×

Help Tweakers weer winnen!

Tweakers is dit jaar weer genomineerd voor beste nieuwssite, beste prijsvergelijker en beste community! Laten we ervoor zorgen dat heel Nederland weet dat Tweakers de beste website is. Stem op Tweakers en maak kans op mooie prijzen!

Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Redacteur mobile

Schone Androids voor weinig geld

Goedkope telefoons zonder zware skins

Door , 170 reacties

Conclusie

Op een gegeven moment is een productsoort zo goed als uitontwikkeld en beginnen de producten steeds meer op elkaar te lijken. Bij auto's is dat al veel eerder gebeurd en bij smartphones zien we dat effect nu ook. De telefoons ontlopen elkaar niet echt wat grootte, functionaliteit en algemeen ontwerp betreft, dus zo ziet een budgettelefoon voor een mainstreampubliek er anno 2017 uit.

Vaak heeft een round-up een duidelijke winnaar, maar zelden is er een duidelijke verliezer. Dat is hier wel het geval; de GM6 van General Mobile is echt alleen aantrekkelijk vanwege zijn opname in het Android One-programma, al draait Oreo nog steeds niet op deze telefoon. Ten opzichte van de andere toestellen heeft de GM6 een matig scherm, de minste accuduur en het minst aantrekkelijke ontwerp. De camerakwaliteit is een pluspunt, maar omdat de camera zo traag is, kun je daar niet heel veel mee.

Zelfs deze GM6 is niet zonder zijn charmes. De behuizing is van stroef kunststof, er zitten drie slots in: twee voor simkaarten en een voor uitbreidbare opslag, en hij heeft toch al een ruime opslag van 32GB. Dat is hoever we zijn gekomen in 2017; zelfs de minste smartphone in onze budgetround-up is in veel opzichten een prima toestel.

De keuze tussen de overige drie zit vooral in smaak en nuances. De Nokia 5 heeft het stevigste ontwerp en de schoonste software. We hebben bovendien de beste hoop op updates; HMD heeft nog geen trackrecord, maar het begin is veelbelovend. Voor de Swift 2X geldt hetzelfde en die heeft bovendien het mooiste scherm. De Moto G5 blinkt op geen enkel punt uit, maar hij heeft net als de GM6 wel een verwisselbare accu en scoort op alle belangrijke punten minstens een dikke voldoende.

Er is maar één echte winnaar in deze round-up en dat is de groep mensen die graag een telefoon willen van rond de tweehonderd euro met een interface die dicht bij stock Android ligt. De keuze is nog nooit zo groot geweest en er zitten, afhankelijk van wat je wilt, erg goede toestellen tussen: pure winst voor iedereen.

  • Nokia 5
  • Moto G5
  • GM6d
  • Swift 2X
Laagste prijzen voor: Nokia 5 (single sim) Zilver
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Belsimpel.nl

Score: 4.5 (329)

€ 189,-

€ 189,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 189,-
Pakketpost losse hardware € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 189,-
Bekijk

Paradigit

Score: 4.5 (726)

€ 195,-

€ 195,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 195,-
Pakketpost (vanaf ¤ 50,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 195,-
Bekijk

Mobiel.nl

Score: 4.5 (87)

€ 196,-

€ 196,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 196,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 196,-
Bekijk

GSMWijzer.nl

Score: 4 (17)

€ 196,-

€ 196,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 196,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 196,-
Bekijk

Megekko

Score: 4.5 (1064)

€ 193,95

€ 197,90

Kostenoverzicht

Productprijs € 193,95
Pakketpost € 3,95
iDeal € 0,-
Totaal € 197,90
Bekijk
Laagste prijzen voor: Motorola Moto G5 (3GB ram) Grijs
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Mobiel.nl

Score: 4.5 (87)

€ 183,-

€ 183,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 183,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 183,-
Bekijk

GSMWijzer.nl

Score: 4 (17)

€ 183,-

€ 183,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 183,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 183,-
Bekijk

Belsimpel.nl

Score: 4.5 (329)

€ 184,-

€ 184,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 184,-
Pakketpost losse hardware € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 184,-
Bekijk

BCC

Score: 4.5 (949)

€ 187,-

€ 187,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 187,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 187,-
Bekijk

MediaMarkt

Score: 4 (892)

€ 187,-

€ 187,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 187,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 187,-
Bekijk
Laagste prijzen voor: General Mobile GM6d Grijs
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Bol.com

Score: 4.5 (585)

€ 199,-

€ 199,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 199,-
Pakketpost (vanaf ¤ 20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 199,-
Bekijk

MediaMarkt

Score: 4 (892)

€ 199,-

€ 199,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 199,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 199,-
Bekijk

Art & Craft

Score: 3.5 (18)

€ 199,-

€ 199,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 199,-
Opsturen vanaf ¤50,- € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 199,-
Bekijk
Laagste prijzen voor: Wileyfox Swift 2X Blauw
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Belsimpel.nl

Score: 4.5 (329)

€ 195,-

€ 195,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 195,-
Pakketpost losse hardware € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 195,-
Bekijk

Mobiel.nl

Score: 4.5 (87)

€ 196,-

€ 196,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 196,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 196,-
Bekijk

GSMWijzer.nl

Score: 4 (17)

€ 196,-

€ 196,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 196,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 196,-
Bekijk

Coolblue.nl

Score: 4.5 (1021)

€ 198,-

€ 198,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 198,-
Verzending € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 198,-
Bekijk

Bol.com

Score: 4.5 (585)

€ 198,-

€ 198,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 198,-
Pakketpost (vanaf ¤ 20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 198,-
Bekijk

Reacties (170)

Wijzig sortering
En hoe staat het met de security update policy van al deze telefoons? Lijkt me, in deze tijd, geen vreemd onderwerp om ook een criterium aan te wijden
De ervaringen die ik uit de omgeving heb geven misschien een idee hoe het zit met de updates van deze telefoons:

Een vriend van me heeft de Nokia 5( release februari 2017): Hij krijgt in elk geval elke maand beveiligingsupdates, dus (voorlopig) snelle updates in elk geval. hoe dit over een aantal jaar zal zijn kan ik in mijn glazen bol nog niet zien :P

Mijn zusje heeft de Wileyfox swift (first gen, release Oktober 2015), en ze geeft gisteren de september patch gehad. Ook draait de telefoon op android 7.1.2. Over updates naar Oreo heeft de fabrikant nog niets vermeld, maar met het huidige track record zie ik het wel nog gebeuren.

Over Motorola: Ik heb de oorspronkelijke Moto G 4g (release mei 2014) gehad. Die werd nog uitgebracht onder Google en kreeg vrij snel updates, de laatste patch was in mei 2016, twee jaar ondersteuning dus.

Sinds de overname van Lenovo is dit duidelijk ferm verminderd. en wat ik hoor vanuit de omgeving en bij mij thuis, ziet het er als volgt uit: De topmodellen ( Moto Z, Z play, G5 plus) krijgen regelmatig (ong. maandelijks) een beveiligingsupdate. Ik heb zelf de Z play (release september 2016), en deze zit op android 7.1.1 en de beveiligingspatch van augustus.

De Goedkopere modellen, of modellen die al langer dan een jaar uitgebracht werden ( Moto G4, G4 play, G5 (???)) krijgen de patches in batch om de aantal maanden. De papa loopt rond met een G4 play (augustus 2016), en deze is gepatched tot mei 2017. Ze zijn bezig met het uitrollen van android 7(!) met een recentere beveiligingspatch, maar voorlopig is hij hier nog niet beschikbaar.

De Moto E4 van mijn broer heeft als ik het goed heb geen enkele update gehad.

Dus ik zou altijd de wileyfox nemen in deze prijsklasse, Degelijke telefoons met een goede track record qua updates. De Nokia's zien er veelbelovend uit, maar ik zou wel graag zien of ze het vol kunnen houden qua updates. De Motorola's doen het matig maar (helaas) nog altijd veel beter dan de Wiko's, Huawei's en Alcatels in dezelfde prijsklasse, die meestal nooit een update krijgen.

[Reactie gewijzigd door Deroderidder op 2 oktober 2017 08:29]

Bedankt voor het delen. Helder :)

Het zou wel wat zijn om bij de producten in de pricewatch naast de software ook de security patch level te vermelden. Dit kunnen de tweakers/gebruikers dan zelf toevoegen.

En/of bijvoorbeeld een 3 maandelijkse review hoe het zit met de patches van de bestverkochte toestellen inc. trackrecord.
Waarom vinden mensen die security patches zo belangrijk?

Uiteindelijk is bellen/berichtjes sturen en een paar apps gebruiken toch het enige wat je doet met een telefoon?
De mobiel is voor veel mensen het meest persoonlijke apparaat waar over het algemeen veel gevoelige data of toegang daar toe op staat. Lijkt me vanzelfsprekend dat beveiliging daarvan als prioriteit gezien wordt.
Een hoge telefoonrekening omdat malware naar dure betaalnummers belt / SMSt zou jij bijvoorbeeld niet erg vinden?

Of spyware die al de avonturen van jou en je vriendin bijhoudt, inclusief GPS, audio en video?
Ik snap dat het belangrijk is, maar kan jij 1 voorbeeld noemen van iets dat daadwerkelijk een probleem is (geweest)?

Persoonlijk gebruik ik me telefoon voor redelijk wat dingen, maar toch zal ik me aankoop niet laten afhangen van beveiligingsupdates. naar mij gevoel is het in korte tijd opeens heel belangrijk geworden terwijl je daarvoor er niemand over hoorde... voelt als schaapjes gedrag (zeg niet dat het zo is)
http://www.dailymail.co.u...s-phone-switched-OFF.html bijvoorbeeld?
http://uk.businessinsider...ernational=true&r=UK&IR=T
Google is je vriend.
Het klinkt alsof jij de sloot pas gaat dempen als het kalf al verdronken is. ;)

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 3 oktober 2017 18:43]

Dat ligt wat anders als je telebankiert, mailt, bestelt, handelt in aandelen, OV incheckt, gebruikt voor draadloos betalen, inlogt met DigiD, pikante foto's maakt etc.
Best Klaas. Als jij je telefoon (die b.v. al een jaar geen updates heeft gehad) even voor een uurtje uitleent aan een paar Tweakers hier, dan kan je uit 1e hand ervaren waarom Software Updates bij zo'n beetje ALLES inmiddels extreem belangrijk is, zo ook bij deze type telefoons.
Is ook niet voor iedereen belangrijk. Alleen als je de telefoon als vervanging voor portemonnee gebruikt. Net zoiets als RAM, voor de één is 4 genoeg de ander wil 6.
Beetje veiligheid voor persoonlijke stuff is zeker niet verkeerd!
Op zich zou de meuktracker hier wel geschikt voor zijn. Jammer genoeg is deze niet beschikbaar als tabblad in de pricewatch.
Dat is hij wel, als er over de updates geschreven word. Dat is eigenlijk alleen bij iphones het geval; zie product: Apple iPhone SE en dan specifiek product: Apple iPhone SE

Ik denk dat de markt voor android te groot is, en het te lastig is om na te gaan welke toestellen een update hebben gekregen. Bij Aplle is dat toch net iets eenvoudiger.
Ok dan moet er dus een nieuwsartikel over gemaakt worden. Anders zie ik waarschijnlijk iets over het hoofd.
Om precies te zijn; een meuk download artikel. En die moet dan aan het juiste product worden gehangen.

Maar zomaar de update 'android oreo' aan alle telefoons hangen kan niet. Je weet niet wanneer en welke telefoons de upgrade krijgen. Dan moet je voor elke telefoon apart een artikel schrijven op het moment dat die de update krijgt. En dat is dan alleen maar de 'grote' update, niet de kleine upgrades, die zou je dan ook per telefoon moeten bijhouden. En de redactie achter download artikelen is vrij klein, dus dat zie ik voorlopig niet gebeuren.
Ze zouden een jaarlijkse invertarisatie kunnen doen, per (relevant) met merk kijken welke updates er waren, wellicht verspreid over de budget en premium klasse.
En daarnaast: neem het trackrecord van de fabrikant standaard mee in de eindscore.

Ik lees hier dat een WileyFox uit 2015 al is gepatcht naar 9-2017 en 7.1.2... Daar kan mijn Samsung S7 Edge nog niet eens aan tippen! Heb zelfs eens 5 maanden moeten wachten op updates, ondanks de belofte van maandelijkse updates. Stelletje leugenaars dus en dat mag best worden meegewogen in de beoordeling van alle Samsung telefoons.
Een vriend van me heeft voor zijn werkgever net een paar duizend Nokia 5's besteld met de garantie dat er 2 of 3 jaar (mijn geheugen laat me in de steek) aan security updates enzo komen. Dat lijkt me op zich een aardige indicatie voor Nokia.

Garantie tot de deur, gehoord in de kroeg na wat bier. :)
Bedankt.
Collega van mij heeft ook de nokia 5 en heeft elke maand updates. Voor mijn vrouw haal ik de nokia 6, die is maar een paar tientjes duurder, maar heeft een betere camera en 5ghz wifi.
Mijn nokia 5 heeft wel 5GHz, die band kan ik ook selecteren wanneer ik het toestel als wifi-hotspot wil configureren.
Oké bedankt, dat wist ik niet. Maar wij gaan voor de Nokia 6, vanwege fullhd, camera en opslag
Raar dat de pricewatch dan zegt dat er geen 5 Ghz wifi beschilbaar is voor de nokia 6

[Reactie gewijzigd door Jrprogrammer op 3 oktober 2017 22:41]

Bij de nokia 5 ook niet, maar die heeft het ook. Als je op de site van nokia kijkt dan zie je dat er 5ghz wifi bijzit
Gaat het om alleen updates of ook over upgrades? Upgrades zijn deels afhankelijk van de support (drivers) van leveranciers van componenten.
Goeie vraag, geen idee
Het lijkt natuurlijk leuk al die update's, ik heb hier nog een Nokia 5 liggen, ik kan je vertellen, mooie update's, wat me opvalt, je leest veel bij testen, er staat al zoveel gb op aan software, nou, ik kan je vertellen, Nokia wordt geleverd met stock Android, toch?
Bij de eerste keer opstarten staat er al 8 gb! op, waar zit dat? Software loopt vele keren vast, neem hem is in de praktijk mee en gebruiken, bijvoorbeeld, app Parkmobile, gooit hij er gewoon uit na een paar minuten, de camera is redelijk wordt er geschreven, nou noem het maar 1 groot drama, haalt het nog niet bij de goedkoopste Motorola, vingerafdruk scanner nog groter drama, kan nog niet in de schaduw van de goedkoopste Huawei staan, met vriendelijke groet Wim.
Erg vreemd. Ik hier zelf ook de Nokia 5 en met vrijwel alles wat jij hierboven opnoemt heb ik tegenovergestelde positieve ervaringen. Dus of er gaat iets gruwelijk mis, of je hebt een maandagmorgenmodel, of (misschien..?) zuig je het uit je duim..?

De systeemsoftware neemt bij mij standaard 6,7 GB in beslag en dat is gangbaar bij alle Android 7-toestellen. De (besturings)software is de meest stabiele die er is en is bij mij nog nooit vastgelopen. Hij staat nu al weken non-stop aan. Misschien dat jouw problemen met Parkmobile aan de app liggen en niet aan je besturingssysteem? De camera is inderdaad niet de beste, maar maakt redelijke plaatjes. Zie ook hierboven in de review. En de vingerafdrukscanner is hier juist 100% accuraat. Met 4 ingestelde vingers herkent hij de vingerafdruk nagenoeg altijd en binnen een halve seconde is je toestel unlocked. Ik vind het maar raar hoor, jouw ervaringen, Wim. Al eens een factory reset geprobeerd? Misschien moet jij je goedkope Huawei en Motorola maar weer in gebruik nemen (... waar jij blijkbaar voldoende ervaringen mee hebt om deze vergelijkingen te maken).
Voor de Moto G5, de vorige security update was van mei, de laatste is van augustus en dus is de telefoon vatbaar voor een zeer ernstige kwetsbaarheid #BlueBorne.

De Wileyfox spark plus heeft wel de september update. Kunnen ze een voorbeeld aan nemen bij Lenovo/Motorola!
Moet zeggen dat de laatste update van de Wileyfox Swift (post CyanogenOS) redelijk slecht was en dat ik sterk zou aanraden om naar LineageOS over te stappen.
heb toch echt regelmatig een update op mn p8 lite
En hoe staat het met de security update policy van al deze telefoons? Lijkt me, in deze tijd, geen vreemd onderwerp om ook een criterium aan te wijden
Ik weet dat alle Wileyfoxes (vanaf de eerste Swift) op dit moment 7.1.2 met september patches draaien. So far so good ... very good!
Moto's worden na overname door Lenovo een stuk slechter bijgewerkt. Vooral bij de goedkopere E series is het een drama.

Ik vind het trouwens wat apart dat de Swift 2X hier in de vergelijking wordt meegenomen en niet de Swift 2 (5", 2 GB RAM, 16 GB opslag, EUR 147) of de 2+ (idem maar dan met 3 GB/32GB, EUR 178).
Dat is eigenlijk de enige relevante informatie bij dit soort telefoons. Had tweakers niet contact op kunnen nemen met deze bedrijven om te vragen hoe lang ze support blijven geven? Android feature updates maken voor bijvoorbeeld mijn schoonouders niets uit, maar maandelijkse veiligheidsupdates zijn des te belangrijker. Ik heb gisteren maar een Samsung J5 voor ze besteld omdat die garandeert tot juni 2019 updates krijgt.
Dat is heel lastig voor een fabrikant om aan te geven - die zijn afhankelijk van wat voor updates Google uitgeeft. Stoppen die met patches maken voor een oudere Android versie, of werken die niet op oudere hardware, dan kan je als fabrikant ook niet veel.
Ook al zou dat zo zijn, het is een keuze van de fabrikant om dit OS er op te zetten en dus moet je vooraf daar afspraken over maken met Google. Dat is niet anders dan de meeste fabrikanten (van andere producten) doen met belangrijke toeleveranciers.

En je kan ook als fabrikant zeggen dat er maar updates zijn tot aan de stoep maar dan weet je in elk geval waar je aan toe bent als consument.
Ik denk dat die afspraken er ook wel zijn. Laat ik het zo zeggen: Google biedt die ondersteuning langer dan menig fabrikant ze toepast op hun toestellen, terwijl het volgens mij met die beveiligingspatches echt zo is dat ze die direct zouden kunnen pushen, zonder problemen te krijgen met hun eigen bloatware improved user experience-schil.
Dat lijkt me onzin. Google brengt nog steeds patches uit voor 4.4.4.
Schromelijk overdreven om te stellen dat dat het enige relevante is. De gemiddelde consument vindt hele andere dingen belangrijk. Je doet deze test met deze opmerking feitelijk als nutteloos af. Wat mijn inziens geen recht doet aan de test.
Waar hebben je schoonouders die maandelijkse extra veiligheid dan voor nodig.. kan iemand anders haar telefoon hacken en zien dat ze een foto van de nieuwe poes van tante anneke aan buurvrouw katrienke heeft gestuurd?
Ook schoonouders gebruiken bankier-apps. Er zijn zelfs schoonouders die in high-security sectoren werken. Dat staat los van het feit of ze ook kattenfoto's delen.
Als ze in high-security sectoren werken zullen ze niet voor hun werk hun eigen telefoon gebruiken..
Totdat dat high-security kantoor uit 'veiligheid' het halve internet en je USB-poorten dichtzet.
En ze, om een bestandje, voorbeeldcode, whatever, op de PC te krijgen, het met de eigen telefoon naar zichzelf mailen.

Om maar eens wat te noemen.
Mensen vinden wegen om hun werk te kunnen doen.
Die van Nokia is behoorlijk netjes. Ik heb dan de Nokia 3, maar ze brengen iedere maand netjes een beveiligingspatch uit. Als ze dit vol blijven houden zal mijn volgende telefoon weer een Nokia zijn.
Ik heb de wileyfox Swift 2X en ik krijg zo om de maand een security patch. (Zit nu op de september patch, die kon ik rond 6 september installeren)
De Wileyfox Swift 2X heeft enkele weken terug al de september patch gekregen en draait de voorlaatste Android versie (7.1.2), die doen het dus erg netjes.
Inderdaad heb ik 0,0 klachten over het updatebeleid van Wileyfox. Security updates wordt ik altijd blij door verrast.
Dit is misschien wel de beste vraag.

Een winnaar is juist nu wel duidelijk anders. Alle drie de telefoons zijn ongeveer even goed. De winnaar is dan makkelijk. Namelijk de goedkoopste. Zeker gezien dat relatief best wat scheelt.
Over mijn Nokia 5 in ieder geval niks dan lof op dat gebied.
Toen ik m had uitgepakt al meteen een hoop nieuwe updates tot en met de security patch van september.
Leuk om te lezen. Ik zou een dergelijk artikel over de klasse hierboven willen zien: snapdragon 625 enzo. Xiaomi Mi A1 is niet te koop in NL, maar is op papier wel een fantastische Android One telefoon voor dezelfde prijs als deze telefoons.
Opzich vind ik dit geen rare klasse om te belichten. Deze telefoons bieden waar voor je geld, want ze hebben niet de duurste/snelste SOC nodig om toch soepel te kunnen draaien dankzij het ontbreken van zware skins en bloatware.
Voor de gemiddelde huismoeder zijn dit prima toestellen waar ze jaren mee vooruit kunnen. Zeker als je ziet wat je 3 jaar geleden voor dit geld kocht, van die brakke toestelletjes op Android 4 oid. Je hoeft niet eens naar de onbekende Chinese merken en kan gewoon een degelijke telefoon van een redelijk bekende fabrikant (Nokia, Motorola) kopen. Simpel gebruik (Whatsapp, mails etc) zijn ze meer dan goed genoeg voor.

Natuurlijk zijn er ook mooie toestellen net boven deze prijsklasse. Zo heb ik zelf de G5 Plus die (voor mij althans) alle nadelen van deze telefoons wegneemt. SD 625, wat snellere camera en iets meer geheugen. Zelf vond ik de meerprijs van (destijds) 60 euro niet overdreven veel (zeker niet in deze tijd met telefoons voor 1000+ euro), maar 60 euro extra op een telefoon van 180 euro is toch nog relatief veel.
Maargoed zo kan je natuurlijk door blijven gaan, over het algemeen geld natuurlijk duurdere telefoon -> betere specs. Het is aan jezelf om te bepalen waar je wil stoppen en wat voor jou de beste prijs/kwaliteitsverhouding is.

Er is veel te kiezen, maar eigenlijk toch ook weer niet: alle telefoons 5.0-5.2". Als ze zulke toestellen nu eens op <5" formaat maken.. Er zijn gewoon weinig fatsoenlijke telefoons te vinden onder de 5 inch, terwijl daar volgens mij echt wel een markt voor is. De iPhones bewijzen eigenlijk wel dat niet iedereen zo'n groot toestel wil want de 4.7" versies verkopen volgens mij ook nog prima.

[Reactie gewijzigd door Pieter van Ras op 2 oktober 2017 08:56]

Opzich vind ik dit geen rare klasse om te belichten. Deze telefoons bieden waar voor je geld, want ze hebben niet de duurste/snelste SOC nodig om toch soepel te kunnen draaien dankzij het ontbreken van zware skins en bloatware.
Voor de gemiddelde huismoeder zijn dit prima toestellen waar ze jaren mee vooruit kunnen. Zeker als je ziet wat je 3 jaar geleden voor dit geld kocht, van die brakke toestelletjes op Android 4 oid. Je hoeft niet eens naar de onbekende Chinese merken en kan gewoon een degelijke telefoon van een redelijk bekende fabrikant (Nokia, Motorola) kopen. Simpel gebruik (Whatsapp, mails etc) zijn ze meer dan goed genoeg voor.

............

Er is veel te kiezen, maar eigenlijk toch ook weer niet: alle telefoons 5.0-5.2". Als ze zulke toestellen nu eens op <5" formaat maken.. Er zijn gewoon weinig fatsoenlijke telefoons te vinden onder de 5 inch, terwijl daar volgens mij echt wel een markt voor is. De iPhones bewijzen eigenlijk wel dat niet iedereen zo'n groot toestel wil want de 4.7" versies verkopen volgens mij ook nog prima.
Het zou een interessant onderwerp zijn voor een Tweakers onderzoek: hoe snel zijn de SOC’s van de huidige budget en midrange toestellen in verhouding tot de topmodellen uit het verleden. Hoe ver moet je terug in de tijd om een topmodel te vinden dat ongeveer gelijkwaardig presteert aan deze budget/midrange toestellen? Moest je voorheen echt een high-end topmodel aanschaffen om je apps en applicaties zonder haperingen te kunnen gebruiken en moderne netwerk techniek, zoals 4G en 5Ghz WiFi en WiFi N te ondersteunen, tegenwoordig heeft de gehele middenklasse dit en doen bijna alle budgetters mee. Zou zo’n budgetter hier al even goed zijn als een Samsung Galaxy S4 of S5 uit het verleden? Hoe ver is een Samsung Galaxy S6 of S7 nog vooruit in actuele benchmarks? Om het echt te weten zal je eigenlijk opnieuw moeten testen.

Ook de prestaties van de midrange SOC’s laten niets te wensen over. Des te bijzonderder, dat de High end smartphones opeens zo ferm in prijs stijgen. Is dat omdat er nu meer ontwikkelkosten over minder verkochte units uitgespreid moet worden, of is het puur omdat men mede door Apple ontdekt dat men meer wil betalen voor looks en een naam? Ik weet het niet.

Dat de High-end verkoop zal gaan dalen lijkt mij zeker. Verstokte high en toestel kopers in Nederland zullen nu eerder iets in het hogere midrange segment gaan kiezen (One plus, Huawei, Nokia) voor rond de 400,- of 500,- dan dat zij topmodellen van 800,- tot 1300,- kopen.

En voor goed presterende kleinere smartphones moet je natuurlijk echt bij de Sony Compact serie zijn. Vandaag komt de nieuwe Sony XZ1 compact in de winkels met snapdragon 835 high end SOC. Slechts 599,- als je het vergelijkt met de top en een gratis draadloze Hi-res headphone als je nog in de pre orders valt.
Helemaal eens! Ik vraag mij namelijk af of ik wel een nieuwe telefoon moet halen. ik heb de Samsung Galaxy Note 4. Zou ik er een custom rom op zetten dan voelt ie weer super snel aan.

Dus ja, een mooie vergelijkingtest met Nieuwe/oude telefoons/socs/Geheugen(ufs/ e.MMC) etc. i.c.m. o.a. de huidige "geldende" benchmarks.

[Reactie gewijzigd door AndromedaM31 op 2 oktober 2017 12:35]

Ook de prestaties van de midrange SOC’s laten niets te wensen over. Des te bijzonderder, dat de High end smartphones opeens zo ferm in prijs stijgen. Is dat omdat er nu meer ontwikkelkosten over minder verkochte units uitgespreid moet worden, of is het puur omdat men mede door Apple ontdekt dat men meer wil betalen voor looks en een naam? Ik weet het niet.
Price anchoring (ze leveren ook goedkopere versies), het fiasco van de Note 7 terug willen zien, uitknijpen van je goede naam, en head-2-head meegaan met de marktleider.

Ik denk dat je post een gevoelige snaar raakt.

Enige wat koffiedik kijken blijft is de software updates, en je weet niet precies in hoeverre de markt bij de lifetime van een telefoon verschuift.

Wat betreft die softwareupdates: mijn laatste flagship was een SGS3. Gekocht direct na release, en had ook een haarscheurtje (niks mee gedaan verder, CBA). Belabberde software updates, nog geen 2 jaar. Kijk waar we nu zijn gekomen. Fabrikanten leveren op hun budgettoestellen gewoon ondersteuning voor de software zoals het hoort. Hij gaat ook echt 2 jaar mee. Dus zit je op 100 EUR/jaar + abo.

Met het voordeel dat er minder stuk of weg is als hij wordt gejat of stuk valt.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 3 oktober 2017 08:51]

Zeker als je ziet wat je 3 jaar geleden voor dit geld kocht, van die brakke toestelletjes op Android 4 oid.
Toen was de Moto G (van Google) er toch al? https://www.anandtech.com/show/7586/motorola-moto-g-review
Daar is zeker een Android 5 update voor geweest.
Helemaal mee eens. Ik denk zelfs dat de Xiaomi Mi A1 een trend gaat zetten voor China smartphones. Ieder chinees merk gaat er straks eentje leveren. Ik wil de Xiaomi Mi A1 graag bestellen maar ik wil absoluut een telefoon met de vingerafdrukscanner aan de voorzijde.

Android is volwassen geworden en daar past een goed stuk hardware bij, dat heeft de Pixel wel bewezen.
Heb nu een redmi 3X en de Mi A1 wordt de volgende Xiaomi denk ik.
De vingerafdrukscanner aan de achterkant vind ik erg prettig. Het went erg snel en eerlijk gezegd vind ik het makkelijker dan de scanner aan de voorkant, zoals op de iPhone 6s van mijn vrouw.
Ik begrijp je reactie niet helemaal maar als het een poging is om mij te overtuigen dat de vingerafdrukscanner aan de achterzijde beter is dan moet ik je teleurstellen.

Ik ontgrendel mijn telefoon 80% van de tijd terwijl hij op mijn bureau ligt en dat wordt lastig als de scanner op de achterzijde zit. Ik heb geen zin om het ding steeds op te pakken nml.
Ik begrijp prima dat de test hier gaat om toestellen met een kale Android.

De vraag is alleen wat dat nu eigenlijk precies waard is? Volgens mij is de doelgroep van mensen die de kaalheid van Android in deze prijsklasse een interessant item vinden, erg beperkt. Hooguit wat Tweakers die niet veel geld uit willen geven aan een telefoon.

Persoonlijk denk ik dat een toestel als de Huawei P8 lite (2017) voor 90% van de consumenten een veel aantrekkelijker toestel is dan alle in deze review genoemde toestellen. Alles behalve een kale Android, maar wel (veel) betere specs voor ongeveer dezelfde prijs of zelfs minder.
maar wel (veel) betere specs
Hoezo betere specs?
Sowieso kun je iets zonder beveiligingsupdates toch eigenlijk niet serieus aanraden?
Ik heb het over de P8 lite 2017 editie hè. Die is gewoon echt heel veel bang for the buck.

5,2 inch full HD scherm, 424 DPI. 3GB intern geheugen. Dualsim met mogelijkheid voor SDkaart. Op die vlakken zit hij aan de bovenkant van de geteste toestellen qua specs, waar hij qua prijs aan de onderkant zit.

Daarbij is de Kirin 655 een veel krachtigere SOC dan de Snapdragon 425/430 in het gros van bovengenoemde toestellen. En is de camera in de Huawei gewoon echt heel erg goed, in elk geval beter als die in de Moto.

En voor wat betreft beveiligingsupdates, dat is bij al die andere ook maar afwachten.
Bij de andere telefoons met Qualcom processor kun je nog een alternatief OS installeren, zoals LineageOS. Dan ben je nog vele jaren voorzien van de allerlaatste updates.

Huawei heeft niet alleen een slechte naam qua updates, maar heeft ook nog een eigen processor. De vraag is of daar ooit een alternatief OS voor komt.

Eigenlijk is zo'n Huawei na twee jaar afgeschreven. En dat maakt het een hele dure telefoon.
Nee hoor. Voor de oorspronkelijke P8 Lite verschijnen gewoon geregeld Lineage ROMs (onder andere).

Ook hier geldt gewoon, zoals met alle telefoons, dat als de community een toestel interessant vindt, dat er vanzelf custom ROMs komen. Door de Kirin soc in mindere maten, maar je hebt maar 1 ROM nodig, gelukkig.
OK, ik ging er ten onrechte vanuit dat een eigen processor betekent dat er geen documentatie is etc, en er dus geen alternatieve ROM is.

Die rombouwers doen toch mooi wat die Androidfabrikanten hadden moeten doen. En nog gratis ook...
Er zijn verschillende manieren om custom ROMs te bouwen. Voor de Galaxy toestellen met Samsung-socs verschijnen immers ook genoeg custom ROMs.

Het is wel zo dat er dan vaak wat minder keuze is dan bij de SD-socs, omdat daar gewoon meer van vrijgegeven wordt. Maar zoals gezegd, je hebt er maar 1 nodig.
Soms zitten er wel beperkingen in, zoals bij Sony toestellen: de alternatieve ROM kan bijvoorbeeld maar 8 Mpixel foto's ondersteunen, terwijl Sony's rom 20 Mpixel ondersteunt.
Ik heb het over de P8 lite 2017 editie hè. Die is gewoon echt heel veel bang for the buck.
Oh ja, handig, een nieuw model met dezelfde naam. :D
Leuke SoC inderdaad, het wordt tijd dat de andere toestellen ook een SD6xx krijgen.
En voor wat betreft beveiligingsupdates, dat is bij al die andere ook maar afwachten.
De Nokia heeft gewoon de laatste beveiligingsupdate en Android 7.1. Waar zit de P8 Lite 2017 op?
Ik heb de p8 lite 2017 (zakelijk).
En inderdaad op papier(en hardware specs) een heel goede telefoon, in de praktijk valt dat zwaar tegen.
De software is zo slecht dat hij zeer regelmatig vast loopt, hangt, en ik moet rebooten. Mijn Nexus 5x van 3 jaar geleden is gewoon een stabielere en betere telefoon.
Ik herken dit beeld helemaal niet van de mensen die hem ook hebben. Hier op het werk twee collega's die hem zelf hebben en ook voor hun kinderen en in mijn gezin ook 1 exemplaar aanwezig.

Ik zou hem zelf nooit kopen, omdat ik high-end gewend ben, maar ik hoor er echt geen klachten over. Iedereen is er razend enthousiast, zeker ook over de camera.

Maar ik ben het met je eens, een telefoon die regelmatig blijft hangen is echt erg klote. Ik heb dat met een Galaxy S3 gehad, om te janken gewoon.
Misschien maar eens proberen e.e.a. te resetten dan, want vooral de camera is dramatisch.
Dat wil zeggen, als hij foto's maakt is het prima. Maar het opstarten van de camera-app duurt meestal toch wel 30 seconden...zelfs na een verse reboot...
Dan is er gewoon serieus iets mis. Ik mag toch hopen dat duidelijk is dat dat nooit de bedoeling kan zijn. Zelfs bij een extreem low-end Chinees flut-mtk toestelletje start een camera-app binnen een paar tellen op.
Voor die Tweakers die vaak vragen van familie en vrienden krijgen wat de beste keuze is vooral ;) en niet iedere Tweaker wil er veel geld aan uitgeven.

Juist de P8 Lite is een mooi voorbeeld van hoe het niet moet. Dat toestel heeft niet eens wifi AC! Daarnaast is de review van Tweakers heel duidelijk reviews: Huawei P8 Lite 2017: schone schijn is niet voor snelheidsduivels het toestel is traag, trager dan een toestel met clean Android. Dat blijkt ook uit de cijfers.
Wat is volgens jou de reden dat de P8 Lite aantrekkelijker is? Ik kan eerlijk gezegd geen enkele reden bedenken.
Ik ben het met die opmerking over traagheid niet eens. Mogelijk dat er een firmware-update is geweest sinds de review die daar aan bijgedragen heeft. Ik heb het toestel zelf niet, maar iemand binnen het gezin wel en ik vind hem opvallend 'snappy' voor een toestel met zo'n zware skin. Zeker niet minder dan de Motorola die hier getest wordt.

En Wifi AC als essentieel bestempelen vind ik wel wat overdreven. Veel mensen hebben niet eens 5ghz wifi in huis.
En hoe zit met dat update beleid van de P8?
> De keuze is nog nooit zo groot geweest

Ja, want kleine telefoons zijn er bijna niet meer.
Afgelopen zomer gezocht naar een kleinere mobiel, alleen de iPhone SE voldeed eigenlijk aan mijn wensen, maar die is gewoon te duur voor iets wat ik binnen een jaar kapot laat vallen. Toen maar een Samsung A3 gekocht (daarna de kleinste), voor mij niet goed met 1 hand te bedienen.

Ik ben nog steeds op zoek naar een kleinere goedkope mobiel (A3 is inmiddels redelijk kapot gevallen), maar hij is er gewoon niet.
Ik heb een Moto Z Play gekocht, maar die had van mij ook best wat kleiner gemogen. Mijn Nexus 5 was eigenlijk de grens, maar ik kon geen budgettoestel vinden dat hetzelfde formaat had en waar ik vertrouwen in had qua merk en ondersteuning.

Tot nu toe is de ondersteuning van mijn Z Play prima, zowel qua Android updates als beveiligingsupdates, hoewel ik niet weet hoe lang dat doorgaat.
Moto Z Play is 156,4x76. De A3 die ik te groot vind 135x66. Het liefst zou ik terug gaan naar het formaat van mijn antieke HTC desire, 119x60, maar m'n Lumia 532, 119x65, zou ook nog wel kunnen.
Ik moet zeggen dat het uiteindelijk wel went, maar mijn Nexus 5 (Moto Z Play vind ik dus eigenlijk te groot) was 137 x 69mm. Daar kon ik mee leven, omdat het nauwelijks groter was dan de Galaxy Nexus die ik daarvoor had.
Als je bijna zeker weet dat je binnen het jaar je telefoons kapot laat vallen, is investeren in een degelijk hoesje niet nuttiger dan ipv steeds nieuwe goedkope toestellen te moeten zoeken?
Exact wat ik wilde reageren. :)
Als de telefoon nou klein zou zijn kan er nog een redelijk hoesje omheen. Met zo'n grote telefoon kan er echt niet meer omheen dan een simpele.
Ik zou zeggen, kijk eens op de chinese sites als aliexpres, daar heb je ook genoeg robuuste telefoons (moet je soms wel wat inboeten op de specs, maargoed). Als jij je telefoon binnen een jaar kapot laat vallen, dan denk ik toch dat je beter naar een robuustere telefoon moet zoeken of toch wat voorzichter moet doen. Heb zelf nog nooit een telefoon kapot laten vallen (mn (originele) nexus 5 ziet er eigenlijk hetzelfde uit als de dag dat ik em uit de verpakking haalde).
Mocht je toch nog een kleine mid-range telefoon weten die ook dual-sim mogelijkheid heeft laat het dan even weten. Mijn iPhone 6 vind ik eigenlijk al te groot, maar het ziet er naar uit dat ik enkel keuze ga hebben uit nog grotere telefoons.
Belsimpel heeft heel veel dual sims op voorraad, die normaal niet in de nederlandse webshops liggen.

Doe er je voordeel mee ;)
Deze test van gewone telefoons voor gewone mensen heb ik met grote interesse gelezen. Wat raar dat het schijnbaar niet gebruikelijk meer is de accu te kunnen verwisselen. Dus accu op = telefoon in de afvalbak. Wat een verspilling!
Voor mij zou dus alleen de Motorola in aanmerking komen die voor de rest over het hele gebied ook voldoende goed scoort.

Meerdere keren lees ik in het artikel dat behalve de Motorola geen van de geteste telefoons een verwisselbare accu heeft. Maar bij #6 Specificaties staat dan over de General Mobile dat die wel een verwisselbare accu heeft. Wat is het nu?
Is dat niet een beetje overdreven? Vaak geven mensen de accu de schuld als het om slechte accuduur gaat, maar vaker ligt het aan software updates, apps die blijven hangen, enzovoort.
Ja, accu's worden minder naar verloop van tijd. Maar we zijn 2012 voorbij hoor. Als je 2-3 jaar met je telefoon wil doen, dan kan dat best met 1 accu.

Sowieso, moet de accu dan per se verwisselbaar zijn? Of kan je na die 2 jaar ook eens een schroevendraaier pakken en net ietsje meer moeite doen? Er zijn genoeg unibody toestellen die zeer makkelijk te openen zijn, maar niet het keurmerk 'verwisselbaar' krijgen omdat je een schroevendraaier nodig bent.
Een heel groot aantal mensen hoeft niet elke twee jaar een nieuwe, en weet al niet eens hoe ze een telefoon moeten openen die wel open kan, laat staan dat ze met ze schroevendraaier en soldeerbout in de weer gaan. Nog afgezien van al die vervelende plastic haakjes die dan afbreken zodat je het ding nooit meer 100% goed dicht krijgt.

[Reactie gewijzigd door Bitzer op 2 oktober 2017 10:36]

Afschrijvings-technisch is dat de meest interessante levensduur, maar dat terzijde :P maar een soldeerbout? Ik denk echt niet dat je weet waar je het over hebt. Om een accu te vervangen hoef je echt niet te solderen. Talloze toestellen vereisen echt niet meer dan een schroevendraaier, en sommigen, zoals de Nexus 5/5X, staan als niet-verwisselbaar te boek maar kan je met plastic opening tools makkelijk openen. En als er een haakje breekt, dan bestel je toch een nieuw achterkantje voor 3 dollar?

Je hoeft het ook niet zelf te doen, je kan ook prima naar een bedrijfje gaan die het voor je doet. Bij Samsungs eigen repair centres kan je een S6/S7/S8 accu (die je zelf eigenlijk niet kan vervangen door die glazen achterkant) verwisselen voor 30 tot 50 euro; peanuts ten opzichte van de kosten van het toestel.

Bij ieder toestel heb je voor een paar tientjes een nieuwe accu. Ja, dat is iets duurder dan dat je het helemaal zelf kan. Maar dat je toestel na 2 jaar 'weggegooid' kan worden, dat is gewoon onzin. Nog buiten dat accu's niet dermate hard degraderen de afgelopen jaren.
Ik heb mijn huawei naar een reparatiezaak gebracht.. die zeiden we kunnen niks voor je doen, die telefoon is te lastig.. zelf open gemaakt aan de hand van een utube filmpje.. onderdeel besteld voor 3 euro.. en ik was na een half uurtje voorzichtig schroeven weer klaar. (vraag me af wat ze wel kunnen doen voor je in zoon winkel wat je eigenlijk niet gewoon zelf kan).
Ja, hij is wel verwisselbaar. Dank dat je me erop wees, ik ga het fiksen :)
Wat raar dat het schijnbaar niet gebruikelijk meer is de accu te kunnen verwisselen
Men bedoeld dat het voor eindgebruikers niet meer mogelijk is. Vaak zitten die dingen gelijmd, je kunt ze wel verwisselen maar daar heb je speciale hardware (verwarmingsplaatje) en enige ervaring / handigheid voor nodig. Dus bij een defecte of versleten accu kun je hem wel laten vervangen maar even zelf een andere erin doen zoals in je oude Nokia gaat niet.
Goed artikel, leuk om deze dingen te lezen.

Zelf heb ik een leuk iets gevonden; Refurbished flagships. Telefoons die ooit high-end waren nu gebruiken in combinatie met een custom ROM.

Zo heb ik een Xperia Z1 (lijkt heel oud) overgenomen, nieuw, en hier stond een oude versie van Android op. Ik heb 7.1.1 erop geflashed en het werkt bijzonder snel. GMaps is soms laggy (maar dat probleem heb ik ook op nieuwere telefoons gehad), en de telefoon werkt geweldig.

Met een kale Android en een Snapdragon 800 kom je aardig ver.

eBay is je vriend!
Nadeel van die dingen is vaak de accuduur icm moderne Android versies.
Moderne android versies hebben juist extra batterijbesparingen. Weet dus niet zeker wat je bedoelt.
Mijn ervarinng is iig dat op oudere toestellen de accuduur per Android versie slechter wordt - Android krijgt wel accubesparende functies, maar wordt zelf wel steeds zwaarder waardoor je netto slechter af bent. Het grote voordeel is security.

Ander punt is dat oudere toestellen sowieso kleinere accu’s hadden, en minder zuinige SoC’s en schermen.
Tweedehands betekent vaak dat de accu al jaren gebruikt kan zijn. De accu is dus niet meer zo goed als nieuw en de technologie van een paar jaar geleden is ook minder efficiënt. Verder betekent het hebben van een custom ROM voor een telefoon die niet voor die versie van Android is gemaakt, dat oude stukken software (e.g. drivers) worden hergebruikt om de boel te laten werken. Dit hoeft niet slecht of inefficiënt te zijn, maar het is zeker niet geoptimaliseerd. Dat is de prijs die je betaalt, of eigenlijk minder betaalt. ;)
Mijn 2013 refurb Samsung Note 3 met inderdaad een snapdragon 800 en 3GB RAM werkt ook nog prima met een resurrection remix 5.8.4 ROM (7.1.2) erop inderdaad. Was anderhalf jaar geleden precies in dit budget. ¤200 met nieuwe accu en 2 kabels en krasvrij.

Mooiste is, 7.1.x ROMs zijn vrijwel bugvrij. Alle hardware werkt en er zijn geen grote software problemen behalve bij sommige ROMs VOLTE wat niet werkt. Zelfs Google Maps werkt zonder lag of vertraging op de GPS lock. :)

Kortom, ik ben het volledig met je eens en mijn volgende toestel wordt ook gewoon weer een refurb zoals een Note 5 bv.

[Reactie gewijzigd door Imprezzion op 2 oktober 2017 06:52]

Vriendin heeft deze week de Wileyfox Swift 2X gekocht. Haar Moto G 2015 heeft na de laatste update van april 2 SD-kaarten kapotgemaakt die waren ingesteld als adoptable storage (laatste was een Samsung EVO+). Als je even Googled op 'adoptable storage recover data from SD' dan kom je steeds terecht bij die Moto G 2015. Gezien de 8GB intern geheugen niet meer voldeed en een SD-kaart dus geen oplossing meer was, heeft ze voor de 2X gekozen om volgende redenen:

- 32GB
- prijs/kwaliteit de beste op papier (van hier te verkrijgen telefoons)
- FHD resolutie
- NFC

Ze neigde eerst terug naar een Motorola toestel, maar dat heb ik afgeraden omdat die updates toch wat slechter lopen en omdat die minder geheugen hebben in dezelfde prijsklasse. Met de 32GB/3GB en een SD-slot zit ze nu wel goed voor de komende jaren hoop ik en moet zeggen dat het toestel er in het echt ook mooier uitziet dan op de plaatsjes online, bevalt erg goed. Nu hopen dat Wileyfox het goede updatebeleid volhoudt.
''niet leesbare'' sd kan je meestal herstellen onder windows met DiskPart.

https://www.howtogeek.com...on-and-capacity-problems/

al eens geprobeerd?.
Jep, diskpart reeds geprobeerd, bij 'clean' krijg ik een cyclische redundantiecontrole fout. Ook met Mini Partition Wizard geen succes, die geeft 'bad disk' als je iets probeert te doen. Windows Disk Management geeft de SD-kaart nochtans aan als 'healthy', maar formatteren lukt ook vandaar op geen enkele manier.
Ik heb zowel thuis als bij een collega hetzelfde probleem ondervonden. Weet je al of het opgelost is/gaat worden? Ik heb nog geen duidelijk antwoordt voor het probleem gevonden. Ik wel gegoogled, maar er wordt vooral uitgelegd hoe adoptable storage kan worden ingesteld.
[aanvulling]
De meeste posts over het onderwerp zijn van 2016, terwijl dit inderdaad rond het voorjaar speelt

[Reactie gewijzigd door remkovanbrakel op 2 oktober 2017 11:58]

Goed idee zo'n stukje. Zou van mij nog wel wat uitgebreid mogen worden met modellen.
Vind ze allemaal nog redelijk overpriced voor wat je krijgt. Heb zelf een (paa) Xiaomi Redmi 4x
voor 115 euro (Banggood) met alles er op en er aan (laatste Resurection Remix ROM).
Maar goed die kost in NL ook wel iets meer.
Ik heb een aantal telefoons en producten via banggood.com besteld (Redmi note 4, nonX). Met geen enkele telefoon was met de bootloader "gerommeld".

Elke keer 3 dagen wachten voor het unlocken. Had zo'n custom rom bij aankomst ook wel handig gevonden persoonlijk, luxe :)
Inderdaad, ook al is jouw prijs niet eerlijk.
Je koopt hem voor ¤ 115 excl. BTW en hij glipt door de douane heen, anders krijg je een naheffing en is hij ¤139
Heb hem zelf zakelijk bij belsimpel besteld en dan is hij ¤ 136 excl. BTW en heb ik gewoon makkelijk garantie.
Privé begrijp ik wel waarom je het risico neemt.
leuke toestellen,
maar haalt t niet bij een xiaomi met een / in de aanbieding,
2 weken terug de note4 global gekocht, 146eutjes met n hoesje, 625 ipv 430, en 1080p scherm, wel is waar 5.5"
Xiaomi heeft toch een IOS achtige skin en geen stock Android?
Inmiddels ook een Android One toestel, de Mi A1. Zit in de prijsklasse van de hier geteste toestellen, maar wel met 4/64gb en een SD625. Zeker het overwegen waard als je kale Android wilt en lang wil kunnen genieten van patches.

Maar goed, dan wel in China bestellen met de garantiebeperkingen en dergelijke.
Ik vind rond de ¤250*, en daar bovenop de garantie beperkingen, toch wel een andere prijsklasse dan waar het hier over gaat, dan moet je meer vergelijken met telefoons tot ¤300 mijn inziens.

* Het zou nogal oneerlijk zijn om zonder invoerkosten te gaan vergelijken, dan zou je immers deze telefoons ook moeten kopen in een belastingparadijs ofzo.
¤220 bij Banggood met PDM, dus zonder importheffing. En als je goed zoekt is hij ook nog wel voor minder te krijgen.

Dat is ook een beetje de charme van Chinashopping. Zoeken naar de beste deals, shippingmethodes en Europese warehouses.
Ik las net de truc van veel Chinese webshops: EU regels stellen dat je bij doorvoer naar een ander EU land alleen in het laatste land BTW betaalt. Men laat de toestellen dus in Belgie aankomen, stuurt ze door naar een niet bestaand bedrijf in Nederland en onderweg "verdwijnt" de lading. Daar kan de belastingdienst blijkbaar niets tegen doen, een niet bestaand bedrijf kun je geen heffingen opleggen.
Wordt de Xiaomi Mi-A1 niet ook in Oost-Europa verkocht? Ik heb zoiets gelezen. Als het waar is, kan je het daar bestellen en ondersteunt het waarschijnlijk ook de juiste frequenties.

De Xiaomi telefoons die ik heb gekocht heb ik vanaf een duits webwinkel gekocht die het verstuurt vanaf een adres in Polen.
Via Honorbuy is hij ook gewoon te bestellen binnen de EU, meestal heb je hem dan (mits op voorraad) binnen 5 werkdagen.
Zou kunnen maar weet van de Mi A1
op Android One https://tweakers.net/nieu...programma-van-google.html draait en dus een vrij vanilla Android ervaring moet geven. Bovendien verzorgd Google net Als Microsoft dat deed op de Windows phones de security updates. Vind het wel erg jammer dat de meeste camera's in deze prijdlsklasse een beetje tegenvallen. En ik weet niet of de Mi A1 in het Nederlands komt. Hij wordt onder andere wel in Polen uitgebracht maar weet niet met welke talen.
De ROM ondersteunt gewoon Nederlands, omdat het een Android One ROM is. Veel meer talen dan MIUI.
"stock android"?deze telefoons wel? moto g draaid geen stock afaik, wileyfox draaid lineage volges mij.. voorheen cm iig.. of stock android skin?

"zware skins" zijn t allemaal niet imo.. misschien als je t probeert te draaien op je oude HD2 ja...
t is niet meer zoals 6 jaar geleden, waarbij je op een single core draaide, en letterlijk elk "budget" toestel gewoon haperde als je erges op klikte..

en dan ter zijde,
Nu weet k niet of t nog kan, maar je kon ook de "stock" launcher downloaden via de playstore. (even gebruikt op mn moto e first gen) maar de ervaring werd r nou niet beter van.. want volges mij refereer je daar naar met skin, en niet zo zeer de android base?
waar htc sony & samsung, naast wat bloatware tog ook wel welkome feautres inbouwen. die later vaak weer gekopieerd worden naar android / de stock launcher.


je kan prima een nette skin over een echte stock versie gooien, als fabrikanten die gewoon als apk's wegzetten in de store, en via dat updaten, en android aan google overlaten, zoude we kwa security en customizen een dikke win hebben? (daar gelaten dat je voor een niet ondersteunde (andere fabrikant) phone misschien handmatig systemui moet flashen).
Is het voor Tweakers niet veel interessanter om China phones te kopen? Die hebben meestal een Snapdragon 600 of zelfs 800 serie in dit budget, itt de telefoons die hier getest zijn. De hier geteste telefoons zullen net een Antutu score van 40.000 halen, terwijl mijn 3 jaar oude Nexus 6 zo'n 70-80.000 haalt. De telefoons uit deze test zijn dus eigenlijk ontzettend traag in verhouding.
Zijn er ook China phones <200 EUR zonder bloatware? Heb wel interesse om m'n ouders er twee cadeau te doen.
Xiaomi A1 is net iets boven jouw budget. Maar misschien zakt deze binnenkort in prijs.
Ik heb net voor mijn ouders twee Xiaomi Redmi Note 4's gekocht, 145,- euro per telefoon (totaal prijs incl alles).

Telefoons unlocked met LOS 14.1 - Met beveiliging zit het dus alleen maar goed mits ik periodiek de firmware(s) bijwerk.
Ik gok dat ik met deze constructie ze een jaar of 5-6 met deze hardware kan ondersteunen.

[Reactie gewijzigd door toxicunderGroov op 2 oktober 2017 11:12]

Voor 140 euro heb je de Oukitel K6000 plus. Stock Android 7.0, recente security updates en geweldige accuduur.

Camera is wat minder maar voor mij een perfect toestel. _/-\o_

[Reactie gewijzigd door DukeN op 2 oktober 2017 20:15]

Voor de meeste chinaphones moet je maar afwachten hoe het zit met rooten en custom recovery. En zonder beide vind ik een toestel niet zo heel interessant.
Rooten is toch niet perse nodig? Mijn Xiaomi Redmi Note 3 Plus draait gewoon op de Global Rom, in het engels. Heb daar geen enkele moeite mee. Heb meer dan genoeg opslag, 32GB + een 64GB sdram kaartje. Bloatware zal me een worst wezen, ik lig er niet wakker van en zo te zien valt het best mee bij Xiaomi.

Als je toch liever nederlands wil, er zijn nu ook voldoende "internationale" versies te koop, waar je gewoon NL kan instellen.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 2 oktober 2017 20:30]

Rooten is wel perse nodig. Dan kan ik tenminste een goede adblocker gebruiken (niet een die alleen voor de browser werkt), fatsoenijke lokale backups maken, een firewall installeren omdat niet elke app naar huis hoeft te kunnen bellen, en ik met Xposed heel veel dingen kan aanpassen. services stoppen naar wens (Google Analytics zooi), etc. etc. Allemaal dingen waar je root voor nodig hebt.
Heb nergens last van dus ik zie er persoonlijk de noodzaak niet van in. Backups maken doe ik al helemaal niet. Wat ik bewaard wil hebben zet ik op de pc.
Precies. Dat moet je afwachten. Niet meteen bij de release kopen, maar kijken of de community een toestel oppikt.

Je moet een toestel kopen dat door de community omarmt wordt, dan kun je jaren vooruit. En sowieso weet je met de Xiaomi's dat er altijd een goede werkende ROM is in de vorm van de Xiaomi.eu ROM.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone X Google Pixel 2 XL LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*