Door Redactie Tweakers

Tweakers.net Best Buy Guide: editie november 2005

Inleiding

Best Buy Guide aankondigingsplaatje (67 x 67)Voor de maanden november en december heeft Tweakers.net weer een geactualiseerde Best Buy Guide samengesteld, bedoeld om de tweaker te adviseren bij het samenstellen en aanschaffen van een computersysteem. De Best Buy Guide verschijnt om de twee maanden en bestaat uit vier vaste systemen, met soms een special als 'extraatje'. De vaste systemen zijn het basissysteem, het multimediasysteem, het high-end gamesysteem en de workstation. Bij de samenstelling wordt gestreefd naar gebalanceerde configuraties die voor ieder wat wils bieden. De componenten worden geselecteerd op basis van prijs, prestaties en mogelijkheden, en dat uiteraard in relatie met het budget. Hierbij gaan we uit van onze eigen bevindingen, de reviews van collega hardwaresites en de ervaringen van tweakers op het forum en in de

Basissysteem

Het basissysteem biedt alles wat iemand nodig heeft voor normaal dagelijks pc-gebruik, zoals het werken met kantoorapplicaties, surfen, e-mailen, muziek downloaden, (muziek-)cd'tjes branden, et cetera. Het is niet bedoeld voor high-end gaming en video-editing. Dat alles voor een betaalbare prijs van rond de 750 euro. Hoewel de prijzen van losse componenten niet noemenswaardig zijn veranderd, was er wel de introductie van nVidia's GeForce 6100 en 6150-chipset met ingebouwde GPU. Gezien de betere prestaties ten opzichte van ATi's Radeon Xpress 200, is er dan ook voor gekozen om over te stappen op een moederbord met de GeForce 6150-chipset. Verder is ook deze keer weer gekozen is voor een basissysteem op basis van een AMD-processor. Net als de vorige keren is er gekozen voor een compleet uit zwarte componenten bestaand systeem. Dat kost een paar knaken meer, maar ziet er wel strak uit voor een basissysteem. Wie alles in het (gebroken) wit bestelt kan dus nog wat euro's in zijn/haar zak steken.

Score: 4.5* Processor: AMD Athlon 64 3000+ - Onbekend

AMD Athlon 64 3000+De AMD Athlon 64 3000+-processor is op dit moment de goedkoopste Socket 939-processor die er bestaat. De AMD Athlon 64 3200+ is nog aanzienlijk duurder dan zijn goedkopere broertje en derhalve geen goede keus voor het basissysteem. Ten opzichte van de concurrentie, 3GHz Intel Pentium 4-processors, is deze goedkoper, terwijl deze ongeveer hetzelfde presteert.

AMD heeft verschillende Socket 939 Athlon 64-processors in het assortiment zitten met de 3000+ rating. We kiezen net als de vorige keer voor een versie gebaseerd op de nieuwste Venice-core, zonder boxed-koeler. Een losse koeler zal wel aangeschaft moeten worden, maar dat stond ook deze keer weer op de agenda om de geluidsproductie te minimaliseren. Daarnaast is de boxed-versie duurder dan de versie zonder boxed-koeler met een losse koeler.

Externe review bij X-Bit LabsScore: 4* Moederbord: Asus A8N-VM CSM, GeForce 6150 - Onbekend

Asus A8N-VM CSM, GeForce 6150Het moederbord van MSI op basis van de ATi Radeon Xpress 200-chipset is vervangen door het Asus A8N-VM CSM-moederbord met nVidia's GeForce 6150+nForce 430-chipset. De prestaties van de GeForce 6150 zijn volgens verschillende reviews namelijk beter dan die van de Radeon Xpress 200. Vooral de ingebouwde grafische controller, gebaseerd op de GeForce 6200, is stukken sneller dan de IGP van de Radeon Xpress 200. Een grafische kaart is dus niet nodig als er wordt gekozen voor een moederbord met deze chipset als basis, en dat bespaart kosten. Dit moederbord is voorzien van één PCI Express x16-slot, één PCI Express x1-slot en twee PCI-sloten. Verder zitten er vier Serial ATA/300-poorten, één FireWire-aansluiting en acht USB 2.0-aansluitingen op. Wie eventueel €10,- wil besparen kan ook kiezen voor het Asus A8N-VM moederbord met de GeForce 6100+nForce 410-chipset.

Externe review van PCStats
nVidia introduceert eerste GeForce-chipsets
Externe review van AMDZone
Eerste blik op prestaties GeForce 6100-chipsetScore: 0* Koeler: Thermaltake Silent Boost K8 - Onbekend

Thermaltake Silent Boost K8We kiezen net als de vorige keer voor een koeler van een derde partij in plaats van de boxed-koeler. Hoewel de standaard koeler niet slecht is, is hij ook niet bepaald geruisloos. Aangezien het gezoem van de computer door een grote groep mensen als storend wordt ervaren kiezen we dus voor een andere koeler. Het liefst zouden we het systeem met een Zalman-luchtkoeler uitrusten, maar vanwege het moederbord is dat helaas niet mogelijk. De Thermaltake Silent Boost K8 is echter een prima alternatief met een geschikt prijskaartje van € 20,-.


Externe review
Specificaties fabrikantScore: 0* Geheugen: 256MB x 2 (512MB) PC3200 DDR (TwinMos) - Onbekend

256MB x 2 (512MB) PC3200 DDR (TwinMos)Het gebruik van het Socket 939-platform betekent automatisch dat twee geheugenrepen nodig zijn voor optimale prestaties. De keuze is gevallen op een betaalbaar setje TwinMos-geheugen, bestaande uit twee 256MB PC3200 DDR-modules.* Videokaart: GeForce 6150

GeForce 6150De geïntegreerde grafische core van de GeForce 6150 is gebaseerd op de GeForce 6200 GPU. Deze is geschikt voor DirectX 9, hoewel de prestaties niet voldoende zijn om de modernste spellen te spelen. Toch zouden spellen als Far Cry, Half Life 2, Unreal Tournament 2004, Wolfenstein en anderen nog net te doen moeten zijn op een lage resolutie van 800x600 beeldpunten. Dit in tegenstelling tot de Intel GMA900 die we tegenkomen op moederborden met de i915-chipset. Dit was dus nog een reden om voor het Socket 939-platform te kiezen. We kunnen dus stellen dat deze IGP voldoende is. Later kan het systeem immers nog altijd worden uitgebreid met een PCI Express grafische kaart met betere prestaties.* Geluidskaart: Geïntegreerd

GeïntegreerdDe Asus A8N-VM CSM heeft een geïntegreerde AC'97-codec, gebaseerd op de ADI AD1986A. Deze heeft 5.1-kanaals geluid en voorziet in een S/PDIF digitale uitgang. De geluidskwaliteit die de chip produceert is niet van de hoogste kwaliteit, maar deze is dan ook niet van het allergrootste belang bij dit basissysteem. Overigens kan er later naar wens altijd nog een aparte geluidskaart aangeschaft worden, aangezien er op het moederbord nog PCI-sloten vrij zijn.* Netwerkcontroller: Geïntegreerd

GeïntegreerdDe LAN-controller die nVidia standaard aanbiedt in de GeForce 6150-chipset is door Asus benut. Hierdoor is het aanschaffen van een aparte netwerkkaart niet nodig. De LAN-controller ondersteunt nVidia's ActiveArmor Firewall, heeft een snelheid van 1Gbit per seconde en maakt gebruik van de Marvell 88E1111 PHY-chip.Score: 4.5* Harde schijf: Hitachi Deskstar T7K250, 160GB - Onbekend

Hitachi Deskstar T7K250, 160GBDe 120GB Maxtor DiamondMax Plus 10 SATA-harde schijf uit de vorige editie van de Best Buy Guide wordt in deze aflevering vervangen door een 160GB model van Hitachi. Deze harde schijf is maar enkele euro's duurder, maar biedt daarvoor wel 40GB meer opslag. Daarnaast heeft de Maxtor DiamondMax Plus 10 uit de vorige BBG problemen op bepaalde nForce4-systemen. Dit was dan ook een van de redenen om deze keer niet voor een harde schijf van Maxtor te kiezen. Er is uiteindelijk voor de Hitachi T7K250 gekozen omdat deze niet duur is en toch goede prestaties weet neer te zetten.

Vergelijking van 3,0Gbps SATA-harde schijvenScore: 4* Optische drive: NEC ND-4550 16x - Onbekend

NEC ND-4550 16xNEC heeft zich met zijn ND-serie dvd-branders erg populair weten te maken. De nieuwste telg van deze familie is de ND-4550 die ten opzichte van de voorganger, de ND-3540, in staat is om dual-layerschijfjes op zestienvoudige snelheid en DVD-RAM te branden. We hebben gekozen om het systeem met een ND-4550 uit te rusten, maar als er een paar euro bespaard moet worden is de ND-3540 ook een prima keuze die dual-layerschijfjes op achtvoudige snelheid weet te branden.

NEC ND-3540 ervaringentopic
16-speed dvd-branders op de testbank gelegd* Draagbare opslag: Geheugenstick 256MB USB 2.0 - Onbekend

Geheugenstick 256MB USB 2.0Een modern systeem zonder enige vorm van draagbare opslag kan natuurlijk niet. Vandaar dat er gekozen is voor een USB-memorystick. Deze kan de functie van datadrager met gemak van de diskette overnemen, mede door een hoger gebruiksgemak en een hogere opslagcapaciteit. Ten opzichte van de vorige guide zijn de prijzen van flashgeheugens niet gedaald, waardoor er gekozen is voor hetzelfde 256MB-model. Uiteraard uitgerust met een USB 2.0-interface.Score: 4* Behuizing: AOpen QF50A (300W, Zwart) - Onbekend

AOpen QF50A (300W, Zwart)Deze AOpen-behuizing gaat deze pc een perfect onderkomen bieden. Omdat het moederbord een mATX-formaat heeft, hadden we de keuze tussen een mATX- en ATX-kast. We hebben gekozen voor het ATX-kast daar deze goedkoper is dan een equivalent mATX-model. De keuze viel hierbij net als de vorige keer op de AOpen QF50A. Bij de kast wordt standaard een 300W voeding meegeleverd die van goede kwaliteit is. De voeding zal voldoende kracht hebben om dit systeem stabiel te laten draaien. De AOpen is simpel van opzet en betrouwbaar van aard. De QF50A is een zwarte uitvoering met zilvergrijze details en past daarom goed bij de rest van de componenten en oogt modern zonder er 'budgetterig' uit te zien zoals veel wit/beige vergelende 'vergaarbakken' soms doen.

Externe review bij PCStatsScore: 4.5* Beeldscherm: Acer AL1715s - Onbekend

Acer AL1715sNet als de vorige keer kiezen we voor de Acer AL1715s. Dit scherm heeft een beelddiagonaal van 17-inch en een responstijd van 12ms. De horizontale kijkhoek is 150°, de verticale kijkhoek is 135° en de contrastratio is 500:1. Het scherm is niet het goedkoopste 17"-scherm, maar wel het goedkoopste scherm met een reponstijd van 12ms. Qua uiterlijk past het scherm goed bij de rest van het systeem met een combinatie van zwart en zilver. Wie echter genoegen neemt met een reponstijd van 25ms kan eventueel ook kiezen voor de Philips 170S4FB die €30,- goedkoper is.

Specificaties Acer AL1715sScore: 0* Luidsprekers: Logitech S100 OEM (zwart) - Onbekend

Logitech S100 OEM (zwart)De speakers bij dit systeem zijn niet de hoofdcomponenten van dit systeem; ze zullen je niet verbazen met hun geluidskwaliteit of met de geproduceerde geluidssterkte. Standaard piepjes en bliepjes en op zijn tijd een muziekje, maar veel mag je voor deze prijs niet verwachten. Dit speakersetje van Logitech is echter wel zeer goedkoop en zwart uitgevoerd en vindt daarom een plekje in dit systeem.Score: 3.5* Toetsenbord: Logitech Cordless Desktop LX300 - Onbekend

Logitech Cordless Desktop LX300Net als in de vorige guide, kiezen we ook deze keer voor een draadloze bundel: de Logitech Cordless Desktop LX300. Deze bestaat uit een draadloos toetsenbord en een muis die gebruik maakt van de sensor uit de MX-serie.Actuele totaalprijs: € 0,-

ProductPrijs
ProcessorAMD Athlon 64 3000+ (S939, 1,8GHz, 512KB, Boxed)€ 117,85
MoederbordAsus A8N-VM CSM, GeForce 6150 (mATX, PCI-e, Sound, G-LAN, SATA II RAID, 1394, VGA)€ 84,-
KoelerThermaltake Silent Boost K8€ 20,06
Geheugen256MB x 2 (512MB) PC3200 DDR (TwinMos)€ 45,90
VideokaartGeForce 6150
GeluidskaartGeïntegreerd
NetwerkcontrollerGeïntegreerd
Harde schijfHitachi Deskstar T7K250, 160GB (7200rpm, SATA II, 8MB)€ 77,23
Optische driveNEC ND-4550 16x€ 43,20
Draagbare opslagGeheugenstick 256MB USB 2.0€ 17,-
BehuizingAOpen QF50A (300W, Zwart)€ 44,09
BeeldschermAcer AL1715s€ 230,-
LuidsprekersLogitech S100 OEM (zwart)€ 6,51
ToetsenbordLogitech Cordless Desktop LX300€ 44,81
Totaalprijs bij opstellen BBG€ 730,65

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kunnen opgezocht worden door de bovenstaande configuratie via deze link in je pricewatch winkelmand te plaatsen. De bestaande inhoud van je winkelmand wordt hierbij overschreven.

Multimediasysteem

Het multimediasysteem is de alleskunner binnen de reeks systemen van de BBG. Het moet mogelijk zijn om de standaard toepassingen goed te kunnen gebruiken, zoals internet, tekstverwerken en fotobewerken. Daarnaast moet het systeem ook geschikt zijn om televisieprogramma's, video's en geluid af te spelen en op te nemen. Tot slot is het ook niet uitgesloten dat de bezitter van een dergelijk systeem af en toe een game wil spelen. Al deze functionaliteit moet bij voorkeur worden gegoten in een computer die niet misstaat in een gemiddelde huiskamer. Als gevolg van dit laatste moet de computer dus ook niet teveel geluid produceren. Een multimediasysteem zal over het algemeen wat minder vaak gebruikt worden voor hardware-experimenten zoals overclocken, waardoor dit punt wat minder belangrijk is. Dit alles moet ook gerealiseerd worden voor een schappelijke prijs van 1200 euro.

Score: 3.5* Processor: AMD Athlon 64 3000+ Venice (boxed) - Onbekend

AMD Athlon 64 3000+ Venice (boxed)Ten opzichte van de vorige BBG hebben er weinig ontwikkelingen plaatsgevonden op processor-gebied. De prijzen zijn nagenoeg ongewijzigd gebleven, waardoor ook deze maand weer is gekozen voor de AMD Athlon 64 3000+ met Venice-core. De Pentium 4 staat over het algemeen bekend als iets beter presterend wanneer het gaat om het encoderen van video en audio. De Athlon 64 is echter weer iets sneller bij het spelen van spellen en heeft dankzij zijn geïntegreerde geheugencontroller op de processor een voordeel bij geheugenintensieve toepassingen. Daarnaast is de prijs van de Athlon 64 3000+ een stuk lager dan de Pentium 4 530J. Dankzij de lagere warmteproductie van de Athlon leent deze processor zich ook beter voor een stiller systeem. We hebben gekozen voor de boxed-uitvoering, aangezien de ventilator die hierbij wordt geleverd goed presteert en de kosten van een losse koeler iets hoger zijn. Bovendien is de garantietermijn van een boxed-processor langer dan de versie zonder koeler.

Vergelijkingstest AMD Athlon 64 vs Intel Pentium 4
Externe review bij X-Bit LabsScore: 4.5* Moederbord: Asus A8N-E - Onbekend

Asus A8N-EDe Asus A8N-E met de nForce4 Ultra-chipset levert een goede feature-set voor een erg gunstige prijs. Dit moederbord presteert over het algemeen goed en is ruim voorzien van de nodige goede eigenschappen. De A8N-E is voorzien van een Serial ATA-controller en maximaal tien USB 2.0-poorten. Helaas ontbreekt een FireWire-aansluiting op dit moederbord, maar in de meeste gevallen is dit geen groot probleem. De Asus A8N-E is de goedkopere variant van de populaire Asus A8N-SLI. Deze laatste heeft een extra PCI Express-slot, waardoor SLI-videoconfiguraties mogelijk worden. Aangezien dit moederbord echter een stuk duurder is dan de A8N-E en we de SLI-functionaliteit toch niet nodig hebben, is de keuze voor de A8N-E te rechtvaardigen.

Helaas is het moederbord wel voorzien van een kleine fan voor het koelen van de nForce4-chipset, wat de geluidsproductie van het systeem niet ten goede komt. Het is echter eenvoudig om de koeler te vervangen voor een passief exemplaar van bijvoorbeeld Zalman.

THG vergelijkt negen Socket 939-moederborden
Specificaties Asus A8N-E-moederbord* Geheugen: 2 x 512MB PC3200 DDR (Kingston) - Onbekend

512MB PC3200 DDR (Kingston)Voor we kiezen welk geheugen we gaan gebruiken, werpen we eerst een blik op de Asus-site. Daar heeft het bedrijf namelijk aangegeven welk geheugenreepje gegarandeerd werkt in combinatie met het Asus A8n-SLI-moederbord. Het blijkt dat onder meer het geheugen van Kingston geschikt is, waardoor we ook vanwege de prijs/prestatieverhouding een setje van twee 512MB PC3200-repen selecteren. Voorlopig is 1GB geheugen voldoende voor het multimediasysteem. We kiezen voor twee 512MB-modules omdat ten eerste dit goedkoper is, maar vooral omdat de chipset de dual-channel-mogelijkheid kan benutten, waardoor de geheugenpresties optimaal zijn.

x86-secret vergelijkt gewone en dual-channelgeheugencontrollers
Lijst met geheugen dat de Asus A8N-SLI ondersteuntScore: 0* Videokaart: MSI GeForce 6600 GT 128MB DDR3 - Onbekend

MSI GeForce 6600 GT 128MB DDR3Het budget laat het net toe om deze keer voor een GeForce 6600 GT-videokaart te kiezen. We hebben gekozen voor de MSI GeForce 6600 GT omdat dit een van de voordeligste GeForce 6600 GT-kaarten is, terwijl de prestaties goed zijn. De MSI-kaart is echter minder geschikt voor overclocken. Wanneer men ambities heeft op dit vlak is het verstandiger om te kiezen voor een kaart van een ander merk dat betere mogelijkheden biedt voor overclockers.

Dankzij de GeForce 6600 GT-videokaart is dit systeem ook geschikt voor het regelmatig spelen van computerspellen. Het moederbord staat het helaas niet toe om de SLI-mogelijkheden van de videokaart te benutten. Wanneer dat wel een eis voor de toekomst is, kan de A8N-E omgeruild worden voor de vrijwel identieke, maar duurdere A8N-SLI. Dit moederbord beschikt echter wel over een tweede PCI Express-slot. Een goedkoper alternatief voor de GeForce 6600 GT-kaart is een kaart met de Radeon X700-GPU. Kaarten met deze chip presteren weliswaar minder dan de nVidia GeForce 6600 GT, maar zijn ook een stuk goedkoper.

Test MSI GeForce 6600GT
Overklokbaarheid elf GeForce 6600 GT-videokaarten getestScore: 4* TV-kaart: Hauppauge WinTV PVR-500MCE - Onbekend

Hauppauge WinTV PVR-500MCEHauppauge blijft op dit moment heer en meester in de betaalbare tv-tuner oplossingen. Zeker de Hauppauge WinTV PVR-500MCE is erg aantrekkelijk. Deze kaart is namelijk uitgerust met een dubbele tuner waardoor je op het zelfde moment een uitzending kan opnemen en een andere kan bekijken. De kaart in compatible met Windows MCE. Wanneer een dubbele tuner oplossing niet noodzakelijk is de Leadtek WinFast PVR2000 OEM een goed en tevens goedkoper alternatief.

Tv-tuners voor Media Center vergeleken
Hauppauge WinTV PVR-500MCE* Geluidskaart: Realtek ALC850

Realtek ALC850De Asus A8N-E is voorzien van een audiochip van Realtek die in staat is om 8-kanaals audio te produceren. Dit komt mooi uit voor het multimediasysteem, aangezien het hierdoor mogelijk is een goed geluid te hebben zonder dat hiervoor diep in de buidel hoeft te worden getast. Bijkomend voordeel is dat er een coaxiaal en optische S/PDIF-aansluiting aanwezig is, zodat het systeem eenvoudig is aan te sluiten op een versterker.* Netwerkcontroller: nForce4 Ultra LAN-controller

nForce4 Ultra LAN-controllerDe nForce4-chipset voorziet standaard van een gigabit ethernet-controller die in staat is om netwerksnelheden van 10-, 100- of zelfs 1000Mbps te realiseren. Ook op de Asus A8N-Eis deze netwerkaansluiting dus aanwezig. Dit is ruim voldoende om de diverse bestanden te kopiëren naar het thuisnetwerk.Score: 4.5* Harde schijf: Hitachi Deskstar 7K250, 250GB - Onbekend

Hitachi Deskstar 7K250, 250GBVoor een multimediasysteem is het wenselijk om een flinke hoeveelheid opslagcapaciteit tot de beschikking te hebben. Video- en geluidstoepassingen vergen over het algemeen veel ruimte op de harddisk. De Hitachi Deskstar met een 8MB buffer is een goede keuze voor een dergelijk systeem. Hoewel de Maxtor DiamondMax 10 250MB een grotere buffer heeft en zelfs nog iets goedkoper is, zorgen compatibiliteitsproblemen in combinatie met de nForce4-chipset ervoor dat het niet aan te raden is deze te gebruiken in dit systeem.
Schijven die na half februari 2005 zijn geproduceerd zijn voorzien van een firmware die ervoor zorgt dat het probleem waarschijnlijk niet meer optreed, maar het is nooit zeker dat er geen ouder model meer in de magazijnen van een leverancier ligt of dat er toch nog kleine problemen optreden. De Hitachi levert echter goede prestaties en ondanks een iets hogere prijs een foutloze werking in dit systeem wel gegarandeerd.

Vergelijking van Serial ATA-harde schijvenScore: 4* Optische drive: NEC ND-4550 (zwart) - Onbekend

NEC ND-4550 (zwart)In de voortdurende evolutie van de dvd-brander heeft NEC recentelijk een stap voorwaarts gezet met de introductie van de ND-4550. Ten opzichte van de ND-3540 biedt het nieuwe model een hogere brandsnelheid van DVD-R-schijfes (nu op zestienvoudige snelheid) en ondersteuning voor het bakken van DVD-RAM's. De voorlopige bevindingen van CDFreaks over de nieuwe brander zijn zeer positief. Omdat de prijs slechts enkele euro's hoger is dan zijn voorganger verwerft de ND-4550 als vanzelfsprekend een plekje in het multimediasysteem.

NEC ND-4550 topic
NEC ND-4550 first look van CDFreaksScore: 4* Behuizing: AOpen H600B - Onbekend

AOpen H600BDe Behuizingen van AOpen staan bekend om hun degelijkheid en relatief goede afwerking tegen een gunstige prijs. Voor het multimediasysteem hebben we deze keer gekozen voor de AOpen H600B. Deze behuizing is zwart met zilverkleurige accenten en past daardoor netjes in de huiskamer. De voeding is 350W wat in principe voldoende moet zijn voor dit systeem. Wanneer er wat meer budget beschikbaar is, zou er voor gekozen kunnen worden om een HTPC-behuizing te nemen of een iets duurdere miditower, zoals bijvoorbeeld de Antec LifeStyle Sonata II.

AOpen productspecificaties H600B
Review AOpen H600-miditowerScore: 4.5* Beeldscherm: 17" Samsung SyncMaster 730BF - Onbekend

17" Samsung SyncMaster 730BFDeze Samsung monitor heeft een Samsung overdrive-TN panel waardoor deze een schakeltijd heeft van slechts 4ms. Hierdoor zou er in principe geen ghosting moeten optreden bij het kijken van films en spelen van spellen. Ook de prijs van dit model is gunstig gezien de prestaties en de featureset. De monitor is een 17"-model, omdat een 19"-exemplaar niet binnen ons budget zou passen en de resolutie van deze laatste maand net zo hoog is als het model waarvoor we nu hebben gekozen. De resolutie van 1280x1024 is voldoende voor dagelijks gebruik. Ook de vormgeving van de monitor past met zijn zwart/zilvere behuizing goed bij de rest van het systeem.

GoT - De ultieme 17" TFT
Review van Hardwarezone.comScore: 4.5* Luidsprekers: Creative Inspire T7900 - Onbekend

Creative Inspire T7900Geluid is een belangrijk onderdeel van een multimediasysteem en daarom hebben we dit systeem uitgerust met een fatsoenlijk setje speakers. Aangezien het moederbord ondersteuning biedt voor 7.1 geluid hebben we ook een 7.1 luidsprekerset gekozen. Creative staat bekend om zijn vele audio-oplossingen en heeft een aantrekkelijk setje in huis met de Inspire T7900. De set komt zeer goed uit de test met een zeer voordelig prijskaartje.Score: 4* Toetsenbord en muis: Logitech Cordless Internet Pro Desktop - Onbekend

Logitech Cordless Internet Pro DesktopOm het systeem aan te sturen hebben we tot slot nog een toetsenbord en muis nodig. Logitech heeft een goede naam op het gebied van toetsenborden en muizen daarom kiezen we voor de Logitech Cordless Internet Pro Desktop, een kwalitatief goede set met een betaalbare prijs.Actuele totaalprijs: € 0,-

ProductPrijs
ProcessorAMD Athlon 64 3000+ Venice (S939, 1.8GHz, 512KB, Boxed)€ 135,90
MoederbordSocket 939 moederborden / Asus A8N-E, nForce 4 Ultra (Sound, LAN, SATA-RAID)€ 74,95
Geheugen2 x 512MB PC3200 DDR (Kingston)€ 91,90
VideokaartMSI GeForce 6600 GT 128MB DDR3 (PCI-e, DVI), NX6600GT-TD128E€ 150,95
TV-kaartHauppauge WinTV PVR-500MCE€ 111,95
GeluidskaartRealtek ALC850 8-kanaals audio
NetwerkcontrollernForce4 Ultra LAN-controller
Harde schijfHitachi Deskstar T7K250, 250GB (7200rpm, SATA II, 8MB)€ 104,01
Optische driveNEC ND-4550 (zwart)€ 42,95
BehuizingAOpen H600B (ATX, 350W, Zwart)€ 83,49
BeeldschermSamsung SyncMaster 730BF (17", 4 ms G-G, D-sub/DVI-D)€ 275,-
LuidsprekersCreative Inspire T7900 (7.1)€ 97,58
Toetsenbord en muisLogitech Cordless Internet Pro Desktop€ 26,46
Totaalprijs bij opstellen BBG€ 1.195,14

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kunnen opgezocht worden door de bovenstaande configuratie via deze link in je pricewatch winkelmand te plaatsen. De bestaande inhoud van je winkelmand wordt hierbij overschreven.

High-end gamesysteem

Het high-end gamesysteem is vanzelfsprekend bedoeld voor de die-hard gamer. Eentje die liever geen concessies wenst te doen aan de prestaties, kwaliteit en spelbeleving en verder daarvoor ook nog de nodige euro's te besteden heeft. De grens voor het uitgeven van al deze euro's hebben we op tweeduizend euro gesteld. Hierdoor wordt er niet puur voor de prestatie alleen gekozen, maar worden vooral producten uitgekozen die goede prestaties combineren met een aantrekkelijk prijskaartje.

Score: 0* Processor: AMD Athlon 64 3500+ Venice - Onbekend

AMD Athlon 64 3500+ VeniceOp het gebied van processorkeuze is er ook deze guide weinig nieuws te melden voor het high-end gamesysteem. Exact een jaar geleden kozen we voor een Athlon 64 3400+ voor het high-end gamesysteem met een prijskaartje van € 234,-. Sindsdien is het systeem telkens uitgerust geweest met een Athlon 64 3500+, en deze guide vormt daarop geen uitzondering. In deze periode hebben we de prijs langzaam zien zakken, maar het prijsverschil met het model een stapje hoger op de ladder is dermate groot dat we daarvoor niet kiezen.

Een alternatief dat we wel in overweging hebben genomen is de Athlon 64 X2 3800+ die 200MHz lager geklokt is dan de AMD Athlon 64 3500+, maar wel uitgerust is met twee cores. Het grote nadeel van deze keuze is een prijskaartje dat ruim 75 procent hoger ligt dan het single-core alternatief waardoor we zouden moeten bezuinigen op andere onderdelen. Daarnaast zijn er momenteel nog erg weinig games beschikbaar die gebruik maken van de tweede core, waardoor de weegschaal in voordeel van het goedkoopste alternatief is doorgeslagen. De Athlon 64 X2 3800+ is echter een goed alternatief wanneer het systeem lange(re) tijd dienst zal moeten doen zonder upgrade. De toekomst is in ieder geval dual-core, en wanneer de huidige trend zich voortzet zal dit de laatste guide zijn waarin voor een single-coreprocessor gekozen wordt voor het high-end gamesysteem. Om nu al de keuze voor de Athlon 64 X2 3800+ mogelijk te maken kan bijvoorbeeld gekozen worden om te kiezen voor een langzamere videokaart.

AMD Athlon 64 3800+ met Venice-core besproken
Kwaliteiten Athlon 64 3000+ Venice onderzocht
Prestaties van Intels en AMD's 64bit-instructies onder Linux
Tom's Hardware vergelijkt 111 processors
Energieverbruik AMD Venice-core onderzocht
AnandTech reviewt 90nm Athlon 64-processorsScore: 4* Moederbord: Asus A8N-SLI nForce4 SLi - Onbekend

Asus A8N-SLI nForce4 SLiVoor het moederbord geldt ongeveer hetzelfde als voor de processor. Er is in de afgelopen twee maanden eigenlijk weinig nieuws gebeurd op het gebied van single-core Athlon 64-processors. Daarom is ook dit keer weer gekozen voor de Asus A8N-SLI, maar dan de non-deluxe-uitvoering aangezien er voor gamers, naast de prijs, eigenlijk geen verschil tussen beide is. We kiezen ditmaal voor een SLI-videokaart zodat deze functionaliteit gebruikt kan worden, maar standaard stoppen we slechts één kaart in het systeem. Noodzakelijk is de SLI-functionaliteit dus niet. We hebben voor dit bord gekozen omdat het uitvoerig getest is in verschillende reviews en daar altijd erg goed uitkwam. Zijn broertje zonder SLI is nog vrijwel niet getest, hier is dus ook haast geen vergelijkingsmateriaal van. Daar komt nog bij dat het extra PCI Express-slot ook prima voor andere uitbreidingen dan videokaarten gebruikt kan worden.

Jammer genoeg vinden de verschillende moederbordfabrikanten het nodig om de nForce4-chipset actief te koelen. Het kleine ventilatortje dat is opgezadeld met deze taak maakt echter erg veel toeren en is daardoor regelmatig erg goed te horen. Volgens de mensen op het forum kan deze koeler zonder problemen vervangen worden door een passief exemplaar van bijvoorbeeld Zalman voor slechts € 3,-.

Tweakers.net voelt drie SLi-borden aan de tand
Specificaties Asus A8N-SLI Deluxe-moederbord
THG vergelijkt negen Socket 939-moederbordenScore: 4* Koeler: Zalman CNPS7700-AlCu - Onbekend

Zalman CNPS7700-AlCuWe kiezen niet voor de koeler die standaard met de processor meegeleverd wordt, maar voor een oplossing van een derde partij. Hoewel de standaard koeler niet slecht is, is hij ook niet bepaald geruisloos. Aangezien het gezoem van de computer door een grote groep mensen als storend wordt ervaren kiezen we ditmaal voor een andere koeler. De Zalman CNPS7700-AlCu is letterlijk fluisterstil en past met een prijskaartje van circa € 30,- prima in het budget. Ook de iets duurdere CNPS7700-Cu variant zou zonder problemen in het budget passen. We kiezen echter voor de gedeeltelijk aluminium versie aangezien deze koeler praktisch identiek presteert en een stuk lichter is.

AMD gaat ook boxed-cpu's leveren zonder koeler
Externe reviewScore: 5* Geheugen: 2x 1024MB PC3200 DDR (TwinMos) - Onbekend

2x 1024MB PC3200 DDR (TwinMos)Voor we kiezen welk geheugen we gaan gebruiken, werpen we eerst een blik op de Asus-site. Daar heeft het bedrijf namelijk aangegeven welk geheugenreepje gegarandeerd werkt in combinatie met het Asus A8N-SLI-moederbord. Het blijkt dat onder meer het geheugen van TwinMos geschikt is. In tegenstelling tot de vorige guide kiezen we ditmaal niet voor twee reepjes met een capaciteit van 512MB, maar voor twee reepjes van 1024MB. De eerste games beginnen namelijk op de markt te komen die meer dan 1024MB aan geheugen gebruiken wanneer alle instellingen op maximaal worden gezet, en dus kunnen we er niet onderuit om twee gigabyte aan geheugen te plaatsen. We kiezen voor geheugen uit de Dual Channel-lijn van TwinMos met een CAS-latency van 2,5 kloktikken. Sneller geheugen is aanzienlijk duurder terwijl de impact op de prestaties niet enorm is.

x86-secret vergelijkt gewone en dual-channelgeheugencontrollers
Lijst met geheugen dat de Asus A8N-SLI ondersteuntScore: 4.5* Videokaart: Asus GeForce 7800 GTX - Onbekend

Asus GeForce 7800 GTXVier maanden geleden stopten we voor de eerste maal een GeForce 7800 GTX-videokaart in het systeem. ATi heeft ondertussen de Radeon X1800 XT geïntroduceerd, maar leverbaar is de kaart nog steeds niet en daarom was de keuze deze maand wederom niet moeilijk. Voor de beste prestaties is de GeForce 7800 GTX zonder twijfel de beste keuze. De Asus-variant is relatief goedkoop en is standaard overgeklokt wat de prestaties ten goede komt. Hoewel de kaart sinds de introductie met € 75,- is gezakt in prijs blijft de kaart prijzig met een prijskaartje van circa € 475,-. Als je dit een te gek bedrag vindt voor een videokaart is de GeForce 7800 GT een prima alternatief. Dit familielid van de GeForce 7800 GTX zet ook uitmuntende prestaties neer, maar is beter te betalen met een prijs die net onder de € 400,- zit. De keuze voor de GeForce 7800 GT is ook goed te rechtvaardigen waarneer er gekozen wordt om het systeem uit te rusten met een dual-coreprocessor in plaats van de in deze guide gekozen Athlon 64 3500+.

nVidia GeForce 7800 GTX op de testbank
Informatie over de ATi Radeon X1800 XTScore: 4.5* Geluidskaart: Creative Soundblaster Audigy 2 ZS - Onbekend

Creative Soundblaster Audigy 2 ZSMet de Sound Blaster Audigy 2 ZS Platinum Pro heeft Creative nog altijd een uitstekende high-end geluidskaart in handen. Ondertussen heeft Creative al een opvolger van de kaart geïntroduceerd in de vorm van de X-Fi XtremeMusic, maar ondanks het feit dat deze kaart beter geluid kan produceren kiezen we wederom voor de Audigy 2 ZS. De X-Fi XtremeMusic zorgt namelijk voor problemen in combinatie met de nForce4-chipset waar blauwe schermen en vastlopers het gevolg van kunnen zijn. Daarnaast is de kaart aanzienlijk duurder dan de Audigy 2 waardoor we niet lang meer hoeven na te denken.

Vijf geluidskaarten vergeleken op basis van cpu-belasting
Creative presenteert Sound Blaster Audigy 2 ZS
Review van de Soundblaster Audigy 2 ZS door TechSpot
Informatie over problemen X-Fi in combinatie met nForce4-chipset* I/O-controller: Onboard RAID-controller

Onboard RAID-controllerHet Asus A8N-SLI-moederbord Deluxe heeft de beschikking over niet één, maar twee RAID-controllers. Eentje wordt geleverd door de nForce4-chipset, terwijl Asus het ook nodig vond om met behulp van een Silicon Image 3114R-chip een Serial ATA-RAID te installeren. Met de nForce4-chipset kunnen naast de Serial ATA- ook PATA-harde schijven worden aangesloten en wel in RAID 0, 1, 0+1 en JBOD-formatie. De Silicon Image RAID-controller is zoals gezegd alleen geschikt voor Serial ATA-schijven en kan verder ook een andere RAID-vorm aan, namelijk RAID 5. Verder kunnen beide controllers overweg met de Serial ATA 2-standaard, die onder meer een gegevensstroom van 3Gb/s beloofd.

Tom's Hardware IDE cursus deel 3: RAID practicum
Specificaties Asus A8N-SLI Deluxe-moederbord* Netwerkcontroller: nVidia nForce4 NV Gigabit LAN-controller

nVidia nForce4 NV Gigabit LAN-controllerOok hier vond Asus één aansluiting niet voldoende en heeft naast de standaard Gigabit-controller van de nForce4-chipset gekozen voor een extra controller. Deze is van Marvell en beschikt verder ook over AI Net2. Hierdoor kan de pc gebruikt worden als server voor twee gescheiden netwerken.

Specificaties Asus A8N-SLI Deluxe-moederbordScore: 4.5* Harde schijf: Hitachi Deskstar T7K250 250GB - Onbekend

Hitachi Deskstar T7K250 250GBHet systeem hebben we uitgerust met een betaalbare 7200rpm SATA-harde schijf. Hitachi, Samsung en Western Digital zijn recentelijk begonnen met de levering van hun SATA II-harde schijven met ondersteuning voor 3Gb/s poortsnelheid en/of NCQ. Onze tests hebben uitgewezen dat deze nieuwe harde schijven niet sneller zijn dan de welbekende Maxtor DiamondMax 10 met 16MB. Omdat de DiamondMax 10 nog steeds compatibiliteitsproblemen heeft op bepaalde nForce4-systemen kiezen we liever voor de één na snelste 7200rpm SATA-schijf van dit moment, de Deskstar T7K250 van Hitachi. Het systeem wordt voorzien van een exemplaar met een capaciteit van 250GB wat voldoende zou moeten zijn voor een flinke lading games, muziek en films.

Vergelijking van Serial ATA-harde schijven
Benchmarkresultaten SATA-harde schijvenScore: 0* Dvd-speler: Lite-On 16x48x, LTD-166S (zwart) - Onbekend

Lite-On 16x48x, LTD-166S (zwart)Over de keus van de dvd-speler, hoeft eigenlijk al tijden geen verantwoording meer te worden afgelegd. Sinds uit een vergelijkingstest is gebleken dat Lite-On goede prestaties levert voor een schappelijke prijs, kiezen we voor een speler uit deze stal. De Lite-On LTD-166S krijgt daardoor wederom een plekje in ons high-end gamesysteem. We kiezen voor een brander met een zwartkleurigfrontje aangezien dat het beste past bij onze behuizing.

De keus voor een andere dvd-speler lijkt in de nabije toekomst niet echt te gaan veranderen, aangezien de evolutie bij de dvd-spelers stilstaat. Een revolutie lijkt de komende tijd wel steeds dichterbij te komen, doordat iedere fabrikant wel bezig is met de ontwikkeling van de opvolger van de dvd. Of dit Blu-ray wordt of een andere standaard zal de toekomst echter uitwijzen.Score: 4* Dvd-brander: NEC ND-4550 16x (Dual-layer, Zwart) - Onbekend

NEC ND-4550 16x (Dual-layer, Zwart)Op het gebied van de dvd-brander is in deze editie van de guide een kleine wijziging doorgevoerd. In plaats van de NEC ND-3540 kiezen we voor de nieuwere NEC ND-4550. Deze brander is ondertussen goed leverbaar, slechts enkele euro's duurder dan het oudere model en kan ook overweg met DVD-RAM naast alle formaten die al ondersteund werden. Daarnaast kunnen dual-layer DVD-R-schijfjes nu met zesvoudige snelheid beschreven worden in plaats van viervoudige snelheid. NEC levert verder nu al een poosje goede branders tegen een schappelijke prijs, en daarnaast is de ondersteuning van de brander door middel van firmware-updates uitstekend. We kiezen voor de zwarte versie aangezien dit het beste past bij de systeemkast

Productinformatie fabrikantScore: 3.5* Flash-lezer: Apacer Embedded Card Reader 15 in 1 - Onbekend

Apacer Embedded Card Reader 15 in 1Nu tegenwoordig eigenlijk nergens meer diskettes voor nodig zijn, is het diskettestation maar helemaal weggelaten. Omdat steeds meer mensen data op flashkaartjes hebben staan, uit bijvoorbeeld een mp3-speler of een digitale camera, is ervoor gekozen om een flashkaartlezer in het systeem op te nemen. Dit exemplaar kan overweg met vrijwel alle huidige standaarden en formaten en is ook nog voorzien van een USB-poort, zodat de USB-stick ook makkelijk aangesloten kan worden. We kiezen voor een zwart exemplaar in verband met de zwartkleurige behuizing.* Draagbare opslag: Geheugenstick 256MB USB 2.0 - Onbekend

Geheugenstick 256MB USB 2.0Als alternatief voor de trage en krappe diskette wordt het workstation uitgerust met een USB-stick. Deze draagbare geheugensticks zijn erg handig voor het snel uitwisselen van drivers en documenten. Op moderne moederborden kunnen ze tevens gebruikt worden om naar DOS of een ander licht besturingssysteem te booten. Dit is erg nuttig voor het uitvoeren van een BIOS of firmware update. De sticks met een geheugen van 256MB hebben momenteel de beste prijs/capaciteit-verhouding.Score: 4* Behuizing: Antec LifeStyle Sonata II (ATX, 450W, Zwart) - Onbekend

Antec LifeStyle Sonata II (ATX, 450W, Zwart)Een verandering ten opzichte van de vorige guide zijn de behuizing en de voeding. In plaats van een losse behuizing en losse voeding kiezen we ditmaal voor een behuizing die standaard wordt geleverd met een 450 Watt voeding. Dit is voldoende voor ons systeem en staat ons in staat om de kosten van dit deel van de computer bijna te halveren. De Antec Sonata II-behuizing komt uit verschillende reviews zeer goed naar voren. De kast weet een goede featureset te combineren met een lage geluidsproductie en een goede koeling. Zo wordt de behuizing standaard geleverd met een 120mm ventilator waarvan de snelheid ingesteld kan worden en worden harde schijven gemonteerd in rubberen afstandshouders om ongewenste vibraties te voorkomen.

Antec Sonata II reviewScore: 4.5* Monitor (LCD): Samsung SyncMaster 930BF (19", 4ms) - Onbekend

Samsung SyncMaster 930BF (19", 4ms)Evenals in de vorige editie van de best buy guide rusten we het high-end gamesysteem uit met een 19-inch LCD-scherm. In tegenstelling tot de vorige guide kiezen we dit maal niet voor de BenQ FP937S+, maar voor de Samsung SyncMaster 930BF. Dit scherm is uitgerust met een DVI-aansluiting en maakt gebruik van een TN-paneel met een contrastratio van 700:1, een helderheid van 300cd/m² en kijkhoeken van 160°. Daarnaast maakt het scherm gebruik van overdrive waardoor de responstijd slechts 4 milliseconden is. Onder andere vanwege deze lage responstijd is het scherm erg geliefd bij fanatieke gamers en een prima keus voor ons systeem.

Externe review
Discussie op Gathering of Tweakers over het ultieme 19" LCD-schermScore: 4.5* Luidsprekers: Creative Inspire T7900 - Onbekend

Creative Inspire T7900In tegenstelling tot de vorige guide kiezen we ditmaal voor de Creative Inspire T7900-speakerset in plaats van de Inspire T7700-set. De Inspire T7900 is de opvolger van de Inspire T7700 en weet dezelfde goede geluidskwaliteit te combineren met een erg schappelijke prijs. De Inspire T7900 is veel beter verkrijgbaar dan het oude model en is daarnaast ook nog eens goedkoper. Lang hoefden we dan ook niet na te denken over deze keuze, zeker gezien het feit dat de set ook nog eens op een paar kleine puntjes verbeterd is. Zo is het nu onder andere gemakkelijker om de centerspeaker horizontaal te positioneren.

Boxwedstrijd in de hut van Ome Tom
Creative Inspire T7700 7.1 speakers reviewScore: 4* Toetsenbord: Logitech UltraX Flat Keyboard (PS/2) - Onbekend

Logitech UltraX Flat Keyboard (PS/2)Waar de een de voorkeur geeft aan Microsoft Natural toetsenborden of toch maar liever een Logitech diNovo onder de handen heeft, geven wij ditmaal de voorkeur aan een ander apart toetsenbord. De Logitech UltraX, een toetsenbord met notebookachtige toetsen en neemt verder niet al te veel ruimte in beslag. Een toetsenbord is altijd een keus van de gebruiker zelf en dit is dan ook slechts een extra keuzeoptie. Eentje die wel heel goed past bij de gekozen kast en scherm.Score: 4.5* Muis: Logitech G5 Laser Mouse (USB) - Onbekend

Logitech G5 Laser Mouse (USB)Een andere verandering in het high-end gamesysteem vinden we bij de muis. In plaats van de Logitech MX518 kiezen we ditmaal voor de Logitech G5 Laser Mouse. Evenals de MX518 is dit een pure gamersmuis, maar in plaats van een simpel optisch systeem maakt de G5 gebruik van een laser voor een hogere nauwkeurigheid. De Logitech G5 is in staat om onderscheid te maken tussen 2000 dpi en kan 500 maal per seconde de positie rapporteren aan de computer. Het gewicht van de muis kan aangepast worden op de wens van de gebruiker door middel van verwijderbare en vervangbare gewichtjes. Hoewel de muis technisch gezien ideaal is blijft de keuze voor een bepaalde muis een persoonlijke kwestie en daarom geven we wederom het advies om de muis te proberen alvorens deze te kopen.

Logitech G5 Laser Mouse reviewScore: 0* Headset: Plantronics .Audio 90 (analoog) - Onbekend

Plantronics .Audio 90 (analoog)Een gamer wil naast een speakerset ook graag de beschikking hebben over een headset. Zeker wanneer er veel spellen in teamverband worden gespeeld is zo'n extra accessoire onontbeerlijk voor een goede prestatie. Nu kan er gekozen worden voor een koptelefoon met een of twee oorschelpen. Wij kiezen hier voor de twee schelpsversie, aangezien de gamer hiermee ook de nodige geluidsoverlast kan beperken wanneer er tot in de vroege uurtjes wordt gegamed.

Wil men echter een koptelefoon met een oorschelp, dan is de Plantronics DSP100 een goede keus. Uit het forum blijkt verder dat de Plantronics .Audio 90, naast een volumeregeling, ook beschikt over een goede basregeling. Daarnaast werkt de microfoon naar behoren en levert de afstelling ervan ook geen problemen op. Met de twee jaar fabrieksgarantie, wordt het vertrouwen in de tweeschelps hoofdtelefoon ook nog eens omhooggeschroefd.Actuele totaalprijs: € 0,-

ProductPrijs
ProcessorAMD Athlon 64 3500+ Venice€ 184,95
MoederbordAsus A8N-SLI nForce4 SLi€ 98,95
KoelerZalman CNPS7700-AlCu€ 27,95
Geheugen2x 1024MB PC3200 DDR (TwinMos)€ 213,97
VideokaartAsus GeForce 7800 GTX€ 472,-
GeluidskaartCreative Soundblaster Audigy 2 ZS€ 57,78
I/O-controllerOnboard RAID-controller
NetwerkcontrollernVidia nForce4 NV Gigabit LAN-controller
Harde schijfHitachi Deskstar T7K250 250GB€ 104,01
Dvd-spelerLite-On 16x48x, LTD-166S (zwart)€ 17,10
Dvd-branderNEC ND-4550 16x (Dual-layer, Zwart)€ 42,95
Flash-lezerApacer Embedded Card Reader 15 in 1€ 13,96
Draagbare opslagGeheugenstick 256MB USB 2.0€ 17,-
BehuizingAntec LifeStyle Sonata II (ATX, 450W, Zwart)€ 106,95
Monitor (LCD)Samsung SyncMaster 930BF (19", 4ms)€ 362,49
LuidsprekersCreative Inspire T7900€ 96,08
ToetsenbordLogitech UltraX Flat Keyboard (PS/2)€ 21,15
MuisLogitech G5 Laser Mouse (USB)€ 55,79
HeadsetPlantronics .Audio 90 (analoog)€ 32,50
Totaalprijs bij opstellen BBG€ 1.925,58

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kunnen opgezocht worden door de bovenstaande configuratie via deze link in je pricewatch winkelmand te plaatsen. De bestaande inhoud van je winkelmand wordt hierbij overschreven.

Workstation

De workstationconfiguratie is afgestemd op professionele power users die hun systeem gebruiken als het belangrijkste gereedschap voor de dagelijkse werkzaamheden. Voorbeelden van toepassingen zijn beeldbewerking, DTP, webdesign, 3d-modellering, CAD, audio- en videobewerking en software ontwikkeling. Het workstation bestaat uit een allround configuratie die met alle bovengenoemde toepassingen overweg kan en zicht kenmerkt door een hoge performance en ruime prestatiereserves, hoge stabiliteit, hoge beeldresolutie en brede inzetbaarheid. Een comfortabele werkplek is erg belangrijk en daarom hechten we ook veel waarde aan een geluidsarme werking van het systeem.

Score: 0* Processor: AMD Athlon 64 X2 4200+ (2,2GHz, 2x512KB) - Onbekend

AMD Athlon 64 X2 4200+ (2,2GHz, 2x512KB)De totale prijs van de workstationconfiguratie uit de september-editie is in de afgelopen twee maanden vrijwel gelijk gebleven. Daardoor zijn er helaas geen mogelijkheden om de configuratie van een snellere processor te voorzien. Een ernstig probleem mag dat niet genoemd worden, want de dual-core AMD Athlon X2 4200+ biedt zelfs voor zware toepassingen meer dan voldoende prestaties. We kiezen daarom wederom voor deze op de Manchestor-core gebaseerde chip met een kloksnelheid van 2,2GHz en een tweevoudige L2 cache van 512KB. De Athlon X2 4200+ levert ten opzichte van zijn naaste concurrent van Intel, de Pentium D 840, in veel gevallen betere prestaties terwijl de prijs van de AMD-processor momenteel ruim 100 euro lager is.

