Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch

Redacteur games

Vijf gameheadsets van 100 euro

Gelijke prijs, grote verschillen

Conclusie

Hoewel de vijf gameheadsets die we getest hebben vrijwel hetzelfde kosten, zijn er opmerkelijke verschillen. Een echt duidelijke winnaar is er niet. Helaas is er wel een echt duidelijke verliezer. De Roccat Khan Pro legt het op verschillende terreinen af tegen de vier concurrenten. Hij heeft geen usb-geluidskaart en dus geen bijbehorende software en virtual surround. Het volumewiel is aan de krappe kant en is lastig op de tast te vinden. Het is echter het geluid dat het meeste tegenvalt. De Khan Pro klinkt zeer matig, met erg veel bas en zeer weinig 'midden' en 'hoog'. Geen aanrader.

De andere vier headsets uit de test hebben allemaal hun sterke en zwakke kanten. Mocht je in deze prijsklasse dus op zoek zijn naar een gameheadset, dan zal het van je eigen wensen afhangen welke de voorkeur krijgt. Wie enkel naar de geluidskwaliteit kijkt, kiest voor de Logitech G433, hoewel de Logitech G533 daar nauwelijks voor onder doet. Sennheiser doet het op dit vlak minder goed, omdat die set als enige uit deze test een duidelijke harmonische vervorming heeft bij frequenties lager dan 200 Hz. Dat maakt dat er veel bas in het geluid zit, maar dat de basweergave niet heel mooi is. Toch scoort ook de GSP 350 nog beter dan de Corsair Void Pro Wireless, die te veel bas in het geluid heeft. Met de eq van de meegeleverde software is het nog wel enigszins recht te trekken, maar de concurrenten van Logitech en Sennheiser klinken ook dan nog steeds beter.

THD+N, uitgesplitst naar (vlnr) totale frequentiebereik, hoog, midden en laag

De constructie en het draagcomfort van de modellen loopt ook flink uiteen. Roccat kiest voor licht. De oorschelpen zijn daardoor aan de krappe kant, maar het lage gewicht is uiteraard prettig. De arm waaraan de microfoon zit is prettig in gebruik. Het volumewiel is dat helaas niet. Dat is wat klein uitgevallen. Corsair kiest voor het tegenovergestelde. De Void Pro is robuust, maar daardoor ook behoorlijk zwaar. Een beetje te zwaar, want hij schuift door zijn gewicht gemakkelijk van zijn plek. Voordeel is wel dat hij tegen een stootje kan. Logitech kiest de gulden middenweg, waarbij we een voorkeur hebben voor de G433, die wat steviger is dan de G533. De G433 heeft een microfoon die losgekoppeld kan worden. Wij zijn bij gameheadsets wel fan van een arm die opgeklapt kan worden, zoals de andere vier headsets uit de test, maar smaken kunnen daarin verschillen. De G433 is wat karig uitgerust, met enkel de mogelijkheid om volume en mute aan te passen, in een blokje in het snoer. Een knop voor virtual surround was welkom geweest. Die heeft de draadloze G533 wel. Althans, die heeft de van Logitech bekende G-knop waaraan die functie toegewezen kan worden.

Wat constructie en draagcomfort betreft zijn we echter het meest gecharmeerd van de GSP 350 van Sennheiser. Lekker stevig en toch licht van gewicht. Prettig is dat bij Sennheiser de oorschelpen niet 90 gedraaid kunnen worden, wat met name bij de Logitech G533 voor een nodeloos slappe constructie zorgt. De GSP 350 heeft een volumewiel en microfoonarm die erg prettig in gebruik zijn, wat ook geldt voor de knop waarmee virtual surround ingeschakeld wordt. Het zijn weinig knoppen, maar wel precies de juiste. Een mogelijk nadeel is dat de oorschelpen voor sommigen aan de krappe zullen zijn, en we hadden er ook graag een extra setje oorkussens van een ander materiaal bij gewild.

Op de Roccat Khan Pro na kunnen alle headsets virtual surround weergeven. Daarbij is er een duidelijke scheiding tussen de twee headsets van Logitech en die van Sennheiser en Corsair. Voor alle vier geldt dat er voldoende richtingsinformatie uit het geluid te halen is. Wie nauwkeurig gaat luisteren, zal niet altijd elk van de acht kanalen even goed kunnen onderscheiden, maar in de praktijk voegt virtual wel degelijk iets toe. Bij Corsair is het effect iets minder merkbaar dan bij Sennheiser en Logitech, maar het is nog steeds bruikbaar. Opvallend is echter dat bij Logitech het effect gehuld is een flinke hoeveelheid echo, iets waar de sets van Sennheiser en Corsair geen last van hebben. Het surround-effect lijdt er niet onder, integendeel zelfs. Maar we horen toch liever het droge geluid van de Sennheiser- of Corsair-set.

De microfoons van de vijf headsets ontlopen elkaar minder. Het geluid van microfoons van Roccat en Corsair bevat vrij veel laag en wat minder midden en vooral hoog, terwijl juist midden en hoog prettig zijn bij het communiceren met andere gamers. Het volume van de microfoon van Roccat is bovendien aan de lage kant. De Logitech G433 heeft al beduidend meer midden en hoog, terwijl de microfoon van de G533 en Sennheiser GSP 350 het beste klinkt. Al geeft de G533 ook vrij veel ruis weer. Daar heeft de GSP 350 geen last van.

Het maakt het moeilijk om een winnaar aan te wijzen. De Void Pro is robuust, maar schuift gemakkelijk van je oren en komt tekort in geluidskwaliteit. De keuze zou wat ons betreft eerder vallen op de twee headsets van Logitech, of op de GSP 350 van Sennheiser, hoewel ook die zo hun nadelen hebben. Hoewel we van Sennheiser anders gewend zijn, laat de GSP 350 steken vallen bij het geluid, met een hoorbare harmonische vervorming. Over de constructie en het comfort zijn we echter te spreken. Bij de draadloze G533 en vooral de bedrade G433 is het geluid beter, maar de constructie wat minder, vooral bij de G533. Wat bij de headsets van Logitech vooral stoort is de overvloedige echo bij het luisteren naar virtual surround. Alle vijf de modellen kosten ongeveer 100 euro, en als we die slechts één keer zouden kunnen besteden, zouden we kiezen voor de Logitech G433. Hij zit goed en klinkt goed, maar mist een knop voor virtual surround en heeft te veel echo nodig om het ruimtelijke effect te bereiken.

Reacties (210)

Wijzig sortering
Het primaire verschil tussen een koptelefoon en een gaming-headset is toch echt de microfoon. Het valt me weer op dat er amper aandacht aan de microfoons wordt besteed en het zelfs niet terug komt in het vergelijkingstabelletje aan het eind.
Gezien het één van de twee hoofdfuncties is deze vergelijkende review in mijn opinie dan ook zinloos in deze opzet. Ik heb recentelijk een nieuwe gaming-headset gekocht naar aanleiding van reviews hier op tweakers en ik was op zijn zachts gezegd niet tevreden met de kwaliteit van die microfoon en al helemaal niet hoe dit in de reviews overkwam.
Frozen maakte toen de heel terechte opmerking dat er een voorbeeldgeluidsopname bij gaming-headset reviews zou moeten zitten. Ik denk dat dit een bijzonder goed idee is.

Edit: Woordkeuze verbeterd

[Reactie gewijzigd door Ashilh op 21 januari 2018 11:49]

Ik heb onderaan elke pagina een korte alinea over het geluid van de microfoons toegevoegd. Daar had ik inderdaad best wat meer over kunnen vertellen. Gek genoeg heb ik met elk van de headsets wel een aantal opnames gemaakt, om zo het geluid rustig terug te kunnen luisteren en te kunnen beoordelen, maar daar inderdaad erg weinig over vermeld. Bij deze. Het plaatsten van voorbeeldgeluidsopnames ga ik eens over nadenken. Vooral het wat en hoe. Mijn eigen stem kan, maar die is loodzwaar en daarmee misschien niet zo representatief... Maar alles is beter dan niets. Ook met mijn stem hoor je duidelijke verschillen. Dan nog even bekijken hoe we dat kunnen hosten en netjes in de opmaak van een review kunnen verwerken. Maar goed plan :)
Eventueel ook in de inleiding en conclusie wat melden over de microfoons? Wie weinig tijd heeft en snel overzicht wilt krijgen, heeft daar wel wat aan, volgens mij.
Goeie, ik heb (hierover) een alinea aan de conclusie toegevoegd.
Gaming headset:
- goed microfoon
- surround geluid (5.1 of 7.1) want je wilt horen waar anderen lopen
- minder behoefte aan perfect geluid (geluid is hint waar anderen zijn! dit hoeft niet prachtig klinken)
- Muziek niet belangrijkste, effecten wel
- liefst geen zwaar ding, je beweegt veel met hoofd
- draadloos heeft voorkeur ivm kabels in de weg tijdens gamen
- grote oorschelpen graag, je kan op lanparty zitten en dan wil je geen lawaai van buiten horen tijdens spelen
- volumeknop moet binnen handbereik zijn ivm corrigeren geluid tijdens spelen

Stereo koptelefoon:
- geen microfoon
- stereo L / R alleen
- Grotere speakers meestal voor breed bereik en goed geluid
- Goed frequentie bereik, zowel hoog als laag!
- Kwaliteit speelt een rol zodat je echt van muziek kan genieten
- Mag ietsje zwaar ding, maar wel comfortabel
- oorschelpen hoeven niet groot, je zit vaak in rustige huiskamer (on-ear kan dus ook)
- kabel heeft voorkeur (direct uit goede versterker of soundcard)
- geluid corrigeren niet belangrijk, dit doe je maar 1 keer op versterker

Dat is wat ik zo denk over verschillen. Stereo gaming headset kan, vooral bij budget versies, maar niet zo mooi bij moderne shooters waar je tactisch graag wil horen waar geluid vandaan komt. Bij MMO is dat niet belangrijk want daar heb je genoeg overzicht door 3rd persoon view. Shooters hebben first persoon view en dan heb je wel surround geluid nodig om gebrek aan overview te compenseren.
Hier ben ik het ook niet mee eens.
Ik heb een tijdje geleden eens gezocht naar game headsets en ik kwam eigenlijk vaak de aanrader tegen gewoon je huidige hoofdtelefoon te gebruiken als je een goeie hebt en een aparte microfoon.
Zo gebruik ik een goeie koptelefoon nu over mijn vorige game headset en hoor ik in cs go heel goed vanwaar het geluid komt. De geluidskwaliteit is ook veel beter en ik hoor veel meer details. Ik had een game headset die dell verkocht. Kan even niet op de naam komen. (bekende gamer zijn naam was gebruikt ervoor)
Ik ben dus heel benieuwd hoe dit nu werkelijk zit qua positioneel geluid van deze headsets VS mijn audio technica at m50x.
De microfoon van mijn mbp gebruik ik en ik ben heel goed verstaanbaar. (wat veel dan verbaasd as ik zeg dat het mijn Mac zijn microfoon is die op het einde van mijn bureau staat).
Een goede koptelefoon heeft alleen L en R. Misschien zou het kunnen dat Windows zelf surround regelt maar het is nog wel stereo. Ik vraag me af hoe je richting kan horen met alleen stereo.

Ik heb vroeger Medusa 5.1 headset gebruikt, welke bekabeld 5.1 geluid heeft. Het bijzondere aan headset is dat het meerdere speakers heeft per oorzijde. Zo kan ik niet alleen luisteren maar ook voelen uit welke hoek geluid komt.

Als je gaat draaien in het spel met stereo koptelefoon, verandert natuurlijk het stereobeeld en kun je horen of geluid daar sterker of zachter wordt. De richting gevoel merk je dus zelf op door te draaien in het spel. Je moet alleen wel wat zoeken uit welke richting het komt. Met surround headset hoef je minder zoeken omdat er al meer richting gevoel in zit en weet je meteen waar het vandaan komt. Je kan dan snel correct draaien en actie nemen. (ook als je b.v. film zit te kijken, hoor je uit welke richtingen geluid komt - met stereo koptelefoon beleef je iets anders mee)

Een losse microfoon is natuurlijk goed. Ik weet dat er al losse microfoons bestaan vanwege Youtubers, ik heb paar gezien in Mediamarkt. Ze kunnen goed geluid oppikken en je hoeft niet heel dichtbij zijn. Dat maakt keuze in koptelefoon wat makkelijker. Het kan zelfs zo zijn dat los microfoon nog beter geluid geeft dan headset microfoon.

Uiteindelijk moet ieder zelf uitzoeken welke beste klinkt en ervaart in het spel, en ook of het goed op je oren zit. Elke persoon is verschillend. Mijn liijst is meer een algemeen bedoeling, niet iedereen hoeft mee eens zijn. Sommigen hebben al zelf oplossing gevonden. Als je tevreden bent met wat je zelf al in huis hebt, prima.
Het is virtueel surround sound waar ze vaak over spreken.
Creëren ze dit dan zelf of zit dit in de game?
Je hoort het wel eens van het ruimtelijk beter horen maar als je erover zoekt wel maar weinig bewijs.
Ik zit op een mbp te spelen dus windows doet weinig :).
Logitech headsets ondersteunen zo bv geen surround op Mac.

En ik moet mij niet draaien. Ik kan redelijk goed aangeven of het links of schuin voor is. (als ik spec hoor ik het vaak beter dan mijn teammate).

En je zegt alleen links en rechts. Maar als je reviews leest van audio headsets (en ik heb het ook zelf al ervaren) wordt er vaak vermelding gemaakt van ruimtelijk gevoel van je muziek, de Soundstage. Je hoort bij goeie waar een instrument zich bevindt. Niet zomaar links of rechts maar ook echt waar in de ruimte.
Bij het gamen ervaar ik dit ook.
Ik beeld het mij dus niet in tijdens het gamen want het komt vaak voor in reviews van muziek. Dus de headset kan het.
Dus mijn vraag of de surround vermelding bij game headsets marketing is of er een verschil is dat je een voordeel zou geven.
Het zou mooi zijn als ze in review kijken hoeveel speakers in de oorschelp zit. Dan weten we in elk geval of het echt surround is of dat het gewoon 1 grote speaker is. :)
En anders is het inderdaad marketing vermelding met 2 speakers.

Volgens mij bij 1 speaker per schelp heb je ook andere techniek met stukje plastic flap ertussen die geluid beetje kan ombuigen. Maar ik heb nog niet gezien van deze techniek.

Multi-speaker per oorschelp zie ik zo weinig in de reviews. Want dat ben ik nog wel benieuwd naar. Bij Medusa 5.1 is dat zeker aanwezig.
Ben het toch niet helemaal met je eens. Wat jij omschrijft is een FPS gaming headset. Als presteren in FPS-games het allerbelangrijkste is gaan jouw punten (grotendeels) op.

Als casual FPS gamer, of iemand die veel andere games speelt ala Rise of the Tomb Raider, The Witcher etc is geluidskwaliteit weer een stuk belangrijker, en positioneel weer wat minder. Sowieso is virtual surround redelijk onafhankelijk van de headset, dat kan het operating system gewoon voor je regelen, bij om het even welke headset. Je zult alleen een goed audioprofiel moeten hebben over de combinatie van headset + je hoofd, maar dat kan je desnoods zelf samenstellen.

Draadloos vs niet draadloos is volgens mij vooral een kwestie van voorkeur. Qua geluidskwaliteit hoeft draadloos niet onder te doen al zou ik niet exact durven welke welke extra lag er geïntroduceerd wordt door de transmissie over Bluetooth oid. Aangezien er vaak ook al geclaimt wordt dat het verschil tussen 80Hz/FPS en 144Hz/FPS cruciaal kan zijn, zou ik me kunnen voorstellen dat dat ook met een milliseconde extra delay in je audio kan zijn als je afgaat op positionele audio.

Maar ik geef zelf sterk de voorkeur aan kabels. Geneuzel met pairing en accu's heb ik geen zin in, doe mij maar gewoon een kabeltje voor mijn gaming headset. Werkt altijd.
Misschien ben ik gek maar in FPS hoef ik echt geen 5.1 of 7.1, dit maakt het juist moeilijker (althans voor mij) om te bepalen waar de vijanden zijn. Stereo werkt prima. Dit komt denk ik door de feit dat je niet echt 5.1 of 7.1 hebt in veel van de headsets, maar alleen een virtuele versie daarvan.
5.1 of 7.1 is virtueel (ergo, een software trucje). Zelfs als er daadwerkelijk 5 of 7 drivers gehuisvest zitten in de headset heb je daar vrijwel niks aan t.o.v. twee fatsoenlijke drivers waar nog een software sausje bij komt kijken.
Dit is precies wat ik ook wilde zeggen!
Alleen bij de Roccat is er iets gezegd over het te "schel" klinken van de microfoon, maar voor de rest is er in geen enkele test hier iets over teruggekomen. Je schaft zo'n ding aan voor twee functies: Geluid horen + voicechat.

Wel wordt er ingegaan op LED's en of ze al dan wel geheel aan of uit kunnen, lijkt mij een zeer grote bijzaak. Als dat ding op je hoofd zit dan zie je daar zelf toch vrij weinig van. En mogelijk heb ik het gemist, maar voor de draadloze headsets wordt er niks gezegd over de accuduur of oplaadtijd van het ding.

Ik kan mij ook niet vinden in de beoordeling van de Corsair Void Pro Wireless RGB. Ik heb dan weliswaar de wired non-rgb variant van deze headset, maar ben er toch wel erg over te spreken. Hij is zwaarder dan elke andere headset die ik ooit heb gehad, maar door het comfort heb ik eigenlijk nooit last van deze headset. Ook niet na een aantal uur gamen. Ik vind het ook vreemd dat het geluid zo laag scoort, er komt naar mijn idee prima geluid uit. De bas vind ik zeker niet overheersend aanwezig.
De microfoon is een van de fijnste/beste die ik ooit heb gehad, dat wordt heel erg beaamd door de mensen waar ik regelmatig mee op de voicechat zit.
Ook kan deze headset gebruikt worden voor op de XBOX, PS4 en mobile, ik weet niet of dit standaard is maar ik vind dat een zeer groot pluspunt. De home cinemaset hoeft dan niet meer aan te staan voor surround sound/kwaliteitsgeluid, dus ik stoor de rest van het huis niet, en ik hoef de bijgeleverde microfoontjes van sony/microsoft niet meer te gebruiken om mee te praten.

De score van een 6.0 vind ik dan zelf ook iets te laag, ik zou de headset zelf een 8.0 willen geven. Gezien het feit dat ik de wired non-RGB versie heb, is deze nog eens 30 euro goedkoper. Iets wat zeker mee genomen mag worden.
Het punt dat een headset ook op XBOX PS kan vind ik een belangrijk punt bij aanschaf.
Heb nu een Logitech G930 en damn, deze kan je niet voor de xbox gebruiken worden.
Het primaire verschil tussen een headset en een gaming-headset is toch echt de microfoon.
Een headset heeft sowieso een microfoon, anders spreek je over een kop- / hoofdtelefoon. Het woord gaming zegt min of meer dat de devices zijn ontworpen om gebruikt te worden tijdens het gamen en niet bijvoorbeeld om te gebruiken in combinatie met een softphone of bij een bedrijfstelefoon. Er zijn meer toepassingen voor headsets dan alleen op een PC.
Ik gebruikte het verkeerde woord in dit geval. Ik doelde op een koptelefoon => headset vergelijking, want dat is enkel wat er hier gereviewd wordt, niet het gehele product.

[Reactie gewijzigd door Ashilh op 21 januari 2018 11:54]

Terechte opmerking. Uit mijn vooronderzoek dit jaar kwam de Razer Kraken 7.1 v2 ( pricewatch: Razer Kraken 7.1 Chroma V2 ) naar voren als beste headset. Er was een youtuber die en stuk of 8 headsets op alle punten aanpakte. De Razer scoorde zeer goed bij zowel het geluid als de microfoon. Daarnaast werkt de virtuele 7.1 bij deze headset ook beter dan bijvoorbeeld de concurrerende Hyper Cloud en Logitech headsets. Ook niet geheel onbelangrijk.
Dat mist in de onderzoeksopzet; waarom juist deze headsets. Er is heel veel concurrentie in deze prijsrange en nu lijkt het net of er gewoon willekeurig een paar zijn gepakt
Ben ik met je eens, voor mij is de Mic ook de reden dat ik altijd voor Sennheiser kies, die klinken altijd erg goed, tenminste dat vinden mijn medegamers en ik van mijn medegamers. Wanneer iemand een andere keus maakt qua headset dan is dat meteen hoorbaar en over het algemeen klinken ze beroerder.
Maar zo zal iedereen zijn eigen ervaringen hebben.
Ik mis zelf de Sennheiser GSP 300 in de test, dat is de 350, maar dan zonder eigen geluidskaart. ik ben benieuwd of dan ook de harmonische vervorming aanwezig was geweest of dat dit een geluidskaart issue was. De GSP 300 is analoog en ook prettiger geprijsd, de meeste nieuwe (game) moederborden komen met heel goede onboard geluidssystemen incl koptelefoon versterker wat de USB variant weer nog minder interessant maakt.
Helemaal mee eens. Op YouTube spreken ze de hele review of delen hiervan ook in via de mic van de gereviewde headset. Tweakers zou een apart hoofdstuk aan de mic moeten toewijden + test soundfiles uploaden zodat wij ook een oordeel kunnen vellen over de kwaliteit van de mic.
ben met je helaas eens. niet de eerste keer dat tweakers dit doet.

wat ik ook mis in deze revieuw of het gebruikt kan worden voor ps of xbox.

ik ga wel eens weer kijken op youtube.
Had de Kingston hyperX II bij gezet, die veegt de vloer aan met al deze gaming headsets.
Ik mis ook de HyperX serie in deze reviews. Mogelijk doen zij geen headsets leveren (apart, want op Youtube zie je soms wel "sponsors reviews").
Voornamelijk de HX Cloud 2 of Cloud Alpha zou een mooie extra zijn.

Ik wacht nog steeds op de release van Alpha in NL. :|
Op coolblue kan je deze bestellen, ik heb hem daar zelf vorige week vandaan gehaald :)

[Reactie gewijzigd door remystr op 22 januari 2018 22:52]

Dat is nieuw voor me. Keek hele tijd pricewatch... En hoe is je ervaring?
Ik heb zelf de HyperX Cloud 1 ook een toppertje. Deze miste ik ook in deze review serie. Mic kwaliteit is goed en geluid ook. Ik ben niet zo'n fan van dat virtuele surround sound dus ik had de cloud 1 genomen voor normaal stereo.

check YouTube voor reviews daar hoor je ook hoe de mic klinkt.

[Reactie gewijzigd door munitqua op 23 januari 2018 10:40]

Thanks, zocht een nieuwe headset, de setjes in de review kan ik weinig mee. Zojuist bestelling geplaatst voor de HXII! :9
Keek eens naar dit model: Plantronics GameCom 388. Voor de helft van het geld een super goed headset.
Np :) heb hem nu bijna 3 jaar, zeer blij mee ^^
Was al aan het zoeken naar deze comment die ikzelf ook wou geven.
Vandaar +2 :)

Ikzelf heb de Kingston hyperX II ook en die veegt inderdaad de vloer aan met deze headsets.
Is ook dezelfde prijs categorie.
deze is ook ondergebracht in de mid-range klasse (hier spreken we nu over de low-range klasse) en in de mid-range doet deze het dus weer veel minder goed.
Ben ik toch blij met mijn G933 headset...
Waarom dan? Hij kost ¤80,-.
sla me dood, ik zou het ook niet weten... daarom ff een domme/dubbele vergelijking gegeven met mijn G 933.
En ach ja... ikzelf ben al meer dan 40 jaar actief bezig in de muziekindustrie.. en weet zo wel veel meer en veel betere headphone's op te noemen, maar hier gaat het toevallig ff over een GAME headset.
Om ook maar ff snel te vermelden dat we het hier om de low-range sets hebben, en er dus ook weer veel meer andere sets bestaan... in de mid-range en natuurlijk in het top segment...
En ja, de G-933 is zowel draadloos alswel bedraad te gebruiken..
Dat is echt onzin. Kwa prijs is de Kingston echt low-range hoor, want hij kost nog minder (op 1 na) dan de headsets in dit artikel.

En u gaat een draadloze headset (G933) toch niet vergelijken met de hyperX II he, want dat is echt een appels met peren verhaal. Draadloos verliest het trouwens in mijn ogen altijd van een exemplaar met draad.
En ach ja... ikzelf ben al meer dan 40 jaar actief bezig in de muziekindustrie.. en weet zo wel veel meer en veel betere headphone's op te noemen, maar hier gaat het toevallig ff over een GAME headset.
Om ook maar ff snel te vermelden dat we het hier om de low-range sets hebben, en er dus ook weer veel meer andere sets bestaan... in de mid-range en natuurlijk in het top segment...
En ja, de G-933 is zowel draadloos alswel bedraad te gebruiken..
Dacht precies het zelfde.

Had gehoopt op een review van de Cloud alpha serie. wil graag weten of deze echt veel beter is dan de HyperX cloud 1/2 serie
Een leuk headsetje, weet ik uit ervaring. Ik de hyperX destijds toch meer weg gedaan om een goede koptelefoon te kopen. Daarna heb ik geprobeerd om een clip-on mic te gebruiken maar dit werkte totaal niet voor mij. Nu heb ik een Plantronics GameCom 388, waar ik ontzettend blij mee ben. Voor de helft van het geld en waanzinnig goed headset.
Goede instapper voor een jonge gamer lijkt mij! Hoe die vergelijkt met de HX2 kn ik niet zeggen, jij wel?
Ik heb een tijdje de HyperX II gebruikt. Het grootste verschil merkte ik in de bouw-kwaliteit. De HyperX was veel steviger, voelde degelijker. Daarnaast krijg je bij de HyperX een shitload aan extra accessoires en functies. De 388 is in vergelijking heel simpel.
Daarnaast heb je bij de HyperX meer geluidsisolatie (dus mensen horen het geluid uit je headset minder) en je hebt geen last van omgevingsgeluid.

De GameCom heeft een veel betere microfoon en geluidskwaliteit vond ik min of meer hetzelfde.
Jammer dat Steelseries Artic5 er niet bij zit had graag willen zien hoe hij uit de test komt met de andere headsets.
Precies die miste ik ook, een set die voor zover ik kan vinden overal erg goed ontvangen wordt. Met een prijs van ¤106,- had ik 'm verwacht. Jammer, want deze staat op m'n verlanglijstje :)
De hoge vervorming van de Sennheiser verbaast me wel een beetje. Was jullie meetmicrofoon niet aan het clippen?
Trouwens, dit soort dingen is sowieso moeilijk te meten bij een headset. Bovendien is er soms weinig relatie tussen een goed geluid en harmonische vervorming. Iets wat uit de test ook wel een beetje blijkt. Eigenlijk zouden jullie ook nog de intermodulatie vervorming moeten meten. Die laatste verpest soms meer aan het geluid. :)

PS Dit soort roundups zijn altijd leuk en nuttig. Top :)

[Reactie gewijzigd door Plasmatech op 21 januari 2018 08:19]

Dit lijkt me sterk
Was jullie meetmicrofoon niet aan het clippen?
Sennheiser claimt overigens over hun gaming headsets helemaal geen representatief geluid.
Ik weet het niet zeker natuurlijk maar als ik naar het combinatieplaatje van de THD+N van alle koptelefoons samen kijk (hier: https://tweakers.net/i/E5...765795.png?f=imagegallery) dan laten veel van de koptelefoons ongeveer hetzelfde patroon zien.
Namelijk: stapjes bij 35Hz en 50Hz en pieken bij 1200Hz/2400Hz.
Dat zou dus best aan de meetopstelling kunnen liggen.
Nou heb verschillende head sets gehad, en nooit meer iets anders dan een sennheiser voor mij. Heb het artikel gelezen en volgens mij kloppen deze artikels wel vaker niet op Tweakers... Maar goed... Sennheiser pc360 g4me, super mooi geluid. En laten we eerlijk zijn de modellen die hier zijn getest zijn < 100¤
Ik snap überhaupt niet waarom gamers aan een 100 euro setje zouden beginnen, maar dat ben ik.
waarschijnlijk omdat je voor ¤100 veel beter een combinatie kan kopen van een goede koptelefoon en gemiddelde mic. gaming headsets zijn vaak een stuk duurder dan koptelefoons omdat er een hoop onnodige software bij zit. daarnaast hebben ze gimmicks zoals simulated surround sound(koop dan gewoon een openback koptelefoon) en bass-boost. de bouwkwaliteit is vaak plastic-fantastic en versiert met lichtjes die niets toevoegen(prima als je dit mooi vind, maar veel koptelefoons zien er IMO mooier uit). daarnaast wordt er aan 'gaming' producten vaak veel meer aan marketing besteed, wat je dus ook terug ziet in de prijs/kwaliteit verhouding.
Ik snap niet waarom gamers > 50 euro uit zouden geven.

Tja het is maar net wat je wil. Ook voor dat bedrag kan je communiceren met elkaar en heb je ruim voldoende geluid om een spel te spelen.
Kwaliteit misschien, het capable zijn om te geluid dermate goed te kunnen lokaliseren en onderscheiden? En het klinkt een stuk beter... Waarom luisteren mensen muziek met setjes van honderden tot duizenden euro's?

Meeste mensen kopen een beest van een pc, maar bezuinigen op het geluid... Kan je zeggen ik heb zelfs een geluidskaart erin om het geluid nog mooier te maken en de interferrentie van het moederbord op de input tegen te gaan. Dus tsja... Das wel de main reason i suppose
Ik was zelf ook zeer verrast, omdat ik tot nu toe over de headsets van Sennheiser zeer te spreken was. En De harmonische vervorming bij dit model (of exemplaar?) zegt natuurlijk niets over andere modellen. :)
Kan je ook uitleggen in een objectieve manier wat je zegt?
"Super mooi geluid" < - Persoonlijk subjectief.
"kloppen deze artikels wel vaker niet op Tweakers" <-- Daar zijn de meningen over verdeeld.

Ik was gewoon benieuwd waarom.
Ja een stapeltje blueprints lijkt me wel mooi :)
Haha :)

Ja de tests worden vaker helemaal kapot gebekritiseerd en dat zal zeker een goede reden hebben. Of dat sponsoren of iets dergelijks zijn weet ik niet maar je bent niet de enige. Als ik verder ga kijken zal ik seinheiser in gedachten houden, dankjewel :)
De microfoon was niet aan het clippen, maar inderdaad, meten aan headsets is lastig. De invloed van de meetopstelling op het meetresultaat is moeilijk uit te sluiten of te corrigeren. Zoals hier in de comments her en der al opgemerkt wordt, kunnen de meetresultaten van de verschillende sites die over headsets schrijven behoorlijk afwijken. Vergelijken heeft eigenlijk alleen zin bij headsets die onder dezelfde omstandigheden getest zijn.

En we gaan eens nadenken over het meten van intermodulatie! :-)
Anders gebruik je voor dat soort dingen een Headset met een bekende frequency respons. Zoals bijvoorbeeld de technics 1200 headset.

Dan kan je in ieder geval de eigenaardigheden van de meting eruit halen. Die 1200/2400 Hz is waarschijnlijk de resonatiefrequentie van de plastic kop.. Bij veel test werd vroeger een leren (hertenhuid) gebruikt gevuld met traagschuim of wol.
Ik zou niet beginnen met intermodulatiemetingen; het zegt eigenlijk net te weinig over een product als dit. Je ziet nu al dat er veel problemen zijn met het meten van THD (of THD+N, wat mijns inziens inferieur is; op de gelinkte website van Rane wordt het aangeraden maar dat gaat over versterkers). In de grafiek zie je dat alle curves zijn genormaliseerd op 1 kHz, maar bij een non-lineair effect als THD is het aanstuurniveau, of eigenlijk nog belangrijker: het uitgangsniveau van de luidspreker van belang. Dat wordt verder niet duidelijk uit de review.

Intermodulatiemetingen krikken het verwarringspotentieel alleen maar verder omhoog, dus daar zou ik niet aan beginnen.

Dat gezegd hebbende: een makeshift opstelling om microfoons te meten is goedkoper/makkelijker te maken van voor de speakers in de oorschelpen, dus dat zou een mooie en zinnige uitbreiding zijn op het meetpakket.
doet kingston niet meer mee in de headsets? kingston hyperx was toch een van de betere headsets toen ik hem kocht, en hij is ng steeds perfect, goede. kwaliteit.
Je bedoeld de QPAD QH-90? :)
Inderdaad ;)
Ze hebben die headset samen ontworpen, QPAD en Kingston
Nee Qpad heeft hem ontworpen, Kingston heeft er een sticker op geplakt.
Qpad heeft er ook een sticker op geplakt, de takstar pro 80 was er al veel eerder met precies hetzelfde design.
Qua geluid en comfort op de oren een goed ding, maar het comfort bovenop m'n hoofd viel erg tegen. Na een uur begon ik hem veel te goed te voelen. Maar gezien de vele positieve kritieken die het ding krijgt, ligt dat waarschijnlijk meer aan mijn hoofd dan aan de headset 🙂
Ja kan zijn dat je vorm van je hoofd net niet lekker werkt met die headset.
Ik zelf ben al meerdere keren opgestaan en weggelopen met dat ding op me hoofd met alle gevolgen van dien 8)7
Dat vind ik ook jammer. De HyperX is lange tijd min if meer het referentie doeleinden geweest in deze klassen. Beste op prijs / kwaliteit imho.
Eens, heel raar dat hij er niet tussen staat
Ken 4 mensen die de hyper x hebben en allemaal problemen met de microfoon. Dus zo geweldig is die kwaliteit niet ;)
Ik heb die ook. Beste headset die ik ooit meegemaakt heb. Briljant helder geluid, stevig, comfortabel. Geen extra wensen. En een prima prijs. Ik raad hem iedereen.

En als zeer prettige feature een hardwarematige mute-schakelaar voor de microfoon op de volume-control, en de mogelijkheid om hem zowel via USB als via 3.5mm aan te sluiten.

[Reactie gewijzigd door MadEgg op 21 januari 2018 10:25]

Die staat nog steeds op nummer 1 op heel veel sites als beste headset rond de 100 euro...voor online fps.
3376 koptelefoons in de pricewatch, nog niet 1 kingston
je kijkt bij de verkeerde sectie, hier staan de headsets:
categorie: Gaming headsets

De Kinsgton staat tweede van alle headsets in de pircewatch, op basis van interesse en reviews van gebruikers en de redactie, daarom verbaasd het me dat die niet meegenomen is in de test.

[Reactie gewijzigd door Vlizzjeffrey op 21 januari 2018 08:31]

Deze test gaat over headsets die rond de 100 euro kosten (iig op het moment van de test)
De winnaar van de test is een koptelefoon van 80 euro, in die prijs heeft Kingston er meerdere staan hoor..
Op het moment van de test was die 99 euro.
Jammer dat de HyperX Cloud II niet mee is genomen, inderdaad. In andere communities komt deze vaak bovenaan lijstjes van beste gaming headsets, en is ook nog eens aantrekkelijk geprijsd.
Ik vind het jammer dat ze niet een review van de Sennheiser PC 350 hebben gedaan, die nu maar ¤ 89,- kost, aangezien die erg goed klinken en gemaakt zijn en zitten.

http://www.trustedreviews...pro-gaming-headset-page-3

https://www.digitaltrends...sennheiser-pc-350-review/

https://www.gameplanet.co...er-PC-350-headset-review/

Verders wel een aardige review.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 21 januari 2018 18:23]

Ik zou de PC350 bijna kopen uit luxe :P, prachtig ding.

Toen ik een nieuwe headset nodig had heb ik de HyperX Cloud II gehaald, omdat destijds de PC350 toch een stukker duurder was. Geen spijt, maar zou toch best wel een PC350 willen _/-\o_
Ja mooie game koptelefoons, als ik nu de geld zou hebben zou ik ze misschien wel kopen, maar ik heb de Edifier S760D, en dan zou ik misschien de PC 350 vaker dragen, omdat ik dan een goede rede heb om koptelefoons op te doen, vanwege de geluiden.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 22 januari 2018 13:18]

Ook dan. De kingston Hyperx Cloud II is op dit moment een van de betere headsets, volgens de reviews hier en elders. Qua prijs zit het kort genoeg op de 100 euro grens. Dan juist moet je nieuwe headsets testen tegen de status quo.

De Logitechs komen bijvoorbeeld qua geluid, materialen en draagconfort mijn inziens niet in de buurt van de Kingston. Dan mag je als nieuwswebsite dat toch wel vermelden, dat er voor iets minder een (veel) betere headset te krijgen is. Dat ben je de potentiële consument toch wel verplicht op een tech we site met een pricewatch.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 21 januari 2018 10:31]

toch vind ik dat je als review website op de hoogte mag zijn van de huidige trends. the Kingston Hyper X Cloud II komt zo vaak voorbij in reviews in fora. ook al is de prijs een stuk lager zou het toch mooi geweest zijn om ook headsets die iets minder kosten, maar heel goed aangeschreven zijn te testen. de kans is niet heel klein dat de headset betere kwaliteit heeft dan headsets van ¤30 meer.
Koptelefoons (headphones) zijn geen headsets. Koptelefoons missen het microfoontje. ;)
kingston heeft ook zeer goeie headset's maar niet alle headset's van hun zijn boven de 100 euro,
Hij heeft geen usb-geluidskaart en dus geen bijbehorende software en virtual surround.
Waarom zou je een usb-geluidskaart in je headset willen als je topspul als Audigy FX/Xonar DGX in je computer hebt zitten ?

Vermoedelijk zitten in die andere modellen regelrechte troep als de Realtek ALC892.

Een echte gamer heeft voor 30 euro al een dedicated soundcard zoals bijv. Sound Blaster Audigy FX of Xonar DGX in huis. Je leest ook dat mensen echt het verschil merken: pricewatch: Asus Xonar DGX

[Reactie gewijzigd door CyberMania op 21 januari 2018 08:38]

Een USB-geluidsinterface in je headset is een dedicated soundcard. Deze hoeft niet per definitie slechter te zijn dan een PCI-e-kaartje. Over de technische prestaties van de DAC-architectuur en het versterkingscircuit in de Xonar DGX vs een in-headset geluidsinterface kun je (totdat je metingen doet) alleen maar speculeren.

1 ding is echter wel zeker: Met de Xonar DGX loop je veel hoger risico op interferentie vanuit je computer. Met de degelijke kwaliteit van geluidsinterfaces op moederborden tegenwoordig (ALC982 is volgens mij een outlier, moederborden waar ik naar kijk hebben allemaal beter) zie ik het nut er niet meer van in om geld uit te geven aan een budget pci-e geluidsinterface die je meestal hoogstens een (meetbaar) marginale prestatieverbetering oplevert.

Bovendien heb je bij een USB-headset het voordeel dat de koptelefoonversterking is afgestemd (hopelijk, als de fabrikant z'n werk doet) op de specifieke koptelefooncomponenten.
Ik heb een xonar dx en hoewel deze inderdaad wat last heeft van interferentie, vreemd genoeg vooral op mijn microfoon en nauwelijks op de audio, is de geluidskwaliteit wel merkbaar beter dan de realtek chips in moederborden. Je hoort zachtere geluiden beter. Bij de realteks vallen kleine dingen teveel weg tegen geluid op de voorgrond. In FPS games is dit een flink voordeel, het is mogelijk om bijv. in CSGO een klein beetje voetstappen te horen terwijl mensen aan het schieten zijn zonder dat het volume op standje permanente gehoorschade moet.
Op de luxere borden zit tegenwoordig een heel scala aan audio verbeteringen. Zie bijvoorbeeld https://www.msi.com/Motherboard/Z370-GAMING-M5/Overview

Echter toch heb zelf de voorkeur voor een USB headset omdat je dan op je mic geen ruis oppakt, niks zeggen is gewoon geen beweging in je audio grafiek wanneer je deze met audacity opent. Ben wel benieuwd of jij met pricewatch: Razer Kraken 7.1 Chroma V2 meer of minder gaat horen dan je huidige setup.
Dit inderdaad. Gaming headsets worden zo vaak afgeraden omdat normale koptelefoons rond dezelfde prijsklasse vaak beter scoren. Combineer dit met een dedicated geluidskaart zoals jij al aangeeft en je krijgt prima virtual surround geluid.

Zelfs een Philips SPH2000 koptelefoon die je bij de blokker voor 10 euro kan kopen levert al goed virtual surround geluid op in combinatie met een Xonar DGX. Ben je voor 40 euro klaar :)
Je kan ook in de windows store de dolby atmos plugin kopen, kostte eerst in de aanbieding 8 euro. Heb je die extra sound card ook niet meer nodig en werkt het voortaan met alle koptelefoons die je zelf hebt :)
Een Usb geluidskaart heeft voordelen gezien je de headset makkelijk in verschillende systemen kunt gebruiken. In veel gevallen is het een extra, je hoeft het niet te gebruiken omdat de normale aansluitingen gewoon aanwezig zijn en in de usb kaart pluggen. Plug and play in de meeste gevallen waarbij je soms ook nog zaken als volume regeling etc op het USB device hebt.
Een flutkaartje van 30 euro gaat jou beter geluid opleveren, geloof er helemaal niks van, speelt zeker niet online pubg of bf1 etc?
jammer dat razer er niet tussen staat
want hun hebben ook n goeie headset de
razer kraken pro v2 en
de razer kraken 7.1 v2
De Razer kraken was één van mijn grootste miskopen ooit. Er zit zoveel bas in het geluid dat je geen details meer kan horen. Nu weet ik niet hoe dat bij de v2 is, maar ik verwacht dat dat nauwelijks anders is.
Ik heb laatst de razer kraken pro gekocht, de truuk zit m in het instellen, in windows op stereo zetten en dan met de equilizer verder tunen, dan kan je perfect alles horen zelfs de kleinste voetstappen en waar precies welk geluid wegkomt, blijf weg van virtuel surround shit :)
Eens, helemaal fan van mijn Razer Kraken Pro V2 en dat terwijl ik normaal niet zo van koptelefoons ben. Fantastisch geluid en fijn ook dat het mini-jack is.

Inderdaad wel eerst juiste preset equalizer vinden voordat het naar wens was, maar verbazingwekkend goed geluid in game, muziek en mic.

[Reactie gewijzigd door rookie no. 1 op 21 januari 2018 18:04]

daar kan ik eerlijk over praten, de bass is er nog wel maar veel stukken minder als bij de oude versie hij klinkt veel helderder in game hoor je nog wel die beetje boom bass maar het is niet zo super erg,
daarom heb ik nu ook de razer kraken 7.1 v2 Mercury gekocht :)
Ik heb de corsair void wireless en ik snap niet waar deze score komt!
In de gemakkelijke interface kan je volledig zelf kiezen hoe zwaar/zwak alle tonen klinken nog maar te spreken over dolby die erop zit en super klinkt in games en films!
Tenzij jullie een volledig andere headset hebben vind ik als enige opmerking jammer dat de mic niet afneembaar is anders is dit een top headset!

Deze is zelfs compatible met mijn ps4.

Ook gebruik ik deze zelfs dikwijls om films te kijken met 7.1 of 5.1 surround omdat deze dit zo goed doet!

+ zo'n lage score bij comfort ..
Ik kan deze uren dragen zonder enige problemen. Geen warmte ontwikkeling bij m'n oren of vermoeidheid op mijn hoofd.

[Reactie gewijzigd door jinks26 op 21 januari 2018 08:57]

We testen het geluid zonder dat er met eq aan het geluid gesleuteld is, om een zo eerlijk mogelijke vergelijking te krijgen. Uiteraard valt er met eq aan het geluid te sleutelen. Dat staat juist bij de Void Pro in de tekst ook vermeld. Verder kun je erg wennen aan het geluid van een bepaalde headset. De verschillen tussen de headsets worden pas echt goed duidelijk als je ze kunt vergelijken door ze vlak na elkaar te beluisteren. Pas dan vallen de verschillen (in geluid) echt goed op.
Er is altijd aan het geluid gesleuteld tegenwoordig, af fabriek al, dus deze opmerking gaat niet op. Dat is hetzelfde als monitoren alleen maar testen met de instellingen uit de fabriek. Dan kun je net zo goed geen test doen. Een monitor kalibreer je in een goede test. Dan test je de verschillende monitoren met de meest optimale kalibratie tegen elkaar. Een digitale koptelefoon, waar er ook al keuzes gemaakt zijn voor het geluid, stel je dus ook zo optimaal mogelijk in voordat je ze vergelijkt.

Ook eens met @Ashilh hierboven, dat dien je ook te testen met de microfoons. Dat niet meenemen in een test is maar half werk.

Kortom, je hebt nu een review van 5 gaming headsets waarbij je niet hebt vergeleken hoe en als ze optimaal presteren, niet hebt gekeken hoe ze zich weerhouden tegen de status quo (de HyperX Cloud II) en niet hebt vergeleken hoe goed de microfoons zijn. Kan aan mij liggen, maar ik vind dat voor een tech website (met een pricewatch nota bene) een beetje karig.

Edit: sorry, maar dat dit met een -1 wordt weggemod laat duidelijk zien dat er tegenwoordig alleen maar op mening wordt gemod. Volgens mij ben ik hier gewoon on topic. Ja ik ben kritisch, als je het daar niet mee eens bent reageer dan, maar ga niet -1 modden. Het is hier toch geen Dumpert?

[Reactie gewijzigd door cmegens op 21 januari 2018 18:57]

En hoeveel gedoe en tijd gaat dat instellen mij kosten?
net zoveel gedoe en tijd als een monitor kalibreren.
Ah, 5 minuutjes. De hoeveelheid gedoe hangt af hoe je het doet.

[Reactie gewijzigd door AndromedaM31 op 22 januari 2018 18:19]

Gaming headsets, ik vind het altijd een compromis. Ondermaats geluid met een redelijke microfoon waar de prijs gedreven wordt door het woordje "gaming".

Ik zweer al ruim 8-9 jaar bij mij Sennheiser RS180 met een losse desktop microfoon. Momenteel een Samson Meteor. Ja, duurder, maar als het gaat om geluidskwaliteit en comfort wel een hele verademing. Een jaar of 4 geleden tussendoor eens een poosje een Roccat Kave 5.1 geprobeerd. Hele sloot aan kabeltjes, het woog als een malle, zat oncomfortabel na een paar uurtjes en de geluidskwaliteit was maar matig. Snel verkocht en terug naar mijn vertrouwde setup.
Heb dezelfde Roccat Kave, bet het met al je minpunten eens, behalve de kabeltjes, maar je mag er ook wel het grote pluspunt bij vermelden: je kunt daadwerkelijk goed horen waar geluid vandaan komt. In veel games, vooral FPS, is dat echt een enorm voordeel boven stereo. Dat is voor mij al gauw de matige geluidskwaliteit waard. Boeit niet zoveel hoe goed een geluid klinkt, als het maar goed te onderscheiden is van de andere geluiden.

Als je meer single player games speelt dan zal het minder uitmaken.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 21 januari 2018 13:31]

Met single player heb je er ook voordeel aan met die Roccat Kave, als er achter of naast je beweging is, kun je het gelijk opmerken, net als met multiplayer.

Daarbij komt dat wanneer je 5.1 geluidskaart ondersteund wordt in welk OS ook, dan heb je ook 5.1 geluid, dat heb je niet met "Windows only drivers", wat ik een minpunt vind.
Logitech scoort met veel producten erg hoog voor een lage prijs. Voor mijn volgende headset houdt ik ze in de gaten.
Ik heb ze links laten liggen vanwege o.a. de materiaalkeuze, de looks en constructie. De Kingston HyperX voelde veel stabieler en degelijker aan. Voordeel van Logitech is de goede support.
Over de headset kan ik niet direct mee praten maar over de muizen ben ik zeer te spreken. Na het lezen van wat commentaar lijkt lang niet iedereen het eens te zijn me het hoge cijfer voor Logitech, desalniettemin is het een merk wat mijn voorkeur heeft.
Heb er twee gehad, g430 en g933, heb niet veel referentie materiaal maar was niet onder indruk van beide.
Voor de 7.1 surround sowieso een flater.
Klinkt hol en geen toegevoegde waarde m.i.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Call of Duty: Black Ops 4 HTC U12+ dual sim LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6 Battlefield V Samsung Galaxy S9 Dual Sim Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True