Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door

Redacteur mobile

Samsung Galaxy A8 Review

Dure middenklasser zit tjokvol opties

Conclusie

De Galaxy A8 is een goede telefoon in een verkeerde prijsklasse. Samsung heeft hem in Nederland op 499 euro gezet en hoewel hij op het moment van schrijven al een paar tientjes goedkoper is, zal het voor veel mensen geen goede deal zijn. Je kunt voor rond deze prijs ook bijvoorbeeld een OnePlus 5T, LG G6, Sony Xperia XZ1 Compact en Nokia 8 kopen. Leg er wat geld bij en je hebt een veel betere Galaxy S8 van Samsung zelf.

De camera, de soc en de algemene snelheid van de telefoon maken van dit model een midrangetelefoon, geen goedkopere high-end smartphone. Een prijs onder de 400 euro past veel beter bij deze telefoon en dan kan hij concurreren met modellen waarvan hij daadwerkelijk op onderdelen kan winnen.

De prijs daargelaten heeft Samsung heel veel goede keuzes gemaakt bij de A8. Zo is hij rijk aan aansluitingen, opties en features; hij heeft twee simkaartslots en een micro-sd-slot. Hij heeft een meer dan redelijke luidspreker, hij ondersteunt bluetooth 5.0 voor draadloze oortjes, en hij ondersteunt bedrade headsets via usb-c en via een 3,5mm-aansluiting. Ook in de details biedt Samsung keuze; in de software is een Always On-scherm in te schakelen, maar er is ook een notificatieled.

Het ontwerp is weliswaar kwetsbaar met het vele gebruik van glas, maar de vreemde Bixby-knop van de S8 zit niet op de behuizing van de A8 en de vingerafdrukscanner zit op een prima plek. De camera aan de achterkant is niet je dat, maar de dubbele frontcamera heeft een leuke en goed werkende functie om de achtergrond van portretfoto's te vervagen.

Daarnaast zijn er een paar uitgesproken pluspunten; de A8 heeft een uitstekend scherm dat altijd goed af te lezen is en bovendien in de juiste modus kleuren prima weergeeft. De accuduur is eveneens in orde. Als de prijs ver genoeg zakt, zoals gebruikelijk is bij Samsung-smartphones, dan is dit een prima allrounder bomvol opties en mogelijkheden.

  • Zwart
  • Grijs
  • Goud

Laagste prijzen voor: Samsung Galaxy A8 (2018) Zwart
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Telefoonwereld.nl

Score: 4 (12)

€ 346,-

€ 346,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 346,-
Opsturen € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 346,-
Bekijk

Belsimpel

Score: 4.5 (355)

€ 349,-

€ 349,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 349,-
Pakketpost losse hardware € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 349,-
Bekijk

GSMWijzer.nl

Score: 5 (10)

€ 369,-

€ 369,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 369,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 369,-
Bekijk

Paradigit

Score: 4 (325)

€ 369,-

€ 369,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 369,-
Pakketpost (vanaf ¤ 20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 369,-
Bekijk

Mobiel.nl

Score: 4 (55)

€ 369,-

€ 369,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 369,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 369,-
Bekijk

Laagste prijzen voor: Samsung Galaxy A8 (2018) Grijs
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Telefoonwereld.nl

Score: 4 (12)

€ 346,-

€ 346,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 346,-
Opsturen € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 346,-
Bekijk

GSMWijzer.nl

Score: 5 (10)

€ 369,-

€ 369,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 369,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 369,-
Bekijk

Mobiel.nl

Score: 4 (55)

€ 369,-

€ 369,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 369,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 369,-
Bekijk

Paradigit

Score: 4 (325)

€ 379,-

€ 379,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 379,-
Pakketpost (vanaf ¤ 20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 379,-
Bekijk

Belsimpel

Score: 4.5 (355)

€ 389,-

€ 389,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 389,-
Pakketpost losse hardware € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 389,-
Bekijk

Laagste prijzen voor: Samsung Galaxy A8 (2018) Goud
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Telefoonwereld.nl

Score: 4 (12)

€ 346,-

€ 346,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 346,-
Opsturen € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 346,-
Bekijk

Belsimpel

Score: 4.5 (355)

€ 349,-

€ 349,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 349,-
Pakketpost losse hardware € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 349,-
Bekijk

GSMWijzer.nl

Score: 5 (10)

€ 369,-

€ 369,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 369,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 369,-
Bekijk

Mobiel.nl

Score: 4 (55)

€ 369,-

€ 369,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 369,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 369,-
Bekijk

Paradigit

Score: 4 (325)

€ 379,-

€ 379,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 379,-
Pakketpost (vanaf ¤ 20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 379,-
Bekijk

Reacties (176)

Wijzig sortering
Ik heb hem gekocht tijdens de BTW dagen van Media Markt. 412 euro dus. Ik moet zeggen dat ik het nog steeds een beetje aan de prijzige kant vond. Maar ik ben wel gecharmeerd van het ontwerp. Lang scherm. Niet zo groot als bijvoorbeeld de 5T of de wat oudere 5,5 inchers. En ik moet nu eenmaal een dual sim hebben.

Dan blijft er weinig over dan deze A8. En heb hem nu een dag of 4 in gebruik en kan niet anders zeggen dat het een fijne telefoon is. Snel genoeg voor de dagelijkse taken. Ontzettend mooi scherm. Screen on time van 6+ uur voor mijn gebruik. Fijne afmetingen van het toestel. Voelt lekker compact na jaren lang 5,5 inch gehad te hebben. Daarnaast valt de Samsung schil mee, nog nooit een Samsung telefoon gehad namelijk. En kun je gelukkig de meeste Samsung apps uitzetten of deïnstalleren, ik gebruik de meeste namelijk niet.

Ik snap de 8 wel. Super fijne telefoon. Maar zelfs voor de 412 euro vind ik hem nog eigenlijk iets te duur. Het is dat mn oude kapot is. Anders had ik liever nog een paar maandjes gewacht.
Waarom heb je geen S7 gekocht? Die is 320.- en hij is op bijna alle vlakken beter.
Beter met een aflopende ondersteuning ?
Beter met een aflopende ondersteuning ?
Flagship modellen krijgen nog altijd 4 jaar lang security updates. En oreo komt er ook nog aan. Dus ik zie het probleem niet.

[Reactie gewijzigd door ionn op 31 januari 2018 20:54]

Flagship modellen krijgen nog altijd 4 jaar lang security updates. En oreo komt er ook nog aan. Dus ik zie het probleem niet.
Op dit moment ben ik ook aan het kijken naar een telefoon. Maar ik zal nu pas een telefoon kopen als deze Oreo met Treble support heeft. Oreo zonder Treble geeft voor mij geen meerwaarde. Dus als Samsung hier geen Treble gaat ondersteunen dan laat ik deze lekker links liggen.
Naar mijn weten heb ik ergens gelezen dat de meeste devices die een upgrade krijgen naar oreo geen treble support zullen krijgen.
Dat heb ik ook gelezen. Maar nieuwe modellen met 8.0 er af fabriek op zouden wel treble moeten ondersteunen. Ik heb geduld... :)
Naar mijn mening is het niet verstandig om nu nog zo'n relatief verouderde telefoon te kopen. Laatst ook aangeraden door de Consumentenbond dit niet meer te doen ivm de nog korte ondersteuning:

https://www.consumentenbo...axy-s7-s7-edge-of-j3-2016
Flagship modellen krijgen gewoon tot 4 jaar na release security updates. Android releases is iets anders.
Ja als je een abonnement verlengt bij mobiel.nl en gelijk afbetaald ben je maar 320,- kwijt. Ik heb nu een abonnement van twee jaar voor 0,- :+
Ten eerste omdat ik een dual sim telefoon moet hebben. Zo ver ik weet is de S7 Duos alleen met grijze import in NL te krijgen en dat vind ik persoonlijk niet zo prettig.

Ten tweede omdat ik niet zo snel een twee jaar oude telefoon zal kopen in verband met het support wat elk moment zou kunnen stoppen.
Majoh,

Vergeet niet dat het toestel vers van de pers is hé :)
Toestel is net een maand in de winkels te koop en dan is het logisch dat je als early adaptor de hoogste prijs betaalt. Die zakt vanzelf :) als je maar lang genoeg wacht. (Maar niet te lang) ;)
Waarom geen nokia 8?
Samsung voert ook de modelnamen Core, Prime en Alpha naast J, A en S, en dan nog Mini-versies die qua specs totaal niet vergelijkbaar zijn met de ‘grotere’ S-broertjes.... hoezo overzichtelijk?
Voor telefoons werden de J, de A en de S lijn ontworpen, Voor tablets de E, de A en de S, en de phablet bleef de naam Note houden.

Nieuwe naamgeving Samsung Telefoons
De J-serie is de goedkoopste lijn die Samsung produceert. De body en backcover zijn van plastic, het scherm heeft over het algemeen een lage resolutie, processor en werkgeheugen zijn minimaal, en er zit een eenvoudige camera op. Hierbinnen werden de J1, de J3, de J5 en de J7 geïntroduceerd, waarbij het getal stond voor het formaat. De J1 is het kleinst, de J7 het grootst, en de prijzen variëren van ongeveer ¤ 150,00 voor de J1 tot ¤ 300,00 voor de J7.

De A-serie is de lijn tussen de budget telefoons en de high end smartphones, voornamelijk gericht op de prijsbewuste consument en de zakelijke gebruiker. Ook hier weer een A1, een A3, een A5 en een A7, waarbij de A1 weer het kleinst was en de A7 het grootst, en de prijzen van deze serie varieren van ¤ 220,00 tot ¤ 400,00.

De S-serie bestond al en stond hoog aangeschreven. Daarom hebben ze deze lijn niet aangepast. De doornummering bleef in stand.


Bron: https://blog.gsmpunt.nl/naamgeving-samsung-telefoons/
en dat is ook een probleem met al die versies, tussen de a/j1 en a/j7 zit ook verschil in hardware, je kunt dus niet de a7 krijgen met de grootte van de a3, als je de specificaties wilt van de a7
Niet helemaal correct; o.a. de J7 2017 heeft een metalen behuizing
l...... ;)

[Reactie gewijzigd door geewizz25 op 31 januari 2018 19:32]

Core en Prime heb ik al jaren niet meer gezien en de laatste Alpha is de eerste, uit 2015. Dit zijn alle modellen die sinds een jaar op de Nederlandse markt verschenen
categorie: Smartphones
Enige uitzondering is de Xcover 4. Dat is idd een serie apart :)

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 31 januari 2018 08:07]

Ze liggen nog gewoon te koop bij The Phone House hoor ;) (de Core en Prime bedoel ik).. en dan heb je nog de Galaxy Mega er tussen... gewoon in NL verkrijgbaar voor de gewone consument in een gewone winkel.
Dan heeft The Phone House heel veel oude voorraad liggen van gedateerde smartphones.
Dat geloof ik direct.. maar ook die moeten verkocht (kunnen) worden.
Misschien half off topic, maar het zou me verbazen als die prijs over twee of drie maanden nog boven de ¤400 zit. Ik snap met het oog op prijsverloop bij dat merk niet zo goed waarom iemand ze zo snel na introductie zou willen kopen als ze na een paar maanden vaak al honderd(en) euro's goedkoper worden aangeboden. Vrijwel ieder toestel van Samsung is bij introductie dan te duur. Zou me behoorlijk bekocht voelen. (Ja, ik heb hier zelf ook ervaring mee.)
Een hoge adviesprijs bied vanuit marketing perspectief nou eenmaal meer mogelijkheden. Zo kan er meer met de prijs 'gestunt' worden en zijn er genoeg (zakelijke) klanten die niet al te nauw naar dit soort kosten kijken.

Voor een consument moet je deze telefoon vergelijken met een telefoon die >100 euro goedkoper is en niet > euro duurder. Weinig consumenten zullen deze prijs betalen, als je over 2 maanden dit toestel overweegt en bij deze review uit komt is het kritiek op de prijs waarschijnlijk onterecht en kan je dus gerust een half punt bij de score optellen.
Yip. Heet price anchoring. De adviesprijs is dan relatief hoog en lijk je mooie korting te krijgen.

Dit is ook de reden dat het topmodel vaak exorbitant veel duurder is. Dan lijkt het model daar onder heel goedkoop. Terwijl daar in totaal dan veel meer marge vandaan komt.

Als je inde winkels en online goed oplet zie je die tactieken gebruikt worden. Door die dure Apple x is de iPhone 8 ineens een koopje.

Door de note is de S8 ineens een heel redelijke optie.
Plus, als het storm loopt op de hoge prijs tel je lekker je winst uit. En bedrijven die inkopen met 'altijd 20% korting onderhandeld' zijn ook snel klaar.
We mogen het niet over inruilwaarde hebben, blijkbaar.
In (Zuid-Oost) Azië ligt de prijs nu al omgerekend onder de 400 EUR, kwestie van tijd voordat dat wereldwijd zo is, lijkt me.
Zal wel te maken hebben met die geweldige kortingen die je krijgt bij een abbonement. Vergelijkt iedereen de nieuwprijs met wat je in totaal gespreid betaald.
Dit toestel is maar 100 euro goedkoper dan een S8 momenteel. Wat ik onbegrijpelijk vind is dat deze telefoon überhaupt gekocht word dan...

En als je graag update garantie wilt voor de komende jaren kan je voor hetzelfde geld als een S8 een iPhone 7 halen, want ook die is maar 100 euro duurder en krijgt nog minimaal 3 jaar ondersteuning

[Reactie gewijzigd door mikesmit op 31 januari 2018 06:41]

De A8 krijgt ook geqoon 3+ jaar ondersteuning, daarnaast wil niet iedereen een iphone ;)

En waarom zou je in hemelsnaam aan iemand die zegt dat ie het te duur vind en de prijs wss rap omlaag gaat, uitleggen dat het toestel idd stevig geprijsd is...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 31 januari 2018 07:53]

Ik werd er net door de auteur van de review op gewezen dat er ondersteuning is tot dec 2019, dat is nieteens meer 2 jaar.

Bron: zie de spec pagina.
http://www.samsung.com/nl...y-a8-2018/SM-A530FZKDPHN/
Dat is waar je dus recht op hebt, maar dat wil niet zeggen dat het niet langer is, de praktijk wijst uit dat er veel langere ondersteuning is.

Als we enkel meten wat op papier staat dan is het helemaal triest gesteld met de smartphonemarkt want vrijwel geen enkele fabrikant beloofd uberhaubt iets mbt ondersteuning :)

Dus wat wil je, vergelijkingen uit de praktijk of op papier, in beide gevallen doet Samsung het helemaal niet slecht tegenover concurrenten, op goedkope zooi na dan, maar de A en S serie vallen daar niet onder.

De Galaxy A5 van begin 2015 heeft een maand geleden nog een update gehad, dat is net geen 3 jaar, maar niemand weet of dit de laatste is, kan dus net zo goed langer worden!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 31 januari 2018 19:31]

[quote]De A8 krijgt ook geqoon 3+ jaar ondersteuning[\quote]

Je doet of dit zeker zo is, en heel normaal is voor een samsung middenrange toestel. Ik kan je uit ervaring vertellen dat dat in het verleden zeker niet zo was, en qua ondersteuning een vorige generatie highend vaak beter was.
Mijn laatste samsung midrange was de alpha. Overigens begrijp je me verkeerd als je denkt dat ik samsung wil afschieten, met sony / huawei midrange toestellen heb ik net zulke slechte ervaringen. Mijn huidige Huawei nova heeft een beveilingsupdate van maart 2017!
maar al die toestellen hebben geen dual sim optie, wat deze geloof ik wel heeft. Ik ben het absoluut met je eens hoor en ik zou ook eerder voor die S8 of iPhone gaan, maar goed dual sim lijkt toch nog een markt te hebben als ik sommigen om me heen hoor over hoe vervelend het is om twee toestellen mee te nemen.
Ik zat ook meteen te kijken, en ja ¤ 487,- is veel te veel voor een mid range smartphone, al helemaal als de Samsung Galaxy S8 ¤574,- kost, en maar ¤87,- meer kost en je daarvoor veel meer krijgt, en een telefoon die veel sneller is.

Snap niet de logica van de Samsung Galaxy A8 voor deze prijs.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 31 januari 2018 17:10]

Hoewel ik je reactie wel begrijp is de "maar x euro duurder" een never ending story. Dit kan je blijven doortrekken tot je uiteindelijk op een absoluut topmodel uitkomt.

Je doet er bijna altijd goed aan om bij een relatief grote aankoop altijd een stopbedrag in gedachten te houden en je daar ook effectief aan te houden.
Uiteraard moet er een stopbedrag zijn maar dat werkt ook in het nadeel van deze telefoon simpelweg omdat hij te duur is. Bovendien is een stopbedrag van 500 euro te hoog voor midrange en te laag voor high end. Een stopbedrag van 400 of 600 zou logischer zijn
Die vertraging wordt optioneel in een toekomstige update https://www.onemorething....rtragen-iphone-optioneel/
Daar gaat het niet om. Je hebt het over betrouwbaarheid. Ik denk dat het veilig is om te stellen dat alle bedrijven even onbetrouwbaar zijn (of betrouwbaar, ligt er maar net aan hoe optimistisch je bent).
Ik vraag me af hoe een smartphone een score van 8 kan halen, als er bij de release nieteens een recent OS op staat. Hoe lang gaat deze telefoon nog mee?
We installeren toch zeker ook geen windows 8 meer op computers 8)7 waarom zouden we dan wel oude software installeren op onze telefoons?
Ik vraag me af hoe een smartphone een score van 8 kan halen, als er bij de release nieteens een recent OS op staat. Hoe lang gaat deze telefoon nog mee?
Daarop zijn meerdere antwoorden. Wij reviewen niet voor de kliks, dus een telefoon een onvoldoende of laag cijfer geven vanwegen een enkel element doen wij nooit. Slecht scherm? Prima, als de rest uitstekend is, kun je alsnog een redelijk cijfer halen. Dito voor accuduur en andere belangrijke elementen.

Daar komt bij dat er twee soorten updates zijn op Android
1. OS-updates
2. Beveiligingsupdates

Samsung levert deze A8 momenteel met een bijgewerkte versie tot de patchronde van 1 december 2017. Vorige Galaxy A-telefoons krijgen patches elke een tot twee maanden en dus houdt Samsung die telefoons dus goed veilig.
De eerste vorm van updates, die ik vaak upgrades noem om verwarring te voorkomen, is iets heel anders. Door het ontbreken van Oreo heeft deze Samsungs sommige functies niet. Vooral Project Treble, wat snellere upgrades mogelijk maakt in de toekomst, springt daarbij in het oog. Veel functies die Google toevoegt, heeft Samsung allang in zijn Android-skin zitten of neemt Samsung niet over in zijn Android-uitgave.

Samsung vermeldt bovendien tot welke maand een telefoon gegarandeerd updates ontvangt. Voor de A8 is dat december 2019 (zie specspagina)

Kortom: ja, Samsung levert dit model met een bij release verouderd besturingssysteem en dat is raar. Maar het toestel is daardoor niet minder veilig en dat weegt bij de beoordeling ook zwaar mee.
Bedankt voor de uitleg, en de bevestiging dat het raar is dat er nog een oude versie android is.

Het was mij nog niet opgevallen dat de 'ondersteuningstijd' van telefoons tegenwoordig vermeld word, maar het laat zien dat een samsung smartphone word geproduceerd voor een levensduur van maximaal 2 jaar. De hardware heeft redelijke specificaties, wat ook word bevestigd in de review, dus eigenlijk vind ik het zonde dat het na 2 jaar dan (omwille van de software) uit is met de pret.
Dat stond ook al in de review hoor. Niet het woord 'raar', maar ik vond 'onbestaanbaar' toch ook wel een krachtige term:
Het is eigenlijk onbestaanbaar dat er anno 2018 nog smartphones uitkomen die draaien op het anderhalf jaar oude Android Nougat. Toch doet Samsung dat met de A8. Deze vijfhonderd euro kostende telefoon is bij release al bij lange na niet meer up to date; hij draait op 7.1.1, terwijl Google zelf allang op 8.1 zit. Dat ligt aan Samsung; Sony bracht in september al telefoons uit die uit de doos 8.0 draaien en ook andere merken hebben Oreo op nieuwe modellen zitten.
:)
Die OnePlus toestellen worden hier op Tweakers vaak genoemd als alternatief. Professioneel en privé ben ik nog nooit zo’n ding tegengekomen en dan kom ik toch nog wel eens ergens over de vloer en zie inventarisatie rapporten.
Zijn dat wel echt concurrenten of is dat eerder een hip ‘niche’ model enkel bekend op techsites wat vooral leuk om te noemen is maar een marktaandeel van <1% heeft?

[Reactie gewijzigd door Typhone op 31 januari 2018 07:29]

Oneplus zie je ook nergens op de telefoon staan. Een subtiel logo'tje op de achterkant, en een kale, merkloze voorkant.

Ik neem aan dat je niet bij elk persoon gaat vragen wat voor telefoon ze hebben, dus dan is het niet gek dat het merk niet zo opvalt.
Da's nogal belangrijk om te weten bij de uitrol van onze NAV Mobile. Dus i.t.t. wat jij denkt gebeurt dat dus wel voor servicemedewerkers en buitendienst. Aangezien vaak alleen de tablets voor de serviceopdrachten gelijk zijn maar door de meesten hun telefoon voor een mix van privé en zakelijk gebruikt wordt. Ik kan wel ff een report aanvragen maar ik gok van de minimaal 5000 toestellen dat er nog nooit een OnePlus tussen heeft gezeten. Van IT tot monteur tot projectleider tot directie. En die interface / schnittstelle (werkzaam Duitsland) is er gewoon voor de OnePlus toestellen.

Het maakt mij verder ook geen bal uit maar in die populariteitsverkiezingen hier komt dat merk altijd hoog uit en ik kan me niet altijd aan de indruk onttrekken dat het deels komt door het makkelijke afzetten (iedereen heeft tegenwoordig een mening en iedereen wil die mening ook ventileren) tegen grote jongens als Samsung en Apple. Die tendens zie je ook bij EA wanneer er hier iets over verschijnt.

[Reactie gewijzigd door Typhone op 31 januari 2018 16:45]

Ik denk in dat geval dat jij simpelweg niet langskomt bij de doelgroep van oneplus.

Professioneel zal je ze niet snel tegenkomen, je kunt bij oneplus geen BTW factuur krijgen.

Privé blijft oneplus vooral een merk voor mensen die geen moeite hebben met het bestellen van een telefoon uit het buitenland (hoewel het wel een stuk makkelijker is geworden sinds ze in Europa ook zitten)

Het is een merk dat ik met name bij jongeren en tech enthousiasts tegenkom in ieder geval, en best veel. Meer dan bijvoorbeeld Sony of LG in mijn kringen
Of het een niche markt is doet toch niet af aan het feit dathet toestel goed leverbaar is en een zeer goed alternatief?

Hij is alleen verkrijgbaar via hun eigen website, waardoor het bij de gemiddelde nerderlander niet zo bekend is.
Bij de Nederlander zou het minder bekend zijn. Maar in de rest van Europa is het een redelijk bekende merk. Vooral hier in Duitsland die goed verkoopt via officiële wegen
Onder de (technische) studenten is OnePlus erg geliefd en zie je ze regelmatig. Het hangt dus een beetje van je publiek af.
Een tijdje geleden was ik op het Tweakers Oktober Test fest en daar bleek dat er toch vrij veel tweakers waren met een Oneplus. Ja, bij de gemiddelde consument zal dit wat minder zijn maar onder de tech studenten is oneplus een bekent merk.
Ik kom ze prive meer dan regelmatig tegen. Ligt aan je kringen dus! De mensen bij wie ik hem tegenkom zijn meestal ook geen tweakers oid :)

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 31 januari 2018 09:27]

Ik heb zelf Oneplus 2 gekocht, en ken diverse mensen met een Oneplus. Het is echt geen exotisch merk.
Ik zie in mijn omgeving juist veel OnePlus toestellen. Eigenlijk meer dan ik zelf er van had verwacht tegen te komen.

Heb zelf alleen de OnePlus One gehad, maar de 3T en 5T zijn goed vertegenwoordigd in mijn omgeving.
Een toestel van 500 piek. Gek dat zoiets tegenwoordig middenklasse is. Wij zijn toch ook veel te verslaafd aan die luxe beldoosjes he.
Idd. Koop bijv. een 2e hands S7 en je hebt zo ongeveer alles beter dan deze telefoon voor de helft van het geld.
Idd, ik vind raar dat er vermeld wordt dat die moet opboksen tegen de s8 wanneer de s7 op elk vlak gewoon een betere keuze is en die heb je voor 400 euro.
Denk dat de A8 meer updates mee gaat maken dan de reeds 2 jaar oude S7, die zal nog wel ruim een jaar krijgen, waarschijnlijk 2 zodat er in totaal 3,5 tot 4 jaar ondersteuning is geweest. Maar de A8 gaat waarschijnlijk ook wel langer ondersteund worden dan de 2 jaar dat de S7 nog te gaan heeft. Daarnaast lijkt de accuduur van de A8 toch echt beter dan die van de (normale) S7.
Updates ben ik het eens. Al duren die zo lang eer je ze krijgt dat het op zich niet echt uitmaakt.
Veiligheidsupdates dacht ik dat je langer bleef krijgen.

Door de mindere specs is het niet onlogisch dat de batterijduur beter is. Dus dan moet je zelf beslissen. Maar met de s7 kom je ook altijd de dag door (ik maar net maar ik gebruik mijn telefoon best zwaar).
De camera van de s7 is wel even goed als die van de s8. Voor velen is dit een belangrijk onderdeel van je telefoon (voor mij het belangrijkste als ik zie dat ik het zelfs een sony rx100laat vervangen 90% van de tijd)
2e Hands? Een nieuwe s7 heb je al voor iets meer dan 400euro en dan heb je, wat specs betreft, een betere telefoon.
Zelfs nieuw zit een s7 onder deze prijs.
heb 1 jaar geleden mijn s7 edge al voor onder de 500 verkregen :D
Idd. Koop bijv. een 2e hands S7 en je hebt zo ongeveer alles beter dan deze telefoon voor de helft van het geld.
pricewatch: Samsung Galaxy S7 32GB Zwart
Nou ja, als je naar de spreiding van prijzen kijkt dan is ongeveer ¤500 inderdaad ongeveer middenklasse. Met ¤100-200 heb je budget telefoons, en een telefoon van ¤800+ is flagship. En tussen die drie heb je die grijze zones.

Nu kun je je wel afvragen wat je natuurlijk krijgt bij elke telefoon voor dat geld. Maar dat verschilt dan weer steeds, de altijd relevante prijs-kwaliteit verhouding.

[Reactie gewijzigd door Cowabungaa op 31 januari 2018 09:49]

Ik heb pas een chineese telefoon gekocht vooral als backup, en voor op vakantie. Op de launcher na (die crashte bij het widgets toevoegen) leek die telefoon prima te werken.

Kosten zo'n 120 euro. En ja hier kan je vast niet alles mee.
Scherm "maar" full HD, maar prima. Ik weet niet hoe het in de zon is, maar toch.
Snelheid prima
64 gb standaard, dual sim of sd kaart.

Nu heb ik een S6, maar met deze als backup durf ik het wel aan om een keer de accu te vervangen omdat deze na ruim 2 jaar wel aan vervaning toe is.

Deze telefoon is voor 95% van de mensen echt ruim goed genoeg. Maar toch lopen 95% van de mensen eerder met een iPhone of high end galaxy rond. En juist de mensen die meer vragen lopen met de goedkopere telefoons rond omdat ze weten dat die ook goed zijn.
Als je het mij vraagt heb vlakt de curve van extra features vergeleken met hogere prijs dan ook vrij snel af. Budget smartphones hebben echt een vogelvlucht genomen de laatste paar jaar. De Wileyfox van ongeveer ¤180 die ik nu heb heeft zelfs een zéér goed werkende vingerafdrukscanner, en van het verschil in prijs kan ik toch een keer leuk op vakantie. De flagships zijn dan ook meer modestukken.
Hoe zit het trouwens met de GPS van de Wiley? Ik hoorde dat die nogal eens slecht werken? Of heb je hem sowieso pas kort.
Een half jaar nu, de Swift 2+ welteverstaan. De GPS werkt bij mij naar behoren. Accuraat in Google Maps en in Sky Maps en WTForecast werd mijn locatie vrij rap gevonden.

[Reactie gewijzigd door Cowabungaa op 1 februari 2018 00:42]

OK goed om te weten!
Inderdaad, ik had vroeger altijd een duur toestel, maar sinds een half jaar een Nokia 5 en ben behalve de matige camera best tevreden over het toestel. Geen idee wat een iPhone X of dure Samsung mij heel veel zou kunnen bieden wat die prijs verantwoordt.
De camera dus...
Ik heb zelf een Nokia 8, nieuw voor ¤399 gekocht, maar ik baal ervan dat ik met deze camera minder goede foto's kan maken dan met mijn oudere Oneplus 2. Met name het scherpstellen bij weinig licht en bij macro-opnamen is het niet echt goed.
Verder biedt Nokia wel een telefoon die minder snel kapot valt dan een Galaxy of een iPhone.
Ik sta er ook van te kijken ja. Als je tegen mij middenklasse zegt denk ik aan telefoon rond de 300 euro. Voor 480 zit je niet hele ver meer verwijdert van de iets oudere flagship toestellen. De Galaxy S8 zie ik af en toe ook voor rond de 500 euro gaan...
Als je ziet dat een smartphone praktisch een vervanging van een laptop kan zijn en wat je er dagelijks allemaal mee doet, is de prijs-per-uur die je betaalt belachelijk laag juist.
Bellen? Binnenkort is het een pluspunt als dat er nog op zit. :+ Zijn meer (Whats)Appdoosjes geworden.
De helft van de prijs van een note 8, klopt aardig op een paar tientjes na.
Ik vroeg het me ook al af. Wat een prijs. Gebruik zelf nu een Umidigi van 131 Euro en vond het eigenlijk wel prima. Veel meer wil ik niet betalen (maar voor 4GB geheugen en 64GB opslag is het nog niet zo'n gekke prijs) :)
Voor dit geld haal ik liever een Xiaomi of oneplus met een betere update beleid.
Ik heb afgelopen weekend een S7 gekocht bij de MediaMarkt (met de BTW korting). De officiële updates voor dit toestel lopen misschien snel af, maar ik heb er LineageOS opgezet en ik vertrouw erop dat de ondersteuning daarvoor nog wel even door zal gaan, te meer daar er een grote user-base is voor de S7.
Ik ben benieuwd of je S7-achter-camera nog goede foto's maakt onder Lineage, en of de app niet vaak crashed.
De LineageOS camara app crashed niet, maar ik kan hem niet goed vergelijken met de Samsung stock camera. Ik heb namelijk vrijwel meteen LineageOS op m'n telefoon gezet, dus ik heb geen vergelijkingsmateriaal.
Maar ik kom van een budget Moto G telefoon, en in vergelijking daarmee is het al snel beter. Bovendien zijn er voldoende goede camera apps te verkrijgen (Footej, Open Camera, A Better Camera, etc.)
Maandelijkse updates houden een keer op maar in een lager tempo gaan de security updates wel door: de S5 heeft afgelopen oktober nog een update gekregen en de S4 in maart nog. De S6 krijgt nog wel maandelijkse updates.
Lijkt me dat je dus zeker een jaar vooruit kan met maandelijkse updates en een stuk langer als het niet elke maand hoeft.
Langer in elk geval dan Google het uithoudt met hun Nexussen.
lol, goed uodatebeleid van Oneplus? Dan heb je zeker geen oneplus 2 gehad? Ik stond meteen in de kou hoor.
Het huidige updatebeleid is anders dan toen de Oneplus 2 uit was, fabrikanten verbeteren ook wel eens hun beleid hoor :P
Link? ik heb geen officiële wijziging van het beleid kunnen bespeuren.
Een officieel openbaar beleid kan ik zo niet vinden, maar het feit dat de Oneplus 3 van Juni 2016, al een behoorlijke tijd op Oreo draait, en nog een update naar 8.1 gaat ontvangen lijkt mij voldoende bewijs om te stellen dat Oneplus de zeilen goed bijgezet heeft.
ik zou daar niet zomaar vanuit gaan obv de oneplus 3. De oneplus one was wat betreft updates ook dik in orde. de 2 viel tegen, de 3 dan mee, de X heeft ook niet goed gescoord, de 5 weer beter. Nee, het is niet consistent en ik durf niets te voorspellen voor de toekomst.
Voor dit geld haal ik liever een Xiaomi of oneplus met een betere update beleid.
Voor jouw wensen is de Nokia 8 op de markt. High end met goed update beleid.

