Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Redacteur mobile

Apple ARKit

Futuristische tech in huidige telefoons

Door , 109 reacties

En nu?

ARKit is vooral een leuke technologie. Het is knap wat Apple eruit weet te persen met bestaande hardware in telefoons: een enkele camera en wat sensoren. Als je ziet wat Google op Tango-telefoons propte om augmented reality mogelijk te maken, dan is wat Apple heeft gedaan een prestatie.

Mede dankzij die beperkte hardware zijn de prestaties aardig, maar het systeem is verre van vlekkeloos. Er zijn veel positieve punten: het zoeken van oppervlakken gaat snel, hij herkent oppervlakken goed en kan afstanden meer dan redelijk inschatten. Maar, hij heeft ook veel moeite, onder meer met perspectief en objecten.

De apps en games die tot nu toe zijn verschenen geven een glimp van wat allemaal mogelijk is met augmented reality. Maar het voelt allemaal als de App Store van 2008. Het is zoeken en ontdekken voor ontwikkelaars hoe de interface eruit moet zien, hoe ar werkt en wat precies wel en niet toegevoegde waarde heeft in dergelijke apps. Het heeft duidelijk tijd nodig om tot wasdom te komen.

Dat zorgt ervoor dat augmented reality met ARKit vooralsnog leuk is, maar verre van noodzakelijk. Het is een speeltuin en Apple heeft iedereen met een iPhone 6s of hoger uitgenodigd om te komen spelen. Daarmee is de kans dat het zich snel ontwikkelt heel groot - er is immers al een groot publiek.

Reacties (109)

Wijzig sortering
Tweakers als Nederlandstalige site heeft een typisch Hollands lijstje samengesteld - alle apps in deze lijst zijn kosteloos te proberen of voor altijd gratis, al zijn sommige wel voorzien van advertenties.
Dan hoort mijn appje ook in die lijst! :)
AR Airplanes

Het vliegtuigje is 100 jaar geleden door een Nederlander ontworpen: Het is de FK23 van Frits Koolhoven die je in het Rijksmuseum op de 3e etage kunt bekijken. Het is de enige die nog over is van zijn soort (hoewel: nu hebben er al vele duizenden rondgevlogen in AR ;) )

En als we het dan toch over Nederlands en AR hebben: leuk is ook de Aryzon bril: dat is een soort Google Cardboard voor AR. De FOV is zelfs groter dan dat van een Hololens :D De bijgeleverde app maakt nog geen gebruik van ARKit, maar op het dev forum is er wel uitleg hoe je daar zelf mee aan de slag kunt. Daarmee krijg je ineens magic leap / holo lens-achtige mogelijkheden :) Heel vet iig.

[Reactie gewijzigd door Menesis op 12 oktober 2017 15:44]

Gaaf hoor. Kwam die app van de week tegen toen ik wat AR onderzoek aan t doen was voor onze Proof of Concept. Klant wilde graag wat zien van de AR Competitie. Gaaf om de ontwikkelaar hier tegen te komen <3

[Reactie gewijzigd door FrontlineCoder op 12 oktober 2017 18:10]

Een van de eerste goede usecases zag ik laatst waarbij het gebruikt werd als videoconferencing tool met overlays.

Casus: je vader zit thuis en heeft een probleem met de computer. Je hebt geen remote desktop maar wil wel aangeven waar hij moet klikken. Hij richt zn camera op het scherm, en jij omcirkelt op jou apparaat wat hij moet doen.
De demo hiervan was best indrukwekkend (en gebruikte als voorbeeld een afstandsbediening). Maar hulp op afstand wordt hier echt 100x makkelijker mee.
Ik kan de app nu even niet achterhalen, maar als iemand hem weet. Link hem vooral.

Dit was voor mij echt de bevestiging dat dit geen gimmick is.

EDIT: niet de demo die gezien heb, maar vergelijkbaar: https://m.youtube.com/wat...re=youtu.be&v=RRvvvI-6QYA

[Reactie gewijzigd door RobbieB op 12 oktober 2017 13:21]

Dit.

Zoals in het filmpje ook gezegd wordt, ontwikkelaars zijn nog zoekende.

