Door Redactie Tweakers

Tweakers.net Best Buy Guide: editie november 2005

Workstation

De workstationconfiguratie is afgestemd op professionele power users die hun systeem gebruiken als het belangrijkste gereedschap voor de dagelijkse werkzaamheden. Voorbeelden van toepassingen zijn beeldbewerking, DTP, webdesign, 3d-modellering, CAD, audio- en videobewerking en software ontwikkeling. Het workstation bestaat uit een allround configuratie die met alle bovengenoemde toepassingen overweg kan en zicht kenmerkt door een hoge performance en ruime prestatiereserves, hoge stabiliteit, hoge beeldresolutie en brede inzetbaarheid. Een comfortabele werkplek is erg belangrijk en daarom hechten we ook veel waarde aan een geluidsarme werking van het systeem.

Score: 0* Processor: AMD Athlon 64 X2 4200+ (2,2GHz, 2x512KB) - Onbekend

AMD Athlon 64 X2 4200+ (2,2GHz, 2x512KB)De totale prijs van de workstationconfiguratie uit de september-editie is in de afgelopen twee maanden vrijwel gelijk gebleven. Daardoor zijn er helaas geen mogelijkheden om de configuratie van een snellere processor te voorzien. Een ernstig probleem mag dat niet genoemd worden, want de dual-core AMD Athlon X2 4200+ biedt zelfs voor zware toepassingen meer dan voldoende prestaties. We kiezen daarom wederom voor deze op de Manchestor-core gebaseerde chip met een kloksnelheid van 2,2GHz en een tweevoudige L2 cache van 512KB. De Athlon X2 4200+ levert ten opzichte van zijn naaste concurrent van Intel, de Pentium D 840, in veel gevallen betere prestaties terwijl de prijs van de AMD-processor momenteel ruim 100 euro lager is.

Naast betere prestaties en een lagere prijs biedt de Athlon X2 een aanzienlijk lager energieverbruik. Het verschil ten opzichte van de Pentium D 840 loopt op van 40 Watt in idle toestand tot bijna 115 Watt onder volledige belasting. De Athlon X2 4200+ kan daardoor eenvoudiger en vooral stiller gekoeld worden. Het dual Opteron- en dual Xeon-platform zijn uit het zicht geraakt nadat we in de juli-editie voor het eerst dual-core desktopprocessors zijn gaan gebruiken in het workstation. Twee single core Opteron- of Xeon-processors zijn duurder dan een vergelijkbare dual-core desktopprocessor. Bovendien zijn Opteron en Xeon-moederborden aanzienlijk duurder dan een high-end voor dual-core geschikt desktopmoederbord.

Vergelijkingstest Athlon 64 X2, Pentium D, dual Opteron en dual Xeon
AMD Athlon X2 3800+ review van Tom's Hardware Guide
Athlon 64 X2 4200+ review van AnandTechScore: 4* Moederbord: Asus A8N-SLI Premium - Onbekend

Asus A8N-SLI PremiumSimpele budgetmoederborden kunnen niet voldoen aan de eisen van de power user. We zoeken onze heil daarom in hogere regionen en vinden daarbij de Asus A8N-SLI Premium op ons pad. De A8N-SLI Premium is gebaseerd op de nVidia nForce4 SLI-chipset en beschikt over alle goodies die deze chipset zo'n aantrekkelijke levensgezel maken voor de Athlon X2-processor. De featurelijst vermeldt de aanwezigheid van vier DIMM-slots, vier PCI Express-slots, drie legacy PCI-slots, acht Serial ATA-poorten, tien USB-poorten, twee FireWire-aansluitingen en een S/PDIF-uitgang met zowel een coaxiale als optische interface. Verder beschikt het moederbord over twee gigabit poorten en SLI-ondersteuning. De selectie tussen normale en SLI-modus vindt automatisch plaats zodat er in tegenstelling tot andere moederbord geen aparte SLI-selector nodig is.

Asus heeft veel aandacht besteed aan een geluidsarme koeling van de nogal heetgebakerde nForce4 SLI-chipset. Een heatpipe verplaatst de hitte van de northbridge naar een heatsink die dicht in de buurt van het CPU-socket is gepositioneerd, zodat de heatsink gekoeld kan worden met airflow van de CPU-koeler. De A8N-SLI Premium heeft ondersteuning voor de zeer goed presterende PCI Express SATA RAID-adapters van Areca, dus ook de liefhebbers van snelle en betrouwbare storage kunnen met dit moederbord aan hun trekken komen.

Asus A8N-SLI Premium review door Hot Hardware
Asus A8N-SLI Premium review door PC Stats
Asus A8N-SLI Premium review door T-BreakScore: 4.5* CPU-koeling: Zalman CNPS9500 LED - Onbekend

Zalman CNPS9500 LEDDe boxed heatsink/fan van de Athlon 64 X2 4400+ gaat een werkloos bestaan tegemoet, want in plaats van de meegeleverde koeler kiezen we voor de Zalman CNPS9500 LED. De CNPS9500 LED is uitgerust met drie heatpipes, die de hitte naar windtunnelvormige koelvinnen geleiden. Zoals de naam reeds doet vermoeden, beschikt de Zalman CNPS9500 LED over geïntegreerde sfeerverlichting. De tests wijzen uit dat de CNPS9500 LED bij gelijke geluidsproductie betere koelprestaties heeft dan zijn voorganger, de Zalman CNPS7700. Met behulp van de Cool 'n' Quiet en een temperatuurgestuurd toerental van de fan maakt de CNPS9500 LED een vrijwel geruisloze koeling van de processor mogelijk.

Zalman CNPS9500 LED review van Silent PC
Zalman CNPS9500 LED review van FrostyTech
Zalman CNPS9500 LED review van Tech ReportScore: 4* Geheugen: 2 x 1GB PC3200 DDR, CL3 (Kingston ValueRAM) - € 39,95 (2x)

1GB PC3200 DDR, CL3 (Kingston ValueRAM)We trekken twee PC3200 geheugenreepjes van 1GB uit het schap zodat geheugenvretende applicaties onbelemmerd hun gang kunnen gaan. De twee overgebleven DIMM-slots op de Asus A8N-SLI Premium bieden voldoende uitbreidingsmogelijkheden voor de toekomst.Score: 0* Videokaart: XFX GeForce 6600 256MB (PCIe, 2x DVI) - Onbekend

XFX GeForce 6600 256MB (PCIe, 2x DVI)De prestaties van de videokaart zijn voor het merendeel van de workstationtoepassingen van ondergeschikt belang. Alleen gamedevelopers, 3d modellers en mensen die op een andere wijze met 3d visulatie bezig zijn, hebben baat bij een snelle videokaart. Vaak resulteert dat echter in zeer specifieke en kostbare wensen. De XFX GeForce 6600 die we in deze editie gebruiken is zeker geen hoogvlieger als het op prestaties aankomt, maar dankzij passieve koeling en dual DVI is hij wel uitermate geschikt voor (2d) workstations. Voor gebruikers die wél hoge grafische prestaties nodig hebben, is de GeForce 7800 GT een goed alternatief.

nVidia GeForce 7800 GT review
ATi FireGL V5000 review
Vergelijkingstest van workstationvideokaartenScore: 0* Geluidskaart: Terratec Aureon 7.1 Universe - Onbekend

Terratec Aureon 7.1 UniverseBij de keuze van de geluidskaart moet er gewogen worden tussen de zware eisen van gebruikers, die hun systeem voor audiofiele doeleinden inzetten, en de minder heftige wensen van gebruikers die enkel wat achtergrondmuziek en systeembiepjes willen weergeven. De scherp geprijsde Terratec Aureon Universe 7.1 biedt een uitgebreide featureset met onder andere ondersteuning voor 24-bit 192KHz weergave en 24-bit 96KHz opname. Via de bijgeleverde breakout box kunnen allerhande analoge en digitale interfaces aangesloten worden. De ASIO-drivers van Terratec hebben een lage latency. Dit maakt de Aureon Universe 7.1 geschikt voor professionele geluidsbewerkingssoftware.

Terratec Aureon 7.1 Universe review* Serial ATA RAID-controller: nForce 4 SLI en onboard Silicon Image Sil3114

nForce 4 SLI en onboard Silicon Image Sil3114De Asus A8N-SLI Premium is gebaseerd op de nVidia nForce 4 SLI-chipset. Deze beschikt over een 4-poorts Serial ATA-controller met ondersteuning voor 3Gb/s poortsnelheid en native command queuing, waarmee de nieuwste SATA-harde schijven optimaal bediend worden. De geïntegreerde SATA-controller is verder voorzien van ondersteuning voor de RAID-levels 0, 1 en 10. In onze test van Windows software RAID heb je kunnen lezen dat de nForce-controller in staat is om zeer hoge transfer rates te halen: 280MB/s met vier Raptors in RAID 0 is geen probleem. De Serial ATA-poorten van de chipset worden aangevuld met nog eens vier aansluitingen die door een Silicon Image Sil3114-controller beschikbaar worden gesteld. Ook deze controller biedt RAID-functionaliteit, maar omdat de communicatie via de legacy PCI-bus verloopt is de bandbreedte en schaalbaarheid aanzienlijk minder dan van de nForce-controller.

Windows software RAID opnieuw bekeken* Netwerkcontroller: nForce 4 SLI en onboard Marvell gigabit-controller

nForce 4 SLI en onboard Marvell gigabit-controllerHet Asus-moederbord is uitgerust met twee gigabit ethernet controllers, waarvan één geïntegreerd in de chipset. Daarmee doet het moederbord in functionaliteit niet onder voor een dual processor workstationbord. De geïntegreerde gigabit controller is rechtstreeks aangesloten op de northbridge interconnect zodat de PCI-bus vrij blijft voor andere devices. De tweede gigabit controller is afkomstig van Marvell en communiceert wel via de gewone 32-bit 33MHz PCI-bus.Score: 4.5* Primaire HDD: Western Digital Raptor WD740GD 73GB - Onbekend

Western Digital Raptor WD740GD 73GBDe Western Digital Raptor WD740GD is inmiddels bijna twee jaar op de markt en hoewel deze 10.000 toeren disk enigszins op leeftijd begint te komen, mag hij zich nog steeds de snelste van alle Serial ATA-harde schijven noemen. De Raptor WD740GD combineert prestaties van topniveau met een hoge betrouwbaarheid en een prijs die in dit segment zeer aantrekkelijk genoemd mag worden. Ondanks een 33 procent hoger toerental presteren de snelste 15.000 toeren SCSI- en SAS-harde schijven slechts marginaal beter in workstationtoepassingen. De Raptor WD740GD levert zijn uitstekende prestaties bovendien bij een acceptabel geluidsniveau dat niet hoger is dan het niveau van 7200rpm desktop-harde schijven.

Tot de introductie van de volgende generatie Raptor, vermoedelijk aan het einde van het eerste kwartaal van 2006, of de komst van een andere snelle Serial ATA-harde schijf, blijven we daarom vertrouwen op de bewezen prestaties van de Raptor WD740GD.

Vergelijking van Serial ATA-harde schijvenScore: 4.5* Secundaire HDD's: 2 x Hitachi Deskstar T7K250 250GB - Onbekend

Hitachi Deskstar T7K250 250GBDe geringe opslagcapaciteit van de Raptor WD740GD zal aangevuld worden met twee 7200rpm SATA-harde schijven, die afhankelijk van de behoefte aan redunancy of prestaties geconfigureerd kunnen worden in RAID 1 of RAID 0. Vrijwel alle fabrikanten van harde schijven hebben in de afgelopen maanden nieuwe modellen op de markt gebracht. De beste prestaties worden momenteel geleverd door het mechaniek dat Western Digital in de Caviar SE16 400GB en de Caviar RAID Edition 2 gebruikt. Helaas zijn beide harde schijven alleen verkrijgbaar met een capaciteit van 400GB. Het bijbehorende prijskaartje is nog te hoog gegrepen voor de workstationconfiguratie. In de goedkopere klasse van 250GB desktopharde schijven biedt de Hitachi Deskstar T7K250 prima prestaties tegen een aantrekkelijke prijs. Goede alternatieven zijn de Maxtor DiamondMax 10 250GB en de Western Digital Caviar SE16 250GB.

Benchmarkresultaten SATA-harde schijven
Vergelijking van 3,0Gbps SATA-harde schijven
Seagate Barracuda 7200.9 en WD Caviar RE2 benchmarksScore: 4* Dvd-brander: NEC ND-4550 (zwart) - Onbekend

NEC ND-4550 (zwart)In de voortdurende evolutie van de dvd-brander heeft NEC recentelijk een stap voorwaarts gezet met de introductie van de ND-4550. Ten opzichte van de ND-3540 biedt het nieuwe model een hogere brandsnelheid van DVD-R-schijfes (nu op zestienvoudige snelheid) en ondersteuning voor het bakken van DVD-RAM's. De voorlopige bevindingen van CDFreaks over de nieuwe brander zijn zeer positief. Omdat de prijs slechts enkele euro's hoger is dan zijn voorganger verwerft de ND-4550 als vanzelfsprekend een plekje in de workstationconfiguratie.

