Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door

Laptop Best Buy Guide

December 2017

High-end ultrabook - Dell XPS 13

Best Buy - High-end ultrabook

De XPS 13 is bijzonder stevig en dankzij de quadcoreprocessor ook nog eens snel. Het matte scherm is goed afleesbaar en de accuduur van het full-hd-model is bijzonder goed, met vijftien uur tijdens browsen en dertien uur bij videokijken.

De term 'ultrabook' is jaren geleden uitgevonden door Intel en hoewel die tegenwoordig niet veel meer gebruikt wordt, weet iedereen nog wat ermee wordt bedoeld. Een dunne, lichte laptop met een schermdiagonaal tussen de twaalf en veertien inch, met vlotte hardware en een lange accuduur. In de afgelopen jaren zijn snelheid en accuduur steeds verder opgekrikt, terwijl de prijzen zijn gedaald. Voor de goedkopere ultrabooks hebben we daarom de categorie 'betaalbare thin&light', maar voor deze editie van de LBBG kijken we juist naar de duurdere ultrabooks en kiezen we welke wat ons betreft de beste is.

High-end ultrabook

Als je vijftienhonderd euro uitgeeft aan een ultrabook, moet dat ook een snel apparaat zijn. Intel heeft afgelopen augustus de quadcore-Kaby Lake Refresh-processor met een tdp van vijftien watt uitgebracht en die blijkt een stuk sneller te zijn dan de bekende dualcores. Dat is niet alleen in multicoretoepassingen het geval, want de maximale turbosnelheid is ook omhooggegaan, waardoor hij ook bij singlecoreworkloads sneller is dan zijn voorganger.

Daarnaast verwachten we van een ultrabook een lange accuduur, maar ook een goed scherm. 'Een goed scherm' klinkt eenvoudig, maar is dat niet, er zijn namelijk veel aspecten die een scherm goed moeten maken. Een hoge maximale helderheid en een hoog contrast zijn altijd wenselijk, net als een goede kleurweergave. De keuze voor een glanzend of een ontspiegeld scherm is een kwestie van voorkeur, al zouden wij altijd kiezen voor een mat scherm, om reflecties te elimineren. Tot slot is de resolutie een lastig punt. Meer pixels betekent een scherper beeld, maar gaat ook ten koste van de accuduur. Op een ultrabook met een beelddiagonaal van 12 tot 14 inch kunnen we goed leven met een full-hd-scherm in plaats van een 3k- of 4k-scherm en zo een langere accuduur halen.

We zoeken dus naar een high-end ultrabook tussen de 1000 en 1500 euro, met een quadcoreprocessor en een schermdiagonaal tussen de twaalf en veertien inch. Dat brengt de keuze al gauw terug naar vier verschillende laptops: de Asus Zenbook Flip S, de HP Envy 13 en Dells XPS 13. De Envy en XPS hebben we zelf getest, maar de Zenbook Flip S nog niet. Volgens Notebookcheck heeft de Flip S als nadeel dat de koeling vrij conservatief is afgesteld, waardoor de cpu zichzelf niet al te hoog kan klokken. Vervolgens blijven de Envy en de XPS over. Die hebben we allebei gereviewd en de eindscore van de XPS viel een halve punt hoger uit dan die van de Envy. De XPS is steviger, heeft een mat scherm en een langere accuduur en heeft daarom onze voorkeur boven de Envy.

Dell XPS 13 in het kort

De XPS 13 hebben we kort geleden gereviewd en de hele review kun je hier lezen. Voor die review hebben we de uitvoering met een Core i7-8550U-processor, 8GB geheugen en een 256GB-ssd getest, die op het moment van schrijven 1400 euro kost in Dells eigen webshop. Voor de LBBG vatten we nog eens kort samen waarom de XPS 13 wat ons betreft deze maand de Best Buy is.

Een van de sterke punten van de XPS 13 is de behuizing. Die is gemaakt van metaal en koolstofvezel, en de afzonderlijke delen sluiten netjes op elkaar aan en geven een degelijke indruk. Links en rechts is ruimte gemaakt voor een usb-a-aansluiting en ook is er een usb-c-aansluiting met ondersteuning voor Thunderbolt 3.0. Een hdmi-aansluiting ontbreekt, dus daarvoor zul je een usb-c-verloopje moeten gebruiken. Een fullsize-sd-kaartlezer is gelukkig wel aanwezig en dat is op ultrabooks tegenwoordig een zeldzaamheid.

De stevigheid van de behuizing merk je aan het toetsenbord, dat niet meeveert tijdens het typen. Wel is er, zoals bij veel ultrabooks, weinig travel aanwezig. Over de touchpad hebben we niet te klagen, want die reageert vlot en accuraat.

Een nadeel van de XPS 13 is de content adaptive backlight control, die de helderheid van de backlight in het scherm aanpast aan wat wordt weergegeven. Bij lichte kleuren gaat de backlight harder branden dan bij donkere kleuren en sommige mensen ervaren dat als hinderlijk. Bovendien is het daardoor niet mogelijk om de kleuren helemaal accuraat weer te geven. Over de accuduur zijn we wel weer enorm te spreken, want we halen vijftien uur tijdens browsen en twaalf uur bij videokijken, wat ook voor een ultrabook uitzonderlijk lang is.

Conclusie

Er kleven dus weinig minpuntjes aan de XPS 13 en daarom vinden we hem in deze prijsklasse de Best Buy. Kijk je echter puur naar specificaties, dan ben je bij een XPS 13 aardig wat geld kwijt voor dezelfde specs als die in een ultrabook van een ander merk, zoals de HP Envy 13. Ben je op zoek naar de beste ultrabook onder de 1500 euro, dan is de XPS 13 zeker een goede keus, maar is het budget wat lager, dan hebben we nog enkele alternatieven opgesomd, die vergelijkbare specificaties bieden voor minder geld, maar op andere punten wel onderdoen voor de XPS.

Laagste prijzen voor: Dell XPS 13 9360 CNX93R02
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Centralpoint.nl

Score: 3 (132)

€ 1.511,29

€ 1.511,29

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.511,29
Pakketpost (vanaf ¤ 29,95) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.511,29
Bekijk

Alternatieven

Voor 1300 euro heb je HP's Envy 13 in huis, die voorzien is van dezelfde i7-processor als de XPS 13 hierboven, maar wel een twee keer zo grote ssd van 512GB heeft. De prijs ligt bovendien honderd euro lager. De laptop is dan wel voorzien van een glanzend scherm en heeft geen volledige sd-kaartlezer. De accuduur is goed, met tien uur tijdens browsen en elf uur tijdens videokijken, maar de XPS 13 doet het nog net wat beter.

Score: 0(0 reviews)
linkHP Envy 13 Review: Strakker, compacter en sneller

HP heeft de populaire Spectre x360-convertible intussen ook uitgerust met een quadcoreprocessor. Deze uitvoering is op dit moment nog niet goed verkrijgbaar, maar biedt naast de quadcore-i5 8GB werkgeheugen en een 256GB-ssd. Ben je niet zo gecharmeerd van convertibles, dan kun je beter kiezen voor de Envy hierboven.

Score: 0(0 reviews)

De Zenbook Flip S is met 1200 euro nog wat goedkoper dan de Envy en de Spectre, en ook voorzien van een quadcore-i5-processor. Het werkgeheugen bedraagt 8GB en de ssd is met 256GB ook even groot als die van de XPS. De koeling is volgens externe reviews conservatief afgesteld, waardoor de processor niet zo goed uit benchmarks komt als die van concurrenten. Bovendien ontbreekt een kaartlezer.

Score: 0(0 reviews)

Reacties (128)

Wijzig sortering
Wel bijzonder dat de Dell XPS 13 hieruit naar voren komt. Als ik ergens veel klachten en problemen over de bouwkwaliteit heb gelezen is het dit model wel. Zelfs mijn persoonlijke ervaring is hetzelfde, het is echt gewoon troep. Reparatie na reparatie, onderdelen die snel kapot gaan, scheef zitten of de bekende irritante coil whine, er zijn echt bizar veel problemen bekend over deze laptop.

Leuk dat hij met de nieuwe generatie lekker snel is geworden, het is een mooie laptop om te zien, maar als ik vanuit de reviews, vanuit fora of zelfs de reacties in de laatste review van jullie mag concluderen, kun je hem beter niet kopen als je iets betrouwbaars zoekt.

[Reactie gewijzigd door Boyd op 1 december 2017 14:07]

De coil whine (voorbeeldvideo/geluidsfragment) is de reden dat ik hem destijds niet heb gekocht en ben gegaan voor een MBP 2015 (stukken duurder, en ook stukken minder goede specs). Het is niet eens dat ik het zelf irritant vind; m'n vriendin gaat het nog irritanter vinden.

Het is maar de vraag of de alternatieven het, als je alles bij elkaar optelt en aftrekt, het beter doen. Bijvoorbeeld de Microsoft Surface lijn kent ook een hoge return rate, van wel 33%.

Verder wat betreft de content adaptive backlight control kun je die bij de 4k versie op Windows uitzetten. Of dat ook bij Ubuntu kan, is niet duidelijk.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 1 december 2017 15:49]

Ik vraag mij af waarom de Macbook pro 13" niet is meegenomen in de ultra book race. Apple soort altijd heel hoog in de typische ultrabook race omdat bouwkwaliteit goed is, accuduur top, goed scherm, trackpad, updates, sleecky design.

Wat kwaliteit betreft staat Apple steeds aan de top. terwijl Dell achteraan hangt samen met Microsoft door hun hoge hoge return rates.

Ik begrijp echt niet waarom de Macbook pro 13" met ¤ 1379 geen kans krijgt. Ok hij is wat duurder maar er zijn wel unieke eigenschappen waarbij de Macbook pro 13" 2017 een voordeel heeft tegenover de XPS 13.

Voordelen van de Macbook pro:
- Heel bright scherm, ideaal als je buiten wil werken of in buurt van een raam.
- Retina scherm zonder compromis: dus hoge resolutie maar wel hoge brightness, goede accuduur.
- Scherm is gecalibreerd en kan een breed scpectrum van kleuren weergeven, ideaal voor fotografie/grafici.
- Scherm is goed gelaagd, weinig reflectie en je voelt de glasplaat niet meer.
- Koeling is volledig passief bij Idle of lichte workload. Fans draaien pas als je wat meer power vraagt
- Goede ingebouwde speakers, ideaal om te Netflixen of Youtube te kijken.
- Premium bouwkwaliteit. Alu frame voelt rock solid + sleecky design.
- Geen Luchtinlaten onderaan waardoor lucht flow niet verstoord kan worden op op zachte ondergrond.
- Gigabit wifi speeds (andere ultra books halen soms nog geen 500Mbits)
- Met High sierra is al uw data standaard encrypted zonder performantieverlies. super veilig dus.
- Super goede trackpad, er bestaat niets beter op de markt. Keyboard typt ook super snel en moeiteloos.
- Thunderbolt 3 met USB-C kan nog jaar en dag mee en je hangt er alles aan, zelfs 5K of egpu.
- 11u20min WiFi Surfing v1.3 , ideaal voor mensen die lange tijd zonder lader moeten werken
- Mac OS is stabiel over tijd en krijgt regelmatig upgrades. Geen Windows7/8.1/10 UX/UI verassingen en drivers issues. Ingebouwde anti virus/mallware is prooven, geen nood een energieverslindend anti-virus.
- Gratis alternatief voor word, excel, powerpoint out of the box.
- Final cut pro en I5 U-serie kunnen zelf 4K video edits aan. Subliem.
- Geeks kunnen ook Windows en Linux draaien in Dual boot. Apple levert zlefs Windows 10 drivers.
- Consumers reports bewijzen dat het platform van de 13" erg stabiel is, relatief weinig hadware/softwrae issues.

Ik wil niet gezegd hebben dat de XPS13 een slechte laptop is. Maar het is spijtig dat er een laptop bestaat die de afgelopen jaren bewezen heeft erg kwaliteitsvol te zijn en raar genoeg niet voorkomt in deze shortlist. Dat de Macbook nog gen Kabylake refresh heeft is geen excuus omdat het geen game laptop is en er voor de de rest amper applicaties (buiten benchmarks) bestaan die een de praktijk een voordeel hebben voor extra cores. Ultra book lovers kunnen ook met de 2-core versie 10 jaar verder zonder problemen.
Zover ik weet is alleen Windows bezig met content adaptive backlight control, en is dat bij Ubuntu sowieso niet van toepassing. Ik weet wel dat mijn XPS15 met Fedora dit nooit had.

De Dell Sputnik PPA heeft er trouwens ook geen componenten voor, en in mainline zit het ook niet zover ik even snel kan vinden via google, dus ik gok / weet het bijna zeker dat het een Windows only dingetje is.
"The plural of anecdote is not data"

De XPS 13 is enorm popular dus je zult erg veel klachten zien vergeleken met minder populaire laptops. Ik zie er echt enorm veel op IT events. Het is in elk geval niet zo dat ze allemaal slecht zijn want ik ken veel blije gebruikers en ben dat zelf ook een van. Ik ga er zeker een kopen voor mijn vrouw daar het gewoon ontzettend degelijke apparaten zijn... in mijn ervaring.
Eens.

Ik denk ook dat het afhangt van de soort applicaties die je draait. Als je voor je werk afhankelijk bent van de grafische kaart dan is de XPS niet je beste keus.

Als ik me niet vergis dan is de XPS die in de deze review wordt gebruikt de developer editie. Zelf gebruik ik deze laptop als freelance software engineer al ruim een jaar. Geen last gehad coil whine of andere onaangename zaken. Het is gewoon een compacte stevige laptop met specificaties voor een professionele software developer.
Hier ook een heel blije gebruiker. Zou er zo weer een kopen. Jammer dat ze niet allemaal goed zijn, maar het gaat veel te ver om te zeggen op basis van een aantal teleurgestelde tweakers dat het per definitie een slecht apparaat is. Met zoveel verkochte exemplaren heb je een flink aantal nodig voor een significante steekproef.
Hetzelfde hier. Heb de refresh XPS wel pas twee maanden, maar werkt echt super. Nog nergens last van gehad en de coil whine is echt minimaal. Hoor deze alleen als ik mijn oor tegen het toetsenbord aandruk in een geluidloze ruimte.
Ik gebruik al een jaar of 20 Dell producten, en ze hebben altijd iets stoms (100mbit, terwijl 1000mbit al gangbaar is, en dergelijken), maar één ding wat bij Dell altijd in orde is, is de bouwkwaliteit.

normaliter zit ik in het iets grotere genre (Nu getypt vanaf een Alienware 17" R426, vorige laptop Dell Inspiron 7720 (ook 17"), maar voor mijn vriendin (ex, -red.) ook Dell XPS 13" gekocht, en 1 ding is zeker, de bouwkwaliteit van Dell is dé standaard in computerland, daar kan geen HP/Apple/IBM/Medion/whatever tegenop..... en aangezien ik DCSE/CSP/CCNP/CCNE/CCDP/MCSE/HPE ergo Dell, Compaq, Cisco, Microsoft , HP gecertificeerd ben/was en 1000en van die dingen gerepareerd heb, zowel softwarematig als hardwarematig, denk ik dat ik een redelijke inschatting kan maken.

Dell: veel bloatware, slechte klantenservice (voor particulieren), en voedingen (en de aansluiting, niet herkende voeding e.d.), zijn hun zwakke punt, qua scherm/keyboard/bouwkwaliteit (stevigheid) zijn ze onovertroffen, qua design wint Apple uiteraard, en qua grote datacenter servers prefereer ik HP, maar qua laptops (als je op zoek bent naar X platform) zijn ze absoluut dé standaard, en mijn laptops gaan gemiddeld 7+ jaar mee (mijn 7720 draait nu nog steeds als secundair scherm in mijn gameroom).
Wat een onzin, Dell is absoluut niet DE standaard.
Het enige goede aan de XPS reeks is het scherm, voor de rest is het een matig tot redelijk apparaat.

Kwa keyboard en bouwkwaliteit onovertroffen? Please...Thinkpad anytime.

[Reactie gewijzigd door KraKa op 4 december 2017 12:13]

Qua keyboard, als je kan leven met dat stomme clitorisje midden in je keyboard, sure.....
en IBM thinkpad wás idd dé standaard, qua stevigheid (niet de specs, daar waren ze dramatisch in, niet het scherm, niet de interne producten, eigenlijk alleen de keyboards en de behuizing, maar dat is ook 13 jaar geleden, Lenovo nam in 2004 de IBM tak voor PC's/Laptops over, en heeft toen ook de QC (Quality Control) en medewerkers in de productie vervangen),
Lenovo not so much...... :'(
Nice, not thrilling, but nice....

[Reactie gewijzigd door zion op 4 december 2017 14:34]

Dat stomme clitorisje werkt beter dan elke touchpad haha. Toegegeven de blauwe Dell variant hiervan is inderdaad een drama

Laten we zeggen dat we op diverse punten een andere meningen hebben.

Getypt op een Thinkpad met dramatische specs:

Xeon 1505M
64GB DDR4 ECC
2x 512GB Nvme PCIe SSD
Nvidia Quadro M2000M
edit:
Prima, jij je zin, al die "onzin" weggehaald, heb geen zin in dergelijke discussies.

[Reactie gewijzigd door zion op 5 december 2017 15:13]

Ik heb jouw machine overwogen voordat ik een P50 heb gekocht. Zeker een goede keuze. Voor mij echter niet de beste keuze.

Ik werk met veel VM’s, iets waarbij jouw systeem het onderspit moet delven.

Nadelen zijn verder het gewicht, formaat, luidruchtige koeling, toetsenbord, gebrek aan trackpoint en niet zakelijke alien rgb omg uiterlijk.

Geen idee wat UBM is maar vooruit:

CPU 15%: jouw cpu ondersteund geen ECC en heeft 2MB minder cache, wel iets sneller, coin toss
Schijf 50%: onzin, zit dezelfde in, evensnel.
MEM 78%: onzin, ga je dat serieus lopen beweren, beide ddr4? Hiermee diskwalficeer je jezelf.
GPU: yep sneller, game pc vs workstation. P71 kan uitgerust worden met een M5000M als je dat zou willen. Die is net zo snel.
PCI-e 13%: ehh?

Maar zoals je zelf al aangeeft heeft je machine max 32gb en daardoor bij voorbaat voor mij niet interessant.

Anyway, gaat nergens meer over dit. Je loopt hier interessant te doen met je CV en achtergrond en doet generaliserende uitspraken dat dell DE standaard is. Ik durf met vertrouwen te stellen dat de Thinkpad X1 oled, T470 en P51 betere alternatieve zijn voor ELKE willikeurige dell laptop uitgezonderd gaming laptops.

[Reactie gewijzigd door KraKa op 4 december 2017 20:20]

Ik heb juist voor mijn laatste laptop DELL vermeden omdat de bouwkwaliteit van mijn DELL laptop zo belabberd was... Ik heb voor Clevo gekozen en tot nu toe erg tevreden over de bouwkwaliteit. Ondertussen heet het Skikk geloof ik.
Ik ga geen welles/nietes discussie houden over verschillende merken, en de huidige versies van verschillende merken kan ik geen uitspraak over doen, want die heb ik niet allemaal, en ik ben ondertussen geen service engineer meer, maar (puur persoonlijk dus) vindt ik het op zijn minst gezegd apart dat je een Clevo boven een Dell plaatst, zeker als dit gebaseerd is op voorgaande Dell modellen.

@quizzical hieronder: Dan heb je zeker pech, dat is niet normaal, behalve zoals al eerder gezegd de laadkabel, dat is al jaren een zwak punt van Dell, maar scheuren in de behuizing, kapotte ventilatieroosters is wel heel bizar, normaal gesproken is Dell's quality control wel beter, dus óf ze zijn de laatste tijd van een heel steile helling gegleden, óf je hebt heel veel pech, óf je hebt hem niet via officiële kanalen gekocht (dat laatste ga ik niet van uit, zeker als je support via hen laat lopen)

[Reactie gewijzigd door zion op 3 december 2017 10:09]

Inderdaad dat het weinig nut. Wie weet had ik pech, maar er zitten scheuren in de behuizing, het ventilatierooster is helemaal kapot, de laadkabel hield het voor bekeken en de vervanging die ze me opstuurden hangt ook al deels los...
Ligt helemaal aan het gebruik. Ik vertrouw u. Maar het is nog steeds (blijft het denk ik ook wel) anekdotisch bewijs. getypt vanaf mijn ASUS N series afkomstig uit 2013.
De meeste reparaties die ik heb gehad waren meestal toch wel Dell. (Zegt naturlijk ook niet zoveel)
Dat denk je, Dell Customer care, mcaffee, MS Office Trial, Xbox software, etc.....
Eerste wat ik altijd doe, MS W10 (Pro) downloaden (als je hem nog niet hebt), Dell drivers downloaden, systeem specifieke drivers downloaden, backup maken, en een clean install uitvoeren.

O, wel eerst computer registreren bij MS, anders kan hij gaan muiten bij een clean install als je een OEM versie hebt van Windows.

@Adriaan X Hieronder: kan zijn dat je DCC niet zo irritant vind, maar is wel een open-security gat, ASUS/HP zijn idd niet veel beter (of misschien nog wel erger), maar dat maakt Dell nog niet onschuldig, en daar had ik het over, en als "de rest eraf" is, stond het er dus wel op ;)

[Reactie gewijzigd door zion op 4 december 2017 14:41]

Ik vind dat Customer Care eerlijk gezegd niet zo irritant. De rest is eraf. Eerlijk gezegd vond ik het bij Lenovo, Asus en HP (in het verleden) veel irritanter.
Precies dit. Het is een punt om mee te nemen. En tuurlijk, elke laptop en fabrikant heeft zijn problemen. Maar deze laptop is een en al problemen als je het in tweaker foras moet lezen.
Ik zelf heb ook gelukkig uiteindelijk meer geld uitgegeven voor een mbpro2017.
Weliswaar geen 8e generatie. Maar wel gewoon werkzaam. Zoals het beschreven staat. Niet achteraf allemaal verrassingen die op jou afgeschoven worden
Ik denk dat ik dat ook zou durven doen om mbpro te kopen. Eventueel met partitie voor Windows 10.

Mocht er een goede Windows laptop bestaan voor een degelijke prijs en zonder compromissen, dan zou ik dat waarschijnlijk wel kopen. Maar heb al volgende laptops bekeken: Hp Spectre x360, Dell XPS 13, Windows surface pro, Windows surface laptop.

Elke keer lees je over irritaties van mensen met deze laptops, oververhitting, fan noise, Coil whine, lage bouwkwaliteit, slecht trackpad enz enz.

Volgens mij is het eigenlijk beter om te googlen naar Reddit en daar wat gebruikerservaringen te zoeken, dan nog te luisteren naar professionele reviews op YouTube of websites, die het systeem voor 1 week testen en het nooit te maken krijgen met de grote problemen of de kleine frustraties.
Ik hoor ook niks dan slechte verhalen over Dell notebooks ook van collega's. Ik heb zelf een Lenovo T470 gekocht stuk beter.
Vreemd. Ik heb zelf een Surface Pro 3 (van de zaak), geen issues mee. Heb een tijdje geleden zelf een XPS 15 gekocht, en ook daar is niks mis mee (behalve het OS, maar dat was snel gerectificeerd met een Fedora USB stick). Geen coil whine, geen shoddy kwaliteit, geen fan noise. Bouwkwaliteit is ook gewoon goed, én ik heb een full size HDMI poort, iets wat de 13 dus blijkbaar niet heeft.
Bij het horen van "Gelukkig uiteindelijk meer geld uitgegeven" krijg ik rillingen. Tuurlijk is vaak iets duurders van hogere kwaliteit. Bij Apple betaal je echter wel een premium voor het merk. Ik denk dat RevisionNr3 en jij gewoon iets beter hadden moeten zoeken. Ik heb zelf een HP Elitebook en dat ding werkt top. Vrienden en familie aangeraden idem: Lenovo en Asus en ze zijn er super tevreden mee en na jaren geen klachten.

De laatste 5 reparaties die ik heb gedaan zijn overigens allemaal Apple. De een de SATA kabel en de ander oververhitting.

Een van de meest ervaren reparateurs, Louis Rossman, op YouTube zijn mening: "Why I don't use Apple products." Het gaat over dat dure ecosysteem en beperkingen waarin je
terecht komt. https://youtu.be/sfrYOWlKJ_g
Ik heb nog steeds geen laptop gekocht hoor. Momenteel zitten mijn gedachten gewoon bij een Macbook pro.

Meer geld uitgeven altijd betere kwaliteit? Als ik bv een Surface Pro zou kopen met deftige specs en met een toetsenbord dat ik er apart moet bijkopen, dan nog ben ik niet zeker van de kwaliteit zoals uit veel ervaringen blijkt.

Wanneer je zegt dat ik iets beter moet zoeken zou ik graag eens weten hoe jij zou voorstellen hoe ik dat concreet moet aanpakken?

Wat ik nu doe is:
  • ik bekijk / lees reviews
  • Ik zoek naar de meest voorkomende klachten bij die laptop
  • Ik ga naar een winkel waar het product uitgestalt staat zodat ik even het product kan testen
Als jij denkt dat er een betere manier is om te zoeken dan hoor ik het graag.
Ik heb meer geld betaald voor zelfde specs als bij xps 13. Maar uit uiteindelijk zowat hetzelfde. Ik ben uiteindelijk in specs wat naar beneden gegaan om zelfde bedrag kwijt te zijn.
Ik heb uiteindelijk verder gekeken dan specs. De bouwkwaliteit en problemen bij de xps 13 blijven gelijk als je eentje van 1000 koopt op 2000.
En ik geloof dat er genoeg mensen zijn zonder problemen, maar helaas ook heel veel met. En die mensen komen in een lang durend drama. Van opsturen, lang kwijt zijn. Terug krijgen met nieuwe problemen.
ik had eigenlijk een ASUS ux490 verwacht... een IETS groter model, even krachtige hardware... het enige minpunt is accuduur (Voor mij niet zo belangrijk), maar dat is toch wel een beter alternatief dan de zenbook flip naar mijn mening?
Volledig akkoord. Ik ben momenteel op zoek naar een nieuwe laptop. Ik heb ook veel klachten gehoord over de XPS 13. Moest ik zoveel geld betalen voor een laptop die dan een issue heeft als coil whine, dan zou ik echt gek worden van frustratie. Dus het is jammer dat dit nooit in professionele reviews word gezegd.

Momenteel denk ik dat de Lenovo yoga 720 voor mij geen slechte deal is (900euro voor deftige specs). Ofwel ga ik meteen een stuk duurder en koop ik een MacBook pro van rond de 2000 euro). Bij dat laatste heb ik er meer vertrouwen in dat ik geen grote problemen of frustraties ga hebben.
Tja, ik denk dat positieve feedback ook vaak wat minder uitgesproken is. Ik heb deze laptop nu een jaar, en heb er alleen maar lof voor, en dat na 8 jaar lang alleen maar macbook pros.
Ik werk alweer een aantal maanden op een Dell XPS 15. Dell is een beetje lastig bedrijf wat betreft klantencontact, maar de bouwkwaliteit van Dell XPS 15 is gewoon goed, evenals (de afstemming van) de hardware en software. Op dit moment niet 1 probleem gehad, terwijl ik ook gewoon grafische software draai op de laptop. Jammer dat iedereen zich zo laat leiden door die negatieve reviews.
Vind je dit bijzonder.. we bevinden ons hier op tweakers.. Het is geen Femme meer :+
Interessant!

Wij gebruiken hier op het werk de Latitude series (van de E7450 t\m E7480) en dit zijn echt wel super apparaten.

De bouwkwaliteit is top en ik kan eigenlijk maar 1 minpunt bedenken. Dat is dat bij de eerste serie van de E7450 de batterij erg warm werd wat niet erg prettig was in de zomer op jouw schoot, maar voor de rest niets.

Ik denk dat wij er een stuk of 150 in de omloop hebben verdeeld over een jaar of 2 \ 3 en erg weinig retour met problemen. Letterlijk incidenten zijn dit.

Dit is voor zover ik het begrijp de serie onder de "XPS serie". Haast onwaarschijnlijk dat het topmodel het slechter zou doen (kan natuurlijk allemaal).

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 4 december 2017 12:38]

Wat is de beste (basis)laptop voor mensen die alleen een laptop gebruiken om op het web te browsen, verslagen te typen en video's op te bekijken rond de 400/500 euro? Of moet ik hiervoor een oudere best-buy guide raadplegen?

[Reactie gewijzigd door snippiestgem op 1 december 2017 11:22]

Dan is een chromebook een goede keus.

Deze zal goed genoeg zijn:
https://tweakers.net/pric...3-431-c5k7/specificaties/
Deze heb ik nu een maandje draaiend op Linux. Voor 300 euro met die hardware.. Ik zit nog steeds kwijlend achter mijn toetsenbord :9
Hij is niet waterdicht hoor, zou er mee uitkijken.... ;)
dat ding heeft maar 32gb dus als je daar ubuntu (chrome os is echt een nogo) op zet heb je nauwelijks genoeg voor en paar maandjes office-gebruik wil je dan ook nog minecraften of een ander lullig spelletje dan ben je verdoemd tot usb-sticks...

nee de tijd van de chromebooks is voorbij.

ookal snap ik het idee wel, het is tenminste geen duurder-dus-beter laptop iets waar we met tweakers.net bbg's tegenwordig staandaard vanuit gaan...

waar is de tijd dat je voor zo min mogelijk geld, en zo min mogelijk concessies een nieuwe laptop uitzoekt.

dit is meer een mediamarkt-guide geworden, niet de laptop, maar het budget is leidend.

de vraag zou dan ook moeten zijn, ik wil een 11 13 15 17 inc scherm met fHD qHD en x y z cpu. en welke van PW-resultaten voldoet dan niet alleen maar op papier aan de eisen.
Wat is de beste (basis)laptop voor mensen die alleen een laptop gebruiken om op het web te browsen, verslagen te typen en video's op te bekijken rond de 400/500 euro?
Het gaat hier niet over, minecraft of een ander spel (is niet aangegeven dus dan ga ik daar vanuit) . bestanden met (bijna) alleen tekst nemen amper opslag in. Chrome-OS is goed genoeg voor webbrowsen, video's te kijken en verslagen te typen.

[Reactie gewijzigd door iCore op 2 december 2017 11:24]

Tot pakweg 500 euro zou ik eerder aanraden om een goede tweedehands bedrijfslaptop te kopen, genre lenovo x230. Mits wat zoeken vind je die onder de 150 euro.
Steek er dan een SSD in en je hebt een snelle compacte laptop, met een goed toetsenbord, zeer degelijk gebouwd en moest er iets kapot gaan vind je ook nog alle onderdelen.
Gelijk even bekeken mooi laptop, maar wel kleine scherm. Zijn er ook zulke knallers met 15,6 -17"?
Koop een Chromebook bijvoorbeeld Acer 14 of 15 heb je al voor zo een 250/350 euro.

[Reactie gewijzigd door Vieuxtje op 1 december 2017 11:23]

Tijdje geleden heb ik voor 500 euro een Lenovo Z50 serie gehaald, echter wel meteen even een SSDtje erin gezet.

Core i5, 8GB Geheugen, FullHD 15inch scherm, prima toetsenbord. Was daar wel blij mee.
Ik ben zelf ook al eeuwen op zoek naar een laptop om enkel op te browsen of even wat in Office te doen. Een Chromebook vind ik dan weer niks.

Ik vind bijvoorbeeld de Chuwi 14.1 laptops erg interessant voor ongeveer ¤250. Geen snelheidsmonsters, ongetwijfeld matige schermen, maar voor die prijs neem ik dat natuurlijk voor lief.

In dat segment ben ik benieuwd wat er is.

edit:
typo

[Reactie gewijzigd door MarvinJames op 1 december 2017 18:53]

hi
vorige week de bb laptop van okt gekocht voor 380,- (pricewatch: HP 14-bs010nd). na 2 dagen teruggestuurd, dat ding was trager dan mn 6 jaar oude dell. nu dus weer opnieuw zoeken met dubbel budget. vandaar mijn thumbs up voor de post van GoldenRatio
Inderdaad jammer dat het als mainstream begint bij 900 euro. Juist in de categorie tot ca 600 wordt voor een basislaptop veel gezocht, en nee een chromebook is geen volledige laptopvervanger.
Ligt eraan wat je doet met je Laptop. Chromebook kan een prima laptopvervanger zijn als je alleen mail checkt en het internet af surft. Ben het inderdaad met je eens dat de prijs van mainstream er hoog is. Wat verstaat men dan onder mainstream? Is dat inclusief gamen?
Wat ik vooral merkwaardig vind is dat de mainstream nogsteeds een matig toetsenbord en touchpad moeten hebben. Je zou toch denken dat de concurrentie tegenwoordig wel de invoer van Apple heeft kunnen evenaren.
Moet zeggen dat ik de nieuwe toetsenborden van Apple niet fijn vind. Ik ben meer fan van toetsenborden met terugslag.
Chromebook met Gallium OS is wel een laptop vervanger
Voor 1500 euro zou ik de Macbook Pro 13” met 256GB SSD halen. Fantastisch scherm en trackpad, mega snelle opslag, goede batterijduur en super bouwkwaliteit.
Mindere accuduur, SSD prestatieverschil dat je in de praktijk niet merkt en een trackpad dat je niet gebruikt. Krijg je ook nog eens dat verschrikkelijke MacOS, nee ik kies dan wel voor deze. ;)
(als ik er überhaupt een nodig had)
Mindere accuduur? Je bedoelt volgens de specs van de fabrikanten? Waarbij de een gaat voor een realistisch scenario en daar 10-12 uur haalt en die andere fabrikant dat beweert maar in de praktijk 5-6 uur realistischer is? Tot je twee jaar verder bent en je accu nog maar een uur of twee meegaat. Ik kijk naar jou, Dell.
Ook mbt het trackpad sla je de plank mis, maar dat is door anderen ook al aangehaald. Ik weet bijna zeker dat je geen ervaring hebt met beide merken anders zou je dit niet zeggen.
Nee volgens de eerste de beste test die ik op Google kon vinden. Verder werk ik in de IT zowel in het bedrijfsleven als op een reparatie afdeling en kom ik er bijna dagelijks mee in aanraking.
Door dat trackpad heb ik al 10 jaar geen muis aangeraakt. Op mijn werk gebruiken alleen mensen met een extern toetsenbord een muis, MacBooks overal.
Ieder z'n ding zal ik maar zeggen, kan er persoonlijk niet echt mee overweg. Ook niet op MacBook's.
Tja, er zijn ook mensen die zweren bij een trackball of, ik ben de naam ff kwijt, zo'n puntje. Doe mij maar een muis dan krampachtig mn vingers constant bewegen.
krampachtig mn vingers constant bewegen.
Met een muis moet je je hele hand bewegen, en die is volgens mij minder gebouwd op die fijne motoriek.
Als dat zo is, hoe komt het dan dat er, zover ik weet, geen touchpad gamers zijn op hoog niveau?
Je hebt ook een muis waarbij je de bal met je duim moet bewegen (Trackball). Best goed te doen, alleen is het een niche markt en (bijna) niemand kent ze lijkt het...
Het is geen niche. Het is een vrijwel stille dood gestorven :9

In 1995 hadden we ook zon muis.
Wat een schijt ding om mee te werken.

Volgensmij was zon top trackball het ding wat je moest hebben voor de laser muis kwam
Ik heb nog een optische trackball liggen ergens. Ze waren ook erg populair bij mensen met RSI.
Heb er 5 op me bureaus/werkplekken staan 4x de M570 en 1x een MX Ergo, die laatste is pas geleden uitgekomen en word goed verkocht.
Ben iemand die alleen het trackpad gebruikt. En een Apple Macbook nou net een hoede hebben.
En het draait Mac OS of liever gezegd iets van Linux.
Mits wat zoeken wel te vinden voor 1500-1500 euro voor de 256GB versie.
Ik zou nooit voor 1500 euro een Macbook (Apple) kopen als Dell een mooi alternatief heeft. Macbooks met een dergelijke prijs hebben gewoon hardware welke aantoonbaar ouder is dan modellen van Dell in dezelfde prijscategorie. Bij Dell snappen ze dat je niet alleen een mooie laptop nodig hebt, maar dat deze ook nog gewoon goed moet zijn wat betreft hardware én betaalbaar moet zijn.
Is er een kans dat er ooit nog een Best Developer Laptop komt?
- 8 uur per dag achter dat ding, dus display port of hdmi welkom. Of gewoon een 15" scherm of groter.
- Mag best een paar gram zwaarder.
- kaartlezer niet nodig
- accu een paar uur is handig bij vergaderingen, presentaties en trein, maar ik heb toch meestal 220
- geheugen, geheugen, geheugen. Alles draait lokaal in Docker :-)

Vaak kom je dan bij gaming laptops uit, maar ik dan betaal je weer relatief veel voor de GPU.
Bij Dell moet je toch wat degelijks kunnen vinden lijkt me. Hoewel er hier veel over geklaagd wordt is het nochtans, zo heb ik althans steeds gehoord, goed spul voor professionals?
Ik zou dan een XPS 15, of iets uit de voorraad van System76 aanraden.
Jij moet eens naar de XPS kijken. Ik gebruik die laptop na al ruim een jaar precies voor dat soort dingen. Kan zonder problemen een aantal docker containers starten, terwijl ik ook nog een aantal Android emulators draai. Zonder dat de laptop een krimp geeft.

Helaas moet ik dezelfde omgeving ook weleens optuigen op een MacBook pro om een iOS build te maken/testen. Ik kan je verzekeren dat dat een mindere ervaring is.
Als Developer zou je genoeg hersens en kennis moeten hebben om zelf een juiste keuze voor een laptop te kunnen maken lijkt mij.
Het ontbreken van de Thinkpad X1 Carbon bij de high-end ultrabooks, zelfs als alternatief, is een grote misser.
Met een 256 GB SSD kom je net iets boven de 1500 Euro uit. Zou je genoegen nemen met een 180GB SSD, dan is de laptop 1479 Euro. Dit model is trouwens ook met een Intel Core i5-7200U uitgevoerd. Configuratiegewijs zijn er dus wat nadelen aan een Carbon X1.

Maak je jezelf wat minder druk over de configuratie en spreekt de koolstofbehuizing en een prima toetsenbord je aan, dan is de keuze voor een Carbon X1 zeker een reële.
De 8550 i7 draait rondjes om de i5 7200 .
Qua prestaties is de Dell de Carbon X1 absoluut de baas.

Dus in mijn ogen niet echt een alternatief.

Maar inderdaad. Als je van de behuizing uitgaat is de X1 een optie.
Als ze deze updaten met een nieuwe I5 dan kan het meer gezien worden als alternatief.
Ik ben nu in de markt voor een nieuwe zakelijke laptop. Zowel de Carbon X1 als opgefriste Spectre x360-15 (met Kaby Lake Refresh) staan nu op mijn shortlist. De XPS is flink krachtiger qua CPU, maar ik heb het toetsenbord geprobeerd en die is behoorlijk ruk om het netjes te zeggen. Ook jammer van het scherm; hij doet geheel sRGB maar de adaptieve backlight maakt het een stuk minder bruikbaar voor beeldbewerking. De laptop van een collega had ook coil whine.

De X1 heeft een heel erg fijn toetsenbord, en de i5 is vrijwel net zo snel als de i7 ivm throttling. Ik wacht eigenlijjk op de Kaby refresh van dit model. Qua aansluitingen behoorlijk top. Lange accuduur, superlicht, maar pittig geprijsd.

Anders is de Spectre x360-15 dus wel wat denk ik, helaas wel een glanzend scherm, maar wel goede specs voor de rest. Momenteel nog niet zo goed verkrijgbaar in NL.
Ik heb zelf in augustus de X1 aangekocht. Beter keyboard, bouwkaliteit én betere support hebben mij over de streep getrokken. Het prijsverschil (toen) verdween toen grotendeels als je uitkeek waar je kocht + de vergelijking maakte tussen een X1 en een dell met 3 jaar garantie.

De processor (ik heb de i7-7500u) is echt bijna nooit een bottleneck, zelf bij intensief gebruik.
Of wat dacht je van een t470s
De laptops van puri.sm zijn ook zeer de moeite waard
Jammer van de slechte levertijd/ beschikbaarheid van de high-end-ultrabook. Ik vind dat dat zeker moet worden meegenomen bij het aanprijzen van een product, zeker omdat bij de PC-BBG verschillende keren onderdelen niet werden gebruikt omdat ze slecht verkrijgbaar waren.
Je kunt hem waarschijnlijk gewoon bij Dell zelf bestellen (via hun website), die staat alleen niet in de Pricewatch. ;)
Ik dacht dat de Dell site altijd stukken duurder was, dat valt dus mee gelukkig.
Ik weet niet hoe het nu is, maar toen ik mijn laptop een paar jaar terug kocht waren er volop kortingscodes en acties. Als je interesse hebt zou ik dus zeker hier kijken (Dell kortingstopic op T.net): https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1755861
De levertijd is 10-14 dagen. Als je geluk hebt iets eerder.
Ja, het is een nadeel. Maar een reden om hem niet te kopen..?
De PC-BBG is een ander verhaal, omdat zonder alle onderdelen het systeem niet werkt ;)
Mooie laptops :)
Ik vraag me alleen af waarom de high end ultrabook zo duur is? De nieuwe intel generatie CPU is natuurlijk wel prijziger maar waar zitten de kosten in? Er zit ook geen andere GPU chip wat meestal de laptop nog een stuk duurder maakt.
Je heb ze ook goedkoper, de Asus zenbooks zijn een stuk betaalbaarder en komen in de reviews ook goed uit de bus. als je goed zoekt en je eisen liggen niet te hoog qua hardware kan je toch al snel 400-500 euro besparen.
Maar waar zitten de extra kosten in? Ik heb zelf een Inspiron 15 7000 voor 1100 gekocht (1050ti uitvoering). Als je naar de specs kijk snap ik niet waar waar de 229,- meer vandaan moet komen. :?
Verschil tussen Asus en Dell is vooral de bouwkwaliteit. Voorheen heb ik op een Asus gewerkt, maar die bewegende toetsenborden en slechte bouwkwaliteit gaat op termijn wel vervelen.
Als je de Carbon X1 eens pakt na een Acer of Asus, dan voel je het wel. Betere bouwkwaliteit. Fijn toetsenbord. Veel poorten. Goede accuduur. Etcetera. Het prijsverschil doet zeker vermoeden dat er een betere marge op deze dure jongens zit, dat dan weer wel.
Als mainstream had van mij de Lenovo Ideapad 520 ook nog wel even mogen worden meegenomen. Ik vind dat dat voor 699 een heel aardig alternatief is met zijn Kaby Lake i5 (4 fysieke cores dus!), 8 gig geheugen, 256gig SSD en mat IPS 15,6 inch scherm een heeeeeeel aardig alternatief is.

https://www.coolblue.nl/p...20-15ikbr-81bf008mmh.html
Maar hoe zit het met de betrouwbaarheid van de Lenovo en de service? Schijnt allemaal niet zo best te zijn. Is volgens mij met Asus beter.
Betrouwbaarheid van Lenovo is voor mij al 3 laptops op rij prima in orde. Ik typ dit op een Y510p van alweer 4 jaar oud en het schermscharnier is nog 100% spelingsvrij, dankzij z'n standaard 16GB (ja, toen al) geheugen is hij nog altijd snel, ik heb de caching SSD vervangen voor een M.2-exemplaar van 256GB en de twee GT755's in SLI doen het nog best aardig in moderne games.

Hiervoor heb ik laptops uit de Thinkpad-range van Lenovo (voorheen IBM) gehad. Ik heb ook ervaring met hun service, de kabel naar de monitor is een keer kapot gegaan. Ik had mijn laptop met een weekje terug nadat ik hem telefonisch had aangemeld (ik hoefde niet in de wachtrij te staan, ik mocht mijn telefoonnummer opgeven, dan belden ze mij terug, top!).
dat is inderdaad ook mooi laptop,
is het in deze laptop ook mogelijk om extra ram te plaatsen?
En weet je misschien ook of deze laptop ook ruimte heeft om extra ssh/hdd te plaatsen.

zie dat lenovo zelf wel een type uitbrengt met extra hdd, maar dan gebruiken ze weer een ssd van 128gb (te krap voor mij)
pricewatch: Lenovo Ideapad 520-15IKBR (81BF006UMH)
Niet vergeten dat de xps 13 vaak last heeft van coilwhine, veel vaker als de concurenten.
Ook is de usb-c connector slecht tb3 met 2x pcie lanes, niet de volledige 4x.

Verder prima laptop en zeker in mijn top 3, samen met razerblade stealth en binnenkort mbp 13 met 8250u.
als het dezelfde is als de coilwhine van vorige generaties xps en latitude heeft dat te maken met de bleutooth module. Volgens mij moet je energiebesparing in apparaatbeheer uit zetten voor de bluetooth module in combinatie met een bios c-states setting. even googlen dus.
Maar dat hoort dus niet, als het voor het eerst was okay, maar forums staan al jaren vol dat zowat alle HP laptops erg vaak last hebben van coilwhine. Voornamelijk de xps, envy en spectre toch de duurste modellen van HP hebben hier last van, dit zou al lang opgelost moeten zijn.
Heb zelf de envy 15 pas nog teruggestuurd vanwege zeer irritante coilwhine.
Voornamelijk de xps, envy en spectre toch de duurste modellen van HP hebben hier last van, dit zou al lang opgelost moeten zijn
Je weet dat een XPS van Dell is he? En wat @aminam zegt klopt wel. Sinds er Fedora op mijn XPS15 staat heb ik nergens last van (had ik met Windows trouwens ook niet, de 10 minuten dat het erop stond)....
Ja xps is van dell, maakte er een verkeerde zin van, wilde eigenlijk opmerken dat de bekende gangbare maar vooral dure ultra light laptops veel last hebben van coilwhine.
Ben gewoon geïrriteerd omdat ik een nieuwe laptop wil en weinig keus heb, wil graag een goede maar vrij stille laptop. Nadat mijn laptop (een dell, die ook een beetje last had van coilwhine) de zee is in geflikkerd, gebruik ik nu mijn vrij oude sony vaio laptop, veel te traag natuurlijk, enige voordeel is dat het 16.4 inch is, jammer dat die niet meer gemaakt worden.
Ik heb Ubuntu op m'n XPS 13 staan en ook nergens last van. Ruim een jaar bijna dagelijks 6 tot 8 uur in gebruik.
Best vreemd dat dell de modelnaam bij 9360 gehouden heeft net als de vorige generatie, deze cpu maakt nogal een groot verschil met de vorige dualcore 7200u.
Dat doen ze helaas bij meer modellen. superhandig voor vergelijkingen en zo... not. 8)7
Is expres gedaan als je het mij vraagt


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone X Google Pixel 2 XL LG W7 Samsung Galaxy S9 Google Pixel 2 Far Cry 5 Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*