Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip en Julian Huijbregts

Laptop Best Buy Guide

Februari 2018

Thin&light - HP Envy 13 en Asus UX430

Toen in 2011 de eerste ultrabooks onthuld werden, waren die laptops naar toenmalige maatstaven ontzettend dun en bovenal duur. Dat de ontwikkelingen niet stilstaan, blijkt wel uit het feit dat we intussen laptops van nog maar een centimeter dik hebben en dat er ultrabooks voor minder dan duizend euro te koop zijn. Bedenker Intel gebruikt de term 'ultrabook' niet meer, maar de dunne, lichte laptops met een schermdiagonaal van twaalf tot veertien inch zijn er nog altijd en dat is precies de categorie waar we naar gekeken hebben. Voor negenhonderd euro hebben we gekeken welke wat ons betreft de beste is.

Dat bleek geen makkelijke keuze. Voor negenhonderd euro willen we een lichte laptop met een goed scherm, een lange accuduur en eigenlijk ook een Kaby Lake Refresh-processor. Als we onze filters in de Pricewatch zo aanpassen, komen we op twee laptops uit, waartussen het heel moeilijk kiezen is: de Asus Zenbook UX430 en de HP Envy 13.

Merk en productserie Asus Zenbook UX430UA HP Envy 13
Prijs en waardering
Prijs Onbekend (5 winkels) Onbekend (5 winkels)
Cpu en moederbord
Cpu/soc Intel Core i5-8250U Intel Core i5-8250U
Geheugen
Geheugengrootte 8GB 8GB
Opslag
Opslagcapaciteit 256GB 256GB
Scherm en videokaart
Schermdiagonaal 14" 13,3"
Resolutie 1920x1080 (full hd) 1920x1080 (full hd)
Beeldschermcoating Mat Glanzend
Laptopextra's Cardreader, verlicht toetsenbord, vingerafdrukscanner, webcam Cardreader, verlicht toetsenbord, webcam
Accucapaciteit (Wh) 50Wh 53,6Wh

Het mag duidelijk zijn waarom het lastig kiezen is tussen de twee laptops; beide hebben een Core i5-8250U-processor, 8GB geheugen en een 256GB-ssd. Beide zijn voorzien van een verlicht toetsenbord en een full-hd-scherm, maar dat van de Asus is 14", terwijl de HP een 13,3"-scherm heeft. De Asus heeft een klein streepje voor vanwege de vingerafdruklezer, die bij de HP ontbreekt. Bovendien moet de Envy het met een glanzend scherm stellen, waar het scherm van de Zenbook mat is, wat onze voorkeur heeft.

Zenbook UX430 versus Envy 13

We kunnen gelukkig nog wat meer vertellen over de UX430 en de Envy 13, want de HP hebben we zelf getest en de buren van Hardware.Info hebben de UX430 aan de tand gevoeld, al was dat helaas de versie met dualcore-i5. Op de processorbenchmarks na zijn testresultaten als accuduur en beeldkwaliteit wel representatief en hoewel dezelfde processor niet garandeert dat de beide laptops even snel zijn, verwachten we dat er geen enorme verschillen tussen zitten.

Waar je wel verschillen tussen zou kunnen verwachten, zijn bijvoorbeeld bij het toetsenbord en de touchpad. Omdat beide laptops door verschillende redacteurs zijn gereviewd, is dat moeilijk te vergelijken, maar de HWI-review vermeldt wel dat het toetsenbord van de UX430 'een vrij diepe aanslag' heeft. Als het toetsenbord van de UX430 vergelijkbaar is met dat van de UX410, kunnen we ons dat goed voorstellen, want ook die laptop had een toetsenbord met veel travel. Bij de Envy-review vonden we de travel juist tegenvallen, al geven de toetsen wel een duidelijke feedback.

Onder het toetsenbord zit de touchpad en bij de Asus UX430 prijkt in de rechterbovenhoek een vingerafdruklezer. We zien de scanner liever op een andere plek, want deze positie heeft tot gevolg dat die hoek van de touchpad niet te benutten is. Aan de andere kant, de UX430 heeft wel een vingerafdrukscanner en de Envy niet. Envy-modellen met vingerafdruklezer bestaan overigens wel en daarbij is de lezer, je raadt het al, in de touchpad verwerkt.

Asus UX430 (links) en HP Envy 13

Gewicht en aansluitingen

Grotere verschillen zien we aan de zijkanten van de beide laptops, waar de aansluitingen zitten. De HP doet het wat dat betreft niet slecht. Aan beide kanten zijn een usb-a- en een usb-c-aansluiting aanwezig, zodat je makkelijk aan beide zijden randapparatuur kunt aansluiten. De kaartlezer is helaas een micro-sd-exemplaar en dat is niet zo praktisch als de fullsize-sd-kaartlezer op de Asus. Maar de Asus heeft ook zijn nukken, want hoewel je bij de HP je externe beeldscherm via usb-c moet verbinden, maakt Asus gebruik van het nog obscuurdere micro-hdmi. Bovendien werkt de linker-usb-a-aansluiting op 2.0-snelheid. Rechts zitten wel een usb-a- en een usb-c-aansluiting die gewoon op 3.0-snelheid werken, maar het feit dat je per ongeluk je externe opslag in een langzame usb-aansluiting kunt prikken, vinden we niet passen bij een laptop van negenhonderd euro.

Het gewichtsverschil van deze thin&light-laptops is verwaarloosbaar. De HP weegt 1331 gram, terwijl de Asus de weegschaal naar 1240 gram laat uitslaan.

Scherm en accuduur

De verschillen tussen de HP Envy en de Asus UX430 zijn tot nu toe klein gebleven en - spoiler alert! - erg groot worden ze ook niet. Het grootste verschil is te vinden in de schermen van de laptops. De resoluties zijn met 1920x1080 pixels hetzelfde, maar het Asus-scherm heeft met zijn 14"-diagonaal een iets grotere oppervlakte dan het 13,3"-scherm in de Envy. Het grootste verschil is echter de afwerking. De UX430 is voorzien van een matte coating, terwijl de Envy een glanzend scherm heeft. De matte afwerking heeft onze voorkeur, omdat die veel minder reflecteert en daardoor beter af te lezen is bij invallend omgevingslicht. De reacties onder onze Envy 13-review leren echter dat er ook een groep mensen is die het beeld van de glanzend afgewerkte schermen juist kunnen waarderen. Andere aspecten van het scherm leveren minder grote verschillen op. Het scherm van de UX430 kan een fractie helderder, maar het contrast komt in beide gevallen op 1130:1 uit.

Tot slot kijken we naar de accuduur en daarbij maken Tweakers en Hardware.Info gebruik van een overlappende test, waardoor we de resultaten een op een kunnen vergelijken. In de browsetest, die het continu browsen en scrollen door verschillende webpagina's simuleert, haalt de UX430 een accuduur van 9 uur en 59 minuten; de Envy houdt het in dezelfde test drie minuten langer uit. Dat is ruim binnen de foutmarge en de accuduur tijdens browsen kunnen we dan ook identiek noemen.

Conclusie

Normaal gesproken kiezen we een laptop als Best Buy in een bepaalde categorie en dat is in dit geval een lastige keuze. Asus en HP hebben elkaar goed geschat en voor dezelfde prijs allebei een laptop gebouwd met een i5-8250U-processor, een accuduur van tien uur en een scherm met een even hoog contrast. Het gaat in dit geval dus om de details, die geen onbelangrijke factoren zijn bij de beslissing welke laptop je het beste ligt.

De Asus heeft het toetsenbord met de meeste travel en een volledige sd-kaartlezer, dus als je daar prijs op stelt, is de UX430 een goede keuze. De HP heeft gewoon links en rechts een usb-a-aansluiting op 3.0-snelheid en als je makkelijk randapparatuur op die snelheid wilt kunnen aansluiten, is de HP handiger. Uiteindelijk verwachten we dat de keuze voor een mat of glanzend scherm voor de meesten de doorslag geeft. Wij zouden daarom voor de UX430 kiezen, maar daar is ongetwijfeld niet iedereen het mee eens.

Alternatieven

Asus K406UA-BM142T
Asus K406UA-BM142Tvanaf Onbekend

De K406 is een goedkope Zenbook die toch van een i5-8250U-processor voorzien is. Het werkgeheugen bedraagt slechts 4GB, maar er is wel een ssd van 256GB aanwezig. De accu is kleiner dan die van de UX430, dus de elf uur accuduur zal met dit model niet gehaald worden.

Score: 0(0 reviews)
Lenovo IdeaPad 320S-13IKBR (81AK002GMH)

De behuizing van de IdeaPad 320S is gedeeltelijk, maar niet volledig van metaal gemaakt, net als bij de Envy 13 en de Zenbook UX430. Er is toch een Core i5-8250U-processor aanwezig, met 8GB geheugen. De ssd is maar 128GB groot en de accu is met 36Wh ook niet overbemeten. De prijs is daar dan ook wel naar.

Score: 4(0 reviews)

Reacties (193)

Wijzig sortering
Ik beschik zelf over het iets oudere broertje met precies dezelfde behuizing als die van de serie: Zenbook UX430UA. Echter heeft deze laptop net als mijn iets oudere broertje met dezelfde laptop last van (wissel)stroom op de behuizing. Op het moment dat je er met je vinger overheen gaat voel je het prikkelen.

Volgens Asus is dit normaal en niet schadelijk, daarom repareren ze het ook niet. Echter is dit ongelooflijk storend. Dit komt omdat de Asus laptops niet gebruik maken van een geaarde adapter. De restspanning wordt vervolgens overgegeven aan de behuizing of er komt gewoon een component in contact met de behuizing.

In ben vandaag naar de Mediamarkt geweest om te kijken of alle Asus laptops daar last van hadden. Ik heb er een Mediamarkt medewerker van Samsung bijgehaald om te vragen of hij het prikkende gevoel ook voelde en hij voelde het ook.

Ik zou voordat je deze laptop koopt toch maar even in de winkel met de buitenkant van je vinger gaan voelen aan de behuizing van de laptop rondom het trackpad/"muis". Dan weet je of je er last van gaat ervaren. Ik raad de laptop in ieder geval af. Dit omdat Asus absoluut niets aan het probleem doet en zelfs zegt dat het normaal is. Dit terwijl de HP er geen last van heeft.
Wat de UX430 en Envy 13 betreft in de Thin & Light categorie, heeft de Asus een 100% sRGB scherm en de HP een 86% sRGB scherm. De HP doet het niet slecht, maar het verschil met de Asus is merkbaar.

Het toetsenbord van de UX430 heeft 0.2mm minder travel dan de UX410, maar de toetsen voelen minder zompig aan.

Een ander puntje in het voordeel van de HP is de snelheid van de SD kaartlezer. Hoewel microSD op Envy (bummer) is de leessnelheid met gemiddeld 80MB/s een stuk sneller dan de 37MB/s van de Asus.
Het verschil in toetsenbord tussen de UX430 en UX410 had ik onlangs ķķk al eens gelezen in onderstaande link, toen ik eens ging Googelen wat nou precies t verschil tussen beiden is. Andere verschillen: De UX430 is dunner en lichter, heeft een andere trackpad, je kunt RAM niet upgraden, en heeft geen 2.5" bay.

Asus Zenbook UX430 vs UX410 vs UX3410 – what sets these apart
Daarnaast ondersteund de usb-c port display port mode. En kan je vrij eenvoudig de ambient sensor aan en uitzetten via het toetsenbord.(kijkt naar Dell). Ik heb de UX430 ook een paar dagen in bezit gehad echter heb ik de laptop terug gestuurd omdat een aantal (zie bijvoorbeeld Amazon reviews) dusdanig last van coil whine hebben dat het zelfs gemakkelijk boven de toch al best luide fan uitkomt. Daarnaast vond ik de plastic/brushed bovenkant erg afdoen aan het verder erg strakke uiterlijk. Sowieso is het uitkijken met de 8th gen intel generatie want bijna elke chip heeft wel last van coil whine. In middels heb ik een HP Spectre x360 zelfde coil whine geluid gelukkig alleen niet echt goed hoorbaar.
ik heb de UX430 (i5 4core) ook net 2 weken. de usb-c werkt goed met video. weliswaar gen1 maar met een 20 euro adapter van amazon kan ik er 2x1080 mee aansturen. mijn fan is nauwelijks te horen en helemaal geen last van "coil wine".
Ik heb bij 2 modellen so far erg last gehad van coil whine. Waar heb je hem besteld als ik vragen mag?
bol.com was bij een korte actie naar 810 euro
Wij kochten onlangs ook een toestel in de categorie thin & light en zijn voor de Lenovo Ideapad 720S 13 gegaan. Deze heeft dezelfde specs als de Asus en HP maar is bovendien nog wat lichter en heeft een Thunderbolt 3 poort.
De 320S die in het artikel wordt genoemd speelt een categorie lager.

De Envy viel voor ons af omdat HP deze naar verluid enkel wil laten opladen via zijn eigen accessoires terwijl dit met USB-C perfect universeel kan. Jammer dat deze technologie zo wordt teniet gedaan.
De Lenovo 720S is inderdaad een interessante optie, maar de versie met vergelijkbare specs kost minimaal 1050 euro en dat is dus een stukje buiten het budget. De versie van 888 euro in de Pricewatch heeft een dualcore en het verschil met de nieuwe quadcores (in de gekozen HP en Asus) is aanzienlijk.
Jammer dat de BTW actie voorbij is maar ik heb deze gekocht voor 908,-. http://www.mediamarkt.nl/...b-81bd0040mh-1547518.html
Erg tevreden mee!

[Reactie gewijzigd door QuanTaXz op 1 februari 2018 12:20]

Snap ik, mooie deal voor dat geld! En ook de volle prijs lijkt het mij geen miskoop :)
Ok, de prijs is dan inderdaad behoorlijk omhoog gegaan sinds 2 weken. Wij kochten hem nog voor 899. Wellicht vond Lenovo hem zelf ook wat te goedkoop :) .
Lenovo heeft al snel de neiging om binnen 2 jaar er mee te kappen (moederbord kaduuk). Ik verzin dit niet, ik zeg dit op basis van ervaring. Zowel mijn laptop (yoga) als die van mijn zus zijn kapot gegaan.
die van mij precies 25ste maand na aankoop. Als je dit meldt bij Lenovo, geven ze geen gehoor aan je klacht. Zelfs niet als je ze aangetekend schrijft.
Dus weet wat je in huis haalt met Lenovo... voor mij nooit meer iig.
Tjah zo mishandel ik al 6 jaar een lenovo en die doet t nog als de dag dat ik m kocht.
Geisoleerde usercases zijn niet altijd representatief.
geisoleerde usercase of niet, als je apparatuur en die van familie net na de garantie termijn van 2 jaar het begeeft zou voor mij ook reden zijn dat merk niet meer te kopen! Zeker als ze geen gehoor geven voor verdere garantie afhandeling. Je mag verwachten van z'n apparaat dat het ruim langer dan 2 jaar werkt en dat weet de fabrikant ook.

[Reactie gewijzigd door Terrestrial op 1 februari 2018 10:55]

Het feit dat @Bjk1903 slechte ervaringen heeft met Lenovo laptops stelt nog niet dat Lenovo's per direct onbetrouwbaar zijn; dat is een drogreden. Je hebt voldoende mensen die roken rechtvaardigen door bijvoorbeeld te zeggen: "mijn oma rookt al 60 jaar en ze heeft nergens last van!". De context is compleet anders maar de logica is identiek omdat deze niet onderbouwd wordt met cijfers.

Dit rapport uit 2009 stelt dat 21,5% van de Lenovo's na drie jaar een mankement vertoont. Hierbij is de definitie van mankement niet expliciet gemaakt. Je mag er conform de bron wel van uit gaan dat één op de vijf laptops dus een mankement vertoont in welke vorm dan ook (i.e: niet per se complete uitval van de laptop). Liefst onderbouw je zoiets nog met meerdere bronnen.

[Reactie gewijzigd door ruudvgeleuken op 1 februari 2018 13:37]

En het liefst breng je daarbij een gemiddelde van een (of meerdere) ander merk laptop, je kan wel aantonen dat het gebeurt, maar dan moet je ook nog aantonen dat het afwijkend is van de norm.
Ikzelf lever Lenovo laptops (Thinkpads) aan zakelijke klanten.
Het afgelopen jaar wel heel veel problemen gehad met in 2016 en 2017 uitgeleverde modellen.
Garantie afhandeling (allen in 2017) is meermaals een langdurig en zeer vervelend drama geweest.
In het verleden zelden problemen met Lenovo producten of de garantieafhandeling gehad.
Thinkpad is wel wat anders dan Ideapad. Thinkpad is gebouwd op stevig gebruik en betrouwbaarheid en daar betaal je ook voor. Ideapad is goedkoop en voelt ook zo. Weet niet hoe het staat met de Ideapad service, maar 1. mijn Thinkpad is super betrouwbaar, 2. Thinkpad service is (zelfs voor oud model) prima.
Daar geef ik je groot gelijk in. Ik doe hetzelfde bij merken waar ik slechte ervaring mee heb.
Mijn beste laptop was een lenovo, kan je niet zeggen van bagger Asus. Msi is een goede tweede, gek genoeg. Voor de support kan je hetzelfde zeggen, Lenovo is wat dat betreft een echt serieus merk.
Ook hier in bezit van een Lenovo laptop van 2011 en die doet het ook nog steeds, enkel vorig jaar de HDD geüpgrade naar een SSD en we kunnen er weer enkele jaren tegen aan. Windows 10 draait er perfect op zonder problemen, gewoon wat Office werk, surfen en Photoshop .. top.

Nooit support moeten contacteren dus daar kan ik geen mening over uiten, ik weet wel dat dat niet alleen bij Lenovo zo gaat zijn hoor @Bjk1903
Daar ik de problemen heb ervaren, is er voor mij maar 1 representatieve usercase; dat is wat ik heb ervaren, geīsoleerd of niet.
Snap dat jij of veel anderen geen problemen hebben ervaren. Ik wilde enkel delen wat mijn ervaring met Lenovo is.
MSi had ook niet de beste naam - ik kocht mijn MSi gamelaptop aan de hand de een BBG uit december 2010. Mijn omgeving verklaarde me voor gek wat "MSi"... Ik kan je vertellen dat ik deze laptop nog steeds dagelijks gebruik naar alle tevredenheid en dat zelfs de meeste games het nog prima doen. De eerste schijf zit er nog steeds in zonder enige SMART issues. Wel direct een SSD er in gezet voor het OS. Het beestje is inmiddels 8 jaar oud. Wellicht was die lenovo gewoon een slecht exemplaar. Ik zou zo een lenovo kiezen denk ik. Ik hou niet zo snel een HP kopen maar das meer omdat ik niet echt een HP-fanboy ben maar mijn moeder zweert erbij maar gebruikt die dan ook puur voor zakelijk gebruik. Die moet en zal een HP :)
Ieder zijn ding maar dat een lenovo na precies 2 jaar stuk gaat.. Das gewoon pech denk ik

[Reactie gewijzigd door shades op 1 februari 2018 11:09]

Wat betreft de HP Pavilion Power die wordt genoemd als alternatief voor de Acer is het goed om op te merken dat het verwijderen van de HP CoolSense-app en het uitzetten van ‘Fan Always On’ in het BIOS het nadeel opheft dat de fan veel herrie maakt. Uit de doos is het inderdaad verschrikkelijk.
Ehm 1060 net buiten budget? Niet eens een gtx 1050 met 4gb?

Acer Predator Helios 300 G3-57 -73SF (1179 met 1060)
HP Pavilion Power 15-cb061nd(1149 met 4gb 1050)
Lenovo Legion Y520 15 80WK004TMH(1149 4gb 1050)
Met zo'n budget is de keuze dus snel gemaakt.
Nu ben ik wel benieuwd naar de motivatie achter de keuzes...
Ik had persoonlijk wel een referentie naar de Dell 7000 serie verwacht voor multimedia, deze komt er vaak goed uit in de reviews.
http://www.dell.com/nl-nl...d/inspiron-15-7577-laptop
Als je wacht op één van de aanbiedingen van Dell kan je hem zelf voor 800 krijgen.
Ik heb er zelf 1, en as we speak ben ik bezig bezig om deze te retourneren.

Scherm is het slechtste wat ik persoonlijk heb gezien in een laptop (IPS paneel). Iets wat naar mijn mening toch behoorlijk belangrijk is in een laptop. Ook heb bij de aanschaf van de Dell een enorme kans op IPS bleed.

Bij dagdagelijkse taken is de laptop stil te noemen. Ga je voor zwaardere toepassing (lightroom/gaming/..), dan is het geluid van de fans veel te hoog!

Ook het toetsenbord is niet om over naar huis te schrijven. Verder ontbreken dagdagelijkse functies op het toetsenbord. Scherm in sluimer stand zetten? Nope gaat niet bij de Dell.
Okay goed om te weten, ik had de laptop op me shortlist staan, vooral ook door de goede reviews van het ips model op youtube.
Maar het scherm is om van te huilen. Source: heb er zelf eentje.
Heb je de versie die recent is uitgekomen met IPS paneel of die van vorig jaar met TN-paneel?
Die met het TN-paneel spijtig genoeg.
Ah good old Dell:

"Sneller en klaar om te gamen
15-inch gaminglaptop met verbluffende beelden en uitgerust met een NVIDIAŽ GeForceŽ GTX 1060 grafische kaart en de nieuwste IntelŽ quad-core CPU's van de 7e generatie.
Aanbiedingsprijs ¤ 899,01"

Die i7 en GTX 1060 zitten pas in het model vanaf 1400 euro, lekkere misleiding, zo ken ik ze weer!

Er is nu een coupon aanbieding van 50 euro korting op deze Inspiron serie: SAVE50

[Reactie gewijzigd door Karizma op 1 februari 2018 14:59]

Er is nu een coupon aanbieding van 50 euro korting op deze Inspiron serie: SAVE50
Bespaar ¤ 50 op alle Inspiron 5000 serie laptops en desktops met code SAVE50. Aanbieding eindigt op 7 februari.
De modellen die je noemt zijn allemaal wat dikker en zwaarder en hebben een erg 'stoer' uiterlijk ;) Ze bieden inderdaad waar voor je geld en als gamen je ding is, zijn het aanraders. In de multimedia-categorie zoeken we een allrounder en ligt de nadruk niet zozeer op gaming. Het lagere gewicht, de bescheiden afmetingen en het 'normale' uiterlijk zijn dus belangrijke pluspunten voor de gekozen Acer Aspire.
Wat gaat een 4 GB versie van een 1050 veel beter doen dan een 2 GB versie voor meer dan 150 euro extra?
Wat gaat een 4 GB versie van een 1050 veel beter doen dan een 2 GB versie voor meer dan 150 euro extra?
Simpel, het is dan de Geforce GTX 1050 TI, want je hebt geen 4GB versie van de Geforce GTX 1050 wat ik weet, en de Geforce GTX 1050 TI is weer een stuk sneller en een stuk beter om mee te gamen op fullHD en alles op High.

Nee had ook liever een Geforce GTX 1050 TI of Geforce GTX 1060 gezien, aangezien je die al heb voor onder de ¤1200,-
Ik denk dat het in de categorie zit; multimedia. Dan boeit die extra 2 GB niet en moet je helemaal niet aan komen met die Acer Predator, want dat zullen de mensen die geen game laptop zoeken niet kunnen waarderen.

Als er daarentegen wel spelletjes op gespeeld wordt en je die Acer mooi vindt (of niks om het uiterlijk geeft), dan is die Acer vanwege 1060 op grafisch gebied de betere keus. Geen idee of de rest van de laptop beter of slechter is.
Nog beter is op de site van Lenovo (de Y520-80YY000HMH) zelf:
https://www3.lenovo.com/n...Legion-Y520/p/88GMY500808
999 voor een i7 met 1060 max Q.
Als alternatief voor de thin-and-light zou ik de Microsoft Surface Book 1 willen noemen. Deze is met 50% korting te krijgen op Amazon. Het instap model moet voor 900 euro net kunnen denk ik. Ik heb zelf de i5 met nvidia GPU and 256 GB SSD voor 995 euro gekocht. Daarvoor heb je een prima bouwkwaliteit/hoog waardige materialen/super scherm (3000x2000)/2 in 1 functionaliteit. Maar de processor is niet de snelste meer. Voor mijn toepassingen echter prima.
Leuke aanbieding inderdaad. In de Best Buy Guide kunnen we dat soort kortingen echter niet meenemen, omdat je nooit weet hoe lang zo'n korting geldig is of hoeveel exemplaren er voor die prijs te koop zijn. De bedoeling van de BBG's is dat je er ook over een paar weken of een maand nog wat aan hebt. We gaan dus altijd uit van producten die bij meerdere winkels te koop zijn, zonder bijzondere korting.
Dat begrijp ik. Maar ik werd door een reactie van een andere tweaker bij de surface book 2 review op deze aanbieding gewezen. Ik wilde dit andere mogelijke geīnteresseerden niet onthouden.

Misschien zijn er toch nog een aantal mensen die zo dit voordeel kunnen meepakken.
Waarvoor dank! :)
Leuke deal, thanks for sharing.
Microsoft moet trouwens toch eens wat aan zijn benaming doen. Surface Laptop, Surface Book Laptop.... Een andere optie, ook een Amazon aanbieding is de wat later uitgebrachte Surface laptop (zonder -book extensie...). Iets minder een koopje (1099) maar wel slechts 1.25 kg en toch een 7th gen i5 256GB/8GB. De eerder voorgestelde Surface book (1) is met 1.58 kg een tikje zwaarder. Misschien al weer te zwaar voor een thin&light kwalificatie. Maar ik mis de criteria waarop de categorie is gericht. De twee geselecteerde laptops liggen rond de 1.2 - 1.3 kg.
De Surface Book serie is zonder twijfel de meest high-end ultrabooks die er zijn. Zelfs duurder (en sneller, plus met touch en 2-in-1) dan de MacBook Pro 13”. Deze zijn echter pas sinds kort in Nederland/België te koop.

De Surface Laptop is een totaal ander product. Wellicht dat het voor de leek hetzelfde lijkt en dat Microsoft daar een slaatje uit probreert te slaan, maar erg ingewikkeld is het nu ook weer niet.
Deze laptop is niet nieuw, kijk naar de 1 ster reviews op amazon.
Er zijn inderdaad wel erg veel reviews die dat stellen. Rare gewaarwording want het product wordt als nieuw verkocht door winkels met tot 98% positieve reviews en Amazon zelf.
Alle laptops die Tweakers voorstelt hebben een 8th gen i5. De laptop die jij voorsteld heeft een 6th gen i5, als ik het goed zie. Om die reden is ze waarschijnlijk niet meegenomen. Niemand hoeft natuurlijk deze voorkeur van Tweakers te volgen ;).
Het is natuurlijk lastig om een produkt te adviseren als het niet meer gemaakt wordt en daardoor met flinke korting verkrijgbaar is. Maar tenzij je een quad-core proc nodig hebt is die Surface Book echt een no-brainer, veel hogere kwaliteit in alle opzichten.
Er zijn veel goede laptops te vinden en in veel verschillende prijzen.
Maar wat ik tot nu toe jammer blijf vinden dat ze je verplichten windows erbij te kopen (voorgeinstalleerd) en waar is die windows DVD of usb stick?
Hoe wil je windows opnieuw instaleren als de hdd/ssd crashed zonder die dvd/usb stick?
Laat windows gewoon weg. Zak met die 130 tot 180 euro in prijs van de laptop, zodat je windows niet hoeft te kopen als je die niet wil gebruiken en stop er alleen een usb stick bij met drivers.
Ik heb bv windows al thuis liggen of misschien wil ik er linux erop zetten. Geef de klant de keuze wat ze willen.
Windows kan je hewoon herinstalleren. Installer downloaden van MS, op een stickie zetten en installeren. Windows herkent dan gewoon je systeem en voila.
Dat is wat ik altijd doe bij een nieuwe laptop. Heb je gelijk een schone installatie zonder crap. Maak er gelijk een dual boot van met Fedora ernaast, en I'm a happy camper.

[Reactie gewijzigd door gas0line op 2 februari 2018 12:14]

Ja natuurlijk kan je windows herinstalleren met de versie die je er verplicht bij koopt, maar als je windows al heb liggen waarom nog een keer kopen bij aanschaf van de laptop?
De aanschaf van de laptop kan dan +/- 180 euro omlaag omdat je de laptop dan koopt zonder windows.
Ja, ik begrijp je punt. Maar Windows op een laptop kost geen 180 euro. Dat zijn heel andere prijzen. Denk rond de 20 euro. Dus dat is de moeite niet. Dan zou iedereen die wel Windowz wil (de meeste) wel die 120+ euro moeten betalen omdat je dan los aanschaft.

Anders hier even kijken: https://www.bto.eu/

[Reactie gewijzigd door gas0line op 3 februari 2018 10:42]

Ik begrijp ook jou punt. Dat soort bedrijven kopen groot in met speciale deals. Maar ik ging nu even van de winkel prijzen uit. Meest uitgebreide versie kost rond de 180 euro op dit moment.
Waarom staan er geen Asus VivoBook Pro N705UD bij de multimedia laptop?

Volgens mij heeft die op alle gebieden betere specs en ook nog eens een groter scherm? Ook voor rond de 1000 EUR
Ziet er uit als een interessant alternatief, als je een 17,3"-laptop prettig vind :) We gaan bij de multimedialaptop in principe uit van een 15,6"-model, dat nog een beetje mobiel is. Met een 17,3"-laptop zit je echt in de categorie desktopvervanger.
Als je "desktopvervanger" zegt, dan stel je dat 'desktop' de standaard is. Dat is niet meer zo. Tenminste, volgens mij hebben tegenwoordig meer mensen laptops dan desktops.

17" is heel fijn voor mensen met slechter zicht. Bijvoorbeeld ouderen. Er zijn steeds meer ouderen die computeren, en ook die gebruiken laptops.
Als je "desktopvervanger" zegt, dan stel je dat 'desktop' de standaard is.
Voor wat betreft de grootte van de monitor wel, denk ik zo. Ik verwacht dat er weinig mensen een 15" monitor bij hun desktop-pc hebben. Nekhernia en bijziendheid in gedachte houdend is een 17" wel zo prettig voor het zicht.
Ik ken net zo goed weinig mensen met een 17" monitor in deze tijd. Het lijkt allemaal 21" of groter, ivm widescreen.
Mijn fout in onduidelijkheid. Ik zou minstens voor een 17 inch laptop gaan.
Dat is zeker een goed argument. Misschien een idee om een keer juist 17,3"-laptops te bespreken, met zoiets in het achterhoofd. Gaan we over nadenken :)
In een special speciaal gericht op "desktopvervangers" zou ik zeer geīnteresseerd zijn. De desktop gaat hier op kantoor op termijn ook de deur uit :)

Die categorie kun je nog verder uitsplitsen. Niet alleen de schermgrootte bepaalt of iets desktopvervangerwaardig is.

Ik geef minder om een groot scherm. 15" is voor mij onderweg wel acceptabel. Op mijn vaste werkplekken zorg ik liever voor een tweetal grote monitoren. Ik zie dus liever twee geschikte poorten om twee externe monitoren direct op de laptop te kunnen aansluiten, dan per se minimaal 17". Misschien ook iets om mee te nemen?
Ik geloof dat je daarmee zelf het probleem aangeeft: deze laptops zijn onder de ¤900,-
Ik heb enkele voorgangers van de Akoya. En die is qua prestaties echt matig. Koste toen ¤500,- heb daar spijt van.
Lijkt me dat de laptop exact presteert zoals de CPU het kan leveren, wat verwacht je precies van een budgetstuk?
Wat ik meer jammer vind is backlightbleeding, touchpad is wennen, en een werkende 2,5 inch hardeschijf aansluiting zonder een mogenlijkheid om een hardeschijf aan vast te schroeven(je moet zelf creatief zijn), dat is zonde.
Een best buy guide zonder dat de laptop (Asus Zenbook) daadwerkelijk getest is door tweakers? :?

Aan deze vergelijking heb je dus vrij weinig.
De meeste best buys worden toch niet getest door tweakers maar alleen samengesteld in overleg?
Dat concept is inmiddels aangepast, ons doel is nu om alle laptops zelf te testen en dat lukt steeds beter :)
Dat heb ik even gemist. Wel een betere opzet ja.
Meestal wordt in overleg gestemd op beste kopen, en wordt dan een exemplaar gereviewed.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True