[Reactie gewijzigd door pjdijkema op 31 januari 2018 07:36]

Ik heb eerlijk gezegd het idee dat ik nog liever de xiaomi mi a1 zou halen voor minder dan de helft... Ok, iets minder snelle soc maar de schone Android compenseert dat, hij voelt heel vlot in gebruik.
Bij de minpunten : Glazen behuizing maakt hoesje nodig

Geldt dit niet eigenlijk voor minimaal 90% van de telefoons en eigenlijk de gebruikers? Ik snap persoonlijk niet zo zeer de ophef over "het design" van een telefoon en hoe belangrijk dat wordt gevonden. Bijna elk weldenkend mens doet onmiddelijk na aanschaf van zijn/haar telefoon er een (dik/dun/goedkoop/duur etc) hoesje om de telefoon en zou er ook verstandig aan doen om er een screenprotector op te plakken.
Je koopt voor een paar honderd euro een product wat je dagelijks overal mee naar toe sleept, dan wil je dat toch ook goed beschermen? En dus doet design er minder toe in mijn optiek. Al is het maar om hoge reparatie kosten te voorkomen of je doorverkoop waarde te maximaliseren.
Just my 2 cents.
Ik koop een product van een paar honderd euro en verwacht dat het ontworpen is om dagelijks overal mee naartoe gesleept te worden. Ik ga geen mooie dunne telefoon kopen om er vervolgens een hoes om heen te plakken die het geheel dubbel zo dik(en lelijk) maakt.
En tot nu toe hebben meeste van mijn telefoons dat goed overleeft. Op dit moment houdt mijn Nokia 8 het prima uit, en die heeft al het een en ander te verduren gehad.

Een glazen behuizing is wat mij betreft gewoon een slechte design keuze; een keuze die niet logisch is ten opzichte van het doel en gebruik van het product.
Een glazen behuizing is wat mij betreft gewoon een slechte design keuze; een keuze die niet logisch is ten opzichte van het doel en gebruik van het product.
Dat is precies wat mij ook dwarszit aan het ontwerp van veel smartphones van nu. Mooi samengevat :)
Eens! Ik hoop heel erg dat meer telefoons het voorbeeld van de Moto Force-serie volgen, waarvan het scherm ook niet breekt als je het van een betonnen trap gooit of er met de fiets overheen rijdt. Als je daar dan een glazen protector van een paar euro op plakt die je elk jaar (of half jaar) vervangt, heb je ook geen krassen. Ik hoor iedereen wel klagen over kapotte schermen, maar daar is dus een oplossing voor. Waarom zouden zoveel mensen die niet kopen?
Wat is precies her issue hier dan met glas? Ik heb zelf bijv. al bijna 2 jaar een Galaxy S7, nooit in een hoesje gezeten. 1 klein krasje op de voorkant, 2 zeer kleine krasjes op de achterkant. Verder ziet ie er optisch na bijna 2 jaar gebruik er eigenlijk nog perfect uit. Mijn vorige 2 toestellen (Galaxy S3 en Nokia Lumia 930) zagen er slechter (S3) en vergelijkbaar uit (Nokia) na 2 jaar gebruik. Ik zie eigenlijk het issue met glas niet zo, zolang je maar normaal omgaat met het apparaat.
Als je draadloos wilt laden kom je toch automatisch op glas uit?
Ik ben er ook geen fan van, maar sommigen zweren bij draadloos laden.
Hoeft niet hoor, mijn oude 920 https://nl.wikipedia.org/wiki/Nokia_Lumia_920 of mijn huidige 930 hebben draadloos laden. De 930 gebruik ik al zo lang dat de micro usb er gewoon uitvalt dus ik laad hem iedere nacht draadloos op. Plastic behuizing met metalen rand. Is al regelmatig gevallen zonder hoesje en ik gebruik hem nu iets van 3 jaar.
Ah kunststof, maar dat mag niet meer volgens de Samsungcritici.
Ik vond kunststof ideaal: licht, sterk, goedkoop en duurzaam.
Mijn vorige telefoon was een Samsung Galaxy S+. In zijn laatste jaar zeer regelmatig een aanvaring gehad met de zwaartekracht waarbij ik de accu en het dekseltje op armlengte van de rest van de behuizing kon vinden. :P
Goed, de beschadigingen op de hoeken waren zichtbaar (lak eraf gesprongen), maar verder eigenlijk heel goed valbestendig: bij elkaar rapen, in elkaar klikken, opstarten en weer doorgaan.

In 2014 vervangen door een Nexus 5. Wederom kunststof behuizing en inderdaad voorzien van draadloos laden via QI. Werkt nog steeds als een tierelier en eerlijk gezegd vind ik het een mooi toestel. Behalve de accu heb ik nog steeds niets te klagen en gebruik ik hem nog met plezier.

Gezien mijn eigen onhandigheid moet ik er niet aan denken om nu een volledig glazen smartphone te kopen. Wordt vast een feest voor de lokale repairshop, maar ik besteed mijn geld liever aan andere dingen. :P
Absoluut!
Ik zweerde vroeger bij mijn Galaxy S2, niet kapot te krijgen dat ding!
Doet het trouwens op de batterij na nog prima.
Je hebt wel een punt, en één en ander is ook te wijten aan het beroerde design van de hoesjes, en de integratie van het hoesje met het toestel. Ik zou een form factor vergelijkbaar met de e-readers Kindle Oasis 2016 of 2017 ook bij telefoons wel toejuichen, waarbij het hoesje als het ware een visuele eenheid vormt met het toestel, en erg gemakkelijk te verwijderen is zodat je het toestel eenvoudig 'los' kunt hanteren. Dergelijke hoesjes 'ogen' ook nog eens prachtig. Maar goed, e.e.a. gaat dan wel ten koste van ruimte voor electronica en batterij, dus ik weet niet in hoeverre zoiets te realiseren is.
Een glazen behuizing is wat mij betreft gewoon een slechte design keuze; een keuze die niet logisch is ten opzichte van het doel en gebruik van het product.
De voorkant is sowieso van glas, dus klopt je argument maar voor de helft. Alleen al om de voorkant te beschermen, heb je een hoesje nodig. 50% kans dat de telefoon met de voorkant op de grond valt.

Ik erger me meer aan het ontbreken van foto's met hoesje, welke er volgens het minpunt nodig is.

Dat er geen puntenaftrek voor een oud OS is, slaat, vooral bij Samsung met de bewezen slechte upgrade policy, nergens op.
Ik heb nog nooit een hoesje om m'n telefoon gehad. Het maakt hem alleen maar groter en dikker.Toe nu toe zijn mijn telefoons ook altijd heel gebleven, en zonder krassen. Zo'n screen protector vind ik ook maar niks. Waarom zou je het echte scherm mooi willen houden als je het alleen maar gebruikt met een plastic laag er over heen? Doe je ook plastic zakken om je schoenen omdat ze anders vies worden?

Het statement "Glazen behuizing maakt hoesje nodig" is voor mij dus ook niet van toepassing, maar dan om een andere reden.
Nee, natuurlijk niet (plastic om schoenen), maar ja, die zijn dan ook niet van breekbaar glas gemaakt. Dat is het hele punt. Dat glas is een onhandig materiaal voor een telefoon. Plastic of metaal is een stuk zinvoller. Dus inderdaad, net als bij het gros van de foons een slechte keuze. Overigens doe ik bij nader inzien wel degelijk zakjes om mijn schoenen, als het regent en ik op de fiets ga. Dus als de omstandigheid er om vraagt.
Er zijn mensen die doorzichtig plastic hoezen om de bank hebben.
Zoals de reclame van InShared. Duidelijk een parodie, maar er zijn dus mensen die dat echt doen. Zo zou ik me ook een beetje voelen met een screenprotector op m'n telefoon.
Nice.

Overigens kan een glazen protector er wel heel strak uitzien, dusdanig dat je het niet ziet tenzij je heel erg je best gaat doen.
Ik heb sinds enkele dagen de A8, maar ik durfde hem niet naar buiten te nemen tot ik een siliconenhoesje had. Wat is dat ding glad en glibberig!
Bovendien: door dit hoesje kan ik nu makkelijker blindelings de vingerafdrukscanner vinden.

[Reactie gewijzigd door Hermanleen op 16 februari 2018 20:08]

Helemaal met je eens, je gebruikt dat ding elke dag, kost een hoop geld en je wilt er toch lang mee doen
Je krijgt van mij +2, want een hoesje is sowieso nodig om de voorkant te beschermen. Praktisch 50% van een smartphone bestaat sowieso uit glas, wat noodzakelijk is voor de functionaliteit (en geen designkeuze is).
Heb dit toestel op het oog voor mijn vriendin. Toch net iets compacter dan de concurrentie en in mijn ogen een mooi uitziend toestel. Ben geen fan van de curved edges. Goede accuduur en meer dan prima specs. Wel jammer van de 32gb, liever 64 gezien. Waterdicht en 3.5mm jack maakt het compleet.
Is de Nokia 8 dan misschien niet nog meer geschikt voor je vriendin? Die heeft weliswaar een LCD scherm (maar wel een heel erg goed LCD scherm), maar daar staan dan weer wat betere prestaties (alla Oneplus 5T) tegenover. Bij een beetje goed rondshoppen (vooral over de grens), is de Nokia 8 Dual Sim soms al ruim onder de ¤400,- te scoren.
Zal het toestel eens even bekijken. Lijkt me wel een stukje groter en geen 3.5mm.
Ik denk dat je even wat beter moet kijken ;)
Je hebt gelijk, zit aan de bovenkant. Hij is wel een tikkeltje groter, maar het scheelt niet veel. Eens kijken of ik het toestel ergens in het echt kan bekijken.
Is er al nieuws over de opvolger van galaxy j5/2017, de galaxy j8 misschien?

Update: https://www.galaxyclub.nl...g-galaxy-j8-2018-sm-j720f
of deze specs kloppen is gissen maar scherm 720p? :/

[Reactie gewijzigd door S1nik op 31 januari 2018 07:14]

Ik denk toch nog even wachten tot de MWC in Barcelona vanaf 26 februari, hoop dan meer releases van fabrikanten te gaan zien.
Volgens mij wordt dat de Galaxy J5/2018

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Call of Duty: Black Ops 4 HTC U12+ LG W7 Samsung Galaxy S9 Dual Sim OnePlus 6 Battlefield 5 Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V. © 1998 - 2018 Hosting door True

*