Bij ons op het werk zijn ze bezig met Aveva Engage. Wat natuurlijk een prachtig idee is dat wanneer je bij een fabriek komt, er is een machine stuk, je engineer de telefoon/tablet voor een set pijpen houdt en dat alle info direct op het scherm tot je beschikking komt, het ontwerpschema en waar het zit, hoe het zou moeten uitzien, etc. (https://www.youtube.com/watch?v=BCJZLF9ZFe8 rond 2:25 wordt zo iets gedemonstreerd).

Het staat allemaal nog in de babyschoenen, maar ik denk persoonlijk dat er enorm veel mogelijkheden zijn die over een paar jaar niet meer weg kunnen denken.
Ontwikkelaar zijn nog zoekende maar de tools ontbreken nog imo. Voorlopig zijn de echte relevante apps terug te vinden in de industrie.

In deze Review is daar niet echt op inggegaan maar AR-kit bevat enkel nog maar plane detection waardoor de app totaal geen context heeft buiten te weten waar de horizontale vlakken lopen. Weten wat je ziet vergt natuurlijk stevige AI en de vraag is maar of de A11-chip daar nu sterk genoeg voor is om overtuigend over te komen.

Objectherkenning kan primitief starten. Denk maar aan het detecteren van muren, deuren, straten etc. Nu detecteert hij enkel een grondvlak op een bepaalde hoogte. Zou zou je de route in een winkelcentrum via AR kunnen projecteren en aan de hand van de beelden kunnen weten waar je juist staat. AR zou dan indoor GPS signalen kunnen bijspringen. Je zou ook een jas, trui of broek op een persoon kunnen 'plakken' etc.

De doorbraak van AR is sowieso AR glasses. De technologie is er nog niet rijp. (zie recent artikel Tim Cook over AR glasses) Maar een simpele projectie in een bril (Microsoft holo lens) in combinatie met objectherkenning gaat de wereld echt veranderen. Maar dan moet object herkenning eerst nog doorbreken. Beeld je in dat je naar een lichtschakelaar kijkt via uw bril en dat de bril beseft dat jij er naar kijkt en het object kan identificeren: Dan kan de AR app opties allerlei projecteren rond de schakelaar. Bijvoorbeeld dimmen vanher licht, instellingen veranderen etc. Als uw vinger dan nog eens herkend kan worden kan je alles met 1 vingerbeweging aanpassen.

Voorlopig moeten we het nog doen met onze smartphone maar het beloofd wel een spannende tijd te worden in AR-wereld waar zowel Apple, Google, Facebook en Microsoft elkaar gaan bekampen met AR oplossingen. Er komt veel kritiek op appel in de trend van "Dat bestond al' maar Apple is er wel in geslaagd om AR te democratiseren en in 1 klap miljoenen mensen laten kennis te maken met de eerste stapjes van AR. En blijkbaar heeft de dual camera in de iPhone 8 plus en iPhone X geen enkel voordeel. Op zijn minst opmerkelijk maar het zorgt er wel voor dat alles van de iPhone SE tot de iPhoneX AR kan weergeven.

Concreet denk ik dat de eerste zinvolle consumer applicaties zich in e-commerce zullen bevinden. Ikea Place is een mooi voorbeeld maar van de beste voorbeelden van E-commerce en AR (zelfs nog zonder AR-kit ) is Tylko. Een Applicatie waarmee je een boekenast in uw ruimte kan plaatsen, de dimensies aanpassen aan uw muur en een order plaatsen. Super knap gedaan en je voelt dat dit de toekomst is.

Ik heb ook nog een kanttekening en die is in mijn inziens onvoldoende in de review besproken en dat is de afwijking van de ware grote in de Ikea Place app. Het mooie is dat je rond objecten kan stappen en dat AR-kit perfect weet waar die stonden maar in mijn living veranderde de grote van de objecten na verloop van tijd. Toevallig had ik 'echt' Ikea meubel staan en de virtuele versie was zeker 10% groter. Het scanning probleem werd erger naarmate ik meer rondliep in de ruimte. Soms werkte het dan weer beter maar heel accuraat is het niet. Tylko gebruikt nog de ouderwetse QR-code maar naar mijn inziens werkt daar de real life scanning betrouwbaarder.

Ikea Keukenplanner zou ook wel eens naar de App kunnen komen in AR en dan is het echt wel belangrijk dat de afmetingen correct zijn. Want zo kan je makkelijk uw keuken opbouwen en bestellen. Ook hier komt objectherkenning weer om de hoek kijken. Stel AR-kit ziet een ander ikea meubel staan, of een CD-rom liggen, of een macbook pro staan dan zou AR-kit deze waarde kunnen gebruiken om zichzelf te kalibreren. Objectherkenning lijkt me de next big thing om AR snel groot te maken.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 13 oktober 2017 01:11]

Ik vraag me af of dit voor het grote publiek gaat aanslaan, of dat het, zoals 3d zachtjes weer naar de achtergrond verdwijnt.
Leuke IKEA apps ten spijt, zie ik geen echte nuttige zaken voor een alledaagse telefoon. Niche producten zie ik wel, al dan niet op een iphone, maar voor de gemiddelde gebruiker zie ik het niet meer worden dan een leuke "gadget".
Als Zalando of zoiets AR gaat gebruiken heb je meteen miljoenen gebruikers.
Miljoen gebruikers van de app, in hoeverre gaan ze deze functie echt gebruiken, en belangrijker, ook echt iets toevoegend vinden?
Als jij een nuttige applicatie zou kunnen verzinnen zat je waarschijnlijk nu niet op dit forum :-)
Ik denk dat de meeste Tweakers ook iets als een app waarbij je fotootjes kunt versturen die na een paar seconden verdwenen, en waar je "leuke" dingen als hondenoren kan plakken ook niet als zinvolle producten zouden zien. Maar degene die dit wel zagen zitten hebben er uiteindelijk een paar miljard mee binnengeharkt.
Het snel opmeten van ruimtes en objecten vind ik anders wel heel erg handig.
Flexa heeft ook een AR app, hoe hun kleuren op je muur eruit komt te zien.
En dan natuurlijk bestellen.
Ik zeg ook niet dat er geen handige functies te bedenken zijn, maar hoe vaak gaat de gemiddelde gebruiker zijn of haar woonkamer opmeten? Zal het vaker zijn dan bij de verhuizing en die keer dat er een nieuw laminaatje gelegd moet worden?
Het zal hem meer zitten in de de toepassingen die je nu nog niet bedenken kan. En het combineren van verschillende technieken. Met tablet/telefoon kan AR zo nu en dan handig en leuk zijn. Maar het neemt pas denk ik echt een vlucht bij de volgende (google) bril of lens die beelden op je netvlies projecteert. Pas als je je handen vrij hebt worden de mogelijkheden eindeloos en het gebruiksgemak groot. Een vorm van de google bril/lens zal in combinatie met AR dan ook zeker terugkomen en het straatbeeld domineren.
Zeker als we dan ook automatisch inhoud en volume van een kamer krijgen, zonder zelf dat dan nog te moeten uitrekenen.
Daar heb je nu ook wel apps voor.
Dat heb ik nog gebruikt toen ik jaren geleden op appartementen zoektocht was.
Om wat een schatting te hebben van wat waar zou kunnen passen.


Het interessantste van AR kit heb ik niet zien voorbijkomen.
Ik vond die hemellichamen die je vaak zag terugkomen in reviews op youtube wel iets knap.
Dat is effectief nog iets leuk en handig.

Verder het inpassen van meubilair. Dat is ook iets dat mij aanspreekt.

Ik heb zelf geen behoefte aan een pooltafel op mijn tafel, het mag ook gewoon een game zijn met een pooltafel.

Voor navigatie lijkt het mij ook nog wel iets leuk. Dat hij je echt toont welke straat je in moet door dit over de camera heen te leggen.
Voor consumenten zijn alle AR toepassingen op dit moment gimmicks. Daarom is AR Kit nu ook de optimale oplossing. Het kost niks en het is goed genoeg voor meeste dingen.
Echter apple voegt het niet toe om het een gimmick te laten zijn wat "goed genoeg" is, ze hebben plannen, of in ieder geval, hoop op meer dan dat. Maar dat meer zie ik, nu, niet echt.

Leuk om je IKEA kastje van te voren te zien, maar dat kan het niet zijn.
Hoeft niet perse natuurlijk, animoji is ook puur een gimmick, maar wel goed uitgewerkt neem ik aan. Het is niet zo dat dit per definitie niks wordt, al ben ik wel sceptisch want ik zie (net als VR en 3d) eigenlijk geen praktisch nut in de techniek in het dagelijks leven, alleen in bepaalde gevallen.
Je maakt mij niet wijs dat iemand bij apple AR kit ontworpen en in de iphone gestopt heeft voor die giebelende puber die graag een pratende drol of konijn wil sturen.
Ik denk, of hoop, dat apple meer/beter plannen heeft, ik zie echter niet echt in wat dat zou moeten zijn.
Het enige wat ik me in kan denken is dat ze zich richten op de niche/professionele zaken en omdat ze het nu toch al hebben, ook maar in de iphone stoppen met wat gimmicks.
Ik vraag me af of dit voor het grote publiek gaat aanslaan
De installed base van iOS devices met een A9 (of nieuwer) is ongeveer 400 miljoen.
Dat biedt zeker mogelijkheden voor ontwikkelaars.
Maar dan moeten die ontwikkelaars wel met iets komen wat de gemiddelde gebruiker wil en gebruikt.
Veel mensen die je functie niet gebruiken heb je niets aan.
Zelf ook bezig met ARKit, ingewikkeld is het niet helemaal. De uitdaging zit bij mij op dit moment vooral in het laden van modellen via het internet. Ieder model moet namelijk een Scenekit bestand zijn voordat het gebruikt kan worden. Je zit dus ook met het omzetten van bv. Obj. files naar Scenekit.

Verder erg leuk om te zien wat andere bedrijven voor ideen heeft.
Wij zijn sinds de beta al met ARKit bezig en we hebben voor een klant een proof of concept gemaakt door een SimCity/Anno Clone te bouwen in ARKit. Je gehele Stad gewoon op je woonkamer tafel of EetTafel, oorlog voeren met NPC's en dergelijke. Echt geweldig. We zijn zelfs aan t onderzoeken of we externe Elementen zoals bijvoorbeeld Water op tafel gooien kan worden herkend door ARKit en de stad laat onderstromen bijvoorbeeld.

ARKit is echt een prachtig stukje techniek.

[Reactie gewijzigd door FrontlineCoder op 12 oktober 2017 15:21]

Je weet dat dat al even kan? Het is alleen dat het op een mobiel/tablet het in de buurt komt van echte AR/MR. Super natuurlijk, maar het is niet dat alleen dit met ARKit kan (je doet alsof dit zo is)
Wat zijn je andere ervaringen met AR/MR/VR. Oftewel waarmee heb je kunnen vergelijken? Dan krijgen we een betere indruk van je ervaringen.
Jep, maar er is een verschil tussen MS zn aanpak en Apple's ARKit. ARKit had de dag dat de Beta werd aangekondigd al 100 miljoen potentiele gebruikers. Nu ARKit officieel uit is staat de Appstore vol met AR apps en zijn er 100 miljoen potentie gebruikers die die apps kunnen kopen/ gebruiken. Microsofts Holo Lens had vrijwel geen Marktaandeel door de 3000 euro prijs en MS MR heeft ook nog steeds nul.nul marktaandeel. En juist omdat je hier alweer een apart apparaat of bril voor nodig hebt verwacht ik en andere developers niet dat het zo storm gaat lopen.

Apple heeft met ARKit AR toegankelijk gemaakt voor iedereen die er mee wilt werken. Daarom is het een prachtig stukje techniek. Het is relatief makkelijk te implementeren en het werkt op miljoenen iOS devices.

En dit artikel gaat over ARKit niet over Microsoft zijn implementatie dus stop aub met de Microsoft verkooppraatjes van je. Word er echt een beetje moe van. Ik deel mijn ervaring met ARKit en ben op geen enkele manier verplicht jou te gaan vertellen met welke technologieŽn ik ervaring heb. Tenzij je me vanaf nu 117 euro per uur betaald. Dat is mijn freelance uurloon dat ik reken. Dan kan ik je de hele avond uitleggen wat wij al met De HoloLens hebben gedaan en welke Developers conferences waar deze werd gepresenteerd we hebben bezocht en waarom we toch voor ARKit hebben gekozen en waarom onze opdrachtgever voor ARKit heeft gekozen.

Dus als je iets zinnigs en interessants over ARKit hebt te melden graag. Kom je Microsoft zaken verkopen zoals je wel vaker probeert aub laat me met rust.

O en trouwens. In ons proof of Concept heeft de gebruiker ook de handen vrij. de iPad Pro hangt in een speciaal ontworpen standaard die het op zn plaats houd waardoor je dus 100 procent hands free met de wereld kan interacten en de wereld op alle mogelijke manieren kan beÔnvloeden. Al is dit laatste nog pre alpha.

[Reactie gewijzigd door FrontlineCoder op 12 oktober 2017 18:45]

Wij hebben op het werk een hololens. Alleen vanwege de prijs + mogelijkheden van de Hololens gingen wij deze niet gebruiken. ARKit is binnen een korte tijd behoorlijk gegroeid dus was het een makkelijke keuze
Wij hebben onze Hololens toentertijd als Devkit gekocht en iets van 3 maanden mee gerommeld. Naderhand was het voor ons wel duidelijk. Begrijp me niet verkeerd HoloLens is een geweldig stukje techniek maar er is gewoon geen serieuze markt voor. Niet iedereen gaat zn Bril aanschaffen of de hele dag zn bril mee sjouwen. Dus hebben we hem weggegeven aan een plaatselijke middelbare school waar ze op de IT afdeling veel mee kunnen uitproberen. En het mooiste is, die leerlingen komen vaak bij ons langs voor een hackaton <3<3

Toen ARKit uit kwam en we er eenmaal mee aan de slag gingen was het schokkend hoe goed het werkt en hoe easy het eigenlijk is.

Het is net wat je zegt. ARKit groeit als kool. Vrijwel iedere IOS/Swift Developer heeft het omarmt en gaat er mee aan de slag.
Dus Apple propt Kinect 1.0 in een Telefoon en het is ineens "FANTASTICH! FUTURISTSCH! DE TOEKOMST NU! WOOHOO WOKKE SEAL OFAPPROVAL!". Terwijl er al gigantisch veel homebrew dingen op Kinect 1.0, zelfs de Koreanse grens word ermee bewaakt, bestaan?

Serieus Tweakers, jullie hadden tenminste wat dieper er op in kunnen gaan. Dit is gewoon het bedrijf achter de eerste Kinect dat Apple opgekocht heeft. Het werkt ook via het zelfde systeem. Maar ja, dan is het geen "APPLE YEAH WOOOHOOOO! SO WOW! MUCH FUTURE! MANY INOVATION!".

Ja sorry hoor maar stoor me behoorijk aan het feit dat iets wat al jaren bestaat en door de Homebrew scene veel gebruikt word (De echte drijvende krachten achter Kinect 1.0, niet Microsoft, die maakten er maar een glorified controlertje van. Maar Homebrew heeft gigantisch mooie en effectieve dingen met die camera gedaan.), nu allemaal aan Apple toegeschreven word, terwijl ze nog geen eens 1% van de features ondersteunen die door de Homebrew scene ontwikkelt zijn.

https://openkinect.org/wiki/Getting_Started Alstjeblieft Tweakers, veel plezier.

https://www.forbes.com/si...rol-the-dmz/#799d770f7ff9 Nog een linkje naar mijn claim over Zuid Korea.
En hier nog wat andere leuke en wetenschappelijke projecten. Maar nee Apple heeft "Super toekomst tech bedacht". (Ze hebben het IsraŽlische bedrijf er achter gewoon opgekocht).

https://www.popsci.com/tags/kinect

Ja sorry hoor maar dit soort dingen irriteren mij gigantisch, ze hebben geen hol bedacht en krijgen al de credit. Ook van dingen die in de opensource community zijn bedacht en waarmee zij gewoon aan de haal zijn gegaan.
Ik heb enorm genoten van je rant, maar er klopt iets niet. Volgens mij heb je het over het TrueDepth-camerasysteem (die volgens The Verge 'basically a Kinect' is) in de 'notch' van de iPhone X. Die is niet voor ARKit, maar voor Face ID en Animoji's.

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 12 oktober 2017 13:30]

Hinterdiehinthint: je zit er flink naast.

ARKit werkt dmv Visual Inertial Odometry, wat neerkomt op fotos maken en deze vasthouden op de verschillende x/y/z assen.

Daar is alles op gebaseerd en hebben ze zelf een API voor geschreven, geen regel code die uit Kinect komt, die werkt immers heel anders. De techniek zelf bestaat al jaren.

[Reactie gewijzigd door z1rconium op 12 oktober 2017 14:09]

Er zit achterop waarschijnlijk ook gewoon een "IR projector" hoor. Waarschijnlijk dat zwartje puntje, dat ook al aan de voorkant zit. Hinterdiehinthint.
Dat is de tweede microfoon, die sinds de iPhone 5 op die plek zit - op de iPhone 4 zat hij aan de bovenkant, maar Apple verplaatste hem naar deze plek naast de camera.
Dan zit hij achter het zwarte filterplaatje. Hij zit wel degelijk ergens, want als je zo dom bent om twee verschillende maar vergelijkbare systemen te implementeren verdien je al HELEMAAL niet de "Futuristische titel" die jij aan hun geeft.
Deze telefoons zijn al jaren op de markt en talloze mensen hebben ze al uit elkaar gehaald en tot op elke vierkante millimeter geanalyseerd. Als er een ir-projector ingezeten zou hebben, dan zou dat wel opgevallen zijn.
Kun je gewoon niet begrijpen dat dit een andere techniek is? Dacht je echt dat Apple een paar jaar een onzichtbare IR projector in de iPhones en iPads heeft gestopt, maar nog nooit gebruikt heeft? Nee, die zitten er gewoon niet in. Anders hadden die mensen die teardowns doen van smartphones dat al lang gevonden. Niets blijft dan onzichtbaar.
Dit is een 1-camera techniek samen met de gyroscoop. En dus anders dan Kinect.
Stop gewoon net je rant, want je slaat de plank totaal mis :F Claim je nou echt dat ARKit, stiekem werkt met Kinect technologie van de TrueDepth camera die aan de voorkant(!) van de iPhones X zit, een toestel wat nog niet eens uit is. Dus de iPhone 6 die al jaren oud is en ook over ARKit beschikt zat stiekem al die tijd al een rgbd camera 8)7

Ik heb zelf jaren geleden een 3D gezichtsherkenning programma gemaakt obv open Kinect dus dat dat niets nieuws is weet ik dondersgoed. AR is echter heel iets anders, dat kwartje moet bij sommigen blijkbaar nog vallen.

[Reactie gewijzigd door fsfikke op 12 oktober 2017 14:11]

Zo niet dan is Apple gewoon dom bezig met 2 systemen voor hetzelfde doel.
Apple is juist ontzettend slim. Want in tegenstelling tot jij hebben zij wel door dat een techniek als dit alleen snel opgepakt wordt door ontwikkelaars als er ook daadwerkelijk veel mensen direct gebruik van kunnen maken.

Van ARKit kunnen nu enorm veel mensen gebruik maken omdat het ook op oudere iPhones werkt. Als het alleen gewerkt had op de 8 en de X dan hadden we waarschijnlijk een stuk langer moeten wachten op bruikbare apps :)
“If you are in a hole, stop digging” ;)
Apple zijn ARKit en GOogle zijn ARCore zijn echt wel vernieuwende technieken. Hetgene wat Apple heel goed gedaan heeft is de IMU error te verminderen/verwijderen die doorgaans ontstaat als je de IMU gebruik voor afstandsbepaling. Door de dubbele integraal krijg je al snel extreme drift, maar niet met de super gekalibreerde sensoren van Apple.
DŠt is nog niet eerder op zo'n goede manier gedaan en dat maakt het mogelijk dat je juist GEEN kinectachtige sensoren nodig hebt.
Je weet dat Apple 7 jaar geleden metaio heeft overgekocht en daarmee AR.
Ar kon al op oude telefoons en is echt niets nieuws.

Daarnaast wordt er niet over vuforia van quallcomm gesproken. Die veel beter is als de ar van Google en Apple. Zij zijn al veel langer bezig. Daarnaast is hun techniek Cross platform. Zij zijn de gene die het groot hebben gemaakt voor apple :P

Wij zijn al 10 jaar bezig en de eerste in Nederland met AR. Maar dat terzijde zijn wel wel blij dat de grote jongens het nu zelf supporten.

voor de geintresseerde
https://beyondreality.nl/
Volgens mij ben je zo overladen met emotie dat je helemaal niet meer ziet waar het om gaat.

Het boeit niemand helemaal niks wie wat uitvind of wie als eerste was of wat er allemaal al gedaan is met een techniek.

Het boeit ons dat er bepaalde bedrijven in de wereld zijn die een product kunnen lanceren op zo een groot platform dat het meteen integraal beschikbaar is, en een grote ondersteuning heeft. Hierdoor kunnen softwarebouwers iets lanceren wat ineens op miljoenen producten werkt.

En van dat soort bedrijven zijn er maar een handvol... En Apple doet dat nu met AR. Tuurlijk werd AR al gebruikt en tuurlijk heeft Apple het niet uitgevonden. Maar Apple is nou eenmaal een bedrijf met een mega afzetmarkt, en daardoor krijgt zo een techniek dus ineens een mega boost.

Dus ja, ik wil Apple hartelijk danken voor hun boost in deze techniek. Zonder dat Apple of een van die andere handvol bedrijven dit aanpakt, blijft het een klein niche product wat zeker wel nuttig is, maar niet breed geadopteerd en gestandaardiseerd is.

Dus Apple WOW MUCH AWESOME, VERY THANK YOU... Eindelijk kunnen we allemaal aan de AR.
(De echte drijvende krachten achter Kinect 1.0, niet Microsoft, die maakten er maar een glorified controlertje van. Maar Homebrew heeft gigantisch mooie en effectieve dingen met die camera gedaan.)
hmmm

https://www.microsoft.com...e-research-behind-kinect/
https://www.microsoft.com...natal-concept-to-reality/
http://www.collusion.org.uk/Kinect

Kinect is echt een stukje MS tech. Project Natal was trouwens een stuk krachtiger dan de uiteindelijke Kinect, dat was omdat het anders te veel te duur zou worden. Maar kan de blog daarover niet terug vinden.
Leuk voor ze dat ze het bedacht hebben, maakt alleen geen ene hol uit zolang niemand het gebruikt. Je moet juist blij zijn dat nu een grote groep mensen toegang krijgt tot deze technieken, zodat er ECHTE vooruitgang op dit vlak geboekt kan worden en het daadwerkelijk een verbetering in ons leven kan brengen.

Sorry hoor maar dit soort dingen irriteren mij gigantisch, niemand wist ene hol af van AR en het was gedoemd om in de obscuriteit te blijven en nu pakt een grote partij het op zodat het daadwerkelijk een nuttige toevoeging kan leveren en dan is het ook weer niet goed...

Dan heeft Apple het allemaal wel niet bedacht, maar zorgen ze er wel voor dat het gebruikt wordt en dat lijkt me net zo belangrijk, zo niet belangrijker.

[Reactie gewijzigd door acst op 12 oktober 2017 13:25]

Kinect is echt een andere technologie dan Apple hier inzet. Kinect gebruikt meerdere verschillende soorten camera's.
Apple geeft open source wel degelijk terug aan de community

Je hoeft alleen maar op “Apple open source” te zoeken.
https://opensource.apple.com/

ArKit werkt ook oudere iPads en iPhones. Zonder IR projectie. Als ze een bedrijf opgekocht hebben wil dat nog niet zeggen dat ze de jaren oude technieken van dat bedrijf gebruiken. Dat bedrijf zal ook zeker verder gegaan zijn met ontwikkelen.

Zelfs Apple is niet zo arrogant om een oude techniek als nieuw te verkopen.
Dat was niet het punt. Het punt is dat het op die ook werkt met bestaande camera en niet alleen op de iPhone X met nieuwe technieken.
Wie zijn “we”?
Het is gewoon een interpretatie verschil tussen jou en mij. De iPhone van vorig jaar is een oudere dan van dit jaar. Jij ziet het als ouder dan 3 of 4 jaar.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 12 oktober 2017 22:47]

Virtuele naambadges op bijvoorbeeld een congres zou wel handig zijn wellicht... :)
Handiger dan echte? Zodat je iedereen met je telefoon moet gaan scannen?

Mijn devices kunnen het aan maar ik ben nog niets echt handigs tegen gekomen, het meten werkt niet zo super als her en der getoond wordt maar misschien doe ik iets verkeerd.
Maar dat gaat lastig zijn, gezien de oppervlakte waar die naambadge op zit (de persoon) beweegt. Als je een tafel verhuist bij zo'n AR-app, zal die ook niet meer goed werken.

Tenzij je een soort van QR-code of ander referentiepunt op de naambadge plaatst, maar dat heeft niet meer zoveel met dit soort AR te maken.
Toch jammer dat er geen ondersteuning is voor iPad Air 2 en dat dit bij de presentatie niet even genoemd wordt. iOs11 werkt dus niet met ARkit voor de iPad Air 2, wat een behoorlijke bummer is.
Ze focussen bij presentatie juist op nieuwe dingen, belichten op welke devices een bepaalde feature wel/niet werkt voegt een redelijk negatieve lading toe.

Zo werkt ARKit ook niet op de iPhone 6, terwijl die wel gewoon iOS11 ondersteund.
ik zat het me net af te vragen inderdaad. Heb een Air 2 liggen thuis. Vraag me ook af of ik die op iOS 10 moet laten draaien. Het apparaat is nu nog lekker vlot namelijk.
Air2 is nog vloeiend met iOS 11.
Werkt prima, bij PvZ2 stottert ie soms, maar dat deed ie bij 10 ook :-)
Klopt, je moet helaas een A9 processor of beter hebben. Maar ook wel begrijpelijk als je ziet dat ARKit op een A9 processor 25-50% van de resources gebruikt.
Ik denk toch dat dit een soort gimmick blijft. Voor Ikea en dergelijke is het leuk en handig maar hoeveel keer per jaar doe je dat?
Voor de rest zie ik een paar spelletjes en wat domme emoji achtige dingen. Ben nog niet echt onder de indruk.

Het is grappig dat het kan maar voor mij geen "selling point".
Zijn dit geen technieken die bijvoorbeeld in de bouw en makelaardij gigantische gaaf kunnen zijn.
Ik zit zelf niet in de bouw oid, maar zouden er niet geweldige tools kunnen worden ontwikkeld waarmee er in de bouw goed geÔllustreerd kan worden wat hoe er gebouwd moet worden. Mij lijkt het bijvoorbeeld ideaal voor iemand die moet aangeven waar de elektra in zijn huis moet komen. Je kan aangeven waar je kabels door de muur wil hebben, op welke plekken ze moeten uitkomen en al deze informatie staat ook gelijk opgeslagen voor volgende bewoners. In de makelaardij kan er zo van een kale casco een aangekleed geheel worden gemaakt en krijgen mensen een beter beeld van wat er voor een potentie zit in een woning.
Zelfde geld voor architectuur en ontwerpen van tuinen. Als er wat verder is doorontwikkeld en de techniek wat realistischere beelden kan tonen zou je een goede indruk kunnen krijgen van wat voor een tegels je in je tuin of op de oprit als bestrating wil.

Ik denk oprecht dat de toepassingen grenzeloos zijn en dit een techniek is die echt wel een impact gaat krijgen op de manier waarop bedrijven producten en diensten met klanten communiceren. Ook hoop ik dat mensen hierdoor bewuster aankopen online gaan doen. Kijk eerst eens hoe het er ongeveer uit komt te zien als je een lamp, tv of bed in je (woon)kamer hebt staan, voordat je hem besteld er erachter komt dat het toch net helemaal je van het was.
Klopt. In de bouw gebruiken we nu (oa) BIM 360 field. Dat is uiteraard specifieker en uitgebreider dan wat nu met arkit te krijgen is, maar ik verwacht dat autodesk dit op korte termijn zal gaan integreren.
Hier nog een mooi voorbeeld van een toepassing van AR op werkvloer bij KLM:

https://www.youtube.com/watch?v=MYddQcSEXbQ
Leuk, maar niks nieuws (al gedemonstreerd met HoloLens (MR Platform) en die gaat nog verder)

Edit: aanvulling
Hier zie je bijvoorbeeld dat het verder gaat. En hij heeft zijn handen vrij.
https://www.youtube.com/watch?v=5HV3fcTvZk0
https://www.youtube.com/watch?v=QTuKcm8s4QQ
En zijn er heel veel voorbeelden te vinden.

Edit: Gezien de mod denken sommigen echt dat dit iets nieuws is 8)7

[Reactie gewijzigd door Tweaker1234 op 12 oktober 2017 19:36]

Ging er ook niet zozeer om dat het helemaal nieuw zou zijn of niet, maar eerder dat het voor het grote publiek is.
Wellicht een verklaring voor de moderatie (al vind ik een -1 wat extreem).
Lang geleden geweest dat ik enthousiast werd van gadgets, maar de vonk is er weer!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone X Google Pixel 2 XL LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*