NEC ND-4550 first look van CDFreaks
NEC ND-4550 topicScore: 3.5* Dvd-speler: LiteOn SOHD-167T (zwart) - Onbekend

LiteOn SOHD-167T (zwart)Bij sommige handelingen kan het handig zijn om over een tweede optische drive te kunnen beschikken. Omdat een paar tientjes voor een dvd-rom drive er wel vanaf kunnen, wordt het workstation voorzien van een LiteOn SOHD-167T, die dvd's op maximaal zestienvoudige snelheid en cd's op maximaal 48-speed kan inlezen. De LiteOn SOHD-167T leverde goede prestaties in de LiteOn SOHD-167T review
Vergelijking van dvd-rom drivesScore: 0* Diskettedrive: Samsung 3,5 inch floppy drive (zwart) - Onbekend

Samsung 3,5 inch floppy drive (zwart)Omdat Windows tijdens de installatie nog steeds geen mogelijkheid biedt om drivers te installeren vanaf andere media dan floppy, zijn we genoodzaakt om 4 euro en 90 cent te spenderen aan een nostalgische diskettedrive van het merk Samsung.Score: 3.5* Flash-lezer: Apacer Embedded Card reader 15 in 1 (zwart) - Onbekend

Apacer Embedded Card reader 15 in 1 (zwart)Een card reader voor het inlezen van flashkaartjes uit bijvoorbeeld digitale camera's mag uiteraard niet ontbreken in een workstation. De Embedded Card reader van Apacer leest vrijwel alle denkbare flashformaten en beschikt bovendien over een USB-poort. Onze keuze gaat uit naar de zwarte variant.* Draagbare opslag: Geheugenstick 256MB USB 2.0 - Onbekend

Geheugenstick 256MB USB 2.0Als alternatief voor de trage en krappe diskette wordt het workstation uitgerust met een USB-stick. Deze draagbare geheugensticks zijn erg handig voor het snel uitwisselen van drivers en documenten. Op moderne moederborden kunnen ze tevens gebruikt worden om naar DOS of een ander licht besturingssysteem te booten. Dit is erg nuttig voor het uitvoeren van een BIOS of firmware update. De sticks met een geheugen van 256MB hebben momenteel de beste prijs/capaciteit-verhouding.Score: 4.5* Behuizing: Cooler Master CM Stacker STC-T0 - Onbekend

Cooler Master CM Stacker STC-T0Om ruimte te kunnen bieden aan zowel de bovengenoemde componenten als eventuele toekomstige uitbreidingen wordt het workstation ingelijst in een Cooler Master CM Stacker STC-T01. Deze behuizing heeft maar liefst elf 5,25 inch drive bays en ondersteunt zowel Extended ATX- als BTX-moederborden. Bovendien is het mogelijk om twee voedingen in de kast te plaatsen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Cooler Master Stacker met groot enthousiasme door de tweakers community is ontvangen. Het design van de kast straalt degelijkheid uit, zonder overbodige franje en niet ter zake doende frutsels die behuizingen van Taiwanese afkomst vaak zo'n goedkope uitstraling geven. In het front panel van de kast zijn zes USB-aansluitingen aangebracht. Mocht er behoefte zijn aan extra koeling dan is het prettig om te weten dat de behuizing volgestopt kan worden met acht fans en een 30cm cross flaw fan, die de onderdelen op het moederbord van een fris briesje kan voorzien. De Stacker wordt standaard geleverd met 12cm en 8cm outtake fans en een 12cm intake fans. Dit genereert samen met de twee fans in de voeding voldoende airflow om het systeem te koelen.

Cooler Master Stacker ervaringentopic
Cooler Master Stacker review door System Cooling
Cooler Master Stacker review door Viperlair.comScore: 0* Voeding: Tagan TG530-U15, 530W (ATX 2.01, PCI-e) - Onbekend

Tagan TG530-U15, 530W (ATX 2.01, PCI-e)Een zware dual-core configuratie vraagt om een sterke en stabiele voeding. De exemplaren van Tagan zijn vanwege hun stabiliteit, afwerking, lage geluidsproductie, aantrekkelijke prijs en flexibele ondersteuning van ATX12V en EPS12V al geruime tijd erg populair onder dual processor workstationgebruikers. Onlangs is het bedrijf begonnen met de levering van zijn nieuwe Easycon-serie, die beschikt over afkoppelbare stroomkabels. Hiermee wordt het mogelijk om alleen de kabels aan op de voeding aan te sluiten die ook daadwerkelijk worden gebruikt om onderdelen van stroom voorzien. Een prachtige vinding die niet alleen het aanzien maar ook de airflow van de behuizing verbetert. Onze keuze valt op de Tagan TG530-U15. Dit model heeft een vermogen van 530 Watt en beschikt naast een universele EPS12V- en ATX12V 2.01-connector over zes Molex-connectors, twee mini-connectors, twee SATA-stroom- connectors en twee PCI Express-stroomconnectors. Een 12cm ventilator zorgt voor stille koeling.Score: 4* Monitoren: 2 x Dell Ultrasharp 2005FPW - Onbekend

Dell Ultrasharp 2005FPWHet workstation wordt opnieuw uitgerust met twee Dell Ultrasharp 2005FPW-breedbeeldschermen. De Ultrasharp 2005FPW kan rekenen op lovende kritieken van gebruikers en is volgens vooraanstaande reviewsites toonaangevend in zijn klasse. Het WSXGA+-paneel beschikt over een responstijd van 12ms en heeft een contrastverhouding van 600 op 1. In een dual monitor-opstelling stellen de beeldschermen een resolutie beschikbaar van tweemaal 1680 bij 1050 pixels, wat goed is voor niet minder dan 3,5 miljoen pixels. De breedbeeldverhouding maakt de Ultrasharp 2005FPW uitstekend geschikt voor video- en fotobewerking. Het zwarte uiterlijk matched perfect met de andere zichtbare onderdelen van het workstation.

Dell Ultrasharp 2005FPW ervaringentopic
Apple Cinima Display 20" en Dell Ultrasharp 2005FPW vergelijkingScore: 4.5* Luidsprekers: Logitech Z-2300 - Onbekend

Logitech Z-2300Het nut van multi-channel speakersets bij een workstation is discutabel aangezien er in kantooromgevingen vaak geen plaats voor is, en er in geluidsstudio's superieure HiFi-speakers of studio monitors gebruikt zullen worden. Een 2.1 speakerset is beter gepast voor kantoorwerk. Logitech heeft met de Z-2300 een stijlvol gevormde set op de markt gebracht waarmee volgens de reviews hele mooie golfvormen geproduceerd kunnen worden.

