Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

Acer Swift 3 SF315 Review

Accuduur Ryzen Mobile overtuigt niet

Conclusie

De Acer Swift 3 SF315 is een vrij 'gemiddelde' 15,6"-laptop. De reden dat we dit model uitgebreid hebben bekeken, is vooral het feit dat het een van de weinige laptops is met een Ryzen Mobile-processor. Nu we twee laptops met de Ryzen 5 2500U hebben getest, kunnen we concluderen dat de cpu-prestaties goed vergelijkbaar zijn met Intels Kaby Lake-R-quadcores als alle cores aan het werk worden gezet. In praktijktests, zoals onze Lightroom- en Photoshop-benchmarks, hebben de Intel-chips nog wel een merkbare voorsprong.

Helaas moeten we ook vaststellen dat de accuprestaties van de Ryzen Mobile-chip achterblijven bij die van de Intel-concurrenten. Zowel de eerder geteste HP Envy x360 15 als de Acer Swift 3 SF315 scoort matig in onze accutests. Veel vergelijkbare laptops met Intel-cpu's en een vergelijkbare of zelfs lagere accucapaciteit houden het een paar uur langer vol. Dat is jammer, want accuduur is een belangrijke eigenschap voor veel laptopgebruikers.

Echt slecht is de accuduur van de Acer Swift 3 SF315 niet te noemen. Je kunt er zo'n vijf uur onafgebroken op browsen of video op kijken, maar je zult dus wel een stopcontact in de buurt moeten hebben als je er een volle dag mee door wilt komen. Voor een 15,6"-laptop is de accucapaciteit van 48Wh in de Swift 3 overigens bescheiden. Fabrikanten zouden dit nadeel deels kunnen oplossen door grotere accu's in Ryzen-laptops te stoppen.

Acer vraagt 849 euro voor de uitvoering van de Swift 3 die we hebben getest. Dat is een redelijke prijs, maar daarmee komt de laptop wel terecht in een segment waarin veel concurrentie is. Zo heeft Asus de VivoBook S15 in zijn assortiment, die we besproken hebben in de Laptop Best Buy Guide van december 2017. Er is een uitvoering die ook 849 euro kost en wat hardware betreft goed vergelijkbaar is met de Swift 3. De Asus heeft een Intel Core i5-8250U aan boord, die wat processorkracht vergelijkbaar is met de Ryzen 5 2500U, maar de accuduur van de Asus is met zo'n zeven tot acht uur stukken beter dan die van de Swift 3. Overigens is de aluminium behuizing van de Acer wel beter dan de plastic behuizing van de Asus. Ook heeft de Acer een grotere ssd.

Hoewel de quadcores van Intel wat cpu-prestaties betreft vergelijkbaar zijn met de Ryzen Mobile-cpu's, is de geïntegreerde gpu van de AMD-processors merkbaar sneller. Je kunt er redelijk een spelletje op spelen, al is het verschil met aparte grafische kaarten nog aanzienlijk. De Swift 3 is te overwegen als je casual wilt gamen, maar voor zo'n negenhonderd euro koop je ook bijvoorbeeld de Medion Erazer P6686, die een Intel Core i5-8250U én een GTX 1050 heeft. Die gpu is véél sneller dan de Vega 8. Deze Medion-laptop is met een dikte van 27mm en een gewicht van 2,4kg echter een stuk lijviger dan de Swift 3.

Al met al is de Acer Swift 3 SF315 een degelijke laptop met een goed afgewerkte behuizing en een scherm dat een hoog contrast heeft. De lage helderheid van het scherm, het matige toetsenbord en de matige accuduur zijn de grootste nadelen. De laptop kost niet de hoofdprijs, maar de aanwezige nadelen zouden we voor een nog iets lagere prijs makkelijker door de vingers kunnen zien. De Swift 3 SF315 is geen slechte laptop en als de prijs in de komende tijd wat daalt, wordt het steeds een betere koop.

Getest

Acer Swift 3 SF315-41-R1H4

Prijs bij publicatie: € 849,-

Vanaf € 729,-

Vergelijk prijzen

Laagste prijzen voor: Acer Swift 3 SF315-41-R1H4
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Coolblue.nl

Score: 4.5 (627)

€ 729,-

€ 729,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 729,-
Verzending € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 729,-
Bekijk

Reacties (42)

Wijzig sortering
Ik vind het eigenlijk teleurstelleder dat je het geheugen niet kan upgraden mocht dat nodig zijn. Is voor mij genoeg reden om deze over te slaan en voor de HP te gaan, waarbij dat wel kan.
Sterk punt. Ik denk dat met 16 of 32GB de prestaties van een hoop andere software (Photoshop) beter zal worden.
Vraag me toch af of de mindere accuduur volledig aan Ryzen Mobile is toe te schrijven. Zover ik begrepen heb, kunnen laptopbouwers zelfs performance en accuduur afstemmen met Mobile XFR en Precision Boost 2.0.
En volgens mij was Dynamic Voltage ook nog niet optimaal bij VEGA10. Ik weet niet of dit nu al goed werkt.

Tuurlijk, de slechtere browser en video testen zullen waarschijnlijk o.a. door minder efficient hardwarematig VP9 en-/decoding (youtube) en wellicht HEVC 10-bit veroorzaakt worden.

Ik zou ook graag een vergelijking van "1080P playtime efficiency" met Intel zien tussen enkele semi-light games zoals Quake, DOTA2, Counterstrike, LoL en Overwatch.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 2 februari 2018 10:21]

Ik vind het nogal een slecht statement "Accuduur Ryzen Mobile overtuigt niet" om dit te concluderen uit een review van een Acer produkt. Pak een echt merk, met fatsoenelijk design. Dat in de BBG's de Acer ook steeds weer op nummer één verschijnt vindt ik onbegrijpelijk. :?

Acer leuke hardware en specificaties, nu nog kwaliteit... worden ze gelijk een stuk duurder. Ik psreek uit ervaringen en niet als gebruiker.

edit: Pro voor de reviewer, ik reageerde op de titel en merk Acer. Ik lees net dat er ook een HP getest is.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 2 februari 2018 12:27]

Die HP versie is vergeleken met zelfde variant maar met Intel processor en die verbruikte na genoeg even veel, dus je op merking is zeker terecht!

Nu wordt door review beeld geschetst dat de Mobile APU's van AMD niet zuinig zijn en die conclusie kan niet worden getrokken, sterker nog andere sites hebben aangetoond dat het verbruik op vergelijkbaar nivo ligt als die van 8ste generatie van Intel, deze was maar een paar procent zuiniger,
Ik zie inderdaad een test van laptopmag waarin de HP Envy 360 x15 met Intel én AMD is getest en waarbij ze alletwee zo'n vijf uur scoren in hun browsetest. Vergelijkbaar met onze resultaten dus. Maar maakt dat de Ryzen beter? Er zijn tal van laptops met Intel-processor die het véél beter doen. Dat zie je ook in onze resultaten.

We kunnen nog geen definitief oordeel vellen over de accuduur van Ryzen Mobile wellicht, maar wel over de twee modellen die nu op de markt zijn. En die scores zijn gewoonweg matig, helaas. Hopelijk komt er snel meer aanbod en gaan we een verandering zien.

Notebookcheck heeft een review van een Acer Swift 3 SF315 met Core i5-8250U-cpu. In hun accutest houdt die het 8,5 uur vol. Ze hebben ook een Ryzen-versie getest die het in hun browsetest 5 uur volhoudt.

[Reactie gewijzigd door Xtuv op 2 februari 2018 13:24]

Je zet in je eindconclusie dit:
Helaas moeten we ook vaststellen dat de accuprestaties van de Ryzen Mobile-chip achterblijven bij die van de Intel-concurrenten.
Heb je hier ook een fatsoenlijke onderbouwing voor?
En dan bedoel ik dus 2 exact gelijke producten waarvan alleen de cpu anders is?

Als je 2 nieuwe telefoons met een nieuwe android versie test en de accuduur is minder dan die van de vorige android versie kun je toch ook niet als conclusie trekken dat de accuduur van de nieuwe android minder is?

[Reactie gewijzigd door jbhc op 2 februari 2018 18:37]

We kunnen nog geen definitief oordeel vellen over de accuduur van Ryzen Mobile wellicht,
Maar laten we dat gewoon lekker wel de headline maken.
Ryzen staat nog in de kinderschoenen vind ik. Even een paar jaar nodig om volwassen te worden. Bij volwassenheid komt verantwoordelijkheid vanzelf meekijken (bugfixes, efficiëntie etc. etc.)
maar daar heeft de consument natuurlijk niets mee te maken. Die wil nu het beste voor z'n laptop en niet over een paar jaar. Als AMD eenmaak "catch up" heeft gespeeld, ligt Intel natuurlijk ook weer een paar jaar voor met nieuwe dingen.

Ik verwacht eerder laptop-concurrentie uit de ARM hoek de komende jaren dan uit AMD.

Ook hier zien we weer dat AMD meer watt per performance nodig heeft dan Intel om hetzelfde te presteren.

[Reactie gewijzigd door CyberMania op 2 februari 2018 06:52]

maar daar heeft de consument natuurlijk niets mee te maken. Die wil nu het beste voor z'n laptop en niet over een paar jaar. Als AMD eenmaak "catch up" heeft gespeeld, ligt Intel natuurlijk ook weer een paar jaar voor met nieuwe dingen.

Ik verwacht eerder laptop-concurrentie uit de ARM hoek de komende jaren dan uit AMD.

Ook hier zien we weer dat AMD meer watt per performance nodig heeft dan Intel om hetzelfde te presteren.
ARM is met name zuiniger. Ideaal voor dunne laptops, maar niet als je een laptop zoekt die tegelijkertijd krachtig moet zijn.
Dat zou ik niet willen zeggen. ARM chips zijn ook bijzonder krachtig. Alleen op een aantal gebieden loopt Intel voor door verregaande optimalisatie. Zodra dat wegvalt, is het goedkoper om ARM servers in de lucht te houden
Tweakers:
Goede cpu- en gpu-prestaties
Nou ik vind er eerlijk gezegd niks bijzonders aan de AMD Radeon Vega 8 een Geforce GTX 1050 is VEEL sneller, en dat is niet een bijzondere GPU, en is meer een low- mid budget GPU, en die heb je al voor onder de ¤130,- voor een desktop PC, en vind het helemaal triest dat er weer maar 2 spellen getest zijn en dat is Grid Autosport en GTA V, heel erg mager.

En dat deze Laptop ¤849,- kost, en je er een met een Gerforce GTX 1050 heb voor maar ¤830,-, nee zou niemand deze laptop met AMD Radeon Vega 8 aanraden.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 2 februari 2018 16:43]

Ryzen staat nog in de kinderschoenen vind ik. Even een paar jaar nodig om volwassen te worden. Bij volwassenheid komt verantwoordelijkheid vanzelf meekijken (bugfixes, efficiëntie etc. etc.)
Probleem is de titel van dit stuk. De Ryzen is we zuinig, de implementatie op deze Laptop niet. Ik verdenk en beschuldig Tweakers er van dat ze bij keuze van titels nogal selectief zijn.

Bij een AMD gebaseerd systeem: Accuduur Ryzen Mobile overtuigt niet
Bij een Intel gebaseerd systeem zou er staan: Accuduur Acer Swift 3 overtuigt niet

En ik zie dat steeds vaker voor komen. Net zoals er opeens artikelen zijn over Intel, hoe goed dat wel niet is ten opzichte van AMD net nadat de Meltdown/Spectre debacle grootse vormen aanneemt.

Ik verdenk Tweakers er dan ook van dat ze een pot geld van Intel krijgen. Bewijzen kan ik het niet, maar het lijkt er heel veel op.
als je het artikel daadwerkelijk gelezen had, dan las je dat ook de accuduur van de HP x360 met ryzen, tegenvalt. als je 2 modellen test en ze vallen beiden tegen, dan is er hoogstwaarschijnlijk wel IETS aan de hand.

uit het verleden blijkt dat een eventuele patch die de problemen verhelpt ook breed zal worden uitgemeten, en meer dan eens heeft tweakers tests van oude reviews overgedaan om te zien of zo'n patch ook echt heeft gewerkt.

ik ben wel de laatste die het voor de redactie opneemt maar fair is fair. Ryzen is niet helemaal wat het moet zijn om de concurrentie met Kabylake R aan te kunnen en dat is bijzonder problematisch. aangezien het er niet naar uit ziet dat AMD, op korte termijn, nog zo'n sprong vooruit zal maken.
en die hebben ze harder nodig dan ooit.
Je doet net alsof Ryzen iets compleet nieuws is. Sure het is een nieuwe architectuur maar AMD maakt al langer processors. Ik zie niet hoe ze door middel van enkele updates efficienter zullen worden, dat zal meerendeels aan de architectuur van de chip liggen.

Of deze in het verleden zuinig zijn geweest durf ik niet te zeggen. Ik heb enkel meer dan een decennia geleden een AMD proc in mijn PC gehad.

Ik ben uiteraard verre van expert, maar ik gun het AMD wel, de Processors zijn prima, mijn PC draait behoorlijk stabiel hoewel soms mijn SSD niet gevonden word, of dit aan het MOBO ligt of de SSD geen idee maar een reboot van 10 sec fixt het altijd.

Verder prima spul, dus als ze zuiniger zullen draaien in laptopjes, prima!
ja ryzen is nieuw, en daadwerkelijk veel nieuwer dan jij hier suggereerd.

simpel gezegd was AMD zo goed als compleet bij K10 blijven hangen, het waren grotedeels nog steeds dezelfde A10 processoren die je in in 2010 had.

Met Ryzen zijn ze in 10 sprong naar het niveau van skylake gegaan. een sprong van minimaal 3 a 4 intel core generaties.

dus ja, kinderziektes waren wel een beetje te verwachten, maar met de kabyake R en G chips van Intel zal AMD binnen weken (of hooguit maanden) met een refresh moeten komen waarin naast fixes voor de huidige CPU'bugs ook een aantal energie-optimalisaties moet zitten. Als dit ze niet lukt, hebben ze ondanks deze enorme vooruitgang alsnog geen schijn van kans om weer bij intel in de buurt te komen (of om genoeg te verdienen) om een volgende sprong te kunnen bekostigen. Dit soort revoluties kosten gigantisch en AMD heeft er vermoedelijk nog meerdere (kort achter elkaar) nodig om ECHT te kunnen concureren met Intel.
Is er niet een Acer Swift versie met Intel processor en zelfde accuvermogen?

Zo blijft het lastig vergelijken vind ik.
Mogelijk is er wel een model met soortgelijke specs. Het zal niet heel veel aan het model zelf moeten liggen. Tenzij de behuizing de koeling heel hard tegenwerkt en de Fans harder moeten blazen, of dat je systeem nou zo significant minder zuinig maakt betwijfel ik dan weer wel, (fans gebruiken niet veel stroom in verhouding).

Dus je moet een soortgelijk scherm hebben met vergelijkbare specs qua gpu kracht, geheugen en CPU kracht, op zich zou je die zo moeten kunnen vinden.
De Asus VivoBook S15 bijvoorbeeld, die ik aanhaal in het stuk over de accu. Die heeft wel een lagere accucapaciteit, maar dat lijkt me geen bezwaar voor de vergelijking.

Mijn idee was om deze Swift naast een identiek model met Intel-quadcore te zetten, maar die levert Acer hier niet. Er zijn wel SF315's met Intel-dualcore, maar dat vind ik geen goede vergelijking.

[Reactie gewijzigd door Xtuv op 2 februari 2018 13:45]

Wanneer je geen vergelijking hebt mag je al helemaal niet noemen. Dat is bewust iets de grond in schrijven zonder enige onderbouwing, maar bij posten is het kwaad al geschied, Nu zegt iedereen "Ryzen" is een klote product, terwijl het helemaal niet aan Ryzen hoeft te liggen.

En de vraag is, waarom vindt jij dat geen goede vergelijking. Wanneer ik zou lezen: Accuduur met Ryzen is 30% minder dan de Intel Dual core uitvoering bij 120% betere performance dan is het wel een goede vergelijking.

Merken onderling vergelijken mag alleen bij IDENTIEKE configuraties. Zo mag je wel een Ryzen 4 Core van Acer vergelijken met een Ryzen 4 Core in een Asus. Maar je mag nooit cross-cpu/cross-systeem vergelijken. Je mag alleen een Intel met en AMD vergelijken wanneer het a) het zelfde merk is, b) de zelfde product serie, c) de functionele en technische specs overeenkomen,

Ik weet niet of je het bewust doet, maar jij valt AMD aan, terwijl je een Laptop reviewed. Jammer maar totaal gemiste kans en ik hoop dat je a) De titel aanpast, b) Wat meer objectiviteit in het artikel stopt.
dit is echt zulke BS.. en lezen lijkt niet echt je sterkste kant.

Hij geeft verdorie al aan dat dat acus model een lagere accu-cappaciteit heeft kortom: als er al sprake is van optimalisatie, of verbruiks-verschillen dan vangt die verkleining van de accu dat wel op.

als je dan toch merkt (niet alleen bij acer maar ook bij HP) dat de accuduur achterblijft - dan is deze titel misschien, iets te voorbarig, met maar 2 testresultaten maar vooralsnog zeker niet onwaar.

wat je hier doet is papieren feitjes opblazen tot iets wat ze niet zijn, namelijk een bewijs van bias:
Waar ik ook zeer benieuwd naar ben is hoe diverse linux distro's het op deze AMD laptop doen. Bij Intel is het regelmatig gedoe om met Optimus en je laptop scherm en een extern hdmi scherm aan de praat te krijgen.

Dit is trouwens voor elke laptop wel interessante info. Er zijn tegenwoordig genoeg live linux versies om dit snel even te kunnen testen.

Ben ik trouwens een van de weinige tweakers die deze info mist, of zijn er meer?
Wishfull thinking ben ik bang, natuurlijk maakt de rest van de laptop ook wel wat verschil maar niet zo dat dit zulke verschillen veroorzaakt.

Op de desktop presteert Zen ook heel goed maar tegen een hoger energieverbruik dan Intel en deze laptopchips hebben dezelfde architectuur (plus een GPU die sneller maar waarschijnlijk ook minder zuinig is dan die van Intel). Dat maakt het nog steeds prima CPU's voor wie goede multicore prestaties met een goede ingebakken GPU zoekt, maar niet de gehoopte intel-killers.
Gaat het om NVME of een SATA3 SSD?
Dat mis ik in de specs.
600p's zijn NVME, kan je in de pricewatch terugvinden.
Het is een nvme-ssd, een budgetmodel dus geen snelheidswonder. Maar over het algemeen gelijk of beter dan een sata-ssd. Ik heb het ook even in de tabel gezet :)
Blijft me toch verbazen dat kennelijk qualcomm de enige lijkt te zijn die voor goede accuzuur en stand-by tijd kan zorgen. Ik kijk daar veel meer naar uit (vooral de snapdragon 845) dan deze ryzen.
Intel en AMD maken nou eenmaal geen accuzuur. ;)

Er zijn ook Atom's die vele malen zuiniger zijn dan deze jongens, echter lever je daar ook wat voor in. Behoorlijk wat.
De vraag is dan hoe de performance is. Het is makkelijk om een processor zuinige te maken: langzamer klokken, minder cache etc. Het moeilijke is om een processor zuinig EN snel te maken. Ik ben net als jij wel benieuwd hoe ARM-processors het gaan doen onder Windows!
Minder cache maakt de CPU zuiniger, maar we kijken hier naar de totale laptop. Het kost minder energie om een byte uit cache te halen. Dat heeft onder andere te maken met de afstand die de bits moeten afleggen als ze uit DDR komen. Bovendien kan het Low-Power DDR van laptops vaker slapen als het minder gestoord wordt, en dat bespaart ook energie.
Fair enough :) Ik wilde alleen het punt maken dat een zuinige processor leuk is maar dat vaak ten koste gaat van de performance en dat een snapdragon absoluut zuinig is, maar dat nog maar moet blijken wat er dan aan performance over blijft.

Ik was in de veronderstelling dat meer cache ook meer stroom kost, maar blijkbaar is dat niet zo. Weer wat geleerd. Processors worden er in ieder geval duurder door, dat weet ik dan wel weer zeker ;)
Wat voor accuzuur is dat dan precies? :+
Goeie review maar wat een slechte en suggestieve kop zeg! Van alles wat er geschreven word over dit product kies je dit uit? Als je het zo leest denk je: "Zo die Ryzen chips verbruiken dus veel stroom, het oude AMD verhaal."
Prima CPU/GPU maar accu valt wat tegen.
Dat zou een betere kop zijn als je het hele verhaal leest volgens mij.
Dit is juist een goede kop, want de belangrijkste, nieuwste, meest interessante observatie. Zeer teleurstellend, dat wel.
Dus het is geen laptop voor de gamer, geen geweldig scherm en toetsenbord, slechte accu duur... wat is de doelgroep vraag ik me af ? Als je alleen zakelijk werkt, niet met grafische toepassingen, dan zou ik bijvoorbeeld een Chromebook Asus C302 nemen, als je eenmaal aan diens accuduur gewend bent , wil je nooit meer terug (en backlit toetsenbord, touchscreen, mooie afwerking etc.)
Hm.... smaken verschillen! Ik zou persoonlijk geen moment een Chromebook overwegen voor zakelijke toepassingen, dan wil ik Windows en MS office i.p.v. een of andere "Office app" of ander zwak surrogaat met Windows beheer enz. Dan zou deze eerder in aanemrking komen.
veel organisaties werken met citrix,dan is een chromebook een prima laptop, ook vanwege informatieveiligheid (er staat immers geen data op de laptop). Voor eenvoudig tekstverwerken voldoet Google Docs en er is ook Office 365, niet voor niets dat steeds meer scholen op chromebooks overstappen.
Waarom worden nieuwe, redelijk high-end laptops tegenwoordig nog met zo veel lelijke stickers geleverd? Ik denk dat iedereen wel gelooft dat het scherm Full-HD is zonder dat er zo'n cheesy sticker je dat hoeft te vertellen. Zelfde met de specificaties rechts onderin.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True