Door Dries Arnolds

Frontpage Admin

CeBIT 2005: small form factor pc's en multimedia

Small form factor-pc's en DivX-spelers

CeBIT logo aankondiging, witte tekstOok dit jaar doet Tweakers.net verslag van CeBIT, Europa's grootste ICT-beurs, die jaarlijks gehouden wordt in Hannover. In dit artikel gaan we in op de ontwikkelingen en de nieuwe producten die te bewonderen waren op het gebied van small form factor-pc's, mobiele mediaspelers en mobiele dataopslag.

* Small form factor pc's

Omdat hometheater-pc's tegenwoordig een hot item zijn, worden er veel op de huiskamer gerichte pc-kasten gepresenteerd op de CeBIT. FIC en een aantal kleinere Aziatische bedrijfjes lieten behuizingen zien die geschikt zijn om zelf een mediacenter-pc in te bouwen. Sommige kasten beschikten over een externe voeding, wat natuurlijk weer bijdraagt aan een gematigde geluidsproductie en koelere ingewanden.

Lex System i855GM barebone
Barebone van onbekend Taiwanees bedrijf
SFF pc's

* Media Centers en DivX-spelers

Veel aandacht was er in Hannover voor DivX-spelers. Specialist KiSS pakte groots uit, maar ook andere fabrikanten lieten innovatieve producten zien. Het aanbod was onder te verdelen in apparaten die bedoeld waren om DivX-video af te spelen en apparaten die dat als secundaire functie hadden.

KiSS presenteerde op de CeBIT een aantal producten. De belangrijkste was de DP-600-serie van DivX-spelers, bestaande uit de DP-600, DP-608, DP-678 en DP-688. Alle vier de spelers kunnen naast de populaire DivX-formaten ook Windows Media Video 9 en Nero Digital afspelen. Ook hebben ze allemaal de beschikking over een ethernet- en een WiFi-aansluiting. Bijzonder is dat de spelers behalve een scart-aansluiting ook via HDMI kunnen worden aangesloten. De twee duurste modellen, de DP-678 en DP-688, kunnen ook op een ingebouwde harddisk of op DVD opnemen. Om dit makkelijker te maken is een elektronische programmagids (EPG) aanwezig.

KiSS DP-600

Voor mensen die de ingebouwde harddisk van 80GB te klein vinden is er natuurlijk altijd de mogelijkheid om te streamen vanaf de pc. Voor dit doel heeft KiSS de MediaMate ontwikkeld. Hiermee kunnen DivX, WMV en verschillende muziekformaten zoals ogg en mp3 gestreamd worden vanaf een pc. Dit kan zowel via een standaard ethernet-aansluiting als via WiFi gebeuren.

KiSS Mediamate

In juli zal KiSS in Europa beginnen met de introductie van verschillende lcd-tv's en plasmaschermen. De lcd-tv's zijn verkrijgbaar in de maten 17", 26" en 32" en het plasmascherm heeft een beelddiagonaal van 42". Het bijzondere van dit plasmascherm is dat het beschikt over een ingebouwde DivX-speler en twee tv-tuners (voor picture in picture).

KiSS Plasma

Draagbare mediaspelers

Op het gebied van mp3-spelers was er genoeg te zien op de CeBIT. Het meeste was echter verre van origineel. Tientallen Koreaanse stands met op elkaar lijkende flash-based mp3-spelers in honderden kleuren. Toch was er af en toe nog wel iets origineels of innovatiefs te zien. Zo toonde Mpio de Backphone, een mp3-speler ingebouwd in een hoofdtelefoon. Naar wens kan gebruik worden gemaakt van de nekband of kunnen de oorschelpen los aan het oor worden gehangen. De maximale opslagcapaciteit is op dit moment 256MB. Een algemene trend was het toepassen van de USB-host of USB-to-go functionaliteit, waardoor USB-apparaten zonder tussenkomst van een pc aan elkaar gekoppeld kunnen worden.

Mpio Backphone

Natuurlijk waren ook de zogenaamde Portable Media Centers aanwezig, gebaseerd op de mobiele editie van Windows Media Center. Het Chinese bedrijf Dream'eo demonstreerde twee modellen. Een ervan is gebaseerd op Windows Media Center en de andere op Windows CE, met een zelf ontwikkelde interface. De laatstgenoemde kan met minder geavanceerde hardware uit de voeten en de interface zag er zeer behoorlijk uit. Beide spelers zijn beschikbaar in capaciteiten van 20 en 40GB.

Dream'eo mediacenters

Wat minder uitgebreide mediaspelers met het formaat van een iPod waren ook ruim aanwezig. Hoewel het afspelen van muziek toch vaak het hoofddoel van deze apparaten is, kunnen ook MPEG4-bestanden worden afgespeeld op het redelijk kleine schermpje. De capaciteiten lopen uiteen van 8 tot 20GB en het design is meestal dik in orde. Sommige modellen bevonden zich nog wel in de testfase. Bij een demonstratie van Samsungs YH-J70 liep het toestel keer op keer vast, maar een vriendelijke pr-medewerkster vermoedde dat het ook wel eens aan haar kon liggen.

iAudio X5 Samsung YH-J70 Mpio HD500

Natuurlijk kan het altijd nog kleiner, want sommige fabrikanten leken de concurrentie aan te gaan op het gebied van het formaat. Hoewel het nut van een videomogelijkheid op een speler met de afmetingen van een sleutelhanger valt te betwijfelen, is het bewonderenswaardig om te zien dat men alle functionaliteit in zo'n kleine behuizing heeft weten te bouwen.

Micro mediaplayers

Een andere trend was het combineren van verschillende functies in één apparaat. Zowel de PQi Mpack (typenummer onbekend) als de Momo Mobile Movie beschikken naast de mogelijkheid tot het afspelen van video en audio over een digitale camera. De Momo heeft zelfs een heel redelijke resolutie van 3 megapixels.

PQi Mpack
Momo Mobile Movie

Het Koreaanse bedrijf Movon wil uiteindelijk de concurrentie aangaan met Sony's PSP. De FreeOn is een draagbare mediaspeler en spelcomputer in één. Uiterlijk was er niks te klagen, maar het apparaat bevond zich nog in een vroege betafase, waardoor de mediaspelerfunctionaliteit nog niet optimaal werkte. De specificaties waren veelbelovend met ondersteuning voor Bluetooth, SDio en een eigen 3D-engine.

Movon FreeOn

Mobiele dataopslag

Wat betreft dataopslag was er naast harddisks nog meer moois te bewonderen. In een donker hoekje van de stand van Samsung vonden we dit werkende exemplaar van een interne Blu-Ray-rewriter en een BD-rewritable schijfje met een capaciteit van 25GB. Behalve dat het werkende versies waren, konden mensen op de Samsung stand geen verdere details geven. Het is dus nog onduidelijk of het om een productiemodel gaat. Volgens andere berichten hebben ook Sony en BenQ Blu-Ray-drives getoond op de CeBIT. Het lijkt er dus op dat de officiële introductie van interne Blu-Ray-recorders niet lang meer op zich laat wachten.

Samsung Blu-ray recorder en disc

Sandisk had weinig nieuws te tonen op de CeBIT, maar wel was er de gelegenheid om de SD-Plus-geheugenkaartjes te proberen. De combinatie van SD-kaartje en USB-drive ziet er op foto's wellicht kwetsbaar uit, in de praktijk voelt het geheel stevig aan. Het relatief onbekende flashgeheugenformaat TransFlash kreeg bij Sandisk een upgrade van 128MB naar 256MB. Voor het geheugenkaartje, dat zo klein is als een vingernagel (kleiner dan xD-geheugen) zijn ook SD-adapters beschikbaar om het uitwisselen van informatie met de pc makkelijker te maken.

PQi, bekend van de kleine USB-drive die bekend staat onder de naam Intelligent Stick, gaat in april een poging doen om recordhouder te blijven op het gebied van kleine USB-sticks. Bij het prototype op de onderstaande foto is het gedeelte met de USB-stekker zelfs groter dan het gedeelte waarin zich het geheugen bevindt. Omdat er met dit miniscule formaat problemen kunnen ontstaan met dieper liggende USB-poorten wordt er net als bij de Intelligent Stick weer een adapter meegeleverd. De voorlopige capaciteitsgrens ligt op 128MB.

Geheugenkaartjes

PCMCIA naar USB converterHet bedrijf AFT (Atech Flash Technology) had een aantal creatieve oplossingen voor weinig voorkomende problemen. Zo is een adapter beschikbaar die het mogelijk maakt om een PCMCIA-kaart aan te sluiten op de USB-poort. Standaard wordt deze adapter geleverd met een 7-in-1-geheugenkaartlezer. Voor mensen die hun kaartlezer meenemen onderweg heeft Atech een toetsenbord ontwikkeld waar de kaartlezer bij thuiskomst in geklikt kan worden. Als de connector op het toetsenbord niet gebruikt wordt, kan deze met een klepje afgesloten worden.

AFT Combo Card Reader

Omdat de gemiddelde tweaker al aardig wat geheugenkaartjes in verschillende formaten heeft verzameld en een gedeelte daarvan vaak niks ligt te doen, is onderstaand digitaal fotolijstje misschien een leuke bezigheidstherapie. Aan de bovenzijde zijn gleufjes voor Compact Flash en Secure Digital-kaartjes aanwezig en bij het bekijken van de foto's kan een stemmig deuntje in mp3-formaat worden afgespeeld.

Digitaal fotolijstje met muziek

Reacties (22)

Wijzig sortering
De blueray discs, worden die in een case geleverd zoals de MD's, of net als de huidige cd roms ? :)

En uiteraard ben ik dus nu wel verdomd benieuwd naar de kwaliteit van die schijfjes. Het zal je maar overkomen dat 12 maanden na het creeeren het hele ding niet meer leesbaar is. :)

Dan sta je wel even te vloeken op 25GB verloren data.
De Sony Blueray is iig in een cartridge, ik weet niet of dat een standaard is, maar het lijkt me wel...
De eerste CD-Roms (uit het 1 of 2 speed-tijdperk) moest je ook in eerst (zelf) in een soort cartridge doen, dus wat dat betreft zal dat op den duur ook wel vervangen worden.
Je kan ze met hoesje krijgen, of per 100 in een spindel :P [/flauw]

Als ik die Blu-Ray drive zie, dan lijkt het zonder hoesje... Aan de ene kant hoop ik dat ook, want dan is het makkelijker om cd's en dvd's in dezelfde drive te doen. Aan de andere kant is het natuurlijk erg handig als er een beschermend hoesje omheen zit, zodat je lekker nonchalant met je schijfjes om kan gaan :)
Wat ik vandaag bij verschillende stands gezien heb, is dat we nog lang niet van het standaardformaat (12 cm en diameter van een dubbeltje als gat) van de recordable media af zijn.
De (Blue ray) discs van de PSP / andere ray disk, die zitten in een speciale hoes, maar alle andere schijfjes zijn 'gewoon' naakt.
Waar ik me wel zorgen over maak is het feit dat de schijfjes een steeds kortere afstand tot elkaar hebben in de 'banen' waar de bits in worden opgeslagen. Dat heeft tot gevolg, dat een kras op de toplaag een directer effect heeft voor de leesbaarheid, alhoewel ik bij gehuurde DVD's af en toe me afvraag hoe ze afgespeeld kunnen worden, gezien de krassen.
Volgens een schematische weergave is men bij de BlueRay disks weer teruggegaan naar de standaard van de CD, op de locatie van de beschrijvende ondergrond, deze zit namelijk niet meer in het midden als bij een DVD, maar zit weer aan de buitenkant. Wellicht dat er nu een stevigere toplaag op de BD's komt.
Samsung had al werkende BD mediaplayers klaarstaan, echter nog niet volledig benut, daar er nog geen media is die op zulk een hoge resolutie en compiler beeld weergegeven wordt. De HDTV's waren wel aardig, maar daar was een geresampled beeld op te zien, iets wat in de verste verte niet lijkt op de TV beelden die we hier in PAL formaat doorgestuurd krijgen. Wellicht dat digitale TV hier nog wat levert.
Ik vraag me vervolgens nog af of de behoefte van de consument voor BD tegen de tijd dat jan en alleman er mee moet gaan werken nog nuttig is: we lopen dan allemaal rond met een mediadrager van enkele GB's, en synchronisen met de nieuwste standaarden is niet echt zo'n probleem. Ook zal video on demand dan in NL al redelijk van start gegaan zijn, dus ik zie eerder dat we de stap BD voor thuisgebruik gaan overslaan.
die kiss hd rocorders lijken me interessant maar ik kan zo snel geen prijzen vinden, heeft iemand een richtprijs?
Ze zijn nog niet te koop, maar reken op een prijs boven de 500 euro...
Kijk eens op www.expert.nl Daar staat een HD recorder (+ethernet) voor 599 te koop. Zal wel een oud modelletje zijn aangezien er een 80Gb in zit.
Bij de Mediamarkt is er 'al' een HD recorder van Pioneer voor 490 Euri :Y) .
+1Anoniem: 63672
@Quarin14 maart 2005 09:08
Ik zou http://www.divxplayer.nl in de gaten houden, want volgens mij komt die vandaag of morgen wel op de website te staan.
Ik zou ook http://www.mpeg-playcenter.com/ af en toe eens bekijken (de KISS community).

Laat je niet afschrikken door de negatieve toon. Het enigste probleem is dat KISS wel nieuwe firmware versies uitbrengt, maar dat die versies nog vaak veel BUG's bevatte.

De introductie van de nieuwste firmware lijkt echter anders te zijn als eerder, aangezien er nu wel voldoende getest lijkt te worden voordat deze wordt vrijgegeven. Misschien willen ze hun image iets verbeteren.
Na vandaag er zelf geweest te zijn kan ik inderdaad zeggen dat er wel wat leuke ideeen tussen zitten, maar wat gelijk een beetje treurig is is dat de nieuw (onbekende voor ons zijnde) fabrikanten die de produkten bijna niet in Europa afzetten laat staan Nederland. Veel produkten zullen we dus nooit zien, dat is jammer.
Wat let je om te gaan importeren? Als er een markt is - je stuurt een sample naar Tweakers en vraagt of ze er een artikeltje over willen schrijven - kan JIJ ervoor zorgen dat het wel beschikbaar komt. Prachtig, toch?
+1Anoniem: 36318
13 maart 2005 23:04
Fotolijstje vind ik op zich nog wel interessant. Kun je eindelijk eens wat doen met die 16 MB en 32 MB kaartjes die bij je camera geleverd worden. Verder komen digitale foto's zo ook sneller in de huiskamer, want wat ik bij ons thuis gemerkt heb is dat ze vaak maar op de PC blijven zwerven...

Enige jammere is dat er bij dit product geen producent genoemd staat. Want mocht hij in nederland op de markt komen, dan ben ik iig geinteresseerd
Dat lijstje stond ergens bij een verlaten stand, dus ik kon het ook niet vragen... :)
Omdat de gemiddelde tweaker al aardig wat geheugenkaartjes in verschillende formaten heeft verzameld en een gedeelte daarvan vaak niks ligt te doen, is onderstaand digitaal fotolijstje misschien een leuke bezigheidstherapie
Aangezien we het dan toch over tweakerts hebben, dan lijkt onderstaand topic mij een nog betere bezigheidstherapie :)
http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/790131
't heeft iig een hoger tweaker gehalte dan een off-the-shelf lijstje.
Die card reader op dat toetsenbord !!

NOstalgie!!
0Anoniem: 112921
19 maart 2005 14:19
Blue Ray Disc worden "naakt", ze zouden eerst in een hoesje komen (zoals die van Sony), maar TDK (ook in de Blue Ray Disc groep) heeft vorig jaar een speciale krasvrije laag ontwikkeld die de optische media kan beschermen en die beschermende laag komt ook op de Blue Ray Disc.

Ik kan ff die link niet vinden naar het nieuwsbericht hier op tweakers.net
0Anoniem: 31180
13 maart 2005 23:05
De crew heeft toevallig geen foto's van de Shuttle SD31P met i945G (Lakeport) chipset gemaakt?
Dat moet je aan Hielko vragen (eerste CeBIT artikel)
Nope, die heb ik niet.
Leuk leuk allemaal maar ik ben niet rijk :(
Window shopping dus

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee