Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door

Redacteur mobile

Google Pixel 2 XL Review

Pientere uitblinker met pijnlijke uitglijders

Conclusie

Elke review is uiteraard subjectief, maar zeker ook relatief. Een product als de Google Pixel 2 XL staat nooit op zichzelf, maar kent veel concurrenten die het op sommige punten beter of slechter doen. Het is altijd zaak om een review te lezen en vervolgens het product naast je eigen meetlat te leggen; wat vind jij belangrijk en blinkt het product op dat gebied uit?

De Pixel 2 XL is een uitblinker op diverse gebieden. Zo belooft Google drie jaar lang updates en upgrades, en de zoekgigant brengt die ook nog eens tijdig uit. Die ondersteuning is keurig en lang voor een Android-smartphone. Hij maakt uitstekende foto's en video's, heeft een prima accuduur, en een verzorgd ontwerp met metaal en glas. De Pixel Visual Core heeft zijn meerwaarde nog niet bewezen, maar een soc speciaal voor fotografie is wat ons betreft een vernieuwing die het benoemen waard is.

De minpunten zijn echter ook stevige minpunten. Hij heeft geen 3,5mm-jack en geen stereo-opname voor audio in video's. Dat laatste is zonde, want die video's zijn ontzettend goed gestabiliseerd en behoren tot de top van de markt. Vrijwel alle Android-concurrenten nemen echter audio met betere kwaliteit op. Het scherm is daarnaast op diverse punten onvoldoende; het aflezen in direct zonlicht had comfortabeler gekund, en onder een kleine hoek verkleurt de display al en dat stoort al snel. Het 'snel laden' gaat bovendien te langzaam, waardoor de telefoon na een half uur slechts 20 procent vol is. Bovendien zijn er afgelopen weken diverse kleine en grote problemen met dit toestel opgedoken die we zelf niet zijn tegengekomen, zoals een klikkend geluid uit de speaker en burn-in van het scherm.

Al met al heeft de Pixel 2 XL behoorlijke minpunten voor een toestel in deze prijsklasse. Hij kost 939 euro als je hem via Google in Duitsland kunt kopen. Wil je hem in een Nederlandse webwinkel hebben, dan kun je daar honderd euro bij optellen. Dat is bijzonder veel geld en wie zoveel uitgeeft aan een toestel, mag op elk vlak het beste verwachten. Op veel vlakken is dat ook zo, maar een zo dure uitblinker mag geen grote uitglijders maken.

Reacties (254)

Wijzig sortering
Een slecht(er) scherm in een smartphone vind ik persoonlijk een groot minpunt. Een rand daaromheen die aanvoelt als een bot scheermes ook. Een grote dongle gebruiken om een koptelefoon te kunnen gebruiken toch ook wel op dit moment (heb een BT koptelefoon maar ben daar niet echt blij mee) En dat dan ook nog voor een kleine 1000 euro... sorry hoor. Ben dan toch wel erg blij met mijn Samsung S8, ondanks dat deze niet direct de nieuwste software krijgt en een 'minder vloeiende' gebruikerservaring biedt. Ik kan dat laatste trouwens niet beamen want ik merk er niets van. Al met al, is het persoonlijk wat je een minpunt vindt maar er zijn dingen die gewoon niet goed zijn en deze telefoon is op veel punten toch echt niet goed....
Het is toch eigenlijk droevig gesteld als je een uitblinker bent als je updates krijgt en upgrades voor 3 jaar.
Ik vind het droevig dat deze telefoon nog een 7.5 krijgt. Let wel hij kost dik 1000 euro en op heel veel vlakken is hij matig in vergelijking met zijn concurrenten. Een gemiddelde telefoon zou een 6 moeten krijgen (net zoals op school). Ik zou eerder richting de 5.5 gaan denken. Aangezien bij de reviews van tweakers naar 3 dingen wordt gekeken: cpu/gpu, scherm en camera is het niet zo moeilijk. De cpu/gpu is niets zoveel bijzonders (zeker vergeleken met een iPhone 8 Plus). Bij de benchmarks bungelt de telefoon onder het midden en het nut van de extra soc is niet zichtbaar. Het scherm is gewoon zwaar onvoldoende (zeker voor het geld) en de alleen de camera is goed. Minpunten bij de camera zijn weer de ondersteuning in de software (tja stock android is vaak inderdaad... stock en dus kaal) en het matige geluid. Kortom geen aanrader in mijn ogen.
In mijn ogen zou de Google Pixel XL een flagship moeten zijn. De prestaties van het scherm zijn lang niet op het niveau van een Samsung Oled scherm. Wat ik wel jammer vind. Wat zou dit betekenen voor de LG Oled schermen?
Ik was eindelijk blij dat er een concurrent bij kwam. LG heeft ook in zijn nieuwe V30 een Oled scherm gebruikt. Hoe zijn daar de prestaties van het scherm?
Ik gebruik inmiddels de Pixel 2 XL en iPhone X naast elkaar. Het scherm stoort mij geenszins.

Als ik Truetone op de iPhone X uitzet en tweakers op beide telefoons open, zie ik nagenoeg geen verschil. Kantel ik de telefoons vervolgens iets, worden beide schermen iets blauwer. (Moet je echt op letten wil je dat zien.)

In zijn algemeenheid vind ik het scherm op de iPhone X wel prettiger, maar dat zit hem vooral in de Truetone functie. Zet ik die uit dan voelt de iPhone X even "ouderwets" als de Pixel 2 XL. (Persoonlijk vind ik Truetone een ondergewaardeerde verbetering.)

Disclaimer: ik draai de Android 8.1 Preview op de Pixel 2 XL en ik weet niet of en welke verbeteringen dat eventueel brengt ten opzichte van de laatste 8.0 update.
Ik gebruik inmiddels de Pixel 2 XL en iPhone X naast elkaar. Het scherm stoort mij geenszins.

Als ik Truetone op de iPhone X uitzet en tweakers op beide telefoons open, zie ik nagenoeg geen verschil. Kantel ik de telefoons vervolgens iets, worden beide schermen iets blauwer. (Moet je echt op letten wil je dat zien.)
Ik snap zelf niet dat iedereen zo positief over true tone. Heb het zelf meteen uitgeschakeld omdat het scherm er zo geel uiziet. Ik vind het er helemaal niet "true" uitzien.
Ik had dat in het begin ook toen ik overstapte van mijn Oneplus one naar Amoled. Het leek wat geel maar na verloop van tijd, zeker toen ik de oneplus one weer regelmatig pakte, vond ik het OPO scherm erg koud om te zien. Eigenlijk is het dus een kwestie van gewenning. Je hersenen gaan daar probleemloos mee om.
Dan is dat misschien het probleem, ik gebruik diverse toestellen en blijf het verschil steeds zien daardoor. Ik vind dan in vergelijking het true tone scherm niet erg fijn. Amoleds van bijv Samsung vind ik dan weer wel fijn. Gelukkig kan true tone uit, wat ik dan ook gedaan heb.
Mooier zou zijn dat Android elke telefoon zou voorzien van "persoonlijke scherm instellingen" wat sommige fabrikanten steeds beter oppakken. Maar goed...wat niet is kan nog komen.
Als je zo'n slecht scherm krijgt van je toeleverancier, waarom dan nog doorzetten en dit in het uiteindelijke product zetten? Alleen om maar het OLED vinkje in de specs te kunnen afvinken? Mij lijkt dat een goed LCD beter zou zijn dan dit Oled scherm. En een goed LCD scherm is makkelijker te verkrijgen en goedkoper. Maar OLED verkoopt...
De kwaliteit van graphics op oled zijn dan ook superieur vergeleken met LCD. Ook de contrast, HDR zwartwaardes etc zijn een stuk beter als LCD.
Dat is allemaal zwaar overdreven. Als je bij daglicht het scherm van de iPhoneX (op dit moment zowat het beste OLED scherm) naast dat van de iPhone8 houdt, dan zijn de verschillen verre van spectaculair. Nu heeft de iPhone8 wel een top LCD scherm, maar toch.
Nee Naast een iPhone is het niet zo veel bijzonders, maar zet je hem naast een s8, dan zie je dat alleen al de helderheid al meer als 2 keer zo laag is. Pixel dichtheid komt dan nog wel dichtbij elkaar, maar de s8 heeft al 100ppi meer als de 8 alleen !

[Reactie gewijzigd door l99030607l op 23 november 2017 18:40]

Helderheid en PPI hebben vrijwel niks met elkaar te maken dus daar loopt je vergelijking al spaak.
Ik heb ook nergens gezegd dat ze iets met elkaar te maken hebben, dat waren 2 van de vele aspecten waar de displays van oled in uitblinken. Dat jij dat denkt, betekent niet dat ik dat gecomment/gezegd heb.

[Reactie gewijzigd door l99030607l op 23 november 2017 18:29]

Het ligt helemaal waar je voorkeur ligt. Ik geeft ten alle tijden het contrast en lagere verbruik van een oled scherm de voorkeur. Ik lees veel Ebooks (wit op zwart scherm) bij voorkeur snachts in bed en dan is sowieso oled een verademing wanneer je totaal geen backlight bleeding hebt.
Even mijn persoonlijke mening, maar ik zou de telefoon met een goed LCD-paneel niet eens overwegen. Ik kan echt niet meer afstappen van OLED, en ik hoor en lees dat veel problemen met de OLED-schermen in de Pixel 2 XL worden opgelost of opgelost zijn. Ik wilde hem ook kopen maar de prijs en kinderziektes hielden me tegen. Ben uiteindelijk wel blij dat ik het niet heb gedaan, maar als er over 2 maanden een update review is waarbij de problemen grotendeels opgelost lijken wil ik deze telefoon (dus met OLED i.p.v. LCD) wel overwegen.
Beetje overdreven. De iPhone 7 / 8 hebben echt hele mooie LCD-panelen die in sommige opzichten beter zijn dan welk OLED paneel dan ook. Qua helderheid, kleur en kijkhoeken zijn die echt high-end.

Heb nu zelf de iPhone X met een heel mooi OLED-paneel, maar de kijkhoeken en bijbehorende colorhue-shift zijn toch wel erg droevig anno 2017! Dan is er ook nog eens een inbrand-gevaar en zal het scherm na verloop van tijd (enkele jaren) degraderen qua kleur en helderheid. Elk OLED-paneel heeft hier tot vandaag de dag last van overigens, de nieuwste Galaxy en Note toestellen dus ook.

MicroLED is eigenlijk de techniek waar ik op wacht, deze heeft de voordelen van OLED zonder de nadelen.
Heb bij launch een iPhone 8 besteld. Waar het scherm geweldig moet zijn en de camera zo niet beter heb ik de iPhone 8 teruggestuurd omdat ik zowel het scherm als de camera van de Nexus 6P beter vind. Ik lees vaak nog voor ik naar bed ga boeken of reddit op m'n telefoon en ik vind dat donkergrijze i.p.v. zwart echt spuuglelijk. Maar goed, iedereen hierin zijn eigen mening. De iPhone 8 is dus binnen een paar dagen teruggegaan.

Ik heb de Nexus 6P nu bijna 2 jaar en heb geen verschil gemerkt in kleurverloop of vermindering van helderheid. Ook inbranden is me nog niet 1 keer opgevallen. Ik heb een tijdje een S8 en S8+ getest en ook hier zijn me die nadelen die je noemt totaal niet opgevallen. Overdreven kleuren bij OLED heb ik me niet aan gestoord, maar heb mijn 6P en S8 vanaf dag 1 op respectievelijk sRGB en basic staan. Dit is natuurlijk allemaal anekdotisch bewijs, en misschien heb ik er niet op gelet, maar dit versterkt mijn wens voor OLED wel.
Maar het is ook een flagship. Kijk maar naar de prijs. Het is ook het beste toestel van Google. Maar goed, iedereen is het met je eens dat het scherm niet het beste is van wat er op dit moment op de markt is.
Ik heb geen flauw idee hoe ze dergelijke prijzen rechtvaardigen.


Van Samsung weet je dat de prijs vrij snel omlaag gaat, al blijft het nog steeds veel. Die prijs komt al gauw overeen met bepaalde Chinese merken en bijbehorende specs.


Grote vraag ook voor dergelijke producenten is of ze zelf in de gaten hebben dat bij de gewone consument hun inkomen de afgelopen 10 jaar niet is verdubbeld.
Natuurlijk zullen er mensen zijn die het zullen aanschaffen, maar het gros zal ze links laten liggen.
Ik heb geen flauw idee hoe ze dergelijke prijzen rechtvaardigen.
...
...
Grote vraag ook voor dergelijke producenten is of ze zelf in de gaten hebben .......
Dat jij daar geen flauw idee van hebt, wil niet zeggen dat producenten daar geen onderzoek naar doen.
Ik denk eerder dat het follow the leader is.


Als je kijkt naar de componenten die gebruikt worden en de kostprijs, dan is dat een fractie.

Samsung is daar een mooi voorbeeld van omdat ze ook zelf hardware maken, en op een gegeven moment moet de oude serie er weer uit.

Prijs gaat dan navenant omlaag,
LG zet lager in, maar die prijs blijft veel langer vast.
Er bestaan een paar filmpjes over iemand die een iphone heeft gemaakt in China :
https://youtu.be/-KucQDXnKws
Daar wordt duidelijk dat je voor minder echt geen gloednieuwe gsm zelf kan maken.
maakt ook niet veel uit dat hun inkomen niet verdubbeld is, als mensen het kopen dan gaan ze gewoon door
Daar heb je zeker gelijk in. Krijgen de iPhone's en iPad's ook een uitblinker omdat ze standaard 4 jaar lang updates krijgen?
iPhone en Android zijn qua updatebeleid heel anders. Android is afhankelijk van hardware support en een ruim aanbod aan toestellen. Apple beheert zelf zijn toestellen, en kan dit veel makkelijker garanderen.
Dat klopt, maar dat het moeilijker is, maakt het updatebeleid niet minder belangrijk als criterium.
iPhone en Android zijn qua updatebeleid heel anders. Android is afhankelijk van hardware support en een ruim aanbod aan toestellen. Apple beheert zelf zijn toestellen, en kan dit veel makkelijker garanderen.
mmmm. maar Google zou makkelijk kunnen afdwingen dat het gebruik van Android met bepaalde verplichtingen komt.
Bij wie? Android is vrij te gebruiken.
Google zou telefoonfabrikanten kunnen dwingen langer ondersteuning te bieden(als voorwaarde voor b.v. de Play Store installatie), maar ook die telefoonfabrikanten zijn op hun beurt weer afhankelijk van de Sony's(camera's), Qualcomm's en MediaTek's(SoC's) van deze wereld. Die hardwareondersteuning is allemaal closed source, en op het moment dat er geen ondersteuning meer is voor b.v. nieuwe Linux kernels gaat de boel up-to-date houden lastig worden.
Dat hele wereldje is er bovendien niet bij gebaat om lang ondersteuning te bieden op hardware(en consumenten geven er blijkbaar ook weinig om, want ze gaan er in mee).
Ze verdienen alleen op het toestel, en Google verdient het gros van het geld via de play store en het verzamelen van allerhande gegevens.
Uiteindelijk moet jij als Android afnemer wel aan voorwaarden voldoen op de Google Playstore te mogen gebruiken. ALs Google dus een goed updatebeleid zou innemen bij die voorwaarden dan hebben Android afnemers geen keuze. Of ze meoten ieder hun eigen Appstore gaan uitbrengen maar dat zullen ze niet doen.
Wat ik dus zeg is dat die Android afnemers(fabrikanten van telefoons) dit ook niet in eigen hand hebben. Problemen:
a) Het is redelijk onduidelijk wat Google gaat doen/eisen in Android updates. Denk aan minimale kernel versie of graphics mogelijkheden.
b) Ze maken allerhande hardware als SoC's en camera modules niet zelf. Ze zijn afhankelijk van de fabrikanten daarvan, en die zijn er ook niet bij gebaat hun hardware van ondersteuning/drivers/modules te voorzien voor de komende tijd.

Google kan dus wel dingen eisen, maar fabrikanten kunnen daar eigenlijk niet aan voldoen omdat ze de zaken niet in eigen hand hebben. (en overigens willen ze dat ook niet echt, want ze willen dat je nieuwe toestellen blijft kopen)

[Reactie gewijzigd door YoMarK op 24 november 2017 12:07]

Blinken die daar in uit t.o.v. andere IOS apparaten dan? ;)
Klopt niet helemaal. Bijvoorbeeld iPhone 5c https://en.wikipedia.org/wiki/IOS_version_history
Voor Microsoft is het 2 of 3 jaar https://support.microsoft...pha=Windows%2010%20Mobile
Bij Android is het per hardware fabrikant anders en heb je bij Google zelf de beste update garantie.
De iPhone 5c kwam in september 2013 op de markt en kreeg updates tot september 2017. Dat is 4 jaar.
4 jaar oude hardware is in smartphone land al triest genoeg. Maar wil je dat toch dan kun je je oude meuk tot lengte van dagen met custom roms rekken als je tenminste een populair Android toestel met Qualcomm SoC hebt.
Er is helemaal geen probleem met 4 jaar oude hardware. Een 5s of een 5c zijn voor veel mensen vandaag nog een fijne telefoon. De 5s zelfs nog met de allerlaatste software. Dus die is bezig met zijn 5e jaar current software.

[Reactie gewijzigd door quantumleapje op 23 november 2017 11:41]

De 5s is nog steeds een fijne smartphone, nog vlot, met een redelijke camera en bovenal erg compact - er is bijna geen equivalent te vinden. Hier thuis nog één exemplaar in gebruik en er wordt nog niet om vervanging gevraagd.
De 5c doet ook nog altijd wat hij moet doen. Ik (en mijn vrouw die hem gebruikt) zie echt het probleem niet.
Up-to-date OS betekent ook up-to-date apps en dat is een grote bonus. Als je rekent wat die apparaten per jaar gekost hebben zijn ze inmiddels spotgoedkoop.
Accuduur van de 5s of 5c zijn niet de beste punten idd. Hangt af van je gebruik. Mijn vrouw haalt soms 2-3 dagen met haar 5c.
Een 4 jaar oud flagship is nog even snel als een modern budgettoestel, prima dus nog voor of jezelf of de 2e hands markt. Zonde om zoveel grondstoffen en ingebedde energie niet te blijven gebruiken.

Ik gebruik bijv. mijn 5,5 jaar oude toestel nog als km-teller tijdens het fietsen. Zelfs de batterij voldoet nog prima.
Zo hou ik mijn Note 1 in leven.
Draait nu op Android 7.1.2 en hopelijk binnenkort 8.
Een snelheidsmonster is het niet, maar alles wat ik er mee wil, doet het gewoon.
Best leuk om te horen.
Je hebt gelijk! ik ga even de slaap uit mijn ogen wrijven en koffie drinken. Maar goed, iets stond mij bij dat er bepaalde Apple devices redelijk kort geen upgrade meer kregen naar nieuwere ios versies. Wel security updates waarschijnlijk, maar geen nieuwere ios build.
Ze krijgen misschien allemaal wel updates maar om nu te zeggen dat het toestel er dan beter op wordt. Een toestel die 3/4 jaar oud is wordt meestal alleen maar trager/gaat minder lang mee op de accu omdat het er niet voor gemaakt is. Dus het is mooi dat Apple zo lang de nieuwste iOS voor oudere toestellen uitgeeft, echter wordt het er niet altijd beter op.
Een nieuwe accu voor een telefoon is toch goedkoper dan 600/700 euro neerleggen voor een nieuw toestel ;)
Het heeft in zoverre niks met de accu te maken. Meer met het feit dat de software zwaarder is geworden waar de oudere toestellen niet voor zijn gemaakt.

Zijn genoeg voorbeelden waar een telefoon met een nieuwere iOS minder lang op de accu mee gaat. Zet je hem dan terug naar de vorige versie is het accu verbruik weer "normaal". Volgens mij heeft zelfs @arnoudwokke dit de afgelopen dagen nog uitgelegd op 538 als ik mij niet vergis.
Waarom Google je niet even voor je dat soort insinuaties plaatst en downvotes krijgt omdat het onzin is?
Was wellicht een ietwat impulsieve post; my bad
Bovendien krijgen iPhones die niet meer een nieuwe iOS-versie omhoog gaan, vaak nog wel belangrijke beveiligingsupdates. Had een tijdje terug nog een update op mijn iPhone 4 toen ‘ie onder het stof vandaan kwam. Telefoon uit 2011 of 2012 geloof ik.

[Reactie gewijzigd door Steven.w op 23 november 2017 17:53]

Net zoals de Pixel 2 kudos krijgt omdat het een "vloeiende gebruikservaring biedt". Het Android platform is bijna 10 jaar oud, van een trage single-core naar nu de 8-core 835, en nog steeds is het blijkbaar onderscheidend om een vloeiende gebruikservaring te bieden.
Nee hoor. Mijn ¤185,00 kosten Lenovo P2 met sd625 geeft dat ook. Dat de Pixel 2 daar nog een schepje bovenop (schijnt) te gooien is wat jij verwart met "onderscheidend om een vloeiende gebruikservaring ".
Zelfs lowbudget android is in staat om een vloeiende gebruikerservaring te geven.
185? Waar heb je hem zo goedkoop kunnen krijgen?

Verder geheel mee eens: er zijn genoeg goedkope toestellen die prima vlot zijn.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 23 november 2017 18:56]

Met 4gb/64gb geïmporteerd bij Banggood. Ik heb hem zelfs bij een flashsale voor ¤155,00 gezien.
Belachelijk goed en goedkoop toestel. Bizarre accuduur en 24 watt charger. Erg ondergewaardeerd toestel.
A, interessant! En die site staat bekend als betrouwbaar, of was het een god voor jou?
En hoe zit het met garantie als hij kapot gaat? Is dat makkelijk?
(Mocht mijn huidige telefoon kapot gaan, dan staat de P2 bovenaan mijn lijst.)

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 23 november 2017 20:12]

Banggood is een redelijk bekende site. Je kunt de garantie voorwaarden op de site lezen.
Ik begrijp en deel je stelling dat het een bijzondere vermelding is.
Aan de andere kant kun je hetzelfde ook stellen met elke reguliere computers. Pc's bestaan al heel veel jaren, maar ze bieden niet allemaal een even vloeiende gebruikservaring. Ongeacht of je Mac OS, Windows of een Linux distributie gebruikt, je merkt verschil tussen een nieuw topmodel en een topmodel van enkele jaren geleden, of een nieuw topmodel en een middenmotor.
Zelfs als je reviews van Chromebook leest, wat toch qua specs bijna niets vraagt en toch soepel loopt, zie je terug dat bij de topmodellen de gebruikservaring beter is.

Edit: spelfoutjes

[Reactie gewijzigd door Ubartu op 23 november 2017 13:42]

Vloeiend moet je in dit geval lezen als, goede layout, weinig onzinnige tabs en features, makkelijk schakelen van taken etc. Bij een andere toestellen (touchwiz b.v.) geeft je een berg aan keuzes maar vaak dingen die je nooit gebruikt, moet je weer en extra menu in om iets te regelen wat je ervaring niet vloeiend maakt. De 4 jaar oude samsung s6 bied ook gewoon nog een vloeiende ervaring als we het over scrollen hebben etc, vloeiend zijn alle moderne toestellen tegenwoordig (hardware matig) maar veel toestellen willen te veel doen, te mooi zijn en nog meer bieden. Terwijl stock android gewoon werkt en je zelf dingen kan toevoegen via de store (manual camera settings b.v.). Als mijn huidge S7 sterft denk ik er aan om een xiaomi android one te halen, google telefoon alleen aanzienlijk goedkoper.
Neem het eigen touw in handen. We zijn tenslotte Tweakers. Ik heb een Xperia Z1 uit 2013 die nog steeds snel en vloeiend werkt omdat ik hem zelf heb geupgrade naar een schone 7.1.1, en binnenkort komt 8 erop.
Het is toch eigenlijk droevig gesteld als je een uitblinker bent als je updates krijgt en upgrades voor 3 jaar.
Nou nee, een smartphone heeft gewoon een levensduur van 2 jaar. Er zit standaard 2 jaar garantie op en de accu is tegenwoordig vaak ingebouwd (en dus niet te vervangen) en deze gaat na 1 jaar intensief gebruik vaak ook snel achteruit. Een levensduur van 3 jaar haalt bijna geen enkele smartphone denk ik dus logisch dat software updates daarop worden afgestemd. Oude hardware belemmert ook evt nieuwe features.
Mijn drie jaar oude Huawei Mate 7 draait nog prima.
Haha :) :) :)
Dat is wel waar ja. LOL
Het is toch eigenlijk droevig gesteld als je een uitblinker bent als je updates krijgt en upgrades voor 3 jaar.
Haha :) :) :)
Dat is wel waar ja. LOL
Precies dit dus.
Mwoah koop een telefoon van ¤400 en haal na 2 jaar een nieuwe.

Wie doet er überhaupt 3 jaar met een telefoon? Zeker geen mensen die security updates nodig hebben.
De veel hogere prijs t.o.v. een Galaxy S8 en de mindere features zijn wat mij betreft geen goede reden om hier voor te gaan.

Stock Android en elke maand security patches tegen zo'n hoge meer prijs is wat mij betreft een bad deal.
Ik zou zo graag zien dat die eindeloze discussie over OS-updates bij telefoons eens een keertje ophoudt. Het komt elke keer weer naar boven en leidt keer op keer tot zinloze discussies. M.i. is het erg eenvoudig:
  • Een oude telefoon zonder de meest recente OS-update is vaak prima bruikbaar.
  • Een oude telefoon met de meest recente OS-update kan evengoed een bron van irritatie zijn, door bijv. traagheid. Het nieuwste OS is niet altijd heilig.
  • Als je langdurige OS-updates zeer belangrijk vindt, neem je dat aspect mee in het kiezen van een telefoon. Net zoals de kwaliteit van de camera, de accuduur, het scherm, geluidskwaliteit etc. etc.
  • Als je langdurige OS-updates niet belangrijk vindt (ik ken zat mensen die niet eens weten hoe het OS heet dat op hun telefoon draait, laat staan welke versie ze hebben), hoef je dat aspect niet mee te nemen in het kiezen van een telefoon.
  • Alle aspecten van een telefoon (scherm, accuduur, camera, snelheid, functies, mogelijkheden) raken na een aantal jaar verouderd; men lijkt hierbij soms onevenredig veel waarde te hechten aan het verouderen van een OS ten opzichte van de andere aspecten.
Hoe interessant is het nou daadwerkelijk dat ik met een 4 jaar oude telefoon met het nieuwste OS rondloop, en jij met een 4 jaar oude telefoon zonder het nieuwste OS?

Ieder z'n ding, what's the big deal?

[Reactie gewijzigd door tuk2008 op 23 november 2017 22:54]

Je schrijft deze telefoon gewoon in 3 jaar af ook, dat vind ik nog het meest bedroevende. Het is daarmee de duurste telefoon op dit moment. De iPhone X gaat waarschijnlijk 5/6 jaar mee qua updates.
Eens. Doe mij maar een Xiaomi, de nieuwste MIUI versie komt zelfs uit voor toestellen van vijf (!) jaar oud.
Maar MIUI is slechts een schil over Android heen, wanneer er geen nieuwe Android versie voor jouw telefoon komt doet een nieuwe schil over een verouderde Android ook niet veel.
Dat is dus fout, MIUI is onder de motorkap weldegelijk anders dan standaard Android. Er zitten verbeteringen in, zo heeft MIUI nooit last van stagefright gehad.
Dat is niet waar, vaak, inderdaad niet altijd, komt een nieuwe versie van android mee met een neiuwe versie van MIUI. Ze staan inderdaad los van elkaar,
Maar het gaat er om dat ze gewoon updates krijgen, ook beveiligingsupdates, en dat 5 jaar. Kan apple nog wat van leren. En dan voor een prijs die nog niet op de helft ligt van een apple product en super bouwkwaliteit.
Nee natuurlijk niet. Wie beweert dat dan?
Dat is niet waar
Jij toch? Of begrijp ik je verkeerd?
ik zie het mezelf nergens beweren :) waar lees je dat dan?
Ik dacht dat je "Dat is niet waar" was gemeend op dit:
Maar MIUI is slechts een schil over Android heen
Mijn excuses als ik het verkeerd begrepen heb ;)
Ok, no prob. Er zijn belangrijkere zaken :)
Kun je hier een specificatie van geven of vind jij dat de ontwikkel- en overheadkosten maar voor rekening van de fabrikant moeten komen?
En dan hebben we R&D, Softwareonderhoud, onderhoud van het Ecosysteem, onderhoud van de Appstore, transport, opslag en zo kunnen we nog een paar uur doorgaan. Die Telefoon kost echt niet alleen maar 400 euro.
Wie doet er langer met een smartphone dan 2/3 jaar?

Ik, jammer genoeg, niet. Ik merk vaak dat na 2 jaar het vet echt wel van de soep is. Verouderd, traag, intern geheugen vol ondanks regelmatig opruimen, etc etc
Ik! ik gebruik nog een Lumia 930. De accu is nog prima en het toestel is nog even vlot. Lumia 930 is geïntroduceerd op 4 juli 2014. Ik had hem wat later, maar heb hem toch wel 3 jaar in gebruik. Mijn vrouw heeft ook lang gedaan met haar iPhone 5. Is nu een tevreden iPhone SE gebruiker.
2.5 jaar en counting. Accu nog prima, geen enkele kras op mijn scherm, nog altijd retesnel. Waarom ik nieuw zou willen? Geen enkele reden toe.
Daarnaast heeft hij geen 3,5mm-uitgang
Vorig jaar nam Google Apple nog op de korrel door te zeggen dat de 3,5mm-jack op de eerste Pixel 'refreshingly not new' was, in tegenstelling tot de iPhone 7. Nu ontbreekt zo'n aansluiting ook op de Pixel 2-serie.
De minpunten zijn echter ook stevige minpunten. Hij heeft geen 3,5mm-jack
Minpunten: Geen 3,5mm-aansluiting
Zullen we ophouden aan dit dood paard te blijven trekken? Het lijkt me onderhand een gegeven dat een flink aantal telefoons geen 3,5mm-aansluiting hebben; en in de toekomst worden 't er steeds minder. Ik snap dat verandering even wennen is, maar zo vastgeroest is de doorsnee tweaker toch ook weer niet? Die pakt een, vaak, en zo ook hier, meegeleverd, verloopplugje (als hij/zij niet al 4 jaar geleden op draadloos is overgestapt) en klaar.

Dat het gebrek aan de 3,5mm aansluiting opgemerkt wordt en terloops genoemd word: soit. Maar om 't nou als één van dé minpunten te noteren... meh.

Dat het hypocriet is van Google eerst Apple uit te lachen en dan 'tzelfde de flikken: true. Maar de rest van de ophef erover snap ik, to be honest, niet zo goed.

[Reactie gewijzigd door RobIII op 23 november 2017 10:15]

Ik kan je verzekeren dat voor het overgrote deel muziek liefhebbende mensen op dit aardbol dat "verouderde" 3,5mm aansluiting onmisbaar is op een telefoon. Dus waarom het niet als grote minpunt benoemen? Dat is het namelijk wel zeker!
Er zullen altijd (terecht) groepen zijn die van een beslissing zoals deze de dupe zijn. Maar laten we wél wezen: "het overgrote deel muziek liefhebbende mensen" heeft ook gewoon de mogelijkheid een telefoon te kiezen die wél een 3,5mm-aansluiting heeft en de Pixel 2 / Apple links te laten liggen. En laten we wél wezen: 90% van het volk gebruikt zijn/haar telefoon om te whatsappen/bellen/spelletjes te spelen/facebooken en misschien daarbij ook nog wat muziek te spelen. Die mensen zullen weinig geven om een verloopplugje. Dat er dan een paar Tweakers, muziekliefhebbers en andere (liefkozend!) nerds zijn die zich niet over dat verloopstekkertje kunnen zetten... meh. Ik zou er als Google (of Apple of...) zijnde ook niet (erg) van wakker liggen. "MAAR JE KUNT NIET LADEN ONDERTUSSEN!!!1111 PEEUW!" Tja.... jammer Jos. Kies je lekker een andere telefoon. Of je laadt draadloos op...

Los daarvan weet de échte muziekliefhebber dat de 3,5mm-aansluiting kwaliteitstechnisch ook "eighties technology" is en dat er betere alternatieven zijn anno 2018. En de nog échtererderde muziekliefhebber luistert muziek op fatsoenlijke en deftige apparatuur i.p.v. op een telefoon.

[Reactie gewijzigd door RobIII op 23 november 2017 10:24]

"Of je laadt draadloos op..." Haha hoe zie je dat voor je? Doodstil zitten zodat je telefoon niet van je BEDRADE "draadloze" oplaadstation schuift? Grapjas. Er is geen enkele goede reden om de aansluiting weg te laten.
Er is geen enkele goede reden om de aansluiting weg te laten.
Want jij ontwerpt / bouwt telefoons en weet daar alles van. "Ja maar anderen kunnen 't wél!" Ja maar die bouwen geen Pixel 2 (of iPhone X of ...). Je snapt dat dit een zinloze discussie is...

[Reactie gewijzigd door RobIII op 23 november 2017 11:11]

Ik heb dat filmpje al maanden geleden gezien hoor ;)
Kijk dit maar eens. Net zo nutteloos. Dat 't kan wil niet zeggen dat een fabrikant (om wélke reden dan ook) niet kan besluiten die 3,5mm-aansluiting weg te laten. Of 't nou om "waterdicht" of "productiekosten" of wat-voor-reden-dan-ook is. En staat het je niet aan koop je gewoon lekker een telefoon die wél een 3,5mm-aansluiting heeft. Wa'n poeha om niks.

Jij zegt "Er is geen enkele goede reden" maar jij maakt geen telefoons ;) Als Fabrikant X "niet mooi" een "goede reden" vindt is dat hun goed recht. Dat jij dan besluit hun product niet te kopen is hun consequentie. Maar wat een goede reden is of niet is dus niet aan jou ;)
"Ja maar anderen kunnen 't wél!"
Je snapt dat dit een zinloze discussie is...

[Reactie gewijzigd door RobIII op 23 november 2017 11:55]

Haha goedzo :p Maargoed, zo zinloos is de discussie niet. Kwestie van designkeuzes. Als je de telefoon perse zo dun mogelijk wilt hebben en daardoor die aansluiting weghaalt...keuze. Zou je hem kunnen houden? Ja natuurlijk, ook een keuze. En nee ik ben geen telefoonontwerper, hoeft ook niet. Als jij iets over de groente van je oma zegt hoef je toch ook geen groenteboer te zijn?

Edit: Natuurlijk kan apple een andere mening hebben en dus iets wat ik een goede reden vindt een slechte reden vinden. Ik sprak echter vanuit de consument. En voordat je weer gaat roepen jij weet niet wat de consument vindt. Nee dat weet ik niet, echter hoor ik vooral geluiden dat mensen het ontbreken van die aansluiting een gemis vinden.

Edit 2: En ik koop inderdaad geen telefoon zonder 3.5mm aansluiting ;)

[Reactie gewijzigd door killerfreak op 23 november 2017 12:04]

nee, je sprak vanuit jezelf en andere mensen die het ontbreken van de aansluiting een gemis vinden, niet vanuit de consument. aan de verkoop te zien van telefoons zonder 3.5 aansluiting vindt de gemiddelde consument het blijkbaar helemaal niet een gemis.
jezelf en andere mensen die het ontbreken van de aansluiting een gemis vinden
Dat zijn toch ook consumenten? Je hoeft niet perse een iphone te kopen om bij de "consument" te horen.
dat is waar, maar ik bedoel dat je niet vanuit "de consument" spreekt, maar vanuit een deel van de consumenten
echter hoor ik vooral geluiden dat mensen het ontbreken van die aansluiting een gemis vinden
En ook dáár is een verklaring voor: mensen die tevreden zijn hoor je niet dus het is altijd een (vocale) meerderheid die je hoort die 't er niet mee eens is ;) Ofwel: je hebt heel gauw een vertekend beeld ("iedereen klaagt") en daar moet je voor waken ;)

[Reactie gewijzigd door RobIII op 23 november 2017 17:25]

Ik voel mezelf een echte muziekliefhebber. Zowel in beleving als apparatuur. Mijn kamer staat er vol mee. Ik kan je verzekeren dat de echte muziekliefhebber (dus houden van zeer goede apparatuur), en die ken er ik velen, zweren bij hun eigen apparatuur, dus het liefst hun eigen koptelefoon gebruiken en niet gedwongen voor een inferieur bluetooth setje van Apple te moeten kiezen. Groot in gebruiksgemak, maar niet erg goed wat betreft geluidskwaliteit. Apple levert nu eenmaal slechts matige tot normale hardware, Meer dan prima software compenseert dat nomaliter, maar dat geldt hier helaas niet.
Maar als echte muziekliefhebber gebruik je natuurlijk een externe DAC op je smartphone want diegene die in telefoon zitten zijn over het algemeen bijzonder belabberd. In mijn niet zo bescheiden mening is elke hoofdtelefoon duurder dan 50 euro onzinnig zonder externe DAC.

Het verlies van de 3,5 plug is een issue voor mensen die gewoon wat muziek willen horen, maar niet voor diegene die zeggen dat ze iets van muziekapparatuur weten.
Er zijn als je zoekt toch echt wel telefoons met een ontzettend goede DAC. Zo nu en dan komt er een telefoon op de markt met een relatief goede DAC. Ik meen dat LG er binnenkort weer een op de markt zet.
Een echte muziek liefhebber weet dat digital the way to go is. Geen DAC in je telefoon of in je koptelefoon meer. Gewoon digital naar digital. Minder kwaliteitsverlies.

Edit: Jullie hebben allemaal gelijk, ik had het totaal verkeerd! Dit betekend natuurlijk ook dat een DAC in de koptelefoon komt (voor het geval dat het apparaat die de signaal verstuurt er geen een heeft) en de telefoon moet er ook nog een hebben omdat we natuurlijk allemaal geluid willen horen via de speakers.

Mijn excuses.

[Reactie gewijzigd door Iva Wonderbush op 23 november 2017 10:45]

Succes met het beluisteren van digitale signalen, dat gaat niet echt lekker klinken ;) . Afgespeeld geluid is altijd een analoog signaal, met Bluetooth wordt alleen het audiosignaal digitaal naar de speaker/koptelefoon gestuurd en daar geconverteerd naar analoog door een DAC in dat apparaat.

[Reactie gewijzigd door Kevinns op 23 november 2017 10:30]

Euhm, muziek zal toch ergens wel omgezet moeten worden naar analoog, je moet immers muziek kunnen horen...een DAC is altijd nodig ;)
En hoe moeten die 0-en en 1-en dan ooit omgezet worden in geluidsgolven?
Nou, heel simpel, door het luidsprekermembraam de ene kant op te bewegen als er een 0 input is, en de andere kant als er een 1 input is. Dit heet Direct Stream Digital.

DAC's zijn nodig voor PCM signalen, waar de input niet 0-1 is (single bit) maar -32767 tot +32767.(16 bits) Sommige DAC's zijn zelfs 24 bits. Het voordeel hiervan is dat je op een veel lagere samplerate kunt werken. Single-bit audio doe je boven de Megahertz sample rate; de gebruikelijke 44100 Hz/16 bits PCM is hoe CD's werken.
Nou, heel simpel, door het luidsprekermembraam de ene kant op te bewegen als er een 0 input is, en de andere kant als er een 1 input is. Dit heet Direct Stream Digital.
Nee. dan zou je alleen ruis horen omdat er geen verschil zal zijn tussen de ene 0 en de andere 0. DSD is een opslagformat, geen format dat je naar een speaker kan sturen.
DSD is uiteindelijk gewoon Delta-Sigma modulatie. Je stuurt dat digitale signaal direct naar een analoog low-pass filter. 't Is niet netjes richting luidsprekers, maar elke luidspreker is mechanish een low-pass filter dus het kan ook direct naar een luidspreker.

Ik heb geen idee waar je opmerking over "ruis" vandaan komt. Het menselijk oor kan geen individuele samples op >1 Mhz horen, dus die hoort geen losse 0 of 1 waardes. Ruis is simpelweg geluid zonder uitgesproken frequentie-componenten (witte ruis heeft zelfs geen enkele correlatie), maar als je de nullen en enen op de goede plek zet dan kun je elke frequentie maken (tot de Nyquist limiet, uiteraard)
Het digitaal signaal zal toch door een soort Push-Pull circuit moeten en inderdaad een low-pass filter (wat in principe de poweramp en/of de speaker zelf zou kunnen zijn, als je het heel cheap wil oplossen). Die twee gecombineerd zetten een discreet signaal (0 en 1 op een data drager) om in, juist, een analoog signaal. Volgens mij is dat een DAC ;) ;) .
Lol. Daar klopt niet veel van. Geluid is namelijk uiteindelijk een analoge golf. :)
Altijd dat argument over ‘muziekliefhebbers’.
Als je echt muziekliefhebber bent dan ga je uitgebreid de tijd nemen om naar je muziek te luisteren en doe je dat niet op je mobiel in het OV of op je werk...

Het enige valide argument is dat je geen koptelefoon kunt gebruiken en tegelijkertijd kunt laden, maar laten we aub kappen met dat muziekliefhebbers het ding zo missen. Misschien moet je even op het audio & hifi forum rond gaan kijken, dan zie je hoe echte muziekliefhebbers daadwerkelijk muziek luisteren...
Was ooit een test op het Fraunhofer forum. 9 van de 10 “muziekliefhebbers” konden het verschil tussen een .wav bestand en een 128 (!) kbs MP3 niet horen. Geweldig! _/-\o_ _/-\o_ _/-\o_
Wat een onzin.
Ik ben een muziekliefhebber.
Luister de hele dag naar muziek, heerlijk.
Maar ik ben ook tevreden met een normale kwaliteit en hoef echt geen installatie van 10.000 te hebben.
Zo'n 3.5mm aansluiting is gewoon een verdomd handige aansluiting.
Doet het namelijk altijd.
Omdat je maar 1 usb aansluiting hebt
Omdat er maar weinig koptelefoons, headsets, oortjes zijn met een usb aansluiting
Het signaal door een 3.5mm jack is analoog (in het toestel wordt dus een digitaal bestand omgezet in geluid door de DAC), door een USB poort gaat een digitaal signaal, en is het dus de taak van het aangesloten apparaat om er een geluidssignaal van te maken (zij dat een verloopstukje of een headset) wat ook weer extra kosten aan die apparatuur toevoegt.

[Reactie gewijzigd door KingFrogzz op 23 november 2017 15:15]

Dat is niet per sé waar, analoge audio over USB-C kan best.
Een Xiaomi USB-C naar 3.5mm audio kost ¤ 4,38 bij Ali, dus met de extra kosten valt het wel mee.
Ik vind dat het als zeer zwaar minpunt mag worden gerekend. Je klanten benadelen door ze minder keuzevrijheid te geven vind ik een zeer kwalijke zaak.
Je klanten benadelen door ze minder keuzevrijheid te geven vind ik een zeer kwalijke zaak.
:') Je hoeft geen Pixel 2 te kopen hoor ;) Er zijn zat alternatieven.
Veruit het merendeel van de mensen gebruikt de 3.5mm jack, bron: nieuws: OnePlus overwoog tweede usb-c-poort in plaats van 3,5mm-jack in 5T-sm....

Dus als veruit het merendeel hem gebruikt, en je haalt hem eruit, dan mag ik dat toch als een significant minpunt zien. En verloopjes? Echt waar? Als ik bij een budget telefoon een keer een verloopje nodig heb, dan kan ik me dat voorstellen. Maar als je een telefoon van rond de ¤1000 koop dan wil je toch niet gaan zitten kloten met verloopstukken enkel zodat ze hem een fractie kleiner hebben kunnen krijgen? En ja, ik weet dat bij Apple dat ook bij veel producten nodig is, maar dat die het doen betekend nog niet dat ik het begrijp. Ik zou een verloop stukje iig als een significant nadeel zien.
Ik zie het zo: weet je nog hoe hard iedereen piepte toen (Dell was het?) fabrikanten PC's begonnen leveren zonder floppy drives? Enige idee hoeveel mensen daar nu nog om malen? Mark my words: precies hetzelfde gaat gebeuren met de 3,5mm-aansluiting :Y)
Helemaal mee eens. Dat gaat gebeuren. Heb ik nooit ontkent. Maar voorlopig is het nog de standaard. Momenteel heeft zowel mijn laptop als desktop geen DVD speler, en dat is prima nu. Maar als je dat 10 jaar geleden had gedaan was het gewoon een slecht idee geweest gezien hoe vaak je die nodig had om zaken te installeren. Het zou hetzelfde zijn als wanneer je nu een desktop PC koopt met enkel USB C aansluitingen. Kan je ook zeggen dat die toch gaat verdwijnen, en dat klopt waarschijnljik ook. Maar vooralsnog is die nog niet verdwenen.

En dan kan je wel verloopjes voor je toetsenbord gebruiken, of een Bluetooth toetsenbord kopen. Maar dat veranderd niet dat het een significant minpunt is voor velen, net als het gebrek aan 3.5mm jack voor velen.
Maar dat veranderd niet dat het een significant minpunt is, net als het gebrek aan 3.5mm jack voor velen.
Ik denk dat jouw en mijn definitie van significant significant verschillen :P of dat jouw en mijn mening over hoe belangrijk die 3,5mm-aansluiting écht is gewoon verschillen. Either way zit 'm daar de crux volgens mij :)

Voor mij is 't, at best, een klein minpuntje (maar goed; die aansluiting kan me dan ook gestolen worden). Voor jou is 'ie belangrijker. Dat is een sample-size van 2. En afgaande op de reacties komen we misschien op een sample-size van 50, 100 (op dit moment) en dat zijn dan vooral de mensen die wat méér uit hun telefoon halen dan de doorsnee gebruiker (daarvoor zit je op Tweakers). Maar globaal gezien denk ik dat 't allemaal reuze meevalt en dat hebben de fabrikanten ook heus wel gezien en dus beginnen ze gewoon met 't uitfaseren van de 3,5mm-aansluiting.

[Reactie gewijzigd door RobIII op 23 november 2017 10:40]

Oké, aangepast dat het voor velen een significant minpunt zal zijn. Gebaseerd erop dat het dus nu nog door heel veel mensen wordt gebruikt. Uiteraard zijn minpunten persoonlijk, maar als zoveel mensen er last van hebben dan is het normaal het in een review te zetten. Dat is niet anders dan dat de camerafuncties karig zijn, als je die toch niet zou gebruiken, dan is het ook geen minpunt voor je. Maar nog steeds staat het wel in de review.

Instaedit vanwege jouw edit:
Volgens Oneplus is het dus 80% van hun gebruikers. Als ik om me heen kijk zie ik de 3.5mm jack heel veel gebruikt worden. Dus ik denk dat jij er naast zit en globaal heel veel mensen dat dingen gebruiken. En serieus? Een 3.5mm jack gebruiken vind je al meer halen dan gemiddeld uit je telefoon? Sorry hoor, maar daar kan ik het echt niet mee eens zijn. Muziek luisteren op je telefoon is gewoon een basis functie.

Dat mensen uiteindelijk naar bijvoorbeeld Bluetooth overstappen kan best, maar daarvoor hoef je niet de 3.5mm jack eruit te halen. Vooral gezien andere fabrikanten hem wel erin kunnen houden zonder grote trade offs te moeten maken.
Volgens Oneplus is het dus 80% van hun gebruikers.
Daar sta ik van te kijken; zijn deze cijfers representatief voor "globaal gebruik"? Of is OnePlus een "muziekliefhebbers telefoon"? (Honest question; ik sta versteld van die 80%).
Overigens is daarmee niet gezegd dat van die 80% misschien wel 90% geen moeite heeft met een klein verloopplugje ofzo. Of dat ze de telefoon links zouden laten liggen als er geen 3,5mm-aansluiting aanwezig was.
Een 3.5mm jack gebruiken vind je al meer halen dan gemiddeld uit je telefoon?
Nee, zo heb ik dat niet bedoeld. Ik bedoel dat mensen hun telefoons voor vanalles en nogwat gebruiken (ook muziek dus) maar dat het veel mensen worst zal zijn als er een verloopplugje aan te pas komt of een ander (meegeleverd) oordopje gebruikt moet worden of dat ze toch al draadloos hebben (of zelfs gewoon lekker hun muziek recht uit hun telefoon laten bléren).
Muziek luisteren op je telefoon is gewoon een basis functie.
Helemaal eens hoor; het is de ophef over het ontbreken van een 3,5mm-aansluiting (terwijl er alternatieven zat zijn (telefoons danwel verloopplugjes danwel bluetooth danwel...)) waar 't me om ging. Niet meer, niet minder ;)

[Reactie gewijzigd door RobIII op 23 november 2017 11:30]

Je vergelijking gaat zo ontzettend mank, misschien dat je deze opmerking over een paar jaar kunt plaatsen, maar zelfs dan heb je geen punt. Ten tijde van de floppy drive waren er legio goede alternatieven; cd-rom, dvd-drive, usb sticks, memory/sd-card slots. Daarnaast nam een floppy drive ook onnodig veel ruimte in beslag. Wat is het alternatief van een 3.5mm jack?

Juist, draadloze headsets en oordopjes welke ook duidelijke nadelen hebben, zoals een accu welke opgeladen moet worden, aantoonbaar mindere geluidskwaliteit. En dan spreek ik nog niet over het feit dat oordopjes met kabel toch echt flinke voordelen hebben ten opzicht van draadloze kopjes, zoals een kabeltje waaraan ze blijven bungelen zodra ze uit je oor vallen. De mogelijkheid een versterker aan te sturen welke geen moderne aansluiting heeft; sta je daar op je feestje en kun je je telefoon niet in pluggen.

En waarvoor, omdat er geen 3.5mm aansluiting in een telefoon past? Echt een onbegrijpelijk domme keuze van fabrikanten.
Daarnaast nam een floppy drive ook onnodig veel ruimte in beslag.
... je gooit hier je eigen ruit in :? De 3,5mm-aansluiting neemt ook (o.a.) onnodig veel ruimte in (los van ingress van water/meuk etc. en andere (al dan niet) "excuses" die fabrikanten gebruiken).
Wat is het alternatief van een 3.5mm jack?
Een verloopje, bluetooth, usb :?
Juist, draadloze headsets en oordopjes welke ook duidelijke nadelen hebben
Alles heeft z'n voordelen en nadelen. Ik persoonlijk vind de draden juist een nadeel en geef minder om geluidskwaliteit...
zoals een accu welke opgeladen moet worden
Want je telefoon heeft het eeuwige leven op een batterij? Daarbij doe ik ruim een dag met mijn Airpods...
aantoonbaar mindere geluidskwaliteit
Zal best; er schijnen ook goede/betere te zijn dan de veel gehaatte Airpods. Prima. Geen idee of dat zo is, maar wat je niet lijkt te begrijpen is dat niet iedereen dezelfde zaken even belangrijk vindt ;) Wat voor jou (of iemand anders) belangrijk is hoeft niet voor een ander ook zo te zijn ;)
En dan spreek ik nog niet over het feit dat oordopjes met kabel toch echt flinke voordelen hebben ten opzicht van draadloze kopjes, zoals een kabeltje waaraan ze blijven bungelen zodra ze uit je oor vallen.
Allang opgelost hoor als je daar zo mee zit :z
De mogelijkheid een versterker aan te sturen welke geen moderne aansluiting heeft; sta je daar op je feestje en kun je je telefoon niet in pluggen.
Nogmaals: verloopplugje. Misschien "onhandig" maar het kan wél (en wordt notabene bijgeleverd). Maak nou niet van een mug een olifant. En zéker op een feestje: heb jij toevallig het plugje niet bij je dan heeft een ander het wel hoor. En anders luister je ouderwets eens gewoon wat er op de radio is. De wereld vergaat niet...
Echt een onbegrijpelijk domme keuze van fabrikanten.
Ja want bij Apple en Google heeft niemand daarover nagedacht en heeft gewoon een willekeurig iemand tijdens de ontwerpfase net na de koffiepauze in z'n uppie besloten die aansluiting maar effe te verwijderen en het is gewoon nog niemand bij die bedrijven opgevallen :z
Je vergelijking gaat zo ontzettend mank
Als er iemand een betoog voert met argumenten die allemaal onderuit te halen zijn ben jij 't wel ;) Iets met pot-en-ketel enzo :z

[Reactie gewijzigd door RobIII op 24 november 2017 01:20]

Ik zie werkelijk niet in waarom een 3.5" niet in een telefoon past. Ik weet niet of jij ooit een telefoon open geschroefd hebt, maar aan ruimte geen gebrek, zeker niet nu de moederborden minuscuul zijn. Deze aansluiting kun je onmogelijk vergelijken met een floppy drive in een laptop. Daarnaast werd de floppy drive ook nog eens compleet nutteloos en waren er fatsoenlijke alternatieven.

Ik vind je verdere argumenten niet sterk. Je mag dit natuurlijk voor jezelf bepalen, maar een verloop bijvoorbeeld lijkt mij (is) erg onhandig aangezien dit een erg irritant uitsteeksel is, en ook nog eens meer kans op schade. Accu: ik heb al jaren geen lege accu meer gehad, terwijl mijn draadloze headset er toch regelmatig mee ophoudt, ik ben maar wat blij dat ik ook mijn oordopjes kan indoen, die geen 200 euro hoeven te kosten.

Die oplossing is natuurlijk mooi, maar zit je nog met een kabeltje :+

Als een 3.5mm nu echt gigantische nadelen had.. dan zou je misschien nog een punt hebben ;)
Ik zie werkelijk niet in waarom een 3.5" niet in een telefoon past.
Weet ik veel. Ik ontwerp geen telefoons. Maar daarbij is dat (wellicht) ook helemaal niet het probleem. Apple heeft bijvoorbeeld aangegeven dat 't (ook) met waterdichtheid te maken had en met "ingress" (binnenkomen van) meuk (pluisjes en shit). En dat 't niet past is allang bewezen onwaar te zijn (bekend bij me) in sommige (of zelfs een enkel) geval(len). Maar dat wil niet zeggen dat 't bij alle telefoons "makkelijk" past of in de toekomst bij nog dunnere modellen nog steeds zo is; misschien lopen ze wel op zaken vooruit om mensen vast te laten wennen en de 3,5mm-aansluiting langzaam uit te faseren? :P
Daarnaast werd de floppy drive ook nog eens compleet nutteloos en waren er fatsoenlijke alternatieven.
Euh, die alternatieven gaf ik je toch? "Een verloopje, bluetooth, usb :? ". Heb ik letterlijk gezegd.
Dat jij 't geen (geschikte) alternatieven vindt, om wat voor vage reden dan ook: prima. Jouw probleem. Maar er zijn dus wel degelijk alternatieven. Ze staan jou alleen, kennelijk, niet aan.
Ik vind je verdere argumenten niet sterk.
Ik die van jou ook niet ;)
Je mag dit natuurlijk voor jezelf bepalen, maar een verloop bijvoorbeeld lijkt mij (is) erg onhandig aangezien dit een erg irritant uitsteeksel is
Lijkt, is... euh... wat is het nu? Ik zal 't vast verklappen: dat is behoorlijk subjectief. Net als "erg irritant"; nog zo'n subjectieve, niet kwantificeerbare, mening.
en ook nog eens meer kans op schade
Bron :?
Die oplossing is natuurlijk mooi, maar zit je nog met een kabeltje :+
Ja, WTF wil je nou!? Jij wil per-se die 3,5mm-aansluiting hebben maar klaagt vervolgens over het kabeltje als je de oordopjes niet wil verliezen OF klaagt over het verliezen van de oordopjes zonder kabeltje. Schiet mij maar lek hoor... :?
Als een 3.5mm nu echt gigantische nadelen had.. dan zou je misschien nog een punt hebben ;)
Even voor de duidelijkheid: Ik heb die 3,5mm-aansluiting niet uit die telefoon(s) gehaald. Maar het zal mij ook roesten en ik vond de "ophef" erover (en de moord en brand die jij schreeuwt schaar ik ook maar even onder "ophef") wat veel van 't goede. That's all. Er is altijd wel iemand die niet blij is met verandering X (voor eender welk product of dienst of...) en een kok kan nou eenmaal nooit koken voor alle monden. Shit happens. Staat het je niet aan? Koop je lekker een andere telefoon :z Maar doe nou niet of de wereld vergaat zeg...

[Reactie gewijzigd door RobIII op 24 november 2017 01:49]

We kunnen over interpretatie discussiëren, op deze manier verzand je echter in een neerwaartse spiraal. Voorbeeld:

Je mag dit natuurlijk voor jezelf bepalen, maar een verloop bijvoorbeeld lijkt mij (is) erg onhandig aangezien dit een erg irritant uitsteeksel is

Ik ken deze verloop stekkers, en voor mij staat vast dat deze irritant & onhandig zijn. Vandaar dat ik 'is' er tussen zet, dit slaat op hoe ik er persoonlijk over denk. Soms wint logica het voor mij. You are welcome to disagree however!

Nog een feit (voor mij), hoe langer een stekker, de meer kracht er op de socket komt te staan. Dit is gewoon een logisch gevolg, hier hoef ik echt geen bron voor aan te halen. In mijn optiek is het gewoon een erg domme keuze. Fabrikanten willen gewoon een euro besparen, en dat moeten ze lekker doen. Kom alleen niet met bullshit redenen aan zetten, want een dergelijke beslissing heeft namelijk aantoonbare nadelen.

[Reactie gewijzigd door paradoXical op 24 november 2017 09:57]

Nu kom je, eindelijk, 3 alinea's lang tot de conclusie dat 't, inderdaad, iets is wat jij onhandig, vervelend, irritant of whatever vindt. En dat het dus een subjectief iets is. En dan maak je er de 4e alinea weer een potje van door te beweren dat "een dergelijke beslissing aantoonbare nadelen" heeft. VOOR JOU ja. Sub-ject-tief. Die "meer kracht op de socket" is voor mij weer een totale bullshit reden (en if anything: wie zegt dat een USB of Lightning niet méér kracht kan hebben dan een 3,5mm-aansluiting?). Je kletst behoorlijk uit je nek en ik heb je nog niet 1 fatsoenlijk argument horen aandragen dat niet door 't wapperen van een vleugel van een vlinder weerlegd kon worden. Weet je wat ik denk: ik denk dat je jezelf zo diep ingegraven hebt met allerlei nonsens argumenten dat je nu, na 't inzien van de onzin ervan, moeite hebt met toegeven dat je misschien op één of een paar vlakken misschien toch wel een heel klein beetje ernaast zit. Maar dat geeft niet. Mij hoef je nergens van te overtuigen ;) Ik ben al lang om, heb het 3,5mm-aansluiting-loze leven omhelsd en loop heerlijk vrij van kabels te genieten van mijn (schijnbaar) matige audio en I couldn't care less d:)b :w

[Reactie gewijzigd door RobIII op 24 november 2017 10:46]

Sorry RobIII, ik wil dit niet persoonlijk maken, maar je slaat de plank nu echt mis. Ik beweer niet stellig dat een verloop onhandig is, ik leg je in mijn voorgaande post netjes uit wat ik bedoel en geef ook aan dat dit inderdaad subjectief is. En ja, voor mij staat het inderdaad vast dat dit zo is, het principe logica.

Een stekker in een aansluiting, op de manier hoe deze in een telefoon zit, zet kracht op de (interne) aansluiting / bevestiging welke na verloop van tijd slijtage kan geven. Dit is ook bij een 3.5mm zo, maar in het geval van een usb / lightning connector geeft dit gewoon veel meer problemen, simpelweg omdat een 3.5mm (bijna) geen speling heeft. Dit kun je eenvoudig testen door zo'n aansluiting te testen, en de connector even heen en weer te bewegen. Ik moet opmerken dat een lightning connector doorgaans wel minder speling geeft dan een usb aansluiting.

Bij opladen is het, doorgaans zo, dat je toestel stabiel ligt en er weinig krachten komen op de aansluiting. Ga je echter muziek luisteren, rennen, wandelen, hardlopen of whatever je wilt gaan doen, dan zal er altijd veel beweging zijn, wat ook kracht zet op de connector. Na verloop van tijd kan dat gewoon problemen gaan geven. Vervangen van een lightning bordje / usb aansluiting door defect is overigens een veelvoorkomende reparatie, en dit kun je dus direct herleiden nar gebruik / slijtage.

Je post is onbegrijpelijk voor me. Maar goed, I don't care either. Ik koop mooi een telefoon met 3.5mm, jij niet. Geniet van je draadloze headset zou ik zeggen :+
Een stekker in een aansluiting, op de manier hoe deze in een telefoon zit, zet kracht op de (interne) aansluiting / bevestiging welke na verloop van tijd slijtage kan geven. Dit is ook bij een 3.5mm zo, maar in het geval van een usb / lightning connector geeft dit gewoon veel meer problemen, simpelweg omdat een 3.5mm (bijna) geen speling heeft. Dit kun je eenvoudig testen door zo'n aansluiting te testen, en de connector even heen en weer te bewegen. Ik moet opmerken dat een lightning connector doorgaans wel minder speling geeft dan een usb aansluiting.
Wat. Een. Onzin.

Een 3,5mm-aansluiting (en dan het 'externe deel' van de stekker dus) is een stuk langer dan een lightning of USB aansluiting en daardoor oefen je vanzelf veel meer kracht uit op de internals van de telefoon bij het bewegen van de stekker. Iets van kracht maal arm; heb je vast geleerd op de middelbare ;)

Daarbij zijn de toleranties voor een lightning én USB aansluiting aanzienlijk lager dan die voor een 3,5mm aansluiting. Dat is alleen al zo omdat de contactpunten aanzienlijk kleiner zijn.

Verder zou ik héél graag eens bronnen zien die je beweringen als:
maar in het geval van een usb / lightning connector geeft dit gewoon veel meer problemen
staven; want volgens mij roeptoeter je maar wat (misschien op basis van een of 2 eigen (slechte) ervaringen?).

Maar goed; ik denk dat alles wel gezegd is. Ik ben er ook wel klaar mee.

[Reactie gewijzigd door RobIII op 24 november 2017 11:44]

Beste Rob1

Een 3,5mm-aansluiting (en dan het 'externe deel' van de stekker dus) is een stuk langer dan een lightning of USB aansluiting en daardoor oefen je vanzelf veel meer kracht uit op de internals van de telefoon bij het bewegen van de stekker. Iets van kracht maal arm; heb je vast geleerd op de middelbare ;)

Je kunt nu bijdehand gaan doen, maar waar beweer ik dat dit niet zo is? Punt blijft, volgens mij is de usb / lightning een stuk gevoeliger dan de 3.5mm, hef of niet. Ik heb overigens al talloze lightning / usb bordjes vervangen, dus ik weet waar ik over praat. Een defecte 3.5mm aansluiting ben ik nog nooit tegen gekomen.
maar waar beweer ik dat dit niet zo is?
In het stuk dat ik erboven quote :z
Ik zeg helemaal niets over hef beste RobIII, ik leg uit dat speling een belangrijke factor kan zijn. Sterker nog, een langere arm zal weinig effect hebben op een aansluiting zonder speling. Je leest gewoon niet goed.
Toch vind ik het een minpunt. En verloopjes wie wil dat nou? Bovendien kun je dan niet laden en luisteren tegelijk.
Draadloos opladen misschien?
Ja dat vond ik het grootste minpunt van de iPhone7 wat nu opgelost is met 8.
Onderweg met de powerbank ?
Ik zou de aanwezigheid van een 3.5mm jack anders zeker in mijn vergelijking meenemen tijdens het aanschaffen van een nieuwe telefoon. Ik gebruik hem ook nog dagelijks, zou voor mij dus zeker een minpunt zijn als ie niet aanwezig was.

[Reactie gewijzigd door sticx op 23 november 2017 10:18]

In het vliegtuig zit ik standaard met mijn telefoon aan de oplader en mijn koptelefoon in de telefoon, zodat ik geen apart accu voor mijn koptelefoon heb. Op reis is zo'n klein verloopstukje ook lastig, dat ben je zo kwijt. Voor mij is en blijft het ontbreken van de 3.5mm een flink minpunt.
Als je een hoofdtelefoon hebt die bijna net zo duur is als een midrange smartphone, is het gemis van een 3.5mm jack een enorme rode vlag bij het zoeken naar een nieuwe telefoon.
Voor mij is het ontbreken van zo'n aansluiting een breekpunt. Ik zal op dit moment nooit een telefoon zonder 3.5 jack kopen. Dus ja, dit is een minpunt, en voor veel mensen zwaarwegend.

Als ik 24/7 een verloopje bij mijn telefoon moet dragen om wanneer ik wil muziek te luisteren, en dat niet kan doen tijdens het opladen, heb je minder vrijheid dan een telefoon die dat wel heeft.

Draadloos? Mij niet gezien. 1 hobbel op de weg en ik ben naast het draadje ook de oortjes kwijt.
Ben ik niet met je eens... Als muziek liefhebber wil je niet overgeleverd zijn aan nog een accu en toch wat mindere kwaliteit van BT. Ondanks dat die BT protocollen voor muziek wel steeds beter worden blijf ik toch echt liever met een snoertje verbonden. Daarnaast is het natuurlijk zonde om je dure IEM/Koptelefoons te moeten gaan vervangen.
Dan gebruik je toch gewoon het verloopje dat erbij zit? Ik vind het ook erg onzinnig om dit steeds als minpunt te blijven noemen.

En dan het argument opladen én luisteren tegelijkertijd, er zullen best mensen zijn die dit doen hoor maar de groep die hier over klaagt wordt dan wel echt heel klein. Ik gebruik mijn telefoon zeer intensief maar doe dit zelf dus nooit! Moet je het voor die groep als minpunt blijven noemen?4

Gewoon op andere moment als je niet naar muziek luistert even bijladen. Dat kun je best anders plannen.

[Reactie gewijzigd door FlameBoy op 23 november 2017 10:42]

Mwah, overdrijven is ook een vak ;)

Leuk die ophef over het missen van de 3,5mm jack. Echter is het wat mij betreft een beetje een non-issue. Wanneer je ECHT een muziekliefhebber bent stap je ook niet zomaar over het gemis van een fatsoenlijke DAC heen. En ook niet over het feit dat je afhankelijk bent van de codecs die de telefoon aankan om muziek af te spelen. Dan wil je lossless audio met een topklasse DAC en zo zijn er vast nog meer eisen.... Die je allemaal niet gaat vinden op een telefoon.

Dus, voor een groot deel zit deze ophef gewoon tussen de oren en zal het overgrote deel van de pieperts/na-praters/klagers het verschil niet eens kunnen horen :) Hoor je het wel, dan ga je niet je telefoon gebruiken om naar muziek te luisteren.

Het is gewoon weer een verandering die weerstand oproept, zoals zowat bij elke verandering het geval is.

Dat het zonde is dat je die ¤200+ kostende headsetkoptelefoon niet meer rechtstreeks in je telefoon kan pluggen, tja, zou kunnen. Dat een ¤200+ kostende koptelefoon overkill is wanneer je hem inplugt in een telefoon, dat lijkt me waarschijnlijker ;) (En dat een deel van de ¤200+ kostende koptelefoons geen meerwaarde bied voor de luisteraar die hem opzet en hem heft gekocht voor de heb of de patsfactor dat lijkt me NOG waarschijnlijker)
Heb je nog meer aannames of is de zak eindelijk leeg?

Wat je voor het gemak vergeet is dat geluidskwaliteit onderweg niet het niveau van thuis hoeft te halen. Zo'n toren met apparatuur neem je niet mee te trein of bus in. Je koptelefoon wél, die kan muziek erg leuk laten klinken (ook al benaderd het niet de kwaliteit van thuis). Verloopstukjes zijn echt kut. Ze versnellen slijtage aan een toch al fragiele USB-C poort en raken vaak kwijt.

Het verlies van deze poort word als een gemis gezien omdat er niks tegenover word gezet.
Is toch echt wel een nadeel. Een bluetooth headset heeft een slechtere geluidskwaliteit. Een adapter is weer iets dat je hele tijd moet meesleuren. Ik zit niet te wachten om een adapter in mijn jaszak de hele dag te houden. Vergeet je de adapter kan je geen muziek luisteren.

Edit: Ik zwijg dan nog over dat ik niet tegelijk mijn gsm kan opladen met een powerbank en muziek kan luisteren.

[Reactie gewijzigd door badsemtex op 23 november 2017 10:19]

Hypocrisie is (na narcisme) ongeveer het ergste karaktertrekje wat er is. Dus daar kunnen niet genoeg minpunten tegenover staan.
Ik heb een groot probleem met de meeste smartphone reviews: beveiliging en updates krijgt nauwelijks aandacht. Het feit dat deze telefoon één van de weinige is met een duidelijk update beleid en vooral snel updates lijkt mij een enorm pluspunt t.o.v. van veel andere Android telefoons. Er wordt wel over gesproken maar het krijgt weinig aandacht t.o.v. features en camera e.d.

Android is het wilde westen van security en updates zijn daarom super belangrijk en verdienen dus meer aandacht in reviews m.i. Smartphones met slecht of onduidelijk update en upgrade beleid zouden een negatieve score hiervoor moeten krijgen.
Ik heb een groot probleem met de meeste smartphone reviews: beveiliging en updates krijgt nauwelijks aandacht. Het feit dat deze telefoon één van de weinige is met een duidelijk update beleid en vooral snel updates lijkt mij een enorm pluspunt t.o.v. van veel andere Android telefoons. Er wordt wel over gesproken maar het krijgt weinig aandacht t.o.v. features en camera e.d.

Android is het wilde westen van security en updates zijn daarom super belangrijk en verdienen dus meer aandacht in reviews m.i. Smartphones met slecht of onduidelijk update en upgrade beleid zouden een negatieve score hiervoor moeten krijgen.
We hebben afgelopen tijd het updatebeleid van fabrikanten zeker meegenomen in reviews en je zult het bij veel telefoons ook erbij zien staan. Daarbij moet je wel onderscheid maken tussen aan de ene kant beveiligingsupdates en upgrades met nieuwe features.

Iedereen legt het gewicht daarvoor anders, maar een telefoon van een fabrikant die dat netjes verzorgt - zoals de Pixel-lijn - krijgt van ons daarvoor zeker kudos en we noemen dat in de review. Als een fabrikant daar niet zo netjes mee is, dan staat dat ook in de review. Het is aan eenieder om te beoordelen in hoeverre dat meeweegt in de beslissing om een telefoon wel of niet te kopen :)
Dank voor je reactie! Ik merk wel dat er iets over verteld wordt, met name in meer recente reviews. Echter veel gebruikers zijn niet bezig met security of snappen niet hoe dat belangrijk is (zal allemaal wel loslopen of de kans dat ze mij hacken cq ik heb niets te verbergen etc). Ik denk dat er een schone taak is voor reviewers om het belang beter toe te lichten en nadrukkelijk in de score tot uitdrukking te laten komen ipv de gebruiker het belang hiervan te laten bepalen. Maar goed dat is mijn mening ;-)
Probleem is ook dat wat fabrikanten beweren aan support te leveren, soms (vaak?) niet waargemaakt wordt. Dat kun je in een review van te voren niet weten dus. Mijn Huawei P9 lijkt ook vastgeroest te zijn op Android 7, is ook voor mij een kleine teleurstelling, ook al had Huawei laten doorschemeren dat de telefoon 1 major OS update zou krijgen (werd geleverd met Android 6.0). De laatste beveiligingsupdate is van september 2017, dus wel redelijk up-to-date.

/edit: toevallig vandaag de security update van oktober gekregen :) Alleen geen Oreo...

[Reactie gewijzigd door zonoskar op 24 november 2017 13:21]

Tja idealiter zou je een vendor score hebben, net zoals je in de pricewatch apart leverancier en product beoordeeld. Of de fabrikant doet wat ie beloofd is dan natuurlijk een belangrijke factor...
Ik deel je mening. Zou het een optie zijn om bijvoorbeeld een puntenverdeling te maken om daarmee tot een totaal punt te komen.
bijvoorbeeld:

hardware kwaliteit: 8
hardware specs: 6 (vanwege geen flagshipwaardig scherm)
software: 8
software updates/upgrades: 8
hardware uitbreidbaarheid/accessoires: 8 (als er sd in kan bijvoorbeeld en niet zoals bij iPhones meerdere adapters nodig zijn)

ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is wat het idee is.
Eens: lijkt erg op hoe consumentbond testen doet en als de te behalen punten per onderdeel duidelijk zijn zorgt dit ook voor een beter vergelijk tussen verschillende smartphones. In de pricewatch zou ik dan bijv. ook kunnen filteren op telefoons met 5 sterren voor beveiliging.
Beste Arnoud
Misschien wel zo normaal dit punt dan ook bij de iPhones als positieve extra neer te zetten? Zorgt in elk geval voor een objectiever vergelijk ?
d
Dat heb ik al zo vaak aangekaart maar ik kreeg van diezelfde Arnout toen het antwoord dat het zo vanzelfsprekend was bij Apple dat het niet meet het vernoemen waard is.
Well grappig dat de google pixel XL 2 niet wordt vergeleken met de s8 plus, maar met de s8. En ook niet met de iphone 8 plus. Als je hem vergelijkt met de concurrentie ook XL is, dan staat de pixel ook qua accuduur redelijk onderaan de ladder.

En als je daar dan bij optelt dat die "prima accu" wellicht ook te maken heeft met een zeer magere scherm, dan vind ik dat niet meer bij de pluspunten horen. Stel dat er een 2x zo helder scherm in zat, was het waarschijnlijk slecht gesteld met deze telefoon qua accu.

[Reactie gewijzigd door magnat505 op 23 november 2017 10:18]

Well grappig dat de google pixel XL 2 niet wordt vergeleken met de s8 plus, maar met de s8. En ook niet met de iphone 8 plus. Als je hem vergelijkt met de concurrentie ook XL is, dan staat de pixel ook qua accuduur redelijk onderaan de ladder.
Goed punt, de S8+ en iPhone 8 Plus staan er nu bij in alle grafieken waar dat mogelijk is :)
En als je daar dan bij optelt dat die "prima accu" wellicht ook te maken heeft met een zeer magere scherm, dan vind ik dat niet meer bij de pluspunten horen. Stel dat er een 2x zo helder scherm in zat, was het waarschijnlijk slecht gesteld met deze telefoon qua accu.
Wij doen alle accutests op een gefixeerde helderheid van 250 nits. Minder heldere schermen hebben dus geen voordeel in accutests. Als je een site vindt die accutesten doet op '50% helderheid' of zoiets, dan kun je de resultaten gelijk verwijzen naar /dev/null, want die geven het voordeel aan telefoons met minder heldere schermen :Y)
In vergelijking met de rest lijkt de accuduur onder de maat en is wellicht de beoordeling MATIG al teveel van het goede.
De vergelijking met de camera van de Iphone8 laat zien dat de camera van de Pixel2 helemaal niet zo goed is als uit de conclusie blijkt. Vooral de foto's met minder licht zijn belabberd vergeleken met de Iphone.
Een redelijk zou meer op zijn plaats zijn hier. Zeker als je de prijs van bijna duizend euro in ogenschouw neemt.
Toch niet te verkroppen dat een toestel met een prijsstelling van bijna 1000,- zulke grote minpunten heeft.
Ga je kapot schamen Google. Apple zal terecht in z'n vuistje lachen van een telefoon die zou moeten concurreren met de iPhone en dusdanig veel slechter is en problemen heeft,
De Pixel 2 XL was misschien nog wel slechter leverbaar dan de iPhone X nu is. Voorlopig lijkt Google niet echt serieus de concurrentie strijd aan te willen met Apple.

Dat gezegd hebbende, ze liggen hier naast elkaar: de iPhone X en de Pixel 2 XL. Ik gebruik de iPhone X nu ongeveer een week, de Pixel 2 XL iets langer. Ik kan je niet met overtuiging vertellen dat ik de een veel beter vind dan de ander. Beide werken zeer prettig.
Met zoveel minpunten is een half punt verschil met de iPhone X niet te verantwoorden. Ook wordt het updatebeleid bij de X niet als plus genoemd. Dat terwijl de iPhone’s wel langer dan 3 jaar van updates worden voorzien.

[Reactie gewijzigd door Joost124 op 23 november 2017 11:08]

Maar goed, die punten hebben natuurlijk sowieso niet veel nut. Ik vind een zo dure telefoon onacceptabel, ik wil dual SIM, ik wil een 3,5 mm plug hebben, ik vind grote telefoons lastig, ik vind de camerakwaliteit niet erg belangrijk en ik vind OLED irritant knipperen in het donker. Voor mij is de telefoon dus veeel slechter dan een 7,5, maar daar kan Tweakers niet veel aan doen omdat mijn eisen ongebruikelijk zijn.
Afschaffen van de punten zou wel een oplossing zijn.
Het verschil is dat een 7,5 in een review eigenlijk praktisch wil zeggen dat je gezakt bent. Terwijl een 8 toch nog "redelijk" is.
je bent even vergeten dat de tweakersbeoordelingen van 7 tot 10 lopen.

Een halve punt verschil is dus best wel groot
Inderdaad, valt mij ook op. Alleen star wars had nu minder gekregen vanwege pay2win.
Ben ik nou de enige die de grote bezels van deze telefoon eigenlijk helemaal niet meer bij een telefoon van deze prijs klasse vind passen?
De Pixel 2 XL heeft juist kleine bezels!
De kleine variant heeft grote bezels.
Het scherm was toch prima in orde? Dat werd gezegd in de video review van een maand geleden :+
Ik vind het wat tegenvallen, vooral voor die prijs. Je krijgt met zowel een s8 en een OP5t een betere android voor de helft van de prijs. En de iPhone x is even duur, maar dan heb je ook iets om mee te pochen... daarnaast is het een veel betere telefoon.

Van de maker van android verwacht ik een toptoestel. Blijkbaar is dat niet zo makkelijk. Op de belangrijkste onderdelen doet hij het matig: scherm en accuduur. Erg jammer.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Call of Duty: Black Ops 4 HTC U12+ LG W7 Samsung Galaxy S9 Dual Sim OnePlus 6 Battlefield 5 Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V. © 1998 - 2018 Hosting door True

*