Door Redactie Tweakers

Tweakers.net Best Buy Guide: editie november 2005

Multimediasysteem

Het multimediasysteem is de alleskunner binnen de reeks systemen van de BBG. Het moet mogelijk zijn om de standaard toepassingen goed te kunnen gebruiken, zoals internet, tekstverwerken en fotobewerken. Daarnaast moet het systeem ook geschikt zijn om televisieprogramma's, video's en geluid af te spelen en op te nemen. Tot slot is het ook niet uitgesloten dat de bezitter van een dergelijk systeem af en toe een game wil spelen. Al deze functionaliteit moet bij voorkeur worden gegoten in een computer die niet misstaat in een gemiddelde huiskamer. Als gevolg van dit laatste moet de computer dus ook niet teveel geluid produceren. Een multimediasysteem zal over het algemeen wat minder vaak gebruikt worden voor hardware-experimenten zoals overclocken, waardoor dit punt wat minder belangrijk is. Dit alles moet ook gerealiseerd worden voor een schappelijke prijs van 1200 euro.

Score: 3.5* Processor: AMD Athlon 64 3000+ Venice (boxed) - Onbekend

AMD Athlon 64 3000+ Venice (boxed)Ten opzichte van de vorige BBG hebben er weinig ontwikkelingen plaatsgevonden op processor-gebied. De prijzen zijn nagenoeg ongewijzigd gebleven, waardoor ook deze maand weer is gekozen voor de AMD Athlon 64 3000+ met Venice-core. De Pentium 4 staat over het algemeen bekend als iets beter presterend wanneer het gaat om het encoderen van video en audio. De Athlon 64 is echter weer iets sneller bij het spelen van spellen en heeft dankzij zijn geïntegreerde geheugencontroller op de processor een voordeel bij geheugenintensieve toepassingen. Daarnaast is de prijs van de Athlon 64 3000+ een stuk lager dan de Pentium 4 530J. Dankzij de lagere warmteproductie van de Athlon leent deze processor zich ook beter voor een stiller systeem. We hebben gekozen voor de boxed-uitvoering, aangezien de ventilator die hierbij wordt geleverd goed presteert en de kosten van een losse koeler iets hoger zijn. Bovendien is de garantietermijn van een boxed-processor langer dan de versie zonder koeler.

Vergelijkingstest AMD Athlon 64 vs Intel Pentium 4
Externe review bij X-Bit LabsScore: 4.5* Moederbord: Asus A8N-E - Onbekend

Asus A8N-EDe Asus A8N-E met de nForce4 Ultra-chipset levert een goede feature-set voor een erg gunstige prijs. Dit moederbord presteert over het algemeen goed en is ruim voorzien van de nodige goede eigenschappen. De A8N-E is voorzien van een Serial ATA-controller en maximaal tien USB 2.0-poorten. Helaas ontbreekt een FireWire-aansluiting op dit moederbord, maar in de meeste gevallen is dit geen groot probleem. De Asus A8N-E is de goedkopere variant van de populaire Asus A8N-SLI. Deze laatste heeft een extra PCI Express-slot, waardoor SLI-videoconfiguraties mogelijk worden. Aangezien dit moederbord echter een stuk duurder is dan de A8N-E en we de SLI-functionaliteit toch niet nodig hebben, is de keuze voor de A8N-E te rechtvaardigen.

Helaas is het moederbord wel voorzien van een kleine fan voor het koelen van de nForce4-chipset, wat de geluidsproductie van het systeem niet ten goede komt. Het is echter eenvoudig om de koeler te vervangen voor een passief exemplaar van bijvoorbeeld Zalman.

THG vergelijkt negen Socket 939-moederborden
Specificaties Asus A8N-E-moederbord* Geheugen: 2 x 512MB PC3200 DDR (Kingston) - Onbekend

512MB PC3200 DDR (Kingston)Voor we kiezen welk geheugen we gaan gebruiken, werpen we eerst een blik op de Asus-site. Daar heeft het bedrijf namelijk aangegeven welk geheugenreepje gegarandeerd werkt in combinatie met het Asus A8n-SLI-moederbord. Het blijkt dat onder meer het geheugen van Kingston geschikt is, waardoor we ook vanwege de prijs/prestatieverhouding een setje van twee 512MB PC3200-repen selecteren. Voorlopig is 1GB geheugen voldoende voor het multimediasysteem. We kiezen voor twee 512MB-modules omdat ten eerste dit goedkoper is, maar vooral omdat de chipset de dual-channel-mogelijkheid kan benutten, waardoor de geheugenpresties optimaal zijn.

x86-secret vergelijkt gewone en dual-channelgeheugencontrollers
Lijst met geheugen dat de Asus A8N-SLI ondersteuntScore: 0* Videokaart: MSI GeForce 6600 GT 128MB DDR3 - Onbekend

MSI GeForce 6600 GT 128MB DDR3Het budget laat het net toe om deze keer voor een GeForce 6600 GT-videokaart te kiezen. We hebben gekozen voor de MSI GeForce 6600 GT omdat dit een van de voordeligste GeForce 6600 GT-kaarten is, terwijl de prestaties goed zijn. De MSI-kaart is echter minder geschikt voor overclocken. Wanneer men ambities heeft op dit vlak is het verstandiger om te kiezen voor een kaart van een ander merk dat betere mogelijkheden biedt voor overclockers.

Dankzij de GeForce 6600 GT-videokaart is dit systeem ook geschikt voor het regelmatig spelen van computerspellen. Het moederbord staat het helaas niet toe om de SLI-mogelijkheden van de videokaart te benutten. Wanneer dat wel een eis voor de toekomst is, kan de A8N-E omgeruild worden voor de vrijwel identieke, maar duurdere A8N-SLI. Dit moederbord beschikt echter wel over een tweede PCI Express-slot. Een goedkoper alternatief voor de GeForce 6600 GT-kaart is een kaart met de Radeon X700-GPU. Kaarten met deze chip presteren weliswaar minder dan de nVidia GeForce 6600 GT, maar zijn ook een stuk goedkoper.

Test MSI GeForce 6600GT
Overklokbaarheid elf GeForce 6600 GT-videokaarten getestScore: 4* TV-kaart: Hauppauge WinTV PVR-500MCE - Onbekend

Hauppauge WinTV PVR-500MCEHauppauge blijft op dit moment heer en meester in de betaalbare tv-tuner oplossingen. Zeker de Hauppauge WinTV PVR-500MCE is erg aantrekkelijk. Deze kaart is namelijk uitgerust met een dubbele tuner waardoor je op het zelfde moment een uitzending kan opnemen en een andere kan bekijken. De kaart in compatible met Windows MCE. Wanneer een dubbele tuner oplossing niet noodzakelijk is de Leadtek WinFast PVR2000 OEM een goed en tevens goedkoper alternatief.

Tv-tuners voor Media Center vergeleken
Hauppauge WinTV PVR-500MCE* Geluidskaart: Realtek ALC850

Realtek ALC850De Asus A8N-E is voorzien van een audiochip van Realtek die in staat is om 8-kanaals audio te produceren. Dit komt mooi uit voor het multimediasysteem, aangezien het hierdoor mogelijk is een goed geluid te hebben zonder dat hiervoor diep in de buidel hoeft te worden getast. Bijkomend voordeel is dat er een coaxiaal en optische S/PDIF-aansluiting aanwezig is, zodat het systeem eenvoudig is aan te sluiten op een versterker.* Netwerkcontroller: nForce4 Ultra LAN-controller

nForce4 Ultra LAN-controllerDe nForce4-chipset voorziet standaard van een gigabit ethernet-controller die in staat is om netwerksnelheden van 10-, 100- of zelfs 1000Mbps te realiseren. Ook op de Asus A8N-Eis deze netwerkaansluiting dus aanwezig. Dit is ruim voldoende om de diverse bestanden te kopiëren naar het thuisnetwerk.Score: 4.5* Harde schijf: Hitachi Deskstar 7K250, 250GB - Onbekend

Hitachi Deskstar 7K250, 250GBVoor een multimediasysteem is het wenselijk om een flinke hoeveelheid opslagcapaciteit tot de beschikking te hebben. Video- en geluidstoepassingen vergen over het algemeen veel ruimte op de harddisk. De Hitachi Deskstar met een 8MB buffer is een goede keuze voor een dergelijk systeem. Hoewel de Maxtor DiamondMax 10 250MB een grotere buffer heeft en zelfs nog iets goedkoper is, zorgen compatibiliteitsproblemen in combinatie met de nForce4-chipset ervoor dat het niet aan te raden is deze te gebruiken in dit systeem.
Schijven die na half februari 2005 zijn geproduceerd zijn voorzien van een firmware die ervoor zorgt dat het probleem waarschijnlijk niet meer optreed, maar het is nooit zeker dat er geen ouder model meer in de magazijnen van een leverancier ligt of dat er toch nog kleine problemen optreden. De Hitachi levert echter goede prestaties en ondanks een iets hogere prijs een foutloze werking in dit systeem wel gegarandeerd.

Vergelijking van Serial ATA-harde schijvenScore: 4* Optische drive: NEC ND-4550 (zwart) - Onbekend

NEC ND-4550 (zwart)In de voortdurende evolutie van de dvd-brander heeft NEC recentelijk een stap voorwaarts gezet met de introductie van de ND-4550. Ten opzichte van de ND-3540 biedt het nieuwe model een hogere brandsnelheid van DVD-R-schijfes (nu op zestienvoudige snelheid) en ondersteuning voor het bakken van DVD-RAM's. De voorlopige bevindingen van CDFreaks over de nieuwe brander zijn zeer positief. Omdat de prijs slechts enkele euro's hoger is dan zijn voorganger verwerft de ND-4550 als vanzelfsprekend een plekje in het multimediasysteem.

NEC ND-4550 topic
NEC ND-4550 first look van CDFreaksScore: 4* Behuizing: AOpen H600B - Onbekend

AOpen H600BDe Behuizingen van AOpen staan bekend om hun degelijkheid en relatief goede afwerking tegen een gunstige prijs. Voor het multimediasysteem hebben we deze keer gekozen voor de AOpen H600B. Deze behuizing is zwart met zilverkleurige accenten en past daardoor netjes in de huiskamer. De voeding is 350W wat in principe voldoende moet zijn voor dit systeem. Wanneer er wat meer budget beschikbaar is, zou er voor gekozen kunnen worden om een HTPC-behuizing te nemen of een iets duurdere miditower, zoals bijvoorbeeld de Antec LifeStyle Sonata II.

AOpen productspecificaties H600B
Review AOpen H600-miditowerScore: 4.5* Beeldscherm: 17" Samsung SyncMaster 730BF - Onbekend

17" Samsung SyncMaster 730BFDeze Samsung monitor heeft een Samsung overdrive-TN panel waardoor deze een schakeltijd heeft van slechts 4ms. Hierdoor zou er in principe geen ghosting moeten optreden bij het kijken van films en spelen van spellen. Ook de prijs van dit model is gunstig gezien de prestaties en de featureset. De monitor is een 17"-model, omdat een 19"-exemplaar niet binnen ons budget zou passen en de resolutie van deze laatste maand net zo hoog is als het model waarvoor we nu hebben gekozen. De resolutie van 1280x1024 is voldoende voor dagelijks gebruik. Ook de vormgeving van de monitor past met zijn zwart/zilvere behuizing goed bij de rest van het systeem.

GoT - De ultieme 17" TFT
Review van Hardwarezone.comScore: 4.5* Luidsprekers: Creative Inspire T7900 - Onbekend

Creative Inspire T7900Geluid is een belangrijk onderdeel van een multimediasysteem en daarom hebben we dit systeem uitgerust met een fatsoenlijk setje speakers. Aangezien het moederbord ondersteuning biedt voor 7.1 geluid hebben we ook een 7.1 luidsprekerset gekozen. Creative staat bekend om zijn vele audio-oplossingen en heeft een aantrekkelijk setje in huis met de Inspire T7900. De set komt zeer goed uit de test met een zeer voordelig prijskaartje.Score: 4* Toetsenbord en muis: Logitech Cordless Internet Pro Desktop - Onbekend

Logitech Cordless Internet Pro DesktopOm het systeem aan te sturen hebben we tot slot nog een toetsenbord en muis nodig. Logitech heeft een goede naam op het gebied van toetsenborden en muizen daarom kiezen we voor de Logitech Cordless Internet Pro Desktop, een kwalitatief goede set met een betaalbare prijs.Actuele totaalprijs: € 0,-

ProductPrijs
ProcessorAMD Athlon 64 3000+ Venice (S939, 1.8GHz, 512KB, Boxed)€ 135,90
MoederbordSocket 939 moederborden / Asus A8N-E, nForce 4 Ultra (Sound, LAN, SATA-RAID)€ 74,95
Geheugen2 x 512MB PC3200 DDR (Kingston)€ 91,90
VideokaartMSI GeForce 6600 GT 128MB DDR3 (PCI-e, DVI), NX6600GT-TD128E€ 150,95
TV-kaartHauppauge WinTV PVR-500MCE€ 111,95
GeluidskaartRealtek ALC850 8-kanaals audio
NetwerkcontrollernForce4 Ultra LAN-controller
Harde schijfHitachi Deskstar T7K250, 250GB (7200rpm, SATA II, 8MB)€ 104,01
Optische driveNEC ND-4550 (zwart)€ 42,95
BehuizingAOpen H600B (ATX, 350W, Zwart)€ 83,49
BeeldschermSamsung SyncMaster 730BF (17", 4 ms G-G, D-sub/DVI-D)€ 275,-
LuidsprekersCreative Inspire T7900 (7.1)€ 97,58
Toetsenbord en muisLogitech Cordless Internet Pro Desktop€ 26,46
Totaalprijs bij opstellen BBG€ 1.195,14

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kunnen opgezocht worden door de bovenstaande configuratie via deze link in je pricewatch winkelmand te plaatsen. De bestaande inhoud van je winkelmand wordt hierbij overschreven.

Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee