooral de QCY Q29 Pro is er eentje die je zeker moet bekijken. Kwaliteit vind ik enorm goed van de QCY.

[Reactie gewijzigd door Dirk op 16 februari 2018 15:00]

Laatst tijdens een flinke kortingsactie rond 11.11 twee paar QCY QY 19 'draadloze' oordopjes gekocht, een voor mij en een voor m'n zus. Destijds 14 euro voor betaald, kosten nu ietsje meer denk ik maar ben ook zeer blij met de (geluids)kwaliteit. Die is zo goed dat ik mijn Xiaomi piston hybrids nauwelijks meer gebruik: Het geluid daarvan is wel ietsje beter, en volumecontrol is ook wat exacter met analoge doppen, maar het verschil is klein genoeg dat het gebruiksgemak van draadloos dat ruim waard is. Meer dan 1 dag gebruiken zonder opladen is wel risicovol.

Offtopic:
Ondanks deze positieve ervaring zou ik nog steeds geen telefoon zonder 3.5 poort overwegen, ik merk dat ik die nog steeds gewoon best vaak nodig heb
Ben ik met je eens, jammer dat de dopjes van QCY niet zijn meegenomen in de test. Voor die twee tientjes ongetwijfeld m'n beste koop van vorig jaar geweest. Prima accuduur, laadt snel op, komt met veel verschillende dopjes en de geluidskwaliteit is dik in orde.

Persoonlijk vind ik een 'nekband' draadje wel fijn, zo raak ik 'm niet zo snel kwijt en kan ik 'm om mijn nek laten rusten als ie even uitmoet. Iedere keer in/uit m'n broekzak lijkt me vervelend.
Vind die nekband inderdaad ook vrij handig om oordopjes gewoon de hele dag om mijn nek te hebben hangen. Nadeel is wel dat het ding vrij irritant in je nek ligt als je een kledingstuk zonder duidelijke kraag aan hebt, maar misschien heb ik daar ook wel gewoon wat bovengemiddeld snel last van. Een iets langer draadje zou dat makkelijk kunnen oplossen
Inderdaad heel jammer dat QCY niet is meegenomen in de test. Was zelf erg verrast over de kwaliteit van een headset die ik vorig jaar voor mijn zoon had gekocht. Heb zelf nu de qy31 voor het sporten en ben er erg tevreden over.
ik ben ook erg te spreken over de QY12's. de oordoppen zijn behoorlijk groot maar leveren dan ook wat meer bas dan de competitie en de batterijduur is volgensmij ook hierdoor goed. jammergenoeg ben ik ze een keer kwijtgeraakt en ben dit keer voor een ander merk gegaan.

het model wat ik nu heb heeft wel 'normale' maar doppen maar klinkt dan ook een stuk minder goed. ze zijn verre van slecht en voldoen prima, vooral voor de prijs van ¤12, maar de QY12's waren volgens mij toch een betere keuze. het automatisch uitgaan bij het magnetisch verbinden van de 2 oortjes is een mooie functie en zorgt dat je de dingen niet muziek af laat spelen terwijl je niet luistert. ik wil ook nog wel een keer een van de écht draadloze oortjes van hun proberen, maar ben er eigenlijk helemaal niet zeker of dat nou echt een praktische verbetering is.
Zelf heb ik ook de QCY QY 19, maar ik vind dat ze toch wel oncomfortabel ver in je oren moeten om een beetje degelijke bas te horen. Daarnaast doe je zo ook niet even snel in en uit. Toch ben ik voor 16 euro hartstikke tevreden mee! Geluid is niet zo zeer beter, maar geen kabel maakt ze veel prettiger als de lighting Earbuds van Apple. Tevens koppelt die vlekkeloos met meerdere apparaten tegelijk.
Ik zie het gebruiksgemak van draadloos alleen niet zo.. ja je hebt een draadje minder.. maar je moet dus wel een extra ding opladen.. en ze gaan ook nog leeg.. Met een kabel heb je deze problemen niet..
Wat ik gek vind aan de aan QCY 29 Pro, welke ik op het oog heb, is dat ze op Bol.com zelfs een tikkie goedkoper zijn dan op bijvoorbeeld Banggood.. Klopt dit? Is rond de 50¤ een redelijke prijs voor deze oortjes? Ook als je importeert?

Bedankt voor de hulpzame review btw.
Bij Banggood is hij redelijk duur, net als bij Bol.com.
Tot nu toe zie ik hem bij Gearbest het goedkoopst voor ¤40 + shipping.
Ik zie ze op DX staan voor 24 euro. Zijn dat dan wel dezelfde?
Nou heb ik geen ervaring met China shoppen, maar ziet er erg interessant uit om eens uit te proberen.
Ja dat zijn dezelfde, heb ze daar een maandje geleden besteld en kan dat bevestigen ;)
Goeie doppen op veel fronten - prima geluid, lekker licht, meerdere oortjes meegeleverd, makkelijke pairing, keurig doosje om mee op te laden, etc. enige 2 kritiekpunten zijn de bar slechte geluidskwaliteit van de interne microfoon en een irritante bug die soms optreed waarbij het geluid in het linkeroortje af en toe wegvalt (ik heb het idee dat ze niet erg goed afgeschermd zijn voor storingsbronnen, wellicht is dat de oorzaak?).
Via DX zijn ze nu inderdaad het goedkoopst (in de aanbieding nu), alleen heb ik daar geen ervaring mee.
Gearbest zag ik inderdaad ook zojuist! Ik vond alleen het prijsverschil tussen Chinese shops en Bol.com zo klein. Normaal is dat wat groter, meen ik.
https://www.gearbest.com/earbud-headphones/pp_596463.html 25 EUR (dat is de Pro zie onderaan, maar dispatch eind maart)

https://www.gearbest.com/earbud-headphones/pp_668352.html 30 EUR (dispatch over paar dagen)
AliExpress nog niet bekeken? voor mij is dat de go-to webshop. ik zie dat ze daar voor ¤27 te koop zijn in de officiële QCY store.
Kunt ze voor rond de 30 euro bestellen op AliExpress. (35$)
Kijk ook eens naar de qcy T1 ...
Vind ik persoonlijk mooier.
Leuke site! Zet ik in mijn favorieten net als die van ene AartJan.
De Apple EarPods zijn een van de weinige echt draadloze oordoppen, en daarbij had ik vernomen dat ze nog tot het laatste moment voor release aan het werk waren om de synchronisatie tussen de twee kanalen werkend te krijgen.

Bij deze set is het natuurlijk ook zo dat ze budget zijn - zonder kabel heb je 2x een bluetooth verbinding en dergelijke nodig, wat de prijs opdrijft.
Absoluut niet het geval. Apple was niet eens een van de eerste grote fabrikanten die er mee kwam.
Samsung had de IconX lijn al voor Apple er mee kwam aanzetten, alleen omdat Apple de jack connectie er zo snel al uithaalde zie je veel meer EarPods (iets meer geforceerd). Die van Apple zijn ook veel beperkter, elke andere ondersteund interne opslag, geen telefoon nodig.
Apple is bijna nooit ergens eerste mee, ze zijn wel bijna altijd de eerste die een nieuw product zo omvormen dat ze breed gebruikt worden. Is hier niet anders, hun EarPods kwamen als beste uit de test.
Beste uit wat voor test? Niet op gebied van geluidskwaliteit, dat is iets dat zeker mag zijn. Waar scoren ze precies het beste?
een van de weinige echt draadloze
een beetje googlen op "true wireless earbuds" en je ziet 10tallen klonen (meestal van vage Chinese merken) die dezelfde formfactor hebben als de Apple's voor een stuk lagere prijs. Dus het is niet zeker niet een van de weinige.

(kwaliteit buiten beschouwing gelaten)
Die chinese oordoppen zijn dan ook een stuk minder van kwaliteit en missen functionaliteit waar Apple een enorm r&d budget tegenaan heeft gegooid (de W1 chip bijvoorbeeld).

EverythingApplePro heeft er een aantal vergeleken en waar hij mee kwam is best wel interessant. De chinese apparaten zijn een stuk lomper gewbouwd en hebben met een grotere accu en slechtere accuduur. Miniturarisatie werkt dus wel degelijk heel goed voor de efficientie.
Via de bekende Chinese kanalen heb je voor tussen de 10 en 20 euro prima echt draadloze oordopjes met prima kwaliteit.

Ook met een draadje mocht je dat fijner vinden overigens.
Dus.... Nooit bluetooth in-ear gezien?
Want meeste hebben een draad of een neckband...
En dat is voor de meeste mensen prima,.kun je meer accu en betere antennes inbouwen.

En als je beide of een oortje even uit moet doen, blijft het mooi hangen, en de kabel helpt om sport oortjes goed vast te houden aan je oor.
De eerste bluetooth in-ears die ik had waren de Jaybird bluebuds, en hoewel ik er behoorlijk tevreden over ben en ze minstens 4 jaar gebruikt heb als ik me niet vergis, was de kabel net bij sporten een minpunt.
Het meebewegen van de kabel tijdens het lopen zorgt enerzijds voor wat geluid, en anderzijds trekt het net makkelijker de oortjes uit je oor. Vooral als je ook nog eens je hoofd draait en de kabel plakt door het zweet wat in je nek.

Nu gebruik ik al een tijdje de Bragi Dash Pro zonder draad, en dat is net voor het sporten een stuk fijner. Ze blijven erg goed zitten tijdens het hardlopen, ook als je je hoofd draait.
De bas is jammer genoeg iets minder dan bij de Bluebirds en de 'intelligente' functies zoals audio transparency kunnen nog wel wat werk gebruiken, maar verder ben ik er tot nu toe best tevreden over en vind ik het volledig draadloos toch een voordeel.
Ja, voor 300 euro mag het ook wel een stuk fijner zijn... Dat bedrag legt vrijwel niemand neer, gok ik.
Zo'n nekkabel vindt de een prettig, en de ander onprettig. Ik vind het handig om 1 oor eruit te kunnen doen wanneer nodig (bijvoorbeeld druk verkeer of even een winkel in rennen oid). En dat dan zonder het apparaat op te hoeven bergen
In het geval van de Bragi Dash Pro (en een aantal andere merken) hebben ze dit opgelost door een aantal microfoons aan de buitenkant. Vervolgens kan je met een veeg over het oortje buitengeluiden aan of uit zetten.
Bij de Here One hebben ze dit zelfs uitgebreid met een aantal modes die beter focussen op het geluid voor je, en in een rumoerig restaurant bijvoorbeeld achtergrondgeluid wegfilteren waardoor je je gesprekspartner beter verstaat.
Ik ben hier juist blij mee. Ze zijn "wireless" genoeg om ze wireless te kunnen noemen, en ik heb persoonlijk helemaal niks met die 2 dopjes die je in de oren drukt.
Heb ze veel liever op deze wijze. Maar goed, ieder zijn ding.
Ik geraak bluetooth headsets met een kabel tussen de twee oordopjes al redelijk vlot kwijt, laat staan dat ze compleet los van mekaar zijn.

Dit is tevens ideaal voor onderweg als je even je oortjes uit wil doen (bijvoorbeeld op de fiets bij druk verkeer). Een beetje best of both worlds imo.
Apple heeft met zijn AirPods dat wat jij benoemt. Het kan dus wel.
Ik vind echter dat draadje wel handig. Valt er een uit dan zit ie nog vast. En je kunt heel makkelijk even 1 oortje in hebben zonder de andere op te hoeven bergen.
De Airpods vallen bij mij echt nooit uit hoor.
Ik heb het toch al een paar keer voorgehad, vooral als ik een jas of zo wil aandoen blijft het staafje vaak steken. Ik moet ze om de zoveel minuten ook iets dieper steken, ik moet er niet aan denken om ze te gebruiken tijdens het lopen.
Bij jou misschien niet maar er zijn heel veel verschillende vormen oren!
Jij heb zeker nog amper draadloze doppen gezien, de meeste zitten met een draadje aan elkaar verbonden,
Mijn bose sound wireless sport ook(nieuwe is zonder draadje), maar ik ga hem er echt niet voor inruilen.

Ik vind draadje tussen beide oortjes juist fijn, zo raak je ook minder snel kwijt.
Ik heb mijn philips juist gekocht (SHQ7900) omdat die een nekband had. Die kun je niet verliezen en mooi om je nek laten hangen als je even op moet staan. Dus best of both worlds in mijn optiek.
Behalve of het technisch wel of niet haalbaar/betaalbaar is in deze klasse gebruik ik mijn Sony oortjes vooral tijdens het sporten. Denk aan fitness, hardlopen etc, het duurdere model kan je zelfs gebruiken tijdens het zwemmen (ingebouwd geheugen voor audio). Ik zou een stuk minder comfortabel door het bos hardlopen met oortjes als die van Apple. Als een van de Sony oortjes uit valt blijven ze gewoon hangen aan het koortje (om je nek) het zelfde geld wanneer je je oortjes uit doet om met iemand te praten. Hang ze gewoon om de nek, geen issue. Ik gebruik de "Echt draadloze" oortjes om deze reden dan ook zelden, behalve het feit dat ik de kleine "echt draadloze" oortjes een stuk vaker kwijt ben.
Kijk eens op google naar sandberg earbuds die zijn echt draad loos en met powerbank super gebruik ze nu ong 6 maanden
Zelf heb ik de anker oordoppen. Ik kan me niet vinden in de test. Het geluid is naar mijn idee prima en ik haal toch zeker 6 uur op een accu.

Daarnaast, de ankers zijn de helft van de Sony oordopjes. Het argument dat goedkoop niet slecht hoeft te zijn, gaat wat mij betreft dan ook niet op.

Edit: waar je ze voor 47 euro vandaan hebt vraag ik me dan ook af. Ik heb ze op Amazon voor 25 gehaald incl verzenden...

[Reactie gewijzigd door D3nnisd op 15 februari 2018 06:04]

1. Geluidskwaliteit is subjectief. Wat jij goed genoeg vindt vind een ander blijkbaar slecht.

2. Dit is een vergelijking met andere in-ear en daar worden de verschillende eigenschappen op gescoord. Blijkbaar scoren de andere producten veel beter op het gebied van geluid.

3. Het gaat hier om prijzen in NL. Ik hen sterk de indruk dat de prijs bij jou flink een rol speelt in hoe je kwaliteit ervaart.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 15 februari 2018 07:12]

Ik vind dat de prijs zeker meespeelt. Als je oortjes koopt voor 150 euro die hetzelfde presteren als oortjes van 40 euro, dan is de kwaliteit van de oortjes van 40 euro in mijn optiek hoger.
Apart, je zou eerder denken dat de kwaliteit gelijk is en er sprake is van een prijsverschil. Volgens jou is dus de kwaliteit van het ene product afhankelijk van de prijs van een ander product. Voor mij onbegrijpelijk.
Als je beide oortjes naast elkaar legt, eentje van 150 euro en eentje van 40 euro en je gaat ze beoordelen. De kwaliteit van het geluid is gelijk, dan geef je toch een lagere score aan de 150 euro kostende oortjes? Je verwacht namelijk meer van de oortjes die 3x zoveel gekost hebben. Maar het is inderdaad wat @B64 zegt, waarschijnlijk bedoel ik meer "prijs-kwaliteit verhouding".
De kwaliteit van het geluid is gelijk, dan geef je toch een lagere score aan de 150 euro kostende oortjes?
Nee dus. Want zoals de2 zegt, de kwaliteit vna het ene product wordt niet slechter of beter door de prijs van het ander. Dus het cijfer zou hetzelfde moeten zijn, volgens mij.
Maar omgekeerd werkt het ook. Mensen die oortjes kopen van 2 tientjes en matig geluid verwachten en ineens acceptabele kwaliteit hebben, maakt het nog geen goed klinkende oordopjes.
Absoluut! Dat ben ik zeker met je eens.

Ik merk aan mezelf ook als ik goedkope oordopjes heb, dat ik sneller tevreden ben met de kwaliteit van het geluid. Het werkt inderdaad beide kanten op.
Nu verwar je kwaliteit met de prijs-kwaliteitsverhouding.
Zou zeggen doe een test met goedkope en dure oordopjes je zal verbaasd opkijken wanneer je ziet dat ze niet eens zoveel van elkaar verschillen. Dan weet il welke il zou halen.
Volgens mij betwist ik dat toch niet? Ik wijs alleen even op het verschil tussen kwaliteit (een min of meer absolute waarde: hoe goed is een produkt) en de prijs-kwaliteitsverhouding. In de reactie waar ik op reageerde werden die twee nogal verward.
Of het eindcijfer bij Tweakers wordt beinvloed door de prijs weet ik niet. Volgens mij niet. Maar bij de Consumentenbond wordt deze wel degelijk meegenomen. Er wordt namelijk onderscheid gemaakt tussen Beste Uit De Test (kwaliteit) en Beste Koop (prijs/kwaliteit).

Verder heb ik geen iPhone, dus wat heeft het voor nut AirPods van 150 EUR te kopen als ik ook een draadloze in-ear voor 25 EUR kan krijgen (QCY 29 Pro).
Er staat letterlijk in de conclusie dat ze in dit geval rekening met de prijs houden in de eindcijfers, omdat het best significante prijsverschillen zijn. Maar dat dus ondanks dat, volgens Tweakers de duurdere modellen een hoger cijfer waard zijn.
Dat is inderdaad niet erg duidelijk. Als ik twee keer een cijfer 7 zie, verwacht ik dat die producten even goed zijn, en het goedkoopste product dan dus de beste prijs-kwaliteit-verhouding heeft.

Blijkbaar is dat hier niet zo: in deze test heeft het product met het hoogste cijfer de beste prijs-kwaliteit-verhouding en is dus de winnaar ("Beste koop", zogezegd).
Dat kan in de conclusie staan, daar hecht ik niet zo veel waarde aan. Doorgaans vind ik dat Tweakers dat niet zo goed afweegt (of dat eindscores dat ueberhaupt doen; hier noch elders). Wat handig zou zijn, is als men default weights geeft en dat je die vervolgens tijdelijk (per product) of permanent (default) mee kan laten wegen. De Pricewatch kan dat al, maar er is geen enkele reden waarom reviews niet dynamischer kunnen. Sterker nog, je zou zelfs kunnen white- of blacklisten gebaseerd op voor- of nadelen. Maar dat wordt dan wat complexer.
Wat zijn prijzen in NL? Een webshop met .nl domeinnaam, een webshop in Nederlands geschreven, een webshop met kantoor in NL?
Dat Chinashops niet meegenomen worden snap ik. Mede door de levertijden. Maar een Amazon.de zou naar mijn mening absoluut meegenomen moeten worden. Richten zich ook gewoon op de NL markt met snelle verzending.
Precies de zelfde ervaring, ik heb de anker slim +. Die 6 uur haal ik makkelijk, en bij mij zitten ze als gegoten, ik heb de voor 20e van Amazon. Het usb klepje was me al wel negatief opgevallen
Misschien moet je eens die andere dopjes proberen ;-)

Daarnaast hebben ze de dopjes in een NL webshop gekocht, dus niet via buitenlandse kanalen. Laatst iets gekocht bij een buitenlandse webshop, was kapot bij aankomst... Tja dan heb je weinig te zeggen
Heb je nog altijd iets te zeggen hoor. Heb altijd al een vervangend product gekregen bij buitenlandse webshops, op Ebay, op Amazon.

Als je gewoon een vriendelijk mailtje met foto's stuurt wordt je meestal wel geholpen.
Amazon eBay zijn in mijn optiek veel klantvriendelijker dan de Nederlandse webahops geloof me. Vooral Amazon blinkt hier in uit. De service in NLD is een 1 voor mij. Ik woon in Duitsland nu en wat een verschil in customer support. Zelfs voor tv's en andere HIFI apparaten.

In Nederland krijg je eerst verhaal te horen ja klopt u hebt webwinkel kopers recht bla bla fancy praatjes en dan pas tot actie. In Duitsland Amazon en eBay de grootste online shops meteen vervangen zonder onnodige praatjes waar je niks aan hebt en me tijd verspilt met je praatjes.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 15 februari 2018 08:23]

Ik gebruik ze vooral voor bellen. Ik ben bezorger , waarbij ik veel bel tijdens het rijden. Handsfree is dan een pré. Ik heb nog nooit meer dan 30 euro aan oortjes uitgegeven, omdat ze toch altijd wel stuk gaan op de een of andere manier.

Overigens: Met Amazon heb je altijd een goed product. Wat dat betreft sluit ik me aan bij @badsemtex en @theduke1989 .
Ik heb eigenlijk altijd positieve afhandeling gehad bij buitenlandse webshops als Aliexpress en banggood.

Kan even duren en je moet wel wat zeuren, maar heb toch wel altijd resend/refund gekregen. Laatst nog bij banggood een FPV bril gekocht voor 75 euro, raakte verloren in de post. Tijdje moeten wachtten totdat ze er echt van overtuigd waren dat hij niet meer zou komen, daarna stuurden ze me gewoon een nieuwe, via snellere shipping zelfs waardoor hij er al binnen twee weken was.
Nou Aliexpress heeftt zijn kopersbescherming protocol verandert, kocht iets draadloos , maar kreeg een bedraad product thuis gestuurd, dan sta je dan, een zogenaamde dispute geopend, kreeg ik te horen pech voor je van ali, het feit dat de koper zich lekker schuilt aan de andere kant van de wereld kan hij sturen maar wat hij wilt, Aliexpress vermijden, mijn ervaring
aliexpress krijg je pas geode bericht als je product niet aangekomen wat dus 2 maanden na de aankoop bedrag is. Moet je eerst een dispute openen of eerst vragen of ze het willen terugstorten zo niet moet je een dispute openen. En dan nog hope dat de Aliexpress judge met jou is en niet tegen jou is. En zo niet moet je opens evidence gaan verzamelen ;) ach ja uitvaring weet ik dat het een pain in de asser kan zijn maar het ''alsnog goed kan aflopen''

Ik heb al 2x nu in 5 maanden tijd dit problem gehad. Altijd van bepaalde producten op aliexpress wat niet aankomt echt raar.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 15 februari 2018 14:57]

Klopt dat is echt bullshit. En dat is jammer aan Aliexpress dat ze zo'n rare manier van policy hebben.
En als je na je dispute er niet mee eens bent kan je het nog eens proberen. Maar dat schiet ook vaak niet op alleen maar meer wachten..
NEGATIEF beoordelen gewoon 1 star en zeggen ordered ''wireless'' but received wired. Seller was not helpful at all. Maar ja vaak wordt dat niet eens bekeken door de koper helaas.
Zelfde hier. Eveneens van Amazon voor 25 euro.
Ik vind ze zelfs beter klinken dan de AEG bedrade oortjes die bij men s8+ zaten, die zogezegd 100 euro waard zijn.
Als iemand 20 euro meer wil betalen voor volgende dag levering moet diegene zelf weten, als je wel twee dagen kan wachten is amazon.de prima.
Ik sluit me ook aan bij D3nnisd.
Heb de Ankers zelfs voor 19e bij Amazon gehaald en voor 2 tientjes vind ik het erg prettige oortjes.
Waar ik normaal altijd met in-ear oortjes heb dat ze uit m'n oren vallen (grote oren oid) blijven deze prima zitten.
Geluidskwaliteit is in mijn optiek prima. Het is geen Hi-Fi installatie maar ze zijn beduidend prettiger dan de gemiddelde standaard oortjes die bij telefoons worden geleverd. Nou ben ik geen audiofiel, maar ik kan goed geluid zeker wel waarderen.
En qua batterijduur red ik er altijd wel een werkdag op, dus dan zit je toch wel aan de 8 uur.

Wellicht als je deze oortjes voor daadwerkelijk 50e koopt ze wat tegen vallen, maar voor 2 tientjes (waarvoor je ze nu ook nog gewoon kan kopen bij Amazon.de) doen ze echt weinig verkeerd.

[Reactie gewijzigd door CrackSlet op 15 februari 2018 09:55]

Grotendeels met je eens, ik heb ze voor 20,- gehaald op amazon.de. Even los van de prijs vind ik de kwaliteit heel aardig. De bas is wat mij betreft te zwaar en overheerst. Maar vooral de soundstage ben ik positeif verrast over. Het komt uiteraard niet bij mijn ATH-700 of HD6xx in de buurt, maar voor oordopjes erg netjes. Pasvorm vind ik niet super, het snoer plakt al snel in je nek waardoor de oortjes gaan trekken. En heel "vast" zitten ze ook niet welke combi ik ook probeer. Ze sluiten wel goed omgevingsgeluid af. Een 4.0 als cijfer snap ik niet zo goed, zelf voor zo'n 45 euro zou ik ze nog wel een voldoende geven. Accuduur heb ik nog niet getest.
Die bas vind ik niet erg, maar dat is omdat ik vooral bel.

Tevens: Dat plakken kan ik beamen en dat trekken als je er maar 1 in hebt ook.

bij mij zitten ze wel goed.

overigens: Ik had zelf weinig verwachtingen van Bluetooth dus ik kocht ze al niet voor muziekluisteren.
Ik heb ze zelfs voor ¤16 bij AliExpress vandaan! Dan zijn ze het geld zeker waard.
Dit is waarom ze veel te vroeg zijn met het weghalen van jackplugs links en rechts. Dit is de onderkant van de markt en de eerste modellen die een beetje deftig uit de verf komen zijn gewoon 60 euro. Ik vind dat veel voor de onderkant. Goede dopjes met een kabeltje met een deftige audiokwaliteit heb je voor 20 tot 30 euro van Sennheiser en die klinken dan waarschijnlijk een pak beter dan zelfs die van 60.
Da's toch nog gewoon een ander budget.

Ik moest 80 euro uitgeven toen ik een BT headset had gevonden die een beetje adequaat (niet fantastisch) werkte in mijn ogen en dat zijn ook nog gewoon over the ears doppen met dus veel meer ruimte voor techniek.

Competente BT audio is nog gewoon duur.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 15 februari 2018 08:36]

Dan kun je net zo goed de dopjes gebruiken die je bij je telefoon krijgt.

Ja de prijskwaliteit-verhouding van de Senheisers van 20 euro is oké, maar dat maakt het niet meteen Deftige Audiokwaliteit.
CX 300-2 kost 30 euro en klinken zeer goed. Je kan zeker niet "net zo goed" die crap dopjes gebruiken die je er voor de vorm bij krijgt. Als je ze er bij krijgt.
JBL is toch een goede concurrent van Sennheiser in de lagere prijsranges, vindt ik. Ik heb erg, erg veel oordoppen versleten (luister graag lekker op de bank, maar door een tic moet ik daardoor schudden met mijn hoofd) en heb vaak om die kosten te drukken oordoppen gekocht van 15 t/m 30 euro. Ja, Sony & Philips zijn goed, maar de bouwkwaliteit is ruk.

Enigzins off-topic: door mijn tic krijgen oordoppen bij mij een heel ander type slijtage te verwerken, namelijk kabelsterkte en de soldering, dan wel hoe de draden aangesloten zijn op de oordoppen en stekker. Sennheiser houdt het lang vol, bijna een half jaar voordat draadbreuk optreedt. Als bouwkwaliteit belangrijk voor je is en je wilt dieper in de buidel tasten voor kwaliteit (ook in geluid!) dan: Philips Fidelio S2 een winnaar. Deze hebben het, zelfs nadat het rubber bijna compleet is weggesleten, het 2 jaar volgehouden! (zie dat ze nu 160 euro zijn, ik heb ze destijds voor 100 euro gekocht)

[Reactie gewijzigd door SkyStreaker op 16 februari 2018 19:59]

Ik gebruik BT hoofdtelefoons omdat ik ook kabels kapot krijg bij de containerlading, maar ik had toch wel een periode dat ik moest wennen aan het in mijn beleving beduidend mindere geluid.

Heb in-ear dopjes van JBL, daarnaast 1 over the ear en 1 on the ear hoofdtelefoon van skullcandy, en er zijn nu toevallig nieuwe JBL in ear dopjes onderweg die ik nog moet aanhoren maar geen van die apparaten doen het m.i. zo goed als gewoon die 13 in een dozijn dingen van Sennheiser.
Die apple airpods zullen ongetwijfeld het beste geluid hebben, maar je loopt er wel voor schut mee.
Vind je? Ik vind het onderhand echt een raar gezicht dat mensen complete touwen uit hun oren hebben hangen. Het komt echt zo ouderwets over. Het is dus echt een kwestie van wennen.
Smaken verschillen nu eenmaal. Persoonlijk vind ik die Airpods nogal debiel uit zien, maar dat heb je met die andere snoerloze gedrochten van Chinese makelij ook. En onthoudt; wansmaak is ook een smaak ;)
ja ieder z'n ding natuurlijk, ik denk juist ik mis het draad
Ik had het leuk gevonden als Fresh&Rebel er ook tussen had gezeten. Nederlands design, en binnen dezelfde prijsklasse.

http://www.freshnrebel.co...-wireless-sports-earbuds/
Inderdaad, heb vorige week een paar gekocht en ze bevallen goed.
Comfort is een stuk beter dan het goedkope setje dat ik uit China gehaald had.
Tot nu toe geen problemen met het aansluiten op de telefoon, bij mijn goedkope setje had ik continu problemen.
Probleem die ik heb bij BT in-ear is altijd de verbinding.

Ja binnen hebben ze allemaal meters en meters van bereik... Maar zodra mijn telefoon in mijn broekzak is, en ik buiten loop, hoofd omdraaien voor oversteken van een straat = happeningen.

Heb alles van goedkoop tot duur... Heb nu weer een X3 gekocht en ga kijken als het icm met nieuwe telefoon wel werkt.
Ik heb dit inderdaad ook gehad met één paar draadloze oordopjes. Verder hoor ik mensen vaker klagen over dit probleem terwijl ik met dezelfde oortjes er geen last van heb. Hopelijk helpt het voor je met je nieuwe telefoon, ik stoorde me er ook mateloos aan.

Had je ook als je je hand op je telefoon legde terwijl hij in je broekzak zat, de verbinding helemaal stopte?
Ja het is heel raar, telefoon is dus alleen in de broek (of jas) zak, heb zelfs met verschillende posities gespeeld, en geen handen eromheen, dus geen geval van "you're holding it wrong".

In de sportschool, een keer te telefoon in een apparaat vergeten, had ik pas door als ik in een andere zaal was, zo goed was het bereik binnen... De zelfde dag liep ik dan naar huis en elke hoofd beweging zorgde voor storing.

Soms ook als een auto voorbij rijdt heb ik last van happeningen.

Ik vraag mij af als de storingen buiten komen door alle WiFi 2,4Ghz netwerken.
Misschien woon ik in een elektromagnetisch hell.
Kan ook aan de telefoon liggen. Ik heb een goedkope mp3 speler uit china met BT4.0 en nog nooit problemen gehad met de bluetoothverbinding met mijn budget chifi iems. Of dat de mp3speler nou in mijn zak zit of in de hand heb, werkt altijd prima. Al ben ikzelf voorstander van bekabelde oortjes want dan heb ik een gegarandeerd goede verbinding met minder verlies van geluidskwaliteit (of ik het nou merk of niet).

[Reactie gewijzigd door govie op 15 februari 2018 10:33]

Ik heb dus de X3 met een S7 getest, dat was dramatisch, nu een nieuwe X3 met een Mate 10 Pro, en het is iets beter, maar nog steeds niet helemaal.

Thuis kan ik de telefoon in een kamer laten en de gehele huis gaan stofzuigen met oordopjes en heb ik geen last van storing.

Loop ik buiten en draai ik mijn hoofd en het is raak.
Lullig is dat, vraag me af waarom jij dat specifiek hebt? Ooit in tjernobiel of fuckichina geweest? :+ Humor verzacht de pijn, wel klote dat het niet prettig werkt buiten heel apart!

[Reactie gewijzigd door govie op 19 februari 2018 12:34]

Ik gebruik iPhone 7 en zit ook in omgevingen met veel Wi-Fi, veel Bluetooth apparaten. Ik heb nooit dat m'n Bluetooth audio hapert. Het kán dus wel op zich.
Ik kwam tot die theorie na dat ik opgelet heb waar en wanneer ik problemen ervaar.

Het is dus buiten altijd, binnen nergens last van, ik kan weg lopen van mijn telefoon en verbinding blijft ok.

Dus in

Woonwijken, Centraal station, tram spoor oversteken, als auto's voorbij rijden.... Wat de oorzaak is, geen idee.
Dit probleem heb ik dus ook. Bijzonder irritant en met als gevolg dat ik nu dus 3 BT-headsets (feitelijk 4) heb liggen die ik niet of nauwelijks gebruik:
Philips SHB5800
Philips SHB9100
Skullcandy Smokin Buds 2 Wireless
Die problemen heb ik geconstateerd met een Sony Xperia Z, Z3, Z5 en mijn huidige Nokia 8.

Met wat lapmiddeltjes is het wel iets te verbeteren, maar het verschil is minimaal en vaak van korte duur (soms slechts enkele minuten). Het enige wat tot nu toe echt geholpen heeft, is het brillenvakje in mijn laptoptas. Als ik mijn telefoon daar in stop, heb ik er geen last van. Erg praktisch is het niet, dat klopt...
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True