×

Help Tweakers weer winnen!

Tweakers is dit jaar weer genomineerd voor beste nieuwssite, beste prijsvergelijker en beste community! Laten we ervoor zorgen dat heel Nederland weet dat Tweakers de beste website is. Stem op Tweakers en maak kans op mooie prijzen!

Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Redactie Tweakers

Laptop Best Buy Guide

Oktober 2017

Door , 142 reacties

Businesslaptop - Lenovo ThinkPad T470

Best Buy - Businesslaptop

Lenovo ThinkPad T470 20HD0001MHvanaf € 1.293,49

De T470 is wat ons betreft de businesslaptop van oktober 2017. De laptop is bijzonder stevig en makkelijk uit te breiden, en hij heeft een fijn toetsenbord. Het scherm had wat helderder gemogen en meer contrast mogen hebben, maar bedient zich gelukkig wel van een ips-paneel met goede kijkhoeken.

Ter afwisseling van alle consumentenlaptops gaan we zo nu en dan in de Laptop Best Buy Guide op zoek naar een zakelijke laptop. Het budget stond daarvoor voorheen op 900 euro, maar voor dat geld bleek de keuze beperkt en we kregen dan ook verschillende keren als feedback dat de Best Buy relevanter zou zijn met een hoger budget. Voor deze editie van de LBBG hebben we het budget voor de businesslaptop dan ook opgeschroefd naar 1300 euro.

Met 1300 euro in het achterhoofd hebben we ons gestort op de Latitudes, ThinkPads, Probooks en andere echt zakelijke laptops. Daaronder verstaan we de laptops die specifiek voor dat gebruik bedoeld zijn en daarom zijn voorzien van bijvoorbeeld een security-cardslot of een dockaansluiting, en natuurlijk hoort een dergelijke laptop een Pro-versie van Windows te draaien.

We hebben voor de Best Buy Guide verschillende zakelijke laptops getest, waarbij we uiteindelijk tot de conclusie kwamen dat de Lenovo ThinkPad T470 de beste is. Een complete round-up met alle testresultaten publiceren we binnenkort, maar voor de LBBG vatten we alvast kort samen waarom de T470 wat ons betreft op dit moment de Best Buy is.

Om op 1300 euro uit te komen moeten we echter wel een laptop op de site van Lenovo zelf samenstellen, want de goedkoopste T470 in de Pricewatch komt op 1350 euro uit. Gelukkig heb je aardig wat keuzevrijheid op de site en vallen de meerprijzen mee. Zo kun je zonder meerprijs een full-hd-ips-scherm bestellen en kost een 180GB-ssd in plaats van een 500GB- harde schijf maar twaalf euro extra. Een tweede accu van 48Wh in plaats van de standaard 24Wh is zelfs 1,21 euro goedkoper. Standaard wordt de T470 geleverd met Windows 10 Home, maar voor zakelijk gebruik is Windows 10 Pro vaak nodig. Bij Lenovo zelf betaal je daar 79 euro extra voor, terwijl licenties al voor negentien euro in de Pricewatch staan. Wij zouden daarom de T470 met Windows 10 Home bestellen en later upgraden met een goedkopere licentie.

  T470 (lenovo.com) T470 (Pricewatch)
Processor Core i5-7200U Core i5-7200U
Geheugen 8GB ddr4 (2x4) 8GB ddr4 (1x8)
Ssd 180GB 256GB
Accu 24+48Wh 24+24Wh
Smartcard Nee Ja
Windows 10 Home Pro
Prijs € 1288,40 € 1.293,49

Daarmee komen we uiteindelijk net onder de 1300 euro uit. Op het moment van schrijven geeft Lenovo 100 euro korting op de T470, wat er wellicht op wijst dat het van de oude voorraad af moet, omdat Intel eind augustus zijn nieuwe vijftienwatts-quadcoreprocessor aankondigde, die ongetwijfeld zijn weg naar de Thinkpad T-serie zal vinden. Kortingen rekenen we niet mee in de LBBG, dus die zijn nog niet meegenomen in de bovengenoemde prijs.

Zakelijke laptops zijn over het algemeen wat duurder dan gewone consumentenlaptops en dat blijkt ook wel als je naar de specificaties van de T470 kijkt. Een i5 met 8GB geheugen kun je ook terugvinden in laptops van een euro of 900 en deze laptop is een stuk duurder.

Daarvoor krijg je wel een bijzonder stevige laptop terug, met een kunststof behuizing die is verstevigd met koolstofvezel. De behuizing zit bovendien ruim in de aansluitingen; er is driemaal usb beschikbaar, waarbij de usb-c-aansluiting ook Thunderbolt ondersteunt. Aan de rechterkant zitten verder nog een hdmi-aansluiting, een ethernetaansluiting en een sd-kaartlezer. De stevigheid voel je ook in het toetsenbord, dat erg prettig tikt, doordat het veel travel heeft en de toetsen voorzien zijn van kuiltjes, zodat je vingers makkelijk op het midden van de toets blijven liggen.

Het mooie aan deze zakelijke laptop is dat je de hardware gemakkelijk kunt upgraden. Wil je er een 4g-modem in zetten, dan zijn de antennedraden en het simslot alvast voor je aangelegd. Een extra harde schijf van 2,5" of sata-ssd naast de standaard m2-ssd zetten is ook geen probleem en uiteraard kun je het geheugen uitbreiden met so-dimmreepjes. Aan de onderkant van de laptop zit ook een dockaansluiting, waardoor je de T470 kunt gebruiken in de Pro- of Ultradocks van Lenovo.

De laptop wordt standaard geleverd met twee accu's, waarvan er een is geïntegreerd en een capaciteit van 24Wh heeft. De tweede accu is verwisselbaar en in drie capaciteiten te krijgen: 24, 48 of 72Wh. In de configuratie met de twee kleinste accu's haal je al een accuduur van een uur of acht tijdens browsen. Kies je voor de goedkopere optie met een 24+48Wh-accu, dan kun je in theorie rond de twaalf uur halen, al is het natuurlijk afhankelijk van je gebruik en de gebruikte schermhelderheid.

Tot slot hebben we natuurlijk naar het scherm gekeken en daarbij scoort de laptop op zich niet slecht, maar ook niet bijzonder goed. Het ips-scherm heeft op zich goede kijkhoeken, maar de maximale schermhelderheid is met 254cd/m² aan de lage kant, terwijl ook het contrast met 781:1 niet bijzonder is.

Conclusie

De relatief lage helderheid en het dito contrast zijn dingen die tegenvallen bij een laptop van 1300 euro, maar daar staat wel een hoop tegenover, waaronder de upgradebaarheid, het uitstekende toetsenbord en de stevige behuizing. Vandaar dat de T470 wat ons betreft de Best Buy van deze maand is.

Alternatieven

Deze Travelmate van Acer heeft een bijzonder stevige behuizing en een prima ips-scherm. De ssd van 128GB is niet al te snel, maar er is een 500GB- harde schijf aanwezig voor extra opslag. De touchpad ondersteunt slechts multitouchbewegingen met twee vingers en het toetsenbord heeft wat weinig travel. De Acer is echter wel een stuk goedkoper dan de Lenovo en heeft ook een Core i5-7200U en 8GB geheugen.

Score: 0(0 reviews)

De AsusPro B9440U is een bijzonder dunne zakelijke laptop van Asus en is voorzien van een i5-7200U voor 'slechts' 1075 euro. Er zitten een goed scherm en een goed toetsenbord op de laptop, maar de koeling produceert behoorlijk wat herrie en is niet helemaal toereikend bij zwaar gebruik. De i7-versie heeft meer geheugen en een grotere ssd, maar kost ook meteen 400 euro meer.

Score: 4(1 reviews)
linkAsusPro B9440U Review: Opvallend ontwerp met hoge prijs per gram

Reacties (142)

Wijzig sortering
De gamelaptop is nergens te vinden voor 1150§ zoals aangegeven in het artikel, verder is hij maar op 1 plek verkrijgbaar (enkel als je de pricewatch op NL zet trouwens), maar ook daar is hij niet leverbaar.
Toch een beetje vreemd dat je dit niet checkt voor je de BBG online zet?! Of is het verkeerde model als referentie gebruikt?

Verder zou het voor die prijs wel een no-brainer zijn want het is een mooie combinatie van hardware.
Helaas is de verkrijgbaarheid van de gamelaptop opeens slecht geworden en is de prijs flink gestegen. Het maken van een best buy guide kost wat tijd en we kijken tijdens het proces altijd goed naar de verkrijgbaarheid. De FY109T was tot voor kort nog bij een vijftal shops beschikbaar voor 1150 a 1200 euro, net als in de afgelopen maanden. Ik zag niet aankomen dat deze opeens verdwenen zou zijn.

Voor 1366 euro is het inderdaad lang niet zo'n scherpe deal als we opschrijven. Het artikel is dan ook geschreven met de prijs van 1150 euro in gedachten. De Dell die bij de alternatieven is genoemd is voor 1400 euro dan een betere keus op papier. Helaas hebben we die laptop nog niet kunnen testen, deze was nog niet beschikbaar. Maar zoals gezegd, het plan is om daar een uitgebreide review van te maken.

Dit heb ik ook nog even met een update in het artikel gezet.

[Reactie gewijzigd door Xtuv op 1 oktober 2017 11:05]

De vraag die nu bij mij naar boven komt is: Is de laptop nog steeds beschikbaar bij deze sites en gewoon niet te zien in de pricewatch of uitverkocht bij deze sites? Indien het eerste het geval is, komt dit doordat de prijs om in de pricewatch te staan te hoog is ?
Dat eerste is niet het geval. Hij was te koop bij verschillende shops die al hun producten in de Pricewatch hebben staan. Het is mogelijk dat hij nog bij andere shops te vinden is die niet in de PW staan, maar in andere prijsvergelijkers kan ik hem ook niet meer vinden voor 1150 euro. Het lijkt er meer op dat het model gewoon niet meer verkrijgbaar is.
De HP is maar bij een shop verkrijgbaar: pricewatch: Hp 14-bs060nd
Zoals in de tekst is aangegeven zijn er verschillende versies van de HP 14 die interessant kunnen zijn. Het was Łberhaupt moeilijk om iets te vinden binnen de gestelde eisen. Een alternatief in hetzelfde budget dat goed verkrijgbaar is, was er gewoonweg niet. De versie van 450 euro, die we ook noemen, is wel goed verkrijgbaar: pricewatch: HP 14-bs010nd
Om eerlijk te zijn is die gamelaptop als keuze twijfelachtig, want waar hij als enige plek niet wordt aangeboden rond de 1360, en dan denk ik dat de Dell, vanaf 1439 voor een i7-7700HQ, 15,6 inch Full HD IPS-beeldscherm, 16 GB DDR4 2.400 MHz, 256 GB PCIe NVMe M.2 Solid State-schijf + 1 TB harde schijf (5.400 rpm) en GTX 1060 met 6 GB GDDR5.
Voor mij is dat verschil veel te groot.
Laptops aanraden die nergens te koop zijn zou niet moeten kunnen, het is immers een Buy guide. En voor het geringe prijsverschil is die Dell inderdaad een stuk interessanter.
Inderdaad. Zelfs als het budget tot 1400 Euro zou zijn, zou ik zeggen dat het een veel betere optie zou zijn, maar hij valt nog ruimschoots binnen het budget van 1500, en zou dus echt de BBG aanbeveling moeten zijn. Ik heb me niet bezig gehouden ermee, misschien moet ik er toch effort in gaan stoppen
De Inspiron 15 7577 staat op de Dell site momenteel in de aanbieding voor § 1.399,01. Tempting...
Dan vraag je jezelf gelijk af, test tweakers uberhaupt de laptops? Of word op basis van wat specs de beste laptop gekozen?

Ik vind de prijsklasses in de best buy guides altijd te ver uit elkaar liggen. Waarom moet een zakelijke laptop 1200 euro kosten? Voor 800-900 heb je ook een meer dan prima zakelijke laptop.
Waarom zou je ooit een intel U processor willen kopen in een laptop van 1300 euro? In een thin&light kan ik het nog begrijpen maar dit slaat nergens op naar mijn mening |:(
Omdat het geen werkstation is maar een business laptop. Snelheid is niet de focus, betrouwbaarheid, accuduur en aansluitingen wel. Doet er overigens niet aan af dat deze processor z'n werk ook prima doet, zeker voor de doelgroep. Ik heb een al wat oudere Thinkpad (3 jaar) en daar zit ook een ulv in, maar ik gebruik hem ook vrijwel alleen om op te schrijven en mee te browsen en af en toe eens wat in PS te kloten, daar heb je domweg geen krachtige processor voor nodig. Ondertussen houdt hij het nog steeds ontzettend lang uit op een acculading, is hij snel zat voor de taken die ik ermee uitvoer en is hij stevig als een rots, precies wat ik in een laptop zoek en wat je met een Thinkpad krijgt.
Dat was het punt ook niet, ik vindt 1300 euro voor een laptop met een dual-core gewoon karig.
Misschien een beetje zeurderig maar ik wil ook geen 3 cilinder in een auto van §30k

[Reactie gewijzigd door ThijsvanDalen op 2 oktober 2017 21:13]

Omdat een U snel zat is, ik heb hier een T470s i7 met 24Gb. Snel genoeg en veel geheugen voor docker en virtualisatie. En door de U processor toch lekker licht en stil.
Deze BBG is alleen maar Windows wat de klok slaat.

Waar zijn alle alternatieven gebleven?
Dit is toch een site voor alle tweakers. Niet alleen voor Microsoft-adapten.

Jammer, gemiste kans.
Je kan er ook makkelijk Linux op zetten. En Macbooks zijn een heel ander verhaal. Daar is veel minder keuze in dus het loont niet echt om een keuzegids ervoor te maken. Het kan natuurlijk als alternatief erbij gezet worden maar het is bijna letterlijk appels met peren vergelijken. De goedkoopste Macbook is 1500 euro dus voor zakelijk valt ie al af. Hij past wel in het budget voor de gamelaptop maar ja gamen op een Mac is ook niet alles. En dan heb je weer geen goede videokaart.

[Reactie gewijzigd door Mr_gadget op 1 oktober 2017 09:11]

Ja en nee. Je kunt makkelijk Linux op een Windows laptop zetten, maar het is daarna maar de vraag hoe goed de hardware support is. Met name de snelheid van de LAN-poort en het wel/niet werken van de wifi adapter zijn hierbij serieuze issues.

C'T heeft daar al eens uitgebreid aandacht aan besteed en hun conclusie was dat je in het algemeen maar beter geen Linux op Windows laptops kunt zetten en dan dezelfde hardware prestaties verwachten. Hun ervaringen waren bijvoorbeeld ook dat de accuduur aanzienlijk minder was zodra er Linux op geÔnstalleerd was.

Een bronverwijzing heb ik zo gauw niet voor je, omdat het C'T nummer waarin dit behandeld wordt op mijn werk ligt en ik nu thuis zit. Maar het was wel een nummer van 2017.
Voor Thinkpads geldt dit niet zo. Er is een zeer grote Linux groep op de Thinkpads dus de core components werken vrijwel altijd out of the box. Zelf al jaren telkens nieuwe Thinkpads met Archlinux, werkt perfect. De meest Thinkpads hebben zelfs een eigen wiki pagina mocht er toch iets niet werken. Je kan ook nog zonder die proprietary data scraping meuk alla Windows, Apple en Google.

https://wiki.archlinux.org/index.php/Lenovo_ThinkPad_T470
Ik heb een T470p en mijn dochter een T470s; op beide staat nu ook Ubuntu Neon en alles werkt zonder problemen. Ik verwacht dat een gewone T470 ook geen issues op zal leveren :-)
Je kan er ook makkelijk Linux
Maar als je een laptop koopt, hoeveel betaal je dan voor de Windows licentie? Een laptop met al Linux erop zou toch goedkoper moeten kunnen zijn?
Als het voor consument al voor §70,- kan zal de OEM versie vast minder dan de helft zijn. Niet een enorme dealbreaker lijkt mij.
Je kan met een beetje zoeken een OEM versie kopen voor minder dan 10 euro/dollar.
Gewoon via de Pricewatch pricewatch: Microsoft Windows 10 Pro NL 64bit OEM
En dan verdient de desbetreffende winkel er ook nog iets aan. En soms krijg je bloatware mee wat de fabrikant ook nog wel geld kan opleveren. Dus uiteindelijk zijn de kosten verwaarloosbaar.
Die windows licentie kost de fabrikant geen drol. Ooit laptops van Dell met FreeDOS of Ubuntu gezien? Die zijn net zo duur als het model met windows.
Door te zoeken naar een laptop zonder windows beperk je de keuze enorm.
Verder is er dan nog de chromebook, maar out of the box krijg je daar geen windows of linux op.
De realiteit is anders. Er zijn diverse leveranciers die Linux laptops leveren (hoewel in Nederland wat moeilijk verkrijgbaar) en die zijn over het algemeen of een stuk duurder, of voorzien van "verouderde" hardware.
Ze verdienen veel meer aan wat jij doet op je pc (je profiel), dus ze kunnen het zelfs gratis maken. In de praktijk variŽren ze er een beetje met de prijs. Een OEM koopt veel tegelijk in dus krijgt korting.
1500 euro en dus valt hij voor 'zakelijk' af? Hoezo? En de goedkoopste MacBook kost natuurlijk geen 1500, maar 1100 euro. Kleinigheid, maar waarom zou je je feiten niet gewoon op orde hebben?
Het budget is lager gesteld, dus dan valt die af. Klopt, de air is goedkoper.
Maar
Daaronder verstaan we de laptops die specifiek voor dat gebruik bedoeld zijn en daarom zijn voorzien van bijvoorbeeld een security-cardslot of een dockaansluiting, en natuurlijk hoort een dergelijke laptop een Pro-versie van Windows te draaien.
Macbooks zijn prachtige apparaten maar wel een andere prijsklasse. Je moet dan al op andere zaken vergelijken zoals gewicht en accuduur om die een redelijke kans te geven. Qua prijs/prestatieverhouding blijven de Macbooks gewoon heel ver achter. Je bent gauw het dubbele geld kwijt voor een laptop met gelijke specificaties.

In een ultrabookvergelijking zouden ze een kans maken, in vergelijking met bijvoorbeeld de Dell XPS serie zijn ze beter in verhouding.

Alsnog denk ik dat je eerste keuze is of je een Macbook neemt, een Chromebook of een niet-Apple (en dus Windows, OS-loos of met Linux is de keus vrijwel 0). Nadat die keuze gemaakt is kun je aanbod vergelijken. Bij de keuze voor Apple vergelijk je dan alleen verschillende modellen onderling.
Tweakers noemt het een Laptop-best-buy-guide. Dan verwacht ik van een serieuze technische website dat er verder wordt gekeken dan alleen Windows laptops. Of is dit een site geworden voor 'Henk en Astrid'.

Dus:
- Windows laptops
- MacBooks
- Chromebooks
- Android Laptops
- Linux laptops. Wat zijn de hardware aanraders op dit moment

Noem het anders maar de Windows-laptop-best-buy-guide.

[Reactie gewijzigd door CR2032 op 1 oktober 2017 17:58]

De BBG heeft elke twee maanden andere categorieŽn. Deze maand budgetlaptop, gamelaptop en business laptop.

Android / Chromebook voldoet niet voor game en business, zoals die hier omschreven zijn. Als budgetlaptop zou het wel kunnen. Toch zie ik liever dat Chromebooks als een aparte categorie vergeleken worden. Als ik een budgetlaptop zoek dan zoek ik geen Chromebook en vice versa.

Een vergelijking tussen Chromebooks zou zeker een keer voorbij kunnen komen en dat is volgens mij ook eens gebeurt.

Macbooks voldoen niet als budgetlaptop en als gamelaptop. Als business laptop zou het kunnen, zeker aangezien je er ook Linux en Windows op kunt zetten. Echter zijn ze gewoon niet de best buy. De laatste generatie is weer een pak duurder geworden. De prijs/prestatieverhouding is daarmee gewoon anders dan de concurrentie. Je mag ze het waard vinden (en dat vond ik het tot de vorige generatie ook), maar dat maakt ze nog geen best buy natuurlijk.

Linux laptops bestaan amper. Dell lever soms een model. System76 levert ze. Verder is het ver te zoeken. Maar je kunt zonder problemen Linux installeren op elke laptop dus waarom ze expliciet daarop selecteren? Een van de weinige opties om laptops zonder Windows te krijgen is Clevo, en die heeft dan ook al eens de Best Buy titel verkegen.

Volgende maand weer een desktop BBG en over 2 maanden weer een laptop BBG met andere categoriŽn. Wellicht zit er dan iets van je gading bij.
De BBG is er voor laptops. Niet in allemaal verschillende hokjes die jij er nu bij bedenkt.
Voor standaard laptop gebruik voldoen ze allemaal net zo goed. Gaming gaat ook op andere platforms. Steam ondersteunt Linux al lange tijd en Vulkan en Cuda geven volop mogelijkheden

Android en Chromebooks
Voor business voldoet Android / Chromebook uitstekend. Ik zie er tegenwoordig heel veel bij bedrijven. Er zijn ook high end modellen, dus Chromebooks niet alleen budget.

MacBooks
MacBooks zijn niet een pak duurder, kijk naar de prijs van een Air. Niets mis mee.

Linux
Welke modellen er standaard hiermee worden geleverd gaat het niet alleen om. Het is juist interessant om reviews te lezen welke modellen er juist goed mee werken. Goede kernel ondersteuning, weinig aanpassingen, etc.

De tijd dat alles alleen maar over Windows gaat is niet meer van deze tijd en zeker niet voor een echte tweaker. En dan maar wat kruimelwerk in de marge en en hopen op beter?

'Wellicht zit er dan iets voor je bij de volgende keer' is echt verwerpelijk. Get real.

[Reactie gewijzigd door CR2032 op 1 oktober 2017 22:29]

Ik verzin de hokjes / categorieŽn niet, ik heb niets met de BBG van doen. Dat doet Tweakers crew ism de community op het forum.

Als Tweaker interresseert het OS wat erop staat me juist in het geheel niet. Ik draai altijd Linux en dat krijg ik er wel op. Als Tweaker (waar jij het in je eerste post ook iver hebt) interesseert het me ook niet dat ik mogelijk een uurtje langer bezig ben om de wifi chip aan de gang te krijgen, ik wil bang-for-my-buck. Alleen hardwarearchitectuur is relevant. x86-64 moet het zijn, dan is het afdoende.

MacBook Air valt binnen prijscategorie voor gamelaptop, maar alleen ee MacBooks van meer dan 3000 euro zijn enigszins geschikt om te gamen. Die hebben een discrete GPU. Voor business is dat niet relevant. Daar zou het best een kandidaat kunnen zijn, maar er is zo veel meer waar voor je geld bij niet-Apple producten. Objectief gezien; leg de specs maar naast elkaar.

x86-64 chromebooks zijn er wel, die passen best binnen de vergelijking voor laptops. Daar kun je een OS naar keuze opzetten. Maar de ARM-based Chromebooks zijn een aparte categorie, ze zijn niet identiek inzetbaar als het gros van de laptops. Wel vergelijkbaar met andere Chromebooks, dus een Chromebook vergelijking zou zeker op zijn plaats zijn.

Je moet appels met appels vergelijken en niet met peren. Dat doet de BBG heel goed.

Een functionele vergelijking zonder naar hardware te kijken tussen bijvoorbeeld Chromebooks en goedkope Windows-laptops zou ook gerechtvaardigd zijn. Of in het duurdere segment. Maar de hardwarespecs vergelijken is vrij zinloos aangezien ze niet uitwisselbaar zijn. Als zakelijke gebruiker die Windows-only software nodig heeft voor zijn werk heb je niets aan een (ARM) Chromebook.
De community op tweakers is vooral onbekend met iets anders dan Windows. Een BBG als dit is dan ook geen verbetering wanneer alternatieven bot genegeerd blijven worden. Of zelfs ontkend dat het iets is door gebrek aan eigen ervaringen.

Neem jouw laatste opmerking:
"Als zakelijke gebruiker die Windows-only software nodig heeft voor zijn werk heb je niets aan een (ARM) Chromebook."

Straffe opmerking en onjuist. Een Chromebook en ook ARM Chromebook werkt perfect in een (Citrix) Cloud omgeving in zakelijke omgevingen met Windows applicaties. En Windows-only software bestaat niet, het begint met zoeken naar functionele alternatieven. Je kunt zakelijk enorm veel geld besparen met Chromebooks als je je er serieus in verdiept. En zonder dat er data naar Google weglekt.

Daarom zou het goed zijn als tweakers eens wat meer zijn best doet met BBG op te stellen die breder zijn dan alleen van 1 leverancier.

[Reactie gewijzigd door CR2032 op 2 oktober 2017 17:09]

Je kunt zakelijk enorm veel geld besparen met Chromebooks als je je er serieus in verdiept.
Met de nadruk op kunnen. Het kan ook een hoop geld kosten, zowel voor licenties (Citrix bijvoorbeeld, maar ook voor vervangende "niet Windows Only" software/diensten terwijl je de Windows versie al hebt) en extra hardware (citrix servers)
Wanneer je bedrijf cloud ready is hoef je niet meer te investeren in dure client computers. De rekenkracht zit immers in de cloud.

Chromebooks zijn dan ideaal als eenvoudige en goedkope portal naar de cloud. Plus je hoeft ook niet de client software meer te beheren. Chrome OS update zichzelf niet anders dan een smartphone. Plus geen dure client migraties meer.

Tel uit je winst.
De rekenkracht zit immers in de cloud.
En die is gratis? En dan vooral rekenkracht voor engineering en CAD..
Je raakt inderdaad kosten aan de client kant kwijt, maar er kunnen kosten voor licenties en/of diensten tegenover staan, vooral als het gaat om wat meer dan standaard kantoorwerk en email. Daarnaast zijn sommige applicaties simpelweg nog niet als cloud dienst te verkrijgen, en zul je dus zelf je private cloud moeten bouwen en onderhouden, wat weer investeren in extra kennis met zich mee brengt, en dus duurder personeel betekent.
Naja ik weet niet waar jij je informatie vandaan haalt, maar als je wilt gamen moet je echt geen linux machine halen. Dat er wat ondersteuning voor is wil nog niet zeggen dat alles in een keer mogelijk is. Voor productiviteit zou je ook niet voor Android of Chromebooks moeten gaan, die zijn gelimiteerd in de programma's die ze kunnen draaien, geen x86 meuk, alleen maar (web) apps. Daarna zijn MacBooks wel degelijk een HEEL pak duurder, een macbook air kopen voor die prijs die extra stevig is en upgrade mogelijkheden heeft, succes ermee! MacBook Pro begint met het slechtste model bij die prijs... Daarna zoals andere mensen aangeven: Linux laptops kopen is een heel lastige zaak. Dit is een best buy guide, niet een hoe zet ik linux op mijn laptop guide...

Prijs kwaliteit in ALLE categorieen die op laptops slaan zit je op dit moment aan Windows vast. Het enige echte volwaardige OS dat word verkocht is OSX en die laptops zijn veel te duur, andere oplossingen zijn te gelimiteerd en Linux word niet geleverd, dus ik snap niet dat je hier zoveel kritiek op hebt...
Gamen onder Linux wordt steeds groter en beter. Als je wilt gamen kun je prima Linux hebben. Steam OS is ook Linux.

https://www.pcworld.com/a...-now-call-linux-home.html
Ik denk dat binnen bepaalde segmenten andere laptops MacBooks heel goed uitkomen, zoals een thin and light bijvoorbeeld waar zowel een MacBook als een MacBook Air goede kandidaten zijn, en voor een PhotoShop laptop is een MacBook Pro zeker een goede kandidaat.
Sub-400 Euro? Chromebooks zijn nog steeds beperkt, zoals in dit artikel beschreven, gaming is nog steeds Windows terrein (helaas), en in het zakelijke (lees niet-creatieve) segment is Windows nog steeds gebruikelijk.
Waarom zijn MacBooks een goede keuze voor Photoshop? Dit draait net zo goed op Windows sinds 2005 ongeveer. Dan is een goedkoper plastic laptop misschien al voldoende! Tenzij je alles met het trackpad moet doen ofzo.
Ja ik snap de huidige misconceptie ook niet dat macbooks beter zouden zijn voor grafisch ontwerp/vormgeving.
Zeker voor de desktops zijn er hardware-matig veel snellere builds mogelijk, maar ook voor laptops zijn er meer mogelijkheden...
Die gedachte komt uit het verleden. Vroeger had Windows geen kleurprofielen. Op het scherm werkte je met RGB, in de drukwereld met CMYK. Voor grafische dingen gebruikte je dan Mac OS.
Sinds Windows 98 en 2000 ondersteunt die ook kleurprofielen voor schermen en printers.
Photoshop was vroeger niet geoptimaliseerd voor Windows, dat is ook n dingetje. Draaide vloeiender op Macs. Nu gebruiken ze echter dezelfde hardware etc.
Toen OS X uitkwam was dat al niet meer het geval, photoshop was geoptimaliseerd voor Classic.
Later kwam er pas een build voor OS X, waarvan je je af moet vragen in hoeverre dat echt beter liep dan op Windows. Toen Apple vervolgens overstapte naar Intel was Windows zwaar in het voordeel, Photoshop moest toen in beginsel via Rosetta draaien om PowerPC binaries te kunnen draaien.
Zelf ben ik ook geen Apple adept, maar waar Apple laptops goed om bekend staan is hun kleurcalibratie out of the box. Kleurcalibratie is cruciaal voor die Photoshop gebruikers voor wie kleurechtheid belangrijk is.
Maar zoals _JGC_ aangeeft, dat was vooral vroegah. Het is goed zoeken, zeker, maar er zijn genoeg andere merken met goed gekalibreerde schermen te vinden. Voor hun out-ofg-the-box ervaring is het Mac concept nog wel erg goed.
Je hebt daar gewoon twee criteria: hoeveel kun je besteden, en wil je 13" of 15". Weinig BBG-werk te doen. Voor mensen die weten wat ze willen zijn lijstjes sowieso overbodig :P
Het is inderdaad logisch dat er geen Apple's bijzitten, Apple geeft je namelijk helemaal geen keus ;).
Sneu om te zien dat je in de budget categorie nog steeds geen goed aanbod hebt voor zo'n 400 euro. Zou toch moeten kunnen tegenwoordig.

In de business categorie ben ik benieuwd wat de quad-core 15w cpu's gaan doen en in welke scenario's die het beter doen dan de huidige generatie dual-core cpu's.

Die t470 is denk ik wel een goede koop (wel bedacht zijn op verdachte software van lenovo). Als ik naar mijn collega's kijk zijn het eigenlijk alleen de thinkpads en de mbp's die het na een paar jaar nog fatsoenlijk doen en geen last hebben van het feit dat er stukken van de behuizing gebroken zijn.
Wel moet ik zeggen dat ik ten aanzien van die basis laptop wel volledig met de afweging van de BBG mee kan gaan om de voorkeur te geven aan scherm + SSD ten koste van processor. In de budget range stuur je zo het meest op de gebruikersbeleving.

Een Lenovo T-serie daar kan je mij altijd achter zien scharen trouwens ;). Al had ik weer wat moeite met de categorie "business laptop" wat ik een beetje een hom noch kuit kwalificatie vind.
Al had ik weer wat moeite met de categorie "business laptop" wat ik een beetje een hom noch kuit kwalificatie vind.
Ik snap wat je bedoelt, maar dat is toch echt hoe we ze in de markt zetten.. 't Is in essentie echt een business machine, al kunnen er zat andere typen gebruikers er natuurlijk ook prima mee uit de voeten! :) Je vindt de Thinkpads dan ook niet terug bij de meeste retailers..
Het grappige is ook wel dat we onwillekeurig allemaal precies begrijpen wat een laptop als business laptop kwalificeert. Wordt vertrokken vanuit hardware specificaties dan is zo'n kwalificatie echter al verouderd zodra ze uitkomt. Een schets van het gebruik, wat het ding moet kunnen en welke behandeling ze moet kunnen doorstaan zegt vaak meer over die hardware categorie, en is wat meer tijdloos. Gewoon eens rondkijken op zo'n productpagina van de T470 of op pagina's van vergelijkbare machines van merken als Dell en Hp moeten hiervan een beeld kunnen geven. In ieder geval wat die merken zelf zich bij een business laptop voorstellen. Kijk ik naar hoe tweakers de businees laptop inleidt, dan vind ik kwalificaties als: W10 pro, security cardslot en dockaansluiting. Hierna wordt vlot in harrdwarespecificaties gedoken waarmee de BBG het meest vertrouwd is. De T470 raakt verder prima beschreven. En naar we begrepen is het de meest betaalbare businesslaptop.

Waarom de andere "Business" merken (Dell Hp) afvielen en als alternatieven merken als Asus en Acer worden genoemd doet mij er toch wel aan twijfelen of echt helder op het netvlies heeft gestaan wat een Business laptop nu eigenlijk business maakt. Maar ik heb de selectie niet gevolgd, en het is beter invloed uit te oefenen vooraf dan te klagen achteraf. De selectie wordt wel geholpen als met heldere criteria wordt voorkomen dat niet iedereen een eigen interpretatie van het begrip "business" kan creŽren. Zolang die criteria maar tijdloos genoeg worden opgesteld, dan is hierop niet zoveel onderhoud nodig en hoeft het niet veel inspanning te zijn. Met dat begrip "Business" is wat dat betreft ook niets mis, als we allemaal maar dezelfde voorstelling erbij krijgen.
Ik heb ook de T470 en wat mij betreft zijn lange accuduur, portable en licht, mat scherm, opties als smartcardreader etc de kenmerken evenals de business look dus strak design, vierkant, mat zwart, minimalistisch dus geen toeters en bellen wat je vaak ziet op consumentenlaptops zoals reflecterende stickers bijv. of een overdreven dikke webcam.

Nu ben ik een techneut dus vroeger ging ik voor een portable workstation nu voor een ultrabook aangezien alles toch in de cloud draait of on premise virtueel.
Die T470 is ook een prachtig apparaat. Wat mij betreft staat die keuze niet ter discussie. In de post waar je op reageert ging het mij meer op de wijze waarop die keuze tot stand is gekomen. Voor de techneuten van onze dienstverleners zie ik die mobiele werkstations (Lattitude, Precision) nog steeds wel, vooral ook omdat deze consultants selfsupporting moeten zijn. Zelf gebruik ik prive een T530, en die is nog niet versleten, al kijk ik vanwege het gewicht regelmatig jaloers naar de X1 Carbon van mijn vrouw :|. Voor echte mobiele doelen gebruik ik zelf nog een Asus UX-305CA.

De verschuiving die je signaleert herken ik professioneel ook. Behalve genoemde dienstverleners kan ik niet veel rollen meer bedenken die echt een mobiel werkstation rechtvaardigen. Mensen die voor hun reguliere werk op steeds dezelfde werkomgeving inloggen kunnen voor hun performance geholpen worden met een virtuele desktop, tegenwoordig zelfs met grafische acceleratie. Ik wil dus zeker niet de discussie richting mobiele werkstations praten. Die apparaten worden in toenemende mate een niche, zij het een onmisbare niche. Maar omdat de precieze rol van bedrijfslaptops zo verschuift vind ik het zo essentieel dat we dan ook benoemen waar we het over hebben en wat we precies van die apparaten verwachten. Een een hoop mensen hebben dan liever een ultrabook in plaats van een degelijke maar zwaardere HP Probook. In dit licht snap ik de populariteit van Lenovo ook wel. De lichtheid van een ultrabook met de stevigheid van een business laptop (althans wat ik mij daarbij voorstel).
Ik ga deels mee met je verhaal, maar niet helemaal.
Zakelijk is er nog steeds zeer veel vraag naar de mobiele workstations. Je verwijst naar de HP Probooks, maar vergeet bv de P51 en P71 van Lenovo niet. Specifiek voor de mobiele gebruikers die veel power nodig hebben.. En ik kan je uit ervaring zeggen dat dat er meer zijn dan je wellicht zou denken. :) Wat dat betreft hebben we als Lenovo binnen Thinkpad voor iedere zakelijke gebruiker iets wils; L-, T-, X- en P-series. Maar dat geldt ook voor de grote concurenten.. :)

In een vorig berichtje vroeg je je ook af wat nou een machine een 'business machine' maakt. Je noemt een aantal hardware zaken, maar vergeet ook de servicability niet. Machines moeten duurzaam zijn, maar ook goed te onderhouden (al dan niet gepaard met extra garantie in service niveaus en/of tijd) en een gegarandeerde periode waar binnen een bepaalde config verkrijgbaar zal blijven etc. Da's binnen de consumer line allemaal iets minder van belang en spelen er weer hele andere zaken.. Waaronder bv een veel zwaarder wegende cosmetische vormgeving. ('Wat voor soort laptop zoek je dan?' .... 'Maakt niet echt uit, als-ie maar wit of roze is!' )
Je hebt helemaal gelijk. Serviceability door laten werken in de bouw van het apparaat, maar ook in de commitment aan het kunnen leveren van spare parts is voor bedrijven misschien wel even belangrijk als het kunnen leveren van bepaalde configuraties. In dit topic gaan we hieraan helemaal voorbij. Dit aspect meenemen is best een ding voor de BBG trouwens. Garantie en servicevoorwaarden zie ik niet vaak langskomen.

Die P-machines zijn trouwens prachtig. Jouw impressie van de huidige populariteit van mobiele werkstations zal vlot een betere zijn dan die van mij. Met wat ik zie zijn ze vooral in gebruik bij consultants die voor ons werken. Maar er zijn best veel consultants, die vormen een respectabele doelgroep. Kan/wil je hieraan nog iets toevoegen? Zijn er buiten beroepen als consultancy nog andere doelgroepen die in de markt zijn voor die echte mobiele werkstations?

Het is trouwens een goed ding als Tweakers via zijn BBG het accent op betrouwbaarheid en ondersteuning wat meer laat doorklinken. Dit is voor een 400 Euro laptop natuurlijk een ander verhaal dan bij een mobiel werkstation, maar als werelden elkaar ergens kunnen aanvullen en mensen wat meer oog krijgen voor die aspecten dan komt kwaliteit ook beter boven drijven.
Zo'n goedkope Celeron N is qua performance te vergelijken met een sandybridge i3 of i5. Waar je vroeger minstens een i3 (of pentium dualcore als hyperthreading je niks kon schelen) moest hebben is dat nu niet meer het geval. Die SSD en dat betere scherm zijn zoveel belangrijker.
Wat lul jij nou weer? :+ Een Celeron was en is nooit een goede optie geweest. Nu nog zal ik altijd een i3 aanraden voor Basis Gebruik. Snap niet dat er nog mensen zijn die dit aanraden. Beter je huiswerk en ervaring op doen de volgende keer.

Mensen die in dit segment zoeken, kunnen beter door sparen voor een normale snelle i3 laptop. Deze is 49 euro meer en dan hebben mensen wel iets waar ze goed 4+ jaar een snelle laptop hebben. Snap ook niet dat Tweakers redactie deze laptop niet heeft uitgekozen. Het slecht scherm verhaal gaat al lang niet meer op in dit soort laptops. En desnoods een i3 of i5 2e hands laptop bij een goede computerzaak gaat ook ergernissen besparen.

[Reactie gewijzigd door BryanBarb op 1 oktober 2017 18:36]

De 409 Euro pricewatch: Hp 14-bs060nd is inderdaad een Celeron N3060. De iets duurdere 449 Euro broer, de pricewatch: HP 14-bs010nd heeft een Intel Pentium N3710. Die laatste is nog steeds geen i3-2100, maar hij komt er wel dichtbij. Ben je beperkt tot 400 Euro (wij kunnen niet beoordelen waarom iemand dat is, mogelijk is die laptop nu nodig en is "even" doorsparen niet aan de orde) dan is er dus een duivels dilemma. In het artikel gaat tweakers zelf ook uitgebreid op dat dilemma in en geeft ze wat mij betreft genoeg duiding aan de keuze van de BBG.

Een langzamere processor is niet fijn, maar met dit budget is er eigenlijk geen goede keuze te maken. Een IPS scherm met een goede resolutie en een SSD betekenen ook wat voor productiviteit. Moet iemand voor 400 Euro een laptop kopen dan moet dat apparaat een broodnodig gat vullen en moet ze ook betrouwbaar zijn. Ik moet zeggen dat de uitrusting (touchpad, toetsenbord en behuizing) van deze HP beter lijkt te zijn dan wat van iets van die prijs kan verwachten. Naast snelheid is betrouwbaarheid voor een dergelijk noodzakelijk apparaat misschien nog wel meer zwaarwegend dan snelheid.
Het slecht scherm verhaal gaat al lang niet meer op in dit soort laptops.
Onze ervaringen zijn daarin toch heel anders. Begin dit jaar hebben we nog een ES1 bekeken: reviews: Laptop Best Buy Guide - Februari 2017

Het tn-scherm had een lage helderheid (219cd/m2), een laag contrast (375:1) en een enorme kleurafwijking. Ik heb het nog even nagezocht, de witbalans was maar liefst 15.000 kelvin. Dat maakt het scherm echt extreem blauw. Zo'n scherm vinden we gewoonweg een te groot minpunt om een dergelijke laptop aan te kunnen raden.
Zie het al, was een Pentium N3540, geen Celeron. Verschillen zijn echter niet schrikbarend groot.
3x zo snel vind ik wel wat eerlijk gezegd. Maar iedereen zijn mening.
Uit die cpuboss vergelijking haal ik geen 3x zo snel. De "GPU" van de Celeron is zelfs sneller.
Ik moest destijds kijken voor een low budget ding. Voor de prijs van een refurbished i5 laptop haalde je een nieuwe met Pentium N incl garantie. Nou is de bouwkwaliteit van zo'n oud ding wel wat beter dan het low budget consumentenspul (zijn laptops die 4 jaar geleden 1000+ hebben gekost), maar ook degelijk spul gaat rammelen na 4 jaar zakelijk gebruik.
Opzich heeft lenovo's kwaadaardige software het nooit gehaald tot de Thinkpad serie (dan zouden alle bedrijven natuurlijk het nooit meer kopen), en om vertrouwen te bevorderen gebruiken ze nu windows signature die wordt nagekeken door ms op software die er niet op thuis hoort.
Lenovo maakt aardige laptops, maar waarom de de Fn en CTRL toets omgedraaid hebben in vergelijking met andere merken begrijp ik niet. Regelmatig gaat het bij mij verkeerd. Werk met verschillende PC's.
In het bios van je de FN en de CTRL omdraaien
Dat klinkt interessant. Heb ik nog niet eerder ontdekt dat de functies van toetsen in de BIOS kunnen worden aangepast.
Alleen daarmee heb ik niet de fysieke knoppen op de juiste plaats. En ze wijken qua afmetingen van elkaar af.

Vraag me ook af waarom Lenova wil afwijken. Kleine moeite internationaal daar afspraken over te maken met de grote merken (HP, ASUS, ACER, Toshiba, Dell).
Op de Lenovo van m'n vrouw doen de F1-F12 standaard dienst als nutteloze Fn-toetsen iirc. In de BIOS kun je dat switchen. Maar idd, laptoptoetsenborden zouden volledig programmeerbaar moeten zijn, zoals bv. een https://olkb.com/planck/
Op de Lenovo waar ik dit op tik is de F-reeks ook standaard als Fn-toets ingesteld. Met ťťn toetsencombinatie (Fn-Esc) staat het weer op normaal dus dat vind ik niet echt een minpunt. Ctrl en Fn omwisselen in het BIOS is wat meer werk, dat doe ik dus ook niet. Op mijn werk hebben we de 'standaard' indeling, da's voor mij een kwestie van gewenning.
Ik heb een Lenevo P51 en via de standaard geÔnstalleerde app Lenevo Settings kan ik zowel die Fn-lock aanpassen als de ctrl en fn omwisselen.

Toch ben ik het er wel mee eens dat het raar is dat ze de ctrl en fn heben omgedraait.

Wat bij mijn laptop ook nog het geval is, is dat de functies volume uit volume zachter volume harder microfoon uit, er twee keer aanwezig is. Zowel op f1-f4 als boven het numpad.
Had ik liever een paar van die knoppen willen kunnen instellen voor andere functies.
Dat laatste ben ik volledig met je eens. Ik heb ook een P51, en ten opzichte van mijn X220 (met het oude 7-row keyboard) mis ik wel echt de play/pause/previous/next knoppen en de knop om naar de vorige pagina te gaan. Wat mij betreft hadden ze op z'n minst die eerste paar wel boven de numpad kunnen doen.
Toch is Lenovo redelijk consistent op de Thinkpads. Kijk eens naar Asus of Acer en zie daar ook wat voor variaties je kunt krijgen. De aan/uit-knop naast de Delete toets bijvoorbeeld. Of pijltjestoetsen op rare plekken in afwijkende formaten... Grrr.
IBM en Apple hebben de Fn toets sinds het begin in de jaren 90 ze altijd in de linker hoek geplaatst, en dit nooit veranderd. Sommige merken zoals HP/Compaq begonnen met Fn links en hebben ze op een gegeven moment omgewisseld met Ctrl. De meeste Aziatische merken begonnen met Ctrl links.

Er zijn geen standaarden voor laptop toetsenborden buiten het alfa-numerieke gedeelte: Home, End, Ins, Del, PgUp, PgDn, Win, Menu zitten ook bij elk merk op een andere plaats. En dat is maar goed ook, sommige mensen hebben andere voorkeuren, en als alle fabrikanten hetzelfde doen is er weinig meer te kiezen.
Lenovo MAAKTE aardige ThinkPad laptops.
Kwaliteit en service is het laatste jaar zwaar achteruit gegaan.
Helaas onlangs meerdere slechte ervaringen mogen meemaken.
Ik vind de zakelijke laptop toch ook nog wel karig. Wij werken met een hp die standaard is voorzien van een 4g-modem en een scherm met touchscreen. Daarnaast valt mij het toetsenbord van de Lenovo negatief op door de positie van de pg up en pg down knoppen, het ontbreken van een Home en End knop en van een 'meer opties/rechter muisknop'-toets (ik weet niet wat de juiste benaming is, maar ik gebruik het veel in excel als ik zonder muis werk). Daarnaast zijn, zoals wbree aangeeft, de ctrl en Fn toets omgedraaid. (Dat toetsenbord is natuurlijk mijn persoonlijke mening)

[Reactie gewijzigd door axg op 1 oktober 2017 08:42]

Ik koop Lenovo omdat het zowat het enige merk is met een fatsoenlijk toetsenbord. Vroeger was het beter, natuurlijk, maar een thinkpad heeft tenminste nog home, end, pgup en pgdn. En natuurlijk drie muisknoppen, waar de meeste laptops er geen een meer hebben!
Zeker, met name de travel en feedback ben ik erg gaan waarderen van de Thinkpads. De T van mijn werk vind ik veel fijner werken dan mijn eigen MBP bijvoorbeeld.
De plaatsing van toetsen is een persoonlijke voorkeur, die kun je onhandig vinden. Maar stellen dat er geen Home en End aanwezig zijn lijkt me niet correct, op de foto van de laptop zijn ze zichtbaar naast de F12-toets. Er zijn ook twee 'knoppen' aanwezig voor rechtermuisklik. De duidelijkste is de rechter van de twee muisknoppen met de rode accentstreep, prima bereikbaar met de duim wanneer je aan het typen bent. Ook is er een rechtermuisknop geÔntegreerd in het rechtsonder-gedeelte van het touchpad, op de plaats waar voorheen een losse knop zat.
Wat ik niet begrijp is praten over business laptop, maar een numeriek toetsenbord is gťťn vereiste.

Ik heb diverse zakelijke klanten en als die een nieuwe laptop door mij geadviseerd willen, dan hoef ik niet eens aan te komen met modellen zonder numeriek toetsenbord.
Werkelijk? Ik heb nog nooit ook maar iemand gezien die zijn laptop zakelijk gebruikt en een numeriek toetsenbord had of zelfs maar wilde. Zelfs niet onder de boekhouders, makelaars, financieel adviseurs en accountants.
Werkelijk?
Dan komen zijn soort klanten dus niet naar jou..
Het is niet dat ze niet bestaan omdat jij ze niet kent.
En het is niet zo dat het een algemeen ding is omdat "euronitwit" het meemaakt.
Genoeg zakelijke klanten met een Macbook. Ook dar zit geen numeriek blok bij. En waar vroeger 15" of 17" de norm was met numeriek blok, heb ikzelf ook al een paar jaar geen meer gekregen met een dergelijk toetsenbord.
personlijk vind ik het raar dat er geen tussen model wordt aangeraden. Voor heel veel mensen s een laptop van meer dan 1000 euro niet haalbaar en is die bied die van 400 euro te weinig. Een alround laptop van 800 euro zou een mooie toevoeging zijn.
Hier ben ik het nu compleet mee eens. We gaan van 400 naar 1000+ terwijl de meest bruikbare laptops toch echt 600-800 zijn. Ik snap dat dit niet ieder zijn budget is maar er is een spreekwoord voor de 400 euro laptop.....goedkoop is duurkoop....(de enkele uitzondering daarnaast gelaten).
Moet in het business laptop echt zo'n low power cpu erin? Ik zou liever een 40w cpu willen hebben voor op m'n werk. Prestatie > power consumptie.
Nee, maar een business laptop heeft doorgaans geen noemenswaardige prestatie verbeteringen door een snellere CPU. Voor sommige businesses ligt dit natuurlijk anders, maar die zijn zelf prima instaat af te schatten wat een prima koop is, en zijn ook hier de doelgroep van deze BBG.
Business <> workstation, om het kort samen te vatten. Die laatstgenoemde zijn er ook, maar dat zijn dan ook aardige bakbeesten.
Clevo P670RS-G - 17.3" FHD IPS - nVidia GTX 1070 - Intel HD Graphics 530 - i7 6700HQ
: 17.3" FHD IPS (1920x1080) non-glare LED G-Sync
- Grafische Kaart: nVidia GTX 1070 8.0Gb GDDR5
- Processor: Intel Quad Core i7-6700HQ (2.60-3.50Ghz) 6Mb cache
- Geheugen: Kingston HyperX 16Gb DDR4 2400Mhz (2x 8Gb)
- M.2 SSD: Samsung 960 EVO 250Gb NVMe M.2 SSD (@3200/1500MB/s)
- Wireless: Intel AC-8265 M.2 (867Mbps, 802.11AC) + BT 4.0, vPRO
- Toetsenbord: US Internationaal RGB Verlicht Toetsenbord
- Besturingssysteem: Windows 10 Pro NL 64-bit + Installatie

§1557,-

:)
Ik en enkele vrienden hebben ook Clevo laptops (2 x via BTO). Prima apparaten, veel bang-for-your-buck maar de bouwkwaliteit valt me wel wat tegen. Met name de plastic onderdelen verkleuren snel of verliezen hun opdruk. Blanco toetsen, verkleuringen rond het touchpad, loszittende hoekjes van de monitor-bezel. Stukjes fan grill die afbreken.

Ik raad ze nog steeds aan, maar wel met die kanttekening.

Plus dat de accu nog minder is dan de 3:45 uur die hier genoemd wordt, de mijne haalt met moeite 2 uur.

[Reactie gewijzigd door MadEgg op 1 oktober 2017 10:41]

wie gebruikt de accu nog van een game laptop? maar idd veel bang-for-your-buck
Niet vaak. Maar soms tijdens een treinreis bijvoorbeeld.

Overigens gebruik ik hem hoofdzakelijk als zakelijke laptop, en bij uitzondering voor games. Daar heb ik een mooie desktop game pc voor staan.
Precies dit. Geheel andere categorie, zo'n Clevo. Een accu van 2 uur is voor een business-laptop echt niet handig. 17" is ook huge, past niet lekker in de tas, en met 3.5kg ook niet echt portable meer. Lelijke regenboogtoetsen ook.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone X Google Pixel 2 XL LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*