Logitech Z-2300 reviewScore: 4.5* Toetsenbord: Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000 - Onbekend

Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000Een goede werkhouding en ergonomie is vanzelfsprekend van groot belang voor mensen die langdurig gebruikmaken van computers. Toetsenborden met een ergonomische layout kunnen een uitkomst zijn voor mensen die het tienvingerig typen beheersen. Recentelijk heeft Microsoft onder de naam Natural Ergonomic Keyboard 4000 een nieuw ergonomische toetsenbord op de markt gebracht. Dit toetsenbord mag gezien worden als de directe opvolger van de veel gewaardeerde Natural Keyboard Pro. Naast de gespleten layout zijn de aanwezigheid van een back en forward toets en een zoomknop opvallende features van de Natural Ergonomic Keyboard 4000. Uiteraard ontbreken ook de nodige multimediatoetsen niet. Microsoft heeft ervoor gekozen om de traditionele layout van het insert/page down-eiland in tact te laten. Met name software developers zullen de conventionele plek van de insertknop, die bij veel nieuwe toetsenborden naar een minder toegankelijk plek is verhuisd, kunnen waarderen. Voor gebruikers die regelmatig een rekenmachine hanteren zijn de backspace en de knoppen voor het vergelijkingteken en de aanhalingstekens boven het numerieke pad een uitkomst. Het elegante design van de Natural Ergonomic Keyboard 4000 wordt afgerond met een geïntegreerde polssteun die is bekleed met een comfortabel zacht materiaal.

Het moge duidelijk dat de zoektocht naar het meest ideale toetsenbord een zeer persoonlijke aangelegenheid is. Het is aan te raden om diverse toetsenborden in de winkel te testen alvorens tot aanschaf over te gaan. Langdurig gebruik is echter nodig om vast te kunnen stellen of een toetsenbord écht prettig werkt.

Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000 reviewScore: 4.5* Muis: Logitech G5 Laser Mouse - Onbekend

Logitech G5 Laser MouseVoor de keuze van de muis vallen we terug op het beproefde ontwerp van de Logitech MX500. De meest geavanceerde incarnatie van dit design is de Logitech G5 Laser Mouse, die dankzij hoge resolutie lasertechnologie een zeer hoge precisie heeft. Er wordt bewust gekozen voor een muis-met-draad vanwege het lagere gewicht en de daaruit vloeiende ergonomische voordelen. Niets staat echter in de weg om het workstation te voorzien van een draadloze muis zoals de G7, MX610 en MX1000 van Logitech.

Logitech G5 Laser Mouse review
Logitech G5 / G7 ervaringentopicActuele totaalprijs: € 79,90

ProductPrijs
ProcessorAMD Athlon 64 X2 4200+ (2,2GHz, 2x512KB)€ 417,-
MoederbordAsus A8N-SLI Premium€ 161,20
CPU-koelingZalman CNPS9500 LED€ 39,90
Geheugen2 x 1GB PC3200 DDR, CL3 (Kingston ValueRAM)€ 201,50
VideokaartXFX GeForce 6600 256MB (PCIe, 2x DVI)€ 123,03
GeluidskaartTerratec Aureon 7.1 Universe€ 144,26
Serial ATA RAID-controllernForce 4 SLI en onboard Silicon Image Sil3114
NetwerkcontrollernForce 4 SLI en onboard Marvell gigabit-controller
Primaire HDDWestern Digital Raptor WD740GD 73GB€ 171,45
Secundaire HDD's2 x Hitachi Deskstar T7K250 250GB€ 208,02
Dvd-branderNEC ND-4550 (zwart)€ 42,95
Dvd-spelerLiteOn SOHD-167T (zwart)€ 17,-
DiskettedriveSamsung 3,5 inch floppy drive (zwart)€ 4,90
Flash-lezerApacer Embedded Card reader 15 in 1 (zwart)€ 13,96
Draagbare opslagGeheugenstick 256MB USB 2.0€ 17,-
BehuizingCooler Master CM Stacker STC-T0€ 126,-
VoedingTagan TG530-U15, 530W (ATX 2.01, PCI-e)€ 102,95
Monitoren2 x Dell Ultrasharp 2005FPW€ 1.473,22
LuidsprekersLogitech Z-2300€ 119,25
ToetsenbordMicrosoft Natural Ergonomic Keyboard 4000€ 39,90
MuisLogitech G5 Laser Mouse€ 55,79
Totaalprijs bij opstellen BBG€ 3.479,28

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kunnen opgezocht worden door de bovenstaande configuratie via deze link in je pricewatch winkelmand te plaatsen. De bestaande inhoud van je winkelmand wordt hierbij overschreven.

Reacties (117)

Wijzig sortering
Persoonlijk vind ik zowel de guide van het HIGH end gamesysteem als die van het workstation helemaal niks!

En nu het waarom :Y)

Het HIGH-end gamingsysteem bevat een amd64 3500? das niet high-end!! Dat is een middelmatige processor (hij levert wel goede prijs kwalitiet, maar dat heeft niks met high end te maken)
En dan er wel een uber videokaart indrukken, die op hoge reso's finaal wordt ge-bottlenecked door die processor!
Nogal zinloos!
En dan het scherm.. een tft? leuk hoor 4ms maar een goed CRT scherm is vele malen beter dan een tft voor het gamen...

En dan de bijgedane prularia.. een cardreader in een gamesysteem??? een dvd-brander en een dvd speler?
Een 250 gig schijf?? hoeveel spelen wil je installeren? 80?
En waarom een dure proc koeler erbij? wil je gaan overclokken? zoja.. waarom er dan twinmos geheugen op pc3200.. ??
Als je er dan gewoon een lading troep bij wilt hebben.. zodat iedereen er mee kan spelen.. waar is dan de printer de scanner en de bluetooth connectie.. Heeft iedereen in het gezin er wat aan :Y)

Een workstation? zonder pci-x geen dual proccessor en ecc geheugen? en dan plat weg zeggen dat een onboard raid controller goed genoeg is.. :S
Een idioot grote kast.. en er vervolgens niks in duwen..
Neej een workstation heeft stabieliteit nodig en gewoon meer functionaliteit...