Naast betere prestaties en een lagere prijs biedt de Athlon X2 een aanzienlijk lager energieverbruik. Het verschil ten opzichte van de Pentium D 840 loopt op van 40 Watt in idle toestand tot bijna 115 Watt onder volledige belasting. De Athlon X2 4200+ kan daardoor eenvoudiger en vooral stiller gekoeld worden. Het dual Opteron- en dual Xeon-platform zijn uit het zicht geraakt nadat we in de juli-editie voor het eerst dual-core desktopprocessors zijn gaan gebruiken in het workstation. Twee single core Opteron- of Xeon-processors zijn duurder dan een vergelijkbare dual-core desktopprocessor. Bovendien zijn Opteron en Xeon-moederborden aanzienlijk duurder dan een high-end voor dual-core geschikt desktopmoederbord.

Vergelijkingstest Athlon 64 X2, Pentium D, dual Opteron en dual Xeon
AMD Athlon X2 3800+ review van Tom's Hardware Guide
Athlon 64 X2 4200+ review van AnandTechScore: 4* Moederbord: Asus A8N-SLI Premium - Onbekend

Asus A8N-SLI PremiumSimpele budgetmoederborden kunnen niet voldoen aan de eisen van de power user. We zoeken onze heil daarom in hogere regionen en vinden daarbij de Asus A8N-SLI Premium op ons pad. De A8N-SLI Premium is gebaseerd op de nVidia nForce4 SLI-chipset en beschikt over alle goodies die deze chipset zo'n aantrekkelijke levensgezel maken voor de Athlon X2-processor. De featurelijst vermeldt de aanwezigheid van vier DIMM-slots, vier PCI Express-slots, drie legacy PCI-slots, acht Serial ATA-poorten, tien USB-poorten, twee FireWire-aansluitingen en een S/PDIF-uitgang met zowel een coaxiale als optische interface. Verder beschikt het moederbord over twee gigabit poorten en SLI-ondersteuning. De selectie tussen normale en SLI-modus vindt automatisch plaats zodat er in tegenstelling tot andere moederbord geen aparte SLI-selector nodig is.

Asus heeft veel aandacht besteed aan een geluidsarme koeling van de nogal heetgebakerde nForce4 SLI-chipset. Een heatpipe verplaatst de hitte van de northbridge naar een heatsink die dicht in de buurt van het CPU-socket is gepositioneerd, zodat de heatsink gekoeld kan worden met airflow van de CPU-koeler. De A8N-SLI Premium heeft ondersteuning voor de zeer goed presterende PCI Express SATA RAID-adapters van Areca, dus ook de liefhebbers van snelle en betrouwbare storage kunnen met dit moederbord aan hun trekken komen.

Asus A8N-SLI Premium review door Hot Hardware
Asus A8N-SLI Premium review door PC Stats
Asus A8N-SLI Premium review door T-BreakScore: 4.5* CPU-koeling: Zalman CNPS9500 LED - Onbekend

Zalman CNPS9500 LEDDe boxed heatsink/fan van de Athlon 64 X2 4400+ gaat een werkloos bestaan tegemoet, want in plaats van de meegeleverde koeler kiezen we voor de Zalman CNPS9500 LED. De CNPS9500 LED is uitgerust met drie heatpipes, die de hitte naar windtunnelvormige koelvinnen geleiden. Zoals de naam reeds doet vermoeden, beschikt de Zalman CNPS9500 LED over geïntegreerde sfeerverlichting. De tests wijzen uit dat de CNPS9500 LED bij gelijke geluidsproductie betere koelprestaties heeft dan zijn voorganger, de Zalman CNPS7700. Met behulp van de Cool 'n' Quiet en een temperatuurgestuurd toerental van de fan maakt de CNPS9500 LED een vrijwel geruisloze koeling van de processor mogelijk.

Zalman CNPS9500 LED review van Silent PC
Zalman CNPS9500 LED review van FrostyTech
Zalman CNPS9500 LED review van Tech ReportScore: 4* Geheugen: 2 x 1GB PC3200 DDR, CL3 (Kingston ValueRAM) - € 39,95 (2x)

1GB PC3200 DDR, CL3 (Kingston ValueRAM)We trekken twee PC3200 geheugenreepjes van 1GB uit het schap zodat geheugenvretende applicaties onbelemmerd hun gang kunnen gaan. De twee overgebleven DIMM-slots op de Asus A8N-SLI Premium bieden voldoende uitbreidingsmogelijkheden voor de toekomst.Score: 0* Videokaart: XFX GeForce 6600 256MB (PCIe, 2x DVI) - Onbekend

XFX GeForce 6600 256MB (PCIe, 2x DVI)De prestaties van de videokaart zijn voor het merendeel van de workstationtoepassingen van ondergeschikt belang. Alleen gamedevelopers, 3d modellers en mensen die op een andere wijze met 3d visulatie bezig zijn, hebben baat bij een snelle videokaart. Vaak resulteert dat echter in zeer specifieke en kostbare wensen. De XFX GeForce 6600 die we in deze editie gebruiken is zeker geen hoogvlieger als het op prestaties aankomt, maar dankzij passieve koeling en dual DVI is hij wel uitermate geschikt voor (2d) workstations. Voor gebruikers die wél hoge grafische prestaties nodig hebben, is de GeForce 7800 GT een goed alternatief.

nVidia GeForce 7800 GT review
ATi FireGL V5000 review
Vergelijkingstest van workstationvideokaartenScore: 0* Geluidskaart: Terratec Aureon 7.1 Universe - Onbekend

Terratec Aureon 7.1 UniverseBij de keuze van de geluidskaart moet er gewogen worden tussen de zware eisen van gebruikers, die hun systeem voor audiofiele doeleinden inzetten, en de minder heftige wensen van gebruikers die enkel wat achtergrondmuziek en systeembiepjes willen weergeven. De scherp geprijsde Terratec Aureon Universe 7.1 biedt een uitgebreide featureset met onder andere ondersteuning voor 24-bit 192KHz weergave en 24-bit 96KHz opname. Via de bijgeleverde breakout box kunnen allerhande analoge en digitale interfaces aangesloten worden. De ASIO-drivers van Terratec hebben een lage latency. Dit maakt de Aureon Universe 7.1 geschikt voor professionele geluidsbewerkingssoftware.

Terratec Aureon 7.1 Universe review* Serial ATA RAID-controller: nForce 4 SLI en onboard Silicon Image Sil3114

nForce 4 SLI en onboard Silicon Image Sil3114De Asus A8N-SLI Premium is gebaseerd op de nVidia nForce 4 SLI-chipset. Deze beschikt over een 4-poorts Serial ATA-controller met ondersteuning voor 3Gb/s poortsnelheid en native command queuing, waarmee de nieuwste SATA-harde schijven optimaal bediend worden. De geïntegreerde SATA-controller is verder voorzien van ondersteuning voor de RAID-levels 0, 1 en 10. In onze test van Windows software RAID heb je kunnen lezen dat de nForce-controller in staat is om zeer hoge transfer rates te halen: 280MB/s met vier Raptors in RAID 0 is geen probleem. De Serial ATA-poorten van de chipset worden aangevuld met nog eens vier aansluitingen die door een Silicon Image Sil3114-controller beschikbaar worden gesteld. Ook deze controller biedt RAID-functionaliteit, maar omdat de communicatie via de legacy PCI-bus verloopt is de bandbreedte en schaalbaarheid aanzienlijk minder dan van de nForce-controller.

Windows software RAID opnieuw bekeken* Netwerkcontroller: nForce 4 SLI en onboard Marvell gigabit-controller

nForce 4 SLI en onboard Marvell gigabit-controllerHet Asus-moederbord is uitgerust met twee gigabit ethernet controllers, waarvan één geïntegreerd in de chipset. Daarmee doet het moederbord in functionaliteit niet onder voor een dual processor workstationbord. De geïntegreerde gigabit controller is rechtstreeks aangesloten op de northbridge interconnect zodat de PCI-bus vrij blijft voor andere devices. De tweede gigabit controller is afkomstig van Marvell en communiceert wel via de gewone 32-bit 33MHz PCI-bus.Score: 4.5* Primaire HDD: Western Digital Raptor WD740GD 73GB - Onbekend

Western Digital Raptor WD740GD 73GBDe Western Digital Raptor WD740GD is inmiddels bijna twee jaar op de markt en hoewel deze 10.000 toeren disk enigszins op leeftijd begint te komen, mag hij zich nog steeds de snelste van alle Serial ATA-harde schijven noemen. De Raptor WD740GD combineert prestaties van topniveau met een hoge betrouwbaarheid en een prijs die in dit segment zeer aantrekkelijk genoemd mag worden. Ondanks een 33 procent hoger toerental presteren de snelste 15.000 toeren SCSI- en SAS-harde schijven slechts marginaal beter in workstationtoepassingen. De Raptor WD740GD levert zijn uitstekende prestaties bovendien bij een acceptabel geluidsniveau dat niet hoger is dan het niveau van 7200rpm desktop-harde schijven.

Tot de introductie van de volgende generatie Raptor, vermoedelijk aan het einde van het eerste kwartaal van 2006, of de komst van een andere snelle Serial ATA-harde schijf, blijven we daarom vertrouwen op de bewezen prestaties van de Raptor WD740GD.

Vergelijking van Serial ATA-harde schijvenScore: 4.5* Secundaire HDD's: 2 x Hitachi Deskstar T7K250 250GB - Onbekend

Hitachi Deskstar T7K250 250GBDe geringe opslagcapaciteit van de Raptor WD740GD zal aangevuld worden met twee 7200rpm SATA-harde schijven, die afhankelijk van de behoefte aan redunancy of prestaties geconfigureerd kunnen worden in RAID 1 of RAID 0. Vrijwel alle fabrikanten van harde schijven hebben in de afgelopen maanden nieuwe modellen op de markt gebracht. De beste prestaties worden momenteel geleverd door het mechaniek dat Western Digital in de Caviar SE16 400GB en de Caviar RAID Edition 2 gebruikt. Helaas zijn beide harde schijven alleen verkrijgbaar met een capaciteit van 400GB. Het bijbehorende prijskaartje is nog te hoog gegrepen voor de workstationconfiguratie. In de goedkopere klasse van 250GB desktopharde schijven biedt de Hitachi Deskstar T7K250 prima prestaties tegen een aantrekkelijke prijs. Goede alternatieven zijn de Maxtor DiamondMax 10 250GB en de Western Digital Caviar SE16 250GB.

Benchmarkresultaten SATA-harde schijven
Vergelijking van 3,0Gbps SATA-harde schijven
Seagate Barracuda 7200.9 en WD Caviar RE2 benchmarksScore: 4* Dvd-brander: NEC ND-4550 (zwart) - Onbekend

NEC ND-4550 (zwart)In de voortdurende evolutie van de dvd-brander heeft NEC recentelijk een stap voorwaarts gezet met de introductie van de ND-4550. Ten opzichte van de ND-3540 biedt het nieuwe model een hogere brandsnelheid van DVD-R-schijfes (nu op zestienvoudige snelheid) en ondersteuning voor het bakken van DVD-RAM's. De voorlopige bevindingen van CDFreaks over de nieuwe brander zijn zeer positief. Omdat de prijs slechts enkele euro's hoger is dan zijn voorganger verwerft de ND-4550 als vanzelfsprekend een plekje in de workstationconfiguratie.

NEC ND-4550 first look van CDFreaks
NEC ND-4550 topicScore: 3.5* Dvd-speler: LiteOn SOHD-167T (zwart) - Onbekend

LiteOn SOHD-167T (zwart)Bij sommige handelingen kan het handig zijn om over een tweede optische drive te kunnen beschikken. Omdat een paar tientjes voor een dvd-rom drive er wel vanaf kunnen, wordt het workstation voorzien van een LiteOn SOHD-167T, die dvd's op maximaal zestienvoudige snelheid en cd's op maximaal 48-speed kan inlezen. De LiteOn SOHD-167T leverde goede prestaties in de LiteOn SOHD-167T review
Vergelijking van dvd-rom drivesScore: 0* Diskettedrive: Samsung 3,5 inch floppy drive (zwart) - Onbekend

Samsung 3,5 inch floppy drive (zwart)Omdat Windows tijdens de installatie nog steeds geen mogelijkheid biedt om drivers te installeren vanaf andere media dan floppy, zijn we genoodzaakt om 4 euro en 90 cent te spenderen aan een nostalgische diskettedrive van het merk Samsung.Score: 3.5* Flash-lezer: Apacer Embedded Card reader 15 in 1 (zwart) - Onbekend

Apacer Embedded Card reader 15 in 1 (zwart)Een card reader voor het inlezen van flashkaartjes uit bijvoorbeeld digitale camera's mag uiteraard niet ontbreken in een workstation. De Embedded Card reader van Apacer leest vrijwel alle denkbare flashformaten en beschikt bovendien over een USB-poort. Onze keuze gaat uit naar de zwarte variant.* Draagbare opslag: Geheugenstick 256MB USB 2.0 - Onbekend

Geheugenstick 256MB USB 2.0Als alternatief voor de trage en krappe diskette wordt het workstation uitgerust met een USB-stick. Deze draagbare geheugensticks zijn erg handig voor het snel uitwisselen van drivers en documenten. Op moderne moederborden kunnen ze tevens gebruikt worden om naar DOS of een ander licht besturingssysteem te booten. Dit is erg nuttig voor het uitvoeren van een BIOS of firmware update. De sticks met een geheugen van 256MB hebben momenteel de beste prijs/capaciteit-verhouding.Score: 4.5* Behuizing: Cooler Master CM Stacker STC-T0 - Onbekend

Cooler Master CM Stacker STC-T0Om ruimte te kunnen bieden aan zowel de bovengenoemde componenten als eventuele toekomstige uitbreidingen wordt het workstation ingelijst in een Cooler Master CM Stacker STC-T01. Deze behuizing heeft maar liefst elf 5,25 inch drive bays en ondersteunt zowel Extended ATX- als BTX-moederborden. Bovendien is het mogelijk om twee voedingen in de kast te plaatsen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Cooler Master Stacker met groot enthousiasme door de tweakers community is ontvangen. Het design van de kast straalt degelijkheid uit, zonder overbodige franje en niet ter zake doende frutsels die behuizingen van Taiwanese afkomst vaak zo'n goedkope uitstraling geven. In het front panel van de kast zijn zes USB-aansluitingen aangebracht. Mocht er behoefte zijn aan extra koeling dan is het prettig om te weten dat de behuizing volgestopt kan worden met acht fans en een 30cm cross flaw fan, die de onderdelen op het moederbord van een fris briesje kan voorzien. De Stacker wordt standaard geleverd met 12cm en 8cm outtake fans en een 12cm intake fans. Dit genereert samen met de twee fans in de voeding voldoende airflow om het systeem te koelen.

Cooler Master Stacker ervaringentopic
Cooler Master Stacker review door System Cooling
Cooler Master Stacker review door Viperlair.comScore: 0* Voeding: Tagan TG530-U15, 530W (ATX 2.01, PCI-e) - Onbekend

Tagan TG530-U15, 530W (ATX 2.01, PCI-e)Een zware dual-core configuratie vraagt om een sterke en stabiele voeding. De exemplaren van Tagan zijn vanwege hun stabiliteit, afwerking, lage geluidsproductie, aantrekkelijke prijs en flexibele ondersteuning van ATX12V en EPS12V al geruime tijd erg populair onder dual processor workstationgebruikers. Onlangs is het bedrijf begonnen met de levering van zijn nieuwe Easycon-serie, die beschikt over afkoppelbare stroomkabels. Hiermee wordt het mogelijk om alleen de kabels aan op de voeding aan te sluiten die ook daadwerkelijk worden gebruikt om onderdelen van stroom voorzien. Een prachtige vinding die niet alleen het aanzien maar ook de airflow van de behuizing verbetert. Onze keuze valt op de Tagan TG530-U15. Dit model heeft een vermogen van 530 Watt en beschikt naast een universele EPS12V- en ATX12V 2.01-connector over zes Molex-connectors, twee mini-connectors, twee SATA-stroom- connectors en twee PCI Express-stroomconnectors. Een 12cm ventilator zorgt voor stille koeling.Score: 4* Monitoren: 2 x Dell Ultrasharp 2005FPW - Onbekend

Dell Ultrasharp 2005FPWHet workstation wordt opnieuw uitgerust met twee Dell Ultrasharp 2005FPW-breedbeeldschermen. De Ultrasharp 2005FPW kan rekenen op lovende kritieken van gebruikers en is volgens vooraanstaande reviewsites toonaangevend in zijn klasse. Het WSXGA+-paneel beschikt over een responstijd van 12ms en heeft een contrastverhouding van 600 op 1. In een dual monitor-opstelling stellen de beeldschermen een resolutie beschikbaar van tweemaal 1680 bij 1050 pixels, wat goed is voor niet minder dan 3,5 miljoen pixels. De breedbeeldverhouding maakt de Ultrasharp 2005FPW uitstekend geschikt voor video- en fotobewerking. Het zwarte uiterlijk matched perfect met de andere zichtbare onderdelen van het workstation.

Dell Ultrasharp 2005FPW ervaringentopic
Apple Cinima Display 20" en Dell Ultrasharp 2005FPW vergelijkingScore: 4.5* Luidsprekers: Logitech Z-2300 - Onbekend

Logitech Z-2300Het nut van multi-channel speakersets bij een workstation is discutabel aangezien er in kantooromgevingen vaak geen plaats voor is, en er in geluidsstudio's superieure HiFi-speakers of studio monitors gebruikt zullen worden. Een 2.1 speakerset is beter gepast voor kantoorwerk. Logitech heeft met de Z-2300 een stijlvol gevormde set op de markt gebracht waarmee volgens de reviews hele mooie golfvormen geproduceerd kunnen worden.

Logitech Z-2300 reviewScore: 4.5* Toetsenbord: Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000 - Onbekend

Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000Een goede werkhouding en ergonomie is vanzelfsprekend van groot belang voor mensen die langdurig gebruikmaken van computers. Toetsenborden met een ergonomische layout kunnen een uitkomst zijn voor mensen die het tienvingerig typen beheersen. Recentelijk heeft Microsoft onder de naam Natural Ergonomic Keyboard 4000 een nieuw ergonomische toetsenbord op de markt gebracht. Dit toetsenbord mag gezien worden als de directe opvolger van de veel gewaardeerde Natural Keyboard Pro. Naast de gespleten layout zijn de aanwezigheid van een back en forward toets en een zoomknop opvallende features van de Natural Ergonomic Keyboard 4000. Uiteraard ontbreken ook de nodige multimediatoetsen niet. Microsoft heeft ervoor gekozen om de traditionele layout van het insert/page down-eiland in tact te laten. Met name software developers zullen de conventionele plek van de insertknop, die bij veel nieuwe toetsenborden naar een minder toegankelijk plek is verhuisd, kunnen waarderen. Voor gebruikers die regelmatig een rekenmachine hanteren zijn de backspace en de knoppen voor het vergelijkingteken en de aanhalingstekens boven het numerieke pad een uitkomst. Het elegante design van de Natural Ergonomic Keyboard 4000 wordt afgerond met een geïntegreerde polssteun die is bekleed met een comfortabel zacht materiaal.

Het moge duidelijk dat de zoektocht naar het meest ideale toetsenbord een zeer persoonlijke aangelegenheid is. Het is aan te raden om diverse toetsenborden in de winkel te testen alvorens tot aanschaf over te gaan. Langdurig gebruik is echter nodig om vast te kunnen stellen of een toetsenbord écht prettig werkt.

Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000 reviewScore: 4.5* Muis: Logitech G5 Laser Mouse - Onbekend

Logitech G5 Laser MouseVoor de keuze van de muis vallen we terug op het beproefde ontwerp van de Logitech MX500. De meest geavanceerde incarnatie van dit design is de Logitech G5 Laser Mouse, die dankzij hoge resolutie lasertechnologie een zeer hoge precisie heeft. Er wordt bewust gekozen voor een muis-met-draad vanwege het lagere gewicht en de daaruit vloeiende ergonomische voordelen. Niets staat echter in de weg om het workstation te voorzien van een draadloze muis zoals de G7, MX610 en MX1000 van Logitech.

Logitech G5 Laser Mouse review
Logitech G5 / G7 ervaringentopicActuele totaalprijs: € 79,90

ProductPrijs
ProcessorAMD Athlon 64 X2 4200+ (2,2GHz, 2x512KB)€ 417,-
MoederbordAsus A8N-SLI Premium€ 161,20
CPU-koelingZalman CNPS9500 LED€ 39,90
Geheugen2 x 1GB PC3200 DDR, CL3 (Kingston ValueRAM)€ 201,50
VideokaartXFX GeForce 6600 256MB (PCIe, 2x DVI)€ 123,03
GeluidskaartTerratec Aureon 7.1 Universe€ 144,26
Serial ATA RAID-controllernForce 4 SLI en onboard Silicon Image Sil3114
NetwerkcontrollernForce 4 SLI en onboard Marvell gigabit-controller
Primaire HDDWestern Digital Raptor WD740GD 73GB€ 171,45
Secundaire HDD's2 x Hitachi Deskstar T7K250 250GB€ 208,02
Dvd-branderNEC ND-4550 (zwart)€ 42,95
Dvd-spelerLiteOn SOHD-167T (zwart)€ 17,-
DiskettedriveSamsung 3,5 inch floppy drive (zwart)€ 4,90
Flash-lezerApacer Embedded Card reader 15 in 1 (zwart)€ 13,96
Draagbare opslagGeheugenstick 256MB USB 2.0€ 17,-
BehuizingCooler Master CM Stacker STC-T0€ 126,-
VoedingTagan TG530-U15, 530W (ATX 2.01, PCI-e)€ 102,95
Monitoren2 x Dell Ultrasharp 2005FPW€ 1.473,22
LuidsprekersLogitech Z-2300€ 119,25
ToetsenbordMicrosoft Natural Ergonomic Keyboard 4000€ 39,90
MuisLogitech G5 Laser Mouse€ 55,79
Totaalprijs bij opstellen BBG€ 3.479,28

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kunnen opgezocht worden door de bovenstaande configuratie via deze link in je pricewatch winkelmand te plaatsen. De bestaande inhoud van je winkelmand wordt hierbij overschreven.

Reacties (117)

Wijzig sortering
Persoonlijk vind ik zowel de guide van het HIGH end gamesysteem als die van het workstation helemaal niks!

En nu het waarom :Y)

Het HIGH-end gamingsysteem bevat een amd64 3500? das niet high-end!! Dat is een middelmatige processor (hij levert wel goede prijs kwalitiet, maar dat heeft niks met high end te maken)
En dan er wel een uber videokaart indrukken, die op hoge reso's finaal wordt ge-bottlenecked door die processor!
Nogal zinloos!
En dan het scherm.. een tft? leuk hoor 4ms maar een goed CRT scherm is vele malen beter dan een tft voor het gamen...

En dan de bijgedane prularia.. een cardreader in een gamesysteem??? een dvd-brander en een dvd speler?
Een 250 gig schijf?? hoeveel spelen wil je installeren? 80?
En waarom een dure proc koeler erbij? wil je gaan overclokken? zoja.. waarom er dan twinmos geheugen op pc3200.. ??
Als je er dan gewoon een lading troep bij wilt hebben.. zodat iedereen er mee kan spelen.. waar is dan de printer de scanner en de bluetooth connectie.. Heeft iedereen in het gezin er wat aan :Y)

Een workstation? zonder pci-x geen dual proccessor en ecc geheugen? en dan plat weg zeggen dat een onboard raid controller goed genoeg is.. :S
Een idioot grote kast.. en er vervolgens niks in duwen..
Neej een workstation heeft stabieliteit nodig en gewoon meer functionaliteit...

Ik zal wel helemaal afgebrand worden.. maar zo be het!
Dit is gewoon een pricewatch optel sommetje geweest en een hele slechte een!! En das mijn mening :D
Het HIGH-end gamingsysteem bevat een amd64 3500? das niet high-end!! Dat is een middelmatige processor (hij levert wel goede prijs kwalitiet, maar dat heeft niks met high end te maken)
En dan er wel een uber videokaart indrukken, die op hoge reso's finaal wordt ge-bottlenecked door die processor!
Nogal zinloos!
Die bottleneck zal wel meevallen. :) Zo groot is het relatieve verschil tussen een 3500+ en een 3800+ of 4000+ echt niet. Als de 3500+ echt de bottleneck is, is de 4000+ dat net zo goed. Dan kan je beter wat details hoger zetten zodat je videokaart zwaarder belast wordt. Het is echt wel mogelijk om die nuttig aan het werk te houden! Je geld is IMO beter besteed aan een goede videokaart dan aan een processor. Bij videokaarten is de relatieve performancewinst die je behaalt met een duurdere kaart per euro veel hoger dan bij processors.
En dan het scherm.. een tft? leuk hoor 4ms maar een goed CRT scherm is vele malen beter dan een tft voor het gamen...
Als je uitsluitend FPS speelt en allergisch bent voor de meest minieme vorm van ghosting - wellicht. Als je een conservatieve opvatting hebt over hoe games eruit horen te zien, vooruit. Maar ik prefereer toch echt om mijn RPGs te spelen op een groot, plat scherm dat niet zelfstandig mijn kamer naar de 30 graden stookt en driekwart van mijn bureau inneemt ;)
En dan de bijgedane prularia.. een cardreader in een gamesysteem??? een dvd-brander en een dvd speler?
Een 250 gig schijf?? hoeveel spelen wil je installeren? 80?
En waarom een dure proc koeler erbij? wil je gaan overclokken? zoja.. waarom er dan twinmos geheugen op pc3200.. ??
Als je er dan gewoon een lading troep bij wilt hebben.. zodat iedereen er mee kan spelen.. waar is dan de printer de scanner en de bluetooth connectie.. Heeft iedereen in het gezin er wat aan
Als je uitsluitend een PC wil om te gamen, koop dan een console... High end hardware speciaal gemaakt om te gamen voor nog geen 500 euro. En, geloof het of niet, zelfs die heeft een DVD speler ;) Van een PC verwacht ik dat ie meer kan dan uitsluitend games draaien. Een grote harde schijf, DVD-brander (speler hoeft van mij niet) en card reader zie ik als basisfunctionaliteit.
Jorne heeft naar mijn idee zeker wel een punt.

Ik heb het in het verleden wel vaker gezegd: die systemen die hier worden aangeprezen zou je zo kunnen halen bij de Aldi, Lidl en Kruidvat. Echt bijzonder is het allemaal niet. Het predikaat "voor de tweaker" is er in ieder geval niet op van toepassing.

Als je dit soort systemen gaat samenstellen dan zit ik meer te wachten op Pentium-M achtige systemen (eventueel vet overgeclockt) op een desktop moederbord. Niet deze fantasieloze meuk.

Ik begrijp best dat het samenstellen van systemen nooit goed is en dat er altijd wat beters te vinden is voor minder geld. Op zich kan dat best een leuke discussie opleveren... Maar deze systemen geven weinig stof voor echt een interessante discussie. Je kan het hoogstens afzeiken.
Die bottleneck zal wel meevallen. Zo groot is het relatieve verschil tussen een 3500+ en een 3800+ of 4000+ echt niet. Als de 3500+ echt de bottleneck is, is de 4000+ dat net zo goed. Dan kan je beter wat details hoger zetten zodat je videokaart zwaarder belast wordt. Het is echt wel mogelijk om die nuttig aan het werk te houden! Je geld is IMO beter besteed aan een goede videokaart dan aan een processor. Bij videokaarten is de relatieve performancewinst die je behaalt met een duurdere kaart per euro veel hoger dan bij processors.
Hier ben ik het niet mee eens, omdat een amd 4000+ en een 7800gt volgens mij beter toekomst bestendig zijn dan een 3500+ en 7800gtx Tevens heb je dan ook meer proc kracht voor al die andere dingen die je met je pc doet naast het gamen.

-Over de schermen. Ik snap best dat niet iedereen de ruimte heeft voor een 21inch scherm a 40kilo.. maar das een keuze voor ieders apart. Maar je bent hier wel een game systeem aan het samenstellen. Niet een ruimte besparend systeem.
Als je uitsluitend een PC wil om te gamen, koop dan een console... High end hardware speciaal gemaakt om te gamen voor nog geen 500 euro. En, geloof het of niet, zelfs die heeft een DVD speler Van een PC verwacht ik dat ie meer kan dan uitsluitend games draaien. Een grote harde schijf, DVD-brander (speler hoeft van mij niet) en card reader zie ik als basisfunctionaliteit.
Ik zou hier niet op in hoeven te gaaan aangezien dit een beetje flamen is.. met je console argument. Maar aangezien ik toch bezig ben.

Ga jij fijn op je console 3d shooters en rts games spelen! *zucht*

En natuurlijk moet er een dvd-speler in... maar niet bijde.. Dat is niet nodig! of je hobby moet zijn illegale kopieen maken van je gehuurde/geleende game/films
Maar omdaar nou rekening mee te moeten houden

Ik zou kwa harddisks eerder voor 2x80 gig kiezen (die zijn er ook met met sata 2 en ncq te krijgen) dan kan je raid 0 draaien heb je meer snelheid en haal je deels de harddisk bottleneck weg voor games
80GB is nogal magertjes lijkt mij.
UT2k4 is met alle BonusPacks al 10GB
FEAR is ook al snel 5GB
En als je net zoon sch**thekel hebt aan cdroms wisselen als ik, heb je ook al snel voor een paar tientallen GBs aan images op je schijf staan. (Medialibrary van 40GB daargelaten.)

En wat het workstationstysteem betrefd: Er zijn ZO'N mooie Opteron 165 en 175's die dualcore op S939 passen. Heb je toch fijn een goedkoop consumentenmobo maar wel een betrouwbare opteron met ECC!

Over de term high-end zal ik maar zwijgen.
Wil je een echt highendsysteem dan stuur ik je door naar Alienware waar je steeds het duurste aan mag klikken.
Wil je een prijs-kwaliteitsysteem dan zoek ik het voor je uit met prijslijst en benchmarks langs elkaar.
Maar als je een highendprijs-kwaliteitsysteem zoekt sta ik met me mond vol tanden. Prijzen gaan dan zo hard omhoog per prestatie dat het moeilijk in te schatten is of je de FX55 of 3800 moet kiezen |:(
Ik ben het maar met een heel klein gedeelte met je eens.

Wat er niet klopt aan je verhaal:
Het HIGH-end gamingsysteem bevat een amd64 3500? das niet high-end!! Dat is een middelmatige processor
Volgens die logica zou er altijd een processor uitgekozen worden die op dit moment (bijna) het snelste is. Waardoor dus onnodig duur. Zoek voor de grap eens een review op wat het uitmaakt of je een 3500+ of een 4000+ hebt.
En dan het scherm.. een tft? leuk hoor 4ms maar een goed CRT scherm is vele malen beter dan een tft voor het gamen...
Ik ben zelf ook nog steeds een groot voorstander van CRT schermen, maar dan moet je er wel argumenten bij geven.
Een 250 gig schijf?? hoeveel spelen wil je installeren? 80?
Aah kom op zeg. 250GB is minimaal. Je slaat hopenlijk toch wel wat meer op dan alleen maar spellen.
En waarom een dure proc koeler erbij? wil je gaan overclokken? zoja.. waarom er dan twinmos geheugen op pc3200.. ??
Omdat een Zalman koeler stil is, dat staat er toch? Niet bijzonder overtuigend aangezien de rest van de pc nog steeds een pokke herrie maakt. Maar het idee is er. Bovendien kan je prima overklokken met standaard pc3200 geheugen. Sterker nog; Het maakt geen zak uit wat voor geheugen je gebruikt aangezien een amd64 processor veel minder afhankelijk is van de grootte van de bandbreedte. Voor meer info kun je terecht in het amd64 overkloktopic op GoT.
Ik ben zelf ook nog steeds een groot voorstander van CRT schermen, maar dan moet je er wel argumenten bij geven.
Moet ik dat nou echt uitleggen?
Aah kom op zeg. 250GB is minimaal. Je slaat hopenlijk toch wel wat meer op dan alleen maar spellen.
250 gig minimaal? 2x80 in raid is meer dan genoeg, je maakt een game systeem niet een file server. Ik snap zelf ook wel dat je niet genoeg hebt aan 250gig. Maar nogmaals het is een gamesysteem, dan is het onnuttig om allemaar dingen in te stoppen die niks met gamen te maken hebben (zoals bv, een overvloed aan hd ruimte) Die dingen kunnen dus buiten het budget gehouden worden.
Omdat een Zalman koeler stil is, dat staat er toch? Niet bijzonder overtuigend aangezien de rest van de pc nog steeds een pokke herrie maakt. Maar het idee is er. Bovendien kan je prima overklokken met standaard pc3200 geheugen. Sterker nog; Het maakt geen zak uit wat voor geheugen je gebruikt aangezien een amd64 processor veel minder afhankelijk is van de grootte van de bandbreedte. Voor meer info kun je terecht in het amd64 overkloktopic op GoT.
Je geeft zelf al aan dat die zalman koeler overbodig is..
En ja je kan overclocken met pc3200... Maar als je je proc snelheid vergroot heeft ie ook meer bandbreedte nodig.. je zult dan niet meer 1:1 kunnen draaien wat gewoon nadelig, als je het systeem zo hard mogelijk wilt laten draaien (wat en dat mag ik toch mag aannemen met overclocken wilt bereiken.)

Dus ga zelf dat amd 64 overclock topic es doorlezen.. en bedenk dan ff waarom iedereen er pc4000 mem in gooit.
Crt? hoef je voor mij niet uit te leggen ;-)

250GB minimaal ? Wie bepaalt dat ?
Doe het nog steeds prima met idd. 2x 80 GB (Wd800).
En nog hou ik ruimte zat over. Heb niet voor niks een brander, dus alles maar op HDD bewaren is uit den boze.

Ieder zijn meug natuurlijk, wie het liever lekker makkelijk op de HDD bewaart, moet vooral een vette HDD nemen. Al kom je er dan achter dat je ook aan 250 GB algauw niet meer genoeg hebt.

En over dat geheugen icm. overklokken, doe het goed of doe het helemaal niet. Dit is idd. vlees nog vis.

Trouwens, 't is een game bak en da's in mijn ogen toch net ff anders dan een overklok projectje. Mijn gamebak moet rock-solid zijn, wie wil er nou midden in zijn level "crachen" ?

Overklokken is in deze config in mijn ogen dan ook bijzaak.

Vind de BBG maar een slappe bedoening; Neem bijv. nou die NEC, zeker niet slecht maar ook zeker niet de "beste". Maarja, hij is populair bij de massa dus hopla, prop het er maar bij. Tweakers zou méér dan anderen beter kunnen en moeten weten.

Ook af en toe eens ballen tonen en afwijken van de massa.

En dan die Workstation, da's ook al zo'n halfslachtig geval. Een allegaartje voor iedereen die maar "work" verricht.

Pc''s kun je op verschillende "work-groups" africhten (of alle, maar da's kostbaar en wie doet er voor zijn werk nou alles ?)

Audio specialist > Soundcard erg belangrijk plus eventueel ander exotisch audio spul

Video Specialist > TV-Kaarten/Monitor erg belangrijk en alles wat maar voor een snelle bewerking ervan helpt (CPU/HDD/MEM)

3D-Artist > 3D Videokaart/Monitor erg belangrijk, plus alles wat 3D bewerking helpt versnellen.

Photoshopper > Geheugen/Monitor erg belangrijk.

Kleine nuances, met duidelijke verschillen in waar de nadruk van zo'n config moet liggen.
Ik heb het idee dat het een beetje een haastklus is geweest deze BBG. Er staan zeer veel fouten in de tekst en over de onderdelen is niet echt goed nagedacht.

Bijv: De 6600Gt is namelijk allang niet meer interessant, sinds de komst van de x800gt. Bovendien is de x800 er ook nog, die evenveel kost en beter presteert (zoals al eerder werd vermeld)
Ik heb dat idee ook en ik vind het vooral jammer dat het zo gebeurt. Als er niet genoeg tijd is voor het maken van een nieuwe BBG, maak er dan geen of stel het uit totdat er wel tijd voor is, maar doe dan niet zoiets, want dit komt de geloofwaardigheid niet echt ten goede denk ik.
Ik krijg ook zo'n idee. Configuraties van afgelopen paar maanden, lijkt erg veel op elkaar zelfs tukken tekst worden letterlijk over genomen.

Tevens ben ik het eens met BTU_Jorne van een paar reacties hierboven. De configuraties zijn niet echt representatief voor hun doel. Game systeem moet geen desktop systeem worden. En ik baal al helemaal dat het deze keer een volledige AMD setup is. Terwijl deze prijzen van Intel toch redelijk goed mee komen de laatste tijd.

In ieder geval heb ik me nooit wat van deze Guides aangetrokken, aangezien ik toch mijn eigen wensen heb en deze zelf wel uitzoek.

In plaats van dit soort guides zou ik liever iets willen zien als een prijs/kwaliteits test van verschillende onderdelen. Een tijdje terug stond er zo'n test voor CPU's op (ik dacht) anandtech. Daarin lieten ze bijvoorbeeld duidelijk zien hoeveel 3dmarks per dollar je krijgt. Dit zouden ze niet voor alleen een CPU moeten doen maar gewoon voor de basis die afhankelijk is van je CPU. Dus cpu + moederbord + geheugen. En dan de prijs/kwaliteit verhouding van zo'n systeem in verschillende testen. Zo kan je dan precies zien wat voor configuratie voor jouw toepassingen de beste (goedkoopste) keuze is. Mischien een ideetje voor t.net?

edit: Het volgende bericht bedoelde ik, nieuws: 23 desktopprocessors in het strijdveld geplaatst
Deze BBG blinkt wederom niet uit in het consequent zijn.

Bij het budget, MM en high-end systeem worden telkens de floppydisk weggelaten; echter bij het werkstation zien we hem weer met de volgende redenering:
Omdat Windows tijdens de installatie nog steeds geen mogelijkheid biedt om drivers te installeren vanaf andere media dan floppy, zijn we genoodzaakt om 4 euro en 90 cent te spenderen aan een nostalgische diskettedrive van het merk Samsung
Zou dit niet het geval zijn bij de andere systemen? Minstens 2 van de 3 andere systemen hebben voor zover ik weet precies dezelfde S-ATA controller, en hebben dan waarschijnlijk dan ook die flop nodig.
Ik denk dat ze bedoelen dat je voor een RAID controller nog steeds drivers van een floppy moet laden (F6)..

Geef mij maar een floppydrive in ELK systeem. Blijft handig.. ;)
Voor een multimediamachine zou ik persoonlijk toch wel een goede geluidskaart verwachten en niet zo'n onboard geluidskaart. Voor de rest vind ik het weer een prima Bestbuy guide.
Gek, Asus A8N-VM CSM, (C51) wordt nog niet geleverd door Asus, dit zal nog paar weken duren op zijn minst omdat het mainboard problemen heeft. Daarnaast zijn er ook nog geen reviews geweest of ook nog maar een mainboard over de toonbank gegaan.

Daarbij zijn er verschillende vendors zoals MSI, Gigabyte, ECS, Biostar die het mainboard goedkoper zullen gaan leveren.

Graag wil ik weten waarom voor dit Asus mainboard is gekozen... ik kan namelijk geen een argument vinden in de tekst.
High-end gamesysteem:
Omdat steeds meer mensen data op flashkaartjes hebben staan, uit bijvoorbeeld een mp3-speler of een digitale camera, is ervoor gekozen om een flashkaartlezer in het systeem op te nemen.
Workstation:
Een card reader voor het inlezen van flashkaartjes uit bijvoorbeeld digitale camera's mag uiteraard niet ontbreken in een workstation.
Noem eens één veelgebruikt apparaat wat gebruik maakt van flashmedia en géén aansluiting heeft in de vorm van een USB kabel. Om zo'n ding voor een camera aan te schaffen is natuurlijk helemaal stom, bij die camera zit al een usb kabel!
Heb je wel eens met een digitale camera gewerkt? Het is uitermate onhandig om telkens een usb-kabeltje in de camera te moeten prutsen. Die kabel zal in de weg liggen als je 'm niet nodig hebt of in het ergste geval kwijtraken. Het kost ook nog eens accutijd en het zal in veel gevallen trager gaan dan een snelle cardreader. Een ingebouwde card reader is een veel nettere en snellere oplossingen.
Waarom zit er geen Flashreader bij het Multimedia systeem? Daar zou ik 'm nou juist verwachten....
En voor zo'n 15 euro had dat ook nog wel binnen het budget gepast!
Heb je wel eens met een digitale camera gewerkt?
Yep
Het is uitermate onhandig om telkens een usb-kabeltje in de camera te moeten prutsen.
Dan heb je volgens mij een camera die slecht ontworpen is. Bij de drie camera's die ik tot nu toe heb gehanteerd kon ik na een paar keer al de kabel er makkelijk in zetten.
Die kabel zal in de weg liggen als je 'm niet nodig hebt of in het ergste geval kwijtraken.
Dan ben je een sloddervos imho. Die kabel kun je zat netjes om de voet van je monitor heen leggen of weer opbergen in het tasje die bij de camera kwam. Bovendien, als je de kabel in de USB poort laat zitten raak je 'm echt niet zomaar kwijt. (En als je niet genoeg USB poorten hebt, koop je toch een USB hub?)
Het kost ook nog eens accutijd en het zal in veel gevallen trager gaan dan een snelle cardreader.
Mwa, hoe snel is USB? 50MB/sec? Dan doe je iets van 20 seconden over 1GB. Als dat je te lang duurt moet je je misschien eens laten controleren op ADHD :+
Een ingebouwde card reader is een veel nettere en snellere oplossingen.
Zie mijn eerdere 'sloddervos' opmerking. Bovendien, als je het kaartje steeds uit je camera moet halen, in de cardreader moet proppen en andersom, heb je dan niet een grotere kans dat de contactpunten van dat kaartje beschadigd raken?
FOUT!
Ik vind jou een beetje een zeursnor.

Het overzetten via USB duurt wel degelijk vrij lang.
- Nog even een bron: http://www.everythingusb.com/usb2/faq.htm waar staat: USB 1.1 allowed a maximum transfer rate of 12Mbits/second.

Daarnaast de batterij: Ik vergeet het apparaat altijd uit te zetten als ik ondertussen de foto's aan het bekijken ben.

Ik heb mijn USB kabels zeker niet altijd bij me, en al helemaal niet in mijn camera-tasje. Onhandig zeg.

Bovendien is zo'n cardreader handig als er iemand langskomt met zo'n MM-kaartje + camera, en jij zelf niet een bijpassende USB kabel hebt.

Ik maak zelf wel uit of ik een sloddervos ben of niet. Maar ik ga in ieder geval niet mijn kabeltje rond 1 van mijn monitoren zitten binden... pfffft.
FOUT!
Ik vind jou een beetje een zeursnor.

Het overzetten via USB duurt wel degelijk vrij lang.
- Nog even een bron: http://www.everythingusb.com/usb2/faq.htm waar staat: USB 1.1 allowed a maximum transfer rate of 12Mbits/second.
In de praktijk valt dit best mee. Ik vind het in ieder geval niet te lang duren om foto's en bestanden via m'n camera te kopiëren (up and down). :)
Daarnaast de batterij: Ik vergeet het apparaat altijd uit te zetten als ik ondertussen de foto's aan het bekijken ben.
Mijn camera gaat vanzelf uit (nee, niet omdat de batterijen op zijn) na een door mij ingestelde tijd. :)
Ik heb mijn USB kabels zeker niet altijd bij me, en al helemaal niet in mijn camera-tasje. Onhandig zeg.
Nee, een cardreader in je cameratasje is handig... :P
Bovendien is zo'n cardreader handig als er iemand langskomt met zo'n MM-kaartje + camera, en jij zelf niet een bijpassende USB kabel hebt.
In zo'n geval kan het handig zijn ja, behalve als hij net een kaartje heeft dat jouw cardreader niet kan lezen. (Murphy). Alhoewel de kans bij deze 15 in 1 card reader wel klein is.
Ik maak zelf wel uit of ik een sloddervos ben of niet. Maar ik ga in ieder geval niet mijn kabeltje rond 1 van mijn monitoren zitten binden... pfffft.
Ik ook niet, kabeltje zit tussen m'n bureau en de muur ingeklemd, raakt nooit weg, en zit nooit in de weg.
Als je veel bestanden van de flash card af moet halen, dan is een cardreader zeker aan te raden. Als je de camera met USB aan de PC legt, dan pleegt het overtanken van de bestanden nogal een aanslag op de batterij van de camera.
Daar heb je dan ook oplaadbare batterijen voor ;)
Dat zowieso

Maar bedenk wel dat veel camera's niet via de USB kunnen SCHRIJVEN naar de memory cards. Iets wat wel eens fijn kan zijn als je foto's wilt laten zien aan mensen, maar die je al van je camera verwijderd hebt.
Lijkt me logisch dat ze dan op een cd'tje worden gebrand omdat vrijwel iedereen een cd-rom speler heeft en maar weinig mensen een card-reader. Dus is het nut van die card-reader nog steeds nul-komma-nul.
De meeste USB-interfaces op digitale camera's zijn van het USB 1.1 of het USB 2.0 full speed type. Dat gaat dus niet sneller dan 12Mbit/s. Met andere woorden, voordat je een kaartje van 512MB hebt overgehaalt, ben je op zijn minst 6 minuten verder. Tenminste, in het gunstigste geval. Want mijn ervaring is dat deze tijd eerder rond de tien minuten a een kwartier is.

Met een high-speed USB 2.0 kaartlezer, is dit klusje meestal in minder dan twee minuten geklaart en als je een lekker snel kaartje hebt, is een minuut zelfs geen probleem.

Dus ja, ik heb een kaartlezer en ik zou iedereen die ook maar een computer wil aanschaffen en een digitale camera heeft er ook eentje aanraden.

Maar niet alleen voor digitale fotografie is zo'n lezer handig. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld Tom Tom op mijn Tungsten T|3. Dat staat op een SD-kaart van 1GB. Als ik een nieuwe kaart wil installeren op die SD-kaart, via de T3, neemt me dat minimaal 3 uur in beslag voor een relatief kleine kaart, alla Benelux, om nog maar te zwijgen over een flinke kaart voor bijvoorbeeld Duitsland+Oostenrijk+Zwitserland.... Via de lezer is dat binnen een paar minuutjes gepiept.

En zo zijn er nog meer voordelen. Maar ach, als je er het nut niet van inziet, hoef je hem toch niet te kopen. Bespaart je toch wel weer een euro of 15..... Iets dat je echt niet gaat merken op een systeem van enkele ruggen.....
Bij het workstation wordt gekozen de Logitech Z-2300 omdat een kantoor omgeving niet geschikt is voor 7.1 geluid, maar is een kantoor omgeving dan wel geschikt voor een subwoofer???
Dat ligt er aan aan wie je het vraagt, werkgever of werknemer :P
Ik zou de geluidskaart en de speakers gewoon weglaten bij een workstation. Scheel weer 265 Euro.
Ik ben ook net weer tegen de nForce chipset aangelopen. Als componist afhankelijk van hi end audio kaarten (nee geen SB Live). Nu blijkt mijn Aardvark kaart cq driver mijn nieuwe nForce systeempje (AMD64 3500+ op een A8N SLI) niet zo leuk te vinden (buggy en traag), tevens viel mij op dat ik minder PCI bandbreedte heb dan voorheen op mijn gecrashde Intel platform.

Mischien dat ik iets niet heb ingesteld in het BIOS maar zou niet hoeven mogen moeten. Dus voor een serieuze DAW (digital audio workstation) zou ik voorlopig bij een Intel chipset blijven.

grt, jj
Anoniem: 158244
14 november 2005 09:55
Tweakers,

Ik heb net een AMD 64 X2 4400 processor aangeschaft met een A8N-SLI DELUXE moederboard, na aanleiding van jullie Best Buyers guide September 2005. Echter de standaard bios op het moederboard is niet geschikt voor de processor. Ik zit nu met een computer die niet wil booten, zodat ik de bios kan updaten. Misschien is het dus wel het vermelden waard dat als je een Asus A8N moederboard koopt met een AMD 64 X2 processor dat je eerst de bios laat updaten met een niet X2 processor.

Ik hoop dat jullie dit nog bij deze best buyers guide willen teoveogen...

Groeten,
Marc
Er klopt wel meer niet aan de BBG. Deluxe versies van mobo's en non-deluxe versies die constant door elkaar worden gehaald, niet kloppende opmerkingen, etc. Op GoT loopt er een draadje over, maar daar wordt ook niet meer op gereageerd door de crew.
Boot hij zelfs niet van een floppy?
Highend systeem:
Monitoren: 2 x Dell Ultrasharp 2005FPW - € 736,61 (2x)
In een dual monitor-opstelling stellen de beeldschermen een resolutie beschikbaar van tweemaal 1680 bij 1050 pixels, wat goed is voor niet minder dan 3,5 miljoen pixels.
Ik heb ook deze monitors in een dual-monitor opstelling op een (verouderde) dual DVI Geforce4 kaart. Echter op twee maal 1920x1200, de native resolutie van de monitor. Ik neem aan dat dit een foutje is in de tekst? of kan de videokaart in een dual opstelling maar twee keer 1680 x 1050 aan!?!
weet je zeker dat je niet de 2505fpw hebt?
Oh shit... :o :o
idd, andere monitor. sorry :)
Wat ik me afvraag.

Zoals bekend is de Dothan Pentium M stukken sneller in games dan alle andere processoren. Vooral als je 'm een klein beetje overklokt blaast ie zelfs de Athlon FX series er compleet uit.

De cpu is verder (ook in combinatie met de CT-479 om hem op bijvoorbeeld een P4P800SE te gebruiken) niet duur. Waarom wordt deze nooit gekozen voor games?
niet duur???? ben je gek ofoz een 4000+ of een 3500+ kan je toch ook dik overklokken voor de helft van de prijs van je p-m. de ddurte 2 p-m vallen zowieso al af want die zijn 400+ euro.
Een Petium M is gemaakt voor mobiel gebruik en dus matige koeling. Als je die in een veel beter gekoelde desktop-tower zet ken je veel meer overclocken als een proc die standaard al gemaakt is voor betere koeling.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee