Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Vriendelijk geprijsde Androids

Felle strijd in de goedkope middenklasse

Conclusie

  • Huawei Mate 10 Lite
  • Motorola Moto G5S Plus
  • Xiaomi Mi A1
  • Samsung Galaxy J7 (2017)
  • HTC U11 Life

Samengevat

De Mate 10 Lite is stevig en ligt lekker in de hand. Ook heeft hij een verlengd scherm, wat betekent dat het scherm relatief groot is in verhouding tot de behuizing. De vingerafdrukscanner is snel en de trilmotor voelt kwalitatief goed aan. We zijn positief over de camera met portretmodus voor deze prijsklasse, die een goed dynamisch bereik heeft. De accuduur is niet slecht, maar ook niet meer dan redelijk en opladen gaat niet erg snel. Ook de software zouden we graag wat schoner zien. De Mate 10 Lite heeft helaas geen 5GHz-wifi en nfc, maar met 64GB wel veel opslaggeheugen.

Pluspunten

  • Verlengd scherm
  • Vlotte werking
  • 64GB opslaggeheugen
  • Prima camera met portretmodus
  • Fijne behuizing

Minpunten

  • Accuduur ondergemiddeld
  • Geen 5GHz-wifi en nfc

Eindoordeel

Tweakers zegt: 7

Getest

Huawei Mate 10 Lite Zwart

Prijs bij publicatie: € 320,-

Vanaf € 233,-

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (3)

Samengevat

De Moto G5S Plus is een bijzonder solide, maar enigszins bonkige metalen smartphone met prima features, waaronder een dubbele camera aan de achterkant voor portretten of andere foto's, met artificiŽle geringe scherptediepte. De werking van het toestel is vlot en de software is schoon. De camera scoort vrij goed en produceert zeer levendige kleuren. De accuduur is redelijk gemiddeld, maar je laadt de telefoon sneller op dan de meeste andere toestellen in deze prijscategorie. Verder heeft hij een prima scherm dat vrij goed afleesbaar is in de zon. Het toestel presteert niet op alle gebieden het best in relatie tot zijn concurrenten, maar heeft ook weinig tot geen grote minpunten.

Pluspunten

  • Prima camera met portretmodus
  • Schone software met handige functies
  • Solide behuizing
  • Mogelijkheid tot snelladen
  • Vlotte werking

Minpunten

  • Enigszins grof gebouwd

Eindoordeel

Tweakers zegt: 8

Samengevat

De Xiaomi Mi A1 heeft een prima, solide en ergonomische behuizing met een moderne usb-c-poort. Ook heeft hij extra's ten opzichte van de concurrentie, zoals een infraroodblaster en een dubbele camera waarmee je 'optisch' kunt inzoomen. Helaas is de fotokwaliteit matig. Als je veel opslaggeheugen wilt voor je geld, zit je bij dit toestel goed. Hij heeft echter geen nfc-chip, wat veel concurrenten wel hebben. De accuduur is allesbehalve slecht en verder is het fijn dat hij op het Android One-programma draait, wat betekent dat de software schoon is en je updates tijdig mag verwachten.

Pluspunten

  • Relatief veel opslaggeheugen
  • Dubbele camera met optische zoom
  • Schone software met tijdige updates
  • Fijne behuizing
  • Vlotte werking

Eindoordeel

Tweakers zegt: 8

Getest

Xiaomi Mi A1 64GB Zwart

Prijs bij publicatie: € 250,-

Vanaf € 189,95

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (8)

Samengevat

De Galaxy J7 is een toestel met een contrastrijk oledscherm dat je goed kunt aflezen in de zon. De behuizing is van metaal en is stevig. Het toestel heeft verder een ledflitser aan de voorkant voor selfies in donkere situaties en het heeft een fysieke thuisknop met redelijk snelle vingerafdrukscanner. Verder is het een hoogvlieger op het gebied van accuduur en dat vinden we belangrijk. Helaas is heeft het ten opzichte van directe concurrenten erg weinig opslaggeheugen, is de camera niet al te best en is het wat aan de trage kant.

Pluspunten

  • Erg goede accuduur
  • Goed scherm
  • Prima behuizing

Minpunten

  • Slechts 16GB opslaggeheugen
  • Matige camera
  • Relatief traag

Eindoordeel

Tweakers zegt: 6,5

Samengevat

De HTC U11 Life onderscheidt zich met een ontwerp met een ogenschijnlijk glazen achterkant, hoewel dat in werkelijkheid kunststof is. Hij is dan ook niet erg solide en de achterkant krast snel. Wel is hij vrij handzaam, ligt hij lekker in de hand en is hij waterdicht. Ook is de software erg prettig, omdat deze schoon is en omdat je tijdig en lang door Google wordt voorzien van Android-updates. De camera heeft helaas geen bijzondere features, maar presteert wel redelijk goed voor zijn prijsklasse. Toch kunnen we de U11 Life lang niet aanraden. De soc is weliswaar aan de vlotte kant, maar in de praktijk is Android-navigatie wat trager dan bij de directe concurrenten. Maar wat de HTC U11 Life wat ons betreft nekt, is een slechte accuduur. Dat is voor niemand wenselijk.

Pluspunten

  • Waterbestendig
  • Schone software met tijdige updates
  • Prima camera
  • Goede geluidskwaliteit

Minpunten

  • Bar slechte accuduur
  • Slechte bouwkwaliteit
  • Achterkant krast snel
  • Aan de trage kant

Eindoordeel

Tweakers zegt: 5,5

Er komt een duidelijk beeld naar voren als we alle specificaties en prestaties van deze toestellen naast elkaar zetten en dat is natuurlijk waar we het voor doen. De toestellen liggen wat prijs betreft redelijk dicht bij elkaar, maar tussen het goedkoopste en het duurste zit toch nog tachtig euro en daar houden we dan ook rekening mee in de beoordeling.

De beste all-rounder en winnaar is wat ons betreft nipt de Moto G5S Plus. Hij laat geen grote steken vallen, zit wat prijs betreft tussen de anderen in en doet veel goed. De accuduur is heel redelijk, de software is fijn, de snelheid zit snor en de behuizing is stevig, al is hij wat grof gebouwd. Met de camera onderscheidt hij zich van het toestel dat op de tweede plek komt. Het is zeker niet de snelste camera, maar de fotokwaliteit is wel een stuk beter. Dat gaf voor ons de doorslag bij het bepalen van de winnaar.

Het is echter maar net wat je belangrijk vindt en dat geldt hier zeker. De Mi A1 bezet de tweede plek wat ons betreft, maar als je de fotokwaliteit niet heel belangrijk vindt, is de Mi A1 voor ons zelfs de betere smartphone. Zo is de accuduur van het toestel wat beter, heeft hij relatief veel opslaggeheugen voor deze prijsklasse en krijgt hij sneller en waarschijnlijk ook langer updates. Wat de software zelf betreft prefereren we echter de handige extra's die Motorola heeft ingebouwd ten opzichte van de kale Android-software van de Mi A1. Verder heeft hij een solide en ergonomische behuizing, en is hij lekker vlot. Zoals gezegd lever je wel echt in op de camera, al kan het zeker ook slechter in deze prijsklasse. Bovendien heeft hij als enige een handige optische zoomoptie.

Dan komen we uit bij de Mate 10 Lite, die met 320 euro wat duurder is. Het toestel zet daar een goede camera tegenover met portretmodus op beide camera's. Ook heeft Mate 10 Lite een vlotte vingerafdrukscanner, een verlengd scherm en maar liefst 64GB opslaggeheugen. De software zouden we liever anders zien en ten opzichte van de Android One-toestellen in deze test krijgt hij zeer waarschijnlijk minder updates en in elk geval veel trager.

Helaas is de Galaxy J7 2017 geen hoogvlieger, in het algemeen gesproken, maar hij heeft een goede accuduur en dat vinden we belangrijk. Toch valt de J7 tegen als je hem bijvoorbeeld tegenover de gelijkgeprijsde Mi A1 zet, die ook een goede accuduur heeft. Hij is trager, de software is wat ons betreft iets minder fijn en hij krijgt, net als de Mate 10 Lite, minder en vooral veel trager updates. Het grootste nadeel is echter het karige opslaggeheugen van 16GB.

Waar we echt meer van gehoopt hadden, is de U11 Life. Het is niet op alle vlakken een slecht toestel, maar we kunnen hem niet aanraden om twee belangrijke redenen: de slechte accuduur en de slechte bouwkwaliteit. Verder is hij niet bijster snel en samen met de Mate 10 Lite het duurste toestel van deze round-up. Daar zet hij fijne Android One-software met snelle updates tegenover en ook een prima camera in een waterdichte behuizing, maar als de basis niet goed is, helpt dat niet heel veel.

Kort door de bocht zouden we kunnen zeggen dat als je de camerakwaliteit niet heel belangrijk vindt en opslaggeheugen en software-updates wat meer, ga dan voor de Xiaomi Mi A1. Heb je net wat meer te besteden en heb je dat over voor een goede camera? Dan is de Moto G5S Plus wat ons betreft de beste keuze.

  • Huawei Mate 10 Lite
  • Motorola Moto G5S Plus
  • Xiaomi Mi A1
  • Samsung Galaxy J7 (2017)
  • HTC U11 Life

Laagste prijzen voor: Huawei Mate 10 Lite Zwart
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Telefoonwereld.nl

Score: 4 (23)

€ 233,-

€ 233,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 233,-
Opsturen € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 233,-
Bekijk

Belsimpel

Score: 4 (356)

€ 236,-

€ 236,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 236,-
Pakketpost losse hardware € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 236,-
Bekijk

Azerty

Score: 4.5 (1700)

€ 234,05

€ 237,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 234,05
Pakketpost Nederland vanaf § 25,- € 2,95
iDeal € 0,-
Totaal € 237,-
Bekijk

4Launch

Score: 3.5 (52)

€ 238,-

€ 238,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 238,-
Pakketpost Nederland/BelgiŽ (vanaf § 75,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 238,-
Bekijk

Paradigit

Score: 4.5 (305)

€ 239,-

€ 239,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 239,-
Pakketpost (vanaf § 20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 239,-
Bekijk

Laagste prijzen voor: Motorola Moto G5S Plus (4GB ram, dual sim) 32GB Grijs
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Belsimpel

Score: 4 (356)

€ 169,-

€ 169,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 169,-
Pakketpost losse hardware € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 169,-
Bekijk

Paradigit

Score: 4.5 (305)

€ 179,-

€ 179,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 179,-
Pakketpost (vanaf § 20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 179,-
Bekijk

NoRRoD.nl

Score: 4.5 (16)

€ 189,-

€ 189,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 189,-
Pakketpost (vanaf § 20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 189,-
Bekijk

4Launch

Score: 3.5 (52)

€ 190,-

€ 190,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 190,-
Pakketpost Nederland/BelgiŽ (vanaf § 75,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 190,-
Bekijk

Azerty

Score: 4.5 (1700)

€ 188,05

€ 191,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 188,05
Pakketpost Nederland vanaf § 25,- € 2,95
iDeal € 0,-
Totaal € 191,-
Bekijk

Laagste prijzen voor: Xiaomi Mi A1 64GB Zwart
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Belsimpel

Score: 4 (356)

€ 191,-

€ 191,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 191,-
Pakketpost losse hardware € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 191,-
Bekijk

Mobiel.nl

Score: 4 (101)

€ 192,-

€ 192,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 192,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 192,-
Bekijk

GSMWijzer.nl

Score: 4 (28)

€ 192,-

€ 192,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 192,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 192,-
Bekijk

XiaomiProducts

Score: 5 (5)

€ 189,95

€ 194,90

Kostenoverzicht

Productprijs € 189,95
Pakketpost Nederland € 4,95
iDEAL € 0,-
Totaal € 194,90
Bekijk

Megekko

Score: 4.5 (2558)

€ 204,-

€ 204,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 204,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 204,-
Bekijk

Laagste prijzen voor: Samsung Galaxy J7 (2017) Duos Zwart
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

MediaMarkt

Score: 3 (268)

€ 199,-

€ 199,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 199,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 199,-
Bekijk

Telefoonwereld.nl

Score: 4 (23)

€ 204,-

€ 204,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 204,-
Opsturen € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 204,-
Bekijk

Conrad.nl

Score: 3 (68)

€ 215,-

€ 215,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 215,-
Pakketpost (vanaf § 35,- i.c.m. iDEAL) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 215,-
Bekijk

Paradigit

Score: 4.5 (305)

€ 219,-

€ 219,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 219,-
Pakketpost (vanaf § 20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 219,-
Bekijk

4Launch

Score: 3.5 (52)

€ 224,-

€ 224,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 224,-
Pakketpost Nederland/BelgiŽ (vanaf § 75,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 224,-
Bekijk

Reacties (223)

Wijzig sortering
Wat een gezeik weer in de comments over de gekozen telefoons. En zo'n nokia 6 wil je hier niet tussen zetten mensen, die heeft gewoonweg een te trage en oude soc.
Anders maak je de review lekker zelf, ik heb deze round up met plezier gelezen.

Mijn broer is vorige maand met pijn in het hart overgestapt op android, kwam van windows phone, en heeft op mijn aanraden de xiaomi a1 gekocht. Tot nu toe is hij er erg tevreden mee, al vind hij de foto's ook slechter als zijn 2 jaar oudere lumia 950 xl. Als ik zijn A1, of de moto g5 plus van mijn moeder even gebruik, valt mij op hoe belachelijk veel waar voor je geld krijgt bij deze telefoons. Nog geen 250 euro, en je kan alles de komende 2 jaar zonder gehaper en problemen. Als socs met a73 kernen naar deze prijsklasse komen in de toekomst wordt het helemaal 1 groot feest.
Over Bang voor bucks gesproken, Ik heb 2 weken gelden de nieuwe nokia 2 gekocht, was 99 euro, Nu app ik niet veel maar ik heb 9 dagen kunnen bellen op 1x opladen, lang leve de 4100ma batterij.
Mischien wat tragere processor voor jou maar ik heb liever een batterij waar ik lang mee kan doen.
Zo heeft iedereen weer zijn ding die ze in een toestel willen zien en is het onmogelijk om een vergelijking te maken met alle toestellen waar iedereen zijn toestel in kan vinden.
Daarom moet je bij dit soort vergelijkingen ook nooit blind afgaan op de beoordeling, maar juist lezen waar dit alles op gebaseerd is. Voor jou is accu duur belangrijk (voor mij trouwens ook). Voor een ander is dat misschien goede kwaliteit foto's, of filmpjes mooi kunnen kijken, of snel nieuwe updates, of... etc etc etc :)

Gewoon je eigen afweging maken, en vooral niet afgaan op 1 enkele bron.
Voor jou is accu duur belangrijk
Ik denk dat niemand de accu duur wil. Goede accuduur dan weer wel.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 8 februari 2018 12:54]

Hoe vindt jij de camera van die Nokia?
Ik vind hem een beetje tegenvallen omdat hij donkerder beeld geeft dan mijn vorige telefoon,(doogee x5max) maar net even twee foto's als vergelijking gemaakt en als ik ga inzoomen dan is de nokia toch wel beter in details.
Maar ik heb een D90 voor als ik echt foto's van mijn dochter wil maken dus daar gebruik ik mijn telefoon niet voor.
De Nokia 2 is geen middenklasser, maar een budgettelefoon. Ik heb een maand of vijf geleden een Redmi 4 Note Global Edition gekocht, met Qualcomm 625 soc, 1080p led scherm van prima kwaliteit, metalen behuizing en vingerprint scanner. Helaas met iets minder ram en opslaggeheugen dan de A1, nl 3 GB ram en 32GB MMC en de camera is ook niet super(ook niet slecht), maar min of meer dezelfde specs als de telefoons uit deze review. Je kan de Redmi 4 Note voor de helft van de prijs van de telefoons uit deze test uit China laten komen. Dit apparaat is dan ook niet voor niets een hit hier op tweakers.

Ik wilde een high-end en ik kon niet kiezen welke, dus even snel de Redmi 4 Note genomen, en ik ben tot de conclusie gekomen dat een highend (voor mij)helemaal niet nodig is. Ik speel games, maar de Qualcomm 625 kan dat aan. Ik dacht dat mijn Oneplus One mijn beste koop ooit qua telefoons was, die titel gaat nu naar de Redmi 4 Note, gewoonweg omdat het kwaliteit is voor een belachelijk lage prijs.

Hoe dan ook, vriendelijk geprijste middenklasser telefoons en echte bang for the buck bestel je in China. Ik raad Xiaomi aan, want die roms zijn snel, bloatware vrij en er zijn vaak veel custom roms voorhande. Maar ook merken als ZTE en Oneplus kan je voor een prikkie scoren. Als tweaker draai ik me handen niet om voor custom roms, maar de Global Edition telefoons van Xiaomi kan je gerust ook voor je oude moedertje van 65 kopen(als ze een klein beetje engels begrijpt, want nog geen nederlanse rom), want deze firma levert prima out of the box telefoons die vaak geupdate worden. Het lijkt wel of ik aandelen heb :+

[Reactie gewijzigd door ABD op 9 februari 2018 14:14]

bedankt, interesant om te weten, ik heb een Doogee gehad maar dat merk moet je niet kopen door een update van hun krijg je alsmaar reclame en je kan het er niet af halen zonder te rooten.
Je hebt gelijk met de nokia 2, die is wel budget, helemaal van plastic etc dat klopt wat je zegt.
Die telefoon is niet alleen van plastic, maar je krijgt ook slecht een instap SoC(Qualcomm 212), slechts 1GB aan ram, 8GB opslag en 720p scherm. Al met al een telefoon die je alleen moet nemen als je lage eisen hebt. Voor 3 tientjes meer heb je een telefoon uit China die letterlijk 3 klasses beter is, met ook een hele dikke batterij en 4G.

[Reactie gewijzigd door ABD op 10 februari 2018 01:58]

Ik had een Motorola Moto X Play. Helaas ging het scherm stuk en moest ik wat anders. Ik heb getwijfeld tussen de Moto G5S Plus en de Nokia 6. Ja, de Nokia is merkbaar trager. Ook trager dan de X Play.

Als voordeel : de Nokia heeft een betere schermverhouding tov de bezels. De knoppen zitten ook onder het scherm ipv erin, zodat je meer oppervlak hebt voor andere dingen. De bouwkwaliteit van de Nokia is ook stukken beter. Daar komt bij dat Nokia wťl iedere maand updates uitbrengt, en een Oreo update komt eraan. Het is dat ik mijn Moto had geroot, anders zat deze nog steeds op een security patch van ergens 2016. Ze zeggen dat ze eraan werken maar er is nog steeds geen werkende (bugvrije) Nougat versie voor de X Play.

Dus als je een veilig toestel wilt, dan moet je juist niet de Motorola G5S kopen. Lenovo brengt 2 a 3 updates uit en daarna tweeten ze er alleen nog over. Ik heb de 6 gekocht omdat deze ongeveer even duur is, een veel beter scherm heeft en maandelijks updates krijgt. Ik wilde eigenlijk iets als de 8 maar als ik zoveel geld uitgeef wil ik Oreo af fabriek. Dan zit Treble er al in, wat updaten veel eenvoudiger maakt.
Check for updates op je Nokia 6 ;) Oreo is er al.
Die wordt waarschijnlijk gefaseerd los gelaten. Ik krijg hem nog niet binnen.
Ik heb de Motorola G5S plus, en tot nu toe gaan de updates goed genoeg. Heb net de beveiligingsupdate van januari binnen gekregen, het zijn dus geen maandelijkse updates, maar tot nu toe wel iedere 3 maanden. Als het goed is komt binnenkort Android 8 ook naar deze telefoon.
Daarnaast kan je in de ontwikkelaarsopties met een druk op de knop de bootloader ontgrendelen.
Kortom: misschien niet perfect, maar zeker niet slecht tot nu toe.

Edit: de nieuwe Nokia 6 die eraan komt vind ik ook erg interessant. Maar eind vorig jaar zocht ik een nieuwe telefoon, en dan heb je niet zoveel aan een telefoon die er nog niet is.

[Reactie gewijzigd door EricWN op 8 februari 2018 10:56]

Nokia 6 Gen 2 (2018 versie) heeft een snapdragon 630 en can makkelijk de G5S verslaan.
https://www.gsmarena.com/nokia_6_(2018)-8972.php
Nokia 6 Gen 2 (2018 versie) heeft een snapdragon 630 en can makkelijk de G5S verslaan.
https://www.gsmarena.com/nokia_6_(2018)-8972.php
Die heeft zowel geen NFC als geen Qi draadloos opladen, dus voor mij totaal ongeschikt.
De Europese versie gaat echt wel NFC krijgen, wordt hier veel gebruikt. Blijft draadloos laden over voor je als punt.
Klopt ja, heb hoge verwachtingen van die telefoon. De vorige nokia 6 had eigenlijk al een 625 moeten hebben.
Heb de Xiaomi A1 voor mijn moeder gekocht. Ze is er tot nu toe erg tevreden mee en de foto's zijn voor haar een stuk beter dan haar oude LG (weet type even niet meer) toestel.

Denk dat ik van het weekend eens ga proberen om de Google Pixel 2 cam werkend te krijgen, deze schijnt met HDR+ echt wonderen te verrichten bij onderbelichte foto's. Tevens voegt het video stabilisatie toe.
Xiaomi A1 met Pixel 2 cam.
Meer info in beschrijving van deze video.

Overigens heb ik voor de A1 §179,- (Geekbuying) betaald wat naar mijn mening unbeatable is.
Top tip, thanks :)
Wereld van verschil zeg.

Hier nog een linkje naar xda-forum met meer links en tips om de Gcam te installeren:
https://www.google.nl/amp...camera-oreo-t3729254/amp/
@Ruw ER, @injectx

Ikzelf gebruik de volgende versie van de google camera op mijn telefoon. Ik heb zelf geen xioami mi a1, maar volgensmij doet hij het daar uitstekend op.

https://forum.xda-develop...a-modded-t3591177/page289

Het is: GoogleCamera-Pixel2Mod-Arnova8G2-V6-Beta2.apk, die op die pagina geplaatst is door Arnova8G2. Enkele features van deze camera zijn onder andere portrait mode op de voor en achtercamera en HDR+ op de voor en achtercamera. Ik weet niet hoe hij het voor elkaar heeft gekregen, maar het werkt verrassend goed.
Ben erg benieuwd of het allemaal gaat lukken / werken! Laat je een bericht achter op het Forum voor de Mi A1? :D
Heb zelf de MI A1 Red en ben zeer tevreden, echter valt de camera wel tegen. Als dit zou werken zou het toch super zijn!
No problem, zal mijn ervaringen posten in het A1 topic :)
Heb ik de Xiaomi Mi A1 en ben behoorlijk tevreden. Gekocht als tijdelijke vervanging voor een S7 Edge die gerepareerd moest worden, maar uiteindelijk besloten de Xiaomi te houden.

Over de camera een kleine aanvulling: de HDR modus werkt goed in contrastrijke omstandigheden. In het donker werkt HHT goed voor minder ruis. Maar in de standaard instellingen is het met minder licht wel ietwat behelpen.

Had graag ook de Moto x4 in de vergelijking gezien: ook Android One, maar met betere camera en SD630. Wel een flink stuk duurder.
De p10 lite was wel een leuke toevoeging geweest. Is ook weleens eerder getest. Heb de P9 lite nu zelf een jaar en tot heden geen klachten, ook niet qua updates. Niet iedereen wil een 5.5 inch telefoon :).
Wij hebben de P10 lite nu als zakelijk toestel genomen. Tot nu toe alleen maar positieve reacties van de medewerkers (inmiddels 2,5 na introductie van het toestel). Zelfs de mensen die normaal altijd klachten hadden over hun telefoon zijn nu positief. Is dus wat mij betreft ook echt jammer dat ze die niet in het review mee hebben genomen.
Ik zie zelf ook heel veel P10 litejes in mijn omgeving, iedereen is er enthousiast over. Enige nadeel is het scherm dat snel krast. Verder ziet 'ie er natuurlijk erg luxe uit en de bouwkwaliteit doet niet onder voor toestellen van 1000 euro.

Maarr, de Mate 10 lite neemt veel mee van de P10 lite. Je mist quick charge, 5ghz wifi en NFC, je krijgt er bij de Mate 10 lite wel weer een betere camera en beter scherm voor terug (ja hadden ze hem maar 10 euro duurder gemaakt en quick charge+nfc toegevoegd, had ik 'm gelijk gekocht). Al vallen die schermen van de P10 lite heel erg op vanwege het hoge contrast. Leg 'm naast een iphone8 en de P10 lite ziet er zo op het eerste gezicht zelfs beter uit. Mede geholpen door de 1080p resolutie.

Het grootste voordeel van Huawei is dat ze heel goed opgelet hebben bij EMUI5.x en EMUI8.0 en de interface heel schoon, vloeiend en comfortabel hebben gemaakt. Er zit zo'n gimmick in die data klaarzet (prefetch gok ik) van apps en handelingen die je vaak gebruikt en dat werkt ook echt. Apps als Whatsapp starten uiteindelijk op een P10 lite ťcht snel op. Sneller wederom dan op een iphone7/8 of een Nokia 6. Ook task switchen gaat opvallend vloeiend en het toestel lijkt nooit trager te worden door ellende op de achtergrond.

Ik mis in dit soort reviews dan ook wel de ervaring op de wat langere termijn, zoals hoe een toestel na een week nog aanvoelt. Ik irriteerde mij bij Samsung en andere Android apparaten altijd dat na een korte periode dingen echt gingen irriteren. Heb ik hier niet mee. Ik ben bewust lang blijven hangen op Windows Phone/Mobile om diezelfde reden.
We hebben dan ook getest met een redelijk aantal toestellen. Vanuit Samsung hadden we bijvoorbeeld 3 toestellen in omloop als test. Deze werden vervolgens getest door de meest kritische medewerkers. De S8 kwam bijvoorbeeld met min punten naar voren met dat je snel dingen aan klikt op de gebogen scherm randen van het toestel en er dus onbedoeld apps worden geopend.

Met de iPhone hadden we voornamelijk veel wazige storingen met onze zakelijke Microsoft omgeving. Stand alone werken ze op zich prima maar daar willen we ze juist niet voor gebruiken ging echt om de integratie.

HTC weigerde om mee te werken aan test modellen.

Verder moest het een merk zijn wat enige zakelijke ondersteuning biedt dus er vielen diverse android toestellen al snel van het lijstje.

In dit prijssegment blijf de Huawei P10 Lite over als een toestel waar de medewerkers allemaal erg positief over waren en die de functionaliteit biedt die wij zoeken. Het syncen met al onze zakelijke adreslijsten zoals we dat hadden bij de Lumia toestellen hebben we uiteindelijk werkend gekregen met een extra app
Als ik zijn A1, of de moto g5 plus van mijn moeder even gebruik, valt mij op hoe belachelijk veel waar voor je geld krijgt bij deze telefoons.
helemaal als je een A1 uit china laat komen, scheelt nog weer 100 euro :)
Heb de G5 plus een half jaar gebruikt; echt een top toestel, op 1 ding na: geen kompas, en dat heb ik echt gemist. Momenteel een Nokia 8, maar verlang nog dagelijks terug naar de Moto.
HTC U11 life: als ik deze review lees lijkt het wel om een ander toestel te gaan dan ikzelf heb.
Op BlackFriday heb ik voor 341,- inc.btw een blauwe rechtstreeks bij HTC besteld. Je krijgt dan de uitvoering met 4GB RAM en 64GB opslag.

Ik heb het toestel nu dus zo'n 2 maanden in gebruik en er zit nog geen krasje op. De krasgevoeligheid van de behuizing waar ik in de reviews over lees kan ik dus niet bevestigen en dat terwijl ie natuurlijk van broekzak naar jaszak naar buro enz gaat (er zit geen hoesje om). Wel zit de glimmende achterzijde snel vol met vingerafdrukken dus af een toe een doekje erover is wel nodig.
Het 'premium' gevoel dat metaal kennelijk bij velen geeft heb ik niet. Ik vind het juist prettig dat het kunststof toestel licht is en prettig aanvoelt en niet koud en zwaar. En de bouwkwaliteit vind ik wel in orde. Ik ben waarschijnlijk veel voorzichtiger met dit soort acties met m'n eigen toestel dan de redacteuren met een test exemplaar maar 'we schrokken ons een hoedje (...) een telefoon (...) die zo makkelijk te buigen en torderen is' vind ik wel overdreven. Ik kan het toestel amper buigen of torderen en de afwerking is prima. Kennelijk ligt de lat bij Tweakers heel erg hoog op dit punt...
Ook het 'probleem' met de aan/uit knop herken ik niet; ik snap zelfs niet wat ie bedoeld. De knoppen werken gewoon goed. De vingerafdrukscanner werkt zodra je je vinger erop legt en dan ben je aangemeld zonder de aan/uit-knop te gebruiken. Dit gaat binnen 1 seconde (max). Wellicht doen de andere toestellen het nog sneller maar is dat echt een pijnpunt?

In de praktijk haal ik ruim 2 dagen met de accu; dit is bij normaal gebruik (mail, whapp, FB, browsen, navigatie en incidenteel fotootje+edit) en met de scherminstellingen op 'adaptive' helderheid met zo'n 3u screentime per dag. Waarschijnlijk komt dit slecht uit de bus doordat in de test het scherm op een vaste helderheid (zoals tweakers dat doet om te kunnen vergelijken) wordt gezet en dan zal de accu tekort schieten. Maar in de praktijk werkt de 2500mAh accu prima. Het toestel is met de meegeleverde HTC lader en met een Sony QuickCharger in een uurtje opgeladen (vanaf 20%).
De genoemde 'traagheid' van Android heb ik niet ervaren. Nu heb ik niet zoals Tweakers vele toestellen naast elkaar liggen maar het toestel reageert consequent vlot en snel en zonder haperingen en heeft nog geen enkele vastloper gehad. Het feit dat het een Android One met v8.0 (en dus treble) toestel is, is een enorm pluspunt. Tot op heden heb ik 3 updates gehad telkens aan het eind van de maand en op dit moment staat de jan.2018 update er dus op. De vlotte updates en een bloatvrije Android vind ik echt een pre van dit toestel (en andere Android One toestellen). En Android Oreo loopt soepel, snel en efficiŽnt op de U11 life is mijn ervaring.

Principieel vind ik het ontbreken van de 3,5mm audio-jack een minpunt. M'n mooie noise-canceling in-ears zijn nu overbodig geworden. Maar eerlijkheidshalve gebruik ik een 3,5mm aansluiting nog heel weinig dus vandaar dat ik het geen dealbreker vond.
De foto camera vind ik goed, niet excellent maar voor een snapshot of selfie is het prima. Bij weinig licht zijn high-end toestellen duidelijk beter.
Het GPS lijkt wat traag te werken. ParkMobile bijv. klaagt vaak dat de locatie niet exact vastgesteld kan worden. Na 1 minuut wachten werkt het dan wel. En dat terwijl Google precies weet in welke winkel of eetgelegenheid je geweest bent terwijl je het toestel niet uit je zak gehaald hebt :? .
De knijpfunctie heb ik op 'zaklantaarn' gezet maar is niet heel erg nuttig verder vind ik. Misschien wordt het later nog wel wat...

Een afrader zoals Tweakers dat in deze test naar voren laat komen,vind ik deze HTC U11 life dus niet. Voorkeuren voor materiaal en vormgeving daargelaten vind ik het in mijn dagelijkse gebruik wel een prettig, solide en vlot toestel. En Android One echt een pluspunt vanwege de vlotte updates en pure android ervaring.

[Reactie gewijzigd door RMM65 op 7 februari 2018 15:24]

Voorkeuren voor materiaal en vormgeving daargelaten vind ik het in mijn dagelijkse gebruik wel een prettig, solide en vlot toestel.
in deze review is natuurlijk gedaan in vergelijking met nog een aantal toestellen (zoals je zelf ook aangeeft), als deze van de geteste toestellen het traagste aanvoelt snap ik wel dat dit als min punt word gegeven.

zo vind ik mijn oude pc ook nog prima presteren, maar dat zal snel overslaan als ik achter een snellere moderne bak werk, of vond ik kleine schermpjes op mobieltjes altijd een must, totdat ik met een groot scherm had gewerkt, nu nooit meer klein.

In andere woorden geloof ik best dat het een prima toestel is en dat hij voor jouw prima is, maar de vraag is meer hoe is hij in vergelijking met andere gelijk geprijsde toestellen.

en daar komt hij als ik deze review mag geloven niet heel goed uit
en daar komt hij als ik deze review mag geloven niet heel goed uit
En dat is nu juist mijn punt; het lijkt wel alsof deze review over een totaal ander toestel gaat. Want haperingen of traagheid - zoals ik dat kan vergelijken met een aantal andere (moderne) toestellen - ervaar ik niet. En de redacteur doet alsof het ding een slap plastic apparaat is dat zo vol met krassen zit, de knoppen shabby werken en de vingerafdrukscanner ruk is. Ook dat ervaar ik niet.
Dat alles heb ik een beetje te proberen te nuanceren met mijn eigen ervaringen... that's all...

Zelf heb ik eind november getwijfeld tussen deze U11 life en de Moto X4 in dezelfde prijsklasse. Die laatste leek mij idd degelijker maar ook wat saai qua design. Heeft wel een grotere accu maar geen Android One en Oreo out-of-the-box (en dus geen project treble base). Snelle updates vind ik een must. Maar niks is perfect hoor; en zeker ook deze U11 life niet.

[Reactie gewijzigd door RMM65 op 7 februari 2018 22:47]

De HTC U11 Life is niet slecht.

De rest is simpelweg meer verbeterd, dus de lat ligt veel hoger. Er is in deze prijsklasse een gigantische concurrentieslag gaande, omdat in deze prijsklasse veruit de meeste telefoons verkocht worden. Daarom kruipen toestellen uit deze klasse ook zo opvallend dicht tegen echte high-end toestellen aan.

HTC heeft op het gebied van high-end al moeite, laat staan midrange. Een jaar of twee geleden, voordat er zulke goede concurrentie ontstond, was de HTC U11 Life uitstekend geweest en had 'ie gewonnen. Maar als je ziet hoeveel moeite, werk en kwaliteit er gestoken is in een Mate 10 Lite/J7 dan valt pas op hoe moeilijk HTC heeft heeft.

Over de vingerafdrukscanner ook; je moet bedenken dat de U11 sneller is dan oudere toestellen zoals een Galaxy S5 of S6, maar de Huawei Mate 10 Lite unlocked bijna direct. Daar merk je totaal geen vertraging, dan is iedere extra vertraging ineens toch een dingetje dat opvalt. De afwerking van die toestellen is ťcht serieus goed geworden. Je voelt geen verschil meer tussen een Galaxy S8, Mate 10 Lite of een iphone8/X. Die staan tegenwoordig praktisch gelijk qua bouwkwaliteit. Dan valt de U11 Life, die nog steeds heel goed is, maar net iets onderdoet voor een high end apparaat ineens wel erg op.
Dit lijkt me een prima stukje text voor een gebruikersreview!
Dank je, heb je advies opgevolgd en een gebruikers review geplaatst :) .
Je hebt helemaal gelijk, tweakers laat uitschijnen dat dit toestel echt een no-go is wat toch wel zwaar overdreven is in mijn opinie: ik merk niks van die zogenaamde lag, ik heb een sot van 4:15 uur van 100=>0%
En zoals je zegt de knijpfunctie is maar onzin is cool int begin maar daarna is de Fun er snel af, en ook van de zogenaamde slechte bouwkwaliteit heb ik nog niets gemerkt
Een + Voor je goede uitleg
Tsjah, een SoT van slechts 4.15 uur is imho ronduit slecht te noemen. Dat doet menig telefoon een stuk beter.

En dat is ook het doel van een roundup. Vergelijkbare modellen bekijken en dan je conclusies trekken. Prima dat mensen tevreden zijn met hun telefoon, maar hoe kun je zeggen of dat een goede keuze is, als je de tegenstander niet eens geprobeerd hebt?
Het GPS lijkt wat traag te werken. ParkMobile bijv. klaagt vaak dat de locatie niet exact vastgesteld kan worden. Na 1 minuut wachten werkt het dan wel. En dat terwijl Google precies weet in welke winkel of eetgelegenheid je geweest bent terwijl je het toestel niet uit je zak gehaald hebt :?
Dat bepalen ze (mede) aan de hand van beschikbaarheid en zendkracht van de beschikbare WiFi hotspots… ;) Dat is in de praktijk vaak nauwkeuriger en zuiniger qua energie.
Ik ben toch eigenlijk wel benieuwd hoe de Samsung A5 binnen dit rijtje past.
Naar mijn ervaring ook een goede optie.
pricewatch: Samsung Galaxy A5 (2017) Zwart

Het lijkt me niet zo slim geweest om een budget range telefoon van Samsung mee te nemen in een midden klasse test.

Ik heb zelf een G5 Plus. Maar heb de A5 besteld en ingesteld voor iemand die graag Samsung wilde. Deze telefoon viel me in positieve zin op. Erg vlot en de camera is redelijk.

[Reactie gewijzigd door NIMIC op 7 februari 2018 06:24]

Er zijn diverse definities en manieren om te bepalen of je het over een budget- of midrange-smartphone hebt. Je kunt kijken naar de soc, of zelfs naar andere specificaties, of hoe de fabrikant het in de markt zet, of je kunt kijken naar de prijs. Dat laatste doen we voor het grootste deel bij deze round-ups. Deze prijsklasse is zeker een soort cross-over tussen wat duurdere budget-toestellen en goedkope middenklassers. De Galaxy J7 is redelijk recent geÔntroduceerd en past mooi binnen de gestelde grenzen. Ook hebben we er in de beoordeling natuurlijk rekening mee gehouden dat hij goedkoper is dan de U11 Life en Mate 10 Lite bijvoorbeeld. Dat gezegd hebbende.. snap ik waarom je de J7 meer ziet als budgettoestel, zeker als je meeneemt hoe Samsung hem positioneert, en dus in een andere klasse thuishoort. Toch liggen de prijzen redelijk dicht bij elkaar en pakken we liever een recent toestel die we nog niet getest hebben, dan een toestel dat al wat ouder is en al getest door ons. Zo zijn we vollediger in onze coverage van smartphones die we reviewen ook :)
Ik begrijp de afweging, je kunt er ook moeilijk 25 telefoons in opnemen.
Dankjewel voor de uitleg.

De telefoons waar ik het over heb zijn rond oktober 2017 aangeschaft.
Mijn G5 plus wordt ook niet meegenomen in deze round-up, deze heeft natuurlijk een opvolger.

Maar voor kopers die nu in dit soort telefoons geÔnteresseerd zijn wilde ik meegeven dat een Samsung A5 ook een goede optie kan zijn.
Zeker omdat er mensen zijn die graag vasthouden aan Samsung.

[Reactie gewijzigd door NIMIC op 7 februari 2018 12:08]

Zeker, goede toevoeging hoor. Absoluut geen slecht toestel. Alleen je moet je wel afvragen of je in deze klasse een toestel van een jaar oud wilt aanschaffen vind ik, aangezien je bij dat toestel minder dan een jaar beveiligingsupdates krijgt nog bijvoorbeeld.
Zeker, goede toevoeging hoor. Absoluut geen slecht toestel. Alleen je moet je wel afvragen of je in deze klasse een toestel van een jaar oud wilt aanschaffen vind ik, aangezien je bij dat toestel minder dan een jaar beveiligingsupdates krijgt nog bijvoorbeeld.
Ga jij nu mee in de gekte van de consumenten bond? Ik heb tijdens de btw dagen een Galaxy S7 gekocht en zit ondertussen al op mijn 2e update. Als je kijkt naar wat er nog meer uit komt dan zie je dat Samsung voor veel oudere modellen ook nog updates pushed.

Als je al ongegrond vraagtekens gaat plaatsen, moet je als journalist niet doen, dan zou ik dat eerder bij de Xiomi doen. Bij Oneplus bleek het bij de X namelijk na 12 maanden al klaar te zijn.
We doen dat op basis van resultaten in het verleden, dus niet ongegrond. Verder heb je het hier over een high-end toestel. Samsung geeft overigens twee jaar beveiligingsupdates en dat is wel meer dan sommige andere fabrikanten.
Samsung heeft aangegeven twee jaar te garanderen. Het was geen maximum maar een minimum, aldus Samsung. De s4 uit 2013 kreeg vorig jaar nog een update.
Ook de S4 is een high-end toestel. Maar goed om te vermelden dat het een minimum is inderdaad. Als er grote kwetsbaarheden zijn, kan Samsung natuurlijk besluiten ook na twee jaar nog te patchen. Toch zou ik simpelweg voorzichtig zijn met de aanschaf van een wat oudere middenklasser of budgettoestel. Je hebt hoe je het ook wendt of keert minder lang updates.
Als ik Tweakers-reacties van bezitters van oudere Samsung's bekijk, dan lopen in de praktijk de beveiligingsupdates nog wel door tot drie jaar of meer na release-datum.
(Of dat voor alle drie prijsklassen geldt, weet ik zo niet.)

[Reactie gewijzigd door rvwr op 8 februari 2018 12:58]

Ik heb een vermoeden dat de grotere merken echt wel de updates op orde hebben. Ik heb op een P10 lite netjes iedere maand een beveiligingsupdate gehad. Zelfde geld voor een Galaxy A5. Dat de Android 8 update lang op zich laat wachten of niet komt, mis ik eigenlijk vrij weinig aan, want het toestel doet het nu al boven verwachting.
P10lite is een nog vrij recent toestel (maart 2017). Als je nog beveiligingsupdates krijgt voor de allereerst uitgebrachte Galaxy A5 (releasedatum december 2014), dan is dat inderdaad indicatief.

Android 8 lijkt me wel interessant als het vergezeld gaat van Project Treble, maar het lijkt erop dat dat niet via upgrade's zal gaan gebeuren:
http://www.gsmhelpdesk.nl...-niet-over-project-treble

Hopelijk krijgen we met nieuwe Treble-based smartphones langer en frequenter veiligheidsupdates (en misschien zelfs wel voor een door de producenten gegarandeerde termijn van drie of vier jaar).

[Reactie gewijzigd door rvwr op 10 februari 2018 11:27]

Als een jaar oud toestel stukken beter is als een recentere dan ja. Men wil toch altijd meest bang voor buck hebben? En updates van Samsung is prima, maandelijks security updates zolang je geen provider branded toestel hebt
Zou toch voor de Mi A1 gegaan zijn. En laten overtuigen.
- hardware
- stock Android, geen troep wat Samsung meelevert
- Google updates.
- dual-sim

Enige wat negatief kan zijn is dat de Mi A1 geen "app drawer" heeft. Dus beetje als iPhone is. Anders dan dat is het een betere allrounder dan Samsung in mijn optiek.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 7 februari 2018 08:03]

Mi A1 heeft juist wel een app drawer, dit is een Android one telefoon. Alle andere xiaomi's hebben dan weer geen app drawer.
Was vergeten ja. De MIUI interface wat ook op de Mi A1 te verkrijgen is heeft natuurlijk niet. Voor de rest ja..
Miui interface voor de Mi A1? Ik denk dat die gebruikers dan beter direct voor de Xiaomi Mi 5X konden kiezen als ze dat als wens hadden.
Verder kun je inderdaad met een launcher de geheel look and feel aanpassen voor alle Android smartphones en tablets.
Sowieso is het eventueel ontbreken van een app drawer toch geen nadeel? Gewoon een andere launcher (Nova, Pixel, ...) installeren en dat is opgelost.
Ik ben toch eigenlijk wel benieuwd hoe de Samsung A5 binnen dit rijtje past.
Naar mijn ervaring ook een goede optie.
pricewatch: Samsung Galaxy A5 (2017) Zwart

Het lijkt me niet zo slim geweest om een budget range telefoon van Samsung mee te nemen in een midden klasse test.

Ik heb zelf een G5 Plus. Maar heb de A5 besteld en ingesteld voor iemand die graag Samsung wilde. Deze telefoon viel me in positieve zin op. Erg vlot en de camera is redelijk.
En een pluspunt voor Belgen die dit lezen en een mobiel abonnement bij Telenet hebben: de A5 2017 is nu bij hen verkrijgbaar voor §219. Kost je verder niets, alleen moet je dit abonnement wel een jaar aanhouden.

Ik ben hem dit weekend ook gaan halen voor §219. Mijn vorige telefoon bleek zaterdagochtend kapot dus na een uurtje twijfelen over zo'n beetje de meeste telefoons van deze test, en neigend naar de Mi A1, plots gezien dat ik de A5 2017 voor dat soort geld kon krijgen. Tja, dan wel een absoluut koopje.

Met de "Samsung troep" valt het nog best mee. Nova Prime erop en de ervaring is uitstekend. Wat je dan wel krijgt is een vlotte telefoon met een zeer goed scherm en een heel degelijke bouw.

[Reactie gewijzigd door MatthiasDS op 7 februari 2018 10:38]

Ik had de Mi A1 gekocht als 'tijdelijk toestel' omdat m'n A5 2017 even ter reparatie moest. De A5 heeft wel Oled, NFC, VoLTE en VoWiFi, en is waterdicht. Toch ben ik de Mi A1 blijven gebruiken, het iets grotere scherm zorgt voor minder typefouten bij mij, het toestel voelt iets vlotter en AndroidOne bevalt me beter.
Anders ik wel met de HTC 10. Android 8, 4gb geheugen, 32gb opslag. Redelijke accuduur. Scherm schijnt bij zonlicht moeilijk af te lezen zijn.
Ik kwam deze telefoon afgelopen nacht tegen op ibood voor §299. Deze actie is maar 24 uur geldig. http://www.ibood.com/nl/nl/

Prijzen en reviews op tweakers klik hier
Lenovo P2?

Heb er zelf 1 en het heeft zeer goeie specs. Heeft maar 3GB aan Ram, maar heeft een hele grote accu en een amoled scherm.

Specs:

scherm: 1920 x1080 Amoled
Ram: 3GB
Geheugen: 32GB
Soc: snapdragon 625
Accu: 5100Ahm
Kost: 299 euro (bij mijn eigen aanschaf)
Zie wel dat die momenteel heel erg hoog in prijs is op tweakers :| Goud is 335 euro momenteel
https://tweakers.net/pricewatch/673031/lenovo-p2-goud.html
P2 heeft wel degelijk 4GB RAM. :)
Zeker een toptoestel indien je die onder de §300 vindt, maar helaas is de ondersteuning ondertussen wat stilgevallen (dateert ook al van september 2016).

Maar die accu... Ongelooflijk.
[...]maar helaas is de ondersteuning ondertussen wat stilgevallen (dateert ook al van september 2016).
Grappig hoe de android fabrikanten het zo verziekt heeft dat een telefoon uit 2016 al als "oud" wordt gezien. Want de telefoon komt natuurlijk niet "al van september 2016", maar "pas van september 2016". Te idioot voor woorden dat het stoppen van de ondersteuning van een toestel van nog geen 1,5 jaar niet als een breekpunt wordt gezien...
Je hebt absoluut gelijk: eigenlijk zouden we dat niet aanvaardbaar mogen vinden. En ergens vind ik dat ook niet aanvaardbaar, want dat is eigenlijk de hoofdreden waarom ik geen nieuwe P2 meer heb gekocht, ook al was ik er zo enorm tevreden over.

Ik kan nog begrijpen dat er minder moeite wordt gestoken in upgrades van major Android versies, maar minstens zouden beveiligingsupdates heel regelmatig en gedurende jaren voorzien moeten worden.

Helaas is dat niet de algemene stand van zaken.
Hoofdreden waarom we hem niet meer meenemen in tests en vergelijkingen is omdat hij uit productie is genomen. Hij is daardoor slecht en niet leverbaar. Met anderhalf jaar is hij idd voor een roundup ook al aardig oud, hoe jammer dat ook is.
Laatste updates van Lenovo P2 zijn:
- Android 7.0 (i.p.v. oorspronkelijke 6.0)
- security update 1 november 2017

dus redelijk recent

en Snapdragon 625 zien we nog steeds in deze review, veroudert? NEE
Laatste updates van Lenovo P2 zijn:
- Android 7.0 (i.p.v. oorspronkelijke 6.0)
- security update 1 november 2017

dus redelijk recent
Dat vind ik wat optimistisch... Android 8.0 is er al een tijdje en zal ook niet meer komen voor de P2, en security update van 1 november is ondertussen al 3 maand oud.
en Snapdragon 625 zien we nog steeds in deze review, veroudert? NEE
Goh. Hij doet het zeker nog goed, dat wel, en hij is qua zuinigheid voor prestaties nog steeds een absolute topper, maar hij is ondertussen ook al wel 2 jaar oud.
Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, ik noemde deze telefoon dan ook niet verouderd, ik gaf alleen aan dat de support wat is stilgevallen.

Ik heb deze telefoon gebruikt tussen mei vorig jaar en vorig weekend, dus ik weet best met welke frequentie er updates aankomen... En in die tijdsspanne was dat "niet vaak".

[Reactie gewijzigd door MatthiasDS op 8 februari 2018 11:16]

Er zijn drie varianten van de Lenovo P2:
- Eťn met 3GB werkgeheugen en 32GB opslag
- Eťn met 4GB werkgeheugen en 32GB opslag
- Eťn met 4GB werkgeheugen en 64GB opslag.

@Hodor heeft dus geen ongelijk. Maar ik snap je opmerking want alleen de tweede variant is beschikbaar in Nederland :P . Even het gezever weggelaten, het is inderdaad een prachtig toestel met een geweldige accuduur. Jammer dat het toestel bijna niet meer te koop is en er geen opvolger van is, als trotse eigenaar had ik het toestel aan ieder aan willen bevelen.
Lenovo P2? [..] Heb er zelf 1 en het heeft zeer goeie specs.
Dit dus. Hier ook een paar maanden geleden gekocht. Buiten de zeer "gemiddelde" camera (zonder support voor android.hardware.camera2) valt er aan die specs niets op te merken, en is de bouwkwaliteit en accu ongeŽvenaard in dit prijssegment (en daarboven).

Alleen updates zullen een drama blijven, zoals bij Android wel gewoon is, hier alleen wat erger omdat deze meer dan een jaar oud is. Ik ben benieuwd hoe lang Lenovo de beveiligingsupdates blijft uitbrengen, gaten zoals KRACK en dergelijk zijn uiteraard not-done.
De P2 heeft 4gb ram hoor.

Om een andere optie te geven. Via Honorbuy een Global editie XIaomi Mi Note 3 gekocht recent, 310 euro, dus past precies in de prijsklasse hier. Heeft tov de G5S Plus een snellere SoC 660 vs 625. Meer RAM: 6gb vs 4, en 64gb opslag ipv 32. De camera erop is ook heel goed en kan zich meen met die van de G5S Plus.
Batterij is ook goed te noemen, kan er ruim een dag mee doen.
En belangrijkste, design is in mijn optiek stuk beter.
Het valt me al tijden op dat het merk Nokia hier grotendeels genegeerd wordt. Geen of weinig nieuws, en nu wordt het ook hier weer overgeslagen.

En dat terwijl het unieke kenmerken heeft vergelijkbaar met de vroegere Nexus modellen. Ja, inderdaad, ik heb sinds kort zelf een Nokia. En ik denk dat Tweakers de consument beter kan inlichten.
Volgens mij heb je niet helemaal opgelet afgelopen jaar ;)

We hebben previews gehad over de Nokia 3310, 3, 5 en 6. Daarnaast hebben we volledige reviews gehad van de Nokia 5 en 8. En tientallen berichten over alle Nokia's tot nu toe :)

@Raindeer de Nokia 6 2018 is een Chinaphone met Chinese software en zonder ondersteuning voor de hier gebruikte 4g-banden. Naar verluidt komt die pas dit voorjaar. De reden dat HMD niet in deze Roundup sit, is omdat ze in deze prijsklasse in de Benelux niet meedoen: ze hebben geen toestel hier uitgebracht met zo'n prijs :)

Hier wat linkjes @goldeng8, al is het maar een kleine selectie van wat we afgelopen jaar hebben geschreven over HMD/Nokia: er zijn bijvoorbeeld nog veel meer nieuwsberichten :)
reviews: Nokia 8 - Geduchte concurrent voor gevestigde orde
nieuws: Afbeeldingen tonen Nokia 7 Plus met 18:9-scherm en dualcamera van Zeiss
nieuws: HMD presenteert 4g-versie Nokia 3310 met Android-fork YunOS in China
reviews: Nokia 3310 en Nokia 6, 5 en 3 met Android Nougat
nieuws: Vermoedelijke Nokia 9-smartphone krijgt 5,5"-oledscherm en Android 8.0
nieuws: HMD brengt 3g-versie uit van Nokia 3310
nieuws: HMD brengt Nokia 7-smartphone met Snapdragon 630-soc uit in China
nieuws: HMD presenteert 99 euro kostende Nokia-smartphone met grote accu
reviews: Goedkope telefoons zonder zware Android-skins

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 7 februari 2018 07:28]

Niet in dezelfde prijsklasse? Klopt, het scheelt een euro of 20 met de Xiaomi Mi A1.... pricewatch: Nokia 6 Dual Sim 3GB ram, 32GB opslag Zwart
Tjah, je moet ergens een keuze maken wat je als basis ga nemen. En als je dan rond de §300 wil uitkomen dan is een toestel van net boven de §200 een vreemde keuze. Je kan zelfs de Mi A1 mogelijks al net iets te goedkoop noemen voor deze vergelijking daar relatief het verschil tussen goedkoopste en duurste toestel nu al niet klein is.
Klopt, ergens moet je een keuze maken. Ik vind het dan wel vreemd dat Tweakers liever telefoons neemt die nog op Android 7.0 draaien, een versie uit 2016, terwijl ze een up-to-date telefoon zoals de Nokia 6 links laten liggen. Juist bij Tweakers verwacht ik dat dit meer aandacht zou krijgen en dat telefoons die niet up-to-date zijn gewoon genegeerd worden.
Ik vind persoonlijk de Nokia 6 een logischer keuze dan de zoveelste prul van Samsung die een dag na release eigenlijk al afgeschreven wordt door Samsung zelf.
Jij vindt een telefoon met verouderde hardware en geen ondersteuning voor 4G in Nederland een logische keuze?
Hoe kom je er bij dat die telefoon geen 4G ondersteund in Nederland? De telefoon ondersteund alle 4G frequenties die KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 gebruiken, namelijk band 3, 7 en 20.
Volledige 4g ondersteuning en 5 g WiFi thuis ! Dit soort statements slaan echt nergens op. Idd jammer dat nokia 6 niet is meegenomen in vergelijking. Ook nfc in huis en Android 8 inmiddels !
NFC en Android 8 is niet zo boeiend, dat doen de meeste toestellen uit deze roundup. De Nokia 6 ligt inderdaad rond dezelfde prijs als de meeste toestellen in deze roundup. Het probleem is echter dat de socs in alle toestellen die nu meegenomen zijn minimaal 2x zo snel zijn als de Nokia 6. Datzelfde gaat op voor de verdere specs waar de Nokia 6 het gewoon niet meer bij kan benen. Er komt gelukkig een nieuwe Nokia 6 aan.

De toestellen die je nu hier in de roundup ziet steken met kop en schouders boven de Nokia 6 uit op bijna alle vlakken. De Nokia 6 ligt dus ook gewoon een klasse lager.

Als Nokia nou gewoon de 7 uit had gebracht had die een heel mooie plek gehad tussen deze toestellen en waarschijnlijk nog 1e of 2e geworden ook.
tja benchmarks en socks zijn idd verschillend maar 2 keer zo snel??
https://www.youtube.com/watch?v=eZEhufxTsuM
Dat vind ik erg meevallen...
Ja de Nederlandse versie die nergens te verkrijgen is. Blijft het alsnog oudere hardware voor een prijs waarbij meerdere concurrenten beters aanbieden.
zoveelste prul van Samsung die een dag na release eigenlijk al afgeschreven wordt door Samsung zelf.
Hoe zie je dit dan? J7 2017 krijgt nog Oreo en regelmatige beveiligingsupdates. Hoezo is dat "een dag na release eigenlijk al afgeschreven"?
Op basis van wat wordt die keuze gemaakt? ;-)
Helemaal mee eens en ik wist niet dat de Moto6 2018 nu alleen nog China only is. Dacht dat het apparaat nog niet geleverd werd. Maar goede review en eens met de keuze
Gut gut.

Je opsomming zal best kloppen, knap en snel gedaan trouwens. Maar too little too late Arnoud. Ik vind nieuws en reviews over Nokia de laatste maanden al bijna nooit meer op mijn favoriete IT site :'( Wel mondjesmaat, en veel later dan andere bronnen.

Blijf erbij dat jullie een blinde vlek hebben voor Nokia. En wel erg veel focussen op inwisselbare merken uit een bekend rijtje. Er is al lang weinig ontwikkeling in de markt meer, zeker op technisch gebied.

Het middensegment kenmerkt zich door focus op specs die volgens mij weinig toevoegen. Meer hype dan praktisch. Er zijn 2 ŗ 3 merken die zich profileren als mode-gadgets voor de liefhebbers en belachelijke prijzen vragen. Ik vind het daarom goed dat er een merk is die technische kwaliteit en ondersteuning voorop stelt.

Verder ben ik al jarenlang enthousiast volger van Tweakers hoor. Maar wel kritisch, dus. En er zijn andere sites die mij beter informeren op dit gebied.
denk niet dat je met 9 vermeldingen afgelopen jaar Nokia een blinde vlek kunt noemen van Tweakers. Misschien eerder andersom en heb jij je focus enorm op Nokia. Dat is prima natuurlijk.
Wat voor nieuws mis je dan dat je hier graag had willen zien? Er gebeurt gewoon weinig rondom Nokia, dus is er ook weinig te vertellen. Ik volg Nokia ook graag want ik zoek nog steeds een ťchte opvolger voor de Lumia 735, maar er is gewoon weinig nieuws.

Even verduidelijken dan ik dus wacht op een Nokia met Android die mij de ervaring en kwaliteit kan bieden die de Lumia 735 ooit had. De Nokia 7 lijkt tot dusver ook nog lang niet op dat niveau te zijn beland.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 9 februari 2018 15:34]

fapkonijntje, past goed bij je
Dat klopt, maar misschien moet je eens proberen in te gaan op de gestelde vraag.

Je zit namelijk wel te zeuren dat Tweakers te weinig laat zien van Nokia, maar als ik je dan vraag wat je dan precies mist, kom je met dit soort reacties. Tja, dan is je 'feedback' natuurlijk niet echt bruikbaar.
Bij de samenvatting van de HTC U11 staat
De soc is gelukkig aan de vlotte kant
En letterlijk bij de minpunten daaronder staat
aan de trage kant

[Reactie gewijzigd door mikesmit op 7 februari 2018 06:17]

Ze zeggen dat ie wat hapert in de menu's, wss iets dat met een update gefixt kan worden, aangezien hij wel een redelijk vlotte soc heeft gezien de benchmark scores. Moet een software foutje zijn dus.

Tevens is (vind ik) een 5.5 absurd laag voor een toestel dat zijn minpunt van de ontbrekende 3.5mm jack oplost met extreem goede oordopjes en Bluetooth 5 waar hij dan weer geen bonus punten voor krijgt. Toestel wordt volledig afgekraakt op een paar minpunten, accu, plastic behuizing en 3.5mm jack.

Hij maakt wel ongeveer de beste foto's, heeft de beste speakers, heeft de snelste soc, heeft leuke toevoegingen zoals IP67, Edge Sense en draait Android One. Ik had een 6.5 verwacht omdat tweakers HTC altijd lage cijfers geeft, maar een 5.5? Dit is gewoon een prima toestel maar nu gaat helemaal niemand hem meer kopen...

Als ik de review lees zou ik zelf voor de Mate 10 Lite gaan of de HTC U11 Life. Met als goede derde die Xiaomi A1.

[Reactie gewijzigd door darkcarlaza op 7 februari 2018 09:35]

@mikesmit : @darkcarlaza legt het goed uit in principe. De soc is snel, maar de werking van het toestel is aan de trage kant in vergelijking tot de andere toestellen. Ik zal het nog even proberen te verduidelijken in de scorekaart.

We hebben gisteren nog uitgebreid gediscussieerd over het cijfer van de U11 Life. Hij heeft namelijk absoluut mooie pluspunten. En als de accuduur enigszins slecht zou zijn en de behuizing in orde, zouden we absoluut een hoger cijfer gegeven hebben. De accuduur is echter een basaal iets, waar veel mensen mee kunnen leven als het okť is, maar waar iedereen tegenaan loopt als het onder een bepaalde grens komt. We rekenen het de U11 Life dus vrij zwaar aan inderdaad, evenals in mindere mate het nogal flexibele karakter van het toestel. Toch is het zonde van een toestel met verder interessante features..
Ik heb hem nu een paar dagen, maar is een prima telefoon.
Niets gemerkt van haperingen in de menu's.
Had het (persoonlijk) leuk gevonden om hem op zijn minst in de vergelijking te zien....
Ach zegt al genoeg als het ontbreken van de 3.5mm jack als minpunt staat.. vind het zelf helemaal geen minpunt, heb die aansluiting nog nooit gebruikt bij mijn smartphones, dus het missen ervan vind ik juist een PLUSPUNT omdat er dan ook geen onnodige troep op het toestel zit, dus nog een sleeker uiterlijk mogelijk.
Ik snap de kritiek nog wel enigszins, als je muziek luistert kan je niet opladen. Maar dat wordt dan weer niet aangevoerd als kritiek punt.

Je dure headset of wat je ook in die 3.5mm jack wilt steken, kan gewoon middels het verloopstekkertje wat meegeleverd wordt werken, non-issues naar mijn mening dus.

Half puntje aftrek wegens de niet aanwezige draadloze oplaadtechniek zou ik wel kunnen begrijpen. Maar daar is de prijs ook naar, dit is een mid-range smartphone voor een mid-range prijs.
Draadloos laden vind ik nou juist weer eigenlijk dat het minimaal aanwezig moet zijn, haha..
Verbazingwekkend dat fabrikanten nu nog toestellen in deze prijsklasse proberen te verkopen zonder NFC chip.
Wat ik niet verwacht had van de Huawei, omdat de P10 Lite er wel een heeft.
Gebruik je dat vaak dan? Ik niet eigenlijk.
Je zou natuurlijk je pinbetalingen kunnen doen via je telefoon als je een NFC chip hebt. Zonder die chip is dat onmogelijk, ook is het een beetje een rare besparing aangezien NFC hedendaags niet duur is om te implementeren. Sterker nog, het is een spotgoedkope chip en de ondersteuning daarvan is lang en breed ingebouwd in Android
Ik heb een tijdje betaald met NFC, en ik vond het een ramp: telefoon ontgrendelen, ING-NFC-app opstarten, ING-NFC-app ontgrendelen, telefoon uit hoesje halen (want anders geen contact!) en voor de betaalautomaat houden.

Ik heb het opgegeven, en betaal nu met met contactloze PIN-pas: ervoor houden, en klaar.

Oh: ING ging ook geld vragen voor de ING-NFC-app. Ook geen goeie move.
Je telefoon hoef je niet te unlocken bij de ING app. Alleen het scherm moet aan staan en het werkt al. Dus lang niet zo omslachtig als je aangeeft.
Bij mij zit hij overigens ook in een hoesje en geen problemen mee. Gebruik het regelmatig en ben er meer dan tevreden over. Het nadeel van betalen voor deze (basis) feature daarentegen vind ik ook minder.
"Je telefoon hoef je niet te unlocken bij de ING app. Alleen het scherm moet aan staan en het werkt al. Dus lang niet zo omslachtig als je aangeeft."

Dus jouw ervaring: je houdt je gelockte telefoon voor de lezer, en je hebt je ING-betaling gedaan?

Hoe weet de telefoon dat hij de ING-app moet gebruiken, en niet een andere NFC-app?
In Android stel je een default betaalapp in die werkt vanaf het Lockscreen. Als je dan twee apps zou willen gebruiken, bijvoorbeeld ABN of ING, dan zal hij de default gebruiken tenzij je een andere betaalapp open heb. Dus dat werkt prima.

Mocht je je pin moeten invoeren dan komt dit ook direct op je scherm te staan. En mocht je nu nog zeggen: "bah! Wat onveilig! Werkt gewoon op je Lockscreen!!!", dan zet je de functie 'betalen zonder pin' uit in de app (ING)
OK ... as we speak installeer ik opnieuw de ING-Contactloos-app op mijn S5... kijken of het makkelijker kan dan ik destijds deed.

EDIT:

Gelijk een betaling geprobeerd: Niks, geen reactie.
Hoesje eraf, Wireless Charger antenne eruit, opnieuw ... Niks.
Nog een keer: Failed ("Lees tekst op terminal", en die zei: Mislukt)
En vierde keer: geslaagd.

Pfoe. Morgen nog een keer proberen.

[Reactie gewijzigd door surfert op 7 februari 2018 13:40]

De nfc chip krijgt een bepaald signaal dat er contact is met een betaalterminal. Dan start hij de ingestelde betaalapp (Google wallet zit vaak ingebouwd, maar als je de ING app installeert neemt die het over). Je moet wel je scherm aan zetten om te betalen, en eens in de zoveel tijd je pincode opgeven, maar je telefoon unlocken is normaal niet nodig.

Let op: dit werkt alleen voor kleine bedragen. Ik geloof dat je voor betalingen van meer dan 25 euro wel je telefoon moet unlocken en je pincode moet invullen. En dat is in mijn ogen maar beter ook...
Ik vraag mij serieus af met welk toestel je dit gebruikt hebt en of dit je ervaring heeft beÔnvloed.

Ik gebruik draadloos betalen (ING) met mijn telefoon primair al sinds de allereerste beta. Secrid blijft bijna altijd in de broekzak. Ik druk de ontgrendel knop in van mijn S8(sinds 2 dagen) daarvoor S7 Edge -scherm gaat aan- en houd de telefoon naast of tegen het pinapparaat. Met 2 cm tussenruimte gaat het zonder problemen. (inclusief soft hoesje)
"Ik vraag mij serieus af met welk toestel je dit gebruikt hebt en of dit je ervaring heeft beÔnvloed."

Samsung Galaxy S5.

Ik was er vanaf het begin bij. Dat was 2 jaar geleden of zo? Na een half jaar moest ik per maand gaan betalen, en heb ik opgezegd.
Dan heeft de S5 blijkbaar een minder sterke chip. Jammer.
Ik heb ervoor gekozen inderdaad om te betalen, de keuze om dat niet te doen begrijp ik goed!
Ik gebruik ook de ING app en herken met totaal niet in je verhaal. Ik gebruik het vrijwel dagelijks en hoef enkel mijn scherm aan te zetten, dus niet unlocken. App start automatisch op. Dit komt overeen met de instructievideo van ING. Bij jouw telefoon zit er iets niet goed.
En dat een bank geld vraagt voor geboden diensten vind ik ook niet meer dan normaal. Het is immers een bedrijf met winstoogmerk die kosten maakt voor de ontwikkeling en onderhoud van deze feature.
Hoe vaak doe je dat nu feitelijk (met je telefoon). De meeste mensen doen het nog vooral met hun pinpas (met NFC). Ik heb heel lang telefoons gehad met NFC, van bijna alle grote merken. En ik gebruik het letterlijk nooit. Het enige wat het doet is een extra statusicoon in het scherm zetten en accu drainen als ie aan staat. Ik heb sinds een paar weken een Mi A1, en ik mis er niets aan.

vwb de telefoon zelf, de kwaliteit van de camera is misschien niet de beste, maar het verschil met de G5s is ook weer niet zo groot dat ik daar over val. En voor het prijsverschil met een echt goede camera (Iphone 8/X, galaxy s8/9, Pixel 2(+)) kan je een echt goede compactcamera of mirrorless systeemcamera kopen. Ik zie dan de voordelen van 64GB als groter dan de marginaal betere foto's op de G5s.

Wat ik trouwens bijzonder vind is dat de G5 plus (non-s) nog een losse microSD tray heeft, met dezelfde processor als de G5s plus - die geen losse microSD tray heeft, maar deze moet delen met SIM2. Dit snap ik dan weer niet, daar zit zeker meerwaarde in, en Lenovo/Moto had het design gewoon liggen. Dit is voor mij de reden geweest om de G5s links te laten liggen.
ik gebruik het wel dagelijks en van drain echt niet gemerkt hoor. Voor mij reden de a1 niet te nemen. Helaas.
Elke simkaart heeft tegenwoordig toch NFC?
ik dacht het niet hoor. slechts een paar maatschappijen waaronder kpn
De NFC chip in je sim is geen volwaardige NFC, maar een uitbreiding op je interne NFC chip (Secure Element)
Tegenwoordig zit er bij mijn bank (al enkele jaren) in iedere pas standaard een nfc chip... Ik mis die dus absoluut niet in mijn telefoon. Bovendien heb ik zo'n flipcover met ruimte voor bankpasjes en op die manier heb ik aan het eind van de streep hetzelfde effect. Met het voordeel dat mijn bankpas niet in verbinding staat met internet. :+

[Reactie gewijzigd door Skyfox85 op 7 februari 2018 11:37]

NFC voegt pas wat toe als het de pinpas overbodig maakt. Maar momenteel pak je net zo snel je pinpas uit je zak als je telefooon. Bovendien hoef je het scherm niet aan te zetten. Je zou kunnen suggereren dat het overbodig is om nog een pinpas mee te nemen en dat daar de handigheid in zit. Maar wat nou als je telefoon crasht, een plotselinge battery drain heeft of je gewoon een lange dag op stap bent zonder lader of laadpunt in de buurt. Voor een pinpas heb je geen stroombron nodig en hij werkt altijd. Smartphones daarentegen zijn gewoon nog niet betrouwbaar genoeg voor de taak.
Mijn pinpas (rabo) zit met andere pasjes in vakjes in mijn portemonnee die je er niet zo maar even uitpriegelt. Sinds ik met mijn telefoon kan betalen doe ik niet anders. Telefoon uit m'n zak, scherm aan door ff op de homeknop te drukken, tegen de pinautomaat aan houden (met transparante Spigen cover) en ik heb betaald. Soms is een PIN-code vereist die je kunt intypen op je telefoon, dus niet op de pinautomaat, wat ik ook prettiger vind. Betalen met je telefoon? Ik vind het ideaal.
Of je gebruikt gewoon QR codes. Vrijwel alles gaat hier via mobiele betalingen, en dat kan via NFC maar even zo vaak via QR codes. Dus het niet zo dat je ineens een stuk minder kan zonder NFC.
Wechat is wat dat betreft echt een grote stap vooruit tov hoe het hier in Nederland moet, dus whatsapp/instagram etc voor chats, diverse bank-apps voor contactloos betalen, en dan vaak ook nog weer losstaande apps van de reguliere bankier-apps, al dan niet eindeloos in testfase, en/of betaald of niet. Maar goed, met Wechat wťťt je dat de Chinese overheid de vinger er dik achter heeft, dus het is maar wat je wilt.
Niet alleen Wechat gebruikt QR codes, ook Alipay, Taobao etc. Zelfs de app van mijn bank gebruikt QR codes dus het staat niet op zichzelf. In de metro etc.
In Hong Kong stappen ze nu ook over van Octopus naar QR codes.
Maar hoe is dat vlotter werken dan met NFC vraag ik me dan af?
NFC: Scherm aan (dus niet unlocken) > Telefoon bij terminal houden > klaar.
QR: Telefoon unlocken > juiste app openen > QR scannen (+ bevestigen?) > klaar.

Geen ervaring met QR betalingen hier, dus ik hoor het graag :)
Geen idee hoe het is met NFC in NL maar als ik hier NFC gebruik moet ik nog altijd een betaalwijze selecteren (bank / alipay / wechat). Met qr code is het vanuit de app scan en done.
Ahja, maar dat is allebei dus echt wel omslachtiger (want telefoon unlocken en app openen) dan de NL (iig ING dan) implementatie van NFC.
Hebben ze in de Albert Heijn nu QR codes dan?
Kenzi zit volgens zijn profiel in China en gaat er blijkbaar vanuit dat wat daar standaard is, hier ook standaard is :?

Helaas, hier gaan betalingen met de mobiel in winkels enkel via NFC.
Nee, het ging er om dat er gezegd werd dat het "verbazend" was dat Huawei geen NFC plaatste op deze telefoon. Huawei maakt / designed primair telefoons voor de Chinese markt. En daar is het niet hebben van NFC geen gemis aangezien er tal van alternatieven zijn die vaak evensnel werken.
Dat is persoonlijk, en de kosten voor zo'n chip zijn vrijwel verwaarloosbaar denk ik.
Ik kan in ieder geval niet zonder, ik gebruik het bijvoorbeeld om mijn OV te goed van de OV-kaart in Finland uit te lezen (doen de conducteurs daar ook met een GSM)

Edit : spelfouten

[Reactie gewijzigd door aurrorax op 7 februari 2018 07:34]

Regelmatig. Ik gebruik hem om contactloos mee te betalen en voor die ene keer dat ik het openbaar vervoer gebruik, want op mijn telefoon staat ook een OV-chipkaart.

Het zou voor mij een reden zijn om een telefoon niet te kopen.

[Reactie gewijzigd door Marc H op 7 februari 2018 18:51]

Kunt er met veel banken mee betalen in de winkel (NFC).
Het is geen vereiste, maar als je het hebt is het erg handig.
Vervelend dat het bij ING niet handig werkt.
Bij Rabobank kun je het als standaard NFC payment optie (of hoe het moge heten) instellen.

Telefoonscherm moet alleen aan zijn, telefoon tegen betaalautomaat en klaar.
Is het bedrag > 25§, dan zal er om een code op de telefoon worden gevraagd.

M.i. behoorlijk gebruiksvriendelijk, zonder bijkomende kosten. --edit-- 50cnt per maand na een half jaar. Zie reacties hieronder

[Reactie gewijzigd door diefightdie op 7 februari 2018 13:38]

Ik gebruik ook de Rabo Wallet, maar t werkt vaker niet dan wel op mijn Nexus5X. (Misschien tijd voor een nieuwe phone :P)
Je geeft aan dat er geen bijkomende kosten aan verbonden zitten, maar na een half jaar gratis gebruik gaat Rabobank er 50 cent per maand voor vragen... :/
Het werkt prima bij de ING, eigenlijk niks op aan te merken. Het is namelijk niet nodig je telefoon te unlocken of de app te starten, zodra je het scherm aan hebt kan je de telefoon gebruiken. Dat hij hem uit het hoesje moet halen zegt enkel wat over zijn telefoon of zijn hoesje, niet over de daadwerkelijke implementatie van de banken.
Ik heb het zelf bij zowel de ABN Amro als de ING gebruikt en het werkt echt prima bij beide banken. Zodra het scherm aan staat wordt de telefoon gepakt en kan er afgerekend worden. Als je telefoon een vingerafdrukscanner heeft dan is het helemaal eenvoudig om te betalen.
M.i. behoorlijk gebruiksvriendelijk, zonder bijkomende kosten.
de eerste 6 maanden zijn voor de Rabo Wallet gratis, daarna §0,50 per maand.
Maar het werkt wel idd.
Hier dezelfde ervaring met de Rabobank. Gewoon scherm aan en tegen de pinautomaat houden. En de eventuele pin lekker op je telefoon intoetsen i.p.v. op de pinautomaat.
Zie ook mijn reactie op die van jou. Ja het is handig en ja gebruik het bijna dagelijks al een jaar of 2 (sinds de invoering van de ING app waar je dit mee kan als beta tester)
Ik zou het alleen fijn vinden als je bijvoorbeeld de nfc ook kan gebruiken als bonus pas bij de appie, dan heb ik de portemonnee helamaal niet meer nodig.
Als je kiest voor zelfscannen dan is het mogelijk om een digitale versie van je bonuskaart te gebruiken. Dat kan dan een foto op je telefoon zijn of een van de apps die klantenkaarten voor je beheren. Dan kan ook dat gedeelte met je telefoon gedaan worden.
eens een digitale versie van de bonuskaart kan (en hebben we vaak ook al). Echter heeft onze AH nog geen zelfscan helaas.
Als ik het zo lees was het eerder een fout van de gebruiker van het aangeboden product.
De apps draaien gewoon op de achtergrond en als ik de reacties bekijk, hoeft alleen je scherm aan te staan bij betalingen. Dit is in ieder geval ook zo bij ABN Amro (waar het in 2018 wel gratis is). Dat je bank geld vraagt voor NFC betalingen is jammer, maar waarschijnlijk vraagt mijn bank geld voor diensten die dus weer voor ING gratis zijn.
G5S Plus heeft NFC in Nederland, maar daar lever je een kompas voor in.
@arnoudwokke Waarom heb je de Mi6 niet meegenomen in deze review? Ik snap dat dit een high end toestel is vanwege de SD835 maar juist vanwege de prijs van om en nabij de 300§ past hij prima in deze klasse. Je hebt dan in mijn ogen veruit het meeste bang for buck.
Of de Xiaomi note 3, die kost 280 euro en blaast hier alles uit het water. Die twee toestellen kan je eigenlijk niet eens meer Midrange noemen. Daarnaast zou Xiaomi redmi 5 plus interessant zijn om mee te nemen in de vergelijking, voor rond de 150 euro doet die denk ik bijna alles wat de toestellen in deze vergelijking kunnen.

[Reactie gewijzigd door Flaat op 7 februari 2018 08:22]

Denk dat ze met band20 missen meteen door de mand vallen.

Daarnaast via de Europese wegen http://mobile.mi.com/es/mi6/ bijvoorbeeld deze dan toch een stuk hoger is namelijk §446,- euro. En het anders "grijze import wordt en dat weer natuurlijk niet meegenomen wordt in de reviews.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 7 februari 2018 08:32]

We gaan uit van de prijzen in Nederland in principe, dus dan is de Mi6 te duur voor de round-up. Of heb je ergens een leuke aanbieding gevonden? :)
Komt er ook nog een round-up van tot 150euro? Dan komt alle chinese meuk in het spel welke op papier dezelfde specificaties hebben, maar in het echt misschien niet, spannend!
Ik heb nu zelf een Umidigi van 130euro, maar deze streeft qua specs de telefoons in de review voorbij. Het lijkt me leuk om een wat uitgebreidere review van dit soort telefoons te lezen.
Heb zelf een nubia M2 van 140eu, ook een topding. Probleem is alleen dat er (af en toe) nog importheffing ed overheen komt, waardoor ze toch wat duurder uit zouden vallen.
Zelfs dat kan je tegenwoordig vergoed krijgen van enkele webwinkels _/-\o_
Maar als Tweakers.net kun je moeilijk mensen aanmoedigen om belasting en importheffing te omzeilen :D
Het is niet zo dat het niet betaald word hoor! Je betaalt het eerst zelf en dan krijg je het terug van die webwinkels. 'insure VAT and taxes' tot 40$ ofzo, precies genoeg voor een telefoon van 100-120euro. Wie het dan wel betaald? geen idee, maar die verzendkosten komen toch ook uit een potje.
Verzendkosten zitten veelal in de prijs zelf inbegrepen. Deze zijn zo laag omdat ze als brievenbuspakketje worden weggezet. Volgens de douane-regels moet jij over alles wat je importeert boven de 22 euro, btw afstaan. Boven een hoger bedrag moet je ook nog importheffing betalen. De webshops "gokken" dat de pakketten niet gepakt worden door de douane. Die insurance wordt allemaal op een hoop gegooid en vanuit daar worden de btw en importheffing terugbetaald. Dit is dus geen zuivere praktijk.
Op dit moment niet, maar het staat zeker op onze radar :)
@Chris Broesder Is bij de mi A1 gebruik gemaakt van een lader die QC 3.0 ondersteunt? De oreo update zou dit juist toevoegen aan deze telefoon. De huidige oplaad-snelheid valt me nu een beetje tegen namelijk, zeker in vergelijk met de Moto.
Nee, we testen altijd met de bijgeleverde lader en die heeft geen Guick Charge-ondersteuning.
Over deze keuze heb ik me al vaker verbaasd. Ik zou het logischer vinden om te kijken op welke manier een toestel het snelste opgeladen kan worden (al dan niet QC) en dat type lader dan te gebruiken. Geeft ook een beter beeld in de grafieken.
Ik heb een poosje een Huawei P8 lite 2017 gebruikt. Daat zat een 5V/1,5 lader bij. Het is een toestel zonder QC ondersteuning die ik altijd heb opgeladen met mijn 2,1A oplader. Dat scheelde flink. Het blijft natuurlijk suffig dat Huawei een lader met mindere specs erbij stopt maar een beetje Tweaker zal snel een andere gebruiken vermoed ik.
We testen in sommige gevallen beide, zoals bij de iPhones, die met 12w-iPad-lader veel sneller opladen. Maar we gaan er veelal wel vanuit dat de lader die het toestel zit sowieso gebruikt wordt. Je kunt natuurlijk van alles tweaken aan een telefoon. Zo kun je de launcher ook veranderen, maar we beoordelen op de software die erop staat. Ik denk dat we sowieso met de bijgeleverde lader moeten testen en als er aanleiding en tijd is voor extra tests dan doen we dat natuurlijk. Maar dat kunnen we niet bij alle toestellen doen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True