Ik zal wel helemaal afgebrand worden.. maar zo be het!
Dit is gewoon een pricewatch optel sommetje geweest en een hele slechte een!! En das mijn mening :D
Het HIGH-end gamingsysteem bevat een amd64 3500? das niet high-end!! Dat is een middelmatige processor (hij levert wel goede prijs kwalitiet, maar dat heeft niks met high end te maken)
En dan er wel een uber videokaart indrukken, die op hoge reso's finaal wordt ge-bottlenecked door die processor!
Nogal zinloos!
Die bottleneck zal wel meevallen. :) Zo groot is het relatieve verschil tussen een 3500+ en een 3800+ of 4000+ echt niet. Als de 3500+ echt de bottleneck is, is de 4000+ dat net zo goed. Dan kan je beter wat details hoger zetten zodat je videokaart zwaarder belast wordt. Het is echt wel mogelijk om die nuttig aan het werk te houden! Je geld is IMO beter besteed aan een goede videokaart dan aan een processor. Bij videokaarten is de relatieve performancewinst die je behaalt met een duurdere kaart per euro veel hoger dan bij processors.
En dan het scherm.. een tft? leuk hoor 4ms maar een goed CRT scherm is vele malen beter dan een tft voor het gamen...
Als je uitsluitend FPS speelt en allergisch bent voor de meest minieme vorm van ghosting - wellicht. Als je een conservatieve opvatting hebt over hoe games eruit horen te zien, vooruit. Maar ik prefereer toch echt om mijn RPGs te spelen op een groot, plat scherm dat niet zelfstandig mijn kamer naar de 30 graden stookt en driekwart van mijn bureau inneemt ;)
En dan de bijgedane prularia.. een cardreader in een gamesysteem??? een dvd-brander en een dvd speler?
Een 250 gig schijf?? hoeveel spelen wil je installeren? 80?
En waarom een dure proc koeler erbij? wil je gaan overclokken? zoja.. waarom er dan twinmos geheugen op pc3200.. ??
Als je er dan gewoon een lading troep bij wilt hebben.. zodat iedereen er mee kan spelen.. waar is dan de printer de scanner en de bluetooth connectie.. Heeft iedereen in het gezin er wat aan
Als je uitsluitend een PC wil om te gamen, koop dan een console... High end hardware speciaal gemaakt om te gamen voor nog geen 500 euro. En, geloof het of niet, zelfs die heeft een DVD speler ;) Van een PC verwacht ik dat ie meer kan dan uitsluitend games draaien. Een grote harde schijf, DVD-brander (speler hoeft van mij niet) en card reader zie ik als basisfunctionaliteit.
Jorne heeft naar mijn idee zeker wel een punt.

Ik heb het in het verleden wel vaker gezegd: die systemen die hier worden aangeprezen zou je zo kunnen halen bij de Aldi, Lidl en Kruidvat. Echt bijzonder is het allemaal niet. Het predikaat "voor de tweaker" is er in ieder geval niet op van toepassing.

Als je dit soort systemen gaat samenstellen dan zit ik meer te wachten op Pentium-M achtige systemen (eventueel vet overgeclockt) op een desktop moederbord. Niet deze fantasieloze meuk.

Ik begrijp best dat het samenstellen van systemen nooit goed is en dat er altijd wat beters te vinden is voor minder geld. Op zich kan dat best een leuke discussie opleveren... Maar deze systemen geven weinig stof voor echt een interessante discussie. Je kan het hoogstens afzeiken.
Die bottleneck zal wel meevallen. Zo groot is het relatieve verschil tussen een 3500+ en een 3800+ of 4000+ echt niet. Als de 3500+ echt de bottleneck is, is de 4000+ dat net zo goed. Dan kan je beter wat details hoger zetten zodat je videokaart zwaarder belast wordt. Het is echt wel mogelijk om die nuttig aan het werk te houden! Je geld is IMO beter besteed aan een goede videokaart dan aan een processor. Bij videokaarten is de relatieve performancewinst die je behaalt met een duurdere kaart per euro veel hoger dan bij processors.
Hier ben ik het niet mee eens, omdat een amd 4000+ en een 7800gt volgens mij beter toekomst bestendig zijn dan een 3500+ en 7800gtx Tevens heb je dan ook meer proc kracht voor al die andere dingen die je met je pc doet naast het gamen.

-Over de schermen. Ik snap best dat niet iedereen de ruimte heeft voor een 21inch scherm a 40kilo.. maar das een keuze voor ieders apart. Maar je bent hier wel een game systeem aan het samenstellen. Niet een ruimte besparend systeem.
Als je uitsluitend een PC wil om te gamen, koop dan een console... High end hardware speciaal gemaakt om te gamen voor nog geen 500 euro. En, geloof het of niet, zelfs die heeft een DVD speler Van een PC verwacht ik dat ie meer kan dan uitsluitend games draaien. Een grote harde schijf, DVD-brander (speler hoeft van mij niet) en card reader zie ik als basisfunctionaliteit.
Ik zou hier niet op in hoeven te gaaan aangezien dit een beetje flamen is.. met je console argument. Maar aangezien ik toch bezig ben.

Ga jij fijn op je console 3d shooters en rts games spelen! *zucht*

En natuurlijk moet er een dvd-speler in... maar niet bijde.. Dat is niet nodig! of je hobby moet zijn illegale kopieen maken van je gehuurde/geleende game/films
Maar omdaar nou rekening mee te moeten houden

Ik zou kwa harddisks eerder voor 2x80 gig kiezen (die zijn er ook met met sata 2 en ncq te krijgen) dan kan je raid 0 draaien heb je meer snelheid en haal je deels de harddisk bottleneck weg voor games
80GB is nogal magertjes lijkt mij.
UT2k4 is met alle BonusPacks al 10GB
FEAR is ook al snel 5GB
En als je net zoon sch**thekel hebt aan cdroms wisselen als ik, heb je ook al snel voor een paar tientallen GBs aan images op je schijf staan. (Medialibrary van 40GB daargelaten.)

En wat het workstationstysteem betrefd: Er zijn ZO'N mooie Opteron 165 en 175's die dualcore op S939 passen. Heb je toch fijn een goedkoop consumentenmobo maar wel een betrouwbare opteron met ECC!

Over de term high-end zal ik maar zwijgen.
Wil je een echt highendsysteem dan stuur ik je door naar Alienware waar je steeds het duurste aan mag klikken.
Wil je een prijs-kwaliteitsysteem dan zoek ik het voor je uit met prijslijst en benchmarks langs elkaar.
Maar als je een highendprijs-kwaliteitsysteem zoekt sta ik met me mond vol tanden. Prijzen gaan dan zo hard omhoog per prestatie dat het moeilijk in te schatten is of je de FX55 of 3800 moet kiezen |:(
Ik ben het maar met een heel klein gedeelte met je eens.

Wat er niet klopt aan je verhaal:
Het HIGH-end gamingsysteem bevat een amd64 3500? das niet high-end!! Dat is een middelmatige processor
Volgens die logica zou er altijd een processor uitgekozen worden die op dit moment (bijna) het snelste is. Waardoor dus onnodig duur. Zoek voor de grap eens een review op wat het uitmaakt of je een 3500+ of een 4000+ hebt.
En dan het scherm.. een tft? leuk hoor 4ms maar een goed CRT scherm is vele malen beter dan een tft voor het gamen...
Ik ben zelf ook nog steeds een groot voorstander van CRT schermen, maar dan moet je er wel argumenten bij geven.
Een 250 gig schijf?? hoeveel spelen wil je installeren? 80?
Aah kom op zeg. 250GB is minimaal. Je slaat hopenlijk toch wel wat meer op dan alleen maar spellen.
En waarom een dure proc koeler erbij? wil je gaan overclokken? zoja.. waarom er dan twinmos geheugen op pc3200.. ??
Omdat een Zalman koeler stil is, dat staat er toch? Niet bijzonder overtuigend aangezien de rest van de pc nog steeds een pokke herrie maakt. Maar het idee is er. Bovendien kan je prima overklokken met standaard pc3200 geheugen. Sterker nog; Het maakt geen zak uit wat voor geheugen je gebruikt aangezien een amd64 processor veel minder afhankelijk is van de grootte van de bandbreedte. Voor meer info kun je terecht in het amd64 overkloktopic op GoT.
Ik ben zelf ook nog steeds een groot voorstander van CRT schermen, maar dan moet je er wel argumenten bij geven.
Moet ik dat nou echt uitleggen?
Aah kom op zeg. 250GB is minimaal. Je slaat hopenlijk toch wel wat meer op dan alleen maar spellen.
250 gig minimaal? 2x80 in raid is meer dan genoeg, je maakt een game systeem niet een file server. Ik snap zelf ook wel dat je niet genoeg hebt aan 250gig. Maar nogmaals het is een gamesysteem, dan is het onnuttig om allemaar dingen in te stoppen die niks met gamen te maken hebben (zoals bv, een overvloed aan hd ruimte) Die dingen kunnen dus buiten het budget gehouden worden.
Omdat een Zalman koeler stil is, dat staat er toch? Niet bijzonder overtuigend aangezien de rest van de pc nog steeds een pokke herrie maakt. Maar het idee is er. Bovendien kan je prima overklokken met standaard pc3200 geheugen. Sterker nog; Het maakt geen zak uit wat voor geheugen je gebruikt aangezien een amd64 processor veel minder afhankelijk is van de grootte van de bandbreedte. Voor meer info kun je terecht in het amd64 overkloktopic op GoT.
Je geeft zelf al aan dat die zalman koeler overbodig is..
En ja je kan overclocken met pc3200... Maar als je je proc snelheid vergroot heeft ie ook meer bandbreedte nodig.. je zult dan niet meer 1:1 kunnen draaien wat gewoon nadelig, als je het systeem zo hard mogelijk wilt laten draaien (wat en dat mag ik toch mag aannemen met overclocken wilt bereiken.)

Dus ga zelf dat amd 64 overclock topic es doorlezen.. en bedenk dan ff waarom iedereen er pc4000 mem in gooit.
Crt? hoef je voor mij niet uit te leggen ;-)

250GB minimaal ? Wie bepaalt dat ?
Doe het nog steeds prima met idd. 2x 80 GB (Wd800).
En nog hou ik ruimte zat over. Heb niet voor niks een brander, dus alles maar op HDD bewaren is uit den boze.

Ieder zijn meug natuurlijk, wie het liever lekker makkelijk op de HDD bewaart, moet vooral een vette HDD nemen. Al kom je er dan achter dat je ook aan 250 GB algauw niet meer genoeg hebt.

En over dat geheugen icm. overklokken, doe het goed of doe het helemaal niet. Dit is idd. vlees nog vis.

Trouwens, 't is een game bak en da's in mijn ogen toch net ff anders dan een overklok projectje. Mijn gamebak moet rock-solid zijn, wie wil er nou midden in zijn level "crachen" ?

Overklokken is in deze config in mijn ogen dan ook bijzaak.

Vind de BBG maar een slappe bedoening; Neem bijv. nou die NEC, zeker niet slecht maar ook zeker niet de "beste". Maarja, hij is populair bij de massa dus hopla, prop het er maar bij. Tweakers zou méér dan anderen beter kunnen en moeten weten.

Ook af en toe eens ballen tonen en afwijken van de massa.

En dan die Workstation, da's ook al zo'n halfslachtig geval. Een allegaartje voor iedereen die maar "work" verricht.

Pc''s kun je op verschillende "work-groups" africhten (of alle, maar da's kostbaar en wie doet er voor zijn werk nou alles ?)

Audio specialist > Soundcard erg belangrijk plus eventueel ander exotisch audio spul

Video Specialist > TV-Kaarten/Monitor erg belangrijk en alles wat maar voor een snelle bewerking ervan helpt (CPU/HDD/MEM)

3D-Artist > 3D Videokaart/Monitor erg belangrijk, plus alles wat 3D bewerking helpt versnellen.

Photoshopper > Geheugen/Monitor erg belangrijk.

Kleine nuances, met duidelijke verschillen in waar de nadruk van zo'n config moet liggen.
Ik heb het idee dat het een beetje een haastklus is geweest deze BBG. Er staan zeer veel fouten in de tekst en over de onderdelen is niet echt goed nagedacht.

Bijv: De 6600Gt is namelijk allang niet meer interessant, sinds de komst van de x800gt. Bovendien is de x800 er ook nog, die evenveel kost en beter presteert (zoals al eerder werd vermeld)
Ik heb dat idee ook en ik vind het vooral jammer dat het zo gebeurt. Als er niet genoeg tijd is voor het maken van een nieuwe BBG, maak er dan geen of stel het uit totdat er wel tijd voor is, maar doe dan niet zoiets, want dit komt de geloofwaardigheid niet echt ten goede denk ik.
Ik krijg ook zo'n idee. Configuraties van afgelopen paar maanden, lijkt erg veel op elkaar zelfs tukken tekst worden letterlijk over genomen.

Tevens ben ik het eens met BTU_Jorne van een paar reacties hierboven. De configuraties zijn niet echt representatief voor hun doel. Game systeem moet geen desktop systeem worden. En ik baal al helemaal dat het deze keer een volledige AMD setup is. Terwijl deze prijzen van Intel toch redelijk goed mee komen de laatste tijd.

In ieder geval heb ik me nooit wat van deze Guides aangetrokken, aangezien ik toch mijn eigen wensen heb en deze zelf wel uitzoek.

In plaats van dit soort guides zou ik liever iets willen zien als een prijs/kwaliteits test van verschillende onderdelen. Een tijdje terug stond er zo'n test voor CPU's op (ik dacht) anandtech. Daarin lieten ze bijvoorbeeld duidelijk zien hoeveel 3dmarks per dollar je krijgt. Dit zouden ze niet voor alleen een CPU moeten doen maar gewoon voor de basis die afhankelijk is van je CPU. Dus cpu + moederbord + geheugen. En dan de prijs/kwaliteit verhouding van zo'n systeem in verschillende testen. Zo kan je dan precies zien wat voor configuratie voor jouw toepassingen de beste (goedkoopste) keuze is. Mischien een ideetje voor t.net?

edit: Het volgende bericht bedoelde ik, nieuws: 23 desktopprocessors in het strijdveld geplaatst
Deze BBG blinkt wederom niet uit in het consequent zijn.

Bij het budget, MM en high-end systeem worden telkens de floppydisk weggelaten; echter bij het werkstation zien we hem weer met de volgende redenering:
Omdat Windows tijdens de installatie nog steeds geen mogelijkheid biedt om drivers te installeren vanaf andere media dan floppy, zijn we genoodzaakt om 4 euro en 90 cent te spenderen aan een nostalgische diskettedrive van het merk Samsung
Zou dit niet het geval zijn bij de andere systemen? Minstens 2 van de 3 andere systemen hebben voor zover ik weet precies dezelfde S-ATA controller, en hebben dan waarschijnlijk dan ook die flop nodig.
Ik denk dat ze bedoelen dat je voor een RAID controller nog steeds drivers van een floppy moet laden (F6)..

Geef mij maar een floppydrive in ELK systeem. Blijft handig.. ;)
Voor een multimediamachine zou ik persoonlijk toch wel een goede geluidskaart verwachten en niet zo'n onboard geluidskaart. Voor de rest vind ik het weer een prima Bestbuy guide.
Gek, Asus A8N-VM CSM, (C51) wordt nog niet geleverd door Asus, dit zal nog paar weken duren op zijn minst omdat het mainboard problemen heeft. Daarnaast zijn er ook nog geen reviews geweest of ook nog maar een mainboard over de toonbank gegaan.

Daarbij zijn er verschillende vendors zoals MSI, Gigabyte, ECS, Biostar die het mainboard goedkoper zullen gaan leveren.

Graag wil ik weten waarom voor dit Asus mainboard is gekozen... ik kan namelijk geen een argument vinden in de tekst.
High-end gamesysteem:
Omdat steeds meer mensen data op flashkaartjes hebben staan, uit bijvoorbeeld een mp3-speler of een digitale camera, is ervoor gekozen om een flashkaartlezer in het systeem op te nemen.
Workstation:
Een card reader voor het inlezen van flashkaartjes uit bijvoorbeeld digitale camera's mag uiteraard niet ontbreken in een workstation.
Noem eens één veelgebruikt apparaat wat gebruik maakt van flashmedia en géén aansluiting heeft in de vorm van een USB kabel. Om zo'n ding voor een camera aan te schaffen is natuurlijk helemaal stom, bij die camera zit al een usb kabel!
Heb je wel eens met een digitale camera gewerkt? Het is uitermate onhandig om telkens een usb-kabeltje in de camera te moeten prutsen. Die kabel zal in de weg liggen als je 'm niet nodig hebt of in het ergste geval kwijtraken. Het kost ook nog eens accutijd en het zal in veel gevallen trager gaan dan een snelle cardreader. Een ingebouwde card reader is een veel nettere en snellere oplossingen.
Waarom zit er geen Flashreader bij het Multimedia systeem? Daar zou ik 'm nou juist verwachten....
En voor zo'n 15 euro had dat ook nog wel binnen het budget gepast!
Heb je wel eens met een digitale camera gewerkt?
Yep
Het is uitermate onhandig om telkens een usb-kabeltje in de camera te moeten prutsen.
Dan heb je volgens mij een camera die slecht ontworpen is. Bij de drie camera's die ik tot nu toe heb gehanteerd kon ik na een paar keer al de kabel er makkelijk in zetten.
Die kabel zal in de weg liggen als je 'm niet nodig hebt of in het ergste geval kwijtraken.
Dan ben je een sloddervos imho. Die kabel kun je zat netjes om de voet van je monitor heen leggen of weer opbergen in het tasje die bij de camera kwam. Bovendien, als je de kabel in de USB poort laat zitten raak je 'm echt niet zomaar kwijt. (En als je niet genoeg USB poorten hebt, koop je toch een USB hub?)
Het kost ook nog eens accutijd en het zal in veel gevallen trager gaan dan een snelle cardreader.
Mwa, hoe snel is USB? 50MB/sec? Dan doe je iets van 20 seconden over 1GB. Als dat je te lang duurt moet je je misschien eens laten controleren op ADHD :+
Een ingebouwde card reader is een veel nettere en snellere oplossingen.
Zie mijn eerdere 'sloddervos' opmerking. Bovendien, als je het kaartje steeds uit je camera moet halen, in de cardreader moet proppen en andersom, heb je dan niet een grotere kans dat de contactpunten van dat kaartje beschadigd raken?
FOUT!
Ik vind jou een beetje een zeursnor.

Het overzetten via USB duurt wel degelijk vrij lang.
- Nog even een bron: http://www.everythingusb.com/usb2/faq.htm waar staat: USB 1.1 allowed a maximum transfer rate of 12Mbits/second.

Daarnaast de batterij: Ik vergeet het apparaat altijd uit te zetten als ik ondertussen de foto's aan het bekijken ben.

Ik heb mijn USB kabels zeker niet altijd bij me, en al helemaal niet in mijn camera-tasje. Onhandig zeg.

Bovendien is zo'n cardreader handig als er iemand langskomt met zo'n MM-kaartje + camera, en jij zelf niet een bijpassende USB kabel hebt.

Ik maak zelf wel uit of ik een sloddervos ben of niet. Maar ik ga in ieder geval niet mijn kabeltje rond 1 van mijn monitoren zitten binden... pfffft.
FOUT!
Ik vind jou een beetje een zeursnor.

Het overzetten via USB duurt wel degelijk vrij lang.
- Nog even een bron: http://www.everythingusb.com/usb2/faq.htm waar staat: USB 1.1 allowed a maximum transfer rate of 12Mbits/second.
In de praktijk valt dit best mee. Ik vind het in ieder geval niet te lang duren om foto's en bestanden via m'n camera te kopiëren (up and down). :)
Daarnaast de batterij: Ik vergeet het apparaat altijd uit te zetten als ik ondertussen de foto's aan het bekijken ben.
Mijn camera gaat vanzelf uit (nee, niet omdat de batterijen op zijn) na een door mij ingestelde tijd. :)
Ik heb mijn USB kabels zeker niet altijd bij me, en al helemaal niet in mijn camera-tasje. Onhandig zeg.
Nee, een cardreader in je cameratasje is handig... :P
Bovendien is zo'n cardreader handig als er iemand langskomt met zo'n MM-kaartje + camera, en jij zelf niet een bijpassende USB kabel hebt.
In zo'n geval kan het handig zijn ja, behalve als hij net een kaartje heeft dat jouw cardreader niet kan lezen. (Murphy). Alhoewel de kans bij deze 15 in 1 card reader wel klein is.
Ik maak zelf wel uit of ik een sloddervos ben of niet. Maar ik ga in ieder geval niet mijn kabeltje rond 1 van mijn monitoren zitten binden... pfffft.
Ik ook niet, kabeltje zit tussen m'n bureau en de muur ingeklemd, raakt nooit weg, en zit nooit in de weg.
Als je veel bestanden van de flash card af moet halen, dan is een cardreader zeker aan te raden. Als je de camera met USB aan de PC legt, dan pleegt het overtanken van de bestanden nogal een aanslag op de batterij van de camera.
Daar heb je dan ook oplaadbare batterijen voor ;)
Dat zowieso

Maar bedenk wel dat veel camera's niet via de USB kunnen SCHRIJVEN naar de memory cards. Iets wat wel eens fijn kan zijn als je foto's wilt laten zien aan mensen, maar die je al van je camera verwijderd hebt.
Lijkt me logisch dat ze dan op een cd'tje worden gebrand omdat vrijwel iedereen een cd-rom speler heeft en maar weinig mensen een card-reader. Dus is het nut van die card-reader nog steeds nul-komma-nul.
De meeste USB-interfaces op digitale camera's zijn van het USB 1.1 of het USB 2.0 full speed type. Dat gaat dus niet sneller dan 12Mbit/s. Met andere woorden, voordat je een kaartje van 512MB hebt overgehaalt, ben je op zijn minst 6 minuten verder. Tenminste, in het gunstigste geval. Want mijn ervaring is dat deze tijd eerder rond de tien minuten a een kwartier is.

Met een high-speed USB 2.0 kaartlezer, is dit klusje meestal in minder dan twee minuten geklaart en als je een lekker snel kaartje hebt, is een minuut zelfs geen probleem.

Dus ja, ik heb een kaartlezer en ik zou iedereen die ook maar een computer wil aanschaffen en een digitale camera heeft er ook eentje aanraden.

Maar niet alleen voor digitale fotografie is zo'n lezer handig. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld Tom Tom op mijn Tungsten T|3. Dat staat op een SD-kaart van 1GB. Als ik een nieuwe kaart wil installeren op die SD-kaart, via de T3, neemt me dat minimaal 3 uur in beslag voor een relatief kleine kaart, alla Benelux, om nog maar te zwijgen over een flinke kaart voor bijvoorbeeld Duitsland+Oostenrijk+Zwitserland.... Via de lezer is dat binnen een paar minuutjes gepiept.

En zo zijn er nog meer voordelen. Maar ach, als je er het nut niet van inziet, hoef je hem toch niet te kopen. Bespaart je toch wel weer een euro of 15..... Iets dat je echt niet gaat merken op een systeem van enkele ruggen.....
Bij het workstation wordt gekozen de Logitech Z-2300 omdat een kantoor omgeving niet geschikt is voor 7.1 geluid, maar is een kantoor omgeving dan wel geschikt voor een subwoofer???
Dat ligt er aan aan wie je het vraagt, werkgever of werknemer :P
Ik zou de geluidskaart en de speakers gewoon weglaten bij een workstation. Scheel weer 265 Euro.
Ik ben ook net weer tegen de nForce chipset aangelopen. Als componist afhankelijk van hi end audio kaarten (nee geen SB Live). Nu blijkt mijn Aardvark kaart cq driver mijn nieuwe nForce systeempje (AMD64 3500+ op een A8N SLI) niet zo leuk te vinden (buggy en traag), tevens viel mij op dat ik minder PCI bandbreedte heb dan voorheen op mijn gecrashde Intel platform.

Mischien dat ik iets niet heb ingesteld in het BIOS maar zou niet hoeven mogen moeten. Dus voor een serieuze DAW (digital audio workstation) zou ik voorlopig bij een Intel chipset blijven.

grt, jj
Anoniem: 158244
14 november 2005 09:55
Tweakers,

Ik heb net een AMD 64 X2 4400 processor aangeschaft met een A8N-SLI DELUXE moederboard, na aanleiding van jullie Best Buyers guide September 2005. Echter de standaard bios op het moederboard is niet geschikt voor de processor. Ik zit nu met een computer die niet wil booten, zodat ik de bios kan updaten. Misschien is het dus wel het vermelden waard dat als je een Asus A8N moederboard koopt met een AMD 64 X2 processor dat je eerst de bios laat updaten met een niet X2 processor.

Ik hoop dat jullie dit nog bij deze best buyers guide willen teoveogen...

Groeten,
Marc
Er klopt wel meer niet aan de BBG. Deluxe versies van mobo's en non-deluxe versies die constant door elkaar worden gehaald, niet kloppende opmerkingen, etc. Op GoT loopt er een draadje over, maar daar wordt ook niet meer op gereageerd door de crew.
Boot hij zelfs niet van een floppy?
Highend systeem:
Monitoren: 2 x Dell Ultrasharp 2005FPW - € 736,61 (2x)
In een dual monitor-opstelling stellen de beeldschermen een resolutie beschikbaar van tweemaal 1680 bij 1050 pixels, wat goed is voor niet minder dan 3,5 miljoen pixels.
Ik heb ook deze monitors in een dual-monitor opstelling op een (verouderde) dual DVI Geforce4 kaart. Echter op twee maal 1920x1200, de native resolutie van de monitor. Ik neem aan dat dit een foutje is in de tekst? of kan de videokaart in een dual opstelling maar twee keer 1680 x 1050 aan!?!
weet je zeker dat je niet de 2505fpw hebt?
Oh shit... :o :o
idd, andere monitor. sorry :)
Wat ik me afvraag.

Zoals bekend is de Dothan Pentium M stukken sneller in games dan alle andere processoren. Vooral als je 'm een klein beetje overklokt blaast ie zelfs de Athlon FX series er compleet uit.

De cpu is verder (ook in combinatie met de CT-479 om hem op bijvoorbeeld een P4P800SE te gebruiken) niet duur. Waarom wordt deze nooit gekozen voor games?
niet duur???? ben je gek ofoz een 4000+ of een 3500+ kan je toch ook dik overklokken voor de helft van de prijs van je p-m. de ddurte 2 p-m vallen zowieso al af want die zijn 400+ euro.
Een Petium M is gemaakt voor mobiel gebruik en dus matige koeling. Als je die in een veel beter gekoelde desktop-tower zet ken je veel meer overclocken als een proc die standaard al gemaakt is voor betere koeling.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee